SACCSIV – blog ortodox

FOTO: De ce a pictat parintele ARSENIE BOCA Biserca Ortodoxa si Erezia Catolica in acelasi semicerc de raze la Biserica Draganescu?

Posted in Uncategorized by saccsiv on mai 28, 2015

In loc de moto voi posta un comentariu al parintelui Mihai-Andrei Aldea, postat pe pagina sa de facebook:

SE DISCUTĂ OARE DESPRE PĂRINTELE ARSENIE BOCA?
SAU DOAR SE REVARSĂ PATIMILE UNORA?

A început de ceva vreme un război orb şi surd.
În care se schimbă invective, acuzaţii, bârfe, bănuieli şi alte asemenea revărsări ale patimilor.
În care dialogul lipseşte.
O linie a frontului este a celor care contestă Ortodoxia Părintelui Arsenie Boca. O afirmaţie gravă, extrem de gravă, care trebuie probată cu cea mai mare seriozitate şi prezentată cu cea mai mare durere. Amândouă cerinţele sunt însă de lipsă în masa contestatarilor. Unde batjocura, bucuria jubilantă de a-l declara pe cineva ca osândit veşnic sunt adesea atât de evidente, atât de urâte, chiar scabroase adeseori, încât nu dovedesc decât depărtarea de Ortodoxie a emiţătorilor.
Cealaltă linie a frontului este a unora care de la cinstirea sfinţilor ca prieteni ai lui Dumnezeu ajung la idolatrizare. Şi care contestă chiar şi cele mai evidente observaţii, chiar civilizat făcute, ale unor greşeli ale Părintelui Arsenie Boca.

Mulţi confundă sfinţenia cu infailibilitatea. Mă întreb de la ce nivel devine această confuzie erezie.
A pretinde că sfinţii nu au nicio greşeală este grav – ba chiar osândit de sinoadele ecumenice. A crede că dacă cineva are o greşeală dogmatică se duce în Iad este grav şi aruncă pe toţi în Iad. Începând cu Sfântul Iustin Martirul şi Filosoful.
Sunt cazuri şi cazuri.
Greşesc şi cei care încearcă să nege orice greşeală la un sfânt, şi cei care cred că dacă un sfânt are greşeli înseamnă că e în Iad.
Alt cântar trebuie, unul liniştit, nepătimaş, mult chibzuit.
Videoclipurile şi textele ca cele mai multe dintre cele postate de contestatarii Părintelui Arsenie Boca fac atâta risipă de patimi, bârfe şi speculaţii încât nici ceea ce spun corect nu mai pare corect. Pentru că, oricum, suma finală este greşită.
Pe de altă parte, există aşa-zişi apărători ai Părintelui Arsenie Boca atât de departe de duhul Ortodoxiei încât dau apă la moară contestaţiilor chiar prin „apărarea” lor.
Între aceste cete, atât de vehemente şi tulburate, este foarte greu să păstrezi calea cea dreaptă.
Şi atât de necesar!
Doar atunci când va înceta gălăgia şi va începe dialogul se vor putea lămuri lucrurile. Doar atunci se vor putea auzi glasurile celor cuminţi, care privesc lucrurile cu dragoste de Dumnezeu şi nu ca jendari ai Ortodoxiei – de parcă ar fi nevoie de aşa ceva!
Şi doar atunci se va putea înţelege limpede ce a fost şi ce este Părintele Arsenie Boca.
Până atunci, ar fi bine ca mulţii agitaţi să îşi aducă aminte de două sau chiar trei lucruri:
1. Că „pentru orice cuvânt deşert, pe care-l vor rosti, oamenii vor da socoteală în ziua judecăţii” (Matei 12.36)
Deci mare grijă la ce şi cât vorbim!

 1. Că Fiul lui Dumnezeu a zis „Nu oricine Îmi zice: Doamne, Doamne, va intra în împărăţia cerurilor, ci cel ce face voia Tatălui Meu Celui din ceruri” (Matei 7.21). Deci în loc de vorbe goale şi pătimaşe să punem o viaţă creştină!
  Şi dacă Dumnezeu ne va da cuvânt, la vremea potrivită vom şi vorbi.

al treilea, poate cel mai important,
însă uitat de mai toţi „apărătorii” uneia sau alteia dintre poziţii:
3. „Pentru că (poruncile): Să nu săvârşeşti adulter; să nu ucizi; să nu furi; să nu mărturiseşti strâmb; să nu pofteşti… şi orice altă poruncă ar mai fi se cuprind în acest cuvânt: Să iubeşti pe aproapele tău ca pe tine însuţi.” (Romani 13.9)

Pace tuturor!

Pr. Mihai-Andrei Aldea

Mi se pare un comentariu de bun simt.

Si acum fotografiile:

dsc01896

dsc01892

Foto: https://anomismia.wordpress.com/2013/09/11/schitul-de-la-sadinca-azi-semintele-duhovnicesti-ale-parintelui-arsenie-boca/#jp-carousel-2502

Mai sus sunt niste copii. Le-am postat caci se vad mai bine detaliile. Iata si originalul:

biserica-draganescu-dxn-(9)

Foto: http://www.crestinortodox.ro/biserici-manastiri/biserica-draganescu-95957.html

   Iata ce putem citi despre ea la Profetia pictata a parintelui Arsenie Boca:

In parte, orice detaliu te uimeste prin ceva: […] faptul ca cele doua mari biserici crestine (Sf. Sofia de la Constantinopol si Sf. Petru de la Roma) stau impreuna intr-un semicerc cu raze, dar intr-un loc nedecis inca – undeva intre Iad si Rai.

   Iata si ce mai putem citi la PICTURA PARINTELUI ARSENIE BOCA:

Un exemplu foarte „concret” il gasim la Draganescu. In partea stanga a naosului, spre final, putem citi cuvintele: Extra Ecclesia Nulla Sallus (Sf. Ciprian, De unitate Ecclesiae, cap. IV). Imediat jos sunt reprezentate bisericile Sf. Sofia din Constantinopol si Sf. Petru din Roma – impreuna! Cele doua biserici se alatura, formand un corp comun, iar in semicerc deasupra lor este scris: „Cred intru una sfanta, soborniceasca si apostoleasca Biserica”. Este un apel simbolic la unitatea de credinta a Bisericii din timpul Sinoadelor Ecumenice. Iata un motiv in plus pentru care pictura Parintelui Arsenie poate fi numita profetica13

   13 Ibid., p. 176, P. S. Daniil de Varset: „Invaluite de mana Parintelui Arsenie in acelasi nimb si aura intr-o «perihoreza» ecumenica vizionara, ortodoxia si catolicismul, reprezentate simbolic de catre cele doua catedrale emblematice – Sf. Sofia din Constantinopol si Sf. Petru din Roma – vor ajunge intr-un tarziu din nou la  «unirea ipostatica» a primului mileniu crestin, conform iconografiei de la Draganescu”.

   Comentariu saccsiv:

Nu sunt de acord cu pictarea interiorului bisericilor altfel decat asa cum se picteaza bisericile. Ca atare consider ca acesta pictura nu avea ce cauta acolo, indiferent de mesajul ei.

Dar care e mesajul ei? Ca eu nu inteleg pictura asta.

De ce Biserica Ortodoxa, adica BISERICA, sta intr-un loc nedecis inca – undeva intre Iad si Rai?

Noi stim asa:

“Din Biserică fac parte toti cei uniti prin aceeasi credintă în Hristos, care se împărtăsesc din aceleasi Sfinte Taine, săvârsite de ierarhia sacramentală (episcopul si preotul). Intre Biserica de pe pământ (Biserica luptătoare) si Biserica din cer (Biserica triumfătoare) este nu numai o solidaritate, ci si o continuitate. Devenim membri Bisencii prin harul Sfintelor Taine, indeosebi prin Sfântul Botez, Mirungere si prin Sfânta Euharistie sau Impărtăsanie Prin Sfantul Botez noi ajungem mădulare ale Bisericii, murind si inviind în chip tainic cu Hristos. Prin Sfânta Taină a Mirungerii dobandim harul cresterii în Hristos prin Duhul Sfânt iar prin Sfanta Impărtăsanie ne unim cu Hristos si devenim purtatori de Hristos, mâncând trupul si sângele Său. Mintuitorul insusi zice : «Cel ce mănâncă trupul Meu si bea sângele Meu, intru Mine petrece si Eu întru el» (Ioan VI, 56). Nu fac parte din Biserica luptătoare ereticii, schismaticii si cei care s-au lepadat de credintă, care singuri s-au asezat în afara Bisericii. Membrii Bisericii triumfătoare (sau ceresti) sunt dreptii, sfintii si îngerii.”

Cititi va rog mai multe la:

http://www.sfaturiortodoxe.ro/invatatura-crestina-ortodoxa/catehism-invatatura-credinta-crestina-ortodoxa-sfanta-biserica.htm

Adica, indubitabil, Biserica Ortodoxa, care este singura si adevarata BISERICA, nu se afla in nici un loc nedecis inca. ASTA E HULA. Asadar interpretarea celui ce a scris primul articol este gresita.

Ce cauta “biserica” catolica in acelasi semicerc de raze? Intre ghilimele deoarece NU ESTE BISERICA. Sunt eretici. Explicatia celui ce a scris cel de al doilea articol este:

„Cred intru una sfanta, soborniceasca si apostoleasca Biserica”. Este un apel simbolic la unitatea de credinta a Bisericii din timpul Sinoadelor Ecumenice. Iata un motiv in plus pentru care pictura Parintelui Arsenie poate fi numita profetica

Nu. NU. NU.

E una pentru ca e una, adica nu doua sau mai multe. Ce altceva mai exista acum si isi zic biserici, de fapt nu sunt biserici, ci erezii. Deci nu sunt mai multe Biserici, adica nu avem ce uni. Pot veni la ORTODOXIE, adica in BISERICA, parasind erezia lor, dar NU SE POT UNI. Unirea asta e dorita de draci, o pregatesc din umbra stapanii masoneriei si se numeste ecumenism. Este un teren pregatit ANTIHRISTULUI.

Ca atare cel ce a scris acele randuri bate campii.

Pana aici e clar, ce-au scris aia e habauceala. Ce nu e clar e motivul pentru care parintele Arsenie Boca a pictat asa ceva. Trebuia sa fie mai clar, asa cum a fost aici:

Parintele Arsenie Boca despre YOGA intr-o PICTURA din biserica DRAGANESCU

Ca daca motivul este cel invocat de cei ce-au scris respectivele articole, atunci e extrem grav.

Oricum e rau ca a pictat-o asa, neexplicata, caci iata la ce interpretari pot ajunge unii, adica se da apa la moara ecumenistilor. Si aici trebuie subliniat un lucru foarte important: discursul ecumenist nu-l indeamna pe ortodox sa paraseasca Biserca Ortodoxa pentru a merge la catolici. Ar fi bine sa fie asa, caci ar fi pe fata si poporul s-ar feri. Ecumenismul e cumplit deoarece ii spune ortodoxului ca si catolicul ajunge in Rai, dar pe alt drum. Si atunci te trezesti cu bietul ortodox ca se mai duce si pe la Fatima, ca mai intra si printr-o “biserica sora” sa se roage, ba ca se mai si casatoreste mixt. Adica e gata pregatit ca atunci cand vine ANTIHRISTUL sa fuga la el nebun de bucurie zicand: “Vai, iata ca a venit minunatul aducator de pace si iubire pe pamant. Hai sa dam cu pietre in cei ce nu-l accepta.”

Cititi va rog si:

De ce parintele Arsenie Boca l-a pictat pe ereticul Francisc printre Sfinti?

 

567 răspunsuri

Subscribe to comments with RSS.

 1. sorin said, on mai 28, 2015 at 11:21 pm

  parintele Aldea a zis anul trecut ca cine nu il voteaza pe Capsali nu este ortodox.
  Ies toti acum la suprafata

  Apreciat de 2 persoane

  • Radu Iacoboaie said, on mai 28, 2015 at 11:54 pm

   Să luăm partea bună a lucrurilor (sfaturilor)… A greși este omenesc… Fiecare dintre noi mai greșește din când în când, uneori chiar fără să conștientizăm…

   Apreciază

   • sorin said, on mai 29, 2015 at 10:04 am

    s-a dezis cumva de ce a zis anul trecut?
    II pare rau?
    Spune cumva acum ca Parlamentul European este parlamentul diavolului?
    Eu nu stiu nimic sa fii zis dintre acestea public.
    Deci persista in greseli si nu este de incredere.

    Apreciază

 2. Radu Iacoboaie said, on mai 28, 2015 at 11:38 pm

  saccsiv

  Mai ai articole care au urcat la 1 000 de comentarii precum cel cu părerea noastră despre pictura lui Arsenie Boca?… O audiență incredibilă dar nu asta este important… Nici socializarea… Ci cu ce au rămas frații din aceste discuții, dacă au învățat ceva unii de la alții…

  Apreciază

  • Radu Iacoboaie said, on mai 28, 2015 at 11:41 pm

   Mă refer la audiența activă, la cei care s-au implicat pe acest forum… Traficul în schimb cred că a fost enorm… Dar nu vreau să te măgulesc și să te mândrești… Căci ,,Oricine se va mândri se va smeri iar cine se va smeri se va înălța”…

   Apreciază

   • aha said, on mai 29, 2015 at 1:04 am

    @iacoboaie
    esti incredibil:)) ma minunez. deci te intereseaza traficul:)) de aia iti comentezi propriile articole:)) si vorbesti si de smerenia lui saccsiv:) pur si simplu nu imi vine sa cred!

    Apreciat de 1 persoană

   • Radu Iacoboaie said, on mai 29, 2015 at 1:51 am

    aha

    Erau simple observații de natură să mai destindă puțin atmosfera… Ce vezi rău în asta? Vreo conspirație, ceva?…

    Apreciază

  • scortisoara said, on mai 29, 2015 at 8:55 am

   Radu , vrei sa destinzi atmosfera cu statistici ? 🙂 de un cantecel ce zici ?

   s-ar traduce : Nu-mi pasa

   Apreciat de 1 persoană

   • sin said, on mai 29, 2015 at 1:39 pm

    Vai, m-a smintit motocicleta aia! 🙂
    Să nu mai faci așa ceva. Offff…

    Apreciat de 1 persoană

   • scortisoara said, on mai 29, 2015 at 3:56 pm

    @Sin

    Bine , poti sa iei motocicleta dar blonda e pentru Radu I. … consolare in amintirea lui Udrea … :)) Inca am fost cuminte ca daca postam un hit cu Sibel Can – cantareata turcoaica de muzica arabesque …sa fi vazut atunci sminteala ca uita de Udrea definitiv :)… Are ea ( Sibel Can ) un cantec fain ” cakmak cakmak ” … si niste ochi albastri de zici ca e …”paranormala” 🙂 E celebra la ea acasa .
    Nu postez asa ceva ca inchide Saccsiv blogul :)) si nu mai avem unde sa ne certam sau poate doar ma pune la spam sa ma invat minte .

    Motocicleta lui Nikos nu se compara cu limuzinele/bolizii lui Alishan ( cantaret kurd ) … atunci sa vezi un of …pe vreo doua randuri de text . Dar nu te mai smintesc si cu ele . *:D big grin

    Apreciază

   • sin said, on mai 29, 2015 at 6:56 pm

    Pe vremuri exista o motoretă, „Carpați” pe nume. Prima motoretă românească. Toți îi ziceau „capră”.
    Azi motoretele străine ne taie respirația. Totuși, ceva-mi spune că tot „capre”-s, oricît de bune și de frumoase ar fi ele. 🙂

    Apreciat de 1 persoană

  • scortisoara said, on mai 29, 2015 at 9:23 am

   sau melodie veche din Grecia actualizata … Nu stiu ce inseamna „To Mantili ” dar suna fain de tot … 🙂

   Apreciat de 1 persoană

   • scortisoara said, on mai 29, 2015 at 9:24 am

    Nu Grecia e actualizata ci melodia :))

    Apreciat de 1 persoană

   • carlos said, on mai 29, 2015 at 12:44 pm

    „Aceasta a răsturnat bisericile (adunarea „poporului”) căci şi voi nu căutaţi a auzi cuvânt smerit, ci ascultaţi la
    cuvintele care pot să vă veselească cu vocea lor cea tare şi cu alcătuirea şi împletirea
    vorbelor, precum ale cântăreţilor şi chitariştilor.”

    „Şi ca să zic în scurt, nu sunt mai toate obiceiurile creştinilor de acum întocmai cu
    obiceiurile necredincioşilor şi ale păgânilor? Nu joacă şi cântă şi vorbesc măscări
    creştinii ca şi necredincioşii.”

    Sfantul Nicodim Aghioritul – Hristoitia

    Apreciază

   • sin said, on mai 29, 2015 at 1:15 pm

    Înseamnă eșarfă.

    Apreciază

   • scortisoara said, on mai 29, 2015 at 4:06 pm

    @Carlos

    Se poate , bre ? Nu-i frumoasa muzica greceasca ? Nu iti e mila ? Nu vezi ce sufera oamenii astia din pricina Pr Arsenie Boca …sufera conform analizei lui Radu I. vreme de peste 1000 de comentarii . Cum vroiai sa se decongestioneze ?

    @Sin
    Multumesc pentru raspuns .

    Apreciază

   • carlos said, on mai 29, 2015 at 5:41 pm

    @ scortisoara – m-ai facut sa zambesc, sincer.
    Am vazut ca domnul Radu promoveaza pe blogul lui de „aparare a ortodoxiei” muzica, mai face si sondaje. Aici numara comentariile si face rezumate, dupa ce el provoaca o mare parte din discutii. Si vad ca mai are boala asta sa le zica tuturor pe nume, ala e Dinu, ala e Vulcanescu, ala e… stie el ce stie, dar comportamentul asta mi se pare cel putin suspect. Sa-mi fie cu iertare, l-am mai contrat cateodata, dar prea multi il iau in serios.

    Apreciat de 1 persoană

   • Riko said, on mai 30, 2015 at 3:29 pm

    Mie imi suna a manele in varianta „Grecia actualizata” 🙂 naspa…
    uite ceva ce sa decongestioneze:


    http://www.kucingcirebon.com/wp-content/themes/sahifa/timthumb.php?src=/wp-content/uploads/2014/02/Kucing-berantem.jpg&h=330&w=660&a=c


    Apreciat de 2 persoane

   • el said, on mai 30, 2015 at 5:18 pm

    Riko

    🙂 🙂 🙂

    TAAARE, pozele alea sunt totale…. pot sa-ti spun ca stapan de motan ce sunt; adica mai corect el e stapanul si eu sluga lui plecata, motanul meu e asemanator cu cel roscat, numai ca al meu e roscat cu dungulite peste tot fara pete/ „sosete” albe si e un salbatic si un bataus notoriu, de cand era mic speria motanii mai mari ca el… o fiara, adica un fiericel cum ii zic eu !

    Apreciază

   • Riko said, on mai 31, 2015 at 7:07 pm

    🙂

    Apreciază

 3. ortodoxiacatholica said, on mai 28, 2015 at 11:39 pm

  Minuni la Mormantul Parintelui Arsenie Boca!!! Ba nu, scuzati, am gresit, minuni de la ereticii penticostali!

  Apreciat de 3 persoane

  • Radu Iacoboaie said, on mai 29, 2015 at 12:07 am

   În zadar faceți aceste ASOCIERI FĂRĂ NICI CEA MAI MICĂ LEGĂTURĂ… UNELE MINUNI SUNT DUMNEZEIEȘTI, ALTELE DIAVOLEȘTI… Știu ce urmăriți. Să sădiți în mentalul unora ideea că această cinstire a sfântului Arsenie Boca este ,,înșelare sau închinare la diavol” și că noi suntem o sectă precum este și această sectă a penticostalilor, unde se știe că ei ,,vorbesc în limbi”, îi chinuie duhurile necurate care îi îndeamnă pe fiecare dintre ei la ,,apostolat”…

   Apreciază

   • ortodoxiacatholica said, on mai 29, 2015 at 12:25 am

    fenomenul Boca e identic cu fenomenul Maglavit! Fenomenul Maglavit era girat chiar si de ierarhi si de Staniloaie, desi Mihai Urzica il demasca in cartea sa Minuni si false minuni ca fiind demonic! Eu personal cred ca fenomenele de la mormantul lui Boca sunt de natura demonice!

    Apreciat de 3 persoane

   • el said, on mai 29, 2015 at 12:54 am

    nu ced ca Parintele Stanilaoe a ramas la paarrea asta cu Maglavitul.Ar trebui sa aveti mai mult respect pentru Dansul ca unul care ati studiat dupa Dogmatica scrisa de el.
    In rest si eu SUNT CONVINSA ca ” fenomenele de la mormantul lui Boca sunt de natura demonice!” : si asa MARTURISEC inaintea Domnului Hristos !

    astia probocacii sunt doar niste bieti rataciti si o sa-i prinda macelul inainte de a intelege ei pe ce cale umbla.

    Apreciat de 2 persoane

   • salutari said, on mai 29, 2015 at 1:13 am

    nu e in zadar, este o veche tehnica securista : denigreaza ca ceva ramane….
    am depasit faza de mahnire si imi e sila de acest gen de comentarii facute de preoti

    Apreciat de 2 persoane

   • Radu Iacoboaie said, on mai 29, 2015 at 1:48 am

    Matei Vulcănescu

    De ce nu experimentezi printr-o vizită la Prislop… Ce aveți de pierdut? Eu cred că ați avea numai de câștigat și ar merita… Dar asta este părerea mea…

    Fenomenul Maglavit nu este nici pe departe identic cu ,,fenomenul Boca” creat de mass-media sionistă… Pentru că se vorbește înadins despre un ,,fenomen”? Așa relatează mass-media cu interesele ei obscure…

    De ce? PENTRU CĂ NU EXISTĂ UN FENOMEN ACOLO… EXISTĂ O MIȘCARE DE MASĂ DE REÎNVIERE A ORTODOXIEI CARE INTRASE ÎNTR-O PERICULOASĂ ADORMIRE ÎN ULTIMII ANI…

    Apreciază

   • Radu Iacoboaie said, on mai 29, 2015 at 1:49 am

    erată: experimentați… Pentru că sunteți un preot foarte cunoscut…

    Apreciază

   • Altul said, on mai 29, 2015 at 4:18 pm

    Reinviere a ortodoxiei? Hai ca sunteti tari:)))). 80% din fanii lui Arsenie Boca sunt ecumenisti si cred ca Francisc este sfant. 10% spun alte porcarii eretice asa cum faci tu. Mai ramane un 10% care cauta o cale de mijloc, dar din pacate tot nu este Calea. Am vazut si intre cei care il sustin pe Arsenie Boca destui care inca mai au constiinta si au o atitudine in regula, departe de modul agitat in care iti sustii tu cauza. Dar restul…ecumenisti sau zic ca nu e dogma icoana sau cauta explicatii cu Biserica si jumatati de biserici.

    Si da, la Boca e exact ca la Maglavit. Credinta ortodoxa ioc, minunile ne intereseaza!

    Apreciat de 2 persoane

   • Radu Iacoboaie said, on mai 29, 2015 at 9:22 pm

    Părintele a făcut și această profeție: ,,ȚARA VA LUA FOC DE LA PRISLOP…. Și a mai spus: ,,DE ACOLO UNDE MĂ DUC, VĂ VOI AJUTA MAI MULT…”

    CREDINȚA ORTODOXĂ SE ÎNTĂREȘTE LA PRISLOP… MULȚI ROMÂNI FIE SE ÎNTĂRESC ÎN CREDINȚĂ ȘI PRIMESC AJUTOR MAI TÂRZIU ÎN VIAȚA LOR LA UNELE CERERI FĂCUTE ÎN RUGĂCIUNE, FIE DESCOPERĂ ORTODOXIA CU ADEVĂRAT… ESTE VORBA DE FOC DUHOVNICESC, DE FLACĂRA VIE A CREDINȚEI…

    Apreciază

   • Vlad Herman said, on mai 29, 2015 at 10:04 pm

    @ M. Vulcanescu

    Daca or fi de natura demonica, ma intreb cum de s-au convertit eretici si sectari la Ortodoxie dupa o vizita acolo?! Exemplele se regasesc in cartile „Parintele Arsenie Boca, Mangaietorul celor necajiti” si „Parintele Arsenie Boca, Grabnic ajutator”, pe care le-am coordonat.

    Apreciat de 2 persoane

   • Radu Iacoboaie said, on mai 30, 2015 at 12:17 am

    DE ACEEA SCRIU ȘI EU. MIȘCAREA PENTRU APĂRAREA ORTODOXIEI A APRECIAT ȘI APRECIAZĂ ÎN CONTINUARE MIȘCAREA DE REÎNVIERE A ORTODOXIEI TRĂITOARE DIN ÎN ULTIMII ANI DE LA PRISLOP… FRAȚILOR, SĂ TRĂIM CU ADEVĂRAT ÎN DUHUL ADEVĂRULUI, ÎN DUHUL LUCRĂTOR AL ORTODOXIEI… APLICAȚI ÎN VIAȚĂ TOT CE AȚI CITIT DIN SFINȚII PĂRINȚI AI BISERICII ORTODOXE…

    Apreciază

  • Radu Iacoboaie said, on mai 29, 2015 at 12:21 am

   Greșiți și postând asemenea filmulețe… Eu cel puțin nu mă uit la ce se întâmplă în ,,ograda” catolicilor și protestanților. Analizez mai bine diverse materiale scrise… Consider că nu trebuie să-mi întinez mintea cu astfel de imagini (CUNOSCÂND PUTEREA IMAGINII ȘI EFECTELE ASUPRA MINȚII) și nici nu vreau să mă tulbur… Dar dumneata chiar recomandați asta ca pe o rugăciune sau acatist?!…

   Apreciază

   • ortodoxiacatholica said, on mai 29, 2015 at 1:16 pm

    eu nu ma duc la Prislop, numai gestul de a merge acolo poate sa te umple de „energii benefice”

    Apreciat de 2 persoane

   • saccsiv said, on mai 29, 2015 at 1:30 pm

    ortodoxiacatholica

    Sunt multi care merg doar pentru Pestera Sfantului Ioan de la Prislop nu si pentru parintele Arsenie Boca.

    Apreciat de 1 persoană

   • ortodoxiacatholica said, on mai 29, 2015 at 1:43 pm

    da, m-am explimat eu gresit, nu as merge la mormantul parintelui Arsenie Boca.

    Apreciat de 1 persoană

   • Radu Iacoboaie said, on mai 29, 2015 at 9:17 pm

    Matei V.

    Atunci cum vă explicați că diavolii urlă noaptea la mormântul părintelui?

    Apreciază

   • Radu Iacoboaie said, on mai 30, 2015 at 12:20 am

    Matei V.

    De ce vă temeți să mergeți acolo? Vă este teamă de ,,energiile” de acolo?… Nu sunteți un preot îmbunătățit? FRICA ESTE DE LA DIAVOL… Să nu-mi spuneți că n-aveți mijloace materiale ca să ajungeți acolo, că nu vă cred și nu vă crede nimeni…

    Apreciază

   • Radu Iacoboaie said, on mai 30, 2015 at 12:23 am

    saccsiv

    Dar în atâtea fotografii se văd mulțimi imense în curtea mănăstirii de la Prislop și la mormântul părintelui Arsenie Boca… Este bine dacă merg și la Peștera Sfântului Ioan de la Prislop… Sau tu crezi că sunt împărțiți și unii merg într-un loc și alții în alt loc?…

    Apreciază

   • saccsiv said, on mai 30, 2015 at 1:48 am

    Radu Iacoboaie

    Sunt unii care merg doar la Sfantul Ioan.

    Apreciat de 2 persoane

  • el said, on mai 29, 2015 at 12:39 am

   iacobaoie esti pe alaturi ca INTOTDEAUNA ! pentru tine nici nu,ma mai obosesc sa argumentez, nu ai cu ce pricepe, mintea ta e .. muci.. sa ma scuze cititorii

   Apreciat de 3 persoane

 4. ortodoxiacatholica said, on mai 28, 2015 at 11:40 pm

  Raspuns catre parintele Mihai Aldea:
  Parinte, observ ca incercati sa fiti nepartitinor in privinta acestei teme. Ceea ce este foarte bine, dar argumentul pe care il aduceti si anume ca si sfintii au facut greseli dogmatice are un punct slab. Punctul slab al argumentarii este ca Sfintii au facut greseli dogmatice inainte de a se condamna oficial sinodal de Biserica respectiva gresala-erezie. Nici un sfant nu a facut greseli domatice dupa ce ereziile respective fusesera condamnate. De aceea in cazul exemplelor pe care le dati cu sfinti cu greseli dogmatice, toti au gresit inainte de condamnarea ereziei respective. Daca ei ar fi persistat in gresala dupa condamnarea oficiala prin Sinoade Ecumenice atunci nu ar mai fi fost sfinti. De aceea in cazul parintelui Arsenie Boca, ereticul Francisc de Assisi si Ulfila au facut parte din grupari condamnate de Biserica in mod oficial, sinodal si chiar prin Sinoade Ecumenice. In cazul lui Francisc de Assisi – Sinodul VIII-Ecumenic si IX Ecumenic!

  Apreciat de 3 persoane

  • Radu Iacoboaie said, on mai 29, 2015 at 12:22 am

   Foarte slăbuț răspunsul și academic și stufos cât încape ca să pară cât mai ,,teologic”… Autoritate în materie…

   Apreciază

   • andrei-d said, on mai 29, 2015 at 12:42 pm

    RAdule, adu-tia aminte, te rog….

    Apreciat de 2 persoane

   • sin said, on mai 29, 2015 at 1:45 pm

    Faină doamna. Cine-i?

    Apreciază

   • Riko said, on iunie 2, 2015 at 6:35 pm

    Parca combatem „ereziile” parintelui Arsenie Boca, nu facem atacuri la persoana, nu? Asa ca doamna e istorie. Iar istoria se invata sa nu se mai repete.

    Parintele Arsenie Boca nu a facut „greselile” acestea. Orice am are greseli, inclusiv p. Arsenie Boca, insa adevaratele lui greseli sunt omenesti, dar de exemplu sa pictezi un ereticc ca sfant intr-o biserica este ceva mult prea important sa fie o greseala. Faza cu: ca a avut greseli si nu stiu daca sa lepadat de ele, sau si unii sfinti au facut greseli, au fost spuse de cei care sunt contra parintelui si au foat preluate de cei pro. Va rog frumos sa nu mai ziceti asa prostii. Parintele a avut greseli, ca orice om, insa nu astfel de greseli. Francisc a ajuns in rai alaturi de sfinti, Dumnezeu la luat la El. Tot ce e scris de Francisc este o erezie si de-aia Biserica Ortodoxa il condamna.
    Sfinti care au avut greseli, ei bine depinde de context si de prea multi factori din aceea vreme. In ziua de azi, daca un calugar sa zicem, are toate virtutile si e nemaipomenit, dar spune ca buletinele cu cip nu prezinta nici un pericol si nici cipul, ne tinem departe de el cum e si normal.

    Apreciază

  • el said, on mai 29, 2015 at 12:48 am

   absolut corecta observatia ortodoxiacatholica !

   popa Aldea RELATIVIZAZA dand vina pe scoala teologica si UITA ca ACCEASI scoala teologica l-a dat si pe parintele Staniloae si pe parintele Adrian Fageteanu si pe parintele Sofian Boghiu si pe MULTI altii NERATACITI; dar DOAR l boca are „circumstante atenuante” scoala aia ca de…era „vazator cu duhul” … DRACILOR !

   sarmanul boca dealtfel „expert ” si „sfant” declarat dar „victima ” invatamantului teologic comunist…!!! no comment! logica de arsenisti, de la popa Aldea citire !

   rad si curcile de „argumentele” lui popa Aldea, aparatorul artelor martiale !

   Apreciat de 3 persoane

  • Iones said, on mai 29, 2015 at 3:30 am

   De vreme ce te dai mare specialist în dogme şi erezii cum de n-ai aflat încă?
   Există sfinţi canonizaţi cu greşeli în dogmă şi după ce au fost emise Hotărârile Soboarelor Ecumenice.

   Apreciat de 1 persoană

   • Altul said, on mai 29, 2015 at 9:10 am

    @Iones.

    Cine?

    Apreciază

   • ortodoxiacatholica said, on mai 29, 2015 at 12:43 pm

    care? sa aflam si noi cei saraci cu duhul

    Apreciază

   • Iones said, on mai 29, 2015 at 2:11 pm

    Există şi lucrări de specialitate pe această temă. Au cercetat alţii mult mai competenţi decât tine această problemă. Informează-te şi vei afla!

    Apreciat de 1 persoană

   • Altul said, on mai 29, 2015 at 4:22 pm

    Aha…aruncam pastila si fugim. Nu mai bine recunosti ca p-asta ai inventat-o asa pe loc? A spune ca exista sfinti care au acceptat erezii dupa ce au fost condamnate sinodal e ca si cum ai zice ca Biserica se contrazice singura.

    Deci da-ne te rog exemple totusi.

    Apreciat de 2 persoane

   • Iones said, on iulie 14, 2015 at 4:17 pm

    @altul
    Biserica nu se contrazice pe sine, ci îi cinsteşte pe cei care Duhul Sfânt i-a ales şi îi arată vrednici pentru conlucrarea lor duhovnicească de o mare importanţă în vremuri de grea încercare pentru Biserică. Nu toţi care au avut unele greşeli în dogme au murit în erezie. A-L mărturisii pe Hristos în vremea regimului comunist ateu şi a stârni o mişcare duhovnicească de o asemenea amploare, când securitatea comunistă lupta prin toate mijloacele să îndoctrineze lumea cu ateismul ştiinţific şi materialismul dialectic şi să elimine orice ar fi adus aminte de Dumnezeu şi de Biserică, atât în şcoli cât şi în presa scrisă, nu este puţin lucru şi presupune o mare jertfă. Cine ştie câţi oameni ar fi devenit atei dacă nu ar fi existat un astfel de duhovnic prin care să lucreze Dumnezeu la modul în care a lucrat prin Părintele Arsenie Boca. Părintele a depus toată strădania atât în scris cât şi cu fapta, pentru a combate îndoctrinarea comunistă a materialismului dialectic şi ateismului ştiinţific.
    Sf. Luca al Crimeei, s-a străduit, de asemenea, să combată materialismului dialectic şi ateismului ştiinţific din vremea regimului comunist.l

    Apreciază

  • Iones said, on mai 29, 2015 at 3:03 pm

   Citeşte cartea „Puterea inimii (Duh Suflet Trup)” scrisă de Sf. Luca al Crimeei şi vezi ce se spune acolo şi ce autori sunt citaţi. Asta nu îl face mai puţin sfânt decât alţi sfinţi !

   http://www.crestinortodox.ro/forum/showthread.php?t=15173&page=11
   https://archive.org/details/SfantulLucaAlCrimeii-Duh-Suflet-TrupputereaInimii_487

   Apreciat de 1 persoană

   • el said, on mai 30, 2015 at 8:54 pm

    mai Iones ,minte intunecata, cartea aceea este o carte de APOLOGETICA scrisa de Sf Luca al Crimeei pentru ateii moderni din Ruisa vremii lui care propovaduiau materialismul si negau ORICE lucru duhovnicesc, sau care tine de lumea subtila , a duhurilor. Sf luca nu putea sa citeze pentru ateii aia care REFUZAU Sfintii si argumenntele Bisericerii decat cu argumente pe care mintea lor le-ar fi luat in discutie, anume chestii cercetatte si probate cu marturii ca reale „sfiintific” sa zic asa de catre MATERIALISTII occidentali ca sa inchida astfel gura ateilor rusi care ar fi obiecatat ca citeaza basme si popisme; aceia nu puteau nega oameni de cultura si stiinta, filosofi, etc din cei citati de Sf Luca.

    si CARE e concluzia Sf Luca dupa ce citeaza puzderie de astfel de marturii „ciudate” dupa mintea ta?

    CAnume: i-a adus pe ateii materialisti carora le-a adresat cartea sa admita cu argumentele acceptate de ei, lumesti, ca EXISTA o lume a spiritelor, ca NU e numai MATERIA la care se rezumau ei. SDi apoi le-a explicat scurt ca acelele fenomene sunt de la duhuri, care duhuri sunt ori sufletele oamenilor, ori ingerii buni sau rai !

    N-ai priceput NIMIC Iones din cartea aia; maine o sa-lm scoti eretic pe Sf Luca minte beznatica de bocangiu!

    NU SEAMANA NIMIC din cele ale Sf Luca cu cele ale RATACITULUI INDRACIT boca !

    si ca o observatie spre RUSINEA lui gurui care se dadea de „medic” si scria BALARII si INEXACTITATI grosolane din medicina interpertata dupa mintea lui , boca era doar o CARICATURA de „medicinist” FARA studii serioase si fara diploma , Sf Luca CHIRURG cu har deosebit si stiinta medicala adanca si vizionara !

    nu mai compara Sfintii si INSELATII ca NIMIC nu au in comun si NICI o extrapolare sau comparatie nu se poate face intre ei

    Apreciat de 1 persoană

   • Iones said, on iunie 2, 2015 at 3:01 pm

    @el

    Realitatea este că Părintele Arsenie Boca a fost un simbol împotriva ateismului după cum cu adevărat spune şi Pr. Prof. Univ. Dr. Simion Todoran care l-a cunoscut personal (minut 51:04 -youtube.com/watch?v=R8HlMTCXV5o). Nici un alt duhovnic nu a adus la biserică în perioada regimului ateu comunist mai mulţi credincioşi decât a adus părintele Arsenie Boca. Acesta este şi motivul pentru care a fost scos din mânăstire la intervenţia securităţii şi i s-a interzis să mai poarte rasa monahală (a se vedeai actul de scoatere din Mănăstire, emis de Episcopia Aradului la ordinele Securităţii, i se impusese “să iasă din mănăstire fără rasă” (actul nr. 2407/14 mai 1959http://www.librariasophia.ro/carti-Mistica-Ortodox%C4%83-%C8%99i-Schimbarea-la-Fa%C8%9Ba-a-Teologiei-rom%C3%A2ne%C8%99ti-Nichifor-Crainic-Arsenie-Boca-Dumitru-St%C4%83niloae-Dutu-Florin-so-12274.html ) şi toţi se temeau să-l mai primească la mânăstire fiindcă era urmărit de securitate şi se ştia ce popularitate are părintele Arsenie Boca şi nimeni nu vroia să aibă probleme cu securitatea. Aceasta este realitatea pe care tu nu o poţi pricepe fiindcă eşti ORBIT DE URĂ ŞI DE TRUFIE însă te va bate Dumnezeu, perete văruit şi cu judecata cu care ai judecat, cu aceea vei fi judecat. (Matei 7, 2) !

    Apreciază

   • el said, on iunie 3, 2015 at 12:40 pm

    Iones

    nici un alt individ NU a RATACIT atata lumeca guru boca in vremea aceea, ca mai bine ramaneau acasa decat sa cheme DRACII in ajutor prin „facaturile” lui boca.
    Si MULTI parinti urmariti de securitate au avut probleme sa fie p^rimiti in manastriri, vezi cazul Parintelui Marcu numit fachirul caci rabda batai CUMPLITE fara sa geama macar, depsre care Parintele Cleopa avea cuvant de MARE CINSTE, ( vezi marturia lui Ioan Ianolide) sau parintele Adrian Fageteanu care a umblat pe la MULTE manastiri dupa liberarea sa dupa cei 15 ani de inchisoare CUMMPLITA, nu ca guru nici 2 ani si gata hop^afara cu fofarlica; si abia a fost primit la Lainici de Avva Calinic Caravan. Si parintele Adrian si parintele Marcu facusera ani GREI si MULTI de psucarie CUMPLITA din care DOAER harul lui Dumnezeu i-a scos vii, si NIMENI nu voia sa se „incurce” cu ei.
    Boca era un derbedeu ieftin care atragea masele la circ si pe el NU pt marturisirea lui Hristos a fost prigonit ci pentru DRACII CIRCARI care-i avea in el si care-l impingeau la datul in spectacol cu „semne si minuni” !

