SACCSIV – blog ortodox

Filmul NOAH. Ce promoveaza?

Posted in filme by saccsiv on martie 23, 2014

Iata un trailer:

Filmul se lanseaza in Romania incepand cu 28 martie 2014, asa ca nu l-am vizionat inca. Voi analiza deocamdata cele ce se spun despre el in vest. Voi reveni dupa ce-l voi vedea.

Pentru inceput, iata afisul:

russell-crowe-stars-in-first-trailer-for-darren-aronofsky-s-noah-watch-now-148607-a-1384416526-700-1037

 

Foto: http://www.totalfilm.com/news/russell-crowe-stars-in-first-trailer-for-darren-aronofsky-s-noah-watch-now

Un afis ce transmite un mesaj, anume zicerea personajului Noe (Russell Crowe):

„Acesta nu este sfarsitul, ci un nou inceput”.

Idee ce apare si in super productia 2012 sau in “invataturile” new age:

Feriti-va de ratacirile new age. Iata un exemplu de mesaj ce circula pe net: „CE URMEAZA DUPA 2012?”

Regizor si scenarist este evreul Darren Aronofsky, casatorit cu evreica Rachel Hannah Weisz.

Dar iata ce putem citi in cateva articole in limba romana:

Noe – ecranizarea moderna a unei povesti vechi

Sfarsitul lumii e un nou inceput

Filmul ne aduce in memorie viata lui Noe, de la fuga din Sodoma si Gomora, pana la construirea arcei. Intr-un interviu publicat in The Guardian,regizorul avertiza ca filmul nu este „biblic conventional. Noe e un personaj intunecat, complicat”. Cum descriu scenaristii povestea potopului lui Noe? Pamantul devine o lume fara speranta, o lume dominata de oameni rai si tirani iar in aceasta lume fara speranta, ar fi existat doar un om bun ce a ajuns la o pace interioara. Numele lui era Noe. Luptator experimentat, vindecator si vizionar, Noe nu dorea decat pace, atat pentru el cat si pentru familia lui. Bantuit de viziuni si vise ciudate in care descopera ca in lume va veni un potop de proportii uriase iar lumea va disparea, Noe este tot mai luat in ras si batjocorit de semeni. Pe masura ce incearca sa descifreze semnificatiile viselor sale, Noe, impreuna cu fiii sai, primeste de la Dumnezeu porunca de-a construi o arca pentru familia lui, in care sa incapa si cate doua animale din fiecare specie, pentru ca dupa cataclism, viata sa poata continua pe Pamant.

Luat in ras de sateni, Noe se apuca totusi de lucru. Creatorul Pamantului (Dumnezeu) vrea sa pedepseasca populatia, cu exceptia lui Noe, considerandu-l cel mai curat sufleteste. Cand incepe potopul, veti vedea ca incepe si aventura… Filmul nu este o redare fidela a povestii religioase. Cu Russell Crowe interpretandu-l pe Noe, Jennifer Connelly in rolul sotiei Naameh, Anthony Hopkins aducandu-l in scena pe bunicul lui Noe, Matusalem, Emma Watson in rolul Ila (fiica adoptiva a lui Noe), Logan Lerman interpretandu-l pe Ham, fiul lui Noe, Douglas Booth, fiind Sem (alt fiu al lui Noe) si alte cateva nume de actori bine cotati, pelicula regizata de Aronofsky este o ecranizare moderna in care ni se sugereaza ca sfarsitul lumii este doar inceputul.

Medii reale si peisaje adevarate

Efectele vizuale sunt uimitoare iar decizia de a filma in Islanda majoritatea scenelor este extrem de justificata, avand in vedere ca este extrem de reconfortant sa vedem un film cu medii reale si peisaje adevarate, spre deosebire de tot ceea ce s-ar putea crea prin efecte speciale. Cu talent deosebit in a spune povesti intime, cu imagini reale combinate cu efectele vizuale ale Potopului si stilul sau inconfundabil, noua regizare a lui lui Aronofsky are toate atuurile sa devina un eveniment. Nefiind luat ca o transpunere biblica, Noah, prin expunerea interesanta pe care o abordeaza regizorul, poate fi considerat o poveste de supravietuire umana. Este povestea „unui om care iubeste nespus Pamantul si vietuitoarele sale, insa este dezamagit de felul in care ceilalti locuitori ai Planetei au considerat ca trebuie sa se comporte cu acesta”.

Reactii prea putin favorabile

Pelicula Noah este primul proiect al regizorului Aronofsky dupa castigarea Oscarului cu Blanck Swan.

[…]

Se pare ca filmul este plin de erori, iar cea de-a treia parte lasa mult de dorit. Unele comentarii sugereaza ca scenariul este foarte departe de textul biblic si ca este, in fapt, un film despre „un dement obsedat de protectia mediului”.

Dar, daca in Biblie, povestea lui Noe se intinde pe doar cateva pagini, filmul regizat de Darren Aronofsky ii dezvolta calatoria intr-una cu adevarat impresionanta. „Nu cred ca e o poveste foarte religioasa… Cred ca este o fabula mare, care face parte din atat de multe religii diferite si practici spirituale”, declara regizorul. Tot el marturisea pasiunea pentru aceasta poveste: „De cand eram copil, am fost miscat si inspirat de povestea lui Noe si a calatoriei familiei sale”. Muzica filmului este compusa de Audiomachine, formatie specializata in muzica de filme iar piesa poarta numele replicii pe care o spune Noe (Russell Crowe): „Acesta nu este sfarsitul, ci un nou inceput”.

Noah, filmul care a cutremurat lumea crestinilor: “Sper sa fie un esec de proportii pentru ca este un film periculos”. Cum a fost primita noua productie cu Russell Crowe

[…]

„Noah este un film urias, indraznet si este pro-credinta si pro-Dumnezeu. Filmul prezinte teme biblice  ca bine si rau, pacat si mantuire, justitie si mila” a spus Jim Daily, un lider religios.
[…]

„Magnific. Este intr-adevar un film grandios atat ca prezentare, dar si ca scop. Noah este un film neobsinuit si nu se incadreaza deloc in tiparele celoralte filme biblice. Avem ocazia sa vedem mult mai de aprope una dintre cele mai mari teme din Biblie” Movieline
„Noah este o opera de arta si un exercitiu de imaginatie triumfator. Ne arata o poveste pe care credem toti ca o stim, dar cu multe elemente noi, bazat pe un scenariu foarte bine scris, cu momente absolut stralucitoare” National Catholic Register
„Filmul imbina multe teme, de la cea a familiei la cea a credintei, dar desi eforturile sunt colosale, uneori pare ca s-au chinuit prea mult sa imbine mai multe elemente” IndieWire

[…]

Din descrierea oficiala a celor de la Paramount, „Noah” este: „O adaptare autentica a povestii biblice Arca lui Noe. Intr-o lume damnata de pacatul stramosesc, Noah primeste o misiune divina – sa construiasca o arca prin care sa salveze creatia din fata Potopului.”

