SACCSIV – blog ortodox

VORBIREA CU MORTII. Adica vorbirea cu dracii …

Posted in ORTODOXIE, rubrica incepatorului by saccsiv on mai 15, 2012

Iata ce putem citi in articolul Pana unde merge dragostea unui tata? A inventat un aparat prin care vorbeste cu fiica lui moarta:

Inca indurerat dupa moartea fiicei sale, un inginer din Statele Unite ale Americii sustine ca a gasit o cale prin care poate comunica simplu cu fiica lui decedata in urma cu 8 ani.

Folosindu-se de cunostintele pe care le detine in domeniul ingineriei, barbatul a construit o serie de aparate care detecteaza undele electromagnetice si sustine ca a reusit cu ajutorul lor sa inregistreze momentul in care fiica lui ii spune “Te iubesc”.

Gary Galka a fost de-a dreptul devastat cand fiica lui si-a pierdut viata intr-un accident rutier teribil si inca de atunci sustine ca a inceput sa fie victima unor experiente paranormale.

Simteam ca fiica mea suna la usa, schimba programele TV, stinge si aprinde lumina. Au fost si zile in care fetele incepeau sa pregateasca masa si simteau cum brusc intra cineva in bucatarie“, a spus barbatul care locuieste in Conneticut alaturi de sotia si celelalte doua fiice ale sale.

El adauga cum in alte situatii statea intins in pat si i se parea ca simte o greutate suplimentara pe saltea. Mai mult decat atat, adesea membrii familiei auzeau o voce care ii striga.

Convins ca fiica lui decedata incearca sa ii contacteze, Gary a inceput sa construiasca niste dispozitive prin intermediul carora sa poata vorbi cu fata lui.

Mel-Meter 8704 este inspirat de copila americanului si functioneaza impreuna cu o cutie a spiritelor, cum a numit-o Gary, care a inregistrat-o pe fata spunandu-i ca il iubeste.

Familia Galka sustine ca tine legatura in mod constant cu Mellisa si ca, desi nu au vazut-o niciodata, prezenta ei nu poate fi ignorata in interiorul caminului.

Acum, barbatul construieste din ce in ce mai multe aparate pe care le vinde familiilor indurerate care isi doresc sa mai auda inca o data vocea persoanelor dragi pe care le-au pierdut. El a dezvoltat peste 30 de produse si spune ca desi este un om al bisericii si un credincios convins, nu poate sa ignore semnele pe care le primeste.

Iata insa ce aflam din materialul VORBIREA CU CEI MORTI (NECROMANTIA SAU SPIRITISMUL):

INVATACELUL: Stiu ca multi oameni indurerati de moartea unor fiinte dragi au recurs la spiritism si au ramas sa practice aceasta vorbire cu mortii. De ce Biserica nu permite acest lucru?

PREOTUL: Atat in dumnezeiasca Scriptura a Vechiului si Noului Testament, precum si in invataturile sfintilor parinti avem o multime de marturii temeinice prin care se dovedeste ca Dumnezeu pedepseste pe cei ce se ocupa cu „necromantia” (vorbirea cu mortii). Mantuitorul ne invata ca sunt „fericiti cei ce nu au vazut si au crezut” (Ioan 20, 29; Luca, 1, 45). Iar marele apostol Pavel arata ca noua, celor ce am crezut in Hristos, ni se cade a umbla in puterea credintei si nu in a vederii, caci zice: „Umblam prin credinta, iar nu prin vedere” (II Cor., 5, 7). Dar demonii cei iscoditori ii invata pe unii oameni sa nu fie multumiti cu invatatura Mantuitorului si a apostolilor Sai – de a umbla in puterea si adeverirea credintei celei in Hristos – ci sa voiasca cu orice pret sa vada cu ochii lor in chip simtit cele ce trebuie a fi lasate pe seama credintei. Omul care recurge la practicarea necromantiei este un vrajmas al lui Dumnezeu, care nu asculta de poruncile Lui, nu se multumeste cu cele descoperite pe calea credintei si cu cele descoperite noua de Dumnezeu prin Sfintele Scripturi, ci cauta sa iscodeasca, asemenea demonilor care il indeamna la lucruri neingaduite de Dumnezeu. Si astfel, crezand acelor naluciri, el ajunge sa se departeze de Dumnezeu si de invatatura Bisericii lui Hristos.

Unii dintre cei ce au astfel de indeletniciri – de a chema spiritele mortilor – aduc ca marturie exemplul lui Saul care ar fi practicat acest lucru prin chemarea sufletului lui Samuel, la vrajitoarea din Endor (I Regi, cap. 28). Dar unii ca acestia, care urmeaza in rautate pe Saul, sa ia seama, ca de pedeapsa lui Saul se fac vinovati inaintea lui Dumnezeu. Caci tocmai pentru aceasta faradelege a pierdut Saul si imparatia si viata si a fost osandit de Dumnezeu sa cada in propria sa sabie (I Regi, cap. 31; I Par., cap. 10). Pedeapsa lui Saul pentru nelegiuirea vorbirii cu mortii o arata Sfanta Scriptura zicand: „Asa a murit Saul pentru nelegiuirea pe care o facuse inaintea Domnului, pentru ca n-a pazit cuvantul Domnului si pentru ca a intrebat si a cercetat o vrajitoare si nu a cercetat pe Domnul. De aceea a si fost el omorat si domnia lui a fost data lui David, fiul lui Iesei” (I Par., 10, 13-14). Asadar, cine vrea sa-i urmeze lui Saul in nelegiuirea chemarii spiritelor mortilor, sa astepte de la Dumnezeu urgie si pedeapsa asemenea aceluia.

Dumnezeu a poruncit in Vechiul Testament: „Sa nu alergi la cei ce cheama mortii, pe la vrajitori sa nu umblati si sa nu va intinati cu ei” (Lev., 19, 31). Si iarasi: „Barbatul sau femeia, de vor chema morti sau de vor vraji, sa moara neaparat; cu pietre sa fie ucisi, ca sangele lor este asupra lor” (Lev., 20, 27). Chemarea spiritelor mortii este „uraciune” inaintea lui. Dumnezeu si El nu o permite in poporul Sau (Deut., 18, 9-14; IV Regi, 21, 6), socotind-o ca pe una dintre cele mai mari razvratiri ale omului impotriva voii Sale.

Noi nu avem nevoie sa comunicam cu mortii, deoarece Dumnezeu ne-a descoperit tot ce stie El ca este de folos si de nevoie mantuirii noastre. De pilda, vorbirea cu mortii ne poate da dovada ca sufletele mortilor traiesc. Dar acest lucru nu este o noutate, de vreme ce il stim din dumnezeiasca descoperire – si este o chestiune de credinta, nefiind nevoie de verificare prin vedere. Revelatia dumnezeiasca ne ofera toata garantia adevarului, iar a o verifica prin experiente simtuale insemneaza a pune la indoiala adevarurile descoperirii lui Dumnezeu.

Apoi, niciodata nu poate exista o deplina siguranta ca in sedintele spiritiste ar fi de fata spiritul presupus – adica cel care a fost chemat – deoarece si spiritele rele – demonii – se pot substitui spiritelor bune, dupa cum ne invata marele apostol Pavel zicand: „Nu este de mirare deoarece insusi satana se preface in inger al luminii” (II Cor., 11, 14). Nu numai sfantul Pavel, ci si sfantul Ioan Evanghelistul ne atrage atentia sa fim cu mare grija si sa nu credem usor oricarui duh, zicand: „Iubitilor, nu dati crezare oricarui duh, ci cercati duhurile, daca sunt de la Dumnezeu” (I Ioan, 4, 1-3).

Inca si sfintii parinti arata ca, chiar in cazul lui Saul cu vrajitoarea din Endor, nu a fost spiritul lui Samuel cel ce se aratase, ci un spirit diavolesc, care s-a dat drept spiritul lui Samuel. Asa, de pilda, sfantul Grigorie de Nyssa zice: „Spiritul era atat de urat incat vrajitoarea s-a ingrozit de el”. Negresit, ar fi fost cu neputinta sa fi fost al lui Samuel, caci – spune acelasi sfant parinte – la chemarea vrajitoarei din Endor a venit „cel parut Samuel” (Cuvant pentru pitonista), iar nu cu adevarat proorocul Samuel, asa cum arata (cu acoperire) Scriptura (I Regi, 28, 12), deoarece acest fel de vorbire este folosit si cu alte prilejuri in Sfanta Scriptura. Spre exemplu, diavolul le-a spus protoparintilor ca daca vor manca din pomul oprit, li se vor deschide ochii si vor fi ca „niste dumnezei”. Dar, dupa ce au mancat, au vazut prapastia in care au cazut si s-au ascuns. Atunci Dumnezeu, dupa greseala lor, a zis: „Iata, Adam s-a facut ca Unul din Noi”. Iar dumnezeiescul parinte Maxim, comentand aceste cuvinte, spune: Dumnezeu intrebuinteaza in chip ironic si osanditor pluralul: „S-a facut ca Unul din Noi”, care corespunde cu ideea despre Dumnezeu sadita in Adam de amagirea sarpelui, ca sa mustre pe omul care a ascultat de diavolul. Si ca sa nu-si inchipuie cineva ca felul de vorbire laconica e strain obiceiului Scripturii, sa asculte cum vorbeste Scriptura in numele lui Dumnezeu catre Israel: „Daca veti umbla impotriva Mea cu viclenie, si Eu voi umbla impotriva voastra cu viclenie” (Lev., 26, 27-28). Intru nimic nu se deosebeste viclenia de ironie” (Filoc., vol. III, p. 153). Deci, Dumnezeu ii graieste lui Adam potrivit cu ideile despre dumnezeire pe care le invatase acela de la diavol. Scriptura ofera multe exemple cand cel ce iubeste minciuna e predat ei spre pierzare, ca sa cunoasca prin experienta ca din ascultarea si rautatea sa a imbratisat moartea in loc de viata, minciuna in locul adevarului, raul in locul binelui. Adam, in loc sa se faca dumnezeu, cum isi inchipuise el, a cazut din darul lui Dumnezeu.

