SACCSIV – blog ortodox

Noul Cod Silvic: interzis să te mai plimbi prin pădure

Posted in Romania by saccsiv on aprilie 18, 2024

Sursa: https://jurnalul.ro/special-jurnalul/trasee-montane-bicicleta-aprobari-cod-silvic-restrictionare-acces-962414.html

Activiștii de mediu au strâns peste 58.000 de semnături pentru eliminarea prevederilor din noul Cod silvic referitoare la restricționarea accesului în pădurile atât din proprietatea statului, cât și a celor proprietate privată.

Bazele introducerii acestor interdicții de acces pe fondul forestier sunt contradictorii, iar felul în care s-a formulat textul de lege e foarte interpretabil, astfel încât s-ar putea ajunge la a nu mai face turism montan în România, pentru că va fi nevoie de acordul proprietarului fiecare suprafețe de pădure, chiar și pentru plimbările pe traseele marcate. Vor avea nevoie de aprobări de la fiecare administrator sau proprietar și voluntarii care vor dori să curețe pădurea de gunoaie sau să verifice dacă se fac defrișări, braconaj sau alte activități ilegale. Nici anchete jurnalistice nu se vor mai face, pentru că nu va mai intra nimeni în pădure fără să obțină acordul de la Romsilva sau de la proprietari.

Inițial, mai multe asociații de proprietari au acuzat ONG-urile pentru protecția mediului că doresc închiderea pădurilor, pe modelul folosit de WWF în țări din America Latină, Africa și Asia, unde au fost create vaste zone private dedicate exclusiv celor care își permit să plătească sume uriașe pentru a avea acces în ariile protejate. Însă noul Cod silvic din România e atacat chiar de ONG-urile de mediu și susținut de o parte a proprietarilor de păduri, deși principalul motiv pentru îngrădirea accesului e chiar nevoia de a proteja natura.

În scandalul care durează de câțiva ani, dintre proprietarii de păduri și Fundația Conservation Carpathia (care cumpără suprafețe vaste, pentru a crea un parc natural de peste 200.000 de hectare, pe modelul Yellowstone), exact composesoratele și asociațiile de proprietari erau cele care contestau dreptul de a se închide pădurile cu bariere și rangeri. Pe de altă parte, prevederile din noul Cod silvic presupun cam același lucru pe care îl face acum Fundația Conservation Carpathia, dar sunt susținute chiar de o parte dintre proprietarii care sunt în conflict cu proiectul „Yellowstone”, în timp ce ONG-urile de mediu se zbat să elimine restricțiile din lege.

Se strâng 100.000 de semnături

În luna martie a acestui an, când proiectul de lege a fost finalizat de Ministerul Mediului, mergând la vot în Parlament, activiștii de mediu au lansat o petiție care încă adună semnături, ajungând acum la peste 58.000 din cele 100.000 pe care și le-au propus ONG-urile.

„Ne-au mințit. Guvernul a introdus, după ce s-au încheiat consultările publice, un articol care permite accesul în păduri doar după înștiințarea proprietarului. Reglementarea se referă la toate pădurile, nu doar la cele private, cum prevedea textul inițial al proiectului de Cod Silvic. (…) Dacă nu convingem autoritățile să schimbe actualul proiect, peste jumătate dintre pădurile României ar putea deveni inaccesibile publicului larg” – se specifică în petiția ONG-urilor de mediu.

Se va intra doar cu acordul administratorilor

Dar situația este mult mai gravă, pentru că accesul va fi restricționat în același fel și pe suprafețele de pădure care aparțin statului român, nu doar în cele proprietate privată, conform articolului 58 din noul Cod silvic. De exemplu, la alineatele 4-6, sunt următoarele prevederi: „(4) În pădurile situate în ariile naturale protejate accesul public în pădure poate fi restricționat prin reglementările planurilor de management ale ariilor naturale protejate. (5) Accesul public cu bicicleta în pădure este permis pe drumurile forestiere, pe potecile şi pe traseele amenajate, pe propria răspundere şi cu respectarea condiţiilor stabilite de administratorul terenului/proprietar, după caz. (6) Amenajarea în FFN de poteci şi trasee pentru plimbare, alergare, turism ecvestru şi biciclete se face cu acordul administratorului, pentru pădurile proprietate publică sau privată a statului, sau cu acordul proprietarului în cazul celorlalte forme de proprietate. În pădurile din arii naturale protejate, amenajările se pot realiza numai cu aprobarea administratorului ariei naturale protejate”.

