SACCSIV – blog ortodox

Nava spațială rusească Luna-25 s-a prăbușit pe Lună

Posted in Luna, RUSIA by saccsiv on august 21, 2023

Sursa: https://romania.europalibera.org/a/nava-spatiala-a-rusiei-luna25-s-a-prabusit-pe-luna/32555928.html

Nava spațială a Rusiei Luna-25 s-a prăbușit pe Lună după ce a scăpat de sub control, spun oficialii, potrivit BBC. Nava fără pilot trebuia să facă o aterizare ușoară pe polul sudic al Lunii, dar a eșuat după ce a întâmpinat probleme pe măsură ce se deplasa pe orbita de dinainte de aterizare.

Nava spațială era programată să aterizeze luni pentru a explora o parte a Lunii despre care oamenii de știință cred că ar putea conține apă înghețată și elemente prețioase, anunță BBC.

Nava spațială rusă Luna-25 s-a prăbușit pe suprafața Lunii, după ce s-a învârtit pe o orbită incontrolabilă, a raportat agenția spațială Roskosmos, care a spus că a pierdut orice contact cu sonda.

„Aparatul s-a mutat pe o orbită imprevizibilă și a încetat să mai existe ca urmare a unei coliziuni cu suprafața Lunii”, a anunțat agenția spațială rusă într-un comunicat.

În prealabil, a apărut informația că o „situație anormală” a fost detectată în timpul unei manevre a sondei rusești Luna-25, înainte de aterizarea pe Lună, potrivit agenției spațiale ruse care a făcut anunțul sâmbătă, pe 19 august.

„La ora 14.10, s-a eliberat forța pentru transferul sondei pe orbita de pre-aterizare. În timpul operațiunii s-a produs o situație anormală la bordul stației automate, care nu a permis efectuarea manevrei în parametrii specificați”, au declarat reprezentanții Roskosmos.

Agenția a adăugat că specialiștii analizează situația. Nu s-au oferit alte detalii.

Aterizarea pe Lună era programată pentru 21 august.

Agenția a postat și imagini cu craterul Zeeman al Lunii, luate de pe navă spațială. Craterul este al treilea ca adâncime din emisfera sudică a Lunii, măsurând 190 de kilometri în diametru și 8 kilometri în adâncime, potrivit lui Roskosmos.

Agenția a transmis că datele pe care le-a primit până acum de la sondă au oferit informații despre elementele chimice din solul lunar și ar facilita, de asemenea, funcționarea dispozitivelor concepute pentru a studia suprafața apropiată a Lunii.

Luna-25 a intrat pe orbita Lunii pe 16 august, devenind prima navă spațială rusă care a făcut acest lucru din 1976.

Rusia își propune să înființeze o stație spațială pe Lună până în 2040.

Nava spațială rusă făcea parte dintr-o cursă de explorare a unei părți a lunii despre care oamenii de știință cred că ar putea conține apă înghețată și elemente prețioase.

Prezența apei are potențialul de a permite șederea umană mai lungă pe Lună, ceea ce ar permite exploatarea resurselor lunare.

Misiunea sondei este să opereze timp de un an la polul sud, unde oamenii de știință de la NASA și alte agenții spațiale au detectat în ultimii ani urme de apă înghețată în cratere.

Articol realizat pe baza informațiilor Reuters și BBC.

20 răspunsuri

Subscribe to comments with RSS.

  1. GABI said, on august 21, 2023 at 12:58 pm

    s-o fi impiedica de vreun… reflector…..

    Apreciat de 1 persoană

    • eliza said, on august 21, 2023 at 1:15 pm

      ✌️🙈

      Apreciat de 1 persoană

    • Paul said, on august 21, 2023 at 1:20 pm

      :)))))
      Corect!

      Apreciat de 2 persoane

      • Dr. Badass said, on august 22, 2023 at 3:50 pm

        Întreb pentru un prieten!
        De ce craterele de pe Lună arată ca unele după bombardament de artilerie? Dacă Luna are fața întotdeauna către pământ, asteroizi, comete, meteoriți și ce mai zboară ar trebui să întâlnească suprafața terestră, adică să se prăbușească pe pământ. Dacă suprafața lunii este lovită, zonele de impact trebuie să fie în lungime, cum sunt cele de la aterizarea forțată a unui avion pe câmp.
        Am învățat la școală că pământul se învârte în jurul propriei axe nord-sud iar luna se învârte în jurul pământului. De ce luna se învârte în jurul properiei axe care este la 90grade față de axa pământului? Sau cel puțin așa se observă când luna este pe cer și privită de pe pământ, are o rotație în sensul acelor de ceas.
        Treaba cu fazele lunii este alt semn de întrebare.
        Dar cel mai curios lucru este când luna este pe cer ziua în amiaza mare și este puternic luminată de soare. Însă lucru curios, în funcție de fazele lunii, umbra este către pământ ( ceea ce este logic, poți accepta că întra în umbra pământului) sau în direcția opusă pământului.
        De asemenea dacă soarele și luna sunt pe cer ziua, de ce în unele zile luna strălucește ca noaptea, iar în alte zile este transparentă și abia vizibilă?
        În mod normal și logic, dacă luna este o planetă ( una așa, mai mică numită satelit) și este formata din substanțe solide, ca pământul, atunci imaginea pe cer trebuie să fie constantă, de lună plină și vizibilă atât ziua cât și noaptea fără alte schimbări. Doar în funcție de poziția lunii față de soare pe orbita pământului.
        Sunt unii care nu cred în știință și spun că luna este mult mai apropiata de pământ, este mult mai mică, practic este un reflector de plasmă, iar imaginea de pe suprafața lunii este reflexia pământului, care este mai mare, iar ceea ce numim pământ, de fapt este doar ” un continent”.
        Ca Australia este o peninsulă, că a fost construit un gard ( păzit și monitorizat) care taie continentul în jumătate pentru a împiedică ” câinii dingo” să ajungă în zonele populate și că hărțile sunt modificate ca partea de sud să arate ca o insulă. Întâmplător, partea de uscat care se prelungește către sud este ingradita cu card și de la Brisbane se arată că este mare și coasta se prelungește către vest.

        De ce a murit Giordano Bruno ars pe rug?
        Credea în știință, sigur și eficient și a experimentat teoria încălzirii climatice.
        Experimentul a scăpat de sub control din cauza creșterii temperaturii care a făcut ca să fiarbă în propria transpirație, care i-a adus moartea! :-)))))

        Apreciază

    • Clement said, on august 23, 2023 at 2:17 pm

      Toate raspunsurile incluzand si detaliile picante despre zboruri le detine, cum cu mandrie aflam, o romanca.
      Anca Faur este proaspata ( vorba vine) sotie a lui Buzz Aldrin .
      Romanca a fost numita de exceptionalul sau soţ, vice-presedinte executiv al Buzz Aldrin Ventures, a carei gestiune o asigura din 2019.

      Apreciază

  2. geo said, on august 21, 2023 at 1:35 pm

    https://t.me/DanDiaconu/3067

    https://t.me/onciu/4388

    https://www.stiripesurse.ro/belgradul-e-suparat-pe-chisinau-dupa-ce-goran-bregovi-nu-a-fost-primit-in-republica-moldova-nu-corespunde-relatiilor-traditionale-de-prietenie_3036793.html

    https://r3media.ro/banca-mondiala-santajeaza-uganda-suspenda-toate-programele-de-finantare-din-cauza-legii-impotriva-lgbt-presedintele-reactie/

    https://r3media.ro/autoritatile-de-la-chisinau-l-au-interzis-pe-celebrul-goran-bregovici-artistul-a-fost-intors-din-tara-de-la-aeroport/

    Doctorul Pavel Chirilă despre sare iodată și fier în pîine (video)

    http://www.marturisitorii.ro/category/martiri-marturisitori/nichifor-crainic/

    https://www.fericiticeiprigoniti.net/nichifor-crainic

    Apreciază

    • Clement said, on august 23, 2023 at 12:35 am

      Acum, serios vorbind, Autoritarile platite de guvernul Maia Sandu ii puteau permite lui Goran Bregovici sa interpreteze pe un stadion cantişelul „kalaşnikov”?
      Cati romani mai au curajul de a-i asculta melodiile altfel decat in caşti?
      Am ajuns sa vizionam filmele rusesti, chit ca-s ecranizari dupa clasici, cu sonorul taiat ( Oblomov, Fara fara zestre , Soarele inselator, Vodka Lemon..) sa nu ne toarne vecinii. Sa te crucesti, nu alta..

      Apreciază

  3. Clement said, on august 21, 2023 at 1:56 pm

    Astronautul american Frank Rubio avea drept misiune sa stea pe Statia orbitala internationala 6 luni pentru a cerceta el stie ce impreuna cu cosmonautii rusi Serghey Prokofiev si Dimitrie Petelin, care trebaluiau deja de un an pe Statie.
    In luna Mai 2023 era programat ca americanul sa fie recuperat de conationalii sai, numai ca minunea tehnologica s-a stricat din motive necunoscute si iar au ajuns la mana Roscosmos ( agentia spatiala rusa) care a trimis cpsula SoyuzMS-23 ce il va aduce in septembrie pe Frank Rubio pe pamant.
    Ce or face oamenii acestia in conserva zburatoate cand au timp liber ? Rusii se pare ca se roaga, joaca sah si canta.

