SACCSIV – blog ortodox

Familia ROCKEFELLER duce „lupta cea buna” si vrea schimbari la … EXXON

Posted in EXXON MOBIL, ROCKEFELLER by saccsiv on iulie 18, 2010

   Citez din articolul Rockefellers Seek Change at Exxon:

   HOUSTON — Familia Rockefeller a construit una dintre cele mai mari averi americane prin distribuirea de petrol către populaţie. Acum istoria s-a întors: unii membri ai familiei spun că este timpul să se depăşească era petrolului.

Skip to next paragraph   Membri familiei şi-au aruncat suportul în spatele unei rebeliuni a acţionarilor care agită apele la Exxon Mobil, giganta companie petrolieră descendentă a Standard Oil Trust a lui John D. Rockefeller.

   Trei dintre soluţii, care vor fi votate la adunarea acţionarilor de miercuri, sunt considerate ca având slabe şanse să treacă, chiar şi cu susţinerea familiei Rockefeller.

   Propunerile cer Exxon să ia mai în serios încălzirea globală şi să caute alternative în locul celei de a elibera în atmosferă gaze care product efect de seră.

   Una dintre propuneri ar îndemna compania să studieze impactul încălziii globale din ţările sărace, o alta ar încuraja Exxon să îşi reducă emisiile şi o a treia ar încuraja compania să facă mai multe cercetări asupra surselor de energie regenerabilă, precum panourile solare şi turbinele eoliene.

   O a alta soluţie se consideră că are şanse mai mari să treacă, pe aceasta familia Rockefeller o sprijină cel mai mult. Aceasta ar înlătura din funcţia de preşedinte al consiliului Exxon pe  Rex W. Tillerson, forţând compania să separe acest post de cel al directorului executiv.

   Un vot al acţionarilor în favoarea acestei idei ar fi o mustrare pentru domnul Tillerson, care este perceput mai ales ca fiind mai potrivnic investiţiilor în energiile regenerabile decât alţi direcori executivi.

   Familia Rockefeller spune că ei nu încearcă să îl stingherească pe domnul Tillerson, care este şi directorul executiv al Exxon, dar consideră că este momentul ca a lor companie să cheltuiască mai multe dintre fonduri pentru a ajuta naţiunea să aibă un nou viitor energetic.

   „Exxon Mobil are nevoie să se repună în legătură cu perspectiva antreprenorială şi vizionară a străbunicului meu”, a spus Neva Rockefeller Goodwin, economistă a  Universităţii Tufts, într-o declaraţie dată reporterilor.

   „Adevărul este că Exxon Mobil profită pe termen scurt din investiţiile şi deciziile luate acum mulţi ani şi prin concentrarea asupra unei căi înguste, care ignoră peisajul energetic mondial care se schimbă rapid”, a adăugat ea. 

   Soluţia asupra preşedinţiei Exxon a fost oferită cu câţiva ani înainte ca familia Rockefeller să devină implicată în mod public şi anul trecut a fost susţinută de către 40% dintre acţionarii care au votat. Royal Dutch Shell şi BP au separat deja poziţiile de preşedinte şi director executiv, precum au făcut-o şi multe alte companii.

   „Ai nevoie de un consiliu care să pună acele întrebări dificile”, Peter O’Neill, un investitor de capital privat şi stră-strănepot al lui John D. Rockefeller, a declarat într-un interviu. „Ne aşteptăm ca Exxon să găsească soluţii despre cum să se adapteze la această lume în schimbare”.

   Kenneth P. Cohen, vice-preşedinte pentru afaceri publice la Exxon, a declarat că acţionarii care susţin soluţia aceasta „au pornit de la o premisă falsă”. El a adăugat că Exxon era deja îngrijorată despre „cum să furnizeze lumii energia de care are nevoie în timp ce în acelaşi timp să reducă utilizarea de combustibili fosili şi emisiile de gaze cu efect de seră”.

   Cincisprezece membri ai familiei sponsorizează sau co-sponsorizează cele patru soluţii, dar se pare că unele au un suport mai mare în familia Rockefeller în comparaţie cu altele.

   Domnul O’Neill a spus că 73 dintre cei 78 de adulţi descendenţi ai John D. Rockefeller sprijină eforturile familiei de a despărţi funcţiile de director executiv şi preşedinte. Scopul soluţiei propuse este acela de a  îmbunătăţi administrarea companiei, care ar putea întări politicile acesteia de mediu şi îmbunătăţi căutările tradiţionale, precum exploatarea mai agresivă a noi rezerve de petrol.

   David Rockefeller, preşedintele pensionat al Chase Manhattan Bank şi capul familiei, a emis o declaraţie spunând „sprijin eforturile familiei de a concentra direcţia Exxon Mobil pe criza ecologică ce ne priveşte pe toţi”.

   Familia Rockefeller a fost mereu identificată cu petrolul şi cu moştenirea Standard Oil, dar, de mai multe generaţii, a fost de asemenea activă în cauzele de mediu şi în cumpărarea de terenuri pentru prevenire. Nepoţii lui John D. Rockefeller s-au dedicat problemelor de conservare şi organizaţiile caritabile ale Rockefeller au promovat timp îndelungat eforturilor de luptă împotriva poluării.

   Doamna Goodwin, astăzi una dintre cele mai vocale dintre Rockefelleri pe probleme de mediu, este co-director al Institutului de Dezvoltare Globală şi Mediu la Tufts.

   În ultimii ani, membrii familiei au încurajat tacit executivii Exxon să ia în serios încălzirea globală, dar eforturile lor individuale nu au ajuns departe. Până acum, ei au evitat publicitatea în eforturile lor şi generaţiile mai tinere de Rockefeller au fot cei care au evitat în general atenţia.

   Executivii Exxon spun că s-au cheltuit 2 miliarde de dolari în ultimii cinci ani pe programe de reducere a emisiilor şi de îmbunătăţire a eficienţei şi aveau planuri să cheltuiască 800 de milioane de dolari pe iniţiative similare în următorii trei ani. Eu au spus că Exxon şi-a redus emisiile de gaze cu efect de seră de la operaţiunile de anul trecut cu 3% şi că lucrează cu Universitatea Stanford pentru cercetarea combustibililor bio, energiei solare şi cea bazată pe hidrogen.

   De la preluarea companiei de acum doi ani, domnul Tillerson a schimbat în mod gradat poziţiţiile companiei de cele ale predecesorului acestuia, Lee R. Raymond, care era considerat ca fiind un sceptic al ştiinţei încălzirii globale.

   Dar odată cu creşterea preţurilor la benzină şi cu creşterea grijilor cu privire la încălzirea globală, Exxon, cea mai mare dintre companiile petroliere deţinute de investitori, este o ţintă pentru politicieni şi activiştii de mediu. Chevron, BP şi Shell, cei mai mari competitori ai Exxon, şi-au promovat mai bine investiţiile în combustibili regenerabili.

   Propuneri similate sau identice nu au fost aprobate la întâlnirile trecute cu acţionarii Exxon, dar sprijinul public al familiei Rockefeller au reactualizat vechile eforturi.

   Implicarea Rockefellerilor, a spus Robert A. G. Monks, un acţionar partizan de ani de zile al separării posturilor de preşedinte şi director executiv, arată că „aceasta nu este doar o problemă a auto-intitulaţilor băieţi buni împotriva oamenilor peşterilor, dar şi o problemă legată de capitalişti care vor să facă bani”.

   Nouăsprezece investitori instituţionali, cu 91 de milioane de acţiuni, au anunţat săptămâna trecută că vor sprijini soluţia care cere Exxon să separe poziţiile executivilor de top şi să abordeze încălzirea globală. Printre aceşti investitori sunt incluşi Sistemul de pensionare al angajaţilor publici din California, Sistemul de pensii al profesorilor de stat al California şi Sistemul de pensii al angajaţilor dn New York.

   Trezorierul California, Bill Lockyer, care face parte din consiile a două fonduri californiene, a spus că abordarea „cu paşi mici” a companiei asupra încălzirii globale „pune într-o situaţie riscantă valoarea unui investitor pe termen lung”.

   Sub regulile Exxon, o propunere a unui acţionar care este votată nu este valabilă fără susţinerea consiliului de investitori. Dar Andrew Logan, director al programului petrolier la Ceres, o coaliţie a investitorilor instituţionali şi a activiştilor de mediu, a spus: „consiliile au tendinţa de a lua în considerare propuneri care dispun de un sprijin semnificativ”.