Cu alte cuvinte, pe orice zonă de pădure ar mai vrea cineva să facă drumeții, să meargă cu bicicleta sau să campeze, va avea nevoie de acordul administratorului sau al proprietarului.

Toate contradicțiile, pentru a proteja natura

Motivarea introducerii acestor restricții, din perspectiva unora dintre proprietarii de păduri, e legată mai ales de pericolul de incendiu. Se mai invocă și faptul că pădurea e proprietate privată și ar trebui să se aplice aceleași prevederi care se referă la orice alt tip de proprietate.

În general, motivațiile sunt legate de protecția mediului: cei care merg prin păduri fac focul, lasă în urmă gunoaie, distrug natura și nu pot fi controlați, mai ales cei care fac offroad cu jeep-uri, ATV-uri sau motociclete Enduro. Toate aceste argumente vin de la proprietarii de păduri.

Tot pentru protecția mediului cer și ONG-urile eliminarea restricțiilor, motivând prin faptul că dacă se va îngrădi accesul în păduri, nu vor mai putea intra nici jurnaliștii sau activiștii care acum descoperă activitățile de tăiere ilegală a copacilor sau de braconaj.

„Un articol toxic din textul proiectului spune că «Proprietarii de păduri private pot restricționa accesul pedestru prin afișarea în loc vizibil a acestor restricții». [1] Adică ne vor interzice să ne plimbăm în aceste păduri. La fel de grav, jurnaliștii sau activiștii de mediu care vor încerca să cerceteze posibile tăieri ilegale nu vor mai putea investiga nici în pădurile private, nici în cele de stat. Textul codului silvic nu-i include în categoriile profesionale care au dreptul să își exercite meseria în păduri. [2] Vor deveni ei infractori pentru că încearcă să-și facă meseria, să salveze pădurea de cei ce vor să facă profit tăind ilegal copaci”, mai scriu ONG-urile de mediu, în textul petiției.

La dezbaterile din Parlament se vor aduce toate aceste argumente, din partea ambelor tabere, inclusiv petiția cu cele 100.000 de semnături pentru eliminarea restricțiilor de acces.

18 răspunsuri

Subscribe to comments with RSS.

  1. Moca said, on aprilie 18, 2024 at 9:38 pm

    Sa ne fie frica sa ne refugiem in păduri când se va inscauna marele tâlhar din neamul lui dan.

    Apreciat de 2 persoane

  2. Felix said, on aprilie 18, 2024 at 9:41 pm

    Turism in judetul Buzau: Traseul V (Lunca-Frumoasa – Bozioru – Fisici – Nucu – Poiana Cozeanca)

    https://turismjudetulbuzau.blogspot.com/2011/03/traseul-v-lunca-frumoasa-bozioru-fisici.html?m=1

    Apreciază

  3. gabi_vlad2005@yahoo.com said, on aprilie 18, 2024 at 9:49 pm

    Cherchez la femme – sau in acest caz, banii. Se agita ideea ca proprietarii acestor parcuri vor beneficia de subventii UE pentru pasuni (inclusiv cele alpine), de aici graba de a achizitiona sute de mii de hectare din composesorate. Iar membrii obstilor reclama faptul ca nu vor mai putea pasuna in padure, asa cum o fac de mii de ani. Problema e mult mai complicata decat o prezentati in articol. Ia ghiciti cine conduce Conservation Carpathia?

    Apreciat de 2 persoane

  4. dante said, on aprilie 18, 2024 at 9:58 pm

    Romania este un stat indatorat peste masura si ca urmare a acestui fapt niste companii sau fonduri de investitii vor pune stapinire pe teritorii din tara. In ultimii ani guvernele ne-au indatorat fara limita si fara masura pe generatii intregi facind jocul acestor rechini financiari care vor fi de facto stapinii paminturilor si al padurilor. Acuma ei dau legi si le pregatesc terenul:

    „…„Ne-au mințit. Guvernul a introdus, după ce s-au încheiat consultările publice, un articol care permite accesul în păduri doar după înștiințarea proprietarului. Reglementarea se referă la toate pădurile, nu doar la cele private, cum prevedea textul inițial al proiectului de Cod Silvic. (…) Dacă nu convingem autoritățile să schimbe actualul proiect, peste jumătate dintre pădurile României ar putea deveni inaccesibile publicului larg…”

    Deci, cind va veni prigoana in care paduri vom mai fugi noi, cind tehnologia existenta este capabila sa depisteze si vulpea din padure? Toate drepturile noastre vor fi calcate in picioare mai rau ca in bolsevism iar dreptul la proprietate privata si la viata libera nu va mai exista. Va fi foarte greu sa te ascunzi de acesti ticalosi care stiu ca alternativa codrului a fost mult timp la indemina omului.

    O lume de nebuni….ne asteapta pe toti, priviti si va minunati!

    Apreciază

    • saccsiv said, on aprilie 18, 2024 at 10:26 pm

      dante

      Frate, ni s-a spus sa fugim, deci vom fugi.
      Va fi asa un haos, cum n-a mai fost vreodata pe Pamant:
      „Orasele vor prezenta o priveliste groaznica, chiar si cele ce vor fi ferite de o distrugere capitala, lipsite de apa si electricitate, caldura si aprovizionarea alimentara. Vor aminti de niste imense cosciuge de piatra, atat de multi oameni vor muri. Bande de ticalosi vor savarsi rautati, chiar si ziua. In orase va fi greu sa te deplasezi, iar noptile oamenii se vor strange in grupuri mari, ca impreuna sa incerce sa ajunga pana in zori. Rasaritul soarelui va anunta nu bucuria unei zile, ci mahnirea necesitatii de a trai si aceasta zi. Nu trebuie sa credeti ca la sat va domni linistea si bunastarea. Otravite, slutite, arse de seceta sau inecate de ploi, campurile nu vor mai da roadele trebuincioase. In vite vor da molime nemaivazute si oamenii, nemaifiind in stare sa le ingroape le vor lasa sa se descompuna, otravind aerul cu niste miasme groaznice. Taranii vor suferi din cauza atacurilor orasenilor, care, in cautare de hrana, se vor imprastia prin sate, gata sa omoare omul pentru o bucata de paine! Da, pentru acea bucata pe care acum nu o pot inghiti fara condimente si sosuri, vor fi varsari de sange.
      Canibalismul va fi un fenomen frecvent; primind pecetea Antihristului, omenirea va sterge toate hotarele moralitatii. Si pentru sateni noaptea va fi un timp al groazei, pentru ca anume noaptea se vor intampla cele mai crunte jafuri. Dar trebuie nu doar sa supravietuiesti, ci si sa pastrezi averea pentru lucru, altfel amenintarea mortii de foame va fi o realitate. Insisi oamenii, la fel ca in oras, vor fi vanati. Dintr-o parte, va parea ca s-au intors vremurile de dinainte de potop. Dar nu. Pe atunci, asupra lumii, dainuia cuvantul lui Dumnezeu: “Cresteti si va inmultiti“. Acum, insasi viata omenirii, esenta sa, e indreptata spre negarea harului si a lucrarii lui Dumnezeu. Dar nici acesta nu este sfarsitul.” (A doua viziune a Staretului Antonie.)

      Apreciat de 1 persoană

      • Florinache said, on aprilie 19, 2024 at 9:26 am

        De parca cand a fost masca „obligatorie” eu am purtat masca?

        Orice lege aberanta vor da, nu au instrumentele care s-o puna in aplicare. Padurea e mare, credeti ca vor fi vreun milion de oameni care sa supravegheze padurile? Cand o sa fugim de prin orase de frica pecetluirii credeti ca o sa-i fie frica cuiva de amenda?

        Inca o lege din categoria „nu se poate aplica”, deci stati calmi. Si nu, nu cred ca exista tehnologie sa se vada vulpea din padure.

        Apreciază

    • Bill said, on aprilie 23, 2024 at 5:40 am

      Persoană (britanică, 72 de ani) atacată de urs în apropierea Barajului Vidraru. A fost emis mesaj RO-ALERTTurismul ucide spune:    Asta vine după ce un  artist din trupa Haiducii a fost atacat de un urs pe Valea Rasnoavelor, într-un loc de campare. Mă rog aici a fost vinovat ursul, din cauza ca nu era informat pe cine ataca. Cert este ca turismul în Rromanistan a devenit în prezent un sport extrem……[Rumburak]

      Apreciază

  5. Felix said, on aprilie 18, 2024 at 11:20 pm

    Şi al treilea înger a venit după ei, strigând cu glas puternic:

     Cine se închină fiarei şi icoanei sale şi primeşte semnul ei pe fruntea lui, sau pe mâna lui (se subintelege  de aici ca nici macar pe mana stanga nu este permis),
    Va bea şi el din vinul aprinderii lui Dumnezeu, turnat neamestecat, în potirul mâniei Sale, şi se va chinui în foc şi în pucioasă, înaintea sfinţilor îngeri şi înaintea Mielului.

    Şi fumul chinului lor se suie în vecii vecilor. 

    Şi nu au odihnă nici ziua nici noaptea cei ce se închină fiarei şi icoanei sale şi oricine primeşte semnul (chiar si cei ce-l primesc anticipat prin acceptarea ID dgital) numelui ei.

    Aici este răbdarea sfinţilor, care păzesc poruncile lui Dumnezeu şi credinţa lui Iisus  

    (Apocalipsa 14, 9-12).

    Apreciază

  6. Corect said, on aprilie 19, 2024 at 12:47 am

    Proprietarul de padure are voie sa ceara socoteala celor ce fac nebunii in padurea lui.
    Ai stat in padurea omului, ai facut focul, te-ai dat cu motoreta sau atv-ul?
    Atunci si proprietarul padurii are voie sa vina la tine in casa, sa isi faca mancare, sa foloseasca locul tau de parcare samd.

    Apreciază

    • saccsiv said, on aprilie 19, 2024 at 11:52 am

      Corect

      Consider ca plimbarea cu atv-ul si motoreta, braconajul, gunoaiele si multe altele vor trebui interzise indiferent de forma Codului Silvic. Dar nu culesul ciupercilor, vanatoarea, excursiile, camparea, si altele din aceasta categorie.
      Padurea este prea importanta pentru fi privita precum un apartament sau chiar o livada. Nu poate face un proprietar ce vrea cu ea.
      Apoi, nu el si foarte probabil nici parintii sai si nici bunicii sai nu au plantat de la zero copaci acolo.
      O padure nu inseamna doar copaci, ci un intreg extraordinar ecosistem.
      Padurea cu animalele si ciupercile din ea, apa (din pamant, din rauri, din ploaie) cu pestii din ea, etc. au fost din strabuni ale neamului si asa trebuie sa ramana. Sigur, daca un proprietar de teren isi face un elesteu si-l populeaza cu pesti, e alta poveste.
      Esti proprietar? Interzice-le altora sa-ti taie copacii si multumeste-te cu ce castigi din exploatarea lemnului (desigur, nu oricum). In rest, lasa oamenii in pace (evident, nu si pe cei cu activitatile pe care le-am enumerat la inceputul comentariului) caci, CODRUL E FRATE CU ROMANUL.

      Apreciat de 1 persoană

  7. Felix said, on aprilie 19, 2024 at 6:49 am

    Un risc major al vaccinurilor a fost grav subestimat:
    activarea virusurilor latente.
    Mulți oameni de știință au fost imediat îngrijorați de faptul că aceste vaccinuri ar putea activa viruși latenți, cum ar fi HIV și herpes, și au insistat pentru efectuarea unor cercetări suplimentare asupra acestor riscuri înainte de lansarea vaccinarii.
    Virusurile latente pot sta în organism într-o stare latentă pentru perioade lungi de timp, fără a provoca simptome evidente.
    Cu toate acestea, atunci când sistemul imunitar este activat de vaccinurile ARNm și produce chemokine și citokine care semnalează moleculelor să recruteze celule imune la locul infecției, celulele pot recunoaște și viza virușii latenți, activându-i și replicându-i.

