SACCSIV – blog ortodox

Parintele VARSANUFIE a fost mutat de la Schitul PATRUNSA deoarece se vrea ALUNGAREA PUSTNICILOR din Muntii Builei?

Posted in MANASTIRE, PUSTNICI by saccsiv on decembrie 15, 2013

Am primit pe e-mail:

Am confirmarea direct de la un parinte din Patrunsa. PS Emilian l-a mutat cu canon (momentan pentru 3 luni) pe Pr. Varsanufie de la Patrunsa. Om cu viata sfanta, pleca la Ierusalim, sa pustniceasca la Hozeva, in pestera Sf. Ioan. Pleca cu binecuvantare de la exarh, unde scria cererea ce urma sa fie aprobada de episcopie. Ultima cerere nu i-au mai aprobat-o, el fiind deja plecat. Au gasit din asta motiv de canon, l-au mutat la manastirea Stanisoara, numind staret pe Pr. Caliopie de la Cozia. Momentan parintele are voie sa spovedeasca, venind saptamanal la Patrunsa. Nu se stie cat va dura starea asta de lucruri.

Motivul adevarat si evident, planuit de multa vreme? Pr. Varsanufie are in muntii Builei in jur de 30 de pustnici, maici si calugari. Au fost facute sesizari de catre tot felul de indivizii cu mediul, ca acolo e rezervatie naturala – a treia din tara – si ierarhii (pare-se chiar de la Bucuresti) doresc desfintarea monahismului emerit din muntii Builei si aducerea maicilor inapoi in manastiri. A fost chemat pr. staret acum ceva vreme la episcopie si i s-a spus sa termine cu pustnicii, el raspunzand ca asa ceva nu poate face.

Manastirea Patrunsa are in viata de obste in jur de 40 de vietuitori, insa se doreste tot mai mult imprastierea lor. Nu e manastire cu deschidere mare, nici istoria ei nu prea intereseaza (in raport cu celebrele ctitorii), deci viata duhovniceasca se pare ca e pe ultimul plan in ochii unora.

Sunt multe de spus. Chiar sugerez ca cineva sa mearga si sa investigheze mai mult. Lucrurile sunt mai degraba incalcite. Judecarea nu isi are locul. Fiecare are motivele si constrangerile lui. Toti sunt buni (acum la modul propriu): si actualul staret, si exarhul si episcopul (desi unii pun acest din urma lucru sub semnul intrebarii – dat fiind faptul ca PS Emilian este adus de PF Daniel in zona, fiind doar vicar, sub IPS Gherasim, care e mult prea batran ca sa mai faca…ceva). Intentiile si faptele sunt grele si dureroase si mai ales pizma diavolului.

Situatia ca atare e urmatoarea: Pustnicii din Romania – oriunde ar fi ei – nu sunt priviti cu ochi buni de „stapanire” (in SPECIAL cea laica).

PS: Rog sa nu fiu citat ca sursa. Insist. E o chestiune delicata. Poti nici sa nu publici lucrurile asa cum le-am prezentat eu. Poti rezuma. Poti doar cere informatii de la cititori… Daca totusi faci referire la mesajul meu, citeaza-ma ca simplu Anonim.

Multumesc pentru intelegere.

Doamne-ajuta! Domnul cu noi!

Comentariu saccsiv:

   Nu stiu nimic despre istoria de mai sus. Cine mai cunoaste detalii, rog sa comenteze.

Vizionati va rog si:

Cititi va rog si:

In Romania inca vietuiesc PUSTNICI IN CRAPATURILE PAMANTULUI. Datorita rugaciunilor lor Dumnezeu nu aducea urgia Sa peste acest neam stricat si pacatos. Cat timp insa va mai dura rabdarea Sa?

VIDEO: Pustnicii din Romania

EMBLEMATIC: „Nu are dreptul sa stea acolo. Chilia sta in calea partiei de schi” Detalii despre EVACUAREA PUSTNICULUI ONUFRIE

VIDEO: Mai traiesc inca pustnici in Romania?

32 răspunsuri

Subscribe to comments with RSS.

 1. GabiM. said, on decembrie 15, 2013 at 5:55 pm

  Draga saccs,nu stii ca BISERICA,BISERICA si ADEVARUL,CUVANTUL ii incurca pe nemernicii de urechiati?!?Stii bine! Deci,cauza reala asta este! Ai grija de tine,ca traim timpurile acelea!!! Doamne ajuta,frate !

