SACCSIV – blog ortodox

Ioan Vladuca – ARTELE MARTIALE si CREDINTA ORTODOXA. O tema foarte grea …

Posted in ARTE MARTIALE, IOAN VLADUCA, ORTODOXIE, VIDEO by saccsiv on martie 10, 2014

   Am gasit pe blogul fratelui Vlad Herman urmatoarea inregistrare:

Il iubesc pe fratele matematician Ioan Vaduca, unul dintre putinii care inca mai pastreaza linia parintelui Justin Parvu.

Si imi cer iertare ca oleaca nu voi fi de acord cu dansul.

Cumva generalizeaza. Eu insa consider ca doar artele martiale orientale nu sunt bune, fiind o punte spre ratacirile indo – tibetane. In rest e bine sa ne antrenam. Evident, cand plecam la lupta, in primul rand nadejdea in bunul Dumnezeu trebuie s-o avem, nu in antrenamente.

Cred ca modelul Sfantului Stefan cel Mare este foarte bun de urmat. Nu plecau la batalie alandala, iar dupa fiecare victorie nu uitau sa-I multumeasca Domnului nostru Iisus Hristos. Insa se si pregateau de razboi.

52 răspunsuri

Subscribe to comments with RSS.

  1. Irina said, on martie 10, 2014 at 9:54 pm

    Nu cred ca artele martiale in sine sunt o problema, ci felul in care te raportezi la ele. Sunt si antrenori crestini de arte martiale care nu se rezuma decat la exercitii fizice fara a aduce aminte de vreun ritual asiatic. Chiar la Trinitas am vazut un reportaj cu un japonez convertit la ortodoxie, care era chiar credincios practicant si care era antrenor de arte martiale si spunea ca artele martiale sunt foarte bune pentru a displina omul si a-l responsabiliza si pot fi practicate artele martiale doar raportandu-ne la ele ca la un sport si nu ca la o doctrina.

    Apreciază

    • saccsiv said, on martie 10, 2014 at 10:12 pm

      Irina

      Trinitas nu e vreun reper.

      Apreciază

      • aha said, on martie 10, 2014 at 10:38 pm

        de mult trinitas-ul e viclean. amesteca mult si, poate face mai rau decat celelalte televiziuni. macar pe celelalte le stii ca sunt cum sunt. dar trinitas se presupune a fi o televiziune ortodoxa…dar nu e. si pe multi ii atrage in capcana!

        Apreciază

    • Marius Barbu said, on martie 11, 2014 at 3:24 am

      la trinitas e ghiveciu ecumenist cu de toate AMESTECATURA problema tocmai asta e ca nu se separa doctrina de asa zisele exerciti :))) care NU SUNT sport,apropo de Trinitas imi aduc aminte ca era o melodie a Madonei da era cantata la pian ca sa nu se prinda lumea :))))))

      Apreciază

  2. cosminmatiu said, on martie 10, 2014 at 10:12 pm

    Desi din 2009 aceasta emisiune este plina de invatatura atat pentru incepatori cat si pentru ceilalti:

    Apreciază

  3. tataia said, on martie 10, 2014 at 10:16 pm

    Mie unul personal imi place un singur fel de sport iar acela este AUTOMOBILISMUL. Tot de aceea imi place si un singur fel de antrenament: TIRUL (trasul cu arma la tinta – nu confundati cu acronimul T.I.R. = Transport International Rutier) 🙂

    Bine aveti dreptate imi plac deci doua sporturi…intre un karatist si unul cu o carabina de vinatoare la el va cistiga intotdeauna cel cu carabina, exact la fel cum si masina cistiga intotdeauna in fata bicicletei. Deci in loc sa ne antrenam muschii mai bine afcem rost de ARME!

    Apreciază

  4. cosminmatiu said, on martie 10, 2014 at 10:17 pm

    Si eu am facut arte martiale si m-am spovedit pentru asta. Pe langa faptul ca la salut te inchini ca si in fata lui Dumnezeu priin metanie mai sunt si alte lucruri nepotrivite cu ortodoxia. Ce sa mai spun de Puric care practica Tai Chi care este o tehnica avansata de respiratie practicata de calugarii taoisti si nu numai care ajung la puteri deosebite cu ajutorul diavolilor. Nu au treaba artele martiale cu Dumnezeu. Oare Sf Serafim de Sarov cand se putea apara de ce sa lasat batut ? Cu toate ca am facut cativa ani de arte martiale acum sunt contra lor caci au treaba cu duhurile necurate. Calugarii shaolin de la cine au acele puteri?

    Apreciază

    • tataia said, on martie 10, 2014 at 10:45 pm

      „No magic can stop a bullet!”

      Apreciază

      • saccsiv said, on martie 10, 2014 at 10:48 pm

        tataia

        Dar si pentru bullet, antrenament tot trebuie.

        Mai mult, un soldat, ca sa fie un soldat eficient, are nevoie si de o instructie in general, ca degeaba bullet, daca i se taie respiratia dupa 1 km.

        Apreciază

      • tataia said, on martie 10, 2014 at 10:52 pm

        @ saccsiv….corect…am facut si transcriptul si traducerea la ce m-ai rugat..mie imi pare un pic ambiguu mesajul acelui clip.

        Doamne ajuta!

        Apreciază

      • saccsiv said, on martie 11, 2014 at 9:11 am

        tataia

        Si mie.