    Tu Iones NIMIC n-ai citit in afara de sminteala boca care te face nebun furios si iti intuneca mintea putina pe care o ai si care s-a netrebnicit cu desavarsire.

    Guru tau boca era un PREFACUT, un circar si un MIM al sfinteniei, ahtiat dupa laude si aratare , circ si speccaol duhovnicesc” facand teatru cu pacatele oamenilor si vorbind de la duhul PITONICESC care-l avea in el .
    ADEAVARATA lucrare mantuitoare de PUZDERIE de suflete in plin comunism, in plin Bucuresti, sub nasul comunistilor prea IMBECILI sa inteleaga atsa, a facut Parintele Sofian Boghiu, in TAINA si cu SMERENIE, NESTIUT si nebagat in seama de amatorii de circoteci ieftine si de „sfinti” vedete de vodevil umbland cu muieri isterice si lociund in casa cu femeie smintita psihopata amenintand ca „se sinucide” asta era „amica” lui guru Julieta !

    Dar si tu esti o cazua pierduta Iones, ca si icoboaie, tu sa dea Dumnezeu sa ma insel in estimarea mea, dar MA TEM ca in RATACIREA boca ai sa mori spre osanda smititului tau suflet intunecat de ura si pizma.

    Mi-e mila de tine sarmane Iones !

    Apreciat de 1 persoană

  • Alin Stefan said, on mai 29, 2015 at 3:16 pm

   Chiar voiam sa intreb, nu rautacios, ci doar pentru a-mi lamuri nestiinta. Sfintii care au avut greseli dogmatice, in timpul vietii lor exista o hotarare a unui sinod impotriva acelor greseli?

   Apreciază

 5. Aurora said, on mai 28, 2015 at 11:47 pm

  Valentin Dorneanu, ai parasit stilismul ?

  Apreciat de 2 persoane

  • valentin dorneanu said, on mai 29, 2015 at 9:37 am

   da, i-am zis și domnului Danion Vasile că cei de pe stil vechi nu au nici o apreciere față de sfinții închisorilor, sunt schismatici, rupți de Biserică, iar unii dintre ei sunt eretici și l-am sfătuit și pe el să nu se lepede de sfinții închisorilor și să revină la Biserică.

   Apreciază

   • valentin dorneanu said, on mai 29, 2015 at 9:38 am

    din moment ce părintele Calciu nu a trecut pe stil vechi nici eu nu voi trece
    Foarte mare putere avea în Duhul Sfânt acest părinte – o predică de a sa

    Apreciază

   • Radu Iacoboaie said, on mai 29, 2015 at 9:12 pm

    Parcă erai la stiliști. Cum spui că ,,nici eu nu voi trece”?…

    Apreciază

 6. Marian said, on mai 29, 2015 at 12:34 am

  Biserica Mantuitorului Hristos ca si taine si cler (episcopi/arhierei/preoti, etc.) si ca indreptar si marturisire este una singura – cea ortodoxa. Ca si credinciosi, El ne tine pe toti asteptandu-ne sa dorim impartasirea cu El, cu adevaratele si sfintele taine singurele prin care putem primi mantuirea. Piatra de temelie pe a Bisericii Sale este smerenia si pocainta (model ne este Petru care, dupa lepadarea de Hristos, si-a petrecu tot restul vietii plangandu-si pacatul incat ochii lui erau totdeauna rosii). Nu intamplator apostolul Petru a ajuns la Roma. Lepadarea arhiereior vestului in fata conducatorilor politici ai vremii era stiuta Bunului Dumnezeu. Si pentru ca Bunul Dumnezeu nu are pe nimeni de pierdut li l-a trimis pe Petru ca sa invete intoarcerea acasa… Dar inselatii isi asuma statutul de urmasi ai lui Petru, doar pentru ca Petru a propovaduit la ei, din faptele lui acestia imitand pana acum doar lepadarea de Mantuitorul Hristos de teama dregatorilor lumii, uitand ca, pentru a prinde pesti, navodul trebuie aruncat de-a dreapta corabiei, ca nu faptele omenesti sunt mari inaintea Bunului Dumnezeu, ci smerenia si implinirea primei porunci de a iubi pe Bunul Dumnezeu din toata inima, din tot cugetul si din tot sufletul nostru caci numai asa vom avea izvor viu pentru cea de-a doua, legata de prima, adica vom sti cum sa ne iubim pe noi si sa iubim pe aproapele, ci se mandresc doar cu a doua, dandu-ne lectii, clamand-o pentru toti ereticii si chiar si pentru draci (e sugestiv episodul cu extraterestrii pe care papa vrea sa-i boteze).
  Ei sunt fiul ratacit, desfranat, care deocamdata risipeste in batjocura averea Parintelui dar care va ajunge si la masa cu porcii, si care, se pare, ca se va intoarce. Noi cei din ortodoxie s-ar putea sa cartim ca fiul ramas acasa. Ca astazi sunt eretici, ca vor sa ne perverteasca si pe noi, ca ii supara ramanerea noastra acasa si ca slujim dupa cuviinta, este adevarat. Ca nu trebuie sa avem partasie cu ei, este foarte adevarat. Eu nu pot crede in sfinti catolici. Nu se poate sa devii crestin adevarat si sa ramai in afara ortodoxiei. Ortodoxia este smerenia cea adevarata inaintea Bunului Dumnezeu. Cum poti fi in fata celui ce ti le da pe toate, care le sufera pe toate de la tine, pentru tine si sa nu te smeresti? Ortodox ascuns intre catolici, adica imbracat in haina catolica dar ortodox? Nu pot crede. Mantuitorul Hristos nu are nevoie de infiltrati. Ortodoxia se marturiseste. Mai degraba pare a fi o infiltrare inversa; un catolic care ar trai in duh ortodox. Ca si Varllam. Afirmatiile, chiar bune, din gura catolicilor mi se par pline de mandrie. Vorba unui parinte ”e smerit mandruletul”… Ce frumos vorbesc ei de smerenie… Oricum e o joaca intre clerul lor si al nostru, fiecare incercand, printre randuri, sa-l convinga pe celalalt de a ceda ceva. Capcana este ca, atunci cand ortodoxia va ceda un singur lucru va deveni catolica. Daca catolicismul va ceda totul dar va mai pastra un singur lucru de dupa 1054 va ramane tot catolica. Acesta este jocul lor. Pe noi ne castiga cu o singura cedare iar ei pot ceda 99,99% fara a se lepada de cel rau. E vorba de picatura de otrava in galeata cu apa.
  Pentru buna intelegere si linistire a unui suflet ortodox, trebuie sa stim ca Hristosul nostru nu are nimic de-a face cu hristosul papei. Hristosul nostru ne cere sa tinem post, al lor, nu. Al nostru S-a intrupat din Maica intru totul pamanteana pentru a reindumnezei firea umana, a lor s-a nascut dintr-o fiinta fara nicio legatura cu neamul omenesc (imaculata conceptie), eu neintelegand ce a indumnezeit hristosul catolic prin intruparea lui. Al nostru are Duhul ce purcede numai din Tatal (a marturisit ca a facut in toate numai voia Tatalui), al lor are si un duh propriu care nu este al Tatalui (nu are izvor in Tatal). Chiar stau si ma gandesc cum priveste Tatal catre duhul strain de sine si care este izvorator din fiul. Maica Hristosului nostru este Smerenia prin care El, intrupandu-Se, S-a facut lucrator (semrit) intru toate pentru noi, pana la jertfa totala pe Cruce, din dragoste pentru neamul omenesc si intrega Lui creatie, iar a lor este mandria.
  Hristosul nostru are Biserica Sa de 2000 de ani, al lor, de nicio mie. Al nostru Si-a castigat-o din paganism, al lor din ruperea credinciosilor de Biserica Apostolica. Interesanta dragostea frateasca a catolicismului care a distrus toate Bisericile Apostolice din Transilvania. Hristosul nostru este Adevarul care ne-a cerut ca vorba noastra sa fie da pentru da si nu pentru nu, al lor i-a dat putere papei sa faca din minciuna adevar, sa schimbe Evanghelia, etc. (vedeti Conciliul I al Vaticanului).
  Oricum, si pe noi, Mantuitorul Hristos ne tine in ortodoxie. Si asta atata timp cat cu sufletul vom dori ortodoxia (la noi oamenii este doar vointa, libertatea de a alege). Ortodoxia nu ne-o poate lua nimeni.
  Ceea ce vine peste popoarele ortodoxe, vine cu ingaduinta Bunului Dumnezeu ca sa se cearna crestinii adevarati. Mersul istoriei este de a veni ispitele peste crestinii ortodocsi. Cand si ei vor cadea, vine timp de certare.
  Si mai sunt multe de spus. Dar pe toti trebuie sa-i privim si primim cu ingaduinta ce se cuvine celor bolnavi, chiar intru cunostinta, rugandu-ne sa nu cadem iar pentru ei le doresc doar sa se intoarca la slujbele, tainele si credinta stramosilor lor dinainte de 1054.

  Apreciat de 1 persoană

 7. cristi said, on mai 29, 2015 at 2:24 am

  Interpretarea mea la intrebarea de ce biserica Sofia si cladirea Vaticanului (una reprezentand Biserica Rasaritului si alta reprezentand Biserica Apusului – sub denumirea aceasta erau cunoscute inainte de schisma, dar doar fiindca erau impartite administrativ, nu pt. ca ar fi fost doua Biserici, precum spunem acum Biserica Rusiei si Biserica Greciei de exemplu, Papa fiind pe atunci doar un episcop al Bisericii – episcopul Romei, nu loctiitorul lui Hristos), deci de ce apar in acelasi semicerc cu raze?

  Raspunsul mie mi se pare evident: pentru ca pana la Marea Schisma AMBELE AU FOST PARTE DIN BISERICA CEA UNA. Dupa schisma, cei care au tinut de Biserica Rasaritului au ramas in Biserica, iar ceilalti, adica vechea Biserica de Apus s-a rupt de Biserica. Acest fapt il vad transpus in fresca respectiva prin faptul ca acea cladire a Vaticanului are o imagine stearsa, seminfica faptul ca Vaticanul a ramas doar o umbra din vechea Biserica a Romei (ortodoxe in primii o mie de ani). Este evident ca planurile difera, biserica Sofia fiind in lumina, vie, pictata cu culori accentuate, pe cand cealalta doar o fantoma, o biserica moarta. Si pe de alta parte, alaturarea celor doua, poate sa sugereze si o profetie, sau daca nu, poate o dorinta a parintelui ca Vaticanul sa revina in Biserica (la dreapta credinta) precum era inainte de Schisma cea mare. Revenirea aceasta este dealtfel un deziderat de secole a Bisericii ortodoxe, s-au tinut si Sinoade in acest sens (unele talharesti, precum cel de la Venetia, dar asta e o alta discutie). In sfarsit, deci ideea mi se pare a fi faptul ca cele doua nu sunt puse pe acelasi plan, chiar daca sunt sub acelasi semicerc cu raze, Vaticanul (fata de cladirea bisericii Sofia) fiind pictat sters, ca o umbra a ceea ce a fost si nu mai este. Deci sigur acolo e reprezentat trecutul, nu stiu daca si viitorul (in sens profetic).

  Apreciat de 1 persoană

 8. aniush said, on mai 29, 2015 at 5:53 am

  A prevestit unirea celor doua biserici ca „unitate in diversitate”. Mie mesajul imi este clar: „atentie veti avea parte si de asa ceva”.

  Apreciază

  • Radu Iacoboaie said, on mai 29, 2015 at 10:49 pm

   Am reflectat la părerea exprimată de tine. Felicitări! Cred că tu și alții câțiva ați descifrat misterul acestei picturi! CRED CĂ PRIN ACEASTĂ PICTURĂ, PĂRINTELE A PREVESTIT UNIREA, ADICĂ A EXPRIMAT O PROFEȚIE!!! O PROFEȚIE PICTATĂ!…

   PĂRINTELE ARSENIE BOCA, PRIN ARCUL DE RAZE CARE TRECE PUȚIN ȘI PESTE CATEDRALA CATOLICĂ, VREA SĂ NE ARATE UNIREA ÎN VIITOR PRIN ECUMENICITATE ÎN DUHUL ADEVĂRULUI, CÂND LA SFÂRȘITUL VREMURILOR UNII CATOLICI VOR REVENI LA ORTODOXIE…

   Apreciază

   • Radu Iacoboaie said, on mai 30, 2015 at 12:09 am

    O PROFEȚIE ÎNCĂ NEÎMPLINITĂ… DAR VINE ȘI VREMEA EI…

    Apreciază

   • radu bunea said, on mai 31, 2015 at 11:55 pm

    Domnule Iacoboaie,
    Nu intelegeti ca nu e vorba de profetie?! Nu are cum sa vina unirea decat in cadrul ecumenismului sincretist. Parintele zugraveste o stare de fapt care a tinut pana la 1054. Si prezinta biserica catolica intr-o lumina rece. Este evident ca biserica eretica il va recunoaste pe antichrist ca pe mesia al lor. Papa nu-si va da seama cu cine are de a face decat prea tarziu. Nu are rost sa mergeti pe aceasta interpretare ca Biserica ortodoxa cea autentica se va uni vreodata cu erezia! E bine ca aparati memoria Parintelui Arsenie, dar nu faceti interpretari fortate. Iar parintele Aldea, sa stiti ca are dreptate cand spune ca nu trebuie sa privim la Sfintii parinti ca la niste persoane infailibile in existenta lor terestra. Dumnezeu nu judeca dupa criteriile noastre. Nu e atat de intransingent precum suntem noi pe acest blog.

    Apreciază

 9. ortodoxia2013 said, on mai 29, 2015 at 7:19 am

  Reblogged this on Ortodoxia -singura Biserica adevarata.

  Apreciat de 1 persoană

 10. sin said, on mai 29, 2015 at 7:52 am

  Umbra lăsată de Sf. Sofia pe cerul din slagmetall ieftin e taman basilica Sf. Petru. Cine-a zis că nu-i profetic? 🙂
  Un medalion mititel, înghesuit, aproape nesemnificativ în ansamblul frescei, un amănunt tratat ca atare; cu zgîrcenie, minimalist, în grabă. Un eveniment/moment/ceva fără răsunet: razele-i nu depășesc 5 cm. Un kitsch. Și la propriu și la figurat.

  PS:

  Bă frate, doar n-o fi catedrala din Sibiu, că și aia lasă umbre romano-catolice. Pfffff…

  Apreciat de 1 persoană

  • sin said, on mai 29, 2015 at 9:13 am

   Aaaaa, și totu-i intrat la apă. Pe fundul mării. La un loc cu scoicile, cu guvizii și cu domnii aceia cu pectoralii bine lucrați.

   Apreciat de 1 persoană

   • cristi said, on mai 29, 2015 at 11:18 pm

    Nu este pe fundul marii (de unde si pana unde?). Albastrul care inconjoara „medalionul” cu reprezentarea celor doua biserici este culoarea de fond, care reprezinta albastrul cerului (nu albastrul marii). „Scoici, guvizi”?! De unde le tot scoti? Unde vezi tu acolo asa ceva. Stiu ca ai intentionat sa ironizezi dar totusi, chiar sa inventezi imagini care nu exista, pentru a batjocori pictura unei fresce? Se stie ca diavolul este tatal minciunii, daca noi ne folosim de minciuni ca sa ne justificam niste pareri (oricat de ironice), nu ne este de folos, dimpotriva.

    Apoi, domni cu pectorali bine lucrati?! Nu este decat un soldat roman, nu stiu de ce e pictat dezbracat pana la brau (nu vad ce scrie in jurul lui) si mai este Hristos pe cruce, care este reprezentat astfel (cu pectorali) si in picturile canonice ortodoxe (ex. aici).

    Mai spui ca e pictat in dimensiuni mici (ca evenimentul astfel ar fi tratat ca unul nesemnificativ – care eveniment?! Marea schisma din 1054, presupusa viitoare revenire a catolicilor la ortodoxie, care, ca deocamdata nu se stie exact daca reprezinta un anumit eveniment). Si pe de alta parte, Arsenie Boca e criticat de unii (probabil si de tine) ca a pictat aceste doua biserici. Si atunci de ce acuzi dimensiunea lor redusa? Inteleg ca ai fi vrut sa fie mult mai mare? Cum vine asta? Ah, ca acuzele legate de sminteala pe care unii zic ca le provoaca scena respectiva sa fie mai consistente? Cat priveste asa-zisul kitch, este desigur o parere subiectiva, in ton cu ironia care reiese din aceste comentarii. Nu cred ca s-a vrut a fi o mare opera de arta, cat o predica in imagini, cu scene din lumea noastra materiala, si din lumea de dincolo.

    Apreciat de 1 persoană

   • sin said, on mai 30, 2015 at 8:08 am

    Cristi, și mie mi se pare. Cum vi se pare și vouă. 🙂

    Apreciat de 1 persoană

 11. Ioan said, on mai 29, 2015 at 12:04 pm

  Nu este bine sa aratam greselile aproapelui, insa daca e vorba de dreapta credinta si pentru dragostea de frati nu avem incotro.

  Ieri am fost la o conferinta A.S.C.O.R. Bacau la care a fost invitat pr. Nicolae Tanase de la Valea Plopului. Dupa ce s-a terminat conferinta, am vazut o fata care vorbea cu Nicolae Tanase. Ea avea in mana Acatistul Sfantului Valeriu Gafencu si acesta i-a spus sa nu il mai citeasca pentru ca nu e canonizat inca de Biserica.

  In cuvantul lui a adus in discutie si pe Arsenie Boca. L-am intrebat atunci pe Nicolae Tanase ce parere are despre Arsenie Boca si acesta mi-a spus ca e sfant. I-am raspuns atunci ca este improbabil sa fie asa pentru ca a avut erezii si i-am enumerat cele referitoare la androginitatea lui Hristos, la continuitatea harului in „biserica” papala, la pictarea lui Francisc de Assisi si a lui Ulfila arianul in biserica satului Draganescu. El a spus ca nu isi pierde mantuirea Iar el mi-a spus ca toate greselile lui se vor sterge sau s-a sters. A spus ca nu conteaza ereziile unui om si mi-a spus ca Sfantul Ioan Gura de Aur a fost hiliast, ca Sfantul Isaac Sirul a fost nestorian si cu toate acestea Biserica ii cinsteste ca sfinti. L-am contrazis, dar acesta a ramas in parerea lui. I-am spus ca mari parinti sunt de parere ca Arsenie Boca a fost inselat dar el mi-a raspuns ca toate aceste nu conteaza. L-am intrebat de unde stie ca Arsenie Boca e sfant. Dar nu mi-a putut raspunde. Am spus ca nu ii impartasesc convingerile si am plecat intristat.

  Am cautat apoi sa vad despre presupusul hiliasm al Sfantului Ioan Hrisostom. Nici un rezultat. Stiam ca Sfantul Ioan Gura de Aur a fost acuzat de origenism de catre adversari.

  Nicolae Tanase a spus ca Sfantul Isaac Sirul a fost episcop nestorian. O acuzatie grava facuta Sfantului Isaac Sirul, o afirmatie neadevarata si intristatoare pentru orice crestin.

  In dimineata aceasta am gasit niste cuvinte frumoase si o intamplare minunata despre Sfantul Isaac Sirul, pe care vi le impartasesc si voua:

  Descoperirea minunata a Sfantului Paisie Aghioritul:

  „Odată stareţul stătea în afara Mănăstirii Stavronikita si discuta cu nişte închinători. Unul dintre ei care era teolog, susţinea că Sfântul Isaac Sirul a fost nestorian. Din nefericire repeta cunoscutele concepţii apusene.
  Părintele Paisie a încercat să-l convingă că Avva Isaac Sirul este nu numai ortodox, dar si sfânt si că au mult har şi putere cuvintele lui ascetice, dar în zadar. Teologul stăruia cu încăpăţânare în părerile lui. Dupa ce au terminat discuţia, Stareţul a plecat spre coliba sa întristat.

  Pe drum, în timp ce se ruga, in locul unde se află un platan mare, ,,ceva i s-a întâmplat”, după cum el însuşi a povestit. Stareţul nu a destăinuit tot ce i s-a petrecut, dar, potrivit spuselor lui, a vazut în vedenie ceata Cuvioşilor Părinţi trecând prin faţa lui. Unul dintre ei s-a oprit şi i-a spus: ,,Eu sunt Isaac Sirul. Sunt foarte ortodox. Într-adevăr în ţinutul meu a existat eresul lui Nestorie, dar eu m-am luptat împotriva lui.” Ne este cu neputinţă să adeverim sau să respingem credibilitatea acestei mărturii. Cu toate acestea, este de netăgăduit faptul că acel ,,ceva care i s-a întâmplat” Stareţului a fost un fapt dumnezeiesc, care l-a încredinţat foarte limpede despre ortodoxia şi sfinţenia Avvei Issac Sirul.

  ,,Cuvintele ascetice” ale Sfântului Issac Sirul le ţinea la căpătâiul său şi le citea mereu. Pentru o perioadă de şase ani acestea au fost singura lui lectură duhovnicească. Lua o frază şi toata ziua o punea în practică. Stareţul ,,mesteca” toate cuvintele Sfântului, aşa cum ,,animalele îşi rumegau mâncarea lor”, potrivit expresiei lui. Împărţea de binecuvântare o culegere alcătuită din cele mai frumoase cuvinte ale Sfântului pentru a îndemna pe cât mai mulţi la citirea lor. ,,Foarte mult ajută studiul *Cuvintelor ascetice* ale Sfântului Isaac, spunea Stareţul, pentru că ele îl ajută pe omul care crede în Dumnezeu să prindă sensul cel mai adânc al vieţii şi să alunge orice fel de comlex mic sau mare. Puţină citire a cuvintelor Avvei Isaac schimbă sufletul cu multele lor vitamine.”

  Sfătuia şi pe mireni să citescă din Sfântul Isaac, dar foarte puţin, ca să-l poata ,,asimila”. Stareţul spunea ca scrierile lui Avva Isaac valorează cât toată patristica.
  În cartea Avvei Isaac din care citea Stareţul a însemnat sub icoana Sfântului , în care este zugrăvit cu o pană în mână: ,,Avva al meu, dă-mi mie pana ta, ca să subliniez toata cartea ta.”(Adica tot textul cărţii merită să fie subliniat.)

  Stareţul nu numai că îi citea scrierile, dar avea şi multă evlavie la el. La ,,Panaguda” , una din cele cinci-şase icoane pe care le avea deasupra Sfintei Mese era a Sfântului Isaac. Din dragoste şi evlavie faţă de Sfânt, Stareţul a dat numele unuia dintre fiii săi duhovniceşti, atunci cand l-a făcut schimonah. Pomenirea Sfântului o prăznuia la 28 septembrie cu priveghere de toată noaptea. La una dintre aceste privegheri Stareţul a fost văzut într-o lumină taborică, ridicat de la pamânt şi transfigurat. În vechime, când Sfântul Isaac se prăznuia împreună cu Sfântul Efrem Sirul, Stareţul a adăugat în Mineiul pe ianuarie, la ziua 28, următoarele:

  Luna ianuarie, în 28 de zile, pomenirea Cuviosului Părintele nostru Efrem Sirul şi a marelui isihast Isaac, mult nedreptăţitul.”

  SURSA: cartea “Viaţa Cuviosului Paisie Aghioritul”, scrisă de ucenicul său, Ierom. Isaac

  http://acvila30.ro/cuviosul-paisie-aghioritul-ofera-un-raspuns-din-cer-falsilor-teologi-ce-sustin-ca-sfantul-isaac-sirul-a-fost-nestorian-si-concluzioneaza-ca-si-ereticii-au-sfinti/

  Aceste cuvinte mi-au umplut inima de bucurie.

  Daca orice eretic poate deveni sfant, dupa cuvintele lui Nicolae Tanase de la Valea Plopului, care este scopul intruparii lui Hristos, a propovaduirii apostolice, care e rolul episcopilor si a preotilor, a Bisericii Ortodoxe, a intrunirii Sinoadelor Ecumenice si locale? Care este scopul anathemizarii ereticilor si a credintelor gresite in cadrul acestor sinoade? Care este motivul pentru care mai spunem Crezul? Care este motivul pentru care ne mai numim ortodocsi? Care este motivul pentru care mai mergem la biserica si ne mai rugam?

  Toate aceste lepadari ale unor oameni din clerul Bisericii Romanesti sunt intristatoare. Trebuie sa ne separam de preotii care invata minciuna daca acestia nu vor sa renunte la ideile lor.

  Apreciez activitatea filantropica, ceea ce face pentru acei copii orfani, lupta impotriva avortului facuta de Nicolae Tanase, dar in cazul in care este incalcata credinta noastra trebuie sa fim foarte atenti.

  Cei care mergeti la Valea Plopului, puteti spune acestui preot ca se afla in greseala si ii puteti spune intamplarea cu Sfantul Paisie Aghioritul si Sfantul Isaac Sirul. Poate nu o stie si din simplitate sau nestiinta crede in ce a invatat de la altii prin scoli.

  Este intristator faptul ca s-au imputinat adevaratii povatuitori. Mergi la un parinte laudat asteptand miere si primesti amaraciune. De aceea trebuie sa fim foarte atenti cui cerem sfat si in mainile cui ne incredintam sufletele.

  Sa ne amintim de cuvintele Sfantului Meletie Mărturisitorul: „Nu-i ascultaţi nici pe pustnici, nici pe preoţi, şi nici pe cei ce ne propovăduiesc învăţături nelegiuite, şi povăţuiesc în chipul cel rău, şi nici pe aceştia şi nici chiar pe episcopi să nu-i ascultaţi, dacă mărturisesc lucruri neadevărate, care nu sunt spre folos. Să fim lucrători, şi să cuvântăm, şi să stăm împotriva celor ce îndeamnă la rătăcire în chip viclean.
  Nu este cu dreptate şi cu cuviinţă bine-credincioşilor a tăcea acolo unde se calcă poruncile lui Dumnezeu şi din aceasta îşi întăresc înşelăciunea ceilalţi potrivnici. Pentru că a zis un mare părinte: Acolo unde este primejdie a se despărţi cineva de la Dumnezeu, ce bine-credincios poate să stea deoparte şi să tacă, sau cu totul să se liniştească? Pentru că tăcerea sa îl vădeşte cum că şi el se învoieşte acestor rele. Şi aceasta ne-o arată Înainte-Mergătorul Domnului şi vitejii Macabei, care pentru o mică poruncă a legii s-au primejduit până la moarte şi n-au părăsit nici cea mai mică parte a predaniilor primite. Căci războiul de multe ori este lăudat şi lupta se arată mai bună decât vătămătoarea de suflet pace. Că mai bine este să stea cineva împotriva celor rău cugetători, decât să urmeze lor şi să se despartă de Dumnezeu pentru a se uni cu ei.”

  Sfantul Marcu Eugenicul, Mitropolitul Efesului spune: „Credinta noastra este dreapta marturisire a Parintilor nostri. Cu ea, noi nadajduim sa ne infatisam inaintea Domnului si sa primim iertarea pacatelor; iar fara de ea, nu stiu ce fel de cuviosie ne-ar putea izbavi de chinul cel vesnic. Toti Dascalii, toate Sinoadele si toate dumnezeiestile Scripturi ne indeamna sa fugim de cei ce cugeta in mod diferit si sa ne indepartam de impartasirea cu ei.”

  Apreciat de 2 persoane

  • salutari said, on mai 29, 2015 at 1:05 pm

   Foarte interesanta relatare. Dar de ce nu l-ati amenintat si pe Pr Nicolae Tanase cu iadul asa cum faceti pe aici cu cei care nu va impartasesc convingerile ?

   Apreciat de 1 persoană

   • Ioan said, on mai 29, 2015 at 1:40 pm

    Unde am amenintat cu iadul pe cineva? Ma supara sa aud asa ceva. Aceasta nu e convingerea mea proprie. Aceasta este credinta cea adevarata. Daca cineva vrea sa o incalce e treaba lui. Libertatea este un dar de la Dumnezeu.

    Apreciat de 1 persoană

   • salutari said, on mai 29, 2015 at 2:07 pm

    Adica am avut vedenii si timp de cateva articole despre Parintele Arsenie, dvs in duet cu ” el” nu ne-ati etichetat pe cei care nu avem convingerile dvs drept arsenisti inselati, eretici, etc? Nu pot sa intru acolo sa va aduc cu copy paste exemplele in fata. Daca nu mai stiti ce ati scris, nici o problema. Iarasi confundati convingerea dvs ca Pr Arsenie a fost inselat si este in iad, cu credinta adevarata. Pai ce are una cu alta? Adica de exemplu, daca pr Nicolae Tanase nu crede ca dvs, nu are credinta adevarata?! Ma ulmeste lipsa dvs de logica. Deci sunt asa cum am mai zis multi preoti, monahi, arhimandriti care spun altfel decat dvs legat de subiectul Pr Arsenie. Vreti sa ii convingeti si pe ei cu citate? o sa le spuneti ca credinta adevarata e numai si numai la dvs, la anitulesei, la pr antim si la mai multi moldoveni?! Spun moldoveni, fiindca este evident de unde a pornit toata treaba asta. Inselarea e la dvs.

    Apreciat de 1 persoană

   • Ioan said, on mai 29, 2015 at 3:21 pm

    @ salutari – Cel care este inselat in prezent nu inseamna neaparat ca va merge in iad pentru ca nimeni nu stie ce se va petrece in viitor. Poate cel care a imbratisat o ratacire sau o erezie se va lepada de ea inainte de moarte.

    Daca preotul Nicolae Tanase a spus ca Isaac Sirul a fost un episcop nestorian, atunci Nicolae Tanase a gresit. Daca Nicolae Tanase spune ca Boca este sfant cum as putea sa il cred atat timp cat el e de parere ca Isaac Sirul a fost nestorian si Ioan Hrisostom hiliast si cu toate acestea Biserica tot ii are ca sfinti. E o prostie ce sustine acest parinte. O lipsa de logica.

    Sunt mandru ca sunt moldovean. Ce inseamna aceasta impartire? Moldovean, ardelean, oltean…tot romani.

    Jalnic…

    Din Ardeal au venit mai toate ereziile pentru ca din nefericire saracii romani de acolo au fost supusi influentei eretice occidentale. Cat au mai suferit acolo romanii!!! Sa vina acum niste urmasi nevrednici de ai lor si sa calce dreapta credinta pe care ei au aparat cu pretul vietii e foarte trist. Trist!!

    Apreciat de 2 persoane

   • el said, on mai 29, 2015 at 3:24 pm

    salutari

    nu te obosi, asa e

    eu v-am numit inselati, rataciti, eretici si v-am spus ca iadul este partea voastra daca NU VA LEPADATI de inselarea voastra cu boca.

    si o repet daca e nevoie, nu ma jenez sa va compar parerile cu Invatataura de Credinta si ele DIVERG ca cinstiti pe boca care CONTRAZICE Dogmele cu trufia cea mai obraznica ca un INSELATce era. Ca INSELATII si ERETICII merg in IAD´SIGUR nu au am stabilit ci Biserica.

    Apreciat de 2 persoane

   • Ioan said, on mai 29, 2015 at 3:31 pm

    Si inca ceva „salutari”. Am spus ca nu stiu locul in care se afla Arsenie Boca, dar daca nu s-a lepadat de rataciri nu a avut cum sa se mantuiasca. Asadar te rog nu mai pune in gura mea cuvinte.

    Numai bine!!

    Apreciat de 2 persoane

   • Ioan said, on mai 29, 2015 at 3:44 pm

    Fericitul Iacob Ţalichis, un mare duhovnic al veacului trecut, obişnuia să spună ucenicilor săi: “Pot să-mi taie capul, eu ceea ce am primit de la Părinţi aceea ţin pană in cel mai mic amănunt“.

    Apreciat de 2 persoane

   • Radu Iacoboaie said, on mai 29, 2015 at 10:39 pm

    Ioan

    Îl faci mincinos pe fratele care se semnează ,,salutări”?…

    Apreciază

  • cristi said, on mai 29, 2015 at 11:33 pm

   @Ioan,

   „I-am spus ca mari parinti sunt de parere ca Arsenie Boca a fost inselat ”

   Care mari parinti? Daca te referi la acea barfa (pt. ca a vorbi de rau pe cineva care nu este prezent inseamna barfa si nimic altceva) a celor trei duhovnici, nu tin minte sa se fi mentionat asa ceva. S-a pomenit de niste idei de reincarnare (preluate de la zvonurile lansate de securisti) si care sunt contrazise in cartile scrise de Arsenie Boca de argumentele sale extrem de solide impotriva teoriei reincarnarii. Deci daca au gresit, cel putin in acest aspect, e evident ca parerea lor nu este una infailibila, ci influentata de zvonuri. Alti parinti mari care sa fie?

   Apreciat de 1 persoană

  • Ioan said, on mai 30, 2015 at 12:57 pm

   Si a mai spus ceva pr. Nicolae Tanase de la Valea Plopului. Ca in procesul de canonizare exista cineva care e „avocatul diavolului”. Noi stim ca in Ortodoxie nu exista asa ceva.

   Termenul, „avocatul diavolului” (advocatus diaboli) este legat de procesul de canonizare practicat de catre adunarea papistasilor („biserica” papala). El era un cleric, iar rolul acestuia era sa aduca argumente puternice contra celui propus pentru beatificare sau pentru canonizare (sanctificare).

   Un rol opus il juca clericul numit „avocatul Domnului” sau „advocatus Dei” care aducea dovezi in sprijinul celui propus spre beatificare/sanctificare.

   Papa incredinta aceasta actiune celor doi clerici care jucau rolul de avocati a „bisericii” pentru a duce la bun sfarsit procesul santificarii.

   „Avocatul diavolului” are o istorie destul de veche la papistasi, prima oara a aparut in timpul pontificatului papei Leo X (1513-1521) in procesul de sanctificare a lui Lorenzo Giustiniani, 1 July 1381 – 8 January 1456, „patriarh” de Venetia.

   Papa Benedict al XIV-lea (1740 – 1748) este cel care definitiveaza demersurile papei Sixtus al V-lea din anul 1587, si atribuie titulatura de „avocat al diavolului” clericului care aduce dovezi contra celui propus pre sanctificare.

   http://www.newadvent.org/cathen/01168b.htm

   In prezent adunarea papistasilor („biserica papala”) a renuntat la aceasta practica. Procesul de sanctificare se face conform „Constituţiei apostolice Divinus Perfectionis Magister”, din 1983, care simplifică foarte mult procedurile de canonizare.

   http://www.romanialibera.ro/actualitate/eveniment/papii-ioan-paul-al-ii-lea-si-ioan-al-xxiii-lea-au-devenit-sfinti-333483

   Sa vedem cum stau lucrurile in Biserica noastra.

   Canonizare inseamna recunoasterea sfinteniei unui om, trecerea in calendar si randuirea unei slujbe in cinstea acestuia. Nu Biserica il face sfant, el este deja sfant.

   Ortodoxia neindoielnica a credintei celui cercetat, ortodoxie pastrata pana la moarte este conditia principala fara de care nimeni nu poate fi sfant sau numit asa.

   Aveti grija la ce preoti mergeti si cereti sfat. Multi nu au habar de canoanele Bisericii noastre si ne invata gresit. Astfel ne adapam din ape tulburi. Cercetati, studiati cartile patristice si faceti ascultare de un duhovnic iscusit.

   Apreciat de 2 persoane

  • Andreea said, on iunie 18, 2015 at 8:40 pm

   Ioane, imi pare rau, dar parintele Nicolae Tanase este si el un om care poate gresi.
   Mie nu imi place de teoriile lui legate de casatorie, nici de ale lui, nici de ale parintilor C. Coman, V. Gavrila sau ale aceluia din Ardeal, nu mai stiu cum il cheama, unul cu 11-12 copii.. Mie nu imi plac oamenii care se lauda ca, casniciile lor sunt model, cand eu ma cam pricep la cupluri si stiu ca s-au insurat la repezeala, ca sa devina mai repede preoti…
   Deci eu nu ii consider pe acesti preoti laudarosi niste etaloane in ceea ce priveste ortodoxia. Nu te necaji si nu ii mai intreba nimic pe preotii de mir.
   Eu am discutat cu multi preoti monahi si sa stii ca sunt toti ingrijorati in privinta fenomenului Boca, dar nu prea vorbesc cu voce tare, pt. ca le e frica de ierarhie, probabil.

   Apreciază

 12. Ioan said, on mai 29, 2015 at 1:32 pm

  Ce spune doamna Aspazia Otel Petrescu in amintirile ei: „Avea în mână „Urmarea lui Hristos”, o carte care a avut un rol salvator în viaţa mea, în repetate rânduri. Cred că binecuvântarea părintelui Ioan adastă şi acum printre filele ei.”

  http://vlad-mihai.blogspot.ro/2009/12/la-multi-ani-doamnei-aspazia-otel.html

  Sfantul Ignatie Briancianinov spune despre cartea „Urmarea lui Hristos”:

  „Ca pilda de carte ascetica scrisa in acea stare de in­selare numita „parere” putem da lucrarea lui Toma de Kempis, numita „Urmarea lui Hristos”. Ea rasufla o patima subtire a dulcetii si o cugetare semeata, care naste in oamenii orbiti si plini pe deasupra peste ma­sura de patimi, o desfatare pe care ei o socot gustare a harului Dumnezeiesc. Nefericitii si intunecatii ! Ei nu pricep, ca adulmecand damful subtire al patimilor care traiesc in ei, se indulcesc de el, socotindu-l in orbirea lor, mireasma a harului ! Ei nu inteleg ca de desfatarea duhovniceasca sunt in stare doar sfintii, ca inaintea desfatarii duhovnicesti trebuie sa mearga po­cainta si curatirea de patimi, ca desfatarea duhovni­ceasca nu sta in puterea pacatosului, ca el trebuie sa se cunoasca pe sine ca fiind nevrednic de desfatare, sa o alunge, daca aceasta va incepe sa-i dea tarcoale, sa o alunge ca pe un lucru nepotrivit cu el, ca pe o vadita si pierzatoare amagire de sine, ca pe o miscare subtire a slavei desarte, a cugetarii semete si a patimii dulcetii. In pustnicie, au ajuns, asemenea lui Malpas, la cea mai vartoasa inselare demonica Francisc de Assisi, Ignatiu de Loyola si alii nevoitori ai latinilor (dupa caderea Bisericii de Apus de la cea din Rasarit), recunoscuti de ei ca sfinti. „Atunci cand Francisc a fost rapit la cer” spune scriitorul Vietii acestuia, „Dumnezeu Tatal, vazandu-l, S-a intrebat, fiind pentru o clipa in nedumerire: cui sa dea intaietate, Fiului Sau Celui dupa fire, sau fiului dupa har – Francisc”. Ce poate fi mai cumplit, mai had decat aceasta hula, ce poate fi mai intristator decat aceasta amagire ![…]

  Cel care se afla in inselarea prin „parere” capata o intelegere mincinoasa a tot ceea ce il inconjoara. El este inselat si inlauntrul sau, si din afara. Inchipuirea lucreaza cu multa putere in cei amagiti prin „parere”, insa lucreaza numai si numai pe taramul imaginarului. Ea nu se indeletniceste defel (sau se indeletniceste foarte rar) cu zugravirea in inchipuire a raiului, a sa­lasuirilor si camarilor de sus, a luminii si bunei-mi­resme ceresti, a lui Hristos, a ingerilor si a sfintilor; ea alcatuieste intotdeauna parute stari duhovnicesti, stransa prietenie cu Iisus („Urmarea lui Hristos” a lui Thoma de Kempis, cartea 2, cap.8), launtrica impre­una-vorbire cu El („Urmarea”, cartea 3, cap.1 ), des­coperiri tainice („Urmarea”, cartea 3, cap.l3), glasuri, desfatari; zideste pe temelia lor o intelegere minci­noasa despre sine si despre nevointa crestina, zideste indeobste, un fel mincinos de a gandi si o intocmire mincinoasa a inimii, duce la betia de sine, ba la infier­bantare si extaz. Aceste simtiri felurite apar prin lu­crarea subtire a slavei desarte si a patimii dulcetii: in urma acestei lucrari, sangele capata o miscare paca­toasa, amagitoare, ce se infatiseaza ca desfatare a harului, iar slava desarta si patima dulcetii sunt star­nite de cugetarea semeata, acest tovaras nedespartit al „parerii”. O trufie grozava, asemenea trufiei demoni­lor, alcatuieste insusirea de capetenie a celor ce si-au insusit unul din aceste doua feluri de inselare. Pe cei amagiti de primul soi de inselare, trufia ii aduce intr-o stare de nebunie vadita; in cei amagiti de cel de-al doilea soi, aceasta, pricinuindu-le si lor o anume vata­mare a mintii, mai putin vadita, numita in Scriptura „stricare a mintii” (2 Tim. 3, 8) – ei bine, aceasta ia chipul smereniei, evlaviei, intelepciunii, dar poate fi cunoscuta dupa roadele sale amare. Cei molipsiti de „parerea„ despre virtutile lor, si mai cu seama despre sfintenia lor, sunt in stare si gata de orice uneltire, de orice fatarnicie, viclenie si amagire, de orice fapta rea. Ei sufla cu vrajba neimpacata impotriva slujitorilor adevarului, napustindu-se asupra lor cu ura incrance­nata, atunci cand acestia nu recunosc in cei inselati starea pe care „parerea” ii face sa creada ca o au si o arata in vazul lumi oarbe cu duhul.[…]

  Ucenicul: Din inselarea numita „parere” pot, oare, sa se traga oarecare urmari nefericite simtite si vazute ?

  Staretul: Din acest fel de inselare au aparut urmari pierzatoare: ereziile, schismele, necredinta, hula. Ne­fericita urmare vazuta a acestora este lucrarea gresita si vatamatoare pentru sine si pentru aproapele – un rau care, oricat ar fi de limpede si de intins, este putin bagat de seama si putin inteles. Cu acei lucratori ai rugaciunii care sunt molipsiti de „parere” se intampla si nenorociri vadite inaintea tuturor: arareori, insa, pentru ca „parerea”, aducand mintea in cea mai cum­plita ratacire, nu o aduce totusi, la nebunie, asa cum o face inchipuirea zdruncinata. Pe ostrovul Valaam, intr-o indepartata coliba pustniceasca, traia schimonahul Porfirie, pe care l-am vazut si eu. El se indeletnicea cu nevointa rugaciunii. Ce fel de nevointa era aceea, nu stiu prea bine. Despre faptul ca aceasta nevointa era gresita da marturie lectura indragita a schimonahului: el pretuia mult cartea scriitorului apusean Thoma de Kempis, despre „Urmarea lui Hristos”, si se calauzea dupa ea. Aceasta carte este scrisa din „parere”. Odata, toamna, Porfirie i-a cercetat pe batranii schitului, de care „pustia” lui nu se afla departe. Luandu-si ramas bun de la batrani, acestia l-au preintampinat, zicandu-i: „Nu cumva sa-ti vina in gand sa treci pe gheata: ghea­ta de-abia ce s-a facut, si e tare subtire”. „Pustia” lui Porfirie era despartita de schit printr-un intrand adanc al lacului Ladoga, ce trebuia ocolit. Schimonahul a raspuns cu glas linistit si cu paruta umilinta: „Deja am devenit usor”. A plecat. Nu dupa multa vreme s-a auzit un tipat deznadajduit. Batranii schitului s-au tul­burat, au alergat afara. Era intuneric: locul in care se intamplase nefericirea n-a fost gasit degraba; nu au gasit degraba nici mijloacele de a-l gasi pe innecat: cand trupul a fost scos afara, era deja neinsufletit.

  Ucenicul: Spui ca lucrarea „Urmarea lui Hristos” a fost scrisa din amagire de sine; totusi, ea are o multi­me de admiratori chiar printre fiii Bisericii Ortodoxe !

  Staretul: Tocmai ca acestia, fiind extaziati de valoa­rea ei, isi dau cu parerea despre aceasta valoare fara sa aiba nici o pricepere. In inainte-cuvantarea traduca­torului rus la cartea „Urmarea lui Hristos” – editia din anul 1834, tiparita la Moscova – se spune: „Un foarte luminat barbat – rus, ortodox – obisnuia sa spuna: „Daca mi s-ar cere parerea as indrazni sa asez scrierea lui Kempis indata dupa Sfanta Scriptura”. Aceasta sentinta atat de hotarata da unui scriitor de alta lege deplina intaietate asupra tuturor Sfintilor Parinti ai Bisericii Ortodoxe, iar cel ce se rosteste, pune parerea sa mai presus de asezamintele intregii Biserici, care, la Sfintele Sinoade, a recunoscut scrierile Sfintilor Parinti ca fiind de Dumnezeu insuflate, randuind citirea lor nu numai spre zidirea sufleteasca a tuturor fiilor sai, ci si ca indreptar pentru dezlegarea prob­lemelor bisericesti. In scrierile Parintilor se afla pas­trata o mare comoara duhovniceasca, crestina si bise­riceasca: predania dogmatica si morala a Sfintei Bise­rici. Este vadit ca „Urmarea lui Hristos” este cea care l-a adus pe sus-pomenitul barbat intr-o asemenea stare care sa-l faca a se rosti intr-un fel atat de indraznet, atat de gresit, atat de trist.

  Aceasta este amagirea de sine ! Aceasta este inselare ! Ea a luat fiinta din pareri mincinoase; parerile mincinoase au luat nastere din simtirile gresite impartasite de cartea cu pricina. In aceasta carte traieste si din aceasta carte rasufla ungerea duhului celui viclean, care ii linguseste pe cititorii ei, imbatandu-i cu otrava minciunii, otrava indulcita cu mirodeniile subtiri ale semetei cugetari, slavei desarte si patimii dulcetii. Cartea ii poarta pe cititorii sai drept spre partasia cu Dumnezeu, fara a-i curati, mai inainte, prin pocainta: de aceea si starneste o deosebita aplecare spre ea in oamenii patimasi, care nu au batut cararea pocaintei, care nu au fost preveniti cu privire la amagirea de sine si la inselare, care nu au luat povata din invatatura Sfintilor Parinti ai Bisericii Ortodoxe, cum sa vietuiasca dupa legea duhovni­ceasca. Cartea lucreaza cu putere asupra sangelui si nervilor, ii atata – si de aceea ea place cu osebire oamenilor robiti simturilor: de aceasta carte poti sa te indulcesti fara a te lepada de despartirile grosolane ale simturilor. Cugetarea semeata, subtirea patima a dul­cetii si slava desarta sunt infatisate de aceasta carte ca lucrare a harului Dumnezeiesc. Adulmecandu-si dez­matul in forma subtire a lucrarii sale, oamenii trupesti cad in extaz de atata betie, de desfatarea capatata fara de osteneala, fara lepadare de sine, fara pocainta, fara rastignirea trupului cu patimile si poftele” ( 1 Galat.5, 24), prin lingusirea starii de cadere. Manati de orbirea si de trufia lor, ei trec cu veselie din patul iubirii dobi­tocesti in patul unei iubiri si mai nelegiuite, care dom­neste in casa de desfranare a duhurilor lepadate. O oarecare persoana, apartinand, dupa starea ei paman­teasca, societatii inalte si cultivate, iar la aratare ­Bisericii Ortodoxe, s-a rostit in urmatorul fel despre o luterana raposata, socotita ca sfanta de catre aceasta persoana: „Il iubea pe Dumnezeu cu patima; se gan­dea numai la Dumnezeu; Il vedea numai pe Dum­nezeu; citea numai Evanghelia si „Urmarea”, care este o a doua Evanghelie.

  In aceste cuvinte a fost infa­tisata tocmai acea stare in care sunt adusi cititorii si cinstitorii „Urmarii”. Intocmai, in duhul sau, cu aceas­ta fraza este sentinta vestitei scriitoare frantuzoaice, d­na de Sevigne, in le~atura cu vestitul poet francez, Racine cel batran. „Il iubeste pe Dumnezeu – si-a ingaduit sa spuna d-na de Sevigne – asa cum isi iubea mai inainte amantele.”

  Vestitul critic La Garpe, fost mai inainte ateu si care a trecut mai apoi, la un crestinism prost inteles si schimonosit de catre el, in­cuviintand rostirea d-nei de Sevigne, a spus: „Cu ace­easi inima este iubit Creatorul cu care este iubita si creatura, desi urmarile acestor iubiri se deosebesc la fel de mult intre ele pe cat se deosebesc si obiectele lor.”

  Racine a trecut de la desfrau la inselarea numita „parere”. Aceata inselare se vadeste cat se poate limpede in cele din urma doua tragedii ale poetului: in „Esthera” si in „Gotholia”. „Inaltele” cugetari si simtiri crestine ale lui Racine si-au gasit un loc larg in templul Muzelor si al lui Apollo*; in teatru – au star­nit entuziasm, aplauze.

  „Gotholia”, socotita drept cea mai reusita lucrare a lui Racine, s-a jucat de patruzeci de ori la rand. Duhul acestei tragedii este unul si acelasi cu duhul „Urmarii”. Noi credem ca in inima omeneasca se afla o pofta dobitoceasca, semanata in ea de cadere, si care se afla in legatura cu poftele duhurilor cazute; noi credem ca se afla in inima si o dorire duhovniceasca, dorire cu care am fost ziditi si prin care iubim in chip firesc si legiuit pe Dumnezeu si pe aproapele, care se afla in potrivire cu dorirea sfintilor ingeri. Pentru a-l iubi pe Dumnezeu, si pe aproapele in Dumnezeu, trebuie numaidecat sa ne curatim de pofta dobitoceasca. Aceasta curatire o savarseste Sfantul Duh in omul care arata prin vie­tuirea sa ca o voieste pe ea. De fapt, in intelesul du­hovnicesc, inima se cheama pofta dimpreuna cu cele­lalte puteri sufletesti, iar nu inima ca parte din trup. Aceste puteri sunt stranse in inima trupeasca, iar numele a trecut, prin intrebuintarea obsteasca, de la partea trupului la suma puterilor sufletesti.

  Fata de oamenii trupesti, barbatii duhovnicesti socot cu totul dimpotriva cu privire la aceasta carte: adulmecand miasma raului care se da drept bine, ei sunt cuprinsi, neintarziat de dezgust fata de cartea care raspandeste o asemenea miasma. Staretului Isaia monahul, care se linistea in Pustia Nikiforovsk (Epar­hia Olonetk ori Petrozavodsk), barbat foarte sporit in rugaciunea mintii si invrednicit de adumbrirea haru­lui, i s-a citit o bucata din „Urmarea lui Hristos”. Staretul a patruns de indata miezul cartii. El a inceput sa rada si a glasuit: „O ! Acestea au fost scrise din parere”. Nu-i nimic adevarat aici ! Totul este nasco­cit ! Toma a descris starile duhovnicesti asa cum i s-au nazarit si asa cum i s-au parut lui, nestiindu-le din cer­care”. Inselarea infatiseaza, ca nefericire, o priveliste dureroasa; iar ca prostie, o priveliste caraghioasa. Ar­himandritul manastirii Kirilo-Novoieversk (Eparhia Novgorod), barbat vestit pentru asprimea vietii sale si care se indeletnicea, din simplitatea inimii sale, numai cu nevointa trupeasca, iar despre nevointa sufleteasca stia cat se poate de putin – ei bine, la inceput el ii po­vatuia pe cei ce se sfatuiau cu el si se aflau sub calau­zirea sa sa citeasca „Urmarea”; cu cativa ani, insa inainte de a trece la cele vesnice, a inceput a opri cu strasnicie citirea ei, zicand cu sfanta simplitate: „Mai inainte socoteam ca aceasta carte este folositoare de suflet, insa Dumnezeu mi-a descoperit ca ea este vata­matoare de suflet”. Ieroschimonahul Leonid*, vestit prin cercarea sa in lucrarea monahiceasca, cel ce a pus inceputul infloririi duhovnicesti in Pustia Optinei (Eparhia Kaluga) avea aceeasi parere despre „Urmarea lui Hristos”.

  Pe toti nevoitorii mai sus-pomeniti i­am cunoscut fata catre fata. Un oarecare mosier, cres­cut in duhul Ortodoxiei, si care cunoscuse pentru o scurta vreme asa numita „lume mare”, adica lumea din paturile sale inalte, a vazut, odata, in mainile fiicei sale cartea ,.,Urmarea lui Hristos”. El i-a interzis aces­teia citirea cartii, zicand: „Nu vreau ca tu sa urmezi modei si sa cochetezi inaintea lui Dumnezeu”. Iata cea mai buna judecata facuta asupra cartii. (Despre inselare)

  http://saraca.orthodoxphotos.com/biblioteca/sfantul_ignatie_briancianinov-despre_inselare.htm

  Nu o judec pe aceasta doamna care a suferit in inchisorile comuniste, ci doar atrag atentia ca si ea se poate insela si nu trebuie sa ia cineva de bun tot ceea ce spune aceasta, inclusiv referitor la Arsenie Boca.

  Apreciat de 3 persoane

 13. Cristian said, on mai 29, 2015 at 2:48 pm

  Un singur comentator, aici, a remarcat un lucru care m-a mirat și pe mine și anume că Arsenie Boca este întotdeauna prezentat în mod public, atât de media cât și pe bloguri cu fotografia aceea din tinerețe îmbrăcat în haină monahală. Mai firesc mi se părea, așa cum orice alt mare duhovnic este prezentat, a fi mai des văzut pentru ce a fost mai ales în anii din urmă ai vieții sale.

  O altă întrebare ar fi aceasta: mai era Arsenie Boca monah la vremea morții sale sau nu? Desigur că înțeleg situația în care s-au aflat și alții dintre care unii cu nume cunoscute care au fost dați afară din mănăstiri sau au fost condamnați la ani mulți de închisoare, dar atunci când Dumnezeu a îngăduit aceștia au revenit în monahism.
  A rămâne în lume, îmbrăcat cu haine mirenești și proaspăt bărbierit nu prea cade bine… Argumentul că era forțat să se radă e pueril. Călugărul nu-și dă barba jos cu mâna lui pentru că așa-i spune Securitatea. Mai presus de orice ”angajament” pe care ar fi fost ”forțat” să-l semneze, călugărul are deja un Angajament pe care l-a dat în fața lui Hristos de care va da socoteală la Judecată.

  Ar mai fi un lucru pe care vreau să-l pun în discuție și care a fost semnalat aici. Arsenie Boca pare că devine un subiect la fel de fierbinte ca și ecumenismul însuși. Nici nu e nevoie să intrăm în detalii de cum a fost pictată biserica de la Drăgănescu pentru că fiecare va vedea ce-i va place dar un lucru e sigur, că de se va sminti cineva din pricina ta vei da seama. Îmi amintesc de o întâmplare scrisă parcă în Pateric în care un bătrân și ucenicul mergând pe o plajă, bătrânul acoperea urmele pașilor din nisip pe unde trecuse o femeie zicând ca nu cumva văzându-le vreun frate să cadă în ispită. Iar unii ce spun aici? De se va sminti cineva din pricina Lui Arsenie Boca (pe un subiect de dogmă) e vina lui proprie?

  Partea cea mai înșelătoare când vine vorba de credință este legată în vremurile de astăzi de ”ce simt oamenii”. Mulți ascultă o predică sau citesc o carte și rămân încântați de cât de frumos s-a vorbit sau scris. Le merge la inimă… Și-și spun în sine: e de la Dumnezeu! iată ce sfaturi bune ne-a dat! sau, iată ce fapte bune face! Și în ruptul capului nu pot accepta că unei persoane ce face toate acestea, Hristos să-i spună: Nu te cunosc! De ce? Pentru că mai presus de fapte bune și sfaturi și mai bune este Adevărul. Pentru a nu cădea din acest Adevăr, pentru a nu te rupe de Hristos trebuie să respecți dogmele și canoanele stabilite la Soboarele ecumenice de Sfinții Părinți împreună cu Duhul Sfânt. Nu este destul să ”crezi în Dumnezeu” ca să te mântuiești ci să crezi după îndreptarul Bisericii, mărturisind Adevărul.

  Toate aceste pietre de poticneală de astăzi sunt îngăduite de Dumnezeu pentru a se cerne grâul de neghină. În Epistola a doua către Tesaloniceni a Sfântului Apostol Pavel scrie:

  Cap. 2
  11. Şi de aceea, Dumnezeu le trimite o lucrare de amăgire, ca ei să creadă minciuni,

  Cum aceasta? Să facă Dumnezeu așa ceva? Da, pentru faptul că nu ne luptăm să scoatem minciuna din inimă și trăim fățarnici și cu lumea și cu Dumnezeu vom cădea în amăgire.

  De va fi cineva cu duh curat dar în necunoaștere, Dumnezeu îl va înștiința și nimeni nu se va pierde nevinovat.

  Fiți ortodocși, nu doar creștini!

  Apreciat de 1 persoană

  • el said, on mai 29, 2015 at 6:12 pm

   bun comentariu, m-ai bucurat cu el
   Dumnezeu sa te ajute si sa te lumineze sa ajuti la randul tau si pe altii.

   Apreciază

  • Ioan said, on mai 29, 2015 at 11:13 pm

   Ortodox=crestin; crestin-ortodox este pleonasm.

   Felicitari @ Cristian pentru ca iti pui intrebari si iti doresti sa afli adevarul pentru ca si eu imi doresc acelasi lucru. Cel care cauta – dupa cuvantul lui Hristos, „cautati si veti afla”, „afla”.

   Numai bine!!!!

   Apreciat de 2 persoane

  • Altul said, on mai 29, 2015 at 11:39 pm

   Extraordinar comentariu! Da, intra-adevar, in Pateric sau Limonariu sunt multe exemple in care Parintii se fereau de ispite mult mai mici, iar unii nu inteleg de ce este problematizata aceasta pictura, care pe unii i-a impins in erezie.

   Si mai e o chestiune esentiala aici. Daca vom incepe sa facem compromisuri de tipul, „ce daca a fost pictat Francisc, hai sa acceptam de dragul pr. Arsenie”, se vor deschide usile altor compromisuri pe viitor, asa cum s-a mai intamplat in istorie. Sfintii Parinti mereu au avertizat ca neglijarea lucrurilor care par mici si fara importanta (sigur, aici ma refer la cei care nu vad o problema in pictarea unui eretic cu nimb) duc la rataciri foarte mari. Se vede asta chiar si printre aceste comentarii, unde unii au ajuns la enormitati plecand de la neglijenta unui lucru „marunt”. Sa stam bine, sa stam cu frica!

   Apreciat de 2 persoane

  • Radu Iacoboaie said, on mai 30, 2015 at 12:51 am

   Am o mare obiecție privind chestiunea cu raderea bărbii și nepurtarea dulamei. Am formulat-o și mai jos într-un alt comentariu. Cred că n-ați studiat niciodată crimele comunismului și ororile săvârșite de Securitate. De aceea vi se pare… puerilă orice explicație…

   Securitatea a găsit ea mijloace de constrângere cum ar fi locul de muncă. Avea puterea să-l lase pe drumuri sau să-l determine să lucreze la deratizat subsolurile blocurilor de șoareci și guzgani etc… A procedat așa cu unii profesori universitari!… Pur și simplu l-a șantajat: ori una, ori alta…

   Apreciază

  • cristi said, on mai 30, 2015 at 7:33 am

   @Cristian,

   Care dogme si canoane stabilite de Parinti, nu le-a respectat parintele Arsenie Boca? Ca tot spui ca adevarul e mai presus de toate…

   Zici ca barba nu si-o da jos calugarul caci are un angajament in fata lui Hristos, dar angajamentul facut nu este de a purta barba, ci de a sluji pe Dumnezeu in fapta. Adica un angajament de credinta, nu de mormant varuit…

   Spui: „O altă întrebare ar fi aceasta: mai era Arsenie Boca monah la vremea morții sale sau nu? Desigur că înțeleg situația în care s-au aflat și alții dintre care unii cu nume cunoscute care au fost dați afară din mănăstiri sau au fost condamnați la ani mulți de închisoare, dar atunci când Dumnezeu a îngăduit aceștia au revenit în monahism. A rămâne în lume, îmbrăcat cu haine mirenești și proaspăt bărbierit nu prea cade bine… ”

   Nu, nu mai era monah, fusese scos din monahism (si din hotararea Episcopiei de Arad in ’59), si in acelasi an s-a dat si un decret de Ministrului Cultelor, prin care vietuitorii in calugarie care fusesera condamnati politic (dar si altii care nu indeplineau niste cerinte) erau dati afara din manastiri (Prislopul s-a si desfiintat ca manastire atunci, functionand pana in ’76 ca azil de batrani). Dar repet din ce am scris in alt comentariu:

   „––
   Iar intr-o nota a informatorului „Florica” se precizeaza: „El nu mai umbla în haine clericale si nici nu mai poarta barba. Este înca devotat Bisericii si este privit de patriarh si de ceilalti sefi ai lui ca un om capabil si priceput în arta picturii. Participa cu regularitate la slujbele religioase de la Patriarhie, în sarbatori. Se fereste însa ca sa mai aiba legaturi cu diferiti credinciosi si credincioase, care îl admira si ar vrea sa stea de vorba cu el. […] Ori de câte ori am vorbit cu el, mi-a spus ca lumea i-a facut o falsa reclama, a exagerat anumite lucruri si din aceasta cauza a avut de suferit“

   Hotararea de a nu mai purta barba, dupa ce a fost alungat din manastirea Prislop si din mohahism, a avut cel mai probabil legatura cu faptul ca dupa aceea a dorit sa se fereasca de oameni, ca sa nu mai atraga atentia (el nemaiavand statut de preot), traind in capitala, angajat la atelierul de pictura a Patriarhiei.

   Ulterior, cum apare intr-o alta nota informativa de la dosar, din ’67 scrisa de un anume Giar: „Acesta a întrebat pe patriarh daca este adevarat ce se aude, ca se vor întoarce în manastiri calugarii îndepartati aici, la care patriarhul l-a întrebat daca vrea sa-l paraseasca si sa mearga la manastire. Acesta a spus ca ar dori sa mearga la aceeasi manastire la care a fost – Prislop. I s-a raspuns ca va trebui sa mearga nu acolo unde vrea el, ci acolo unde va gasi de cuviinta biserica. Totodata patriarhul a spus ca nu peste multa vreme se va rezolva problema calugarilor îndepartati în asa fel ca sa nu mai fie nici o manastire fara calugari, ei sa fie reprimiti în manastiri, bineînteles numai cei care mai întrunesc conditiile”.
   ––-”
   Securitatea insa nu i-a mari permis acest lucru si par. Arsenie Boca a suferit pt. asta.

   Si referitor la barba, intr-o fotografie de la inmormantarea lui Nichifor Crainic in ’76, parintele purta barba. Pe vremea cat a fost laa Draganescu a purtat barba (chiar daca mai scurta), pana la inmormantarea sa, cum reiese din fotografii.

   http://s29.postimg.org/aaa5t992v/Arsenie_Boca_inmormantare_Nichifor_Crainic.jpg

   Apreciat de 2 persoane

   • saccsiv said, on mai 30, 2015 at 12:25 pm

    cristi

    Securitatea nu i-a mai permis sa mearga la Prislop sau nu i-a mai permis sa mearga la nici o manastire?

    Apreciat de 1 persoană

   • cristi said, on mai 30, 2015 at 8:35 pm

    @saccsiv,

    Nu i-a mai permis sa mai mearga la nicio manastire, nu doar la Prislop, pentru ca la el se aduna multa lume, indiferent de manastire, iar vechiul regim nu vedea cu ochi buni afluenta credinciosilor. Cum scrie si intr-un referat, Loc. Chiricu D. de la Securitatea Bucuresti,2 iun. 1950 – (descriind antecedentele parintelui), denuntat ca „a facut parte din Miscarea Legionara“, când era la Sambata; ca mutat la Prislop este un „om sfânt si ar face minuni“ […] „afluenta populatiei din ce în ce mai mare“, ca duce „o propaganda mistica religioasa, în sensul ca ar dispune de puteri supraomenesti“ si ca astfel „s-a creat o atmosfera asemanatoare cu aceea a lui Petrache Lupu, însa într-o masura mai mica“.

    Chiar par. Arsenie Boca spune catre Patriarhul Iustin, despre multimea care se aduna la manastire, cum reiese dintr-o nota informativa a informatorului „Vasile” (datata 1.03.’67):

    „„Spune Boca ca i s-a facut observatie nu numai de ai nostri (prelati ortodocsi, n.n.) si chiar de la altii mai mari: «Ca la mine venea multa lume. Eu însa nu le faceam nimic, decât stateam de vorba cu ei, îi îndrumam si când plecau spuneau ca au fost schim­bati, si atunci ei ma considerau facator de minuni»“

    Cateva note, ca exemplu, care arata cam cum opera Securitatea:

    Pe dosarul de urmărire nr. 564, col. Gheorghe Crăciun a scris: „A se strânge material compromițător contra lui Arsenie Boca”, adăugând apoi, într-un raport separat:

    „Arsenie Boca este un element ostil și dușmănos regimului, care caută să deruteze oamenii de la muncă, infiltrându-le în suflet misticismul și fanatismul, speculându-le în același timp ignoranța. Față de cele de mai sus s-au luat măsuri pentru a se face o rețea informativă serioasă în mediul acestuia, în sensul de a trimite la el elemente bine instruite, eventual travestite [in monahi(i)], care să caute a-l compromite (…) Mutarea lui Arsenie Boca în altă parte nu rezolvă problema, atâta vreme cât nu e compromis

    Intr-un raport din 7 oct. 1950:

    „Birou Judetean Deva era informat ca, «în ziua de 30 septembrie a.c. vom trimite o femeie pentru a compromite pe numitul Boca Arsenie, conform ord. dvs.» si ca organele locale PMR fusesera contactate pentru combaterea influentei parintelui Boca în rândul populatiei din zona”

    Si inca cateva note, ca idee:

    Nota explicativa 20.0701962, locotenent D-tru Ene: „„Este necesar ca la domiciliu sa fie instalat un post fix care sa aiba în atentie persoanele care se identifica ca elemente în vizita la domiciliul lui Boca Zian. De asemenea, se va tine seama ca aceste situatii sa fie foto­gra­fiate. Este necesar sa se efectueze fotografierea lui Boca Zian, a lega­turilor principale, locurilor de întâlnire si adresele pe care le frecventeaza. În situatia ca cel în cauza se va deplasa în aceasta peri­oada în provincie, rugam sa fim anuntati pentru a lua masuri infor­mative. Precizam ca obiectivul este precaut, prudent si destul de inteligent si ar fi posibil sa se controleze în timpul supravegherii. Întrucât cunoastem ca Boca Zian este vizitat si la serviciu de anumite persoane pe care din prudenta refuza a discuta cu ele, nu se va organiza supravegherea la serviciu întrucât avem agentura”.

    Parintele era urmarit chiar si pe vremea Sigurantei de dinainte de comunisti, care il supravegheau pentru ca acolo se aduna multa lume, nu ii convenea acest lucru:

    „Pâna în prezent, nu­mi­tul preot n-a fost dovedit ca face propaganda antigu­ver­na­men­tala de la om la om si nici ca este în strânsa legatura cu elementele reac­tio­nare maniste. Face însa o intensa propaganda religioasa la Manas­tirea Brâncoveanu-Sâmbata de Sus, unde este vizitat de foarte multa lume, în majoritate însa de diferite persoane suferinde, zvo­nindu-se ca preotul Arsenie are darul de a vindeca si de a preciza viitorul celor credinciosi“. […] În predicile sale catre populatie întrebuinteaza expresii cu subînteles religios, dar care pot fi interpretate si în sens politic, asa cum este aceea semnalata prin nota informativa a Politiei Fagaras: «Lupii vor fi sfâsiati de catre oile atacate», care a fost explicata în felul urmator: «Credinciosii, desi mai putini la numar, nu vor putea fi suprimati de puterea numerica a celor lepadati de cre­dinta, atât timp cât vor fi strânsi în jurul Bisericii» […] nu poate fi anchetat pentru acest fapt, întrucât nu îndeplineste ele­men­tele unei infractiuni. În ce priveste exercitarea misiunii sale, la Manastirea Sâmbata de Sus-Fagaras, este cunoscuta în amanunt atât de Mitropolia Ortodoxa din Sibiu, cât si de Ministerul Cultelor, care de fiecare data trimite asistenti la hramurile ce se tin la aceste manastiri. Este tinut de noi în stricta supraveghere, prin agentii rezi­denti si bine pregatiti, care pot analiza si pot da adevaratul înteles al fiecarei exprimari a predicilor tinute de acest preot““

    In 14 martie ’48, din sursa „VI” reiese ca parintele „„nu face altceva decât instiga cre­din­ciosii sa saboteze si sa refuze ce li se cere catre stat”. In 18.11.’47, sursa VIII despre Arsenie Boca: „unul dintre cei mai înfocati legionari prin faptul ca vara, în timpul vacantei, se duc diferiti le­gio­nari din judet si din alte parti, unde, sub pretextul ca se distreaza si fac excursii, se duc si tin sedinte în locuinta acestuia. La fel, acesta mai e si un dusman al regimului, dupa care se exprima chiar si în public ca el lupta contra comunismului”

    Apreciat de 1 persoană

   • saccsiv said, on mai 30, 2015 at 9:15 pm

    cristi

    Tu ai cartea lui Bichir de la CNSAS sau de unde citezi?

    Apreciat de 1 persoană

   • cristi said, on mai 30, 2015 at 9:35 pm

    @saccsiv,

    Iarta-ma, imi merge f. greu pc-ul, de asta raspund greu.

    Nu din Bichir. Din „Părintele Arsenie Boca în percepţia poliţiei politice din România” de Adrian Nicolae Petcu. Oricum am cautat sa dau citate din notele din dosar prezentate, fara comentariile autorului.

    Apreciat de 1 persoană

  • Radu Iacoboaie said, on mai 31, 2015 at 2:46 am

   Din viteză, pe telefon citind, am dat ,,liked”… Fiind multe comentarii, greu aș putea să schimb pe telefon opțiunea. M-am grăbit… Dar nu merita… Adevărata față a lui ,,Cristian” se vede mai jos într-un comentariu HALUCINANT și ofensator la adresa părintelui Arsenie Boca și a noastră…

   Apreciază

 14. valentin dorneanu said, on mai 29, 2015 at 4:11 pm

  despre pictura aceasta cred că e o pictură plină de mesaje neînțelese , fapt datorat și încălcărilor canoanelor, având și haos și urâțenie.

  Nu e o pictură în duh ortodox, asta e clar.

  Apreciat de 3 persoane

  • Radu Iacoboaie said, on mai 29, 2015 at 10:29 pm

   Criticos mai ești valentine… Ca să fii credibil dacă te-ai despărțit de stiliști, ar trebui să fi foarte chibzuit în tot ce spui… Să ai o gândire clară, nu confuză. Să vii cu argumente, nu doar cu ,,simțiri”… Nu sunt reproșuri, mai degrabă sfaturi.. Poți să le primești sau poți să le arunci la coșul de gunoi că nu mă supăr… Dar mi-ar părea rău pentru un om care caută dreptatea și adevărul, precum ai făcut tu în Vaslui…

   Apreciază

  • Radu Iacoboaie said, on mai 29, 2015 at 10:37 pm

   Crezi dar nu ești sigur… Asta reiese… Hai să fim mai precauți când interpretăm noi profanii pictura cuiva care se mai și situează la o înălțime duhovnicească la care nu am putea măcar visa vreodată…

   Apreciază

  • Alexandru(Fulger) said, on mai 30, 2015 at 12:44 am

   De acord , pictura din biseica trebuie sa respecte canoanele , nu poti veni sa desenezi orice iti vine in minte si mai ales sa fie si ambigua caci omul de rand ar putea sa ii interpreteze mesajul gresit. Sa ne amintim de ce a aparut pictura in biserici.

   Apreciat de 2 persoane

  • Ioan said, on mai 30, 2015 at 12:50 am

   Asa este, Valentin.

   Apreciază

  • sin said, on mai 29, 2015 at 8:14 pm

   Să-și facă și ăia rost de cîte-un Arsenie Boca. Dar de unde-atîția? Dacă nu-i producție, atunci să li se dărîme monumentele, că tot nu-s bune de nimic.

   Apreciat de 1 persoană

  • salutari said, on mai 29, 2015 at 9:41 pm

   ” Si Prislopul infloreste..”
   Sunteti exact ca ateii care dau vina pe Biserica pentru lipsa spitalelor si a autostrazilor/ Stiti dvs cum se repara un monument istoric? Nu ai voie sa te atingi de el, totul este in grija Ministerului Culturii. De altfel acesta este si scopul declararii de monumente istorice, asa se distrug cel mai sigur.

   Apreciat de 1 persoană

  • Radu Iacoboaie said, on mai 29, 2015 at 10:32 pm

   Și Prislopul înflorește… Primăvara a trecut sau e pe sfârșite… Nu dragule… ȚARA A ÎNCEPUT SĂ IA FOC DE LA PRISLOP ȘI TE FACI CĂ NU VEZI… UNII VĂD DOAR BÂRNA DIN OCHIUL ALTORA…

   Apreciază

 15. valentin dorneanu said, on mai 29, 2015 at 8:48 pm

  Arsenie Boca e sfânt pentru felul lui curat de a trăi

  Apreciat de 1 persoană

  • valentin dorneanu said, on mai 29, 2015 at 9:12 pm

   și tot nu sunt hotărât.
   iar m-am răzgândit – de ce să avem încredere în ceva ce nici nu cunoaștem bine ?

   dacă a fost un lup cu chip de oaie ?

   Apreciat de 1 persoană

   • Ioan said, on mai 30, 2015 at 12:48 am

    Valentin trebuie sa fim atenti pe cine cinstim si cui inaltam rugaciuni. E foarte bine ca iti pui intrebari si ca iti doresti sa cercetezi.

    Apreciat de 3 persoane

  • el said, on mai 29, 2015 at 9:57 pm

   Parintele Arsenie Papacoic spunea ceva interesant despre „curatia” asta a lui boca, legatura lui cu Julieta o isterica nevropata indragostita de el si care s-a calugarit ca sa ii fie aproape gadilandu-i trufia si nu numai…

   tu valentine iti schimbi pararile cam des si SUSPECT de rapid, cand esti stlist, cand ii contrazici, cand proboca cand contra…. ceva nu e in regula cu capul tau baiete.

   Apreciat de 2 persoane

   • cristi said, on mai 30, 2015 at 12:10 am

    Asta e o mizerie, zvon securistic, barfa de joasa speta, nu exista vreo dovada, ci doar interpretari. Cel care povesteste (p. Arsenei Papacioc sau Ioanichie Balan, ca nu mi-e clar care dintre ei vorbeste, spune ca a fost la Sambata si ca nici n-a vrut sa dea ochii cu p. Arsenie Boca (asa de mult il „iubea”). Si atunci pe ce se bazeaza afirmatia lui (care este una indirecta, lasand sa se inteleaga ca p. Boca ar fi cazut in mrejele acelei studente), daca nu pe zvonuri, avand in vedere ca nici macar nu a vrut sa dea ochii cu parintele? Era doar o suspiciune, si din tot ceea ce spune acolo la adresa lui Arsenie Boca, prin care il suspicioneaza si il devalorizeaza, reiese ca il antipatiza pe acesta. Si printre preoti exista antipatii si invidii, nu doar intre mireni. Eu zic ca a fost indus in eroare de zvonuri (sau, desi nu mi-as dori sa cred asta, a fost invidios pe marea popularitate a lui Arsenie Boca, desi sper sa nu fi fost asa).

    Apreciat de 1 persoană

   • Ioan said, on mai 30, 2015 at 12:45 am

    Vorbeste Cristi, „cunoscatorul” celor ascunse ale inimilor!!

    Invidia parintelui Arsenie Papacioc?! Ce gandire gresita!! Penibil!!

    Invidie ca a lepadat haina monahala? Invidie ca purta pantalonii scurti si ca era barbierit? Invidie ca traia in aceeasi casa cu Julieta? Invidie ca Boca avea erezii? Care era invidia lui? Prima data am auzit de parintele Arsenie Papacioc iar de Boca am auzit mai tarziu.

    Nici nu meritati sa fiti bagati in seama. Scuze, dar nu m-am putut abtine cand am citit acuzatiile referitoare la invidie.

    Apreciat de 3 persoane

   • Radu Iacoboaie said, on mai 30, 2015 at 12:45 am

    Comentariile tale măi băiete devin tot mai toxice și mai securistice… Ești lup printre noi… Nu ți-e frică de Dumnezeu și de fiecare cuvânt spus cu răutate și viclenie?…

    Apreciază

   • cristi said, on mai 30, 2015 at 7:00 am

    Ioan,

    Da, probabil ca ai dreptate (desi exprimasem doar ca optiune de rezerva aceasta posibilitate, dar daca stau sa ma gandesc bine, m-am pripit totusi, nu trebuia sa iau asta in considerare, chiar si ca varianta secundara). Oricum, din ce am citit, a existat in dosarul sau de la Securitate o delatiune (falsa) pe acest subiect, si se pare ca unii au crezut asa ceva inca de pe vremea cand era la Prislop. (Oare cum ar fi putut sluji Sfanta Liturghie intr-o astfel de cadere?). Cum sa faci o afirmatie atat de grava, fara sa ai dovezi?

    Haina monahala nu a lepadat-o parintele, de ce scrii neadevaruri evidente? In 1959 Episcopia Aradului la presiunea Securitatii comuniste care i-a inscenat nereguli financiare la Prislop, a fost scos din monahism, i s-a interzis sa mai poarte haina monahala si sa mai slujeasca. In acelasi an in care fusese scos din monahism, s-a dat un decret de la Ministerul Cultelor prin care fusesera dati afara toti calugarii care nu indeplineau niste conditii (precum cei cu dosare politice). A vrut sa se intoarca la Prislop cerand aceasta Patriarhului Teoctist (cand s-a auzit ca s-a dat voie calugarilor sa se intoarca in manastiri, acest lucru apare in dosarul sau de Securitate – la nota informativa a informatorului „Giar“ din 27.02.1967, in care se scrie:
    „În ziua de vineri 24 februarie a.c., sursa se afla în cabinetul patriarhal împreuna cu Boca Zian Arsenie. Acesta a întrebat pe patriarh daca este adevarat ce se aude, ca se vor întoarce în manastiri calugarii îndepartati aici, la care patriarhul l-a întrebat daca vrea sa-l paraseasca si sa mearga la manastire. Acesta a spus ca ar dori sa mearga la aceeasi manastire la care a fost – Prislop. I s-a raspuns ca va trebui sa mearga nu acolo unde vrea el, ci acolo unde va gasi de cuviinta biserica. Totodata patriarhul a spus ca nu peste multa vreme se va rezolva problema calugarilor îndepartati în asa fel ca sa nu mai fie nici o manastire fara calugari, ei sa fie reprimiti în manastiri, bineînteles numai cei care mai întrunesc conditiile“. Dar nu i s-a permis de catre Securitate, pt. ca le era teama de „afluenta oamenilor” la manastire.

    Apreciat de 1 persoană

   • saccsiv said, on mai 30, 2015 at 10:19 am

    cristi

    Daca era in 1967, nu era Teoctist Patriarh. Asa scrie in nota Securitatii?

    Apreciază

   • el said, on mai 30, 2015 at 11:51 am

    cristi

    hai nu, pe cuvantul tau de pionier ca e zvon securistic, cand Parintele Arsenie in inregistarea aceea spuena ca o cunostea pe nevropata aia de Julieta… mai nu puteti sa va opuneti Adevarului ca e mai TARE decat toate, si dati cu piciorul in tepusa pana va veti rani de MOARTE, pe Sf pavel l-a ajutat inima lui FARA VICLESUG si setea de Adevar sa iasa si din intunericul cel mai greu. Pe voi inima voastra VICLEANA si setea de MINCIUNA si INSELARE va va aduce la locul in care a fost aruncat boca ca sa-i inmultiti nesfarsit si in veac chinurile OSANDEI lui

    Apreciat de 2 persoane

   • cristi said, on mai 30, 2015 at 8:45 pm

    @saccsiv,

    Da, intradevar, nu era Teoctist, am scris eu gresit numele Teoctist, fiind obisnuit cu numele lui(Iustin era Patriarhul atunci), acolo nu spune decat patriarhul.

    Apreciat de 1 persoană

   • cristi said, on mai 30, 2015 at 9:26 pm

    @el,

    „hai nu, pe cuvantul tau de pionier ca e zvon securistic, cand Parintele Arsenie in inregistarea aceea spuena ca o cunostea pe nevropata aia de Julieta…”

    Am reascultat si eu acea inregistrare. Nu par. Arsenie Papacioc vorbeste despre aceasta, ci par. Ioanichie (p. Papacioc il asculta si mai punea intrebari). Si spunea ca a cunoscut-o de la fac. de teologie, cand ii vizita pe studenti (si pe Antonie Plamadeala care era acolo) inainte sa plece la manastire. Dar asta nu spune nimic (nu era prieten cu ea ca sa aceasta sa i se confeseze). Stii ce ma deranjeaza aici? Faptul ca p. Ioanichie face niste afirmatii ca si cum ar emite niste adevaruri. Adica cand spune ca se aflau in intimitate, nu justifica in niciun fel (am vazut eu asta, a vazut x sau y). Nu e suficient ca doua persoane sa fie la aceesi manastire ca sa fie intimi. Asta s-ar putea spune despre orice preot care slujeste pe langa o manastire de calugarite. Daca esti un om cu frica de Dumnezeu nu te apuci sa declari asa ceva, fara sa fi vazut tu cu ochii tai. Ma mir ca par. Papacioc nu l-a mustrat aici, sau sa fi cerut amanunte (probabil din respect pt par. Ioanichie). Dar Parintii ne spun sa nu credem poate doar atunci cand vedem cu ochii nostri vreun pacat, si chiar si atunci sa nu fim siguri de ceea ce vedem, ca poate interpretam gresit. Si pe urma tot par. Ioachim continua senin spunand ca par. Arsenie Boca „credea in metempshioza, in reincarnare”. Ori asta este un neadevar mare, contrazis de scrierile parintelui (in care argumenteaza foarte bine de ce nu are cum sa fie reincarnarea valida pt. un crestin – nu poti sa argumentezi perfect impotriva unui lucru ca pe urma sa crezi in el). Ori daca asta a spus-o cu asa o siguranta, ce incredere sa mai ai in celelalte pe care le spune, inclusiv in povestea cu viitoarea monahie Zamfira. Astea sunt doar zvonuri preluate, securistice sau nu. Si au mai fost si alte afirmatii, cum ca par. A.B. se credea mare si altele de genul asta, care erau doar simple supozitii, interpretari ale sale. Dpv al meu, afirmatia cu reincarnarea, de ex, pe mine ma lamureste ca p. Ioanichie a dat crezare zvonurilor, fara sa cerceteze, si a fost si inclinat din pacate, sa faca asta (si mai vorbeam aiurea de par. Papcioc… – si nu era sfintia sa cel care spunea acestea).

    Apreciat de 2 persoane

   • el said, on mai 31, 2015 at 1:05 pm

    asa-i ma cristi cum zici tu „inteleptule” si „virtuosule” Parintii Ioanichuie si Arsenie papacioc habar nu aveau, erau niste barfitori inclinati sa creada balarii… noroc cu tine bibicule, ca ramanea Ortodoxia fara „indreptator” ..

    bai RAD DARCUl de voi…… ratacitilor, si voi stati si va dati cu pararea despre cele ce nu sunteti in stare sa le pricepepti si despre cei care sunt deasupra voastra, tineti partea dracilor ca de la ei va vine „intelecpiu,nne ” asta… boca era INDRACIT si Vrajitor ! si voi sunteti victimele prostiei voastre fudule care ati chemat dracii sa va ajute… iata unde ati ajuns, sa „talmaciti” Ortodoxia si Parintii dupa mintea vaostra

    Apreciat de 1 persoană

  • Radu Iacoboaie said, on mai 29, 2015 at 10:35 pm

   Măcar tu mărturisești că părintele Arsenie Boca este SFÂNT… Văd că după tine, s-a așternut brusc liniștea pe blog… Extraordinar…

   Apreciază

   • radu bunea said, on iunie 1, 2015 at 12:08 am

    pt. el
    sunteti cam cinic domnule el ! un psiholog bun ar putea spune multe despre pseudonimul pe care l-ati ales, despre modul frivol si zeflemist pe care il folositi in comentarii !

    Apreciază

   • el said, on iunie 3, 2015 at 8:34 pm

    domnu’ radu bunea, eu pe „stiinta” psihologilor nu dau 2 parale gaurite, pentru mine ce zic Sf Parinti si duhovnicul meu conteaza. Puteti sa delirati mai departe daca asta va „odihneste” , e numai delirul dv!
    Dar va dau un sfat daca-mi permiteti, nu confundati psihologia cu duhovnicia ca MULTI din popangii de azi care-si ratacesc fii dupa mecanismul ” orb pe orb se calauzeste la groapa”.
    Succese !

    Apreciat de 1 persoană

  • Radu Iacoboaie said, on mai 30, 2015 at 12:06 am

   valentin dorneanu

   Ce ai studiat tu din viața și faptele părintelui?

   Apreciază

 16. Flavian said, on mai 29, 2015 at 9:15 pm

  Ce vreţi să insinuaţi, că aceştia care îl denigrează, sunt necuraţi?

  Apreciază

  • Radu Iacoboaie said, on mai 30, 2015 at 12:40 am

   Nu posedați sau îndrăciți neapărat, ci necinstiți sufletește și ortodocși doar cu numele…

   ULTRA-ORTODOCȘII FAC RĂU ORTODOXIEI ȘI NU SUNT ORTODOCȘI PENTRU CĂ DUHUL ORTODOXIEI ESTE CU TOTUL ALTUL…

   Apreciază

   • Altul said, on mai 30, 2015 at 3:19 pm

    Acelasi limbaj de ecumenist pe care Iacoboaie il utilizeaza tot mai des. Dragul meu, tu confunzi evlavia sentimentala cu ortodoxia. Ortodoxia inseamna trairea dogmelor. Ori nu ai cum sa traiesti dogmele din moment ce nu le aperi/marturisesti/pastrezi intacte. Voi din pacate nu stiti asta, tocmai ca nu stiti ce e ortodoxia si voi sunteti cei care sunteti straini de duhul ei.

    Citeste sa vezi cum Sfintii Parinti s-au scandalizat pentru lucruri mult mai marunte decat pictarea unui eretic. In sec XVIII a fost un intreg scandal in Sfantul Munte pentru ca unele manastiri faceau coliva duminica. S-a ajuns inclusiv la excomunicari si caterisiri. Cei care au fost considerati „ultra-ortodocsi” si li s-a pus si porecla de „colivari” astazi sunt cinstiti ca sfinti in Biserica. Si pot da exemple cu miile.

    Din pacate duhul ecumenist al relativizarii a patruns peste tot si inclusiv oameni care de forma sunt anti-ecumenism, de fapt au aceeasi gandire. „Ultra-ortodocsii” asa cum le spui tu sunt de fapt adevaratii ortodocsi care pastreaza constiinta ortodoxa adevarata si nu se duc dupa orice guru facator de minuni ci se smeresc sub ascultarea Bisericii.

    Apreciat de 2 persoane

   • Radu Iacoboaie said, on mai 31, 2015 at 2:25 am

    Altul

    Cred că înainte de folosirea acestui termen, exista altul indus de mass-media ostilă ortodoxiei: ,,habotnici”… Eu nu prea am văzut sau cunoscut habotnici, însă observ că se potrivește cu acesta folosit de mine: ,,ultra-ortodocși”, care desemnează persoane atinse într-adevăr de virusul unui extremism foarte nociv în ortodoxie… În ortodoxie există echilibru, simțul măsurii, cumpătarea și buna chibzuință și cântărire a lucrurilor… Acești ,,talibani” (autorecunoscuți de unul dintre dânșii pe nume ,,Cristian”) sunt de fapt acești ULTRA-ORTODOCȘI… Printre care te numeri și tu cu mândrie nedisimulată în unele comentarii…

    Apreciază

   • Radu Iacoboaie said, on mai 31, 2015 at 2:32 am

    Altul

    Revin la întrebarea esențială: ce dogme a încălcat după tine sau alții părintele Arsenie Boca? Și fariseii făceau exces în privința LEGILOR LUI MOISE… DAR ATENȚIE! NU LE RESPECTAU EI ÎNȘIȘI, DUPĂ CUM NE SPUNEA ÎNSUȘI MÂNTUITORUL… Dacă ai citit cu atenție măcar Sfânta Scriptură…

    Apreciază

 17. maria.fly said, on mai 29, 2015 at 9:58 pm

  Spun ucenicii lui Boca ca doar a pus mana pe el un gardian si mana lui sa uscat imediat. Atunci cum a fost obligat sa-si tunda barba si sa lepede dulama ?

  Apreciat de 2 persoane

  • Radu Iacoboaie said, on mai 30, 2015 at 12:38 am

   În primul caz e vorba de puterea dumnezeiască ocrotitoare… Securitatea a găsit ea mijloace de constrângere cum ar fi locul de muncă. Avea puterea să-l lase pe drumuri sau să-l determine să lucreze la deratizat subsolurile blocurilor de șoareci și guzgani etc… A procedat așa cu unii profesori universitari!… Pur și simplu l-a șantajat: ori una, ori alta…

   Apreciază

   • saccsiv said, on mai 30, 2015 at 1:52 am

    Radu Iacoboaie

    Nu merge. Pe de o parte spuneai ca Securitatii ii era frica de el, iar acum spui ca lui ii era frica sa poarte barba.

    Apreciat de 3 persoane

   • Radu Iacoboaie said, on mai 31, 2015 at 2:09 am

    saccsiv

    Văd că a răspuns fratele Cristi între timp și sunt perfect de acord cu ceea ce a afirmat… Cât de diferită este poziția lui față de cea a unuia ,,Cristian”…

    Apreciază

   • Radu Iacoboaie said, on mai 31, 2015 at 2:15 am

    ,,Cristian” de mai jos pare ,,luminat” dar de fapt este un ,,iluminat” (se pricepe să scrie!) și are un comentariu lung care parcă este destinat anume să vrăjească pe oricine… Și dânsul chiar pare extrem de convins că părintele Arsenie Boca a fost VRĂJITOR!… Și că noi ne-am lăsat vrăjiți, seduși…

    Apreciază

  • cristi said, on mai 30, 2015 at 7:11 am

   Daca a fost scos si din monahism (abuziv in ’59), cum ar fi putut sa mai poarte dulama… In cartea despre p. Arsenie Boca in Arhivele Securitatii, se precizeaza dealtfel: „Fara a fi caterisit, i se interzice sa mai slujeasca si chiar sa mai poarte haina monahala.”

   Iar intr-o nota a informatorului „Florica” se precizeaza: „El nu mai umbla în haine clericale si nici nu mai poarta barba. Este înca devotat Bisericii si este privit de patriarh si de ceilalti sefi ai lui ca un om capabil si priceput în arta picturii. Participa cu regularitate la slujbele religioase de la Patriarhie, în sarbatori. Se fereste însa ca sa mai aiba legaturi cu diferiti credinciosi si credincioase, care îl admira si ar vrea sa stea de vorba cu el. […] Ori de câte ori am vorbit cu el, mi-a spus ca lumea i-a facut o falsa reclama, a exagerat anumite lucruri si din aceasta cauza a avut de suferit“.

   Deci hotararea de a nu mai purta barba, dupa ce a fost scos din mohahism, a avut cel mai probabil legatura cu faptul ca dupa aceea a dorit sa se fereasca de oameni, ca sa nu mai atraga atentia (el nemaiavand statut de preot), traind in capitala, angajat la atelierul de pictura a Patriarhiei. Ulterior (in feb.’67), conform unei note din dosarul de la CNSAS, auzind ca va fi posibila revenirea calugarilor scosi din manastiri prin decretul din ’59, a cerut Patriarhului ca atunci cand se va putea, sa se reintoarca la Prislop, dar Securitatea nu i-a permis acest lucru.

   Iar mai pe urma, in perioada in care era la Draganescu, parintele Arsenie a purtat barba, chiar daca ceva mai scurta, cum reiese din poza in care picteaza acolo. De asemenea in ’76 cand a fost fotografiat la inmormantarea lui Nichifor Crainic, poarta barba (vezi aici), si a ramas cu aceasta barba, dupa cum se vede si la data inmormantarii sale (si aici).

   Apreciat de 1 persoană

   • el said, on mai 30, 2015 at 11:15 am

    mai ametitule daca i s-a interzis sa poarte dulama si rasa, nu il obliga nimeni sa umble elegant; Sf Serafim de Sarov de care i se nazaeeste lui ca l-ar avea de „indrumator” de fapt un drac din cei care au dus in inselare pe unii mai buni ca boca al votru, era calugar si purta nu neaparat haina ca monahii uniforma standard in pustia lui, ci ZDRENTE.

    boca e TRUFAS, increzut, inselat cu pararea de sine si se cerdea „estet si picror” , plin de mandrie ca un cadavru plin de scuroasare si viermi purta haine ELEGANTE , nu zice nimeni sa fi purtat haine monahale dar daca SUFEREA ca e silit sa lase uniforma draga a calugarului putea sa se smereasca si el purtand haine mai smerite, nu costume emlegante de culaore deschisa, ochelari de soare ca asa a vazut el „in vedenie” la Sf Serafom de Sarov si ….CULMEA nerusinarii… pantaloni scurti in public cu femeile. Tatal meu un mirean pacatos si nu spun si mai mult de atat, NICIODATA nu si-a permis sa poarte pantaloni scurti in viata lui, nici in concediu nici in casa in prezenta mea ca sa nu-mi dea exemplu gresit de destrabalare, si tata Dumnezeu sa-l ierte, era doar un mirean casatorit care habar nu avea de cele ale Bisericii si morala aspra a calugarului, el avea doar morala bunului simt a omului de rand de care era LIPSIT cu desavarsire guru al vostru. Ca era IMPATIMIT de pantaloni sciurti si femei cu capul si bratele dezgolite se vede si in MAZGALELIE alea pline de hula de le numiti voi „profetice” unde picteaza stand pe fotokiu un ins in pantaloni scurti si femeia dezgolita in spatele perdelei; ca asa vazuse el din Erminie ca se picteaza Biserica.

    si daca guru ar fi fost „indurerat” ca nu mai poate sa-si poarte haina monahala si ca e intrezis de la cele ce se cuvin unui calugar trebuia sa paorte haina aspra si sa planga pe cenusa ca proorocul si Parintele notru David , nu sa umble si sa locuiasca cu femeie in haine si port elegant de derbedeu ferchezuit

    UNDE e asemanarea lui cu Sf Serafim de Sarov?

    Apreciat de 3 persoane

   • Nea Puiu said, on mai 30, 2015 at 4:29 pm

    El,

    Frate, dar tu te imbraci cu zdrente?

    Apreciat de 1 persoană

   • el said, on mai 30, 2015 at 7:56 pm

    Nea Puiu

    nu frate si eu sunt fudul, dar nu sunt calugar si nici calugar intristat peste masura pentru scoaterea silita din randuiala monahala.

    Apreciază

   • el said, on mai 30, 2015 at 8:03 pm

    Nea Puiu

    … dar sa stii ca nici pantaloni scurti nu port, nici ochelari de soare ( ca sunt chior si am din ailalti de sticla …) 🙂

    Apreciază

   • cristi said, on mai 30, 2015 at 10:45 pm

    @el,

    Apelativele astea nu isi au rostul. Adica pe mine nu ma afecteaza, dar daca simti nevoia, go ahead, desi nu cred ca iti sunt de folos.

    Referitor la eleganta parintelui in haine civile… Adica imbracaminte la costum (asta era totusi o chestie comuna pe atunci, mai toti purtau costume), dar intr-adevar poate fi smintitor. Poate a ales asa din respect pt. cei pt. care lucra, pictand in diferite ateliere si biserici. Spui ca de ce nu a ales sa umble in zdrente. Si ca alegand haina de costum, aceasta ar fi fost din trufie si vanitate. Pai, exista si o trufie a smereniei. Adica poti sa porti zdrente, sa ai impresia ca esti vreun virtuos, dar crezandu-te sfant (sau nebun pentru Hristos) sa fii mai trufas in inima ta decat unul care este imbracat in costum. De unde stii ca in mod special nu a ales sa fie astfel, ca lumea sa zica: iata ce fel de parinte era Boca, si noi il credeam vreun sfant. Nu stim din Vietile Sfintilor ca unii Parinti indeadins se comportau in vazul lumii intr-un fel smintitor, , pentru a se feri de lauda oamenilor? Caci era constient de faima pe care o capatase. Apropo, daca era cum spui tu si altii, nu ar fi cautat sa pastreze acea aura de parinte imbunatatit, la care lumea cerea ajutor? Deci eu zic, ca dimpotriva, imbracandu-se lumeste, barbierit si in costum, parintele Boca nu a tinut la imaginea lui de sfant si astfel mai degraba a cautat sa se smereasca. Nu e logic?

    Apreciat de 1 persoană

   • cristi said, on mai 30, 2015 at 10:53 pm

    Dar e doar o ipoteza, un alt fel de argumentatie. Cine stie cum au stat lucrurile de fapt. Si tocmai pt ca nu stim exact, e periculos sa interpretam afirmand categoric niste lucruri, caci s-ar putea sa gresim, si vom da raspuns dincolo. Eu zic ca pana nu suntem siguri de un lucru, mai bine sa ramanem cu semnul intrebarii, ca sa nu cadem in pacatul judecarii (strambe).

    Apreciat de 1 persoană

   • el said, on mai 31, 2015 at 2:23 pm

    cristi

    guru NU FUGEA de lauda oamneilor, din aia se hranea ca viremele din scursoarea cadavrului. Si se imbraca elegant cu costume de culoare de schisa ca un DANDY, nu cu un costum oarecare caci era FUDUL, nu ca voia sa fuga de lauda oamneilor, daca voia sa fuga de lauda oamenilor traia ASCUNS in lume sau in padure, nu facea atata SPECTACOL cu spusul pacatelor in public si nalucirea in ochii niznailor cum ca ar fi in chpiul lui Hristos, al Sf Ioan Boteaztorul sau altul cum a facut el cu maica aceea slabanoaga de minte. guru era avid de aratarea si de aia facea atata SEPCTACOL cu „semnele si minunile” lui , cu „profetiii” din duhul pitoniocesc care-l locuia… si daca voia sa ajute pe oamnii care veneau la sfat la el putea sa o faca SMERIT si fara CIRCIOTECA „profetiilor ” cum a procedat el toata viata, alea nu sunt sfaturi alea sunt SPECTACOL la el…si hainele lui vadesc VANITATEA lui nemasurata..

    CE SFANT a umblat cu ochelari de soare? vorbesc despre cei actuali…. si multi din ei aveau ochii sensibili de la plansul tainic… numai boca umbla ca un DERBEDAEU FERCHEZUIT…. si care Sfinti Nebuni pentru Hristos aveau ABATERI da la Dogma ca el? care se contrazcice in fapte si palavre?

    intrepretezi dupa monte ata SMINTITA care VREA sa-l vada pe boca „sfant”… ca asta e imaginea FALSA despre Sfintenie care o poate construi sufletul tau BOLNAV de inselare

    Apreciat de 1 persoană

   • el said, on mai 31, 2015 at 2:27 pm

    Parintele Sofain Boghiu si NU NUMAI el avea darul vederii cu duhul dar NICIODATA n-a facut CIROCETCA cu el sau cu „profetiile” desi el VEDEA de la Dumnezeu multe din ale oamenilor care veneau la el…

    ce a facut boca INDRACITUL numai vrajitorii gen Simon magul faceau ca sa ia ochii tembelilor fara minte ca tine, si GLOATA la Chinops Vrajitorul a cascat gura MEREU pana in ziua cand a CRAPT , desi aveau inaintea lor pê Sf Ioan Evanghelistul in persoana, pe cel de la Pietul Lui HRistos… si ei erau vrajiti de un scamator … asa si voi astazi

    Apreciat de 2 persoane

   • Iones said, on iunie 2, 2015 at 3:50 pm

    @el

    Cât formalism şi câtă fală pe capul tău că nu porţi pantaloni scurţi şi ochelari de soare de parcă la Judecata de Apoi te va mântui faptul că nu ai purtat pantaloni scurţi şi ochelari de soare. Nu asta te va întreba Hristos la Judecată! Aşa făceau şi fariseii făţarnici care erau interesaţi mai mult de latura exterioară decât de cea lăuntrică. (Matei 23, 25).

    Vezi-ţi mai degraba mizeria şi nimicnicia. Vezi câţi oameni ai terfelit începând de la mireni până la clerici şi câtă calomnie şi venin răspândeşti prin comentariile tale agresive!

    Apreciază

 18. mircea.v said, on mai 30, 2015 at 12:48 am

  Parintele Arsenie Boca in pictura cu cele 2 cladiri, nu a facut altceva decat sa picteze realitatea. Ceea ce am spus in comentariul precedent.

  Cum ar suna intrebarea? De ce a fost pictat si Iuda la Cina cea de Taina? Cu Iisus Hristos si cu ceilalti Apostoli? Cum sa-l pictezi pe vanzatorul de Iuda stand la masa cu Iisus Hristos? Cum este posibil asa ceva?

  Daca il pictezi si pe Iuda asta inseamna ca ai facut o nelegiuire, ca esti eretic?

  Nu domnule, doar am aratat realitatea. Iuda a fost si el la Cina cea de Taina.

  Roma a fost si ea ortodoxa, dar acum nu mai e. Adica e stafie, e moarta, nu mai are Lumina, exact ca si in pictura.

  Ma distreaza tot efortul asta a lui @maria.fly cu episcopii, ca episcopii fac aia si ailalta…

  Episcopii, daca zice Daniel ceva, s-a terminat cu toata opinia lor. Nu misca nimeni in front. Vezi cazul cu pasapoartele biometrice. Aici e lucrarea adevarata, nu cu Parintele Boca.

  @maria.fly

  biometrie – acte electronice – card de sanatate si Sfintii Inchisorilor, aici sa arate episcopii ca sant tari, nu cu Parintele Boca.
  Vai de mine, ne rupem hainele de pe noi si ne dam de ceasul mortii ca e Parintele Boca eretic. Da merge poporul sa fie amprentat zi de zi? Da. S-a terminat cumva razboiul pe tema asta? Nu.

  „Pentru o alunecare a omului de la nume la număr, au să dea seama toţi înzestraţii lui Dumnezeu, cei cu daruri, cu răspunderi, cu măriri, cu puteri şi cu tot felul de haruri.”

  Cred ca tare mult deranjeaza zicerea asta a Parintelui Boca.

  Apreciat de 1 persoană

  • andrei-d said, on mai 30, 2015 at 10:43 am

   mircea.v
   spui: „Cum ar suna intrebarea? De ce a fost pictat si Iuda la Cina cea de Taina? Cu Iisus Hristos si cu ceilalti Apostoli? Cum sa-l pictezi pe vanzatorul de Iuda stand la masa cu Iisus Hristos? Cum este posibil asa ceva?”
   Matale cam bati campii, serios. Hai sa analizam:
   Fii atent si nu mai justifica vrajitori si vrajitoriile lor: Iuda, frate mircea, NU ARE AUREOLA DE SFANT, e singurul, sau poate tu ai alte icoane papistase prin casa! Deci Iuda nu are aureola, si clar e INAFARA sfinteniei, pe cand catedrala gurului boca e sub acelasi arc luminos, deci IN INTERIOR!
   Pictura: Se vede mircea si la tine?

   Apreciat de 2 persoane

  • andrei-d said, on mai 30, 2015 at 10:47 am

   Pictura lui Arsenie Boca e ecumenista!
   De ce? De ce asa! Credea si el in teoria cu „Biserici nedepline”, aureola reprezinta calea de mantuire, iar faptul ca una e alb-negru alta e colorata nu inseamna altceva decat ca una e adevarata alta e schioapa, dar ambele mantuiesc, dovada e chiar ca ambele sunt in cercul luminos! Asta atesta si cele ce spunea ca ne putem inchina si la sfinti catolici dar sa nu-i uitam nici pe ai nostri. Nu mai umblati cu cioara vopsita si balarii cum ca boca nega harul la catolici! Asta e sofism al arsenistilor!

   Apreciat de 2 persoane

   • ayeaye20 said, on mai 30, 2015 at 6:09 pm

    @andrei-d de ce vorbesti asa ? ca asa te invata ratacitul matei vulcanescu procip :))) care i’a zis unui frate sa nu’l stropeasca pe antihristu de papa francisc cu aghiasma , si sustine ca daniel din deal e biserica toata cum sa’l dam anathema , ca de ne indepartam de daniel ne despartim de biserica :))) de parca ar fi papa 2 daniel asta anathema lui nevrednic este, si da marele antiecumenist vulcanescu nu a sustinut mitingu antiecumenism chiar nu a sprijinit si nu a acceptat comentarii care sa cheme mai multa lume impotriva ereziei asa ca lasa’ne cu lupta voastra

    Apreciat de 1 persoană

   • andrei-d said, on mai 30, 2015 at 6:24 pm

    Razi ca muta la…soare.
    Bai ratacitule, vorbesti prostii. N-a zis treaba cu anatema, asta doar in creierasul tau de pasare. Fugi si mai bea pamant de la mormantul lui boca si o sa fii mai istet decat acum.
    Esti jalnic sectarule. Mai bine te-ai uita in oglinda, mi-e mila de prietenii tai 🙂

    Apreciat de 2 persoane

   • radu bunea said, on iunie 1, 2015 at 12:51 am

    andrei-d
    Daca si cuvintele din Evangelii le interpretati precum interpretati imaginile, atunci e un mare pericol !
    Imaginea respectiva nu e o profetie ! E reprezentarea unui fapt real. anume ca atat Biserica rasariteana cat si cea apuseana erau Una pana la 1054. Dar cea apuseana a ales erezia. De aceea e reprezentata in culoare rece, spre deosebire de Sf, Sofia ! Deci nu e o profetie pentru unire. Se stie prea bine parerea intransingenta a Parintelui Arsenie despre ecumenism !

    Apreciază

   • andrei-d said, on iunie 1, 2015 at 3:47 pm

    Vorbea despre ecumenism, dar inafara catolicilor. Frate, Sfanta Evanghelie nu se interpreteaza, ci o citesti din Sfintii Parinti. Arsenie Boca NU e …Evanghelie! Despre ce superom vorbim aici???!!! Mai lasati calugarii sa se odihneasca in pace…..

    Apreciat de 1 persoană

  • el said, on mai 30, 2015 at 11:24 am

   mircea.v

   pe zi ce trec si dupa comentarile pe care le scrii te vbadesti de trufas si „omniscient” incat iti permiti sa iei in zeflemea un preot tu care habar nu ai de Invatatura de Credinta.
   Vezi ca ai sa te duci cu actele tale kosher cu tot langa boca si sa vedem la ce ti-au folosit, bai mircea unul care se inchina si admira un INSELAT va aduce slava si lui anticrist, e dimanica firesca a vietii duhovnicesti, cand duhul omului boleste de inselare la INSELARE mereu va trage si cu ea se va hrani ca viermele cu scursura din cadavru , cele asemenea cer cele asemenea, boca indraciul va conduce firesc la anticrist

   Apreciat de 2 persoane

  • el said, on mai 30, 2015 at 11:37 am

   iuda e pictat langa Hristos ca sa au randuit Sfintii si Biserica, ce a pictat boca guru, numai el si-a ingaduit cu dezlegare si binecuvantare NU de la Biserica ci dela … bec !

   boca care picteaza pe Hristos FARA barba, HULA nemarusrata adusa Presoanei mantutorlului Hristos, CINE si-a mai permis asa ceva.
   bai mircea Parintele Sofian Boghiu era pictor bisericesc si a pictat M%ULTE biserici printre care la Manastrirea Dealu si Radu Voda Biserica din bucuresti. NICIODATA nu a ijncalcat Erminia si era om SFANT, dar TAINIC si smerit, nu vededa si reou de telenovela ca guru tau boca; si cu lucrarea lui tainica a curata si ajutat sa se mantuiasca HOARDE de oameni la Manastirea Anim in plin comnuism feroce si ijn gura lupului, ia facut si PUSCARIE si pe tacute; in taina a adus multime de oameni la Hristos

   in vreme ce boca umbla si locuia cu femeia langa el in haine elegante si halat de farmacist mazgalind cu HULE nemaivazute NICAIERI si NICIUNDE in Ortodoxie peretii unei Biserici la care acscaci voi gura cu fervoare incinsa ca tembelii orbiti de diavolii cu care lucrase si guru vostru

   boac de SLAB ce era a fost scos di puscarie si in loc sa se smereasca pentru CEDEREA lui de acolo, s-a apucat sa umble mai abitir ca mirenii impodobit si ferchezuit ca un dandy de cartier, iar cand a fost veremea sa se poata intoarce in manastire ca toti calugarii izginiti s-a apucat sa puna conditii ca vrea DOAR in anume loc si ca sef peste banda de muieri care-i gadilau lui orgoliul si setea de vanitate nemasurata. asta e guru viostru plin de „virtuti”

   Apreciat de 3 persoane

   • Nea Puiu said, on mai 30, 2015 at 4:37 pm

    Mai fratilor, ia stati asa ca m-ati terminat cu pictura asta!

    Voi stiti ca dupa ce se termina de pictat o Biserica, pictura Bisericii este sfintita? Stiti oare ca in timpul lucrarilor de pictura ea este cercetata ori de protoiereu, ori de inspectorul de patrimoniu ori chiar de ierarh. Stiti oare ca slujba de sfintire a savarsit-o un ierarh? Realizati ca si preotul paroh din acele vremuri de la Draganescu a vazut pictura si nu a avut nimic de obiectat?

    Eu am impresia ca unii dintre voi se cred mai catolici decat papa si atoatestiutori. Pai daca atatia oameni cu studii teologice si cu responsabilitate in Biserica acelor timpuri, nu au gasit nimic de obiectat in privinta picturii, cu ce autoritate si in baza caror cunostinte gasim noi?

    Apreciat de 1 persoană

   • el said, on mai 30, 2015 at 8:11 pm

    Nea Puiu

    stim frate, nu te ambala, am si participat la slujba de sfintire a picturii unei Biserici si stiu ce este.
    TOCMAI asta e JALEA ca atata lume a cascat gura la balariile alea care INCALCA VADIT Dogma si Erminia si nimeni n-a obiectat nimic,
    nu am auzit sa fi sfintit cineva Biserica de la Draganescu, pot doar sa presupun ca ea a fost sfintita ca toate celalate Biserici; dar care SMINTIT de ierah o fi pus Sf Mir pe peretii aia plini de hule nu pot sa-mi imaginez, si care „experti” de la comisia de pictura a Patriarhiei de pe vremuri au acreditat smintela aceea „originala” iara si nu pot sa stiu, dar ii DEPLANG.

    dar nu ma mir ca cate aberatii si anomalii au fost si PROSPERA si se inmultesc inca in BOR …. e de plans frate ! Aici ai mare dreptate !

    Apreciat de 2 persoane

   • radu bunea said, on iunie 1, 2015 at 1:16 am

    pt. el
    referitor la ochelarii de soare pot sa va spun ca e posibil ca, din cauza fortarii ochilor la pictura pe tavan, in conditii de luminozitate scazuta sa primesti o sensibilitate fata de lumina soarelui si e indicat sa porti astfel de ochelari. e posibil. mai e posibil ca parintele sa incerce sa fie incognito, sa nu-l recunoasca lumea sau cei ce il urmareau. in ce priveste pantalonii scurti purtati de un barbat in excursii montane de cand este un semn de destrabalare? apostolii, pescari nu aveau picioarele dezgolite, caci asa puteau munci la pescuit? era cumva semn de destrabalare?
    „cu ce judecati, cu aceea veti fi judecati !” vorbiti de trufie!!!!? de unde stiti cum facea Parintele Arsenie pocainta ? nu ar fi bine sa ne smerim nitel? sa-L lasam pe Dumnezeu sa-l judece pe parintele Arsenie ! in ceea ce priveste pictura sa de la Draganescu nu sunt sigur ca Bunul Dumnezeu e la fel de intransingent ca noi!
    Doamne ajuta!

    Apreciază

  • mircea.v said, on mai 31, 2015 at 12:26 am

   Andrei-d,

   tu ai citit ce am spus eu?

   Asa dupa cum Iuda nu are aureola de sfant, asa nici cladirea cealalta nu are lumina, cum are sf Sofia. Lumina arcului luminos. Dar, pana la 1054 a avut. Adica a fost la interior odata si cu lumina. Acum la interior este doar trecutul ei, nu prezentul. Si asta, din faptul ca e in plan indepartat.
   Nu ca e colorata Sf Sofia, ci are culoarea arcului luminos, pe cand cealalta nu are lumina arcului luminos. Pai s-a terminat discutia, nu mai are lumina lui Dumnezeu.

   Dar Iuda, este in aceiasi incapere cu Iisus si Apostolii? Este. De ce? Pt ca a fost si el printre cei 12 alesi.

   Asa si cele 2 cladiri au fost in aceiasi „incapere”, dar una din ele nu are lumina de sfintenie. Iar cea nesfanta este in spate.

   Situatiile din cele 2 picturi sant exact la fel.

   Fiecare interpreteaza cum vrea. Tu crezi ceva din pictura asta, eu cred altceva din pictura asta. Eu asa vad, cupa cum am spus in comentarii. Nu mai reiau.

   Apreciat de 1 persoană

   • andrei-d said, on mai 31, 2015 at 10:27 am

    „Fiecare interpreteaza cum vrea.”
    Deci asa si parintele, a lasat sa se interpreteze fiecare ce vrea, caci nu a fost categoric, si recunosti ca unii se pot sminti. Dar Mantuitorul spune ca „cine va sminti pe unul din acestia mici mai bine ar fi de si-ar lega piatra de gat!” Vai de parintele vostru. Un mare ghiveci, nici un Sfant Parinte nu si-a permis sa aprecieze nici in scris macar sau sa laude papistasii vrednici de plans, dar Arseni eBoca si-a permis. In „Cuvinte vii” cum lauda pe ignatiu de loyola, pe franciscan il da ca exemplu bun…asta se numeste sminteala dragul meu mircea. Dar fiecare de unde se adapa si pe ce „temelie zideste” va raspunde inaintea Judecatorului nemitarnic! Doamne ajuta!

    Apreciat de 2 persoane

   • el said, on mai 31, 2015 at 12:27 pm

    tocmai de aceea s-a dat ERMINIA, LEGEA pictarii in Biserica Ortodoxa unde icona este Dogma, ca sa NU mai poata intrepreta orcine dupa cumm ii canta dracul sau mintea lui indracita!

    ceea ce guru vostru a INCALCAT cu obraznicia draceasca a legiunilor care le avea in el si care lucreaza si acuml „semne si mininu” la momnatul lui si in sufletele RATACILOR care il cheama si care va „ajuta” vopua sa talcuiti RATACIRILE lui grave ca „dreptate” !

    CARE Sfant a lasat loc de „intyrepretari”???? CARE Sfanta fost EBAZIV in cele despre Invatatura de Credinta ca sa poti tu cu contiinta „duhovniceasca” linistirta sa debirttezi ENORMITATI ca acesta:

    „Fiecare interpreteaza cum vrea. Tu crezi ceva din pictura asta, eu cred altceva din pictura asta. Eu asa vad, cupa cum am spus in comentarii. Nu mai reiau.”

    asa-i mai, astazi Ortodxia e la cheremul intrepretarilor oricarui ins care crede ca are minte !

    micrea dupa cuvintele tale vei fi judecat….si nu numai…

    Apreciat de 2 persoane

   • andrei-d said, on mai 31, 2015 at 1:33 pm

    Iar faptul ca L-a pictat pe Hristos …fara barba da impresia ca e si filo-cugetator. Sminteala! Mai vin unii cu justificari de te ia rasul, ca Emanuel era tanar, dar in pictura e la Cina cea de taina, ceea ce inseamna ca era in jur de varsta de 33 de ani, adica MATUR! Picturile cu Hristos nu si-a permis nimeni sa-L picteze fara barba, asta e dogma papistasa! Mi se face greata de porcaria asta…. faptul ca a oscilat cu barba…fara barba arata ca si la catolici e mantuirea….Bisericile sub acelasi nimb luminos atesta manuirea la ambele „biserici”, doar ca una e deplina, alta e mai putin deplina, dar mantuiesc. Asta e „Hristos” papistas…..Antihristul oare va avea sau nu barba? Curios, eu cred ca NU!

    Apreciat de 2 persoane

   • mircea.v said, on mai 31, 2015 at 2:32 pm

    Fiecare interpreteaza cum vrea pictura cu cele 2 cladiri. Ca despre asta era intrebarea articolului.

    In rest, presupuneti voi ca ce as gandi eu, si de aici trageti voi concluzii, si va certati cu presupunerile voastre 🙂

    Apreciat de 2 persoane

 19. sin said, on mai 30, 2015 at 8:59 am

  Uite ce-i: înainte de-a vă uita la părintele Arsenie, uitați-vă bine la ardeleni. Par ăștia niște tipi subtili? Afectivi ca moldovenii? Maleabili ca muntenii? Dibaci ca oltenii? La ăștia nu vii cu arabescuri, cu melisme și alte alea. Ăștia nu se emoționează nici de la bărbile, nici de la faldurile frumușel brodate ale sutanelor popilor. Bisericile lor sunt paralelipipedice cu un con crescut undeva la apus. Ca și ei. O provincie atipică, o ortodoxie atipică, ortodocși atipici, ethos atipic. Așadar, cum ar trebui să fie pastorația ăstora? Pe ăștia nu-i mișcă decît pumnul aplicat direct în nas și refacerea lui instantanee. În rest, flit, n-ai șanse. Și singurul care a putut vreodată să-i pleznească cu adevărat și să le refacă fălcile doar cu palma trecută ușor peste osul făcut țăndări, a fost părintele Arsenie. Un tip din altă piesă, pentru inși din altă piesă.
  E altceva printre popii ortodocși, așa cum ardelenii-s altceva printre români.
  Cristi, ia analizează tu textul de mai sus, că te pricepi. 🙂

  Apreciat de 3 persoane

  • Nea Puiu said, on mai 30, 2015 at 4:39 pm

   Excelent comentariu!