  Apreciat de 2 persoane

 2. Obrenovici said, on decembrie 15, 2013 at 6:05 pm

  Trist……

  Este o mica greseala la un cuvant, s-a scris „doresc desfiintarea monahismului emerit”, corect este „eremit” (eremit = pustnicesc)

  Apreciază

 3. aniush said, on decembrie 15, 2013 at 6:44 pm

  Foarte trist ce se intampla. Incet, incet, cineva vrea sa ramanem saraci si goi. Mari duhovnici nu mai avem in viata. Speranta noastra au ramas pustnicii. Daca ei nu sunt lasati in locurile unde au fost, vor fi din ce in ce mai greu de gasit. Fara Sfanta Liturghie, Spovedani si Sfanta Impartasanie noi nu vom putea trai. Va trebui sa strabatem si ultimul colt al tarii sa ii gasim. Insa stiti cum e, speranta nu moare niciodata. Ne va calauzi Dumnezeu pe cei ce dorim cu adevarat sa fim acolo. Doamne ajuta!

  Apreciat de 1 persoană

  • joseph said, on decembrie 15, 2013 at 11:38 pm

   @ aniush

   Nu trebuie străbătut și ultimul colț al țării în căutarea pustnicilor.

   Ei de aia s-au făcut pustnici pt ca să nu fie deranjați de toată lumea.

   Tocmai forfoteala asta din jurul pustnicilor a dus la scăderea calității rugăciunii și le-a atras o notorietate nedorită de ei.

   Un om gen Sorin Dumitrescu sau Danion Vasile ar putea să facă o vizită pe acolo și să descrie situația.

   Sau eventuali localnici din apropiere să dea detalii.

   Apreciat de 1 persoană

 4. adi said, on decembrie 15, 2013 at 7:50 pm

  Stapinirea laica care e aservita diavolului sigur nu doreste Pustnici pentru ca noi mirenii nemaiavind rugatori sa pierim in mrejele diavolului.Ei sint ultimele bariere serioase in calea stapinirii antihristului asa ca nu ma mai mira nimic.De fapt asta este si pedeapsa pentru pacatele noastre cele multe,ni se iau Darurile cele mai de pret,din pacate asta este!

  Sa ne fereasca Domnul si Sfintii Lui de asa pedeapsa!

  Apreciază

 5. Mălin said, on decembrie 15, 2013 at 10:15 pm

  Se vede clar ca duhul lui antihrist se exitinde tot mai mult…
  Controlul, spionajul totalitar asupra oamenilor prin tot felul de metode, fie prin oameni instruiti in asa ceva inca de pe vremea lui Ceaşcă (inclusiv oameni „ai bisericii”), fie prin cipuri; sa nu-l lasi pe om nici macar sa respire, nici sa se nevoiasca in liniste sa se poata despatimi arata clar ca asta e duhul lui antihrist.
  Adica acesti spioni si turnatori instruiti de pe vremea lui Ceaşcă, vor ca şi ceilalţi să fie ca ei, să intre toţi în hora lor vicioasă…
  Antihristii au pornit o prigoana mult mai periculoasa din interiorul Bisericii si vor sa controleze vietile tututor oamenilor fie ca sunt pustnici, fie ca sunt monahi se pare ca nu va mai exista nici un fel de libertate fiindca slugile lui antihrist lupta din toate puterile si vor sa obtina controlul totalitar. Omul nu va mai fi o fiinta libera ci un sclav silit sa traiasca dupa cum ii impune sistemul…

  Apreciază

 6. Aurora said, on decembrie 15, 2013 at 11:45 pm

  Toata treaba e dirijata din lojele spurcate. Acolo, stapanul intunericului le spune clar inchinatorilor sai sa lichideze monhismul pentru ca il incomodeaza in lupta pentru indracirea popoarelor. Rugatorii, pustnicii, cuviosii ii fac mare deserviciu necuratului, zadarnicindu-i planurile. Noi trebuie sa ne rugam nu numai pentru noi sa ne pazeasca Dumnezeu, ci si pentru pustnici.

  Apreciat de 1 persoană

 7. Pr. Adrian said, on decembrie 16, 2013 at 10:00 am

  Stati linistiti!
  Pustnicii vor parasi pustia odata cu lumea aceasta. Rugati-va pentru ei sa-i ajute Dumnezeu in nevointa lor, sa faca fata ispitelor si sa fie bineprimita rugaciunea lor pentru noi si lumea aceasta.

  Doamne ajuta!

  Apreciat de 1 persoană

 8. Eugen Serea said, on decembrie 16, 2013 at 5:46 pm

  Să ne rugăm pentru bunul nostru Părinte Varsanufie, pentru a purta cu mulţumire şi aceasta cruce rânduită lui de către Dumnezeu, în marea şi bogata Sa milă faţă de noi, oamenii!
  Iar la vremea cuvenită, Dumnezeu Însuşi va spune „- Amin!”. Şi cine dintre îngeri, demoni sau oameni Îi vor putea sta împotrivă?!
  Doamne Iisuse Hristoase, Fiul lui Dumnezeu, miluieşte-ne pe noi, păcătoşii…

  Apreciat de 1 persoană

 9. mihai said, on decembrie 16, 2013 at 9:22 pm

  daca cineva din cititorii acestui blog locuieste prin judetul valcea ar face bine daca nu cerem prea mult, sa infirme sau sa confirme acest zvon

  Apreciază

 10. ZFT said, on decembrie 17, 2013 at 4:30 pm

  Fratilor,nu-l mai acuzati pe PS Emilian Lovisteanul de toate nebuniile puse la cale de unii si puse in practica de altii.Prea Sfintitul Emilian e omul lui Dumnezeu si de cand a venit la Valcea a facut ordine in eparhie doar ca inca nu are putere deplina si multi consilieri eparhiali il influenteaza pe Vladica Gherasim.

  Prea Sfintitul Emilian este un sustinator fervent al monahismului nu ar face niciodata asa ceva.

  Apreciază

 11. mihai said, on decembrie 17, 2013 at 8:45 pm

  frate\sora care te afli sub numele de ZFT eu nu am acuzat, de asta am si cerut personal daca cineva din jud. valcea care intra pe acest site si mai ales daca cunoaste zona sa infirme sau sa confirme cele mai sus mentionate, ca sa nu judecam pe nimeni fara rost

  Apreciat de 1 persoană

 12. Casiana said, on decembrie 20, 2013 at 6:31 pm

  este foarte nedrept ce li se intampla acestor oameni noi mergem in fiecare an cel putin odata la Patrunsa. Este un criteriu de selectie drumul pana acolo. M-a durut sufletul sa aflu ca vor sa-i desfiinteze. Tot ce s a construit acolo a fost dus in spate de oameni sau cu magarusii. Trebuie sa-i ajutam, cumva, EI sunt talpa Romaniei, zidul nostru de rezistenta.

  Apreciat de 1 persoană

 13. ozana said, on decembrie 28, 2013 at 5:16 pm

  Si-a bagat si Ministerul Mediului coada inteleg? Tot ce a mai ramas curat,neatins si sfint in tara asta ajunge ,,rezervatie”, adica rezervat pentru ,,alesi”, desigur. Miine, poimiine o sa auzim ca vreun om de afaceri,adica vreun urechiat cu coarne o sa-si trinteasca acolo un complex hotelier ori Dumnezeu stie ce ,,cu respectarea legislatiei de mediu”,cum se intimpla cu toate locurile binecuvintate de Dumnezeu in tara asta.Cum este posibil ca acest minister criminal sa traga sfori pentru desfiintarea manastirii, in loc sa vina sa rezolve probleme reale de mediu ca cele din satul Sibioara unde au instaurat genocidul,nemernicii? Sint interzisa si acolo,am trimis o petitie on line la ei.Prima a plecat, urmatoarele mi-au fost returnate prin daemon-mailer trunchiate. Platim din banii nostri institutii criminale fratilor. O clipa macar nu i-a interesat ce se intimpla aici dar s-au pus pe capul bietilor pustnici care iata,traiesc atit de frumos si curat acolo. Nu-mi vine sa cred pina unde a ajuns lichelismul institutionalizat. Si daca eu ramin fara cuvinte inseamna ca ma paralizeaza indignarea,lehamitea si furia.

  Apreciază

 14. Cristi said, on ianuarie 13, 2014 at 12:10 am

  E trist dar adevarat – se pare ca maine (luni) se vor lua niste hotarari importante. E nevoie de multa rugaciune mai ales intre orele 11:00 si 13:30. Doamne Ajuta!!!!

  Apreciat de 1 persoană

 15. salistean Domnica said, on ianuarie 18, 2014 at 1:58 pm

  Stiude aceasta situatie ,de la un pustnic de acolo,,dar,,cum a zis el, sa ne rugam si pentru rele si pentru bune,,,daca asa a lasat Dumnezeu,ca unii dintre calugari sa fie pustnici si au putere de rugaciune ..sa-i lase…caci rugaciunea lor ne mai tine ,,,eu cred in ei…acolo se roaga nepotul meu drag…si simt asta!

  Apreciază

 16. m.ioana s. said, on ianuarie 26, 2014 at 2:42 pm

  Reblogged this on ralucasuceveanu.