[…]

Noah, filmul provocare pentru regizorul Darren Aronofsky: lupta sa cu studiourile Paramount, ce i-a deranjat pe crestini la Noe, personajul erou interpretat de Russell Crowe
[…]

„Am vrut sa cream o imagine noua lui Noe. Primul lucru pe care i l-am spus lui Russell a fost ca nu va fi filmat niciodata pe un vapor cu doua girafe in spate. Veti vedea un Russell Crowe ca pe un super erou, un tip care are aceasta provocare incredibila in fata careia este pus si pe care trebuie sa o depaseasca”, a declarat Aronofsky, facand referire la imaginea de ansamblu a lui Noe.
Regizorul, care a crescut intr-o familie de evrei conservatori, a explicat ca obiectivul sau a fost de la inceput  sa creeze un Noe pentru toata lumea. Pentru necredinciosi, el si-a dorit sa „realizeze aceasta lume fantastica a la Middle-earth de care nu se asteptau sa afle de la bunici” si, in acelasi timp, a vrut sa faca un film „pentru cei care iau foarte, foarte in serios Evanghelia”.
[…]

Comentariu saccsiv:

   Asadar:

Este povestea „unui om care iubeste nespus Pamantul si vietuitoarele sale, insa este dezamagit de felul in care ceilalti locuitori ai Planetei au considerat ca trebuie sa se comporte cu acesta”.

Adica oamenii erau rai caci se purtau rau cu pamantul si cu vietuitoarele de pe el. Ideea o regasim si pe Pietrele Indrumatoare din Georgia:

ANALIZA – Mesajul de pe GEORGIA GUIDESTONES (Pietrele Indrumatoare din Georgia): maxim de 500 milioane de locuitori pe planeta si doctrina NOII ORDINI MONDIALE

Si mai zic ei:

Intr-o lume damnata de pacatul stramosesc, Noah primeste o misiune divina – sa construiasca o arca prin care sa salveze creatia din fata Potopului

Dar Dumnezeu nu distruge omenirea si animalele terestre caci si-ar fi adus aminte de pacatul stramosesc, ci din cauza rautatii la care ajunsesera cu timpul.

În vremea aceea s-au ivit pe pământ uriaşi, mai cu seamă de când fiii lui Dumnezeu începuseră a intra la fiicele oamenilor şi acestea începuseră a le naşte fii: aceştia sunt vestiţii viteji din vechime.” (Facerea 6:4)
Că Tu eşti Cel Care ai făcut toate şi toate le stăpâneşti; Doamne, drept eşti, Cel care judeci pe cei care cu semeţie şi cu trufie se poartă. Tu pe cei care mai înainte au făcut strâmbătate, între care şi uriaşi erau, care intru vitejie şi întru îndrăzneală nădăjduiau, i-ai pierdut, aducând peste ei apă nemăsurată.” (III Macabeilor, 2:3-4)

Acolo au fost uriaşii cei vestiţi, înalţi la statură şi iscusiţi în război. Nu pe aceştia i-a ales Dumnezeu, nici calea ştiinţei nu le-a dat; Pierit-au pentru că n-au avut înţelepciune; pierit-au prin nebunia lor.” (Baruh, Cap. 3: 26-28)

Iata si ce putem citi la Uriasii:

Pornind de cartea apocrifa pusa pe seama dreptului Enoh si de la cuvintele „fiii lui Dumnezeu”, multi au inceput sa rataceasca in mintea lor, cugetand ca este vorba despre ingerii din cer, care, in urma impreunarii trupesti cu oamenii, au cazut, devenind diavoli.

Sfantul Ioan Gura de Aur previne aceasta ratacire, spunand clar ca „fiii lui Dumnezeu” nu sunt ingeri, ci oameni: „Unii spun ca nu-i vorba de oameni, ci de ingeri; pe acestia i-ar fi numit Scriptura „fii ai lui Dumnezeu”. Mai intai, sa-mi arate ei in care loc din Scriptura ingerii au fost numiti „fii ai lui Dumnezeu”? Dar nu vor putea sa-mi arate. Oamenii, da, au fost numiti „fii ai lui Dumnezeu”, dar ingerii, nu. Nicaieri in Scriptura ingerul nu-i numit fiu, nici fiu al lui Dumnezeu.”

Acelora care spun ca acum au cazut o parte din ingerii cei buni, devenind diavoli, acelasi sfant parinte, le spune: „Unii spun ca „fiii lui Dumnezeu” au fost ingeri, care, pentru ca s-au pogorat spre a savarsi aceasta nelegiuita fapta, au pierdut vrednicia lor. Ei spun ca ingerii acum au cazut si ca aceasta e pricina caderii lor. Scriptura, insa, ne invata altfel, ca diavolul si ingerii lui si-au pierdut vrednicia lor inainte de crearea celui intai-zidit, pentru ca s-au gandit sa ajunga mai mari decat erau, precum se si spune: „Prin invidia diavolului a intrat moartea in lume” (Intelepciunea lui Solomon 2, 24). Daca n-ar fi cazut inainte de crearea omului, cum ar fi invidiat pe om, ca isi avea vrednicia lui? Ce motiv ar fi avut ingerul, care este netrupesc si incarcat de atata cinste, sa invidieze pe om, care este imbracat in trup?” N-ar fi, oare, curata nebunie sa spui ca ingerii s-au pogorat din cer ca sa se impreuneze cu femeile, ca firea aceea fara de trup s-a unit cu trupurile femeilor? Nu-i cu putinta ca firea aceea fara de trup sa aiba vreodata o astfel de pofta!”

„Fiii lui Dumnezeu” erau urmasii celor drepti, iar „fiii oamenilor” erau urmasii celor pacatosi, precum spune acelasi sfant parinte: „Este obiceiul Scripturii sa numeasca si pe oameni „fii ai lui Dumnezeu”. Acestia se coborau din Set si din fiul sau, Enos, de aceea urmasii acestuia au fost numiti de dumnezeiasca Scriptura „fii ai lui Dumnezeu”, pentru ca au mers pe urmele virtutii stramosilor lor, pe cand urmasii lui Cain si ai fiului acestuia au fost numiti de Scriptura „fii ai oamenilor”.

Despre uriasii care au rezultat in urma apropierii lor, Sfantul Ioan Gura de Aur spune doar atat: „Dupa parerea mea, dumnezeiasca Scriptura numeste aici uriasi pe oamenii puternici la trup. Din aceia, spune Scriptura, s-a inmultit neamul lor.”

Cuvantul folosit pentru a ii desemna pe uriasi, in originalul ebraic, este „nefilim”. Acesta este un derivat al verbului „nafal”, care inseamna „a cadea”. Astfel, uriasii sunt „cei cazuti” sau „cei degenerati”. Potrivit marturiei Sfintei Scripturi, uriasii au fost mari, atat in dimensiunile trupesti, cat si in pacatele savarsite.

Datorita uriasilor si pacatelor fara de numar pe care ajunsesera sa le faca oamenii, Dumnezeu a hotarat sa piara toti, prin potop, afara de dreptul Noe si de neamul sau, precum citim: „Vazand insa Domnul Dumnezeu ca rautatea oamenilor s-a marit pe pamant si ca toate cugetele si dorintele inimii lor sunt indreptate la rau in toate zilele, I-a parut rau si s-a cait Dumnezeu ca a facut pe om pe pamant. Si a zis Domnul: „Pierde-voi de pe fata pamantului pe omul pe care l-am facut! De la om pana la dobitoc si de la taratoare pana la pasarile cerului, tot voi pierde, caci Imi pare rau ca le-am facut.” Noe insa a aflat har inaintea Domnului Dumnezeu” (Facere 6, 4-8).

Comentariu saccsiv:

   Ca atare, daca mesajul filmului este chiar cel despre care vorbesc acele articole, treaba e clara:

–       O noua pregatirea a mentalului maselor cu o catastrofa ce va veni

–       In cazul de fata, movatia catastrofei ar fi ca suntem un cancer pe acest pamant, dupa cum scrie pe pietroaiele din Georgia

–        Ascunderea cauzelor reale ce au dus la vechiul potop, adica taman exact ceea ce edifica ELITELE acum, NOUA ORDINE MONDIALA, formarea omului de tip nou mandru si promovarea pacatelor

–       Catastrofa nu va fi precum cele scrise in Apocalipsa si in profetiile Sfintilor Parinti, ci un nou inceput pe acelasi vechi pamant

In incheiere cititi va rog cele scrise in Sfanta Scriptura despre potop:

http://www.bibliaortodoxa.ro/carte.php?id=25&cap=5

28.       Lameh a trăit o sută optzeci şi opt de ani şi atunci i s-a născut un fiu.

29.       Şi i-a pus numele Noe, zicând: „Acesta ne va mângâia în lucrul nostru şi în munca mâinilor noastre, la lucrarea pământului, pe care l-a blestemat Domnul Dumnezeu!”

30.       Şi a mai trăit Lameh, după naşterea lui Noe, cinci sute şaizeci şi cinci de ani şi i s-au născut fii şi fiice.

31.       Iar de toate, zilele lui Lameh au fost şapte sute cincizeci şi trei de ani şi apoi a murit.

32.       Noe era de cinci sute de ani, când i s-au născut trei feciori: Sem, Ham şi Iafet.s

1.         Iar după ce au început a se înmulţi oamenii pe pământ şi li s-au născut fiice,

2.         Fiii lui Dumnezeu, văzând că fiicele oamenilor sunt frumoase, şi-au ales dintre ele soţii, care pe cine a voit.

3.         Dar Domnul Dumnezeu a zis: „Nu va rămâne Duhul Meu pururea în oamenii aceştia, pentru că sunt numai trup. Deci zilele lor să mai fie o sută douăzeci de ani!”

4.         ÃŽn vremea aceea s-au ivit pe pământ uriaşi, mai cu seamă de când fiii lui Dumnezeu începuseră a intra la fiicele oamenilor şi acestea începuseră a le naşte fii: aceştia sunt vestiţii viteji din vechime.

5.         Văzând însă Domnul Dumnezeu că răutatea oamenilor s-a mărit pe pământ şi că toate cugetele şi dorinţele inimii lor sunt îndreptate la rău în toate zilele,

6.         I-a părut rău şi s-a căit Dumnezeu că a făcut pe om pe pământ.

7.         Şi a zis Domnul: „Pierde-voi de pe faţa pământului pe omul pe care l-am făcut! De la om până la dobitoc şi de la târâtoare până la păsările cerului, tot voi pierde, căci ÃŽmi pare rău că le-am făcut”.

8.         Noe însă a aflat har înaintea Domnului Dumnezeu.

9.         Iată viaţa lui Noe: Noe era om drept şi neprihănit între oamenii timpului său şi mergea pe calea Domnului.

10.       Şi i s-au născut lui Noe trei fii: Sem, Ham şi Iafet.

11.       Pământul însă se stricase înaintea feţei lui Dumnezeu şi se umpluse pământul de silnicii.

12.       Şi a căutat Domnul Dumnezeu spre pământ şi iată era stricat, căci tot trupul se abătuse de la calea sa pe pământ.

13.       Atunci a zis Domnul Dumnezeu către Noe: „Sosit-a înaintea feţei Mele sfârşitul a tot omul, căci s-a umplut pământul de nedreptăţile lor, şi iată Eu îi voi pierde de pe pământ.

14.       Tu însă fă-ti o corabie de lemn de salcâm. ÃŽn corabie să faci despărţituri şi smoleşte-o cu smoală pe dinăuntru şi pe din afară.

15.       Corabia însă să o faci aşa: lungimea corăbiei să fie de trei sute de coţi, lăţimea ei de cincizeci de coţi, iar înălţimea de treizeci de coţi.

16.       Să faci corăbiei o fereastră la un cot de la acoperiş, iar uşa corăbiei să o faci într-o parte a ei. De asemenea să faci într-însa trei rânduri de cămări: jos, la mijloc şi sus.

17.       Şi iată Eu voi aduce asupra pământului potop de apă, ca să pierd tot trupul de sub cer, în care este suflu de viaţă, şi tot ce este pe pământ va pieri.

18.       Iar cu tine voi face legământul Meu; şi vei intra în corabie tu şi împreună cu tine vor intra fiii tăi, femeia ta şi femeile fiilor tăi.

