SACCSIV – blog ortodox

De la cati ani nu mai esti copil? Pot fi pedepsiti criminalii minori (9 ani, 12 ani, 13 ani)?

Posted in adolescenti by saccsiv on noiembrie 2, 2019

Jasmine Richardson (12 ani) si iubitul ei Jeremy Steinke (23 ani). Foto: https://allthatsinteresting.com/jasmine-richardson

O fata de 12 ani din Canada (foto sus), ce avea un iubit de 23 de ani, isi ucide familia:

https://en.wikipedia.org/wiki/Richardson_family_murders

E copil? E adult? Cum o fi? Poate fi pedepsita pentru crima?

Un băiat de 9 ani acuzat că a incendiat intenționat casa familie sale și a ucis cinci membri a fost dus, luni, în fața unei instanțe de judecată din Illinois. Kyle Alwood a fost acuzat de cinci infracțiuni de omor deosebit de grav, dar și de incediere, distrugere prin incendiere. Procurorii spun că, în luna aprilie, băiatul a provocat incendiul cu intenția de a-și ucide familia, potrivit CBS NEWS.

[…]

Gloria Browne-Marshall, profesoară de drept constituțional la John Jay College, a declarat că acuzația de omor formulată împotriva unui copil este un abuz de putere din partea procurorului.

Este dificil să înțelegi cum un copil de 9 ani ar avea discernământul necesar pentru a înțelege că o acțiune a sa poate provoca moarte”, a spus Browne-Marshall.

[…]

Procurorul a declarat pentru CBS News că își menține decizia de a formula acuzații de omor, dar este de așteptat ca băiatul să rămână sub probațiune. Mama speră că judecătorul are în vedere și starea mentală a lui Kyle.

Pe data de 22 noiembrie 2019 sunt programate audierile dinaintea procesului.

Cititi va rog ai multe la:

Copilul de 9 ani, acuzat în SUA de omor în masă, după ce a ucis cinci oameni, dus pentru prima dată în sala de judecată

Iata si ce putem citi la Un adolescent a mărturisit că a omorât o fetiță de 10 ani, însă din cauza Codului penal din China nu va fi acuzat din 1 noiembrie 2019 pe DIGI 24:

(more…)

Trei ani de la mutarea la Domnul a Arhiepiscopului Justinian Chira

Posted in Uncategorized by saccsiv on noiembrie 2, 2019

A fost singurul Ierarh BOR care dupa 30 de ani de monahism a fost ridicat la rangul de Arhiereu. Mitropolitii sunt pe aici:

CINE si IN CE SCOP i-a pregatiti inca de mici pe actualii IERARHI sa devina Ierarhi? Aproape toti au trecut foarte scurta vreme prin MONAHISM, strict cat sa figureze ca sunt monahi, caci altfel nu puteau fi Ierarhi, dar au foarte multe studii unde trebuie…

El este cel care, în 1980, l-a luat sub protecţia sa pe Nicoale Steinhardt, la Mănăstirea Rohia, atunci când mai multe aşezăminte călugăreşti l-au refuzat, fiind căutat de Securitate.

Cititi va rog mai multe la:

Arhiepiscopul Maramuresului JUSTINIAN CHIRA S-A MUTAT LA DOMNUL. Suferise un INFARCT sambata seara si se afla internat la Spitalul Judetean Baia Mare

 

Tagged with:

VIDEO: Cuviosul Gavriil Georgianul, cel nebun pentru Hristos

Posted in Uncategorized by saccsiv on noiembrie 2, 2019

Directorul Serviciilor Secrete ruse spune că informaţiile existente nu dovedesc moartea liderului Statului Islamic

Posted in ISIS, RUSIA, Siria, SUA by saccsiv on noiembrie 2, 2019

Adevarul: Directorul Serviciilor Secrete ruse spune că informaţiile existente nu dovedesc moartea liderului Statului Islamic
Sergei Naryshkin, directorul Serviciilor Secrete de Informaţii din Rusia, a declarat agenţiei de ştiri TASS că nu sunt dovezi solide care să concluzioneze că liderul Statului Islamic, Abu Bakr al-Baghdadi, a fost omorât în raidul purtat de Statele Unite.

Nu există materialul genetic care ne-ar permite să spunem că s-a întâmplat 100%.”, a spus Sergei Naryshkin.

La 27 octombrie, Preşedintele Statelor Unite, Donald Trump a spus că al-Baghdadi a fost omorât în timpul operaţiunii speciale americane şi a mulţumit Rusiei, Irakului, Siriei şi Turciei pentru ajutor.

Totodată, Ministerul Apărării din Rusia a declarat că nu există informaţii clare referitoare la moartea lui al-Baghdadi, iar comunitatea internaţională anunţă că moartea liderului islamic este un pas important, dar nu decisiv în războiul contra terorismului.

 

Parintele Ilie Cleopa: Pe cine sa NU trecem pe POMELNIC

Posted in Uncategorized by saccsiv on noiembrie 2, 2019

ORTODOXIA: ”Dacă rânduiala Bisericii zice să nu-l pui pe pomelnic, păi nu-l pui!” Iată pe cine nu putem să trecem pe pomelnic!

Cine nu poate fi pomenit la Sfânta Liturghie?

– Cine poate fi pomenit la Sfânta Liturghie si cine nu poate fi pomenit dintre vii şi morţi?

– La Sfânta Liturghie pot fi pomeniţi toţi binecredincioşii creştini care nu au anumite piedici canonice. Dintre cei vii nu se pot pomeni la Sfânta Liturghie păgânii, necredincioşii, apostaţii, ereticii, cei nebotezaţi, cei care au păcate împotriva Duhului Sfânt, adică hulitorii de Dumnezeu şi cei care se împotrivesc Adevărului cu ştiinţă şi voinţă. Nu pot fi pomeniţi la Sfânta Liturghie nici cei ce trăiesc necununaţi.

Dintre cei morţi, nu pot fi pomeniţi la Biserică cei ce au murit în necredinţă, în eres, în sectă, sinucigaşii şi copii morţi înaintea botezului, ca şi cei avortaţi (A se vedea Pidalionul şi Pravila Bisericească de Arhim. Nicodim Sachelarie, ed. 1940).

(Ne vorbește Părintele Cleopa 4, Ediția a II-a, Ediţie îngrijită de Arhimandrit Ioanichie Bălan, Editura Mănăstirea Sihăstria, Vânători-Neamț, 2004, p. 77)

Pe cine punem primul pe pomelnic?

Cel mai mare neam pe care îl avem pe fața pământului, nu-i tata și mama, cât veți trăi voi. Cel mai mare neam pe care îl avem nu-i soția, nu-i soțul, ci este preotul care ne-a botezat și al doilea este nașul de botez, și al treilea – pentru care sunteți cununați – este nașul de cununie. Deci, când faci un pomelnic, întâi și întâi la morți să faci. Și dacă preotul care te-a botezat este mort, pe el să-l pui întâi. Apoi să pui nașul, dacă-i mort, pe urmă pe ceilalți. Când faci pomelnic la vii, tot așa.

(Ne vorbește Părintele Cleopa, vol. 7, Editura Mănăstirea Sihăstria, p. 124)

 

Tagged with:

Mosii de toamna – Pomenirea mortilor

Posted in Uncategorized by saccsiv on noiembrie 2, 2019

Crestin Ortodox: Mosii de toamna – Pomenirea mortilor

Sambata, 2 noiembrie, Biserica Ortodoxa a randuit sa se faca pomenirea mortilor. Pomenirea din aceasta zi, este cunoscuta si sub denumirea de Mosii de toamna. Tinand seama ca nu stim unde se afla cei morti, ne rugam atat pentru cei din iad, cat si pentru cei din rai.

De ce facem pomenire mortilor?

Biserica ii numeste pe cei trecuti in viata de dincolo „adormiti”, termen care are intelesul de stare din care te poti trezi. Ea nu vorbeste de trecere intr-o stare de nefiinta, ci de trecere dintr-un mod de existenta in alt mod de existenta. Hristos ii va darui cuvantului „adormit”, intelesul care il asociaza cu invierea. Cand Mantuitorul ajunge in casa lui Iair, a carui fiica, de numai 12 ani, de abia murise, spune: „Nu plangeti; n-a murit, ci doarme” (Luca: 8,52).

Potrivit Sfintei Scripturi, dupa moarte urmeaza Judecata particulara, in urma careia omul ajunge sa se impartaseasca fie de fericire, fie de suferinta, stari date de modul vietuirii pe pamant (unit cu Dumnezeu sau despartit de El). Aceste stari nu sunt definitive, ele dureaza pana la Judecata Universala, cand va avea loc invierea intregului neam omenesc si cand vor avea loc hotararile finale legate de starea de fericire sau suferinta. Noi ortodocsii ne rugam pentru cei morti, pentru ca avem credinta ca prin rugaciunile noastre, sufletul pentru care ne rugam va ajunge la Judecata universala, intr-o stare mai buna decat aceea cu care s-a despartit de trup.

In ziua de Mosi se savarseste Sfanta Liturghie

La Proscomidie, preotul scoate din prescura miridele pentru morti si le asaza sub Sfantul Agnet, rostind numele mortilor de pe pomelnicele ce i-au fost aduse. In cadrul Sfintei Liturghii, Agnetul se preface in Trupul si Sangele Domnului. Astfel, miridele (care ii reprezinta pe cei pomeniti), participa la sfintenie prin prezenta lor alaturi de Trupul Lui Hristos de pe Sfantul Disc.
Sambata, ziua de pomenire a mortilor
Sambata e ziua in care Mantuitorul a stat in mormant cu trupul, iar cu sufletul S-a pogorat la iad, ca sa elibereze din el pe toti dreptii adormiti. Biserica face pomenirea celor adormiti sambata si pentru ca aceasta zi premerge duminicii – ziua Invierii – numita si cea dintai zi a noii creatii sau a opta zi, ziua vesniciei.
In spatiul romanesc exista 20 de zile de Mosi
Simion Florea Marian mentiona in lucrarea „Trilogia vietii”, „ca pe tot parcursul anului, in spatiul romanesc exista 20 de zile de Mosi”. Cuvantul „mosi” vine de la „stramosi”, si se refera la persoanele trecute la cele vesnice. Cu apelativul „mosi” sunt numiti nu doar mortii, ci si principalele sarbatori ce le sunt consacrate, precum si pomenile facute pentru ei. Din zilele de Mosi amintim: „Mosii de primavara” (de Macinici), „Mosii de vara” (sambata dinaintea Rusaliilor), „Mosii de toamna” (in prima sambata din luna noiembrie), „Mosii de iarna” (sambata dinaintea Duminicii lasatului sec de carne).

Adrian Cocosila