SACCSIV – blog ortodox

De la cati ani nu mai esti copil? Pot fi pedepsiti criminalii minori (9 ani, 12 ani, 13 ani)?

Posted in adolescenti by saccsiv on noiembrie 2, 2019

Jasmine Richardson (12 ani) si iubitul ei Jeremy Steinke (23 ani). Foto: https://allthatsinteresting.com/jasmine-richardson

O fata de 12 ani din Canada (foto sus), ce avea un iubit de 23 de ani, isi ucide familia:

https://en.wikipedia.org/wiki/Richardson_family_murders

E copil? E adult? Cum o fi? Poate fi pedepsita pentru crima?

Un băiat de 9 ani acuzat că a incendiat intenționat casa familie sale și a ucis cinci membri a fost dus, luni, în fața unei instanțe de judecată din Illinois. Kyle Alwood a fost acuzat de cinci infracțiuni de omor deosebit de grav, dar și de incediere, distrugere prin incendiere. Procurorii spun că, în luna aprilie, băiatul a provocat incendiul cu intenția de a-și ucide familia, potrivit CBS NEWS.

[…]

Gloria Browne-Marshall, profesoară de drept constituțional la John Jay College, a declarat că acuzația de omor formulată împotriva unui copil este un abuz de putere din partea procurorului.

Este dificil să înțelegi cum un copil de 9 ani ar avea discernământul necesar pentru a înțelege că o acțiune a sa poate provoca moarte”, a spus Browne-Marshall.

[…]

Procurorul a declarat pentru CBS News că își menține decizia de a formula acuzații de omor, dar este de așteptat ca băiatul să rămână sub probațiune. Mama speră că judecătorul are în vedere și starea mentală a lui Kyle.

Pe data de 22 noiembrie 2019 sunt programate audierile dinaintea procesului.

Cititi va rog ai multe la:

Copilul de 9 ani, acuzat în SUA de omor în masă, după ce a ucis cinci oameni, dus pentru prima dată în sala de judecată

Iata si ce putem citi la Un adolescent a mărturisit că a omorât o fetiță de 10 ani, însă din cauza Codului penal din China nu va fi acuzat din 1 noiembrie 2019 pe DIGI 24:

Cazul unei crime din China a ridicat semne de întrebare asupra Codului penal, după ce s-a anunțat că suspectul nu poate fi pus sub acuzare, informează CNN.

O fetiță de 10 ani a fost ucisă de un adolescent de 13 ani, în orașul Dalian, iar cazul a pornit dezbateri aprinse privind vârsta de la care tinerii pot fi puși sub acuzare.

Sub Codul Penal din China, tinerii între 14 și 18 ani pot fi puși sub acuzare în cazul infracțiunilor grave, precum crimă, viol, trafic de droguri, jaf sau incendiere. Cei pe 18 ani pot fi puși sub acuzare pentru orice infracțiune. Totuși, cei sub 14 ani nu pot fi puși sub acuzare și pedepsiți. Aceștia sunt lăsați în grija părinților sau, foarte rar, sunt trimiși la o școală de corecție, potrivit lui Michelle Miao, expert în codul penal la Universitatea chineză din Hong Kong.

Corpul fetiței a fost găsit pe 20 octombrie, în apropierea casei sale, chiar de către părinții săi. Ancheta poliției l-a indicat vinovat pe un băiat de 13 ani, care a și mărturisit fapta.

Poliția a anunțat că băiatul nu va fi acuzat pentru că are sub 14 ani și nu a atins vârsta de la care răspunde legal pentru faptele sale. Acestă doctrină legală, denumită doli incapax, care înseamnă în latină incapabil de intenție criminală, are ca scop evitarea caondamnării unui copil precum un adult, pentru că se presupune că nu are maturitatea necesară ca să aprecieze gravitatea faptelor sale.

În cazul de față, băiatul de 13 ani a fost trimis trei ani într-o centru de reabilitare pentru minori. Potrivit lui Michelle Miao, pedeapsa este relativ dură, pentru că este o formă de detenție.

Prin stabilirea pragului responsabilității criminale la 14 ani, legea din China este mai protectivă cu drepturile infractorilor tineri. În majoritatea statelor din Europa, responsabilitatea începe între 12 și 16 ani, cu excepția Angliei, Țării Galilor, Irlandei de Nord și Elveției, unde aceasta începe la 10 ani.

În SUA, responsabilitatea criminală variază între 6 și 19 ani, în funcție de stat. În India este 7 ani, iar în unele state din Africa este 8 ani.

Însă în multe dintre țările de mai sus un copil va fi judecat ca un infractor doar dacă a dovedit că este suficient de matur să înțeleagă ce s-a întâmplat și dacă dă dovadă de discernământ.

În alte cazuri asemănătoare din China, petrecute recent, doi copii sub 14 ani și-au și-au ucis mamele. Unul a fost trimis acasă alături de un supraveghetor, iar celălalt s-a întors la școală în 9 zile. Într-un alt caz din decembrie 2018, un băiat de 13 ani și-a ucis părinții, însă a scăpat nepedepsit, potrivit presei chineze.

Editor web: Vlad Mironescu

Despre alte cazuri puteti citi la:

La 15 ani esti copil? SUA – doi ADOLESCENTI SATANISTI si-au injunghiat de 12 ori colegul, apoi i-au taiat gatul deoarece “AM VRUT SA VAD CUM E SA UCIZI”

In Romania, conform https://www.juridice.ro/492767/individualizarea-sanctiunilor-penale-cazul-infractorilor-minori.html

Potrivit art. 27 C. pen., „nu este imputabilă fapta prevăzută de legea penală săvârșită de un minor, care la data comiterii acesteia nu îndeplinea condițiile legale pentru a răspunde penal”, iar în temeiul art. 113 alin. (1) C. pen., „minorul care a împlinit vârsta de 14 ani nu răspunde penal”.

În ipoteza în care un minor cu vârsta sub 14 ani a săvârșit o faptă prevăzută de legea penală, procurorul, în faza de urmărire penală, va dispune clasarea, iar instanța, în faza de judecată, va dispune achitarea.

Cum raspundem asadar la intrebarea din titlu?

Cum e si firesc: nu toti se dezvolta cu aceeasi viteza. Uniformizarea asta moderna cu + 18 sau – 18 este fundamental gresita. E important de stiut. Ne aducem insa aminte sau ne gandim mai serios la treaba asta doar cand vorbim de crime oribile.

 

11 răspunsuri

Subscribe to comments with RSS.

  1. Radu Humor said, on noiembrie 2, 2019 at 3:28 pm

    Da ! Se pare că Viorica Dăncilă este cea mai apropiată de cerinţele şi aşteptările românilor ! Că doar nu alegem preşedintele Germaniei, SUA sau Franţei !

    Președinte Român!
    Oricine-ar fi ales dintre români, oricât de puțin, ne rămânem stăpâni..
    Pentru că ce-avem acumnu numai că este departe de astfel de idealuri, dar s-a dovedit un duşman pe faţă a tot ce-i românesc !
    „Tresaltă-n el nemăsurată ura față de tot ce este românesc,
    Pe viața noastră a-ncercat măsura a tot ce e mai rău și nebunesc
    Ne-am săturat de ura apatridă și-amenințări la fiecare pas,
    De-un killer instruit să ne ucidă din tot ce-a fost și ce ne-a mai rămas !
    Vrem Președinte – să fie aproape de brazdă, de leagăn , de nevoi,
    Nu unul care de vii să ne-ngroape sub zvastici ca-n timp de război
    Să simtă-n suflet durerea țării lui, strămoșii să-i murmure în sânge,
    Să știe că-n lume mai scump nimica nu-i ca mama singură, când plânge
    Să simtă oful istoriei noastre, în ea să-și afle, de are, trecut,
    Să creadă că și după ajungeri în astre, Eminescu-i Românul Absolut
    Să-l doară suferința Țării sale,să știe când i-e bine, dar și greu
    Nu să-și afunde poftele în case şi parale, precum pichamărul în minereu
    Țara să-i fie nesomn și ispravă, unire și grijă, dor și avânt,
    Nu dezbinare, ură și otravă în fiece privire și cuvânt !
    Să punem în jilț Președinte Român,oricine-ar fi, nu e străin de Neam,
    Va fi cârmuitor și nicidecum stăpân,ca-n vremea când,,prin lider, ne uneam.
    S-avem stindard un om din legea Țării, nu mercenar câinit de pe-aiurea,
    Să știm oricând că Basta rostul Ţării nu-l decapitează cu securea !
    Şi-n regăsirea vrerii țărănești,să ne debarasăm de orişice hapsân,
    Pentru ca din vârful Puterii Românești,
    Lumii să îi vorbească un Român !
    ( sau o Româncă , s.m.)

    Costinel Petrache – Soldat Român București, 6 octombrie
    P.S.
    Am reluat această postare pentru că se potriveşte cel mai bine nu doar stării de spirit din preajma alegerilor prezidenţiale, ci şi situaţiei actuale sociale , economice şi politice a României încăpută din ce în ce mai mult pe mâini străine !
    Pot şi alogenii ajunge în înalte funcţii ale Statului Român , dar cu condiţia să dovedească……multe ar fi de enumerat, dar mai pe scurt,să nu fie unul sau una ca Johanus, Maior, Kovesi şi alţii ca ei strecuraţi până-n vârful puterii , atât cu ajutor malefic străin , dar şi cu lipsa de vigilenţă a noastră, sau cu proverbiala noastră bunătate .
    Unora ca aceştia,care te-au lovit necruţător odată nu trebuie să le mai întorci creştineşte
    şi al doilea obraz ci, cel mult – spatele, ca să nu zic direct vorba aia care-i excită atât de mult pe unii în ultima vreme încât şi-n politică intră pe uşa din spate a serviciilor, ba mai mult ajung şi să judece cu coorul când e vorba de nevoile românilor ! !

    Apreciază

    • 57gheorghe said, on noiembrie 4, 2019 at 8:40 am

      Pot si halogenii ajunge in functii inalte? Poi Radu Humor, daca nu stiai, numai halogenii ajung in functiile de conducere ale statului Roman. Asa ca toti candidatii sunt pioni otraviti, nu va mai obositi sa validati sistemul prin prezenta voastra la vot. Oricum rezultatele sunt masluite de sts! Nu v-ati prins de manevra la precedentele alegeri cand udmr-ul a luat 10% sau mai bine voturi in judete in care nici picior de ungur nu calca?

      Apreciază

  2. hthtny said, on noiembrie 2, 2019 at 5:59 pm

    prefer boicotul in lipsa de „catindati” credibili (care sa nu fie marionetele altora) iar Dancila nu se incadreaza..

    Apreciază

  3. Codrin COD said, on noiembrie 2, 2019 at 6:39 pm

    http://www.youtube.com/Endoftimess

    Apreciază

  4. ioanide said, on noiembrie 2, 2019 at 7:18 pm

    Sunt copii care au discernamantul lucrului bine facut sau rau facut .
    Acesti copii , [in special ai acestor vremuri ] , care fac rautati ca si cele a unui adult , ar trebui internati intr-un centru de reeducare.

    Apreciază

  5. hthtny said, on noiembrie 2, 2019 at 8:05 pm

    ref la articol..
    astia din poza par asa..”gothic trend”. satanizati de mici..

    Apreciază

  6. Duhul Căpitanului said, on noiembrie 2, 2019 at 8:52 pm

    Diavolul aproape ca a furat copilăria (perioada edenica a omului). Asa ca…nu prea mai este copilărie :maxim 5-6 ani(depinde de familie și mediu)…

    Apreciază

  7. hthtny said, on noiembrie 2, 2019 at 11:34 pm

    off
    cand le am aratat colegilor mei de munca (romani)pe ce site uri intru, au ramas indiferenti.. mna, nivelul majoritatii celor din „diaspora” e asta ..gratare, betii, kluburi, fotbal si muzica ceva de genul..

    Apreciază

  8. kunta kinte said, on noiembrie 3, 2019 at 12:04 am

    @radu
    Crezi ca incompetenta aia ar fi o solutie mai buna? Aici a ajuns Romania sa fie condusa e o tzoapa inculta?

    Apreciază

  9. 5G said, on noiembrie 3, 2019 at 2:28 am

    Apreciază


Responsabilitatea juridică pentru conţinutul comentariilor dvs. vă revine în exclusivitate.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.