SACCSIV – blog ortodox

ANTI NATIONALISMUL DECLARAT al “sefilor” serviciilor: CONSTANTIN DUDU IONESCU si EDUARD HELLVIG

Posted in Uncategorized by saccsiv on aprilie 9, 2015

CONSTANTIN DUDU IONESCU

dudu-ionescu

Foto: http://www.opiniatimisoarei.ro/revolutionarii-din-timisoara-nu-il-vor-pe-constantin-dudu-ionescu-consilier-prezidential-ce-i-au-scris-lui-klaus-iohannis/26/01/2015

Pentru cei ce inca nu stiau, Constantin Dudu Ionescu a devenit conducătorul de facto al Comunității Naționale de Informații. Despre acesta s-a spus că a fost propus președintelui Iohannis de către actualul șef al SRI, Eduard Helvig, care a  fost consilierul fostului ministru de interne în 1999. Constantin Dudu Ionescu este nașul de cununie al șefului SRI.

Cititi va rog mai multe la:

MIȘCĂRI SPECTACULOASE LA PREȘEDINȚIE. Generalul Ion Oprișor, secretarul CSAT, a fost trecut în rezervă. Constantin Dudu Ionescu va primi toate informațiile secrete venite de la SRI, SIE, Interne și Armată.:

Despre gandirea sa, iata ce putem citi la http://blog.prospectiv.org/2014/07/cum-invrajbeste-romania-marile-puteri.html:

  1. CADI, după cum am arătat, e un think tank neoliberal din România finanţat de Atlas Foundation, Konrad Adenauer Stiftung, CATO Institute, The German Marshall Fund of the United States (GMF), Americans for Tax Reform Foundation, Trust for Civil Society in Central and Eastern Europe, Coca Cola, Business Angels Netzwerk Deutschland (BAND) şi BRD. CADI este parte a organizaţiilor internaţionale Atlas Foundation, Economic Freedom Network şi Stockholm Network şi are ca parteneri instituţionali The Swiss Confederation Institute; Ambasada Marii Britanii în România; Institutul de Studii Populare; Institutul Ludwig von Mises România; Cato Institute; Heritage Foundation; Institute for Humane Studies; Institute for Economic Studies; Institute for Market Economics şi Mercatus Center at George Mason University.
    Cu sprijinul financiar ar GMF şi al Balkan Trust for Democracy, CADI a organizat în colaborare cu Departamentul Securităţii Naţionale al Administraţiei Prezidenţiale mese rotunde precum „Cultura strategică şi societatea civilă”. Temele de discuţie anunţate de organizatori au fost legate de mobilizarea societăţii civile din România pentru a accepta militarizarea vieţii academice româneşti. Astfel, s-a discutat despre „paşi către o coaliţie a societăţii civile pentru reforma sistemului de securitate; dezvoltarea culturii strategice în cadrul universităţilor civile; oportunităţi de cercetare şi colaborare”. Spiritul în care s-a discutat a fost, după cum transpare chiar din prezentarea publicată pe websitul CADI, cel al instrumentalizării grosolane a istoriei românilor prin denunţarea „naţionalismului antiliberal îngust” care alimentează „tradiţia izolaţionistă de non-cooperare” a românilor cu marile imperii.

Un exemplu grăitor al acestui tip de de-culturare imperială a românilor ni-l oferă dezbaterea CADI menţionată mai sus, pe parcursul s-a ajuns la următorul consens:

Constantin Dudu Ionescu, fost secretar de stat al Ministerului Apărării Naţionale: Undeva în faţa casei bunicilor e o cruce ţinută la mare cinste, a unor stră-străbunici “eroi şi patrioţi” omorâţi de otomani. Se spune că trebuiau să facă săpun pentru un convoi sau grup de turci care se întorceau în Istanbul, şi ei isteţi au pus pietre în mijlocul calupilor de săpun. Ghinionul a fost că turcii au descoperit mai devreme frauda şi s-au întors din drum să-i scurteze de cap. Faptul că acea cruce e ţinută la mare cinste e semnificativ pentru discuţia noastră despre cultura strategică. Ne arată că există în România o tradiţie izolaţionistă de non-cooperare în care încălcarea unui contract e luată drept patriotism. Evident, povestea arată şi cât de eficientă e atitudinea respectivă pentru securitate.

CADI: Probabil că aici ar sta atribuţiile societăţii civile, să demaşte avataruri ale acestui tip de cultură strategică. De exemplu şi acum manualele de istorie ridică în slăvi cuceritori precum Mihai Viteazul sau pure acte de terorism ale unui Vlad Ţepeş, ca urmare a unui naţionalism antiliberal îngust.”

EDUARD HELLVIG

   Adica cel mic din foto:

klaus_iohannis_instalare_in_functie_e_hellvig_59790800

Foto: http://www.vremeanoua.ro/instalarea-lui-eduard-hellvig-in-fruntea-sri-fara-accesul-presei

Iata si ce scria Eduard Hellvig in articolul sau Naţionalismul – un cal troian pentru Europa:

Un cerc de foc se strânge în jurul Europei. Războiul bate la poarta sudică şi estică a acestui continent vulnerabil strategic, energetic, demografic şi nu numai. Dar Europa Unită – proiectul ce menţine de aproape şapte decenii pacea între naţiuni despărţite de râuri de sânge de-a lungul istoriei – e ameninţată, înainte de toate, de un pericol intern tot mai agresiv de la un an la altul: naţionalismul.
Întoarcerea la naţionalism ar echivala cu sfârşitul Uniunii Europene, cu tot ce înseamnă aceasta pentru cetăţenii săi – de la abolirea graniţelor şi aspiraţia la o viaţă mai bună, la libertăţile democratice esenţiale, în primul rând cea de exprimare. Denunţarea democraţiei liberale de către premierul Viktor Orban şi opţiunea sa declarată pentru modele ca Rusia, China şi Turcia constituie un semnal de alarmă în acest sens, care trebuie să nască un răspuns pe măsură.

