SACCSIV – blog ortodox

SA ACTIONAM: Protest impotriva distrugerii raurilor din muntii Fagaras

Posted in APA, Romania by saccsiv on septembrie 22, 2011

Citez din articolul Dezastru ecologic pe raurile din muntii Fagaras:

Catre: MINISTERUL MEDIULUI SI PADURILOR

Spre ştiinţă:
ADMINISTRATIA NATIONALA APELE ROMANE
AGENTIA NATIONALA PENTRU PROTECTIA MEDIULUI
GARDA NATIONALA DE MEDIU- BUCURESTI
ADMINISTRATIA BAZINALA ARGES VEDEA – PITESTI
AGENTIA REGIONALĂ PENTRU PROTECTIA MEDIULUI – PITEŞTI
COMISARIATUL GĂRZII NAŢIONALE DE MEDIU – PITESTI
REGIA NATIONALA A PADURILOR ROMSILVA

STIMATE DOMNULE MINISTRU

Vă aducem la cunoştinţă că pe râurile montane din judeţul Argeş se desfăşoară un amplu proiect de captare a apei pe întregul curs al râurilor pentru amenajări de microhidrocentrale in regim privat. Râurile vizate de aceste lucrări sunt:
1.Raul CAPRA(paralel cu drumul naţional Transfăgăraşan din direcţia Barajul Vidraru spre Bâlea Lac).
2.Raul BUDA(situat est in aval de râul Capra la cca. 9 km pe o vale oarecum paralela)
3.Paraul OTIC(situat la est in imediata vecinătate a râului Buda dar având un debit mediu anual insignifiant)
4. Râul TOPOLOG(situat la vest de râul Capra pe raza comunei Salatrucu, jud.Arges).

Menţionăm ca toate aceste cursuri de apa sunt deja captate ,unele prin lucrări de derivaţie pe sub munte, in Barajul Vidraru, astfel încât, un tronson de aproximativ 20 de km este deja lipsit de debite de apă.
Lucrările declanşate pe primele trei cursuri de apa ,CAPRA, BUDA si pârâul OTIC sunt cuprinse într-un singur proiect pentru amenajarea unui număr 13 microhidrocentrale in regim privat de către firma beneficiară IMOB EXPERT CONSULTING SRL.
Precizam faptul ca lucrările sunt deja in execuţie pe râul CAPRA şi pârâul OTIC.
Conductele de aducţiune sunt plasate în albia minoră a râurilor, care constituie domeniul public al statului, cu modificarea substanţială a secţiunii de curgere a apelor şi profilului natural al albiei.
Modul în care se desfăşoară azi lucrările de construcţie conduce cu siguranţă la poluarea apelor prin activitatea utilajelor de excavare şi rambleiere direct în albia minoră, precum şi degradarea fizică a malurilor şi albiei râurilor.
În acelaşi timp, lucrările au cauzat deja, in mod inevitabil, distrugerea populaţiei salmonicole de păstrăv indigen in proporţie de peste 90% cu imposibilitatea refacerii naturale a speciei deoarece debitele de apă în zona de reproducere a acestuia vor fi insuficiente atât timp cât din aceasta zonă se captează peste 90% din debitul mediu multianual al râurilor. Estimăm de asemenea afectarea iremediabilă pentru întreaga biodiversitate a speciilor prezente in zonă.
Afirmăm cu toată responsabilitatea că aceste lucrări sfidează de departe toate prevederile legale privind protecţia apelor şi biodiversităţii şi în mod normal un astfel de proiect nu era permis să fie aprobat de autorităţile competente.
Vă adresăm rugămintea, ca în temeiul Legii 544/2001 privind liberul acces la informaţiile de interes public, cu modificările şi completările ulterioare, să ne transmiteţi o notă privind modul de reglementare a acestor investiţii precum şi toate acordurile, avizele şi aprobările eliberate de instituţiile din subordinea, coordonarea sau autoritatea Ministerului Mediului şi Pădurilor. Ne referim aici în principal la Administraţia Naţională „Apele Române”, Agenţia Naţională pentru Protecţia Mediului, Regia Naţională a Pădurilor „Romsilva” şi/sau instituţiile subordonate acestora.
Vă rugăm de asemenea să disponibilizaţi şi documentaţiile care au stat la baza emiterii actelor de reglementare în cauză.