19.       Să intre în corabie din toate animalele, din toate târâtoarele, din toate fiarele şi din tot trupul, câte două, parte bărbătească şi parte femeiască, ca să rămână cu tine în viaţă.

20.       Din toate soiurile de păsări înaripate după fel, din toate soiurile de animale după fel şi din toate soiurile de târâtoare după fel, din toate să intre la tine câte două, parte bărbătească şi parte femeiască, ca să rămână în viată împreună cu tine.

21.       Iar tu ia cu tine din tot felul de mâncare, cu care vă hrăniţi; îngrijeşte-te ca să fie aceasta de mâncare pentru tine şi pentru acelea”.

22.       Şi a început Noe lucrul şi precum îi poruncise Domnul Dumnezeu aşa a făcut.

1.         După aceea a zis Domnul Dumnezeu lui Noe: „Intră în corabie, tu şi toată casa ta, căci în neamul acesta numai pe tine te-am văzut drept înaintea Mea.

2.         Să iei cu tine din toate animalele curate câte şapte perechi, parte bărbătească şi parte femeiască, iar din animalele necurate câte o pereche, parte bărbătească şi parte femeiască.

3.         De asemenea şi din păsările cerului să iei: din cele curate câte şapte perechi, parte bărbătească şi parte femeiască, iar din toate păsările necurate câte o pereche, parte bărbătească şi parte femeiască, ca să le păstrezi soiul pentru tot pământul.

4.         Căci peste şapte zile Eu voi vărsa ploaie pe pământ, patruzeci de zile şi patruzeci de nopţi şi am să pierd de pe faţa pământului toate făpturile câte am făcut”.

5.         Şi a făcut Noe toate câte i-a poruncit Domnul Dumnezeu.

6.         Noe însă, când a venit asupra pământului potopul de apă, era de şase sute de ani.

7.         Şi a intrat Noe în corabie şi împreună cu el au intrat fiii lui, femeia lui şi femeile fiilor lui, ca să scape de apele potopului.

8.         Din păsările curate şi din păsările necurate, din animalele curate şi din animalele necurate, din fiare şi din toate cele ce se mişcă pe pământ

9.         Au intrat la Noe în corabie perechi, perechi, parte bărbătească şi parte femeiască, cum poruncise Dumnezeu lui Noe.

10.       Iar după şapte zile au venit asupra pământului apele potopului.

11.       ÃŽn anul şase sute al vieţii lui Noe, în luna a doua, în ziua a douăzeci şi şaptea a lunii acesteia, chiar în acea zi, s-au desfăcut toate izvoarele adâncului celui mare şi s-au deschis jgheaburile cerului;

12.       Şi a plouat pe pământ patruzeci de zile şi patruzeci de nopţi.

13.       ÃŽn ziua aceasta a intrat Noe în corabie şi împreună cu dânsul au intrat Sem, Ham şi Iafet, fiii lui Noe, femeia lui Noe şi cele trei femei ale fiilor lui.

14.       Din toate soiurile de fiare de pe pământ, din toate soiurile de animale, din toate soiurile de vietăţi ce mişunau pe pământ, din toate soiurile de zburătoare, din toate păsările, din toate înaripatele

15.       Şi din tot trupul, în care se afla duh de viaţă, au intrat cu Noe în corabie, perechi, perechi, parte bărbătească şi parte femeiască.

16.       Şi cele ce au intrat cu Noe în corabie din tot trupul au intrat parte bărbătească şi parte femeiască, precum poruncise Dumnezeu lui Noe. Şi a închis Domnul Dumnezeu corabia pe din afară.

17.       Potopul a ţinut pe pământ patruzeci de zile şi patruzeci de nopţi şi s-a înmulţit apa şi a ridicat corabia şi aceasta s-a înălţat deasupra pământului.

18.       Şi a crescut apa mereu şi s-a înmulţit foarte tare pe pământ şi corabia se purta pe deasupra apei.

19.       Şi a sporit apa pe pământ atât de mult, încât a acoperit toţi munţii cei înalţi, care erau sub cer.

20.       Şi a acoperit apa toţi munţii cei înalţi, ridicându-se cu cincisprezece coţi mai sus de ei.

21.       Şi a murit tot trupul ce se mişca pe pământ: păsările, animalele, fiarele, toate vietăţile ce mişunau pe pământ şi toţi oamenii.

22.       Toate cele de pe uscat, câte aveau suflare de viată în nările lor, au murit.

23.       Şi aşa s-a stins toată fiinţa care se afla pe faţa a tot pământul, de la om până la dobitoc şi până la târâtoare şi până la păsările cerului, toate s-au stins de pe pământ, şi a rămas numai Noe şi ce era cu el în corabie.

24.       Iar apa a crescut mereu pe pământ, o sută cincizeci de zile.

1.         Dar şi-a adus aminte Dumnezeu de Noe, de toate fiarele, de toate animalele, de toate păsările şi de toate vietăţile ce se mişcă, câte erau cu dânsul în corabie; şi a adus Dumnezeu vânt pe pământ şi a încetat apa de a mai creşte.

2.         Atunci s-au încuiat izvoarele adâncului şi jgheaburile cerului şi a încetat ploaia din cer.

3.         După o sută cincizeci de zile, a început a se scurge apa de pe pământ şi a se împuţina.

4.         Iar în luna a şaptea, în ziua a douăzeci şi şaptea a lunii acesteia, s-a oprit corabia pe Munţii Ararat.

5.         Apa a scăzut mereu până în luna a zecea; iar în ziua întâi a lunii a zecea s-au arătat vârfurile munţilor.

6.         După patruzeci de zile, a deschis Noe fereastra, pe care o făcuse la corabie,

7.         Şi a dat drumul corbului, ca să vadă de a scăzut apa pe pământ. Acesta, zburând, nu s-a mai întors până ce a secat apa de pe pământ.

8.         Apoi, după el a trimis porumbelul, ca să vadă de s-a scurs apa de pe pământ.

9.         Porumbelul însă, negăsind loc de odihnă pentru picioarele sale, s-a întors la el, în corabie; căci era încă apă pe toată faţa pământului. Şi a întins Noe mâna şi l-a apucat şi l-a băgat la sine, în corabie.

10.       Şi aşteptând încă alte şapte zile, a dat iarăşi drumul porumbelului din corabie,

11.       Şi porumbelul s-a întors la el, spre seară, şi iată avea în ciocul său o ramură verde de măslin. Atunci a cunoscut Noe că s-a scurs apa de pe faţa pământului.

12.       Mai zăbovind încă alte şapte zile, iarăşi a dat drumul porumbelului şi el nu s-a mai întors.

13.       Iar în anul şase sute unu al vieţii lui Noe, în ziua întâi a lunii întâi, secând apa de pe pământ, a ridicat Noe acoperişul corăbiei şi a privit, şi iată se zbicise faţa pământului.

14.       Iar în luna a doua, la douăzeci şi şapte ale lunii acesteia, pământul era uscat.

15.       Atunci a grăit Domnul Dumnezeu lui Noe şi a zis:

16.       „Ieşi din corabie tu şi împreună cu tine femeia ta, fiii tăi şi femeile fiilor tăi.

17.       Scoate de asemenea împreună cu tine toate vietăţile, care sunt cu tine, şi tot trupul, de la păsări şi până la animale, şi toate vietăţile ce se mişcă pe pământ, ca să se împrăştie pe pământ, să se prăsească şi să se înmulţească pe pământ”.

18.       Atunci a ieşit Noe din corabie; şi împreună cu el au ieşit fiii lui, femeia lui şi femeile fiilor lui;

19.       Toate fiarele, toate animalele, toate păsările şi toate câte se mişcă pe pământ, după felul lor, au ieşit din corabie.

20.       Apoi a făcut Noe un jertfelnic Domnului; şi a luat din animalele cele curate şi din toate păsările cele curate şi le-a adus ardere de tot pe jertfelnic.

21.       Iar Domnul Dumnezeu a mirosit mireasmă bună şi a zis Domnul Dumnezeu în inima Sa: „Am socotit să nu mai blestem pământul pentru faptele omului, pentru că cugetul inimii omului se pleacă la rău din tinereţile lui şi nu voi mai pierde toate vietăţile, cum am făcut.

22.       De acum, cât va trăi pământul, semănatul şi seceratul, frigul şi căldura, vara şi iarna, ziua şi noaptea nu vor mai înceta!”

1.         Şi a binecuvântat Dumnezeu pe Noe şi pe fiii lui şi le-a zis: „Naşteţi şi vă înmulţiţi şi umpleţi pământul şi-l stăpâniţi!

2.         Groază şi frică de voi să aibă toate fiarele pământului; toate păsările cerului, tot ce se mişcă pe pământ şi toţi peştii mării; căci toate acestea vi le-am dat la îndemână.

3.         Tot ce se mişcă şi ce trăieşte să vă fie de mâncare; toate vi le-am dat, ca şi iarba verde.

4.         Numai carne cu sângele ei, în care e viaţa ei, să nu mâncaţi.

5.         Căci Eu şi sângele vostru, în care e viaţa voastră, îl voi cere de la orice fiară; şi voi cere viaţa omului şi din mâna omului, din mâna fratelui său.

6.         De va vărsa cineva sânge omenesc, sângele aceluia de mână de om se va vărsa, căci Dumnezeu a făcut omul după chipul Său.

7.         Voi însă naşteţi şi vă înmulţiţi şi vă răspândiţi pe pământ şi-l stăpâniţi! „

8.         Şi a mai grăit Dumnezeu cu Noe şi cu fiii lui, care erau cu el, şi a zis:

9.         „Iată Eu închei legământul Meu cu voi, cu urmaşii voştri.

10.       Şi cu tot sufletul viu, care este cu voi: cu păsările, cu animalele şi cu toate fiarele pământului, care sunt cu voi, cu toate vietăţile pământului câte au ieşit din corabie;

11.       Şi închei acest legământ cu voi, că nu voi mai pierde tot trupul cu apele potopului şi nu va mai fi potop, ca să pustiiască pământul”.

12.       Apoi a mai zis iarăşi Domnul Dumnezeu către Noe: „Iată, ca semn al legământului, pe care-l închei cu voi şi eu tot sufletul viu ce este cu voi din neam în neam şi de-a pururi,

13.       Pun curcubeul Meu în nori, ca să fie semn al legământului dintre Mine şi pământ.

14.       Când voi aduce nori deasupra pământului, se va arăta curcubeul Meu în nori,

15.       Şi-Mi voi aduce aminte de legământul Meu, pe care l-am încheiat cu voi şi cu tot sufletul viu şi cu tot trupul, şi nu va mai fi apa potop, spre pierzarea a toată făptura.

16.       Va fi deci curcubeul Meu în nori şi-l voi vedea, şi-Mi voi aduce aminte de legământul veşnic dintre Mine şi pământ şi tot sufletul viu din tot trupul ce este pe pământ!”

17.       Şi iarăşi a zis Dumnezeu către Noe: „Acesta este semnul legământului, pe care Eu l-am încheiat între Mine şi tot trupul care este pe pământ”.

18.       Iar fiii lui Noe care au ieşit din corabie, erau: Sem, Ham şi Iafet. Iar Ham era tatăl lui Canaan.

19.       Aceştia sunt cei trei fii ai lui Noe şi din aceştia s-au înmulţit oamenii pe pământ.

20.       Atunci a început Noe să fie lucrător de pământ şi a sădit vie.

21.       A băut vin şi, îmbătându-se, s-a dezvelit în cortul său.

22.       Iar Ham, tatăl lui Canaan, a văzut goliciunea tatălui său şi, ieşind afară, a spus celor doi fraţi ai săi.

23.       Dar Sem şi Iafet au luat o haină şi, punând-o pe amândoi umerii lor, au intrat cu spatele înainte şi au acoperit goliciunea tatălui lor; şi feţele lor fiind întoarse înapoi, n-au văzut goliciunea tatălui lor.

24.       Trezindu-se Noe din ameţeala de vin şi aflând ce i-a făcut feciorul său cel mai tânăr,

25.       A zis: „Blestemat să fie Canaan! Robul robilor să fie la fraţii săi!”

26.       Apoi a zis: „Binecuvântat să fie Domnul Dumnezeul lui Sem; iar Canaan să-i fie rob!

27.       Să înmulţească Dumnezeu pe Iafet şi să se sălăşluiască acesta în corturile lui Sem, iar Canaan să-i fie slugă”.

28.       Şi a mai trăit Noe după potop trei sute cincizeci de ani.

29.       Iar de toate, zilele lui Noe au fost nouă sute cincizeci de ani şi apoi a murit.

Unul dintre urmasi a fost Nimrod:

acesta a fost cel dintâi viteaz pe pământ.

1.         ÃŽn vremea aceea era în tot pământul o singură limbă şi un singur grai la toţi.

2.         Purcezând de la răsărit, oamenii au găsit în ţara Senaar un şes şi au descălecat acolo.

3.         Apoi au zis unul către altul: „Haidem să facem cărămizi şi să le ardem cu foc!” Şi au folosit cărămida în loc de piatră, iar smoala în loc de var.

4.         Şi au zis iarăşi: „Haidem să ne facem un oraş şi un turn al cărui vârf să ajungă la cer şi să ne facem faimă înainte de a ne împrăştia pe faţa a tot pământul!”

5.         Atunci S-a pogorât Domnul să vadă cetatea şi turnul pe care-l zideau fiii oamenilor.

6.         Şi a zis Domnul: „Iată, toţi sunt de un neam şi o limbă au şi iată ce s-au apucat să facă şi nu se vor opri de la ceea ce şi-au pus în gând să facă.

7.         Haidem, dar, să Ne pogorâm şi să amestecăm limbile lor, ca să nu se mai înţeleagă unul cu altul”.

8.         Şi i-a împrăştiat Domnul de acolo în tot pământul şi au încetat de a mai zidi cetatea şi turnul.

9.         De aceea s-a numit cetatea aceea Babilon, pentru că acolo a amestecat Domnul limbile a tot pământul şi de acolo i-a împrăştiat Domnul pe toată faţa pământului.

 

Tagged with: , , ,

30 răspunsuri

Subscribe to comments with RSS.

  1. ionel said, on martie 23, 2014 at 10:54 am

    Off topic : Poate ma lamureste si pe mine cineva care e smecheria cu fondul asta misionar ca asa din ce se spune pe la predici suna bine, adicapromovarea religiei in scoli, construire azile de batrani si orfelinate..etc etc. oare chiar se duc banii astia unde se spune?? pana acuma am ezitat a participa, ca si pt Catedrala Mantuirii.

    Apreciază

    • safimvigilenti said, on martie 23, 2014 at 1:53 pm

      una e promovarea religiei in scoli si alta e promovorarea ortodoxiei. ma indoiesc profund ca dascalul de religie va avea voie de la minister sa spuna vreodata ca protestantii sau catolicii sunt eretici. cel mai probabil la ora de religie participa copii de mai multe confesiuni si problema e cam delicata

      Apreciază

      • Mihail said, on martie 23, 2014 at 5:53 pm

        @safimvigilenti : copiii de alte confesiuni decât cea ortodoxă fac separat religie cu profesorii lor

        Apreciază

  2. Mihail said, on martie 23, 2014 at 1:40 pm

    @ ionel : sigur nu avem de unde ști unde se duc acei bani. Dacă se folosesc în alte scopuri, Dumnezeu să-i ierte ! Bănuțul tău dat cu credință oricum nu-ți va fi spre osândă. Din ce am citit din Raportul pe anul trecut, Patriarhia Română a cheltuit aproximativ 18 milioane de euro pentru activități social-umanitare, ajutoare pentru sinistrați, nevoiași etc.

    Apreciază

    • cosminmatiu said, on martie 23, 2014 at 2:02 pm

      Biserica face si mult bine pe langa nejunsurile ei dar binele nu da bine daca este promovat de televiziuni si de aceea nu se prea stie. In schimb daca un preot cade toate televiziunile fac scandal.

      Apreciază

    • ionel said, on martie 23, 2014 at 3:43 pm

      Tocmai aici e problema ca nu prea pot da cu credinta, pentru ca cel mai mult ma infuriat cand am auzit ca ajuta la promovarea dreptei credinte in scoli, si cand multi fac scandal ca sa scoata religia si icoanele din scoli nu am vazut nici unul din marii ierarhi sa iasa in fata sa spuna ceva. Suntem majoritari ortodocsi chiar daca 90 % doar cu numele, dar asta e religia noastra si cui nu ii place sa se mute din tara. Daca mergi la arabi si le zici ceva de alahu lor te impusca razand.

      Apreciază

  3. aniush said, on martie 23, 2014 at 2:04 pm

    Ciudat scenariu.

    Apreciază

  4. zcalin said, on martie 23, 2014 at 5:49 pm

    interesant titlul filmului: NOAH. Sa insemne oare Noua Ordine a lui Anti Hrist? (new world order). Vorba lui Russell – actorul : “Acesta nu este sfarsitul, ci un nou inceput”. Dumnezeu sa ne aibe in paza Lui. Amin.

    Apreciază

  5. andrei said, on martie 23, 2014 at 8:00 pm

    Ce spuneti de sirene,minotauri,centauri? Este scris ca in vremurile de dinainte de potop, demonii faceau incrucisari de ADN. Deci aceste mituri pot fi adevarate.

    Apreciază

  6. Radu said, on martie 23, 2014 at 9:01 pm

    Treaba cu nephilim are un sambure de adevar daca scheletele alea de dimensiuni record gasite prin diverse parti ale lumii de lungimi de 2-3metrii pana la 10 sunt adevarate si nu trucate/false inseamna ca stramosii nostrii erau mai inalti ca noi? ciudata treaba…
    cautati pe net gasiti poze cu schelete de 2-3metrii si mai mult prin diverse parti de pe glob

    Apreciază

    • andrei said, on martie 23, 2014 at 10:15 pm

      Treaba cu giganti da e 100% adevarata doar ca nu iti arata in media controlata asa ceva, trebuie sa faci „sapaturi” singur si recomandarea mea e faceti cat mai repede pt ca nu se stie cand o sa controleze si internetul.

      Apreciază

  7. george gr said, on martie 23, 2014 at 9:33 pm

    un nou film care promoveaza necesitatea inscaunarii Antihristului, ca singura salvare a umanitatii

    Apreciază

  8. Mihail Bogdan said, on martie 24, 2014 at 12:09 pm

    Chiar asteptam un subiect cu privire la uriasi. NU INTELEG DE CE VARIANTA CU INGERII DECAZUTI NU ESTE ACCEPTATA DE BISERICA. Este mult mult mult mai logica? Ca nu se puteau inmulti ingerii tare adevarat. Dar despre modificari genetice rasei umane ce spuneti? Cand Satan a inteles despre venirea Fiului Omului/Fiul lui Dumnezeu – Domnul Iisus Hristos, stia ca acesta se va naste din semitia pur omeneasca, lasata de la Dumnezeu. A vrut sa modifice tot din punct de vedere genetic. Ingerii care au fost pacaliti, nu erau inca bine deprinsi cu ideea de rau/bine, nu isi imaginau inca pana unde se poate ajunge pe calea raulu, si din ingeri veghetori asupra oamenilor, Lucifer i-a influentat mental si i-a determinat sa cada in capcana. De ce sa nu aiba tehnologie pentru a modifica ADN-ul uman? E logic. Se potriveste si cu vremurile noastre. Pai daca intra in opera treaba cu ordinea mondiala, sistemul lor de control si legi , aceasta „democratie” … care credeti ca este scopul final? Modificarea rasei umane, de data asta nu cu ajutorul altor ingeri si cu oamenii care si-au vandut sufletele diavolului. Nu credeti ca este posibil? Pai laboratoare genetice sunt, fertilizarea in vitro exista, femei rapite nu-i probleme din moment ce „exista” OZN-uri, mai lipsesc micii monstri. Voi nu va dati seama ca asta este scopul suprem a lui Lucifer si ai lui? Blocarea sfarsitului, impiedicarea distrugerii lor. Atata timp cat omul va exista , va exista si sansa ca acele goluri lasate in cer de el si ingerii lui sa fie REUMPLUTE de sfinti si drepti credinciosi, de oameni drepti. ASTA ESTE ADEVARUL. Strangeti randurile si luptati pentru rasa umana. De asta vor ei razboaie si controlul vremii – calamitati naturale produse de ei, de asta vor ei tot felul de boli si virusi, alimentatie proasta. Suntem prea multi si nu ne mai pot controla cu mijloacele existente. Si-au dat seama ca adevarurile incep sa se descopere. Cine crede ca adevarul este DOAR in biblie si exclusiv acolo, e incapatanat. Si biblia este foarte complicata, codata. Nu mai panicati lumea cu sfarsitul. Vor fi vremuri grele, grele de tot, dar nu sfarsitul. Mai sunt locuri de umplut acolo in cer, mai avem de tras. Luptati pentru adevar si pentru rasa umana , ADN pur de la Dumnezeu. Pot sa vina 1000 de calugari la mine si ma contrazic cu ei fata in fata ca uriasii sunt rezultatul unor modificari genetice aduse oamenilor de ingerii neascultatori, nu varinata aia cu fiii lui Set si fiii lui Cain. Ca din oemeni cu oameni nu avea cum sa iasa uriasi. Este vorba despre o modificare ADN. Sa nu mai zic ca au existat probabil si combinatii om – animal.
    Cat despre sfarsitul lumii si ziua judecatii, sunteti toti pe o pista falsa. Asa cum spunea Sfantul Apostol Pavel „voi nu stiti ca pentru Domnul 1 zi inseamna 1000 de ani si 1000 de ani inseamna 1 zi?”. Traim vremurile premergatoare judecatii. Fiecare din noi este incercat in viata si pus in fata unor greutati si trebuie sa aleaga tabara. Tuturor ni se da o sansa. Mai fac o analogie cu faptul ca Iisus a inviat a 3-a zi pamanteasca. Au trecut 2000 de ani aproape de atunci, intram acusi in a 3-a mie de ani, a 3-a zi cereasca de fapt. Cine vrea sa inteleaga bine, cine nu asta este. Nu mai speriati lumea si reveniti la realitate, rugati-va Domnului si sfintilor sa ne dea intelegere, pricepere, inteligenta, invatatura, adevarata stiinta, forta de lupta sa puteam schimba lumea aceasta. Prin noi lucreaza Domnul si nu altfel. Inarmati-va cu armele pe care vi le-a descris Sfantul Apostol Pavel, luati sabia cea cu 2 taisuri care este Cuvantul lui Dumnezeu. Asa se va petrece transformarea de la ce exista acum la ce va urma – un nou cer, un nou pamant, prin noi oamenii, prin efortul nostru, prin truda noastra. Apucati-va sa produceti ceva in tara asta, sa munciti, cereti ajutor divin, dar schimbati-va obiceiurile. Nu mai traiti in pacat si doctrina luciferica. Daca faceti bani, si banii trebuiesc facuti pentru ca asta este sistemul deocamdata, nu ii aruncati pe vacante si haine scumpe, masini , case mari si lux. Inevestiti in orice credeti ca este folositor. Ajutati-va intre voi. Ganditi impreuna. Si rugati-va, intariti-va credinta. Asa va vor veni revelatii cu ce trebuie sa facem, cu noua stiinta. Si usor usor o sa schimbam lumea, Cine nu participa activ, va fi judecat. Nu mai speriati lumea cu sfarsitul, nu intelegeti deloc apocalipsa. Puneti mana si munciti. Doamne ajuta!

    Apreciază

    • saccsiv said, on martie 24, 2014 at 12:35 pm

      Mihail Bogdan

      E mare ghiveci in capul tau.

      Apreciază

      • Mihail Bogdan said, on martie 24, 2014 at 1:02 pm

        Fiecare cu parerea lui. Sunt programator in electronica digitala, lucrez cu cipurile pe care toti dintre voi le urati, imi place fizica, stiinta, imi place Nikola Tesla si ideile lui ( omul era ortodox, tot ce a descoperit i s-a revelat ). Stiinta poate fi folosita si in scopul binelui. Folositi-va creierul, logica, inteligenta, nu stati doar intr-o credinta oarba, ca asa trebuie, asa au zis unii. Nu ti se pare ca asta omoara determinarea, motivatia ? Ce am scris eu sus , daca ma crezi sau nu, sunt idei care imi vin in minte brusc, exact ca o revelatie, studiind si rascolind peste tot. Nu numai in biblie. Ma duc la biserica mereu, Cred in Iisus Hristos, El este calea si viata. Dar trebuie sa intelegeti ca lucrarea divina se face prin noi oamenii, asa cum si lucrarea raului se face tot la fel – si acesti oameni care ne conduc si reprezinta raul ii vedem peste tot. Daca o sa stam sa asteptam sa vina sfarsitul lumii, ma tem ca nu o sa mai vina niciodata. Trebuie sa fim activi, asa cum faci si tu aici, dar si practic in viata de zi cu zi, parerea mea. Mantuirea se obtine si prin fapte, solutii concrete la viata de zi cu zi. Avem nevoie de stiinta ca sa schimbam sistemul. Si nu mai baga frica in oameni, a devenit un fel de pattern:

        Cat despre fiii lui Dumnezeu si fiii oamenilor, parerile sunt impartite:
        http://ziarullumina.ro/theologica/fiii-lui-dumnezeu-si-fiicele-oamenilor

        Apreciază

      • saccsiv said, on martie 24, 2014 at 1:10 pm

        Mihail Bogdan

        Iti vin brusc in minte. De la dracul.