    În plus, acum știm că ARNm din aceste vaccinuri nu se degradează rapid și nu este eliminat rapid de organism.
    În schimb, se multiplică de milioane de ori și își poate face drum peste bariera hemato-encefalică.
    Acesta este motivul pentru care aceste vaccinuri sunt perfect capabile să activeze virusurile latente.
    O altă mare problemă cu aceste vaccinuri este potențialul lor de a modifica capacitatea sistemului imunitar al unei persoane de a recunoaște și de a răspunde la alți agenți patogeni.
    Acest lucru ar putea compromite eficacitatea sistemului imunitar atunci când vine vorba de combaterea tuturor tipurilor de infecții și crește riscul unei persoane de îmbolnăvire.
    Acest lucru poate explica, de asemenea, de ce există o rată a mortalității mult mai mare în rândul celor vaccinați comparativ cu cei nevaccinați.

    Virusologul avertizează asupra colapsului spitalelor

    Renumitul virusolog belgian
    Dr. Geert Vanden Bossche a avertizat că un val uriaș de îmbolnăviri și decese în rândul populației vaccinate, cu sistemul imunitar compromis, este chiar după colț, provocând prăbușirea sistemului spitalicesc și haos social, financiar și economic.

    https://www.naturalnews.com/2024-04-17-how-mrna-covid-vaccines-destroy-immune-systems.html

    Apreciază

  8. geo said, on aprilie 19, 2024 at 8:59 am

    A fost o conferinta la Constanta in care a vorbit Parintele Tanase de la Valea Plopului. Imedia haitele neomarxiste au sarit la beregata dumnealui iar banescu, in continuare purtator de vorbe al Patriarhului, iese la gazeta si vorbeste in numele BOR – https://www.hotnews.ro/stiri-esential-27066021-derapaj-cunoscut-preot-blameaza-victimele-agresiunilor-sexuale-daca-face-6-ani-puscarie-faca-3-4-luni-pai-asta-nu-agatat-asa-oricum-reactia-bor.htm

    Numai ca organizatorii conferintei ii pun la punct – https://www.facebook.com/story.php?story_fbid=470163482043864&id=100071506484196&rdid=jyJDZm7rOoPVOQ1d

    Apreciază

  9. scortisoara said, on aprilie 19, 2024 at 9:43 am

    Iaca , zbang ….. Unde am eu pamant e o padure in spatele terenului . Si vreau sa vad daca cei care practica drumetiile nu mai au voie sa faca drumetii prin paduri , gen Cezar Machidon si altii ….

    Apreciat de 1 persoană

  10. Felix said, on aprilie 19, 2024 at 9:52 am

    A ține sclavii fericiți

    În perioadele de liniște, oamenii preferă libertatea și țin în frâu puterea statului. Dar în vremuri de panică, sunt foarte supuși unui dictator. După atacurile de la 11 septembrie, majoritatea americanilor au părut că au uitat că guvernul federal este teoretic slujbașul lor și erau dornici să conceadă guvernului tot felul de puteri arbitrare cu speranța și credința că îi va proteja. Închinarea la noua putere – servitutea în fața statului – a devenit o datorie patriotică.

    Nu este nimic nou. În timpul războaielor din trecut se întâmpla același lucru: slujbașul devenea stăpân. Voința personală a Liderului devenea lege. Firesc, abuzurile statului se înmulțeau. Libertățile civile erau încălcate, restricțiile constituționale uitate. Rezistența în fața statului era interpretată rapid drept trădare (…)

    toate proiectele inteligente de tiranie nu ar putea funcționa dacă oamenii liberi și-ar concentra atenția asupra întrebării esențiale: care este sursa originară a autorității statale? De ce este o datorie obediența față de stat?

    În mod evident, societatea are nevoie de lege sau de reguli de conduită comun acceptate. Dar, după cum ne-a reamintit Michael Oakeshott, legile sunt, la drept vorbind, mai degrabă observate decât urmate. Îi constrâng pe toți la fel. Sunt impersonale. „Comenzile” sunt urmate iar comenzile reprezintă o expresie a unei voințe personale. Comenzile pot fi, desigur, mascate sub forma legilor, dar „legile” statului modern sunt în esență comenzi.

    Omul modern este cu mult mai supus statului – de departe! – decât era omul medieval față de Biserică. Și cu toate acestea, încă persistă iluzia că omul modern este liber. Este adevărat, omul modern nu este proprietatea nimănui, dar este un sclav al unei puteri amorfe pe care nu o poate defini. Deprinde lozincile democrației dar este bulversat de realitățile labirintice ale statului birocratic, care nu are nicio legătură cu lozincile (…)

    Joseph Sobran este autorul volumului de eseuri
    „Evul Întunecat, Noua Moralitate” apărut la Editura Contra Mundum.

    https://contramundum.ro/2021/10/20/a-tine-sclavii-fericiti/

    Apreciază

  11. Lica said, on aprilie 19, 2024 at 2:01 pm

    Pe cat la pariu ca o sa interzica (prin concepte/termeni „noi”) accesul la apa propie, la lumina solara, la energia generata de vant…. si la PROPIETATEA PRIVATA ?

    E doar o chestiune de timp… Prioritatile agendei 2030 sunt:

    1. WORLD WIDE („GLOBAL”) MASS DEPOPULATION
    2. ABOLISHMENT OF PRIVATE PROPERTY
    3. CASHLESS SOCIETY
    4. ONE WORLD „RELIGION”
    5. ONE WORLD VIRTUAL CURRENCY
    6. ABOLISHMENT OF THE TRADITIONAL FAMILY
    7. ABOLISHMENT OF FUEL FOSSILS”

    Apreciază

    • Lica said, on aprilie 19, 2024 at 2:15 pm

      De exemplu, prin ASASINI TEXTUALI (CONCEPTE, TERMENI) s-a distrus:

      1. Subventii in agricultura/zootehnie. Au inventat termeni precum „SUBVENTII” fara de care esti mort. Adica, ei te obliga indirect sa faci aia si aia si aia, fara de care esti un „jucator” mort. Indirect ei dicteaza pretul iar fara banii de la ei (care de fapt sunt ce vei cotiza tu ca producator plus interese plus altele) esti FALIMENTAR. Fara acest concept nu ar fi putut controla MANCAREA, ceea ce este esential existentei (vezi Henry Kissinger)
      2. Supermarket/Mall. Au inventat termenii astia pentru a DISTRUGE tacit si binevoit concurenta. Cei locali trebuie sa vanda la ce le DICTEAZA lantzurile GLOBALISTE.
      3. Epidemie/Pandemie. Mascarada a fost un exercitiu la ce va urma. Dreptul la aer a fost SUPRIMAT. DREPTUL LA AER !!! MA REPET !!! Nu a existat niciodata nimic – nici un „virus” (alt concept NEDEMONSTRAT) – deoarece conditiile de pandemie expuse de – doctorul escroc si complice POST (& co) – nu pot sa fie indeplinite niciodata. Conceptul a fost folosit world-wide pentru a ELIMINA libertatea personala(pe care „ONU” – de nimeni de „jos” votat – ne-o „garanteaza”) si pentru altele, economico-militare. Si culmea, cum „participantii” mascaradei au fost dintre toti si dintre toate, fix cand „Putin cel malefic” a invadat inocenta Ukraina, VIRUSUL MAGIC A DISPARUT, CA PRIN MINUNE, CA SI CAND NU AR FI EXISTAT !!! Pe aici postasul ne-a raportat ca luna trecuta 4 intzepatzi au dat coltu’ iar luna asta inca doi… Apropo, pe OMS cine „din po-pula-tie” a votat-o ?
      4. „Incalzire globala”. FALS. Acum aprox. 100 de ani au schimbat sub pretexte „astro-logice” (astrologia este o stiinta SATANISTA, sa nu uitam asta), au schimbat calendarul pentru ca acum, dupa gogoasha cu virusul magic sa ne imbete cu vrajeala de incalzire globala. Dintotdeauna au fost variatii de temperatura. Asta una. A doua, ei incearca cu tot ce au sa influienteze vremea – CHEMTRAILS, arme care influienteaza clima la nivel mondial – pentru a aduce opinia publica de partea lor, astfel cireada fiind FOARTE USOR DE MANEVRAT PRIN FRICA.

      si altele…

      Apreciază


Responsabilitatea juridică pentru conţinutul comentariilor dvs. vă revine în exclusivitate.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.