SACCSIV – blog ortodox

Din noiembrie, FRANTA devine PRIMA TARA europeana ce implementeaza Programul Naţional de Recunoaştere Facială

Posted in Big Brother, Franta, Pasapoarte biometrice, RECUNOASTERE FACIALA, SEMNUL FIAREI by saccsiv on octombrie 22, 2019

Bloomberg: France Set to Roll Out Nationwide Facial Recognition ID Program

Franţa se pregăteşte să implementeze Programul Naţional de Recunoaştere Facială

Franţa este gata să devină prima ţară europeană care va folosi tehnologia de recunoaştere facială pentru a da cetăţenilor o identitate digitală securizată – cu sau fără voia lor.

Spunând că vrea să facă statul mai eficient, guvernul preşedintelui Emmanuel Macron zoreşte planul de implementare a programului ID, poreclit Alicem, în noiembrie, mai devreme decât ţinta iniţială care era Crăciunul. Reglementatorul naţional de date spune că acest program încalcă regula europeană cu privire la consimţământ iar un grup ce luptă pentru intimitate îl contest la cea mai înaltă curte administrativă a Franţei. I-a luat unui  hacker cam o oră şi un pic pentru a intra într-o aplicaţie de mesagerie “securizată” a guvernului anul acesta, ridicand îngrijorări asupra standardelor de securitate a statului.

Nefiind ceva care să-l descurajeze pe Ministrul de Interne francez.

Mesajul de publicitate pentru Alicem al ministerului de Interne al Franţei.

“Guvernul vrea să încurajeze oamenii să folosească Alicem şi recunoaşterea facială,” a spus Martin Drago, un avocat, membru al grupului pentru intimidate La Quadrature du Net care a intentat procesul împotriva statului. “Ne îndreptăm către folosirea în masă a recunoaşterii faciale. Nu există niciun interes faţă de importanţa încuviinţării şi a deciziei.” Cazul, început în iulie, nu va suspenda Alicem.

Identităţi Digitale

Prin această mişcare, Franţa se va alătura statelor lumii care se grăbesc să creeze “identităţi digitale” pentru a da cetăţenilor acces securizat la orice – de la taxe şi operaţiuni bancare, la securitate socială şi facturi de utilităţi.

Singapore foloseşte recunoaşterea facială şi a semnat un acord prin care va ajuta Anglia să-şi pregătească propriul sistem ID. India foloseşte scanarea iris-ului.

Franţa spune că sistemul ID nu va fi folosit pentru a păstra date despre rezidenţi. Spre deosebire de China şi Singapore, Franţa nu va integra datele biometrice din recunoaşterea facială în bazele de date cu identitatea cetăţenilor. De fapt, ministrul de interne, care a dezvoltat aplicaţia Alicem, spune că datele colectate prin sistemul de recunoaştere facială vor fi şterse după ce se va fi terminat procesul de înregistrare. Asta nu i-a oprit pe oameni să se ingrijoreze pentru potenţiala folosire abuzivă a sistemului.

“A ne grăbi spre recunoaşterea facială în acest moment este un risc major” din cauza incertitudinilor privind scopul lui final, a spus Didier Baichere, un avocat al partidului de guvernământ care face parte din comisia parlamentară a “tehnologiilor viitorului” şi este autorul unui raport publicat în iulie asupra subiectului. A permite folosirea in masă a acestui sistem  înainte de a face verificări serioase este de-a dreptul ridicol,” a spus acesta.

Fără consimţământ

Aplicaţia care se găseşte doar pe Android cu blazonul Republicii Franceze, pe care a putut-o consulta Bloomberg, va fi singurul mod pentru rezidenţi să-şi creeze o identitate legală digitală, iar recunoaşterea facială va fi singurul mod de a o accesa. Se va crea un ID printr-o singură înregistrare care funcţionează comparând o singură poză de-a utilizatorului din paşaportul biometric cu o  filmare de tip selfie făcută de o aplicaţie care va filma expresia, mişcarea şi unghiurile. Telefonul şi paşaportul vor comunica prin chip-urile incluse.

Oponenţii spun că aplicaţia ar putea viola regula europeană GDPR, care obligă la liberul arbitru. Emilie Seruga-Cau, care conduce unitatea de aplicare a legii la CNIL, reglementatorul naţional independent pentru intimitate, a spus că şi-a spus ingrijorarea “foarte clar.”

Securitatea este o altă îngrijorare. Autorităţile spun că securitatea lui Alicem este la “cel mai înalt nivel al statului”. Totuşi în aprilie, Robert Baptiste, un hacker care are pseudonimul de Elliot Alderson pe Twitter, a putut accesa una dintre “cele mai sigure” aplicaţii ale guvernului în 75 de minute, ridicand întrebări asupra fiabilităţii sistemului naţional de securitate online.

‘Recompensa pentru spargerea aplicaţiei’

“Guvernul n-ar trebui să se laude că sistemul său este sigur, dar acceptă să fie pus la încercare,” a spus Baptiste “ Statul ar putea lansa o provocare cu recompensă înainte de a începe, deoarece ar fi mai serios dacă s-ar descoperi scăpări după ce oamenii încep să-l folosească, sau mai rău dacă aplicaţia va fi spartă în timpul înregistrării, atunci când se colectează datele de recunoaştere facială.”

Avocaţii opoziţiei se tem de integrarea recunoaşterii faciale în legi pentru urmărirea protestatarilor violenţi cum sunt cei din timpul demonstraţiilor Vestelor Galbene. Drago, care contestă planurile guvernului pe probleme de intimidate şi consimţământ, spune că absenţa unei dezbateri “lasă statul să meargă înainte, fără obstacole.”

Între timp, testele pentru recunoaşterea facială se înmulţesc. Supravegherea cu camere live de pe străzile din Wales (Ţara Galilor) a fost chemată în justiţie luna aceasta într-o instanţă din Londra. Germania, Olanda şi Italia o folosesc pentru verificări la trecerea frontierelor. În august, Autoritatea de Protecţie a Datelor din Suedia a amendat municipalitatea din Skelleftea pentru că a testat recunoaşterea facială pe elevii de liceu pentru a măsura prezenţa. Apple Inc. şi-a minimizat folosirea aplicaţiei ca biometric pentru deblocarea telefoanelor.

Deschizător de drumuri?

Noua comisie UE, al cărui mandat începe în noiembrie, are printre obiective construirea unei “Europe croită pe era digitală.” Un document de politică internă de-al comisiei a detaliat paşii pe care ar trebui să-i parcurgă UE pentru a desăvârşi tehnologiile de Inteligenţă Artificială, incluzând recunoaşterea facială.

“Folosirea la scară largă a unui echivalent al ADN-ului în mod public este o provocare pentru legislatori,” a spus Patrick Van Eecke, un specialist în intimitate şi date de la DLA Piper din Brussels. “Poţi privi folosirea recunoaşterii faciale de către Franţa în două moduri: merge prea departe în ceea ce priveşte intimitatea, sau folosesc cea mai sigură nouă tehnologie. Sunt aceştia deschizători de drumuri, sau depăşesc limita?”

Traducerea: Costin Ştirbu

 

Comentariu saccsiv:

Cititi va rog si:

Franta: GIGANTIC FISIER de date biometrice, adrese, e-mailuri, etc, pentru 60 milioane de cetateni (toti francezii de la 12 ani in sus). Adica buletinul, pasaportul si toate informatiile despre fiecare vor fi intr-un singur fisier

 

3 răspunsuri

Subscribe to comments with RSS.

  1. Controversial Amazon Synod statue seized and thrown into the Tiber River said, on octombrie 22, 2019 at 11:46 am

    Apreciază

  2. Duhul Căpitanului said, on octombrie 22, 2019 at 10:45 pm

    La cât de secularizati sunt francezii..

    Apreciază

    • iulia20m said, on octombrie 23, 2019 at 7:42 pm

      Suntem pe aproape si noi si va rog mult, cine stie sa ne descurce si pe noi in aceste stufoase legi, anume, modalitati – legi, articole din legi -conform carora avem si noi dreptul de a ne opune prelucrarii datelor personale. Se cere extrem de insistent semnarea acelei cereri pentru prelucrarea datelor personale si ma gandesc caci simplul refuz nu este suficient ci trebuie intarit cu articole de lege.

      Apreciază


Responsabilitatea juridică pentru conţinutul comentariilor dvs. vă revine în exclusivitate.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.