Tot astfel, Saul, in loc sa vorbeasca cu Samuel, cum isi inchipuia el, a vorbit cu „cel parut Samuel”, adica cu diavolul, care l-a inselat, luand chipul lui Samuel. Acest parut Samuel i-a spus lui Saul: „Maine tu si fiii tai veti fi cu mine”. Si oare cum i-ar fi spus aceste cuvinte el, care auzise impotriva lui Saul cuvintele lui Dumnezeu: „…l-am lepadat, ca sa nu mai fie rege peste Israel” (I Regi, 16, 1) si cand insusi Samuel ii spusese lui Saul: „Nu ma voi intoarce cu tine, pentru ca ai lepadat cuvantul Domnului si Domnul te-a lepadat pe tine, ca sa nu mai fii rege peste Israel” (I Regi, 15, 26)? Cuvintele aspre cu care Scriptura mustra faradelegea lui Saul: „Asa a murit Saul pentru nelegiuirea sa… pentru ca a intrebat si a cercetat o vrajitoare si nu a cercetat pe Domnul” (I Par., 10, 13-14) concorda intru totul cu talcuirea acestor sfinti si dumnezeiesti parinti ai Bisericii lui Hristos.

Tocmai datorita primejdiei inselarii prin vedenii si vise, unii din sfintii parinti nu primeau nici un fel de aratare, decat dupa o foarte atenta verificare. Iar sfantul Ioan Scararul spune ca „cel ce tuturor vederilor si viselor nu crede este filosof duhovnicesc”, in timp ce „dracii slavei desarte si ai mandriei pe cei slabi de minte in vedenii si visuri ii fac prooroci” (Scara, Cuv. VIII).

INVATACELUL: Spiritistii spun ca Sfanta Scriptura aminteste de cateva aparitii ale unor oameni morti sau ale unor ingeri. Ea ar confirma astfel putinta noastra de a comunica direct cu mortii, de unde rezulta ca necromantia nu este straina crestinismului si, mai ales, nu este ceva anticrestin.

PREOTUL: Intr-adevar, in Sfanta Scriptura ni se spune ca la Schimbarea la Fata a Mantuitorului s-au aratat Moise si Ilie (Matei, 17, 3), iar dupa invierea Mantuitorului s-au aratat mai multi morti din morminte (Matei, 27, 52-53). Ea confirma, de asemenea, aparitia unor ingeri, ca, de pilda, la vestirea nasterii sfantului Ioan Botezatorul (Luca, 1, 11-20) si a Nasterii Mantuitorului (Luca, 2, 9-15), la suferintele din Gradina Ghetsimani (Luca, 22, 43), la Invierea Domnului (Matei, 28, 2-7 s.a.), precum si interventia lor spre folosul si slujba unor drepti si sfinti ai Vechiului si Noului Testament (Fac., cap. 19; Tob., cap. 5 si 12 , Fapte, 1, 10 ; 5, 19-20; 12, 7-9 s.a.); ei au comunicat cu oamenii fata catre fata, iar alteori in vis (Matei, 1, 20; 2, 13 s.a,). Dar aceste aparitii nu s-au facut la voia si la chemarea oamenilor, ci la porunca lui Dumnezeu. Ele confirma nemurirea sufletelor si putinta lor de a li se arata oamenilor in mod exceptional – printr-o ingaduinta sau printr-o misiune primita de la Dumnezeu – insa nu confirma dreptul omului de a cauta comunicarea cu mortii.

INVATACELUL: in Testamentul Vechi s-a practicat necromantia, dovada fiind cazul lui Saul cu necromanta din Endor s.a. in Biserica crestina, de asemenea, se practica ceea ce se numeste invocarea sfintilor si a ingerilor, care in fond nu este decat o invocare a sufletelor bune sau o vorbire cu mortii in scopul chemarii lor in ajutorul celor vii intr-un fel oarecare, in virtutea acestor fapte, se afirma ca spiritismul reprezinta o doctrina biblica, recunoscuta chiar in practica Bisericii.

PREOTUL: Adevarul despre Saul si necromanta din Endor a fost lamurit prin cele spuse mai sus. in ce priveste invocarea sfintilor si a ingerilor, nu este nicidecum acelasi lucru cu necromantia. Noi, invocandu-i pe sfintii si ingerii lui Dumnezeu, nu avem nici intentia si nici pretentia de a vorbi cu ei in chip simtit, de a-i vedea aievea sau de a le auzi vocea si de a le cere prezenta spre a ne descoperi anumite taine care sunt menite de la Dumnezeu sa ramana ascunse omului. Noi vorbim cu sfintii si cu ingerii in Sfanta rugaciune numai prin privirea cea nevazuta a mintii si prin credinta, fara sa avem pretentia de a-i vedea sau de a-i auzi in chip simtit. Deci, lucrarea noastra in invocarea lor este nevazuta si numai prin credinta, caci, dupa invatatura marelui apostol Pavel, „umblam prin credinta, nu prin vedere” (II Cor., 5, 7).

Necromantii au scopul si intentia de a chema spiritele mortilor (eu cred ca, in fapt, sunt ale demonilor care li se arata in chipul celor morti), spre a li se descoperi, prin ei, si anumite taine in legatura cu viitorul celor morti si alte curiozitati nepermise in legea lui Dumnezeu. Auzi ce spune Sfanta Scriptura: „Nu se cuvine oare poporului sa alerge la Dumnezeul sau ? Sa intrebe, oare, pe morti pentru soarta celor vii? Intrebati legea si descoperirea” (Isaia, 8, 19-20). Iar cand bogatul nemilostiv ruga pe Avraam sa trimita pe Lazar in casa tatalui sau ca sa comunice starea in care se afla el si sa-i aplece astfel prin pocainta pe fratii sai, Avraam le-a raspuns ca celor vii le este de ajuns descoperirea Legii („Moise si Proorocii”) si, deci, nu au trebuinta de mai mult (Luca, 11, 30-31). Si cu adevarat, prin descoperirea dumnezeiasca ce ni s-a facut prin Sfanta Scriptura si Sfanta Traditie, noi avem tot ce ne trebuie de stiut spre mantuire si nu avem nevoie sa-i intrebam pe morti – mai bine zis pe demoni – spre folosul mantuirii noastre.

Cand Dumnezeu ne trimite prooroci si nu ne descopera direct, inseamna ca El nu voieste sa ne faca alte descoperiri, stiind ca nu ne sunt de folos. Iar cand un „descoperitor” nu este de la Dumnezeu, negresit ca este de la diavolul, intocmai ca proorocii mincinosi amintiti in Sfanta Scriptura, care nu sunt trimisi de Dumnezeu (Ier., 14, 1.5-16; 23, 16, 21, 32; 27, 15; 28, 15; 29, 8-9; Iez., 22, 6-7); acestia vestesc vedenii mincinoase, proorocii desarte si inchipuiri ale inimilor (Ier., 14, 14). Si, chiar de ar spune si adevarul, unii ca acestia nu trebuie crezuti, caci nu-l spun cu scopul de a ne folosi, ci cu viclenie, voind a ne duce la inselare. Vezi, de pilda, pe roaba cea cu duh pitonicesc, din Filipi: cu toate ca cele spuse de ea erau adevarate, marele apostol a adus-o la tacere, scotand duhul cel pitonicesc din ea (Fapte, 16, 16-18).

Dupa cum s-a aratat mai sus, prin invocarea sfintilor si a ingerilor, in rugaciunile noastre catre ei noi nu avem intentia si nici curiozitatea de a-i vedea sau de a-i auzi in chip simtit, asa cum fac vrajitorii spiritisti la chemarea spiritelor, care li se arata si vorbesc cu ei si pe care unii spun ca le-au si fotografiat. Noi, la invocarea sfintilor sau a ingerilor, cerem prin ei de la Dumnezeu cele ce va voi El sa ne dea spre folosul nostru, pe cand vrajitorii spiritisti cer, de la demonii care li se arata in chipul spiritelor mortilor, cele ce voiesc ei, din curiozitate.

Noi nu trebuie niciodata sa ne rugam sfintilor sau ingerilor, sau chiar lui Dumnezeu insusi, cu scopul de a-L vedea sau de a vedea pe vreun sfant sau inger la vremea rugaciunii noastre si de a vorbi cu el in chip simtit sau auzit, caci acest gand este o nebunie sau o mandrie diavoleasca, ce duce adeseori – dupa dumnezeiestii parinti – la iesirea din minti.

Iar daca, prin ingaduinta si porunca lui Dumnezeu, vreunul din sfinti sau ingeri ar voi sa ni se arate in chip simtit, noi, pentru aceasta, nu avem pacat, deoarece nu am dorit noi acest lucru si nici nu l-am cerut. Dar, chiar si in aceste cazuri, este nevoie sa fim cu mare atentie si sa ne imbracam cu toata smerenia, cu cunostinta de sine si cu frica de Dumnezeu, ca nu cumva ceea ce se arata sa fie nalucire de diavol, caci stim ca si satana se preface in inger de lumina si slujitor al dreptatii (II Cor., 11, 14-15). Ba, chiar de ar fi vedenie de la Dumnezeu si adevarata, e mult mai bine sa nu o primim, caci Dumnezeu nu Se supara pe noi cand facem lucrarile smereniei, stiind El ca noi, prin aceasta, ne pazim sa nu luam lupul drept pastor. Iar a dori noi sa chemam pe sfinti si pe ingeri spre a vorbi cu ei, a-i vedea si a-i fotografia – cum incearca vrajitorii spiritisti – acest lucru este cea mai mare nebunie si inselatorie draceasca, care departeaza pe om de la Dumnezeu. Noi nu avem nevoie sa vedem pe sfinti si pe ingeri in vremea sfintelor rugaciuni, ci sa ne rugam numai prin credinta si privirea cea nevazuta a mintii, fara nici o imaginatie. Caci legea cea mai de seama a rugaciunii este „a nu ne inchipui nimic” (Sfantul Teofan Zavoratul, Zbornicul, vol. II); iar sfantul Nil Ascetul spune: „Fericita este mintea aceea care a ajuns a se inchina fara de forma lui Dumnezeu” (Filoc,, vol. 1).

INVATACELUL: Spiritistii afirma ca si reincarnarea este admisa, dupa invatatura Sfintei Scripturi, care aminteste cazul reincarnarii lui Ilie in persoana lui Ioan Botezatorul. Caci a grait ingerul catre Ioan: „Si va merge inaintea Lui cu duhul si puterea lui Ilie” (Luca, 1, 17). Iar Mantuitorul a zis, de asemenea, despre Ioan: „El este Ilie, cel ce va sa vie” (Matei, 11, 14), adica acela despre care vi s-a descoperit in profeti ca trebuie sa se reincarneze (Mal., 3, 23-24). Altadata, ucenicii L-au intrebat pe Domnul: „Pentru ce dar zic carturarii ca trebuie sa vie mai intai Ilie? Iar El raspunzand a zis: Ilie intr-adevar va veni si va aseza la loc toate. Eu insa va spun voua ca Ilie a si venit, dar ei nu l-au cunoscut, ai au facut cu el cate au voit…”. Si Scriptura zice mai departe: „Atunci au inteles ucenicii ca Iisus le-a vorbit despre Ioan Botezatorul” (Matei, 17, 10-13). Deci Ioan Botezatorul este Ilie reincarnat sau nascut din nou pe pamant. De altfel, Iisus Hristos ar fi invatat ca exista „nasteri din nou” – adica reincarnari (Ioan, 3, 3-7 s.a.). Care este adevarul ?

PREOTUL: Proorocul Maleahi a proorocit, intr-adevar, reaparitia lui Ilie, dar aceasta reaparitie nu se intampla inainte de nasterea lui Mesia, ci va fi „inainte de a veni ziua Domnului cea mare si infricosata” (Mal., 3, 23), iar aceasta insemneaza inaintea judecatii de apoi, adica in pragul sfarsitului lumii.

Din cuvintele ingerului, care arata ca Ioan va merge inaintea Lui cu duhul si puterea lui Ilie „reincarnat”, trebuie sa intelegem numai ca el va fi la fel cu Ilie in ceea ce priveste misiunea de a predica pocainta, apoi in ceea ce priveste ravna, activitatea, traiul, imbracamintea etc. (IV Regi, 1, 8, s.a.).

Cuvintele Mantuitorului (Matei, 11, 14; 17, 10-13) s-ar parea ca, intr-adevar, confirma reincarnarea lui Ilie in persoana lui Ioan si ca aceasta reincarnare trebuia asteptata atunci, iar nu la sfarsitul lumii. Totusi, pe baza spiritului invataturii Mantuitorului, Ioan Botezatorul nu poate fi identificat cu Ilie reincarnat, ci numai asemanator cu el. Dovada luminata si stralucita despre aceasta este faptul ca, la intrebarea iudeilor din Ierusalim, adresata lui Ioan prin mijlocirea preotilor si a levitilor, daca este sau nu Ilie, acesta le-a raspuns categoric „Nu sunt” (Ioan, 1, 21). Este exclus ca Ioan sa fi contrazis pe Mantuitorul, renegandu-si identitatea lui Ilie. Daca Ilie s-ar fi reincarnat in persoana lui Ioan Botezatorul, cum ar fi putut el sa apara impreuna cu Moise pe Tabor, la Schimbarea la fata a Domnului (Matei, 17, 3)?

„Nasterea din nou” despre care vorbeste Mantuitorul (Ioan, 3, 3-7) nu este reincarnare, ci nastere spirituala „de sus” prin „apa si duh”, adica prin botezul crestin. Textul insusi exclude intelesul unei nasteri din nou in trup, subliniind ca nu este vorba – cum gresit intelesese si Nicodim – de o a doua nastere, naturala, trupeasca.

Dar nici mintea chibzuita nu admite posibilitatea identificarii lui Ilie reincarnat, si nici macar dupa doctrina spiritista, conform careia reincarnarea se face in scopul purificarii si perfectionarii, caci Ilie n-a avut nevoie de purificare si perfectionare. Si dupa invatatura crestina exista reincarnare, dar una singura, la sfarsitul lumii, cand va fi invierea tuturor, si cand trupul material va fi transfigurat spre a fi adaptat vietii vesnice.

INVATACELUL: In legatura cu aceasta, am mai gasit in Biblie un text dificil, cu ocazia vindecarii orbului din nastere de la lacul Siloam, cand apostolii au intrebat ce greseli ispaseste acest om prin pedeapsa lipsirii de vedere, greseli proprii sau greseli ale parintilor (Ioan, 9, 2). De aici ar rezulta ca orbul putea sa ispaseasca, eventual, pacatele sale dintr-o viata anterioara. Cel putin, asa afirma unii spiritisti.

PREOTUL: Una este reincarnarea si cu totul altceva este ispasirea unor pacate proprii sau ale parintilor. De altfel, in cazul de mai sus nu este vorba de o ispasire – cum in chip gresit au banuit apostolii – caci Mantuitorul a inlaturat aceasta parere gresita, aratand ca acel orb nu ispaseste nimic, ci este orb numai ca prin el sa se arate lucrarile lui Dumnezeu (Ioan, 9, 3), adica spre a-Si putea manifesta prin el puterea Sa vindecatoare. In invatatura Mantuitorului nu exista nicaieri pedeapsa unei dreptati razbunatoare inca in viata aceasta, ci El invata ca aici exista numai indreptare si iertare. Ispasirea se face uneori si in viata de aici, dar adevarata ispasire se face abia dupa Judecata de apoi, cand insa se va face nu pentru „purificare”, ci ca rasplata. Rascumpararea a facut-o numai Mantuitorul, pentru toti oamenii, si nimeni nu si-o poate face singur, in nici un chip.

Toate celelalte invataturi spiritiste sunt tot atat de anticrestine ca si cele infatisate mai sus, fiind demascate de invatatura Sfintei noastre Biserici Ortodoxe, care ne invata:

– Sufletele sunt create direct de Dumnezeu.

– Despre preexistenta sufletelor, dupa invatatura crestina nu poate fi vorba.

– Trupurile sunt create de Dumnezeu, nu de ingeri.

– Despre „perispirit” („invelisul spiritual”), Sfanta Scriptura nu face nici o amintire si nici Sfanta Traditie.

– Locul de pedeapsa este iadul, a carui existenta este in chip staruitor confirmata de cuvantul Revelatiei.

– Demonii nu ne pot mantui.

– Nu exista decat o singura inviere si reincorporare, cea de la sfarsitul lumii.

Nu poate niciodata cineva dintre oameni sa oblige un suflet sa vina din rai sau din iad la chemarea sa, precum cred ratacitii spiritisti. Cum s-ar putea face una ca aceasta, cand noi stim prea bine ca sufletele dreptilor sunt in mana lui Dumnezeu? Mai stim ca intre noi cei vii, si cei morti, „prapastie mare s-a intarit”, ca nimeni de acolo sa nu poata trece la noi (Luca, 16, 26). Oare poate cineva din oameni sa ia un suflet din mana lui Dumnezeu fara de voia Lui si sa-l cheme spre a veni unde voieste el ? Oare poate cineva sa treaca peste prapastia aceea netrecuta – aratata noua in Sfanta Evanghelie – si sa aduca, prin chemarea lui, vreun suflet de acolo, pe pamant? Si inca, folosindu-se de un mijloc care este „uraciune” inaintea lui Dumnezeu (Deut., 18, 9-13).

Dar poate ca va zice cineva ca, intr-adevar, sufletele dreptilor sunt in mana lui Dumnezeu, dar ca spiritistii in sedintele lor nu cheama sufletele celor drepti, ci pe ale celor pacatosi, care nu sunt in mana lui Dumnezeu, ci in iad si in imparatia mortii.

Dar oare, sufletele celor rai si pacatosi sunt lasate in afara supravegherii lui Dumnezeu ? Auzi ce zice Domnul in descoperirea sfantului evanghelist Ioan in aceasta privinta: „Nu te teme! Eu sunt Cel dintii si Cel de pe urma si Cel ce sunt viu. Am fost mort, si iata, sunt viu in vecii vecilor, si am cheile mortii si ale iadului” (Apoc., 1, 17-18).

Deci, asa cum sufletele dreptilor sunt in mana lui Dumnezeu, asa si ale celor pacatosi, din iad si din imparatia mortii, sunt sub cheia puterii celei negraite si nemarginite a lui Dumnezeu si nu sunt lasate la dispozitia unor spiritisti care sa le cheme cand voiesc si sa le slujeasca lor la lucrurile cele neingaduite de Dumnezeu. Daca prin „medium”-urile lor apar spiritele pe care ei le cheama, acelea nu sunt spiritele rudeniilor sau ale prietenilor lor, ci sunt duhurile necurate ale intunericului, care pana la judecata de apoi sunt lasate libere sa ispiteasca pe oameni, si a caror locuinta – dupa marturia Sfintei Scripturi – este in vazduh (Efes., 6, 12) si impotriva carora se lupta fiecare crestin cu armele lui Dumnezeu (Efes., 6, 11, 13-17).

INVATACELUL: Dar se poate vorbi despre o doctrina a spiritistilor ?

PREOTUL: Doctrina spiritistilor este foarte variata, dupa marturiile sectantilor si ale sefilor spiritisti. In general :

a) tagaduiesc dogma Sfintei Treimi si o inlocuiesc cu un dumnezeu suprem si cu alti dumnezei solari, ca fii, sau ca alti zei planetari, asemanati cu Sfantul Duh, toti organizati in ierarhii;

b) unii considera ca Dumnezeu nu este creatorul lumii, ci numai organizatorul ei (demiurg);

c) ei spun ca Iisus este spirit superior si dumnezeul nostru solar, care indrumeaza pe om, dar nu-l mantuieste. Adevarata revelatie se face prin spiritele care se arata oamenilor prin medium-uri;

d) cred ca omul este alcatuit din trup, perispirit si spirit; ca sufletul omului are perispirit, se poate lasa vazut si poate comunica cu cei vii, cand ei sunt vrednici si cred;

e) spun ca mantuirea se capata prin evolutia spre bine si reincarnare sau metempsihoza. Spiritistii admit un dumnezeu nemarginit avand sub el alti dumnezei mai mici, care stapanesc anumite planete si regiuni ale cerului, ajutati de ingeri. Universul este populat de spirite planetare, animale si rationale. Trupul omului se nimiceste, dar perispiritul si spiritul sunt vesnice. Oamenii buni au in ei spirite bune, iar cei rai se reincarneaza pana ce se fac buni s.a.m.d. (Vezi pe larg toate acestea in Pravila Bisericeasca a Pr. Dr. Nicodim Sachelarie)

Reclame

48 răspunsuri

Subscribe to comments with RSS.

 1. saccsiv said, on mai 15, 2012 at 5:56 pm

  Pentru o mai facila parcurgere a acestui blog, cititi va rog si “CUPRINS”:

  https://saccsiv.wordpress.com/about/

  Apreciază

  • un_mare_pacatos said, on mai 16, 2012 at 10:20 am

   O stire BOMBA!!!

   Presedintele partidului „Grecii Independentii” Kammenos,a declarat intr-o emisiune de radio ca il va propune presedintelui Greciei Papoulias o persoana extrem de cunoscuta pentru functia de ministru de Aparare in intalnirea de azi in care vor fi prezenti toti liderii partidelor si in care se va decide numirea unui guvern interimar pana la alegerile urmatoare.

   Numele persoanelei esteee…….. Dimitrios GRAPSAS!

   stirea completa : http://kranosgr.blogspot.com/2012/05/blog-post_2508.html

   Peste cateva ore vom afla numele tuturor ministrilor .

   Apreciază

   • un_mare_pacatos said, on mai 16, 2012 at 10:27 am

    Cine nu-l cunoaste pe aceasta persoana Dimitrios Grapsas sa citeasca urmatoarele randuri:

    „Câţiva militari aşteptau la gardul chiliei Părintelui, la Panagouda. Şi-au ridicat ochii şi l-au văzut venind către ei. A deschis poarta de sârmă şi le-a urat bun venit. Le-a pregătit să se aşeze sub un copac şi a-nceput să discute cu ei. La un moment dat, unul dintre ei i-a spus: Nu mai suport, gheronda. M-am săturat de militărie… Părintele s-a întors, l-a privit şi i-a spus: Tu n-o să renunţi. Tu o să fii Comandantul Apărării atunci când ne vor ataca turcii… Toţi l-au privit plini de uimire. Şi când va fi, gheronda, treaba asta ?, l-au întrebat. Când va fi vremea spanacului, le-a zis, şi a schimbat apoi vorba.

    Au trecut mulţi ani de atunci, gheronda Paisie a adormit iar respectivul a rămas în cadrul armatei şi a avansat în grad. În prezent, el este Comandantul Armatei, domnul general Grapsas…”

    Daca el va fi noul ministru al apararii e clar ca razboiul greco-turc va incepe in maxim 1 luna. Oricum v-om vedea in urmatoarele ore daca este noul ministru al Apararii.

    Apreciază

   • Alyssa said, on mai 16, 2012 at 10:38 am

    @un_mare_pacatos
    Spune-mi te rog, din ce carte ai luat citatul despre Cuviosul Paisie? Multumesc.

    Apreciază

   • un_mare_pacatos said, on mai 16, 2012 at 11:06 am

    @alyssa

    Am preluat acest citat de pe alte bloguri. Chiar in urma cu 30 de minute pana acum am incercat sa-l gasesc pe 2 carti : Marturii ale inchinatorilor” scrisa de Nicolae Zurnazoglu si „Viata Cuviosului Paisie Aghioritul” de ieromonahul Isaac si din pacate nu l-am gasit. Stiu sigur ca l-am citit undeva intr-o carte dar nu mai tin minte in care,de asemenea am citit acest citat si in limba greaca anul trecut pe mai multe site-uri crestine grecesti.

    Apreciază

  • un_mare_pacatos said, on mai 16, 2012 at 11:34 am

   @Alyssa

   Am gasit pana la urma cu ajutorul unor bloguri crestine in ce carte se afla acea intamplare. E vorba de cartea „Vasul ales”(Σκεύος εκλογής ) scrisa de Ieromonah Hristodulos. Din pacate nu am gasit numarul paginii si nici nu detin aceasta carte acasa.

   http://users.sch.gr/aiasgr/Profhteies/Profhteies_gerontos_Paisiou.htm

   Apreciază

   • un_mare_pacatos said, on mai 16, 2012 at 11:42 am

    S-a anuntat noul prim-ministru interimar,e vorba de judecatorul Curtii Supreme – Panagiotis Pikrammenos .
    Acum urmeaza nominalizarea ministirilor.

    Apreciază

   • un_mare_pacatos said, on mai 16, 2012 at 2:19 pm

    Neoficial un ziar anunta ca noul ministru al apararii este Frank Frangoulis(pe greaca- Φράγκος Φραγκούλης),fost general al armatei terestre A/GES. Vom vedea daca peste cateva ore daca intr-adevar acesta e noul ministru.

    O stire foarte importanta pe care am aflat-o in timp ce cautam biografia acelui general!! Stirea se gaseste pe site-ul oficial al armatei grecesti!!!

    O intelegere militara a fost incheaiata in Sofia intre Grecia si Bulgaria care prevede sprijinul reciproc in cazul unui atac turcesc!!!

    16/05/1912: A military agreement was signed in Sofia between Greece and Bulgaria stipulating mutual support in case of Turkish attack.

    Veti gasi aceasta stire uitandu-se in dreapta site-ului la sectiunea „Historical Calendar!

    http://www.army.gr/default.php?pname=Home&la=2

    Apreciază

   • un_mare_pacatos said, on mai 16, 2012 at 2:36 pm

    Scuzati,de fapt in stanga site-ului si nu dreapta cum am zis, la sectiunea “Historical Calendar”.

    Nici nu imi vine a crede ce se intampla si ce s-a intamplat in ultimele 3 zile,turcii fac exercitii intense in Marea Egee,armata greaca e in stare alerta permanent cat timp au loc aceste exercitii,liderul Kammenos doreste extinderea granitelor maritime si numirea lui Grapsas ca ministru al Apararii,grecii fac alianta tocmai ieri cu bulgarii impotriva turcilor.

    E o evolutie incredibila a evenimentelor

    Apreciază

   • nu conteaza said, on mai 16, 2012 at 3:56 pm

    16/05/1912: A military agreement was signed in Sofia between Greece and Bulgaria stipulating mutual support in case of Turkish attack.

    Asta s-a intamplat pe 16 mai 1912. Regret sa te dezamagesc, dar a cam trecut un secol de atunci. De asta este si sectiunea „Historical Calendar”, arata evenimente istorice ale datei de azi. Poate simti ca a fost „ca ieri”, dar te rog verifica informatiile inainte sa postezi.

    Apreciază

   • un_mare_pacatos said, on mai 16, 2012 at 4:09 pm

    @nu conteaza

    Iti multumesc foarte mult ca m-ai atentionat ca bbia acum am observat greseala fatala.De fapt in 1912 s-a petrecut actiunea,iar acea sectiune nu arata decat istoria zilei. Imi cer scuze pentru aceasta greseala si data viitoare voi incerca sa fiu mai atent.

    Citisem o declaratie penibila a ministrului de aparare a Germaniei Thomas de Mezieres care zice ca Grecia trebuie sa fie obligata sa-si reduca cheltuilile militare si sa-si vanda echipamentele militare. PENIBIL nemtalaul!

    Am aflat ca dupa ora 20.15 ar putea aparea lista oficiala cu ministrii noi.

    Apreciază

   • un_mare_pacatos said, on mai 16, 2012 at 7:06 pm

    Se pare ca noul ministrul al apararii este intr-adevar generalul Frangos Frangoulis .

    Sunt cateva date despre el : a fost comandatul armatei terestre A/GES, vorbeste fluent engleza,rusa si atentie ,turca. A lucrat vreo 3 ani ca atasat militar in Ankara,fiica lui a fost implicata intr-un eventual scandal de coruptie de 20 mii de euro.

    Din nou se vorbeste ca toate fortele posibile militare,maritime,aeriene si navale sunt in alerta rosie si sunt pregatite sa faca fata unui eventual conflict in Marea Egee de est,la granita cu turci.

    Apreciază

 2. ioancadar said, on mai 15, 2012 at 6:22 pm

  Caracteristicile demonismului

  http://iisusestedomnul.wordpress.com/2012/05/15/caracteristicile-demonismului/

  Apreciază

 3. Dan said, on mai 15, 2012 at 6:45 pm

  Din moment ce zice ca acum vinde si altor familii acest „dispozitiv miraculos”, poate fi un truc, poate ca el s-a prefacut ca sa-si vanda produsul. Cum e inginer, nu cred ca e complicat pt. el sa produca si sunete diferite prin „aparatul” sau.
  Am mai auzit de pilda de asa zise aparate foto ce-ti „capteaza” aura sa determine daca esti sfant sau pacatos, dar nu am vazut niciodata asa ceva. Oricum s-ar putea sa fie si o inselatorie, nu neaparat spiritism (i.e. poate inginerul a vrut sa faca o farsa ca sa-si vanda marfa).
  Era o pilda, cu un calugar ce in Postul Mare incalzea un ou deasupra lumanarii sa-l manance, si cand il prinde staretul, el dadea vina pe drac, la care dracul sare ca ars zicand „Sa fim seriosi, parinte, nici eu n-o stiam pe asta”.
  Personal nu am vazut astfel de dispozitive insa e infricosator daca chiar atat de mult se poate manifesta dracul in lume, intrand in contact cu oamenii. Oare este ceva ce tine de tehnologia respectiva in sine, sau doar predispozitia/sugestia mintii care face posibil ca dracul sa se manifeste (prin voci de dincolo)?

  Apreciază

  • crestinul ortodox said, on mai 16, 2012 at 12:47 pm

   @Dan ar fi altfel lumea daca tu consideri asta pilda ca dracul sare ca ars zicand “Sa fim seriosi, parinte, nici eu n-o stiam pe asta”
   si inca ceva „Sf. Lavrentie de Cernigov zicea ca Antihrist nu va veni pana ce oamenii nu-l vor chema pana ce nu vor inseta dupa el,…” care oameni !!! slugile da! iata profetiile SFANTULUI LAVRENTIE de Cernigov dar n-am gasit nicaieri cu anume ce spui ‘ oamenii il vor chema…
   „Va fi un asemenea război mare încât atât de mulţi se vor pierde că vor rămâne foarte puţini care vor supravieţui, dar cei ce vor rămâne nu vor putea scăpa decât dacă se vor adăposti prin crăpăturile pământului, prin peşteri. In acest război se vor distruge atâtea state încât până la urmă vor mai rămâne doar două sau trei. Atunci ei se vor hotărî să-şi aleagă un singur împărat peste tot pământul. În ultimele timpuri, la sfârşit, va începe prigoana împotriva adevăraţilor creştini, care vor trebui să scape fugind„

   „Vine timpul, şi nu e departe, când foarte multe biserici şi mănăstiri se vor deschide în slujba Domnului şi se vor repara, le vor reface nu numai pe dinăuntru ci şi pe dinafară. Vor auri şi acoperişurile atât ale bisericilor, cât şi ale clopotniţelor, dar preoţimea nu va lucra la sufletul credinciosului ci numai la cărămizile lui Faraon. Preotul nu va mai face şi misiune. Când vor termina lucrările nu se vor putea bucura de slujbe duhovniceşti în ele că va veni vremea împărăţiei lui antihrist şi el va fi pus împărat„

   „Rugaţi-vă ca Bunul Dumnezeu să mai lungească acest timp ca să ne putem întări în credinţă, căci vremuri groaznice ne aşteaptă.

   Luaţi aminte la toate cele ce vă spun căci totul se pregăteşte cu foarte mare viclenie . Toate bisericile şi mănăstirile vor fi într-o bunăstare imensă, pline de bogăţii, ca niciodată, dar să nu mergeţi în ele. Antihrist va fi încununat ca împărat în marea biserică din Ierusalim cu participarea clerului şi a Patriarhului. Intrarea şi ieşirea din Ierusalim va fi liberă pentru orice om, dar atunci să vă străduiţi să nu vă duceţi, căci totul va fi spre a vă linguşi pe voi, ca să vă atragă în ispită.

   Antihrist va proveni dintr-o femeie curvă, o evreică dintr-al doisprezecelea neam de preadesfrânaţi. Deja de la adolescenţă se va deosebi de semenii săi prin capacităţile sale intelectuale deosebite, care se vor manifesta la el mai ales după vârsta de 12 ani când, plimbându-se prin parc cu mama lui, se va întâlni cu satana care ieşind din beznă (din adâncul iadului) va intra în el. Băiatul se va cutremura de spaimă dar satana îi va spune: „nu te teme şi nu te înspăimânta, eu te voi înălţa pe tine”. Acest copil îi va uimi pe toţi cu inteligenţa sa. Şi aşa, din el va încolţi şi se va coace în chipul omului „antihristul”. Când satana va fi întronat, în timpul punerii coroanei se va citi Simbolul Credinţei – Crezul -, dar el nu va permite ca acesta să fie citit corect, iar acolo unde vor fi scrise cuvintele „şi întru Unul Domn Iisus Hristos, Fiul lui Dumnezeu” el se va lepăda de acestea şi se va recunoaşte doar pe sine. La încoronare, antihristul va avea mănuşi pe mâini, iar când le va da jos ca să-şi facă Sfânta Cruce, Patriarhul va observa că el în loc de unghii are gheare şi aceasta îi va întări bănuiala sa că acesta este antihristul. Atunci Patriarhul va exclama: „Acesta este antihristul” pentru care Patriarhul va fi omorât.

   Pe el îl vor vedea toţi şi îl va auzi lumea întreagă. Pe oamenii săi el îi va ştampila cu semnul său. Însă pe adevăraţii creştini, care i se vor opune, are să-i urască cu ură mare. Atunci va începe ultima şi cea mai mare prigoană a creştinilor care vor refuza ştampila satanei (semnul 666). Prigoana va începe îndată de pe pământul Ierusalimului iar apoi se va extinde pe tot globul şi se va vărsa ultima picătură de sânge în numele Mântuitorului nostru Iisus Hristos. Dintre voi, copiii mei, mulţi veţi ajunge aceste vremuri îngrozitoare. Ştampila lui satana (666) va fi de aşa natură încât toţi vor vedea dacă a primit omul sau nu semnul satanicesc. Creştinul care nu va primi semnul satanei (666) nu va putea nici să vândă şi nici să cumpere nimic. Dar nu vă pierdeţi nădejdea şi nu vă descurajaţi, că Dumnezeu nu-Şi va părăsi turma Sa. Să nu vă fie frică, nu cumva să vă deznădăjduiţi!

   Bisericile vor fi deschise, dar creştinul ortodox (trăitor, viu cu sufletul) nu va putea intra în ele să se roage, căci în ele nu se va mai aduce jertfa fără de sânge a lui Iisus Hristos. În ele va fi toată „adunarea satanică”. Şi iată că, pentru aceste fărădelegi, pământul nu-şi va mai da roada sa şi va fi o secetă aşa de mare, încât pământul va face aşa nişte crăpături că va putea să cadă omul într-însele. Creştinii vor fi omorâţi sau izgoniţi în locuri pustii, dar Dumnezeu are să-Şi îngrijească turma Sa, dându-le de mâncare şi apă de băut celor ce urmează Lui. Pe evrei de asemenea îi va goni într-un loc. Mulţi evrei care au trăit cu adevărat după legea lui Moise, nu vor primi pecetea lui antihrist. Ei vor sta în aşteptare, urmărindu-i toate activităţile lui. Ei ştiu că strămoşii lor nu L-au recunoscut pe Hristos drept Mesia, dar aici va lucra Dumnezeu, căci ochii lor se vor deschide şi ei nu vor primi ştampila lui satana, iar în cel de-al unsprezecelea ceas îl vor recunoaşte pe Iisus Hristos drept Mesia, vor trece la ortodoxie, iar pentru credinţa lor se vor mântui. Restul poporului, fiind slab în credinţă, va merge după satana. Iar când pământul nu va mai rodi, oamenii vor merge la satana cerându-i pâine, la care el le va răspunde: „dacă pământul n-a rodit, eu nu pot face nimic”. Vor seca râurile şi lacurile, şi nu va mai fi nici apă în fântâni. Acest dezastru se va lungi vreme de trei ani şi jumătate, dar pentru aleşii Săi Dumnezeu va scurta aceste zile. În aceste grele vremuri încă vor fi luptători puternici, adevăraţi stâlpi ai Bisericii Ortodoxe care vor avea harul Rugăciunii lui Iisus (rugăciunea inimii) şi Dumnezeu îi va acoperi pe ei cu harul Său cel sfânt şi binefacerea Sa cea atotputernică şi ei nu vor vedea acele minuni şi semne false care vor fi pregătite de antihrist pentru toţi oamenii şi pe care le va vedea restul lumii, unele chiar în bisericile creştinilor. Încă o dată vă repet să nu mergeţi în aceste biserici, căci Hristos şi binefacerea Lui nu va fi acolo .

   Va fi război, iar locurile prin care el va trece vor fi pustiite, vor dispărea şi oamenii şi toate vieţuitoarele. Dar înainte de aceasta Dumnezeu va trimite tot felul de boli pentru oamenii cei slabi şi ei vor muri . Când va veni antihrist la putere, bolile însă vor dispărea.

   Cel de-al treilea război mondial nu va fi pentru pocăinţă, ci pentru nimicire, pentru distrugere.

   Cei credincioşi îşi vor vărsa sângele pentru credinţă şi atunci ei vor trece în rândul mucenicilor, iar cei necredincioşi vor merge direct în iad. Până când nu se vor completa rândurile îngerilor căzuţi, Dumnezeu nu va veni la judecată. În timpurile cele de apoi, Dumnezeu şi pe cei vii înscrişi în cartea vieţii îi va trece în rândurile îngerilor, completând astfel rândurile.

   Mulţi duhovnici şi slujitori ai Bisericii îşi vor pierde sufletul în vremea antihristului!

   În timpurile acelea nu vor mai fi draci în iad, ci toţi vor fi pe pământ şi în oameni.Va fi o mare calamitate atuncea pe pământ, nici măcar apă nu va mai fi, apoi va fi războiul mondial . Vor fi nişte bombe atât de puternice, încât şi fierul şi pietrele se vor topi. Focul şi fumul se vor ridica până la cer şi pământul va arde, vor rămâne foarte puţini oameni, şi atunci ei vor striga: „Terminaţi cu războiul şi să ne alegem un singur împărat pe tot globul!”

   Apreciază

 4. Cosmin M said, on mai 15, 2012 at 6:56 pm

  Dracul se arata la credulii cu spiritismul, cu sau fara dispozitive, nu rateaza nici o ocazie sa duca oamenii la pierzare. Despre aparitii diavolilor in astfel de situatii se face referire destul de clar si in Marsul Distrugatorului. Noi ca si crestini trebuie sa refuzam orice aratare, vis, vedenie pentru ca nu putem deosebi duhurile si cadem in capcana diavoleasca si sa nu cerem in nici un caz sa ni se arate.

  Apreciază

  • Dan said, on mai 15, 2012 at 7:04 pm

   Sf. Lavrentie de Cernigov zicea ca Antihrist nu va veni pana ce oamenii nu-l vor chema, pana ce nu vor inseta dupa el, caci nu va veni sa se impuna ca un dictator ci va fi primit de bunavoie. Probabil ca, acelasi lucru s-a aplicat si aici, adica, daca omul isi doreste sa ia contact cu dracii, pai dracul i se arata, sub forma de „spirite”, „voci” si alte minunatii. Chiar daca, omul in nestiinta lui, doreste sa ia contact cu cei din lumea cealalta, nu in mod intentionat cu draci, poate cadea foarte usor in asemenea plase.
   In alta ordine de idei, parca si hilara clinton practica spiritismul, si a avut pretentii sa devina presedinta SUA. Ma mira ca n-a fost bagata la azil de nebuni, caci aceste practici morbide chiar sunt de domeniul bolilor psihice.

   Apreciază

  • saccsiv said, on mai 16, 2012 at 12:15 pm

   Text exceptional: MARSUL DISTRUGATORULUI

   https://saccsiv.wordpress.com/2011/03/14/text-exceptional-marsul-distrugatorului/

   Apreciază

 5. un_mare_pacatos said, on mai 15, 2012 at 7:40 pm

  Dupa economistii greci ,i-a venit randul si unui premiant nobel in Economie ,Paul Krugman sa traga semnalul alarma spunand ca euro se afla aproape de sfarsitul existentei. De asemenea mai declara ca vor exista evenimente economice cruciale in viitorul apropiat :Grecia o sa iasa din zona euro foarte probabil luna urmatoare, vor exista retrageri mari de bani din bancile aflate in Italia si Spania catre Germania,caderea bancilor,limitarea transferurile bancare si a extragerilor bancare si sfarsitul monedei euro!La sfarsitul mesajului scrie ca evenimentele acestea nu se vor petrece in cativa ani ci in cateva luni!!!!!!!!

  Pe blogul lui sunt scrise etapele care ar putea avea loc in viitorul apropiate:

  Some of us have been talking it over, and here’s what we think the end game looks like:

  1. Greek euro exit, very possibly next month.

  2. Huge withdrawals from Spanish and Italian banks, as depositors try to move their money to Germany.

  3a. Maybe, just possibly, de facto controls, with banks forbidden to transfer deposits out of country and limits on cash withdrawals.

  3b. Alternatively, or maybe in tandem, huge draws on ECB credit to keep the banks from collapsing.

  4a. Germany has a choice. Accept huge indirect public claims on Italy and Spain, plus a drastic revision of strategy — basically, to give Spain in particular any hope you need both guarantees on its debt to hold borrowing costs down and a higher eurozone inflation target to make relative price adjustment possible; or:

  4b. End of the euro.

  And we’re talking about months, not years, for this to play out.

  Apreciază

  • un_mare_pacatos said, on mai 15, 2012 at 7:41 pm

   uitasem sa scriu blogul lui :

   http://krugman.blogs.nytimes.com/2012/05/13/eurodammerung-2/?smid=tw-NytimesKrugman&seid=auto

   Apreciază

   • un_mare_pacatos said, on mai 15, 2012 at 7:47 pm

    De asemenea si aici poate fi citita analiza lui:

    http://rastreadordenoticias.com/2012/05/krugman-vaticina-el-fin-del-euro-y-augura-el-corralito-bancario-en-espaa/?lang=en

    Va spun pentru a nu stiu a cata oara,nu mai asteptati sa vina razboiul sau inevitabilul dezastru economic ci sa incercati sa investitii banii in ceva util destinat supravietuirii,cum ar fi aprovizionarea cu alimente si materiale pentru cel putin urmatorii 2 ani.

    Apreciază

   • Maria said, on mai 16, 2012 at 8:41 pm

    un mare pacatos
    Ce vor face cei care n-au bani sa-si cumpere alimente din timp pt a face o aprovizionare in caz de un „inevitabil dezastru „,sau in cazul in care vom cumpara ,cum vor fi pastrate o perioada lunga de timp ?
    Este greu sa ne gandim la asa ceva ,cand majoritatea oamenilor ,inca n-au ce pune pe masa !
    Doua saptamani nu am fost in tara ,intr-adevar tot ce ai scris despre Grecia este adevarat ,
    ne asteapta vremuri grele ,se pregateste instalarea Guvernului Mondial si a antihristului ,cate-un pic ,
    cate-un pic , lucreaza in asa fel ,pana vor disparea banii in totalitate ,urmand pecetluirea .
    Am gasit scris undeva cu ani in urma (atunci nu am dat nicio importanta ,acum mi-am amintit citind comentariile ),ca atunci cand Grecia va intra in razboi cu Turcia ,grecii isi vor lua teritoriile inapoi (Constantinopolul sau Istambulul de azi )si timpul lui antihrist va fi foarte aproape .
    Dar ,cum a scris „crestinul ortodox „,nu avem alta scapare ,decat sa fim buni si sa ne rugam la Dumnezeu
    pt ca nimeni nu ne poate scoate din nenorocirile care ne vor cuprinde pe toti ,decat numai Dumnezeu !

    Apreciază

  • apelpentruviata said, on mai 15, 2012 at 9:01 pm

   Eu cred ca vor tine cu dintii de euro cat vor putea. Le e frica de dorinta tot mai mare de independenta monetara a statelor.

   Apreciază

   • crestinul ortodox said, on mai 16, 2012 at 6:15 am

    nu , ce spune omul acela mai sus , „un mare pacatos” este adevarat va veni prabusirea euro , va fi apoi mai ceva ca o dictatura acest ue si totul va fi crucial intr-adevar pentru fiecare natie ,fiecare va cauta sa-si apere independenta si nu dependenta de ue caci pe fondul acesta se vor naste conflicte inter …, la care noi daca suntem sub bocanc ue , cred ca vom fi folositi ca teren de tranzit (aici se adeveresc vz PROFETII PARINTELE ARSENIE BOCA despre ROMANIA) , de altfel si dorirea lor de a ne sujuga doar pentru atat pozitia geopolitica cat si resursele tarii noastre dupa care ravnesc aceste hiene sa nu zic altceva …!
    insa chiar si o investitie in supravietuire , nu este atat de sigura ca ACOPERAMINTUL SFANT AL MAICII DOMNULUI ! sa investim in fapte bune, sa mai botezam un copil nu cu tam- tam ca acela nu-i primit , sa mai ajutam si pe cei saraci -ma refer aici la cei ce pot si isi dau silinta- sa nu mai fim avari dupa nimicuri lumesti si desertaciuni caci toate vor fi „praf pe fata pamintului” si sa fim si MARIA si MARTA caci asa este placut inaintea lui DUMNEZEU !
    sa ne ferim pina in „panzele albe” de compromisuri cu dracu’ pe CREDINTA ORTODOXA care DREAPTA SI SFANTA ESTE , sa nu acceptam randuiala acestei dictaturi a antihristului cu inrolarea in hoarda barbara a fiarei cu aceste acte biometrice cu semnul fiarei intrucat inseamna semnatura cu mana proprie ca slujesti fiarei pentru o ” clipa de dulceata amara si chinuitoare ”
    SA STAM DREPTI , CU FRICA SI SA LUAM AMINTE !
    amin!

    Apreciază

  • Dan Tanasescu said, on mai 16, 2012 at 8:55 am

   Nu se prăbuşeşte niciun euro, dacă cei care l-au creat nu vor asta. Propaganda asta este ca să sperie oamenii că dacă se „prăbuşeşte” euro (o metaforă) va fi foarte rău şi deci trebuie să înfiinţăm Statele Unite ale Europei ca să salvăm situaţia. Este doar o şmecherie pentru naivi.

   Apreciază

   • crestinul ortodox said, on mai 16, 2012 at 9:10 am

    euro va disparea si va apare moneda universala de argint 9nu ales intamplator) , in paralel si cardurile universale apar pe astfel de monezi universale care vor dispare si raman valabile doar cardurile universale cu cipuri -cu semnul fiarei bineinteles prevazute si apoi se adevereste „nimic nu se va putea cumpara si vinde decat cu acest semn al fiarei ” mi-as dori sa nu se intample asa ceva din tot sufletul dar dupa cum se prezinta situatia cam peste tot unde pina si Rusia a trecut la cardul universal nu-i cu semnul intrebarii ! „o lovitura sub centura ar strica cumva spun …”stiti voi cine care vor sa detina totul nu numai europa ,ci tot la nivel mondial …dar sa ne rugam la BUNUL DUMNEZEU si MAICA DOMNULUI care nu va lasa ca dracul sa-si fac de cap ,decat ce-i este ingaduit si nu mai mult !

    Apreciază

   • un_mare_pacatos said, on mai 16, 2012 at 10:39 am

    @dan tanasescu

    Oricat de mult s-ar chinui oamenii grei cu bune intentii sa pastreze moneda euro in viata,ei nu vor putea nicidecum sa tina in frau inflatia care mai devreme sau mai tarziu va atinge niste cifre astronomice.

    Chiar si sfintii parinti din Sfantul Munte Athos au tras alarma acum cateva saptamanai spunand ca Europa se va destrama si ca tarile importante din vestul Europei vor fi in colaps economic

    De fapt pana si un orb fara cunostinte avansate de economie ar sti ca moneda euro se afla pe pragul de a se prabusi definitiv,

    Apreciază

   • Dan Tanasescu said, on mai 16, 2012 at 11:06 am

    @un_mare_pacatos: În economie nimic nu se întâmplă de la sine şi în mod natural, aşa cum este în cazul debitelor apelor, vremii, furtunilor, anotimpurilor etc. Totul, inflaţia, crizele, recesiunile, prăbuşirile de monede şi alte poveşti de acest gen sunt rezultatul acţiunilor unor oameni care au creat şi dirijează aceste mecanisme în interesul lor. Prăbuşirea monedei euro este doar o sperietoare menită să forţeze atingerea unui scop: SUE, care este predecesorul statului global. Şi chiar dacă euro s-ar prăbuşi, ce nenorocire ar fi pentru oamenii de rând? Euro va fi înlocuit cu o altă monedă, probabil una globală.

    Apreciază

 6. mishuleu said, on mai 15, 2012 at 7:43 pm

  Demonii sunt reali. Un filmulet interesant si tulburator. Nerecomandat pentru care pot avea ispite sau nu pot dormi noaptea intrucat demonii va pot lucra prin aceste scene de mai jos care odata ramase in minte pot sa va creeze probleme in cursul noptii.

  Apreciază

  • Dan Tanasescu said, on mai 16, 2012 at 10:13 am

   Am văzut filmul. E 100% o făcătură de 2 bani. Am văzut filme de groază mai reuşite şi mai realiste decât gluma asta.

   Apreciază

 7. mishuleu said, on mai 15, 2012 at 7:45 pm

  Apreciază

 8. Mălin said, on mai 15, 2012 at 7:50 pm

  Parintele Arsenie Boca DESPRE SPIRITISM:

  Fărădelegea vorbirii cu morţii, sau spiritismul, are vechime mare. În zilele noastre, a ajuns o adevărată modă de lume mare, şi, fiind cea mai subţire dintre amăgiri, e şi cea mai primejdioasă rătăcire. (…)
  Biserica nu tăgăduieşte spiritismul, ci-l opreşte. Iată de ce:
  Spiritul care vine nu poate aduce nici o probă îndeajuns de convingătoare despre fiinţa sau identitatea sa. Poate înşira dovezi după dovezi, arătând că ştie lucruri, pe care, ni se pare nouă, numai răposatul putea să le ştie. Dar şi îngerii răi sau spiritele pot să le ştie tot aşa de bine. În nici un chip nu putem fi siguri de identitatea celui ce vorbeşte sau scrie întocmai ca răposatul. Se ntâmplă, adică, cea mai meşteşugită substituire a persoanei, care e înlocuită şi copiată întocmai întru toate, cum o ştiam şi noi, ca amăgirea noastră cea din bună credinţă să fie desăvârşită: iar noi să credem o lucrare de amăgire, ca pe cea mai adevărată descoperire de dincolo. Şi, văzând că cele mai multe descoperiri se împlinesc mai pe urmă, primeşti fără control cea mai de pe urmă înşelare. Iar aceasta o păţesc mai ales cei ce ocolesc sfintele Predanii ale Bisericii şi umblă după măiastra înşelare ca să-i povăţuiască aceia către lumea de dincolo. E şi mai uşor: spiritismul nu cere lupta cu sine însuşi, nu cere sfinţirea vieţii, nu cere recunoaşterea dumnezeirii Mântuitorului, nu opreşte ispitirea de Dumnezeu – căci tocmai asta e spiritismul. Ba, dacă ţii neapărat la acestea, de teama să nu te afli în greşeală, ţi le cere şi pe-acestea, dar numai ca, pe lângă toate acestea, să mai crezi şi în spiritism, adică şi în altceva pe lângă Biserica întemeiată de Dumnezeu. Iar cu vremea, câştigându-ţi încrederea, te poţi pomeni cu sfaturi împotriva mântuirii, sau pradă nălucirilor care clintesc mintea din dreapta socoteală.
  Am putea fi întâmpinaţi de adepţii spiritismului cu cuvântul că dintre sfinţi mulţi au grăit cu îngerii, iar unii cu adevărat au grăit şi cu cei mutaţi de aici, ba şi la viaţă i-au întors; dar asta a fost din îngăduinţa lui Dumnezeu, ca o mărturie a nemuririi sufletului şi a învierii celei de obşte, şi ca o slavă cu care i-a cinstit pe sfinţi. Din când în când se arată între oameni cât ascultă Dumnezeu de sfinţi când arde într-înşii iubirea de oameni şi voiesc să-i scape de vreo mare nedreptate năpăstuită peste dânşii: ei cer de la Dumnezeu mărturia celui de dincolo de mormânt. Dar de la minunile lui Dumnezeu prin sfinţi şi până la descoperirile spiritiste e tot atâta depărtare, câtă de la sfinţi la ispititorii de Dumnezeu. Viaţa Sfântului Ciprian, care înainte de a fi creştin era mare vrăjitor şi înşelător de oameni, ne poate sta mărturie şi în privinţa spiritismului.
  Altă pricină, pentru care Biserica îşi opreşte fiii de la calea lăturalnică a spiritismului şi a vrăjitoriei de toate treptele e şi aceasta: s-a băgat de seamă că practica spiritismului duce la nebunie. Făcându-se cercetare undeva, într-o casă de nebuni, s-a găsit că 70 de inşi la sută făcuseră spiri-tism. Cum se ajunge la nebunie e uşor de priceput: fiecare şedinţă se poate face numai dacă toţi cei din adunare se învoiesc să împrumute din ei o anumită putere nervoasă, trebuitoare spiritului de dincolo, care scrie sau vorbeşte printr-unul din cei adunaţi. Acela îşi pierde conştiinţa de sine în vremea şedinţei, cade în transă. Împrumutarea puterii nervoase pe care o solicită spiritele spre a putea comunica dincoace e mai mult o învoire la jaf pe socoteala sănătăţii nervilor, jaf care duce, încetul cu încetul, pe unii mai repede, pe alţii mai târziu la a nu se mai putea sluji de minte şi de nervi, căci tâlhărite de spirite slăbesc şi, oarecum zicând, îşi schimbă firea, încât toate le văd printr-un duh străin, altfel decât cealaltă lume normală. Aşa începe pe încetul să se arate nebunia, de cele mai multe ori fără întoarcere.
  Biserica e datoare să-şi cruţe fiii de ispita căderii între tâlharii cei de duh; de aceea opreşte lucrul acesta şi-şi previne credincioşii cu sfatul Sfântului Pavel, dat Tesalonicenilor, iscoditori şi ei de taine:
  „Taina fărădelegii se înfiripează… Ivirea „aceluia” va fi prin lucrarea lui Satan, însoţită prin tot felul de puteri şi de semne şi de minuni mincinoase, şi de amăgiri nelegiuite, pentru fiii pierzării, fiindcă n-au primit iubirea adevărului, ca să se mântuiască. Pentru aceea Dumnezeu le trimite amăgiri puternice, ca să dea (dar) crezământ minciunii, şi să cadă sub osândă toţi cei ce n-au crezut adevărul, ci au îndrăgit nedreptatea” (2 Tesaloniceni 2, 7-12).
  Căci cale nedreaptă îndrăgesc toţi acei ce iscodesc lăturalnic tainele lui Dumnezeu, cele închise în zile viitoare.

