SACCSIV – blog ortodox

„ROMANIA-VATICAN, Craciun 2010″ – emisiune de timbre postale sprijinita de IPS TEOFAN cu ocazia implinirii a 90 de ani de la primele tratative purtate de Vatican cu statul roman în vederea incheierii unui Concordat

Posted in IPS TEOFAN, VATICAN by saccsiv on decembrie 6, 2010

   Citez din articolul Emisiune de mărci poştale dedicată Naşterii Domnului:

   Romfilatelia, în colaborare cu Mitropolia Moldovei şi Bucovinei, realizează o emisiune de timbre poştale dedicată sărbătorii Crăciunului.

   „România-Vatican, Crăciun 2010”, aşa se intitulează emisiunea de timbre poştale. Organizatorii au propus o imagine de inspiraţie renascentistă şi de aceea a fost aleasă scena Naşterii Domnului, a pictorului Gheorghe Tattarescu. Icoana este un dar pe care marele pictor l-a făcut mitropolitului Iosif Naniescu. Gheorghe Tattarescu (1820-1894), pioner al neoclasicismului în pictura românească, a studiat în perioada 1845-1851 la Academia „San Luca” din Roma. O mare parte din activitatea sa artistică a fost dedicată artei religioase, concepută într-un stil personal, influenţat de academismul italian şi parţial de iconografia tradiţională bizantină.

   „Punerea în acord a perspectivei ortodoxe a reprezentării Naşterii Domnului cu cea occidentală”

   Icoana Naşterii Domnului a lui Gheorghe Tattarescu va fi reprezentată pe timbrul nominal de 1 leu. Scena Naşterii Domnului propusă de Vatican este o reproducere din 1861 a unei picturi aparţinând Şcolii Murillo (1618-1682) şi este ilustrată pe timbrul cu valoarea nominală de 3,1 lei. „Este o iniţiativă inedită şi se doreşte punerea în acord a perspectivei ortodoxe a reprezentării Naşterii Domnului cu cea occidentală. Din punct de vedere artistic, este o apropiere foarte mare între sărbătoarea noastră ortodoxă şi cea catolică. Din acest motiv, Romfilatelia s-a gândit la un parteneriat România-Vatican. Noi am propus icoana Naşterii Domnului a lui Tattarescu, aflată în patrimoniul Catedralei mitropolitane din Iaşi„, a declarat pr.  Cristian Muraru, directorul Centrului de Conservare şi Restaurare a Patrimoniului de Artă Creştină „Resurrectio” din cadrul Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei şi inspector eparhial în cadrul Sectorului „Patrimoniu şi construcţii bisericeşti” al Arhiepiscopiei Iaşilor.

   În primăvara anului trecut Romfilatelia a realizat o emisiune de timbre poştale dedicată sărbătorii Sfintelor Paşti cu icoane din Biserica „Sf. M. Mc. Gheorghe” – vechea Catedrală mitropolitană din Iaşi.

   Iata ce putem citi in articolul Emisiune comună România-Vatican – “CRĂCIUN 2010”:

   Cu ocazia Sărbătorii Naşterii Domnului, Romfilatelia introduce în circulaţie emisiunea comună de mărci poştale România-Vatican, „Crăciun 2010“.
   Anul acesta se împlinesc 90 de ani de când, în 1920, la solicitarea Vaticanului, au început primele tratative purtate cu statul român în vederea încheierii unui Concordat.

