SACCSIV – blog ortodox

Nu exista a treia cale

Posted in antihrist, diavol, diavoli, draci, IISUS HRISTOS, IUSTIN POPOVICI by saccsiv on august 4, 2022

Sfantul Iustin Popovici:

Orice ideologie anticreștină este creată de Antihrist, direct sau indirect. 

De fapt, toate ideologiile pot fi rezumate la acestea două: cele pentru Hristos și cele pentru Antihrist.

La urma urmei, omul este în această lume pentru a rezolva aceasta problemă: fie este al lui Hristos sau împotriva lui Hristos. 

Și fiecare om, chiar daca ne place sau nu, asta va conchide: rezolvă aceasta problemă, care este o problemă personala. 

Și fiecare dintre noi este fie un creștin urmator lui Hristos, fie un luptător 

antihrist impotriva lui Hristos, a treia cale nu exista. 

Da,  sau  este un slujitor al lui Hristos sau un slujitor al diavolului, nu există o a treia cale.

Sursa:

https://svetosavlje.org/dogmatika-pravoslavne-crkve-tom3-1/149/

Traducerea:

Fratele Felix

17 răspunsuri

Subscribe to comments with RSS.

  1. Felix said, on august 4, 2022 at 4:40 pm

    Sfântul Ierarh Nifon al Constantianei (sec. IV) ne spune:

    „Clerul din vremurile de pe urma va deveni un instrument al Antihristului.
    El va propovădui ascultarea oarbă ca o virtute a păcii și a mântuirii.
    O ascultare satanica, care va cere din partea credinciosului ignoranță, dispreț față de învățăturile sfinților, indiferență față de adevăr și o evlavie superficială”

    Ο Άγιος Νήφων Κωνσταντιανής μας λέει, «ο κλήρος στα έσχατα χρόνια θα γίνει όργανο του Αντιχρίστου. Θα διδάσκει την τυφλή υπακοή ως αρετή ειρήνης και σωτηρίας. Μια υπακοή σατανική, που θα απαιτεί από τον πιστό άγνοια, περιφρόνηση της διδασκαλίας των Αγίων, αδιαφορία για την αλήθεια και επιφανειακή ευσέβεια»

    Saint Niphon of Constantia (Cyprus) tells us, «the clergy in the last years will become an instrument of the Antichrist. He will teach blind obedience as a virtue of peace and salvation. A satanic obedience, which will require from the faithful ignorance, contempt for the teaching of the Saints, indifference truth and superficial piety.»

    Apreciază

  2. cristian27070 said, on august 4, 2022 at 4:54 pm

    Sodoma si Gomora la Bucuresti, min.19 … https://www.youtube.com/watch?v=8tX5pRFVyXU

    Apreciază

  3. Felix said, on august 4, 2022 at 7:03 pm

    Parintele Serafim Rose:

    sunt convins că acestea sunt ultimele zile ale lumii și că domnia Antihristului se apropie.
    Firește, e foarte ușor să te pierzi cu firea contemplând subiectul ăsta; însă Domnul nostru ne-a spus să fim pregătiți pentru semnele sfârșitului, iar cei care nu se vor preocupa de aceste semne nu vor face decât să se lase înșelați de ele. Creștinii credincioși rămași în vremurile din urmă, după cum ne-a spus Hristos, vor fi foarte puțini; marea majoritate a celor care își spun ei înșiși creștini îl vor primi pe Antihrist ca pe Mesia.

    Apreciat de 1 persoană

  4. mircea.v said, on august 4, 2022 at 9:37 pm

    Acum problema e ca cel rau este atat de fin in lucrarea sa incat omul de azi crede ca este slujitorul lui Hristos, pe cand in realitate este al diavolului. Si nu mai prea are cine sa il lumineze, si nici nu accepta ca e pe un drum gresit.

    Apreciat de 2 persoane

    • Felix said, on august 4, 2022 at 10:48 pm

      Cuviosul Serafim Rose:

      Dupa cum spune si Sfantul Apostol Pavel, trebuie sa umblati cu intelepciune (d. Efes. 4, 1-5-17; Col. 4, 5, etc.), rascumparand vremea, caci zilele sunt rele (Efes. 5, 16). Daca acest indemn era valabil in vremea sa, este cu atat mai valabil astazi, cand raul s-a intarit atat de mult. Ca unii care traim intr-o civilizatie foarte avansata in sensul asigurarii unui confort imediat si a tot felul de lucruri comode, avem de-a face cu un fel de paralizie gata sa ne copleseasca, cu un anumit tip de hipnotism. Trebuie sa fiti constienti ca orice v-ar putea face extrem de pasivi; de exemplu, internetul: daca va uitati prea mult pe net, acesta va va produce acest tip de simtamant de asteptare pasiva pentru urmatorul lucru care va aparea. Din punct de vedere duhovnicesc, este o stare foarte primejdioasa. Cred ca trebuie sa deveniti constienti de tot ceea ce ar putea da nastere unei stari de pasivitate in noi si care ne poate duce spre hipnoza sau sugestii hipnotice.

      Apreciază

  5. […] cunosc alte detalii. Despre eveniment ne-a anuntat cititorul cristian27070, postand inregistrarea de mai jos (incepand cu minutul […]

    Apreciază

  6. Felix said, on august 4, 2022 at 11:46 pm

    Cuviosul Serafim Rose:

    În primul rând, trebuie să aflăm ce se înţelege prin sintagma „semnele vremurilor”. Expresia vine direct din Evanghelie, din cuvintele Mântuitorului, de la Matei 16, 3. Hristos le spune fariseilor şi saducheilor care au venit la El următoarele: Faţa cerului ştiţi s-o judecaţi, adică cum va fi vremea, dar semnele vremilor nu puteţi?

    Urmărim semnele vremurilor nu pur şi simplu pentru a afla timpul venirii lui Antihrist. Acesta e mai degrabă un amănunt secundar. Urmărim semnele vremurilor ca să cunoaştem când va veni Hristos.

    când evreii vor începe să construiască Templul, aceste secte nu vor mai putea de bucurie deoarece, pentru ele, acesta este semnul venirii lui Hristos. Dimpotrivă, ştim foarte bine că acesta este semnul venirii lui Antihrist, căci Hristos nu va mai veni la Templu. Templul a fost distrus. Hristos va veni la sfârşitul vremurilor doar pentru a deschide veşnica împărăţie a cerurilor. Singurul care va veni la Templu va fi Antihrist.

    Există totuşi un semn care mi se pare foarte sugestiv pentru vremurile în care trăim: acela ce ni-L prezintă pe Hristos pe scenă. Înainte vreme nu se îngăduia cu nici un chip ca Hristos să fie într-un fel dramatizat pe scenă, deoarece un actor nu poate decât să-şi ofere propria interpretare omenească, iar Hristos este Dumnezeu.

    până acum câţiva ani, protestanţii şi catolicii s-ar fi îngrozit la ideea vreunui actor în rolul lui Hristos. Acum a devenit un lucru obişnuit, şi nu numai în contexte religioase, dar şi în contexte aflate departe de tărâmul religios. Godspell, Jesus Christ Superstar şi altele: toate acestea nu sunt altceva decât parodii blasfemiatoare ce prezintă publicului un hristos în formă seculară.

    Este deosebit de simptomatic pentru vremurile noastre deoarece prezintă chiar şi celor necredincioşi o oarecare imagine a lui Hristos, astfel încât, în momentul venirii lui Antihrist, ei vor spune: „A, am mai văzut undeva ceva asemănător. Da, el trebuie să fie”.

    Venirea lui Antihrist se va datora evreilor necredincioşi. El se va apropia întâi de evrei, apoi de întreaga lume prin evrei; iar rămăşiţa credincioasă a evreilor se va converti la sfârşit la Creştinism numai după ce vor avea loc toate acestea. Astfel că acest semn al Templului este unul foarte mare. Când vedem că Templul este pe cale de a fi construit, atunci vom şti că timpul este aproape, fiindcă acesta este hotărât a fi chiar unul dintre semnele sfârşitului.

    Un alt semn este faptul că atunci când va veni, Antihrist trebuie să fie şi conducătorul lumii, iar acest lucru s-a făcut posibil numai în vremurile noastre, acela ca un singur om să poată conduce întreaga lume. Toate imperiile de până acum au putut domni doar asupra unei părţi din lume, iar înaintea dezvoltării mijloacelor de comunicare digitale era cu neputinţă ca un singur om să domnească peste o lume întreagă.

    De asemenea, faptul că toţi locuitorii lumii se află într-o legătură mai strânsă ca niciodată, înseamnă că în momentul în care într-o ţară va veni o catastrofă de proporţii – o strâmtorare sau ceva de acest gen – atunci tot restul lumii va fi afectat. Am văzut ceva asemănător în anii 1930, când a avut loc Marea Cădere Economică din America, ale cărei urmări s-au resimţit şi în Europa. Este evident că în viitor se va întâmpla ceva mult mai rău. Dacă o ţară va suferi de foame sau dacă în Canada, Australia, America sau Rusia se pierde o recoltă – cele patru ţări care asigură hrana multor populaţii – imaginaţi-vă prin ce suferinţă va trece o lume întreagă.

    Apreciază

  7. mircea.v said, on august 5, 2022 at 8:10 am

    „Cine nu este cu Mine este împotriva Mea şi cine nu adună cu Mine risipeşte. ”

    Matei, cap 12

    Apreciază

  8. Felix said, on august 5, 2022 at 12:30 pm

    Parintele Serafim Rose:

    Oricine s-a convertit cu adevarat la ortodoxie va incepe negresit sa-si regandeasca intreaga perspectiva intelectuala, nu-i asa?
    Oare nu-i aceasta adevarata problema a intelectualilor care nu s-au convetit pe deplin, ori au adus cu ei in Ortodoxie propriul bagaj intelectual?
    Acesti intelectuali nu au nicio intentie sa se smereasca in fata cugetului Sfintilor Parinti.
    Ei „stiu mai bine” decat Sfintii Parintii, si deci eticheteaza drept „absurde” parerile sustinute de Sfintii Parinti, fiindca ei intelectualii au chibzuit mai bine, se incred in propria intelepciune speculativ abstracta, pe care doresc sa o impuna altora.
    Cheia noastra – ramane alipirea de intelepciunea Sfintilor Parinti ai Bisericii, in increderea in proprii Parinti si Sfinti care au trait inaintea noastra.

    Sfintii Parinti ne vorbesc despre insemnarea cu semnul fiarei…
    In privinta semnului fiarei exact aceleași caracteristici au fost evidente și pe timpul lui Napoleon (am uitat doar dacă în campania din Rusia sau în general) care le impunea soldatilor si celor care faceau parte din recuzita, sa fie tatuati pe bratul drept, fără de care nu aveau dreptul să primească mâncare.

    Poate că toate acestea sunt „detalii minore”, dar cred că într-un anumit fel se vor arata de mare importanta atunci când antihristul, taina fărădelegii moderne, va fi încoronat la Ierusalim.

    De ce oare pecetea lui antihrist, după cum spune Sfântul Ioan Teologul, nu se va pune simultan și pe frunte și pe mână, ci va fi pusă pe frunte SAU pe mână?

    Sfântul Andrei, arhiepiscopul Cezareeii scrie:

    „El va lupta ca pecetea să fie pusă pe fiecare… La unii ea va fi pusă pe mâna dreaptă, ca sa îi învețe pe cei înșelați să fie curajoși întru înșelare și întuneric”.

    Acest lucru va fi posibil întrucât în vremea aceea vor exista oameni care vor susține că este îngăduit să recunoști autoritatea potrivnică lui Dumnezeu a lui antihrist, dar sa rămâi creștin ortodox doar în sufletul tău.

    De la unii ca aceștia antihristul nu va cere să gândească la fel ca el, cu alte cuvinte nu va pune pecetea sa pe fruntea lor, ci doar le va cere să îi recunoască autoritatea, lucru care, după Sfântul Ipolit, este pecetea pe mână, deoarece prin recunoașterea puterii demonice potrivnice lui Dumnezeu, plină de fărădelegi și de toate spurcăciunile, creștinul prin acest fapt isi va tăia de la sine orice fel de posibilitate de a face binele și faptele dreptății, pentru că în credința lui va lipsi tocmai dovada de căpătâi a verticalității ei: mărturisirea lui Hristos ca find Dumnezeul-Om și recunoașterea Lui ca Atottiitor mai presus de toți și de toate.”

    „Toți aceștia, chiar de ar și purta numele de creștin ortodox, într-adevăr vor fi, după faptele lor, slugi fidele ale lui antihrist, care i-a înșelat să i se închine icoanei lui, care este pecetea fiarei.

    Pocăința este imposibilă pentru unii ca aceștia, după cum ne învață Sfânta Biserică. Și este imposibilă pentru că pecetea lui Hristos – a Mirungerii cu Duhul Sfant și pecetea lui antihrist sunt incompatibile, iar primirea uneia alungă puterea celeilalte.”

    Alungarea harului Duhului Sfânt prin acceptarea semnului fiarei umple inima tuturor ce fac aceasta cu primul semn distinctiv – frica, care îi va duce la distrugere.

    Sfântul Ipolit scrie:

    „Dacă cineva va fi lipsit de Duhul Sfânt, aceasta va fi pentru că el nu va mai avea asupra sa pecetea Darului Duhului Sfânt, care i s-a dat la Mirungerea cu Sfântul și Marele Mir dupa Botez, și acesta va fi stapanit de frica, într-o manieră de lașitate, se va ascunde, se va teme de moartea biologica, se va cruța pe sine de taierea sabiei, nu va îndura prigoana, de vreme ce mintea lui va fi permanent la cele trecatoare din această lume.”
    Ascultarea falsa pare să se refere la orientarea noastră ascultătoare față de Dumnezeu în general, pe care nu ar trebui să o considerăm satisfăcută dacă suntem doar ascultători față de autoritățile monahale sau bisericești.
    Se poate întâmpla ca ascultarea exterioară să fie atât de mult accentuata încât devine un înlocuitor mecanic pentru renunțarea prin smerenie launtrica la propria voința, implinind poruncile lui Hristos.
    Distincția poate fi simțită în inimă: mai devreme sau mai târziu, o ascultare mecanică servila va produce un sentiment de opresiune și tensiune, care sunt semne că ceva este în neregulă. Ascultarea autentică launtrica este însoțită de bucuria harului de a fi eliberat de încrederea în sine.

    Cand inima omului se impietreste, el nu-l mai primeste pe Dumnezeu chiar stiind ca trebuie sa se pocaiasca, ca este ultimul prilej. Mandria il impiedica.

    Acest subiect este extrem de profund și este strâns legat de întregul subiect al ortodoxiei autentice versus ortodoxia falsa a secolului XX, fiind evidenta cel mai acut în „serghianism” prin obedienta fata de puterea politica, unde ascultarea devine într-adevăr sclavie fata de stapanire și fata de organizatia bisericeasca omeneasca. Adevărata ascultare este însoțită de libertate launtrică, fără de care nu poate exista viață duhovniceasca.

    Sfântul Simeon Noul Theolog afirmă că:„Aceasta este adevărata autodeterminare, a nu fi stăpânit cineva de altcineva printr-un mod oarecare”. (ΕΠΕΦ 19Γ, 445).

    Mă tem de inimile reci ale „corectului tipicar ortodox” mult mai mult decât orice derapaj intalnit te miri pe unde. Simt în aceste inimi reci o pregătire pentru lucrarea lui Antihrist a cărui imitație a lui Hristos va trebui să se extindă ca momeala, insidios, indeosebi prin „ortodoxia tipiconala corectă”!

    Apreciază

  9. […] Nu exista a treia cale […]

    Apreciază

  10. […] Nu exista a treia cale […]

    Apreciază

  11. […] Nu exista a treia cale […]

    Apreciază


Responsabilitatea juridică pentru conţinutul comentariilor dvs. vă revine în exclusivitate.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.