SACCSIV – blog ortodox

Un etnolog si mai multe asociatii despre COLINDUL de pe TVR 3: NU E ANTISEMIT

Posted in antisemitism, colinde, EVREI, TARAN by saccsiv on decembrie 15, 2013

   Iata ce putem citi in articolul Un etnolog sare în apărarea colindei de pe TVR 3: Țăranul român nu era antisemit:

Patru asociații care promovează tradițiile românești cer anularea amenzii date de CNA Televiziunii Române pentru colindul difuzat la TVR 3, argumentând că în versurile acestuia se vorbește despre iad în accepțiunea creștină, populară și nu despre un “holocaust”, informează Mediafax.

Asociaţia “Basarabii”, Asociaţia pentru Revigorarea Tradiţiei, Asociaţia “Rost” şi Cercul Studenţesc “Floarea de Foc” atrag atenția că textul reprodus după interpretarea colindului cuprinde, în mod eronat, expresia “jidovan afurisit”, expresia corectă din textul şi interpretarea colindului fiind “jidov neam afurisit”.

“Este blestemul necunoaşterii lui Hristos, Mesia cel aşteptat de atâtea veacuri de neamul israelitean şi proorocit de profeţii săi. Arhaic vorbind afurisenia înseamnă ruperea de comunitate, anatema“, susţin semnatarii scrisorii, arătând că în colind se face referire la momentul judecării lui Hristos de către Pilat în faţa mulţimii din Ierusalim şi al condamnării sale de către evrei.

Semnatarii scrisorii îl citează pe etnologul Aurel Bodiu, care afirmă că acest colind nu poate fi considerat antisemit, doar cineva care nu cunoaște folclorul românesc putând face asemenea afirmații.

Numai cineva care nu cunoaşte folclorul românesc poate considera acest colind antisemit. Ţăranul român nu era antisemit.

Aceştia mai menţionează că există o categorie de colinde care se referă la Judecata de Apoi şi iertarea sau pedeapsa pe care o primesc diferite personaje istorice, acest colind făcând parte din această categorie.

“Ţinând cont de aceste argumente considerăm că este o eroare să aplicăm consideraţii de discriminare unui patrimoniu care ţinteşte cu precădere domeniul spiritual. (…) Avem încredere că veţi lua cea mai bună decizie în legătura cu acest caz şi veţi revoca decizia de amendare a postului de televiziune TVR 3“, se arată în încheierea scrisorii.

Iată textul integral al scrisorii:

Domnule Președinte Asztalos Csaba Ferenc

Doamnă Președinte Laura Corina Georgescu

Domnilor Consilieri ai C.N.C.D. și  C.N.A.

Am luat notă de reclamația făcută de Institutul Elie Wiesel în legătură cu colindul prezentat de  postul de televiziune TVR3.

Dorim să atragem atenția în primul rând că în textul colindului nu există expresia ”jidovan afurisit” cum a spus Revista 22 și cum au preluat televiziunile. Expresia corectă din textul și interpretarea colindului este “jidov neam afurisit”.

Sunt colinde din toate zonele, mai ales din Transilvania, care fac referire la momentul judecării lui Hristos de către Pilat în fața mulțimii din Ierusalim : “Iar tot poporul a răspuns şi a zis: Sângele Lui asupra noastră şi asupra copiilor noştri!” (Matei 27,25). Este blestemul necunoașterii lui Hristos, Mesia cel așteptat de atâtea veacuri de neamul israelitean și proorocit de profeții săi. Arhaic vorbind afurisenia înseamnă ruperea de comunitate, anatema.

În al doilea rând referirea focului ca loc de pedeapsă este legată de “iezerul de foc şi de pucioasă”. Practic ultimele versuri se refera la o viziune populară a iadului. Cum spune și textul colindului, este un spațiu spiritual situat ”nici în cer, nici pe pământ”. În cultura tradițională a satului românesc cremațiunea nu este prezentă decât în contextul iadului.