        Apreciază

    • Irina said, on martie 14, 2014 at 11:17 pm

      In fine eu nu am practicat niciodata asa ceva, asa ca nu sunt chiar la curent cu ceea ce reprezinta in realitate artele martiale. Pur si simplu japonezul acela convertit la ortodoxie asa spunea ca se poate sa nu fie folosite acele expresii si acele expresii budiste, ci doar se pot face acele exercitii care ca orice sport nu fac rau nimanui, si mai spunea ca artele martiale au rolul daca sunt intelese cum trebuie de a disciplina omul asa cum se face si in armata. Acum nu stiu, eu va spun ce am auzit, nu va contrazic pentru ca v-am spus nu prea stiu cu ce se mananca acest sport sau ritual ce o fi.

      Apreciază

  5. blue said, on martie 10, 2014 at 10:18 pm

    Mie mi se pare că e ca un sport. Care are şi menirea de a te disciplina când eşti mai dezordonat în gândire. Pe mine m-a ajutat în multe situaţii şi nu am devenit o persoană violentă învăţând să mă apăr. Ni ci măcar nu trebuie să spun asta celor din jurul meu. E ca un lucru în plus pe care l-am învăţat şi care îmi poate folosi în viaţă. Şi a învăţa e un lucru bun.

    Apreciază

    • Marius Barbu said, on martie 11, 2014 at 3:19 am

      tocmai asta e inselarea @blue ca nu e sport e dracism E PACAT si tre spovedit si trebuie lepadata orice tip de arta martiala draceasca practicand numai un pic stramba credinta ,care „credinta” nu mantuieste de e si cu mamona si cu Dumnezeu ..nu se poate sluji la doi Domni ..da sti asta mai bine ca mine toate astea ……….

      Apreciază

      • blue said, on martie 11, 2014 at 10:58 am

        Frate, n-am participat la niciun fel de ritual drăcesc în viaţă, nici n-aş concepe aşa ceva. Ceea ce am făcut odată demult a fost să învăţ să mă apăr şi fără arme, ceea ce, pentru o femeie, poate fi util, dat fiind că oricum ea este inferioară din punct de vedere al forţei fizice, bărbatului. Dacă se repede un tâlhar la tine ( sau la copilul/soţia ta ) să facă rău, tu ce faci? Presupun că răspunzi, încercând să îi aperi după puterea ta, nu îi laşi pradă răufăcătorilor. Ei, vezi, şi o femeie are uneori nevoie să se apere sau să apere pe cei mai neajutoraţi decât ea. Că trebuie să ne punem mereu nădejdea în Dumnezeu este evident, dar fiecare punct de învăţare pe care îl marcăm în viaţă poate fi urmat de un examen ulterior. Au fost lucruri pe care le-am studiat în silă, convinsă fiind că nu-mi vor ajuta niciodată la nimic, şi totuşi am fost pusă în situaţia de a folosi aceste cunoştinţe când mă aşteptam mai puţin în anumite circumstanţe. Nimic nu e fără rost din ceea ce ni se întâmplă.

        Apreciază

  6. minionita said, on martie 10, 2014 at 10:22 pm

    Am auzit o data pe cineva povestind despre cum se desfasoara o lectie de aikido. La un moment dat se vorbea, ca parte a etichetei, despre o plecaciune in fata unui altar care avea cumva legatura cu creatorul aikido( nu imi aduc aminte exact ). End of story.

    Apreciază

    • Valeriu said, on martie 11, 2014 at 3:32 am

      Ai partial dreptate! Am fost aikidoka (practicant de aikido) 3 ani jumate si este intr-adevar o plecaciune cam in stilul musulman, dar este ca si forma noastra traditionala de salut( datul mainii ). Insa nu e vorba de nici un altar ca nu suntem pagani ci de o imagine, sau mai bine zis tablou al fondatorului aikdio : Morihei Ueshiba! Insa n-are nici o treaba cu inchinarea, fiind doar un gest de salut!

      Apreciază

  7. cosminmatiu said, on martie 10, 2014 at 10:24 pm

    Te rog nu publica cele 4 videoclipuri, caci am dat copy la un linksi cand dau paste apare asta, e ciudat tare.

    Apreciază

  8. Radu Humor said, on martie 10, 2014 at 11:19 pm

    România, sub asediu.
    Străinii au devenit stăpâni pe o treime din pământurile noastre

    de M.Z. • 09 Mar 2014 • 21:18,
    http://www.antena3.ro/romania/romania-sub-asediu-strainii-au-devenit-stapani-pe-o-treime-din-pamanturile-noastre-246478.html

    În timp ce unele ţări sunt fărâmaţate pe timp de război, altele se pot pierde pe timp de pace. Este şi cazul nostru.

    În doar un deceniu şi jumătate, 4,5 milioane de hectare au ajuns pe mâna străinilor, iar suprafaţa se va mări în considerabil, odată cu legea care ne obligă să vindem pământ străinilor.

    Nu numai că teritoriul ne va fi cumpărat de alţii, dar şi ce produc ei aici va pleca spre Occident.

    Cel mai scump pământ este la Nădlac. Acolo, un hectar costă 5.000 de euro.

    În decembrie 2012 la Nădlac, sute de fermieri au ieşit să protesteze în stradă faţă de proiectul care leagă România de Ungaria, aşa cum au gândit-o specialiştii guvernului Boc.