   Apreciat de 2 persoane

  • Ioan said, on mai 30, 2015 at 5:10 pm

   Imi este atat de mila de romanii din Ardeal…

   Atatea sute de ani sub stapanire straina si sa mentina ortodoxia? Mare lucru!! Cu fost supusi la atatea chinuri si incercari… Cu toate ca a trecut peste ei si blestemata aceasta de unie.

   Ei merita laudati si ajutati. Nu judecati. Daca fratele tau sufera il ajuti. Toti ortodocsii in cuget suntem legati unul de altul prin faptul ca facem parte din Biserica, care este Trupul lui Hristos.

   Citirea Sfintilor Parinti este ajutorul fiecarui roman din Ardeal care este botezat ortodox. Pentru ca acolo, sub influenta papistasilor si a protestantilor, a lipsei povatuitorilor duhovnicesti si a cartilor patristice s-au cam diluat lucrurile. Scaparea lor si a noastra este intoarcerea la credinta Sfintilor.

   Spunea Sfantul Justin Parvu:

   „Nu putem să spunem noi altfel decât sfintele canoane. Pentru că aşa se face sminteală. Cădem sub anatema Bisericii dacă îndrăznim din voia noastră să adăugăm la cele stabilite prin sinoadele Bisericii o iotă, sau să scoatem ceva. Eu am spus-o şi o repet: Trebuie să mărturisim Adevărul şi Ortodoxia după învăţătura Cuviosului Părinte Iustin Popovici, ca să ne putem mântui în aceste vremuri, când ecumenismul vrea să distrugă Singurul Adevăr Ortodox.”

   Apreciat de 2 persoane

 20. Cristian said, on mai 30, 2015 at 12:09 pm

  Observ un numitor comun la toate comentariile pro Boca și anume argumentația lumească. Se vede cu ușurință duhul lumesc și lipsa unei experiențe duhovnicești. Desigur că un adevărat creștin nu poate fi decât ortodox dar eu am vrut să subliniez ceea ce ne lipsește aproape tuturor și anume rigoarea vieții întru Hristos. Această rigoare se aseamănă foarte bine în unele privințe cu cea militară, adică un trai relativ auster, o viață ordonată și un efort permanent, o luptă neîncetată cu tine însuți de a-ți birui patimile, moleșeala sufletească și neputințele firii. Toate acestea le fac și militarii de carieră dar creștinii mai fac ceva în plus, se roagă. O fac cu râvnă și cer ajutor în lupta duhovnicească pentru a nu cădea în amăgire. Aceștia sunt ostașii Lui Hristos din prima linie a frontului de luptă.

  Mai sunt și ceilalți creștini care nu fac nimic din toate acestea dar ”cred”. Merg la biserică regulat, se închină, dau acatiste și fac, poate adesea, pelerinaje pe la mănăstiri. Prin ce se deosebesc, deci, aceștia de lumea cealaltă, necredincioasă? Printr-un singur lucru: prin fățărnicie. Cei care nu vor să știe de Dumnezeu își aleg un mod de viață lumesc și-l urmează perseverent. Muncesc mult, respectă legea, cumpără case la copii, fac împrumuturi, merg în excursii… își trăiesc viața conform crezului lor. Dar creștinii cum fac? La fel, exact la fel! nu se deosebesc cu nimic, nici măcar prin hainele la modă pe care le poartă. Duminica își iau fusta lungă și-și pun baticul pe cap la ușa bisericii. Bărbații vin și ei mai pe urmă, proaspăt rași, mirosind a after-shave. Copiii îmbrăcați elegant ca niște mici prințișori sau prințese. Singurul lucru în plus e drumul la biserică. Acasă au ”la mare evlavie” o icoană suvenir de prin Grecia sau de la Ierusalim. Vorbesc cu mult patos de ultimul pelerinaj pe care l-au făcut la mănăstirea cutare sau sfântul cutare. De cât de bine s-au simțit și cum au venit de acolo mai liniștiți și ”încărcați” de credință. Au poze, sute, și filmări făcute cu ultimul Samsung cumpărat cadou de ziua soției. Pe drum s-a întâmplat un necaz… mașina tocmai ieșită din Service s-a stricat dar cu ajutorul sfântului cutare a pornit ca din senin. Au luat pe drum și o creștină ce mergea și ea în aceeași direcție care le-a povestit atâtea întâmplări minunate despre sfântul cutare că ajunși la mănăstire s-au hotărât să facă o donație și au cumpărat multe cărți. A fost așa frumos… și era așa multă lume…

  Aceștia sunt cei care nu vor să se lepede de lume dar ar vrea și cu Dumnezeu. Ar vrea să câștige mântuirea așa cum cineva ar vrea să câștige la Loto. Dacă se poate… de ce nu? Se tem să fie catalogați în vreun fel, la urma urmei nu mai suntem pe vremea bunicii. Și nici confortul nu e de lepădat că doar toate au fost din muncă cinstită! Dar sunt buni creștini, nu fac rău la nimeni, n-au omorât, n-au dat în cap, fac chiar și câte o donație la biserica unde merg duminica! Primesc cu Botezul și se închină cu evlavie! Anul trecut au dat bani la o mănăstire ca să intre fata la facultatea aceea bună de management. Băiatul e deja aranjat, lucrează la o multinațională… a luat și o soție bună..

  Sunt sau nu buni creștini?

  Nu înțeleg prea multe din toate aceste canoane care oricum sunt pentru preoți și călugări. Ei nu au timp căci muncesc. La urma urmei trebuie să trăiești, nu? Nici Evangheliile nu le prea pricep dar mesajul e clar: să fie bine ca să nu fie rău. Dumnezeu este cam îndepărtat, știm noi vorba aceea: până la Dumnezeu ne mănâncă sfinții, de aceea au nevoie de ceva mai concret, mai palpabil, un semn, o minune… ceva de care să se agațe, să vadă cu ochii lor. Într-un cuvânt, ar crede daca-r vedea măcar la alții. Și ”minunile” nu se lasă mult așteptate la cei care le cer.

  În acest univers diafan, plin de zâmbete și trăiri minunate, intră ca niște nepoftiți… talibanii! Oameni fără iubire, habotnici, care nu pricep că ”Dumnezeu e iubire” și că iartă! Culmea este că se împotrivesc ”unirii” pe care toți o caută împreună cu Dumnezeu. Sunt un fel de Moș Ion Roată. O tot țin cu canoanele și anatemele neînțelegând mersul vremii și nevoia de pace… a omenirii. Frânează progresul societății și neagă (din invidie) pe sfinții lui Dumnezeu.

  Acum revin la o persoană dragă multora: Arsenie Boca. Citeam undeva că fiind închis și murindu-i mama (mă iertați dacă greșesc amănuntele) a plecat cu duhul ca să fie prezent la înmormântarea ei, după care s-a întors în celulă. În altă parte, că ieșea foc din celulă sau cam așa ceva încât toți gardienii s-au temut de el. Aici se spune că unuia i s-a uscat mâna doar atingându-l pe umăr. Toate acestea sunt puse în legătură cu sfințenia sa și protecția pe care Dumnezeu i-o dădea lui Arsenie Boca. N-am de gând să neg aceste manifestări, se prea poate să fie adevărate dar după mine tocmai aceasta e buba, dacă sunt adevărate. Un sfânt al lui Dumnezeu nu face așa dragii mei. Vedeți pe Sfântul Pavel când a fost închis:

  Faptele Sfinţilor Apostoli
  Capitolul 16

  23. Şi, după ce le-au dat multe lovituri, i-au aruncat în temniţă, poruncind temnicerului să-i păzească cu grijă.
  24. Acesta, primind o asemenea poruncă, i-a băgat în fundul temniţei şi le-a strâns picioarele în butuci;
  25. Iar la miezul nopţii, Pavel şi Sila, rugându-se, lăudau pe Dumnezeu în cântări, iar cei ce erau în temniţă îi ascultau.
  26. Şi deodată s-a făcut cutremur mare, încât s-au zguduit temeliile temniţei şi îndată s-au deschis toate uşile şi legăturile tuturor s-au dezlegat.
  27. Şi deşteptându-se temnicerul şi văzând deschise uşile temniţei, scoţând sabia, voia să se omoare, socotind că cei închişi au fugit.
  28. Iar Pavel a strigat cu glas mare, zicând: Să nu-ţi faci nici un rău, că toţi suntem aici.

  Deci ce-a făcut Pavel? S-a supus și n-a căutat să fugă. Nici Domnului nu i-a cerut aceasta ci a lăsat totul în voia lui Dumnezeu. Ba mai mult, s-a grăbit să-l scape pe temnicer ca nu cumva acesta să-și ia viața? Iar la Boca ce vedem? Pleacă de capul lui la înmormântarea mamei și se întoarce, mâna unui slujitor al puterii se usucă iar flăcările îngrozesc pe temniceri.

  Ia să vedem ce pățește un pustnic din Pateric pentru o faptă mult mai nevinovată:

  Avva Antonie

  A auzit avva Antonie despre un monah mai tânăr care a făcut un semn (minune) ca aceasta pe cale: Văzând el (tânărul) pe niște bătrâni călătorind și slăbind pe cale, a poruncit unor asini sălbatici de au venit și au purtat pe bătrâni până au ajuns la Antonie. Deci bătrânii l-au înștiintat de aceasta pe avva Antonie. Și a zis lor: «Mi se pare că acest monah se aseamănă cu o corabie plină de bunătăți, care, însă, nu știu de va ajunge în port». Și, după un timp, avva Antonie începe deodată să plângă și să-și smulgă părul și să se tânguiască. Îi zic lui ucenicii: «De ce plângi, avvo?» Iar bătrânul a zis: «Mare stâlp al Bisericii a căzut acum (zicea despre monahul cel tânăr). Mergeți până la el și vedeți ceea ce s-a făcut». Deci s-au dus ucenicii și l-au aflat pe monah șezând pe rogojină și plângând păcatul pe care îl făcuse. Iar el, văzând pe ucenicii bătrânului, le-a zis: «Ziceți bătrânului ca să roage pe Dumnezeu să-mi dea numai zece zile și nădăjduiesc că voi da răspuns». Și după cinci zile a murit.

  Priceput-ați?

  Dar aici ce face Sfântul Petru?

  Sfânta Evanghelie după Ioan
  Cap. 18
  11. Deci a zis Iisus lui Petru: Pune sabia în teacă. Nu voi bea, oare, paharul pe care Mi l-a dat Tatăl?

  Acum vă întreb și eu: care e paharul pe care l-a băut Boca?

  De paharul lui Arsenie Papacioc știm, de-al lui Ilie Lăcătușu știm, al lui Făgețeanu, al lui Ianolide și Gafencu… și al altor mii de sfinți știuți și neștiuți dar paharul lui Boca care a fost? Nu-mi vorbiți de cărți frumoase, autentice sau nu, de picturi profetice sau nu că acestea nu mântuiesc.

  A mai amintit cineva aici de un lucru care nu se face de către un duhovnic: să-i strigi omului păcatele în public. Dragii mei, de nu știați, doar dracii fac aceasta prin gura îndrăciților. Taina Spovedaniei se face cu patrafirul pe cap ca să nu audă dracii, că de aceea e Taină. Mie îmi pare că Boca avea ceva ”puteri” ce nu le neg dar aduce izbitor cu puterile unui vrăjitor ce-și face voia și nicidecum cu ale unui om smerit.

  Susținătorii lui Boca dovedesc că nu au treabă cu Dumnezeu. Pentru ei aceasta e un aspect secundar. Boca, în ochii lor este un guru, chiar dacă nu recunosc, și sunt gata să-și dea viața în apărarea lui. Acesta este adevăratul fanatism! Dacă aici s-ar fi discutat despre un alt duhovnic, să spunem Papacioc, ar fi sărit cineva cu atâta vehemență să-l apere? Nu! De ce? Păi nu face minuni la momânt… Iar eu vă spun că acesta e sfântul lui Dumnezeu, nebăgat în seamă de popor. Sfințenia nu se măsoară în ”minuni” ci în smerenie că și dracul face ”minuni” și va umple cerul cu semne dar asta nu-l sfințește.

  Am scris toate acestea nu pentru susținătorii lui Boca. Aceștia ca să scape de amăgire, de vraja rea în care au căzut au nevoie de smerenie, dar n-au cerut-o încă Lui Dumnezeu și nici nu-i interesează. Ei vor spectacol, acțiune, iar viața în ascuns, cu Dumnezeu, este plictisitoare și nu oferă ”trăiri”.

  Apreciat de 1 persoană

  • sin said, on mai 30, 2015 at 4:05 pm

   Cristian, lucruri asemenea cu cele pe care le-ai citit tu despre Boca – cum îi zici tu, am citit și eu în Viețile Sfinților; cum că au fost decapitați doi cai, unul alb și unul negru; feciorașul face asultare, le pune capetele la loc, dar – belea! – nu le potrivește la culoare, caii înviază, dă-i și umblă apoi nene sprintenei și nevătămați unul cu căpățîna ăluilalt, spre rușinarea ereticilor, etc, etc…Care-i diferența? Îți spun eu: diferența e că Sf. Spiridon nu-i contemporan cu noi. Adică, în mod sincer nu interesează pe nimeni biografia lui reală. Și-n fond, îs drăguțe istorioarele acelea biografice. Copiii se bucură. Pruncii le gustă. De ce-aș crede povestea cu caii și n-aș crede-o pe aia cu focul din celulă? Sau numai babele din Făgăraș fură curent, iar ălea bizantine-s toate Zoe Petre?

   Apreciat de 1 persoană

   • el said, on mai 30, 2015 at 8:31 pm

    sin

    „Cristian, lucruri asemenea cu cele pe care le-ai citit tu despre Boca – cum îi zici tu, am citit și eu în Viețile Sfinților; cum că au fost decapitați doi cai, unul alb și unul negru; feciorașul face asultare, le pune capetele la loc, dar – belea! – nu le potrivește la culoare, caii înviază, dă-i și umblă apoi nene sprintenei și nevătămați unul cu căpățîna ăluilalt, spre rușinarea ereticilor, etc, etc…Care-i diferența? Îți spun eu: diferența e că Sf. Spiridon nu-i contemporan cu noi. Adică, în mod sincer nu interesează pe nimeni biografia lui reală. Și-n fond, îs drăguțe istorioarele acelea biografice. Copiii se bucură. Pruncii le gustă”_____ vrei sa INFIRMI povestirea cu caii Sf Spiridon calatorie spre Niceea catre Sinodul I Ecumenic la care fusese invitat ceva mai traziu si unde se grabea sa nu ajunga cu intarziere?

    ca mai sunt unii SMINTITI peste masura, obraznici, in desert graitori si trufasi ca dracii care contrazic si palma data de Sf Nicolae lui Arie la Sinodul I Ecumenic, cvezi KAKODOXUL popa Petru Pruteanu alta GURA DE IAD !

    e si asta un trend pe la teologarii moderni , copiat tot de la papistasi (care de exemplu scriu carti dupa Vietile Sfintilor din vechime numindu-le „L’Historie dorée” ; adica un fel de carte cu fabule si povesti minunate fantasmagorice pentru copii) SA NEGE supranaturalul din vietile Sfintilor ca NU INCAPE in mintea lor GROASA si NEAGRA ca pamantul gropii din cimitir, al caror duh este trupesc si caraora le-a fagaduit NEMINCINOSUL Dumnezeu :”Nu va ramane Duhul Meu in oamenii acestia in veci, pentru ca sunt numai trup” (Facerea 6, 3).
    caci se va ridica darul lui Dumnezeu de la oamenii vicleni si intunecati cu MATERIALNICUL in ale caror minti nu mai patrunde subtirele si lucarerea minunata a harului.

    dar unii ca ei cred in „minunile” lui boca !

    Apreciat de 2 persoane

   • sin said, on mai 31, 2015 at 8:45 am

    el,
    Am spus că extravaganța relatărilor legate de păr. Arsenie, n-o depășește cu nimic pe cea a relatărilor din Viețile Sfinților. Senzația pe care-o am e că și unele și celelalte aparțin aceluiași autor. Întreabă-l pe părintele Macarie Simonopetritul. Hai că plec, pa!

    Apreciat de 1 persoană

   • el said, on mai 31, 2015 at 12:47 pm

    sin

    pe „taica” macarie Sinonipetritul un francez gurakliv si NESERIOS il cunosc foarte bine, NU face 2 paqrale; el pune sub semnaul intrebarii si Viata Sfintei maria Egipteanca care se citeste la Priveggherea Duminii ei in Athos INTEGRAL; scrisa de Sf Sofronie al Ierusalimului.

    asta face DOBITOCUL tau limbar de Macarie Sinonopetritul… adica .. Magar e !

    macarie francezul acela e un om din pacate instabil psihic si schimbator, iesit dintre papistasii lui Placide Deseiile alta poama a smintelii care prevalandu-se de cele 7 luni petrecute in Athos langa Geronda Elimianos Simonopetritul si care gherodna l-a trimis RAMBURS inapoi cu gacsca lui mica de inca 2 francezi ca sa „fondeze” Ortodoxia in tara lor, pentruy ca VAZUSE ca in Athos nu erau copatibili cu traiul ortodox in trezvie, asa au ajuns Placide Deseiile si ceilati 2 unul acum „pustnic” pe Insula Porcheroles si altul duhovnic la o manastire de maici, „dispenastorii” Ortodoxiei STRAMBATE de innoiri , ECUMENISTE in Franta zileor de azi…. mi-e SILA sa-ti dau mai multe detalii despre peisajul „monahal” girat de Placide DEssseille acolo…

    si ca o mica observatie , patriarhul danila din deal , dupa ce a vizitat manastrirea de maici de la Solan „pastorita” de Deseille si cea lalta au trimis la Solan maici de la Pasarea sa „ia exemplu” de la COPERATIVA agricola de poprdcutie Solan si sa implementeze NEAPARAT si la Pasarea…. CULMEA caderii…Pasarea unde duhovnic pana de curand a fost Avva Macarie omul lui Dumnezeu, manastrire fondata de Sf Calinic de la Cernica… acum sa ia exemplu de DECADERE si apostazie de la manastirea Solan….

    ma umplu de scraba si imi pierd logica argumentarii din DEZGUSTUL cel mai profund care mi-l provoaca „ortodoxia” lui Deseiile si a metastazelor lui ca Macarie Simoniopetritul din Athos…. DEZGUST
    Asadar macarica fara frica , limbar latin peste care Ortodoxia a curs ca apa peste penele ratei NU reprezinta un reper in Ortodoxie , ci doar u reper pentru NOUL TREND al Ortodoxiei FALSIFICATE care vor ei sa ne-o vanda astazi la pangar!

    REGRET dar ce se petrece acolo e APOSTAZIE.. si REGRET ca Gheronda Elisei grec Stareul lui Macarie , NU CURMA dezintegrarea aceasta … oricum „sarea incepe sa NU mai sareze”… se apropie vremea sa fie aruncata in foc !

    ceea ce povesteti tu e o RUSINE, dovada ca APOSTAZIA a patruns mai departe decat credem, si ei satu si CONTRAZIC si FALSIFICA Scrierile Sf Parinti de la „inaltimea” vietii lor „duhovnicesti”…

    Aceasta este SCHIMBAREA cartilor Sf Parinti…cea proorocita inca din Patericul Egiptean in profetia Avvei Pamvo de la Nitria :

    „Că iată îţi zic ţie, fiule, vor veni zile când vor strica creştinii cărţile Sfintelor Evanghelii şi ale sfinţilor apostoli şi ale dumnezeieştilor prooroci, ştergând Sfintele Scripturi şi scriind tropare şi cuvinte elineşti. Şi se va revărsa mintea la acestea, iar de la acelea se va depărta. Pentru aceasta părinţii noştri au zis: cei ce sunt în pustia aceasta, să nu scrie vieţile şi cuvintele părinţilor pe pergament, ci pe hărtii, că va să şteargă neamul cel de pe urmă vieţile părinţilor şi să scrie după voia lor, fiindcă mare este necazul ce va să vină.

    Şi i-a zis lui fratele: aşadar, se vor schimba obiceiurile şi aşezămintele creştinilor şi nu vor fi preoţi în biserică să facă acestea? Şi a zis bătrânul: în astfel de vremuri se va răci dragosstea multora şi va fi necaz mult. Năpădirile păgânilor şi pornirile noroadelor, neastâmpărul împăraţilor, desfătarea preoţilor, lenevirea călugărilor. Vor fi egumeni nebăgând seamă de mântuirea lor şi de turmei, osârdnici toţi şi silitori la mese şi gâlcevitori, leneşi la rugăciuni şi la clevetiri osârdnici, gata spre a osândi vieţile bătrânilor şi cuvintele lor, nici urmându-le nici auzindu-le, ci mai vârtos ocărându-le şi zicând: de am fi fost şi noi în zilele lor, ne-am fi nevoit şi noi. Iar episcopii în zilele acelea se vor sfii de feţele celor puternici, judecând judecăţi cu daruri, nepărtinind pe cel sărac la judecată, necăjind pe văduve şi pe sărmani chinuindu-i. Va intra încă şi în norod necredinţă, curvie, urâciune, vrajbă, zavistie, întărâtări, furtişaguri şi beţie. Şi a zis fratele: ce va face cineva în vremile şi anii aceia? Şi a zis bătrânul: fiule, în acele zile, cel ce îşi mântuieşte sufletul său mare se va chema în Împărăţia Cerurilor (de la Paladie).

    Apreciat de 1 persoană

  • el said, on mai 30, 2015 at 5:34 pm

   Dumnezeu sa te binecuvinteze Cristian sa te umple de har si Duhul Sfant sa graiasca prin tine spre mantuirea ta si folosul fratilor !

   Apreciat de 1 persoană

  • Altul said, on mai 30, 2015 at 6:58 pm

   Felicitari pentru comentariu Cristian! Asa cum am spus si intr-un comentariu mai sus, pentru multi ortodoxia nu mai inseamna trairea dogmelor de credinta, ci evlavia la Arsenie Boca. Au inlocuit totul cu Boca, Si pe urma nu vor sa creada ca Boca e guru pentru ei si ii persifleaza pe altii numindu-i „ultra-ortodocsi”.

   Faptul ca folosesc argumente eretice de tipul „pictura profetica” (si altele si mai mari) arata cat de straini sunt de invatatura de credinta ortodoxa si ce goana dupa senzational avem in ceea ce ei numesc impropriu ca ar fi ortodoxie.

   Ei cica se feresc de antihrist, dar pentru ca nu mai au dreptarul credintei, cum se spune, daca antihrist vine maine cu „harisme” si spune ca este ortodox, multi il vor crede.

   Apreciat de 2 persoane

  • Radu Iacoboaie said, on mai 31, 2015 at 1:09 am

   Am citit acest comentariu pe telefon și nu am putut răspunde imediat până nu am ajuns acasă. L-am recitit și voi face precizările de rigoare. După stilul abordat pare a fi a unui stilist, preot stilist și posibil al lui Danion Vasile, care s-a gândit în sfârșit că ar trebui să intre și dânsul totuși pe ,,scenă” pentru a fi aplaudat de postacii de serviciu (plătiți în lei sau euro unii dintre ei) ȘI PENTRU A ÎNCLINA BALANȚA ,,DECISIV”…

   Cine va studia cu atenție acest comentariu seducător și care îmbină foarte abil adevărul cu minciuna, mândria ascunsă cu smerenia falsă, va observa multe scăderi, care la prima lectură trec poate neobservate…

   Apreciază

  • Radu Iacoboaie said, on mai 31, 2015 at 1:25 am

   După o introducere lungă care să atragă prin sinceritatatea ,,spontană” a gândurilor, urmează un fragment autoironic la adresa ,,talibanilor”, văzuți ca un fel de eroi care sparg tiparele ortodocșilor căldicei prezentați înainte: ,,În acest univers diafan, plin de zâmbete și trăiri minunate, intră ca niște nepoftiți… talibanii! Oameni fără iubire, habotnici, care nu pricep că ”Dumnezeu e iubire” și că iartă! Culmea este că se împotrivesc ”unirii” pe care toți o caută împreună cu Dumnezeu. Sunt un fel de Moș Ion Roată. O tot țin cu canoanele și anatemele neînțelegând mersul vremii și nevoia de pace… a omenirii. Frânează progresul societății și neagă (din invidie) pe sfinții lui Dumnezeu.”…

   Apreciază

  • Radu Iacoboaie said, on mai 31, 2015 at 1:34 am

   După toate acuzele nefondate ca de obicei, domnul ,,Cristian” trece la atac, PUNÂND ÎN OPOZIȚIE PE ,,SFÂNTUL LUI DUMNEZEU” PĂRINTELE ARSENIE PAPACIOC FAȚĂ DE PĂRINTELE ARSENIE BOCA!!!… Tactică cu adevărat diabolică de ÎNVRĂJBIRE… Vă dați seama cum s-ar încinge spiritele dacă s-ar crea două tabere între susținătorii unuia și susținătorii celuilalt!… Bucuria dracilor…

   Apreciază

   • Radu Iacoboaie said, on mai 31, 2015 at 1:41 am

    DAR CEL MAI TARE FRAGMENT ESTE CEL DE MAI JOS, ÎN CARE NOI SUNTEM NUMIȚI NICI MAI MULT, NICI MAI PUȚIN DECÂT ,,FANATICI” (CEEA CE SE STRĂDUIESC FRANCMASONII ÎN ULTIMA VREME!)… DUPĂ CE I-AM NUMIT MAI ÎNAINTE ,,ULTRA-ORTODOCȘI” (EXTREMIȘTI, ORTODOCȘI DE FAȚADĂ, FARISEI)… O ACUZAȚIE ÎN CONTRAPARTIDĂ PE PRINCIPIUL MACHIAVELIC ȘI PLIN DE VICLENIE ,,HOȚUL CARE STRIGĂ: PRINDEȚI HOȚUL!”

    ,,Susținătorii lui Boca dovedesc că nu au treabă cu Dumnezeu. Pentru ei aceasta e un aspect secundar. Boca, în ochii lor este un guru, chiar dacă nu recunosc, și sunt gata să-și dea viața în apărarea lui. Acesta este adevăratul fanatism! Dacă aici s-ar fi discutat despre un alt duhovnic, să spunem Papacioc, ar fi sărit cineva cu atâta vehemență să-l apere? Nu! De ce? Păi nu face minuni la momânt… Iar eu vă spun că acesta e sfântul lui Dumnezeu, nebăgat în seamă de popor.”

    Apreciază

  • Radu Iacoboaie said, on mai 31, 2015 at 10:41 pm

   Argumentație lumească din partea noastră??? Unii au dat citate din Sfinții Părinți și din sfinți români pe post de argument. Și acestea erau LUMEȘTI???… Făcând o amplă descriere a unor creștini căldicei și trecând imediat la noi ,,arseniștii”, n-ați făcut decât SĂ INDUCEȚI IDEEA CĂ AȘA SUNTEM NOI… NU! NU SUNTEM DIN ACELAȘI ,,ALUAT AL FARISEILOR”, DESPRE CARE AVERTIZA MÂNTUITORUL ATUNCI… Nu suntem ultra-ortodocși, dar iubim mult Adevărul, adică pe Hristos… Pentru că una este să trăiești cu adevărat ortodoxia și alta este să vorbești doar despre ea… Sunt mari diferențe, nu credeți?…

   Apreciază

  • Radu Iacoboaie said, on mai 31, 2015 at 10:44 pm

   Din amplul comentariu că voi vă vedeți un fel de ,,talibani”… Chiar ați folosit termenul… Măi, măi! Adică un fel de luptători sau gladiatori?…

   Apreciază

 21. gheorghe said, on mai 30, 2015 at 6:24 pm

  Cristian ,fara a incerca sa te laud cred ca e cel mai pertinent si ortdox comentariu pe care l-am citit pana acum,si la care subscriu cu toata inima!aceleasi ganduri le aveam si eu in minte!poate ca multi din c

  Apreciat de 1 persoană

 22. Cristian said, on mai 30, 2015 at 6:56 pm

  Doamne ajută! Să dea Dumnezeu să se trezească neamul acesta înainte de a fi pedepsiți dar mi-e teamă că vom trece prin foc. Lumea trăiește în ignoranță și amăgire și nu știe ce se petrece în jur. Măcel este, de oameni și de suflete. Focul care ”pornește de la Prislop” nu este al renașterii spirituale, al învierii întru ortodoxie ci e focul prigoanei care stă să înceapă. Priviți la Ucraina și ce se vrea acolo! Acolo se pregătește ca într-un laborator pilot, Noua Ordine Mondială. Nu este singurul loc, dar e locul ales pentru a rezolva odată cu Biserica Ortodoxă și în primul rând cu cea a Rusiei. Ce va urma? Tăierea, la propriu!

  Dumnezeu să ne ierte păcatele înainte de a fi prea târziu.

  Apreciat de 2 persoane

  • Radu Iacoboaie said, on mai 31, 2015 at 1:18 am

   În mod cert nu ești Cristian, cel căruia i-am postat mai demult două articole pe blog… Ce legătură are distinsule teolog PRISLOPUL cu UCRAINA dacă tot ați făcut niște asocieri?… Noua Ordine Mondială este pregătită deja de câteva decenii bune… Conflictul de acolo a fost provocat de oculta mondială interesată de aprinderea unei noi conflagrații la nivel mondial… În urma căruia își va face apariția ,,maiestuos” și ,,pacificator” antihristul…

   Apreciază

  • Radu Iacoboaie said, on mai 31, 2015 at 1:54 am

   Și știți cine i-a dat ,,liked” acestui ,,Cristian”? Preotul Marian Tudor (Teleorman), care are acum un alt blog nou ,,Ortodoxia Sobornicească și Apostolească”, cel care mă înjura și blestema de mama focului chiar la mine pe blog și-l treceam mereu la spam… Oare credeți că dânsul ar sta pe margine ca un simplu spectator și nu interveni în vreun fel în aceste discuții lungi, pe care unii le vor transformate în dispute aprige? NU CRED CĂ S-AR PUTEA ABȚINE… Părerea mea frați ortodcși care cinstiți pe Dumnezeu și pe sfinții de pretutindeni, inclusiv pe sfinții români din închisorile comuniste…

   Apreciază

  • el said, on mai 31, 2015 at 1:12 pm

   Cristian

   din pacate NU este scapare pentru acest neam desfranat sin pacatos, cu curve ucigase si avortatoare a 25 milioane de suflete si nascatoare a SMINTITILOR de azi care alearga cu balele curgand dupa „semne si minuni” la boca , pentru care „sfintii” sunt eroi de telenovela ca guru al lor si „martursirea” spectacol ieftin de balci

   popor ahtiat dupa inselare si plin de tradatori si ucigasi de frati

   nu -ti mai face iluzii, MACELUL este partea lor, asta si-au agonisit si asta vor prmi ei care URASC Adevarul si pe Hristos si s-au lipit de minciuni, boca si ratacire !

   Apreciat de 2 persoane

 23. sorin said, on mai 30, 2015 at 11:41 pm

  nea puiu dar oare daca nu se mai sfintea biserica, oare nu se prindeau multi ca boca era inselat?
  si daca se prindeau oare cum isi mai facea jocul diavolul ducand cu sutele de mii de oameni in iad?
  Si acu nea puiu ai sa vii sa zici ceva de genu: dar de unde stii ca e jocul diavolului?
  pai nea puiu Dumnezeu ne-a lasat liberi, iar daca dumneata vezi la ora actuala ca ne indreptam spre ce este mai bun, atunci ai avea dreptate. Dar avand in vedere ca lumea fuge din ce in ce mai mult dupa minuni si mai ales la Prislop la Boca, atunci cum iti explici toate legile din aceasta tara care incalca pe fata libertatea lasata de Dumnezeu?
  Raspunsul esyte simplu: LUMEA MERGE PE UN DRUM GRESIT si Dumnezeu ingaduie ce este mai rau ca sa ne arate ca suntem inselati si nu suntem pe drumul cel bun.
  Lumea traieste in pacate Nea Puiu

  Apreciat de 1 persoană

 24. Altul said, on mai 31, 2015 at 12:50 pm

  @Radu Iacoboaie

  O sa-ti raspund aici si pe puncte, pentru ca vad ca altfel e imposibil sa se poarte o discutie cu tine.

  a)Tu spui:”Revin la întrebarea esențială: ce dogme a încălcat după tine sau alții părintele Arsenie Boca?

  Nu am spus niciodata clar ca Arsenie Boca a incalcat direct dogme, dar daca intr-adevar ii considera pe Francisc sau Ulfila sfinti, si e foarte probabil din moment ce l-a pictat cu nimc, inseamna ca recunostea ca exista sfintenie in afara granitelor Bisericii, ceea ce este erezie. Daca se va dovedi ca Arsenie Boca avea evlavie la „sfinti” eretici, inseamna ca el insusi era eretic si inselat, mai ales co vorbim de „sfinti” ale caror erezii sunt condamnate de Biserica.

  b) Tu spui: „Și fariseii făceau exces în privința LEGILOR LUI MOISE… DAR ATENȚIE! NU LE RESPECTAU EI ÎNȘIȘI, DUPĂ CUM NE SPUNEA ÎNSUȘI MÂNTUITORUL… Dacă ai citit cu atenție măcar Sfânta Scriptură…”

  Sfanta Scriptura nu o citesti cu atentie tu. Hristos le spune ca au lasat „partile mai grele”, ca dadeau zeciuiala „din marar si din chimeni” si la sfarsit le spune „pe acestea trebuia sa le faceti si pe acelea sa nu le lasati”. E destul de evident ca fariseii faceau unele, fara insa sa le faca si pe altele mai importante. Exact cum vroiai sa-mi arati ca icoana nu e dogma cu articole in care scria ca icoana e dogma, asa faci si cu Scriptura. Pobabil tu citesti totul invers.

  Si a-i numi pe cei care vor sa apere Predania „farisei” nu denota altceva decat ingustime si necunoasterea ortodoxiei. Ti-am dat exemplul cu colivarii tocmai ca sa vezi ca pentru un lucru in aparenta minor, sfintii s-au luptat enorm. Tu in schimb ii faci pe altii farisei pentru ca se opun unei picturi eretice. Tu, daca traiai in timpul Sfintilor Colivari, erai primul care ii prigoneai, asa cum faci si acum cu cei care nu sunt de acord cu pictura neortodoxa a lui Boca, si nu doar cu pictura ci si cu alte aspecte ciudate din viata lui.

  c) Tu spui: „Astea sunt sursele tale? Nici nu mă miră la unul ca tine… Nici măcar una nu este în regulă tinere… Așadar tu le vezi credibile fiind sioniste și așa mai departe?…”

  Asta ai spus tu la sursele pe care le-am dat eu si care arata ca Ulfila a ramas arian. In afara faptul ca tu ai prezentat cu emfaza ca „Sfantul Ioan Gura de Aur intr-o lucrare a sa” spune ca Ulfila s-a convertit, ca apoi sa prezinti o lucrare obscura, de negasit pe nicaieri si care NU apartine Sfantului Ioan Gura de Aur, ataci sursele mele incercand sa induci ideea ca…sursele care il contrazic pe Iacoboaie sunt sioniste? Te anunt ca nu e adevarat, sursele cu pricina sunt foarte documentate si nu aveau de ce sa minta in privinta lui Ulfila. Sau dupa tine toate sursele alea au si ele ceva cu Arsenie Boca, asa ca au mintit?

  Personal cred ca aici ori argumentai cu alte surse, ori taceai. A te folosi de astfel de remarci nu denota decat neputina de a spune ceva si mandria de a avea ultimul cuvant. Nu conteaza ca ultimul cuvant e ilogic si nu schimba cu nimic documentarea din sursele respective, conteaza sa fie ultimu.

  d)Tu spui: „DAR CEL MAI TARE FRAGMENT ESTE CEL DE MAI JOS, ÎN CARE NOI SUNTEM NUMIȚI NICI MAI MULT, NICI MAI PUȚIN DECÂT ,,FANATICI” (CEEA CE SE STRĂDUIESC FRANCMASONII ÎN ULTIMA VREME!)… DUPĂ CE I-AM NUMIT MAI ÎNAINTE ,,ULTRA-ORTODOCȘI” (EXTREMIȘTI, ORTODOCȘI DE FAȚADĂ, FARISEI)… O ACUZAȚIE ÎN CONTRAPARTIDĂ PE PRINCIPIUL MACHIAVELIC ȘI PLIN DE VICLENIE ,,HOȚUL CARE STRIGĂ: PRINDEȚI HOȚUL!””

  In afara faptului ca nu i-ai adus lui Cristian nici-un argument ortodox la ce a scris el, in timp ce Cristian a adus exemple teologice si din Pateric, vad ca te pretezi Iacoboaie si la ipocrizie. Daca tu inainte ne numeai „extremisti”, pe logica ta proprie, inseamna ca tu esti cel dintai francmason. Tu spui asta. Nu inteleg de ce cei care te numesc pe tine fanatic sunt masoni, iar tu cand le spui altora extremisti este ok. Deci te-ai recunoscut singur ca esti mason (totul e pe logica ta). Iar fanatismul este o boala duhovniceasca si se manifesta foarte clar la voi. Numarati de cate ori ati negat dogme si v-ati batut joc de Traditia Bisericii pentru Boca. Asta e fanatism.

  Scuzati raspunsul lung, dar situatia cateodata o cere. Si Iacoboaie, inca nu ai marturisit ca ai gresit cand ai sustin ereziile pe care le-ai sustinut zilele astea. Inainte sa joci de-a talcuirea Scripturii si de-a „sursele sioniste” cred ca mai degraba, daca esti un om decent, incepe cu asta.

  Apreciat de 1 persoană

  • Radu Iacoboaie said, on mai 31, 2015 at 9:41 pm

   ,,Nu am spus niciodata clar ca Arsenie Boca a incalcat direct dogme, dar daca intr-adevar ii considera pe Francisc sau Ulfila sfinti, si e foarte probabil din moment ce l-a pictat cu nimc, inseamna ca recunostea ca exista sfintenie in afara granitelor Bisericii, ceea ce este erezie. Daca se va dovedi ca Arsenie Boca avea evlavie la „sfinti” eretici, inseamna ca el insusi era eretic si inselat, mai ales co vorbim de „sfinti” ale caror erezii sunt condamnate de Biserica.”

   DIN MOMENT CE PĂRINTELE ARSENIE BOCA S-A EXPRIMAT ÎN SPAȚIUL ORTODOX ROMÂN CEL MAI VEHEMENT ÎMPOTRIVA ECUMENISMULUI (și știți cu toții acest fragment, nu-l mai reproduc), ATUNCI SE SUBÎNȚELEGE CĂ ERA ÎMPOTRIVA CATOLICISMULUI ȘI NU ADMITEA SFINȚI CATOLICI. Dar cum a subliniat și părintele Aldea, situația acestui Francisc este una mai specială. A trăit în mare sărăcie într-o epocă destul de apropiată de Schisma Mare din 1054 și încă nu se făcuseră inovații atât de mult până în timpul său. Pentru râvna lui și pentru îndrumarea dată unei femei catolice de a-l căuta pe Sfântul Serafim de Sarov, cred că a fost mântuit iar părintelui Arsenie Boca i-au fost dezvăluite nu numai aspecte din viitor (unele profeții), dar și locul unde au ajuns unele suflete, printre care al său, precum și cel al lui Francisc de Assisi… Faptul că l-a pictat în culori mai întunecate și cu ochii ațintiți în sus către Hristos nu arată că ar fi avut evlavie la dânsul. Dacă ar fi avut evlavie la dânsul, l-ar fi pictat în mărime mare undeva mai jos mai aproape de iconostas…

   Apreciază

  • Radu Iacoboaie said, on mai 31, 2015 at 9:54 pm

   ,,Sfanta Scriptura nu o citesti cu atentie tu. Hristos le spune ca au lasat „partile mai grele”, ca dadeau zeciuiala „din marar si din chimeni” si la sfarsit le spune „pe acestea trebuia sa le faceti si pe acelea sa nu le lasati”. E destul de evident ca fariseii faceau unele, fara insa sa le faca si pe altele mai importante. Exact cum vroiai sa-mi arati ca icoana nu e dogma cu articole in care scria ca icoana e dogma, asa faci si cu Scriptura. Pobabil tu citesti totul invers.
   Si a-i numi pe cei care vor sa apere Predania „farisei” nu denota altceva decat ingustime si necunoasterea ortodoxiei. Ti-am dat exemplul cu colivarii tocmai ca sa vezi ca pentru un lucru in aparenta minor, sfintii s-au luptat enorm. Tu in schimb ii faci pe altii farisei pentru ca se opun unei picturi eretice. Tu, daca traiai in timpul Sfintilor Colivari, erai primul care ii prigoneai, asa cum faci si acum cu cei care nu sunt de acord cu pictura neortodoxa a lui Boca, si nu doar cu pictura ci si cu alte aspecte ciudate din viata lui.”

   ESTE NORMAL PENTRU TINE SĂ-I APERI PE FARISEI, DIN MOMENT CE TE CONSIDERI TEOLOG SAU CAM DIN ACEEAȘI TAGMĂ. TRECI CU VEDEREA FAPTE FOARTE ÎNSEMNATE LEGATE DE EI. ȘI EI SE NUMĂRĂ PRINTRE CEI CARE AU CERUT RĂSTIGNIREA. Sunt cei care l-au urmărit prin unii dintre ei pentru a-l prinde în cuvânt, a aduna ,,probe” împotriva Lui. Lor li s-a adresat de câteva ori Mântuitorul cu cuvinte foarte aspre pentru a-i mustra: ,,pui de năpârci”, ,,morminte văruite” etc…

   În zilele noastre, nu ne mai interesează faptul dacă mai există o castă a fariseilor biblici din vechime. Astăzi fariseu înseamnă desigur FĂȚARNIC, adică vorbim despre un om ascuns, duplicitar, un om cu două fețe (una pentru el, alta pentru oamenii din jur). Așa sunt și evreii sioniști și francmasonii… Ne putem aduce aminte dacă vreți și de acel moment din Sfânta Scriptură, cum se ruga fariseul (și mulțumea lui Dumnezeu că nu este ca omul de alături!) și cum se ruga vameșul (cu pocăință, cu zdrobirea inimii și smerenie plăcută lui Dumnezeu), din pilda cu cei doi care au mers la templu să se roage…

   Apreciază

  • Radu Iacoboaie said, on mai 31, 2015 at 10:10 pm

   ,,Asta ai spus tu la sursele pe care le-am dat eu si care arata ca Ulfila a ramas arian. In afara faptul ca tu ai prezentat cu emfaza ca „Sfantul Ioan Gura de Aur intr-o lucrare a sa” spune ca Ulfila s-a convertit, ca apoi sa prezinti o lucrare obscura, de negasit pe nicaieri si care NU apartine Sfantului Ioan Gura de Aur, ataci sursele mele incercand sa induci ideea ca…sursele care il contrazic pe Iacoboaie sunt sioniste? Te anunt ca nu e adevarat, sursele cu pricina sunt foarte documentate si nu aveau de ce sa minta in privinta lui Ulfila. Sau dupa tine toate sursele alea au si ele ceva cu Arsenie Boca, asa ca au mintit?
   Personal cred ca aici ori argumentai cu alte surse, ori taceai. A te folosi de astfel de remarci nu denota decat neputina de a spune ceva si mandria de a avea ultimul cuvant. Nu conteaza ca ultimul cuvant e ilogic si nu schimba cu nimic documentarea din sursele respective, conteaza sa fie ultimu.”

   AM CĂUTAT MULT ÎNAPOI COMENTARIUL TĂU CU SURSELE FOLOSITE DE TINE ȘI NU L-AM GĂSIT. MAI POSTEAZĂ-LE ODATĂ CA SĂ-ȚI DOVEDESC CĂ SUNT FOARTE DUBIOASE… Aș găsit doar:
   Radu Iacoboaie said, on mai 28, 2015 at 10:11 pm
   Altul
   EXACT ȘI FARISEII DIN VECHIME GÂNDEAU CA TINE… ,,Să nu lucrezi nimic, să nu atingi nimic sâmbăta”… ,,să te speli mereu înainte de masă” și multe alte exemple…

   Altul said, on mai 28, 2015 at 10:45 pm
   Fariseii din vechime lasau partile mai grele ale Legii, nu erau rigoristi, stai linistit. Iar in cazul Boca e vorba de pictarea unor erezii, iar a contesta asta nu e nimic fariseic, sau ai ajuns si tu la gandirea ecumenistilor? Folosesti acelasi set de argumente. Mai ai sa ne mai faci si „talibani” si ai rezolvat problema.

   Radu Iacoboaie said, on mai 29, 2015 at 12:46 am
   Altul
   Tu nici nu stăpânești termenii bine… Părintele Arsenie a pictat erezii… Oare? Dar ai o părere bună cred și despre fariseii din vechime… Auzi tu la el, ,,nu erau rigoriști”, când de fapt ei musteau de rigorism și formalism (plăteau zeciuala, etc)… Dar erau ca mormintele văruite, frumoase pe dinafară și cu multă putreziciune înăuntru…

   Radu Iacoboaie said, on mai 29, 2015 at 12:48 am
   ȘI CARE AR FI UNA DINTRE DOGMELE BISERICII PE CARE EU AM NEGAT-O? AȘTEPT URGENT RĂSPUNS…

   Altul said, on mai 29, 2015 at 8:52 am
   Chiar Hristos le spune ca au lasat partile mai grele ale Legii, ceea ce denota ca nu erau „rigoristi”, din contra, faceau putinul care tine de litera. Si nu cred ca a fi precaut in materie de credinta e rigorism. Eu ti-am mai zis ca ai inceput sa ai limbaj de ecumenist.

   Si uite cum negi dogme: !!!… AICI LIPSEȘTE… AU FOST ȘTERSE???…

   Radu Iacoboaie said, on mai 24, 2015 at 11:19 pm

   Cultul icoanei este important dar nu este dogmă propriu-zisă (învățătură de credință). Cine a spus asta vrea ca să aibă motiv legat de pictura nebizantină a părintelui Arsenie Boca, pentru a-l declara ,,eretic” pentru încălcarea ,,dogmei”… Chiar nu inteleg de ce imi ceri iar sa-ti zic, cand discutam de 3 zile pe tema.

   Radu Iacoboaie said, on mai 31, 2015 at 9:01 pm
   Comentariul tău e în așteptare.
   Altul
   Am spus mult mai multe despre icoane. Am spus că iconoclasmul este o erezie. Tu confunzi dogma cu cultul icoanelor… Nu înțelegi ce sunt cu adevărat dogmele. Nu cred că ești teolog de nici o culoare…

   Apreciază

  • Radu Iacoboaie said, on mai 31, 2015 at 10:25 pm

   ,,In afara faptului ca nu i-ai adus lui Cristian nici-un argument ortodox la ce a scris el, in timp ce Cristian a adus exemple teologice si din Pateric, vad ca te pretezi Iacoboaie si la ipocrizie. Daca tu inainte ne numeai „extremisti”, pe logica ta proprie, inseamna ca tu esti cel dintai francmason. Tu spui asta. Nu inteleg de ce cei care te numesc pe tine fanatic sunt masoni, iar tu cand le spui altora extremisti este ok. Deci te-ai recunoscut singur ca esti mason (totul e pe logica ta). Iar fanatismul este o boala duhovniceasca si se manifesta foarte clar la voi. Numarati de cate ori ati negat dogme si v-ati batut joc de Traditia Bisericii pentru Boca. Asta e fanatism.
   Scuzati raspunsul lung, dar situatia cateodata o cere. Si Iacoboaie, inca nu ai marturisit ca ai gresit cand ai sustin ereziile pe care le-ai sustinut zilele astea. Inainte sa joci de-a talcuirea Scripturii si de-a „sursele sioniste” cred ca mai degraba, daca esti un om decent, incepe cu asta.”

   AI SCRIS ACEST COMENTARIU CREZÂND CĂ NU VOI AVEA RĂBDAREA SĂ-ȚI RĂSPUND… TE-AI ÎNȘELAT… ȘI NU DOAR TU… Dorești să aduc contraargumente la ce a scris în acel comentariu lung și extrem de seducător prin stilul abordat? După ce termin aici mă ocup. Îți promit.

   Referitor la ce ai scris mai sus… Am afirmat că sunteți zelotiști, ultra-ortodocși, cam extremiști și fanatici… Așa m-am exprimat eu. ÎNSĂ unde am spus eu că sunteți masoni? Adică stimabile, te simți cumva cu musca pe căciulă?!… Sau răstălmăcești vorbele mele, ca să dovedești cum necum că de fapt eu sunt ,,cel dântâi francmason”… Bate șaua să priceapă iapa… M-ați mai acuzat cu chestii din astea: ba securist (tanase sau el), ba mason (Sorin)…

   AVEȚI AȘADAR NEVOIE DISPERATĂ SĂ SCĂPAȚI DE MINE ȘI SĂ ÎNCHID CAPITOLUL PRIN FUGĂ… CA APOI ÎN MOD EVIDENT SĂ VĂ DEZLĂNȚUIȚI CU ADEVĂRAT ȘI CU PLĂCERE ASUPRA ,,IMPOSTURII” MELE, SĂ DOVEDIȚI CLAR CĂ ,,AȚI AVUT DREPTATE”…

   ȘTIU CĂ OPERAȚI CU MARE VICLENIE. DE ACEEA S-A ÎNCINS ATMOSFERA… DAR POATE N-AȚI OBSERVAT CĂ NOI, SPRE DEOSEBIRE DE VOI SCRIEM CIVILIZAT ȘI LA OBIECT, NU FOLOSIM ATACURI LA PERSOANĂ, PE CARE NUMAI OAMENII IMORALI ȘI FĂRĂ UN DUMNEZEU LE FOLOSESC ÎMPOTRIVA CELOR CU OPINII DIFERITE DE ALE LOR…

   Apreciază

  • tanase said, on iunie 1, 2015 at 8:20 pm

   Jakob-wae zici; „…M-ați mai acuzat cu chestii din astea: ba securist (tanase sau el)…” – ti-am zis ca esti eretic (s-a demonstrat), mincinos (minti prin omisiune in general), zevzec, idiot, etc. insa nu am indraznit sa-ti spun ca esti securist sau mason, te rog verifica!

   „…SPRE DEOSEBIRE DE VOI SCRIEM CIVILIZAT (foarte!) ȘI LA OBIECT (de fapt la „obiecte … pierdute”!, NU FOLOSIM ATACURI LA PERSOANĂ,(deloc!) PE CARE NUMAI OAMENII IMORALI ȘI FĂRĂ UN DUMNEZEU LE FOLOSESC ÎMPOTRIVA CELOR CU OPINII DIFERITE DE ALE LOR…- asa o fi ca prea-i zici cu naduf

   Ia te uita; „…DUPĂ CE I-AM NUMIT MAI ÎNAINTE ,,ULTRA-ORTODOCȘI” (EXTREMIȘTI, ORTODOCȘI DE FAȚADĂ, FARISEI)” – vorbele tale Jakob-wae „civilizatule”!

   Aaaa … am uitat sa mentionez, esti si IPOCRIT!

   Apreciat de 1 persoană

 25. Altul said, on mai 31, 2015 at 2:04 pm

  Reproduc aici si cuvintele Sfantului Paisie Velicikovski, despre cum cunoastem sfintii: „Sfintenia adevaratilor barbati sfinti…nu se cunoaste musai dupa minuni (caci si paganii, si ereticii pot face minuni cu ajutorul diavolului), ci dupa adevarata credinta ortodoxa, dupa felul in care pazeste cu grija dogmele dumnezeiesti, urmeaza toate canoanele apostolesti si sobornicesti si traditiile Bisericii Ortodoxe si dupa vietuirea fara de prihana, urmand toate poruncile evanghelice si patristice”.

  Iata ca Sfantul Paisie ne indeamna sa fim „ultra-ortodocsi” si conform acestor vorbe, dubiile despre Arsenie Boca sunt perfect intemeiate.

  Apreciază

  • Radu Iacoboaie said, on mai 31, 2015 at 10:31 pm

   Observ că nici până acum nu ai descifrat sensul corect al termenului ,,ultra-ortodox”, sens care indică o poziție extremistă, depărtată de duhul ortodoxiei… Un ultra-ortodox este aidoma inchizitorilor din lumea catolică, care au trimis la moarte nenumărați oameni, vinovați și nevinovați… Inchizitori care erau extrem de RIGORIȘTI… LITERA LEGII… CA LA FARISEII CARE CHIPURILE RESPECTAU LEGILE LUI MOISE… DAR EI SĂREAU PESTE ACESTEA PENTRU CĂ SE CREDEAU MULT SUPERIORI CELORLALȚI…

   Apreciază

  • tanase said, on iunie 1, 2015 at 9:25 pm

   Jakob-wae – @Altul a folosit „ultra ortodox”(scris intre ghilimele) cand face referire la textul ” adevarata credinta ortodoxa, dupa felul in care pazeste cu grija dogmele dumnezeiesti, urmeaza toate canoanele apostolesti si sobornicesti si traditiile Bisericii Ortodoxe si dupa vietuirea fara de prihana, urmand toate poruncile evanghelice si patristice”. – referindu-se in fapt la ACRIVIA DUHOVNICEASCA fata de care TU NU AI HABAR!

   Dupa cum, lesne se vede, tu dai un inteles sucit cuvintelor „ultra ortodox” folosit de @Altul in context, si te „explici” dupa propriul inteles tampit;

   „Observ că nici până acum nu ai descifrat sensul corect al termenului ,,ultra-ortodox”, sens care indică o poziție extremistă, depărtată de duhul ortodoxiei…” – OBSERVA JAKOB-WAE … OBSERVA!

   Apreciat de 1 persoană

   • Altul said, on iunie 2, 2015 at 1:05 am

    Iacoboaie are talentul asta sa inteleaga ce vrea. Vezi si cum el confunda fariseismul cu acrivia, acrivie recomandata de Scriptura si de Traditia Bisericii. Asa ne dam seama ca miscarea lui Iacoboaie e de fapt pentru lupta impotriva ortodoxiei.

    Apreciat de 1 persoană

   • tanase said, on iunie 2, 2015 at 6:14 pm

    @Altul, nu e „talent” ci boala la saracul Iacoboiae.
    Pe site-ul http://ro.wikipedia.org/wiki/John_Forbes_Nash,_Jr. gasim urmatoarea declaratie a lui J. Nash;

    „Nash datează ceea ce el numește „TULBURARI MENTALE” în primele luni ale anului 1959, pe când soția lui era însărcinată. El a descris un proces de schimbări „DE LA gândirea rațională științifică LA gândirea delirantă SPECIFICA persoanelor diagnosticate drept «SCHIZOFRENICE» sau «schizofrenice paranoide»”[24], incluzând faptul că SE VAD CA PE NISTE MESAGERI sau având cumva o FUNCTIE SPECIALA și cu SUPORTERI și RIVALI și INTRIGI ASCUNE și un puternic SENTIMENT de persecutare și CAUTA SEMNE care reprezintă revelația divină.”

    Am luat ca referinta textul de mai jos;

    Radu Iacoboaie said, on mai 3, 2015 at 4:59 pm

    „Intenția mea nu a fost să monopolizez atenția… Dar CINEVA (se vede ca mesager) TREBUIA SA APERE (functia „speciala” de „aparare”) adevărul în fața atâtor atacuri (!!!) subversive și manipulatorii (intriga ascunsa)… Am REALIZAT(deci „cauta semne”) ce STRATEGII PERFIDE(intriga ascunsa) au folosit pentru a discredita(sentimentul de PERSECUTARE) nu doar personalitatea părintelui Arsenie Boca, ci și a tuturor comentatorilor (functia de „aparare” a SUPORTERILOR) care aveau o cu totul altă părere decât dânșii, DENIGRATORII, HULITORII și INCHIZOTORII (e vorba de RIVALI) sfinției sale…”

    https://saccsiv.wordpress.com/2015/04/27/parerea-mea-despre-parintele-arsenie-boca-parintele-arsenie-boca-despre-yoga-intr-o-pictura-din-biserica-draganescu/#comments

    Cred ca asta cam spune totul …

    Apreciat de 1 persoană

   • Radu Iacoboaie said, on iunie 2, 2015 at 11:50 pm

    tanase și Altul…

    După părerea mea sunteți IRECUPERABILI… Doar Dumnezeu mai poate să vă întoarcă la dreapta credință și la dreapta judecată…

    Aveți râvna asemănătoare lui Saul din Tars când prigonea creștinii, înainte de intervenția divină prin care l-a ajutat să devină ortodox și nu doar atât… A DEVENIT UN STÂLP AL ORTODOXEI, SFÂNTUL PAVEL, CARE A COMPLETAT LOCUL LUI IUDA ISCARIOTEANUL ȘI CEATA CELOR 12 APOSTOLI, CARE LA JUDECATA DE APOI VOR STA PE 12 TRONURI ȘI VOR JUDECA SEMINȚIILE PĂMÂNTULUI…

    Apreciază

   • Altul said, on iunie 3, 2015 at 1:13 am

    Iacoboaie, iar ai citit Scriptura pe dos azi. Locul lui Iuda l-a ocupat Sfantul Apostol Matia. Iar drepata credinta…slava Domnului o avem. Recunoastem invatatura Sinodului VII Ecumenic, recunoastem talcuirile Sfintilor Parinti cu privire la farisei, recunoastem faptul ca Biserica prin Sfantul Duh a hotarat o erminie pe care Boca a incalcat-o. Nu stiu cate fapte ale credintei avem, dar prin mila lui Dumnezeu nadajduim macar sa nu cadem in hulele pe care le-ai spus tu.

    In rest, vad ca iti place sa umbli cu sofisme. Mai putin sa argumentezi, dar la sofisme esti bun tare…

    Apreciat de 1 persoană

   • tanase said, on iunie 3, 2015 at 5:11 pm

    Jakob-wae zici asa;

    „După părerea mea sunteți IRECUPERABILI… Doar Dumnezeu mai poate să vă întoarcă la DREAPTA credinta și la DREAPTA judecată…” – despre CE „dreptate” vorbesti tu Radule, ce anume te arata pe tine a fi DREPT in credinta??? Ti sa demonstrat de nenumarate ori CONTRARIUL la ceea ce spui, iti spun clar ca nu esti in „duhul dreptei crednite”!

    Mai omule, copiaza textele in care esti combatut si ti se demonstreaza ca esti ERETIC, sau unde ti se demonstreaza FRACTURA LOGICA care ti se imputa si mergi cu ele la duhovnicul tau sa vezi ce o sa-ti zica. Incearca sa nu fii ipocrit cu el, cum esti de obicei cand iti prezinti variantele „corecte”, arata-i EXACT ce spun unii de pe aici despre tine. Daca o sa-i prezinti toate astea EXACT si e om duhovnicesc in adevaratul sens, o sa vezi ce indrumari ai sa primesti. Sau mai bine sa citeasca chiar el, daca poate, comentariile „contra” ce iti sunt adresate.

    Apreciat de 1 persoană

   • Radu Iacoboaie said, on iunie 3, 2015 at 7:09 pm

    Altul

    Cred că noi doi vorbim limbi diferite… Cazi mereu ca pisica în picioare… Bravo!…

    Apreciază

   • Altul said, on iunie 3, 2015 at 8:29 pm

    Cam greu sa nu cazi in picioare cand altul iti zice ca Sf. Apostol Pavel l-a inlocuit pe Iuda. E ca si cum nu ai citit Scriptura in viata ta.

    Apreciază

   • tanase said, on iunie 3, 2015 at 10:57 pm

    Jakob-wae zici; „Altul

    Cred că noi doi vorbim limbi diferite… Cazi mereu ca pisica în picioare… Bravo!…” – nu-ti da voie dracul sa recunosti (macar pentru tine) ca ai gresit, cand te-a corectat @Altul spunandu-ti ca „… Locul lui Iuda l-a ocupat Sfantul Apostol Matia…” si nu apostolul Pavel. Pana la urma e o chestie pur omeneasca a omite anumite detalii din Sf. Scriptura, DAR TIE DRACUL NU-TI DA VOIE SA RECUNOSTI CA AI GRESIT SAU CA AI PUTEA GRESI (infailibilule!), ASA INCAT „ATACI” SPUNAND „…vorbim limbi diferite”, „Cazi mereu ca pisica în picioare…”!

    Ai ajuns sa-ti bati joc si de tine insuti IDIOTULE, tocmai prin faptul ca te minti continuu si cazi mereu in aceeasi „capcana a mintii” ce ti-o intind dracii. VAI DE TINE!

    Apreciat de 1 persoană

   • tanase said, on iunie 4, 2015 at 12:35 am

    Jakob-wae uite IPOCRIZIA DOVEDITA la tine.

    Spui asa;
    Radu Iacoboaie said, on iunie 2, 2015 at 11:43 pm
    „Altul

    Te pricepi să învârți cuvintele cu meșteșug și mai ai și tenacitate… DAR UNDE NU GRESESC, NU AM CE RECUNOASTE…” = MARE IPOCRIT!!!

    Ia uite ce zici;

    „Altul

    Cred că noi doi vorbim limbi diferite… Cazi mereu ca pisica în picioare… Bravo!…” – nu-ti da voie dracul sa recunosti (macar pentru tine) ca ai gresit, cand te-a corectat @Altul spunandu-ti ca „… Locul lui Iuda l-a ocupat Sfantul Apostol Matia…” si nu apostolul Pavel. Pana la urma e o chestie pur omeneasca a omite anumite detalii din Sf. Scriptura, DAR TIE DRACUL NU-TI DA VOIE SA RECUNOSTI CA AI GRESIT SAU CA AI PUTEA GRESI (infailibilule!), ASA INCAT „ATACI” SPUNAND „…vorbim limbi diferite”, „Cazi mereu ca pisica în picioare…”! – QED!

    ZICI; „…Vorbește cu cărțile pe față…” – TI S-A VORBIT CONTINUU CU CARTILE PE FATA, INSA NU ITI FOLOSESTE LA NIMIC!

    Apreciat de 1 persoană

 26. el said, on mai 31, 2015 at 2:43 pm

  boca este TESUL poporului roman inainte de Inselarea finala a lui anticrist, si raspunsul acestui popor la acest test VADESTE masura lui duhovniceasca, nu ca Dumnezeu Nu ar cunoste-o dar ca sa o VADA toti si eventual cei sinceri dar inselati din naivitate sa aibe sansa indreptarii. Asa a incercat Dumnezeu si pe Parintele nostru Avraaam si NU pentru ca nu conoseta Dumnezeu credinciosia neabatauta a lui Avraam, dar a voitt sa oa arate VADIT tutuor celor car nu erau in stare sa o vada de atunci si dintotdeauna.

  Asa face astazi Hristos si cu popprul roman, inainte ca el sa-si ia PLATA faptelor lui, il arata si ii arata CUM este el: INSELAT, LIPIT de minciuna si INSLEARE si INDARATNIC !!!!

  Plata un astfel de popor e inutul sa o numesc.

  Vort scapa ca prin foc DOAR cei cu inima curata pêntru testul urmator !
  Viata duhovniceasca nu e sedere lma confort si umblare dupa capatuirea lumeasca sau paruta „duhovnicie” ci e LUPTA NEINCETATA nu cu trupul si sangele ci cu diavolii dupa cuvantul MARELUI Apostul Pavel: „11. Imbracati-va cu toate armele lui Dumnezeu, ca sa puteti sta impotriva uneltirilor diavolului.
  12. Caci lupta noastra nu este impotriva trupului si a sangelui, ci impotriva incepatoriilor, impotriva stapaniilor, impotriva stapanitorilor intunericului acestui veac, impotriva duhurilor rautatii, care sunt in vazduh.”_______ lupta aceasta este PERMANENTA si dora DOBITOCII o ignora si se lasa purtati de parerile proprii in Ortodoxie

  Apreciat de 1 persoană

  • tanase said, on iunie 1, 2015 at 9:35 pm

   Un fragment de comentariu scris de cineva pe un alt blog;

   „…am gasit in cartea :”omul in haina de in” acest fragment scris de DANIIL STOENESCU:

   “Acest desen al Părintelui Arsenie sub formă de triptic, demn de a fi pictat în viitoarea Catedrală Patriarhală a Mântuirii Neamului -adevărată sinteză grafică a teologiei istoriei – care pare a înmănunchea întâlnirea, în viitorul eshatologic, a Ortodoxiei cu Catolicismul sau a Răsăritului cu Apusul întru întâmpinarea Celui ce vine pe nori, nu este exclus să fi fost o alternativă sau o variantă la compoziţia mesajului ecumenic şi testamentar al Părintelui, de sub crucea Mântuitorului Hristos din scena Biserica şi lumeaâ de la biserica din Drăgănescu,unde, în cele din urmă, sfinţia Sa a pictat Catedrala Sfânta Sofia din Constantinopol şi biserica Sfântul Petru din Roma, învăluite amândouă în lumina Aceluiaşi Duh Sfânt şi Soare al dreptăţii.””

   Apreciază

   • Radu Iacoboaie said, on iunie 3, 2015 at 7:13 pm

    Este clar că vor să se folosească de pictura de la Drăgănescu în maniera lor ecumenistă și pentru a crea un mai mare suport ECUMENISMULUI, deși părintele Arsenie Boca s-a pronunțat cred cel mai ferm și vehement împotriva acestei religii unice mondiale și sincretiste…

    Apreciază

   • aha said, on iunie 3, 2015 at 9:26 pm

    @radu iacoboaie
    poate si din ceea ce ai afirmat tu ai putea sa iti pui anumite semne de intrebare.
    citez: „Este clar că vor să se folosească de pictura de la Drăgănescu în maniera lor ecumenistă și pentru a crea un mai mare suport ECUMENISMULUI”
    iti poti pune macar un mic semn de intrebare despre Pr. Boca sau nu? atat te intreb.
    Sfintii lui Dumnezeu nu au lasat neclaritati. acum judeca si tu….macar logic

    Apreciat de 1 persoană

   • Altul said, on iunie 3, 2015 at 10:22 pm

    Pictura ortodoxa adevarata niciodata nu ar putea fi folosita ca suport pentru erezii. Faptul ca pictura lui Boca are si latura asta, este intr-adevar un semn bun de intrebare…

    Apreciat de 1 persoană

   • tanase said, on iunie 3, 2015 at 11:11 pm

    @aha daca ai posibilitatea sa urmaresti postarile lui Iacoboaie, o sa gasesti la el greseli logice, greseli dogmatice, inclinatie spre ecumenism, paranoia, TOATE ASTEA DEMONSTRATE, asa incat sa-i spui lui ” …judeca si tu….macar logic” – crede-ma ca e NONSENS! Doar urmareste discutiile in contradictoriu dintre Iacoboiaie si ceilalti de pe aici … si te vei lamuri definitiv!

    Apreciat de 1 persoană

   • aha said, on iunie 3, 2015 at 11:24 pm

    @tanase
    am mai avut in trecut discutii in contradictorii cu Iacoboaie si am urmarit si discutiile referitoare la Pr. Arsenie Boca. din pacate…nu stiu daca il poti intoarce pe un om daca ii arunci cuvinte ….sa zicem „neortodoxe”. chiar daca ai dreptate. asa gandesc eu. e adevarat ca trebuie marturisit adevarul…dar nu cu apelative gen „idiot”. eu cred ca nu face decat sa se puna paie pe foc…daca nu chiar busteni. nu m-am referit neaparat la tine.
    Iacoboaie isi va da arama pe fata daca e infiltrat…si daca e cu adevarat in cautarea adevarului sunt convins ca Dumnezeu nu il va lasa asa! dar adevarul trebuie spus. indiferent cine e „aha” , „iacoboaie” sau „tanase”.
    iarta-ma pentru interventie. nu a fost cu rautate.

    Apreciază

   • Altul said, on iunie 4, 2015 at 12:56 pm

    @aha. Iacoboaie te poate face sa scoti astfel de cuvinte din tine. Uita-te si tu ca inca nu recunoaste invatatura ortodoxa despre icoana, nici la o chestie mica gen cine l-a inlocuit pe Iuda, nu recunoaste ca greseste. Ii schimb umbla cu acuze de „erezie” ca sa nu mai zic de alea de „securist” si mai stiu eu ce. Deci in loc sa zica: „da frate, am gresit, Sfantul Apostol Pavel nu l-a inlocuit pe Iuda”, el imi zice ca eu cad mereu in picoare. Adica…?!?!?!?!. Denota o problema la biblique asta si nu o zic cu nici-un fel de rautate.

    Si uita-te si mai jos cum atunci cand a fost prins cu mata-n sac, a zis ca am tehnici de tortura si sa recunosc ca sunt in serviciile secrte. Scuze, dar omul chiar traieste intr-un univers paralel, iar daca el nu are de gand sa se trateze, macar altii sa arate cum e el de fapt.

    Apreciat de 1 persoană

   • tanase said, on iunie 4, 2015 at 1:14 pm

    @aha fii pe pace frate, apreciez sinceritatea si mai ales bunul simt. Insa cand e vorba de probleme duhovnicesti, la asa ceva nu pot si nu vreau sa fac nici o abatere. Foarte putini dintre cei carte comenteaza pe blogul „saccsiv” isi dau seama cu adevarat de dimensiunea profunda a Adevarului Ortodox, si inca mai putini realizeaza „arta subtila” a atacurilor ce vin dinspre promotorii „dreptei” credinte. Ce e mai dureros, in realitate, e faptul ca acesti „aparatori” ai „valorilor” ortodoxe sunt capabili de sacrificiu suprem pentru a apara „adevarurile” lor de credinta, si nu poti face nimic sa-i convingi, oricat ai incerca sa folosesti cu ei „duhul blandetii”. Iar daca nu crezi ca iti spun, verifica te rog pe blog si vezi ca lui Iacoboiaie i s-a raspuns de foarte multe ori cu delicatete, cu bun-simt iar efectul a fost contrar. Asa incat el nu s-a dovedit a fi altceva decat „pagan si vames”, iar cu astia nu o poti scoate la capat niciodata.

    In psalmul 57:1 scrie; „1. De grăiţi într-ADEVAR dreptate, DREPT JUDECATI, fii ai oamenilor”. Acum cata „dreapta judecata” are Iacoboaie, chiar nu mai e nevoie sa reproduc. Tot in acest psalm 57 la versetul 4 si 5 sta scris; „4. MANIA lor după asemănarea SARPELUI, ca a unei VIPERE SURDE, care-SI ASTUPA URECHILE EI,
    5. Care NU VA AUZI GLASUL descântătoarelor, al vrăjitorului care vrăjeşte cu iscusinţă”.

    Acestea se intampla datorita nebuniei data de mandrie ce nu-l lasa pe om sa se increada decat in mintea lui si nu in alte invataturi. Intelegi ca oamenii de genul asta isi fac idol din insasi mintea lor? Ratiunea fiindu-le pervertita, toate le vede pe dos.

    In realitate acesti sarmani oameni nu sunt altceva decat „gazde” ale duhurilor necurate, care le paraziteaza ratiunea, vointa si sentimentele, facandu-i niste caricaturi.

    Zici; „…Iacoboaie isi va da arama pe fata daca e infiltrat…si daca e cu adevarat in cautarea adevarului sunt convins ca Dumnezeu nu il va lasa asa!” – pai el in realitate vrea doar doar CONFIRMARI ale „adevarului” pe care DEJA SI L-A INSUSIT, tu nu vezi ca NU-I TREBUIE ALT ADEVAR? Iar Iacoboiae nu e interesat sa se lase indrumat de Harul Duhului Sfant, insasi Dumnezeu respecta vointa omului, asa incat nu-l va ajuta ca timp se va calauzi dupa propria minte eretica!

    Numai bine!

    Apreciat de 1 persoană

   • tanase said, on iunie 4, 2015 at 4:38 pm

    @aha – iti lansez o provocare (in sensul bun al cuvantului) prin a te invita sa-mi raspunzi la urmatoarea intrebare: Daca esti constient ca in mijocul celor dragi ai tai, se afla un pericol de moarte (vesnica in cazul nostru) cum procedezi sa inlaturi acest pericol fara a afecta (in sens negativ), viata lor?

    „…asa gandesc eu. e adevarat ca trebuie marturisit adevarul…dar nu cu apelative gen „idiot”. eu cred ca nu face decat sa se puna paie pe foc…daca nu chiar busteni…” – ca sa intelegi ca nu intotdeauna merge cu „duhul blandetii” asa cum spui, citeste cum a procedat in final pr. Cleopa cu pr. Ioil de la Rarau si ai sa te lamuresti.(http://www.crestinortodox.ro/comunitate/group.php?group_id=365)

    ” dar adevarul trebuie spus. indiferent cine e „aha” , „iacoboaie” sau „tanase”.” – asa este, adevarul este deasupra tuturor!

    Apreciază

   • aha said, on iunie 4, 2015 at 8:46 pm

    @tanase
    de obicei nu imi plac provocarile, nici chiar cele considerate in sens bun, dar am avut parte de asa ceva si rugaciunea face mult. si pe langa rugaciune mai trebuie si altceva….chiar sa iti para rau ca fratele tau nu a inteles…sa iti pese de el cu alte cuvinte. si sa te rogi si pentru tine ca nu cumva sa aluneci tu insuti in „pareri bune” despre tine insuti. asa ca nu accept provocarile.

    Apreciază

   • tanase said, on iunie 4, 2015 at 11:51 pm

    @aha – te inteleg si iti respect decizia.
    Daca insa ai fi avut curiozitatea cat de mica sa citesti cum a procedat in final pr. Cleopa cu pr. Ioil de la Rarau, poate ai fi reusit sa-ti dai seama ca, in cazul pr. Ioil, cu siguranta s-au facut rugaciuni … calugaresti (nu mirenesti), avand ca rezultat plecarea lui Ioil de la calugarie.(http://www.crestinortodox.ro/comunitate/group.php?group_id=365)

    ” si pe langa rugaciune mai trebuie si altceva….chiar sa iti para rau ca fratele tau nu a inteles” – doar nu iti imaginezi ca imi pare bine de starea in care el se afla? Serios gandeste-te un pic macar inainte de a scrie asa ceva.

    „…sa iti pese de el cu alte cuvinte” – pentru el nu mai am alte cuvinte. Poate ca tu ai „experienta” ta in astfel de cazuri si, cine stie, ai avut „poate” succese in situatii de genul asta de tot faci vorbire despre „alte cuvinte”! Eu am experienta mea, am cunoscut suficienti oameni cu probleme psihice, asa incat, pot sa-ti confirm cu certitudine ca, nu la toti merge cu „blandetea” sau cu „vorba buna”. Si asta ar fi trebuit sa o stii si tu pana acum, sunt exemple, chiar in jurul nostru cu miile, oameni carora nu le poti schimba comportamentul doar cu „alte cuvinte”, mai ales daca sunt demonizati sau sufera de boli psihice.

    „…sa te rogi si pentru tine ca nu cumva sa aluneci tu insuti in „pareri bune” despre tine insuti.” – am sa ma rog, multmesc.

    P.S. Avva Antonie cel Mare a profetit; „Va veni vremea ca oamenii să înnebunească şi când vor vedea pe cineva că nu înnebuneşte se vor scula asupra lui, zicându-i că el este nebun, pentru că nu este asemenea lor” – nu sunt deloc curios sa stiu cum vei folosi tu, in viitor, „alte cuvinte” atunci cand o vor lua oamenii razna si ce rezultate vei avea!

    ” asa ca nu accept provocarile.” – in regula, in cazul asta nu este necesar sa imi mai raspunzi.

    Numai bine!

    Apreciază

  • Altul said, on iunie 4, 2015 at 1:54 pm

   Partea cea mai nasoala cu Iacoboaie este ca lui i-a intrat in cap ca e „aparator al ortodoxiei”. NU conteaza ce apara, cum apara, el asa se crede si pentru ca lumea indrazneste sa-l critice pe EL, aparatorul, a dezvoltat si o manie a persecutiei in care orice i-ai zice, tu nu vrei sa-i corectezi greselile ci vrei sa-l „persecuti” pe „aparatorul ortodoxiei”. Vezi si cum face mereu insinuari impotriva celor ce-l contrazic: „nu cumva ai legaturi cu masoneria?”, „nu cumva lucrezi la serviciile secrete?”. Astea nu sunt manifestari normale. Nici din punct de vedere social, iar cand vrei sa faci apologetica, cu atat mai mult nu sunt normale.

   Apreciat de 1 persoană

   • tanase said, on iunie 4, 2015 at 3:55 pm

    @Altul – la Iacoboaie „mania persecutiei” este însoțită de un „delir de grandoare”. In legatura cu aceasta se precizeaza urmatoarele „bolnavul considerând că este persecutat deoarece, având calități deosebite, stârnește invidia dușmanilor săi, care caută din aceste motive să-l distrugă fizic sau moral”.(http://ro.wikipedia.org/wiki/Mania_persecuției)
    Partea „proasta”, in cazul acesta, este ca Iacoboaie are o inteligenta peste medie si asta se vede dupa modul in care este mobilizat sa lupte, in felul asta paranoia isi arata cu adevarat fata dupa reactia pe care o are in cazul conflictului de idei. El nu cedeaza usor ci dimpotriva, aste extrem de perseverent in „credinta” lui.
    Are mintea vatamata iar a face „apologetica” unul ca el, este extrem de periculos pentru oamenii slabi in credinta, intrucat, prin forta convingerii personale poate sa-i abata pe acestia de la dreapta credinta, ducandu-i astfel pe acestia la moarte spirituala!

    Apreciat de 1 persoană

   • Altul said, on iunie 4, 2015 at 4:59 pm

    Vezi ca deja unii il cred erou al ortodoxiei pentru ca il apara pe Boca. Nu se uita nimeni la ce erezii a spus ca sa-l apere pe Boca, dar pentru unii nici nu mai conteaza, cat timp pun persoane deasupra Bisericii.

    Apreciat de 1 persoană

   • tanase said, on iunie 5, 2015 at 12:07 am

    A spuso cat se poate de clar pr. Paisie Aghioratul „Cei care nu vor avea intentie buna, care nu vor fi luminati, se vor insela in anii apostaziei”. Din pacate mare lucru nu prea se mai poate face, acum traim vremurile in care se spune „Cine e nedrept, să nedreptăţească înainte. Cine e spurcat, să se spurce încă. Cine este drept, să facă dreptate mai departe. Cine este sfânt, să se sfinţească încă”. (Apocalipsa 22;11) Sau cum spunea par. Adrian Fageteanu „sauve qui peut!”

    Apreciat de 1 persoană

 27. mircea.v said, on mai 31, 2015 at 2:43 pm

  Ce m-a invatat Parintele Boca despre minuni:

  „A facut Iisus minuni – si oamenii cred ca cele mai mari sant cele ce privesc sanatatea trupului. Dar marea minune a Invierii din morti e ceea ce marturisim cand zicem: „astept invierea mortilor si viata veacului ce va sa vie”.
  Abia atunci va scapa firea omului de slabanogie.
  Pana atunci are putinta de a scapa de pacate. Si aceasta este o minune mai mare decat a tamadui un stomac, o mana uscata sau repararea unui ochi. Sunt lucruri grele si acestea, dar n-au nimic religios in ele. Le fac si medicii.
  In definitiv ce cere omul? Omul cere mereu lui Dumnezeu minuni.
  Dar Domnul? Dumnezeu cere omului sfintenia pe care a pierdut-o. Acesta-i singurul lucru pe care-l cere si Dumnezeu din partea omului. Iar sfintenia vietii o pot avea si oamenii cu trup neputincios.”

  Apreciat de 1 persoană

  • el said, on mai 31, 2015 at 6:26 pm

   errata pentru guru care zice: „Sunt lucruri grele si acestea, dar n-au nimic religios in ele. Le fac si medicii.”____
   Doctorul NU vindeca cu acelasi mecanism ca Dumnezeu cand face minunea vindecarii, altfel nu ar fui nicxi o deosebire intre lucrarea harului si cea lumeasca a medicului care poate fi si un ateu sau un eretic !!!

   micrea boca vorbea BALARII…. si ceea ce „brodea” el in scrierile lui este PLAGIAT, ceea ce auzise de la Sfinti si prezenta si el prin prisma mintii lui SMINTITE !

   Sursa curata a Invataturilor Sf Parinti ati UITAT-o:n-ati cunoscut-o NICIODATA si va adapati cu otrava si spurcaciunea de la boca !
   la boca din 3 fraze una e cu greseala ….

   Apreciat de 2 persoane

   • mircea.v said, on mai 31, 2015 at 11:15 pm

    Normal ca mecanismul nu e acelasi. Ideea era alta.

    Apreciat de 1 persoană

   • el said, on iunie 1, 2015 at 8:53 am

    daca nu au acelasi mecanism si lucrare in ele CUM spune guru: „acestea, dar n-au nimic religios in ele.”____ ti se pare ca darul, harisma vindecarilor este „NIMIC religios” ca sa citez sintagma nefericita a INSELATULUI?

    mircea tu cu mintea/priceperea stai prost in rest esti ….baiat „citit” de la ERETICI

    Apreciat de 1 persoană

 28. român said, on mai 31, 2015 at 10:51 pm

  Va să zică un om al lui Dumnezeu nu mai poate să facă minuni în numele lui Dumnezeu că vin unii și strigă precum cărturarii și fariseii din vechime: e de la diavol.
  Părintele Arsenie Boca multe minuni a făcut în numele lui Dumnezeu și multe mii de oameni a ajutat în timpul comunismului, iar astăzi ajută milioane, ajută un întreg popor român.
  Arsenie Boca a devenit un adevărat simbol al renașterii spirituale și naționale a poporului român. Și lucrul acesta deranjează dușmanii de moarte ai neamului românesc. Se știu ei, nu-i mai pomenesc eu aici.
  Cei care-l neagă pe acest mare Părinte al neamului românesc neagă de fapt cuvintele Mântuitorului, Care zice:
  „Cel ce crede în Mine – precum a zis Scriptura – râuri de apă vie vor curge din inima lui.” In 7,38
  „Adevăr, adevăr vă spun: Cel ce crede în Mine va face şi el lucrurile pe care le fac Eu.”
  In 14,12
  Și Arsenie Boca omul lui Dumnezeu a făcut minuni în numele lui Dumnezeu pentru a ajuta un popor căzut în robia ciumei roșii venită de la răsărit. A făcut minuni pentru a sădi din nou speranța în inima unui popor pustiit de comunism în anii ateismului feroce.
  Arsenie Boca nu a făcut minuni în vreo mănăstire izolată, din pustie, din vremea Sfinților Părinți, ca să tragem automat concluzia minunile lui ar fi de la diavol. Acolo în pustie, în comunități izolate era posibil ca satana să ispitească. Însă a veni acum și a generaliza, fără a ține seama de contextul în care s-au săvârșit acele minuni, este o dovadă fie de îngustime a minții, fie de rea credință. Ce facem acum, înființăm inchiziția ortodoxă și-l ardem pe rug pe Părintele Arsenie Boca?
  Părintele Arsenie Boca face parte din galeria marilor Părinți ai neamului românesc și a fost un dar de la Dumnezeu în vremuri de restriște și de mare cumpănă pentru poporul român, atunci când însăși ființa lui ca popor era amenințată. Minunile săvârșite de către Arsenie Boca au venit cu adevărat de la Dumnezeu și au venit întru întărirea și salvarea poporului român căzut în robia comunistă.

  Apreciat de 1 persoană

  • Radu Iacoboaie said, on iunie 1, 2015 at 10:46 pm

   ,,Arsenie Boca a devenit un adevărat simbol al renașterii spirituale și naționale a poporului român. Și lucrul acesta deranjează dușmanii de moarte ai neamului românesc.”

   FOARTE BINE FORMULAT ȘI … ADEVĂRAT!

   Apreciază

  • Altul said, on iunie 2, 2015 at 1:02 am

   @roman

   Dupa cate stii tu din invatatura de credinta ortodoxa, sfintenia se recunoaste dupa minuni sau dupa credinta? Este absurd sa spui ca cineva joaca rol de Inchizitie pentru Boca, fara sa meditezi putin la cateva chestii putrede din activitatea lui. Citezi din Scriptura, dar uiti ca in Scriptura scrie sa „cercetam duhurile” si de asemenea si Hristos ne indeamna sa fim atenti si sa cunoastem dreptul dupa roade. Ori roadele lui Boca nu sunt din cele mai frumoase. Deci nu e „Inchizitie”, ci pur si simplu respectam indemnul Scripturii.

   Apreciat de 1 persoană

   • român said, on iunie 2, 2015 at 9:10 pm

    @Altul

    „Sfinţi pot fi cei care au dreapta credinţă, care duc pe pămînt viaţă cu totul sfîntă, cei care iubesc desăvîrşit pe Dumnezeu şi pe oameni, cei care se roagă neîncetat cu adînc de smerenie şi sînt gata să-şi dea şi viaţa pentru Biserică. Semne ale sfinţeniei sînt darurile facerii de minuni.”-http://paginiortodoxe2.tripod.com/predici_cleopa_duminici/dumin01rusalii_tuturor_sfintilor.html
    Părintele Arsenie Boca a iubit pe Dumnezeu și pe oameni. Oameni cărora le-a făcut mult bine. A pătimit și a murit pentru Biserică, adică pentru Hristos. Pentru toate acestea și mai ales pentru a fi de folos semenilor săi căzuți în robia comunistă, Părintele Arsenie Boca a primit de la Dumnezeu harisme, adică daruri duhovnicești.
    „Iar în ceea ce priveşte darurile duhovniceşti …..
    nimeni nu poate să zică: Domn este Iisus!, decât întru Duhul Sfânt.
    Sunt felurimi de daruri duhovniceşti, dar e Acelaşi Duh; şi sunt felurimi de slujiri, dar e Acelaşi Domn; şi felurimi de lucrări sunt, dar Acelaşi Dumnezeu este Cel care pe toate în toţi le lucrează. Şi arătarea Duhului i se dă fiecăruia spre folosul tuturor.
    Unuia i se dă prin Duhul cuvânt de înţelepciune; iar altuia, cuvânt de cunoaştere, potrivit Aceluiaşi Duh; şi unuia într’Acelaşi Duh i se dă credinţă; iar altuia, darurile vindecărilor, într’Acelaşi Duh; unuia, faceri de minuni; iar altuia, profeţie; unuia, deosebirea duhurilor; iar altuia, felurimea limbilor; iar altuia, tălmăcirea limbilor.
    Şi pe toate acestea Unul şi Acelaşi Duh le lucrează, fiecăruia în parte împărţindu-i după cum vrea El.” 1Co 12,1-11
    Și Duhul Sfânt a dat Părintelui Arsenie după cum a vrut El, nu după cum ar fi vrut denigratorii Părintelui din ziua de azi.
    Vedem mai sus, „Semne ale sfinţeniei sînt darurile facerii de minuni.”- ne spune un alt mare Părinte.
    Sigur, sigur cercetați duhurile. Cercetați….
    „Iubiţilor, nu daţi crezare oricărui duh, ci puneţi duhurile la’ncercare, dacă sunt de la Dumnezeu; pentru că mulţi profeţi mincinoşi au ieşit în lume.
    Întru aceasta să cunoaşteţi voi duhul lui Dumnezeu: fiece duh care-L mărturiseşte pe Iisus Hristos ca venit în trup, este de la Dumnezeu; şi fiece duh care nu-L mărturiseşte pe Iisus, nu este de la Dumnezeu; el este al lui Antihrist, despre care aţi auzit că vine, şi acum chiar este în lume. 1In 4,1-3
    Nu L-o fi mărturisit oare Arsenie Boca îndeajuns pe Hristos, atunci când a pătimit prin pușcăriile comuniste și temnițele securiste, atunci când a fost hărțuit o viață întreagă, atunci când i s-a mai interzis să slujească în biserică (slugilor comuniste nu le-a interzis niciodată securitatea să slujească), sau atunci când și-a dat viața înfruntând pe dictator?
    Da, în mod sigur cunoaștem dreptul după roade. Și Părintele Arsenie Boca multă roadă a adus, aleasă, de soi nobil. Pentru roada lui cea bună l-au căutat mii și mii de oameni, iar astăzi milioane îl caută, și nu după aguridă. Că s-a săturat tot creștinul ortodox din țara aceasta de câtă aguridă îi oferă Instituția Bisericii din ziua de azi. Că doar te uiți la patriarhul Daniel și ți se strepezesc dinții.

    Apreciat de 1 persoană

   • Altul said, on iunie 2, 2015 at 10:56 pm

    @roman

    Complet de acord, dar presupun ca realizezi ca Sfantul Ioan nu se referea la orice marturisire a lui Hristos, ca doar Hristos a zis ca „multi vor veni in numele Meu”. Si catolicii il marturisesc pe Hristos in trup, dar asta nu inseamna ca sunt Biserica. Corect?

    Da, a stat la inchisoare, da din pacate nici asta nu este semn al sfinteniei, pentru ca si Vladimir Ghika a fost prigonit de securisti si asta nu il face sfant ortodox. E regretabil, dar nu e semn al sfinteniei.

    Si atentie la interpretarile Scripturii! Duhul da cum vrea El, dar Duhul nu se contrazice pe Sine si nu lucreaza in Biserica intr-un fel, iar prin Boca in alt fel, dar contradictoriu! Si nici nu are cum sa dea Duhul impotriva credintei, din moment ce acelasi Sfant Duh, prin gura Sfantului Apostol Pavel, anatemizeaza pe oricine inoveaza in chestiuni de credinta!

    Cat timp credinta lui Arsenie Boca este indoielnica, nu poti sa crezi asa ceva. Nu il prigoneste nimeni, nu inteleg de ce prostiile lui Iacoboae va influenteaza pe toti. Dar atunci cand credinta e discutabila, e absolut normal sa fii precaut, indiferent de „harismele” pe care le are persoana in cauza. Pentru un ortodox e mult mai important sa pastreze credinta curata, asa cum ne invata Scriptura si Traditia, decat sa canonizeze o persoana care poate a fost in inselare! Sunt pline paginile din Paterice cu amagiti care crezand ca se inchina sfintilor, se inchinau de fapt dracilor. Vrei sa cazi in asa ceva? Nu iti cere nimeni sa-l prigonesti pe Boca, trebuie doar sa fii pregaut si sa stai in credinta ortodoxa.

    „Deci, dar, fraţilor, staţi neclintiţi şi ţineţi predaniile pe care le-aţi învăţat, fie prin cuvânt, fie prin epistola noastră” (Tes 2:15).

    Poate ti-a scapat ce a zis Sfantul Paisie Velicicovski: „Sfintenia adevaratilor barbati sfinti…nu se cunoaste musai dupa minuni (caci si paganii, si ereticii pot face minuni cu ajutorul diavolului), ci dupa adevarata credinta ortodoxa, dupa felul in care pazeste cu grija dogmele dumnezeiesti, urmeaza toate canoanele apostolesti si sobornicesti si traditiile Bisericii Ortodoxe si dupa vietuirea fara de prihana, urmand toate poruncile evanghelice si patristice”.

    Eu, de exemplu, nu vreau decat sa se faca lumina. Daca Boca a fost inselat, nu am de ce sa-l recunosc de sfant. Daca se va dovedi altceva, sunt primul care il va recunoaste. Pana atunci, pe pictorul lui Francisc si al lui Ulfila, nu am motive dogmatice sa-l recunosc de sfant. Voi toti insirati argumente sentimentale, ceea ce nu este in regula dpdv ortodox. Sentimentalismul religios (pietismul) e considerat erezie in Biserica, asa ca fiti atenti.

    Cele bune!

    Apreciat de 1 persoană

 29. Altul said, on iunie 1, 2015 at 12:20 am

  Nici-o problema Iacoboaie. Iti place sa dai replica, dar si mie imi place. SI sa vezi cum din nou te faci de ras. In primul rand nu pot sa nu remarc ca in timp ce te plangi ca oamenii au ceva cu tine si insinueaza, comentariile tale sunt pline de insinuari si ad hominem.

  a) Nu stiu de ce Francisc de Assisi vorbesti tu, dar cel pictat de Boca a murit la aproape 200 de ani dupa schisma. Si cat timp nu exista o certitudine ca s-a botezat si s-a lepadat de erezii, nu poate fi pictat ca sfant, indiferent de ce i s-o fi descoperit lui Boca. Si oare doar lui Boca sa i se fi descoperit asta? Sfantul Ignatie si nu numai sa-l considere un inselat si taman lui Boca sa i se faca descoperiri? Iar canoanele picturii sunt foarte clare: se picteaza sfintii recunoscuti de Biserica, ca nu e Boca Biserica, sa decida el cine e sfant si cine nu. Iar la 200 de ani dupa schisma, papismul avea filioque, azimele, scolastica si deja incepuse procesul transformarii papei in „vicar al lui Hristos”. Probabil nu ai citit in viata ta istorie, ca altfel ai stii chestiile astea de gradinita.

  b) Boca cel mai vehement impotriva ecumenismului? Inseamna ca nu stii ce inseamna sa te exprimi vehement din punct de vedere patristic si nici nu stii ca in tara au fost marturisitori adevarati, dar pentru ca nu sunt guru, nu ii stie nimeni: Sfantul Ioan Iacob, Parintele Arsenie Papacioc, Parintele Antim cel pomenit deja intr-un articol, Parintele Adrian Fageteanu (care nu era de acord nici cu Boca) si multi altii. Ca a spus Boca o data ca ecumenismul e erezie si pe urma nu a mai zis nimic, ba chiar l-a pictat pe Francisc…e fix zero. Va place sa va amagiti.

  c) Faci doua afirmatii foarte grave despre mine si anume ca ma consider teolog si ca ii apar pe farisei. Nu ii apar pe farisei, am reprodus citatul biblic intocmai. Hristos a zis ca au lasat partile grele, Hristos a zis ca pe unele trebuia sa le faca si pe cele care le faceau deja nu trebuiau sa le lase. Nu esti de acord cu Hristos? Nu esti de acord cu talcuirile Sfintilor Parinti? Si ca tot ai adus aminte de vamesul si fariseul, vezi talcuirile acelorasi Sfinti Parinti la acea parabola: trebuie sa respectam credinta ca fariseul si sa avem pocainta vamesului. Daca ai fi cititi vreodata Iacoboaie, ai fi stiut.

  d) Zici asa: „Am spus mult mai multe despre icoane. Am spus că iconoclasmul este o erezie. Tu confunzi dogma cu cultul icoanelor… Nu înțelegi ce sunt cu adevărat dogmele. Nu cred că ești teolog de nici o culoare.”

  In afara faptului ca iti termini comentariul in stil peiorativ, prima parte arata si cata teologie stii, si cata logica ai. Recunosti ca iconoclasmul e erezie, dar negi in continuare dogma icoanelor. Iconoclasmul nu avea cum sa fie erezie daca nu se opunea unei invataturi de credinta revelate de Dumnezeu, sau cum s-ar spune mai pe scurt, dogma. Deci ori cultul icoanelor nu e dogma si iconoclasmul nu erezie, ori cultul icoanelor e dogma si iconoclasmul e erezie.

  Intr-un articole pe care tu l-ai postat aici spune asa:

  „teologia icoanelor in lumina traditiei dogmatice si canonice ortodoxe, asa dupa cum a fost ea afirmata si intarita de hotararile dogmatice si canonice ale sinoadelor Bisericii Ortodoxe Ecumenice si transmisa de Sfintii Parinti de-a lungul secolelor, indeosebi in perioada iconoclasmului.”

  „A nu respecta acest cult, inseamna deci a huli Duhul Sfant sub inspiratia caruia Parintii sinodali au formulat dogma cinstirii icoanelor, si a ne lipsi de acele carti deschise spre aducere aminte de Dumnezeu si spre cinstirea Lui, care raman icoanele.”

  http://www.crestinortodox.ro/sarbatori/duminica-ortodoxiei/teologia-icoanelor-lumina-traditiei-dogmatice-ortodoxe-68867.html

  Deci pentru icoane s-au dat hotarari (orosuri) sinodale dogmatice si este considerata dogma, iar tu negi in continuare asta. Tinand cont ca persisti in gandirea asta eretica, eu personal consider ca deja, dupa atatea zile, pot sa consider ca esti cu adevarat sub anatema Sinodului VII Ecumenic.

  Apreciază

  • Altul said, on iunie 1, 2015 at 12:38 am

   Continuare

   e) Asa cum nu esti atent si niciodata nu vei fi un partener de discutii normal, asa si in cazul a ceea ce am spus eu la sfarsit ai dovedit ca nu intelegi nimic. Eu nu am spus ca esti mason. Tu ziceai ca lumea va face fanatici intocmai ca masonii, asta dupa ce tu inainte ne numisei extremisti (care e aceeasi chestie). De unde rezulta ca si tu te asemeni cu masonii, dupa propriile-ti cuvinte. Nu vei intelege nici asta, pentru ca logica ta nu o depaseste pe cea a unui copil de 3 ani, dupa cum se vede si in chestiunea iconoclasmului.

   Cat despre dezlantuirea nevrotica de la sfarsit ca vrem sa scapam de tine ca nu stiu ce…du-te si spala-te pe fata Iacoboaie. Te crezi mult mai important decat esti. Iti zic eu ce esti: unul cu mult timp care e top commenter pe saccsiv si care insira niste chestiuni anti-ortodoxe ca sa-l apere pe Boca, in rest nu reprezinti altceva pentru mine. Eu iti raspund nu ca ma incomodezi tu, ci sa vada altii care te-ar crede ce prostii poti sa spui.

   In alta ordine de idei:

   Nu m-ai lamurit cu minciunica aia cu „lucrarea Sfantului Ioan Gura de Aur”

   Nu inteleg ce e cu comentariul ala la cuvintele Sfantului Paisie. El spune clar ca trebuie sa respectam cu strictete dogmele, canoanele si traditiile ortodoxe, ca fiind toate revelate de acelasi Duh. Tu vii si spui ca e ultra-ortodox cel care face toate astea. Tu nu intelegi ca e porunca lui Hristos sa nu stricam nimic din ce a invatat el, ca altfel vom fi mici in Imparatia Cerurilor (Mt. 5:19).

   Tu nu intelegi ca problema fariseilor nu era rigorismul, ci rigorismul literei lipsit de Duh, dupa cum arata si Mantuitorul. Ai ajuns si tu ca ecumenistii sa relativizezi si Scriptura si invatatura de credinta pentru Boca. Nici nu ai idee la ce hule te pretezi.

   Tu, cu alte cuvinte, incerci sa induci ideea ca a respecta cu strictete invatatura Bisericii exprimata in dogme, canoane si altele e farisesim. Nu prietene, fariseism este sa ramai la litera, ca doar Hristos, care conduce prin Duhul Biserica la tot adevarul nu dadea canoane ca sa avem noi ce sa incalcam. Iti dai seama cam cata logica ai si aici, nu?

   Inchei si cu un alt pasaj biblic pe care Iacoboaie, tu il contrazici:

   „Deci, dar, fraţilor, staţi neclintiţi şi ţineţi predaniile pe care le-aţi învăţat, fie prin cuvânt, fie prin epistola noastră” (Tes 2:15).

   Cum adica sa stam neclintiti in predanii? NU! Pentru noi, pictura eretica a lui Boca e mai importanta decat predaniile Bisericii! Si mai e si teama ca ne face Iacoboaie farisei pentru ca respectam predania!

   Apreciat de 1 persoană

   • Radu Iacoboaie said, on iunie 1, 2015 at 11:01 pm

    Nu are sens s-o lungim… Orgoliul tău tinde să ia proporții năucitoare și nu vreau să fiu piatră de poticnire pentru mântuirea ta… Cum dădea un citat ,,mircea v.”, trebuie să fim blânzi cu cei care ne jignesc… Și fratele ,,Apologetica” recomanda cam la fel… Răul nu poate fi învins decât cu binele, prin iubire… Eu nu te jignesc, nu te acuz, mărturisesc adevărul și lupt pentru adevăr… TU LUPȚI DOAR CA SĂ MĂ CONVINGI CĂ GREȘESC ȘI DOAR TU EȘTI CEL CARE AI DREPTATE (ÎNTOTDEAUNA S-AR PĂREA) ȘI DEȚII ADEVĂRUL ABSOLUT…

    Apreciază

   • Altul said, on iunie 2, 2015 at 12:56 am

    Nici eu nu te-am acuzat de nimic Iacoboaie. In afara de ce ai scris negru pe alb, ca icoana nu e dogma, care este erezie ce trebuie taxata si altele, in rest nu te-am acuzat de nimic din banuieli si presupuneri. Tu in schimb ma acuzi inclusiv in acest comentariu si dovedesti o data in plus ca nu esti sincer cu tine insuti in primul rand, dar si cu restul. Daca erai cu adevarat sincer si voiai sa biruiesti raul cu iubirea, ai fi recunoscut de 10 ori pana acum unde ai gresit. Faptul ca nu accepti nici in ruptul capului, dupa atatea dovezi clare si concise, ca ai gresit si vrei sa te scoti tot pe tine ala care „biruieste raul cu iubirea” denota in continuare duhul strain de ortodoxia patristica pe care il porti cu tine.

    Eu iti doresc luminare, pana nu e prea tarziu si pana nu o sa te dovedesti un luptator inversunat contra Predaniei Bisericii si a celor care o apara. Momentan, se pare ca asta devii. Si inselarea mai mare e ca tu crezi ca o faci pentru o „ortodoxie” inventata de tine. Dar…iadul e pavat cu intentii bune, iar dracii se prefac in ingeri de lumina.

    Apreciat de 1 persoană

   • Radu Iacoboaie said, on iunie 2, 2015 at 11:43 pm

    Altul

    Te pricepi să învârți cuvintele cu meșteșug și mai ai și tenacitate… Dar unde nu greșesc, nu am ce recunoaște… Și cei din închisorile comuniste erau bătuți, torturați, agresați mereu verbal și fizic, doar PENTRU A RECUNOAȘTE NEADEVĂRURI ȘI A-I TURNA PE ALȚII… Sincer, ai lucrat până acum pentru serviciile secrete oricare ar fi acestea?… Pentru că psihologia ta și strategiile tale îmi par evidente… Am dreptul să analizez aceste aspecte dar nu te acuz de nimic… Vorbește cu cărțile pe față…

    Apreciază

   • Altul said, on iunie 3, 2015 at 1:08 am

    Nu Iacoboaie, de fapt sunt Bugs Bunny sub acoperire si pentru ca mi-ai furat morcovul, am venit sa te iau la ture pe aici. Si cum nu mi-a iesit, uite ca m-ai prins. Eu sunt urecheatul din desene animate si azi am iesit prin televizor! Si eram cat pe ce sa te pacalesc….

    Sarind peste ridicolul situatiei acum, inca nu ai recunoscut cultul icoanelor ca fiid dogma, iar asta e cel mai important, in rest ce ai gresit am redat destul de mult zic eu mai sus. Nu cred ca e cazul sa reiau ce e scris deja, nu?

    Te simti torturat Iacoboaie? Trebuie sa te canonizam ca mucenic de azi? Dar martirii ereticilor nu sunt martiri sa stii. Si inca esti sub anatema Sinodului VII Ecumenic din moment ce te fofilezi sa recunosti decizia DOGMATICA a acestui sinod cu privire la icoane.

    Apreciat de 1 persoană

   • Radu Iacoboaie said, on iunie 3, 2015 at 7:05 pm

    Martirii ereticilor??? Despre care vorbești drăguțule?… Așa vorbești de SFINȚII ÎNCHISORILOR?… Știm faza cu ,,martirii ereticilor nu sunt mucenici…” Cât dispreț reiese din umorul tău negru… Mai ales când este vorba despre lucruri extrem de serioase… O dai pe glumă și gata… Hocus-pocus, ai rezolvat problema, magicianule… Care îl acuzi pe sfântul Arsenie Boca de vrăjitorie cu confrații tăi de ,,suferință”… Că ați ,,suferit” enorm din cauza învățăturilor și popularității tot mai mari a sfinției sale…

    Apreciază

   • Altul said, on iunie 3, 2015 at 8:26 pm

    Iacoboaie, ai atentia unei gaini. De fapt…mai rau. Unde am spus eu de Sfintii Inchisorilor? Mai citeste o data paragraful cu pricina. Ori esti batut in cap si ai o problema de intelegere care trebuie tratata, ori tanase are dreptate si esti ipocrit si sucesti sensurile asa cum vrei tu.

    In alta ordine de idei, inca astept. Si nu iti mai zic ce, pentru ca deja am zis de doua ori si am scris un roman p-aici pentru tine.

    Apreciat de 1 persoană

   • Radu Iacoboaie said, on iunie 4, 2015 at 12:37 am

    Da. Recunosc că am crezut că te referi la Sfinții Închisorilor când ai pomenit de ,,martirii ereticilor”… Mi-am adus aminte că cineva dintre voi l-a numit eretic pe părintele Arsenie Boca, și că mucenicia nu-l mântuiește… Fiind unul din Sfinții Închisorilor, adevăr contestat iarăși de către voi cei care îl huliți și îl denigrați…

    Apreciază

   • Altul said, on iunie 4, 2015 at 12:48 pm

    Am mai zis o data si o mai repet. Nu il hulesc si denigrez pe Boca si este sfant al inchisorilor in masura in care a fost cu adevarat ortodox. Daca doar faptul ca a fost in inchisoare il face sfant, poti sa te inchini si lui Vladimir Ghika de azi. Dar si daca l-as huli pe Boca, tot nu se compara cu nebuniile pe care le-ai scris tu impotriva asezamintelor Bisericii. Ridica piatra Iacoboaie dupa ce te cureti tu de ale tale, mai ales ca ale tale, si nu mai reiau povestea de ce, ce si cum, sunt erezii.

    Apreciat de 1 persoană

 30. emmma said, on iunie 1, 2015 at 10:30 pm

  Adevarul de la ADEVARUL 🙂

  http://adevarul.ro/locale/hunedoara/secretul-arsenie-boca-femeia-stat-40-ani-el-cutremuratoaea-poveste-zamfirei-tanara-duhovnicul-nu-lasat-o-omoare-1_556af422cfbe376e35c7dd07/index.html?ref=yfp#tab-comentarii

  Secretul lui Arsenie Boca: femeia care a stat 40 de ani lângă el. Cutremurătoarea poveste a Zamfirei, tânăra pe care duhovnicul nu a lăsat-o să se omoare

  Ucenica lui Arsenie Boca, maica Zamfira îşi are locul de veci la Mănăstirea Prislop, alături de mormântul părintelui. I-a fost alături timp de peste 40 de ani, din primele zile în care a ajuns la mănăstire şi până la moartea duhovnicului. Povestea ei de viaţă este cutremurătoare. Potrivit unor mărturii, a fost salvată de la moarte de părintele Arsenie Boca şi, la rândul ei, a fost ucenica şi “îngerul păzitor” al acestuia.

  Măicuţa Zamfira, pe numele ei Julieta Constantinescu, a fost unul dintre puţinii oameni care i-au stat alături părintelui Arsenie Boca pentru aproape toată viaţa. Relatările foştilor apropiaţi ai duhovnicului şi mărturiile prezentate în documentele şi în notele informative păstrate până în prezent îi dezvăluie o poveste de viaţă tulburătoare. Măicuţa Zamfira a fost “singurul ucenic” al părintelui Arsenie Boca, omul care i-ar fi salvat viaţa în tinereţe. Zamfira îşi are locul de veci la Mănăstirea Prislop, alături de mormântul părintelui Arsenie, pe care l-a urmat în ultimele patru decenii din viaţa acestuia. S-a născut în 1925, în Ialomiţa, şi până la 24 de ani, când a fost tunsă în monahism, a purtat numele de Julieta. Provenea dintr-o familie săracă şi avea doi fraţi şi o soră, totuşi a reuşit să finalizaze cursurile unei facultăţi de Teologie. La doar 25 de ani, maica Zamfira a devenit stareţă a mănăstirii Prislop, în momentul în care locul fusese transformat în aşezământ de maici.
  Salvată de la moarte

  Julieta Constantinescu l-a cunoscut pe părinte în 1946, iar trei ani mai târziu a ajuns la mănăstirea Prislop, unde a fost tunsă în monahism şi a devenit apoi stareţă. Mărturiile unor apropiaţi ai săi din acei ani o prezentau ca fiind o tânără cu o personalitate complexă, foarte hotărâtă, însă în unele cazuri cu o atitudine dusă la extrem. Ar fi încercat de mai multe ori să se sinucidă, iar cel care a salvat-o a fost părintele Arsenie Boca, potrivit unor mărturii prezentate în dosarele de urmărire a părintelui. „Până în septembrie 1950, Maica Zamfira “încercase în nenumărate rânduri să se sinucidă, luând pastile în cantitate mare, iar cu o lamă de ras a încercat să-şi taie vinele de la mână. Urmele se văd şi azi, cauza ar fi fost o dragoste neîmpărtăşită. Stareţul (n.n. Părintele Arsenie) căuta să-i satisfacă toate dorinţele, încât în ultimul timp a devenit conducătoarea mănăstirii” (din vol. al II-lea al cărţii „Părintele Arsenie Boca în arhivele securităţii. Opis de documente)”, informează site-ul anomismia.wordpress.com, dedicat vieţii părintelui Arsenie Boca.
  A devenit stareţă la 25 de ani

  O altă mărturie despre prietenia dintre cei doi a fost prezentată în cartea „Părintele Arsenie Boca, Obiectivul Bratu” (Editura Patmos, 2009). Este o declaraţie dată de călugărul Antonie Plămădeală (fost deţinut politic), sub interogatoriu, în 1955, în care acesta vorbeşte despre evenimentele petrecute în 1949, an în care Zamfira şi părintele Arsenie Boca au sosit la mănăstire.

  „Această fată care venise din Bucureşti să viziteze Mănăstirea Prislop nu a mai voit să plece de la mănăstire, deşi eu şi colegul meu i-am arătat călugărului B.A. şi ei personal, că şederea unei fete între călugări şi între noi care eram mai tineri, atâta timp (două – trei luni), nu este potrivită şi deci am cerut călugărului să îi spună să plece de la mănăstire. Din această cauză s-au iscat certuri între noi, fapt pentru care B.A. mi-a pus în vedere mie şi colegului să ne căutăm alt loc dacă nu ne place acela, iar până la urmă a plecat această fată, Constantinescu Julieta; pe urmă am plecat şi eu, din cauza că mereu m-am certat cu călugărul B.A. pentru plecarea acestei fete, iar el fiind mereu trist şi supărat. Menţionez că nu am nici o bănuială de ordin moral asupra prieteniei ce s-a legat între B.A. şi Constantinescu J. La fel am auzit că după plecarea mea de la mănăstire la Mitropolia Olteniei, această fată s-ar fi întors din nou la Prislop şi că ar fi devenit stareţă. La auzul celor spuse de noi, că ea ar fi bine să părăsească mănăstirea, s-a supărat pe mine şi pe colegul meu şi nu a mai vorbit cu noi, decât cu călugărul B.A., cu care studiau împreună toată ziua. Totodată disperată că va pleca din mănăstire, i-a spus călugărului B.A. că dacă o va alungă se va sinucide, fapt pentru care B.A. motiva faţă de noi reţinerea ei în mănăstire”, se arată în declaraţia călugărului Antonie, prezentată în cartea biografică.
  A încercat să îl scoată din arest

  În ianuarie 1951, duhovnicul a fost ridicat de Miliţie de Mănăstirea Prislop şi arestat apoi. Stareţa Zamfira a reacţionat la scurt timp, trimiţând o scrisoare patriarhului Justinian, prin care solicita ajutorul pentru a-l elibera pe preot. De asemenea, a mers de mai multe ori la Ministerul Cultelor, pentru a cere ajutor în demersul ei pentru a-i reda libertatea călugărului de la Prislop.

  Într-o scrisoare adresată episcopului Andrei Magieru, în 26 ianuarie 1951, maica Zamfira relata următoarele: „Cu strângere de inimă vă aducem la cunoştinţă şi în scris, precum ni s-a spus, ridicarea părintelui nostru stareţ şi duhovnic, Arsenie, de către autorităţi. O facem din ascultare. Pentru noi stă mereu prezent în formarea creştină pe care ne-a dat-o. Şi o mai facem cu nădejdea că cel pe care-l socotim ca pe părintele nostru mai mare, ca pe episcopul nostru – în mentalitatea de creştinism primar cu care ne-a desprins părintele Arsenie, Prea Sfinţia Voastră, veţi sprijini tânăra obşte a Prislopului, încercând, personal sau prin delegat, să arătaţi IPS patriarhului activitatea părintelui Arsenie în această mănăstire şi, prin ea, în această regiune. Cunoaşteţi caracterul pur religios al activităţii părintelui Arsenie încadrată în întregime în spiritul curat al Bisericii. Cunoaşteţi inflorirea pe care a luat-o mănăstirea noastră sub ocârmuirea Sfinţiei Sale”, scria aceasta.

  În aceeaşi perioadă, Mănăstirea Prislop şi stareţa Zamfira erau puse sub supraveghere informativă de organele Securităţii. Informatorii care ajungeau la Prislop vorbeau despre faptul că în perioada în care părintele a fost dus în unitatea de muncă forţată de la Canalul Dunăre – Marea Neagră, stareţa l-a vizitat de mai multe ori. De asemenea, alte mărturii păstrate în dosarele CNSAS, arătau că i-a fost alături şi a încercat să îi ofere ajutorul şi în anii următori, în care duhovnicul a fost arestat şi trimis în mai multe închisori.

  Un moment de cumpănă în viaţa stareţei de la Prislop s-a petrecut în anul toamna anului 1955, când părintele Arsenie a fost arestat din nou şi condamnat la şase luni de detenţie, pentru „omisiunea de denunţ” a legionarului Nicolae Bordaşiu, căutat de autorităţi. Maica Zamfira a fost anchetată în perioada 20 – 29 septembrie 1955, de Procuratura Timişoara, potrivit documentelor din arhivele CNSAS, prezentate în studiul „Părintele Arsenie Boca în Dosarele Siguranţei şi Securităţii”, publicat pe site-ul marturisitorii.ro.
  Prietenie strânsă

  Patru ani mai târziu, maica Zamfira şi părintele Arsenie au fost îndepărtaţi din mănăstirea Prislop şi li s-a interzis să mai poarte veştmântul monahal, lui pentru toată viaţa, iar ei până în 1964, când a avut loc amnistia preoţilor anticomunişti. Preotul a fost angajat la atelierul de pictură al Patriahiei, iar potrivit unor mărturii, cei doi au locuit împreună pentru o perioasă, într-o casă în Bucureşti.

  „Din anul 1959 a venit în Bucureşti dimpreună cu fosta stareţă de la Prislop Julieta Constantinescu. Unii spuneau chiar că Arsenie Boca este căsătorit cu aceasta. În momentul de faţă, Boca este angajat la atelierul de pictură de la Patriarhie. Nu are încă buletin de Bucureşti. Acum a fost trecut pe tabel pentru a i se elibera buletin. El nu mai umblă în haine clericale şi nici nu mai poartă barbă. Participă cu regularitate la slujbele religioase de la Patriarhie, în sărbători. Se fereşte însă că să mai aibă legături cu diferiţi credincioşi şi credincioase, care îl admiră şi ar vrea să stea de vorba cu el”, se arată într-o notă informativă semnată „Florica”, prezentată în cercetarea „Părintele Arsenie Boca în Dosarele Siguranţei şi Securităţii – Un studiu de Adrian Nicolae Petcu”, publicat de marturisitorii.ro.

  O altă notă informativă din 1965, întocmită de locotenentul major Ştefan Băjenariu, arăta că Julieta Zamfira Constantinescu, „din dosarul informativ ce îl avem asupra lui Boca, după izgonirea din mănăstire, trăieşte cu acesta într-o casă cumpărată de amândoi în Bucureşti, dar nu sunt căsătoriţi”, informau autorii cercetării.
  L-a îngrijit în ulltimii ani de viaţă

  Fosta stareţă rămăsese în atenţia Securităţii, datorită legăturilor strânse cu Arsenie Boca, păstrate şi în anii următori când ea s-a mutat la Sinaia, iar Arsenie Boca rămăsese în Bucureşti.

  În 1968, părintele Arsenie Boca a fost găzduit de familia surorii maicii Zamfira, în satul Drăgănescu, de lângă Bucureşti, unde a început pictarea bisericii, la care paroh era preotul Savin Bunescu, soţul surorii Zamfirei.

  Din anul 1977, duhovnicul Arsenie Boca s-a mutat la Sinaia, mai aproape de ucenica sa. În ultimii ani ai vieţii lui, ea a fost cea care l-a îngrijit.

  Maica Zamfira Constantinescu s-a ocupat de organizarea funeraliilor părintelui, înmormântat la Prislop, fiind apoi cea care a făcut posibilă publicarea unei părţi a lucrărilor acestuia. A murit în 2005 şi a fost înmormântată la Mănăstirea Prislop, unde a slujit alături de părintele Arsenie Boca. „În vremea unei secete duhovniceşti, spirituale, nu de trei ani şi jumătate, ci de 40 de ani, măicuţa Zamfira a stat alături de părintele Arsenie şi a purtat grijă, aşa cum însuşi părintele Arsenie mi-a spus în urmă cu aproape 20 de ani, cum episcopul de vrednică pomenire Andrei Magieru al Aradului i-a dat poruncă şi ascultare măicuţei Zamfira, prevăzând ce vremuri vor veni, să aibe grijă toată viaţa de Părintele Arsenie; şi mi-a spus odată părintele Arsenie că: dacă n-ar fi fost aşa, astăzi n-aş mai fi fost în viaţă”, cuvânta episcopul Daniil Stoenescu, la înmormântarea fostei stareţe.

  Apreciază

  • Cristian said, on iunie 2, 2015 at 6:01 pm

   Mulțumesc, Ema. Un adevărat roman de dragoste. Dumnezeu să-i ierte.

   Apreciat de 1 persoană

   • Radu Iacoboaie said, on iunie 2, 2015 at 11:33 pm

    În mintea ta, așa o fi… Și mult mai mult decât atât… Pentru că am văzut că ai multă imaginație și talent la scris… Numai că ceea ce scrii de regulă eludează adevărul…

    Apreciază

  • Radu Iacoboaie said, on iunie 2, 2015 at 11:31 pm

   Așa. Și noi trebuie să credem mărturiile scrise de SECURIȘTI???… Abia acum ați aflat amănunte despre viața părintelui Arsenie Boca… Și mai veniți și cu site-ul iudeo-masonic adevărul.ro?

   ȘTIAȚI CĂ ASTĂZI, PE ROMÂNIA TV, TOT IUDEO-MASONII DE LA ,,ADEVĂRUL” AU PUS PE TAPET AFACERILE CU CĂRȚI SCRISE PE SEAMA PĂRINTELUI CARE SE CIFREAZĂ LA MULTE MILIOANE DE EURO?… TOT EI RĂSCOLEAU ȘI AVEREA BISERICII ORTODOXE ROMÂNE ȘI TOT PROMOVEAZĂ EDUCAȚIA SEXUALĂ, HOMOSEXUALITATEA, SCOATEREA RELIGIEI DIN ȘCOLI… SĂ MAI CONTINUI?…

   Apreciază

 31. emmma said, on iunie 3, 2015 at 4:22 pm

  Pentru (Radu Iacob) Oaie si ai lui

  http://www.romaniatv.net/mitul-lui-arsenie-boca-afacere-pentru-editori-cum-sunt-inselati-milioane-de-romani_224006.html#ixzz3c0Mfw2ML

  Mitul lui Arsenie Boca, afacere pentru editori. Cum sunt înşelaţi milioane de români

  Editorii de carte religioasă speculează din plin mitologia din jurul lui Arsenie Boca şi fac milioane de euro anual din vânzarea de titluri care, spun ei, au legătură cu Sfântul Ardealului. Multe cărţi aflate pe rafturi nu au, în realitate, nicio legătură cu Arsenie Boca.

  Numele Arsenie Boca vinde bine, iar asta se vede în ofertele editurilor din România. O simplă căutare după numele părintelui de la Prislop are ca rezultat nu mai puţin de 63 de titluri.

  Cu toate acestea, Arsenie Boca a scris doar o singură carte, „Cărarea Împărăţiei”. O altă carte, „Cuvinte vii”, ar fi fost scrisă de maici, după predicile duhovnicului.

  Editura care deţine drepturile de autor pentru aceste titluri vinde cărţile la preţuri pe care puţini credincioşi şi le pot permite, 110 lei bucata.

  Cum fenomenul Arsenie Boca creşte de la an la an, edituri mai mici au scos pe piaţă o mulţime de cărţi cu citate atribuite duhovnicului, iar preţurile sunt mult mai mici: între 2 şi 15 lei. Piaţa de carte bisericească aduce profit de aproximativ 20 de milioane de euro pe an, iar titlurile care au o legătură directă sau indirectă cu Arsenie Boca reprezintă aproape 30% din piaţă.

  Apreciază

  • Radu Iacoboaie said, on iunie 3, 2015 at 8:42 pm

   Așa. Și ce-i cu asta? Poate nu știai că tot această televiziune în ultima vreme a adus în atenția publicului personalitatea părintelui Arsenie Boca… Iar acum au trecut la atac… Se vede chiar din textul scris și citit de o prezentatoare la România TV maniera ,,nevinovată” de prezentare cu care ne-au obișnuit și alte posturi de televiziune precum Pro TV, caracterul tendențios, amestecul de adevăr și minciună…

   Cele mai multe volume cu mărturii despre părinte sunt în regulă, atât în ce privește conținutul, cât și prețul lor… CINE ESTE DE VINĂ CĂ UNII EDITORI AU TRANSFORMAT EDITAREA UNOR LUCRĂRI ÎN AFACERI? Se spune mai sus în text, că multe cărți dintre acestea ,,nu au, în realitate, nu au nicio legătură cu Arsenie Boca”… DAR ATUNCI CU CINE??? Și se scrie fără pic de respect, pur și simplu ,,Arsenie Boca” de parcă ar fi vorba despre un om cu totul oarecare…de pe stradă… Ați observat?…

   Apreciază

  • Radu Iacoboaie said, on iunie 3, 2015 at 8:47 pm

   Și mai este un aspect important. România TV aparține deputatului (fost PSD) Sebastian Ghiță, un om foarte tânăr și influent din România, cu relații sus-puse în SRI, unde se plimba înainte și poate și acum ca la dânsul acasă… Prieten destul de apropiat și cu primul-ministru Victor Ponta… De aceea, vedem că susținerea părintelui Arsenie Boca se transformă peste noapte în boicotarea sfinției sale… PENTRU CĂ ACESTA ESTE ORDINUL DE LA MASONERIE… V-am spus că masonii nu vor canonizarea sa, ci doar umplerea buzunarelor… Acum că și le-au umplut, pot să critice în voie și să renunțe chiar la editarea altor cărți și împiedicarea altora de a câștiga de pe urma lor…

   Apreciază

  • Radu Iacoboaie said, on iunie 3, 2015 at 8:50 pm

   ,,Mitul lui Arsenie Boca, afacere pentru editori. Cum sunt înşelaţi milioane de români”…

   VORBIM OARE DESPRE ,,MITUL LUI ARSENIE BOCA”??? ȘI SUNT ,,ÎNȘELAȚI” MILIOANE DE ROMÂNI??? PRIN CE???… ÎNSEAMNĂ CĂ VA URMA… O CAMPANIE LA TV DE DENIGRARE… NU ESTE LOGIC?…

   Apreciază

 32. român said, on iunie 3, 2015 at 11:19 pm

  @Altul

  Duhul Sfânt cu siguranță că nu se contrazice pe Sine lucrând în Biserică intr-un fel, iar prin Părintele Arsenie Boca în alt fel. Vedem mai jos, la min. – 1h 14 min, o mărturie cutremurătoare a preotului ortodox Ciprian Negreanu, care din hulitor a ajuns preot, toate acestea în urma unei vizite la mormântul Părintelui Arsenie.

  Îi curgeau lacrimile și lui și prietenului lui și nu le mai puteau opri. Dacă nu lucra Duhul Sfânt prin Părintele Arsenie Boca și lucrau dracii, așa cum insinuați unii, atunci Ciprian Negreanu nu ajungea preot ortodox, ci se ducea pe la catolici, pe la protestanți, sau mai știu eu pe unde.
  Tot în documentarul de mai sus, de o calitate excepțională, mai vedem și alte mărturii, toate în duh ortodox, ale unor foști deținuți politici, oameni de o ținută morală ireproșabilă, mărturia unor ierarhi ai Bisericii noastre despre Părintele Arsenie, mărturia unor preoți ortodocși. Toți aceștia sunt oare niște mincinoși?
  La min 25 îl vedem pe Părintele octogenar Vasile Prescure. Acest Părinte arhimandrit, fost exarh, fost profesor de teologie, a școlit la viața lui un mitropolit și câțiva episcopi. Îl găsiți la Mânăstirea Prislop, unde s-a retras să-și petreacă ultimii ani din viață. Acolo vă invit să mergeți și toți cei care îl contestați pe Arsenie Boca. Să mergeți și să vedeți. Dar mai ales să simțiți și să trăiți ceea ce se petrece acolo. Una este credința făurită prin vorbe și alta este credința trăită. Să nu aveți unii dintre voi străfulgerarea trăită de actualul preot ortodox Ciprian Negreanu … Că tot vorbeam de minuni. Diavolul nu face din hulitor preot ortodox. Doar Duhul Sfânt poate face acest lucru.
  În ceea ce privește pictura de la Drăgănescu, eu zic să luăm sfatul părintelui Aldea, că este bun și înțelept acest sfat. Zice părintele printre altele: „Mulţi confundă sfinţenia cu infailibilitatea. Mă întreb de la ce nivel devine această confuzie erezie.
  A pretinde că sfinţii nu au nicio greşeală este grav – ba chiar osândit de sinoadele ecumenice. A crede că dacă cineva are o greşeală dogmatică se duce în Iad este grav şi aruncă pe toţi în Iad. Începând cu Sfântul Iustin Martirul şi Filosoful.
  Sunt cazuri şi cazuri.
  Greşesc şi cei care încearcă să nege orice greşeală la un sfânt, şi cei care cred că dacă un sfânt are greşeli înseamnă că e în Iad.” De luat aminte.
  Cât despre pietism, nu cred că este cazul, mai degrabă cred că încerc să urmez dreapta socoteală.

  Apreciat de 1 persoană

  • Radu Iacoboaie said, on iunie 4, 2015 at 12:29 am

   URMĂRIȚI VĂ ROG MAI ALES DE LA MIN. 46.40

   Apreciază

  • Ioan said, on iunie 4, 2015 at 10:43 am

   @ roman – spui: „A crede că dacă cineva are o greşeală dogmatică se duce în Iad este grav şi aruncă pe toţi în Iad.”

   Greseala dogmatica e un alt cuvant pentru erezie. Asadar, daca cineva are o erezie si nu se leapada de aceasta pana la moarte, afirmi ca nu se duce in iad. Toti oamenii au greseli dogmatice? Sfintii au avut greseli dogmatice sau erezii?

   Care mai este rostul pentru care s-au adunat Sfintii Parinti in Sfintele Sinoade Ecumenice si locale? Pentru ce au fost date anathemele??

   Arie, Macedonie, Apolinarie, Nestorie, Didim, Evagrie, Origen cu toti ereziarhii si ereticii de-a lungul timpurilor au fost si sunt neindreptatiti de Biserica?

   Si toata ceata ereticilor si urmatorilor acestora merg in rai?

   De unde vine aceasta cugetare straina de Sfanta Biserica? Aceasta e o gandire eretica de-a dreptul.

   Sfantul Teodor Studitul:

   „Avem porunca de la însusi Apostolul Pavel ca, atunci cand cineva învata ori ne sileste sa facem orice alt lucru decat am primit si decat este scris de canoanele Sinoadelor ecumenice si locale, acela urmeaza a fi osandit, ca nefacînd parte din clerul sfintit. Nici un sfant nu a încalcat legea lui Dumnezeu; dar nici nu s-ar fi putut numi sfant, dacã ar fi calcat-o.”

   Sfantul Ignatie Briancianinov spune:

   „Crestinilor! Cunoasteti-l pe Hristos! Intelegeti ca voi nu-L cunoasteti, ca va lepadati de El socotind mantuirea posibila fara El, pentru niscaiva fapte bune! Cel care socoate o mantuire posibila fara credinta in Hristos este renegat de Hristos si, poate din nestiinta, cade in pacatul greu al hulirii lui Dumnezeu. Sfantul Apostol Iacov da drept exemplu fapta patriarhului Avraam, fapta in care s-a invederat credinta dreptului; iar fapta aceea consta in a aduce jertfa lui Dumnezeu pe fiul sau unul nascut. Sa-ti injunghii fiul spre jertfire nu e deloc o fapta buna dupa firea omeneasca: e o fapta buna ca implinire a poruncii lui Dumnezeu, ca fapta de credinta…

   Ciudata e judecata dumneavoastra despre ratiunea sanatoasa. De unde, cu ce drept o gasiti, o descoperiti in dumneavoastra? Daca sunteti crestini trebuie sa aveti notiuni crestine cu privire la acest obiect si nu altele, dupa capul dumneavoastra sau agatate cine stie de pe unde! Evanghelia ne invata ca, prin cadere, noi ne-am agonisit o ratiune pervertita, ca ratiunea firii noastre cazute, oricat de valoroasa ar fi prin natura, oricat de ascutita ar fi prin invatatura lumeasca, isi pastreaza caracterul capatat prin caderea in pacat, continua sa ramana o ratiune pervertita. Trebuie sa o lepezi, sa te dai pe mana calauzitoare a credintei si, sub aceasta conducere, la timpul sau, dupa o insemnata nevointa intru evlavie, Dumnezeu daruieste robului Sau credincios ratiunea Adevarului sau Judecata Duhovniceasca… Temelia judecatii duhovnicesti fiind Dumnezeu… Ceea ce numiti dumneavoastra ratiune sanatoasa, noi, crestinii, cunoastem ca este o ratiune atat de bolnavicioasa, atat de intunecata si ratacita, incat vindecarea ei nu poate avea loc decat prin retezarea cu palosul credintei a tuturor stiintelor si cunostintelor care o compun si prin lepadarea lor. Desarta e ratacirea mintii omenesti, cand cauta sa-L patrunda pe nepatrunsul Dumnezeu! Cand cauta sa explice inexplicabilul, sa-L supuna consideratiilor sale pe cine? Pe Dumnezeu! O asemenea intreprindere este o intreprindere satanica!… Tu, care te numesti crestin si nu ai habar de invatatura lui Hristos…

   Dumneavoastra spuneti ca ereticii sunt aceeasi crestini ca si noi. De unde ati scos una ca asta? Doar poate vreunul care se numeste crestin si nu stie nimic despre Hristos, datorita nemarginitei sale ignorante, se va arata de acord sa se recunoasca tot atat de crestin cat si ereticii, fara sa deosebeasca sfanta credinta crestina, de puii blestemului, de ereziile hulitoare de Dumnezeu. Altfel jdeca cu privire la acestea adevaratii crestini! Numeroase soboare de Sfinti au primit cununa muceniciei, au ales mai degraba cele mai crancene si mai indelungate chinuri, inchisoarea, exilul, decat sa-si dea acordul la partasania cu ereticii in invatatura lor hulitoare de Dumnezeu. Biserica Universala a recunoscut intotdeauna erezia ca un pacat de moarte, a recunoscut intotdeauna ca omul molipsit de boala groaznica a ereziei e mort sufleteste, strain de har si de mantuire, fiind in comuniune cu diavolul si cu pieirea lui… Cu deosebire se remarca la eretici ura neimpacata catre fiii adevaratei Biserici si setea lor de a se adapa cu sangele acestora! Erezia se conjuga cu incrancenarea inimii, cu o groaznica intunecare si stricare a mintii, erezia se mentine cu incapatanare in sufletul molipsit de ea si cat de trudnica este vindecarea omului de aceasta infirmitate! orice erezie contine intr-insa hula impotriva Duhului Sfant; fie huleste o dogma a Duhului Sfant, fie o lucrare a Duhului Sfant, dar neaparat huleste Duhul Sfant. Esenta oricarei erezii este hulirea de Dumnezeu. […]

   Remarcabil: toate vechile erezii, sub diversele lor masti schimbatoare, tindeau catre un acelasi scop: negau Dumnezeirea Cuvantului si deformau dogma intruparii.

   Cele mai noi nazuiesc mai degraba sa nege lucrarile Duhului Sfant. Cu hule ingrozitoare ei negau Dumnezeiasca liturghie, toate Tainele, tot, toate aspectele in care Biserica Universala recunoastea lucrarea Sfantului Duh. Ei le numeau pe aceastea reglementari omenesti, si inca mai nerusinat: superstitii, ratacire! desigur, dumneavoastra nu vedeti in erezie nici o talharie, nici o hotie! Poate nici nu o socotiti un pacat? E renegat fiul lui Dumnezeu, e renegat si hulit Duhul Sfant, nu mai mult! Cel care a primit si se tine de o invatatura hulitoare de Dumnezeu, cel care huleste pe Dumnezeu cu gura, acela nu talhareste, nu fura, face chiar faptele bune ale firii cazute – ce om minunat! Cum ar putea Dumnezeu sa-i refuze mantuirea?!… toata cauza ultimei dumneavoastra nedumeriri, ca si a tuturor celorlalte, consta in adanca necunoastere a crestinismului!… Esenta nedumeririlor acestora este lepadarea de Hristos! Nu va jucati cu mantuirea, nu va jucati! Caci altfel veti plange vesnic! Apucati-va de lectura Noului Testament si a Sfintilor Parinti ai Bisericii Ortodoxe… studiati in scrierile Sfintilor Parinti cum trebuie inteleasa corect Sfanta Scriptura, ce vietuire, ce ganduri si ce simtaminte se cuvine sa aiba un crestin”.

   Sfantul Nicolae Velimirovici despre hula impotriva Duhului Sfant:

   „Ai citit în Evanghelie aceste spuse ale lui Hristos: tot păcatul şi toată hula se va ierta oamenilor, dar hula împotriva Duhului Sfânt nu li se va ierta oamenilor nici în lumea aceasta, nici în cealaltă. Şi întrebi: ce este hula împotriva Duhului Sfânt? Este hula împotriva adevărului şi vieţii care este de la Dumnezeu Duhul Sfânt. Necredinciosul, care urăşte şi prigoneşte adevărul lui Dumnezeu, huleşte împotriva Duhului. Sinucigaşul, care urăşte şi ucide viaţa din sine, huleşte împotriva Duhului. Fiindcă Duhul este numit Duhul adevărului şi Dătătorul de viaţă, în Evanghelia după Ioan scrie că Domnul Hristos l-a numit de trei ori pe Duhul Sfânt Duhul Adevărului (14, 26; 15, 26; 16, 13). Deci, cine tăgăduieşte şi batjocoreşte adevărul tăgăduieşte şi batjocoreşte pe Duhul Sfânt, tăgăduieşte şi batjocoreşte pe Dumnezeu, Care e duh şi adevăr.

   „De ce nu poate fi iertat acest păcat”, întrebi, „în vreme ce orice alt păcat poate fi iertat? Iată, lui Zaheu i s-a iertat iubirea de averi, femeii păcătoase i s-au iertat păcatele trupeşti, tâlharului de pe cruce i s-au iertat tâlhăriile şi multor altora li s-au iertat multe alte păcate. Şi atunci, de ce să nu fie iertată şi tăgăduirea adevărului, necredinţa, batjocorirea lui Dumnezeu Duhul?” Fiindcă la cei ca primii pomeniţi este ruşine şi pocăinţă, pe când la ceilalţi, nu. Cei dintâi, chiar dacă păcătuiesc, reînnoadă legătura cu Dumnezeu prin ruşine şi pocăinţă – dar la cei din urmă toate legăturile cu Dumnezeu sunt rupte, şi omul necredincios s-a depărtat nemărginit şi deplin de Dumnezeu. La cei dintâi este slăbiciune, la cei din urmă, îndărătnicie. La cei dintâi, sufletul călătoreşte prin întuneric, însă măcar doreşte lumina. La cei din urmă, sufletul călătoreşte prin întuneric şi numeşte întunericul lumină. Când omul nu are nici cea mai mică voinţă să se mântuie, Dumnezeu nu vrea să-l mântuie cu de-a sila.

   Ca o altă hulă împotriva Duhului Sfânt este urârea vieţii proprii şi răpirea vieţii proprii. Duhul Sfânt Se numeşte Dătătorul de viaţă, Dăruitorul vieţii. Când omul primeşte viaţa de la Dătătorul de viaţă, însă din neştiinţa obârşiei acestui dar nu este recunoscător faţă de Dumnezeu, i se poate ierta. Chiar şi când cineva primeşte viaţa de la Duhul vieţii, şi ştie de unde a primit acest lucru de mare preţ, şi totuşi nu e recunoscător, i se poate ierta. Dar când cineva primeşte viaţa de la Duhul vieţii şi o leapădă cu dispreţ, aceluia nu i se poate ierta nici în lumea aceasta, nici în cealaltă.

   Pentru a înţelege acest lucru trebuie să înţelegem mai întâi ce înseamnă a ierta. A ierta pe păcătos înseamnă a-i reda viaţa deplină, a-i dărui din nou viaţa: însă când cineva nu doreşte viaţa, ba o mai şi urăşte şi o dispreţuieşte, Dumnezeu nu are altceva să-i dea. De asta este şters din Cartea celor vii.

   Roagă-te lui Dumnezeu să te păzească pe tine şi pe ai tăi de aceste păcate de neiertat, care înseamnă o nebunească răzvrătire a făpturii împotriva Făcătorului.”

   (Sfântul Nicolae Velimirovici, Răspunsuri la întrebări ale lumii de astăzi: scrisori misionare, Editura Sophia – Press, 2002, p. 39)

   Apreciat de 1 persoană

   • Altul said, on iunie 4, 2015 at 1:44 pm

    Ce a zis Sfantul Nicolae Velimirovici e perfect pentru unii care nu vor sa-si recunoasca ereziile indiferent de cate argumente le aduci. Sunt exemple si in sectiunea aceasta de comentarii.

    Apreciat de 1 persoană

   • român said, on iunie 4, 2015 at 10:06 pm

    @Ioan
    Nu zic eu ci zice părintele Aldea. Eu doar l-am citat. Cred că se văd foarte bine ghilimelele.
    Sunt de acord cu el doar în sensul că Unul Iisus Hristos a fost fără de greșeală și fără de păcat, sfinții ca oameni au mai și greșit. A pretinde sfinților să fie la fel ca Hristos, adică fără de greșeală, nu cred că ar cadra cu dogma ortodoxă. Căci voi așa pretindeți Părintelui Arsenie Boca pentru a-l considera sfânt, să fi fost fără de greșeală.
    Într-adevăr formularea „greșeală dogmatică” nu este una tocmai fericită, dar ea nu-mi aparține mie ci părintelui Aldea. Dacă aveți ceva cu el spuneți-i în față și nu-l denigrați aici în lipsă, așa cum văd că face unul (el) într-un comentariu mai jos.

    „Remarcabil: toate vechile erezii, sub diversele lor masti schimbatoare, tindeau catre un acelasi scop: negau Dumnezeirea Cuvantului si deformau dogma intruparii.”

    De unde până unde așa ceva la Arsenie Boca? Dați cu citatele exact ca nuca-n perete. Precum bombele și fumigenele le aruncați, ca să ne băgați în ceață.
    Mai înainte de a judeca, să vedem un citat din Arsenie Boca:
    „În veacul al VIII-lea al erei creştine a fost, printre altele, o mare luptã pentru icoane. A trebuit un sobor ecumenic, ultimul sobor, al VII-lea, sã apere cinstirea sfintelor icoane. Atunci erau iudeii care pârau icoanele la împãraţi, precum că sunt chipuri cioplite şi închinare la lemne. Deşi atunci s-a pus capãt rãutãţii şi multe veacuri icoanele au fost în cinste, astãzi iarãşi li se gãseşte vinã. Atunci li se zicea că-s o închinare greşitã lui Dumnezeu. Azi vina lor e cã amintesc de Dumnezeu. Dar mai e o icoanã în primejdie: icoana lui Iisus, pe care o avem în noi, în fiecare, cãci de la Botez fiecare suntem destinaţi sã fim o icoanã a lui Iisus. Împotriva acestei icoane a lui Iisus în noi se dã azi o luptã mai vrãjmaşã ca odinioarã împotriva sfintelor icoane. Se dã o luptã împotriva icoanei omului! Unde-i sunt apãrãtorii!?” – http://vlad-mihai.blogspot.com/2010/09/din-zicerile-parintelui-arsenie-boca.html .
    Cu zeci de ani înainte Părintele Arsenie Boca anticipa marile probleme cu care ne confruntăm noi azi – lupta forțelor drăcești pentru a scoate icoanele din școli, pentru că icoanele amintesc de Dumnezeu, lupta forțelor satanice împotriva icoanei omului, adică înlocuirea numelui de botez cu satanicul 666 din actele cu cip și prin aceasta stricarea icoanei lui Iisus din om.
    În timp ce Părintele Arsenie Boca ne avertiza cu privire la actele cu cip care distrug icoana lui Hristos din noi, Patriarhia prin purtătorul ei de cuvânt a binecuvântat satanicele acte, zicând că-s bune. Unde este rătăcirea, unde este erezia? La Arsenie Boca care zice că ecumenismul este erezia ereziilor, sau la patriarhul mason Daniel, care se trage de șireturi cu evreii prin toate sinagogile? Lucrul acesta strigător la cer nu vă scandalizează pe voi luptătorii împotriva ereziilor? L-ați găsit pe Arsenie Boca să-l puneți pe rug pentru o amărâtă de pictură.
    Sunteți asemenea celor blamați de Mântuitorul Hristos pentru că „strecurați țânțarul și înghițiți cămila” (Mt 23,24).
    Și ca să vă duceți lupta voastră până la capăt căutați pe cei din documentarul pe care l-am postat mai sus și spuneți-le foștilor deținuți politici care apar acolo, preoților și ierarhilor care dau acolo mărturie, că Părintele Arsenie Boca a fost un eretic. Să vedem ce vă spun și ei. Căutați-l la Cluj și pe preotul ortodox Ciprian Negreanu, cel transformat din hulitor în slujitor al lui Hristos, prin intermediul ajutorului dat de către Părintele Arsenie Boca. Spuneți aceasta și locuitorilor din Țara Hațegului, să vedem ce-or să zică și ei. Spuneți și milioanelor de români care vin la Arsenie Boca, să vedem ce zic și ei. Mergeți la Prislop și opriți pe oameni să mai urce la mormântul Părintelui.
    Nu credeți că sunteți de-a dreptul penibili și caraghioși?

    Apreciază

   • Altul said, on iunie 4, 2015 at 10:48 pm

    @roman

    Tu faci doua greseli in acest comentariu. In primul rand incerci sa induci ideea unei „multimi” care crede ca parintele Arsenie e sfant, cand de fapt, stim cu totii ca argumentul cantitativ e impotriva Scripturii.
    In al doilea insinuezi ideea ca Daniel si ereziile lui nu deranjeaza pe nimeni. Pai despre cine vorbim noi aici? A aparut o discutie cu patriarhul si noi am strigat: „axios!”? Nu cred. Vorbim despre Arsenie Boca pentru ca acesta e subiectul articolului si subectul din comentarii.
    Pe langa cele doua greselei, „amarata de pcitura” i-a dus pe multi catre ecumenism si pe multi i-a facut sa creada ca Francisc e sfant. „Amarata de pictura” a provocat caderea multora in erezii, asa ca nu e deloc amarata. Si cum zic Sfintii Parinti, e suficient sa gresesti in putin din ce a randuit Biserica, si ajungi la altele mai mari.
    Sunt multi care au venit la ortodoxie prin biserica catolica. Acolo au descoperit adevarul ortodox. Asta inseamna ca trebuie sa aprecieze papismul pe temeiul asta? Lasati masuratorile astea abstracte si dupa cum am mai zis, sentimentale.
    Eu am mai spus deja: nu dau sentinta: Boca a fost inselat. Dar nici nu pot sa il consider sfant. Argumentele voastre nu sunt conforme cu criteriile Bisericii si ale Sfintilor Parinti, deci nu au cum sa ma convinga. Eu nu vad cum un Sfant Maxim Marturisitorul ar fi considera sfant pe cineva care ar fi pictat un monotelit. E aceeasi chestie si acum! Va aruncati sa canonizati pe toti cei care vi se par a fi „harismatici”, cand un ortodox in primul rand asculta de Biserica si apoi de anumite persoane. Ori in cazul asta, unele hotarari ale Bisericii se bat cap in cap cu ce a facut parintele Arsenie.
    Treaba voastra, dar daca nu veti fi cu bagare de seama, o sa fie vai. Nu zic sa-l denigrati, nu imi place limbajul unora de aici impotriva pr. Arsenie, pentru ca nu se cade sa vorbesti asa, dar „sfanta neliniste” trebuie sa o avem cu totii cand vine vorba de credinta.

    Apreciat de 1 persoană

   • Ioan said, on iunie 5, 2015 at 12:07 am

    Am spus undeva ca Arsenie Boca este eretic si a murit asa si e in iad? A spus cineva ca Arsenie Boca a fost infailibil? Orice om poate gresi. Si el este un om. Eu nu m-am legat de persoana lui. Putea sa curveasca cu orice femeie s-ar fi intalnit. Nu avem voie sa il judecam in legatura cu viata lui personala. Nu aceasta e important.

    Ideile referitoare la credinta pe care le-a avut gresite trebuie lepadate. Aceste idei ratacite ratacesc pe altii la randul lor. Si trebuie sa fim atenti, prudenti. Inainte de a spune ca e sfant sa ne intrebam daca nu cumva a murit in ideile lui gresite. Sa asteptam…

    Ce profetii legate de icoanele din scoli? Pe vremea lui Ceausescu erau icoane in scoli? Unde a spus Arsenie Boca de acte cu cip?

    Apreciat de 1 persoană

  • el said, on iunie 4, 2015 at 2:36 pm

   „În ceea ce privește pictura de la Drăgănescu, eu zic să luăm sfatul părintelui Aldea, că este bun și înțelept acest sfat. Zice părintele printre altele: „Mulţi confundă sfinţenia cu infailibilitatea. Mă întreb de la ce nivel devine această confuzie erezie.
   A pretinde că sfinţii nu au nicio greşeală este grav – ba chiar osândit de sinoadele ecumenice. A crede că dacă cineva are o greşeală dogmatică se duce în Iad este grav şi aruncă pe toţi în Iad. Începând cu Sfântul Iustin Martirul şi Filosoful.
   Sunt cazuri şi cazuri.
   Greşesc şi cei care încearcă să nege orice greşeală la un sfânt, şi cei care cred că dacă un sfânt are greşeli înseamnă că e în Iad.” De luat aminte.
   „___

   Aceste cuvinte il VADESC de INSELAT si INSELATOR pe popa Aldea OBRAZNICUL sustinator al artelor martiale orientale!

   Feriti-va de astfel de popi, cu mutre de miei ortodocsi dar LUPI plini de mandrie si fudului incat contrazic si Sfintii si ii acuza de „greseli dogmatice”, adica RELATIVIEAZA Adevarul de Credinta si nimicesc Ortodoxia.
   D’astia d’alde popa Aldea trufasi ascunsi sub mutre de „smeriti” dar INDELUNG vorbitori si prealimbari la conferinte si grabnici la „invatat” pe altii!

   poa aldea , popa Aldea…. VICLEAN si ratacit

   cascati bine ochii dupa ce duhovnici urmati ca unul ca aleda arunca in iad si netrebniceste pe MULTInaivi inselati de forme si cuvinte frumoase si APARENT adevarate!

   Apreciază

 33. Riko said, on iunie 4, 2015 at 8:36 pm

  copia picturii nu este fidela. Cele doua biserici nu arata asa si in pictura parintelui, am cautat dar nu am gasit o poza la pictura parintelui cu bisericile in semicerc. Se poate sa fie o diferenta minora sau una foarte importanta. De aceea rog pe cine gaseste sau are o poza cu cele 2 biserici sa o posteze

  Apreciază

 34. […] FOTO: De ce a pictat parintele ARSENIE BOCA Biserca Ortodoxa si Erezia Catolica in acelasi semicerc … […]

  Apreciază

 35. Andreea said, on iunie 18, 2015 at 9:06 pm

  Daca ati vedea toata pictura de la Draganescu, ati putea vedea si alte erezii, care nu se arata pe internet.
  Una dintre ele este felul in care L-a pictat A.B. pe Hristos, la Inviere, sub forma transparenta, de naluca.
  Hristos a avut trup omenesc, netransparent. Si dupa Inviere, tot asa a fost, cu trup netransparent, caci Domnul nostru a fost om adevarat si Dumnezeu adevarat.
  Cineva a facut un studiu al acestei scene a Invierii, pictata la Draganescu, si a ajuns la concluzia ca A.B. L-a pictat pe Hristos conform unei viziuni ”teologice” steineriene, in care corpul si sufletul au vreo 9 invelisuri.(!!!) Pentru asta, a se vedea articolul in linkul :
  http://www.revistaluceafarul.ro/index.html?id=4968&editie=191
  Deci se vede treaba ca A.B. era adept al lui Rudolf Steiner, lucru dovedit si prin Pronia dumnezeiasca, ce a ingaduit ca acest secret sa iasa la iveala printr-un control al politiei feroviare, care a descoperit intr-un colet ultrasecret transmis de A.B. unui monah o carte de Rudolf Steiner.
  Ca urmare, consider ca redarea lui Hristos cu trup transparent, dupa Inviere, este nu numai ne-teologica, ci chiar se poate spune ca neaga umanitatea si invierea trupului lui Hristos.
  El a inviat cu trupul, asa cum vom invia cu totii, si trupul Lui, dupa Inviere, a fost netransparent, dupa cum dovedesc Evangheliile, in care se relateaza ca Femeile Mironosite nu L-au recunoscut pe Hristos, confundandu-l cu gradinarul (iata cat de smerit este Domnul nostru!), si nici ucenicii cand mergeau la Emaus. Ce sa mai zic de faptul ca Hristos a mancat, dupa Inviere, un peste fript si un fagure de miere, in fata apostolilor, ca sa le demonstreze ca este trup si nu naluca.
  Deci A.B., Il cam contrazice pe Hristos. Imi pare rau pt. el!

  Apreciază

 36. Andreea said, on iulie 17, 2015 at 7:39 pm

  Draga Saccsiv,
  Este excelenta ideea dvs. de a va pune intrebari asupra picturii lui Arsenie Boca. Caci este chiar indemnul Domnului: ”Cautati si veti afla”. Caci, la Dumnezeu, nici o intrebare nu ramane fara raspuns. Punandu-mi si eu aceleasi intrebari, iata ce am descoperit, fara sa caut prea mult, si va prezint aici si dvs.
  Daca doriti sa intelegeti ce a facut Arsenie Boca la Draganescu, este suficient sa va uitati la tabloul numit ”Invierea Domnului”:

  Aici Iisus Hristos este reprezentat transparent (ceea ce este un neadevar, caci Iisus Hristos a fost om, nu naluca, atat inainte de Inviere, cat si dupa), apoi, in jurul lui ”Hristos” inviat sunt reprezentate noua halouri, grupate trei cate trei, astfel:
  – trei sunt orizontale, ca niste elipse cvasi-concentrice cu centrul la jumatatea coapselor, si sunt pictate in tonuri transparente de alb, care se degradeaza cu cate un ton la fiecare elipsa;
  – trei sunt in forma de parabola, cu varful in jos, in zona talpilor, si sunt pictate tot in tonuri transparente de alb,care se degradeaza spre exterior, ca si elipsele, in partea inferioara pictorul le-a tivit cu galben, pentru a le face mai vizibile;
  – trei sunt in forma de parabola mai larga, tot cu varful in jos, situate in zona umerilor, si sunt pictate in trei culori diferite: cea centrala este galbena, cea mediana este oranj, iar cea exterioara este rosie.
  Aceste elipse si parabole, grupate cate trei, sunt realizate in tehnica pointilismului, adica din puncte mici alaturate care, in functie de densitate, dau si intensitatea tonului. Pointilismul creaza asa numitul efect de ”fuziune optica”, adica amestecul culorilor pe retina ochiului uman. De aceea, in zonele in care elipsele si parabolele se intersecteaza intre ele sau se suprapun peste fondul albastru, se creaza zone in care apar culori derivate din cele de baza. De exemplu, in zona capului lui ”Iisus Hristos” apare culoarea oranj-alburiu, derivata din amestecul optic al culorilor parabolei albe suprapusa celor galbena, ornaj si rosie.
  Cel care a descoperit semnificatia acestor ”halouri” misterioase este Ion Buduca, un adept al lui Rudolf Steiner, dar si al reincarnarii, dupa cum reiese din articolul de mai jos:
  http://www.revistaluceafarul.ro/index.html?id=4968&editie=191
  Ca urmare, reprezentarea acestor ”invelisuri senzoriale” (sau nu mai stiu cum, caci nu l-am citit pe ereticul de Steiner) ale sufletului si trupului, demonstreaza ca Arsenie Boca era un adept al lui Rudolf Steiner, acest eretic german, intemeietor al ”Antroposofiei”, o mare erezie a secolului al XIX-lea.
  Aceasta pictura este si va fi smintitoare pentru toti, caci neaga intruparea si invierea Domnului, plus ca introduce in mintea privitorului idei gresite despre om. Antropologia este una, si ….. ”Antroposofia” este altceva.
  Cred ca, acestea fiind zise, nu mai este nevoie de alte analize ale picturii lui Arsenie Boca. In plus, idei antroposofice se pot regasi si in ”opera” lui, ”Cararea Imparatiei”.
  Eu, daca as fi in locul celor de la Academia Romana, as dispune un studiu amanuntit al operei scrise si pictate a lui A.B., prin prisma ideilor antroposofice. Sfantul Sinod ar avea o surpriza (ne)-placuta, citind acest studiu.
  Cu bine!

  Apreciază

 37. mihaelmarius said, on septembrie 21, 2015 at 8:36 pm

  Nu s-a observat la timp -din pacate- ca …. (sic! ) Artion i-a dovedit din greseala , lui Andrei-D , ca Arsenie Boca avea … evlavie… la Francisc; il numea SFANT in predica nr. 37 cuprinsa la pagina 130 in “lucrarea” „Cuvinte Vii“, intitulata “DINCOLO DE CHIP” : „Ignatiu de Loyola era un militar ambiţios; din ambiţie a creat ordinul iezuit, numai ca să facă şi el ceea ce făcuse sfântul Francisc de Assisi.” (vezi aici https://saccsiv.wordpress.com/2015/02/13/video-patriarhul-teoctist-despre-filioque-intr-o-gretoasa-emisiune-pro-ecumenism-si-asa-si-asa-contine-acelasi-adevar/ )
  https://sfintiinugresesc.wordpress.com/2015/09/21/dincolo-de-chip-dincolo-de-cuvinte-vii-dincolo-de-ignatiu-de-loyola-sfantul-franciscde-asisi/

  Apreciază

 38. mihaelmarius said, on septembrie 21, 2015 at 8:42 pm

  NU e profetie , e filocatolicism. Arsenie Boca avea … evlavie… la Francisc; il numea SFANT in predica nr. 37 cuprinsa la pagina 130 in “lucrarea” „Cuvinte Vii“, intitulata “DINCOLO DE CHIP” : „Ignatiu de Loyola era un militar ambiţios; din ambiţie a creat ordinul iezuit, numai ca să facă şi el ceea ce făcuse sfântul Francisc de Assisi.” (vezi aici https://saccsiv.wordpress.com/2015/02/13/video-patriarhul-teoctist-despre-filioque-intr-o-gretoasa-emisiune-pro-ecumenism-si-asa-si-asa-contine-acelasi-adevar/ )

  Apreciază

 39. […] FOTO: De ce a pictat parintele ARSENIE BOCA Biserca Ortodoxa si Erezia Catolica in acelasi semicerc … […]

  Apreciază

 40. […] FOTO: De ce a pictat parintele ARSENIE BOCA Biserca Ortodoxa si Erezia Catolica in acelasi semicerc … […]

  Apreciază

 41. […] FOTO: De ce a pictat parintele ARSENIE BOCA Biserca Ortodoxa si Erezia Catolica in acelasi semicerc … […]

  Apreciază

 42. […] FOTO: De ce a pictat parintele ARSENIE BOCA Biserca Ortodoxa si Erezia Catolica in acelasi semicerc … […]

  Apreciază

 43. […] FOTO: De ce a pictat parintele ARSENIE BOCA Biserca Ortodoxa si Erezia Catolica in acelasi semicerc … […]

  Apreciază


Responsabilitatea juridică pentru conţinutul comentariilor dvs. vă revine în exclusivitate.

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.