SACCSIV – blog ortodox

Rubrica incepatorului CUM FACEM CORECT SEMNUL CRUCII?

Posted in ORTODOXIE, rubrica incepatorului, semnul crucii by saccsiv on septembrie 13, 2009

    Cum tinem mana?

   Se foloseste mana dreapta, precum in fotografie: degetul mare, indexul si degetul mijlociu sunt împreunate într-un singur punct, în timp ce inelarul si degetul mic sunt tinute în palmă.

   Cum facem semnul crucii?

   Cele trei degete astfel împreunate se pun pe frunte, apoi coboară spre abdomen; de acolo, mâna merge către umărul drept, iar apoi ea merge orizontal către umărul stâng. În timp ce se face semnul crucii, se rosteste „în numele Tatălui” (când mâna e pe frunte), „si al Fiului” (când mâna coboară pe abdomen), „si al Sfântului Duh” (când mâna se duce de la un umăr la celălalt), „Amin” (cand mana o retragem de la umarul stang). Cele trei degete împreunate simbolizează Sfânta Treime. Celelalte două degete, strânse unul lângă celălalt si ambele în podul palmei reprezintă cele doua firi, umană si divină, reunite în persoana Domnului Iisus Hristos.

   Deci nu spunem „Amin” cand mana este la umarul stang, nu facem cruci mici strambe si rapide de parca am canta la mandolina, n-o facem cu limba in gura.

   Daca dorim sa facem si o închinaciune ne aplecam numai dupa ce mâna este din nou lasata sa cada pe lânga trunchi. De ce? Pentru ca tocmai am închipuit Crucea de pe Golgota si ne închinam ei. Uneori se mai observa o alta greseala, destul de raspândita: închinaciunea se fac în acelasi timp cu semnul Crucii. Nu trebuie sa facem acest lucru (rupem Crucea). Daca însa ne oprim cu semnul Sfintei cruci la piept, si nu la abdomen, atunci crucea pe care o facem apare rasturnata si fara sa vrem transformam Crucea lui Hristos într-o cruce satanista.

   Cand facem semnul crucii?

   Semnul Sfintei Cruci îl însoteste pretutindeni pe credincios. Ne facem acest semn când ne trezim si când mergem la somn, la iesirea din casa si intrarea în biserica; ne închinam înainte si dupa masa. In fata icoanelor. Cand facem matanii.

   Cand trecem pe langa o biserica, indiferent ca suntem in mijloace de transport in comun sau cu prietenii. Sa nu ne rusinam!

Tagged with:

20 răspunsuri

Subscribe to comments with RSS.

  1. saccsiv said, on septembrie 13, 2009 at 4:54 pm

    Pentru mai facilita parcurgere a acestui blog, cititi va rog si “CUPRINS”:

    https://saccsiv.wordpress.com/about/

    Apreciază

  2. ROrtodox said, on septembrie 13, 2009 at 6:10 pm

    bine de stiut asta, multi fac in fuga cu palma deschisa, sau cu doua degeta cum parca fac catolicii, vorba Pr. Cleopa ca daca crucea nu este corecta rad dracii de tine . Doamne ajuta.

    Apreciază

  3. spellmaker said, on septembrie 13, 2009 at 9:01 pm

    Un preot batran mia spus ca cele doua degete simbolizeaza neamul omenesc,adica pe Adam si Eva ingenunchiati in fata Sfinti Treimi.

    Apreciază

  4. eugenia said, on septembrie 14, 2009 at 11:21 pm

    Tot intreb de ani de-a randul:De ce si cine a hotarat ca Semnul Crucii sa se faca de la dreapta spre stanga?
    In inceputurile crestinismului, aceasta se facea de la stanga la dreapta, in mistica crestina (si in cea iudaica, de altfel) partea stanga a corpului uman fiind considerat ca este influientata de rau (ingerul).Semnul Crucii reprezenta si renuntarea la rau, trecerea de la acesta la dreapta binelui.
    Aceasta explicatie mi-a fost data de catre un calugar. Motivul alegerii de catre crestinii ortodocsi a variantei de la dreapta, la stanga nu mi-a fost explicat, si. prima explicatie mi-se parea logica si multimitoare.
    Ar putea cineva avansa pe terenul acesta?