  Apreciază

 9. mishuleu said, on mai 15, 2012 at 7:59 pm

  Apreciază

 10. Romeo2110 said, on mai 15, 2012 at 9:55 pm

  In Cararea Imparatiei (Arsenie Boca) se arata ca majoritatea ‘mediumilor’ s-au sinucis sau au ajuns la azile de nebuni. Foarte convingator capitolul din carte, care se ocupa cu cei ce cheama morti.

  Apreciază

 11. nea Anderthal said, on mai 16, 2012 at 2:24 am

  Sa va povestesc citeva „amintiri din copilarie” in care am avut de a face cu ceva de genul acestui articol:
  Eram in liceu ,stateam la internat (in clasa a 9’a sau a 10’a)si intr-o seara/noapte unul dintre colegii mei ne-a intrebat daca vrem sa vorbim cu mortii si sa-i intrebam ceva ce ne intereseaza!Am participat(din curiozitate/naivitate) si eu la acea „sedinta”.Asa s-a intimplat:a aprins o lumanare,a pus bani intr-o carte pe care a legat-o cu o ata si a pus/legat o cheie la mijloc.Cartea atirna in jos si se tinea cheia intre degetele aratatoare de la ambele maini.Se invoca ceva de genul „sfinte spirite..te rog vino..etc”.Lumanarea pilpaia usor(unii au spus ca au auzit „ceva la fereastra”).Apoi se punea intrebarea si CARTEA SE MISCA SINGURA SPRE STANGA SAU SPRE DREAPTA!Nu glumesc dar AM TINUT-O si eu in maini si s-a miscat!Cineva a intrebat cit va mai trai „Ceaska” si S-A MISCAT CARTEA DE VRE-O 4-5 ORI SPRE DREAPTA SI APOI SPRE STANGA(aici se oprea numaratoarea) si S-A ADEVERIT..’89!

  ps:ce e si mai interesant este ca tipul care a condus ‘sedinta” era „lunatic”.Se trezea noaptea si umbla prin cami si nu-si amintea nimic.Dupa mai multi ani am citit cite ceva despre asta si am inteles ca O DATA CE „DESCHZI” O PORTITA IN „CEALALTA DIMENSIUNE”(cum a facut acel baiat) ESTE GREU S-O INCHIZI.

  Apreciază

 12. crestinul ortodox said, on mai 16, 2012 at 8:03 am

  DOAMNE AJUTA ! sa vina Tara intreaga la ADEVAR si LUMINA , la HRISTOS l la CREDINTA DREAPTA SI SFANTA -ORTODOXIA si sa spunem NU! PE AICI NU SE TRECE ! si SFANTUL ACOPERAMANT AL MAICII DOMNULUI sa ne acopere in SA GRADINA SFANTA ! iar barbarii de antihristi sa nu calce pe CELE SFINTE ci sa le fie teama si SA CERTE DUMNEZEU pe dracii ce vor a pangari CE ESTE SFANT si LASAT CU VOIA LUI DUMNEZEU PE ACEST PAMINT PLATIT SCUMP CU SANGELE A MII SI MII DE SFINTI MARTIRI, MARTURISITORI SI TRAITORI IN HRISTOS .
  Bucura-te , Bucuria noastra acopera-ne pe noi de tot raul cu Cinstitul Tau Acoperamint!
  amin!

  Apreciază

 13. fed said, on mai 16, 2012 at 9:16 am

  saccsiv vezi ca numitul dan care scrie aici la tine este un antiroman probabil aflat pe bloguri la serviciu. ai face bine sa-l stergi de aici!!! acum citeva articole si-a dat arama pe fata insa n-ati observat. numai un mare pacatos a reactionat cumva. daca nu va treziti si nu deveniti cit se poate de duri cu astia ne vor distruge. naivitatea tipic romanesca trebuie sa dispara pina nu va fi prea tirziu!!!!

  Apreciază

  • Dan said, on mai 16, 2012 at 12:37 pm

   Doar pentru ca nu idilizez populatia tarii si mujicismul unor nespalati pe gura precum esti tu, nu ma face antiroman. Evident iti dai seama de ce te numesc nespalat pe gura (oare vrei sa-ti reproduc balariile care le-ai scris in alta parte?).
   In alta ordine de idei, da, „rromani” tiganizati sau comunisti ca tine, chiar ma dezgusta, si sunt impotriva lor, daca la asta te referi prin antiromanismul meu. Cel putin asa mi-ai lasat impresia ca esti la ultimul „encounter” :).

   Apreciază

   • STOP RFID 666 said, on mai 16, 2012 at 7:19 pm

    Dan

    Si nu-i adevarat? Se vede de la o posta ca esti propagandist. Nu cred nimic din ce zici.

    Apreciază

   • Dan said, on mai 16, 2012 at 9:20 pm

    Asta pentru ca tu esti prea comunist in gandire ca sa pricepi ceva (mai ales cand vine vorba de individualism si anticolectivism). Dupa tine, ai face exact ceea ce-au facut bolsevicii in Rusia sub aspect socio-economic, doar ca ti-ai face o cruce mare inainte, asta fiind singura diferenta. In rest rezultatul socio-economic in varianta ta, tot acelasi ar fi ca in comunism: stat total detinator al tuturor mijloacelor de productie, bogati ucisi ori pusi in lagare la jugul „binelui comun” (pentru unii), abolirea libertatii individuale si in general un iad pe pamant (nu si pentru proletari desigur, in fond astia au tras cel mai mare folos din comunism).

    Apreciază

   • STOP RFID 666 said, on mai 17, 2012 at 6:27 pm

    Esti tare nefericit. Nu se vede de la o posta ca propovaduiesti capitalismul feroce al lui basescu?. Dupa tine orice crestin care da la saraci este comunist. Crestinism inseamna comunism dar condus de Dumnezeu si nu de bolsevici imputiti. Comunismul este o copie fidela a crestinismlui dar cu dracu in frunte. Si sa stii ca in vremea crestinismului primar totul era la comun si nimeni nu suferea de nimic. Si in vremurile din urma crestinii vor avea totul in comun. Dar tu vei ramane tot cu mentalitatea de capitalist basist.

    Si pe mine nu ma pacalesti cu citate din Biblie si Sfintii Parinti. Au mai fost unii pe aici care aveau gura mare si au disparut.

    Apreciază

   • Dan said, on mai 17, 2012 at 7:33 pm

    Nu-i adevarat, nu am nici o problema cu crestinii ce dau la saraci ori cu oamenii milostivi in general indiferent de apartenenta lor religioasa, sociala, ideologica; problema mea sunt doar oamenii „milostivi” cu averea mea (i.e. care vor sa ma impoziteze, taxeze, reglementeze, in favoarea saracilor). Altfel am tot respectul pt. cine savarseste acte de caritate fara sa ma oblige si pe mine sa o fac :).
    Hristos n-a fost comunist; nu Si-a trimis Apostolii sa-l deposedeze pe tanarul bogat de avere, a lasat la latitudinea lui daca vrea sa dea sau nu. Cat despre comunitatea primilor crestini, nu era deloc comunism, in sensul modern al cuvantului, caci nu erau puse in comun mijloacele de productie, ci fiecare isi vindea averea punandu-o la picioarele apostolilor, din care li se dadea cele de trebuinta tuturor. Era un „comunism” al consumului cel mult, nu al producatorilor, in plus a fost abandonat de Sfintii Parinti odata cu incetarea persecutiilor si devenirea Crestinismului religie oficiala in Imperiul Roman, cand Crestinismul s-a integrat sistemului socio-economic din Imperiu.
    Iar Basescu nu e nici un capitalist; doar pentru ca „violeaza” proletari, nu-l face un capitalist feroce :). Ron Paul e capitalist, cam printre singurii politicieni din lume ce impartaseste aceste idei de zeci de ani, neabatandu-se niciodata de la ele, prin faptele sale. Daca tot vrei exemplu.
    Deci vrei sa zici ca Dumnezeu ar fi facut acelasi lucru cu bolsevicii sub aspect socio-economic, nu? Adica ar fi ucis sute de milioane de oameni (Rusia, China, Romania) ca sa impuna o ordine a proletarilor (caci iti dai si tu seama ca de bunavoie n-ar fi renuntat la avere foarte multi). Am serioase dubii in aceasta privinta.

    Apreciază

   • Dan said, on mai 17, 2012 at 7:38 pm

    In plus nu-i pot suporta pe oamenii uratori de bogati. Ma bucura nevoie mare cand ii stiu crapand sau cand isi au familiile la ananghie (in aceeasi masura in care tu te bucuri de necazul bogatului). De ce sa-i ajut? Nu fac bine celor ce ma urasc, sa zica mersi ca nu le fac rau :).

    Apreciază

 14. […] VORBIREA CU MORTII. Adica vorbirea cu dracii … […]

  Apreciază


Vă rog să comentați decent, în duhul Ortodoxiei! Responsabilitatea juridică pentru conţinutul comentariilor dvs. vă revine în exclusivitate.

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d blogeri au apreciat asta: