SACCSIV – blog ortodox

20 august: Se nastea ZOE DUMITRESCU BUSULENGA – de la renumit eminescolog la maica Benedicta

Posted in Uncategorized by saccsiv on august 20, 2015

Zoe Dumitrescu-Busulenga:

Azi, pentru mine personal, pentru cei putini ramasi din generatia mea, spectacolul lumii contemporane este dezarmant. Ma simt intr-o mare nesiguranta, pentru ca toata tabla de valori in care am crezut s-a zguduit. N-as vrea sa spun ca s-a si prabusit. Suntem insa nelinistiti, putin nedumeriti, suntem si tristi; ceea ce se petrece pe planeta nu-ti da senzatia unei linistiri iminente. Ce se intampla acum seamana cu perioada prabusirii Imperiului Roman, dar acele zguduiri erau provocate de venirea lui Iisus: era inlocuita o pseudo-spiritualitate cu spiritualitatea adevarata. Dar cine vine la noi astazi? Ai zice ca mai degraba vine Antihristul, nu Mantuitorul. Nadajduiesc ca omenirea sa-si revina din aceasta clipa de orbire, care cam dureaza.

zoe dumitrescu busulenga 300x225 Maica Benedicta: “Credeti ca de la manele ne vom mai putea intoarce la Bach?”

Foto: http://www.enational.ro/news/maica-benedicta-%E2%80%9Ccredeti-ca-de-la-manele-ne-vom-mai-putea-intoarce-la-bach%E2%80%9D-424.html/

Iata si ce putem citi la La 85 de ani, Zoe Dumitrescu-Busulenga s-a calugarit, devenind Maica Benedicta din13 Septembrie 2005:

Reputatul eminescolog, autoare a numeroase volume de istorie literara, literatura comparata si istoria culturii, academician Zoe Dumitrescu-Busulenga a ales ca, la varsta de 85 de ani, sa se calugareasca.

Reputatul profesor acad. Zoe Dumitrescu-Busulenga s-a retras la Manastirea Varatec de circa cinci ani pentru a „respira in sacralitate”. La sfarsitul verii, la implinirea venerabilei varste de 85 de ani a mai facut un pas spre Dumnezeu, calugarindu-se. Desi de acum inainte se va numi Maica Benedicta, nu are de gand sa renunte la munca sa, intentionand sa continue lucrarea sa „Portrete”, volumul II, cu „cei care nu au intrat” in primul volum. Profesorul Busulenga a si declarat ca varsta ii permite sa traiasca din „amintiri si incerc cat pot sa mai fac ceva. Batranetea nu este o povara. Pentru mine nu exista moarte, exista trecere dincolo.”

«Proferarea cuvantului este sacra»

Retrasa la Manastirea Varatec de cinci ani, acad. Busulenga este de un optimism molipsitor, dovedind ca varsta nu are nici o importanta. Aniversarea nu a fost uitata si a fost felicitata de fosti studenti, azi profesori, de toti cei care au cunoscut-o si au indragi-t-o. „Viata mea a fost atat de activa si atat de plina, incat un an in plus sau in minus nu s-a facut simtit cu efecte fizice, intelectuale sau de interes duhovnicesc evidente. Poate am evoluat din punct de vedere spiritual fara sa-mi dau seama, dar propriu-zis n-am simtit curgerea timpului. Am avut sansa sa ajung pana aici si sa privesc cu bucurie, dar si cu tristete. Varsta asta lunga mi-a fost de folos pentru comprehensiunea unei deveniri. Ne aflam intr-un moment de grava intelegere a sensului vietii. Fiecare nu priveste la cel de alaturi, nu il intereseaza decat lucrurile materiale, iar restul este uitat. Am avut intotdeauna obsesia mortii iminente. Cu fiecare an care trecea incercam sa adaug ceva la mine, la persoana interioara, ca aceea exterioara nu ma interesa. Cand eram in viata publica, fiecare an insemna inca o posibilitate de a raspandi cultura, de a forma cultura, de a raspandi ceva din traseul fiintei mele”, marturiseste academicianul.

In urma cu doi ani, intr-un interviu acordat ziarului Gardianul, doamna Zoe Dumitrescu-Busulenga ne spunea cu bucurie ca ea este: „Cetatean al Galaxiei Guttenberg, eu cred in cuvant, pentru ca cuvantul este logos, cuvantul este sfant. Proferarea cuvantului este un lucru sacru. Dumnezeu i-a vorbit lui Adam, acum se fac tot felul de cercetari: care a fost limba in care Dumnezeu a vorbit lui Adam prin duh, iar duhul nu are limba… Se inlocuieste cuvantul cu imaginea, cuvantul are aura lui de sacralitate, venind din logos. Cuvantul are permanenta, ramane scris, il recitesti cum recitesti rugaciunile, il recitesti in fiecare zi: din unele carti mai des, mai rar din altele”.

