SACCSIV – blog ortodox

Știința constipată de idei sub tratament (I): Teoria lui Malthus sau teoretizarea nimicirii populației pentru a salva resursele

Posted in SUPRAPOPULARE by saccsiv on februarie 14, 2020

Acest articol, semnat de fratele Un Razes, a fost initial postat pe Ortodoxinfo la 28 septembrie 2018. Il postez si aici:

In “Eseu asupra populatiei”, Malthus, la 1798, remarca o rata diferita de crestere a populatiei fata de resurse: prima evolueaza in progresie geometrica, mai rapida iar cea din urma in progresie lenta, aritmetica. El nu se rezuma doar la a remarca statistic aceasta discrepanta ci interpreteaza cat se poate de pragmatic observatia.

Pentru viitorul sustenabil al umanitatii el postuleaza utilitatea razboaielor, molimilor, foametei care asigura impactul direct in ecuatie dar nu exclude si controlul indirect, preventiv, desigur restrictionat ca imaginatie la nivelul acelor ani. Ca un bun popa de anglicani merge cu solutii in ambele directii: indeamna pe de o parte legiuitorii sa renunte la asistarea sociala a saracilor, iar pe de alta parte la scaderea salariilor care ar genera avutie –  si aceasta este un factor generator de crestere demografica. Una peste alta afirma ca puterea de multiplicare a populatiei nu poate fi oprita decat pragmatic: prin vicii si saracie.

Multe dintre politicile de stat in momentul actual sunt fundamentate “stiintific” pe observatiile lui Malthus. Trecerea de la teorie la practica se pare ca are loc in 1958 cand comisia Draper il instiinteaza pe Eisenhower ca un impediment major in a pastrarea sigurantei tarii este … cresterea populatiei. Bineinteles ca o multime de alti savanti asigura spatele acestei concluzii, garantand pt corectitudinea concluziilor. Bertrand Russel debiteaza ca “nimic mai plauzibil sa conduca la un razboi atomic decat amenintarea saraciei mondiale indusa de suprapopulare” (nothing is more likely to lead to an H-bomb war than the threat of universal destitution through overpopulation).

Nu insist asupra “stiintei” bolnave din spatele Teoriei si nici macar asupra cinismului solutiilor oferite pentru ca daca exista cineva care nu observa ce-i in neregula atunci este, la cea mai  indulgenta evaluare, un psihopat. Totusi sa ne referim la cifre si nu la progresii (care sunt relative; cand spui: “familia noastra a sporit cu 50% “ e mult ca progresie dar de fapt s-a nascut primul copil!) Cateva aspecte despre resursele alimentare

 

  1. Daca intreaga populatie actuala ar fi comasata in grupuri de cate 4 pe loturi de 1000 mp atunci abia ar ocupa Iranul care este 10% din Rusia. O gradina de 500 mp este arhisuficienta pt o familie de 4, pe dovedite!
  2. Cine insumeaza cati km cubi de produse sunt pierduti pe traseul de la producator la consumator pe lantul logistic – eufemismul cu perisabilitatea
  3. Cine contorizeaza productia totala aruncata din cauza neconformitatilor (morcovi strambi, mere cu asimetrie, etc)
  4. Cine aduna cardul de pubele cu alimente aruncate din frigiderele casnice in fiecare ceas …

Cand mai punem la cele de mai sus ca intr-o zi unii mananca o galeata iar altuia ii ajunge si o masa mai rasarita atunci avem imaginea de ansamblu cat de cat reglata. Cand vorbim de produse tehnice situatia sta si mai jalnic – Cate stadioane de produse, de la telefoane la masini, se arunca pt ca sunt substituite de chestii cu design nou dar care in esenta fac acelasi lucru si la acelasi randament? Cat din volumul total al marfurilor este numai ambalajul? S.a.m.d.

Deci problema nu este progresia lenta a resurselor ci progresia abrupta a risipei si asta nu e data de suprapopulare ci de ultra-centralizarea productiei si a consumului care ne este impusa ca sistem social. Niciun gradinar nu arunca o pruna ca nu are timp sa faca gem, o pune la fermentat si o distileaza cand da frigul. El nu va avea perisabilitati de transport sau produse rejectate la controlul de calitate si dintr-o tona de rosii pe jumatate stricate va face 500 de kg de zarzavat la borcan si nu o tona de deseuri.