  Apreciat de 1 persoană

 17. danut said, on ianuarie 30, 2014 at 10:55 am

  Am fost la manastirea Patrunsa este un colt de rai, au construit cu mari eforturi acea manastire cinste lor. Sa ne gandim ca sunt cei care se roaga pentru binele omenerii si acestei tari incercata de atatea nenorociri.Nu am vazut maici la schitul Patrunsa.Cineva vrea sa il desfiinteze.Am cunoscut acesti calugari pusnici care duc o viata aspra. Dumnezeu sa ii ajute!!! P.M. Braila

  Apreciat de 1 persoană

 18. Danut said, on ianuarie 30, 2014 at 11:25 am

  Cine a pus ochii pe acel colt de rai si vrea sa isi construiasca vreo pensiunea sau o partie de schi? Au distrus tara , au furat-o si o distrug incontinuare sa ii ajute Dumnezeu dupa cum gandesc.Cu ce ii deranjeaza acei pusnici care duc o viata foarte foarte grea!!! Si se roaga pt binele acestei tari

  Apreciat de 1 persoană

 19. Danut said, on februarie 3, 2014 at 11:39 am

  Cand vremea le va permite poate unii ziaristi se vor duce si vor clarificxa aceasta situatie

  Apreciază

 20. George said, on aprilie 28, 2014 at 8:11 pm

  Am fost de curand la Sfanta Manastire Patrunsa, este foarte frumos iar Parintele Varsanufie, cu ajutorul lui Dumnezeu, este inca acolo. Toti cei care traiesc acolo sunt foarte primitori si cu inima deschisa. Nu stiu cine ar putea sa le ameninte existenta acelor oameni care se mai roaga pentru tara noastra. Pentru cei interesati sa ajunga acolo se poate merge pe doua cai, de la Ramnicu Valcea prin satul Cheia, pe la Schitul Iezer, este un drum forestier pe care din pacate aproape de Schitul Pahomie se exploateaza padurea, iar utilajele forestiere au degradat drumul, iar alt traseu este prin comuna Barbatesti, se merge tot pe un drum forestier dar amenajat, care se termina la un moment dat apoi pana la Manastire se merge pe jos.

  Apreciază

 21. ionela said, on aprilie 30, 2014 at 12:12 pm

  Oare cît a suferit Iisus Hristos, pentru noi, plini de păcate, scuipături, lanțuri, bătăi, înjurături, coaroană de spini … cuiele în mîini și picioare … și nu a spus nici un cuvînt, nu a cerut ajutor, nu s/a văitat, nu a făcut apel la media, absolut nimic . Să stăm strîmb și să gîndim drept, OAMENI.

  Apreciază

  • Cristi said, on mai 4, 2014 at 11:15 pm

   Hristos a Inviat! Parintele Varsanufie este STARET al Sfintei Manastiri PATRUNSA!
   Sa dam Slava Bunului Dumnezeu.

   Apreciază

   • daniel said, on mai 12, 2014 at 11:21 pm

    Adevarat a inviat!
    Ma bucur foarte mult de vestea buna – a fost repus in slujba de staret Pr. Varsanufie? Multumesc frumos pentru precizare…

    Apreciază

 22. Plopeanu Marioara said, on iunie 20, 2014 at 6:04 pm

  Ma bucur foarte mult de revenirea parientului la m.patrunsa doamne ajuta plopeanu marioara braila

  Apreciază

 23. delia said, on iunie 26, 2014 at 9:02 pm

  cine sa-i alunge? si cum ? ca de unii nu stie decat bunul Dumnezeu.

  Apreciază

 24. Akedia said, on iulie 22, 2020 at 2:29 pm

  sunt una dintre vietuitoarele de aici de la pustie. toate acuzatiile sunt false, e o prigoana ce dureaza de 15 ani. se pare ca am ajuns la un asa formalism in Biserica Ortodoxa incat suntem siguri si pe lucruri pe care nici Dumnezeu nu-i sigur. pe langa ierarhia clerica intotdeauna a existat si o ierarhie harica, a celor care au dobandit Duhul Sfant, altfel ajungem ca papistasii, la care cel mai inalt in ierarhia clerica este infailibil, chiar daca nu asculta de Dumnezeu.
  vizionati si

  Apreciază

  • R said, on iulie 22, 2020 at 5:21 pm

   Poate vrei să spui „ierarhia clericală”.

   Apreciază

  • Eu said, on octombrie 27, 2020 at 6:53 pm

   Maica, și eu am vrut sa îl iau pe parintele Varsanufie de duhovnic și sa ma retrag in munți însă ma tulbura aceste acuzații . Spune-ți sincer sunt reale ?! Eu văd ca nu au nici o dovada clară, doar acuza fără dovezi concrete . Iar eu l-am cunoscut personal pe pr Varsanufie la Frasinei și mi se pare un om duhovnicesc de adânca trăire și rugăciune și îmi pare o blasfemie astfel de acuze . Îmi recomandați sa îl iau de duhovnic dacă sunteți dintre viețuitoarele de acolo ?

   Apreciază

   • Akedia said, on noiembrie 1, 2020 at 2:53 am

    Depinde. Ca sa fii monah tre sa nu primesti ganduri impotriva duhovnicului orice ar fi. Poti sa faci asta? Daca te inclininla prima barfa ce vei face cand va veni personal la tine in chilie si alte trucuri vechi?

    Apreciază


Responsabilitatea juridică pentru conţinutul comentariilor dvs. vă revine în exclusivitate.

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: