SACCSIV – blog ortodox

Rezumatul cărții “Nicaragua: O istorie a rezistenței la intervențiile americane”

Posted in CIA, IRAN, IRANGATE, SUA by saccsiv on august 21, 2023

Global Research: “Nicaragua: A History of US Intervention and Resistance”

‘Nicaragua: O istorie a rezistenței la intervențiile americane’

Rezumatul unei cărți.

De Rick Sterling, 10 August 2023, Global Research

Multe națiuni din cele două Americi au avut de suferit de pe urma loviturilor de stat, a dictaturilor, a sancțiunilor și a invaziilor directe promovate de SUA. Nicaragua ar putea fi cea mai victimizată. Dan Kovalik a scris o carte care trece în revistă istoria intervențiilor americane și a rezistenței la acestea, până în prezent.

Kovalik include propriile experiențe acumulate de-a lungul mai multor decenii de vizite în Nicaragua. Prima dată a fost cu un convoi de camioane al Veteranilor pentru Pace (VFP) care aducea ajutoare în Nicaragua în anul 1987. În mod incredibil, timp de două luni, guvernul american a blocat ieșirea camioanelor cu ajutoare din SUA în drum spre Nicaragua. Povestea are un deznodământ fericit. După luni de eforturi, activiștii anti-război au reușit să iasă din SUA și să ajungă în Nicaragua, unde au fost întâmpinați cu brațele deschise și au sărbătorit. Această experiență i-a stârnit lui Kovalik, care a lucrat timp de zeci de ani ca avocat internațional pentru drepturile omului și este avocat pensionar al United Steel Workers, un sindicat al muncitorilor siderurgiști, un interes pe viață pentru Nicaragua.

Cartea descrie perioadele cheie ale intervențiilor americane. În anul 1855, William Walker s-a autoproclamat președinte al Nicaraguei. Sprijinit de o mică armată de soldați europeni și americani, a preluat controlul asupra orașului Grenada din Nicaragua. Walker a reintrodus sclavia, argumentând că aceasta a fost introdusă în Americi „într-un spirit de bunăvoință și filantropie”. Cu Războiul Civil american la orizont, el a fost susținut și de statele din sudul SUA. În câțiva ani, forțele lui Walker au fost înfrânte, iar acesta a fost executat.

‘La Pedrada’ (Piatra), care înfățișează căderea lui William Walker la San Jacinto.

Începând din anul 1909, pușcașii marini americani au invadat și ocupat Nicaragua. Aceștia au dominat țara pentru următoarele trei decenii. Ocupația americană a dus la rezistența armată organizată de Augusto Cesar Sandino.

În anul 1934, ‘Garda Națională’ din Nicaragua (antrenată de pușcașii marini americani) a renunțat la un acord de pace cu Sandino și l-a ucis pe acesta și personalul său. Familia Somoza a dominat țara în următorii patruzeci și cinci de ani. Aceștia erau cunoscuți ca fiind corupți și chiar au furat donații internaționale în urma cutremurului devastator din anul 1972. Kovalik descrie modul în care marele jucător de baseball portorican Roberto Clemente a murit în timp ce încerca să aducă ajutoare de urgență în Nicaragua.

În anul 1961, opoziția armată față de dictatura lui Somoza s-a format sub steagul Frontului Sandinist pentru Eliberarea Nicaraguei (FSLN). După cincizeci de mii de morți, dintre care mulți din cauza bombardamentelor generalizate, dictatura Somoza a fost răsturnată în iulie 1979. Sub conducerea FSLN, țara a făcut pași uriași în direcția eliminării analfabetismului și a sărăcirii țăranilor. Pentru prima dată, asistența medicală a fost pusă la dispoziția comunităților îndepărtate. Pentru prima dată, școlile au fost deschise pentru toți copiii.

Furioasă din cauza amenințării unui guvern popular care nu era sub controlul lor și care era aliat cu Cuba, administrația Ronald Reagan era hotărâtă să îi oprească pe sandiniști. Au făcut acest lucru prin crearea unei armate ‘Contra’, care a atacat infrastructura din Nicaragua, cum ar fi conductele de gaz, a ucis membri ai sistemului de sănătate și ai cooperativelor rurale și chiar a ucis lucrători umanitari străini, cum ar fi tânărul inginer american Ben Linder. Nicaragua a fost forțată să redirecționeze resursele limitate pentru a se apăra. Kovalik descrie modul în care Reagan a continuat să finanțeze războiul Contra printr-o schemă diabolică, în cadrul căreia armele erau trimise către Contra, în schimbul cocainei care era adusă în SUA pentru a fi vândută sub formă de crack în comunitățile sărace și în mare parte de culoare.

În ciuda războiului Contra, sandiniștii au organizat alegeri naționale. În anul 1984, FSLN a câștigat în mod decisiv. În 1990, în condițiile în care Washingtonul a amenințat în mod explicit că va continua războiul ilegal atâta timp cât sandiniștii vor rămâne la putere, majoritatea a votat pentru candidatul promovat de SUA. Mulți cetățeni din Nicaragua erau epuizați de continuarea războiului Contra. Bilanțul a fost de treizeci de mii de morți și mult mai mulți răniți, într-o țară de numai 3 milioane de locuitori.

Instituția și mass-media din SUA au fost surprinse când sandiniștii au recunoscut înfrângerea electorală și au demisionat. Politicile neoliberale au domnit în următorii 16 ani. Instituțiile publice au fost privatizate. Șomajul și sărăcia au crescut în mod dramatic. Cheltuielile guvernamentale pentru sănătate au fost reduse, în timp ce analfabetismul s-a răspândit din nou. Kovalik ne pune la dispoziție statistici și rezumate de la Oxfam, ONU și alte surse.

Sandiniștii au trecut prin dezbateri interne, inclusiv o scindare, dar nu au dispărut. În anul 2006, cetățenii din Nicaragua l-au votat pe Daniel Ortega și FSLN pentru a reveni la putere. De atunci, aceștia au obținut un sprijin din ce în ce mai mare. Kovalik descrie modul în care aceștia au revigorat economia și au acordat prioritate politicilor care favorizează clasa muncitoare și agricultorii. FSLN a reinstituit educația și asistența medicală gratuite, precum și împrumuturi mici cu „uzură zero” pentru întreprinderi. Au făcut îmbunătățiri majore ale infrastructurii cu drumuri și o autostradă spre coasta de est. Au extins în mod constant furnizarea de energie electrică fiabilă și regenerabilă în toate zonele țării. Nicaragua se află acum pe locul 1 în emisfera vestică în ceea ce privește egalitatea de gen.

Din nefericire, popularitatea și managementul eficient al FSLN continuă să fie văzute ca o ‘amenințare’ de către Washington. În primăvara anului 2018, a avut loc ceva apropiat de o ‘revoluție colorată’. Cu citate și descrieri extinse de la persoane care au fost pe teren, Kovalik analizează și oferă dovezi care arată că tulburările au fost pregătite și promovate de SUA folosind tehnici de social media, cu sprijinul bisericii conservatoare, al mediului de afaceri și al rivalilor politici.

Kovalik descrie modul în care administrația Ortega a luat măsura neobișnuită de a ordona poliției să rămână în cazărmi. Aceștia au fost nevoiți să suporte atacuri și să privească cum „protestatarii pașnici” atacau școli, clinici și birouri guvernamentale. În cele din urmă, strategia sandinistă a scos la iveală cine a instigat la violență și a afectat economia cu blocaje rutiere. Cu un conflict minim, revolta și efortul de „schimbare a regimului” s-au prăbușit. Blocajele rutiere au fost înlăturate, iar economia a fost restabilită încet. Unii lideri ai loviturii de stat au plecat în Costa Rica, iar alții în SUA.

Kovalik abordează criticile la adresa lui Daniel Ortega și a sandiniștilor, care se aud uneori în Occident. În ceea ce privește opoziția „Mișcarea de Renovare Sandinistă” (MRS), Kovalik arată că politicile acestora nu au un mare interes popular. Ei sunt mai populari în Occident decât în Nicaragua, unde sprijinul lor este minuscul. Mulți dintre criticii occidentali ai Nicaraguei și ai sandiniștilor nu au fost acolo de mulți ani sau chiar de zeci de ani.

Adversarii sandiniștilor sperau ca FSLN să nu aibă un rezultat bun la alegerile din noiembrie 2021. În schimb, candidații FSLN, Daniel Ortega și Rosario Murillo, au obținut 75% din voturi împotriva a cinci partide concurente. Acest observator internațional a fost impresionat de prezența ridicată la vot, de eficiența și de autenticitatea alegerilor.

Kovalik acoperă toate aceste subiecte cu un nivel bun de profunzime, inclusiv sursele. Există multe referințe și citate interesante din partea nord-americanilor și europenilor care trăiesc în Nicaragua. Cartea include, de asemenea, multe referințe la filme, cântece și poezii. Poeții sunt încă venerați, iar muzica este încă o parte importantă în Nicaragua. La cea de-a 44-a sărbătoare recentă a revoluției din Nicaragua, primele două ore au fost dedicate cântecelor.

Cartea lui Kovalik despre Nicaragua este extrem de relevantă, deoarece interferența SUA în Nicaragua și în America Centrală continuă. De ani de zile, în mass-media occidentală se aud afirmații tendențioase și false despre Nicaragua. Washingtonul sporește constant sancțiunile împotriva Nicaraguei.

Ceea ce se întâmplă în Nicaragua este important pentru alte țări din America Centrală. Vecinul Honduras încearcă în prezent să scape de dominația SUA. Atât Honduras, cât și Nicaragua au rupt recent relațiile cu Taiwanul și au stabilit relații cu China. Acesta este, bineînțeles, dreptul lor ca națiuni suverane. Dar SUA nu sunt de acord. Doctrina Monroe, veche de 200 de ani, nu a fost anulată și putem prezice cu siguranță că intervenția SUA în Nicaragua va continua.

Povestită într-un mod captivant și convingător, această carte prezintă istoria unei națiuni mici care a rezistat eforturilor continue de a o domina și controla. Este cu adevărat o poveste despre David vs. Goliat. Oricine este interesat de istoria Americii Latine sau de politica externă a SUA ar trebui să adauge această carte pe lista de lecturi.

*

Recenzii:

„Profesorul Kovalik mătură știrile false și istoria falsă diseminate de mass-media cu privire la Nicaragua, documentând o istorie îngrozitoare a intervenționismului și crimelor SUA în Nicaragua. Subliniind realizările sandiniștilor în domeniul drepturilor omului și al justiției sociale, el respinge caricaturile americane și denunță încercările CIA de a destabiliza Nicaragua pentru a facilita o ‘schimbare de regim’ nedemocratică.” – ALFRED DE ZAYAS, expert independent al ONU pentru promovarea unei ordini internaționale democratice și echitabile.

„Kovalik demontează narațiunea occidentală dominantă. Acesta împărtășește câștigurile obținute cu greu în Nicaragua de astăzi, explică popularitatea durabilă a lui Daniel Ortega și apără cu putere motivele pentru care sandiniștii merită solidaritatea noastră constantă. Această carte este o lectură obligatorie pentru a înțelege Nicaragua în secolul XXI și umple o lacună gravă în studiile latino-americane contemporane. Fie ca ea să conducă la continuarea studiilor la fața locului și la mai puține discursuri de fotoliu ale politicienilor și intelectualilor.” – SOFIA M. CLARK, profesor de științe politice, UNAN-Managua.

„Daniel Kovalik, avocat internațional specializat în drepturile omului, care vizitează Nicaragua încă din anul 1987, a oferit în mai puțin de 180 de pagini o relatare factuală, scrisă clar și bine documentată (453 de note de subsol), a unei istorii oneste a Nicaraguei din anii 1850 până în prezent. Citind această relatare, cititorul va fi bine versat pentru a contrazice minciunile constante prezentate publicului de către mass-media corporatistă incredibil de controlată și de cea din Silicon Valley. Jos pălăria în fața domnului Kovalik, pentru că a pus lucrurile la punct.” – S. BRIAN WILLSON, avocat, autor al cărții Don’t Thank Me For My Service, rezident în Nicaragua.

 

Comentariu saccsiv:

In noiembrie 1986 iese la lumina IRANGATE, o afacere complexa care avea sa declanseze un imens scandal politic. S-a aflat insa dupa ce un ziar libanez a facut niste dezvaluiri mai mult decat interesante, altfel poate ca ramanea totul musamalizat pana in ziua de azi. Pe scurt, SUA a vandut arme Iranului (ce se afla in acea perioada in razboi cu Irakul) prin intemediul Israelului, iar cu banii obtinuti americanii au finantat fortele Contras din Nicaragua. Un alt efect a fost eliberarea unor ostatici de catre miscarea Hezbollah:

A fost o vreme cand IRANUL era cel mai puternic aliat al Israelului (deci si al SUA) din zona. Apoi ceva s-a intamplat…

 

10 răspunsuri

Subscribe to comments with RSS.

  1. Oarecare said, on august 21, 2023 at 2:35 pm

    https://www.digi24.ro/stiri/nu-mai-rezist-va-rog-din-suflet-filmul-tragediei-in-care-o-tanara-insarcinata-din-botosani-a-murit-pe-patul-de-spital-2472627
    Cum trebuie procedat în astfel de situații, când medicii spun că „sarcina este oprită din evoluție”?

    Apreciază

  2. geo said, on august 21, 2023 at 3:06 pm

    https://apnews.com/article/russia-ukraine-politics-caribbean-nicaragua-mexico-b424de6b64611ba1202fb9e2b634f130

    https://www.intellinews.com/ortega-reportedly-allowing-russian-military-to-establish-bases-cruise-missile-batteries-in-nicaragua-288961/?source=russia

    Apreciază

  3. Clement said, on august 21, 2023 at 6:22 pm

    Americanii pretins de dreapta plecati cu semnatura din țara turnatorilor lui Ceausescu au devenit fascisti de un soi cum nu cred ca au existat nici in Germania nazista. Cand vorbesc despre sud-americanii care au indraznit sa iasa de sub tutela boylor lui Bush, ii numesc doar ” paduchi”.
    Sper ca sunt si foarte multe exceptii dar eu nu am intalnit. Si stanga si dreapta sunt radicalizate urat, prosteste, incapabile sa dialogheze.

    Apreciază

  4. Marius said, on august 21, 2023 at 7:36 pm

    https://www.youtube.com/watch?v=CbpRl2a6Ow8 Preot catolic și… DJ, așa împacă Guilherme Peixoto chemarea divină cu pasiunea pentru muzica electronică. La începutul acestei luni, preotul le-a făcut înviorarea miilor de pelerini de la Festivalul Tineretului Catolic din Lisabona pe melodia Jerusalema. Căștile pe care le-a folosit sunt, bineînțeles, sfințite de Papa Francisc.

    Apreciază

  5. Clement said, on august 21, 2023 at 9:07 pm

    Reality este un film avertisment inspirat de cazul agentului lingvist cryptolog Reality LW care a primit cea mai importanta pedeapsa pentru transmiterea catre presa a unor documente secrete. A fost eliberata inainte de expirarea termenului.
    Putem specula cine a platit-o pe Reality, dar nu este momentul sa ne hazardam cu presupunerile.
    https://www.newyorker.com/culture/culture-desk/an-fbi-interrogation-becomes-the-verbatim-script-of-a-play

    Apreciază

  6. […] Rezumatul cărții “Nicaragua: O istorie a rezistenței la intervențiile americane” […]

    Apreciază


Responsabilitatea juridică pentru conţinutul comentariilor dvs. vă revine în exclusivitate.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.