SACCSIV – blog ortodox

Producerea cantităţii de cupru necesare electrificării flotei auto şi extinderea reţelei electrice este o misiune imposibilă. TRADUCERE: Mașinile pe benzină și motorină interzise, mașinile electrice insuficiente, adică vom sta cuminți și pe întuneric în orașele de 15 minute

Posted in CARBON, CO2, CUPRU, CURENT ELECTRIC, MASINI ELECTRICE, ORAS DE 15 MINUTE by saccsiv on iunie 30, 2024

Sursa: https://www.bursa.ro/producerea-cuprului-pentru-electrificarea-flotei-auto-misiune-imposibila-68139258

Politicile climatice actuale pornesc de la ipoteza că vor fi disponibile materialele necesare pentru tranziţia către obiectivul emisiilor nete zero de carbon, dar această ipoteză ar putea să nu fie realistă, se arată într-un studiu recent publicat de International Energy Forum (IEF), sub titlul „Copper Mining and Vehicle Electrification”, disponibil la adresa www.ief.org/focus/ief-reports/copper-mining-and-vehicle-electrification.

„Mesajul potrivit căruia s-ar putea să nu putem extrage materiale suficient de repede pentru a satisface dorinţele omenirii s-a dovedit a fi dificil de transmis în mod eficient”, arată în deschidere autorii.

Profesorii americani Lawrence M. Cathles (Cor+nell University) şi Adam C. Simon (University of Michigan) mai subliniază că „transmiterea eficientă a mesajului şi discuţiile ulterioare sunt necesare pentru formularea unor politici realiste privind resursele energetice”.

Din păcate, tocmai aceste „discuţii ulterioare” şi dezbaterile în care să fie evaluate realist promisiunile nerealiste ale propagandei verzi lipsesc aproape cu desăvârşire din mass-media „oficială”. Mai mult, orice puncte de vedere diferite, chiar dacă reprezintă rezultate ale aplicării metodelor ştiinţifice acceptate, sunt trecute automat în categoria „ereziilor” şi conspiraţiilor.

Autorii susţin că „prezentarea viitoarelor cerinţe privind mineritul cuprului într-o singură diagramă cuprinzătoare, susţinută în mod concis de toate metodele şi datele relevante, se va dovedi utilă pentru înţelegerea şi gestionarea provocărilor legate de resursele materiale care ne aşteaptă”.

Ce arată datele? Doar că producerea cantităţii de cupru necesare electrificării flotei auto şi extinderea reţelei electrice este o misiune imposibilă (vezi graficul).

„O maşină Honda Accord are nevoie de aproximativ 18 kilograme de cupru. Aceeaşi Honda Accord în varianta electrică are nevoie de circa 90 de kilograme de cupru. Turbinele eoliene onshore au nevoie de aproximativ 10 tone de cupru, iar în cazul turbinelor eoliene offshore, această cantitate poate fi mai mult decât dublă”, a declarat profesorul Adam Simon, iar apoi a precizat că „în lucrarea noastră arătăm că este imposibil de produs cantitatea necesară”.

Motivul nu este, în niciun caz, reaua voinţă a companiilor miniere, ci restricţiile impuse de realitate, dar şi de reglementările privind deschiderea şi exploatarea minelor. În cadrul studiului au fost analizate datele companiilor miniere din ultimii 120 de ani şi a fost calculat necesarul de cupru doar pentru tranziţia energetică din SUA, atât din punct de vedere ale necesarului pentru automobilele electrice (AE), cât şi pentru reţeaua electrică.

Autorii au constatat că deficitul de cupru este determinat, în mare parte, şi de birocraţie, în condiţiile în care durata medie de punere în exploatare a unui nou zăcământ de cupru este de circa 20 de ani.

Cercetătorii au descoperit că, între 2018 şi 2050, lumea va trebui să extragă cu 115% mai mult cupru decât a fost extras în toată istoria omenirii până în 2018 doar pentru a satisface nevoile curente şi cererea din ţările în curs de dezvoltare, fără a fi luată în considerare tranziţia energetică.

Doar pentru electrificarea parcului auto global este necesară deschiderea anuală a cel puţin şase mine mari de cupru în următoarele decenii, iar circa 40% din producţia lor trebuie utilizată pentru modernizarea reţelelor de distribuţie.

Companiile miniere încearcă să descopere noi zăcăminte, după cum arată autorii, însă „randamentul” procesului este tot mai redus, în condiţiile în care „doar 16 din cele 224 de zăcăminte de cupru descoperite din 1990 au fost descoperite în ultimul deceniu, în ciuda bugetelor de explorare minieră care au crescut de trei până la patru ori din 2005”.

Reducerea masivă a conţinutului de cupru din zăcămintele nou descoperite implică prospectarea şi exploatarea unor suprafeţe tot mai mari de teren, însă autorităţile locale şi centrale fac tot mai dificil accesul, prin adoptarea legilor şi reglementărilor pentru protejarea mediului.

Din păcate, această contradicţie fundamentală pare să scape atât factorilor decizionali, cât şi activiştilor de mediu.

Chiar şi în absenţa barierelor birocratice, misiunea descoperirii şi exploatării noilor zăcăminte de cupru este tot imposibilă.

Cei doi profesori americani accentuează că „descoperirea unui zăcământ de cupru reprezintă un lanţ de probabilităţi dificile”, deoarece trebuie urmată de foraje şi o evaluare preliminară tehnică şi economică, şi prezintă date în acest sens.

Astfel, în perioada 2001 – 2010, au fost descoperite anual aproximativ 20 de noi zăcăminte de cupru de cel puţin 0,1 milioane tone (Mt). Între 2015 şi 2022 numărul zăcămintelor a scăzut la mai puţin de 10 pe an.

Pe de altă parte, rata de succes a descoperirii unui zăcământ iniţial de cel puţin 0,1 Mt a fost de aproximativ 1 la 2500 în perioada 2001-2010, iar în prezent este de aproximativ 1 la 5000, fiind vorba doar despre descoperirea iniţială. Probabilitatea ca o descoperire de cupru să devină zăcământ economic este între 1 la 100 şi 1 la 800, adică probabilitatea ca un zăcământ de cel puţin 0,1 Mt să fie descoperit şi să fie şi economic este situată între 0,000025% şi 0,0002%.

Într-un astfel de caz fericit, este nevoie de maşini uriaşe şi de un consum de energie pe măsură pentru a extrage minereul şi a rafina cuprul într-un lanţ de prelucrare marcat de un grad foarte ridicat de poluare chimică şi atmosferică.

Ministerul Energiei din ţara noastră este unul dintre cei 73 de membri ai IEF, deci a primit studiul realizat de profesorii americani şi ar trebui să ţină cont de concluziile lor în ceea ce priveşte necesarul de cupru pentru electrificarea parcului auto şi extinderea infrastructurii energetice.

Continuarea actualei tendinţe, de acceptare necondiţionată a cerinţelor nerealiste transmise de la Bruxelles şi de la alţi „parteneri”, va avea consecinţe deosebit de grave pentru economia României, prin subminarea iremediabilă a capacităţii sale de rezilienţă şi dezvoltare.

 

Comentariu saccsiv:

Pe ei nu-i intereseaza ca nu va fi sufient cupru, ba chiar ii bucura. Asta va insemna ca nu vor fi masini electrice pentru toata lumea. Deci nu prea vor mai fi masini de orice fel, caci pe celelalte oricum le vor interzice:

Comisia Europeană a anunțat pachetul „Fit to 55”. Se va interzice vânzarea de mașini noi pe benzină și motorină începând cu 2035

Iar asta este perfect pentru orasele de 15 minute:

Orasele de 15 minute – visul de aur al pionilor negri

Si nici suficient curent electric nu va fi iar asta iar ii bucura.

Cum era aia? „Nu vei deține NIMICȘi vei fi FERICIT”:

Cele mai înfiorătoare și mai distopice zece idei promovate de Forumul Economic Mondial (FEM) de-a lungul anilor

 

Doar daca s-ar implica si Patriarhia, s-ar aduna si in Romania zeci de mii de participanti la evenimente de genul Marsul Normalitatii, precum in Bulgaria sau Georgia. De ce n-o face?

Ieri, mare Sarbatoare Ortodoxa, asa ca la Bucuresti a avut loc Marsul Bucharest Pride 2024 cu sloganul „We are ready! Suntem pregătiţi”. Un record, ni se comunica:

Marşul Bucharest Pride 2024 a strâns 27.000 de participanți, cel mai mare eveniment de până acum
Pe de alta parte, la Marsul Normalitatii au fost aproximativ de 100 de ori mai putini:

„Marșul Normalității” în București: Sute de oameni au ieșit în stradă să susțină „familia tradițională” înainte de parada LGBT

Asta l-a incurajat pe Vlad Viski, director executiv MozaiQ, sa declare:

„Societatea se schimbă, iar participarea la Pride arată acest lucru, astăzi o majoritate a românilor spune că este de acord cu legalizarea parteneriatelor civile şi recunoaşterea cuplurilor gay.”

Sigur, in mass-media e posibil ca primul numar sa fi fost umflat iar celalalt invers, dar oricum diferenta tot e foarte mare. Iar asta pentru ca la marsul LGBT s-au implicat multe forte. Ca de exemplu, conform site-ului oficial al Uniunii Europene, https://romania.representation.ec.europa.eu/news/declaratie-comuna-cu-ocazia-evenimentului-bucharest-pride-2024-2024-06-28_ro?prefLang=en

„Declarație comună cu ocazia evenimentului „Bucharest Pride 2024”

Cu ocazia celei de-a 19-a ediții, noi, membrii misiunilor diplomatice și ai organizațiilor internaționale din București, ne exprimăm public sprijinul pentru Bucharest Pride 2024. Acest eveniment celebrează diversitatea, vizibilitatea, reziliența și demnitatea comunității LGBTIQ+ din România. 

