SACCSIV – blog ortodox

FOTO: De ce a pictat parintele ARSENIE BOCA Biserca Ortodoxa si Erezia Catolica in acelasi semicerc de raze la Biserica Draganescu?

Posted in Uncategorized by saccsiv on mai 28, 2015

In loc de moto voi posta un comentariu al parintelui Mihai-Andrei Aldea, postat pe pagina sa de facebook:

SE DISCUTĂ OARE DESPRE PĂRINTELE ARSENIE BOCA?
SAU DOAR SE REVARSĂ PATIMILE UNORA?

A început de ceva vreme un război orb şi surd.
În care se schimbă invective, acuzaţii, bârfe, bănuieli şi alte asemenea revărsări ale patimilor.
În care dialogul lipseşte.
O linie a frontului este a celor care contestă Ortodoxia Părintelui Arsenie Boca. O afirmaţie gravă, extrem de gravă, care trebuie probată cu cea mai mare seriozitate şi prezentată cu cea mai mare durere. Amândouă cerinţele sunt însă de lipsă în masa contestatarilor. Unde batjocura, bucuria jubilantă de a-l declara pe cineva ca osândit veşnic sunt adesea atât de evidente, atât de urâte, chiar scabroase adeseori, încât nu dovedesc decât depărtarea de Ortodoxie a emiţătorilor.
Cealaltă linie a frontului este a unora care de la cinstirea sfinţilor ca prieteni ai lui Dumnezeu ajung la idolatrizare. Şi care contestă chiar şi cele mai evidente observaţii, chiar civilizat făcute, ale unor greşeli ale Părintelui Arsenie Boca.

Mulţi confundă sfinţenia cu infailibilitatea. Mă întreb de la ce nivel devine această confuzie erezie.
A pretinde că sfinţii nu au nicio greşeală este grav – ba chiar osândit de sinoadele ecumenice. A crede că dacă cineva are o greşeală dogmatică se duce în Iad este grav şi aruncă pe toţi în Iad. Începând cu Sfântul Iustin Martirul şi Filosoful.
Sunt cazuri şi cazuri.
Greşesc şi cei care încearcă să nege orice greşeală la un sfânt, şi cei care cred că dacă un sfânt are greşeli înseamnă că e în Iad.
Alt cântar trebuie, unul liniştit, nepătimaş, mult chibzuit.
Videoclipurile şi textele ca cele mai multe dintre cele postate de contestatarii Părintelui Arsenie Boca fac atâta risipă de patimi, bârfe şi speculaţii încât nici ceea ce spun corect nu mai pare corect. Pentru că, oricum, suma finală este greşită.
Pe de altă parte, există aşa-zişi apărători ai Părintelui Arsenie Boca atât de departe de duhul Ortodoxiei încât dau apă la moară contestaţiilor chiar prin „apărarea” lor.
Între aceste cete, atât de vehemente şi tulburate, este foarte greu să păstrezi calea cea dreaptă.
Şi atât de necesar!
Doar atunci când va înceta gălăgia şi va începe dialogul se vor putea lămuri lucrurile. Doar atunci se vor putea auzi glasurile celor cuminţi, care privesc lucrurile cu dragoste de Dumnezeu şi nu ca jendari ai Ortodoxiei – de parcă ar fi nevoie de aşa ceva!
Şi doar atunci se va putea înţelege limpede ce a fost şi ce este Părintele Arsenie Boca.
Până atunci, ar fi bine ca mulţii agitaţi să îşi aducă aminte de două sau chiar trei lucruri:
1. Că „pentru orice cuvânt deşert, pe care-l vor rosti, oamenii vor da socoteală în ziua judecăţii” (Matei 12.36)
Deci mare grijă la ce şi cât vorbim!

  1. Că Fiul lui Dumnezeu a zis „Nu oricine Îmi zice: Doamne, Doamne, va intra în împărăţia cerurilor, ci cel ce face voia Tatălui Meu Celui din ceruri” (Matei 7.21). Deci în loc de vorbe goale şi pătimaşe să punem o viaţă creştină!
    Şi dacă Dumnezeu ne va da cuvânt, la vremea potrivită vom şi vorbi.

al treilea, poate cel mai important,
însă uitat de mai toţi „apărătorii” uneia sau alteia dintre poziţii:
3. „Pentru că (poruncile): Să nu săvârşeşti adulter; să nu ucizi; să nu furi; să nu mărturiseşti strâmb; să nu pofteşti… şi orice altă poruncă ar mai fi se cuprind în acest cuvânt: Să iubeşti pe aproapele tău ca pe tine însuţi.” (Romani 13.9)

Pace tuturor!

Pr. Mihai-Andrei Aldea

Mi se pare un comentariu de bun simt.

Si acum fotografiile:

dsc01896

dsc01892

Foto: https://anomismia.wordpress.com/2013/09/11/schitul-de-la-sadinca-azi-semintele-duhovnicesti-ale-parintelui-arsenie-boca/#jp-carousel-2502

Mai sus sunt niste copii. Le-am postat caci se vad mai bine detaliile. Iata si originalul:

biserica-draganescu-dxn-(9)

Foto: http://www.crestinortodox.ro/biserici-manastiri/biserica-draganescu-95957.html

   Iata ce putem citi despre ea la Profetia pictata a parintelui Arsenie Boca:

In parte, orice detaliu te uimeste prin ceva: […] faptul ca cele doua mari biserici crestine (Sf. Sofia de la Constantinopol si Sf. Petru de la Roma) stau impreuna intr-un semicerc cu raze, dar intr-un loc nedecis inca – undeva intre Iad si Rai.

   Iata si ce mai putem citi la PICTURA PARINTELUI ARSENIE BOCA:

Un exemplu foarte „concret” il gasim la Draganescu. In partea stanga a naosului, spre final, putem citi cuvintele: Extra Ecclesia Nulla Sallus (Sf. Ciprian, De unitate Ecclesiae, cap. IV). Imediat jos sunt reprezentate bisericile Sf. Sofia din Constantinopol si Sf. Petru din Roma – impreuna! Cele doua biserici se alatura, formand un corp comun, iar in semicerc deasupra lor este scris: „Cred intru una sfanta, soborniceasca si apostoleasca Biserica”. Este un apel simbolic la unitatea de credinta a Bisericii din timpul Sinoadelor Ecumenice. Iata un motiv in plus pentru care pictura Parintelui Arsenie poate fi numita profetica13

   13 Ibid., p. 176, P. S. Daniil de Varset: „Invaluite de mana Parintelui Arsenie in acelasi nimb si aura intr-o «perihoreza» ecumenica vizionara, ortodoxia si catolicismul, reprezentate simbolic de catre cele doua catedrale emblematice – Sf. Sofia din Constantinopol si Sf. Petru din Roma – vor ajunge intr-un tarziu din nou la  «unirea ipostatica» a primului mileniu crestin, conform iconografiei de la Draganescu”.

   Comentariu saccsiv:

Nu sunt de acord cu pictarea interiorului bisericilor altfel decat asa cum se picteaza bisericile. Ca atare consider ca acesta pictura nu avea ce cauta acolo, indiferent de mesajul ei.

Dar care e mesajul ei? Ca eu nu inteleg pictura asta.

De ce Biserica Ortodoxa, adica BISERICA, sta intr-un loc nedecis inca – undeva intre Iad si Rai?

Noi stim asa:

“Din Biserică fac parte toti cei uniti prin aceeasi credintă în Hristos, care se împărtăsesc din aceleasi Sfinte Taine, săvârsite de ierarhia sacramentală (episcopul si preotul). Intre Biserica de pe pământ (Biserica luptătoare) si Biserica din cer (Biserica triumfătoare) este nu numai o solidaritate, ci si o continuitate. Devenim membri Bisencii prin harul Sfintelor Taine, indeosebi prin Sfântul Botez, Mirungere si prin Sfânta Euharistie sau Impărtăsanie Prin Sfantul Botez noi ajungem mădulare ale Bisericii, murind si inviind în chip tainic cu Hristos. Prin Sfânta Taină a Mirungerii dobandim harul cresterii în Hristos prin Duhul Sfânt iar prin Sfanta Impărtăsanie ne unim cu Hristos si devenim purtatori de Hristos, mâncând trupul si sângele Său. Mintuitorul insusi zice : «Cel ce mănâncă trupul Meu si bea sângele Meu, intru Mine petrece si Eu întru el» (Ioan VI, 56). Nu fac parte din Biserica luptătoare ereticii, schismaticii si cei care s-au lepadat de credintă, care singuri s-au asezat în afara Bisericii. Membrii Bisericii triumfătoare (sau ceresti) sunt dreptii, sfintii si îngerii.”

Cititi va rog mai multe la:

http://www.sfaturiortodoxe.ro/invatatura-crestina-ortodoxa/catehism-invatatura-credinta-crestina-ortodoxa-sfanta-biserica.htm

Adica, indubitabil, Biserica Ortodoxa, care este singura si adevarata BISERICA, nu se afla in nici un loc nedecis inca. ASTA E HULA. Asadar interpretarea celui ce a scris primul articol este gresita.

Ce cauta “biserica” catolica in acelasi semicerc de raze? Intre ghilimele deoarece NU ESTE BISERICA. Sunt eretici. Explicatia celui ce a scris cel de al doilea articol este:

„Cred intru una sfanta, soborniceasca si apostoleasca Biserica”. Este un apel simbolic la unitatea de credinta a Bisericii din timpul Sinoadelor Ecumenice. Iata un motiv in plus pentru care pictura Parintelui Arsenie poate fi numita profetica

Nu. NU. NU.

E una pentru ca e una, adica nu doua sau mai multe. Ce altceva mai exista acum si isi zic biserici, de fapt nu sunt biserici, ci erezii. Deci nu sunt mai multe Biserici, adica nu avem ce uni. Pot veni la ORTODOXIE, adica in BISERICA, parasind erezia lor, dar NU SE POT UNI. Unirea asta e dorita de draci, o pregatesc din umbra stapanii masoneriei si se numeste ecumenism. Este un teren pregatit ANTIHRISTULUI.

Ca atare cel ce a scris acele randuri bate campii.

Pana aici e clar, ce-au scris aia e habauceala. Ce nu e clar e motivul pentru care parintele Arsenie Boca a pictat asa ceva. Trebuia sa fie mai clar, asa cum a fost aici:

Parintele Arsenie Boca despre YOGA intr-o PICTURA din biserica DRAGANESCU

Ca daca motivul este cel invocat de cei ce-au scris respectivele articole, atunci e extrem grav.

Oricum e rau ca a pictat-o asa, neexplicata, caci iata la ce interpretari pot ajunge unii, adica se da apa la moara ecumenistilor. Si aici trebuie subliniat un lucru foarte important: discursul ecumenist nu-l indeamna pe ortodox sa paraseasca Biserca Ortodoxa pentru a merge la catolici. Ar fi bine sa fie asa, caci ar fi pe fata si poporul s-ar feri. Ecumenismul e cumplit deoarece ii spune ortodoxului ca si catolicul ajunge in Rai, dar pe alt drum. Si atunci te trezesti cu bietul ortodox ca se mai duce si pe la Fatima, ca mai intra si printr-o “biserica sora” sa se roage, ba ca se mai si casatoreste mixt. Adica e gata pregatit ca atunci cand vine ANTIHRISTUL sa fuga la el nebun de bucurie zicand: “Vai, iata ca a venit minunatul aducator de pace si iubire pe pamant. Hai sa dam cu pietre in cei ce nu-l accepta.”

Cititi va rog si:

De ce parintele Arsenie Boca l-a pictat pe ereticul Francisc printre Sfinti?

 

568 răspunsuri

Subscribe to comments with RSS.

  1. Radu Iacoboaie said, on mai 28, 2015 at 1:29 pm

    Acest text atribuit real sau nu părintelui Mihai-Andrei Aldea a fost postat inițial la precedentul articol despre monahul Antim. Făcusem câteva comentarii substanțiale acolo și au dispărut. Te rog să le postezi aici dacă vrei…

    Apreciază

    • Radu Iacoboaie said, on mai 28, 2015 at 1:31 pm

      Altfel voi fi nevoit să le reproduc din memorie și voi face multe alte adăugiri pentru că nu sunt un geniu care să-și amintească cuvânt cu cuvânt ce a scris cu o zi înainte…

      Apreciază

    • saccsiv said, on mai 28, 2015 at 2:41 pm

      Radu Iacoboaie

      Eu nu vad nimic neaprobat.

      Apreciază

    • Radu Iacoboaie said, on mai 28, 2015 at 2:47 pm

      saccsiv

      Le-ai dat drumul cu mare greutate… Dar cele de aseară de la articolul precedent le-ai șters?…

      Apreciază

      • saccsiv said, on mai 28, 2015 at 3:01 pm

        Radu Iacoboaie

        Nu ti-am sters nimic.

        Apreciază

    • Radu Iacoboaie said, on mai 28, 2015 at 2:50 pm

      DAR ACESTE COMENTARII LE-AI UITAT?…

      Radu Iacoboaie said, on mai 28, 2015 at 1:49 pm
      Comentariul tău e în așteptare.

      saccsiv

      Am unele obiecții importante despre ce se zice că a spus părintele Aldea (nu am acces la facebook și nu pot verifica personal pe contul dânsului).

      În primul rând, nu este nici un război între noi. Așa îl prezintă unii. Dar polemica a deviat spre o dispută sterilă… Asta da… Este exagerat a afirma că eu sau cei care au luat apărarea părintelui Arsenie Boca suntem pătimași… În ceea ce mă privește pe mine cel puțin, nu pot fi acuzat că am pus patimă și l-am idolatrizat… Știu foarte bine ce înseamnă idolii în ziua de azi și idolatrizare. Niciodată nu am venerat pe cineva dându-i Slava despre care știm că se cuvine doar lui Dumnezeu. Ar însemna să încălcăm primele două porunci divine… Nu am pus patimă nici dacă am scris mai mult decât toți. Efectiv am destule lucruri de subliniat și replici de dat. A fi activ nu înseamnă a fi propagandist. Să nu confundăm lucrurile…

      În al doilea rând, există voci care spun că părintele Aldea este UN OM AL SISTEMULUI… Adică lupta împotriva cipurilor RFID și ecumenismului etc… este o luptă falsă, prin care mai mult este ajutat sistemul care promovează Noua Ordine Mondială. EXEMPLU: la dezbaterea publică privind respingerea cardurilor electronice de sănătate de la Institutul Național de Sănătate Publică, părintele a promovat soluția ca alternativa la aceste carduri să fie ADEVRINȚA DE ASIGURAT, care în fond ERA ȘI SOLUȚIA ÎN EXTREMIS A SISTEMULUI… ȘI CARE A FOST ADOPTATĂ PÂNĂ LA URMĂ (având marile sale inconveniente)…

      Noi, cei de la Mișcarea pentru Apărarea Ortodoxiei am recomandat altceva și anume MENȚINEREA ÎN PARALEL CU CARDURILE ACESTEA A SISTEMULUI ANTERIOR (calitatea de asigurat să fie dovedită cu adeverință de salariat, cupon de pensie, carnet de șomer etc…) INTERESANT ESTE FAPTUL CĂ DUPĂ DEZBATEREA PUBLICĂ, PĂRINTELE ALDEA MI-A TRIMIS MESAJ ȘI ȘI-A EXPRIMAT TEMERILE LEGATE DE OBȚINEREA ADEVERINȚEI DE ASIGURAT DE LA CNASS… ȘI CU ARGUMENTE BINEÎNȚELES…

      Radu Iacoboaie said, on mai 28, 2015 at 1:50 pm
      Comentariul tău e în așteptare.

      erată: ADEVERINȚA DE ASIGURAT…

      Radu Iacoboaie said, on mai 28, 2015 at 2:16 pm
      Comentariul tău e în așteptare.

      Acuzația cu IDOLATRIZAREA nu este nouă de altfel… Primul acuzator a fost blogerul și ,,teologul de serviciu” Andrei Dinu (cu Ortodoxia Tradiționalistă și Theologie Patristică)… De fapt, un ultra-ortodox, care atacă ortodoxia prin extremismul său… Așa cum în politică un rol asemănător l-a jucat Corneliu Vadim Tudor, acela de ultra-naționalist, pentru a compromite de fapt naționalismul curat și necesar în România…

      Radu Iacoboaie said, on mai 28, 2015 at 2:02 pm
      Comentariul tău e în așteptare.

      Reblogged this on APĂRAREA ORTODOXIEI – Radu Iacoboaie.

      Radu Iacoboaie said, on mai 28, 2015 at 2:12 pm
      Comentariul tău e în așteptare.

      Și prin acest articol se neagă (după cum se poate înțelege) în mod indirect proorocirile făcute de părintele Arsenie Boca… Unele deja s-au împlinit…

      Nu a avut oare sfinția sa darul înainte-vederii (de a i se descoperi unele momente din viitor, precum data morții sale, moartea cuplului ceaușist și multe altele), precum și darul vederii în duh (cum îl numesc unii ,,clarvăzător”, un termen nu tocmai potrivit, pentru că sugerează și altceva)?

      Radu Iacoboaie said, on mai 28, 2015 at 2:23 pm
      Comentariul tău e în așteptare.

      ÎNCEPEM SĂ ÎNȚELEGEM ASTFEL CUM STAU LUCRURILE ÎN ULTIMA VREME… TOȚI ACEȘTIA CARE POZEAZĂ ÎN ORTODOCȘI PUR-SÂNGE ȘI ATACĂ MEMORIA PĂRINTELUI ARSENIE BOCA ȘI LUCRAREA DUMNEZEIASCĂ SĂVÂRȘITĂ PRIN SFINȚIA SA, SUNT ZELOTIȘTI ȘI ULTRA-ORTODOCȘI CARE SE PREVALEAZĂ DE SFINȚII PĂRINȚI, DE PATRISTICĂ, ÎNSĂ FĂRĂ A FI DELOC ÎN DUHUL ACESTOR SFINȚI AI ORTODOXIEI…

      ÎNCHINAREA FAȚĂ DE DUMNEZEU SE FACE NUMAI ÎN DUH ȘI ÎN ADEVĂR…

      Apreciază

    • Radu Iacoboaie said, on mai 28, 2015 at 4:34 pm

      DE CE NU A INTERVENIT PĂRINTELE MIHAI ALDEA ÎN DISCUȚII CU BLÂNDEȚE ȘI ÎMPĂCIUITOR PÂNĂ ACUM? S-AU SCRIS PÂNĂ ACUM CIRCA 3000 DE COMENTARII PE ACEST SUBIECT ÎN MAI MULTE ARTICOLE DOAR AICI PE BLOGUL SACCSIV…

      Apreciază

    • Artion said, on mai 28, 2015 at 6:26 pm

      / Saccsiv

      Alt aspect foarte important pe care il sesizez uitandu -ma la cele 2 biserici.

      Biserica ortodoxa are culoarea cerului . Observi ca parintele a scris (Piatra Dumnezeirii )

      Deci pe Piatra Dumnezeirii – Cea Ortodoxa voi zidi biserica mea !!! (Matei : 16:18)

      Cea catolica are culoarea pamantului .

      Faceti fiecare un exercitiu de imaginatie.. Incercati pentru cateva minute sa va imaginati ca sunteti catolici si sa va uitati la cele 2 biserici. O sa simtiti un mare complex de inferioritate 🙂 Clar biserica Ortodoxa este Biserica lui Dumnezeu !!! net superioara celei catolice

      Asa trebuie inteles parintele Arsenie, ca un mistic nu ca un simplu calugaras !

      Apreciat de 1 persoană

      • ortodoxiacatholica said, on mai 28, 2015 at 10:44 pm

        Romano-catolicii sunt Biserica? NU! Sunt adunarea papistasa eretica. Ei nu sunt Biserica!Nu exista mai pamantiu, mai auriu, mai cersesc, mai complexati! Nu esti ortodox mergi in iad!

        Apreciat de 2 persoane

      • Artion said, on mai 28, 2015 at 11:01 pm

        / ortodoxiacatholica

        Ok . Biserica Ortodoxa e cea care sta pe (Piatra Dumnezeirii ) . In timp ce cealalta cladire, a ramas doar un monument .. Daca consideram semicercul ca fiind si bolta , observam ca Biserica ortodoxa se uneste cu cerul, in aceeasi nuanta.. cealalta.. nu.. Dvs parinte Matei nu vi se pare o marturisire de credinta aceasta scena? Mie asa mi se pare.. nicidecum ecumenism cum zic unii..

        Apreciat de 1 persoană

      • Radu Iacoboaie said, on mai 29, 2015 at 1:15 am

        Matei Vulcănescu

        Nu fiți așa drastic și dur… Vor fugi de aici toți intrușii… Duhul ortodoxiei este altul. Să-i chemăm și pe ei și pe protestanți, pe evrei chiar LA ORTODOXIE (DREAPTA CREDINȚĂ)… Cu vorbă bună, nu cu sabia cuvântului… sau cu amenințări…

        Apreciază

      • el said, on mai 29, 2015 at 3:55 pm

        ba iacoboaie tu nu ai NIMIC in comun cu duhul Ortodoxiei.
        Incepe intai cu tine ERETICULE si lasa-i pe eretici in pace ca orb pe orb se calauzesc la groapa…. invata-te pe tine intai ca nu esti in strre sa-i inveti pe alti, ca NIMIC sanatos nu e in mintea ta.

        vajnicul iacoboaie a iesit la propogavduirea Evangheliei …NETRIMIS de nimeni !

        esti rasul dracilor mai omule

        Apreciază

      • Radu Iacoboaie said, on mai 29, 2015 at 10:18 pm

        el

        Pe tine cine te-a trimis? Foștii securiști sau francmasonii?… Dumnezeu lucrează prin oameni… Doar îngerii sunt TRIMIȘI pe pământ… Trebuia să fiu trimis de cineva? Dumnezeu ne trimite gândurile bune, cu adevărat luminate, iar diavolul vine cu gânduri (ispite) rele sau ,,iluminate”, întunecate…

        Apreciază

      • tanase said, on mai 30, 2015 at 3:11 pm

        Jakob-wae zice;

        „Matei Vulcănescu

        Nu fiți așa drastic și dur…” – pai Mantuitorul a fost chiar mai dur de atat, a facut „… un bici din ştreanguri, i-a scos pe toţi afară”. De unde i-a scos Jakob-wae daca nu din „templu”!
        „Vor fugi de aici toți intrușii…” – aha tu vrei ca intrusii de aici SA NU FUGA, vrei sa ramana aici si sa-si verse „duhovnicia” peste tot si sa-si faca „plamada” lor!
        „Duhul ortodoxiei este altul” – ai dreptate Jakob-wae, nu e cel pe care-l promovezi tu!
        „Cu vorbă bună, nu cu sabia cuvântului… sau cu amenințări…” – mai „tovarase” cum de poti sa iti imaginezi cu mintea ta ca e posibil „cu vorba buna” sa convingi ninste badarani, nesimtiti, vicleni, etc. sa isi schimbe atitudinea?!? Te-am mai ironizat candva cand ziceai ca „masoneria nu trebuie sa se bage in ortodoxie” – esti copil boland la minte, imi pare tare rau pentru tine Radule dar gandesti ca un neispravit! Calitatile tale iti sunt estompate de catre ratiunea pervertita.

        Apreciază

      • el said, on mai 30, 2015 at 4:43 pm

        iacoboaie desi nu meriti nici un rapsuns,iata ca pentyru cei mai buni decat tine iti spun ca NU TOTI sunt trimisi la propovaduierea Evangheliei.
        Darul apostolieise da doar UNORA femei sau barbati, e harisma speciala; iar darul propovaduirii Evangheliei care se cuprinde si in harisma Apostoliei se da TOTDEAUNA preotului si episcopului la hirotonie.

        ia asculta aici:

        „DESPRE APOSTOLI SI IERARHIA BISERICII

        In trei ani si jumatate, Domnul i-a invatat toate minunile cele mari pe Apostoli, pe cre le-a facut in fata lor. Pe urma, la inaltarea Lui la cer, le-a poruncit : Voi stati in Ierusalim pana va veti imbraca cu putere de sus. N-a fost de ajuns numai ca au vazut Apostolii minunile Lui, nu numai ca le-a deschis mintea sa inteleaga Scripturile, ci le-a zis : Stati ca va imbrac cu alta putere, adica cu Duhul Sfant; ca mai de folos este sa Ma duc Eu, ca daca nu Ma duc Eu, nu vine la voi Mangaietorul, Duhul Adevarului, Care de la Tatal purcede. Si a trimis in chip de limbi de foc pe Duhul Sfant : cand va veni Acela, va marturisi despre mine toate, si va va spune toate.
        Apostolii veau sa uite invataturile Mantuitorului, de nu venea Duhul Sfant peste ei . Dar le-a trimis pe Duhul Sfant. Iar dupa ce i-a imbracat cu putere de sus, le-a spus : Mergand, invatati toate popoarele. Propovaduiti Evanghelia la toata zidirea, botezandu-i pe ei in numele Tatalui, al Fiului si al Duhului Sfant. Si pe urma le spune : ” Intru numele Meu draci veti scoate, in limbi noi veti vorbi, de veti bea ceva de moarte nu va va vatama, veti sta cu aspide, cu scorpii si balauri si nu va vor vatama; morti veti invia … ” L-a dat putere intreita de-a face minuni, de-a boteza si de-a predica. Astfel, pe cei alesi i-a imbracat cu puterile necesare de a duce cuvantul lui Dumnezeu in toata lumea.
        Dar nu pe toti i-a imbracat, nici pe toti i-a ales. Ca daca i-ar fi ales pe toti, unde mai era alegerea cea dintai ? A ales numai pe cei doisprezece Apostoli, si a mai trimis inca saptezeci de ucenici, cate doi inaintea fetei Sale, de ajutor celor doisprezece. Vezi ca Apostolul Petru l-a pus pe Filolog, pe Matia, pe Cleopa, l-a pus pe Timotei si pe Hermes.
        Cei doisprezece Apostoli pe toti cei saptezeci i-au facut episcopi si i-au trimis in diferite parti sa vesteasca Evanghelia mantuirii. Pana aveau sa se faca alti ucenici, i-a pus pe cei saptezeci de Apostoli sa pastoreasca Biserica lui Hristos. Iata, pe Timotei l-a pus Sfantul Pavel episcop in Efes si pe Tit l-a pus in Creta. Acestia n-au fost din numarul celor 12, ci au fost din cei 70, ca sa arate ca ierarhia Bisericii incepe din cei doisprezece si se continua cu cei saptezeci de Apostoli. Cei doisprezece Apostoli au lasat in locul lor pe episcopii de astazi, iar cei saptezeci au fost urmati de preoti. Asa arata Sfantul Vasile : ” Preotii tin locul celor saptezeci de Apostoli, iar episcopii tin locul celor doisprezece Apostoli, pana la sfarsitul lumii, asa cum Hristos a pus ierarhia de la inceput „.

        ti se pare ca esti „imbracat cu putere de sus” ca sa propovaduiesti SMINTITULE? CINE te-a trimis ca pentru aceasta ai nevoie de trimitere de la Hristos !

        Apreciază

    • bogdan ioan said, on mai 29, 2015 at 4:56 pm

      Postez aici ca sa îmi vadă toți mesajul. Stiu ca e duh de mândrie dar sper sa se mai liniștească si o tabără si alta.
      1. In legătură cu bisericile dintr-un cerc vreau sa precizez faptul ca au fost vremeri in istorie când tot răsăritul era apostat si singura biserica ca a rezistat a fost cea de la Roma. Nu țin minte secolul dar pana in sec.9. Si atunci acolo era adevărul si Biserica adevărata. Parca e o profeție a altor sfinti ca si catolicii care vor tine așa cum stiu de bine credință lor la final se vor întoarce la ortodoxie. Parca așa ca si evrei.
      2. Nu credeți tot ce scrie in carti despre părintele Arsenie Boca. Sunt multe culese de la oameni care nu știu ce vorbesc.( ex. Parintele zice ca si in man. Sâmbătă de Sus se manca slănină).
      3.El a pictat profetic biserica de la Drăgănescu. Poate ca o sa exagerez acuma dar si împăratul Traian s-a mântuit pt rugăciunile unui sfânt si a ficei lui Traian.
      Ulfila si alții poate mai târziu sau pe patul morții sau căit. Nu i-au apărarea ereticilor dar ideea este ca Bunul Dumnezeu nu judeca ca oamenii.
      Si aoi se vede ca nu avem ce lucra si ne plictisim si nu ne vedem de viață noastră dar paiul il vedem bine la alții.

      Apreciat de 1 persoană

      • Riko said, on mai 30, 2015 at 7:42 pm

        A, am mai vrut si eu sa zic ceva dar nu am mai avut ocazia, chiar daca Francisc de Assisi a fost in ratacire, el cu siguranta Il iubea pe Dumneseu foarte mult, mai mult decat Il iubesc eu sau multi altii. De aceea Dumnezeu nu cred ca l-a lasat in rataciri sa-si bata joc cel rau de el si la adus la dreapta credinta in cele din urma.

        Apreciat de 1 persoană

      • el said, on mai 30, 2015 at 10:43 pm

        Riko

        si pe ingerii cazuti nu-i ubea Dumnezeu, de aia i-a lasat sa se faca draci?
        Riko, INSELATUL este urmasul DIAVOLULUI, de la el vine toata ratacirea si inselarea oamenilor si el intai S-a MANDRIT si s-a „ridicat” in pararea lui mai presus de Dumnezeu, NU A MAI ASCULTAT de Dumnezeu, de buna voie
        Asta fac si INSELATII, eretici sau cei ca boca iesiti dintre ortodocsi, TOTI asculta de mintea lor mai mult decat de Dumnezeu si deci se pun pe ei insisi mai presus de Dumnezeu;
        francisc asemenea CADERE infricosatoarea a avut, si „dragostea” lui de Dumnezeu era INFIERBANTAREDOBITOCEASCA a simturilor, fierebere a sangelui imprejurul inimii si simtire din pantece , asta patesc TOTI ratacitii care par ca „iubesc” pe Dumnezeu cu sentumentalisme si gadilituri emotionale TRUPETI!

        NU ai citit textul despre francisc al Sf Ignatie Briancianinov care explica CLAR mecanismul prin care se ratacesc si cum functioneaza INSELATII.

        Asa ca este HULA sa spui ca francisc din Assisi „iubea” pe Hristos ai mult decat tine un ortodox…macar ca si tu te ratacesti inca cu aprecierea ta fata de boca, dar macar esti ortodox si cviu si harul Duhului Sfan daca il lasi , te va putea CURATA de toata intinaciunea mintii si orice alta intinaciune si corecta de greseala ta.

        Roaga-l pe Dumnezeu Duhul Sfant MANGAIETORUL sa vina la tine si sa te ajute, cu SMERENIE spune de cate ori poti totdeauna rugaciunea „Imparate ceresc Mangaietorule…”

        Apreciază

      • tanase said, on mai 30, 2015 at 11:02 pm

        Riko iar ai luat-o pe aratura! Uite ce zici; „…CHIAR DACA Francisc de Assisi a FOST in RATACIRE, el CU SIGURANTA ( ai introdus o prejudecată personală în tentativa de a întări argumentul pentru a ti se accepta concluzia dorită.)Il iubea pe Dumneseu foarte mult, mai mult decat Il iubesc eu sau multi altii.” – de unde ai aceasta „siguranta” (care de fapt nu e altceva decat „CREDINTA” ta) si cum iti dai seama ca cineva iubeste pe Dumnezeu mai mult sau mai putin? Mantuitorul a spus; „De Mă iubiţi, păziţi poruncile Mele”(In 14:15) si iarasi „Cel ce are poruncile Mele şi le păzeşte, acela este care Mă iubeşte; iar cel ce Mă iubeşte pe Mine va fi iubit de Tatăl Meu şi-l voi iubi şi Eu şi Mă voi arăta lui.”(In 14:21). Si cum iti dai seama ca cineva iubeste pe Mantuitorul daca nu dupa „roadele credintei”?

        „De aceea Dumnezeu NU CRED (iarasi „CREDINTA” ta) ca l-a lasat in rataciri sa-si bata joc cel rau de el si la adus la dreapta credinta in cele din urma.” – formularea concluziei tale „la adus la dreapta credinta in cele din urma” e bazata pe ARGUMENTUL DIN CREDINTA PERSONALA sau ARGUMENTUL PE CONVINGERE PERSONALA este EROARE LOGICA!

        „Argumentul din credință personală sau chiar argumentul din convingere personală, se referă la o afirmație în care din cauză că cineva personal găsește o premisă puțin probabilă sau incredibilă, atunci premisa poate fi asumată ca nefiind adevărată, sau vice-versa că o premisă preferată (credibilă) dar nedemonstrată, ca fiind adevărată.” – http://ro.wikipedia.org/wiki/Argumentul_ignoranței

        Deci atentie Riko!

        Apreciază

      • Riko said, on mai 31, 2015 at 7:05 pm

        el, da, nu m-am prea gandit, ideia era ca pana si dracilor le e frica si cred in Dumnezeu, iar unii oamnei nici macar putin. Asa ca am considerat ca daca Il iubea foarte mult pe Dumnezeu, Dumnezeu la ajutat cumva sa ajunga pe calea cea dreapta. Dar Francisc iubea pe cine nu trebuie. Totusi eu inca nici acum nu realizez cat de bine imi este ca m-am nascut ortodox, Francisc daca se nastea si el ortodox ar fi fost un mare sfant acum, imi pare rau de el, insa vreau sa cred in continuare ca sa convertit la ortodoxie, nu stiu daca e asa sau nu deci nu voi avea de aface cu el in nici o privinta.
        tanase, imi e rusine cand cand vad asa analizat ce am scris, da, acelea sunt doar cuvintele mele personale, facute de mintea mea. Deci credibilitatea pe care trebuie sa le fie oferite este cam 0. Nu stiu de ce apelez la sentimente. Imi duc viata dupa impresi, cand vad un om, din prima privire imi fac o parere despre el, si am inceput sa am incredere in mine datorita faptului ca parerea se dovedea corecta. Dar stiu ca acestea sunt ganduri de mandrie sa cred ca pot eu sa fac ceva de genul acela. Si parerea mi se extinde si pe alte planuri, si imi aplic acestea si in probleme teologice unde nu am ce cauta.
        Macar chiar daca am scris aia de mai sus, am mai descoperit o alta latura amea.

        Apreciază

  2. Radu Iacoboaie said, on mai 28, 2015 at 1:33 pm

    Ție ți se pare un comentariu de bun simț (ceea ce se presupune a fi spus părintele Aldea)… ȚI SE PARE… TU ÎNSUȚI AȘA TE-AI EXPRIMAT…

    Apreciază

  3. Prahovean said, on mai 28, 2015 at 1:38 pm

    Precum am mai spus, fresca respectivă poate fi interpretă în două moduri total divergente: 1) Biserica papală și Biserica Ortodoxă sunt aceeași biserică, chiar dacă cea papală este oarecum întunecată și mai în spate – ecumenism. 2) Biserica papală este în spate, întunecată, căzută, eretică – antiecumenism. Dacă cineva e contra Sfântului Arsenie, va vedea cam orice strâmb.

    Apreciat de 1 persoană

    • saccsiv said, on mai 28, 2015 at 2:43 pm

      Prahovean

      Daca ar fi 2, de ce e in semicerc?

      Apreciază

      • Artion said, on mai 28, 2015 at 8:02 pm

        In scena cu cele doua biserici :

        Biserica ortodoxa are culoarea soarelui , ( legata deci de cer – Piatra Dumnezeirii ) Initial am considerat acel semicerc ca fiind o bolta cereasca.. De aceea am scris „culoarea cerului” in celalat comentariu . Desi seamana cu o bolta..

        Biserica catolica e pictata in alta culoare, culoarea cenusiu , culoarea pietrei. Asta probabil semnificand „piatra pamanteasca nicidecum piatra dumnezeirii” . E piatra catolicilor de temelie pentru supremaţia papală..

        In orice caz eu unu nu vad nimic ecumenist in aceasta scena, din contra , e o marturisire de credinta ortodoxa ! aratand totodata nedumnezeirea primatului papal si superioaritatea bisericii ortodoxe..

        Apreciat de 1 persoană

      • Radu Iacoboaie said, on mai 28, 2015 at 8:39 pm

        artion

        Gând la gând cu bucurie… Prima din față este Biserica lui Hristos… A doua fiind ca o umbră dar și aceea de altă formă… Pentru că la catolici s-au făcut inovații, denaturări ale Adevărului iar Papa însuși s-a declarat infailibil și locțiitor al lui Hristos pe pământ…

        Apreciază

      • Artion said, on mai 28, 2015 at 9:04 pm

        Biserica Ortodoxa a ramas in lumina Adevarului ! Asta mi se mare explicatia cea mai corecta, data de auditus in comentariul sau.. Se vad razele de soare in aceeasi nuanta cu Biserica ortodoxa, cladita pe piatra Dumnezeirii. In schimb, cea catolica , exact cum a explicat parintele Bunescu, a ramas o biserica monumentala ..

        Apreciat de 1 persoană

      • Iones said, on mai 28, 2015 at 9:31 pm

        @Artion
        Da, Interesant. Foarte probabil, prin culoarea aceea aurie să fie simbolizat focul sau harul Sfântului Duh sau limbile de foc de la întemeierea Bisericii care s-au pogorât asupra Sfinţilor Apostoli la Cincizecime.

        Observ şi eu acelaşi lucru, şi anume faptul că nuanţa aceea galben-aurie se vede prin geamurile Bisericii Sf. Sofia, pe când cealaltă este total goală şi nu se vede nimic prin geamurile ei. Prin urmare este lipsită de harul lui Dumnezeu.

        Apreciat de 1 persoană

      • Iones said, on mai 28, 2015 at 10:00 pm

        Este o profeţie despre revenirea catolicilor la Ortodoxie. Eu asta cred.
        Catedrala catolică a fost lăsată în mod special ştearsă, parcă neterminată, pentru ca pictura să fie finalizată atunci când papistaşii se vor întoarce la Ortodoxie !

        Apreciat de 1 persoană

      • tanase said, on mai 30, 2015 at 3:17 pm

        @Iones zici; „Este o profeţie despre revenirea catolicilor la Ortodoxie. Eu asta cred.” – arunca un ochi si pe alte profetii, facute de Sfintii Parinti din Rusia si ai sa te lamuresti cum e cu „revenirea catolicilor”. Catolicii „vor reveni” la ortodoxie … tot asa cum au „re-venit” de-a lungul istoriei insa doar cu scopul distrugerii ortodoxiei! Maturizeaza-te!

        Apreciază

      • radu bunea said, on mai 31, 2015 at 10:12 pm

        In opinia mea, in aceasta portiune a picturii din biserica Draganescu, reprezentarea celor doua biserici intr-o aura semicirculara nu se refera la o profetie, ci la un fapt care a existat pana in sec. XI D.H., cand Biserica era Una . Parintele a simbolizat biserica apusului printr-o reprezentare cunoscuta a Bazilicii Sf. Petru din Roma, chiar daca aceea nu era inca la vremea aceea sub forma ei de astazi. Imagistic, in felul acesta a putut-o sugera, si cred ca a ales bine. Si s-a observant foarte corect de catre cativa din comentatori ca aceasta este reprezentata in fundal, si estompat tocmai datorita faptului, ca urma sa cada in erezie. Deci nicidecum nu e vorba de un indemn la ecumenism, caci se stie clar opinia Parintelui Arsenie in legatura cu acesta cumplita erezie a vremurilor noastre. Asa ca celor ce incearca sa deturneze spre sensul gresit de interpretare li se poate da aceasta decriptare semiotica a acelei imagini !
        Doamne ajuta !

        Apreciază

      • Iones said, on august 2, 2015 at 1:59 pm

        @radu bunea

        Părintele Arsenie prin această pictură a vrea de asemenea să arate şi că harul Sfântului Duh este omniprezent, însă nu stă unde este necurăţie şi erezie. De aceea catedrala catolică a fost pictată goală şi lipsită de har, cu toate că harul dumnezeiesc necreat este prezent pretutindeni, totuşi nu stă şi nu pătrunde acolo unde găseşte erezie şi necurăţie!

        Apreciază

    • auditus said, on mai 29, 2015 at 12:34 am

      Interpretarea acestei fresce naste la fel de multe pareri precum dogma Sfantului Ciprian al Cartaginei, prezenta de asemenea in pictura: „Extra Ecclesia nulla salus/Nu exista salvare in afara Bisericii” (dogma disputata de ambele culte);

      Pictura nu e profetica, cum nici culoarea Bisericii papale nu e culoarea pietrei (cum spunea cineva pe aici), ci se afla in umbra (vezi culoarea umbrei de pe zidul nordic al Sfintei Sofia), pentru ca Piatra pe care a fost inaltata (cladita) Biserica este insusi Hristos. Pictura e mai degraba un indemn la unitatea bisercii, acelasi indemn pe care Sfantul Ciprian l-a facut in vremea Bisericii nedespartite a lui Hristos impotriva ereziei (schismei) donatiste. Un indemn adresat Bisericii Catolice de a reveni in Lumina Adevarului (vezi culoarea Sf. Sofia) care e Hristos. Poate ca asta e moticul pentru care l-a pictat pe Francis, pentru a atrage atentia catolicilor asupra picturii – un indemn la ascultare deci, iar nu o profetie. Sau, cine stie, poate ca Parintele e un Origen al vremurilor noastre.

      Apreciază

      • Radu Iacoboaie said, on mai 29, 2015 at 1:09 am

        Personal nu sunt de acord cu această interpretare. Vă rog să mai reflectați. Alte comentarii ale d-voastră le-am apreciat… Fiecare dintre noi mai poate greși… Și oricum nu există o mare seriozitate pentru că mulți zic că este bine să-și dea și ei cu părerea ORICUM, pentru că nu contează așa mult…

        Apreciază

      • auditus said, on mai 29, 2015 at 7:29 pm

        Intr-adevar, observatia mea e pur speculativa, laica. Recent, am descoperit icoane ale lui Francisc de Assisi in cateva biserici ortodoxe din Statele Unite. Una dintre acestea, o fosta comunitate franciscana de rit bizantin convertita la ortodoxie. Mai mult, Francisc de Assisi este venerat ca sfant. Aici e icoana sa: https://www.newskete.com/images/SaintFrancisDexter%20smaller.jpg
        si http://www.newskete.com/shopexd.asp?id=223
        Interesant ca acea manastire e acceptata de catre Biserica Ortodoxa a Americii.

        Mai mult decat atat, sunt cativa catolici convertiti la ortodoxie care-l mentioneaza in rugaciunile lor pe Francisc de Assisi.

        Apreciat de 1 persoană

      • Radu Iacoboaie said, on mai 29, 2015 at 10:12 pm

        auditus

        Foarte interesant ce spuneți… Vă rog dacă puteți mai aduceți și alte materiale sau link-uri… Problema trebuie studiată… Și părintele Aldea spunea că în urmă cu mai mult decenii, pe timpul lui Ceaușescu, Francisc de Assisi era văzut cam diferit de catolici, un fel de ortodox printre catolici…

        UNII DE AICI DE PE BLOG AU ZIS (AU ȚIPAT) DE LA ÎNCEPUT: ESTE ERETIC!… FIINDCĂ AȘA A SPUS SFÂNTUL IGNATIE BRIANCIANINOV (CARE A FOLOSIT CA SURSĂ CE A SPUS UN UCENIC DE-AL LUI FRANCISC, NU SE ȘTIE CÂT DE VERIDIC)…

        Apreciază

      • auditus said, on mai 30, 2015 at 12:28 am

        Daca cei convertiti la ortodoxie au luat cu ei devotamentul fata de Francisc de Assisi, care se pare ca e introdus pe usa din dos a Bisericii Ortodoxe, de partea cealalta a baricadei, credinciosii catolici din diverse coluturi ale lumii il venereaza pe sfantul Serafim de Sarov. Iata si o icoana romano-catolica ruseasca care vorbeste de la sine: https://prayerofsaintephrem.files.wordpress.com/2012/10/imag0186.jpg?w=575&h=1024

        Apreciat de 1 persoană

      • auditus said, on mai 30, 2015 at 1:54 am

        Cu referire la profetia pictata a Parintelui Arsenie care vine dintr-o cunoastere a semnelor vremii, ne putem astepta ca generatia noastra sa fie martora unificarii celor doua biserici, de vreme ce mai marii bisericii catolice sunt gata sa renunte la absolut toate diferentele dogmatice (inclusiv Filioque) in favoarea cerintelor ortodoxe (conform unor surse), mai putin la suveranitatea papala. Sunt graitoare in acest sens actiunile noului papa prin care-si demonstreaza profunda umilinta fata de toata lumea, devotamentul fata de Patriarhul Ecumenic pe care-l numeste „frate” si se pune pe picior de egalitate cu celelalte culte, miscare vadit inainte-mergatoare spre unificare. Si cum Ortoxia nu va accepta niciodata un papa catolic, imi permit sa „profetesc” ca ultima miscare pe tabla de sah va fi pregatirea unui Papa Ortodox. Schimbarea regilor, bucuria nebunilor.

        Apreciat de 1 persoană

      • auditus said, on mai 30, 2015 at 11:40 am

        S-au strecurat cateva greseli ortografice in textele mele, precum semenele „vremii” in loc de vremurilor.
        Referitor la Francisc, prin infatisarea chipului sau in randul sfintilor, se vede, fara putinta de tagada, dragostea Parintelui Arsenie Boca fata de acest sfant canonizat al bisericii catolice, dragoste care reiese si din urmatoarele, daca marturiile sunt adevarate: “Cu privire la Biserica Ortodoxa si cea Catolica, parintele zicea ca sunt doua strane ale aceleiasi Biserici” (Sora Aurica Tinca, Manastirea Sambata). Despre catolici a spus: “Biserica Catolica este aproape fara greseala”.(Gheorghe Silea, 45 ani – Sambata de Sus). Insa cartile cu marturii despre Parintele Arsenie Boca sunt pline de ineptii, de inventii care sa-l plaseze pe acesta in diverse tabere, vezi in acest sens interesul fatis al publicatiei Formula-As pentru promovarea Parintelui inca din vremea cand acesta era mai putin sau deloc cunoscut in afara Ardealului.
        Pe vremea cand am vizitat eu Manastirea Prislop – anul 1999 – la mormantul sau nu era nimeni iar putinii vizitatori ocoleau zona. Imi amintesc ca nu stiam cine este, dar am poposit putin langa mormant. Am facut dcateva vizite in perioada aceea, fiind din zona. E curios lucru cum a crescut populariteatea parinelui, transformand mormantul sau intr-un Lourdes al ortodoxiei.

        Apreciat de 1 persoană

      • tanase said, on mai 30, 2015 at 3:30 pm

        @Auditus icoana asta https://www.newskete.com/images/SaintFrancisDexter%20smaller.jpg nu e altceva decat o imagine ce nu are nimic „ortodox” in afara „aurei”. Toate imeginile sfintilor ortodocsi din icoane exprima „salasluirea lui Hristos, sau a Duhului Sau” prin gestica, blandetea, smerenia, binecuvantarea ce se revarsa.
        Incearca sa tii mainile EXACT cum le tine Francisc in poza si vezi cam … ce fel de „binecuvantare” transmite! GESTUL ACESTA NU SE GASESTE NICAIERI IN ICONOGRAFIA ORTODOXA! GESTUL!

        Apreciat de 1 persoană

      • tanase said, on mai 30, 2015 at 3:38 pm

        Jakob-wae la mintea ta de ratacit eretic nu puteai zice altceva decat „Foarte INTERESANT ce spuneți…”! Ce e, ma rog, asa de INTERESANT in poza aia in afara de GESTUL mainii?!? Ai macar … asa … o vaga idee?
        „Vă rog dacă puteți mai aduceți și alte materiale sau link-uri…” – idiotule gasesti materiale si linkuri „interesante” cat poftesti pe siteurile catolice si mai ales iezuite!
        „Problema TREBUIE studiată…” – eu nu recomand ca unul cu mintea ta sa „studieze” asemenea problema, si asa esti nauc, mai bine cauta sa-ti curatesti mintea de erezie si apoi vezi de „studiu”!

        Apreciază

    • valentin dorneanu said, on mai 29, 2015 at 4:18 pm

      pictura asta nu-i ortodoxă oricum ar da-o susținătorii ei. E o pictură care e făcută de cineva care nu înțeles ortodoxia.

      Apreciază

      • valentin dorneanu said, on mai 29, 2015 at 4:18 pm

        mă tem că până la urmă dau dreptate celor care au zis că arsenie boca a fost înșelat.

        Apreciază

      • Radu Iacoboaie said, on mai 31, 2015 at 8:48 pm

        Și tu ai înțeles ortodoxia perfect… De aceea ai plecat recent de la stiliști… Corect?…

        Apreciază

      • radu bunea said, on mai 31, 2015 at 10:44 pm

        Parintele Arsenie, desi avea unele aptitudini artistice, nu putem spune ca avea un talent debordant precum au avut-o de pilda Theodor Aman sau Nicolae Grigorescu care au pictat si ei la randul lor biserici, si le-au pictat in stil academic, cu influente apusene desi au respectat tematicile ortodoxe. Sunt acestea in afara duhului ortodoxiei? In Ardeal, o multime de biserici ortodoxe au fost pictate de catre pictori straini ortodoxiei dar li s-a impus tematicile din canonul Bisericii ortodoxe. Sunt aceste biserici inafara Duhului Sfant din cauza aceasta? Parintele Arsenie a facut ascultare atunci cand s-a dus sa studieze pictura la Academia de arte frumoase. Mai bine il trimitea mitropolitul in ascultare langa un pictor bisericesc. Atunci invata cu adevarat cum se picteaza in canon ortodox. Dar asa a invatat de la profesor laic care si el picta biserici in stil academic. Nu inseamna ca ceea ce a pictat Parintele la Draganescu este inselare. Caci acolo este multa traire curata. Si de fapt a fost un refugiu pentru dansul in anii de prigoana cand nu avea voie sa predice, sa spovedeasca, sa slujeasca in altar. A facut ascultare desi a suferit mult. Nu s-a razvratit. Sunt multe icoane frumoase la Draganescu chiar daca sunt si unele reprezentari mai stangace. Iar reprezentarea despre care polemizam atat, cele doua biserici intr-o aura semicirculara comuna nu este nicidecum o profetie ci este reprezentarea unei stari reale. Cele doua biserici au fost Una pana la 1050 D.H. Dar cea apuseana a ales erezia. De aceea e reprezentata in fundal, in culoare rece, in contrast cu Sf. Sofia care e vie, reprezentata in culoare calda.

        Apreciază

  4. el said, on mai 28, 2015 at 1:42 pm

    a pictat HULA acesta pentru ca era INSELAT pur si simplu.

    iar popa Aldea e un fariseu, o sa va convingeti curand cand o sa-si dea mai bine arama pe fata, acum are masca de miel ortodox dar „justifica” artele martiale si ii plac plecaiunilre si cicurii lungi la filcaterii si sa i se plece lumea la conferinte „rabi, rabi…”

    Apreciat de 2 persoane

    • saccsiv said, on mai 28, 2015 at 2:47 pm

      el

      Ma doare cand ii spui astfel, asadar te rog sa nu-i mai spui. Il cunosc, apreciez multe din cele ce-a facut si sunt sigur ca n-o vei mai face deoarece te-am rugat.

      In rest, cand greseste, punctual, poti sa-i faci observatie. Nici eu nu sunt de acord cu toate ideile sale, dar procedez aidoma.

      Apreciat de 1 persoană

      • Radu Iacoboaie said, on mai 28, 2015 at 8:22 pm

        saccsiv

        Abia acum m-am uitat atent la fotografia postat

        Apreciază

      • Radu Iacoboaie said, on mai 28, 2015 at 8:33 pm

        saccsiv

        DE CE AU FOST PICTATE CELE DOUĂ CATEDRALE ÎMPREUNĂ?…

        M-am grăbit și am apăsat altă tastă… Abia acum m-am uitat peste fotografia postată de tine mai sus. ȘI CE VEDEM? CATEDRALA SFÂNTA SOFIA DIN CONSTANTINOPOL ȘI CATEDRALA SFÂNTUL PETRU CEVA MAI ÎN SPATE ȘI… ÎNTR-O CULOARE ȘTEARSĂ…

        Sunt aproape convins că mesajul exprimat de părintele Arsenie Boca este următorul: această catedrală catolică înaltă și într-un stil aparte față de cel bizantin este PRECUM O UMBRĂ A CELEILALTE… De aceea este plasată puțin în spate și culoarea reprezentării ei este mult mai întunecată. ASTFEL SE SUGEREAZĂ FAPTUL CĂ BISERICA ORTODOXĂ ESTE VIE ȘI LUCRĂTOARE ȘI ASTĂZI ÎN TIMP CE ,,BISERICA” CATOLICĂ (PRETINS UNIVERSALĂ) ESTE MOARTĂ, NELUCRĂTOARE, UN FEL DE MUZEU LIBER DESCHIS PENTRU TURIȘTI… ȘI NU ESTE OARE AȘA ÎN PREZENT?… Așadar această pictură are și o conotație profetică pe lângă mesajul transmis de autor…

        Apreciază

      • tanase said, on mai 30, 2015 at 4:03 pm

        Jakob-wae „inteleptule”!

        Ai „apreciat” comentariul lui „Iones said, on mai 28, 2015 at 10:00 pm” … „Este o profeţie despre REVENIREA CATOLICILOR la Ortodoxie. Eu asta cred.” – da? buun!

        Apoi zici; ASTFEL SE SUGEREAZĂ FAPTUL CĂ BISERICA ORTODOXĂ ESTE VIE ȘI LUCRĂTOARE(asaaa!) ȘI ASTĂZI ÎN TIMP CE ,,BISERICA” CATOLICĂ (PRETINS UNIVERSALĂ) ESTE MOARTĂ(tare!), NELUCRĂTOARE(i-auzi!), UN FEL DE MUZEU LIBER DESCHIS PENTRU TURIȘTI (zi-le „frate”!)… ȘI NU ESTE OARE AȘA ÎN PREZENT?(asa e „maria ta”!)…” – Pai daca „biserica” catolica e „moarta, nelucratoare, un fel de muzeu” – atunci … CUM POATE SA DEA SFINTI??? HA?!?
        Iar daca TU zici ca e „moarta, etc.” IAR A. BOCA atunci cand l-a intrebat cineva daca se poate inchina la “sfintii” catolici a zis ca ”DA dar sa nu-i uitam nici pe ai nostri” – e … sfant A. Boca? A „profetit”?
        Deci A. Boca zice ca te poti inchina la „sfintii” pe care-i da „biserica” catolica … cea care, asa cum afirmi, e MOARTA, NELUCRATOARE, UN FEL DE MUZEU”! Atunci fa ascultare JAKOB-WAE si aduc cinstire, inchina-te la „sfintii” catolici Dobitocule!

        Apreciază

      • Radu Iacoboaie said, on mai 31, 2015 at 8:53 pm

        tanase

        Tu nu mai încetezi cu injuriile?… Minți ca de obicei și răstălmăcești totul după bunul plac… Așa crezi tu că părintele Arsenie Boca a spus… ATUNCI DE CE S-A PRONUNȚAT CEL MAI VEHEMENT ÎMPOTRIVA ECUMENISMULUI? ESTE COMPLET ILOGIC CEEA CE SPUI…

        Încă ceva. Ești obsedat de persoana mea ca și ,,andrei-d” și ,,el”… SUNTEȚI UN TRIOU FORMIDABIL!…

        Apreciază

      • tanase said, on iunie 1, 2015 at 7:55 pm

        Jakob-wae zici tu ca rastalmacesc? ” ATUNCI DE CE S-A PRONUNȚAT CEL MAI VEHEMENT ÎMPOTRIVA ECUMENISMULUI?” – Dar pictura „sfantului” Francisc, cele 2 biserici sub acelasi manunchi de raze nu sunt oare in „spirit” ecumenist?

        „-in cartea lui Nicolae Streza “Marturii despre Parintele Arsenie la pagina 259 spune :”ca ii primea si pe credinciosii greco-catolici si le zicea ca au aceeasi credinta-ca ortodocsii- si ca deosebirile sunt minime”
        -de asemenea in cartea “marturii din Tara Fagarasului despre p Arsenie Boca” gasim la p 99:” p Boca ii primea pe greco-catolici la spovedit si impartasit -fara sa le faca trecerea la ortodoxie(lepadarea de erezii,botez)-cu binecuvantarea mitropolitului Balan” si la pagina 103:”la sobornicitate ajung cei ce renunta la confesionalitate”
        -pai ce Biserica nu e soborniceasca,trebuie sa renunte Ortodoxia la ceva ca sa se uneasca cu alta confesiune si sa fie deplina ? – asta vor ecumenistii eretici
        -zice Nicolae Streza ca nu l-a auzit niciodata pe P Arsenie Boca sa combata sau sa zica ceva de rau despre catolicism sau greco-catolicism.
        -cand l-a intrebat cineva daca se poate inchina la “sfintii” catolici a zis ca” da dar sa nu-i uitam nici pe ai nostri””

        Si TU JAKOB-WAE AI INCLINATII catre ecumenism, asa dupa cum se observa zici;( Radu Iacoboaie said, on mai 29, 2015 at 10:12 pm)

        auditus

        „Foarte interesant ce spuneți… Vă rog dacă puteți mai aduceți și alte materiale sau link-uri… Problema trebuie studiată…”

        Iata ce zice Sf. Ignatie Brianicianinov:

        „În pustnicie, au ajuns, asemenea lui Malpas, la cea mai vârtoasă înşelare demonică Francisc de Assisi, Ignaţiu de Loyola şi alţi nevoitori ai latinilor (După căderea Bisericii de Apus de la cea din Răsărit), recunoscuţi de ei ca sfinţi. „Atunci când Francisc a fost răpit la cer” spune scriitorul Vieţii acestuia, „Dumnezeu Tatăl, văzându-l, S-a întrebat, fiind pentru o clipă în nedumerire: cui să dea întâietate, Fiului Său Celui după fire, sau fiului după har Francisc”. Ce poate fi mai cumplit, mai hâd decât această hulă, ce poate fi mai întristător decât această amăgire!”
        (Sfântul Ignatie Briancianinov ,,Despre Înşelare” Editura: Schitul românesc Lacu Sf Munte Athos 1999)

        SE VEDE CATA „ORTODOXIE” AI IN DUHUL SFINTILOR PARINTI ERETICULE JAKOB-WAE, VREI SA-L FACI „ORTODOX” PE FRANCISC, AI TOT CE-TI TREBUIE PENTRU ASTA; DORINTA OARBA, MINTE ERETICA SI DISPONIBILITATE („Foarte interesant…”)

        „Încă ceva. Ești obsedat de persoana mea …” – ereticule ti-am mai zis ca nu esti obsesie pentru mine, doar combat tampeniile tale!