   În vara aceluiaşi an, Dimitrie C. Penescu devine primul trimis extraordinar şi ministru plenipotenţiar al României care îşi prezintă scrisorile de acreditare pe lângă Sfântul Scaun.
   Concordatul cu Vaticanul a fost semnat în 1927 şi a intrat în vigoare în 1929, permiţând astfel reorganizarea pe teritoriul României a Bisericii Catolice de rit latin şi totodată garantându-se credincioşilor libertatea exprimării  religioase aşa cum fusese recunoscută în Constituţia din 1923, pentru ortodocşi şi greco-catolici.
   Începând cu 1938, timp de doi ani, Legaţia României a fost ridicată la rangul de ambasadă. După schimbările politice survenite în România, din 1950 au fost întrerupte relaţiile diplomatice cu Vaticanul.
   După aproape 40 de ani, la începutul anului 1989, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Teoctist, aflat în drum spre India, s-a întâlnit într-un cadru neoficial cu Papa Ioan Paul al II-lea. Anul următor, începând cu 15 mai, au fost reluate relaţiile diplomatice dintre România şi Vatican.
   În 1999, în perioada 7-9 mai, a avut loc prima vizită (după Marea Schismă de la Niccea -1054) a unui Papă al Romei într-o ţară preponderent ortodoxă. Prin această vizită s-a încercat o mai mare apropiere şi cooperare între cele două Biserici creştine, chemate să proclame împreună iubirea lui Dumnezeu pentru lume. Trebuie menţionat că din ianuarie 1998, în România, s-a revenit la vechea tradiţie prin care Nunţiul apostolic la Bucureşti devine decanul corpului diplomatic.
   „Naşterea Domnului“, pictată de Gh. Tattarescu, imagine propusă de România, este reprezentată pe timbrul cu valoarea nominală de 1,00 lei şi aparţine patrimoniului Catedralei Mitropolitane Iaşi, o clădire monumentală, al cărui stil arhitectonic este inspirat din forme târzii ale Renaşterii italiene.
   Gheorghe Tattarescu (1820-1894), pionier al neoclasicismului în pictura românească a studiat în perioada 1845-1851 la Academia San Luca din Roma. O mare parte din activitatea sa artistică a fost dedicată artei religioase, concepută într-un stil personal influenţat de academismul italian şi parţial de iconografia tradiţională bizantină.
    Propunerea Vaticanului „Naşterea Domnului“, o reproducere din 1861 a unei picturi aparţinând Şcolii Murillo (1618 -1682), este ilustrată pe timbrul cu valoarea nominală de 3,10 lei.
   Aducem mulţumirile noastre Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei, IPS Teofan şi Catedralei Mitropolitane din Iaşi pentru sprijinul documentar oferit la realizarea acestei emisiuni de mărci poştale.

   Cititi va rog si:

VIDEO: IPS Teofan CENZUREAZA? S-ar parea ca la indicatia sa, din omilia arhim. Partenie de hramul Sfintei Parascheva, a fost scoasa referirea la ECUMENISM …

   Uite asa se baga otrava in prajiturele …

29 răspunsuri

Subscribe to comments with RSS.

  1. saccsiv said, on decembrie 6, 2010 at 10:37 am

    Pentru o mai facila parcurgere a acestui blog, cititi va rog si “CUPRINS”:

    https://saccsiv.wordpress.com/about/

    Apreciază

  2. el said, on decembrie 6, 2010 at 11:43 am

    Rusine IPS Teofan !!!

    Apreciază

  3. Aurora said, on decembrie 6, 2010 at 4:20 pm

    Vai de tine, Teofane, ne dezamagesti tot mai mult ! Ce amestec ai tu cu timbrele ? cu Vaticanul ? Cu picturile dupa moda Renasterii ? Iti plac madonele lor fara duh si pruncii dolofanei ca niste cupidoni ? Te-ai molipsit de virusul ecumenist cand ti-ai facut studiile la Saint Serge. Pacat ! Poporul asteapta de la voi, Inaltilor, mangaiere, binecuvantari si marturisire neinfricata, iar voi ce dati ? Timbre si iluzii ! Unde sunt arhiereii de alta data ?

    Apreciază

  4. Gabriel said, on decembrie 7, 2010 at 4:31 pm

    La Trinitas intr-o fratie se citesc si sfintii sarbatoriti de catolici…In fine, cam inexpresiv pruncul catolic fata de micul Iisus din Icoana Ortodoxa.
    Craciun Sfant si linistit!

    Apreciază

  5. Aurora said, on decembrie 7, 2010 at 5:13 pm

    Un om
    Ma adresez ireverentios arhiereilor care fac parteneriat cu cei ce propaga raul in lume. Nu trebuie sa-si dea girul nici macar pentru niste timbre „nevinovate”, daca acestea reprezinta imagini neortodoxe. Daca era un peisaj, era cu totul altceva. Sau portrete laice. Si mie imi place Gioconda, nu trebuie sa blamam arta, geniile, marii artisti. Trebuie insa sa promovam, mai ales in aceste vremuri de mare ratacire si apostazie, iconografia bizantina, nu picturile lui Tattarascu care imita arta Apusului. Grigorescu, Tattarascu au facut un deserviciu bisericii pictand in maniera scolii de la Barbizon sau de mai stiu eu unde. Sa nu acceptam niciun fel de ciuntire sau de imixtiune cand e vorba de Ortodoxia pentu care s-au jertfit atatia sfinti.

    Apreciază

  6. Aurora said, on decembrie 7, 2010 at 5:33 pm

    Un om
    Cand era episcop vicar la Man. Antim din Buc. l-am stimat mult pe inaltul Teofan, dar ma doare sa-i vad pe mai toti episcopii cum se transforma in demnitari, dispusi sa faca tot felul de parteneriate cu liftele apusene de dragul aggiornamentarii. Ce cauta numele Romaniei langa cel al Vaticanului in aceasta emisiune de timbre ? Cum vrei d-ta sa nu mi se urce tot sangele la cap ? Si Anania de ce ii simpatizeaza pe papistasi ? Adica vrei sa ma port delicat cu lasitatea lor ? Zici ca Teofan a incurajat strangerea de semnaturi anti-cip. Adica vrea sa scoata castanele din foc, dar cu mainile naivilor care si-au dat toate datele din buletin – si eu ma numar printre ei – dar de ce nu a deschis gura macar o data sa spuna clar si raspicat ca este o nelegiuire fara seaman cipuirera poporului roman . De ce n-a indraznit niciun arhiereu, in afara de P.S. Sebastian sa ia atitudine clara contra cipului ? S-au temut acesti episcopi sa nu-i supere pe inaltii din loje ? Nu dau cu piatra in ei pt. ca sunt constienta ca nu exista biserica acolo unde nu este episcop, dar nici nu inchid ochii la caderile lor. Dumnezeu sa ne lumineze pe toti !

    Apreciază

  7. el said, on decembrie 8, 2010 at 9:39 pm

    @un om

    iata inca o mica tema de meditate la DRAGOSTEA sfintilor;dora nu-i vei acuza si pe ei ca pe noi de lipsa de dragoste si judecata !

    http://acvila30.wordpress.com/2010/12/08/sfantul-patapie-cum-tu-o-eretica-te-apropii-de-mine/

    Apreciază

  8. el said, on decembrie 10, 2010 at 1:44 pm

    @un om

    A constata ABATERILE DE LA ORTODOXIE SI/EREZIA este obligatorie daca vrei sa nu cazi din ortodoxie si daca asta este judecata O ASUM cu cinste !
    IPS Teofan pe vremea cand era Sinaitul (si poate?nu prea stia ce-i ortodoxia) participat si semnat acte relativ la recunoasterea monofizitilor de azi drept „ortodocsi” ; daca asta nu-i da nimic de gandit si crede ca este cu constiinta de ortodoxie curata Dumnezeu sa-l lumineze ! Sfintii Parinti erau gata sa moara pentru combaterea unor abateri/rataciri chiar mai mici decat aceasta GRAVA ;de aceea s-a transmis ortodoxia nealterata pana azi;daca ar fi proedat ca el eram de mult RATACITI in eresuri .Dar constiinta duhovniceasca a fiecaruia este in functie de intreaga lui asezare duhovniceasca si azi NESIMTIREA si VICLENIA sunt mai raspandite ca oricand.

    Cine se preface ca nu intelege/chiar nu intelege are o problema grava de functionare duhovniceasca de care ar fi cazul sa se vindece daca mai este in stare; tu faci cum vrei si iti spune constiinta;aici insa propaganda unora ca tine este DESARTA.

