SACCSIV – blog ortodox

Vladimir Putin a promulgat legea privind protejarea limbii ruse de împrumuturile de cuvinte din limbi străine

Posted in RUSIA, Vladimir Putin by saccsiv on martie 1, 2023

Sursa: https://www.g4media.ro/putin-a-promulgat-o-lege-prin-care-este-interzisa-folosirea-unor-cuvinte-straine-in-cazul-in-care-rusa-este-folosita-ca-limba-de-stat-iar-singurele-exceptii-fac-cuvinte-care-nu-au-echivalent-in-rus.html

Preşedintele rus Vladimir Putin a promulgat marţi o lege care interzice, între altele, folosirea unor cuvinte străine, în cazul în care rusa este folosită ca limbă de stat – iar singurele excepţii fac cuvinte care nu au echivalent în rusă -, potrivit agenţiilor ruse de presă Tass şi RIA Novosti, relatează News.ro

EuroWeeklyNews anunţa, săptămâna trecută, că această lege a trecut prin Parlamernt, şi aprecia că Moscova vrea ca, prin acest text, să protejeze limba şi cultura ruse, care ar fi ”ameninţate” de prezenţa unor cuvinte străine.

Legea introduce concepte ca ”dicţionare normative”, gramatici şi cărţi de referinţă care urmează să stabilească norme ale limbii ruse ca limbă de stat.

Agenţiile de presă scriu că, în anumite domenii, folosirea limbii ruse ca limbă de stat este obligatorie.

Între aceste sectoare, agenţia oficială rusă de presă Tass enumeră educaţia, presa, porţiuni ale culturii şi administraţiile.

Textele şi documentele urmează să fie publicate până la 1 ianuarie 2025, declară agenţiei RIA Novosti preşedinta Comisiei Culturii din Duma de Stat, Elena Iampolsakaia.

Urmează să fie editat un nou dicţionar, care să stabiească cuvinteke străine care vor putea să fie folosite în continuare.

Problema limbii ruse este foarte importantă la Moscova.

În 2014, o lege ucraineană care retrăgea rusei statutul de limbă oficială în anumite teritorii ucrainene, a contribuit la producerea unei fracturi cu Rusia, care a invadat ulterior Crimeea.

8 răspunsuri

Subscribe to comments with RSS.

  1. Clement said, on martie 1, 2023 at 5:50 pm

    Deci el crede ca exista o limba rusa pura??
    Cate valuri de nebunie vor mai trece peste omenire..Sa nu stie germanofonul Vladimir ca tot rusul educat, alb sau rosu, viseaza in limba fraceza si se exprima mai elegant in limba lui Puskin tocmai pentru ca s-a dedulcit la expresii precum ” triste à mourir”?
    In vremea odioasei dictaturi comuniste Yves Montand facea sali pline la Moscova nu pentru ca avea un carnet de membru al PCF ci pentru ca limba si chansonnettele frantuzesti au „quelque chose” in comun cu limba si melodiile rusesti. Spectatorii si Yves Montand cantau impreuna si” Les feuilles mortes” si „Serile le Moscova”.

    Apreciază

    • Rodoal said, on martie 2, 2023 at 9:48 pm

      FrAte Clement,dar its place ca Romania s-a englezit,iti suna mai bineromanoglez???

      Apreciază

      • tataia said, on martie 4, 2023 at 2:38 pm

        Categoric! Prefer oricind „englezirea” unei limbi decit „frantuzirea” acesteia! E de 1000 de ori mai bine acum ca s-au imprumutat cuvinte din limba engleza decit pe vremea lui Caragiale cind toata lumea era cu „bonjour”, „madame” si „demoiselle” in gura!

        Apreciază

  2. X said, on martie 1, 2023 at 6:32 pm

    FBI si teoria conspiratiei!! La TVR?!

    Coronavirusul provine ”cel mai probabil” dintr-un laborator controlat de Beijing. Este prima confirmare publică din partea FBI
    http://stiri.tvr.ro/coronavirusul-provine-cel-mai-probabil-dintr-un-laborator-controlat-de-beijing-potrivit-efului-fbi_925886.html#view

    Apreciază

    • Florinache said, on martie 2, 2023 at 11:39 am

      Dar si mai probabil covid19=gripa sau covid19=otravire tratate necorespunzator.

      Apreciază

  3. Radu Humor said, on martie 1, 2023 at 7:14 pm

    O mica sinteza foarte edificatoare :

    „1. In 85 in sfarsit ajunge primul rus presedinte urss si asta inseamna, desigur, si sfarsitul – rusii fiind principalele victime ale sistemului importat de peste ocean.
    2. In apele tulburi la moscova e promovat agentul cia ieltin, un betiv notoriu cu tentative de sinucidere, care la lichidarea lui gorbaciov a tinut tot timpul legatura telefonic cu ambasada sua. Agentii americani vor fi prezenti in guvernul rus la nivel de secretari oficiali (mearsheimer). Economia e in colaps, privatizari masive, rusii ingheata iarna, colonelul putin face taximetrie fiind neplatit de luni de zile.
    Urmatoarele alegeri cu ieltin (care intr-o zi normala la ora 11 e deja beat) sunt furate de cia – americanii fac si un film cu asta.
    3. In 2000 vine putin, pe fondul revoltei masive a serviciilor si armatei – datorita umilintei din kosovo (rusii sunt evacuati = se incalca PE FATA acordul convenit).
    Kosovo – la schimb cu retragerea suportului saudit pentru ierusalimul palestinian – va deveni o platforma sua si a fanatismului islamic (in curand ni se va IMPUNE si noua recunoasterea lui, cu consecinte pt ardeal).
    4. Putin etatizeaza privatizarile facute prin furt, rezolva magistral cecenia si redreseaza tot magistral economia (rusia ajunge de ex eportatorul mondial nr 1 la grau; inainte de 91 urss, cu tot cu fertila ucraina, era dependenta de graul american). Nu reuseste decat partial inzestrarea armatei (ajunsa in anii 90 o ruina).
    5. In 2014 are loc o lovitura de stat americana LA VEDERE la kiev [nuland: „f –k ue”], dupa altele mai putin explicite (revolutiile portocalii cia au fost atunci si la noi si la belgrad, de pilda).
    SUA sub umbrela OFENSIVA nato isi continua programul de dominatie mondiala – invazia americana la kiev e descrisa EXPLICIT cu 10 ani inainte de friedman-stratfor in una din cartile lui, laolalta cu necesitatea distrugerii rusiei (noi si polonezii in prima linie).

    Ucraina e un stat artificial (detine halci si din rusia istorica – mai ales crimeea), unde ucrainienii nu sunt nici 50%, minoritatile au majoritatea – ergo candidatul filorus castiga alegerile invariabil, de aici NECESITATEA LOVITURII DE STAT 2014 caci ianukovici promite un referendum pentru ue.
    In pus, elitele ucrainiene sunt primitive, fara cultura politica si detin zacaminte uriase de fanatism traditional; numai bine fezandate pentru a fi isterizate si seduse de programul cia, care promite mana libera la EXTERMINAREA MINORITATILOR, in special cea rusa.
    6. Nu degeaba in 2014 PRIMA LEGE a noului guvern marioneta a sua (neales de nimeni) este SCOATEREA IN AFARA LEGII A LIMBII RUSE, tocmai pentru a initia UN CONFLICT IREVERSIBIL CU MOSCOVA (de, reteta churchill, tot omul americii, din ww2). Ce altceva mai potrivit daca vrei sa dizolvi unitatea unui stat artificial?
    Crimeea se proclama independenta (a 3-a tentativa din 91 incoace). E oricum esentiala pentru rusia, friedman spune ca orice putere ar fi anexat-o la fel.
    Nuland (a 2-a persoana din guvernul sua) e prezenta iar, dand ordine precise militare de non-combat!
    7. Din 2014 pana in 2022 trupe speciale si instructori nato pregatesc noua armata ukrana 80-100.000 pentru conflictul preconizat (inca o data, de stratfor institute). Pentru a castiga timp se simuleaza tot felul de acorduri in donbas, fara valoare pentru kiev-washington-londra.
    Intre timp statul ukran devine unul nazist, LA VEDERE, fapt condamnat oficial pana si in congres! Populatia rusofona (spre 40%) e terorizata, au loc marsuri paramilitare, abuzuri si maltratari, oameni arsi de vii, liste cu ‘teroristi’ (inclusiv cu autorul articolului de fata! si inclusiv copii), bombardamente cu artileria grea in donbas (peste 4000 de morti si 10000 de raniti).
    8. Provocarile armatei nato-ukrane ating paroxismul in timpul olimpiadei (scenariul din georgia 2008!) facand din donetskul civil o ruina. Putin ataca dupa, castigand diplomatic.