    Fără pasaje şi treceri pentru utilajele agricole, noua autostradă va izola aproape opt mii de hectare de teren aflate la graniţa cu Ungaria, mai precis, cel mai fertil pământ din vestul României.

    Proprietarii arădeni se tem că vor fi nevoiţi să vândă pământurile vecinilor de peste graniţă, pentru simplul fapt că nu vor mai avea acces la ele.

    La doi ani după protest, cele mai negre gânduri ale lor sunt pe cale să devină realitate: proiectul autostrăzii nu a fost schimbat, dar a mai şi intervenit ceva – în curând, cetăţenii străini persoane fizice vor primi, conform prevederilor Uniunii Europene, dreptul de a cumpăra pământul românesc, fără ca cineva să îi limiteze şi să îi oprească în vreun fel, iar presiunile din exterior, spun oamenii, au început deja.

    Niciun Guvern din ultimii 24 de ani nu a anticipat că retrocedările greşite şi ignorarea micilor agricultori va duce într-o zi la înstrăinarea pământului.

    Până şi străinii sunt surprinşi că în ţara noastră, o ţară cu un potenţial agricol uriaş, terenurile se vând pe preţuri de nimic, în timp ce oamenii care locuiesc în mediul rural abia trăiesc de pe o zi pe alta.

    În sate au rămas bătrânii, copiii au plecat să îşi facă un viitor în oraşe pentru că viaţa de acolo nu le mai oferă nimic. Aşa au ajuns străinii să stăpânire pe tot Banatul. Şi, din câte se vede, ei chiar ştiu să facă treabă.

    Trei milioane de hectare, adică o treime din pământurile noastre, au fost preluate străni.

    Majoritatea sunt findalenzi, italieni, egipteni şi au ocupat o suprafaţă echivalentă cu cea a cinci judeţe din România.

    În acest fel, străinii ar putea deveni stăpâni peste jumătate din ţara noastră.

    Suntem primii în topul ţărilor care îşi permit să vândă pământ străinilor, celelalte state au găsit tertipuri pentru a nu le da teren.

    Liderul Partidului Verde din Parlamentul austriac înţelege perfect ce se întâmplă şi ne priveşte compătimitor: “Este vorba de bani, este vorba de corupţie. Dacă aş fi o companie internaţională şi ar trebui să aleg între a cumpăra pământ sau pădure în Austria sau în România, cu siguranţă aş cumpăra o pădure în România.Din cauza preţului şi a Guvernului. Voi aveţi pădure ieftină şi guvern la fel de ieftin”.

    Niciun occidental nu ar fi îndrăznit să vină în România să cumpere ce vrea şi să taie cât doreşte dacă nu ar fi ştiut cât de neatenţi suntem cu teritoriul nostru şi cât de slabă şi de uşor manipulabilă este legislaţia de la noi.

    În Austria nimeni nu ar îndrăzni să defrişeze după bunul plac pădurile aşa cum se procedează în România. Legislaţia privind exploatările forestiere este foarte aspră, iar taxele impuse companiilor sunt enorme. “În Austria nimeni nu ar accepta, cadezastrul din pădurile voastre să se producă şi pădurile noastre”

    Apreciază

  9. Iacoboaie Radu said, on martie 10, 2014 at 11:43 pm

    Punctul de vedere al fratelui Vlad Herman mi se pare corect. Îl împărtășesc și alții. E ceva similar cu Oastea Domnului, care a devenit o pepinieră adesea pentru trecerea în barca sectanților…

    Apreciază

    • saccsiv said, on martie 11, 2014 at 9:38 am

      Iacoboaie Radu

      Ce punct de vedere? Ce scrie sub inregistrare?

      Apreciază

    • F said, on martie 11, 2014 at 3:59 pm

      Iarasi se vorbeste aiurea, se generalizeaza… – Si daca iti spun ca sectari de diferite nume au intrat in Biserica Ortodoxa prin Oastea Domnului, ma crezi ? Si da, sunt si falsi Ostasi, mai ales in zona Ardeal, care sunt inca o secta, fiind rupti de Biserica Ortodoxa si au dat mana cu sectarii, fiind impotriva Ortodoxiei. Dar sunt foarte putini. Majoritatea Ostasilor din Romania sunt din Oastea Domnului care tine de B.O.R. si sunt Preoti, Monahi si Monahii si Mireni. De cate ori trebuie sa va spuna cineva ca sa intelegeti ? Asa si cu MIscarea Legionara – pe care multi o critica, fiind Preoti sau Monahi sau Monahii sau Mireni, neintelegand ce-i cu aceasta si nevrand sa accepte o parere de la cunoscatori sau chiar urmasi ai Legionarilor… Of Frati Romani, greu sa ne adunam…

      Apreciază

  10. F said, on martie 11, 2014 at 12:27 am

    Artele martiale sau tehnica de lupta nu este o ratacire atat timp cat nu se invoca nu stiu ce spirite sau duhuri necurate, cum se face in religiile pagane extrem-orientale si nu numai sau cat timp nu se fac tot felul de plecaciuni / pozitii in cinstea unui ” zeu ”, ca la yoga – care te epuizeaza trupeste, in timp si sufleteste te slabeste si te arunca in inselarea demonilor, care te joca pana te indracesti sau devii o leguma si te duc la ” nebuni ”…

    Apreciază

  11. Dextro said, on martie 11, 2014 at 1:15 am

    Chiar dacă s-a întâmplat ca unii creștini să recurgă la violență, nu asta caracterizează creștinismul, ba dimpotrivă. Nu sunt pentru erezia lui Tolstoi ci pentru un non-combat detașat. Creștinul nu trăiește pentru lumea asta și nu are de ce să se bată pentru ea. Martirii din primele secole nu s-au bătut cu leii și nici nu au făcut karate cu cei ce i-au răstignit ci i-au ignorat. Vulcanescu nu ne-a indemnat să-i altoim cu sabia ninja pe cei ce i-au omorât în pușcării ci a spus „nu ne răzbunați” Așadar, oricât de tare ne agită exemplul unor ortodocși ce au fost în același timp și soldați să nu cădem în blasfemia de a asocia niciun fel de violență cu ortodoxia.

    Apreciază

  12. emmma said, on martie 11, 2014 at 1:44 am

    Pentru cei care cred ca artele martiale sunt sport …

    Apreciază

  13. Klontz said, on martie 11, 2014 at 2:03 am

    „- (Pr Adrian): Chiar unii crestini si-au dat copilasii mici la sport de karate, sa-l ataci pe altul. Poftim ?
    – (Rep): Sa te aperi, zic ei.
    – (Pr Adrian): Ca asa zici mata ! Dar cand ii dai o directa la plex, e aparare ? Cand ii dai una si-i spargi maxilarul, e aparare ? Boxul e aparare, da ? Apararea Dumnezeu i-o da fiecarui crestin la botez: ingerul pazitor e aparator, nu ? (…) Nu-i randuiala Bisericii sa faca botezul si atunci iti da Dumnezeu ingerul pazitor ?”
    (Parintele Adrian Fageteanu, Viata mea. Marturia mea, Bucuresti, 2013, paginile 107 – 108)

    Apreciază

  14. Toderel Adrian-Aurel said, on martie 11, 2014 at 2:54 am

    artele marțiale nu e musai să fie orientale! că n-au descoperit războiul doar în secolul XX europenii! luptele greco-romane, boxul, scrima șamd … toate sunt arte marțiale! chiar și maratonul pînă la urmă e o artă marțială!

    Apreciază

    • saccsiv said, on martie 11, 2014 at 9:46 am

      Toderel Adrian-Aurel

      Desigur, insa actualmente printr-un soi de conventie folosim termenul pentru a le numi pe cele orientale.

      Apreciază

  15. Romeo said, on martie 11, 2014 at 7:45 am

    Sa incercam sa distingem binele de rau si sportul de ocultism. Altfel se produce sminteala multa.
    In aikido, posibil kung-fu exista o componenta religioasa, care invoca o „forta mentala universala” – ki pt aikido. Aceste „forte mistesioase” dau rezultatele spectaculoase supranaturale ale luptatorilor orientali.
    Parintele Paisie Aghioritul in cateva situatii, a aratat ca atunci cand s-a rugat, aceste forte nu au putut sa lucreze.

    Dupa parerea mea, daca practici artele martiale cum se practica boxul sau luptele nu exista pericole de acest fel, in conditiile in care antrenorul este crestin, onest si cu discernamant.

    In vremurile tulburi ce vor veni, omul de rand va avea nevoie sa se apere. Tiganii intra la intimidare in multe situatii doar invocand violenta, deoarece in opinia lor „romanii sunt lasi”.

    PS. In anii 90 man Sihastria a cos niste carti: Ghidul crestinului in societate si in Biserica. Chiar la sfarsit arata ca cei ce practica artele martiale (kareate si altele) sunt considerati ca vrajitorii.

    Apreciază

    • NIMENI said, on martie 11, 2014 at 10:23 am

      Romeo,
      Lupta la baioneta pentru supravietuire.
      Crestinul ortodocs se apara cu rugaciuni si haitele ataca cu ciomege? Exclus, ghici cine va supravietui?
      Pe de alta parte, lasand oamenii fara surse de supravietuire ii obligi sa apeleze la infractiuni. E de mirare?

      Apreciază

      • Romeo said, on martie 11, 2014 at 7:45 pm

        Nici Stefan cel Mare nici Mihai Viteazul nu au luptat exclusiv cu rugaciunea.
        Din cate am citit, pe la vreo 40-50 dce ani, Sf Grigore Palama a scapt cu totul de grija vietii trupesti si Dumnezeu i-a dat tot ce a avut nevoie; in orice situatie.

        Ce am vazut la TV, judo pare un sport pur fizic; cum au motto ce de pa altermedia: increde-te in Dumnezeu si tine praful de pusca la adapost – cred ca asta e dreapta socoteala pt omul de rand… Nu suntem toti calugari.

        Apreciază

  16. Felix said, on martie 11, 2014 at 8:03 am

    „Karatele pot părea bune la început, pentru că exersează trupul, dar la sfârşit conduc mintea omului aparte (departe) de asceza ortodoxă şi de teologie. Această activitate depinde de ideologia cu care este legată” Hieroheos Vlachos, Cunosc un om în Hristos, Părintele Sofronie de la Essex, Ed. Sophia, 2011, p. 303.

    Apreciază

  17. Cosmin S. said, on martie 11, 2014 at 11:33 am

    As vrea sa va povestesc din memorie un fragment dintr-o carte cu Pr. Porfirie din Grecia pe care cred ca multi au citit-o si ma gandesc ca poate avea legatura cu subiectul de aici. Vis s vis de cei care considera ca rugaciunea si ingerul pazitor sunt numai ele suficiente pentru a ne apara.

    Asadar iata povestea: ” doi fii duhovnicesti ce adesea il vizitau pe Pr. Porfirie, intr-o zi pe cand urcau la parintele, au fost intampinati pe cale de niste caini mari si fiorosi. Cei doi au hotarat sa scape din pericol prin rugaciune. Au zis, ne rugam si vom scapa de caini. Si se rugau, dar cainii tot fiorosi erau si gata sa-i rupa. Cand cainii s-au apropiat prea mult de ei, cei doi au pus mana pe pietre si au pus pe fuga potaile. Au ajuns intr-un final la parinte si i-au povestit păţania. L-au intrebat pe parinte de ce nu au reusit sa alunge potaile doar cu rugaciunea. Si atunci parintele le-a spus ca numai oamenii duhovnicesti pot face lucrurile acestea. Oamenii simpli, crestinii incepatori, trebuie sa se foloseasca si de mijloace materiale pentru a inlatura un pericol, pentru a se apara, pe ei sau pe cei de langa ei.”

    Deci lucrurile mari, duhovnicesti sunt lucratoare doar la oamenii duhovnicesti, ceilalti insa trebuie sa uzeze si de bratele si de mintea lor pana vor spori indeajuns duhovniceste. Dar asta nu inseamna ca Dumnezeu nu lucreaza pentru noi, pentru rugaciunile noastre si conform cu inclinatia spre bine a sufletului nostru.

    Cele pe care le-am povestit sunt citate din memorie dintr-o carte cu Pr. Porfirie, nu mai tin minte exact cum se numeste. Las la indemana cititorilor sa judece daca cele ce sunt povestite in carte sunt adevarate sau nu, daca sunt marturii adevarate despre Pr. Porfirie sau nu.

    Ca o concluzie, rugaciunea si nadejdea in Dumnezeu ne ajuta in primul rand, mai ales daca plecam cu gandul de a aplana orice conflict pentru a nu se ajunge la violenta. Iar daca se va ajunge la agresiuni si violenta vom scapa teferi nu fara eforturi fizice insa dar totusi minime si pagube de asemenea mici.

    Despre arte martiale nu stiu ce sa spun. Consider insa ca nu e rau sa invatam sa ne aparam pe noi si pe familiile noastre daca inca nu am ajuns la un nivel duhovnicesc destul de inalt. Cred totusi ca pe cei mai slab fizic si mai smeriti, Dumnezeu ii va ajuta mai mult si ii va scapa din rautatile semenilor fara lupte sau fara lupte prea grozave.

    Apreciază

  18. Mariuca said, on martie 11, 2014 at 12:22 pm

    VALERIAN nu ti se pare ciudat sa saluti un tablou. Pai asa poti sa dai bunaziua si la copaci sau la caini.

    Apreciază

    • Valeriu said, on martie 12, 2014 at 3:28 am

      Valerian:)) Nici mama nu imi spune asa:)) Dar Mariuca, ca sa iti raspund: am facut si teologia si inainte sa merg acolo m-am interesat exact sa stiu cu ce se mananca: antrenamente si sudoare! Nu te pripi ca daca te ia unu” pe strada de posterior ii tragi o palma, si palma aia e arta martiala:D

      Apreciază

  19. G-man said, on martie 11, 2014 at 1:05 pm

    Apreciază

  20. Metatron said, on martie 11, 2014 at 5:33 pm

    Cati dintre cei care va dati cu parerea aici , a-ti calcat intr-o sala de sport si a-ti practicat un sport de contact sau o arta martiala ? Eu personal am practicat 1 an si ceva daca nu chiar 2, si pt aia nu am patit nimic, doar am invatat sa ma apar in caz ca sunt agresat, chiar trebuie sa credem ca pt orice vine Mantuitorul sa ne salveze, mai suntem lasati si de capul nostru sa traim sa invatam de-la viata, numai fiti habovnici ca nu e bine, ajutor primesti in cele mai grele timpuri ale vietii tale , nu in fiecare zi e cerul sa te vegheze.
    E gresit sa credem noi ce doreste D-zeu de-la noi, D-zeu vrea ca noi sa traim si sa invatam nu sa ne inchidem in noi si sa facem mecanic matanii.

    Apreciază

    • saccsiv said, on martie 11, 2014 at 5:46 pm

      Metatron

      Nu in fiecare zi e cerul sa te vegheze?

      Esti sigur ca vrei si numai o secunda sa nu te vegheze?

      Apreciază

  21. Metatron said, on martie 11, 2014 at 9:12 pm

    @saccsiv dar nici tu nupoti fi sigur ca cerul e zilnic cu ochii pe noi, avem ingeri pazitori, si apoi nici un drac nu face nici un rau daca nu cere de sus mandat :)), eu am spus o chestie Nu putem stii noi ce gandeste creatorul nostru, asa sunt judecatile lui fata de noi cum e cerul de pamant, unele lucruri ce au fost inventate au fost facute si pt fii lui nu numai pt eretici, si da cred ca suntem lasati mai mult singuri asa cum iti lasi si tu copilul jos din brate sa mai faca ce vrea si el nu esti obsedat de el si il ti tot in brate, suntem copiii Creatorului nostru , si creatorul nostru ne iubeste de asta ne mai lasa sa judecam singuri.Cred cu tarie ca numai cand si cand intervine subtil in vietiile noastre.