[…]

Semnat de următoarele misiuni diplomatice și organizații internaționale la București, enumerate în ordine alfabetică:  

Ambasada Australiei, Atena 

Ambasada Austriei 

Ambasada Belgiei în România 

Ambasada Marii Britanii la București 

Ambasada Canadei în România, Bulgaria și Republica Moldova 

Ambasada Republicii Cehe la București

Ambasada Republicii Chile în România 

Ambasada Ciprului 

Ambasada Danemarcei în România 

Ambasada Republicii Finlanda în România 

Ambasada Estoniei în România 

Ambasada Republicii Franceze în România 

Ambasada Germaniei în România 

Ambasada Greciei la București 

Ambasada Irlandei 

Ambasada Regatului Țărilor de Jos în România 

Ambasada Mexicului în România 

Ambasada Noii Zeelande în Belgia, Bulgaria, Luxemburg, Moldova și România 

Ambasada Regală a Norvegiei la București 

Ambasada Portugaliei la București 

Ambasada Republicii Slovenia în România

Ambasada Spaniei în România 

Ambasada Suediei la București 

Ambasada Republicii Slovenia în România

Ambasada Statelor Unite ale Americii în România 

Reprezentanța Comisiei Europene în România”

La Marsul Normalitatii cine s-a implicat? Ni se spune ca Noua Dreapta (nu stiam initial). Daca il organizau altii, se adunau mai multi? Habar n-am, dar sigur nu veneau ca in Bulgaria sau Georgia:

Sinodul Bulgar și credincioșii împotriva LGBT Sofia Pride

Mii de georgieni au participat la o procesiune in cinstea Zilei Puritatii Familiei la Tbilisi

Iar in Bulgaria si Georgia s-au adunat multi deoarece s-au implicat Sinodul si Patriarhia!

Trebuie sa intelegem ca nu e cum pare ca ar fi, daca ar fi sa analizam situatia doar comparand numarul de participanti la cele doua marsuri. Adica nu s-au strans putini la Marsul Normalitatii pentru ca doar cativa romani nu sunt de acord cu doctrina celorlalti (ce include si al treilea gen, transgender, genul fluid, etc.):

Interventia chirurgicala „female to male” nu este o reala schimbare de sex. Ceea ce au facut la Iasi este inceputul unei mascarade in numele ideologiei transgender. La final, nu va fi penis, ci un suport osos. Testiculele vor fi proteze. Nu va avea erectie, nu va ejacula, nu va avea vreo placere. Va fi doar o mutilare infioratoare

Declarația lui Tony Blair privind drepturile transsexualilor rezumă nebunia vremurilor noastre

Organizarea unor marsuri implica timp, bani, materiale, voluntari, organizatii puternice, promovare, foarte multa munca. Exact astfel au procedat cei cu LGBT. Daca s-ar fi rezumat la o simpla chemare pe site-ul Accept, de genul „homosexuali din Romania, hai la mars pe 29”, ar fi venit o mana de oameni…

Aidoma trebuie procedat si in cealalta tabara. Si singura care are suficienta forta pentru un asemenea demers este Patriarhia Romana. De ce aceasta nu urmeaza exemplul celor din Bulgaria si Georgia?

Duminica Tuturor Sfinților

Evanghelia dupa Matei 10, 32-35; 37-38; 19, 27-30:

Oricine va mărturisi pentru Mine înaintea oamenilor, mărturisi-voi şi Eu pentru el înaintea Tatălui Meu, Care este în ceruri. Iar de cel ce se va lepăda de Mine înaintea oamenilor şi Eu Mă voi lepăda de el înaintea Tatălui Meu, Care este în ceruri.

Nu socotiţi că am venit să aduc pace pe pământ; n-am venit să aduc pace, ci sabie. Căci am venit să despart pe fiu de tatăl său, pe fiică de mama sa, pe noră de soacra sa.

Cel ce iubeşte pe tată ori pe mamă mai mult decât pe Mine nu este vrednic de Mine; cel ce iubeşte pe fiu ori pe fiică mai mult decât pe Mine nu este vrednic de Mine. Şi cel ce nu-şi ia crucea şi nu-Mi urmează Mie nu este vrednic de Mine.

Atunci Petru, răspunzând, I-a zis: Iată noi am lăsat toate şi Ţi-am urmat Ţie. Cu noi oare ce va fi ? Iar Iisus le-a zis: Adevărat zic vouă că voi cei ce Mi-aţi urmat Mie, la înnoirea lumii, când Fiul Omului va şedea pe tronul slavei Sale, veţi şedea şi voi pe douăsprezece tronuri, judecând cele douăsprezece seminţii ale lui Israel. Şi oricine a lăsat case sau fraţi, sau surori, sau tată, sau mamă, sau femeie, sau copii, sau ţarine, pentru numele Meu, înmulţit va lua înapoi şi va moşteni viaţa veşnică. Şi mulţi dintâi vor fi pe urmă, şi cei de pe urmă vor fi întâi.

Cititi va rog si:

Duminica I după Rusalii (a Tuturor Sfinților). Predica Sfantului Ioan Gura de Aur

Duminica Tuturor Sfinților. Predica Sfantului Nicolae Velimirovici