Ungaria, bolnavul Europei  

Ungaria, elevul de succes al tranziţiei post-comuniste, e azi un bolnav grav al Europei, mai ales al celei Centrale şi de Est. Un bolnav ameninţător, însă, atât prin riscul de contaminare, cât şi prin escaladarea tendinţei pan-hungariste. Imixtiunea guvernului ungar în sfere de competenţa şi exclusivitatea autorităţilor din statele învecinate, înverşunarea cu care Budapesta incită comunităţile maghiare din jurul Ungariei la separatism pe criterii etnice, precum şi coordonarea acţiunilor revizioniste ale clasei politice din capitala maghiară şi din afara Ungariei – toate acestea sunt elemente care pun sub semnul întrebării esenţa proiectului european: integrarea şi armonizarea politicilor naţionale în vederea realizării unei comunităţi fără frontiere. Ungaria aparţine UE doar cu numele, în fapt reprezintă o primă breşă în construcţia europeană.

E îngrijorător modul în care Viktor Orban înţelege să-şi asume ostentativ aversiunea faţă de democraţia liberală, cu atât mai mult cu cât un val de absenteism şi dezamăgire afectează opinia publică europeană în urma crizei economice şi a măsurilor de austeritate. Mai mult, forţele extremiste, populiste şi anti-sistem câştigă teren, în mod spectaculos, de la un scrutin la altul. Majoritatea statelor europene se confruntă cu acest dezechilibru al scenei politice interne, din cauza ascensiunii extremiste. Pentru astfel de forţe, Orban este un model.

Nu în ultimul rând, e cu atât mai gravă poziţionarea Ungariei cu cât UE are de făcut faţă unei intensificări a propagandei ruse în fostul spaţiu de influenţă sovietică. Aici este tot mai mare riscul de acţiuni destabilizatoare, în special prin potenţiala instrumentalizare a tendinţelor naţionalist-separatiste. Sofia şi Belgradul sunt deja bănuite a fi capete de pod rusesc în Balcani. Iar Ungaria optează tranşant pentru modelul autoritar-asiatic.

Democraţia, singura salvare  

În aceste condiţii, Europa responsabilă, Europa democratică, Europa care se revendică din viziunea lui Adenauer şi a celorlalţi părinţi ai arhitecturii comunitare, această Europă care înţelege că numai unită poate răzbi în noul context geopolitic şi economic global are nevoie de o reacţie hotărâtă şi solidară. Iar pentru state de frontieră, direct vizate de pericolul extern, precum România, devine vitală respingerea oricăror derapaje naţionaliste şi consolidarea apartenenţei la valorile democratice europene. Nu putem construi o Uniune Europeană pentru secolul XXI dacă ne întoarcem la valorile secolului XIX.

Pentru ca rătăcirile naţionaliste şi anti-democratice să nu mai poată fi posibile cu adevărat, e nevoie de consolidarea urgentă a statului de drept, prin combaterea corupţiei ce distruge fibra statală şi morală a unei naţiuni. E evident şi atât de aproape exemplul dezolant al Ucrainei şubrezite din interior, în deceniile premergătoare agresiunii ruse. De asemenea, devine o problemă de importanţă strategică îmbunătăţirea actului de guvernare, pentru a reda cetăţeanului încrederea în cei pe care-i votează. Iar aici e datoria partidelor de a-şi primeni rândurile şi de a ieşi din paradigma clientelar-tribală patentată de PSD şi copiată şi de alte formaţiuni.

De la formă la fond  

Pentru prima dată după căderea comunismului, pericolul extern ne obligă să conştientizăm că trebuie să facem un efort atât de necesar pentru ancorarea în sfera valorilor şi normelor europene. Nu de teama comisarilor Bruxelles-ului, nu de gura vreunei cancelarii vestice, nu sub rigla criteriilor de aderare – ci pentru a ne apăra dreptul la viaţă într-o societate democratică, în calitate de membri ai familiei euroatlantice. E cazul să trecem de la formă la fond, atât decidenţi, cât şi alegători. Altfel, ar însemna că ne-am furat căciula de 25 de ani. Iar vina pentru un eventual dezastru nu va fi nici la Moscova, nici în altă parte, ci în propria noastră curte.

Elemente care au sunat poate abstract pentru mulţi în aceşti ani – necesitatea unei societăţi civile autentice, vii şi interiorizarea valorilor europene, a toleranţei în primul rând – devin factori decisivi în rezistenţa societăţii la ameninţările multiple. Cultura democratică e anticorpul fundamental, iar democraţia participativă principalul baraj în calea derapajului neo-naţionalist. Să nu uităm, în acest sens, că diferenţele de dezvoltare şi de bunăstare sunt direct proporţionale cu sănătatea unei democraţii participative.

 

130 răspunsuri

Subscribe to comments with RSS.


Responsabilitatea juridică pentru conţinutul comentariilor dvs. vă revine în exclusivitate.

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: