SACCSIV – blog ortodox

ATITUDINI: Atrocitatile barbare comise de unguri asupra romanilor din Transilvania

Posted in TRANSILVANIA, UNGARIA by saccsiv on mai 21, 2012

Iata cateva fragmente dintr-un articol apărut în revista ATITUDINI, nr. 22:

Ceea ce am reprodus despre acest regim în pagina ante­rioară aparţine unui organ central al puterii de stat a României şi datează din toamna anului 1944. Unii ar putea să se îndo­iască dacă acest document caracteriza corect drama românilor din teritoriul cotropit de Ungaria. Pentru aceştia, ca şi pentru toţi cei care vor lectura această carte, reproducem următoarea descriere făcută de un gazetar secui-maghiar (după cum el în­suşi se aprecia) Gyorgy Ferenczy, care a desfăşurat o vastă ac­tivitate gazetărească la Budapesta, Satu-Mare, unde a scos foaia „Kimondom” („Mă pronunţ”) şi Cluj, pe care l-a părăsit după ocuparea oraşului de către trupele ungare, îngrozit de ceea ce i-a fost dat să vadă.

[…]

„Trebuie însă să mă refer la umanitate, la cinste, la bunul gust, la sentimente ome­neşti, când arăt atrocităţile fără seamăn care s-au comis pe pământul Transilvaniei după ocupaţie. Împotriva acestora trebuie să protesteze cu tonul cel mai vehement toată lumea, toţi acei din al cărui suflet n-a murit adevăratul creştinism, dragostea faţă de aproapele. Tocul îmi tremură în mână când aştern aceste rânduri pe hârtie. Mândrul pământ al Transilvaniei s-a transfor­mat într-o amarnică Golgotă, unde se petrec cele mai groaznice evenimente. Oamenii sunt închişi cu sutele, cu miile, sunt bătuţi, sunt torturaţi în mod cumplit. Asasinatele şi execuţiile se ţin lanţ, şi toate acestea doar pentru că unica vină a nenorocitelor victime este aceea de a se fi născut român. (…) Durerea ne sfâşie inimile la auzul atâtor suferinţe. Cu ochii înlăcrimaţi, cu  durerea în suflet, ne uităm la cer şi, precum a făcut Iisus Hristos, întrebăm şi noi la fel: Cu ce au greşit? Care e vina aces­tor oameni nenorociţi, torturaţi? Că s-au născut români? Până aici se aude hohotul disperării a multor sute de mii de oameni ajunşi sub stăpânire străină pe pământul Golgotei din Transilvania, unde vântul suflă leşurile celor spânzuraţi, unde cadavrele martirilor asasinaţi cu o sălbatică cruzime vestesc că instinctul bestial s-a eliberat şi barbarismul – răzbunarea joacă dansul sălbatec, al morţii… şi aceşti oameni îndrăznesc să se numească creştini? Aceştia vorbesc despre dragostea frăţească creştină? (…) A chinui fără vreun motiv politic, cu un van­dalism necruţător, oameni lipsiţi de apărare – este nemaiîntâlnit în istoria statelor civilizate ale Europei. De aceea nu putem exprima altceva decât dispreţ (…) şi dacă aceasta se mai conti­nuă atunci nu-mi rămâne altceva decât să mă ruşinez că m-am născut secui-maghiar şi să reneg şi faptul că am învăţat prima oară să mă rog lui Dumnezeu în limba maghiară (Arad, la 18 septembrie 1940)”[2]. Şi atrocităţile au continuat, la propor­ţii infinit mai mari ca până la data consemnărilor lui Ferenczy  Gyorgy.

În primele săptămâni ale ocupaţiei, guvernanţii horthyşti, în chip premeditat, au dat „mână liberă” armatei horthyste de ocupaţie, care a acţionat după bunul plac, asemenea „cucerito­rilor” medievali: cavalerii teutoni ori conquistadorii spanioli. Pentru ocupanţi exista o singură lege: legea forţei, a „focului şi sabiei”, legea pustiirii, a alungării, a nimicirii. În acest me­diu deosebit de prielnic, elementele fasciste, nyilaşiste, şoviniste din cadrul armatei horthyste sau al organizaţiilor paramilitare, diversioniste, au acţionat după bunul plac, semănând moartea, chinurile şi fărădelegile care au revoltat întreaga opinie publi­că, atât în ţară cât şi peste hotare.

[…]

În ziua de 10 septembrie 1940 a fost ocupată Gherla de trupele horthyste. Imediat s-au format bande teroriste care au început prigoana tuturor românilor. Fiecărui român i se cerea o declaraţie în care să arate ce beneficii a obţinut de la statul român în dauna celui ungar, de la unirea Transilvaniei cu Ro­mânia. Pentru ca aceste declaraţii să fie pe placul autorităţilor de ocupaţie, cei interogaţi erau schingiuiţi în fel şi chip. Toţi aceştia, împreună cu 300 de români aduşi din satele din împre­jurimi, au fost internaţi în închisoare[4].

La 9 septembrie, în comuna Trăznea din judeţul Sălaj, tru­pele ungare au ucis 68 români între 78 şi 3 ani. Iată cum de­scrie evenimentele de la Ip, (acelaşi judeţ), un document din epocă: „În noaptea de 13 spre 14 septembrie, au fost ucişi în comuna Ip (…) de către soldaţi unguri, conduşi de membrii gărzii naţionale maghiare din localitate, în chinuri fioroase, 156 români. Unii au fost ucişi cu lovituri de cuţite şi baionete; alţii cu focuri de armă; femei însărcinate au fost spintecate şi bat­jocorite, fetele tinere au fost violate, apoi ucise. Au căzut astfel jertfe ale acestei sălbatice agresiuni între alţii 20 băieţi şi 14 fe­tiţe sub 16 ani. A fost ucisă în leagăn şi o fetiţă care nu avea decât două săptămâni. Cadavrele, după ce au fost jefuite, au fost aruncate într-o groapă comună, fără preot şi fără slujbă reli­gioasă şi peste ele au aruncat var nestins”[5].