   Paul Sankey, un analist petrolier la Deutsche Bank, a spus că el crede că o separare a funcţiilor de preşedinte şi director executiv poate fi o mişcare inteligentă de administrare şi că „s-ar putea să vedem un uşor beneficiu asupra imaginii publice a Exxon”. Dar a adăugat, „În ansamblu, nu ar trebui să ne aşteptăm la vreo schimbare de strategie”.

   Ordinul frăţesc al Poliţiei, care îi reprezintă pe ofiţerii de siguranţă publică, ale căror pensii sunt investite în Exxon, s-a opus în mod public eforturilor acţionarilor de a schimba politica de companie.

   „Soluţia Rockefeller pune în pericol de scădere a valorii Exxon Mobil”, a scris organizaţia într-o scrisoare adresată domnului Tillerson prin care critică despărţirea celor două posturi de conducere.

   Comentariu saccsiv:

    Este printre rarele articole din mass-media in care mai afla cititorul cate ceva despre Rockefeller, dar, evident, nu se spune totul. Ba mai mult, materialul de mai sus are el o noima pentru care a aparut. El trebuie sa dea impresia ca celebra familie nu e asa de puternica precum se zice, ba mai mult, ca iata ce se mai straduie ea in lupta cea buna … 

   Sa facem o scurta incursiune in istorie:

   John Davison Rockefeller (1839 – 1937) fondeaza in 1870, impreuna cu fratele sau William Rockefeller (1841 – 1922), mega colosul Standard Oil stramosul:

   Standard Oil of New Jersey (SONJ), redenumita Exxon acum parte a ExxonMobil, corporatie membra Council on Foreign Relations.

   Standard Oil of New York, redenumita Mobil, acum parte a ExxonMobil.

   Standard Oil of California, redenumita Chevron, corporatie membra Council on Foreign Relations

   Standard Oil of Indiana, redenumita Amoco, acum parte a BP, corporatie membra Council on Foreign Relations

   Standard Oil of Ohio sau Sohio, acum parte a BP.

   Anglo-American Oil Co., acum Esso UK.

   South Penn Oil Co., devenita Pennzoil acum parte Shell, corporatie membra Council on Foreign Relations

   Este considerat a fi fost cel mai bogat om al tuturor timpurilor. S-a casatorit cu Laura Celestia („Cettie”) Spelman in 1864 , avand patru fete si un baiat , John D. Rockefeller, Jr.  Este de asemenea fondatorul The University of Chicago si al  Rockefeller University in 1901, denumita initial Rockefeller Institute for Medical Research, care a “produs“ 23 de laureati ai premiului Nobel. In 1913 este creata Rockefeller Foundation.

   Cititi va rog mai multe la:

Familia ROCKEFELLER, NOUA ORDINE MONDIALA si GUVERNUL MONDIAL (partea 1)

Familia ROCKEFELLER , NOUA ORDINE MONDIALA si GUVERNUL MONDIAL (partea 2)

VIDEO (si transcriptul): DAVID ROCKEFELLER despre CONTROLUL POPULATIEI

   Ca individ, a fost el considerat cel mai bogat, insa intreaga sa familie nu era decat unul din locotenetii dar si foarte apropriatii familiei Rothschild:

„The Money Masters” – un excelent documentar despre modul in care ROTHSCHILD si locotenentii lor stapanesc sistemul financiar-bancar mondial

   Iata asadar ca diversitatea aceea ce incearca articolul s-o arata, nu e decat un fum …

   Oricum, e bine ca i se spune publicului ca Rockefeller e implicata in chestiunea incalzirii globale.

7 răspunsuri

Subscribe to comments with RSS.

  1. saccsiv said, on iulie 18, 2010 at 2:33 pm

    Pentru o mai facila parcurgere a acestui blog, cititi va rog si “CUPRINS”:

    https://saccsiv.wordpress.com/about/

    Apreciază

  2. […] Familia ROCKEFELLER duce „lupta cea buna” si vrea schimbari la … EXXON […]

    Apreciază

  3. […] Sursa : saccsiv.wordpress.com […]

    Apreciază

  4. […] Familia ROCKEFELLER duce „lupta cea buna” si vrea schimbari la … EXXON […]

    Apreciază

  5. […] Familia ROCKEFELLER duce „lupta cea buna” si vrea schimbari la … EXXON […]

    Apreciază


Responsabilitatea juridică pentru conţinutul comentariilor dvs. vă revine în exclusivitate.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.