SACCSIV – blog ortodox

Ceva despre Cartea lui Enoh

Posted in ENOH by saccsiv on martie 10, 2024

O puteti citi la:

https://zsummeryan.files.wordpress.com/2008/06/cartea-enoch.pdf

Unde, la pagina 19 scrie:

„După aceea Domnul îi spuse lui Mihail: Du-te şi anunţă pedeapsa care îl aşteaptă pe Samyaza şi pe toţi cei care au participat la crimele acestea, care s-au unit cu femeile, care s-au întinat prin tot felul de murdării.”

Iar in disertatie, la pagina 97:

„Motivul căderii îngerilor prezentat în această carte este acela că au păcătuit cu femei, această imagine nefiind altceva decât o amplă reelaborare a textului de la Fac. 6, 1-4. O parte din îngerii din ceruri, împreună cu căpeteniile lor: Samyaza, mai marele lor, Urakabarameel, Akibeel, Tamiel, Ramuel, Danel, Azkeel, Sarakmyal, Asael, Armers, Batraal, Anane, Zavebe, Samsaveel, Ertael, Turel, Yomyael şi Arazeal (6,9) şi-au ales fiecare câte o femeie şi s-au apropiat de ele şi au trăit cu ele”

Iata si ce putem citi la Fac. 6, 1-4, https://www.bibliaortodoxa.ro/carte.php?id=25&cap=6

  1. Iar după ce au început a se înmulţi oamenii pe pământ şi li s-au născut fiice,
  2. Fiii lui Dumnezeu, văzând că fiicele oamenilor sunt frumoase, şi-au ales dintre ele soţii, care pe cine a voit.
  3. Dar Domnul Dumnezeu a zis: „Nu va rămâne Duhul Meu pururea în oamenii aceştia, pentru că sunt numai trup. Deci zilele lor să mai fie o sută douăzeci de ani!”
  4. În vremea aceea s-au ivit pe pământ uriaşi, mai cu seamă de când fiii lui Dumnezeu începuseră a intra la fiicele oamenilor şi acestea începuseră a le naşte fii: aceştia sunt vestiţii viteji din vechime.

Realitatea este insa ca dracii nu se pot impreuna cu femeile:

Părintele Elpidie Vaianakis revine si INSISTA: Dupa actul trupesc între o femeie și Lucifer, duhul lui Lucifer va intra în corpul ei, astfel încât ceea ce se va naște va fi o existență demonică ciudată a pseudo-omului care va fi numit Antihrist

Iar treaba cu uriasii e altfel:

URIAȘII AU EXISTAT. Scrie și în Biblie despre ei. Sunt urmașii FIILOR LUI DUMNEZEU ce au intrat la FIICELE OAMENILOR. Fii lui Dumnezeu n-au fost însa nici îngeri, nici draci și nici extratereștri. Care-i legătura cu APOCALIPSA?

Conform https://www.crestinortodox.ro/sfinti/enoh-inaintemergatorul-domnului-125404.html:

„Cartea lui Enoh este o scriere necanonica

„Cartea lui Enoh”, scriere apocrifa nerecunoscuta de Biserica, scrisa in limba ebraica – aramaica, undeva in secolul III i.Hr, este una dintre scrierile ce stau in legatura cu dreptul Enoh, fiind insa lipsita de autoritatea canonica a scrierilor biblice. Cartea, impartita in 105 capitole, contine relatarea pe care ar fi facut-o Enoh despre calatoriile sale, precum si sfaturile pe care acesta le da fiului sau, Matusalem.

Fericitul Ieronim, alaturi de alti barbati de seama ai Bisericii, vor aseza insa aceasta carte in randul scrierilor apocrife, adica necanonice (nerecunoscute de Biserica). Datorita crestinilor din Abisinia insa, care au inclus „Cartea lui Enoh” in Biblia lor locala, aceasta scriere a supravietuit pana astazi, in varianta ei etiopiana.”

35 răspunsuri

Subscribe to comments with RSS.

  1. scortisoara said, on martie 10, 2024 at 2:11 pm

    Dar un demon poate sa intre intr-un trup uman sa-l posede .

    Ma intriga o chestie : parintii antihristului . Biblia o mentioneaza pe mama dar nu si pe tatal . Adica femeia necurata cu cine il procreaza pe antihrist ?
    Si in cazul unui ritual satanic , un barbat posedat de diavol poate sa se impreuneze cu o femeie ,nu?

    Apreciază

    • fortunatospater said, on martie 10, 2024 at 5:50 pm

      Eu cred că poate,@ Scorțișoară.Dar după ce sufletul omului părăsește acel trup.Păi dacă e demon care ia în stăpânire un trup,cine ar putea fi tatăl lui?

      Apreciază

      • saccsiv said, on martie 10, 2024 at 6:07 pm

        fortunatospater

        Deci tu zici ca sufletul pleaca, ramane trupul si in trup e diavolul. Iar acel trup fara suflet face sex iar unul dintre spermatozoizii sai fecundeaza ovulul mamei lui antihrist. Am inteles bine?

        Apreciază

      • fortunatospater said, on martie 10, 2024 at 8:54 pm

        Nu! Aceasta este o taină pe care numai Dumnezeu o cunoaște. Lumea vorbește și speculează,nimeni nu știe exact.Acest personaj malefic va fi revelat conform Bibliei 2 Tesaloniceni la momentul respectiv în Templul reconstruit. Nu înțeleg preocupările unora de a cunoaște cine este tatăl sau mama lui antihrist,iar cu viața lor nu fac nimic.Dacă acest nefericit este un implant ( rezultatul unui adn corupt) cu donator „anonim”?

        Apreciază

      • scortisoara said, on martie 10, 2024 at 6:33 pm

        @fortunatospater

        Ete zbang ! Cand Mantuitorul a izgonit demonii din baiatul acela ,baiatul era mort sau viu ??? Ca doar l-a redat tatalui sau ,nu? Era viu . Baiatul era posedat viu nu mort. Exorcizarile se fac pe morti ? :))))))))))))

        Apreciază

      • C said, on martie 10, 2024 at 7:41 pm

        Sf . Lavrentie spune așa :
        Antihrist va proveni dintr-o femeie curvă, o evreică dintr-al doisprezecelea neam de preadesfrânaţi. Deja de la adolescenţă se va deosebi de semenii săi prin capacităţile sale intelectuale deosebite, care se vor manifesta la el mai ales după vârsta de 12 ani când, plimbându-se prin parc cu mama lui, se va întâlni cu satana care ieşind din beznă (din adâncul iadului) va intra în el. Băiatul se va cutremura de spaimă dar satana îi va spune: „nu te teme şi nu te înspăimânta, eu te voi înălţa pe tine”. Acest copil îi va uimi pe toţi cu inteligenţa sa. Şi aşa, din el va încolţi şi se va coace în chipul omului „antihristul”.

        Mai.mult n-are rost să vrem să intrăm în lucrările întunericului .
        Noi să privim spre Lumina lui Hristos , să ne hrănim cu gândurile sfinte .

        Apreciază

    • C said, on martie 10, 2024 at 7:20 pm

      EPOCA LUI ANTIHRIST
      “Intreaga viaţă şi lucrare a lui Antihrist pot fi rezu­mate în trei perioade:

      PERIOADA ÎNTÂI a lui Antihrist –cuprinsă între ziua naşterii sale şi momentul arătării lui – va trece neştiută. Sfântul Ioan Damaschin spune că „Antihrist este crescut în ascuns şi pe neaşteptate se răscoală”.

      A DOUA PERIOADĂ a vieţii lui Antihrist se va deschide cu intrarea sa învederată în rolul de învăţător al lumii sau „prooroc”. Se prea poate să-şi înceapă lucrarea în împrejurările unei conflagraţii mondiale când umanitatea, după ce a suferit toate urâciunile războiului, nu va mai vedea nici o cale de ieşire din dezastruoasa sa fundătură, fiindcă toate mijloacele de rezolvare se vor afla în mâinile unei societăţi secrete care va coopera cu Antihrist. El va oferi un plan pentru rezolvarea reuşită a crizei mondiale, întemeiat pe înţelepciune politică şi socială – anume statornicirea unei structuri politice şi sociale uniforme în întreaga lume.

      Ostenită de grozăviile războiului şi fiind oarbă duhovniceşte, omenirea nu va recunoaşte acest proiect ca fiind o cursă vicleană şi astfel va fi ademenită în cea mai nemiloasă şi mai necurmată robie. Dimpotrivă, oamenii vor întâmpina cu osanale manifestările de înaltă erudiţie, înţelepciune şi geniu ale lui Antihrist.

      Notorietatea mondială a lui Antihrist drept gân­ditor de geniu, nou cârmuitor şi salvator al tuturor po­poarelor va răzbate ca fulgerul printre toate neamurile, în cel mai scurt răstimp.

      „Duhurile rele răspândite prin văzduh vor stârni în oamenio părere unanimă, foarte înflăcărată cu privire la Antihrist, o încântare obştească şi o ademenire de neînduplecat” – spune Sfântul Efrem Sirul.

      In această perioadă a lucrării sale, Antihrist nu va întrebuinţa nici o metodă silnică (tiranică), ci se va sârgui să câştige încrederea şi iubirea oamenilor prin amăgire şi printr-o făţarnică şi teatrală înfăţişare a virtuţii.

      El – spune Vladimir Soloviov –

      „va arunca vălul strălucitor al binelui şi adevărului peste taina fărădelegii”.

      Sfântul Efrem afirmă că va veni într-un aşa chip, încât să-i amăgească pe toţi. Va părea smerit, blând, un urâtor – cum va spune despre sine – al fărădelegii, dispreţuind idolii, dând întâietate cucerniciei, bun, iubitor de săraci, peste măsură de frumos, statornic, îndatoritor faţă de toţi şi preţuind în chip osebit neamul evreiesc, pentru că evreii îi vor aştepta venirea. Va întrebuinţa mijloace viclene ca să placă tuturor, astfel încât oamenii să ajungă iute să-l iubească. Nu va primi mită, nu va vorbi cu mânie, nu va avea o înfăţişare posomorâtă, ci printr-o înfăţişare cuviincioasă va începe înşelarea lumii, până ce va fi întronat.

      Din bogata experienţă ascetică a marilor nevoitori ai Ortodoxiei cunoaştem că, atunci când duhul întu­necat nu-l poate înfrânge pe cel care se nevoieşte duhovniceşte, lovindu-se de împotrivirea lui statornică, vine un diavol mai puternic sub chipul unui „înger de lumină” (2 Corinteni 11,14). Acest „înger de lumină” se sileşte să insufle nevoitorului duhovnicesc aplecare şi încredere faţă de arătarea sa [de lumină], ademenindu-l astfel către pierzanie. Din această pricină, putem să ne închipuim cât de uşor şi de grabnic va putea imaginea sclipitoare a lui Antihrist să stârnească şi să atragă simpatia generală.

      Urmarea acestei înşelări va fi că în societatea omenească

      „se va ivi cererea, dorirea lui Antihrist, va răsuna glasul chemător care va arăta stăruitor că este trebuinţă de un geniu al geniilor, care să ducă dezvol­tarea şi propăşirea materială la cel mai înalt nivel şi care să aducă o asemenea bunăstare pământească, încât cele cereşti să fie de prisos pentru om” – Sfântul Ignatie Briancianinov

      In vremea acestei perioade, făţărnicia lui Antihrist va merge atât de departe, încât nu numai că va dovedi toleranţă faţă de creştinism, ci chiar se va arăta preocupat de a-l ocroti. Intru cele din afară, se va sili să-L imite pe Hristos. Nefiind călăuziţi de inţelegerea duhovnicească a Bisericii, ci mai curând de înţelepciunea lumească, marea majoritate a creştinilor nu vor rezista până la capăt acestei înşelări şi-l vor socoti pe Antihrist ca fiind Hristos la a Doua Sa venire.

      Monahii Mănăstirii Solovăţ au transmis un răspuns pe care Sfântul Zosima l-a dat fiului său duhovnicesc care l-a întrebat cum să-l recunoască pe Antihrist când va veni. Sfântul călugăr i-a dat acest răspuns precis:

      „Când vei auzi că Hristos a venit sau S-a ivit pe pământ, atunci să ştii că acela e Antihristul“.

      Iar acest răspuns este şi mai exact:

      „Omenirea nu-l va recunoaşte pe Antihrist; îl va socoti ca fiind Hristos, îl va proclama drept Hristos… Insă nu va fi nici de trebuinţă, nici cu putinţă ca oamenii să-şi dea de veste unii altora despre Venirea (cea de a Doua) a Fiului lui Dumnezeu. El va veni fără de veste. Va veni întru atotputernicia Sa la toţi oamenii şi în întreaga lume în acelaşi timp“ –Sfântul Ignatie Briancianinov.

      Mântuitorul însuşi ne-a avertizat:

      „Atunci de vă va zice cineva: Iată, Mesia este aici sau dincolo, să nu-l credeţi… Deci de vă vor zice vouă: Iată în pustie este, nu ieşiţi; Iată în cămări, nu credeţi. Că precum iese fulgerul de la răsărit şi se arată până la apus, aşa va fi şi Venirea Fiului Omului”(Matei 24, 23-27).

      Pentru a-i amăgi pe oameni, Antihrist va arăta multe minuni năucitoare. Sfântul Apostolul Pavel spune:

      „Venirea lui este prin lucrarea Satanei, însoţită de tot felul de puteri şi de semne şi de minuni ale minciunii” (2 Tesaloniceni 2, 9).

      Apreciază

    • fortunatospater said, on martie 11, 2024 at 7:24 pm

      @ scorțișoară,nu te da 🐓 că nu ești😁🤣🤣Am o singură întrebare,pt tine: într’o teacă,încap două săbii,sau numai una?😁
      Da,am înțeles afirmația ta,una este omul „îndrăcit” ( de către un demon sau o legiune)și alta este ” luarea în posesie a unui trup în care să te manifești tu cel cunoscut de la Facere ca fiind:
      Lucifer,Satan,Diavolul,Șarpele,Fiul Pierzaniei..etc.
      Biblia,despre acest personaj,ne menționează că,prin toate acțiunile lui și până la Judecata Finală,nu face altceva decât să imite și să pună la îndoială existența și faptele Domnului și Mântuitorului Nostru Iisus Hristos. De la cădere și până în prezent,Diavolul și’a pregătit uneltele(oamenii= slugile obediente)care i’au slujit scopurilor sale. Și da,cred că că acel trup poate fi luat în stăpânire în acele secunde de” moarte clinică” de către Satan și manipulat conform scopurilor sale.

      Apreciază

  2. Grigore said, on martie 10, 2024 at 3:05 pm

    Doamne ajuta!

    Sunt atent la ce se petrece in tara si in tarile de langa noi. La o televiziune din Rusia se vorbea despre un razboi nuclear si Bucurestiul era pe lista sigura de bombardamente nucleare. Asa s-a exprimat la televizor: „Bucurestiul desigur!”.
    Un ministru (cred) din Polonia vorbea despre faptul ca trebuie sa fie trupe NATO in Ucraina. Trimiterea de trupe va inteti razboiul si am vazut ca si Macron insista pe ideea asta. Vin 3000 de militari francezi in Romania!

    Nu cred ca aia care conduc astazi Rusia sunt straini de intelegerile nevazute pentru acest razboi. Dupa cate am citit despre al doilea razboi mondial sunt convins ca acel razboi a fost o facatura intre cei care conduc real America si Rusia ca sa detina controlul asupra Europei. Ca asta s-a intamplat de facto, Europa a devenit vasala, jumatate Americii si jumatate Rusiei.
    Urmasii celor ce controlau America si Rusia in acele timpuri, au controlul astazi. Nu e nimic iesit de sub controlul lor.

    1. Cei cu puterea reala de conducere a lumii isi doresc un conducator unic, anume antihristul.
    2. Pentru instaurarea acestui conducator vor exista crize economice, razboaie, revolte, pandemii, lipsa curentului electric si multe alte nenorociri, precum dictatura deviatiilor sexuale sau a amestecarii populatiilor.
    3. Razboiul este forma care depopuleaza cel mai rapid planeta.
    4. Cei cu puterea reala de conducere doresc depopularea si apoi instaurarea unui guvern unic mondial cu un conducator unic si o religie unificata unica peste tot.

    Cu aceste 4 puncte banuiesc ca toti suntem de acord.
    Desi nu este placut, TREBUIE SA ACCEPTAM ADEVARUL pentru cele ce vor decurge din aceste 4 puncte.

    Pe cine i-ar vrea morti la razboi in numar mare, cei cu puterea reala?
    Sa incepem cu cei care NU ar trebui depopulati.
    Occidentul accepta usor semnul fiarei. Sunt aproape decrestinati complet. S-a vazut cum s-au comportat in pandemie. Ei sunt buni cetateni ai unui stat mondial.
    Asiaticii nu au nicio problema sa isi puna semne pe corp cu care sa vanda sau sa cumpere.
    Africanii la fel, pot accepta forme de plata de acest gen daca li s-ar asigura un climat de independenta economica ca sa aiba veniturile lor fara sa mai fie furati de natiunile occidentale. Natiuni care vor fi dizolvate iremediabil intr-un viitor razboi mondial.
    Musulmanii nu au o problema cu banii digitali. Ei recunosc ca o sa fie un antihrist, dar ia auziti, spun ca oamenii care il vor servi for fi marcati… PE NAS! Si ca vor fi usor de recunoscut cei care il sustin pe antihrist ca acestia vor avea un semn pe nas. Nimic despre 666 sau insemnarea pe frunte si pe mana.
    Printre evrei vor fi unii care vor intelege si se vor dezice de antihrist. Acestia sunt dintre cei alesi pentru ca il vor imbratisa pe Domnul Iisus Hristos ca Mantuitor.
    Ceea ce nimeni nu vrea sa auda intr-o zi de Duminica e raspunsul la aceasta intrebare.
    Natiunile ortodoxe sunt cei mai mari dusmani ai unui guvern mondial, mai ales ca ar avea cea mai mare rata de refuz a sistemului de plata cu semnul fiarei.
    Deci cei mai multi morti in aceasta depopulare o sa fie in randul ortodocsilor.

    Daca, noi romanii, vom avea o astfel de soarta crunta, atunci e foarte foarte important ca inca de azi sa ne facem socotelile cu lumea si sa urmam pe Domnul Hristos!
    Noi vorbim de multe ori despre aceste evenimente ca si cum am fi nemuritori, dar adevarul e ca nu stim cati vom mai apuca in viata epoca lui antihrist. Daca Domnul se milostiveste sa ne ia in timpul razboiului trebuie sa fim pregatiti inca de pe acum.

    Am vrut sa scriu acest comentariu inca de cand am citit articolul cu dracul contabil. Ca am citit acolo ca Domnul iarta si uita ca un boier. Dar ca sa ne ierte trebuie sa facem si noi ceva.
    IMI PARE RAU PENTRU CEI CARORA LE-AM STRICAT BUNA DISPOZITIA DE DUMINICA SI IMI CER SCUZE PENTRU ASTA!

    Apreciat de 2 persoane

    • fortunatospater said, on martie 11, 2024 at 7:53 pm

      @ Grigorie, În ispitiri Sf. evanghelist Matei ne spune, cine este stăpânul și conducătorul lumii,fără dubii:
      1)”Cei cu puterea reala de conducere a lumii isi doresc un conducator unic, anume antihristul.”
      Sinteza ta ,nu este greșită,nu…
      Eu nu caut să te contrazic,la acest punct doar completez cu ce spune Sfânta Evanghelie de la Matei:
      -„Acestea toate Ti le voi da Tie, daca vei cadea inaintea mea si mi Te vei inchina” (Matei 4, 9). De aceasta data,diavolul,nu mai recurge la ispitiri subtile si ocolite, ci merge direct la tinta, aruncand provocarea suprema menita sa-l faca sa castige sau sa piarda totul. Satana se infatiseaza deci ca stapan al lumii, de care dispune cum vrea. Si Domnul il va numi „stapanitorul lumii acesteia” (Ioan 12, 31), dar totusi, in atatea alte locuri Hristos va arata ca lumea nu apartine spiritului celui rau, caci Dumnezeu o iubeste atat de mult incat pe Fiul Sau Cel Unul-Nascut L-a dat (Ioan 3, 16) spre a o mantui (Ioan 3, 17). Evanghelistul Ioan nu va inceta totusi sa sublinieze: „Stim ca suntem din Dumnezeu si lumea intreaga zace sub puterea celui viclean” (I Ioan 5, 19). S-ar parea ca a-ceste afirmatii sunt contradictorii. Este sigur ca in urma caderii lumea a evoluat sub semnul pacatului si, ca atare, s-a aflat sub influenta celui rau. Ea nu a fost insa parasita definitiv de Tatal, pentru ca in acest caz rile relatate de Evanghelie, al tentatiilor cu care el il asaltase. Si de aceasta data Iisus raspunde cu un citat din Scriptura, anume din Deuteronom (6, 13; 10, 20), prin care afirma pentru totdeauna primatul vointei Tatalui, respingand ispita de a pune pe prim plan vointa Sa. El nu urmareste sa dobandeasca putere si glorie lumeasca, ci doar sa slujeasca Tatalui, supunandu-Se intru totul Parintelui ceresc.
      Prin respingerea acestei ultime incercari, Iisus a optat ferm pentru misiunea de Mesia suferind, inlaturand tentatia de a deveni acel Mesia biruitor pe care il astepta Israel. Din clipa in care l-a biruit pe cel rau, Mantuitorul a acceptat in deplina luciditate misiunea Sa, ce-si va avea implinirea pe Golgota, si a intuit prezenta Crucii inaltate la orizontul constiintei Sale.
      La originea tuturor ispitirilor se afla intentia de a-L face pe omul din El sa-si satisfaca propriul egoism si sa dea intaietate vointei si initiativei sale. Iisus l-a invins pe diavol, lepadandu-Se de Sine si tacand ca vointa Sa sa se plece intru totul vointei Tatalui. In felul acesta ne-a aratat si noua care este calea izbavirii de pacat si de sub dominatia parintelui minciunii. Lagrange a subliniat ca biruinta asupra duhului rau nu putea veni decat prin smerenie si rabdare, iar nu prin putere, asa cum a facut-o Hristos. Puterea celui rau s-a prabusit inaintea cuvantului lui Iisus, insufletit de o dragoste supusa. Pe Cruce va avea loc infrangerea definitiva a spiritului care se voia independent fata de Dumnezeu, biruit de dragostea rabdatoare a Fiului.
      Dupa ce ispititorul se indeparteaza de Iisus, Evanghelistul Matei noteaza: „Si iata ingerii, venind la El, ii slujeau” (4, 11). Acest detaliu este important si semnificativ; Marcu va adauga: „Si era impreuna cu fiarele, si ingerii ii slujeau” (1, 13).
      Puterile netrupesti au jucat un rol de seama in viata Mantuitorului. Ele au avut misiunea de a-L ocroti in clipele grele si de a-L descoperi oamenilor. Ingerii sunt aceia care fac sa dea gres planurile lui Irod si il invata pe Iosif cum sa vegheze asupra Pruncului sfant. La Ghetsimani tot un inger il va intari pe Iisus in ceasul de restriste suprema. Este de presupus, si de altfel asa rezulta din redactarea lui Marcu, ca, in tot timpul celor 40 de zile de incercari, ingerii si-au manifestat prezenta mangaietoare. La capatul acestor zile grele, prezenta puterilor netrupesti dobandeste o alta semnificatie: ei nu mai au doar rolul de a ocroti si de a manifesta dragostea Tatalui, ci devin inchinatori ai Fiului care a biruit ispita. Dupa ce primii oameni au pacatuit si Dumnezeu i-a gonit din Eden, El a pus heruvimi de straja spre a inchide calea catre pomul intre cele doua firi ale Mantuitorului sudura era desavarsita.
      PS:
      Propun un viitor articol despre cine conduce Lumea cu adevărat,pt administrator.😄

      Apreciază

  3. scorțișoară said, on martie 10, 2024 at 5:04 pm

    De când am descoperit filmarea asta râd de mă doare burta . Care aveți nepoți, pățiți de-astea? :)))))))))) https://www.instagram.com/reel/C1fBYY1s0R-/?igsh=MXU5NTJhajBxOTJ0dA==

    Apreciază

  4. Ada said, on martie 10, 2024 at 7:44 pm

    Am citit-o. As vrea sa stiu cine a decis scoaterea ei din canonul biblic si de ce. Nu ca sa blamez persoana respectiva. Vreau doar sa stiu de ce, care a fost motivul. E o minciuna ce scrie acolo sau… ni se ascunde ceva?
    In America cea mai raspandita supozitie este ca bigfoot e nephilim (rezultatul unirii ingerilor cazuti cu femei pamantene) si mereu e citata „Cartea lui Enoh”.
    Presupunand ca bigfoot este drac 100%, cum poate dracul sangera cand este impuscat, cum poate muri atunci cand e impuscat cu o pusca de calibru mare si cum poate concepe progenituri cu o femeie. Exista mai multe cazuri de violuri (femei rapite si unele tinute captive) cum ar fi:

    We Gave Birth To Bigfoot Babies Against Our Will

    ABDUCTED BY BIGFOOT AND HAD A BABY???

    A GRUESOME KILLING AT CALAWAH! PREGNANT BY BIGFOOT!

    Scott Carpenter, un reputat si respectat cercetator (amator) al bigfoot (si dogman), trecut la Domnul in august 2023, avertiza femeile sa aiba grija pe unde umbla in acea perioada a lunii:

    Mai e si cazul Evelyn Rosemann, prezentat si de cercetatorul francez Lionel Camy:

    Doctorul american in medicina veterinara, Melba Ketchum, a analizat multiple probe de ADN bigfoot si a descoperit ca ADN-ul mitocondrial (ce provine de la mama) e uman, iar cel nuclear (ce provine de la mama si tata)… nu se stie ce e:

    Cum s-a obtinut ADN de la bigfoot, necontaminat de ADN uman sau alt tip de ADN, explica Scott Carpenter:

    In concluzie:

    – daca bigfoot e spirit malefic/drac, cum de poate fi omorat (caci sunt destule marturii ale oamenilor care au ucis astfel de creaturi) si cum poate procrea cu femei?
    – daca bigfoot nu e spirit malefic/drac atunci e nefilim? e adevarat ce scrie in Cartea lui Enoh?
    – daca bigfoot nu e nici drac, nici nefilim, atunci ce e si de ce are ADN uman (pentru ca om sigur nu e)?

    Aceeasi intrebare o pun si pentru dogman, care si asta cica ar avea ADN uman si… ceva ADN necunoscut.
    Ce sunt creaturile astea? Ce sunt???

    Partea foarte nasoala e ca au fost vazute si in Marea Britanie, Spania, Franta, Slovacia, Bulgaria siiiiii Romania. Cine are drum prin muntii nostri (mai ales in zone unde exista locuri care poarta numele diavolului – cum ar fi Moara Dracilor, Ogasul Dracilor) poate remarca structuri din ramuri si trunchiuri de copaci. Asta mergand pe traseu marcat turistic, ce o fi mai in adancul padurii… numai Dumnezeu stie. Exemple de structuri pot fi gasite in comentariul meu de la acest articol:

    Petitie: Vrem acces liber în păduri

    Mi s-a intamplat (si nu o singura data) sa ies din padure (mergand pe traseu marcat turistic, in proximitate de statiuni montane cunoscute) cu „Doamne Iisuse ajuta-ma! Doamne miluieste-ma!” Pentru ca… structuri. Daca nu ma pazea Dumnezeu, acu eram si eu statistica, Missing 411. Si da, in acele zone erau locuri cu numele Moara Dracilor, Cheile Moara Dracului. Si nu, nu le-am cautat cu lumanarea. Am fost si eu in concediu la munte, ca tot omul normal. Si ce sa vezi, surpriza, avem structuri si in Romania.

    Ar mai fi multe de zis dar ma opresc aici pentru ca tocmai am observat ca, acum 50 minute, pe canalul youtube Lionel Camy, a aparut un caz de om disparut (in Franta) intr-un loc care poarta numele diavolului si vreau va dad despre ce este vorba. Despre astfel de cazuri am auzit in America si mai putin in Europa.

    MYSTÈRE en BRETAGNE : l’ÉTRANGE DISPARITION d’un prêtre

    Apreciat de 1 persoană

    • C said, on martie 10, 2024 at 8:15 pm

      Dacă Sfinții Părinți nu au acceptat această carte înseamnă că nu e bună..
      Noi știm că prima carte a scris-o Moise .
      Ingerii căzuti sunt duhuri, nu se pot impreuna cu femeile !
      Nu mai credeți în toate prostiile și fanteziile create de americani , ei care nu-L cunosc pe Dumnezeu , ei înțeleg in felul lor .
      Și apropo , dracu lucră cu televizorul și filmulețul ca să prostească pe oameni cu minuni false .

      Apreciat de 1 persoană

    • C said, on martie 10, 2024 at 8:58 pm

      Uite de unde vine înșelarea cu așa zisii îngeri care s-au amestecat cu fiicele oamenilor . Dacă nu e tâlcuit după înțelepciunea Harului atunci normal că o iei razna .. Sf. Ioan gură de aur a fost inspirat de Duhul Sfânt . Americanii sunt inspirați de alte duhuri întunecate.

      Interpreţii textelor scripturistice au căutat diverse explicaţii, astfel expresia „fiii lui Dumnezeu” era înţeleasă de către Iosif Flavius, fiind prezentată şi de cărţile apocrife Cartea lui Enoh şi Testamentul Celor Doisprezece Patriarhi,ca referindu-se la îngeri. Septuaginta a tradus expresia ebraică bnei Elohim prin angheloi ton Teou, adică îngerii lui Dumnezeu pentru versetul de la Iov 1,6: „Dar într-o zi îngerii lui Dumnezeu s-au înfăţişat înaintea Domnului, şi Satan a venit şi el printre ei”; precum şi pentru versetul de la Iov 2,1: „Şi iarăşi au venit într-o zi îngerii lui Dumnezeu să se înfăţişeze înaintea Domnului, şi Satan a venit şi el printre ei să se înfăţişeze înaintea Domnului”. Pentru versetul de la Iov 38,7 a fost preferată expresia angheloi mon, adică îngerii Mei. În ceea ce priveşte textul de la Facerea 6,2,4 Codex Alexandrinus foloseşte aceeaşi variantă traductologică – îngerii lui Dumnezeu- în timp ce Septuaginta o redă prin fiii lui Dumnezeu, variantă agreată şi de către traducerea sinodală a Sfintei Scripturi: „Fiii lui Dumnezeu, văzând că fiicele oamenilor sunt frumoase, şi-au ales dintre ele soţii, care pe cine a voit (…). În vremea aceea s-au ivit pe pământ uriaşi, mai cu seamă de când fiii lui Dumnezeu începuseră a intra la fiicele oamenilor …”.

      Fericitul Augustin afirma că majoritatea traducerilor scripturistice care circulau în timpul său optau pentru expresia îngerii lui Dumnezeu şi acest lucru nu era fără temei, pentru că, deşi îngerii sunt fiinţe spirituale, totuşi atunci când îşi făceau apariţia în diverse împrejurări ei erau percepuţi ca fiind bărbaţi, sau tineri. Îngerii găzduiţi de patriarhul Avraam la stejarul Mamvri erau „trei Oameni” (Facerea 18,2) care au şezut la masă consumând bunătăţile ce au fost pregătite de către Sarra. În aceeaşi notă descriptivă proorocul Daniel ilustrează apariţia unui înger cu cuvintele: „Şi mi-am ridicat ochii mei şi, iată, un om îmbrăcat în veşminte de in, iar coapsele lui încinse cu aur curat şi de preţ…”(10, 5). Fără îndoială aceasta era o formă de acomodare a limbajului la posibilităţile de percepţie, înţelegere şi comunicare ale fiinţei umane.

      Dacă în cazul cărţii Facerea expresia bnei Elohim s-ar referi la îngerii lui Dumnezeu care au fost ademeniţi de frumuseţea pământencelor – tablou care ne trimite mai degrabă cu gândul la mitologia greco-romană – în Cartea Iov aceeaşi expresie ar denumi îngerii care au participat la consiliul, sau sfatul divin, între ei fiind prezent şi Ha Satan- termen ebraic ce s-ar traduce prin cel care se opune, cel care obstrucţionează – căruia Dumnezeu i-a permis să-l pună la încercare pe dreptul Iov.

      Aşa cum era şi firesc nu au existat contestaţii solide cu privire la traducerea expresiei bnei Elohim din Sfânta Scriptură prin referire directă la îngeri; singura situaţie în care aceasta a ridicat numeroase semne de întrebare fiind cea din cartea Facerea, cu atât mai mult cu cât ebraica biblică are un termen specializat pentru a-i desemna pe îngeri – malakim -, dar şi pentru faptul că Mântuitorul a afirmat în Noul Testament că la învierea din morţi oamenii „nici nu se însoară, nici nu se mărită, ci sunt ca îngerii lui Dumnezeu în cer” (Matei 22, 30). Prin urmare ne aflăm într-un impas şi trebuie să acceptăm că nu întotdeauna aceeaşi expresie desemnează o realitate unică. Contextualizarea este absolut necesară în hermeneutica biblică, iar iţele problemei se pare că au fost descâlcite de către Sfântul Ioan Gură de Aur care a considerat că textul menţionat din cartea Facerea se referea la descendenţii lui Set „numiţi de Dumnezeiasca Scriptură fii ai lui Dumnezeu, pentru că au mers pe urmele virtuţii strămoşilor lor”, fiicele oamenilor fiind în aceeaşi înlănţuire logică reprezentantele neamului păcătos al lui Cain, care i-au deturnat pe cei dintâi de la relaţia corectă cu Dumnezeu, fapt ce a atras mânia Sa manifestată în evenimentul biblic al potopului. În sprijinul acestei argumentaţii există texte scripturistice care-i numesc pe membrii poporului Israel fii ai lui Dumnezeu, dintre acestea menţionând două: „Voi sunteţi fiii Domnului Dumnezeului vostru…” (Deuteronomul 14,1) şi „Aduceţi pe fiii Mei din ţinuturi depărtate…”(Isaia 43,6) din care transpare grija paternă a lui Dumnezeu faţă de cei pe care i-a chemat la mântuire prin legămintele încheiate.

      Apreciază

      • Marian said, on martie 12, 2024 at 9:30 pm

        Fii lui
        Dumnezeu erau urmașii lui Set iar ficele oamenilor erau urmașele lui Cain. Este scris in Hronograful lui Chedrinos menționat și de părintele Cleopa Ilie

        Apreciază

    • saccsiv said, on martie 10, 2024 at 10:21 pm

      Ada

      Sau poate ca sunt „dovezi” similare celor din cazul extraterestilor.

      Apreciază

      • Ada said, on martie 11, 2024 at 10:00 pm

        Extraterestrii sunt draci. Scrie despre asta si parintele Serafim Rose.
        Din nefericire nu a scris nimeni despre bigfoot/dogman.
        Studiul stiintic facut pe ADN a fost publicat in jurnalul „DeNovo” (deci e studiu publicat in revista de specialitate) si, din cate sustine dr. Ketchum, a fost tratat cu toate seriozitatea:
        https://sasquatchgenomeproject.org/

        Curios e faptul ca, nativii americani (cei pe care noi ii stim sub denumirea de indieni), stiu de secole de existenta acestor creaturi si sustin ca bigfoot le rapeste femeile (nu mai e cazul sa spun de ce) si copii, pentru a-i manca.
        Cel putin un cetatean afgan sustine ca barmanu (bigfoot local) le rapeste femeile.
        Aborigenii din Australia sustin ca varianta locala de bigfoot le rapeste copii pentru a-i manca:

        Daca aceste creaturi sunt demoni, de ce au nevoie sa manace si de ce sangereaza si mor cand sunt impuscate? Cum se explica ADN-ul mitocondrial uman? Daca ce scrie la Cartea lui Enoh e adevarat, atunci se explica…

        Pana la urma, care e adevarul?
        Astept raspunsul parintelui la intrebarea pe care i-am pus-o, care sfinti parinti au folosit Cartea lui Enoh si in ce context… poate asa ma lamuresc.

        Apreciază

      • C said, on martie 12, 2024 at 4:58 pm

        Ada ,
        da-o-n col de treabă…
        N-ai citit despre draci că sunt duhuri ? Te-ai lămurit cu privință la ce spune Facerea despre fiii lui Seth care și-au luat femei dintre fetele provenite din neamul lui Cain ?
        Când o.fost potopul ia nimicit pe toți uriașii!

        De unde știi tu că nu e o mare gogonată ce vezi tu la indieni ?

        Însă scrie în viața sfântului Andrei cel nebun despre niște neamuri scârboase care sunt închise în.nu știu ce insulă și când vor fii date drumul atunci o să facă prăpăd , o să mance oameni și animale necurate etc …
        La ce-ți folosește să -ti bati capul cu de astea ? Te ajută sa-L afli pe Hristos în inima ta?

        ~Căutați-L pe Iisus ,
        Că-n porunci El e ascuns. ~

        De ex la ce te ajută dacă ai știi că Enoh e pe undeva prin lume păzit de Dumnezeu ?
        La fel și Sf. Ioan Teologul care n-au murit …e în viață pe undeva neștiut 🙂
        Da la ce ne ajută atâta știință de cate se întâmplă în lumea asta ?

        Apreciază

  5. C said, on martie 10, 2024 at 8:35 pm

    Dogmatica Sf Ioan Damaschin
    Despre ingeri

    El este facatorul si creatorul ingerilor; El i-a adus de la neexistenta la existenta si i-a zidit dupa propriul Lui chip, o natura necorporala, un fel de duh si de foc imaterial, dupa cum spune dumnezeiescul David: „Cel care face pe ingerii Lui duhuri si pe slugile Lui para de foc”( Psalmi CIII, 5; Evrei I, 7.). Prin aceste cuvinte arata ca ei sunt usori, arzatori, calzi, strabatatori, grabnici spre dorul de Dumnezeu si slujirea Lui, indreptati spre cele de sus si liberi de orice gand material. Asadar, ingerul este o fiinta spirituala, vesnic miscatoare, libera, necorporala; slujeste lui Dumnezeu si a primit in firea lui nemurirea in har.

    Care etste, insa, natura si definitia fiintei lui, numai ziditorul o stie. Se spune ca este necorporal si imaterial in raport cu noi, deoarece tot ceea ce se pune in comparatie cu Dumnezeu, singurul incomparabil, este grosolan si material. Numai Dumnezeirea este in realitate imateriala si necorporala.

    Asadar, ingerul are o fire rationala, spirituala, libera si schimbatoare in felul de a gandi sau de a voi, caci tot ceea ce este creat este schimbator. Numai ceea ce este necreat este neschimbator. Tot ceea ce este rational este si liber. Asadar, pentru ca ingerul are o fire rationala si spirituala, este liber; iar pentru ca este creat si schimbator, are facultatea de a ramane si a progresa in bine sau de a se indrepta spre rau (cazul ingerilor cazuti n.n.).

    Ingerul este incapabil de pocainta, pentru ca este necorporal. Omul, insa, din pricina slabiciunii corpului are parte de pocainta. Ingerul nu este nemuritor prin fire, ci prin har, caci tot ceea ce are inceput are si sfarsit potrivit naturii lui. Numai Dumnezeu este vesnic, dar mai degraba este mai presus de vesnicie. Caci cel care a facut timpurile nu este sub timp, ci deasupra timpului.

    Ingerii sunt lumini spirituale secundare, care isi au luminarea din lumina primara fara de inceput. Nu au nevoie de limba si de auz, ci transmit unii altora propriile lor ganduri si hotarari fara sa rosteasca cuvant. Toti ingerii au fost ziditi prin Cuvant si au fost desavarsiti de Sfantul Duh prin sfintire, participand la luminare si la har in masura vredniciei si rangului lor.

    Ingerii sunt circumscrisi, caci atunci cand sunt in cer nu sunt pe pamant si cand sunt trimisi de Dumnezeu pe pamant nu raman si in cer. Nu sunt limitati de pereti, de usi, de incuietori si de peceti, caci sunt nelimitati. Eu spun nelimitati. Cu toate acestea ei nu apar asa cum sunt celor vrednici, carora Dumnzeu va voi ca ei sa se arate, ci sub o forma oarecare, in asa fel incat sa-i poata vedea aceia carora li se arata. Nelimitat insa, prin fire si in sensul propriu al cuvantului, este numai cel nezidit, caci toata zidirea este limitata de Dumnezeu, care a zidit-o. Ei au din afara sfintenia fiintei lor, de la Duhul. Au, prin harul dumnezeiesc, darul profetiei. Nu au trebuinta de casatorie, caci nu sunt muritori. Fiind spirite, ei sunt in locuri spirituale. Nu sunt circumscri si in felul celor corporale, natura lor nu are o forma trupeasca si nici nu au cele trei dimensiuni, ci sunt prezenti in chip spiritual si activeaza acolo unde li s-ar porunci; cu toate acestea ei nu pot sa fie si sa activeze simultan in doua locuri deosebite.

    Nu stim daca fiinta lor este aceeasi sau se deosebeste a unora de a altora. Numai Dumnezeu, care i-a facut, stie, El care stie toate. Se deosebesc insa unii de altii prin luminare si prin rang, fie ca au rangul potrivit gradului de luminare, fie ca participa luminarii potrivit rangului in care sunt; ei se lumineaza reciproc potrivit superioritatii rangului sau firii. Este, insa, evident, ca cei care sunt mai sus impartasesc celor mai de jos luminarea si cunostinta. Ingerii sunt puternici si gata spre a indeplini voin ta divina. Prin iuteala firii lor se gasesc indata pretutindeni unde ar porunci invoirea dumnezeiasca. Ei pazesc partile pamantului. Sunt inainte statatorii neamurilor si ai locurilor, dupa cum au fost oranduiti de creator. Ne conduc si ne ajuta in lucrurile noastre. Negresit, potrivit vointei si poruncii dumnzeiesti, ei sunt superiori noua si stau totdeauna imprejurul lui Dumnezeu (Tradus prin corectarea textului editiei din MG, dupa editia de la Verona, 1531, f. 25r.).

    Ei se inclina greu spre rau, dar nu sunt neinclinati. Acum, insa, au ajuns neinclinati, nu din pricina firii lor, ci prin har si prin st aruinta in unicul bine. Vad pe Dumnezeu atat cat le este cu putinta si aceasta este hrana (In editia de la Verona, f. 25r in loc de „hrana” are: „desfatarea”.) lor. Sunt mai presus de noi, pentru ca sunt necorporali si liberi de orice pasiune trupeasca; cu toate acestea nu sunt impasibili, caci numai Dumnezeirea este impasibila. Iau forma pe care le-ar porunci-o Stapanul Dumnezeu si astfel se arata oamenilor si le reveleaza tainele dumnezeiesti. Locuiesc in cer si au un singur lucru de facut: sa laude pe Dumnezeu si sa slujeasca vointei lui dumnezeiesti. Prea Sfantul si prea sfintitul si marele teolog Dionisie Areopagitul spune ca toata teologia, adica Sfanta Scriptura ne indica 9 fiinte ceresti. Dumnezeiescul invatator le imparte pe acestea in trei cete de cate trei. El spune ca cea dintai ceata este aceea care se afla totdeauna langa Dumnezeu si, potrivit predaniei, este unita de aproape si nemijlocit cu Dumnezeu. Aceasta este ceata Serafimilor cu sase aripi, a Heruvimilor cu multi ochi si a Tronurilor celor prea sfinte. A doua ceata este ceata Domniilor, a Puterilor si a Stapanirilor. A treia ceata si cea din urma, a incepatoriilor, a Arhanghelilor si a ingerilor (Despre ierarhia cereasca, Migne PG, III, col. 200 D – 201 A. Lucrarea a fost tradusa in romaneste de Pr. Cicerone Iordachescu si tiparita in anul 1932 si a fost reeditata in anul 1994, la Institutul European, Iasi.).

    Despre diavol si demoni

    Dintre aceste puteri ingeresti, inainte statatorul cetei terestre, caruia Dumnezeu i-a incredintat pazirea pamantului, nu a fost facut rau prin natura, ci a fost bun, a fost facut pentru bine si nu avea in el de la creator nici cea mai mica urma de rautate; cu toate acestea n-a suferit luminarea si cinstea pe care creatorul i-a daruit-o, ci, prin vointa lui libera, s-a indreptat de la starea sa naturala la o stare contra naturii sale si s-a ridicat impotriva lui Dumnezeu care l-a facut (Tradus prin corectarea textului editiei din MG, dupa editia de la Verona, 1531, f. 26r.), voind sa se impotriveasca Lui. El este cel dintai care s-a departat de bine si a cazut in rau. Raul nu este nimic altceva decat lipsa binelui, dupa cum si intunericul este lipsa luminii. Caci binele este lumina spirituala; in chip asemanator si raul este intuneric spiritual. Lumina deci, fiind creata de creator, a fost buna caci „Dumnezeu a vazut toate cate a facut si iata foarte bune”( Facerea I, 31.), dar a ajuns intuneric prin vointa sa libera. Multimea nenumarata de ingeri asezati sub el s-a dezlipit, i-a urmat lui si a cazut impreuna cu el. Asadar cu toate ca erau de aceeasi natura cu ingerii, totusi au devenit rai, inclinandu-si de bunavoie vointa lor de la bine spre rau.

    Demonii nu au nici stapanire, nici putere contra cuiva, decat numai daca li se ingaduie de Dumnezeu in scopul mantuirii, cum este cazul cu Iov (Iov I, 12.) si dupa cum este scris in Evanghelii despre porci (Matei VIII, 30-32; Marcu V, 12-13; Luca VIII, 32-33.). Dar o data ce Dumnezeu le ingaduie, au putere, se schimba si iau forma pe care o vor dupa fantezia lor.

    Nici ingerii lui Dumnezeu, nici demonii nu cunosc cele viitoare; cu toate acestea proorocesc, ingerii proorocesc pentru ca Dumnezeu le reveleaza si le porunceste sa prooroceasca. Pentru aceea se realizeaza toate cate spun ei. Dar si demonii proorocesc: uneori pentru ca vad cele ce se intampla departe, alteori prin conjectura. Pentru aceea de multe ori mint si nu trebuiesc crezuti, chiar daca uneori spun adevarul, in chipul in care am aratat. Ei cunosc si Scripturile. Toata rautatea si patimile necurate au fost nascocite de ci. Li s-a ingaduit sa ispiteasca pe om, dar nu au putere sa forteze pe cineva. Caci noi avem facultatea de a primi ispita sau de a nu o primi. Pentru acest motiv s-a pregatit diavolului si demonilor lui si celor care il urmeaza, focul nestins si pedeapsa vesnica (Matei XV, 41.).

    Dar trebuie sa se stie ca ceea ce este moartea pentru oameni, aceea este caderea pentru ingeri. Dupa cadere ei nu mai au posibilitatea pocaintei, dupa cum nu o au nici oamenii dupa moarte.

    Apreciază

  6. C said, on martie 10, 2024 at 8:44 pm

    Sf Ioan Damaschin:
    Trebuie sa se stie ca Vechiul Testament are douazeci si una de carti, dupa numarul literelor alfabetului ebraic. Alfabetul ebraic are douazeci si doua de litere, dintre care cinci se dubleaza, asa ca fac douazeci si sapte. Sunt duble literele Haf, Mem, Nun, Pe si Sadi. Pentru aceea si cartile Vechiului Testament se socotesc in acest chip douazeci si doua, dar se gasesc douazeci si sapte, din cauza ca cinci din ele se dubleaza. Rut se adauga la Judecatori si se numara la Evrei o singura carte. Cartea intaia si a doua a Imparatilor se socotesc o carte; cartea a treia si a patra a Imparatilor, o carte; cartea intaia si a doua a Paralipomenelor, o carte; carte intaia si a doua a lui Esdra, o carte. Astfel cartile Vechiului Testament sunt formate din patru pentateuhuri (Pentateuh = cinci carti.) si raman alte doua carti, incat cartile canonice sunt urmatoarele: Cele cinci carti ale legii: Facerea, Iesirea, Leviticul, Numerii, Deuteronomul. Acesta formeaza primul pentateuh si se numesc Legea.

    Apoi alt pentateuh, asa-numitele grafia, iar de altii numite aghiografe; acestea cuprind urmatoarele carti: Iisus al lui Navi, Judecatori cu Rut, cartea intai si a doua a Imparatilor, o carte, cartea a treia si a patra a Imparatilor, o carte, si cele doua carti ale Paralipomenelor, o carte. Acestea formeaza al doilea pentateuh. Al treilea pentateuh, cartile in versuri: Iov, Psaltirea, Proverbele lui Solomon, Eclesiastul al aceluiasi, Cantarea Cantarilor a aceluiasi. Al patrulea pentateuh, cel profetic cei doisprezece profeti, o carte, Isaia, Ieremia, Iezechil, Daniil. Apoi cele doua carti ale lui Esdra, unite intr-o carte si Ester. Iar Panaretul, adica Intelepciunea lui Solomon si Intelepciunea lui Iisus, pe care tatal lui Sirah a compus-o in evreieste, dar nepotul acestuia, Iisus, fiul lui Sirah, a tradus -o in greceste, sunt carti folositoare si bune de citit, dar nu se numara in canon si nici nu stau in chivot.

    Cartile Noului Testament sunt urmatoarele: patru Evanghelii, cea dupa Matei, cea dupa Marcu, cea dupa Luca, cea dupa Ioan; Faptele sfintilor apostoii scrise de evanghelistul Luca; sapte epistole sobornicesti: una a lui Iacov doua ale lui Petru, trei ale lui Ioan, una a lui Iuda; patrusprezece epistole ale apostolului Pavel; Apocalipsa evanghelistului Ioan si Canoanele sfintilor apostoli scrise de Clement.

    Apreciază

  7. C said, on martie 10, 2024 at 9:14 pm

    Sectarul: Bună ziua!
    Preotul: Bună ziua! Dar de ce aţi venit la noi, fraţilor?
    Sectarul: Am venit să vă arătăm adevărul!
    Eu i-am zis un cuvânt mai puţin politicos:
    Preotul: Mi se pare că ai venit să înveţi pe popa carte!
    Sectarul: Da!
    Preotul: Bine. Să vedem! Care adevăr să-mi arăţi mie, dacă adevărul este la noi? De unde mai scoţi dumneata un alt adevăr, că unul este adevărul? Adevărul este o singură linie. Ce zice Hristos? Eu sunt calea, adevărul şi viaţa!
    Sectarul: Dumneavoastră staţi aici în mănăstire şi nu ştiţi nimic. Eu am studii în Anglia, în Elveţia, am cutare, cutare…
    Preotul: Da? Cine te-a adus aici? Tu ai auzit că aici este o stână? Şi eu sunt ciobanul; dar şi câinii stau de pază la aripă. La stână mai sunt şi câini; iar voi sunteţi lupi îmbrăcaţi în piei de oi. Aţi intrat în stână, dar nu ieşiţi cu blana sănătoasă de aici… Să vedeţi acum ce păţiţi cu câinii noştri.
    Sectarul: Cum dar?
    Preotul: Stai, stai! Eşti predicator?
    Sectarul: Da! Eu am doctoratul la Londra, am…
    Preotul: Da? Bine! Câţi ani au fost de la Adam până la potop?
    Sectarul: Cred că au fost 1500 de ani.
    Preotul: Prost ai răspuns, doctorandule! De la Adam până la potop au fost 2262 de ani!
    Sectarul: Unde scrie?
    Preotul: Nu căuta Biblia! Eu am rădăcina Bibliei. Biblia este un măr care a crescut în pomul Tradiţiei. Dar eu nu cred numai în măr; eu cred în rădăcină şi în copac; că rădăcina Bibliei este Sfânta Tradiţie. Dar câţi ani au fost de la Adam până la Avraam?
    Sectarul: Parcă au fost 3700.
    Preotul: Greşit ai răspuns. Au fost 3678 ani!
    Sectarul: Unde scrie?
    Preotul: Ţi-arăt eu în Hronograful lui Gheorghe Chedrinos, în care scrie istoria lumii de la început.
    Ia să-mi spui tu mie câţi ani au fost de la potop până la zidirea turnului Babel, când Nimrod, fiul lui Hus, a zidit turnul Babel, care a împărăţit 52 de ani în Babilon, când li s-au amestecat limbile? Câţi ani au fost?
    Sectarul: Parcă au fost 300!
    Preotul: Prost ai răspuns! Au fost 642 de ani! Şi câţi ani au fost de la potop până la Avraam?
    Sectarul: Cutare, cutare!
    Preotul: Au fost 1416 ani şi cu 430 de ani, cât a stat poporul evreu în robia Egiptului fac 4108 ani. Unde era Biblia scrisă atunci? Unde era sâmbăta voastră? Cu ce s-a mântuit lumea timp de 4108 de ani înainte de a se scrie Biblia? Că în Biblie nu s-a scris totul. Căci evanghelistul Ioan spune: Sunt încă şi alte multe, care, dacă s-ar fi scris una câte una, nici în lumea asta nu încăpeau cărţile. S-a scris numai un rezumat al Sfintei Tradiţii, care formează Biblia sau Sfânta Scriptură.
    Dar să-mi spui mie câţi feciori a avut Adam?
    Sectarul: A avut trei: Cain, Abel şi Set şi alţii fără nume.
    Preotul: Dar Biblia spune că a născut feciori şi fete. Câţi au fost de toţi?
    Sectarul: Or fi fost 30, 40.
    Preotul: Eva a trăit 950 de ani, mai mult decât Adam cu 20 de ani, şi a născut 50 de perechi de gemeni, băieţi şi fete, adică 100 de copii. Scrie în Hronograful lui Chedrinos. Şi se luau fratele cu sora. Auzi ce spune Biblia: Cain a luat în căsătorie pe sora sa Milada; şi a luat Set pe sora sa Teax. Se luau fratele cu sora. Aşa s-au înmulţit la început.
    Sectarul: Dar se puteau lua neamuri în căsătorie?
    Preotul: Da, căci până la Avraam n-a fost interzisă spiţa de rudenie. Se luau neamuri! N-a ţinut Avraam pe nepoata sa? N-a luat Isaac pe nepoata lui Avraam, pe Rebeca? Nu vedeţi? Că nu era pusă legea de neamuri. Dar să-mi spui tu mie câţi ani avea Set, când s-a răpit la cer şi a învăţat astronomia şi scrisul de la îngeri?
    Sectarul: Nu scrie nicăieri.
    Preotul: A fost Set de 40 ani, când s-a răpit la ceruri, şi a stat în cer 40 de zile şi a învăţat astronomia şi scrisul. Set a trăit 912 ani! Primul om care a scris din lume şi care a învăţat astronomia şi mişcarea astrelor, a fost Set, fiul lui Adam. Zice şi Sfântul Vasile: „Astronomia este de origine îngerească”; îngerii l-au învăţat pe Set.
    Dar să-mi spui mie când s-a născut poporul uriaş şi cât a ţinut împărăţia uriaşilor, înainte de potop?
    Tăcea predicatorul.
    Preotul: Vezi că nu ştii? Biblia spune: Când s-au amestecat fiii lui Set cu fiii lui Cain s-a născut poporul uriaş; neam vestit din veac. Atât! Dar nu spune câte sute de ani au stat împăraţii uriaşilor şi câte urgii au făcut ei pe pământ.
    Sectarul: Cine erau fiii lui Dumnezeu şi fiii oamenilor? Noi zicem că fiii lui Dumnezeu erau îngerii, care s-au pogorât din cer şi au păcătuit cu fetele oamenilor.
    Preotul: Nebunie! Dacă cugeţi după capul tău, te duci în fundul iadului. Ai văzut ce spune? Cât a trăit Set, 912 ani, nu s-au amestecat fiii lui Set cu fiicele lui Cain. Că fiii lui Set se numeau fiii lui Dumnezeu, iar fiii lui Cain, fiii diavolilor. Iar după moartea lui Set, au uitat fiii lui ce le-a spus tatăl lor; căci spune Scriptura: Şi s-au rănit fiii lui Set de frumuseţea fiicelor lui Cain şi le-au luat loruşi de soţii.
    Deci atunci când s-au amestecat „fiii lui Dumnezeu” cu fiicele oamenilor, s-a născut poporul uriaş.
    Sectarul: Dar voi de ce vă închinaţi şi faceţi cruce, că crucea a fost măciuca şi spânzurătoarea pe care a murit Domnul Iisus?
    Preotul: De ce săriţi voi de la un subiect la altul? Aşa faceţi mereu când discutaţi cu cineva, ca să-l ameţiţi. Iată ce spune Sfântul Apostol Pavel: Crucea pentru cei pieritori, nebunie este, iar nouă, celor ce ne mântuim, Crucea este înţelepciunea şi puterea lui Dumnezeu. Vezi că Sfânta Cruce nu-i măciucă? Este înţelepciunea şi puterea lui Dumnezeu!
    Aţi auzit ce-i crucea, voi, sectanţilor, care înşelaţi oamenii şi-i duceţi în iad? „Şi va veni o sectă la sfârşitul lumii – zice Sfântul Andrei al Cezareei –, care nu va face cruce, căci le va pune Antihrist pecetea pe mâna dreaptă şi n-o vor ridica la frunte”, că fruntea este partea raţională a sufletului, adică mintea.
    Am avut mai demult câteva femei baptiste de la Abrud –Alba. Una a zis: „Părinte nu fac cruce!” „Fă cruce! îi spun”. „Nu fac! Eu nu pot ridica mâna la frunte!” „Ţi-a pus diavolul pecetea, de aceea n-o mai ridici! Fă cruce femeie şi vei vedea puterea lui Dumnezeu!” „Nu, că nu pot ridica mâna!”
    Şi eu îi iau mâna dreaptă şi-i fac cruce de trei ori pe faţă.
    „Valeu! Valeu! Vai, tare mă simt uşoară!” „Da! Acum s-a dus dracul de pe mâna ta!” Aşa a fugit de la dânsa diavolul care o stăpânea. Apoi am mărturisit-o şi s-a întors din nou la Biserică. Vedeţi puterea Sfintei Cruci?

    Apreciază

    • Duhul Capitanului said, on martie 10, 2024 at 11:14 pm

      Cartea lui Enoh nu este în canonul biblic în primul rând din cauza incertitudinii autorului.Ea a fost folosită foarte mult de către sfinții părinți. În ea se vorbește despre pământul plat…

      Apreciază

      • C said, on martie 11, 2024 at 7:27 pm

        Mă iertați, dar eu n-am auzit de niciun Sfânt Părinte să amintească de această carte .
        In patericul egiptean numai din Sfânta Scriptură am auzit că citau. Dacă îmi spuneți sfinția voastră care sfânt și ce anume a citit din această carte …
        Doamne ajută

        Apreciază

      • Ada said, on martie 11, 2024 at 9:40 pm

        Doamne ajuta! As vrea sa stiu si eu ce sfinti parinti au folosit Cartea lui Enoh si in ce context. Cei care au folosit-o credeau ca acolo scrie adevarul? In Noul Testament e pomenit Enoh, al saptelea de la Adam, Epistola Sfantului Apostol Iuda, verset 14.
        Multumesc anticipat!

        Apreciază

  8. Duhul Capitanului said, on martie 12, 2024 at 3:42 pm

    CrestinOrtodox.ro
    https://www.crestinortodox.ro › sho…
    Cartea lui Enoch – Forum Crestin Ortodox

    Apreciază

    • C said, on martie 12, 2024 at 7:53 pm

      M-am uitat pe acel forum de discuții cu privire la acea carte și se pare că produce fel și fel de indignări, și chiar dacă ar conține adevăruri dar dacă sunt amestecate înseamnă că nu folosește, de aia nici Sfinții Părinți nu au luat-o că atare ci toți Sfinții Ierarhi au tâlcuit după Noul Testament și Vechiul Testament cu scrierile canonice și așa s-au mântuit .
      Noi acuma, generația asta de creștini parcă nu ne ajung învățăturile date nouă de sfinții trăitori spre mântuire ci tre cumva să căutăm să fim mai înțelepți decât ei și vrem să căutăm lucruri și învățături noi .
      Dau și un comentariu de acolo din forum care mi se pare îndreptățit. :

      21.01.2016, 00:23:52
      sergiuran’s Avatar
      sergiuran sergiuran
      M-am uitat pe acest topic si desi e vechi voi adauga si eu ceva.
      Nu pot sa nu ma intreb: daca aceasta carte a lui Enoh nu era acceptata pe timpul lui Vasile cel Mare de ex sau Sf Ioan Gura de Aur sau Sf Grigorie Palama si totusi acestia s-au sfintit cum au facut-o atunci cat de ‘necesara’ este aceasta carte?? Poate au dreptate cei care au exclus-o! Cu siguranta cand au facut-o nu au facut-o ca „asa s-au gandit ei cu mintea lor omeneasca” cum a scris cineva mai sus! Unora nici nu le trece prin minte ca cineva (de fapt mai multi) se rugau asiduu inainte sa ia o asemenea decizie. Evident ca si ei intelegeau ca ar fi poate pacat sa nu includa o carte data de la Dumnezeu si poate chiar au fost luminati de Duhul Sfant sa nu o faca.
      Mai sunt si multi care nu inteleg ca ce scrie in acea carte poate a fost partial „furat” din alte carti. Ce te faci daca de fapt cel care a compus aceasta carte a lui Enoh a furat ideile din alte carti si le-a amestecat cu minciuni, dupa tehnica deja consacrata? Poate in Evanghelii sunt citate din acele surse de unde s-a inspirat si cel care a scris aceasta carte a lui Enoh?
      Sunt multe posibilitati si sunt sigur ca exista si studii clare care arata de ce nu e inclusa si aceasta carte. Ca nu le stim noi…. asta e altceva

      Apreciază

  9. C said, on martie 12, 2024 at 8:10 pm

    De remarcat că, pe lângă aceste scrieri canonice, recunoscute de Biserică, mai circulă şi alte scrieri repudiate de Biserică, întrucât au învăţături străine de ortodoxie, dar autorii lor eretici au căutat să le dea autoritate punându-le în seama unor autori sfinţi. Printre aceste scrieri numite apocrife (ascunse) se numara 31 de aşa-zise evanghelii, dintre care cităm Protoevanghelia lui Iacov, Evanghelia după Toma, Evanghelia lui Pseudo-Matei, Evanghelia lui Petru, Evanghelia lui Nicodim, alte scrieri zis profetice, precum cartea lui Enoh, Înălţarea lui Moise, Testamentul lui Avraam, Testamentul lui Iov, Apocalipsa lui Petru şi multe altele. Că folosirea lor duce pe căi rătăcite o dovedeşte mulţimea sectelor ai căror fondatori s-au bazat şi pe asemenea scrieri apocrife (de exemplu, Ellen White, fondatoarea sectei adventiste).

    Dacă nu este în Sfânta Scriptură înseamnă că așa a fost rânduit de către Sfinții părinți și că nu avem nici un drept să contestăm acest lucru.

    Apreciază

    • Duhul Capitanului said, on martie 13, 2024 at 12:11 am

      Pe mine nu m-a interesat din cartea lui Enoh decât pământul plat…

      Apreciază

      • C said, on martie 13, 2024 at 9:08 pm

        🙂 pe mine m-au interesat acele cărți care suie mintea la Cer , care îți arată calea către Cer … că pământul la pământ trage cu grijile și umblarea in stânga și-n dreapta care-i plin de patimi și tot felul de amăgiri… iar Biserica e aceea care ne scoate din valul lumii și ne curățeste , ne pregătește pentru mântuire.
        ( Biserica cea Una – Mireasa lui Hristos )

        Apreciază

      • guti flo said, on martie 14, 2024 at 12:37 am

        Din moment ce Dumnezeu a binevoit sa fie preot, eu cred ca are mintea la Cer inaintea noastra.

        Apreciază

      • C said, on martie 14, 2024 at 12:03 pm

        da , guti flo , o fii având-o fiind preot , însă noi, cei simpli, cu greu ne putem ridica din ispitele și nevoile pământești și avem nevoie de învățături sănătoase și care sunt cele mai folosite de către sfinți…. că dacă ne apucăm noi , cei simpli, sa citim niște cărți care nu știi ce-i cu ele ( de ex această carte necanonică) atunci s-ar putea sa ne smintim sau să ne abatem mintea de la calea de mijloc și ușor putem deraia … Preotul….e preot…treaba lui …are rânduiala și alegerea lui .

        Apreciază

      • guti flo said, on martie 14, 2024 at 3:15 pm

        C
        Este adevarat si asta!

        Apreciază

  10. Marcus said, on martie 16, 2024 at 9:31 pm

    Carevasăzică, Turnul Babel s-a încercat a fi zidit pe la 2600 î.H., în timpul lui Nimrod, adică la cam 640 de ani de la Potop.
    Interesant e că Scriptura spune că oamenii au purces dinspre răsărit către țara Senaar, adică spre Mesopotamia. Ori, Arca s-a oprit în Anatolia, adică la vest de Mesopotamia. Deci cum au venit oamenii din răsărit dacă Arca era la apus?

    Părerea mea este că acei „oameni” nu erau toți oamenii, ci erau doar cei care locuiau la răsărit de Mesopotamia, undeva în India probabil, și erau din neamul lui Cuș, fiul lui Ham cel căzut.
    Ei erau „oamenii” de după Potop cam cum au fost „fiicele oamenilor” de dinainte de acesta. Adică așa cum erau descendenții lui Cain doar oameni (neînchinători la Dumnezeu), tot așa erau descendenții lui Ham, respectiv ai lui Cuș, doar oameni și nu fii ai Lui Dumnezeu precum deducem că încă mai erau descendeții lui Sem din țara Senaar (Mesopotamia) la acel moment.

    Descendenții lui Iafet, iarăși, nu erau prezenți la zidirea Turnului Babel, ei aflându-se deja în Europa – împărțirea țării/pământului deja se făcuse la nașterea lui Peleg, anume cam cu 100 de ani înainte de momentul sosirii „oamenilor” din răsărit în Senaar (Peleg s-a născut pe la 2700 și ceva î.H., iar mometul Babel a fost pe la 2600 î.H.).

    În opinia mea, idienii din India sunt, ca și etiopienii din Africa, descendenți de-ai lui Cuș. Dealtfel ei se și aseamănă fizic, iar indienii au ca zeități importante pe unul Shiva și pe altul Rama, nume pe care le regăsim și printre numele urmașilor lui Cuș în Facerea.

    Apreciază


Responsabilitatea juridică pentru conţinutul comentariilor dvs. vă revine în exclusivitate.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.