În total, între 1 septembrie 1940 şi 1 septembrie 1942 au fost asasinaţi în acest teritoriu românesc 991 români[6].


[1]  Fragment din „Biserica Românească din nord-vestul ţării sub ocupaţia hortistă 1940-1944”, de Conf. Univ. dr. în istorie Mihai Fătu, Editura Institutului Biblic şi de Misiune al Bisericii Ortodoxe Române, 1985, pp. 51-53,55, 56-57.
[2]
Gyorgy Ferenczy, Golgota în Transilvania, 1941, p. 6-8.
[3]
 „Universul” din 23 septembrie 1940.
[4]
„Universul” din 22 septembrie 1940.
[5]
A MAE, loc. cit. fila 42.
[6]
 Ibidem.

Cititi va rog articolul integral la:

Atrocităţile barbare comise de unguri asupra românilor din Transilvania

Cititi va rog si:

DOCUMENT: „Cum sa maghiarizam numele de familie” …

Pr. Mihai-Andrei Aldea: ROMANI, SECUI SI UNGURI IN TRANSILVANIA – SCURTA PRIVIRE ISTORICA

Pr. Mihai-Andrei Aldea: ROMANI, SECUI SI UNGURI IN TRANSILVANIA – SCURTA PRIVIRE ISTORICA – partea a II-a

Vizionati va rog si documentarul „A fost odata in Transilvania”:

8 răspunsuri

Subscribe to comments with RSS.

  1. saccsiv said, on mai 21, 2012 at 9:53 am

    Pentru o mai facila parcurgere a acestui blog, cititi va rog si “CUPRINS”:

    https://saccsiv.wordpress.com/about/

    Apreciază

  2. adrian said, on mai 21, 2012 at 11:17 am

    Interesant articolul si eu cred ca ar trebui trimis lui frunda…”va aduceti aminte in emisiunea lui Gadea, ce reactie a avut la remarcile dl procuror, care vb de Dumnezeu si de natia romana”…sa isi readuca aminte si frunda , ca acest pamant este scaldat in sange de martirii si inca un lucru DE 2000 DE ANI SE CHINUIE SA DARAME BISERICA SOBORNICEASCA SI NU AU REUSIT SI NICI NU VOR REUSI.IISUS HRISTOS ESTE BIRUITOR SI VESNIC….aviz, masonilor, ecumenistilor de orice tip , categorie sau ierarhie.DUMNEZEU ESTE VESNIC,
    Cred, ca ar trebui sa invatam si sa ne aplecam mai mult in studiul si cunoasterea martirilor nostrii, sa nu vb de ceea ce a insemnat miscarea legionara pt spirit si neam….(shh,. or sa sara arsii slugile diavolilor acum la comentarii impotriva lor).Sa nu ne varsam acum veninul importiva ungurilor, ami degrama sa aratam a crestinii si sa fim iertatorii, totul s-a intamplat din Voia Lui Dumnezeu.

    Apreciază

  3. un pacatos said, on mai 21, 2012 at 11:26 am

    „Mai, intr-o dimineata va veti trezi ocupati de 3 tari: Ungaria, Bulgaria si Rusia” – Sfantul Parinte Arsenie Boca.
    Credeti oare ca oamenii din secolul XXI sunt diferiti de cei din secolul XX ?
    Nicidecum.

    Ai grija Doamne Dumnezeule de neamul nostru romanesc.

    Apreciază

  4. Alexandru(Fulger) said, on mai 21, 2012 at 4:16 pm

    Orori , cat va mai indura Dumnezeu ?

    Apreciază

  5. […] ATITUDINI: Atrocitatile barbare comise de unguri asupra romanilor din Transilvania […]

    Apreciază

  6. Paul said, on septembrie 15, 2014 at 12:40 pm

    In decursul istoriei,de la sosirea hunilor pe aceste meleaguri,pana in prezent au demonstrat cat de cruzi au fost si sunt.Cu ungurii in Transilvania si cu pretentiile lor de autonomie,nu trebuie sa lasam garda jos.Indivizilor cu pretentii de autonomie,separatism etc,trebuie sa le taiem unghiile din radacina si daca nu se potolesc,sa-i trimitem in patria lor mama,undeva prin Asia.Ma refer la cei carora le fierbe creierul,nu la ungurii si secuii care traiesc pasnic alaturi de noi ca cetateni ai Romaniiei.Atrocitatile pe care le-au comis hortistii inTransilvania de N-V,in timpul ocupatiei din l940,noi nu le-am uitat si sangele romanilor ucisi va fi razbunat la prima incercare a unor elemente iredentiste, de autonomie pe criterii etnice.Si mai avem o rafuiala cu ungurii infierbantati la Tg.Mures,la inceputul anului 1990,care l-au molestat pe Cofariu.Cine va ridica sabia,de sabie va pieri si sa nu implore mila crestina.

    Apreciază

  7. […] ATITUDINI: Atrocitatile barbare comise de unguri asupra romanilor din Transilvania […]

    Apreciază


Responsabilitatea juridică pentru conţinutul comentariilor dvs. vă revine în exclusivitate.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.