SACCSIV – blog ortodox

Protosinghel Nicodim Mandita (1889 – 1975) – NU PUNETI SEMNUL CRUCII PE UNDE NIMERITI: covoare, dusumele, asternuturi, canapele …

Posted in semnul crucii by saccsiv on septembrie 15, 2013

Nicodim_Măndiţă

 

Foto: http://ro.wikipedia.org/wiki/Nicodim_M%C4%83ndi%C8%9B%C4%83

In continuarea articolului CUM FACEM CORECT SEMNUL CRUCII? fratele Cosmin mi-a trimis pe e-mail urmatorul extras din cartea: “ Calea Sufletelor în Veșnicie” sau “Cele 24 Vămi Ale Văzduhului” vol II – Protosinghel NICODIM MÂNDIȚA

“ Și majoritatea creștinilor : ignorează, schimonosesc, înjură, profanează prin călcarea cu picioarele sau ședere pe cruci (!!!)  acest prea minunat Semn al Sfintei Cruci cu care se sfințesc toți și toate , și fără de care nu se poate sfinți nimeni și nimic !!!”

Cei ce-și fac Semnul Sfintei Cruci strâmb pe fețele lor și-l profanează , bucură pe draci. Rânduiala Sfintei Biserici spune tuturor creștinilor dreptcredincioși-cler și popor, Pastori și păstoriți-să-și facă Semnul Sfintei Cruci cu toată luarea aminte, drept pe fețele lor, ca să se poată folosi. Ea ne arată clar că schimonositorii acestui Semn Dumnezeiesc se păgubesc groaznic și cad in pedeapsă vremelnică și vesnică. “Mulți creștini fără nici o socoteală – zice Sf. Ioan Gură de Aur – fluturând cu mâna, iși fac  Semnul Sfintei Cruci (strâmb) pe fețele lor.  Aceia însă se ostenesc în deșert cand nu-și închipuiesc Crucea dreaptă pe fețele lor. Numai dracii se bucură de îngâmfarea aceea …” Dumnezeiasca Scriptură ne spune clar, că: “Blestemat este cel ce face lucrul Domnului fără purtare de grijă, cu lenevire” (Ier.48 10; comp.1 Imp. 15 3,9,35;3 Imp. 20 42). Creștinilor ! Priviți la Mântuitorul nostru Iisus Hristos , mult pătimitorul de bună voie pentru mântuirea noastră din iad, răstignit pe Crucea înaltă de pe creștetul pleșuv al Golgotei; toată greutatea Trupului Său Omenesc, spânzurat pe Cruce, atârnă în rănile cuielor de la mâini și picioare, cu care era pironit. Ce dureri grozave a suferit El pentru mântuirea noastră  din tot răul! Nimeni din noi nu-și poate măcar închipui cât de groaznice au fost suferințele Lui pe Cruce, când toată greutatea corpului Său omenesc atârna numai în rănile mâinilor și picioarelor pironite cu piroane mari de fier în lemnul Crucii! Și noi să ne lenevim a face Semnul Sfintei Cruci drept pe fețele noastre, din lene, din mândrie și îngâmfare, sau de rușinea oamenilor, ori mai bine zis a cadavrelor ce vor intra in putrefacție ca mâine? ! Cum să nu fie aceasta un mare păcat? Cum să nu cadă unii ca aceia în blestemul celor ce fac lucrul Domnului cu lenevire? Cum să nu se bucure dracii de acele strâmbături ale Semnului Sfintei Cruci, când au ce scrie în catastifele lor, când au cu ce opri sumedenii de Suflete prin vămile văzduhului pe care le trag în iad, la Judecata particulară și generală? Cum să nu fie osândite și muncite în iad Sufletele acelora ce nu-și fac nici măcar Crucea dreapta pe fețele lor, când pentru aceasta nu li se cere nici o osteneală peste puterile lor, nici o cheltuială mare , pe care n-ar putea-o suporta ? Cum să scape aceia de infricosata Judecata, pentru mătăhaieli sau schimonosirea Semnului Sfintei Cruci, când facerea acestuia a fost și este un lucru atât de ușor de făcut și atât de plăcut la închipuit, așa drept cum se cuvine unui bun creștin ?

Și dacă dracii se bucură mult de aceia care schimonosesc Dumnezeiescul Semn al Sfintei Cruci când îl fac pe fețele lor, apoi închipuiască-și ori cine are minte sănătoasă cu cât mai mult se bucură dracii de cei ce pun așternuturi cu Cruci pe jos pentru profanare prin călcarea cu picioarele ?  De asemenea, cât de mult se veselesc dracii de cei care pun zorzoane cu care își împopoțănau păgânii egipteni, brahmani … idolii lor, pe “Sfințenia Domnului” adică pe Sfintele Icoane ale Prea Curatei Maicii Domnului și pururea Fecioara Maria cu Pruncul Iisus Hristos Dumnezeu – Omul în brațe ? Cât de mult se bucură dracii de cei ce pun și calcă cu picioarele pe Semnul Crucii de pe dușumea (podeală), mozaic, beton, covor, mușama ori alt așternut cu Cruci? Vai ! Vai ! Ce orbire drăceasca !!!

Cei care “sunt sadul lui Dumnezeu” (Mt. 15, 13), intotdeauna să-și facă Semnul Crucii drept pe fetele lor și să lupte a-l șterge de pe jos, să se ferească din răsputeri de a nu-l mai profana, ca să nu cadă sub afurisanie … în robia fiarei apocaliptice. Aceștia să se ostenească cu bună chibzuială a cinsti și folosi acest Dumnezeesc Semn al Sfintei Cruci și a curăti Icoanele sfinte de toate zărzămurile sau deșertăciunile idolești, cu care se împopoțănau femeile și fetele ușoare pentru participări la prăznuiri și petreceri anticreștinesti, spre a deveni, a fi și a rămane pentru totdeauna fii ai zilei, ai Luminii, ai lui Dumnezeu, și moștenitori ai Noului Ierusalim ceresc (Filip. 3, 20-21; Efs. 2,6; Evr. 13, 14; 12-24; Apc.21 ; 22).

Dacă ar aduna stăpânirea lumească pe toți Ierarhii, Arhiereii și Preoții din lume, zicându-le:” Prea Sfințiți și Cuvioși Părinți, să faceți aici o Aghiazmă sau să săvârșiti una din Sfintele Taine ale Sfintei Biserici, însă fără Semnul Sfintei Cruci! “ Oare ce s-ar întâmpla ? Toți Liturghisitorii ar vedea că nu pot, și ar răspunde că fără Semnul Sfintei Cruci nu se poate săvârși nici o Taina Sfântă, nici o rugăciune publică sau particulară. Toate tainele, serviciile religioase și rugăciunile publice și particulare , se sigilează, împuternicesc și se sfințesc numai prin acest Semn, înconjurat cu frică de Îngeri în ceruri, și cinstit așa de minunat. El nu sufere a fi profanat, ci se razbună groaznic asupra celor ce-l pun pe jos, pentru a fi călcat în picioare, ori a sta pe el. Răzbunarea grozavă care a fost asupra Luciferului și a îngerilor lui, care l-au nesocotit în ceruri; asupra protopărintilor noștrii când au călcat porunca Divină mâncând din pomul oprit; asupra Egiptenilor care n-au avut Semnul Crucii la intrarea locuințelor lor (Es. 12, 14); asupra Israeliților în lupta cu Amaleciții, când Moisi de oboseală lăsa mâinile în jos; asupra lui Iuda Iscarioteanul, când în ziua intrării Domnului cu triumf împărătesc în Ierusalim și-a rupt toiagul apostolesc în două și aruncandu-l cu ciudă la pămant, bucățile toiagului rupt s-au suprapus unul deasupra altuia în chipul Crucii, pe care el calcand-o în picioare, a pierdut darul apostoliei, viata îi Sufletul; asupra ereticilor creștini fără Sfânta Cruce și împărțiți în sute de secte potrivnice unele altora, etc., aceeași pedeapsă va fi și asupra profanatorilor ei din toate vremurile.

