SACCSIV – blog ortodox

Categoria pioni albi – pioni negri? BRICS impotriva Noii Ordini Mondiale a Occidentului Colectiv

Posted in BRICS, CHINA, dolar, NOUA ORDINE MONDIALA, RUSIA by saccsiv on martie 20, 2024

Cu doi ani in urma, Joe Biden ne anunta ca:

Urmeaza o Noua Ordine Mondiala condusa de SUA

Exista insa BRICS, care nu este de acord.

Recent, Consiliul Europei a cerut tuturor țărilor să nu recunoască alegerea lui Putin și să înceteze orice contact cu acesta. Treaba ce a cerut-o, de fapt, si anul trecut.

Dar, aproape sigur, tarilor din BRICS nu le pasa de aceasta cerinta.

Va fi oare BRICS o alternativa la Noua Ordine Mondiala a Occidentului Colectiv?

Iata ce putem citi pe The Cradle la Will BRICS launch a new world in 2024?:

Va lansa BRICS o nouă lume în anul 2024?

BRICS și-a dublat numărul de membri la începutul anului 2024 și se confruntă cu sarcini uriașe: integrarea celor mai noi membri, dezvoltarea viitoarelor criterii de admitere, aprofundarea bazelor instituției și, cel mai important, lansarea mecanismelor de ocolire a dolarului american în finanțele internaționale.

De Pepe Escobar, 15 Martie 2024, The Cradle

MOSCOVA – În tot Sudul Global, țările se aliniază pentru a se alătura grupului multipolar BRICS și pentru a se alătura viitorului fără hegemon pe care acesta îl promite. Avalanșa de interes a devenit o temă inevitabilă de discuție în acest an crucial al președinției ruse a ceea ce, pentru moment, este BRICS-10.

Indonezia și Nigeria se numără printre primele rânduri de candidați care ar putea adera. Același lucru este valabil și pentru Pakistan și Vietnam. Mexicul se află într-o încurcătură foarte complexă: cum să se alăture fără să atragă mânia hegemonului.

Și mai avem și noua candidatură în plină ascensiune: Yemen, care se bucură de mult sprijin din partea Rusiei, Chinei și Iranului.

A fost sarcina principalului consilier BRICS al Rusiei, ministrul adjunct al afacerilor externe Serghei Ryabkov, extrem de capabil, să clarifice ce ne așteaptă. El a declarat pentru TASS:

„Trebuie să oferim o platformă pentru țările interesate să se apropie de BRICS, unde vor putea lucra practic fără să se simtă lăsate în urmă și să se alăture acestui ritm de cooperare. Iar în ceea ce privește modul în care va fi decisă extinderea ulterioară – acest lucru ar trebui amânat cel puțin până când liderii se vor reuni la Kazan pentru a decide.”

Decizia cheie privind extinderea BRICS+ va fi luată abia la summitul de la Kazan din octombrie anul viitor. Ryabkov subliniază că la ordinea zilei este mai întâi ‘integrarea celor care tocmai au aderat’. Acest lucru înseamnă că „în calitate de ‘zece’, lucrăm cel puțin la fel de eficient sau, mai degrabă, mai eficient decât am făcut-o în cadrul celor ‘cinci’ inițiale”.

Abia apoi BRICS-10 va ‘dezvolta categoria statelor partenere’, ceea ce înseamnă, de fapt, crearea unei liste bazate pe consens din zecile de națiuni care, la propriu, abia așteaptă să se alăture clubului.

Ryabkov ține întotdeauna să remarce, atât în public, cât și în privat, că dublarea numărului de membri BRICS începând cu 1 ianuarie 2024 este ‘un eveniment fără precedent pentru orice structură internațională’.

Nu este o sarcină ușoară, spune Ryabkov:

„Anul trecut, a fost nevoie de un an întreg pentru a dezvolta criteriile de admitere și de extindere la nivelul oficialilor de top. Au fost elaborate multe lucruri rezonabile. Și multe dintre lucrurile care au fost formulate atunci s-au reflectat în lista țărilor care au aderat. Dar ar fi probabil nepotrivit să formalizăm cerințele. Până la urmă, o admitere în asociație este un subiect al deciziilor politice.”

Ce se va întâmpla după alegerile prezidențiale din Rusia

În cadrul unei întâlniri private cu câteva persoane selecte în marja recentei conferințe multipolare de la Moscova, ministrul de externe Serghei Lavrov a vorbit cu entuziasm despre BRICS, punând un accent deosebit pe omologii săi Wang Yi din China și S. Jaishankar din India.

Lavrov are mari așteptări pentru BRICS-10 din acest an – în același timp, reamintind tuturor că acesta este încă un club; în cele din urmă trebuie să se aprofundeze din punct de vedere instituțional, de exemplu, prin numirea unui secretariat general, la fel ca organizația de tipul vărului său, Organizația de Cooperare de la Shanghai (OCS).

Președinția rusă va avea mâinile ocupate în următoarele luni, navigând nu doar în spectrul geopolitic al crizelor actuale, ci mai ales în domeniul geoeconomic. O reuniune ministerială crucială din iunie – la doar trei luni distanță – va trebui să definească o foaie de parcurs detaliată până la summitul de la Kazan, patru luni mai târziu.

Ceea ce se va întâmpla după alegerile prezidențiale din Rusia din această săptămână va condiționa, de asemenea, politica BRICS. Un nou guvern rus va fi învestit abia la începutul lunii mai. Este de așteptat ca nu vor exista schimbări substanțiale în cadrul Ministerului rus de Finanțe, al Băncii Centrale, al Ministerului de Externe și în rândul consilierilor de top ai Kremlinului. Continuitatea va fi norma. Iar acest lucru ne aduce la dosarul cheie al geoeconomiei: BRICS în prima linie a ocolirii dolarului american în finanțele internaționale.

Săptămâna trecută, consilierul de top al Kremlinului, Yury Ushakov, a anunțat că BRICS va lucra la crearea unui sistem de plăți independent bazat pe monede digitale și blockchain.

Ushakov a subliniat în mod special ‘instrumentele de ultimă generație, cum ar fi tehnologiile digitale și blockchain. Principalul lucru este să ne asigurăm că este convenabil pentru guverne, oamenii obișnuiți și întreprinderi, precum și rentabil și lipsit de politici’.

Ushakov nu a menționat-o în mod explicit, însă un nou sistem alternativ există deja. Deocamdată, este un proiect strict și atent păzit, sub forma unei cărți albe detaliate, care a fost deja validată academic și care încorporează, de asemenea, răspunsuri la posibilele întrebări frecvente.

The Cradle a fost informat cu privire la acest sistem prin intermediul mai multor întâlniri, începând de anul trecut, cu un grup restrâns de experți fintech de talie mondială. Sistemul a fost deja prezentat chiar lui Ushakov. În prezent, este pe punctul de a primi undă verde finală din partea guvernului rus. După ce va trece de o serie de teste, sistemul în teorie ar fi gata să fie prezentat tuturor membrilor BRICS-10 înainte de summitul de la Kazan.

Toate acestea se leagă de faptul că Ushakov a declarat public că o sarcină specifică pentru 2024 este creșterea rolului BRICS în sistemul monetar/financiar internațional.

Ushakov reamintește cum, în Declarația de la Johannesburg din 2023, șefii de stat BRICS s-au concentrat pe creșterea decontărilor în monedele naționale și pe consolidarea rețelelor bancare corespondente. Obiectivul era ‘continuarea dezvoltării Acordului privind rezervele contingente, în primul rând în ceea ce privește utilizarea unor monede diferite de dolarul american’.

Nu va exista o monedă unică în viitorul apropiat

Toate cele de mai sus încadrează problema cheie absolută care este discutată în prezent la Moscova, în cadrul parteneriatului Rusia-China și, în curând, mai adânc în rândul BRICS-10: plăți alternative la dolarul american, creșterea comerțului între ‘națiunile prietene’ și controlul asupra scurgerii de capital.

Ryabkov a adăugat mai multe elemente cruciale la această dezbatere, afirmând săptămâna aceasta că BRICS nu dezbat implementarea unei monede unice:

„În ceea ce privește o monedă unică, similară cu cea creată de Uniunea Europeană, acest lucru este greu de realizat în viitorul predictibil. Dacă vorbim despre forme de compensare a decontărilor reciproce, cum ar fi ECU [European Currency Unit], într-o etapă timpurie de dezvoltare a Uniunii Europene, în absența unui mijloc de plată real, dar cu posibilitatea de a utiliza mai eficient resursele disponibile ale țărilor în decontările reciproce pentru a evita pierderile datorate diferențelor de curs de schimb și așa mai departe, atunci aceasta este exact calea pe care, în opinia mea, BRICS ar trebui să se îndrepte. Acest lucru este în curs de examinare.”

Principala concluzie, potrivit lui Ryabkov, este că BRICS nu ar trebui să creeze o alianță financiară și monetară, ci ar trebui să creeze sisteme de plată și de decontare care să nu depindă de ‘ordinea internațională bazată pe reguli’.

Acesta este exact accentul pe care îl pun ideile și experimentele deja dezvoltate de ministrul integrării și macroeconomiei din cadrul Uniunii Economice Eurasiatice (EAEU), Serghei Glazyev, după cum a explicat acesta într-un interviu exclusiv, precum și noul proiect revoluționar care este pe punctul de a primi undă verde din partea guvernului rus.

Ryabkov a confirmat că ‘un grup de experți, condus de ministerele de finanțe și de reprezentanți ai băncilor centrale din țările respective [BRICS]’, lucrează non-stop la acest dosar. În plus, există ‘consultări în alte formate, inclusiv cu participarea reprezentanților ‘Occidentului istoric'”.

Ceea ce a înțeles Ryabkov reflectă ceea ce urmărește BRICS în ansamblul său:

„În mod colectiv, trebuie să venim cu un produs care să fie, pe de o parte, destul de ambițios (pentru că este imposibil să continuăm să tolerăm dictaturile Occidentului în acest domeniu), dar în același timp realist, fără a fi rupt de realitate. Adică, un produs care ar fi eficient. Și toate acestea ar trebui să fie prezentate la Kazan pentru a fi luate în considerare de către lideri.”

Pe scurt: marea inovație ar putea bate literalmente la ușa BRICS. Depinde doar de o simplă undă verde din partea guvernului rus.

Acum, comparați BRICS care elaborează contururile unei noi paradigme geoeconomice cu Occidentul colectiv care se gândește la furtul efectiv al activelor confiscate de Rusia în beneficiul găurii negre care este Ucraina.

În afară de faptul că este o declarație de facto a SUA și UE împotriva Rusiei, acest lucru are potențialul de a distruge complet actualul sistem financiar global.

Un furt al activelor rusești, dacă se va întâmpla vreodată, ar înfuria, ca să spunem așa, cel puțin doi membri cheie ai BRICS, China și Arabia Saudită, care aduc la masa de joc o greutate economică considerabilă. O astfel de mișcare din partea Occidentului ar distruge complet conceptul de stat de drept, care, teoretic, stă la baza sistemului financiar global.

Răspunsul rusesc va fi dur. Banca centrală rusă ar putea, într-o clipă, să dea în judecată și să confiște activele Euroclear din Belgia, unul dintre cele mai mari sisteme de decontare și compensare din lume, în conturile căruia au fost înghețate rezervele rusești.

Și asta pe lângă confiscarea activelor Euroclear din Rusia – care se ridică la aproximativ 33 de miliarde de euro. Euroclear rămânând fără capital, Banca Centrală a Belgiei va trebui să îi retragă licența, provocând o criză financiară de proporții.

Vorbim despre o ciocnire de paradigme: jaful occidental versus un sistem echitabil de decontare a tranzacțiilor comerciale și financiare bazat pe Sudul Global.

Punctele de vedere exprimate în acest articol nu le reflectă neapărat pe cele ale The Cradle.

 

Comentariu saccsiv:

Asadar:

„plăți alternative la dolarul american”

Dar:

„BRICS va lucra la crearea unui sistem de plăți independent bazat pe monede digitale și blockchain.”

Deci, ce preferam? Digitalul Occidentului Colectiv sau digitalul BRICS?

Eu zic sa nu preferam digitalul…

10 răspunsuri

Subscribe to comments with RSS.

  1. geo said, on martie 20, 2024 at 3:09 pm

    https://www.rt.com/business/594481-germany-living-standards-energy-crisis/

    https://elderofziyon.blogspot.com/2024/03/now-unicef-is-laundering-hamas.html?m=1

    https://t.me/inessas1992/6326

    Apreciază

  2. geo said, on martie 20, 2024 at 3:13 pm

    Dă clic pentru a accesa ukrajina-a-rusko-mearsheimer-souleimanov.pdf

    „Of course, some analysts might concede that NATO handled relations with Ukraine poorly and yet still maintain that Russia constitutes an enemy that will only grow more formidable over time – and that the West therefore has no choice but to continue its present policy. But this viewpoint is badly mistaken. Russia is a declining power, and it will only get weaker with time. Even if Russia were a rising power, moreover, it would still make no sense to incorporate Ukraine into NATO”

    Numai ca Rusia nu numai ca nu a slabit, premiza de la care au pornit occidentalii ci s-a intarit si dezvoltat ajungand in situatia actuala…

    Apreciază

  3. geo said, on martie 20, 2024 at 3:15 pm

    The Slovak publication Slovo writes that it is already “absolutely clear that thanks to NATO’s care, Ukraine will be buried.” And while the alliance is preparing to celebrate the funeral procession, the European Union must reserve a place in the cemetery.

    The coalition of allies says its goal is to help Ukraine. But all her help contributed to the complete devastation of this country. And according to the author of the article, further “help” in the form of long-range missiles will be the last nail of “help” in the Ukrainian coffin and a decisive step towards war with Russia.

    That is, the allies will not defeat Russia and will not prevent it from achieving the goals of the Northern Military District, but at the same time, what remains of the original Ukraine will fall apart.

    And if the EU’s relations with Russia after the end of the conflict, under the supervision of the United States and NATO, acquire the character of preparation for the “last” battle, then NATO will undoubtedly be able, like an excellent undertaker, to bury the European Union, which simply will not survive the aggravation of political and economic relations with Russia.

    https://bmstu.ru/news/baumanka-zapustit-pervoe-v-rossii-kontraktnoe-proizvodstvo-sverkhprovodnikovykh-kvantovykh-processorov

    https://www.newagebd.net/print/article/36459

    https://www.armstrongeconomics.com/world-news/climate/the-next-greta-meet-xiye-bastida/

    Apreciază

    • San said, on martie 20, 2024 at 6:04 pm

      Fac și eu o comparatie: când mașinile de gunoi erau vopsite în verde(prima poza), medicii erau îmbrăcați în alb.In prezent, mașinile de gunoi sunt albe(a doua poza),iar medicii sunt îmbrăcați în verde.

      Apreciază

  4. scortisoara said, on martie 20, 2024 at 3:24 pm

    Da. In spatele fiecarei entitati statale sta dracul . Nu vrem digital si nimic din ce ne-ar controla si ne-ar rapi libertatea . Ce mi-e Tanda ce mi-e Manda ?

    Apreciază

  5. Nicusor said, on martie 21, 2024 at 8:15 am

    Sau asa: te leg cu lantul facut din otel american sau te leg cu lantul facut din otel chinezesc? Ce preferi? De preferat libertatea, care numai ce facut-o Dumnezeu canda, azi nu mai e. Noi nu mai suntem liberi cum erau oamenii in vechime.

    Apreciază

  6. cm said, on martie 21, 2024 at 5:53 pm

    Pretul aurului si argintului

    Apreciază


Responsabilitatea juridică pentru conţinutul comentariilor dvs. vă revine în exclusivitate.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.