Totodată, vă rugăm să dispuneţi efectuarea de urgenţă de către instituţiile abilitate a unui control pentru verificarea situaţiei existente pe amplasamentele menţionate. Precizăm că fiecare zi care trece amplifică impactul lucrărilor asupra biodiversităţii acvatice şi degradarea cadrului natural unic în această zonă montană.
Solicităm în mod expres realizarea acestei acţiuni de control în prezenţa noastră şi vă asigurăm că vom acorda tot concursul nostru în acest sens.

Ne adresăm dvs. cu încrederea că autorităţile statului au încă capacitatea, forţa şi dorinţa de a gestiona situaţii de această factură şi pot să apere interesele justificate ale cetăţenilor.

Vă rugăm să luaţi în considerare faptul că acest demers este susţinut de o serie de organizaţii neguvernamentale, asociaţii de pescari sportivi, turişti şi locuitori ai judeţului Argeş. Am declanşat deja o campanie de presă angrenând mass media naţională şi locală şi ne vom adresa în viitorul apropiat şi organismelor internaţionale interesate în conservarea biodiversităţii şi cadrului natural.

Anexez lista susţinătorilor acestui demers, listă care este în continuă extindere cu precizarea că am fost desemnat persoană de contact şi care va reprezenta în continuare interesele acestora.

Cu deosebită consideraţie,
Prof. Ovidiu Mihuţ
str.Basarabilor,bl.B1A,sc.B,ap. 24,
Curtea de Argeş, jud. Argeş
telefon 0751123494
ovmflyfishingtour@yahoo.com

Domnul László Borbély,
Ministrul Mediului şi Pădurilor
BUCUREŞTI

Lista semnatarilor solicitării
1. Asociaţia Carpatica Fly Fishing, Bucureşti
2. Asociaţia Clubul Muscăricilor, Timişoara
3. Asocia
ția FLYFISHING CLUB MUSCA XIII, Sibiu
4. Asocia
ția AQUA TRANSILVAE CLUB, CLUJ-NAPOCA
5. Asocia
ția Fly Fishing Club Sibiu
6. Asocia
ția Clubul Sportiv de Pescuit ABREVIS, Bucureşti
7. Asocia
ția Clubul Sportiv “Flyfishing Extreme”, Târgu Mureș
8. Clubul Muscarilor Baia de Arie
ș, Baia de Arieș
9. Asociatia Club Sportiv de pescuit Brasov Spinning Team
10. Asociatia Clubul Sportiv Aquamania
11. Asociatia Sportiva Clubul Sportiv Spinning Squad Craiova
12. Asociatia Sportiva Wizard’s Fishing Team
13. Bucovina Spinning Club
14. Club Sportiv Lucioperca Spinning
15. Clubul de Pescuit Sportiv Drill
16. Clubul de Pescuit Sportiv East Spinning Team
17. Clubul de Pescuit Sportiv PeApa.ro
18. Clubul de Pescuit Sportiv West Spinning Brigade
19. Clubul Sportiv al Pescarilor de Rapitori
20. Clubul Sportiv de Pescuit Abrevis
21. Clubul Sportiv de Pescuit Aqua Fishing Club
22. Clubul Sportiv Paco Spinning Team
23. Cozma Fishing Club
24. Transilvania Pike Club
25. Valcea Spinning Crew
26. APS Vidraru, Curtea de Arges
27. Salvamont Nucsoara, Cureta de Arges
28. Sonerg Construct SRL, Bucuresti
29. Pescari si iubitori de natura, neafiliati la vre-un Club sau Asociatie (ONG), cu sustinerea si semnarea online pe site-ul PetitieOnline.ro;

Cati dintre noi nu au trecut macar o data prin Muntii Fagaras si au admirat frumusetea si salbaticia lor?
Daca tu nu iei atitudine si astepti doar de la altii sa rezolve astfel de crime impotriva bunului simt, pe viitor o sa-ti odihnesti ochii privind la o conducta, iar partea nefericita este ca aceste dezastre o sa se intample nu numai in Fagaras, ci in mai multe zone montane din tara.

Vizionati va rog si:

VIDEO: Distrugerea raurilor din Fagaras

14 răspunsuri

Subscribe to comments with RSS.

  1. saccsiv said, on septembrie 22, 2011 at 10:23 am

    Pentru o mai facila parcurgere a acestui blog, cititi va rog si “CUPRINS”:

    https://saccsiv.wordpress.com/about/

    Apreciază

  2. Memo said, on septembrie 22, 2011 at 10:40 am

    Off:

    În urma studiului efectuat, peste 40% dintre români şi sârbi consideră că Universul a fost creat de Dumnezeu. În acelaşi timp, croaţii, bulgarii şi slovenii sunt adepţii teoriei Big Bang.
    În rândul românilor, persoanele de sex feminin precum şi cele cu venituri mici, cred mai mult în Divinitate decat bărbaţii sau persoanele cu venituri mari. În acelaşi timp, românii cu studii superioare şi cu venituri peste medie sunt adepţii teoriei Big Bang.

    http://www.descopera.ro/dnews/8785560-peste-40-dintre-romani-cred-ca-universul-a-fost-creat-de-dumnezeu

    Apreciază

    • natalia said, on septembrie 22, 2011 at 3:10 pm

      Crestinii e prosti ,frustrati ,nu stau prea bine dpdv profesional nu-s oameni de succes cu cariere de succes…se duc la biserica ca -s nemultumiti si nu vor sa lupte prea MULT…N-AU AITTUDINEA DE INVINGATOR CARE TREBUIE IN SOCIETATEA DE ACUM SI ASTEAPTA SA LE REZOLVE PROBLEMELE (DOAMNE IARTA-MA) VREO DIVINITATE IMAGINARA CARE MAI ARE SI INTERMEDIARI IN SUTANA!…ati inteles cum sta treaba?

      Apreciază

    • Pr. Vasile said, on septembrie 22, 2011 at 8:06 pm

      1. Cati inteleg ce-i teortia Big Bang si ce este fizica cuantica?
      2. Teoria ramane simpla teorie si nu o certitudine.

      Credinta o ia de sus in jos, iar teoriile omenesti de jos in sus.

      Teoria Big Bang si fizica cuantica au la baza filosofia orientala, mai ales taoismul. Aceasta teorie este una dintre multe altele care incearca – facand abstractie de revelatia divina a VT si NT -, sa explice aparitia universului.

      Pr. Vasile

      Apreciază

  3. ayannis said, on septembrie 22, 2011 at 11:46 am

    Nu se poate face o petitie de protest on-line ? Am putea sa o trimitem pe mail la multe persoane din lista noastra de adrese .

    Apreciază

    • colaps said, on septembrie 22, 2011 at 2:10 pm

      Nu cred eu să se mai poată facă ceva cu petiţii şi alte asemenea încercări. Îi doare undeva de petiţiile noastre. Probabil nu-i vom opri decât dacă ne punem în faţa excavatoarelor să nu mai lucreze …

      Apreciază

      • natalia said, on septembrie 22, 2011 at 3:13 pm

        Probabil ca asa este insa macar de-ar vedea ca stim ce fac…sa le aratam ca ne pasa chiar daca nu-i putem opri tottusi sa STIE si mai mult poate nu vor mai avea obraznicia pe viitor sa-si faca treburile murdare „pe sest” asa cum s-au obisnuit de 21 de ani incoace…

        Apreciază

      • Maxim said, on septembrie 23, 2011 at 12:09 pm

        O idee buna..cine are curajul?

        Apreciază

    • Andrei said, on septembrie 22, 2011 at 10:34 pm

      La asta suntem buni, la semnat petitii online pe care nu le baga nici dracu in seama :-j . Iesiti in strada , sau eu stiu, duceti-va acolo, faceti scandal, faceti apel la televiziune.

      Apreciază

  4. RA said, on septembrie 22, 2011 at 2:44 pm

    Nu cred ca e bine sa ne resemnam…trebuie gandita treaba si actionat…cu petiti…reclamati tot ce se poate….

    M-am uitat la filmulet si nu pot sa cred ca apa aceea pura de munte va curge prin tevi ca la oras, cum se poate asa ceva nu stiu cum naiba…

    Eu nu cred ca doar oamenii „saraci” financiar, cred in Dumnezeu, sau orice alta divinitate, cei bogati sunt ispititi ei se cred buricul pamantului cand colo sunt nimeni…

    Ispita e mult mult mult mai vicleana, mai subtila acum, nu stii cand esti ispitit decat cand e prea tarziu.

    Nu conteaza ca esti bogat sau sarac, daca te uiti la asta inseamna ca tu esti sarac la minte si sufleteste.

    Tot ce vine de la Dumnezeu e vesnic, daca vine de la ispita nu tine mult, doar cat sa se satisfaca apoi trece, si unde mai sunt cuvintele de lauda si toate cele ?

    Nu va uitati la statistici, nu va luati dupa statistici, va spun eu majoritatea populatiei globului nu crede in divinitate, de ce in Serbia, Romania Moldova, Rusia Grecia, unde sunt ortodocsi e credinta mai mare si automat mai multi credinciosi, nici aici nu te obliga sa mergi la biserica si sa faci nu stiu ce? Simplu nu spun ca Ortodoxia e credinta cea adevarata, ca sa nu instig la rasisme de tot felu, dar marile minuni se cam intampla si sau cam intamplat de partea ortodocsilor, si inca se intampla un simpu exempu cu altarul ortodox din ierusalim , oriunde l-ar muta, de ciuda ca doar pe el bate, tot ajunge lumina cereasca pe el.

    Oricum aici nu am cum sa dau prea multe explicati, dar mai pot sa dau una sigura, Toti mari filozofi, oameni e stiinta, ateii ateilor, pana sa ajunga la moarte au constatat ca Dumnezeu exista sau cel putin o divinitate suprema, adica o anuleaza pe cea a lui Darwin…

    Insusi Darwin a spus inainte sa moara ca exista o divinitate, cum asa?

    Apreciază

  5. ayannis said, on septembrie 22, 2011 at 3:33 pm

    Nu pricepeti ca a ne induce un complex de inferioritate e o forma de manipulare ? De fapt le e ciuda ca nu suntem ca ei si nu le cantam in struna …. asta-i doare . Si ai mai ingrijoreaza ca vad in noi o forma de potentiala rezistenta in viitor . Ai deranjeaza absolut orice le-ar putea sta in cale …. NU ma regasesc domle` in mizeria descrisa de individul ala cu mentalitate iscarioteana Razvan Codreanu . Numai o minte bolnava ca a lui putea nascoci asa ceva . Mai avea si tupeul sa-l invoce pe Pr Arsenie Papacioc de parca Parintele i-ar fii impartasit opiniile . Da` poate ai face Parintele o surpriza de pe lumea cealalta si-i da vreo replica cu vreo belea , ca sa-l lecuiasca sa-i mai foloseasca numele . Si asta-i doar inceputul . Obisnuiti-va !

    Apreciază

  6. Claudiu said, on septembrie 22, 2011 at 6:23 pm

    un alt film mai complet aici:

    si petitie:

    http://www.petitieonline.ro/petitie/opriti_dezastrul_ecologic_de_pe_raurile_montane_din_judetul_arges-p68358055.html

    Apreciază

  7. Iustina Bacosca said, on septembrie 23, 2011 at 11:56 am

    Nu se poate asa ceva. E jaf la drumul mare! Acesti „investitori” pur si simplu maltrateaza raurile, mutileaza natura. Nu au nici un drept legal si moral sa faca localnicilor, copiilor si nepotilor lor, ROMANIEI asa ceva! Solutia este implicarea tuturor in oprirea acestei barbarii, deoarece se poate intampla asa ceva si in Moldova, Maramures etc. Zid de rezistenta de-acum incolo cu trupurile noastre. Nu avem alta solutie. Dumnezeu sa ne ajute si sa facem voia Sa!

    Apreciază


Responsabilitatea juridică pentru conţinutul comentariilor dvs. vă revine în exclusivitate.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.