SACCSIV – blog ortodox

Biserica Ortodoxă Rusă a dat un răspuns documentului Fiducia Supplicans al „Bisericii” Catolice, care vorbește despre posibilitatea de a binecuvânta cuplurile homosexuale

Posted in Biserica Ortodoxa Rusa, catolici, HOMOSEXUALITATE by saccsiv on martie 29, 2024

Orthodox Christianity: RUSSIAN CHURCH RESPONDS TO CATHOLIC DOCUMENT ON BLESSING GAY COUPLES, FIDUCIA SUPPLICANS

BISERICA ORTODOXĂ RUSĂ A DAT UN RĂSPUNS DOCUMENTULUI CATOLICILOR CU PRIVIRE LA BINECUVÂNTAREA CUPLURILOR HOMOSEXUALE, FIDUCIA SUPPLICANS

Publicat pe 26 Martie 2024, de Orthodox Christianity

Grafica: npr.by

Biserica Ortodoxă Rusă a publicat ieri, 25 martie, un document în care a dat un răspuns la controversatul document Fiducia Supplicans al Bisericii Catolice, care vorbește despre posibilitatea de a binecuvânta cuplurile homosexuale.

Documentul Bisericii Ortodoxe Ruse, intitulat „Despre atitudinea ortodoxă față de noua practică de binecuvântare a ‘cuplurilor în situații neobișnuite și a cuplurilor de același sex’ în Biserica Romano-Catolică”, a fost elaborat de Comisia Biblică și Teologică Sinodală, condusă de Sfinția Sa Mitropolitul Hilarion (Alfeyev) de Budapesta.

Potrivit noului document, ‘ideile exprimate în declarația Fiducia Supplicans reprezintă o abatere semnificativă de la învățătura morală creștină și necesită o analiză teologică’.

În timp ce ‘proclamă fidelitatea față de înțelegerea creștină a Tainei Căsătoriei și a practicii binecuvântărilor’, documentul catolic ‘postulează de fapt o abatere drastică de la această fidelitate’.

„În contextul proceselor care au loc în comunitatea creștină, acest document poate fi perceput ca un pas spre recunoașterea deplină de către Biserica Romano-Catolică a ‘uniunilor între persoane de același sex’ ca normă, ceea ce s-a întâmplat deja într-o serie de comunități protestante”, notează Comisia Sinodală.

„Toți credincioșii, inclusiv cei cu aspirații homosexuale, au nevoie de îngrijire pastorală. Cu toate acestea, această grijă pastorală nu trebuie să aibă ca scop legitimarea unui stil de viață păcătos, ci vindecarea sufletului celui care suferă”, se mai arată în documentul Bisericii Ortodoxe Ruse.

Documentul conclude:

„În ciuda faptului că declarația Fiducia Supplicans este un document intern al Bisericii Catolice, Biserica Ortodoxă Rusă consideră că este de datoria sa să răspundă la astfel de inovații radicale care resping normele divine revelate ale moralității creștine. Biserica, care, cu dragoste și condescendență maternă, acceptă fiecare păcătos în parte care îi cere binecuvântarea, nu poate binecuvânta ‘cuplurile de același sex’ sub nicio formă, deoarece acest lucru ar însemna consimțământul real al Bisericii pentru o uniune care este de natură păcătoasă.”

2 răspunsuri

Subscribe to comments with RSS.

  1. Felix said, on martie 29, 2024 at 6:43 pm

    Georgios Mantzaridis, profesor de teologie:

    Homosexualitatea sau homoerotismul este atracția erotică și relația persoanelor de același sex.

    Din punct de vedere teologic, homosexualitatea este caracterizată ca o relație nenaturală. Acest lucru contrazice direct planul creator al lui Dumnezeu, care a fost dezvaluit în Vechiul Testament și a fost reamintit fariseilor de catre Hristos spunând:

    „de la începutul făpturii, bărbat şi femeie i-a făcut Dumnezeu. De aceea va lăsa omul pe tatăl său şi pe mama sa şi se va lipi de femeia sa. Şi vor fi amândoi un trup” (Marcu 10, 6-8).

     Perpetuarea omului are loc prin conjuncția a două sexe diferite, în timp ce creația lui Dumnezeu nu implică nicicum un al treilea sex.

    Vechiul Testament critică puternic homosexualitatea și o descrie ca fiind o „urâciune” (Levitic 18:22). Conform învățăturii creștine, homosexualitatea este un păcat carnal grav, care contrazice natura umană, transformă relațiile de gen și dezonorează corpul uman. 

    Criticând relațiile homosexuale din lumea precreștină, Apostolul Pavel scrie: 

    „Asemenea şi bărbaţii lăsând rânduiala cea după fire a părţii femeieşti, s-au aprins în pofta lor unii pentru alţii, bărbaţi cu bărbaţi, săvârşind ruşinea şi luând cu ei răsplata cuvenită rătăcirii lor.”  (Romani 1:27-28).

     Și cu altă ocazie arată că rămânerea  persistenta în acest păcat îl exclude pe om din Împărăția lui Dumnezeu: 

    „Nu ştiţi, oare, că nedrepţii nu vor moşteni împărăţia lui Dumnezeu? Nu vă amăgiţi: Nici desfrânaţii, nici închinătorii la idoli, nici adulterii, nici malahienii, nici sodomiţii, nici furii, nici lacomii, nici beţivii, nici batjocoritorii, nici răpitorii nu vor moșteni împărăția lui Dumnezeu” (I Corinteni 6:9-10).

    Desigur, aici este de la sine înțeles că pocăința oferă întotdeauna posibilitatea mântuirii omului și moștenirea Împărăției lui Dumnezeu.

    Biserica nu impune lumii antropologia sau învățătura sa morală. 

    Fiecare ființă umană este inzestrata cu liberul arbitru. Oamenii au dreptul să-și aleagă modul de viață și să-și ghideze în mod responsabil atitudinea și comportamentul în cadrul societății în care trăiesc.

     În același timp, însă, nu trebuie să ignore principiile de bază ale dreptului natural firesc și să pretindă dreptul de a legitima și de a stabili o perversiune  sau un comportament moral deviant ca o modalitate instituționala a societății.

     La urma urmei, Biserica, care este în primul rând o instituție harismatica cu dimensiuni sociale și simbolice nu poate binecuvânta astfel de derapaje. 

    Și acest lucru este adevărat nu numai în țările care sunt guvernate prin monarhie, ci și în statele cu regimuri democratice și seculare.

    Din punct de vedere pur teologic, Biserica a respectat întotdeauna libertatea umană. 

    Dar, în același timp, nu poate ignora sau cu atât mai puțin aplauda aberațiile morale sau sociale.

    ***

    Atunci când homosexualitatea nu este percepută ca o slăbiciune sau o ciudățenie aberantă a anumitor persoane, ci este promovată ca un mod normal de viață și pretinde recunoaștere socială și juridică, apare o problemă foarte gravă, care afectează în mod crucial celula vitală a societății – familia. 

    Deformarea cauzată familiei de recunoașterea căsătoriilor homosexuale nu se limitează la structura sa externă, ci pătrunde în chintesenta sa cea mai intimă.

     „Căsătoria” homosexuală pulverizeaza adevăratul sens al căsătoriei!

     În plus, odată cu posibilitatea de a se adopta copii de catre o familie homosexuala, care este asigurată în prezent de aplicarea inseminarii artificiale, în ciuda interdicțiilor legale existente, conceptele fundamentale ale tatălui și mamei dispar!

    Astfel, maternitatea și paternitatea sunt atinse nu numai în sensul lor fizic, ci și în esenta lor arhetipala.

    Maternitatea ca principiu coeziv al familiei și paternitatea ca expresie reală și simbolică se prăbușesc, târând după ea orice elemente de unitate rămase. 

    Primele consecințe ale acestor situații sunt, desigur, resimțite de copiii familiilor homosexuale și nu numai de ei. 

    Impactul lor asupra vieții sociale și religioase este similar. 

    Aceste efecte au devenit recent mai pronunțate odată cu încheierea „căsătoriilor” homosexuale de către figuri importante din societate prin vizibilitatea lor publică pentru popor.

    Extras din cartea: 

    Georgios Mantzaridis, 

    „Morala creștină”. 

    Al doilea volum,

     Muntele Athos 2015,

     p. 393

    https://aktines.blogspot.com/2024/03/blog-post_480.html#more

    Apreciat de 1 persoană

  2. Felix said, on martie 29, 2024 at 7:51 pm

    (..)… problema se intinde mai departe până la Consiliul Mondial al „Bisericilor”, de fapt al Ereziilor, care, ca anticameră a panreligiei antihristului, aplaudă și promovează „fluiditatea de gen” androgina. 

    Nu este o coincidență faptul că în America majoritatea membrilor „bisericii” lui Satan sunt homosexuali.

    Pe 17 iunie 2018, la cea de-a 70-a aniversare a C M B (Ereziile),  Bartolomeu a participat și a fost unul dintre vorbitorii principali.

     Se poate vedea in inregistrarea video participarea lui Bartolomeu injositoare la ceremonia de deschidere prin parodierea „litiei” incepand de la minutul 0:53, unde un barbat in fusta  ține  in maini „Biblia”!!

    Το 2018 σε εκδήλωση του ΠΣΕ, παρόντως του Βαρθολομαίου, ένας ΑΝΔΡΑΣ ΜΕ ΦΟΥΣΤΑ προηγήθηκε στην «λιτανεία» παρωδία, κρατώντας την «Βίβλο» (βίντεο) | ΤΑΣ ΘΥΡΑΣ ΤΑΣ ΘΥΡΑΣ

    Apreciat de 1 persoană


Responsabilitatea juridică pentru conţinutul comentariilor dvs. vă revine în exclusivitate.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.