        Apreciază

      • Mihail Bogdan said, on martie 24, 2014 at 1:04 pm

        asta era de fapt linkul la problema cu frica:

        Apreciază

  9. Pavel said, on martie 28, 2014 at 12:09 pm

    Am vazut filmul. Este toxic. Daca erau corecti trebuiau sa nu-l numeasca Noe si sa nu faca nicio referire la adevarul biblic care in film e amestecat cu minciuna astfel incat cine nu cunoaste Biblia ramine cu niste idei foarte- foarte gresite.
    Neadevarurile sesizate de mine sunt urmatoarele:
    1. Ingerii cazuti(adica diavolii) nu s-au transformat in niciun caz in aparatori ai oamenilor! Da, ei s-au razvratit impotriva lui Dumnezeu, intr-adevar, dar nu din cauza ca El l-a alungat pe om din Rai si nu pentru a-i lua apararea lui Adam!!!
    In film demonii, denumiti, Strajeri, sunt prezentati ca personaje pozitive si salvatori ai oamenilor buni!!
    2.Dumnezeu nu a dorit doar salvarea animalelor care ramasesera singurele pure, ca in Rai, asa cum prezinta filmul ci si a lui Noe si a familiei lui(in film Noe are o prima revelatie in care intelege ca doar familia lui va fi salvata, iar ulterior intelege ca nici el si familia lui nu sunt mai buni decat ceilalti si ca trebuie si ei sa moara nemaiavand neveste sau femei cu care sa se casatoreasca fiii lui- conform scenariului, nu Bibliei!)
    „Intra in corabie tu si casa ta, caci pe tine te-am vazut ca esti drept inaintea mea in neamul acesta”
    3. In Biblie se specifica in mod clar ca Noe a urcat in arca impreuna cu sotia, fiii si NEVESTELE fiilor, si nu cum se prezinta in film ca doar Sem avea nevasta (care pe deasupra este stearpa dar o ” vindeca” Matusalem)

    ‘ Si Noe si fiii sai si femeia sa si FEMEILE fiilor sai au intrat in corabie ca sa scape de apele potopului”
    4.Sem nici vorba sa fi avut doua fiice gemene(primele nascute) pe care , conform filmului, sa fi trebuit sa le omoare Noe, ca sacrificiu CERUT de Dumnezeu care , conform scenaristului, ar fi trebuit sa omoare intreaga specie umana!!!
    5. Noe nu si-a salvat familia ca urmare a razvratirii sale fata de cererea lui Dumnezeu si nici ca urmare a marii lui smerenii (pentru cei care vor sa interpreteze astfel revelatia lui conform careia si-a dat seama ca nici ai lui nu sunt mai buni decat ceilalti oameni)ci pentru ca asa a vrut Dumnezeu!! Din film se intelege ca ei au scapat pentru ca Noe nu a dus la capat ceea ce a inteles el din mesajele de la Dumnezeu.Tot din film se intelkege ca Noe, razvratindu-se, ajunge un impatimit de betie!!!!
    6. In film Dumnezeu nu-i vorbeste clar lui Noe, ci sub forma unor visuri pe care le are dupa ce Matusalem ii da niste ceaiuri facute din ierburi hipnotice si, probabil , halucinogene!! In Biblie mesajele sunt clare, fara ambiguitati interpretative! Dumnezeu ii spune clar ce are de facut
    „Si Domnul Dumnezeu a ZIS catre Noe….” Si ii da indicatii clare cum sa construiasca corabia si cine sa urce in ea(Facerea 5-6)
    7.In film demonii, adica Strajerii isi cer iertare de la Dumnezeu si sunt reprimiti in cer. Ar fi frumos sa fie asa, dar noi stim ca ei nu se pot si nu vor sa se pocaiasca.
    8. ham nu a sfarsit singur si nu numai Sem a avut copii si sotie, asa cum prezinta filmul, ci toti cei trei fii ai lui Noe au avut sotii si copii.

    Si lista mai poate continua.
    Mi se pare foarte grav sa deformezi adevarurile Bibliei. Copiii care merg la film si nu au habar care e adevarul ramin cu ideea ca Matusalem e un batrin ce statea intr-o pestera singur, era un pic nebun si folosea magia si ierburi halucinogene. Ca Matusalem putea schimba lucrurile chiar daca Dumnezeu dorea altceva, ca diavolii(ingerii cazuti) ne apara, ne ajuta si in general sunt de partea omului, ca Dumnezeu cere de la oameni sacrificii inacceptabile, ca noe a facut arca impreuna cu inggerii cazuti, dupa cum a interpretat el un vis avut in urma consumului de ceai halucinogen sau sedativ in cel mai bun caz.

    Apreciază

  10. JOHN said, on aprilie 1, 2014 at 7:15 pm

    Noah ,multe confuzii si nerespectarea adevarului biblic…

    Apreciază

  11. […] Filmul NOAH. Ce promoveaza? […]

    Apreciază

  12. […] Filmul NOAH. Ce promoveaza? […]

    Apreciază

  13. gabriel said, on septembrie 24, 2014 at 12:54 pm

    Uriasii despre care vorbeste Sf.Scriptura nu este rezultatul dintre ingeri cazuti si oameni sau incrucisari de Adn…este blestemul lui Dumnezeu asupra omului care inca odata da dovada de neascultare,mai precis in momentul cand Cain a omorat pe Abel,fara sa recunoasca ,Dumnezeu ii face semn pe frunte ca nimeni sa nu l omoare,iar in momentul cand se naste Set care era bun ca Abel ,Dumnezeu spune clar ca,, fii lui Dumnezeu,, ( adica fiicele lui Set) sa nu se impreune cu fii lui Cain,asadar uriasii au rezultat din impreunarea fiilor lui set copiilor cu cei si lui Cain.Omorul lui cain s a facut dupa cateva sute de ani cand Eva deja facuse multi copii,caci la fiece nastere facea gemeni,deci tot ce era din spita lui cain si se impreuna cu cei ai lui Set era blestemat…de aici au rezultat uriasii,cititi bine biblia

    Apreciază

  14. […] Filmul NOAH. Ce promoveaza? […]

    Apreciază


Responsabilitatea juridică pentru conţinutul comentariilor dvs. vă revine în exclusivitate.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.