Malthus, fara indoiala nu a generat decat o cacareaza. Cand i-a venit vremea si s-a macerat compostul, s-a transformat in teren fertil pentru cei care vor ca “stiinta” sa se conformeze intentiilor, nu evidentelor.

Ramane in picioare si discrepanta intre analizele macro, unde economia trebuie sa creasca (si este in crestere atunci cand exista cineva care consuma acest surplus) si intentiile micro, unde populatia trebuie sa scada pt ca nu mai sunt resurse. Oamenii nu sunt o molima care consuma si epuizeaza resursele dar sistemul in care au fost inchisi ii forteaza sa actioneze iresponsabil sau nepasator.

Deloc suprinzator in panseul acestui cleric anglican este ca de cateva ori aduce ca argument epistola Sfantului Apostol Pavel “dacă cineva nu vrea să lucreze, acela nici să nu mănânce”. Rastalmacirea este proprie reformatilor, pentru ca Malthus nu se refera la lenesi ci vrea sa ii transforme pe oameni in saraci …. dupa care gaseste solutii cum sa scape de ei.

 

Comentariu saccsiv:

De acelasi autor:

De ce sunt acum MONOPOLURI? Pentru ca asa a zis evreul sefard David Ricardo / Stiinta constipata de idei sub tratament (III): Teoria lui Smith si Ricardo

I. Angrenajul crizelor economice. Bursele de Valori si Capitalul Speculativ

II. Angrenajul crizelor economice. Banii si Bancile

Cititi va rog si:

ANALIZA – Mesajul de pe GEORGIA GUIDESTONES (Pietrele Indrumatoare din Georgia): maxim de 500 milioane de locuitori pe planeta si doctrina NOII ORDINI MONDIALE

EUGENIE: instrumentul prin care ELITELE doresc diminuarea drastica a populatiei planetei si transformarea celor ramasi in sclavi

 

9 răspunsuri

Subscribe to comments with RSS.

  1. petre said, on februarie 14, 2020 at 9:01 pm

    „Oamenii nu sunt o molima care consuma si epuizeaza resursele dar sistemul in care au fost inchisi ii forteaza sa actioneze iresponsabil sau nepasator.”

    Ca o conluzie, caci asa este. Un sistem care te reduce de la statutul de om liber cu bucata lui de pamant, la statutul de prizonier al orasului si al gandirii concepute in laborator.
    De la natura la cimentul orasului, cu mancare de fabrica, farmacii si recent, poluare electromagnetica. De la suta de ani de viata, la cancere din tinerete…asta e sistemul care vrea si pecetea, adica hexagrama vrajitorilor si juramantul ca lucrezi in echipa cu guvernul la starpirea fundamentalistilor crestini care nu recunosc stapanirea de pe pamant, caci se supun alteia ‘imaginare’ din cer.

    Apreciază

  2. P.M. said, on februarie 14, 2020 at 10:26 pm

    Cei mai ipocriti oameni sunt bogãtanii;un exemplu elocvent:la unul din magazinele Mega Image lãzile din plastic cu care sunt aduse produsele sunt aruncate dupã doar o folosire;si sunt lãzi solide care ar putea fi refolosite de nenumãrate ori;si ca sã fie totul ,,roz”ele nici mãcar nu sunt reciclate,sunt puse în aceeasi masinã de gunoi în care este pus si gunoiul menajer;probabil cã la toate mini si super marketurile Mega se întåmplã la fel;nu m ar mira dacã si la celelalte ar fi la fel.
    Distrugerea planetei în primul rånd de la bogãtani pleacã;avånd infrastructura necesarã(resurse financiare nelimitate,tehnologie,resurse umane)nu numai cã ar putea diminua risipa si neregulile ce se întåmplã în lume,în unele cazuri chiar ar stopa.

    Apreciază

  3. Alexandru Boris Cosciugle said, on februarie 17, 2020 at 11:03 pm

    Motto: “poluare electromagnetică” (Petre, comentariu) în loc de informare corectă despre bine şi rău, deoarece “educaţia le permite copiilor să spere la o viaţǎ mai bunǎ… Mi-am exprimat o părere de neclintit, bazată pe credinţa mea în Dumnezeu.” (Barack Obama, Îndrăzneala de a spera)
    Eu nu am să comentez cu cuvintele mele, ci aduc aici câteva citate din cultura umană, inclusiv din ştiinţă, care confirmă faptul că Biblia este ‘Cuvântul lui Dumnezeu şi al Fiului Său’.
    Din punctul meu de vedere, deocamdată nu este acceptat TOT ADEVĂRUL pentru că „slava lui Dumnezeu este să ascundă lucrurile, iar mărirea regilor e să le cerceteze cu de-amănuntul” (Pildele lui Solomon – 25.2) şi „progresul este lent, de teamă ca nu cumva intelectul tulburat de neprevăzutul şi bruscheţea schimbării să nu devină cumva descurajat şi dezgustat, ca urmare a faptului că a primit pentru o prea lungă perioadă de timp o hrană nocivă lui.” (Pitagora)
    În acest timp, unii oameni doar “au păzit cuvântul răbdării Lui” (Apocalipsa 3.12) fără să-L cerceteze şi fără să-L analizeze, iar “pentru cei care vor ca ‘ştiinţa’ să se conformeze intenţiilor, nu evidenţelor… fundamentate ’ştiinţific.” (din articol), putem spune că “ştiinţa este constipată” (din titlul articolului) deoarece „ridicatu-s-au regii pământului şi căpeteniile s-au adunat laolaltă împotriva Domnului şi împotriva Unsului Său şi au pornit război împotriva Mielului.” (Psalmul 2.2, Fapte 4.26, Apocalipsa 17.14), fără să analizeze cu raţiune Cuvântul Lui.
    “Ştiinţa, care caută înţelesul acestor forme, cearcă a întoarce oamenii de unde-au plecat – deşi pe o cale foarte lungă.” (Mihai Eminescu – Fragmentarium). “Sunt foarte uimit că pictura ştiinţifică din jurul meu este foarte deficitară. Ea ne redă o mulţime de informaţii reale pe care le suprapunem experienţei noastre într-o ordine compatibilă, dar groaznic de tăcută despre alte diverse lucruri aflate lângă inima noastră, care contează cu adevărat. Ea nu poate să spună un cuvânt despre roşu şi albastru, despre amar şi dulce, despre durearea şi plăcerea fizică, ea nu ştie nimic despre frumos sau urât, bine sau rău, Dumnezeu şi eternitate. Uneori ştiinţa pretinde că răspunde la întrebări din aceste domenii dar răspunsurile sunt adesea atât de naive încât adesea nu le putem lua în serios.” (Erwin Schrodinger – Natura şi grecii, 1954)
    „Noi nu ştim să descriem procesele mentale, care antrenează creaţia în astfel de licăriri ştiinţifice noi şi importante. Dar este clar că marile descoperiri, marile salturi, se datorează rareori pretinselor metode ştiinţifice. Cel mai adesea ele sunt rodul revelaţiilor, ca în cazul lui August Kekule, prin forţarea imaginaţiei, dar întotdeauna în cadrul realităţii.” (Charles Townes, Convergenţa între ştiinţă şi religie)
    …………………….
    “Ce este viaţa? Aceasta este o întrebare care este adesea pusă dar tipic confuză. Confuzia porneşte de la mai multe utilizări ale cuvântului „viaţă“ în limba engleză. Există cel puţin trei utilizări aşa cum este exemplificat prin următoarele întrebări: 1) Există viaţă pe Marte? 2) Există viaţă în acest organism? 3) Merită viaţa trăită? … Definiţia uzuală a vieţii, aşa cum este utilizată de obicei, este că aceasta este un sistem de entităţi materiale care pot suferi o evoluţie, ceea ce implică reproducerea, mutaţia şi selecţia. Dacă viaţa este ca un foc, apoi chiar şi cu o teorie complet mecanicistă şi predictivă a vieţii, se poate totuşi să nu fim în măsură să o definim într-o formă simplă şi concisă. De fapt, în căutarea vieţii în sistemul nostru solar, ceea ce este nevoie mai mult decât o definiţie a vieţii, este o definiţie a morţii.“ (Dr. Chris McKay – http://www.space.com/27932-life-definition-search-alien-organisms.html)
    “Erwin Schrödinger a introdus unele dintre cele mai importante concepte în biologie, inclusiv ideea unui ‘cod’ al vieţii… Câţiva ani mai târziu, în 1950, geneticianul Hans Kalmus a aplicat în mod deliberat gândirea cibernetică la problema eredităţii şi a sugerat că gena este un mesaj.” (Matthew Cobb – https://www.theguardian.com/science/blog/2013/feb/07/wonders-life-physicist-revolution-biology)
    “Informaţia genetică, însemnând tot setul de instrucţiuni necesar şi suficient pentru a crea viaţă, este memorată în ADN-ul celular.” (prof. dr. ing. Borda Monica, fosta mea colegă de facultate – Fundamentals in information theory and coding, Library of Congress Control Number: 2011925863, 2011 Springer-Verlag Berlin Heidelberg, ISBN 978-3-642-20346-6, e-ISBN 978-3-642-20347-3, DOI 10.1007/978-3-642-20347-3.)
    “Omul nu a pornit de la o idee precisă când a proiectat avionul. Dar proiectându-l a ajuns la cheia adevărului despre ce este avionul.” (Eduard N. Trifonov – http://the-scientist.com/2012/02/16/opinion-what-is-life/)
    “Din punct de vedere Biblic nu e nicio problemă în acceptarea constrângerilor divine din motiv ce Creatorul a ales ca Universul să funcţioneze conform legilor stabilite de El. Adevărata esenţă a lui Dumnezeu este tenacitatea legilor Lui.” (Henry F. Schaefer – Stephen Hawking, the Big Bang, and God – http://www.leaderu.com/real/ri9404/bigbang.html) „Pe toate le-a fǎcut Domnul fiecare cu ţelul sǎu, la fel şi pe nelegiuit pentru ziua nenorocirii.” (Pildele lui Solomon 16.4)
    “Acest studiu confirmă ceea ce noi cunoaştem deja – antreprizele de cercetare clinică curentă sunt programate astfel încât cercetătorii consideră rezultatele ca proprietate a lor.”
    (http://www.the-scientist.com/?articles.view/articleNo/44939/title/Study–Transparency-Lacking-in-Biomedical-Literature/ – Harlan Krumholz – Yale University Access Project)
    „Cum ar fi dacă am putea să controlăm lumina şi să călătorim prin intermediul acesteia?” (Albert Einstein, Cum văd eu lumea)
    “Cu neputinţă este să nu vină smintelile, dar vai aceluia prin care ele vin.” (Luca 17.1) … „pentru că nu ştii că tu eşti cel ticălos şi vrednic de plâns şi sărac şi orb şi gol” ((Apocalipsa 3.17), adică tocmai The blind watchmaker al lui Dawkins şi al oamenilor de ştiinţă care l-au realizat pe Dracul perfect, menţionaţi mai jos: John Craig Venter şi Austen Heinz.
    “Avem o metodă simplă cu un singur pas care ne permite să mergem de la codul digital din computer la codul analog al ADN-ului într-o manieră robotizată. Aceasta înseamnă scalarea progresivă în substanţă.” ( https://www.edge.org/conversation/j_craig_venter-what-is-life-a-21st-century-perspective/ – John Craig Venter)
    “Organismele modificate genetic sunt reglementate pentru un motiv bun. Ar fi absurd să se trimită ADN-ul la oricine care l-a comandat… Poate am putea construi un oraş pe Marte, ca lumea încapsulată în spectacolul Truman… Odată ce organisml este validat, îl puteţi pur şi simplu transmite prin e-mail pe Marte… Dacă Marţianul superinteligent a evadat din spaţiul protejat, nu ar trebui să ne facem multe griji atâta timp cât el nu a fost făcut suficient de inteligent pentru a dirija nava spaţială înapoi pe Pământ… Fiind acum capabili să controlăm conştiinţa prin inginerie genetică şi electronică putem spune că aceasta este cea mai măreaţă realizare a omului.” (Austen Heinz – http://www.ipscell.com/2015/01/cambrian/)
    ………………………………..
    „Cu urechile veţi auzi, dar nu veţi înţelege, şi cu ochii vă veţi uita, dar nu veţi vedea.” (Matei 13.13-14) „Spre judecată am venit în lumea aceasta, ca cei care nu văd să vadă, iar cei ce văd să fie orbi.” (Ioan 9.39)
    “Ca oameni de ştiinţă, rolul nostru în societate este de a acţiona ca gardieni ai adevărului. Misiunea noastră este să descoperim lucruri care sunt adevărate, pentru a împărtăşi adevărul cu societatea, pentru a-l proteja de corupţie şi a-l păstra pentru generaţiile viitoare. Este o vorbă: noi nu suntem singuri aici. Descoperirea şi apărarea adevărului este deasemeni o misiune pentru artă, ştiinţele sociale şi umaniste, asemeni şi jurnaliştilor… Dacă vrem să apărăm ştiinţa, trebuie să acceptăm şi alte opinii despre adevăr, inclusiv pe cele ale nespecialiştilor.” (http://www.the-scientist.com/?articles.view/articleNo/48911/title/Opinion–Scientists-Must-Think-Beyond-Science/ – Jon F. Wilkins | March 23, 2017)
    Chiar dacă în opinia unora “Dumnezeu a murit” (Sigmund Freud), deoarece “Dumnezeu nu joacă zaruri” (Albert Einstein) rolul divin al ştiinţei este de a ne “călăuzi la tot adevărul” (Ioan14.17 şi 16.12-13), dar până acolo “este ca şi cum m-aş adresa lui Dracu pentru a mă pune bine cu Dumnezeu” (Tăriceanu – după dezvăluirea de către Traian Băsescu a biletului transmis lui pentru a-l proteja pe Patriciu).
    „Acesta este aşezământul pe care îl voi întocmi cu ei, după acele zile. Da-voi legile Mele în inimile lor şi le voi scrie în cugetele lor. Iar de păcatele lor şi de fărădelegile lor nu-Mi voi mai aduce aminte” (Pavel, Evrei 10.16-17)
    „Cultura este factorul care dă consistenţă societăţii, pentru că societatea este ca un fel de reţea de noduri în care fiecare nod reprezintă un om. Dacă nu i se acordă omului statutul de nod în reţea, reţeaua riscă să se distrugă. Acest lucru este periculos în momentul de faţă: nerespectarea individului chiar de către individul de alături şi apoi de către instituţii.” (Leon Zăgrean, şeful Catedrei de Fiziologie din cadrul UMF Carol Davila)
    „Se spune că intelectul este dat omului ca să cunoască adevărul. Intelectul este dat omului, după părerea mea, nu ca să cunoască adevărul, ci să primească adevărul…. Inteligenţa, oricât de mare, nu este suficientă pentru a te curăţa de prejudecăţi. Cu cât inteligenţa e mai mare, cu atât prejudecata e mai voinică, pentru că ai aparat s-o justifici.” (Petre Ţuţea)
    „Doamne, caută din cer şi vezi şi cercetează via aceasta şi o desăvârşeşte!” (Psalmul 79.15-16)
    “Tatăl nu judecă pe nimeni, ci toată judecata a dat-o Fiului” ( )

    “Toate îmi sunt îngăduite, dar nu toate îmi sunt de folos. Toate îmi sunt îngăduite, dar nu mă voi lăsa biruit de ceva.” (Pavel, 1Corintieni 6.12) „Că iată Domnul va trece; şi înaintea Lui va fi vijelie năprasnică ce va despica munţii şi va sfărâma stâncile, dar Domnul nu va fi în vijelie. După vijelie va fi cutremur, dar Domnul nu va fi în cutremur; După cutremur va fi foc, dar nici în foc nu va fi Domnul. Iar după foc va fi adiere de vânt lin şi acolo va fi Domnul.” (3Regii 19.11-12) „Mulţi prooroci şi drepţi au dorit să vadă cele ce priviţi voi, şi n-au văzut, şi să audă cele ce auziţi voi, şi n-au auzit.” (Matei 13.17) „Neam viclean şi desfrânat cere semn, dar semn nu i se va da, decât semnul lui Iona proorocul. Că precum a fost Iona în pântecele chitului trei zile şi trei nopţi, aşa va fi şi Fiul Omului în inima pământului trei zile şi trei nopţi. Bărbaţii din Ninive se vor scula la judecată cu neamul acesta şi-l vor osândi, că s-au pocăit la propovăduirea lui Iona; iată aici este mai mult decât Iona. Regina de la miazăzi se va scula la judecată cu neamul acesta şi-l va osândi, căci a venit de la marginile pământului ca să asculte înţelepciunea lui Solomon, şi iată aici este mai mult decât Solomon.” (Matei 12.39-42) „Căci se va ridica neam peste neam şi împărăţie peste împărăţie şi va fi foamete şi ciumă şi cutremure pe alocuri.” (Matei, 24.7) „Şi vor fi semne în soare, în lună şi în stele, iar pe pământ spaimă întru neamuri şi nedumerire din pricina vuietului mării şi al valurilor. Iar oamenii vor muri de frică şi de aşteptarea celor ce au să vină peste lume, căci puterile cerurilor se vor clătina. Şi atunci vor vedea pe Fiul Omului venind pe nori cu putere şi cu slavă multă.” (Luca 21.25-27)
    Chiar dacă este cunoscut în lumea ştiinţei că proiectanţii fac proiecte pe care executanţii le execută, corectându-le acolo unde este nevoie dar cu acceptul proiectanţilor, sunt şi mulţi oameni care cred că informaţia care a generat materia şi viaţă nu a fost transmisă de un Proiectant: “Ceea ce constituie esenţa oricărui lucru viu nu este un foc, nu este o răsuflare caldă, o scânteie a vieţii. Reprezintă informaţia, cuvintele, instrucţiunile… Dacă vrei să înţelegi viaţa, nu te gândi la chestii gelationase şi vâscoase care vibrează şi pulsează, gândeşte-te la tehnologia informaţiei.” (Richard Dawkins – The blind watchmaker – Why the Evidence of Evolution Reveals a Univers without Design) deoarece rolul lor este de a creea răul perfect: omul cu CIP.
    Epilog: “Lăsaţi-i pe ei; sunt călăuze oarbe, orbilor.” (Matei 15.14) „Iar tu, Daniele, ţine ascunse cuvintele şi pecetluieşte cartea până la sfârşitul vremii. Mulţi vor cerceta-o cu de-amănuntul şi va creşte ştiinţa.” (Daniel 12.4) „Cereţi şi vi se va da; căutaţi şi veţi afla; bateţi şi vi se va deschide.” (Matei 7.7) „În zilele când va grăi al şaptelea înger, când va fi să trâmbiţeze, atunci va fi săvârşită taina lui Dumnezeu.” (Apocalipsa 10.7) „Orice răsad pe care nu l-a sădit Tatăl Meu cel ceresc, va fi smuls din rădăcină.” (Matei 15.13)

    Notă: cei optimişti că se vor deschide ochii noştri, pot citi şi articolul postat pe:
    http://reteaualiterara.ning.com/profiles/blogs/rolul-divin-al-tiin-ei-n-societate
    şi pe http://negrupealb.ning.com/profiles/blogs/rolul-divin-al-tiin-ei-n-societate

    Apreciază

  4. […] Știința constipată de idei sub tratament (I): Teoria lui Malthus sau teoretizarea nimicirii popul… […]

    Apreciază

  5. […] Știința constipată de idei sub tratament (I): Teoria lui Malthus sau teoretizarea nimicirii popul… […]

    Apreciază

  6. […] Știința constipată de idei sub tratament (I): Teoria lui Malthus sau teoretizarea nimicirii popul… […]

    Apreciază

  7. […] Știința constipată de idei sub tratament (I): Teoria lui Malthus sau teoretizarea nimicirii popul… […]

    Apreciază

  8. […] Știința constipată de idei sub tratament (I): Teoria lui Malthus sau teoretizarea nimicirii popul… […]

    Apreciază


Responsabilitatea juridică pentru conţinutul comentariilor dvs. vă revine în exclusivitate.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.