    Apreciază

    • Solipsist said, on decembrie 6, 2010 at 4:55 am

      dreapta (mai intai!) reprezinta puterea, barbatia/curajul, demnitatea, cinstea, onoarea (sezi de-a dreapta Mea…)
      a crede ca partea st. a corpului este sub infl. celui rau, iar pt. a parasi/abandona raul trebuie sa tragem/trecem pe dr., spre bine, e copilaroasa, simpluta, usuratica. „explicatia” pe care ti-a dat-o „un calugar”, imi pare rau s-o spun, este mai mult decat naiva. iar respectivul calugar nu privea catre Rasarit, de unde ne vine „Rasaritul cel de Sus”, ci spre alte zone crepusculare, dar nu asta-i baiul. bine, bine, dar care-i baiul? baiul e ca e la mintea omului cu bun simt si cu „boii in shura” ca e mai simplu, si tocmai pt faptul ca e simplu, practic si comod e si rational, sa duci mai intai mana dr la umarul dr (adica mai aproape), dupa care sa continui miscarea/deplasarea mainii spre umarul st (adica spre mai departe) decat sa duci mana dr la umarul st, dupa care sa revii la umarul dr, dupa ce trecusei de el si l-ai neglijat(adica sa revii de la departe spre aproape). iti pun o intrebare personala, la care, daca vei sti sa raspunzi,” nu esti departe de imparatia cerurilor” (ia-o ca o glumitza!). iata intrebarea: daca tu ai avea de dus 2 galeti cu apa de la fantana, iar la jumatatea distantei trebuie sa lasi 1 galeata, iar la casa trebuie sa lasi cea de-a 2-a galeata, tu vei merge cu ambele galeti pana la casa, unde vei lasa 1, dupa care te vei intoarce cu cea de-a 2-a sa o lasi la jumatatea distantei intre fantana si casa, unde puteai s-o lasi de cand trecusei pe acolo initial? ei, ce zici? ratiunea iti spune ca nu trebuie sa procedezi nechibzuit, ci cu intelepciune. daca te-am castigat de partea sanatoasa, corecta, inseamna ca „te vei mantui tu si casa ta”. am vrut sa-ti spun cu alte cuvinte ca ratiunea practica i-a invatat pe primii crestini, si ne invata si pe noi!, ce sa „alegem” mai intai. deci, nu e o problema da a alege intre „mai intai stanga” sau „mai intai dreapta”, ci a proceda cu dreapta socotinta/judecata, in fond cu bun simt, pt ca a fi rational=a fi cu/de bun simt. iata, eu am „avansat pe terenul acesta”, dar tu, mai stai inca pe „terenul nisipurilor miscatoare” unde „prima explicatie ti se parea logica si multumitoare?”. mi-ar place sa cred ca nu sunt „glasul celui ce striga in pustiu” (apropo de „nisipurile miscatoare”). daca nu te va fi multumit raspunsul, nu-i nimic, mai studiem problema, macar de-am lumina/lamuri pe careva.

      pace si bucurie, credinta si mantuire!

      Apreciază

  5. mica said, on septembrie 26, 2009 at 1:20 am

    Saccsiv,

    Multumesc pt acest articol. E bine ca s-a abordat si acest subiect important,cum se face o cruce corecta. E de importanta maxima, mai ales ca, imi cer iertare, exista preoti care nu stiu sa faca crucea bine,nu mai vorbim de noi mirenii. Bun articol, dar te.as ruga sa fii mai explicit ca sa stiu si eu daca fac crucea bine. CE INSEAMNA ABDOMEN? Este un termen general. De multe ori m-am intrebat daca mana pt numele fiului trebuie pusa in capul pieptului[ eu de obicei o pun in capul pieptului si nu stiu daca e bine),sau cu 2 sau 4 centimetrii mai sus de ombilic sau chiar la ombilic…? Oricum, stiu cand impreuni degetele de la mana dreapta,ultimele doua degete,inelarul si degetul mic care ii reprezinta pe Adam si Eva nu trebuie ridicate din greseala odata cu celelate degete, pt a nu forma doua cornite, ci trebuie lipite bine de podul palmei pt a arata supunerea lor neaparata fata de Dumnezeu.

    Apreciază

  6. lorena said, on noiembrie 4, 2009 at 6:35 pm

    @mica,

    PREDICĂ LA PRAZNICUL ÎNĂLŢĂRII SFINTEI CRUCI – Părintele Cleopa:

    Iubiţi credincioşi, să mai ştiţi despre Sfânta Cruce şi aceasta: când faceţi semnul Sfintei Cruci, să-l faceţi drept pe chipurile voastre, ca să nu râdă dracii de batjocura pe care o faceţi. Faceţi împreunând aceste trei degete – simbolul Sfintei Treimi – şi puneţi întâi la frunte, în numele Tatălui, apoi la buric, în numele Fiului, că S-a coborât din cer pentru mântuirea noastră, şi apoi în umărul drept şi în umărul stâng, prin care se leagă dragostea lui Dumnezeu de om şi de mântuirea noastră, că prin Duhul Sfânt ţinem legătura cu Dumnezeu Părintele, cu Fiul şi cu Duhul Sfânt; acestea ne învaţă Sfântul Ioan Gură de Aur în cuvântul la cruce.

    Text despre – Sfânta spovedanie – Părintele Cleopa:

    Avem contabil bun, ingerul rau pe umarul stang, care scrie tot, si ingerul cel bun pe umarul drept, care scrie si el faptele cele bune ale omului.

    Iar de pe „razbointrucuvant”,din ÎNVĂŢĂTURILE SFÂNTULUI COSMA ETOLIANUL:
    … prin Cruce să deschidem raiul, prin Cruce să-i ardem şi pe demoni, dar mai întâi şi noi să avem mâna noastră curată de păcate şi neîntinată şi atunci, când vom face crucea, diavolul se arde şi fuge. Dar dacă suntem întinaţi cu păcate, Crucea pe care o facem nu se prinde.

    Si ceea ce mai stiu eu de la un calugar, ca sa-l arda pe diavol crucea facuta de noi, mana trebuie bine dusa in umarul stang.

    Apreciază

  7. Anda said, on decembrie 27, 2009 at 6:32 pm

    @ Eugenia
    Facem cruce ducand mana intai la umarul drept pentru ca Fiul S-a urcat la dreapta Tatalui , de unde ne trimite Duhul Sfant.( Doamne fereste-ne de tot ce poate veni din partea cea de-a stanga Tatalui…)
    Ducand cele trei degete la frunte si chemand numele Tatalui aratam inaltimea crucii, ducand mana la buric si chemand numele Fiului aratam profunzimea crucii, mana la umarul drept chemand numele Duhului Sfant si purtand-o spre umarul stang aratam cuprinderea si imbratisarea Duhului . Asa cum se spune in articol cele trei degete impreunate definesc Sfanta Treime , celelalte doua :natura divina si natura umana a Domnului nostru Iisus Hristos.Aceasta numesc Parintii crucea dogmatica.

    Apreciază

    • liviu said, on iulie 20, 2014 at 3:59 pm

      cum puteti sa despartiti pe duhul sfant ?este o blasfemie ,duhul sfant se spune cu mana pe umarul drept. ceea ce spun nui de la mine stiinta ci de la un mare preot arhimandrit care slujeste la schitul rarau

      Apreciază

  8. Rgogu said, on iunie 9, 2010 at 7:49 am

    De ce este gresit sa facem Crucea cu limba? Am citit mi se pare despre un Parinte (Cleopa?) ca „l-a vizitat” necuratul sub forma unui urias cand era in rugaciune in padure. Spune Parintele ca atunci cand l-a vazut i-au paralizat reactile si nu putea sa isi duca mana la frunte sa isi faca cruce. Atunci si-a facut cruce cu limba in cavitatea bucala si s-a dus de la el blestematul. Imi pare rau ca nu imi amintesc detaliile, dar retin ca prin insemnarea cu Sfanta Cruce cu ajutorul limbii a biruit pe cel rau

    Apreciază

  9. […] Rubrica incepatorului: CUM FACEM CORECT SEMNUL CRUCII? […]

    Apreciază

  10. […] continuarea articolului CUM FACEM CORECT SEMNUL CRUCII? fratele Cosmin mi-a trimis pe e-mail urmatorul extras din cartea: “ Calea Sufletelor în […]

    Apreciază

  11. […] continuarea articolului CUM FACEM CORECT SEMNUL CRUCII? fratele Cosmin mi-a trimis pe e-mail urmatorul extras din cartea: “ Calea Sufletelor în […]

    Apreciază

  12. […] Rubrica incepatorului: CUM FACEM CORECT SEMNUL CRUCII? […]

    Apreciază

  13. […] Rubrica incepatorului: CUM FACEM CORECT SEMNUL CRUCII? […]

    Apreciază

  14. […] Rubrica incepatorului: CUM FACEM CORECT SEMNUL CRUCII? […]

    Apreciază

  15. […] Rubrica incepatorului CUM FACEM CORECT SEMNUL CRUCII? […]

    Apreciază

  16. […] Rubrica incepatorului CUM FACEM CORECT SEMNUL CRUCII? […]

    Apreciază


Responsabilitatea juridică pentru conţinutul comentariilor dvs. vă revine în exclusivitate.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.