SACCSIV – blog ortodox

Lavra Pesterilor din Kiev – scurt istoric incepand cu secolul XI

Posted in ORTODOXIE, RUSIA, Ucraina by saccsiv on martie 14, 2023

Sursa: https://www.resurse-ortodoxe.ro/text/lavra-pesterilor-de-la-kiev

Lavra Peşterilor de la Kiev (Lavra Pecerska) se găseşte în latura de sud a Kievului, pe două coline de pe ţărmul drept al râului Nipru. În secolul unsprezece întreaga regiune era acoperită de o pădure foarte deasă.

Primul ascet venit aici a fost preotul Ilarion, care a săpat o peşteră în stâncă şi s-a dedicat vieţii ascetice de post şi rugăciune.

În 1051 Ilarion a fost ales Mitropolit de Kiev şi astfel peştera va rămâne părăsită pentru o vreme. Mai târziu însă, va veni şi se va aşeza aici cuviosul Antonie Athonitul, părintele şi întemeietorul monahismului rus.

În paginile acestui Pateric vom afla condiţiile şi împrejurările în care s-a întemeiat Lavra Peşterilor, pe locul unde s-a dedicat vieţii ascetice cuviosul Antonie. Vom vedea de asemenea şi modul prin care ea a devenit apoi mănăstire de obşte, prin grija marelui organizator al monahismului rus, cuviosul Teodosie. El a organizat mănăstirea, având ca model tipicul Mănăstirii Studion de la Constantinopol.

În primele două secole de existenţă (sec. XI-XII) mănăstirea se distinge ca un mare centru monastic şi duhovnicesc. Aici se lucra intens la copierea manuscriselor, se scriau cronici şi sinaxare. Astfel, cam pe la anul 1113 cuviosul monah Nestor (1050-1114) a scris Cronica sa, prima de acest gen în literatura rusă. Grăitor este şi faptul că în această perioadă a primelor două secole, de la această mănăstire provin nu mai puţin de douăzeci de episcopi ai Bisericii Ruse.

Până la jumătatea secolului al XIII-lea, mănăstirea Peşterilor va cunoaşte o perioadă de mare înflorire. Excepţie va face doar perioada de după 1096, când din cauza invaziei polonilor vor avea loc mari distrugeri materiale şi umane. Au murit în decursul acelor lupte mulţi monahi, au fost distruse chilii şi furate obiecte de cult preţioase. Biserica centrală a mănăstirii, ridicată în cinstea Maicii Domnului, a fost incendiată. Ea fusese sfinţită cu doar şapte ani înainte. Au fost necesari aproape cincizeci de ani pentru refacerea distrugerilor provocate atunci.

Cu mult mai devastatoare se vor dovedi însă invaziile ulterioare ale mongolilor, care în 1240 şi apoi în 1300 au distrus biserica centrală şi cele mai multe dintre chilii. Monahii care au scăpat cu viaţă au fost nevoiţi să se refugieze în munţii împăduriţi din împrejurimi, unde fiecare şi-a săpat în stâncă câte o peşteră – chilie. Se adunau însă adesea în vreme de pace la ruinele vechii mănăstiri, pentru a săvârşi împreună sfintele slujbe.

De două ori se va restaura apoi mănăstirea Peşterilor şi tot de două ori va fi din nou distrusă de către invaziile tătarilor din 1399 şi respectiv 1484. Până la sfârşitul secolului al XVI-lea ea se va găsi sub jurisdicţia Mitropoliei de Kiev. Apoi va deveni stavropighie a Patriarhiei de Constantinopol.

Tot în această perioadă mănăstirea Peşterilor va avea de înfruntat un nou duşman. Nu este vorba însă de o nouă invazie barbară, de acel duşman care poate să ucidă trupul dar nu şi sufletul; avem de-a face aici cu pericolul uniaţiei, pericol ce lovea cu putere în sufletele credincioşilor.

Astfel, la sinodul de la Brest-Litovsk (1596), regele Poloniei Sigismund al III-lea (1566–1632) şi Papa Clement al VIII-lea au hotărât ca stareţul Lavrei să treacă din nou sub ascultarea Mitropolitului de Kiev, care semnase actul de unire. Pentru materializarea acestei hotărâri trebuia însă să fie îndepărtat stareţul ortodox al mănăstirii, arhimandritul Nichifor Tura. În acest scop Mitropolitul unit al Kievului Mihail Rosonga a cerut ajutorul regelui polonez. Acesta din urmă a încercat arestarea arhimandritului Nichifor, dar nu a reuşit datorită reacţiei, hotărâte a monahilor de a-l apăra, ajungându-se chiar la lupte crâncene.

Doi ani mai târziu, în 1598, regele împreună cu mitropolitul unit au făcut o nouă încercare de arestare a stareţului. Ei l-au trimis la mănăstire pe vicleanul Ioan Cosiţi. Porţile mănăstirii erau însă zăvorâte şi păzite de sute de cazaci ortodocşi. A urmat iarăşi un adevărat război religios din care ortodocşii au ieşit din nou învingători.

Până la mijlocul secolului al XVII-lea mănăstirea Peşterilor va rămâne un puternic centru de rezistenţă împotriva uniaţiei şi a propagandei latine.

În 1688, la un secol de la înfiinţarea Patriarhiei de Moscova (1589), mănăstirea va trece sub jurisdicţia acesteia, ieşind definitiv de sub ascultarea faţă de Patriarhia Ecumenică.

La începutul secolului al XVII-lea arhimandriţii Elisei şi Zaharia vor pune bazele tipografiei mănăstirii. Până la sfârşitul aceluiaşi secol se vor tipări aici 117 cărţi importante, cu conţinut liturgic şi dogmatic, combătându-se în acelaşi timp propaganda unionistă. Opera lor va fi continuată de către arhimandritul (de origine moldoveană) Petru Movilă (între anii 1627–1633), care a înfiinţat şi o şcoală teologică de învăţământ superior. Această şcoală, prima de acest gen din Rusia, se va transforma câţiva ani mai târziu în celebra Academie Teologică de la Kiev.

În acelaşi secol însă, din cauza conflictelor ruso-turce, mănăstirea a fost adeseori supusă la atacuri devastatoare din partea turcilor. În scopul apărării ei, ţarul o va întări la început cu baricade de pământ iar apoi cu ziduri de apărare din piatră, pe toate laturile, şi turnuri de supraveghere.

În 1718 un incendiu puternic a distrus tipografia, biblioteca, biserica centrală şi cea mai mare parte a complexului monastic. Dintre ruine şi cenuşă monahii au recuperat celebra icoană făcătoare de minuni a Maicii Domnului, care în chip minunat nu a suferit nimic din cauza incendiului. În acea zi arhimandritul Ioanichie s-a dus să-i spună ţarului Petru cel Mare trista veste a incendiului.

– A fost salvată icoana Maicii Domnului? a întrebat ţarul.

– Da a fost salvată!

– Dacă icoana a fost salvată, atunci şi mănăstirea se va salva! a spus monarhul cu bucurie.

Şi din aceeaşi zi a dat ordin să se înceapă lucrările de reconstrucţie cu sprijinul curţii imperiale. Ţarul Petru cel Mare a lăsat chiar prin testament urmaşilor săi porunca de a se îngriji de soarta mănăstirii şi de a o proteja.

În următoarele două secole, până la căderea regimului ţarist, slăvita Mănăstire a Lavrei Peşterilor din Kiev (Lavra Pecerska) – stavropighie sinodală din 1721 – va străluci pe tot cuprinsul imperiului rusesc, dăruind roade bogate de sfinţenie şi evlavie. Va fi asemenea unui castru al Ortodoxiei ce va triumfa în luptele împotriva ereticilor. Va fi de asemenea un puternic centru de artă şi cultură bisericească, întărind teologia academică prin numeroase editări de carte.

Acest strălucitor far duhovnicesc va fi stins în mod brutal de către regimul comunist, ce a urmat revoluţiei din Octombrie 1917.

În 1941 mănăstirea a fost jefuită de către trupele germane, care au furat de aici diferite piese de arhitectură aparţinând secolelor XI-XVIII.

În ultimii ani însă, în acest loc sfânt, unde vreme de mai multe decenii nu s-au mai putut auzi «nici zvon de sărbătoare, nici slujbe», prin Pronia Divină, după prăbuşirea blocului şi a ideologiei comuniste, a început din nou să strălucească dumnezeiasca lumină a vieţii şi culturii monahale.

 

Comentariu saccsiv:

Articolul e mai vechi.

Iata si o postare din 2018:

Ce se va intampla de acum incolo?

Cititi va rog si:

Biserica Ortodoxa Ucraineana va fi alungata in totalitate din Lavra Pesterilor din Kiev pana la sfarsitul lunii martie

Video si foto: In ziua de 12 martie 2023, poporul credincios la Lavra Pesterilor…

 

19 răspunsuri

Subscribe to comments with RSS.

  1. scortisoara said, on martie 14, 2023 at 6:57 pm

    Cazul acesta s-a petrecut ieri iar victima prinsă în incendiu e fostul meu vecin de vis-a vis . Pe fosta mea proprietate locuiește acum o verișoară de mea. Ieri am vorbit cu ea și mi-a povestit ca e în stare de șoc . Mi-a spus ca : victima suferea de diabet și de probleme cardiace , muncea foarte mult și era triplu vaccinată .Mi-a povestit ca omul a fost obligat sa se vaccineze ca sa primească tratamentul pt diabet dar și pt inima . Era bolnav cronic și avea un protocol medicamentos , ca sa beneficieze de el a fost obligat sa se vaccineze . Va dați seama cum s-a pus presiune pe oameni ?
    Proprietatea omului se afla într-un loc cam incomod ,adică spatele curții reprezintă o coasta de deal . Urcase coasta aceea de deal ca sa dea foc la niște uscături , i s-a făcut rău și a căzut direct în locul în care făcuse focul .L-au găsit carbonizat . Acum nu știu dacă se încadrează la moarte subita din cauza vaccinului sau din cauza efortului pe fondul bolilor cronice i s-a făcut rău . Poate toate au contribuit .

    https://damboviteanul.com/2023/03/13/o-noua-zi-un-nou-incendiu-de-vegetatie-in-judetul-dambovita-de-data-aceasta-focul-a-facut-si-o-victima/

    Apreciază

    • abc said, on martie 15, 2023 at 9:56 am

      scortisoara,
      Ca i-a recomandat medicul diabetolog sa se vaccineze ca altfel nu-l mai primeste la ea/el asta cred, dar ca l-a obligat cineva, asta eu nu cred, fiindca nu putea. Omul i-a crezut ca-i vor binele si avand atatea boli s-a gandit ca e foarte riscant covidul pentru el.
      Cu siguranta ca a fost moarte subita datorata vaccinului anticovid, orice altceva legat de diabet e exclus.
      Moartea subita e instanta, am vazut filmari cu oameni ce cadeau din picioare fix sub metrou, fix sub masinile de pe strada.

      Apreciază

      • scortisoara said, on martie 15, 2023 at 12:27 pm

        Cum sa „recomanzi” ca medic un ser genic ? Despre ce vorbim ? Cum sa recomanzi ser genic la bolnavi cronici ????Ce medic e ala ????

        Apreciază

      • abc said, on martie 15, 2023 at 1:16 pm

        Serrios ?!! Cun sa recomanzi ?!!
        Pai simplu, daca nu te vaccinai te priveau ca pe un ciudat. Crezi ca medicii aia s-au intrebat ce-i cu zeama de-au bagat-o-n ei ? Desigur ca nu, ei doar s-au vaccinat ca orice oaie docila din lume si gata. Apoi, cu mandrie de „doctor” le-au recomandat si altora sa-si administreze zeama minune, spunadu-le: bai nu esti tu mai destept decat mine care am facut 11-12 ani de medicina (faculta+rezidentiat).

        Apreciază

      • scortisoara said, on martie 16, 2023 at 8:26 am

        Adică : presiune, silire mascata , fortare ( indirecta) prin manipulare . Viclenii.
        Nu știu ce medic isi permite , medicul meu de familie nu a făcut campanie de vaccinare .Nu și-a depășit atribuțiile de medic .Ce nu cunoaște „nu recomanda”, l-a lăsat pe om sa facă ce dorește pt corpul lui .

        Apropos, am mai discutat cu vara-mea aseara. Mi-a spus ca legiștii au constatat moarte prin sufocare cu fum. Înțeleg asta pentru am locuit acolo și știu ce fum scoate iarba aceea dacă i se pune foc ( cândva am făcut o trăsnaie similară : am pus foc la marea de iarba uscata care s-a întins instant peste tot ameninatand tot dealul , dar au sărit oamenii cu paturi ude și au stins , era prin 2001 ) .
        În cazul fostului meu vecin vântul bătea fix din direcția focului a venit înspre om tot fumul gros ca o ceata , omul s-a refugiat langa un picior de sonda parasita și acolo l-au găsit carbonizat ; înainte sa arda murise prin sufocare cu fum . E explicabil . Ceea ce nu și-au explicat legiștii a fost de ce nu s-a întins focul mai departe în acea direcție ,se oprise la om , a continuat în direcția opusa dar l-au stins pompierii . Cred ca a fost interventia lui Doamne ca altfel ardea tot dealul pana departe spre Răzvad de Sus , cu case cu tot. Nu se poate controla așa ceva . A fost un miracol ca s-a oprit la om și nu a continuat dincolo de el .

        Apreciază

  2. scortisoara said, on martie 14, 2023 at 6:58 pm

    Unchiul meu ( fratele tatălui meu ) s-a vaccinat ca sa fie primit în Primărie ….iar acum suferă de miocardita și poarta aparat la inima.

    Apreciază

    • abc said, on martie 15, 2023 at 10:04 am

      Curios, cum intrau persoanele „defavorizate” prin primarii ca sa ia dovezi pentru ajutor social ?
      Ca doar se stie ca nici 0,000000000001 % dintre ei nu s-au vaccinat.

      Lasa ca aia sunt sanatosi iara platitorii de taxe devin si „abonati de farmacii”, asta daca apuca sa treaca 2-3 ani.

      Apreciază

  3. Unul de departe said, on martie 14, 2023 at 7:47 pm

    Daca Lavra Pesterilor va fi inchisa oare moastele sf Teodora de la Sihla vor fi mutate sau nici nu se mai afla acolo ?

    Apreciază

    • Geo said, on martie 14, 2023 at 8:51 pm

      Si Olivia Steer…pentru fapte care s-au dovedit reale…

      Apreciază

  4. Geo said, on martie 14, 2023 at 8:57 pm

    http://infobrics.org/post/37928/

    Apreciază

  5. gabi0510 said, on martie 15, 2023 at 7:17 am

    BUNA ZIUA!
    Ridica-te,Gheorghe,ridica-te Ioane! unde este VANA crestina din noi ? Unde este unitatea in CREDINTA pe care atata o cantam pe la colturi ? Doar cantam pe sonata lui Tartini „trilul diavolului”…

    Apreciază


Responsabilitatea juridică pentru conţinutul comentariilor dvs. vă revine în exclusivitate.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.