    Apreciază

  22. costea said, on martie 11, 2014 at 9:57 pm

    Categoric partea religioasa pe care o au anumite arte martiale nu e buna, dar in principiu nu e rau sa-ti antrenezi corpul. Iar daca cineva te ataca eu consider ca trebuie sa stii sa te aperi. Chestia cu „daca ma ataca cineva eu nu ripostez ci doar ma rog”, eu o consider o inselare. Adica tu nu misti un deget dar vrei sa te apere Dumnezeu? Tocmai am citit o carte cu aparitii ale Maicii Domnului. Sunt relatate acolo diverse situatii in care calugari de la manastirile din Grecia au fost atacati de turci sau de pirati si ei s-au luptat cu ei si pe unii i-au omorat. Adica aia erau calugari si s-au luptat cu banditii dar noi razbim numai cu rugaciunea…

    Apreciază

  23. aniush said, on martie 12, 2014 at 6:19 am

    Nu cred ca e rau sa faci karate, sa inveti cateva miscari. Te gandesti spre exemplu ca femeie te ataca un hot pe strada, te poti apara. Eu, cand eram tanara am patit-o. Vorbeam cu sefa mea, ca trebuia sa rezolv ceva urgent, cineva m-a vazut si m-a atacat si mi-a luat geanta cu totul, cu acte cu tot. E adevarat a fost acum multi ani…de aia zic, nu e rau sa inveti sa te aperi. Insa nu asta este esentialul, ci credinta si nadejdea ca Dumnezeu este cu tine orice ar fi!

    Apreciază

  24. gheorghe said, on martie 12, 2014 at 7:27 am

    masursa”Arte martiale” = pricepere de a invinge in lupta.
    Pricepere „intarita” de duhurile intunericului, cele care I-au inspirit pe „maestri”.
    Se apeleaza la ele de FRICA si din TRUFIE.
    Rar – „furat” de mediatizarea ca distractie aducatoare de glorie si bani.
    Recordurile de viteza in iscare, de forta explosive aplicata, de reactive instantanee nu au nimic uman, sint „date” unora de aceiasi sfatuitori intunecati.
    Ca si yoga, patrunderea mascata in Europa si America a fost indelung premeditate pentru a „da de treaba” crestinilor sa se „mareasca”, sa se distreaza ai prin impresionarea altora – sa uite de Dumnezeu si de modelele de viata ale inaintasilor lor.
    Cei care au petrecut mai mult timp cu acestea au dicernamantul duhovnicesc grav alterat; doar asa pot face comparatie cu luptele de supravietuire ale stramosilor nostril!
    Cum sa compaie raspunsul (d.e. karate) ucigator al unui talhar care-ti vrea presupusii bani cu forta de infruntarea cu pieptul dezvelit a celor care vin sa te omoare pe tine, familia ta si sa fie stapan peste tara ta???
    Cum sa incurajezi o femeie sa invete practice uciderea cu mainile goale… mai bine invat-o sa nu umble aiure, in locuri nestiute, la ore „intuneecate”, imbracata ca la TV (ca una care iese „la produs”)?
    Aaaa, nu ne place sa vedem nesimtirea, aroganta provocatoare si nici prostia de a „casca” ochii pe unde si ce facem? Cum sa „spuna lumea” ca sint „invechita” daca nu-mi arat picioarele pana la sold, pieptul pana la buric, pantaloni mulati ori sani cat mai vizibil ridicati, umflati?
    O fi crezand femeia ca in 100 de ani natura a eliminate instinctel barbatului? (cu tot cu hormonii si propaganda homosexual…), ca modul inconstient in care se expune nu este o provocare pe care intr-o zi va fi nevoita sa o infrunte”
    Se crede obiect de placere (caci in realitate asta inseamna conformare la sugestionarea mediatica feminist)?
    Nu te scapa nici o arta, ci bunul-simt si maturitatea.
    Stiti vorbele acelea:
    – „cine o cauta, o gaseste”
    – „de ce’-ti este FRICA de aceea nu scapi”
    – „oaia care nu-si duce lana o mananca lupul”
    – „fuga-i rusinoasa dar e sanatoasa”
    nu-I asa? Si nu sint singurele…
    Dar la moda este tiganeala: „decat sa planga mama, mai bine sa planga masa'”.
    Ca si „aspiratia” spre o viata buna… cu bani multi, lucruri „sa moara lumea de ciuda”, functii ca sa le „scoti ochii” si – din nefericire prea – multe asemenea.
    Nu tu – cumintenie, bun-simt, precautie, atentie, ascultare (de vorbele parintilor, in special), si chiar calcul pragmatic – ce imi doresc si cum se ajunge (daca se poate fara a pacatui… si se poate!) acolo unde imi doresc.
    Acum minciuna mediatica, educatia… ne-invatarii ci doar conformarii, agitarea poftelor si distractia fara masura reprezinta „ratiunea” individului civilizat. Adica dezarmat, impotent sa se apere de pierderea sufletului.

    Apreciază

    • blue said, on martie 14, 2014 at 8:21 pm

      Gheorghiţă, nene!
      Adică toate femeile care sunt atacate pe stradă în scop de jaf sau de viol ( unele în mijlocul oraşelor ziua în amiaza mare) sunt dezmăţate şi prin urmare îşi merită soarta? O femeie care vine seara târziu acasă după ce a muncit toată ziua să aducă o pâine pe masă la copilaşi e vinovată că e atacată să i se fure banii sau cerceii din urechi sau verigheta din deget şi se pune problema să-i măsurăm fusta ( eventual după ce e dusă la morgă )? Gândeşti strâmb şi vindicativ. Decât să înveţi atâta „înţelepciune populară” pe care s-o arunci aiurea în comentarii, mai bine învăţai să fii creştin!

      Apreciază

      • Marius Barbu said, on martie 19, 2014 at 9:22 pm

        ce crestina ortodoxa poarta cercei ???????? vama 22 a sulemenirilor oare o va trece???

        Apreciază

  25. Georgiana said, on martie 12, 2014 at 2:26 pm

    Cel intelept vede primejdia si se ascunde, iar cel simplu trece mai departe si sufera (Prov.22, 3).
    Paziti-va de oameni, caci isi vor pune pe voi mainile si va vor da pemana sinedristilor si in sinagogile lor va vor bate(Matei 10, 17).
    Iata o pilda: daca eu sunt amenintat de o primejdie sau chiar cu moartea din partea unui om care se sileste sa-mi vatame trupul sau sufletul meu si eu nu voiesc sa fug din fata lui si stau intarit si nemiscat, atunci eu ma fac sminteala omului acela. Si eu poate ma folosesc din vatamarea aceluia pentru barbatia si rabdarea mea, dar acela se vatama pe sine si se face pe sine vrednic de munca. Deci cand nu voiesc sa fug de primejdia ce imi sta inainte din partea celui ce ma uraste si vrea sa ma vatame sau sa ma omoare, atunci cum iubesc pe fratele meu ca pe sine? Ci aratat este ca ma iubesc pe sine mai mult decat pe acela care imi voieste raul sau ma lenevesc si nu bag in seama porunca apostoleasca care zice: Nimeni al sau sa nu caute, ci fiecare pe ale aproapelui(I Cor. 10,24). Ba si mai mult, ca prin aceasta nebagare de seama a mea stau impotriva Legii celei stapanesti care a randuit zicand: Sa iubesti pe aproapele tau ca pe tine insuti(Matei 22, 39). Deci atatat este ca porunca feririi de primejdii si de prigoane se intareste pe porunca dragostei. Iar ingaduirea in primejdii si in prigoane atunci cand putem sa ne ferim de ele este lepadarea dragostei, fiindca se face aproapelui pricina de sminteala.
    Ne Vorbeşte Părintele Cleopa – Volumul XVI
    http://ro.scribd.com/doc/24742334/Ne-vorbeste-Parintele-Cleopa-volumul-16#page=9

    Apreciază

  26. aniush said, on martie 12, 2014 at 2:47 pm

    Imi pare rau, dar nu din trufie vorbeam la mobil. Vorbeam pentru a-mi respecta obligatiile de serviciu (femeia ma sunase pe mine) si nu eram imbracata provocator pe strada, purtam niste blugi si o geaca. Am avut nesansa sa fiu urmarita atunci si sa nu-mi dau seama si nu pot sa spun ca e trufie atata timp cat de acolo imi venea painea…mergeam si eu dupa ce programul de lucru se incheiase. Asta a fost. Nu trebuie sa generalizam, nici sa spunem ca cei atacati sunt neaparat vinovati; e ca si cum ai zice…da, o femeie a fost violata, dar ea e vinovata ca l-a lasat pe nemernic. Se crede zmeu cine zice asa ceva. Vinovati sunt ticalosii ca exista. Dumnezeu sa ma ierte!
    …iar cu lectii de autoaparare nu inseamna neaparat ca omori pe cineva care te-a atacat, ci ca nu te lasi omorat in bataie. Poti sa-i tragi doua in genunchi sa cada in fund si sa fugi. In cazul meu daca individul ar fi avut un cutit si m-ar fi taiat pe mine? Ajungeam la spital sau mai rau?

    Apreciază

  27. aniush said, on martie 12, 2014 at 2:56 pm

    Nu cred ca o femeie onesta se considera obiect de placere in niciun caz. O femeie onesta, credincioasa stie sa iubeasca si sa fie iubita, stie sa doreasca si sa indeplineasca dorinte, stie sa respecte si sa castige respect, nu domina si nu se lasa dominata, stie sa vorbeasca si sa asculte, stie sa traiasca deopotriva suferinta si bucuria, nu se teme orice-ar fi, ea este cea care da curaj, nu se ascunde prin colturi, nu se lauda.

    Apreciază

  28. Irina said, on martie 14, 2014 at 11:35 pm

    Aha, intr-adevar mai intalnesti si lucruri nelalocul lor la Trinitas, dar mare parte a emisiunilor sunt pur ortodoxe si chiar explica in multe din aceste emisiuni pe intelesul tuturor maretia si frumusetea Ortodoxiei. Ai sa vezi la Trinitas zilnic invataturi ale Sfintilor Parinti, documentare cu manastiri ortodoxe foarte frumos realizate, interviuri si documentare cu mari duhovnici ca pr Ilie Cleopa, Teofil Paraian, Arsenie Papacioc, Paisie Olaru, Sf Serafim de Sarov, Sf Nectarie de Eghina etc. Da face Patriarhul o greseala mare prin faptul ca participa la intruniri ecumeniste si mai stiu eu ce altceva mai zice si mai face, dar per total Trinitasul este o televiziune pur ortodoxa, de mare ajutor celor ce il cauta pe Dumnezeu si Biserica Sa. Am vazut emisiuni pe Trinitas care dezvaluiau clar ereziile contemporane pornite de la catolicism si pana la neoprotestanti si le dizolvau prin invatatura curata ortodoxa. Sunt intr-adevar si emisuni ca de ex” Biserica in societate” la care mai pot fi invitati si reprezentanti ai altor culte, dar poti selecta, iar daca stii in ce consta ortodoxia ai sa vezi ca in mare parte Ortodoxia este prezentata asa cum trebuie la Trinitas.

    Apreciază

    • aha said, on martie 15, 2014 at 9:05 am

      @irina. si ortodocsii care sunt caldicei? sau sunt novici sa zicem? oare nu se smintesc ei? si daca se pot sminti, atunci de ce se continua pe linia asta? asa ne invata , oare, invatatura noastra ortodoxa?

      Apreciază

    • Marius Barbu said, on martie 19, 2014 at 9:26 pm

      tare ortodox trinitasu zice de ereziile astea si se roaga cu ele in catedrala :)))))))))) FARISEISM jidovesc

      Apreciază

  29. Marius Barbu said, on martie 19, 2014 at 11:26 pm

    si Adam a muscat din mar si A MURIT s’a inchinat el fatis satanei ? faza e ca I’A FOST CONSIDERATA acea muscatura CADERE/LEPADARE si a trebuit sa Vina Stapanul IISus sa indrepte „lucrurile”
    CADERE dupa Sf Parinti e LEPADARE asa ca asta cu despartitu luam ce ne convine de la dracisme de auto’aparare chiar de nu se fac incantatii fatise E O MARE INSELARE,daca ADAM putea sa desparta
    moartea de mucatura atunci voi sustinatorii dracismelor aveati dreptate dar SUSTINETI O MINCIUNA cand ziceti ca se pot Desparti . Si ce poate fi mai rau in a intra intr’un dOJO asta E INTRARE in temple
    IDOLESTI ce faceau Sf Mucenici din Proloage intrau la aceste SPURCACIUNI –NU INTRAU!asa ca nu e nici o VIRTUTE a intra acolo E PACAT si TREBUIE SPOVEDIT ..si da jUDO tot in dojo se face plus
    ca E ALTA CALE =DO

    A dojo is a Japanese term which literally means „place of the way”.Initially, dōjōs were adjunct to temples.
    dojo E un termen Japonez care literal insaemna LOCUL CAII .Initial dojourile erau incoroprate la TEMPLE

    Care cai fratilor???? NU a zis Mantuitorul si Dumnezeul Nostru sunt Calea de cand sunt DOUA CAI?????
    Sfânta Evanghelie după Ioan
    Capitolul 14
    6.Iisus i-a zis: Eu sunt Calea, Adevărul şi Viaţa. Nimeni nu vine la Tatăl Meu decât prin Mine.

    http://www.sakurabudokan.com/the-traditional-japanese-dojo
    http://en.wikipedia.org/wiki/Dojo

    –..the meditation and prayer hall of Buddhist acolytes was referred to as a dojo
    SALA DE MEDITATIE SI RUGACIUNE a practicantilor budisti e denumita ca dojo

    –Do or michi, is the Japanese word for a road or pathway.
    Do sau michi in cuvantul japonez ptr CALE
    ju-DO
    aiki-DO

    from Japanese dōjō Buddhist seminary, from Sanskrit bodhi-manda seat of wisdom]
    din sanscrita LOCUL INTELEPCIUNII ?????
    http://dictionary.reference.com/browse/dojo

    http://www.frjudo.ro/istoria-judo-ului-mondial
    do (drum sau cale)
    si ei zic da is prea ORBITI de satana si ii zic sport desi ei zic ca E CALE
    Totuşi se pot găsi dovezi că artele marţiale erau practicate încă din vechiul Babilon.
    kito-ryu şi tenshin-shinyo-ryu, ultimele două contribuind la dezvoltarea judo-ului.

    Ryu is a baby boy name and the meaning of this name is ‘dragon’.
    RYU e un nume de copil si inseamna DRAGON dar inseamna si CALE

    ryūha scoala a GANDIRII ,Stil,SISTEM
    http://en.wikipedia.org/wiki/Ry%C5%AB_%28school%29
    acel drgon nu e balaurul de se zice prin Apocalipsa?????
    Si Balaurul i-a dat Fiarei puterea lui si tronul … Sf Averchie zice in cartea ” Apocalipsa Sfantului Ioan – un comentariu ortodox” : cu ajutorul Balaurului sau diavolul

    ca voi ii ziceti sport asta nu inseamna ca judo e sport
    DO INSEAMNA CALE punct
    intrarea in astfel de dojouri e LEPADARE inca de cand intrii in ele TU AI ACCEPTAT INCOSTIENT ALTA CALE acel DO de la doJO

    Proloage vol 2 pag 710 coloana 2: Ca de va gresi cineva cu ORISICE,INTRU ACEEA SI PEDEPSIT VA FI,de nu se va POCAI.IAR de se va intoarce si se va Pocai CU ADEVARAT,isi VA MANTUI SUFLETUL SAU

    Apreciază


Responsabilitatea juridică pentru conţinutul comentariilor dvs. vă revine în exclusivitate.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.