Păcat este și: facerea Semnului Sfintei Cruci în felurite forme, în : cusături, alesături, așternuturi, broderii, covoare, laicere, mușamale… ce se pun, așternut pe scaune, laviți, canapele, paturi… și pe jos, pe dusumele, unde sa profanat prin șederea și călcarea cu picioarele acest “Sigil”, “Semn” sau “Pecete a Dumnezeului Celui Viu”, Dumnezeiescul Semn al biruinței noastre asupra vrăjmașilor noștrii nevăzuți și văzuți, Arma dată nouă Creștinilor de Domnul Hristos Dumnezeu-Omul prin Biserica Sa asupra diavolului. Facerea Semnului Sfintei Cuci pe fața pământului … și dacă nu stricăm sau ștergem pe cel facut de noi sau altcineva.

21 răspunsuri

Subscribe to comments with RSS.

  1. pcmouse said, on septembrie 15, 2013 at 3:28 pm

    ce parere aveti de „vedetele”noastre care isi pun Crucea la ureche sau pe tricou.m-am luat delia pe facebook in legatura cu cercelul Cruce.Crucea se poarta la gat nu te miri unde.astept raspuns

    Apreciază

    • Ioan Pelasgul said, on septembrie 15, 2013 at 4:26 pm

      Eram in tren acum cateva luni si am vazut un baiat din Serbia cu un tricou negru pe care era o steagul Serbiei sub forma hartii acestei tari si avea o cruce ortodoxa mare langa. Foarte frumos tricou. Nu stiu daca e rau sa porti asa ceva INSA esti vrednic sa te arati crestin in fata altora?

      Apreciază

    • Ioan Pelasgul said, on septembrie 15, 2013 at 4:26 pm

      Am vazut si eu tricourile astea mai noi cu cruci pe care le poarta fetele prin orase… dar alea sunt mai mult in batjocura parerea mea ca sa nu mai spun ca arata urat.

      Apreciază

  2. marian said, on septembrie 15, 2013 at 3:43 pm

    Yemen reprezinta una din tarile al carei regim criminal, dictatorial, e pus in slujba americii si impotriva propriilor cetateni, care, oricat ar vrea, de mai bine de doi ani, nu resusesc sa se elibereze de regimul pe care il au, chiar daca, au existat raze de speranta, ca, poate moare presedintele Saleh, dupa ce a fost lovit dupa unii, chiar cu o racheta americana.
    Dar, nu asta e cel mai relevant, nici macar macelul care se desfasoara sistematic in Yemen, folosind o gama larga de mijloace, de la primitivismul asasinilor urcati cu pusca pe terasa blocului, tragand in multimea de manifestanti, ucigand in cateva minute peste 50 de oameni si pana la dronele americane care ucid, in functie de cheful aluia de la butoane.
    Ceea ce am citit, despre yemen, e dincolo de orice:
    8 Year-Old Yemeni Child Bride Dies of Internal Injuries
    An 8 year-old Yemeni child bride, a mere girl, recently died on her wedding night from internal hemorrhaging. She was married to a man five times her age. As disgusting as the tradition of marrying off children to much older men is, it is common practice in Yemen. More than a quarter of the female population are married before the age of 15.
    In 2010, a 12 year-old girl passed away after struggling for three days in labor, attempting to give birth to a baby. Countless other children have been subjected to similar atrocities.
    At only 8 years-old, one child bride in Yemen sustained internal injuries so severe, she died.
    Inteleg ca au regim salbatic si ca ei sunt in coasta Arabiei Saudite, mult mai mare decat ei, dar, totusi, de ce sunt parintii de acord sa isi marite fiica la varsta de OPT ani cu unul de PATRUZECI?
    Cum se poate?

