SACCSIV – blog ortodox

Ministrul Culturii din Lituania: vrea o ‘carantină intelectuală’ atunci când vine vorba despre cultura rusă

Posted in LITUANIA, razboi, RUSIA, Ucraina by saccsiv on ianuarie 4, 2023

Sursa: https://csmtimes.com/eu-country-wants-mental-quarantine-on-russian-culture

Țările din UE vor o ‘carantină intelectuală’ atunci când vine vorba despre cultura rusă

De Aaron Rehuel, 04 Ianuarie 2023, CSM Times

Lituanienii ar trebui să excludă operele de artă rusești pe care le considerau anterior ‘acceptabile’, a declarat ministrul culturii al acestei națiuni.

Lituanienii nu ar trebui să se bucure de cultura rusă atâta timp cât în Ucraina se desfășoară un conflict, a declarat săptămâna aceasta ministrul culturii, Simonas Kairys, pentru postul național de televiziune LRT. Ministrul a preluat ideile omologului său ucrainean, Aleksandr Tkașenko, care anterior a cerut Occidentului să boicoteze complet cultura rusă.

Kairys a acuzat Moscova că folosește cultura rusă ca pe o ‘armă’, presupunând că trimite artiști ruși din cultura pop în Lituania, cu ocazia unor evenimente ‘importante pentru statul lituanian’. Deși nu a susținut ceea ce a numit o interdicție administrativă ‘autoritară’ a culturii ruse, ministrul a spus totuși că este în favoarea unei ‘carantine intelectuale’ asupra acesteia.

Atât indivizii, cât și instituțiile ar trebui să dea dovadă de conștientizare personală, a susținut Kairys, adăugând că ‘trebuie să renunțăm la operele [de artă] care ni se păreau acceptabile înainte’. De asemenea, el a lăudat acele personalități culturale lituaniene care ‘au răspuns în mod conștient’ la recomandările ministerului său.

Unele dintre personalitățile culturale lituaniene par să fi adoptat o poziție la fel de sfidătoare față de cultura rusă. Șefa festivalului de film Scanorama, Grazina Arlickaite, a făcut apel la un ‘boicot inteligent’ asupra culturii ruse, adăugând că prezentarea sau vizionarea de filme rusești pe fondul conflictului în curs de desfășurare din Ucraina, ar fi o ‘insensibilitate’.

Fostul director al Teatrului Național de Operă și Balet din Lituania, Gintautas Kevisas, a declarat pentru LRT că „la fel ca și petrolul, cultura este una dintre armele Rusiei”, adăugând că „din moment ce este o armă, atunci totul este clar”.

Declarațiile lui Kairys au provocat un răspuns sarcastic din partea Moscovei. Purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zakharova, l-a numit pe oficialul lituanian ‘un ministru lipsit de cultură’ într-o postare pe Telegram și a spus că acesta a reușit până acum doar să se pună în ‘carantină intelectuală pentru o perioadă destul de lungă’.

Națiunile occidentale au înregistrat apeluri la boicotarea culturii rusești încă de la începutul ofensivei militare a Moscovei în Ucraina, în februarie anul trecut. Numeroase instituții culturale occidentale au eliminat opere legate de Rusia, ca răspuns la conflict. Orchestra Filarmonicii Cardiff din Țara Galilor a renunțat la muzica compozitorului rus Ceaikovski dintr-un concert, iar Royal Opera House a anulat un turneu al baletului Bolshoi.

Între timp, Netflix a întrerupt la începutul acestui an producția filmului ‘Anna K’, o adaptare a romanului lui Leo Tolstoi ‘Anna Karenina’. Președintele rus Vladimir Putin a comparat cu arderea de cărți de către naziști astfel de eforturi ale Occidentului de a face din ‘cultura de anulare’ o armă împotriva compozitorilor și scriitorilor ruși de renume.

 

Comentariu saccsiv:

Cateva chestii despre Lituania:

IADUL PE PAMANT. Iata cum fetita vanatorului de pedofili DRASIUS KEDY (ucis de SISTEM) a fost luata cu forta si data mamei pedofile

 

12 răspunsuri

Subscribe to comments with RSS.

  1. scortisoara said, on ianuarie 4, 2023 at 9:55 pm

    Stați ca se mai gândesc ei pana mâine dacă e epidemie ….nu pandemie, s-au răzgândit cu pandemia . mâine ne spun dacă e epidemie de gripa :)))))))))))))))))) În noaptea asta virușii isi fac de cap , au termen pana mâine sa se răspândească . I-a speriat Rafila .

    https://www.activenews.ro/stiri/In-incercarea-subtila-de-a-stimula-un-nou-val-de-vaccinari-ministrul-Alexandru-Rafila-anunta-o-posibila-epidemie-de-gripa-la-nivel-national-178672

    Apreciază

  2. scortisoara said, on ianuarie 4, 2023 at 10:11 pm

    Neaparat epidemie ….ca sa aibă motiv sa ne oblige sa purtam măști , sa ne vaccinam și altele …. se discuta aprins pe RomâniaTV.

    Apreciază

  3. Viorel said, on ianuarie 4, 2023 at 11:16 pm

    Nația asta litucă nu a avut mai nicio realizare spirituală doar sa trancane din gura la ordinele lui x sau y

    Apreciază

  4. geo said, on ianuarie 5, 2023 at 9:31 am

    Pentru o țară plină de rusofobi, ca România, este de neînțeles de ce președintele Iohannis ascunde cu obstinație informațiile legate de sprijinul acordat Ucrainei. Astăzi, ziarul Libertatea ne-a lămurit că în spitalele noastre sunt tratați soldați ucraineni răniți. Desigur, este doar o mică parte din ajutorul ”dezinteresat”, în schimbul căruia Zelensky a decis să le interzică românilor din Odesa să învețe în limba maternă.

    https://t.me/onciu/2615

    Plăvanul l-a sunat pe Zelenskyi să-i ceară rezolvarea problemelor din recent adoptata lege a minorităților – care practic interzice existența oricărei minorități în Ucraina – iar Zelenskyi i-a promis … o întâlnire la nivel de miniștri de externe. Înțelegeți umilința supremă? Zelenskyi l-a trimis pe Plăvan la Kuleba! Asta în timp ce România și-a golit rezerva strategică de motorină, donând-o Ucrainei, după ce România a donat arme, devenind unul dintre principalii inamici ai Rusiei, după ce România tratează cu prioritate răniți ucraineni în spitale, în defavoarea românilor și atâta alte nefăcute!

    Vreți o definiție a proștilor? Iată, o aveți! Felicitați-vă! E puțin probabil să existe un alt neam atât de prost precum cel din care facem noi parte!

    https://t.me/DanDiaconu/2153

    Pe fondul ştirii că (şi) România va fabrica obuze „pentru Ucraina”, mă întreb: cu CE pulberi? Că până acum le cam importam din Serbia*. Care cică ar fi „prietena Rusiei”**. Pâi cum să ne mai dea sârbii*** nouă aşa ceva?! Eeee, om vedea. Poate că vin materialele integral de la euroatlantici şi aici doar le asamblăm. Chestia e că destinatarul preconizat – „UA” – e la reanimare, on life support, şi cu un prognostic extrem de rezervat. Ţţţţ…
    – – – – – – –
    * în principal, dar şi din Bulgaria, Polonia, Brazilia; iar recent chiar şi din… Ucraina (mă îndoiesc că acolo ar mai exista acum asemenea capacităţi de producţie); şi când zici „artilerie” zici volume mult mai mari faţă de necesarul armelor uşoare, către care se sugera c-ar fi fost dirijat – în principal – „importul special”
    ** poate doar Putin cu Vučić între ei – niciunul nu-i 100% dedicat exclusiv cauzei sale naţionale; iar regimul actual de la Belgrad duce o politică duplicitară, şovăielnică dar pe vector final proatlantist-soft, sfidând majoritatea sârbilor care sunt pro-ruşi
    *** cică o mare parte din ingredientele folosite la fabricaţia din Serbia ar proveni de fapt… din Rusia – aşa că subiectul devine încă şi mai interesant

    http://riddickro.blogspot.com/2023/01/pastila-r-37.html

    Apreciază

    • cristian27070 said, on ianuarie 5, 2023 at 6:22 pm

      Si ca sa o cumpere cat mai ieftin trebuie ca infrastructura sa-i fie distrusa la pachet cu depopularea?!

      Apreciază

  5. Clement said, on ianuarie 5, 2023 at 11:08 am

    Nazism stalinian!
    Spalati pe creer, educati cu ciunga-n falca.
    Daca maine le da Prostul Suprem ordin sa arda in piața mare ” Obeliscul negru” isi umplu nadragii neintelegand daca sa o faca sau nu.
    Acum, ce sa zicem, au existat precedente inca mai strigatoare la cer. Pe Epifanie l-au canonizat .
    Este imperios sa revedem prima ecranizare la ” Fahrenheit 451″ .

    Apreciază

  6. […] Ministrul Culturii din Lituania: vrea o ‘carantină intelectuală’ atunci când vine vorba despr… […]

    Apreciază


Responsabilitatea juridică pentru conţinutul comentariilor dvs. vă revine în exclusivitate.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.