    Apreciază

  4. Paul said, on august 21, 2023 at 2:24 pm

    Cine o beneficia de resursele lunare? Dar oare au ajuns ei pe luna vreodata? Cum de au inceput asa zisa ajungere pe luna sau inconjurul ei exact dupa ce razboiul sa terminat la ceva ani? Nu cumva Germanii nationali socialisti deja incercasera? O sursa ce publica de ani de zile imagini aduce anumite interpretari si supara pe mai marii lumii indicand apropierea de o planeta ce trece periodic la 3500 ani aproape de planeta noastra. Din 2001 se simte caldura soarelui mai puternic apoi anotimpurile au luat-o razna cutremure reactivarea vulcanilor inundatii retrageri ale marii chiar gropi mari aparute din senin. Planeta ar avea 7 sateliti ea fiind mai mare ca pamantul de 8 ori. Are o atmosfera intensa de oxid de fier ( apropo de praful rosu saharian chipurile ).Ar avea un magnetism foarte puternic de altfel perturbarea fiind evidenta in nuclul interior al pamantului. Acele izbucniri de foc avand sursa pe magnetismul acestei planete fortarea rocilor si iesirea gazelor de metan activand distrugeri la suprafata. Ei spun ca este de la soare sau ca a dat foc cineva.Caderea avioanelor din senin fiind impulsuri electromagnetice de la puternicul electromagnetism produs de planeta. Schimbarea inversa a polilor aduce dramatic acel sfarsit pe care noi il stim ca Potopul sau asa cum sa mai pastrat in diferite zone ale lumii. Media nu va vorbi de planeta decat in bascalie este sa zicem un tabu. Toti cei mari ai lumii( adica banditii si talharii de rasa aleasa ) stiu si deja ei spera sa supravietuiasca lasand sosiile ca oficiali. Unii ca Musk ar fi dorit sa scape pe alta planeta toata nebunia lui dand gres. Ei tot incearca si nu pot sa ajunga in alta parte. Nici pe Luna nu vor putea. Imi cer iertare daca am scris ceva aiurea. Este prima data cand scriu aici desi citesc de ani de zile aceasta carte ce iti deschide ochii si sufletul. Adica pe Saccsiv.

    Apreciază

  5. Avram Iancu said, on august 21, 2023 at 6:33 pm

    pacat, pacat , pacat ….acum 50 de ani ce bine se descurcau, chiar si cu echipaj uman, era un dute -vino intre Pamant si Luna, desi tehnologia era rudimentara in comparatie cu ce au acum ; parerea mea este ca succesul unei misiuni lunare nu are legatura cu tehnologia ci cu alte aspecte

    Apreciază

    • mosu said, on august 21, 2023 at 10:14 pm

      Acum 50 de ani se descurcau foarte bine, doar erau in studiouri de filmare :)). Mana in mana vesnicii inamici intre ghilimele de rigoare, nu ca acum ar fi inamici. Scopul este comun de ambele parti.

      Apreciază

    • abc said, on august 21, 2023 at 10:17 pm

      ….. precum ar fi televiziunea si studiourile de film, vroiai sa zici.

      Citeam undeva, ca Rusia, a „reusit imposibilul”: in 2 ani de zile, de la iesirea din covid si pana azi, a reusit sa devina unul dintre cele mai monitorizatate state din lume.

      Apreciază

    • Duhul Capitanului said, on august 22, 2023 at 12:34 am

      Și, acum,ne vor arăta Și „resturile'”,nu?!

      Apreciază

    • MGM Studios said, on august 22, 2023 at 6:17 am

      …Unul din aspecte fiind Stanley Kubrick?

      Apreciază

    • kunta kinte said, on august 22, 2023 at 9:26 am

      Nu a fost nimeni pe Luna …8n afara de Michael Jackson…” Moonwalker”
      PS: cauta ” Van Allen Belt” sau ” crazy things in the way to the Moon”

      Apreciază

    • Gașpar said, on august 22, 2023 at 1:14 pm

      Acu 50 de ani nu era asa scumpa motorina, acu e jale cât ii costa un plin pentru rezervor mai baga și aditivata 🙈

      Apreciază

  6. zisul said, on august 22, 2023 at 12:13 am

    E de ras..pt ca era de asteptat ca asta sa fie varianta nr 1 ca si deznodamant..:)) ..alfel ar fi trebuit sa se complice ..
    Este plat fratilor..deasupra e taria..pe luna nu se poate ateriza.. cercetati pamantul plat..canale youtube: eric dubay/globebusters/globebusters 24-7 flat earth/2018 flatearth/Astro Not II/DITRH/Expose Antarctica/Level earth observer/nur para todos/ODD TV/thepottersclay/witsit gets it/zetetic truth tube/ etc.
    Dumnezeu asa l-a facut.

    Apreciază

  7. Spaceman said, on august 22, 2023 at 3:18 pm

    Rușii sunt de vină!

    „Modulul Luna-25 a întâmpinat probleme care au dus la oprirea motoarelor sale, a declarat Roscosmos.”

    https://www.globalvillagespace.com/russia-reveals-reason-for-moon-crash/

    Apreciază

  8. Anonim said, on august 23, 2023 at 2:58 pm

    Buzz Aldrin a fost intrebat „Why has nobody been to the moon in such a long time?”
    Raspunsul si reactia sa, de la min. 7:13

    Apreciază


Responsabilitatea juridică pentru conţinutul comentariilor dvs. vă revine în exclusivitate.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.