    Apreciază

    • daniel said, on noiembrie 2, 2023 at 8:57 am

      Trebuie sa fii foarte slab la minte, sa spui ca ,,Yemenul e pus in slujba Americii”..probabil ai vrut sa spui SUA…Yemenul e anti SUA masiv, au savarsit si atentate impotriva lor…Yemenitii in mare parte, reprezinta secte de musulmani, care de sute de ani se omoara intre ei…Sunt intr-un razboi civil perpetuu…In acelasi timp, sunt violent anticrestini si antiiudaici…..asa cum sunt toate tarile islamice….Urmareste cu atentie ce se intampla in tarile islamice, Algeria, Libia, Sudanul de nord, Somalia, Siria, Iran, Iraq, Liban, Pakistan, etc. etc. si o sa observi ca de ani de zile, o tin intr-un conflict intermusulman, pe care il externalizeaza cand li se pune pata, peste tot…Sincer sa fiu, nu stiu ce urmaresti tu cu postarea asta referitoare la Yemen !!?? Yemenul de Nord, de Sud (asa cum erau pana la ,,unificare”…? Pute a kgb de la o posta postarea ta….

      Apreciază

  3. tataia said, on septembrie 15, 2013 at 4:44 pm

    Apreciază

    • Maria said, on septembrie 15, 2013 at 11:48 pm

      Da , iata astfel de dare au fost pe tot cerul anul acesta in luna iunie mai spre sfarsitul lunii , in una din zile , avioanele au imprastiat toata ziua acest praf toxic de era alb cerul , apoi pana in seara s-a umplut cerul cu nori negri ca fumul , noaptea a plouat si inca trei zile la rand , iar in iulie la inceputul lunii , a ars toata vegetatia , legumele au fost parjolite , s-au uscat si s-au distrus in totalitate .
      Vita de vie , rosiile , fasolea , castravetii , sfecla , nucul , gutuiul , patlagina , regina noptii si altele , la toti cei care nu au avut sera si gradinile au fost expuse sub cerul liber , acestor otravuri .
      Practic , criminalii au distrus mancarea de la gura taranului , care a muncit cinstit in gradina lui .
      Cel putin , bine ca-i stie lumea , au fost descoperiti si „prezentati „lumii .

      Apreciază

  4. gerica64 said, on septembrie 15, 2013 at 8:12 pm

    Protosinghelul Nicodim Mandita (1889 – 1975) un mare preot cu multi ucenici ramasi dupa moartea sa.A scris nenumarate carti iar ucenici sai s-au ingrijit de tiparirea lor dupa manuscrisele ramase.A fost o mare lucrare continuata de cei care l-au urmat in drumul catre mantuire.Am cunoscut ucenici de-ai parintelui care duceau viata de calugari In oras si am invatat numai lucruri bune de la ei.Cele 7 laude s-au mica pravilioara era un lucru pe care acest parinte a insistat sa fie facut de catre crestini ortodocsi.Unde se afla acest minunat preot ereticul, carciumarul ,dansatorul,betivul si alti pacatosi erau pe cale de disparitie.

    Apreciază

  5. Maria said, on septembrie 15, 2013 at 11:36 pm

    Un mare duhovnic , am multe lucrari ale acestui parinte inzestrat de Dumnezeu cu multe daruri , bun duhovnic si scriitor teolog , stalp al Ortodoxiei , toate cartile scoase de sub tipar , sunt invataturi pur ortodoxe , despre cum sa traiasca un crestin ortodox atat in viata laica cat si in cea monahala .
    Pacat insa , ca , multe din lucrarile acestui mare duhovnic , au fost scoase de prin pangarele bisericilor si manastirilor , de ecumenistii de astazi , motivand ca sunt aberatii , adica , sa nu traiesti ca un ortodox , ci ca un fals ortodox .
    Cine are cumparate carti ale acestui parinte , atunci cand inca se mai gaseau , se poate spune ca are de unde invata toata Ortodoxia asa cum am avut-o de doua mii de ani , neschimbata .

    Apreciază

  6. Vranceanu said, on septembrie 16, 2013 at 3:19 am

    Eu cred ca e bine sa purtam cruciulita de la gat chiar peste haine, pe dinafara, in aceste vremuri de apostazie, nu ostentativ ci ca pe o marturisire.