    9. In nord are loc o diversiune stralucita doar cu recruti, se ajunge la kiev.
    E REMARCABIL CA AICI NU SE REZISTA FANATIC – POPULATIA E UCRAINIANA, PROTEJATA SI ORASELE NU TREBUIE DISTRUSE!
    ALTA E SITUATIA IN SUD, UNDE SUNT RUSI. NAZISTII SE CANTONEAZA IN ORICE ASEZARE CIVILA, CU SCOPUL DE A O DISTRUGE SI A ALUNGA POPULATIA NON-UKRANA.
    Totusi, cu exceptia a jumatate din dombasul ultrafortificat ani de zile, putin are aici un succes major: 3 sferturi din novorossia e cucerita – zona care conteaza.
    Kievul cere pace, putin se retrage din nord, e interesat de o zona tampon nu de o granita fierbinte, PROPUNE DOAR CRIMEEA SI DEMILITARIZARE + AUTONOMIE. Boris vine in tromba la kiev, dupa scholz-macron-draghi, pentru a relua distrugerea ucrainei.
    10. Dupa cum am mai spus deseori, sua si uk (de fapt 5 eyes) NU-SI PERMIT SA RATEZE UN RAZBOI CVASIMONDIAL. Singura sansa pentru datoriile lor publice EXPONENTIALE (vezi grafice!) este teroarea militara globala, pentru a forta restul planetei sa produca IN PIERDERE pentru ei (id est elita neo-bolsevica globalista apatrida care a virusat sistemul politic american).
    [Putin in cei 14+ ani nu doar ca redreseaza economia dar face si rezerve uluitoare in valuta si aur. Oferind in primul rand un model de crestere FARA DATORIE SI QEASING].
    11. Kievul are pierderi uluitoare, e la a 3-a armata. Rusii au doar 14.000 de morti (numaratoarea bbc) sau 18.000 (mossad). Iarna f blanda a amanat deocamdata ofensiva rusa – care pana acum a luptat 3/4 cu militii donbas, ceceni, wagner si cam 2 divizii militare, in proportie de 1 la 3-4 cu ukranii.
    Se da ca sigura intrarea noastra si a nebunilor de polonezi pe teren (cf planului friedman mentionat!).

    12. In concluzie:
    – kievul lupta pentru dreptul de a-si extermina minoritatile (inclusiv cea romana, persecutiile au si inceput si pt noi);
    – five eyes lupta pentru a opri prin teroare dedolarizarea si a asigura izolarea moscova-berlin prin intermarium (consecintele uniunii baltici-warsovia-kiev vor fi dramatice pentru noi, legaturile poloniei cu ungaria fiind aproape milenare; in plus armata noastra va fi distrusa in est, noi avand o expunere mult mai mare!)
    – rusia lupta pentru existenta istorica, planul vestului de dezmembrare fiind deja anuntat; victoria ei ar fi una planetara, o lume multipolara fiind evident una de preferat nebunilor de la davos (in fapt cia)
    – se va ajunge MATEMATIC la conflict nuclear, intrucat in caz de colaps pe front zelenski va recurge la false-flag, rusii la fel la nucleare tactice daca suportul in tehnica va fi masiv. Singura speranta este o lovitura de stat militara la washington sau macar o pozitie forte a pentagonului (episod incurajator in taiwan cu pelosi) impotriva parazitilor care au confiscat politica.

    Mai trebuie spus ca ucrainienii au votat in proportie covarsitoare (73%) pentru pace si compromis politic in donbas, impostorul zelenski asta promitand la alegeri. Procentul ar fi fost si mai mare daca s-ar fi inclus la vot si jumatatea din donbas aflata in conflict si crimeea; de mentionat ca romanii au votat in corpore la fel, pentru pace.
    Contracandidatul sau porosenko mizand pe razboi cu orice pret si recuperarea crimeii.
    Odata ajuns presedinte marioneta zelenski a facut exact invers. Altfel spus cia-mi6 au jucat la ambele capete.
    PRIN URMARE AL CUI E ACEST RAZBOI DACA 3 SFERTURI DIN POPULATIA UCRAINEI VREA PACE CHIAR CU PRETUL CONCESIILOR POLITICE ?”

    Apreciat de 2 persoane

  4. Olga said, on martie 1, 2023 at 8:12 pm

    Interesanta abordare are rusul…
    Daca e sa citim opera clasica rusă originală ( mă refera Anna Karenina, Război și pace….) E împînzita de expresii și dialoguri exprimate în franceză….cumva clasa socială de elita de pe atunci, vorbeau franceza mai uzual și mai ușor decit se vorbește acum in engleză….

    Apreciază

  5. Stefan said, on martie 1, 2023 at 9:26 pm

    Este bună legea pentru ruși ! Dar cred că Puțin a promulgat aceasta lege pentru ca să își mai câștige ceva popularitate din randul poporului rus , să pară mai legitim, in nici un caz nu cred eu că acest individ este interesat de soarta poporului rus și a limbii ruse .
    Îl interesează probabil să vină mai multă lume pe la centrele de recrutare ……. și când ajung rușii pe front , Putin își sună conaționalul : – Alo Zelenski , am mai trimis „5000” de „fasciști” pe front !
    Unde mă ?, pe lângă Donețk ?, a hai ca-i fac eu cu niste himmars, haha !!!
    Și pentru noi românii ar fi fost bună o astfel de lege .
    De multa vreme limba română este urâțită de tot felul de cuvinte străine folosite prostește in conversații , exemplu ca : OK, merci, week-end , mișto, job , etc . Dar dacă nu avem conducători ce să facem ?

    Apreciat de 2 persoane


Responsabilitatea juridică pentru conţinutul comentariilor dvs. vă revine în exclusivitate.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.