Biblia e primul titlu

Acad. Zoe Dumitrescu-Busulenga mai crede ca o pierdere a tinerei generatii este educatia religioasa. Ea a avut puterea si curajul sa-si indrume studentii pornind exact de la descoperirea tainei cuvantului. Ne povestea cum explica mitul cosmogoniei la literatura comparata: „In treacat le spuneam ca mai este o cosmogonie foarte mica, la Ioan dinPatmos, referindu-ma la inceputul Evangheliei lui Ioan, «La inceput a fost cuvantul si cuvantul era al lui Dumnezeu si Dumnezeu era cuvantul». Si citeam si asta. Studentii mei intelegeau la un moment dat ca fac aceasta acrobatie aducandu-le in fata texte la care nu aveau acces. De altfel, s-a si spus aceasta, ca le-am dat Biblia in bibliografie. Biblia era primul titlu. M-am certat cu secretarii de organizatie, le-am zis: sunteti niste inculti, asta este prima carte a umanitatii, cea mai mare carte a umanitatii. Sunteti niste inculti, n-aveti decat sa o taiati! Si n-au indraznit, ca, intr-adevar, erau cam inculti”.

Comentariu saccsiv:

   S-a mutat la Domnul la 5 mai 2006.
A fost înmormântată la mănăstirea Putna.

 

24 răspunsuri

Subscribe to comments with RSS.

  1. Iones said, on august 20, 2015 at 11:09 pm

    A început oficial CENZURA Internetului în România! ONG-urile trag un semnal de alarmă
    http://epochtimes-romania.com/news/a-inceput-oficial-cenzura-internetului-in-romania-ong-urile-trag-un-semnal-de-alarma–237164

    Apreciat de 1 persoană

  2. Giovanni Onika said, on august 21, 2015 at 8:02 am

    Am gasit aceasta stire pe George Valah Bolg :
    Locuitorii din micutul orasel Clint din Texas unde s-au desfasurat exercitiile militare Jade Helm 15. au fost incolonati de armata si dusi intr-un mall parasit unde li s-a spus ca au de ales intre a fi toti microcipati RFID sau sa fie inchisi intr-o baza pazita! Actunea se pare ca face parte din repetitiile pentru declararea „legii martiale” in US.
    Aici e si site-ul :
    http://www.zengardner.com/texas-residents-report-forced-rfid-implants-jade-helm-operatives/

    A inceput deja sfarsitul, s-a ajuns deja la „ori, ori ” Nu te omoara, dar ai de ales, ori pecetea ori puscaria, mucencia.

    Dumnezeu sa ne pazeasca !

    Apreciat de 1 persoană

    • valentin said, on august 21, 2015 at 6:35 pm

      14. Şi amăgeşte pe cei ce locuiesc pe pământ prin semnele ce i s-au dat să facă înaintea fiarei, zicând celor ce locuiesc pe pământ să facă un chip fiarei care a fost rănită cu sabia şi a rămas în viaţă.
      15. Şi i s-a dat ei să insufle duh chipului fiarei, ca chipul fiarei să şi grăiască şi să omoare pe toţi câţi nu se vor închina chipului fiarei.
      16. Şi ea îi sileşte pe toţi, pe cei mici şi pe cei mari, şi pe cei bogaţi şi pe cei săraci, şi pe cei slobozi şi pe cei robi, ca să-şi pună semn pe mâna lor cea dreaptă sau pe frunte.
      17. Încât nimeni să nu poată cumpăra sau vinde, decât numai cel ce are semnul, adică numele fiarei, sau numărul numelui fiarei.
      18. Aici este înţelepciunea. Cine are pricepere să socotească numărul fiarei; căci este număr de om. Şi numărul ei este şase sute şaizeci şi şase.

      Apreciat de 1 persoană

    • Irina said, on septembrie 8, 2015 at 4:19 pm

      Mai spunea cineva ca in SUA parca vor sa iplanteze cipuri unor detinuti, eu cred totusi ca nu te vor obliga pentru ca ei vor lepadarea de Hristos din gura oamenilor, dar este totusi posibil, pentru ca din pasajul din Apocalipsa capit 13″ Şi ea îi sileşte pe toţi, pe cei mici şi pe cei mari, şi pe cei bogaţi şi pe cei săraci, şi pe cei slobozi şi pe cei robi, ca să-şi pună semn pe mâna lor cea dreaptă sau pe frunte.
      17. Încât nimeni să nu poată cumpăra sau vinde, decât numai cel ce are semnul, adică numele fiarei, sau numărul numelui fiarei.
      18. Aici este înţelepciunea. Cine are pricepere să socotească numărul fiarei; căci este număr de om. Şi numărul ei este şase sute şaizeci şi şase.” reiese mai degraba cel putin la inceput o constrangere economica.

      Apreciază

  3. Raluca said, on august 21, 2015 at 9:49 am

    O respect pe Zoe Dumitrescu Busulenga pentru eruditia ei, si pentru faptul ca la sfarsitul vietii a ales calugaria, chiar daca pentru o foarte scurta perioada de timp.
    Totusi nu trebuie sa uitam faptul ca ea s-a dezvoltat ca om de cultura si ca mai ales a facut cariera in plin regim comunist, si mai ales in anii de prigoana maxima.
    Era imposibil sa avansezi in acele vremuri pe scara sociala daca un erai parte componenta a sistemului. Nu puteai sa mergi in strainatate foarte multi ani daca nu slujeai acel regim. A fost o privilegiata si o rasfatata a sistemului comunist. Asa ca este greu de inteles de ce Zoe Dumitrescu Busulenga ajunsese sa nu mai inteleaga lumea in care traia, si care se indreapta cu pasi repezi spre antihrist, cand ea o viata intreaga a colaborat fara probleme cu un regim antihristic care a exterminat Romania, legitimandu-l. Este un paradox. Nu stiu daca exista vreo declaratie a ei dupa ce s-a intors la credinta, din care sa reiasa ca-i pare rau pentru perioada lunga in care a colaborat strans cu regimul comunist.

    Apreciază

    • Aurora said, on august 21, 2015 at 11:10 pm

      N-ai dreptate. D-na Zoe n-a facut compromisuri. De ce trebuie sa-i cauti tu cu lumanarea pete in biografie ? Ca o fi colaborat cu regimul, ca nu, ca sigur o fi facut ceva concesii ca sa plece prin strainatate, adica n-ai nici un indiciu si mergi pe banuielile tale. Poate o fi facut si concesii, adica sa zica vreo doua vorbe bune despre minunatul regim comunist, dar ce importanta ar mai avea din moment ce a ales calea cea ingereasca dupa ce i-a murit sotul ? Talharul din dreapta Domnului facuse rele mari si tot a ajuns in rai. De ce sa nu credem ca maica Benedicta s-a lepadat de omul vechi ?

      Apreciază

    • el said, on august 22, 2015 at 12:33 pm

      Raluca

      si Zahei vamesul din Evanghelie si Cornelie Sutasul era un oameni ai sistemului si profitori pe seama poporului de atunci. CU CE l-a impiedicat asta ca la un moment dat sa se pocaisca,si sa primesca pe Hristos in casa si sufletele lor?.
      Si CATI Sfinti nu au fost inainte pacatosi sau rataciti….
      si ce sunt sfintii in afara de Preacurata, altecva decat PACATOSI care s-au curatit , sfintit, luminat si indumnezeit??
      Ce ar fi daca Hristos ar fi zis lor/noua ceea ce spui tu dnei Busulenga?
      iarta Dumnezeu pacatele NOASTRE la FIECARE spovedanie si NU TINE MINTE raul facut de fiecare din noi daca ne pocaim sau NU?
      CINE suntem noi sa tinem socoteala robilor Lui Hristos si sa NU UITAM si sa NU IRETAM pacatele fratilor nostri??????

      atata pizma si invidie si tinere de minte, neiertare a raului ar fi de neacceptat la un ortodox…

      MAI ALES ca NU STIM noi sigur ca daca dna. Busulenga ar fi facut compromisuri atunci

      Apreciază

      • Raluca said, on august 22, 2015 at 2:11 pm

        Ceea ce am vrut sa spun este ca o persoana nascuta si crescuta pana la 25 de ani intr-o tara crestina, si care a primit o educatie religioasa macar la scoala, unde ora de religie era OBLIGATORIE in acele vremuri, deci care stia ce este aceea ortodoxie, a preferat totusi sa imbratiseze “valorile” comuniste ajungand la varfurile elitei comuniste. Cine are o vaga idee cum se ajungea in diferite functii in comunism, si pe ce considerente erai lasat sa calatoresti tot timpul liber in occident, cand granitele tarii erau ermetic inchise, isi poate da seama ca doar cine era trup si suflet regimului avea parte de acele avantaje.
        Exemplele de convertiti pe care le-ati amintit se refera insa la oameni care nu-l cunoscusera pe Histos pana in momentul convertirii.
        ZDB s-a calugarit dupa 1989 cand Biserica nu mai era prigonita.
        Nu inteleg de ce i se pareau groaznice doar lucrurile care se petreceau dupa 1989, si nu i s-au parut cel putin la fel de groaznice si lucrurile facute de comunisti atunci cand ea era o piesa importante a acelui puzzle?
        Este foarte minunat faptul ca s-a calugarit, deoarece Hristos ii primeste si pe cei care o fac in ceasul al 12 lea. Un singur lucru asi vrea sa mai spun, ca o referire generala nelegata de acest caz particular, si anume faptul ca nu putem sa ducem o viata de compromisuri si/sau pacate constiente (de la caz la caz), gandindu-ne ca avem timp sa ne pocaim la batranete. Nu cred ca asta este convertirea pe care Hristos o asteapta de la noi.

        Apreciază

      • Raluca said, on august 22, 2015 at 3:04 pm

        care nu- L cunoscusera pe Hristos pana in momentul convertirii.

        Apreciază

      • el said, on august 22, 2015 at 7:27 pm

        Raluca

        Sf Ap Pavel CUNOSTEA Legea si Profetii mai bine ca oricine din veacul lui si tot s-a facut prigonitor de Hristos…la fel MULTI Sfinti DUPA Hristos au fost pacatosi ca Maria Egipteanca si altii dintre crestini care apoi s-au sfintit MAI MULT decat fariseii fara pacate aparente si invidosi sau judecatori ai fratilor.

        NU INTELEG cu ce Argumente mai inisisti asemenea acuze, femeia a trait cum s-a nimerit si cand a atins-o harul , sau mai exact si-a deschis inima catre har s-a scimbat DEFINITIOV, asa cum ar trebui s afacem si noi astia care stam pizmasi si iscoditori pe marginea sanrtului si pandim greseala fratelui ca sa-l acuzam, NESTIIND si NEVAZAND pocainta lui ulterioara.

        un pic de bun simt nu ne-ar strica: sa nu ne gasim in gloata de dobitoace ducatoare DEGEABA la Biserica , gloata c are se ingroasa zilnic cu sute si miio de Exemplare care TOTI traiesc cu constiinta „buna” ca ei sunt „evlaviosi crestini pravoslavnici”

        si daca MAINE evreii se vor converti la Hristos, cum SE VA SI INTAMLPA caci Sfintii Si Scriptura ne-au profetit asa, si vor veni la Botez CE le vei spune : CARATI-VA ucigasilor si ratacitilor ca voi sunteti urmasii celor care l-au rastignit pe Hristos si ati trait ca parazitii pe spinarea crestinolr si intregii lumii pe care ati asuprit-o ?????

        RUSINE draga Raluca !

        Apreciat de 1 persoană

  4. ioanc said, on august 21, 2015 at 10:29 am

    Poate nu stiati, dar yoga raspandeste dragostea și pacea între religii, dupa afirmatiile ratacitului episcop catolic Marc Andrus.
    Asa ca s-a pus pe treaba si a organizat si promovat în catedrala catolică a orașului San Francisco un seminar de yoga.

    (sursa: http://marturieathonita.ro/intr-o-catedrala-catolica-se-fac-exercitii-yoga/)

    Sa nu uitam de ceea ce ne spunea Dostoievski, acum mai bine de o suta de ani:

    „… Catolicismul (papismul) este o credinţă necreştină… Catolicismul (papismul) Romei este mai rău decât ateismul… Ateismul propovăduieşte doar nimicul, Catolicismul (papismul) însă, merge mai departe, propovăduieşte un Hristos falsificat, contrar lui Hristos. Îl propovăduieşte pe Antihrist”.

    Apreciat de 1 persoană

  5. geo said, on august 21, 2015 at 10:38 am

    Apreciază

  6. geo said, on august 21, 2015 at 10:40 am

    Apreciază

  7. geo said, on august 21, 2015 at 1:09 pm

    http://www.marturisitorii.ro/2015/08/20/vintila-horia-despre-poetul-erou-martir-ion-siugariu-si-generatia-gandirea-eram-obsedati-de-ideea-unei-afirmari-europene-a-culturii-romanesti/

    Apreciază

  8. Aurora said, on august 21, 2015 at 6:47 pm

    Minunata femeie ! Am admirat-o in toata copilaria mea cand vorbea la tv despre cei mai mari literati ai lumii, dar si mai mult m-am bucurat cand a imbracat haina monahala.

    Apreciază

  9. petru said, on august 21, 2015 at 8:18 pm

    Fost Satanist: Am facut ritualuri sataniste in interiorul clinicilor de avort. Daca puteti traduce articolul din engleza

    http://www.lepantoinstitute.org/abortion/former-satanist-i-performed-satanic-rituals-inside-abortion-clinics/

    Apreciază

  10. lorena said, on august 21, 2015 at 8:24 pm

    Istorii nescrise din Sf. Munte Athos

    O descriere in lectura monahului athonit Pimen Vlad despre locuri si personaje mai putin stiute si un scurt ghid de calatorie in Gradina Maicii Domnului.

    Apreciază

  11. ozana said, on august 21, 2015 at 8:55 pm

    FENOMENE CIUDATE ! De o saptamina cerul este acoperit de chemtrails. Nimic neobisnuit pina aici , nu ?Dar marti 18 august , in jurul orei 1 noaptea, neputind dormi, am iesit pe terasa sa beau un ceai.Jumatate din cer era plin de stele , cealalta jumatate acoperita de nori negri si grei.Am auzit foarte clar niste bubuituri inabusite de tun care veneau de sus , la intervale regulate de cca 30 secunde , astfel ; bubuitura apoi partea innorata se lumina pret de 3 secunde de fix trei ori cu lumini puternice , cind rosii , cind portocalii. Am stat ca proasta cam 40 min. si nu-mi venea sa cred ce vad. Ieri si alaltaieri noaptea , alt fennomen care a durat ore in sir, incepind cam cu ora 20.00 ; cerul acoperit complet, nu vint, nu ploaie dar se auzea venind de peste tot un zgomot asemanator cu nisipul cernut pe o foaie de hirtie sau daca vreti cu zgomotul facut de apa acidulata puternic cind este turnata in pahar. Acest zgomot a mai fost perceput de cel putin inca un vecin care azi dimineata m-a intrebat daca am auzit si eu acel zgomot ciudat. Era de-a dreptul sinistru.Nu se vedea nimic dar venea de peste tot, inclusiv din spatele plasei pentru tintari. Nemernicii astia fac experiente serioase pe noi , dragii mei. Si uite-asa, dai ,, din fandaxie in apoplexie” -vorba lui Caragiale ! Observatia nr.2. Toti bradutii din curte(am vreo 60-tuia, jnepeni,ienuperi) si-au pierdut cam trei sferturi din crengute in doar doua saptamini.Nu le atinge nimic, nu par a avea vreo boala si totusi cad de verzi.Cit despre pomii fructiferi, aici este tragedie.Azi par a fi perfect sanatosi iar a doua zi dimineata frunzele sint pleostite de parca ar fi fost oparite si pomul se usuca in 4-5 zile. Apoi ingalbenirea frunzelor.Toate sint lipsite de vigoare,cresc din ce in ce mai mici si din ce in ce mai palide.Va asigur ca am facut tot ce este omeneste posibil sa-i tin in viata dar nu se poate.Specialistii consultati dau din umeri a neputinta. Le-am spus de chemtrails.Mi-au raspuns ca nu se poate dovedi acest lucru. Daca va incepe razboiul, atacul impotriva vegetatiei ne va fi fatal. In timpul celor doua razboaie mondiale taranii puteau asigura hrana orasenilor.Acum va fi prapad. Toata natura este in agonie si asta ma doare si ma infurie in egala masura, Ma simt neputincioasa si invinsa. Si parca nu mai gasesc niciun rost , nicio bucurie , parca nu mai am nicio motivatie de-a mai astepta ziua de miine. In cazul meu cel putin , mi-am gasit un refugiu in a ingriji cu dragoste plantele din curte. Blestemate sa fie aceste reptile care distrug ca niste viermi tot ce este mai frumos si mai curat pe lumea asta. Blestemati sa fie !

    Apreciază

  12. […] 20 august: Se nastea ZOE DUMITRESCU BUSULENGA – de la renumit eminescolog la maica Benedicta […]

    Apreciază


Responsabilitatea juridică pentru conţinutul comentariilor dvs. vă revine în exclusivitate.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.