Domnul Conf. Aurel Bodiu, specialist în etnologie, datează colindul pentru sec. XVII-XVIII .”Este vorba despre o specie de colinde care a circulat în satul arhaic românesc și care face referire la judecarea lui Hristos de către căpeteniile religioase evreiești. Numele de ”jidov” vine pe filieră maghiară și era folosit fără sens peiorativ pentru evrei. Numai cineva care nu cunoaște folclorul românesc poate considera acest colind antisemit. Țăranul român nu era antisemit.”

La început de secol XX, înainte de evenimentele nefericite din al doilea război mondial, muzicianul maghiar Bela Bartok a realizat o culegere de folclor publicată în 12 volume în care un loc important îl dețin colindele românești. Există o categorie de colinde care se referă la Judecata de Apoi și iertarea sau pedeapsa pe care o primesc diferite personaje istorice, acest colind făcând parte din această categorie.

Ținând cont de aceste argumente considerăm că este o eroare să aplicăm considerații de discriminare unui patrimoniu care țintește cu precădere domeniul spiritual. Cu atât mai mult cu cât valoarea acestui tezaur național tocmai a fost recunoscută pe plan mondial de către UNESCO.

Avem încredere că veți lua cea mai bună decizie în legătura cu acest caz și veți revoca decizia de amendare a postului de televiziune TVR3.

Așa să ne ajute Dumnezeu!

Cititi va rog si:

COLINDUL ANTISEMIT de la TVR 3 si capitolul doi din CHESTIUNEA LEGIONARA

Evreul ADRIAN ROZENBERG (nr. 2 in TVR Cluj) era la coordonare in studio cand s-a cantat COLINDUL ANTISEMIT

12 răspunsuri

Subscribe to comments with RSS.

  1. Radu Humor said, on decembrie 15, 2013 at 9:27 pm

    Ce-aveţi ?!
    V-a intrat frica în suflete şi nu comentaţi nimic ?!
    Aşteptaţi ca iudeo-masoneria să învingă până şi aici, pe acest blog ?!

    Apreciază

    • Romeo said, on decembrie 16, 2013 at 8:38 am

      1. Ce este semit sau antisemit nu hotareste nici CNA nici CNCD ci probabil BnaiBrit din SUA.
      Astalos de la cncd e pus probabil de BnaiBrit, pt „ca sa nu ierte nimic” – dupa modelul comunistilor neromani cominternisti din perioada 1945-1953.
      2. In conditiile in care Sf Evanghelie este considerata „antisemita” – pt ca oricne critica faradelegile unui evreu este in principiu suspectat de antisemitism, este greu de presupus ca demersul va fi cel dorit; desigur este bine de dat explicatii pertinente, dar standartele de azi ale corectitudinii politice sunt prea ridicate.
      3. Criticile pe baze pur teologice la adresa evreilor, facut in sec IV-V sunt percepute ca antisemite, intr-o periada cand nu exista antisemitism si persecutie a evreilor.

      Profetiile arata ca vor fi modificari ale Sf Evenghelii si ale Noului Testament; pe langa agapologia ecumenista, va exista probabil si o componenta de corectitudine politica.

      Oricum, Paraclisul Maicii Domnului este cenzurat in cele mai multe editii , iar in final nu mai contine cantarea:
      „Mută să fie gura păgânilor celor ce nu se închină cinstitei icoanei tale, celei zugrăvită de Sfântul Apostol şi Evanghelist Luca, ceea ce se cheamă povăţuitoare!” Probabil ca s-a ales asta pt a nu declansa prematur prigoana ce se pregateste.

      Ia uite ce explicatii apar pe internet: http://www.radiorenasterea.ro/pages/article.php?id_link=624

      Apreciază

  2. blue said, on decembrie 15, 2013 at 9:56 pm

    Nu ştiu ce-ar mai fi de comentat. Am spus de la bun început că aceste colinde au rădăcini în obiceiurile si Sfânta noastră Tradiţie. Românul nu e violent şi istoria o poate dovedi chiar şi celor mai cârcotasi. Nu au existat războaie de cotropire, de răzbunare, de jaf şi omor pe care poporul român să-l ducă împotriva altor popoare, fie acestea ungur, turc, rus, evreu sau ţigan. Mi se pare că, dând atenţie unor astfel de provocări, ne diabolizăm singuri. Folclorul exprimă starea de spirit a unui grup social la un timp dat şi în anumite condiţii istorice. Perpetuarea lui este doar o lecţie de istorie nescrisă şi adevărată pentru urmaşi.

    Apreciază

  3. john said, on decembrie 15, 2013 at 10:34 pm

    Efectul neîntrevăzut al “colindului antisemit”: o victorie Românească!.
    http://eufrosin.wordpress.com/2013/12/15/efectele-neintrevazute-ale-colindului-antisemit-o-victorie-romaneasca/

    Apreciază

  4. joseph said, on decembrie 16, 2013 at 12:45 am

    Dacă s-ar putea demonstra că acest colind are origini mai vechi decât holocaustul instituționalizat, atunci ar fi un argument solid că nu s-a inspirat din cazanele criminale.

    Oare nu se vede că prin acest eveniment de presă s-a atras alarmarea internațională și se pune presiune pt adoptarea legii anti- scrierilor așa zis fasciste, anti memoriei disidenței din temnițele comuniste și anti-Sfinții Închisorilor. ?

    Apreciază

    • Cosmin said, on decembrie 16, 2013 at 10:06 am

      @ joseph

      Am citit mai demult, cred ca in „Protocoalele inteleptilor sionului”, dar nu sunt sigur, ceva interesant referitor la manipularea prin mass-media si anume: odata raul facut, minciuna propagata, degeaba vine peste cateva zile dreptul la replica care desminte stirea smintitoare sau mincinoasa, caci efectul scontat, adica raul, a fost facut, iar sansele de schimbare sunt mici sau aproape nule.

      Apreciază

  5. Romeo said, on decembrie 16, 2013 at 2:46 pm

    Cum observa un istoric pe TV Trinitas, atat rascoala de la 1907 cat si Nicolae Iorga nu mai sunt pomeniti in zilele noastre – al doilea cu exceptia evenimetelor din noiembrie 1940.

    Iorga: „A stârnit controverse datorită retoricii antisemite.” – http://ro.wikipedia.org/wiki/Nicolae_Iorga

    Rascoala din 1907 este considerata cel putin in „prima parte ca antisemita”; in epoca Nicolae Iorga, a facut o analiza istorica asupra cauzelor, si in principiu a ajuns la aceleasi concluzii ca si Nicolae Paulescu; asemenea tuturor istoricilor onesti din acel moment care s-au ocupat de ea.

    Apreciază

  6. Paul said, on decembrie 16, 2013 at 8:32 pm

    Ce este acest Institut Wiesel si de unde a aparut in Romania,asa cum a aparut Comunismul adus de evreii casari din Rusia bolsevica.In loc sa-i condamnam pentru crimele comise de comunisti in randul romanilor,niste indivizi veniti de nu se stie unde,ne acuza de antisemitism.Pe noi cine ne apara de antiromanism?Am ajuns la o varsta onorabila avand colegi si prieteni evrei si din toate etniile cu cetatenie romana,fara a avea nici un fel de divergente.Cine sunt acesti indivizi care vor sa ne invrajbeasca?Va mai amintiti cuvintele rabinului Safran la sosirea sa,pe Aeroportul Otopeni,in l990?A vorbit cu multa caldura despre poporul roman.Este cazul sa se termine cu aceste manevre josnice ale unor indiivizi de nicaieri care s-au napustit asupra noastra ca un nor radioactiv.Va mai amintiti de profesorul Tismaneanu care a condamnat comunismul din Romania,dar a uitat sa aminteasca de taticul lui,care ne-a adus comunismul calare pe tancurile sovietice,impreuna cu o hoarda de casari?Dati dovada de intelepciune si renuntati la antiromanism!Inteleptul Solomon spunea:”nu cauta motiv de cearta cu vecinul tau,cand el locuieste pasnic landa tine”1

    Apreciază

  7. george said, on ianuarie 4, 2014 at 4:23 pm

    parerea mea este ca, desi nu este antisemit , acest colind nu trebuia deloc difuzat , pentru a nu se provoca atata zarva. probabil ca a fost intentionat.

    Apreciază


Responsabilitatea juridică pentru conţinutul comentariilor dvs. vă revine în exclusivitate.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.