    Apreciat de 1 persoană

  7. marius said, on septembrie 16, 2013 at 11:22 am

    Doamne ajuta fratilor
    Vreau sa va povestesc o istorisire ce mi se intampla de ceva vreme: Fiind in biserica si vorbind cu unul din prietenii de acolo a venit vorba si de acest mare teolog. Prietenul meu mi-a recomandat sa citesc cele 2 volume ale parintelui 24 vami ale vazduhului unde imi explica si aceasta parte a semnului crucii cun ca ar fi pacat sa il calci si sa stergi orice semn al crucii de pe dusumea, nisip si oriunde l-am vedea si am putea calca pe el sau aseza. Atunci am inceput sa imi dau seama ca de fapt pe ducumeaua bisericii era pusa gresie care la imbinare face semunul crucii si am inceput sa ma intreb daca nu cumva si acesta este pacat sa il calc. Dupa aceea am inceput sa imi dau seama ca pe trotuarul pe unde merg – locuiesc in Madrid – Spania – modelul care este pus este format numai si numai din cruci. Este aproape imposibil daca nu chiar imposibil sa mergi pe trotuar si sa nu calci pe ele – un lucru de luat in seama si cu trotuarele din Romania – Apoi mi-am dat seama ca de fapt in toate baile noastre cu gresie si faianta si in bucatariile noastre si in holurile noastre este plin cu cruci din aceasta imbinare a gresiei sau a faientii. Poate ca vi se pare o aberatie ceea ce va spun dar cred ca ar trebuii sa ne gandim mai bine daca intradevar acesasta poate fii considerata semnul crucii si automat ar fi pacat calcarea ei de catre cei credinciosi. Imaginativa la implicatiile care rezulta din aceasta avand in vedere ca multe bisericii au solul format din gresie pusa cu semnul crucii la fiecare imbinare de cate 4 bucati….Doamne ferestene de asemenea batjocoriri.

    Apreciază

    • cosminmatiu said, on septembrie 16, 2013 at 1:07 pm

      In mod normal daca e sa luam exact asa cum scrie in carte nu cred ca e posibil, am avut si eu unele probleme in casa pe tema asta. Nu am avea voie sa purtam nici haine cu patratele, dar uite aici camasa unui mare teolog:

      Uite aici textura materialului de pe scaun pe care sta un mare pusnic:

      Eu zic ca cel putin acasa la tine se pot evita modelele cu patratele, pe tesaturi, pe covoare, etc, nu ma refer aici la gresie si alte pardoseli care nu ai cum sa le faci altfel.

      Apreciază

      • Marius said, on septembrie 16, 2013 at 11:39 pm

        Am inteles ce vrei sa spui, dar sa va povestesc un lucru care i s-a intamplat mamei mele. Intr-o zi cand s-a spovedit la parintele Arsenie Papacioc ( cat timp a trait parintele, mama mea se spovedea la el de o perioada buna de ani) era intr-o iarna , mama mea era incaltata cu tipicii bocanci cu acele cruci pe talpa cu laturile egale. Cand a vazut parintele i-a spus urmatoarele: cand ajungi acasa , i-a un cutit si taie una din cele patru lature al crucii. acest tip de talpi este facut de catre sectanti ca sa batjocoreasca semnul crucii si il pun pe talpile bocancilor, pantofilor ca crestinii cinstitori de cruce sa cada in pacat. Si va spun ca este adevarat ce va scriu aici. De atunci eu am evitat sa mai cumpar bocanci cu acele cruci pe talpa si toata incaltamintea pe care o cumpar ma uit la ea sa vad cum are talpa. Si sa va mai zic un lucru ce se intampla aici in Spania: tot uitandu-ma foarte bine la incaltamintea pe care o cumpar, de vreo 1.5-2 ani am observad ca pe anumite perechi apare semnul RF. si avand ceva cunostinte despre tehnologia cipurilor am dedus ca ar fi vorba despre prescurtarea „radio frecuency”. Am fost si am intrebat vanzatoarea ce inseamna si mi-a spus ca este vorba de un cip pe frecventa radio contra furtului si care este implantat intre talpa si partea moale din pantof, ca nu poate fii scos si ca se dezactiveaza cand se trece pe la casa de marcat. Dati-va seama unde am ajuns fratilor cu cipurile – aceasta se intampla iutr-un magazin carrefour si acum am inceput sa vad in mai multe magazine. Chestia cu dezactivatul de fapt nu este adevarata, ci cand se trece pe la casa doar se inscriptioneaza pe cip ca a fost cumparat si data cand a fost cumparat, caci el va continua sa emite atata timp cat va fi puns intr-o frecventa radio.
        Si referitor la semnul crucii eu tind sa cred ca semnul care se face la unirea gresiei chiar este un semn de cruce care nu ar trebuii calcat……daca nu spuneti-mi care ar fi un semn de cruce de pe dusmea, mozaic, beton la care se refera teologul Nicodim, sau cum ar arata el? Ganditi-va putin, si ganditi-va putin si de unde a venit moda aceasta cu gresia pe jos……
        Doamne ajuta

        Apreciază

  8. Maria said, on septembrie 16, 2013 at 7:46 pm

    Camasa cu patratele , nu mai exagerati , acolo nu sunt cruci , crucea trebuie sa fie distincta , sa se vada ca-i cruce si nu o ingramadeala de liniute si patratele .Crucea trebuie sa semene cu cea pe care a fost rastignit Mantuitorul , sa aiba aceeasi forma , altfel nu-i cruce ortodoxa , daca are toate bratele egale , cea din mijloc trebuie sa fie mai lunga , iar cele doua brate trebuie sa fie asezate inspre varf , asa cum poate un om sa fie asezat si rastignit .In general crucile cu bratele egale sunt simboluri pagane germanice si celtice .

    Apreciază

  9. amonmiss said, on septembrie 18, 2013 at 7:52 am

    Frate Vasile, iti trimit o poza care circula pe facebook – personajul instiga la violenta, e sustinut de capitalism pe paine, cel care sugereaza ca omorarea pensionarilor este o solutie buna si alte uratenii- adevarata fata a lui radu moraru

    ________________________________

    Apreciază

  10. […] Protosinghel Nicodim Mandita (1889 – 1975) – NU PUNETI SEMNUL CRUCII PE UNDE NIMERITI: covoare, … […]

    Apreciază

  11. […] Protosinghel Nicodim Mandita (1889 – 1975) – NU PUNETI SEMNUL CRUCII PE UNDE NIMERITI: covoare, … […]

    Apreciază

  12. Dan said, on iulie 1, 2015 at 9:47 am

    Referitor la dilema …cum sa ne ferim sa nu calcam semnul sfintei cruci…Daca nu avem si nu avem cum sa trecem prin alta parte,facem o inchinaciune in fata uneia dintre cruci si trecem peste celelalte,fara probleme…Dar daca reusim sa le ocolim..ar fi mai bine.Este o povestire foarte relevanta cand un stapanitor pagan ca sa batjocoreasca patriarhul ortodox al unui loc,l-a chemat la sa vina la el,dar in fata lui,in camera unde era,toata podeaua era numai cruci in marmura era imposibil sa te apropii de tron fara sa calci…si se uita curios sa vada cum rezolva patriarhul dilema stiind cat pretuim noi acest sfant semn.Patriarhul a venit,a vazut,s-a oprit putin incurcat,s-a pus in genunchi,a sarutat una din cruci si a trecut mai departe pe langa crucea sarutata.Cand l-a intrebat stapanitorul pagan,patriarhul a raspuns ca….Crucea pe care s-a rastignit Hristos e numai una,pe aceea a sarutat-o!

    Apreciază

  13. […] Protosinghel Nicodim Mandita (1889 – 1975) – NU PUNETI SEMNUL CRUCII PE UNDE NIMERITI: covoare, … […]

    Apreciază

  14. […] Protosinghel Nicodim Mandita (1889 – 1975) – NU PUNETI SEMNUL CRUCII PE UNDE NIMERITI: covoare, … […]

    Apreciază


Responsabilitatea juridică pentru conţinutul comentariilor dvs. vă revine în exclusivitate.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.