        Apreciază

    • PG said, on mai 29, 2015 at 8:02 am

      el
      te-ai gandit ce inseamna smerenia ?
      tu nu esti inselat ?

      Apreciat de 1 persoană

    • valentin dorneanu said, on mai 29, 2015 at 4:20 pm

      așa e.
      nu există 2 biserici.

      iar artele marțiale nu sunt admise de ortodoxie. e înșelare ce spune și acel preot doctor și alte titluri care sunt fără nici un folos dacă nu trăiește în Duhul Sfânt.

      Apreciază

      • tanase said, on mai 30, 2015 at 6:05 pm

        @valentin dorneanu zici; „…iar artele marțiale NU SUNT ADMISE de ortodoxie…” – esti sigur ca stii bine ceea ce sustii?

        MARȚIÁL ~ă (~i, ~e) 1) Care ține de război; propriu războaielor; războinic. ◊ Curte ~ă tribunal militar care funcționează în timp de război. 2) Care manifestă DEPRINDERI militare. Lupte marțiale.

        Sfântul Dimitrie, făcând pe frunte şi pe pieptul lui semnul crucii, l-a BINECUVANTAT pe Nestor şi i-a proorocit, zicând: „Pe Lie îl vei birui şi pe Hristos vei mărturisi”
        Iata ce spunea si Sf. Paisie Aghioratul; „În vechime când se pornea vreun război, cu vitejie mergeau să se lupte pentru apărarea Patriei, a neamului lor”
        Iarasi Sf. Daniil Sihastrul „după ce l-a povăţuit şi l-a BINECUVANTAT, sihastrul l-a îndemnat să lupte şi Vodă (Stefan) a prins curaj şi i-a biruit pe duşmani.”
        Deci sa nu e cazul sa ne pripim in aprecieri, ci mai degraba sa cautam cu staruinta si cu toata sinceritatea a afla adevarul, rugandu-ne ca Bunul Dumnezeu sa ne lumineze.

        Apreciază

      • radu bunea said, on mai 31, 2015 at 10:54 pm

        pt. valentin dorneanu.
        dar artele razboiului sunt admise de ortodoxie? ce facem daca suntem atacati de catre dusmani, nu ne aparam? Stefan cel Mare si Sfant, sau alti domnitori romani crestini, daca nu aplicau artele militare acum eram, (sa nu fie in veci !), islamici.

        Apreciază

      • tanase said, on iunie 2, 2015 at 12:49 pm

        Apreciază

  5. Ioio said, on mai 28, 2015 at 1:45 pm

    Saccsiv, in prima imagine apar doua cladiri. Una este in fata mai bine conturata, iar cealalta este in spatele primei si este stearsa, la fel ca si cei doi peretii ai primei care sunt in umbra (neluminati de lumina).
    Fara sa insinuez nimic, care ar fi Biserica Ortodoxa si care ar fi cea Catolica ?

    Apreciat de 1 persoană

    • andrei-d said, on mai 28, 2015 at 2:53 pm

      Poi spune parintele tau drag ca „Biserica Catolic e aproape fara greseala”, deci putin mai eretica, de aia e putin mai in spate. :))
      Am ajuns de rasul curcilor!
      „Ati vazut duhovnicie!” spunea parintele vostru… Mi-e scarba caet sunteti in stare sa justificati dupa capul vostru minciunile si ereziile unul inselat!

      Apreciat de 1 persoană

      • Artion said, on mai 28, 2015 at 3:51 pm

        / andrei-d

        Nu exista o consemnare directa a parintelui cum ca „Biserica Catolica e aproape fara greseala”. Asta au spus unii ca a spus parintele , informatia e denaturata.. Sunt unele marturii preluate de la oamenii mai simplii si fiecare povesteste dupa cum a inteles.. Sunt unele contradictii intre aceste marturii.

        De exemplu, In cartea „Marturii din Tara Fagarasului despre Parintele Arsenie Boca” preotul Ioan Ciungara spune :

        „Aici in Copacel, copacenii nostrii nu stiu mai nimic despre parintele Arsenie Boca, in vremea aceea Copacelul era in mare parte greco-catolic, si parintele nu primea pe greco-catolici si pe catolici . Zicea : Mergeti la voi la biserica voastra, la preotii vostrii , chiar daca oamenii se duceau de dragul lui. Parintelui nu puteai sa-i spui ca esti altceva decat esti, ca te stia el”

        Greavu Toma spune :

        Erau greco catolici atunci dar se simteau ortodox.Foarte multa lume din sat de atunci mergea acolo la manastire pentru ca era ortodoxa. La inceput nu i-a primit la impartasanie pe greco catolici , dar le-a dat binecuvantare sa mearga sa ceara aprobare de la vladica, de la episcop ca sa fie impartasiti. Si a venit Mitropolitul Nicolae Balan si a spus ca se pot spovedi si impartasi .

        Unii povestesc intr-un mod, altii intr-alt mod, fiecare dupa cum a inteles. Poate ca nu a spus doar „Biserica catolica este aproape fara greseala” a mai spus si alt ceva insa doar atat s-a consemnat. Sunt marturii culese dupa ’89 iar unii din cei ce marturisesc l-au cunoscut pe parintele in anii ’40 sau ’50.. Informatia nu s-a pastrat in forma exacta. Judecand in ansamblu : au trecut multi la ortodoxie si datorita parintelui Arsenie..

        Apreciat de 2 persoane

      • andrei-d said, on mai 28, 2015 at 4:23 pm

        „Au trecut” la ortodoxie. :)) Fara botez fara mirungere, doar asa, ereticii grecocatolici au venit in Biserica si s-au rugat si au murit dar NEBOTEZATI nu s-au mantuit! Parintele ii trimetea la „preotii” lor ca greselile sunt minime!
        FRATE, esti paranoia? Arsenie Boca cu 3 facultati si tot nu ii considera pe papistasi eretici??? Daca el invatat nu facea deosebirea categori, dar ce sa mai spui de cei neinvatati?
        Sf. Cosma Etolianul: “Raul va veni de la cei cititi [invatati, intelectuali]”.
        Adica rataciti, chiar daca au carte, va vor ambala apostazia in cuvinte frumoase.

        Apreciat de 1 persoană

      • Artion said, on mai 28, 2015 at 8:23 pm

        / Andrei-d

        Cand zic „au trecut la ortodoxie” ma refer incluzand botezul si mirungerea. Parintele Aldea are dreptate, deja nu mai e dialog intre noi ci e disputa .

        Apreciat de 1 persoană

      • andrei-d said, on mai 28, 2015 at 11:22 pm

        Poi disputa, vreti sa canonizati vrajitori!

        Apreciază

      • Artion said, on mai 29, 2015 at 12:35 am

        / andrei-d

        vraijor = Persoană care face vrăji (1), care se ocupă cu vrăjitoria.

        „Oamenii umblă după făcători de minuni – fie ei şi vrăjitori. Dar vă spun că minunea cea mai mare e înnoirea vieţii tale pe temelia ei Iisus Hristos; e încreştinarea voinţei tale: asta-i minunea cea mai mare, care
        ne stă cu adevărat la îndemână şi ni s-a dat nouă poruncă
        : „înviaţi pe cei morţi !” După învierea ta tânjeşte Iisus.” (Arsenie Boca – Cuvinte vii)

        Si alt citat interesant, desi nu are treaba cu subiectul :

        „Iertarea păcatelor nu înseamnă că le spovedeşti mereu şi le iei de la capăt – că iarăşi le vei spovedi. Creştinismul mai e şi chestiune de refacere a voinţei. Ne trebuie bunăvoinţa voastră – ca s-o facem voinţă;
        tărie de caracter şi simţire de obraz.” (Arsenie Boca – Cuvinte vii)

        Apreciat de 1 persoană

      • cristi said, on mai 29, 2015 at 2:49 am

        @andrei-d,

        Zici: „„Au trecut” la ortodoxie. :)) Fara botez fara mirungere, doar asa, ereticii grecocatolici au venit in Biserica si s-au rugat si au murit dar NEBOTEZATI nu s-au mantuit!”

        Cred ca stii totusi ca in 1948, cand a avut loc revenirea in masa a catolicior la ortodoxie (o hotarare luata de comunistii care nu mai doreau legatura acelora cu Vaticanul) Sinodul BOR a hotarat ca nu este nevoie de un alt botez, considerandu-se ca au fost adusi la greco-catolicism cu forta de Imperiului austro-ungar (prin gen. Bukow), si deci nu din inclinare eretica, si de asemenea, s-a luat in considerare ca botezul lor se facea in randuiala ortodoxa, conform vechilor canoane, nu precum la romano-catolici. Deci lipsa unui al doilea botez pt. greco-catolicii reveniti la ortodoxie nu i se poate imputa parintelui Arsenie, care a facut ascultare de ierarhie.

        Apreciat de 1 persoană

      • PG said, on mai 29, 2015 at 8:05 am

        andrei-d
        tu mai comentezi mult pe aici ?

        Apreciat de 1 persoană

      • andrei-d said, on mai 29, 2015 at 11:54 am

        hai hai

        Apreciază

      • andrei-d said, on mai 29, 2015 at 11:55 am

        Poate ma sui in carca ta, arsenistule!

        Apreciază

      • valentin dorneanu said, on mai 29, 2015 at 10:00 pm

        @PG
        da tu cine ești și de ce te iei de andrei-d ?

        Apreciat de 1 persoană

      • auditus said, on mai 30, 2015 at 10:09 pm

        Dacă un catolic trece la ortodocşi, nu i se mai face botezul. În cadrul unei slujbe speciale, el mărturiseşte în faţa preotului, în biserică, lepădarea de ereziile şi greşelile catolice şi faptul că acceptă mărturisirea de credinţă ortodoxă. Apoi, este miruit cu sfântul şi marele Mir şi i se citeşe dezlegarea rânduită. Dacă un ortodox trece la catolici, trebuie să primească botezul papistaş. Se face catolic, dar îşi pierde sufletul. Cu catolicii, încă nu am ajuns la unire. Au cedat ei în favoarea noastră, până acum; vreo 13 puncte, dar mai sunt zece puncte mai importante care ne despart (Ne vorbeşte Părintele Cleopa, vol. 9, Episcopia Romanului, 1999, pp. 127-128).

        Apreciat de 1 persoană

      • andrei-d said, on mai 31, 2015 at 10:11 am

        auditus,
        Spurcaciunea de „Filioque” e destul sa arda din temelii si sa osandeasca in gheena toata spurcaciunea de secta papistasa si toate celelalte erezii! Nu cugetati ca papistasii sunt draguti, simpli si credinciosi, caci ei defapt in sinea lor sunt mandri si trufasi, vedem cum in „inima smerita si infranta Dumnezeu nu o va urgisi”, si-i arata calea spre Ortodoxie, dar ei nu sunt sinceri cu ei insisi, nu se leapada de sine si nu cauta adevarul. Vai celor ce batjocoresc Duhul lui Dumnezeu, pe Maica Domnului, Sfanta Treime, VAI LOR.

        Apreciază

    • Ioio said, on mai 28, 2015 at 3:10 pm

      Ok, scuze. Era logic ca prima sa fie Catedrala Sf. Sofia din Constantinopol
      Nu citisem textul de mai jos.

      Apreciat de 1 persoană

    • Radu Iacoboaie said, on mai 28, 2015 at 8:35 pm

      Caută pe google imaginea Catedralei Sfintei Sofia și vei vedea că este cea luminată din față…

      Apreciază

  6. Radu Iacoboaie said, on mai 28, 2015 at 1:49 pm

    saccsiv

    Am unele obiecții importante despre ce se zice că a spus părintele Aldea (nu am acces la facebook și nu pot verifica personal pe contul dânsului).

    În primul rând, nu este nici un război între noi. Așa îl prezintă unii. Dar polemica a deviat spre o dispută sterilă… Asta da… Este exagerat a afirma că eu sau cei care au luat apărarea părintelui Arsenie Boca suntem pătimași… În ceea ce mă privește pe mine cel puțin, nu pot fi acuzat că am pus patimă și l-am idolatrizat… Știu foarte bine ce înseamnă idolii în ziua de azi și idolatrizare. Niciodată nu am venerat pe cineva dându-i Slava despre care știm că se cuvine doar lui Dumnezeu. Ar însemna să încălcăm primele două porunci divine… Nu am pus patimă nici dacă am scris mai mult decât toți. Efectiv am destule lucruri de subliniat și replici de dat. A fi activ nu înseamnă a fi propagandist. Să nu confundăm lucrurile…

    În al doilea rând, există voci care spun că părintele Aldea este UN OM AL SISTEMULUI… Adică lupta împotriva cipurilor RFID și ecumenismului etc… este o luptă falsă, prin care mai mult este ajutat sistemul care promovează Noua Ordine Mondială. EXEMPLU: la dezbaterea publică privind respingerea cardurilor electronice de sănătate de la Institutul Național de Sănătate Publică, părintele a promovat soluția ca alternativa la aceste carduri să fie ADEVRINȚA DE ASIGURAT, care în fond ERA ȘI SOLUȚIA ÎN EXTREMIS A SISTEMULUI… ȘI CARE A FOST ADOPTATĂ PÂNĂ LA URMĂ (având marile sale inconveniente)…

    Noi, cei de la Mișcarea pentru Apărarea Ortodoxiei am recomandat altceva și anume MENȚINEREA ÎN PARALEL CU CARDURILE ACESTEA A SISTEMULUI ANTERIOR (calitatea de asigurat să fie dovedită cu adeverință de salariat, cupon de pensie, carnet de șomer etc…) INTERESANT ESTE FAPTUL CĂ DUPĂ DEZBATEREA PUBLICĂ, PĂRINTELE ALDEA MI-A TRIMIS MESAJ ȘI ȘI-A EXPRIMAT TEMERILE LEGATE DE OBȚINEREA ADEVERINȚEI DE ASIGURAT DE LA CNASS… ȘI CU ARGUMENTE BINEÎNȚELES…

    Apreciază

    • Radu Iacoboaie said, on mai 28, 2015 at 1:50 pm

      erată: ADEVERINȚA DE ASIGURAT…

      Apreciază

    • Radu Iacoboaie said, on mai 28, 2015 at 2:16 pm

      Acuzația cu IDOLATRIZAREA nu este nouă de altfel… Primul acuzator a fost blogerul și ,,teologul de serviciu” Andrei Dinu (cu Ortodoxia Tradiționalistă și Theologie Patristică)… De fapt, un ultra-ortodox, care atacă ortodoxia prin extremismul său… Așa cum în politică un rol asemănător l-a jucat Corneliu Vadim Tudor, acela de ultra-naționalist, pentru a compromite de fapt naționalismul curat și necesar în România…

      Apreciază

    • saccsiv said, on mai 28, 2015 at 2:51 pm

      Radu Iacoboaie

      Daca nu ai acces la facebook nu mai zice ca se zice.

      Apreciat de 1 persoană

      • Radu Iacoboaie said, on mai 28, 2015 at 3:08 pm

        COMENTARIU FOARTE IMPORTANT TRIMIS DE PĂRINTELE MIHAI ALDEA PREOTULUI MATEI VULCĂNESCU:

        vt (mai 28, 2015 la 7:38 am)

        Raspunsul dat de Parintele Andrei Aldea Parintelui Matei Vulcanescu, dupa ce acesta din urma l-a acuzat de erezie pe Parintele Arsenie Boca (comentariu postat in urma articolului de care aminteai), raspuns care mi se pare foarte elocvent si bine conturat:

        Părinte Matei Vulcanescu, iată că se întâmplă exact ceea ce nu doream: transformarea ŞI a acestui loc într-o dispută pe temă.
        Ştiam că imediat se va lansa cineva care se crede deţinător al adevărului şi care, precum evoluţioniştii, crede că dacă poate presupune ceva a dovedit deja.
        Din această clipă orice replică s-ar da, oricât de blândă sau echilibrată, va risca să declanşeze bulgări de zăpadă tot mai mari, până la avalanşă. Aşa cum se întâmplă mereu.
        Dacă tot vorbim de a fi nepărtinitori, puteam să ne oprim aici şi să continuăm discuţia pe privat, ca în atâtea privinţe, pentru a putea veni apoi public în armonie, cu lucrurile limpezite.
        Dar, dacă tot s-a lansat public problema, susţin că este aberant să pui sensul egal între aprecierea unei persoane şi aprecierea unei doctrine.
        Chiar şi la nivelul aprecierii sfinţeniei.
        Indiferent ce ar spune cei care cred că le ştiu pe toate, Părintele Arsenie Boca a avut în operele lui o poziţie corectă faţă de Catolicism. Ştiu asta pentru că le-am citit.
        Eu nu discut aici despre ce spun unii sau alţii pe seama Părintelui Arsenie Boca, ci despre ceea ce am citit în operele scrise de el, verificabile prin manuscrisele rămase de la el. Precizez asta deoarece bârfele sunt lege în România. Iar eu în această privinţă nu fac rabat, adică nu pot accepta afirmaţii neverificate serios.
        Trebuie să subliniez aici un lucru de cea mai mare importanţă: lucrurile se judecă întotdeauna nuanţat şi în funcţie de epocă.
        Liniile extremist tranşante sunt întotdeauna falsificatoare.
        În epoca în care a trăit Părintele Arsenie Boca exista o cunoaştere a vieţii lui Francisc de Asisi care îl făcea pe acesta un ortodox în Catolicism. Acest lucru se poate vedea la mulţi teologi şi l-am auzit eu însumi în Facultatea de Teologie Ortodoxă din Bucureşti.
        În România abia după 1995 a început să se răspândească şi altă părere despre Francisc de Asisi şi informaţiile să devină diversificate. Doar că atunci Părintele Arsenie Boca era deja dincolo!
        Câtă vreme Părintele Arsenie Boca şi-a exprimat în scris nădejdea revenirii catolicilor la Ortodoxie, nu a unei uniri în neant sau relativiste; câtă vreme Părintele Arsenie Boca a arătat clar faptul că Papalitatea este greşeală şi îndrumă pe cei care o urmează pe o cale greşită; câtă vreme Părintele Arsenie Boca a spus clar că Biserica lui Hristos este Biserica Ortodoxă, faptul că a crezut că Francisc de Asisi este o excepţie în Catolicism – aşa cum a fost şi încă este crezut de zeci de milioane de oameni din întreaga lume – nu constituie o greşeală dogmatică. Înseamnă că în acea privinţă a fost dezinformat.

        Cunosc un caz care mi se pare – dacă nu suntem pătimaşi – foarte lămuritor.
        Un creştin evlavios, anti-ecumenist, a văzut pe stradă un preot cu părul alb, barbă albă şi o cruce evident ortodoxă la gât, aşa cum îi era toată ţinuta. A cerut binecuvântare şi i-a sărutat mâna. Apoi a aflat că era preot greco-catolic. Ceea ce, desigur, l-a întristat, deoarece el nu îi consideră pe aceştia preoţi. Şi a venit la mine să-mi spună că „a căzut în erezie” (aşa îi spusese cineva…). I-am explicat că de vreme ce el l-a crezut preot ortodox Dumnezeu aşa i-a primit închinarea, chiar dacă binecuvântare nu a primit. Şi că aşa ceva nu este erezie, ci greşeală. Că, desigur, cere mai multă băgare de seamă, mai mult discernământ pentru viitor, dar nu este cădere din credinţă, aşa cum îi spuseseră unii „încurajatori”.
        Şi în cazul Părintelui Arsenie Boca avem evident o greşeală. Ca unul care cunosc mediul în care au învăţat teologia Nichifor Crainic sau Părintele Dumitru Stăniloaie, ştiu foarte bine cât de greu era să scapi de toate greşelile de acolo.
        Asemenea erori au fost prezente şi la sfinţii închisorilor – printre care, de altfel, a fost şi Părintele Arsenie Boca – şi sunt scuzabile prin lipsa de informaţie.

        Desigur, se poate contraargumenta la ceea ce am spus.
        De fapt, se poate contraargumenta la orice.
        Partea tristă este că tocmai asta aş vrea să evităm, un şir necontenit de replici. Care sigur vor ajunge prea departe. Şi voi fi nevoit să încep să şterg.
        Cei care se ştiu teologi pot coresponda cu mine pe mail ca să încercăm să lămurim lucrurile pe temă, pot face un grup de lucru spre a lămuri serios problema, fără patimă şi agitaţie. Dar mania nesfârşitelor certuri pe facebook sau alte medii virtuale mi se pare cu totul dăunătoare şi anti-creştină, ca să nu spun eretică. Deşi nu este deloc departe de această stare.

        (Închei cu un citat din Părintele Arsenie Boca, în acelaşi timp celebru şi prea puţin cunoscut – depinde despre care tabără vorbim:

        ,,Ecumenismul? Erezia tuturor ereziilor. Căderea Bisericii prin slujitorii ei. Cozile de topor ale apusului. Numai putregaiul cade din Biserica ortodoxă, fie ei: arhierei, preoţi de mir, călugări sau mireni. Înapoi la Sfânta Tradiţie, la Dogmele şi Canoanele Sfinţilor Părinţi ale celor şapte Soboare Ecumenice, altfel la iad cu arhierei cu tot. Ferească Dumnezeu!’’ (Talanţii împărăţiei, p.197)) – Parintele Mihai Andrei Aldea
        In rest chiar nu ma mai intereseaza ce zic habaucii despre Sfantul Parinte Arsenie Boca, este pacatul lor, si vor da socoteala pentru asta.

        SURSA: blogul vremuritulburi

        Apreciază

      • saccsiv said, on mai 28, 2015 at 4:01 pm

        Radu Iacoboaie

        Parintele Aldea da vina pe vremuri. Chiar de ar fi asa, de ce totusi parintele Arsenie Boca e singurul care l-a pictat pe eretic? Ca doar si pe vremea aia se pictau biserici. Poate pentru ca ceilalti pictori nu se credeau mari si ca atare pictau cuminti. Pe cand parintele Arsenie Boca s-a mandrit si a considerat ca poate veni cu inovatii.

        Apreciat de 1 persoană

      • el said, on mai 28, 2015 at 3:28 pm

        saccsiv

        din cele citate de Radu aici se vede CLAR ca popa Aldea e proboca si ambaleaza in stilul lui fariseic si mieros OTRAVA in cuvinte poleite si sforaitoare ca sa justifice INSELAREA lui boca.
        Imi pare foarte rau dar eu pentru Aldea nu am respect si nu-l consider demn de luat in seama. Desigur iti respect opinia fata de el si rugamintea.

        Apreciat de 1 persoană

      • Radu Iacoboaie said, on mai 28, 2015 at 4:31 pm

        saccsiv

        Dacă tu consideri harul primit de la Dumnezeu o inovație nu am nimic de zis… A pictat în plin comunism CEEA CE NU PUTEA SPUNE PRIN PREDICI CA PĂRINTE IEROMONAH… SENSURILE ȘI SEMNIFICAȚIILE PICTURILOR DE LA DRĂGĂNESCU SUNT PROFUNDE… TREBUIE ANALIZATE DAR CU RĂBDARE ȘI MULT DISCERNĂMÂNT… TOT NU POT SĂ-I ÎNȚELEG PE CEI CARE ÎI NEAGĂ PICTRILOR SALE SENSUL PROFETIC… CHIAR NU POT…

        Apreciază

      • Radu Iacoboaie said, on mai 28, 2015 at 4:32 pm

        erată: PICTURILOR…

        Apreciază

      • Artion said, on mai 28, 2015 at 5:05 pm

        / Saccsiv

        Daca a gresit in privinta lui Francisc de Assisi, inseamna ca a gresit si parintele Arsenie Papacioc cand a spus :

        „Dacă n-ar avea aceste sapte Taine ar fi eretici. Este numai o greseală confesională. Dar ne despart foarte importante lucruri de dogmă. Referitor la sfintii catolici, ei nu făceau dogmatică când trăiau. Dacă am face o comparatie între Sfântul Serafim de Sarov si Sfântul Francisc de Assisi, ei erau sfinti prin rugăciune , prin lipsuri extraordinare, nu vorbeau de rău. Ei rămân de valoare. Noi discutăm aspectul dogmatic. ” (Dialoguri cu Parintele Arsenie Papacioc)

        http://www.sfaturiortodoxe.ro/prarsenie_secte.htm

        Dumnezeu sa ne ierte pe toti ! Caci nimeni nu e fara greseala..

        Apreciat de 1 persoană

      • Altul said, on mai 28, 2015 at 8:41 pm

        @Artion. Parintele Arsenie Papacioc si-a revizuit total atitudinea fata de catolici. Dialogul ala e foarte vechi, pe cand in cartea Singur Ortodoxia si in multe din filmarile recente spune foarte clar ca sunt eretici catolicii.

        Apreciază

      • Artion said, on mai 28, 2015 at 8:56 pm

        / Altul

        Asta am si spus :

        „…daca a gresit in privinta lui Francisc de Assisi, inseamna ca a gresit si parintele Arsenie Papacioc cand a spus…”

        Apreciat de 1 persoană

  7. ortodoxend said, on mai 28, 2015 at 1:56 pm

    Faptul ca Arsenie Boca a ridicat atat de multe semne de intrebare imi spune ca ceva nu este in regula. Sfintii sunt cei care lumineaza, nu lasa nimic de interpretat si lamuresc totul pana la intelegerea celui mai slab cu mintea. Comparati cu sfintii cei mai recenti: Calinic de la Cernica, Arsenie Papacioc, Paisie Aghioratul. Interbarea trebuie pusa in felul urmator: cine are cel mai mult de castigat de pe urma lui Arsenie Boca in zilele noastre, crestinii sau vrajsmasul. Cazul Arsenie Boca a reusit sa nasca controverse, sa ridice semne de interbare, dezbinare intre crestini, oameni care idolatrizeaza pe Boca mai mult decat invataturile Bisericii. Oare nu are vrajmasul mai mult de castigat ? Cititi cum vrajmasul poate sa nasca sfinti falsi care spun 99% adevar dar au 1% misiune anti-crestina, doar in felul acesta te poti inflitra printre crestini ca sa-i dezbini – http://ortodoxend.wordpress.com/2015/05/10/arsenie-boca-sfant-sau-inselare/

    Apreciat de 3 persoane

    • andrei-d said, on mai 28, 2015 at 2:57 pm

      Ioisfif Trifa, Ilarion Argatu si Arsenie Boca, trioul INSELATILOR!
      Un ratacit ce a studiat neoprotestanti, altul de care demonii se speriau cel mai tare (spune Arsenie Boca despre Argatu:))) si la urma cel mai periculos, care a studiat teologie catolica si religii orientale, dar nu doar teorie, caci spune vrajmasul din el „sa vad din propria experiente”! Cum sa fie aceasta experienta? Nu lucrarea cu necuratul? HALAL ORTODOCSI!

      Apreciat de 1 persoană

      • ortodoxend said, on mai 28, 2015 at 3:15 pm

        Despre Ilarion Argatu nu se pot sustine astfel de afirmatii. Tot ce a venit de la Cernica a fost intotdeauna in linia dreapta a ortodoxiei. Ilarion Argatu n-a spus nimic despre sine in duh de mandrie, ci intotdeauna smerit si cu frica de Dumnezeu. Demonii se sperie de Argatu pentru ca au de ce.

        Apreciat de 1 persoană

      • andrei-d said, on mai 28, 2015 at 3:21 pm

        Fortezi nota cu sfinti prefabricati! Asculta-i interviurile si vezi ce duh avea, primul care a atras atentia atat a ratacitului Arsenie Boca cat si a lui Ilarion este parintele Adrian Fageteanu.
        Nu te pune la masa inselatilor.

        Apreciat de 1 persoană

      • Getul said, on mai 28, 2015 at 3:24 pm

        Andrei- d
        E clar ca nu ai inteles nimik din mesajul Parintelui Aldea.

        Apreciat de 1 persoană

      • andrei-d said, on mai 28, 2015 at 4:16 pm

        Getul, nu erai la spam? :))

        Apreciat de 1 persoană

  8. Radu Iacoboaie said, on mai 28, 2015 at 2:02 pm

    Reblogged this on APĂRAREA ORTODOXIEI – Radu Iacoboaie.

    Apreciază

  9. Klauss said, on mai 28, 2015 at 2:05 pm

    Puse una langa cealalta (Biserica Ortodoxa si erezia catolica), este mult mai usor de remarcat antiteza/ discrepanta/ prapastia intre cele doua. Si Lucifer a fost in Lumina si Slava Dumnezeiasca pana s-a desconspirat si a fost aruncat din Imparatia Cereasca. Asa va pati si biserica catolica; se mai bucura in Hristos, Soarele Dreptatii, fiindca se mai asteapta ca ei sa paraseasca ereziile si sa se intoarca la Adevar, la Biserica Dreptslavitoare Soborniceasca. Pana nu parasesc ereziile, nu ne putem uni cu ei. Sub nici o forma!

    Apreciat de 1 persoană

    • nikodim said, on mai 28, 2015 at 3:18 pm

      In Iconografie, antiteza se reprezinta pozitionand cele doua extreme in locuri opuse. De exemplu Raiul sus, iadul jos.Intelegi? In nicio icoana ortodoxa nu vei gasi pe satan reprezentat langa Hristos. Nu pot fi plasate acestea alaturate in acelasi plan orizontal si mai ales in aceeasi „aureola”. Ce partasie are Hristos ci veliar, ce partasie are Ortodoxia cu erezia?
      Si nu este cazul sa dam noi propriile interpretari lucrurilor din Biserica, inclusiv reprezentarilor iconografice, lucruri care deja au fost explicate si stabilite de Sfintii Parinti in Sfintele Canoane. Mai bine cercetam acolo daca avem indoieli sau necunoastere si vrem sa ne lamurim. Altfel riscam sa picam noi insine in ratacire.
      Interpretarile proprii le putem face si exprima la galeriile de arta nu in Biserica.

      Apreciază

      • Radu Iacoboaie said, on mai 28, 2015 at 3:31 pm

        nikodim

        Bine… Și dacă Sinodul pan-ortodox de anul viitor va impune ECUMENISMUL în loc să-l condamne așa cum au propus și își doreau clericii greci încă de câțiva ani, ATUNCI NU SE VA ÎMPLINI OARE FRAȚILOR ȘI ACEASTĂ PROFEȚIE PICTATĂ DE PĂRINTELE ARSENIE BOCA ÎN BISERICA DRĂGĂNESCU?…

        Apreciază

      • nikodim said, on mai 28, 2015 at 4:48 pm

        Radu Iacoboaie,
        Profetia aceasta cu ecumenismul a fost facut de Altii cu mult inaintea „profetiei pictate”…chiar daca „profetia pictata” presupunem ca este profetie.

        Apreciază

      • marin said, on mai 28, 2015 at 8:19 pm

        Da , saracu parintele Boca , i s-a terminat hartia si atunci a inceput sa picteze „profetii” !

        Apreciază

      • Radu Iacoboaie said, on mai 28, 2015 at 10:02 pm

        marin

        Batjocura nu rămâne nepedepsită de sfinți sau de Dumnezeu… Dumnezeu Însuși nu se lasă batjocorit… În Rusia unul care l-a hulit pe Sfântul Nicolae s-a transformat în statuie de piatră și comuniștii atei n-au avut ce-i face…

        Apreciază

      • el said, on mai 28, 2015 at 11:24 pm

        iacoboaie iar vortbeste di auzite si asa evident cu aproximari ca el NIMIC nu stie despre Ortodoxie el e cu „treaba” pe aici;..

        iacoboaie trantorule platit DEGABA, pentru instructia ta care NIMIC nu ai citit din Ortodoxie caci iti Adevarul intoxica dracii care ii ai in tine, pe viitor sa stii ca : ” În Rusia unul care l-a hulit pe Sfântul Nicolae s-a transformat în statuie de piatră și comuniștii atei n-au avut ce-i face…”______ este vorba de o FEMEIE Zioa cea de piatra care i-a INGROZIT pe inaintasii tatucilor tai, aia care te-au trmis si pe tine sa faci tulburare in Biserica. Spune-le din partea mea ca ESTI PREA PROST, te-ai dat de gol, pot sa te trimita ” in adormire” inapoi ca esti INAPT pentru misiunea pe care o ai desi Saccsiv ti-a dat o sansa !

        mergi la reciclare ca esti DEPASIT ! Ti-am spus ca esti atat de PROST ca devii INOFENISV, sefii tai intr-o zi, ORICAT de prosti sunt si ei or sa priceapa si atunci…. VAI de tine

        Apreciază

      • Radu Iacoboaie said, on mai 29, 2015 at 1:03 am

        el

        Mulțumesc, mulțumesc… Mai ai și alte complimente?…

        Apreciază

      • Ion said, on mai 29, 2015 at 8:49 am

        Marin, este o batjocura ce spui, se stie foarte bine ca nu putea publica nimic in comunism din cauza cenzurii. E si ridicol sa vorbim de publicare. Era periculos atunci si sa scrii nun jurnal intim, pentru tine, acasa la tine, daca se afla puteai face inchisoare sau puteai fi omorat. Gheorghe Ursu a fost omorat in 1985 exact pentru asta, iar Ianolide scria pe foi pe care le ascundea cu mare frica, la el acasa… Parintele Arsenie Boca a gasit modalitatea de a comunica ceva, oamenilor, prin pictura. A il picta pe Iisus in zeghe nu a fost un act de mare curaj ? Se vorbeste numai de pictura de la Draganescu si cam deloc despre restul…

        Apreciat de 1 persoană

  10. Radu Iacoboaie said, on mai 28, 2015 at 2:12 pm

    Și prin acest articol se neagă (după cum se poate înțelege) în mod indirect proorocirile făcute de părintele Arsenie Boca… Unele deja s-au împlinit…

    Nu a avut oare sfinția sa darul înainte-vederii (de a i se descoperi unele momente din viitor, precum data morții sale, moartea cuplului ceaușist și multe altele), precum și darul vederii în duh (cum îl numesc unii ,,clarvăzător”, un termen nu tocmai potrivit, pentru că sugerează și altceva)?

    Apreciază

    • ortodoxend said, on mai 28, 2015 at 3:41 pm

      Aceste daruri ale inainte-vederii nu sunt chiar daruri sfinte daca nu sunt puse in slujba zidirii, a mantuirii aproapelui. Dumnezeu ofera astfel de daruri omului curatat de patimi:
      – din iubire, pentru a-i arata dragostea
      – pentru ca stie ca le va folosi corect si in folosul mantuirii aproapelui
      Cand proorocesti despre moartea ta si a ceausestilor nu ai zidit cu nimic. Nu ai pus nici un efort pentru mantuirea aproapelui. Faci doar spectacol. Daca proorocirea anunta vremuri grele iar sfantul indeamna cu duiosenie la pocainta, si se roaga si el pentru crestini, aceasta este adevarata lucrare crestina.
      Cat despre minuni, multe minuni se pot face chiar de catre satana.
      Va rog, haideti sa discernem aceste duhuri, sa intelegem inselarea si sa o despartim de adevar.
      Un sfant este in primul rand un om trecut prin chinurile de a se naste a doua oara, o etapa a evolutiei spre duhovnicie care te transforma pe viata, te face sa intelegi durerea lumii, sa vezi cat de mult suspinda Dumnezeu pentru fiinta lui, pentru creatie. Aceste lucruri te indurereaza, harul lui Dumnezeu schimba inimia, dorintele, poftele, intelegerea, si vei fi un om nou ce nu are timp de proorociri goale, picturi ambigue, si altele asemenea. Toata viata ta iti este indreptata de Dumnezeu spre anonimat, spre pocainta, pentru rugaciune. Daca Dumnezeu nu vrea sa lase lumina ascunsa, atunci El o va face cunoscuta si prin ea isi va indeplini planurile mantuitoare, insa in nici un caz nu va accepta sa iasa dezbinare in lume din cauza unui sfant pe care Dumnezeu l-a adus sa mantuiasca. Harul din sfinti fac ca lucrarea acestora pe pamant sa dainuiasca, nu sa uimeasca, sa uneasca nu sa desparta, sa lumineze nu sa nasca semne de intrebari, sa indemne la viata curata nu la unire cu crestinii necurati.

      Apreciat de 1 persoană

      • Radu Iacoboaie said, on mai 28, 2015 at 4:40 pm

        Până la un punct ai dreptate… Dar pe urmă mergi pe traseul celorlalți… Oare minunile diavolului nu sunt destul de diferite și ca obiect, și ca durată de existență și consecințe etc… OARE HRISTOS ÎNSUȘI N-A FOST ACUZAT LA FEL DE CĂTRE FARISEI CĂ SCOATE DEMONI CU AJUTORUL LUI BEELZEBUL?… Cunoașteți probabil răspunsul Mântuitorului nostru…

        Apreciază

      • ortodoxend said, on mai 28, 2015 at 8:53 pm

        Nu-mi pasa de cata dreptate am. Cel mai mult ma doare pentru cei care amesteca credinta adevarata cu un pic din alta credinta, un pic parere personala, un pic sugestie de la vrajmas, un pic influenta din alta parte, si uite asa isi pun in pericol mantuirea cand vor veni vremuri mai inselatoare. Nu vreau sa mai spun despre Boca decat atat: din alergatura proprie mie mi se pare dubios tot ce are legatura cu el.

        Apreciat de 2 persoane

  11. zyke said, on mai 28, 2015 at 2:13 pm

    bine, dar cum se explica faptul ca o icoana a parintelui Arsenie de la o troita a lacrimat recent… si Parintele Calistrat zice ca e minune…

    Apreciat de 1 persoană

    • el said, on mai 28, 2015 at 3:04 pm

      Popa Calistrat procip e o „autoritate” acum la voi, vad ca nu se dezminte sa ia minciuna drept adevar…. ii cunostem „discernamantul” deja de la atitudinea fata de cipuri.

      Apreciat de 1 persoană

      • Artion said, on mai 28, 2015 at 4:38 pm

        / zyke

        Asa cred si eu ca prima icoana, acea de la Vaslui chiar este o minune de la Dumnezeu , icoana portret a inceput sa lacrimeze in ziua de 23 aprilie de Sfantul Gheorghe , dupa ce a fost pusa in troita..

        In schimb de celelalte doua „minuni” , aparute dupa evenimentul de la Vaslui, cea cu chipul pe ciment din Bucuresti si cea din Arges, sunt sceptic ca ar fi minuni.. Femeia aceea din Arges ( care spune ca au lacrimat atat icoana Maicii Domnului cat si poza parintelui Arsenie ) , manifesta anumite probleme (ameteli, dureri de cap).. Nu stiu de ce dar eu unu nu o iau in serios.. Apoi tot aceea femeie vorbeste despre „chakre” , asa ca pentru mine unul, chackrele n au nici o treaba cu ortodoxia si sfintii..

        Este exact cum descrie parintele Arsenie Boca in „Cararea Imparatiei” :

        Vicleanul baga de seama ce face Dumnezeu si face si el la fel. Trimite Dumnezeu slujitori, trimite si el; trimite Dumnezeu vedenii, se arata si el. Propovaduieste Dumnezeu iubirea de oameni fara deosebiri si margini, propovaduieste si el. Cu un cuvant: contraface tot ce face Dumnezeu si de de rapa pe oameni cu mullimea inselaciunilor

        Apreciat de 1 persoană

    • Radu said, on mai 28, 2015 at 3:49 pm

      Nu ai cum sa dovedesti clar unde e cu adevarat minune si unde e cu adevarat minciuna si inselare.

      Personal nu cunosc metode sau semne cu care sa se probeze asa ceva, trebuie sa iti pui nadejdea si increderea in onestitatea si buna credinta a celui care iti zice ca e o minune acel eveniment.
      False miracole au aparut si la catolicii si altii asta nu inseamna ca sunt cu adevarat minuni.Stiu ca au fost minciuni ca aia sunt eretici nu au cum sa aiba loc minuni la ei e o aberatie.

      Cel rau e foarte inteligent in a ii face pana si pe cei mai luminati si plini de har sa pice in capcana.

      Atentie si moderatie si o minte rece inainte de a ne increde !

      Apreciat de 1 persoană

  12. Radu Iacoboaie said, on mai 28, 2015 at 2:23 pm

    ÎNCEPEM SĂ ÎNȚELEGEM ASTFEL CUM STAU LUCRURILE ÎN ULTIMA VREME… TOȚI ACEȘTIA CARE POZEAZĂ ÎN ORTODOCȘI PUR-SÂNGE ȘI ATACĂ MEMORIA PĂRINTELUI ARSENIE BOCA ȘI LUCRAREA DUMNEZEIASCĂ SĂVÂRȘITĂ PRIN SFINȚIA SA, SUNT ZELOTIȘTI ȘI ULTRA-ORTODOCȘI CARE SE PREVALEAZĂ DE SFINȚII PĂRINȚI, DE PATRISTICĂ, ÎNSĂ FĂRĂ A FI DELOC ÎN DUHUL ACESTOR SFINȚI AI ORTODOXIEI…

    ÎNCHINAREA FAȚĂ DE DUMNEZEU SE FACE NUMAI ÎN DUH ȘI ÎN ADEVĂR…

    Apreciază

    • nikodim said, on mai 28, 2015 at 3:07 pm

      Radu Iacoboaie,
      „ÎNCHINAREA FAȚĂ DE DUMNEZEU SE FACE NUMAI ÎN DUH ȘI ÎN ADEVĂR…” Si indrumarea spre Duh Si Adevar, pentru a nu lasa loc niciunei urme de sminteala, mai ales in situatii controversate, se face prin SFINTELE CANOANE. Uneori pot parea prea zelotiste si ultra-ortodoxe aceste Sfinte Canoane, cand ele ne deranjeaza…Dar ADEVARUL este numai Unul, indiferent daca EL noua nu ne place uneori.

      Apreciat de 1 persoană

    • Radu Iacoboaie said, on mai 28, 2015 at 3:18 pm

      nikodim

      Nimeni dintre noi nu a negat vreunul dintre SFINTELE CANOANE de care tot vă prevalați ca și de Sfinții Părinți … Care Părinți sunt la o altă înălțime duhovnicească și înțelegere decât noi, decât voi…

      Apreciază

      • nikodim said, on mai 28, 2015 at 3:24 pm

        Radu Iacoboaie,
        Indubitabil ca Aceia sunt cu mult deasupra noastra, insa ei au lasat pentru unii ca noi aflati in situatii ale vietii de toate felurile, scrise clar, Sfintele Canoane, accesibile intelegerii tuturor…celor care vor sa stie de ascultare si indrumare, evident.

        Apreciat de 2 persoane

      • nikodim said, on mai 28, 2015 at 3:55 pm

        Si va rog sa ma lamuriti daca expresia d-voastra adresata mie: „SFINTELE CANOANE de care tot vă prevalați ca și de Sfinții Părinți”, este cumva un repros? Poate ati facut-o involuntar, dar aceasta formulare: „de care VA TOT prevalati” , este folosita in formulele de exprimare a reprosului .
        Indiferent de raspunsul sau de tacarea d-voastra in acest sens, eu va pot afirma ca ma straduiesc ca orice pas care mi-a mai ramas de facut pe lumea asta sa-l raportez la Biserica si la cele prin care ne indruma Biserica spre Adevar si Mantuirea in Hristos, adica prin Evanghelie si prin Sfintele Canoane ale Sfintilor Parinti.
        Atunci cand devin prea insistent cu aceste Lucruri, sper sa nu va plictisiti sau sa va enervati ( ca si cu ghilimele mele).

        Apreciază

      • Radu Iacoboaie said, on mai 28, 2015 at 4:47 pm

        Iertare… Era un mic reproș pentru că m-am supărat puțin de toată această insistență, ,,tenacitate” a unora de a ne determina să ne ,,debarasăm” de ,,balastul” părintelui Arsenie Boca (așa cum spunea masonul Horea Roman-Patapievici, că noi trebuie să scăpăm de ,,cadavrul din debara” referindu-se la MIHAI EMINESCU!) și să-l predăm de fapt inconștient sau nu, cu știință sau fără știință MASONILOR, care ASTA AȘTEAPTĂ… PENTRU A-L FACE DE-AL LOR, VRĂJITOR (cum susține Sorin și gașca lui, dar și într-ascuns chiar ,,marele” Matei Vulcănescu… ,,Titanul”, cum îl numea recent chiar Danion Vasile, devenit stilist după un parcurs al credinței foarte sinuos și o staționare pe tărâmul ortodoxiei…

        Apreciază

      • nikodim said, on mai 28, 2015 at 9:17 pm

        Radu Iacoboaie,
        „Tenacitatea” mea referitor la Sfintele Canoane este ca si masura pasului furnicii pornita la drum spre Luna…
        Ceea ce spui tu aici insa ma uimeste:
        Zici: „Era un mic reproș pentru că m-am supărat puțin de toată această insistență, ,,tenacitate” a unora de a ne determina să ne ,,debarasăm” de ,,balastul” părintelui Arsenie Boca”
        Am inteles. Era vorba de „tenacitatea unora” (adica insistenta mea) de a raporta o chestinue controversata la Invatatura Sfintilor Parinti. Nu era vorba de altii aici si tu mie imi raspundeai nu altora. Dar nu asta conteaza.
        Tu reprosezi ca insist asupra consultarii Sfintelor Canoane in chestiunea controversata Arsenie Boca?
        Adica nu mai consultam Sfintii Parinti, nu? Ca ne supara?
        Si atunci unde mai este Ortodoxia cu care ne batem atata in piept, domnule Radu Iacoboaie, daca „acoperisul” Arsenie Boca pe care il ridicam, reiese ca nu se bazeaza pe Stalpii Ortodoxiei?
        Sau raportam chestiunile duhovnicesti acum, la HR Patapievici, Eminescu, Vulcanescu, DanionVasile, masoni, stilisti? Ca astia nu-s zeloti sau extremisti religiosi hipercritici cum incerci sa ma lamuresti cu trimitere la link-ul „educativ”. Mie imi ajung Invataturile Sfintilor Parinti si aleg sa fiu zelot hipercritic asa cum indirect sa ma numesti,si un paria aici si oriunde decat un ilustru comentator intelectual in bloguri cu raiting si pozitie amiabila fata de toti si fata de toate amestecate.

        Apreciază

      • Radu Iacoboaie said, on mai 29, 2015 at 1:00 am

        nikodim

        Răsucești foarte abil adevărul cu minciuna… Părintele Mihai Aldea nu degeaba a pus un scurt citat din scrierile părintelui Arsenie Boca, pe care l-am apreciat și eu ca fiind foarte antiecumenist, exprimarea cea mai vehementă, care nu lasă loc de îndoieli… Și se spunea acolo printre altele să ne întoarcem și la Canoanele Sfinților Părinți, de care voi abuzați ,,propagandistic” pentru a înșela vigilența ortodocșilor…

        UN ULTRA-ORTODOX (UN ZELOTIST MODERN) NU POATE FI ORTODOX! ESTE O INCOMPATIBILITATE ȘI O CARICATURĂ A UNUI ORTODOX. UN FEL DE FANATIC… EXACT CEEA CE VOR SĂ NE PUNĂ ÎN CÂRCĂ MASONII (EVREII SIONIȘTI), CUM CĂ AM FI FANATICI, EXTREMIȘTI, FASCIȘTI (la New York scandau cu câțiva ani în urmă: ,,Moarte fasciștilor creștini!”)…

        Apreciază

    • Altul said, on mai 28, 2015 at 4:05 pm

      ÎNCHINAREA FAȚĂ DE DUMNEZEU SE FACE NUMAI ÎN DUH ȘI ÎN ADEVĂR…

      Asa cum o faci tu cand negi dogme ale Bisericii?

      Ai inventat o alta poveste acum? Cei care nu sunt de acord cu Boca sunt zelotisti? Cate lucruri o sa mai calcati oare in picioare pentru Boca?

      SI nu ati negat Sfintele Canoane? Pai cand negati canonul picturii stabilit de Biserica sau spuneti erezia picturii profetice ce faceti ma? Nimeni nu se prevaleaza de Sfintii Parinti. Voi nu ii cunoasteti deloc, pentru ca in afara de Boca nu ati citit altceva, si ca sa va scoateti induceti ideea ca nu ii putem intelege noi! Daca ar fi citit cu adevarat unul dintre arsenisti pe Sfintii Parinti, niciodata nu ar fi scos pe gura nenorociri ca „harismele” primite de Boca sa picteze eretici si erezii, pentru ca ar fi stiut ca e imposibil!

      Apreciat de 1 persoană

      • Altul said, on mai 28, 2015 at 8:22 pm

        Pentru voi orice fel de evlavie la invatatura adevarata a Bisericii e „zelotism” si „intelectualism”. A-l pune pe Boca deasupra canoanelor nu e o problema. Citeste tu articolul ala ca e clar ca tu confunzi sfaturile evanghelice de a avea „mintea lui Hristos” si de a „cerceta duhurile” cu intelectualismul.

        Apreciat de 1 persoană

      • Radu Iacoboaie said, on mai 28, 2015 at 10:11 pm

        Altul

        EXACT ȘI FARISEII DIN VECHIME GÂNDEAU CA TINE… ,,Să nu lucrezi nimic, să nu atingi nimic sâmbăta”… ,,să te speli mereu înainte de masă” și multe alte exemple…

        Apreciază

      • Altul said, on mai 28, 2015 at 10:45 pm

        Fariseii din vechime lasau partile mai grele ale Legii, nu erau rigoristi, stai linistit. Iar in cazul Boca e vorba de pictarea unor erezii, iar a contesta asta nu e nimic fariseic, sau ai ajuns si tu la gandirea ecumenistilor? Folosesti acelasi set de argumente. Mai ai sa ne mai faci si „talibani” si ai rezolvat problema.

        Apreciat de 1 persoană

      • Radu Iacoboaie said, on mai 29, 2015 at 12:46 am

        Altul

        Tu nici nu stăpânești termenii bine… Părintele Arsenie a pictat erezii… Oare? Dar ai o părere bună cred și despre fariseii din vechime… Auzi tu la el, ,,nu erau rigoriști”, când de fapt ei musteau de rigorism și formalism (plăteau zeciuala, etc)… Dar erau ca mormintele văruite, frumoase pe dinafară și cu multă putreziciune înăuntru…

        Apreciază

      • Radu Iacoboaie said, on mai 29, 2015 at 12:48 am

        ȘI CARE AR FI UNA DINTRE DOGMELE BISERICII PE CARE EU AM NEGAT-O? AȘTEPT URGENT RĂSPUNS…

        Apreciază

      • Altul said, on mai 29, 2015 at 8:52 am

        Chiar Hristos le spune ca au lasat partile mai grele ale Legii, ceea ce denota ca nu erau „rigoristi”, din contra, faceau putinul care tine de litera. Si nu cred ca a fi precaut in materie de credinta e rigorism. Eu ti-am mai zis ca ai inceput sa ai limbaj de ecumenist.

        Si uite cum negi dogme:

        Radu Iacoboaie said, on mai 24, 2015 at 11:19 pm

        Cultul icoanei este important dar nu este dogmă propriu-zisă (învățătură de credință). Cine a spus asta vrea ca să aibă motiv legat de pictura nebizantină a părintelui Arsenie Boca, pentru a-l declara ,,eretic” pentru încălcarea ,,dogmei”…

        Chiar nu inteleg de ce imi ceri iar sa-ti zic, cand discutam de 3 zile pe tema.

        Apreciază

      • Radu Iacoboaie said, on mai 31, 2015 at 9:01 pm

        Altul

        Am spus mult mai multe despre icoane. Am spus că iconoclasmul este o erezie. Tu confunzi dogma cu cultul icoanelor… Nu înțelegi ce sunt cu adevărat dogmele. Nu cred că ești teolog de nici o culoare…

        Apreciază

    • tanase said, on mai 30, 2015 at 8:57 pm

      Jakob-wae esti indracit de-a binelea, dai semne vadite de schizofrenie paranoida! Te consideri „portavocea” tuturor celor „pro” A. Boca folosind vorbirea la plural, simptom obisnuit in cazurile de posesie demonica.

      „ÎNCEPEM(!!!) SĂ ÎNȚELEGEM(!!!) ASTFEL CUM STAU LUCRURILE ÎN ULTIMA VREME…” – e bine ca „incepeti” si „intelegeti”. Deci va trebui sa ma adresez tie la … plural?!? E bine asa … „domnilor” Jakob-wae?

      Si ce declara Jakob-wae sentetios si imperativ, acesta „eminenta cenus(t)ie” a „ortodoxiei” adecvate propriului „stil”;

      „TOȚI(chiar toti?) ACEȘTIA CARE POZEAZĂ ÎN ORTODOCȘI PUR-SÂNGE” – stai bre! cum adica”pozeaza”, „ortodocsi pur-sange” – pe ce baza faci asemenea etichetari?!? Pe mintea-ti eretica si zdruncinata de draci?

      „ȘI(si mai ce?) ATACĂ MEMORIA PĂRINTELUI ARSENIE BOCA ȘI LUCRAREA DUMNEZEIASCĂ SĂVÂRȘITĂ PRIN SFINȚIA SA,…” – „Luaţi aminte să nu vă fure minţile cineva cu filozofia şi cu deşarta înşelăciune din predania omenească, după înţelesurile cele slabe ale lumii şi nu după Hristos.”(Col.2;8) – porunca DUMNEZEIASCA au crestinii, „sa luam aminte la INVATATURI”, tu numeste porunca ATAC?!? „Iubitilor, nu dati crezare oricarui duh, CI CERCATI duhurile daca sunt de la Dumnezeu” – porunca (repet) au crestinii SA „CERCE” ORICE invatatura, sa „NU DEA CREZARE” fara cercare! Tu insa Jakob-wae esti prea idiot ca sa pricepi.

      „SUNT ZELOTIȘTI(zii tare „frate”!) ȘI ULTRA-ORTODOCȘI(rupe-te „vere”!) CARE SE PREVALEAZĂ(!!!) DE SFINȚII PĂRINȚI,(asaaa!) DE PATRISTICĂ,(corect!) ÎNSĂ(insa?) FĂRĂ A FI DELOC ÎN DUHUL ACESTOR SFINȚI AI ORTODOXIEI…” – bai „autoritate duhovniceasca”_care esti, vorbesti strict dupa mintea-ti zdruncinata de demoni.

      „ÎNCHINAREA FAȚĂ DE DUMNEZEU SE FACE NUMAI ÎN DUH ȘI ÎN ADEVĂR…” – asa si? Crezi ca afirmatia citata de tine te arata ca fiind „traitor in duh”? „Duh este Dumnezeu şi cei ce I se închină trebuie să i se închine în duh şi în adevăr”(Ioan 4; 24) – asa a spus Mantuitorul samarinencii Fotini, invata sa nu mai „ciuntesti” ceea ce a spus Dumnezeu!

      Apreciază

  13. andrei-d said, on mai 28, 2015 at 2:32 pm

    Doar el a spus: “Biserica Catolica este aproape fara greseala”.
    Si iarasi: „Ortodoxia şi Catolicismul sunt două strane ale aceleiaşi Biserici”.
    Unitate, egalitate, ECUMENISM!
    Antihristul din Romania.
    Iar cand se transforma in fata mirenilor cand in Sf. Ioan Botezatorul, cand in Sf. Ilie, cand in Mantuitorul = VRAJITORIE!

    Apreciat de 1 persoană

    • Radu Iacoboaie said, on mai 28, 2015 at 3:22 pm

      Prima afirmație a ,,apărut” într-o carte cu ,,mărturii” despre părintele Arsenie Boca și pusă pe seama sfinției sale…

      A doua afirmație a ta este mărturia orală a sorei Aurica de la Sâmbăta de Sus… AȘADAR MINȚI CU NERUȘINARE ,,ANDREI-D”…

      ȘI CINE ESTE ANTIHRISTUL DIN ROMÂNIA??? CINE ESTE VRĂJITOR???…

      Apreciază

      • andrei-d said, on mai 28, 2015 at 4:15 pm

        Arianule, esti un ratacit.

        Apreciat de 1 persoană

      • Artion said, on mai 28, 2015 at 4:49 pm

        / andrei-d

        Căci sfântul Nicolae l-a pălmuit pe ereticul Arie în plin sobor pentru hulirea lui: că Iisus n-ar fi Dumnezeu, ci numai o făptură a lui Dumnezeu. Hulirea vrednică era de bătaie, căci Arie săpa la temelia creştinismului: ataca dumnezeirea întemeietorului său . Ori creştinismul stă sau cade cu dumnezeirea sau nedumnezeirea întemeietorului său. Deci sfinţii Părinţi, amărându-se pentru palma pe care a dat-o sfântul Nicolae lui Arie, i-au luat omoforul arhieriei. S-a arătat însă Maica Domnului unuia dintre îmbunătătiti şi le-a poruncit să-i dea omoforul înapoi, că plăcută a fost Domnului râvna sfântului Nicolae . (Arsenie Boca – Cuvinte vii )

        Apreciat de 1 persoană

      • Radu Iacoboaie said, on mai 28, 2015 at 5:01 pm

        Da?… Ce înseamnă ,,arianule”? Că sunt mai multe nuanțe potrivit sensurilor legate de Arie, filozoful care nega firea dumnezeiască a lui Hristos, precum fac și astăzi masonii și francmasonii din toată lumea… Librăriile sunt ticsite cu volumele lor cu coperți cartonate și luxoase, în care spun că Hristos a fost doar un profet, un om excepțional … și atât…

        Apreciază

      • Radu Iacoboaie said, on mai 29, 2015 at 12:50 am

        andrei-d

        Iar tu ești un ,,luminat” sau ,,iluminat”… Nu ești Andrei Dinu, sigur… Este greu să-ți dezvălui identitatea…

        Apreciază

  14. nikodim said, on mai 28, 2015 at 2:51 pm

    „te trezesti cu bietul ortodox ca se mai duce si pe la Fatima, ca mai intra si printr-o “biserica sora” sa se roage, ba ca se mai si casatoreste mixt. Adica e gata pregatit ca atunci cand vine ANTIHRISTUL sa fuga la el nebun de bucurie zicand: “Vai, iata ca a venit minunatul aducator de pace si iubire pe pamant. Hai sa dam cu pietre in cei ce nu-l accepta.”