    Apreciază

    • el said, on decembrie 10, 2010 at 2:53 pm

      @un om

      despre „valoarea” documentelor de la Balamand cu privire la monofizitii de azi ERETICI iar nu ortodocsi cum declara unii (semnand cica in numele unor Biserici intregi de parca semnaturile lor personale si tâlharesti ar reprezenta parerea INTREGII Biserici ) spre rusinea sufletelor lor , citeste cartea Parintelui Gheorghe Metallinos :Sunt monifizitii ortodocsi? si a parintelui Ioan Vladuca pe aceeasi tema poate ti se mai clarifica cate ceva despre unele din abaterile/ereziile despre care este vorba.

      Si Hristos INCA ii astepata pe unii ca acestia grabnic „semnatori”ca si pe toti cei injugati in slujba ecumenismului si a secularizarii si falsificarii ortodoxiei sa se lepede de inselarile lor si noi inca mai nadajduim in indreptarea lor.

      Apreciază

      • el said, on decembrie 10, 2010 at 3:19 pm

        @un om

        nici Arie nici Origen ale caror cunoscute si VADITE Bisericii inselari,sminteli,abateri si erezii erau lucrate de ei de MULTA vreme, n-au fost declarati eretici de Biserica decat dupa MULTA indelunga rabdare,asteptare a indreptarii,cercetare si ajutor;Origen inca chiar FOARTE târziu a fost declarat si pus in ceata care i se cuvenea, aceea a ereticilor .

        Dumnezeu si Biserica nu se grabeste sa arunce la gunoi ca netrebnic pe omul care se abate de la Adevar si ortodoxie ci INDELUNG RADBA sper manuirea celui ratacit.Dar asta nu inseamna ca NU VEDE sau NU CUNOASTE ratacirea lui.Duhul Sfant este Duhul Adevarului si nu poate locui impreuna cu minciuna, ci o vadeste prin Insasi prezenta Sa celor treji iar noua ne-a lasat Scrieri insuflate de El ,Duhul Adevarului ,celor Sfinti Parinti ai nostrii ca sa ne ghideze ,sa ne invete chiar si daca suntem inca slabi.Dar vdaca suntem trufasi si ne place mai mult sa tâlcuim dupa mintea noastra nu le vom baga in seama si vom „gasi” argumente dupa iubirea noastra de minciuna.

        Apreciază

  9. el said, on decembrie 10, 2010 at 1:52 pm

    @un om

    Nu poti sa numesti RAUL bine si BINELE rau fara sa cazi sub consecintele „confuziei” voite/din prostie.Relativizarea ecumenista a invataturilor de credinta si-a atins scopul cu unii ca acestia !si de aceea anticristul are imaparatia deja pregatita de cei care procedeaza astfel.

    Apreciază

  10. […] „ROMANIA-VATICAN, Craciun 2010″ – emisiune de timbre postale sprijinita de IPS TEOFAN cu ocazi… […]

    Apreciază

  11. […] „ROMANIA-VATICAN, Craciun 2010″ – emisiune de timbre postale sprijinita de IPS TEOFAN cu ocazi… […]

    Apreciază

  12. […] „ROMANIA-VATICAN, Craciun 2010″ – emisiune de timbre postale sprijinita de IPS TEOFAN cu ocazi… […]

    Apreciază

  13. […] „ROMANIA-VATICAN, Craciun 2010″ – emisiune de timbre postale sprijinita de IPS TEOFAN cu ocazi… […]

    Apreciază

  14. […] „ROMANIA-VATICAN, Craciun 2010″ – emisiune de timbre postale sprijinita de IPS TEOFAN cu ocazi… […]

    Apreciază

  15. […] „ROMANIA-VATICAN, Craciun 2010″ – emisiune de timbre postale sprijinita de IPS TEOFAN cu ocazi… […]

    Apreciază


Responsabilitatea juridică pentru conţinutul comentariilor dvs. vă revine în exclusivitate.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.