    Smintelile astea deja se petrec. Deja sunt obisnuinta. Daca la radio trinitas preoti ortodocsi spun raspicat ca tainele” catolicilor sunt valid. Daca parinti respectabili ca Teofil Paraianu le recomandau in interviuri la acelasi radio, emigrantilor romani din occident, sa se impartaseasca in bisericile catolice, lumea ce sa creada? De cine sa asculte si acei putini care vor sa faca ascultare pentru sufletul lor? „Politica” asta ecumenista si satanista este lucratoare, nu gluma. Dezbinarea duhovniceasca este deja foarte lucratoare si are ca ca baza lipsa intelegerii si discernamantului elementar duhovnicesc. Aceasta lipsa la randul ei este datorata necunoasterii sau nedorintei de a cunoaste acele „prea aspre” si „neadecvate” pentru lumea moderna Canoane ale Sfintilor Parinti, sau efectiv a smintelii care dicteaza reinterpretarea si readaptarea acestor Canoane la poftele noastre lumesti pierzatoare de suflet. Cand se vede clar ca faptele cuiva popular din randul lumii nu corespund cu Sfintele Canoane, gasesc unii multi, tot felul de motive si explicatii si justificari care sa creeze „aure” si „raze de lumina” in jurul controversatei persoane sau a faptelor sale controversate.
    Iar cu pietre, si nu numai cu pietre, vor lovi multi. Aprig vor lovi si va fi cu atat mai dureros cu cat aceia care lovesc nu vor fi straini, ci cunoscuti, colegi, vecini, rude chiar, oameni apropiati la care nici nu ne-am gandi vreodata ca se vor preta la asa ceva. Asta cred ca va durea mult mai rau decat durerea propriu-zisa fizica a loviturilor. Unii o vor face din convingerea falsa ca fac bine, altii din inertia turmei smintite si multi altii din satisfactie mascata de „justetea” sentimentului pseudo-duhovnicesc de solidaritate civic-ecumenista.
    Toate cate se intampla converg in aceasta directie si timpul este aproape.

    Apreciat de 1 persoană

    • el said, on mai 28, 2015 at 3:21 pm

      nefericitii astia probocaci daca mor in inselarea in care se afla aterizeaza langa guru al lor. Stim ca vin vremuri grele incepand cu un razboi nimicitor si dureri pe care smintitii acum nici nu si le pot imagina, nu va mai avea nimeni timp sa se puna la punct si va merge fiecare pe calea pe care se va gasi stramtorat fiind PESTE MASURA de cele dinafara lui intai.
      Asa ca cine se joaca acum cu focul maine va fi SCRUM. Si ei stau aici, pierd vremea cu „justificari” si „indreptatirea ” smintelii lor si debiteaza prostii crezandu-se „aparatorii” „sfinteniei” in loc sa se pregateasca de intrebarea cea mare la care MULTI vor trebui sa rapsunda mai devreme decat li se pare acum ca ar putea fi.

      Apreciat de 2 persoane

    • tanase said, on mai 30, 2015 at 9:04 pm

      ADEVARAT!

      Apreciază

  15. Artion said, on mai 28, 2015 at 3:09 pm

    Imaginea vorbeste de la sine.. Biserica Sf. Sofia de la Constantinopol (simbolizand Ortodoxia) e definita, vie, completa, in prim plan, in schimb biserica Sf. Petru de la Roma (simbolizand catolicismul) e incompleta, nedefinita , in plan secund, inferioara bisericii ortodoxe.. Parerea mea e ca aceasta scena nu are deloc caracter ecumenist, mai degraba e o comparatie intre cele 2 biserici..

    Explicatiile celor de la Formula As sunt pe langa adevar.. Probabil printre editori exista unii cu spirit ecumenist, sau tendinte pro catolice.

    Intr-adevar parintele Arsenie nu a lasat explicatii prea multe asupra picturii.. Parintele Savian Bunescu da unele explicatii :

    Apreciat de 1 persoană

    • andrei-d said, on mai 28, 2015 at 3:25 pm

      Bai ratacitule, care DOUA BISERICI? Tu esti inselat la modul cel mai subtil cu putinta. Ti-am mai atras atentia asupra inventiilor tale si asupra caracterului tau, esti filocugetator! Adica inselat! Tu sustii teoria Ecumenistilor, Biserici cu mai putin adevar si alteloe cu mai mult adevar, unele depline altele nedepline!
      Mai artion, mi-e mila de tine, dar bati si campii si dupa ce ca esti ratacit te mai faci si de ras! Stai in baca ta.

      Apreciat de 1 persoană

      • Artion said, on mai 28, 2015 at 8:33 pm

        / Nikodim

        Spui :

        „Conform credintei lui Arsenie, Ea este incompleta fara „sora” sa catolica si numai impreuna se implinesc.”

        Eu zic ca tocmai biserica catolica e cea incompleta, asta rezulta din imagine. Doar pentru ca le a pus pe amandoua nu inseamna ca se completeaza, ci din contra arata diferenta dintre ele.

        Cea ortodoxa pe Piatra Dumnezeirii.. Cea catolica pe primatul papal , piatra nedumnezeirii…

        Apreciat de 1 persoană

      • andrei-d said, on mai 28, 2015 at 11:24 pm

        Bai ARTION, da-o-n mama ma-sii!
        Intelege mai baiete „catolicii” care defapt sunt PAPISTASI NU SUNT BISERICA! Ce e asa greu de inteles?

        Apreciază

      • nikodim said, on mai 28, 2015 at 9:21 pm

        „biserica” catolica, nu este Biserica. Si nu este incompleta pentru ca nu este absolut deloc Biserica, deci nu are cum sa fie incompleta. Intelegi? Este doar EREZIE!

        Apreciat de 2 persoane

      • andrei-d said, on mai 28, 2015 at 11:26 pm

        nikodim,
        suntem alde don quihote…numai mori de vand „ortodoxe”. Daca ei dupa cati ani au de cand frecventeaza saccsiv si nici pana azi nu au inteles care e defapt cea UNA, SFANTA, SOBORNICEASCA si APOSTOLEASCA Biserica e grav, foarte grav! Arsenie Boca e un ratacit daca a ajuns sa fie liderul noii secte arseniste, ca pana si cei mai buni se strica de cap, artion nu ca ar fi inteles vreodata!

        Apreciază

      • nikodim said, on mai 28, 2015 at 9:26 pm

        Artion,
        Daca arata diferenta dintre ele, adica dintre Biserica si Erezia catolica, nu le punea una langa alta si ,mai ales nu sub aceeasi aura. Am mai zis asta. In Iconografie niciodata elementele antagonice nu sunt reprezentate alaturat la acelasi nivel ci in pozitii opuse. Niciodata satan langa Hristos.

        Apreciat de 1 persoană

      • andrei-d said, on mai 28, 2015 at 11:28 pm

        Caci ce legatura are minciuna cu Adevarul? Ce legatura are Lumina cu intunericul? Dar ce legatura are Hristos cu veliar?
        Sf. Prooroc Isaia atentioneaza asemenea erezii: „Vai acelora care vor spune luminii intuneric si intunericuluilumina!” VAI LOR! Cu tot cu Iacoboaie guru arsenist si cu idoalul boca! Ratacitii.

        Apreciază

    • Radu Iacoboaie said, on mai 28, 2015 at 3:26 pm

      Și dacă Sinodul pan-ortodox de anul viitor va impune ECUMENISMUL în loc să-l condamne așa cum au propus și își doreau clericii greci încă de câțiva ani, ATUNCI NU SE VA ÎMPLINI OARE FRAȚILOR ȘI ACEASTĂ PROFEȚIE PICTATĂ DE PĂRINTELE ARSENIE BOCA ÎN BISERICA DRĂGĂNESCU?…

      Apreciază

      • ortodoxend said, on mai 28, 2015 at 5:00 pm

        Chiar si asa, profetiile nu se picteaza in Biserica. Dumnezeu gaseste modalitati altele decat pictura in Biserica pentru a profeti viitorul. Si ce scop are o profetie ortodoxa, daca nu sa ne intareasca in credinta, sa ne salveze de la inselare ? Daca Boca prezice unirea bisericilor, inseamna ca prezice caderea ortodoxiei sau revenirea catolicilor ? Daca defapt catolicii isi fac drum in ortodoxie si ne schimba credinta ? Daca va fi o unire de forma pana cand lupul isi da pe fata naravul? Atunci ce a mai profetit Boca, un triumf sau a tras pe toti la inselare ? Stati linistiti si nu credeti in Boca. Cautati pe Dumnezeu si va veti lamuri.

        Apreciat de 2 persoane

      • nikodim said, on mai 28, 2015 at 5:04 pm

        Bun, si conform „profetiei pictate” rezulta ca Biserica va lumina aceeasi aureola la unison cu „biserica” catolica? Adica doua biserici vor lumina cu adevar si vor mantui lumea? Adica asta insemnand ca Biserica Ortodoxa, pana acum era incompleta in Adevar, fara „biserica catolica” cu „adevarul” sau infailibil?
        Poate ca si de aceea este reprezentata Biserica intre Rai si iad in aceasta „profetie pictata”…deoarece conform credintei lui Arsenie, Ea este incompleta fara „sora” sa catolica si numai impreuna se implinesc.
        Eu stiam ca Biserica este Una si Una va fi, la fel cum Unul este Adevarul si nici portile iadului nu o vor infrange pana la sfarsitul veacurilor!
        Daca la biserica Draganescu s-ar fi respectat Canoanele iconografiei Ortodoxe, poate ca totul ar fi fost mai clar si mai simplu, nemaifiind loc de interpretari si smintire spre erezii.

        Apreciat de 1 persoană

      • Artion said, on mai 28, 2015 at 9:16 pm

        / nikodim

        https://saccsiv.wordpress.com/2015/05/28/foto-de-ce-a-pictat-parintele-arsenie-boca-biserca-ortodoxa-si-erezia-catolica-in-acelasi-semicerc-de-raze-la-biserica-draganescu/#comment-271111

        biserica catolica e cea incompleta, asta rezulta din imagine. Doar pentru ca le a pus pe amandoua nu inseamna ca se completeaza, ci din contra arata diferenta dintre ele.

        Apreciat de 1 persoană

      • saccsiv said, on mai 28, 2015 at 10:05 pm

        Artion

        Ce-i aia Biserica incompleta?

        Apreciat de 3 persoane

      • Radu Iacoboaie said, on mai 28, 2015 at 10:19 pm

        INCOMPLETĂ… Adică nu-L mai are pe Hristos… Biserica ortodoxă are cap pe Hristos, pe Care nu l-au cinstit cum se cuvine catolicii, dar nici ,,zidarii” (masonii și francmasonii)… La ei este cap Arhitectul universului – Lucifer, denumire oarecum stilizată pentru a fi atractivă… DE CE PAPA ESTE DE CÂTEVA DECENII SUSȚINĂTOR AL NOII ORDINI MONDIALE ȘI SPRIJINĂ IDEEA UNUI GUVERN MONDIAL?… PENTRU CĂ A DAT MÂNA CU MASONII, CARE DORESC ASTA…

        Apreciază

      • Radu Iacoboaie said, on mai 28, 2015 at 10:21 pm

        Chiar unii dintre teologii catolici realizează că s-au îndepărtat de adevăr, dar ezită să se convertească la ortodoxie pentru că le este teamă și nu este ușor să se despartă de ai lor…

        Apreciază

      • Artion said, on mai 28, 2015 at 10:46 pm

        Incompleta in sensul ca a ramas la stagiul de monument. Adaugand sau scazand la dogma cea adevarata. In imagine asa arata.. Au cele 7 sfinte taine dar degeaba, cea ortodoxa e cea in lumina Adevarului. De-asta am spus ca mi se pare o marturisire de credinta aceasta scena cu cele 2 biserici .

        Apreciat de 1 persoană

      • saccsiv said, on mai 28, 2015 at 11:54 pm

        Artion

        Care sunt cele 7 taine valide ale catolicilor?

        Apreciază

      • el said, on mai 28, 2015 at 11:10 pm

        Biserica e UNA =Trupul Lui Hristos,

        CURVA Romei e o lepadatura ca si boca al vostru admiratorul si pictorul ei … EREZIA se numeste „profetie” la adiratorii lui boca …

        Apreciat de 1 persoană

      • el said, on mai 28, 2015 at 11:13 pm

        si daca Biserica e UNA de unde a scornit boca al vostru 2 chestii care pretinde el ca ar tine loc de Biserica?

        Intai INJOSESTE Biserica Ortodoxa alaturand-o CURVEI papsiatse cea LEPADATA de Hristos( ce paratsie are Hristos cu veliar?) , apoi confunda Adevarul cu MINCIUNA spre smintirea sufletelor voastre irationale.

        Apreciat de 1 persoană

      • Radu Iacoboaie said, on mai 29, 2015 at 12:41 am

        saccsiv

        Artion a spus: ,,Au cele 7 sfinte taine dar degeaba, cea ortodoxa e cea in lumina Adevarului…” Este destul de limpede… Numai că nefiind în lumina adevărului și neavând Har (Duhul Sfânt nu lucrează la ei), aceste 7 Taine nu sunt valide cu adevărat… Sunt mai mult formale…

        Apreciază

      • Artion said, on mai 29, 2015 at 12:57 am

        Botezul, Mirungerea, Euharistia, Pocainta, Preotia, Nunta si Maslul . Valide le considera ei, catolicii.. Pentru noi ortodocsii sunt nevalide.. Si alea 7 taine care le au, le au cosmetizat si adaptat ereziei lor.. indepartandu se de adevar.. Nu sunt inca pierduti , daca au smerenie si vin la dreapta credinta. Trebuie sa fim respectosi cu ei, nici sa le acceptam ereziile dar nici sa facem crestinism cu bata si sa le vorbim de sus.

        Sfantul Nectarie scrie :

        Iubirea creştină este neschimbată pentru aceea că nici cre­dinţa şchioapă a ereticilor nu poate schimba dragostea în­dreptată asupra lor. […] „Chestiunile legate de credinţă nu trebuie să micşoreze iubirea. Învăţătorii urii sunt ucenicii celui rau. Fiindcă dintru acelaşi izvor nu curg şi dulcele, şi amarul.

        Cel ce are râvnă, dar fără cunoştinţă, îi urăşte pe toţi ce au altă religie sau altă credinţă, nutrind faţă de ei pizmă şi mânie nestin­să. Se împotriveşte pătimaş la duhul adevărat al legii dumnezeieşti, stăruie fără judecată să-şi apere propriile-i păreri şi credinţe, se lasă purtat de zelul orbesc de a birui în toate, de ambiţie, de dorinţa de a învinge cu orice preţ, de vrajbă şi de plăcerea de a aduce pretutindeni şi oricând tulburare. In sfârşit, este un om aducător de pieire

        Apreciat de 1 persoană

      • curelusa said, on mai 30, 2015 at 10:36 am

        @ saccsiv „Artion

        Ce-i aia Biserica incompleta?”

        Artion a vrut sa zica probabil altceva insa observ ca biserica Sf Sofia are cruce deasupra, ceea ce in realitate nu se mai intampla in timp ce Sf. Petru nu are cruce, desi ar fi putut f bine sa ii deseneze

        Impresia privind detaliul cu bisericile, este ca Sf Sofia este vie si crestina iar in umbra se vede o cladire fantomatica ce numai dupa arhitectura o poti numi biserica

        Apreciat de 1 persoană

      • auditus said, on mai 30, 2015 at 10:47 pm

        „Profetia” pictata a Parintelui seamana intrucatva cu aceea a venerabilului Bartolomeu Holzhauser, traitor catolic din secolul XVII, despre unificare: „…o sa fie un conciliu ecumenic, cel mai mare dintre toate conciliile, prin puterea Marelui Monarh, si cu autoritatea Sfantului Pontif, si prin unitatea capetelor incoronate devotate, in urma caruia ateismul si toate ereziile vor fi abolite. Conciliul…va fi acceptat de catre toata lumea.” Suna…antihristic!

        Apreciază

    • aha said, on mai 28, 2015 at 7:15 pm

      @radu iacoboaie
      poate ca se va implini asa cum zici tu dar cartile alea de joc (nu mai stiu care erau) care aveau imagini cu cele 2 turnuri gemene in flacari cu mult inaintea producerii evenimentului…cum e? si aia e profetie? si baba vanga si nostradamus si multi altii, cica au profetit…de fapt au fost inselati. nu stiu…dar cand faci asa ceva si mai pui si in biserica …fara a da explicatii macar ( sa nu zic ca nu ar fi trebuit pictata)….eu nu vad decat …sminteala. ceea ce si e la ora actuala. niciun sfant nu cred ca a lasat atat de multe semne de intrebare. de ce nu gandesti si asa?

      Apreciat de 1 persoană

      • Radu Iacoboaie said, on mai 28, 2015 at 10:26 pm

        Nu pune tu pe același plan pe văzătorii cu duhul din ortodoxie cu clarvăzătorii și vrăjitorii, cu baba Vanga din Bulgaria, cu Nostradamus și alții, care numai ortodocși nu erau… Ce ușor este să facem ASOCIERI DE TOT FELUL… Asta fac în momentul de față francmasonii și masonii din mass-media românească pentru a-l decredibiliza pe părintele Arsenie Boca și a-l face ,,senzațional”, un om cu ,,puteri paranormale”, precum spuneau, ghici cine… SECURIȘTII!…

        Apreciază

      • el said, on mai 28, 2015 at 11:07 pm

        securisti erau si parintele Arsenie Papacioc, si Parintele Cleopa si Parintele Adrian Fageteanu… doar iacoboaie e „curat ” ca lacrima…

        Apreciază

      • aha said, on mai 29, 2015 at 12:35 am

        @iacoboaie
        pai tu ii pui nu eu. tu ai pomenit de profetiile pr. Boca . citez: „Și dacă Sinodul pan-ortodox de anul viitor va impune ECUMENISMUL în loc să-l condamne așa cum au propus și își doreau clericii greci încă de câțiva ani, ATUNCI NU SE VA ÎMPLINI OARE FRAȚILOR ȘI ACEASTĂ PROFEȚIE PICTATĂ DE PĂRINTELE ARSENIE BOCA ÎN BISERICA DRĂGĂNESCU?…”
        ii pui pentru ca pr. Arsenie Boca nu e sfant…adica nu e canonizat. pai ce facem aici? ghiveci? nici baba vanga nu e canonizata…sau e? poate nu stiu eu…poate si nostradamus a fost ortodox…dar doar asa…pentru cunoscatori!

        Apreciază

      • Radu Iacoboaie said, on mai 29, 2015 at 12:36 am

        el

        Altceva mai știi să spui? Replici doar în doi peri?… Și cu discreditarea prin orice mijloc a adversarului? Ți-am spus că ești expert la treburi din astea…

        Apreciază

    • valentin dorneanu said, on mai 29, 2015 at 4:23 pm

      în această pictură nici măcar nu e chipul Mântuitorului. Chipul Mântuitorului e unic. E o pictură neortodoxă.

      Apreciat de 1 persoană

  16. Radu Iacoboaie said, on mai 28, 2015 at 3:29 pm

    NADEJDA – O marturie uimitoare din Rusia (nu te poti abtine din plans)
    Gânduri din Ierusalim

    Publicat pe 10 iun. 2014
    Consider ca filmul Nadejda este cea mai impresionanta poveste din lume. NADEJDA – O marturie uimitoare din Rusia (VIDEO ORIGINAL INTREG)
    http://www.pelerinortodox.com/ – Destinat celor ce doresc sa descopere valorile ortodoxiei.

    Apreciază

  17. Mario said, on mai 28, 2015 at 3:30 pm

    Domnul Iisus Hristos ne atrage atenţia asupra firii duplicitare a omului.
    Aşa ne spune: „V-am cântat din fluier şi n-aţi jucat; v-am cântat de jale şi n-aţi plâns”.
    Cei de atunci l-au privit pe Ioan Botezătorul cu suspiciune
    şi l-au desconsiderat, afirmând despre el că are demon.
    Pe Domnul Hristos L-au acuzat că este prieten al vameşilor şi al păcătoşilor.
    Întotdeauna s-au găsit şi se vor găsi false motive de a nu ne conforma poruncilor divine
    şi a nu crede în învăţăturile Mântuitorului.
    Am ajuns să nu-L mai simţim pe Dumnezeu aproape de noi.
    Oare s-a depărtat Dumnezeu de noi sau noi ne-am dezis de El?
    Departe fiind de căldura binecuvântării divine,
    am ajuns să fim tot mai reci unii cu alţii,mai egoişti, mai insensibili.
    Denigrăm pe Dumnezeu, urâm pe fraţii noştri, fugim şi ne ascundem de adevăr.
    Dulce-amar este gustul depărtării de Dumnezeu.

    Apreciat de 1 persoană

  18. Radu said, on mai 28, 2015 at 3:42 pm

    Aici nu e ca la matematica unde sunt reguli clare si principii clare.

    Intervine subiectivismul si preferintele fiecaruia.

    Eu nu inteleg insa cine i-a dat voie sa picteze astfel in Biserica Draganescu? Adica zic si eu nu exista un set de reguli dupa care se picteaza interiorul unei biserici? Are voie artistul sa isi exprime altfel sau mai original opera? E ciudat daca stiti ceva explicati mai bine subiectul.

    Unde sunt ape tulburi nu are ce sa iasa ceva bun, doar inselare si oportunitati pentru diavoli sa ne duca in ispita si pacate.

    Trebuie sa fim prudenti in afirmatii inca e devreme de dat un verdict final, asta trebuie sa o faca cei mai in masura care au cunostintele necesare si ideal ar fi si obiectivi daca se poate.

    Apreciat de 1 persoană

  19. Altul said, on mai 28, 2015 at 3:58 pm

    Mai are Boca o pictura in care Duhul Sfant se pogoara peste catedrale paiste (Notre-dame si altele). Cand o sa fac rost si de niste poze, o sa le postez.

    Apreciat de 1 persoană

    • nikodim said, on mai 28, 2015 at 5:21 pm

      Picturile de la biserica Draganescu sunt incalcari ale Sfintelor Canoane. Pot fi considerate picturi deosebite cu incarcatura spirituala (nu duhovniceasca) si mesaj nu stiu de care, insa in niciun caz nu sunt Ortodoxe. Adica pentru unii sunt pentru ca asa vor ei sa creada ca sunt, dar in nici un caz pentru ca ar fi pictate dupa Erminia stabilita de Sfintii Parinti.

      Apreciat de 2 persoane

      • Radu Iacoboaie said, on mai 28, 2015 at 10:29 pm

        Ești pictor bisericesc? Nu cred. Dar vorbești de parcă ai fii… Te pronunți categoric de parcă ai fi cine știe ce specialist în pictura bisericească… Și când colo, vai de tine… Pictorii care citesc comentariile tale nu cred că suportă asemenea judecăți de ,,valoare” în acest domeniu…

        Apreciază

      • el said, on mai 28, 2015 at 11:05 pm

        iacobaie ia o pauza ca ti-ai agonsit DESTULA osanda nenorocitule !

        Oricum tine minte , in ziua in care te va ajunge OSANDA, mai devreme decat poti tu sa crezi, ai sa-ti aduci aminte si de mine si nu vei avea cuvant de dezvinovatire la Judecatorul nemitranic Hristos inaintea caruia MINTI tu acum.

        Apreciază

      • nikodim said, on mai 28, 2015 at 11:11 pm

        Radu iacoboaie,
        Ai perfecta dreptate, este vai de mine si eu ti-am mai spus ca nu emit pretentii intelectuale si recunosc ca sunt slab in foarte multe privinte, insa citeste si tu Erminia. Daca am putut sa o citesc eu care sunt vai de mine si fara valoare cum spui, pentru tine sigur nu va fi o problema de citire si implicit de intelegere a unor cerinte elementare in Iconografia Ortodoxa.

        P.S.
        Si la recomandarea d-lui Radu Iacoboaie, rog pictorii (iconografi) care-mi citesc comentariile sa ma ierte pentru ca imi suporta judecata de valoare indoielnica…

        Apreciază

      • Radu Iacoboaie said, on mai 29, 2015 at 12:32 am

        nikodim

        Dacă unii pictori au vorbit de ,,bijuteria” de la Drăgănescu, cred că știau ce spun… Din vorbele tale deducem că părintele Arsenie Boca dimpotrivă era un pictor mediocru și începător, nu cunoștea nici cerințele elementare ale erminiei picturii bisericești… AȘA AI AJUNS SĂ GÂNDEȘTI DEOARECE EȘTI ÎMPOTRIVA PĂRINTELUI ARSENIE BOCA… Este o chestiune ridicolă…

        Apreciază

      • Altul said, on mai 29, 2015 at 8:59 am

        Iacoboaie pesemne ca ne considera pe toti retardati. Pictura lui Boca nu e ortodoxa! O fi o opera de arta cum are si Leonardo da Vinci, dar ca nu e ortodoxa, e clar ca lumina zilei. Si nu trebuie sa fii pictor ca sa vezi asta, dupa cum nu trebuie sa fii evanghelist ca sa citesti Biblia (?!). Logica lui Iacoboaie e practic inexistenta.

        Apreciază

      • nikodim said, on mai 29, 2015 at 11:16 am

        Radu Iacoboaie,
        Daca citesti mai atent comentariile mele, eu n-am afirmat niciodata ca pictura de la Draganescu nu are valoare artistica. O avea. Insa picrtura respectiva nu este pentru Biserica. Poate fi analizata de orice pictor de valoare sau nu, si deasemena poate fi comentata, dar ca opera artistica si in niciun caz icoana Ortodoxa, duhovniceasca.
        Observ ca unii au tendinta de a-si face propria lor „duhovnicie” dupa cum au ei chef si imaginatie insa dupa cum ne inavata si Hristos si Sfintii Parinti, este alegerea fiecaruia.
        P.S.
        Ma magulesti undeva mai sus ca fac „abuz de Sfintii Parinti” in scop propagandistic? Multumesc. Esti prea amabil fata de persoana mea, insa as vrea eu sa am traire de a a face propaganda abuziva cu tot ceea ce reprezinta Sfintii Parinti!
        Insa inaca odata multumesc si Doamne Ajuta!

        Apreciază

      • Radu Iacoboaie said, on mai 29, 2015 at 9:59 pm

        nikodim

        Ce autoritate în pictură ai ca să te pronunți? Întrebare valabilă și pentru provocatorul ,,Altul”…

        Apreciază

  20. Radu said, on mai 28, 2015 at 4:14 pm

    http://www.capital.ro/declaratie-de-ultima-ora-rusia-poate-ocupa-tarile-baltice-in-doua-zile.html

    Declaraţie de ultimă oră: „Rusia poate OCUPA ţările baltice în două zile”

    Ce parere aveti? M-am obisnuit ca presa la noi sa scrie evident impotriva lor dar cu toate acestea ei au tehnica si capacitati militare deosebite.

    Nu cred ca Federatia sa faca vreo greseala sa intre pe plan international ca stat agresor se stie ca nu e bine in istorie sa fii tu primul care ataca chiar daca sa zicem ai interese pentru declansarea unui razboi.

    Se pare ca sunt stiri care afirma acum ca ” Începând de sâmbătă, reporterul Reuters a văzut patru trenuri cu vehicule militare şi trupe care au sosit la o gară din regiunea Rostov, în sudul Rusiei. ”

    Cred ca conflictul si criza asta ar trebui sa intre pe un trend descendent.
    Deja economic pretul barilului de petrol a inceput sa creasca cam de o luna incoace.

    OPEC si SUA e posibil poate sa inceteze mentinerea artificiala a petrolului la un pret scazut ca o forma de embargo si razboi economic impotriva Federatiei.
    Nimeni nu isi mai permite sa mentina pretul scazut. Sa speram ca si pe plan militar sa vor retrage din fortele cantonate prin tarile Nato mai ales cele din apropiere de Rusia si aia si ei sa reduca nr. fortelor aflate la granita.

    Doamne ajuta si sa auzim vesti si semne de pace !

    Apreciat de 1 persoană

  21. Radu said, on mai 28, 2015 at 4:18 pm

    http://jurnalul.ro/stiri/observator/discutii-intre-iohannis-ponta-si-isarescu-pe-tema-aderarii-romaniei-la-zona-euro-689212.html

    Pana una alta ai nostri au alte probleme ! Vor cu tot pretul se pare sa gaseasca o modalitate zic ei stabila si predictibila de trecere la zona euro. Expertii si profesorii de la ASE au semnalat dezavantajele si posibilele pericole pentru economia si bunastarea tarii.

    Apreciat de 1 persoană

  22. Gabriel said, on mai 28, 2015 at 4:34 pm

    Raspunsul satanei prin slujitorii sai…

    „Prostia legionar-ortodoxistă a dat năvală în spațiul public: cazul Singer”

    Înțeleg din relatările unor oameni de bună credință că a avut loc un circ fundamentalist “creștin” la decernarea titlului de doctor Honoris Causa domnului Peter Singer (etician necredincios) de către Universitatea din București. În aceste condiții trebuie spuse câteva lucruri:

    Din punct de vedere civic și politic:

    Suntem mai aproape de legionarism, de noaptea minții totalitarist religioasă, decât credem dacă așa ceva a fost posibil în Universitatea din București. Dacă mai corelăm și cu recentele excomunicări e limpede ce mod de viață ni se propune la modul concret de către acești oameni.
    Este o prioritate ca statul să ia măsurile necesare pentru ținerea sub control a persoanelor cu astfel de comportamente și pentru reducerea influenței externe în catalizarea acțiunilor de acest fel.
    Este o prioritate ca BOR să se delimiteze ferm de astfel de acțiuni, iar ierarhii care le simpatizează și susțin să fie marginalizați.
    Este o prioritate investirea în sistemul de educație astfel încât oamenii să înțeleagă rostul diversității culturale și să poată fi capabili de toleranță în condiții de diversitate culturală. Nu este exclus ca aceste comportamente să fie și rezultatul unui mod defectuos de predare a religiei în școli, a lipsei de educație științifică și filosofică a celor implicați în procesul de predare.
    Este o prioritate delimitarea insistentă în public și în privat a oamenilor de știință și filosofilor credincioși de orice excese naționalist-religioase.

    Din punct de vedere religios:

    Să crezi în Dumnezeu nu te scutește să ai bun simț și să fii civilizat.
    Să crezi în Dumnezeu nu înseamnă că poți să-ți faci de râs țara oricând prin acțiunile tale bezmetice.
    E o prostie crasă în raport cu scopul de mântuire să iei în deșert numele lui Dumnezeu rugându-te tare ca să audă toată lumea ce faci tu lângă ușile unui spațiu în care are loc o festivitate academică.
    E o prostie în raport cu scopul de reducere a ratei avorturilor să îl asociezi cu violența, cu datul cu pumnii în uși, cu intoleranța. Decât să naștem doar viitori fundamentaliști agresivi poate că e mai bine să nu mai naștem deloc, să dispărem de pe fața pământului ca popor. Și poate că acesta e rostul crimelor în masă pe care le practicăm, dacă e să privim lucrurile în față, o pedeapsă a lui Dumnezeu pentru acțiunile noastre prostești.
    Prostia este interzisă creștinilor. Dumnezeu nu ne vrea proști.

    Din punct de vedere biologic și filosofic argumentele domnului Singer se pot destructura. Nu e nevoie să dăm cu picioarele în uși, e suficient să gândim. De exemplu :

    Entitatea “făt” este doar stadiul de dezvoltare al entității “om”. Entitatea om este caracterizată de un anumit ciclu de dezvoltare, ca și entitățile cimpenzeu, etc. A compara fătul cu cimpanzeul cum face dânsul este metafizic dubios pentru că entitățile biologice sunt perdurante, adică la un moment dat și pe un interval scurt surpindem doar un stadiu al lor. Este relevant fie să comparăm stadii de dezvoltare ale cimpanzeului cu ale omului, neinteresant din punct de vedere moral, fie să comparăm ciclurile de dezvoltare în întregul lor, esențial din punct de vedere moral pentru că evidențiază viața culturală și spirituală existentă numai la om.
    A spune că un stadiu de dezvoltare, matur, al unei entități biologice este persoană iar alt stadiu de dezvoltare, incipient, fătul, nu este persoană relevă niște opțiuni metafizice neuzuale. E ca și cum am zice că plantula nu este plantă, că porumbul de porumb doar după ce pot să-l iau la prașilă. Ca exercițiu argumentativ se poate merge pe orice variantă, ca să vedem la ce ne duce, dar asta nu înseamnă
    Că asta are vreo legătură cu biologia ca știință
    Că practicile consolidate evolutiv cultural în limbajul comun se vor schimba în funcție de driblingurile analitice ale unor filosofi. Filosofia face reglajul fin al culturii, nu dă direcțiile generale pe care va evolua. Acestea sunt date de practicarea limbajului comun și a limbajelor teoretice științifice cu consecințe existențiale tehnologice directe.
    Creștinul acordă statut de persoană entității umane perdurante pe întreg ciclul ei de dezvoltare, de la fecundare la moarte, în timp ce unele opțiuni bioetice doar unor stadii de dezvoltare ale entității umane perdurante. Asta e posibil pentru că se lucrează cu noțiuni de persoană și mecanisme de apariție/emergență total diferite în cele două abordări : teologice, respectiv naturaliste. Noțiunea creștină de persoană interesează la modul serios, de asumare existențială, doar pe cei care sunt credincioși, daar din considerente statistice are implicați juridice și politice majore, noțiunile filosofice interesează doar pe cei puțini care se ocupă cu ele și eventual și le însușesc în viață decuplându-se de cultura lor de masă.
    Din perspectiva evoluției culturale confruntarea aceasta apare ca manifestarea unui proces de selecție culturală grupală intensă, de luptă pe viață și pe moarte. Nu este surpinzătoare în condițiile situației de graniță culturală a României, dar trebuie gestionată.

    http://www.contributors.ro/cultura/prostia-legionar-ortodoxista-a-dat-navala-in-spa%C8%9Biul-public-cazul-singer/?attest=true&wpmp_tp=0
    Un stat în care procesele de confruntare internă distructivă nu sunt ținute sub control este sortit dispariției. Este mai ieftin să facem controlul prin educație decât prin instituțiile forță

    Apreciat de 1 persoană

  23. Adelia said, on mai 28, 2015 at 5:08 pm

    Saccsiv,
    Mereu am apreciat munca ta si tare rau mi-a parut cand ai fost iar la inchisoare. Frate, roaga-te la Dumnezeu sa-ti descopere adevarul, parintele Arsenie este un sfant de talia Parintelui Serafim Sarov, Nectarie… Ce cauti tu sa critici asemenea om? De ce intri pe un teren atat de minat? Lasa-l pe parintele, care si mie mi-a facut o minune si gandeste-te ce vei raspunde lui Dumnezeu, daca te inseli. Ocupa-te mai mult cu rugaciunea, internetul nu te va mantui, nici nu-ti va da Duh Sfant. Sa ma ierti daca te supar, din suflet te apreciez si iti doresc bine.

    Apreciat de 1 persoană

    • sorin said, on mai 28, 2015 at 11:26 pm

      Adelia te mantuieste minunea?
      Numai minuni cauti.
      Dreapta credinta este cea mantuitoare si faptele facute in dreapta credinta.
      Chiar daca pretinzi ca esti cu Hristos, din pacate nu esti din moment ce iti plac minunile si inselarile

      Apreciază

      • scortisoara said, on mai 29, 2015 at 12:30 am

        Nu cred ca a cautat minunea . A cautat ajutor in probleme la care oamenii nu au solutii si Dumnezeu i l-a dat . Ajutorul pe care ni-l da Dumnezeu in imprejurari grele ale vietii se cheama minune . Duhovnicul meu mi-a spus odata : ” Dumnezeu este pentru toata lumea nu doar pentru unii ! ” Nu puteti lua dreptul oamenilor de a cere ajutor lui Dumnezeu acuzandu-i ca pretind minuni . Nu se face asa ceva .
        „Cere si ti se va da , bate si ti se va deschide …” Si este adevarat !

        Apreciat de 1 persoană

  24. Ionut said, on mai 28, 2015 at 5:13 pm

    De foarte mult bun simt comentariul pr.Mihai Andrei Aldea.
    Biserica e o fortareata in lumea aceasta, nicidecum un loc indecis.
    Biserica ortodoxa este alba si conturata, iar catedrala romano-catolica e gri si stearsa.
    Si dupa cum stim, la Sf.Sofia (inca) nu se slujeste, dupa cum nici Apusul nu a venit ( inca) la Ortodoxie.

    Apreciat de 1 persoană

    • saccsiv said, on mai 28, 2015 at 8:16 pm

      Ionut

      Dezvolta caci nu inteleg ce zici.

      Apreciază

      • Ionut said, on mai 28, 2015 at 9:33 pm

        E gresita expresia folosita de cineva cum ca Biserica se afla intr-un loc indecis. Apoi cred ca pictura are un sens profetic si anume ca Apusul se va intoarce la Ortodoxie, dar si ca in Catedrala Sf. Sofia se va tine din nou Sf.Liturghie.

        Apreciat de 1 persoană

  25. Riko said, on mai 28, 2015 at 5:14 pm

    Pai, da interpretarile acelea sunt gresite, astfel de interpretari sunt si in cazul pictarii Lui Iisus Hristos in zeghe, ceea ce nu este adevarat

    Am o intrebare, a scris parintele ca aceea biserica din dreapta este Sf. Petru din Roma? pentru ca nu are frontonul si coloanele din fata iar turnul din stanga, in realitate nu exista, elemente importante. Nu am vazut sa scrie pe pictura, deci intreb. Se poate sa fie si biserica din Roma foarte stilizata, dar si o alta biserica. Iar respectiva biserica este in umbra si in spate

    Apreciază

    • Radu Iacoboaie said, on mai 29, 2015 at 9:56 pm

      Părerea mea am exprimat-o în răspunsul pe care l-am dat mai jos lui Kogaion…

      Apreciază

    • el said, on mai 29, 2015 at 10:16 pm

      ce Hristos imbracat in zeghe, asta e parere de femeisuca cu imaginatie „poetica” careia i s-a incins fervoarea…

      boca habar nu avea sa picteze si ce luati voi dreppt linii de zeghe sunt UMBRE ca asa voia el sa fie „realist” in pictarea lui, sunt faldurile vesmantului copilului Iisus, NU zeghe. CINE a mai inventat si balaria asta? Tot vreun smintit fervent adorator al lui guru. daca asta ziceti voi ca e pictura” profetica” cu zegeha m-am lamurit, sunteti SMINTITI.

      Apreciază

      • Radu Iacoboaie said, on mai 30, 2015 at 1:10 am

        el

        Batjocura și zeflemeaua ta a atins apogeul… Pictura aceasta cu Maica Domnului ținând pe Hristos îmbrăcat în zeghe (de deținut – pentru a sublinia MARTIRAJUL CELOR DIN ÎNCHISORILE COMUNISTE) împodobește Biserica Sfântul Elefterie din București… Dumnezeu să te ierte pentru toate hulele împotriva sfântului Arsenie Boca… Mari păcate și cumplite ți-ai agonisit…

        Apreciază

      • Riko said, on mai 30, 2015 at 1:36 pm

        el, chiar daca nu imi prea place cum ai zis, da e adevarat, acelea nu sunt zeghe ci umbre, doar ca nici o poza pe internet nu e bine facuta datorita lumini foarte slabe, iar aparatele foto au nevoie de multa lumina pentru o poza cum trebuie, data find distanta un blit objnuit nu este suficient.
        este un bun exemplu al manipularii publice, sa nu zic de numeroasele articole pe aceasta tema. Asa se spun tot felul de lucruri despre el, pe care nu le-a facut, iar foarte multi sustin acestea.

        Apreciază

      • Radu Iacoboaie said, on mai 31, 2015 at 9:08 pm

        Riko

        Am observat că ți-ai pierdut pe parcurs foarte mult din obiectivitate… Păcat…

        Apreciază

      • Riko said, on mai 31, 2015 at 11:48 pm

        Imi pare rau sa dezamagesc, ai dreptate, acum ma modelez si nu am un mod de a fi. Uneori fac ceva fara sa ma gandesc, iar alteori intorc de pe o parte pe alta subiectul de iese ceva complicat incat mai tarziu nu mai stiu cum am ajuns la concluzia aceea.
        Nu vreau sa supar pe nimeni, poate ca eu gandesc ceva si sunt sigur ca am dreptate, dar nu realizez ca persoana de langa mine care spune contrariul are dreptate. Acum incerc sa scap de mandria pe care o am prin faptul ca am prea mare incredere in mine.
        Radu, nu-ti face griji, nu am sa trec de partea celor care cred ca parintele Arsenie Boca a fost un inselat. Exista putine lucruri de care sunt absolut sigur, dar de parerea mea fata de parinte sunt bine ancorat.

        Apreciază

      • Riko said, on iunie 1, 2015 at 12:05 am

        Sunt sigur ca nu a fost reprezentat in zeghe pentru ca, 1 vad clar ca sunt umbrele faldurilor de la haina, si 2 pentru ca parintele nu a considerat niciodata grea viata in inchisoare spunand ca un om care se roaga este un om liber. 3, nu poti sa-L imbraci pe Iisus in haine specifice criminalilor sau a persoanelor lipsite de libertate, este o blasfemie.

        Apreciază

    • radu bunea said, on mai 31, 2015 at 11:11 pm

      Riko
      va dati seama ca nu putea sa picteze in plin comunism, niste zeghe autentice. dar a pictat haina lui Iisus in asa fel incat lumina si umbra hainei sa iti aminteasca de aceasta.

      Apreciază

  26. auditus said, on mai 28, 2015 at 5:18 pm

    Nu poti interpreta pictura in afara contextului, tema fiind unitatea Bisericii dupa invataturile Sfantului Ciprian, care spune ca idealul fiecarui crestin trebuie sa fie aceasta. Asta e si motivul pentru care fresca reprezinta cele doua biserici simbol ale Schismei (mai degraba Bizantul si Roma), sugerand ca Biserica Ortodoxa a ramas in lumina Adevarului, pe cand unitatea Bisericii lui Hristos a fost sfasiata de erezia catolica (sunt doua biserici in pictura, nu una singura, insa numai una e in lumina), dar, cum spuneam, tema ramane unitatea Bisericii (revenirea celei umbrite la lumina Adevarului). Ma insel?

    Apreciat de 1 persoană

    • auditus said, on mai 28, 2015 at 5:27 pm

      Semirecul acela nu e o figuta geometrica cu simbolism ascuns, ocult ci reprezinta niste raze de lumina. De unde provoin aceste raze daca nu de la Biserica care se afla in Lumina? Nici nu puteai sa faci o intrerpetare a Bisericii lui Hristos altfel, facand abstractie de Biserica Romei 9dinainte de marea schimza).

      Apreciat de 1 persoană

  27. Iahim2015 said, on mai 28, 2015 at 5:31 pm

    >Pentru toti artistii de pe acest site:
    {VREAU SĂ FIU TEOLOG!!!
    Exprimată sau nu ca atare, conştientizată sau nu, această dorinţă, această râvnă, animă pe foarte mulţi. Ceea ce este, la prima vedere, foarte bine!
    Dar!
    Dorinţa de a fi teolog este şi una primejdioasă!
    Orice cunoaştere în care se avântă omul cere multă pregătire şi bună îndrumare. Şi, adesea, toată viaţa.
    Cu atât mai mult teologia!
    Fără această pregătire şi îndrumare nu devenim teologi, ci teo-ologi!
    Cei care cred că te poţi pregăti singur, ori doar cu „îndrumare de sus”, sunt deja în rătăcire.
    În fapt este nevoie absolută de multă sfătuire, cu duhovnicul dar şi cu mulţi alţii.
    Asta pentru că orice om greşeşte (Ecclesiasticul 7.20; Pilde 28.21; Galateni 6.1 etc., etc.) şi pentru că mântuirea are nevoie de multă sfătuire. Şi nimeni nu se pricepe la toate! Cu atât mai mult, nu se pricepe un om la toate domeniile teologice!
    Este FOARTE IMPORTANT să înţelegem că în Ortodoxie nu este teolog cel care DOAR cunoaşte foarte multă teorie – lucru de altfel necesar – ci acela care trăieşte mult – şi cât mai deplin – învăţătura creştină.
    Totuşi trebuie să avem un punct de plecare.
    Iar în „a deveni teolog” – dar, din punctul meu de vedere, şi în a deveni, mai simplu şi mai aproape de Dumnezeu, bun creştin – cred că punctul de plecare este de la următoarele cărţi:
    – „Biblia sau Sfânta Scriptură”; aceasta este cartea de căpătâi a oricărui creştin şi trebuie citită de la cap la coadă măcar de câteva ori; şi, de asemenea, nu poate trece o zi fără a citi din ea dacă vrem să ne hrănim sufletul, să ţinem calea cea dreptă şi, cu atât mai mult, să fim teologi.
    – „Învăţătura de credinţă creştină ortodoxă”; este un îndrumar extraordinar de folositor; stă la capul patului meu, alături de Sfânta Scripură, şi cred că e cea mai bună recomandare pe care o pot face pentru această carte.
    – „Vieţile Sfinţilor de peste an” şi „Actele Martirice”; fără cunoaşterea „Evangheliei” nu Îl cunoaştem pe Dumnezeu; „Vieţile Sfinţilor” şi „Actele Martirice” sunt Evanghelie trăită.
    – „Omilii la Matei” de Sfântul Ioan Gură de Aur şi „Omilii/Tâlcuiri la Psalmi” de Sfântul Vasile cel Mare; cărţi pe care citindu-le împlinim porunca biblică „Şi avem cuvântul proorocesc mai întărit, la care bine faceţi luând aminte, ca la o făclie ce străluceşte în loc întunecos, până când va străluci ziua şi Luceafărul va răsări în inimile voastre, aceasta ştiind mai dinainte că nici o proorocie a Scripturii nu se tâlcuieşte după socotinţa fiecăruia; pentru că niciodată proorocia nu s-a făcut din voia omului, ci oamenii cei sfinţi ai lui Dumnezeu au grăit, purtaţi fiind de Duhul Sfânt” (II Petru 1.19-21)
    Într-adevăr, oamenii cei sfinţi ai lui Dumnezeu, precum Ioan Gură de Aur şi Vasile cel Mare, purtaţi fiind de Duhul Sfânt, ne-au lăsat aceste minunate tâlcuiri ale Scripturii, spre mântuirea noastră.
    – „Teologia dogmatică” de seminar; deşi are fraze adesea foarte lungi (care pot fi împărţite sănătos în 3, 4 sau chiar 5 fraze pentru a ajunge la un ritm normal de citire), este foarte folositoare şi, în completarea cărţilor de mai sus ne face deschiderea către
    – „Teologia dogmatică” a Părintelui Dumitru Stăniloaie; o carte profundă, o vistierie de bogăţii duhovniceşti, un izvor de înţelepciune, o carte pe care nu o pot lăuda îndeajuns pentru frumuseţea ei.
    – „Istoria Bisericii Universale” de Pr. Ioan Rămureanu; recomand ediţii mai vechi, de prin anii 90, dacă se poate, întrucât unele ediţii mai noi au fost, din ce am văzut eu, îmbâcsite de o „corectitudine politică” profund nesănătoasă; oricum, este o lucrare necesară pentru reperele istorice oferite, mai ales dacă este pusă în paralel cu
    – „Papalitatea schismatică” şi „Papalitatea eretică” de Vladimir Guette; aceste două cărţi sunt o altă formă de istorie a Bisericii, mai duhovnicească, dar şi un pic mai concentrată pe anumite aspecte; utilitatea lor este extraordinară, lămuresc foarte multe aspecte istorice esenţiale.
    – „Canoanele Bisericii Ortodoxe” de Ioan N. Floca, un bun punct de pornire în cunoaşterea acestor canoane, a căror înţelegere ia, totuşi, o viaţă (şi ţine foarte mult de cunoaşterea şi trăirea „Sfintei Scripturi”, inclusiv prin cărţile amintite mai sus).
    – „Patericul” şi „Limonariul”; cărţi minunate, deosebit de folositoare pentru a înţelege lupta diavolului împotriva omului, felul în care păcatul şi patimile cuceresc sufletul dar şi felul în care pot fi înfrânte şi izgonite; există însă la noi şi obiceiul de a le folosi greşit, ca şi cum mireanul ar trebui să fie un „călugăr în lume”, ca şi cum mireanul este un fel de „călugăr ratat” etc.; mă tem că această înşelare, această neînţelegere şi rătăcită dispreţuire a căii mireneşti a adus multă suferinţă în familiile ortodoxe din România (inclusiv prin confuzia gravă între vocaţia călugărească şi râvna oarbă, greşit direcţionată, a unor mireni).
    Cel care cunoaşte bine aceste cărţi ŞI ÎNCEARCĂ SĂ TRĂIASCĂ FOLOSINDU-LE CA REPER a pus început bun şi se află cu adevărat la primele trepte ale scării pe care trebuie să o urcăm spre a deveni teologi.
    Totuşi, trebuie subliniat iar şi iar, nici un om nu este infailibil.
    Şi dacă ajungem să ne bazăm pe ce şi cât am citit (spus, scris, făcut etc.) ca pe o temelie sigură ce ne dă infailibilitate, suntem deja în rătăcire.
    Să stăm bine, să stăm cu frică, să luăm aminte!
    Citit cu folos, trăire cu folos şi
    Dumnezeu să ne mântuiască!
    Pr. Dr. Mihai-Andrei Aldea }

    Apreciat de 3 persoane

    • el said, on mai 28, 2015 at 11:00 pm

      „Pr. Dr. Mihai-Andrei Aldea }”____ ca sa vada tot neamul ortodox cu cine are de-a face, nu asa un popa oarecare, DOCTOR;, ca asa l-a invat Hristos sa trambitele tare i trag ca e „expert” !

      fariseule

      Apreciază

    • el said, on mai 28, 2015 at 11:30 pm

      Iahim blablabla

      lungeste inca un pic ciucurii de la filacterii si vesminte si trage-ti un brau rosu sa vada tot crestinul ca esti FARISEU de frunte… rabi, rabi… si mai pune de-o conferinta… acolo te simti tu bine

      Apreciază

    • andrei-d said, on mai 28, 2015 at 11:42 pm

      Iahim2015,
      hai sictir cu teoLOGII tai. Ai Sfintii Parinti nu teologi kung fu. Sminteala curata intre asa-zisii preofesori, astia in loc sa fie calauza sufletului sunt sminteala. Numai cand ma gandesc la titlul cu artele martiale…zi-mi un Sfant Parinte care a adus vorba de arte martiale in ortodoxie, dar ca si guru boca, ALdea si el vrea sa iasa in evidenta, mandrie luciferica ca ar fi cineva…mai presus de sfinti!

      Apreciază

      • saccsiv said, on mai 28, 2015 at 11:57 pm

        andrei-d

        Critica-l pe parintele Aldea cu altfel de limbaj, te rog. Multumesc.

        Apreciază

      • andrei-d said, on mai 29, 2015 at 12:05 am

        Nu o sa-i mai pomenesc numele, oricum are un mod destul de subtil de a lucra!

        Apreciază

  28. dd(2d) said, on mai 28, 2015 at 5:52 pm

    (nu)Sunt surpins cat de usor se arunca pe aici cu cuvinte. ‘Esti inselat.’ Persoana x e inselata.
    Cata siguranta au unii.Cat de traitori sunt altii. Nu mai pot unii de binele meu.
    Mireni care judeca calugari, mireni care judeca preoti. Vai voua ! Aveti duh asta e clar.

    Apreciat de 2 persoane

  29. salutari said, on mai 28, 2015 at 6:01 pm

    pai aici nu mi se pare ca ar fi o enigma. Biserica Sf Sofia e scaldata in lumina, iar cealalta e in intuneric. Mai clar de atat…?

    Apreciat de 1 persoană

    • saccsiv said, on mai 28, 2015 at 8:21 pm

      salutari

      Dezvolta.

      Apreciază

      • nikodim said, on mai 28, 2015 at 10:10 pm

        Deci se vede clar ca scopul picturilor de la Draganesti este ca fiecare sa vada ce vrea dupa pofta si imaginatia sa. Acolo sunt si biserici albe lucratoare si altele cenusii, dar care si ele par a fi lucratoare daca le privesti sub un unghi anume( pe care nu toti il pot percepe, evident!), si sfinti amestecati cu eretici, care eretici pentru unii chiar par a fi sfinti, si OZN-uri si telefoane si pantaloni scurti si „hristosi” potriviti pe chipuri si gusturi spirituale diverse.
        Unii de pe aici deja au debitat aici ca Francisc de Assisi din „pictura profetica” e defapt ortodox „sub acoperire” si stiu doar ei cei care „trebuie” si nu orice muritor de rand si in niciun caz Sfintii marturisitori. Ca daca ar fi stiut „ignorantii” de ei acest secret ar fi zis. Dar dupa unii reiese ca n-ua fost „demni” sa stie.
        Sf. Marcu al Efesului, singurul Ortodox ramas intr-o lume picata in apostazia papistasa infailibila in denigrarea Sfintei Treimi, oare si el la sinodul talharesc Florenta-Ferrara din 1439 sustinea aberatiile acestea combinate in asemenea ghiveciuri toxice care produc doar dezbinare si neintelegere intre frati? Oare ii descoperise Dumnezeu si lui „taina” aceasta ca ereticul Francisc, care traise cu 200 de ani mai inaintea sa, era „ortodox undercover”? Multe a zis acest Stalp al Ortodoxiei, Sfantul Marcu al Efesului, cel mai indreptatit sa zica despre Erezia papistasa, dar despre aceasta „revelatie extraordinara si secreta” a lui Francisc „ortodox undercover”, NIMIC! Si ABSOLUT NIMIC, NICIO INVATATURA despre ideea de alaturare a celor doua, a Bisericii ortodoxe si a Ereziei catolice, nici in Iconografie, nici in Taine si in nici un caz in lucrarea Mantuitoare in Hristos.
        Si noi acum ce facem? Avem noi „revelatii” si ni se „arata” noua „sfinti” din Erezie ca fiind ortodocsi, si ca „biserica” catolica este macar „putin mantuitoare” si mai este si „macar putin sora” cu Biserica Ortodoxa si cate si mai cate…Si la nesfarsit aceleasi discutii dezbinatoare…
        Omeni buni, Sfintii si Biserica , UNESC oamenii, nu ii dezbina. Ceea ce este de la Dumnezeu uneste si nu dezbina.
        Am zis ce cred eu. Acum sunt pregatit sa primesc avalansele de replici cu ghionturi..deocamdata verbale!

        Apreciat de 1 persoană

  30. hilohi bogdan said, on mai 28, 2015 at 6:03 pm

    dece, în cazul părintelui Arsenie ,sunt popularizate doar portrete cu sfinţia sa la tinereţe şi nu la vârsta senectuţii ca la alţi părinţi celebri ?

    Apreciat de 1 persoană

    • auditus said, on mai 28, 2015 at 9:04 pm

      Pentru ca la varsta de 49 de ani Parintelui i s-a interzis sa mai slujeasca isi a fost alungat, impreuna cu maici, din manastire. De atunci, singurele fotografii sunt cele obtinute in urma filajului securitatii, poze care-l infatiseaza pe Parinte imbracat civil, barbierit si cu ochelari de soare.

      Apreciat de 1 persoană

    • Iones said, on mai 29, 2015 at 3:48 am

      Mai sunt şi alte poze. Vezi pozele Părintelui Arsenie Boca de la înmormântarea lui Nichifor Crainic.Acolo poartă barbă şi este la bătrâneţe. A existat o scurtă perioadă când a purtat doar mustaţă…

      Apreciat de 2 persoane

    • Iones said, on mai 29, 2015 at 6:18 pm

      Erată: Pozele de la parastasul lui Crainic nu de la înmormântare.

      Apreciat de 1 persoană

  31. scortisoara said, on mai 28, 2015 at 6:06 pm

    ***
    Cuviosul ieromonah E., pustnic în Katunakia, obişnuia să spună această povestire:
    „Un frate m-a întrebat odată despre judecată.
    – Judec mult. Ce să fac ca să evit aceasta?
    Eu i-am spus:
    – Când vrei să vorbeşti despre cineva, gândeşte-te că el este prezent acolo. De exemplu, când tu eşti prezent, nimeni nu te judecă; când nu eşti acolo, se poate să fii judecat din cap până în picioare.
    Îmi amintesc că pe când trăia stareţul meu şi eu l-am judecat pentru ceva. În acea seară, când am vrut să mă rog, parcă era un zid în faţa mea. N-am putut să spun rugăciunea minţii. «Doamne Iisuse…, Doamne…». Nimic. Am făcut ceva, m-am gândit; am făcut cumva un păcat. Ce? Ce am făcut ieri? Ce am făcut? Ce am spus? Apoi mi-am amintit. L-am judecat pe părintele meu.
    A doua zi era Duminică şi trebuia să slujesc Sfânta Liturghie. Un preot poate oficia Liturghia numai dacă nu-l opreşte ceva. Ce să fac acum? m-am gândit. Să mă rog? «Dumnezeul meu, iartă-mă. Am greşit. Iartă-mă. Îţi cer iertare». Dar totul a fost în zadar. Nu este iertare pentru mine, m-am gândit. N-am binecuvântare să slujesc! «Fiindcă Te-am supărat, binecuvintează-mă». Trebuie să am iertarea lui Dumnezeu. Nimic. «Dar Sfântul Petru s-a lepădat de Tine de trei ori şi Tu l-ai iertat. Eu nu m-am lepădat de Tine. Eu l-am judecat pe părintele meu. Acum îmi cer iertare. Mă căiesc şi-mi cer iertare». Nimic.
    Rugându-mă astfel am luat din nou şiragul de metanii în mâini. Nu puteam să continui rugăciunea. Am început să plâng. Lacrimile mele curgeau jos. Nu e acelaşi lucru când judeci un străin, ca atunci când îl judeci pe părintele tău. «Om nenorocit, am strigat. L-ai judecat pe Dumnezeu însuşi». Am plâns 3 ore. Timpul ce mi-l lua ca să slujesc o Liturghie – 3 ore – am plâns şi am plâns.
    «Dumnezeul meu, Dumnezeul meu, nu este binecuvântare pentru mine ca să slujesc? Tu eşti Dumnezeul milei şi al dragostei şi nu ai milă de mine? Îţi cer binecuvântarea Ta. Tu ai iertat-o pe Sfânta Maria Egipteanca când s-a pocăit şi pe mulţi alţi sfinţi care au fost păcătoşi i-ai iertat. Pe neomartirii care au trecut la turci i-ai iertat şi ai avut milă de ei. Oare nu este milă şi iertare pentru mine?».
    Am petrecut astfel trei ore, lungimea unei întregi Liturghii de Duminică, în lacrimi. În cele din urmă am simţit pace şi bucurie în inima mea. Apoi am putut să mă rog: «Dumnezeule, ai milă de mine». După ce am avut pace, am continuat cu Liturghia. Altfel n-aş fi putut sluji.
    Să judeci e un mare păcat. Harul te părăseşte fără să-ţi dai seama. E un păcat aşa de mare! Tu judeci în locul lui Hristos şi devii astfel un antihrist“.
    ***
    https://sfantulmunteathos.wordpress.com/2014/09/03/cap-xxv-despre-nejudecare-si-despre-blestemata-judecare-a-semenilor-patericul-athonit-ioannikios-kotsonis/

    Apreciat de 1 persoană

  32. Iones said, on mai 28, 2015 at 6:07 pm

    Nici eu nu consider că părintele Arsenie Boca este infailibil, aşa cum nici părintele părintele Papacioc nu este infailibil!
    Însă sunt vădite comentariile rău intenţionate ale unor comentatori de a-l acuza de erezii (mai mult sau mai puţin reale şi multe inventate) pe bandă rulantă pe părintele Arsenie Boca. A inventa erezii închipuite la adresa cuiva – asta înseamnă cu adevărat fanatism – şi este la fel de grav cu a nega ereziile reale ale cuiva!

    Există profeţii ortodoxe care vorbesc despre revenirea catolicilor papistaşi la Ortodoxie după cel de-al treilea război mondial! Însă atenţie, profeţiile NU SE REFERĂ LA UNIREA ECUMENISTĂ, ci SE REFERĂ LA REVENIREA CATOLICLOR LA ORTODOXIE.

    Profeţie din anul 1054 culeasă de Sf. Ioan Iacob Hozevitul în volumul „Hrană Duhovnicească”, Editura Lumină din Lumină, București, 2000
    http://www.librariasophia.ro/carti-Hrana-duhovniceasca-Ioan-Iacob-Hozevitul-sf-so-1179.html

    „Mare razboi european. Infringerea Germaniei si ruinarea Rusiei si a Austriei. Infringerea turcilor de catre greci. Intarirea lui Agar (a turcilor) de catre popoarele europene si infringerea grecilor de catre turci. Macel in popoarele ortodoxe si mare tulburare la popoarele ortodoxe… intrarea armatelor straine la marea Adriatica. Vai de cei ce locuiesc pe pamint. Iadul este gata. Intr-o clipa moare Agar. Un nou razboi european. Unirea popoarelor ortodoxe cu Germania. Infringerea francezilor de catre germani. Rascoala Indiilor si departarea lor de Anglia. Anglia numai la saxoni. Biruinta ottodocsilor. Infringerea lui Agar si taiere de obste. Agar (iar) contra popoarelor ortodoxe. Neliniste in lume si deznadejde de obste pe pamint. Lupta celor sapte puteri la Constantinopol, trei zile si trei nopti macel s biruinta celei mai mari puteri. Oprirea razboiului de catre Ingerul Domnului Dumnezeului Hristos si predarea orasului (Constantinopol) grecilor. ÎNTOARCETEA LATINILOR (CATOLICILOR) LA CREDINŢA NEŞTIRBITĂ ORTODOXĂ. Intinderea credintei ortodoxe de la Apus pina la Rasarit. Frica si cutremurul barbarilor fata de Ortodoxie. Sfirsitul papei si proclamarea unui patriarh pentru toata Europa. In 55 de ani sfirsitul nevoilor. In cel de-al 70-lea an nu este necaz nu este surghiunit, venit in bratele mamei voioase. Asa este si asa sa fie Amin Amin Amin.”Eu sunt Alfa si Omega, Cel dintîi si Cel din urma”. Sfirsitul, o turma si un poastor ce este din credinta adevarata a ortodocsilor.
    Asa sa fie Amin Amin Amin
    Robul lui Hristos, adevaratului Dumnezeu.” (din vol. „Hrană Duhovnicească”, Editura Lumină din Lumină, București, 2000)

    DIn cartea „Sfârşitul omului – cules din Sfintele Scripturi” scrisă de către cuviosul Zosima Pascal-Prdromit:

    Tâlcuire

    Agatanghel prooroceşte pentru Germania.

    „Noaptea va fi luminată şi lină, pentru că tu vei pierde mândria cea latinească, şi vei vedea mândria ei smerită căzând cu durere, ca să cânte cântare împreună la răsărit (care este locuinţa Mea). Amin.”

    Aici se arată că Germania are să silească pe Papă ca să meargă la Constantinopol să se închine şi să se unească cu Biserica Răsăritului, ca Biserica să fie una, după cum una a fost de la începutul creştinismului până la anul 1054.”

    Dă clic pentru a accesa Zosima_Pascal-Sfarsitul_omului-cules_din_Sfintele_Scripturi.pdf

    Fericitul Ieronim Agatanghel profeţeşte în capul al 3-lea din cartea sa „HRISMOS” despre convertirea Germaniei la Ortodoxie :

    „Pentru că dintru această ereticească Germanie şi printr-însa trebuie să se înalţe adevărul după aceasta şi nemincinoasa închinăciune a pravoslavnicei credinţe. Aceasta mai mult decât celelalte neamuri va răsplăti cu statornicie apostolicescului adevăr. Aşa este şi aşa va fi, amin. La răsărit va fi fericirea ta. Dogma la dânşii va străluci. Amin. Amin. Amin.”
    https://saccsiv.wordpress.com/2013/09/20/profetia-ieromonahului-agatanghel-integral-editia-din-1892-galati/

    Papistaşii se vor întoarce la Ortodoxie din cauza profetului mincinos (PAPA) care va crea mare tulburare printre papistaşi la Vatican.

    După cum a profeţit şi Părintele Elpidie: „Aceasta va fi o etapă premergătoare, iar atunci când se va împlini vremea şi proorocul mincinos se va instala în scaunul Vaticanului, va influenţa întreaga lume cu hotărârile lui. Toţi liderii politici vor fi de partea lui. Să nu credeţi însă, că Vaticanul va avea vremuri uşoare, dimpotrivă, va avea parte de multe tulburări. Vor încerca să aleagă un alt papă. Va fi format un antipapa. Va fi un papă, un antipapa şi un antipapa secund.
    http://www.atitudini.com/2013/04/profetia-parintelui-elpidie-despre-noul-papa-antihrist-si-puterea-malefica-a-cipului-fragment/

    Tot Părintele Elpidie a profeţit despre papii Benedict şi Francisc: “Va fi schimbat aceast Papa il vor indeparta. Va veni proorocul mincinos. State întregi vor dispărea de pe hartă! De foame si epidemii vor muri foarte multi oameni. În Italia, Papa (posibil să se refere la profetul mincinos) pe cupola va avea steagul rusesc!
    http://www.elora.gr/portal/to-proto-thema/3181-%CF%80%CE%B1%CF%84%CE%AD%CF%81%CE%B1%CF%82-%CE%B5%CE%BB%CF%80%CE%AF%CE%B4%CE%B9%CE%BF%CF%82-%C2%AB%CF%8C%CE%BB%CE%B1-%CE%B8%CE%B1-%CE%BE%CE%B5%CE%BA%CE%B9%CE%BD%CE%AE%CF%83%CE%BF%CF%85%CE%BD-%CE%BC%CE%B5%CF%84%CE%AC-%CF%84%CE%B7%CE%BD-%CF%80%CE%B5%CE%BD%CF%84%CE%B7%CE%BA%CE%BF%CF%83%CF%84%CE%AE-%C2%BB

    Părintele Ilie Cleopa care a citit cartea care conţinea tâculcuirile la aceste profeţii foarte vechi, relata :

    Fericitul Agatanghel a vazut in insula Corsica o vedenie ca aceasta: Un vultur iesea din mare, cu aripi de aur si cu perle pretioase, iar vulturul a strigat… ” Agatanghel, Agatanghel … ” Sfantul s-a speriat, dar glasul i-a zis: “Nu te teme!. A iesit sfantul la marginea marii si a vazut o harta de piele, pe care era intreaga Europa, iar pe harta aratau fiecare tara, Romania – R, Grecia – G, Rusia -RS, Italia -I, iata profetiile referitoare la fiecare tara:

    Italia

    “Am vazut o femeie, pe curva Servastopi, care zicea: Fosta-am tiitoarea unui imparat, dar mi-am pierdut fecioria”. Imparatul este Hristos, tiitoarea este Biserica Italiei. In anul 1054 prin ruperea Bisericii catolice de cea ortodoxa si-a pierdut fecioria dogmelor. A pierdut curatia dogmelor originare ortodoxe. Mare pacat. Zice Agatanghel: ca daca ce se va face imparatia crestineasca a rasaritului, va veni Papa de la apus si se va uni cu Biserica Rasaritului si se vor face una precum au fost si mai inainte”.
    http://sacredtreasure.org/forumPDF/Profetii/Profetii%20ale%20Parintelui%20Cleopa.doc

    Sf. Paisie Aghioritul a profeţit şi el că „Din această conflagraţie generală, însă, se va naşte Bizanţul.”

    Din profeţii reiese limpede că după cel de-al 3-lea război mondial vor avea loc schimbări majore. Vor dispărea multe ţări de pe hartă. Mulţi papistaşi văzând mizeriile politicianiste ale papei se vor converti la Ortodoxie. Profetul mincinos şi Antihrist vor da lupta finală şi prigoana asupra credincioşilor din Biserica Ortodoxă, deoarece catolicismul nu va mai reprezenta un punct de reper creştin pentru cea mai mare parte dintre papistaşi scăpaţi cu viaţă din război !

    Citiţi şi profeţiile Cuviosului Iosif Vatopedinul din Sfântul Munte Athos. Aici aveţi un rezumat în limba engleză:

    Here are some key points: The Third World War will start with the conflict between Turkey and Greece. Jewish masons who are rulers over USA and European Union will force Turkish people into the war against Greece. In spite of Greek tremendous courage and resistance, Turkish attack will be devastating. Lots of Greeks and lots of their Russian and Serbian brothers in Christ who will volunteer to help Greeks will be dead. Turkey will charge deep inside Greece and will concur the most of the Greek territory. At the beginning, NATO and USA will not interfere into this conflict directly, but will give silent support for everything Turks do instead. The time will come that the world will think Greek people will vanish. A moment before it will be almost certain to happen, mighty Russia opens its cards in protection of Greek people and Orthodox Christianity. This takes everyone by surprise. Russian nukes are launched to Turkey. Darkness is covering Balkan peninsula and Near East. The World we know cease to exist again. At this point USA and EU join Turkey (or what’s left of it) and declare global war against Russia and Greece. Vatican and the Holy Chair will announce Holy War against „schismatic” Orthodoxy. The war will be horrible. Burning people will fall from the sky. USA will suffer terrible defeat and will „blow up like balloon” (for whatever it means). Roman Catholic Church will never be able to return back to the positions it has today. Not even close. Its influence will be next to nothing. Russians will enter Constantinople, establish their own governor, but will give it all to Greeks later on green table. Greeks will hesitate to accept new territories at the start, but will accept them later and will rule over what used to be Turkish capital. Greeks will return to Constantinopolis 600 years after leaving it, as monk said. One third of Turks will lose their lives, one third will accept Orthodox Christianity and one third will move to live in „some deserts”. Armenia will get its lands back. Kurd people will establish their own country.

    |https://www.youtube.com/watch?v=eCs0LZil6Ac

    Apreciat de 1 persoană

  33. Kogaion said, on mai 28, 2015 at 6:29 pm

    Pot sa intreb si eu o chestie stupida, ce-i drept, pentru cata inteligenta se revarsa in genul acesta de discutii ? De unde stim noi ca a doua biserica din fundal este catedrala de la Roma ? Scrie undeva pe pictura acest lucru ? Nici macar nu seamana ! Exista cateva diferente structurale evidente ! (pentru cine nu stie, catedrala de la Roma arata asa in vedere frontala: http://www.tribuna.ro/images-up/2010_12_10_0_14_in-inima-vaticanului-in-catedrala-sf-petru_33501.jpg). Ce-a de-a doua biserica poate fi, la o adica, orice alta biserica ortodoxa cu cupole mai inguste … Apoi, de ce ar picata o biserica catolica, in sens ecumenist, iar sub ea sa scrie interpretarea ORTODOXA a citatului din Evanghelie „pe aceasta piatra (A DUMNEZEIRII, scrie pr. Arsenie Boca, deci nu pe Petru ca si persoana, cum interpreteaza catolicii) voi zidi Biserica Mea” ? Ce logica are chestia asta ?!

    Apreciază

    • Radu Iacoboaie said, on mai 28, 2015 at 10:38 pm

      Dacă pretindeți că nu este, atunci spuneți care… Sunteți domnul profesor Ion Coja după nick-ul pe care îl aveți?…

      Apreciază

      • Kogaion said, on mai 29, 2015 at 12:52 am

        Eu sa spun care ?! Eu am ridicat o problema. Cei care pretind ca este catedrala de la Roma trebuie sa aduca argumente, nu eu ! Eu doar fac o observatie de bun simt: pictura nu seamana, decat in linii foarte, foarte, foarte generale, cu catedrala de la Roma iar daca e p-asa atunci puntem spune ca este orice. Stati linistit, nu sunt domnul profesor Coja …

        Apreciază

      • Radu Iacoboaie said, on mai 29, 2015 at 9:49 pm

        Kogaion

        Dacă punem problema astfel, atunci pictura aceasta n-are nici o semnificație… Două biserici oarecare… Dar culoarea cenușie întunecată a celeia puțin mai în spate ne arată că nu mai este ,,biserică”, ci doar o umbră a bisericii care era cândva cu aproape 1000 de ani în urmă…

        Apreciază

    • Radu Iacoboaie said, on mai 29, 2015 at 9:53 pm

      Catedrala Sfântul Petru din Vatican (Roma) este construită în mare parte într-un stil gotic… Nu se observă în pictură acest aspect? Eu cred că da. Și contrastează cu stilul bizantin… Catedrala Sfânta Sofia a fost o minune inginerească la vremea respectivă în timpul împăratului Iustinian…

      Apreciază

      • Riko said, on mai 30, 2015 at 2:12 pm

        ba nu are nici un element gotic, este in stil renascentist si baroc. Totusi este foarte probabil sa fie bazilica din Roma pentru ca are cateva elemente care sunt la fel, cum ar fi ca are 3 nivele de geamuri, iar turnul din stanga, doar acum am vazut ca mai este o cladire separata cu un turn, insa mie nu mi se pare nimic in neregula pentru ca ambele apartin aceleiasi origini, doar ca catolicismul a deviat de la calea cea dreapta, deaia e asa in umbra. In pictura este vorba de temelia crestinismului, nu de viitor sau o profetie ceva.
        Daca parintele Arsenie Boca a tot spus de atatea ori ca celelalte religi sunt gresite si doar ortodoxia buna, de ce se pune problema in felul acesta?

        Apreciază

      • Radu Iacoboaie said, on mai 31, 2015 at 9:12 pm

        Riko

        CONTEXTUL PICTURII DE CARE VORBIM ESTE PROFETIC PER ANSAMBLU… De aceea nu o poți scoate din context fără să-i răstălmăcești mesajul exprimat de părintele pictor…

        Apreciază

      • Riko said, on iunie 1, 2015 at 12:20 am

        Da am gresit, chiar daca reprezinta temelia crestinismului, nu inseamna ca se termina acolo, are o continuitate, lucru evident din citatul „Pe aceasta piatra (a dumnezeirii) voi zidi biserica Mea si portile iadului nu o vor birui pe ea”
        A inca ceva, bisericile nu se afla intr-un loc indecis intre rai si iad, ci se afla pe pamant. Poate ca piatra poate fi interpretata ca find pamantul, nu stiu.

        Apreciază

  34. Alin Stefan said, on mai 28, 2015 at 6:46 pm

    Dar de pictura lui Ulfila ce parere aveti?

    Apreciază

  35. mircea.v said, on mai 28, 2015 at 7:27 pm

    Nici mie nu-mi place pictura de la Draganescu, ca pictura in biserica.. Ca stil, nu se potriveste cu o biserica.

    Acum vad prima data pictura cu cele 2 cladiri (ca sa fiu clar), Sfanta Sofia si cea catolica. Prima impresia care am avut-o a fost asta: Sfanta Sofia care simbolizeaza Biserica Ortodoxa, e clara, conturata, colorata, e o cladire reala, exista, actuala. Cea catolica e umbra, stersa, a fost odata, si acum nu mai e; e o stafie de cladire, o stafie a Romei ce a fost pana la 1054. in Biserica Ortodoxa, care este in prim plan se vede la geamuri si usi lumina Soarelui, acel galben-maro. La cea catolica totul e gri. E o stafie.

    Mie pictura asta imi spune, ca din Biserica lui Hristos care pana la 1054 avea cei 2 poli, Roma si Constantinopole, acum a mai ramas vie doar Sfanta Sofia, adica Ortodoxia. Celalat pol, nu mai este, dar odata a fost.

    Nu ca ar fi important, dar dpdv al meu nu e nici o erezie aici. Si chiar e foarte sugestiva imaginea si spune totul despre istoria Bisericii lui Hristos, de-a lungul timpului.

    Asta a fost prima impresie si apoi am vazut comentariul lui @artion; zic asta pt ca seamana cele 2 comentarii, al lui si al meu.

    Comentariile lui x si y de la diverse ziare, nici nu trebuie bagate in seama. Aia spun numai tampenii.

    Apreciat de 1 persoană

    • saccsiv said, on mai 28, 2015 at 8:31 pm

      mircea.v

      Dezvolta te rog treaba cu „Biserica lui Hristos care pana la 1054 avea cei 2 poli, Roma si Constantinopole”.

      Apreciat de 1 persoană

      • mircea.v said, on mai 28, 2015 at 9:51 pm

        sacssiv,

        pai ce nu e clar? Roma si biserica Sf Petru sant simbolul pt imperiul roman de apus, Iar biserica Sf Sofia si Constantinopol sant simbolul pt Imperiul roman de rasarit – Bizant. Vechea Roma si noua Roma. Papa de la Roma si episcopul de Constantinopol.

        Apreciat de 1 persoană

      • andrei-d said, on mai 29, 2015 at 12:20 pm

        Bate campii si mircea.v. E clar cu arsenicii. 🙂
        Daca era cinstit cu sine spunea cei 5 poli, cel putin, caci Biserica tot una era, nu impartita, asta e teorie ecumenista!
        Spune 5, deoarece Biserica Universala era formata pe aceeasi invatatura, dar avand 5 mari scaune patriarhale in lume, sau pentarhie. (Roma, Constantinopol, Alexandria, Antiohia si Ierusalimul).
        Deci mircea viseaza si justifica ce nu e de justificat, asemeni lui artion, dupa parerea lui!
        Pentarhiile, dupa al 5lea si al 6lea Sinod Ecumenic(Trulan), cel putin Roma si Constantinopol erau EGALE, asemenmi si patriarhii, fie papa fie patriarhul de la Constantinopol. Odata cu Schisma (care defapt e rupere „mladita care nu ramane intru Mine se taie si se arunca in foc„) o mladita a fost taiata, adica ROMA, deci Biserica traia, caci va trai vesnic. Deci Roma odata rupta, nu mai are cum sa fie biserica, aviz arsenicilor, ci e o secta! De unde teoria cu biserica nedeplina, sau doi poli nu stiu, poate reinventeaza cineva strierile si hotararile Sfintelor Sinoade, dar de la Iacoboaie si artion ma astept la orice. Chiar sa supuna Biserica unui…calugaras! Rusinos pentru asa… ortodocsi!

        Apreciază

    • cosminmatiu said, on mai 28, 2015 at 9:00 pm

      Mie de exemplu imi spune ca amandoua ar fi in Har doar ca cea catolica nu in deplinatatea harului, ceea ce nu e bine. Cu alte cuvinte ii spune la fiecare ce vrea el sa creada.
      E clar ca celelalte religii le considera erezie dar nu e clar in privinta catolicilor.

      Apreciat de 1 persoană

      • andrei-d said, on mai 29, 2015 at 12:24 pm

        poi cum cosminmatiu? Asta nu e teorie ecumenista? Adica biserici cu mai putin adevar si altele cu mai mult, sau depline si nedepline? Este HULA, caci arsenie boca trebuia sa stie, de aia a facut teologie si era, cum il lauda arsenicii, cel mai tare, doar ca a omis ce era mai important! Dar nu ma mira, arsenie boca era fan al lui ignatiu de loyola, francisc de assisi, si chiar fan al lor, aceleasi minuni si teologie proasta!

        Apreciază

      • cosminmatiu said, on mai 29, 2015 at 1:45 pm

        DIn pacate a lasat in urma lui lucruri care smintesc si produc dezbinare.

        Apreciat de 1 persoană

  36. ascorploiesti said, on mai 28, 2015 at 8:36 pm

    De remarcat este faptul ca, in versetul din pictura, a tinut sa evidentieze ca piatra pe care s-a zidit Biserica este Dumnezeirea, nu Petru, cum spun catolicii.

    Apreciat de 1 persoană

    • ascorploiesti said, on mai 28, 2015 at 8:40 pm

      S-ar putea sa fie si aici cheia interpretarii. Poate a desenat si biserica Sf Petru pentru a arata de ce a fost nevoie sa evidentieze ca piatra nu e Petru… desi acele raze ar fi trebuit sa cuprinda doar Biserica adevarata.

      Apreciază

      • Radu Iacoboaie said, on mai 28, 2015 at 10:46 pm

        Razele preînchipuie învățăturile de credință ale ortodoxiei simbolic reprezentată prin Catedrala Sfânta Sofia din Constantinopol, care se revarsă nu doar peste Biserica ortodoxă, ci și peste lumea catolică, pe care o cheamă să se întoarcă la izvorul ei… Un îndemn SUGESTIV pentru unirea în Duh și Adevăr, ÎN ORTODOXIE (DREAPTA CREDINȚĂ, SINGURA MÂNTUITOARE)…

        Apreciază

  37. cosminmatiu said, on mai 28, 2015 at 8:56 pm

    Imi spun si eu parerea:

    In primul rand cel mai mare mijlocitor pentru mantuirea noastra este Maica Domnului, dupa care urmeaza sfintii dar mantuirea ne-o da Domnul nostru Iisus Hristos, nu sfintii.

    Nu stiu daca Pr Arsenie Boca este sfant sau nu, si la nivelul meu duhovnicesc care este praf nici nu ma ocup de discutii din astea. Il am trecut in schimb la pomenire la Sf Liturghie.

    Baiul este ca a facut picturi prin care sminteste si stiind ca este vai de cel prin care vine sminteala, oare considera Dumnezeu asta sminteala ?

    DIn ce am citit eu nu reiese clar decat ca ceilalti sunt eretici, nu si catolicii. Tot din cate am citit biserica de la Draganescu a fost pictata spre sfarsitul vietii lui si nu prea se poate spune ca a fost o gresala a tineretii.

    SI din pacate chiar sunt unii la care daca le vorbesti de rau de Dumnezeu nu se simt asa tare, dar daca zici de Pr Arsenie Boca sar ca arsi. Cei cu asemenea reactii au probleme pentru ca au deja idol.

    Desi isunt de folos majoritatea invataturilor Pr Arsenie, de exemplu ridicarea casatoriei la rang de taina care este un bun indrumar, invatatura lui nu este un izvor limpede ci are si pete tulburi. Suntem noi vinovati ca izvorul nu este in intregime limpede? Nu avem noi mii si mii de sfinti mijlocitori cu invataturi curate ca lacrima?

    Pr Arsenie Boca a fost deja folosit de cei cu new age in cartea lui Radu Cinamar, din fericire aceasta folosire pe mine m-a intors la ortodoxie dar pe altii ii va pierde. Pr Arsenie Boca cum au spus si altii va fi folosit ca punte ecumenista spre religia antihristica.

    Mai de folos ne este sa ne despatimim decat sa umplem cu sute si mii de comentarii blogul pro si contra Pr Arsenie.

    Apreciat de 2 persoane

    • Maria said, on mai 28, 2015 at 9:46 pm

      Scuza-ma prietene dar tu l-ai intrecut cu mult pe fariseul din Evanghelie, macar el se compara cu un pacatos considerandu-se mai bun decat acesta, dar tu sa ajungi sa te compari cu Parintele Arsenie inaintand rugaciuni la biserica pentru sufletul lui cum ca el ar avea nevoie si tu nu ai nevoie, considerand ca ai directa indrazneala catre domnul Hristos ….Ai grija smereste-te de buna voie, ca mai cunosc pe unul ca tine care ignora sfintii lui Dumnezeu si a ajuns sa nu-si mai poata tine lacrimile…iar rugaciuni la biserica la Sfanta Liturghie si la Sfantul Maslu te sfatuiesc sa faci cat mai multe pentru sufletul tau.

      Apreciat de 1 persoană

      • cosminmatiu said, on mai 28, 2015 at 10:32 pm

        Stiu ca sunt mai rau ca fariseul dar unde am gresit daca ma trec pe mine pe pomelnic la Sf Liturghie la vii si pe Pr Arsenie Boca la morti ? Chiar daca este sfant eu stiu ca pana nu este canonizat ai voie sa il treci si abia dupa canonizare nu mai este voie. Exista alta invatatura ?

        Apreciat de 1 persoană

      • cosminmatiu said, on mai 28, 2015 at 10:45 pm

        Nu am citit nicaieri pana acum ca pomenirea unui cuvios necanonizat la Sf Liturghie este interzisa, sau dovada de fariseism sau ca ii dauneaza cuviosului.

        Te rog sa imi aduci dovezi ca am gresit pentru ca am trecut la pomenire si pe Pr Iustin unde nu exista indoieli despre sfintenia lui ca si in cazul Pr Arsenie Boca, si pe Pr Cleopa.

        Apreciat de 1 persoană

      • el said, on mai 28, 2015 at 10:53 pm

        cosmnimatiu

        NU ai gresit cu nimic si athonitii il pomneneau pe parintele Paisie la Sf Liturghie la adormniti pa
        na a fost canonizat Sfant. Si eu l-am pomenit ca sa am binecuvantarea lui.
        Nu mai asculta la toate tantile care au ajuns la babele „evlavioase” de la biserica care vor MUSAI ele sa te invete „ortodoxia” lor infailibila.

        Apreciat de 2 persoane

    • el said, on mai 28, 2015 at 10:37 pm

      cosminmatiu

      bune remarci, esti un om sincer si Dumnezeu este cu tine.

      Apreciat de 2 persoane

      • Maria said, on mai 29, 2015 at 10:13 pm

        Tu prietene nu este vorba ca il treci la Sfanta Liturghie ci motivul pentru care o faci?! Il numesti idol, il numesti punte ecumenista pentru religia lui antihrist, deci chiar nu intelegi ca ai ajuns prea prea departe, ai ajuns la hula.
        @cosminmatiu- Mai bine o baba evlavioasa decat un hulitor de sfinti, eu nu va dau lectii, dar Sfintii nu va apartin si voi nu-i puteti batjocori, iar daca cineva isi bate joc de familia ta ai datoria morala sa intervii.

        Apreciat de 1 persoană

      • Radu Iacoboaie said, on mai 30, 2015 at 1:01 am

        Maria

        Bine spus. Asta înseamnă să fi creștin cu adevărat, să spui adevărul în față chiar dacă doare…

        Apreciază

      • el said, on mai 30, 2015 at 7:48 pm

        Maria

        „Tu prietene nu este vorba ca il treci la Sfanta Liturghie ci motivul pentru care o faci?! Il numesti idol, il numesti punte ecumenista pentru religia lui antihrist, deci chiar nu intelegi ca ai ajuns prea prea departe, ai ajuns la hula”_____ vorbesti cu mine?
        sper ca nu ca eu NU PRIMESC prietenia INSELATILOR , asa ca incepe cu a NU ma mai numi pruieten ca eu nu sunt prieten cu smintitii cu ata mai putin cu SMINTITELE.

        eu pe boca NU l-am trecut niciodata la Sf Liturghie si nici nu-l voi trece, pe ERETICI, pe INSELATII si pe sinucigasi NU ne este ingaduit sa-i pomenim la Sf Liturghie !

        l-am trecut pe parintele Paisie Aghioritul despre care STIAM ca este SFANT si pe care il iubesc din dragostea mea pentru el caci rugaciunea uneste; asa cum ii pomenesc si pe alti parinti INCA necanonizati dar despre care STIU ca sunt SFINTI.

        Apreciază

      • el said, on mai 30, 2015 at 10:14 pm

        Maria

        eu NU hulesc Sfintii, eu „hulesc” si „suprahulesc” INSELATII, dintre care boca e la unul de frunte!

        Tu ai o problema DECISIVA de mantuire daca CONFUNZI Sfintii cu INSELATII, inseamna ca cinstesti si te inchini DIAVOLULUI si NU lui Dumnezeu, si poti sa-ti aperi cat vrei tu „famila” ta de rataciti, ca NU o vei scapa din OSANDA Lui Hristos !

        oricum imi amintesti de nelipsitele babe smintite si activiste de la Man.Antim pe care le certa DEGEABA Avva Adrian Fageteanu, cele cu „ortodoxia” lor de mahala…,si ele „invatau” si „dascaleau” sarguincios pe ageamii din intelepciunea lor „profunda” … adica din adancurile iadului…

        Apreciază

  38. gabriel said, on mai 28, 2015 at 9:09 pm

    Sacciv, e timpul sa mergi acasa, ca nu au mai ramas pietre de aruncat, acuzatul a fost omorat.

    Apreciat de 1 persoană

  39. geo said, on mai 28, 2015 at 9:12 pm

    Off topic: India se confrunta cu un val de temperaturi de peste 50 de grade Celsius pina acum pierzindu-si viata peste 1100 de oameni:

    http://www.theguardian.com/world/2015/may/28/indias-deadly-heatwave-set-to-continue

    Apreciază

    • Riko said, on mai 30, 2015 at 3:11 pm

      e la fel de cald ca in desert, sarmanii oameni. Au murit foarte multi. Nu stati la soare, chiar daca aveti o palarie, nu va apara prea tare si de radiatii, deci evitati sa iesiti din cladiri intre orele 10 si 16. Si chiar daca sunt nori, tot trec radiatiile.

      Apreciază

  40. cosminmatiu said, on mai 28, 2015 at 9:15 pm

    Aici se afla cheia dar cineva minteste crunt, caci nu pot fi ambele adevarate:

    1. „La mormantul lui ARSENIE BOCA. Parintele a lasat cu limba de moarte ca nimeni sa nu se atinga de osemintele lui „pana la a doua venire a lui Hristos””

    2. „Trebuie să nu ascundem un alt lucru cutremurător: Părintele Arsenie a fost scos de trei ori din mormânt.”

    Exact cum sunt aceste lucruri, asa sunt si toate scrierile despre el. Mai avem putin pana la judecata si in loc sa ne despatimim, iluminam si cine poate sa se indumnezeiasca, ne certam ca orbii si singurul ce are de castigat este diavolul.

    https://intamplarisavante.wordpress.com/2010/11/28/la-mormantul-lui-arsenie-boca-parintele-a-lasat-cu-limba-de-moarte-ca-nimeni-sa-nu-se-atinga-de-osemintele-lui-pana-la-a-doua-venire-a-lui-hristos/

    http://www.realitatea.net/ultima-minune-a-lui-arsenie-boca_1673220.html

    Apreciază

    • Radu Iacoboaie said, on mai 28, 2015 at 10:52 pm

      Și în afară de securiști cine l-a mai dezgropat? Ai uitat esențialul… Securiștii se temeau precum fariseii din vechime se temeau că va Învia Hristos și ,,rătăcirea va fi mai mare decât cea dintâi”…

      Apreciază

      • andrei-d said, on mai 29, 2015 at 12:29 pm

        Hai sictir, Radule. Ucenicul Parintelui, Vamvulescu alt inselat ca si tine acela l-a deshumat! Si acum mint cu totii ca au evlavie la parale. Ar fi fain un articol pe saccsiv: A fost sau nu dezgropat Arsenie Boca? Daca da, atunci de cate ori? Si de ce se minte ca nu a fost?
        Ai frate Vasile? Ce spui? Le demaschezi escrocheria de la Prislop sau nu?

        Apreciat de 1 persoană

  41. anomismi44 said, on mai 28, 2015 at 9:16 pm

    Doamne ajuta! Poate ca unele raspunsuri la intrebari le-am putea primi in alt mod, daca am merge si am vedea de exemplu, cu ochii nostri fizici (dar si sufletesti) pictura in tempera din bisericuta de la Draganescu. Cred ca este cel mai intelept lucru, deocamdata…

    Apreciat de 2 persoane

  42. Feanor said, on mai 28, 2015 at 9:27 pm

    Pr. Aldea, nu stiu cine e? Dar nu a convins pe nimeni, doar a atacat ambele tabere pro si contra Arsenie Boca. Credeam ca ne va inteleptii cu vorbele sale, dar am ramas cu ochii in soare asteptand vreun lucru intelept de la domnia sa…

    Consider ca ceea ce am invatat de la Sfintii Parinti a fost ceva frumos, dar devin si un ideal de neatins , caci orice discipol vrea sa isi ajunga maestrul…Dar inteleg ca opiniile noastre ale celor ce scriem aici pe blog sau in alta parte nu au nici o valoare in ochii specialistilor, caci daca fratele Ioan spunea atatea lucruri interesante si fratele el, la fel precum si ceilalti, opiniile lor sunt catalogate intr-un fel sau altul, adica rau.
    E bine sa nu uitam asta si sa fac un pas inapoi si sa observam cum vor evolua lucrurile in continuare, cine va ramane credincios lui Hristos, si cine il va trada? Cand mereu ne gandim la mucenicie…Stim ca nimeni nu ne va intelege si ca vom fi criticati subtil, pentru a ne simti prost, si ca ceea ce stim nu-i destul pentru acesti specialisti, si ca oricum nu contam decat ca o masa sau ca simplii enoriasi si ca nu avem dreptul sa ne intrebam. Distanta dintre specialisti si ceilalti, este una mare si nu ne asteptam a fi egali cu acestia, ba mai mult ne consideram nevrednici pentru a mai spune ceva, si trebuie sa ascultam de legile Sfintilor Parinti, cu atata ravna, si ca asta ne-a dat o incredere de a dezbate temele bisericesti, si ca am simtit nevoia sa luptam alaturi de Biserica in aceste momente grele, dar se pare ca am deranjat pe specialisti, si nu cumva sa ii intrecem in ravna pe acestia pe calea aceasta duhovniceasca, caci chiar daca ei spun, specialistii, ca Parintele Justin Pirvu a gresit, noi ceilalti il iubim si avem atata evlavie la el, si ne doare cand vreun specialist il critica, dar vom tacea…Vom tacea cand ecumenismul va fi la apogeu, cand cipurile sunt ca si infaptuite, cand toate aceste rele vor veni peste tara, vom tacea, si asteptam ca in locul nostru , specialistii sa marturiseasca si sa se jertfeasca pentru Hristos. De ani de zile pe acest blog, oameni cu adevarata iubire pentru crestin-ortodoxie au scris si au aparat Biserica si au scris cand ceva nelalocul lui aparea, desi ierarhii Bisericii trebuiau sa fie mai activi. Nu au facut-o! Si probabil nici cand Biserica va avea nevoie nu o vor face…Noi vom tacea, dar si in tacerea noastra va fi un semn , unul care va arata ca ati gresit cand pe noi cei mici ne-ati dat deoparte si ne-ati jignit ca am indraznit sa vorbim, caci Domnul va vedea fiecaruia inima lui si va vedea cine sufera mai mult pentru dreptate si cine a invatat sa planga , si cine cu smerenie si sinceritate s-a apropiat de El. Nu cerem mariri sau sa fim recunoscuti de societate, si mai ales de specialiti, ci preferam sa suferim pentru ortodoxie, ca niste copii nemangaiati si neintelesi ai acestor vremuri tulburi si de lesin national, iar raspunsul nostru va fi doar rugaciunea din inima adresata Domnului Dumnezeu, in care doar voi, specialistii , trebuie sa va adresati, sau trebuie sa va cerem voie si pentru asta?…

    Apreciază

    • el said, on mai 28, 2015 at 10:49 pm

      Feanor

      pe tine te va mangaia maica Domnului si atunci vei uita toate intristarile tale §
      Nu te uit la rugaciune nici eu pacatosul.

      Apreciază

  43. ayeaye20 said, on mai 28, 2015 at 9:33 pm

    Ionut Paduret
    ,,Sf. Apostol Petru

    Sf. Apostol Petru e pus de biserica romano-catolica nu numai primul episcop al ei in Roma, ci si temelia Bisericii lui Hristos.
    Dupa ei Biserica se intemeiaza pe Petru, pe un om – pe omul care tremura de frica in fata unei servitoare, pe omul care s-a lepadat cu juramant ca nu-L cunoaste pe Hristos. Caderile acestea i-au fost o smerire a firii sale prea pripite.
    Din reintegrarea sa in apostolie, romano-catolicii au scos prerogativele de drept divin ale suprematiei papale asupra intregii Biserici a lui Hristos.
    Poate ca nu e numai o intamplare faptul ca romano-catolicii si-au legat atat de mult soarta de Apostolul Petru. De la a declara ca Petru este temelia Bisericii si pana la infailibilitatea papei nu e nici un pas, dar pana la declararea papei ca temelie a Bisericii, iarasi, nu e decat prea putin. E curenta expresia : <>. Toate acestea sunt deductii si dezvoltari logice, dar dintr-un principiu gresit: ca Petru e temelia Bisericii.
    Temelia Bisericii e divinitatea Intemeietorului. Poate ca nu e fara legatura sa le amintim confratilor episodul de la arestarea Mantuitorului, cand Petru a vrut sa-L apere pe Iisus cu sabia taind urechea unui slujitor al stapanirii. Iisus i-a atras aminte: <> Si biserica romana a cam pus adeseori mana pe sabie. La scadenta istoriei i se aduc toate inainte. Cezarul isi pretinde sabia luata. De data asta, poate ca sabia papei va fi franta. Alta cale de unificare a bisericii nu ramane! ”
    (Fragment extras din ,, Pr. Arsenie Boca – Omul imbracat in haina de in si ingerul cu cadelnita de aur)

    Apreciat de 1 persoană

  44. valentin dorneanu said, on mai 28, 2015 at 9:33 pm

    părintele Arsenie Boca tot e sfânt chiar dacă a făcut greșeli inclusiv în picturi

    Apreciat de 1 persoană

    • valentin dorneanu said, on mai 28, 2015 at 9:51 pm

      nu știu pentru că a pictat aceste lucruri , știu însă că nu pot fi 2 „biserici”, 2 „credințe” și 2 ” dumnezei ”

      deci cine susține această teorie este numai ecumenismul care l-a acaparat… dar există ieșire din ecumenism – întoarcerea la ORTODOXIE ! – ORTO-Drept și Doxa – Slavire , DREAPTA SLĂVIRE ! CUM A SPUS ARSENIE BOCA ÎN PRIVINȚA ECUMENISMULUI – ÎNTOARCEȚI-VĂ ÎNAPOI LA CANOANELE BISERICII ȘI LA SFINȚII PĂRINȚI !

      A FOST O GREȘALĂ CLARĂ CATOLICISMUL.

      Apreciat de 1 persoană

      • andrei-d said, on mai 29, 2015 at 12:31 pm

        Tu te-ai lasat sau nu de stilisti? Asta e esentialul acum la tine….

        Apreciat de 1 persoană

      • valentin dorneanu said, on mai 29, 2015 at 2:07 pm

        eu cred în Hristos și nu mai am părtășie cu cei care s-au rupt de Biserica. nici cu stiliștii. îmi pare rău că am fost rătăcit.

        Apreciază

    • nikodim said, on mai 28, 2015 at 10:57 pm

      Bun, cu greselile in pictura sunt de inteles, se intampla si atunci cand se constata se repara cumva cu pensula sau altfel.
      Dar greselile pe care le facem noi aici si multi altii datorita acelor picturi si multele sminteli colaterale care tin de ele cum se vor repara? Ca pana acum rostul acelor picturi nu este decat ca sunt ca un izvor de dezbinare cum n-au mai fost altele din vreo biserica. Cata lume este dezbinata din cauza lor? Si e clar ca daca unii au dreptate, altii sigur nu au si deci sunt in inselare? Si cine este raspunzator de sufletele lor inselate si cine va da socoteala pentru ele?

      Apreciază

    • Radu Iacoboaie said, on mai 28, 2015 at 11:00 pm

      Dacă unii nu înțeleg pictura de la Drăgănescu și se smintesc asta nu înseamnă automat că părintele Arsenie Boca a greșit… Zicea foarte bine un comentator mai sus de ,,greșelile tinereții”, că nu erau de acest gen, așadar este aproape imposibil să comiți greșeli grave la bătrânețe după ce ai rumegat îndelung teologia și pictura… Mai ales că părintele se întărea mult prin rugăciuni fierbinți și răsplătit cu daruri minunate…

      Cei care ne îndeamnă mereu să admitem că părintele Arsenie Boca a greșit în picturile de la Drăgănescu, pregătesc prima treaptă pentru LEPĂDAREA DE ARSENIE BOCA… DE ACEEA NEAGĂ CARACTERUL PROFETIC AL PICTURII… ESTE EVIDENT ACEST LUCRU…

      Apreciază

      • Altul said, on mai 28, 2015 at 11:59 pm

        Lepadarea de Arsenie Boca??????????????????????

        Apreciază

      • Radu Iacoboaie said, on mai 29, 2015 at 12:16 am

        Altul

        Da, în sensul de despărțire… Credeai altceva?

        Apreciază

      • aha said, on mai 29, 2015 at 12:53 am

        @radu iacoboaie
        omule dar tu chiar nu vrei sa deschizi macar un ochi? cine va raspunde de picturile alea decat pr. Arsenie Boca? raspunzi tu? nu vezi ca fiecare interpreteaza cum vrea acele picturi? nu vezi cata dezbinare e? ia spune acum…la ce alte biserici ortodoxe ai vazut tu profetii pictate pe pereti? eu nu cunosc dar poate sti tu.

        Apreciat de 1 persoană

      • Radu Iacoboaie said, on mai 29, 2015 at 1:59 am

        aha

        Noi încercăm să aflăm adevărul dar se pare că tu nu vrei… Tu vezi dezbinarea… Păi nu este normal ca fiecare să aibă o opinie personală și în același timp să fie atent și la gândirea celorlalți? Să ne rugăm bunului Dumnezeu pentru pace între noi și descoperirea adevărului până la capăt… Cum spunea Mihai Viteazul mamei sale: ,,Până la capăt, măicuță!”…

        Apreciază

      • nikodim said, on mai 29, 2015 at 11:21 am

        Deci la momentul asta eu nu pot sa zic ca sunt lepadat de Arsenie Boca, intrucat nici nu am fost vreodata discipolul sau… „in trepte pregatite” sau cum vezi tu acolo lucrurile. Eu vad si inteleg doar ca pictura de la Draganescu nu este Ortodoxa.

        Apreciază

      • nikodim said, on mai 29, 2015 at 11:29 am

        Radu Iacoboaie,
        Spui ca „Noi incercam sa aflam adevarul”… Adica, noi astialalti care „nu vrem sa-l aflam”, sa intelegem ca inca nu esti convins in credinta ta ca la Arsenie Boca totul este ortodox si deci mai ai de aflat ce si cum?
        Si mai spui: „Păi nu este normal ca fiecare să aibă o opinie personală și în același timp să fie atent și la gândirea celorlalți?”
        Deci NU! Nu este normal sa fii in Biserica cu opinii personale si nici opiniile personale ale altora nu au treaba despre ceea ce reprezinta Biserica. Parerile personale sunt pentru restul lumii. Biserica are stabilite Canoane stricte, marog poti sa le spui zelote, arhicritice s.a.m.d cum iti place tine, insa ele sunt asa cum sunt si nu sufera schimbare! Altfel nu esti Ortodox ci doar politician!

        Apreciază

      • Radu Iacoboaie said, on mai 31, 2015 at 9:16 pm

        mikodim

        Iar te faci că nu înțelegi ce vreau să spun… Doar mă exprim destul de clar după părerea mea…

        Aici este vorba despre ADEVĂRUL DESPRE PICTURA DE LA DRĂGĂNESCU… DEOARECE SUNT CÂTEVA CARE SUNT FOARTE CONTESTATE DE CĂTRE UNII DETRACTORI CARE S-AU TREZIT ÎN 2015, TOCMAI CÂND SE PUNE PROBLEMA CANONIZĂRII PĂRINTELUI ARSENIE BOCA, UNUL DINTRE SFINȚII ÎNCHISORILOR COMUNISTE…

        Apreciază

  45. scortisoara said, on mai 28, 2015 at 9:42 pm

    Vad ca disputele continua ….
    Maica Domnului mi-a facut o bucurie duminica trecuta , am primit propunerea de a merge intr-un pelerinaj de ziua Sf. Treimi la Man. Poarta Alba – ultima ctitorie a Pr Justin Parvu amplasata pe locul fostului lagar de exterminare infiintat de regimul comunist , , unde au fost inchisi Pr-tii Arsenie Boca , Arsenie Papacioc , Justin Parvu , alaturi de intreaga elita a neamului romanesc . Vom merge si la grotele de creta de la Basarabi , am inteles ca pe acolo a trecut si Sf. Apostol Andrei . De o saptamana astept cu nerabdare ziua de luni .

    Apreciat de 1 persoană

    • Raluca said, on mai 29, 2015 at 11:07 pm

      scortisoara,

      te rog sa-mi dai numarul de telefon sau adresa de e-mail a persoanei care organizeaza pelerinajul, pentru ca sa o contactez si eu in cazul in care o sa mai organizeze si alta data pelerinaje.
      Il rog pe saccsiv sa-ti dea adresa mea de e-mail.
      Multumesc anticipat.

      Apreciat de 1 persoană

  46. maria.fly said, on mai 28, 2015 at 10:50 pm

    Calistrat umbla dupa bani si slava ca rata dupa apa. El este cel care mi-a spus in toamna lui 2014 ca nici el nu are mare evlavie la Boca dar i-mi pierd reputatia intrand in aceasta lupta, iar el are in biblioteca Cararea Imparatiei sa creada babele ca si el este cu Boca.Despre pr. Iustin spunea Din cauza mosneagului ala a facut Corogeanu puscarie ca n-a vrut sa-l apere. Calistrat mai este preot datorita pr. Iustin – musca sarpele mana care la salvat. Ii recomand sa stea in manastire sa nu mai umle dupa sfintiri prin casele oamenilor ca sunt preoti in parohii, sa mai lase oficierea de cununii ca nu-i treaba calugarilor . Calugari de astia dezbina parohiile in loc sa le intareasca. Fericiti cei ce construiesc ziduri ca aceia vor vedea raiul pe dinafara, de nu-si tin si randuiala calugariei.

    Apreciat de 2 persoane

    • Artion said, on mai 29, 2015 at 1:49 am

      / maria.fly

      Parinte Gheorghe Anitulesei:

      „Cei care seamănă cu musca in orice situaţie caută să afle ce rău există şi se preocupă de el; nu văd nicăieri nici un bine. Cei care seamănă cu albina află peste tot orice bine există. Omul stricat gândeşte, pe toate le interpretează de-a stânga şi le vede anapoda. In timp ce acela care are gânduri bune, orice ar vedea, orice îi vei spune, îşi va pune în minte gândul cel bun.” ( Cuviosul Paisie Aghioritul, “Nevointa duhovniceasca“)

      In ceea ce spuneti despre parintele Calistrat Chifan, aduceti va rog dovezi. E usor sa atacati pe la spate.. Pana afla lumea care e adevarul o sa ia de bun ce ziceti si mai rau invrajbiti.. Sunteti preot dar sincer , foarte sincer, atitudinea asta de defaimare in public nu va ajuta cu nimic duhovniceste. Lumea trebuie sa va ia drept model.. lasati reputatia.. ca tinand prea mult la reputatia dvs o stricati pe a altora . Nici eu nu sunt de acord cu atitudinea parintelui Calistrat referitoare la cipuri , dar constiinta imi spune ca nu fac bine ducandu ma pe bloguri si pe forumuri sa l vorbesc de rau.. Mai ales ca si eu fac pacate zi de zi..

      Apreciat de 1 persoană

      • andrei-d said, on mai 29, 2015 at 12:36 pm

        Bai artion da esti nesimtit rau. Tu nu vezi apostazia si cipuiala din capul lui Calistrat? Nu vezi cum se da in impresii ca le stie pe toate? O sa merg personal la domnia lui, si o sa-i afisez toate ereziile lui boca, ca unul ce face teologie si vreau sa vad ce spune, si vin si cu Sfintii Parinti care condamna…numai sa nu fac un scandal la domnia lui, ca si asa da cu pupatul picioarelor sa nu mai fie caterisit, acum da, s-a intors impotriva parintelui, si nu vezi asta ? Esti orb? Ca si pana impotriva celor anticip (Ai parintelui Justin) s-a intors panglicarul…ala e calugar? Iar tu pune mana si citeste calumea cartile, nu pe dinafara sau doar pe coperata fata/verso!

        Apreciat de 1 persoană

    • valentin dorneanu said, on mai 29, 2015 at 8:45 pm

      dar dacă un preot e lup în piei de oaie decât să taci mai bine spui.
      și eu cred despre Calistrat ce spun criticii săi printre care mă număr. Nu e preot ci un lup răpitor despre care ne-a spus Mântuitorul să ne ferim.

      Apreciază

    • ioana prisecaru said, on iunie 2, 2015 at 7:41 pm

      La pr.Calistrat, ucenicii lui si nu numai, sunt impartasiti fara spovedanie. Ce parere aveti?

      Apreciază

  47. john said, on mai 28, 2015 at 10:57 pm

    „Casatorie” Istorica Intre Biserica Adventista si ONU :
    Reprezentantul Bisericii Adventiste de ziua a Saptea Ted Wilson s-a intalnit la lumina zilei cu secretarul General ONU Ban Ki Moon si au convenit la o colaborare pe multiple planuri intre ONU si AZS! Nimic de ascuns! Ce a facut insa Wachtower? A colaborat pe sest cu ONU timp se aproape zece ani ca ONG, (1992-2001), apoi dupa ce a fost deconspirata si-a strans catrafusele si a plecat din ‘patul’ ONU, sustinand ca de fapt este ‘virgina’! Se pare ca s-a cam grabit! Oricum, unele surse spun ca si-a uitat ‘chilotii’ pe acolo! Ce legatura poate fi intre biserica virgina a Domnului, adica Mireasa sa, si o institutie politica mondiala care este o parte a lumii lui Satan Diavolul, frumosul Lucifer? Sincer? Nici una! ‘Prietenia cu Lumea este dusmanie cu Dumnezeu’! Nu exista nici o scuza pentru prietenia cu lumea lui Satan! Bisericile crestine daca ar fi corecte ar desfasura orice activitate in folosul oamenilor in nevoi, fara sa fie nevoie sa primeasca semnul Fiarei politice, adica acceptul si binecuvantarea ONU! Nu m’ar mira daca unii lideri adventisti vor refuza oferta! Isi vor strange catrafusele si vor pleca si ei din ‘patul’ Amantilor Politici! Atentie la ‘chiloti’! Altii au patit-o! Conform profetiilor ,toate cultele se vor alinia directivelor politice mondiale .Iar Antihristul conduce politica mondiala ,si religia mondiala .
    http://www.cocoon.ro/?p=8487

    Something Launched into Space in Perm Region, Russia- cam cidat,nu vi se pare?

    Apreciat de 1 persoană

    • radu bunea said, on iunie 1, 2015 at 6:26 pm

      dar de cand e „biserica” adventista mireasa Domnului ?
      sa fim seriosi !

      Apreciază

  48. maria.fly said, on mai 28, 2015 at 11:02 pm

    .Din discutia avuta cu mitropolitul Streza va spun ca Boca nu va fi canonizat. Si el a inceput sa-si puna intrebari legate de ucenici si marturii.Episcopu Timotei Aioanei – fost coleg de facultate cu mine – spunea ca doar cativa ierarhi din Ardeal sustin canonizarea lui Boca restul nici nu vor sa auda. Unul dintre sustinatori deja a inceput sa-si puna intrebari.Boca e un fel de baba Vanga la romani.

    Apreciat de 2 persoane

    • Radu Iacoboaie said, on mai 29, 2015 at 12:01 am

      Ați apărut cu predici și filmulețe pe youtube împotriva masoneriei… Și acum v-ați întâlnit cu un ierarh mason și apropiat al Patriarhului mason Dan Ilie Ciobotea?!…

      CE ÎNȚELEG OARE CEI CARE V-AU APRECIAT PÂNĂ ACUM?… CĂ AȚI BĂTUT PALMA CU DUȘMANII PE CARE PÂNĂ MAI IERI ÎI CRITICAȚI DE MAMA FOCULUI? AȘA A FĂCUT CA SĂ DAU DOAR UN EXEMPLU ȘI CORNELIU VADIM TUDOR CÂND I S-A CERUT SĂ NU MAI CRITICE VEHEMENT EVREII ȘI EL S-A SUPUS IMEDIAT, S-A CONFORMAT CĂ NU MAI ȚINEA… PENTRU CĂ TOATĂ CRITICA LUI ACERBĂ FUSESE DOAR UNA DE FAȚADĂ…

      Apreciază

      • sorin said, on mai 29, 2015 at 10:11 am

        Care palma batuta?
        Pur si simplu a discutat cu unul din ierarhi care pot decide daca Boca va fi canonizat sau nu.
        Nu conteaza daca este ratacit sau nu ierarhul, ca tot dansii decid .
        Si parintele va fi in continuare impotriva masoneriei si a tot ce este rau.
        Dansul a discutat strict tema inselatului Boca.
        Pana la urma vezi domnule IAcoboaie pana si ierarhii care sunt procipuri si pro sistem incep sa devina impotriva lui Boca chiar daca venitul anual de la Prislop este de cateva milioane de euro.
        Chiar nu iti pui nici un semn de intrebare?
        Domnule IAcoboaie ai cumva probleme cu inselari pe care nu vrei sa le rezolvi?

        Apreciat de 2 persoane

      • Radu Iacoboaie said, on mai 29, 2015 at 9:34 pm

        sorin

        Pentru mine este o dovadă că fac parte din aceeași tagmă anticreștină… Cu tine nici n-ar fi trebuit să mai discut după atacurile tale mișelești la persoană… Asta este răsplata faptului că am participat atunci împreună la ,,votarea” Statututlui Forumului Alternativa Creștină? TE ROADE INVIDIA CĂ SCRIU MULT MAI MULT DECÂT TINE? CE TE OPREȘTE SĂ SCRII?…

        Apreciază

    • el said, on mai 29, 2015 at 12:36 am

      Parinte Gheorghe din nou ma bucur sa aud asta si pe mine m-a linistit parintele Stefan de la Schitul Lacu din Athos cand mi-a spus sa nu-mi fac griji ca boca INSELATUL NU va fi canonizat. Dumneavoasta acum imi confirmati ca Parintele Stefan avea dreptate, desi eu eram sceptic.
      Sarut mana.

      Hristos S-a inaltat !

      Apreciat de 1 persoană

    • Radu Iacoboaie said, on mai 29, 2015 at 1:54 am

      el

      Nu te mai folosi de numele părintelui Stefan că nu ține… Încerci astfel să-l discreditezi, nu-i așa?… Pentru că este antiecumenist?…

      Apreciază

      • sorin said, on mai 29, 2015 at 10:14 am

        Domnule Iacoboaie vrei sa iti fac legatura cu parintele Stefan?
        sa Vorbesti personal cu dansul?

        Apreciază

      • andrei-d said, on mai 29, 2015 at 12:39 pm

        Sorin,
        Iacoboaie e paranoic, vede caluseii si inorogi seara…hipopotami pe pereti

        Apreciat de 1 persoană

      • el said, on mai 29, 2015 at 9:48 pm

        hai SICTIR iacoboaie, mincinosule

        un ins de cea mai joasa speta ca tine NU merita sa i se vorbeasca, nu-l inteleg pe Saccsiv cum de iti da voie sa aduci atatea hule si scarosenii inaintea Lui Dumnezeu si spre ratacirea celor ageamii si iubitori de inselare ( ca doar aia pot sa asculte balariile tale,restul omanilor normali te ignora)

        esti SECURIST iacoboaie ! unul din aia MULTII dinafara ei care fac munca murdara, o LIMBA(informator) si un TRADATOR

        asta este statutul tau, un infiltrat care sapa Biserica dar PREA IMBECIL ca sa reuseasca ceva, si „toaarasii” tai care te-au tocmit pentru „30 de arginti” si-ti platesc si sejour-urile in Athos( un dobitoc care sta nonstop pe net NU MUNCESTE, asta e „munca” lui pentru care e PLATIT= sa INFILTREZE) or sa te aruce ca pe o soseta IMPUTITA dupa ce toata lumea va intelege ca esti FALS si INTRUS, deja MAJORITATEA au priceput, ai ESUAT lamentabil in „intreprinderea” ta iuda

        Apreciat de 1 persoană

    • Radu Iacoboaie said, on mai 29, 2015 at 9:41 pm

      Eu am mai spus că masoneria nu dorește nici canonizarea părintelui Arsenie Boca, nici canonizarea sfinților închisorilor… Nu cât va trăi Patriarhul, care tocmai așa s-a exprimat: că nu va canoniza nici un legionar… Deși cei de la Institutul Elie Wiesel spun în sfârșit că n-a fost ,,verde” (legionar)…

      Apreciază


Responsabilitatea juridică pentru conţinutul comentariilor dvs. vă revine în exclusivitate.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.