SACCSIV – blog ortodox

Asociaţiile LGBTQ propun ca toate substantivele de gen feminin sau masculin în limba română să aibă litera „X” la final: i-ar ajuta să se simtă mai bine în societate pe cei care nu se identifică nici cu genul feminin, nici cu cel masculin

Posted in Accept, HOMOSEXUALITATE, lesbiene by saccsiv on martie 18, 2024

Sursa: https://observatornews.ro/eveniment/asociatiile-lgbtq-vor-ca-toate-substantivele-de-gen-feminin-sau-masculin-sa-aiba-litera-x-la-final-un-exercitiu-de-empatie-567419.html

Internetul a luat foc după ce mai multe asociaţii LGBTQ vor să introducă în limba română substantive fără gen. Acestea ar fi formate prin adăugarea literei X la sfârşit – de exemplu colegX. Noile cuvinte i-ar ajuta să se simtă mai bine în societate pe cei care nu se identifică nici cu genul feminin, nici cu cel masculin. Lingviştii spun că modificarea este forţată, greşită şi dau exemplul altor ţări în care asemenea iniţiative au eşuat.

Asociaţia Accept, care sprijină comunitatea LGBT, a propus pe Facebook: toate substantivele de gen feminin sau masculin să devină neutre prin adăugarea literei X la sfârşitul cuvântului. A fost gaz pe focul social-media. Sute de reacţii pro şi contra au început să curgă instant.

„Putem folosi ceva care chiar să se potrivească cu limba noastră? X la finalul cuvintelor este cam greu de pronunţat”, „Vă urmăresc cu drag, dar cu asta aţi sărit calul”, „Chiar nu cred că incluziune şi diversitate înseamnă să mutilezi limba română”, sunt doar câteva dintre comentarii.

Andreea Milea, reporter Observator: Adăugarea literei X ar putea să modifice limba română pe criteriu de gen si să apară astfel variante neutre ale cuvintelor pe care astăzi le folosim cu forme de masculin şi feminin. O propunere care a fost special gândită pentru cei care se identifică în afara genurilor. 

Tinerii cred că s-ar simţi mai confortabil

Tinerii din comunitatea LGBT, care nu se identifică cu niciun gen, spun că transformarea în neutru a unui substantiv masculin sau feminin îi ajută să se simtă mai confortabil în pielea lor şi că nu ar mai simţi o presiune aşa mare asupra lor. Adina Dragomirescu, directoarea Institutului de Lingvistică, este categorică.

Adina Dragomirescu, directoarea Institutului de Lingvistică: Din punct de vedere lingvistic mi se pare o glumă pentru că nu putem schimba limba după cum vrea cineva sau altcineva. Nu ar avea cum să se impună în limbă pentru că nu e firească, nu e normală şi din punct de vedere fonetic nici nu e posibil să rosteşti aşa ceva. 

Cum ar suna „Luceafărul” astăzi

„A fost odată ca-n poveștix, 
A fost ca niciodată,
Din rudx mari împărătești,
O prea frumoasx fatx”. A fost odată ca în poveştix ar începe poemul Luceafărul, pe care Eminescu nu l-ar mai recunoaşte. În plus, X-ul cerut de LGBT nici nu ar rezolva problema comunităţii, crede doctorul în lingvistică Dan Ungureanu, care a studiat la Ecole Supérieure din Paris.

Dan Ungureanu, doctor în lingvistică: Este o problemă de natură socială. Simpla îndreptare a literelor cu acest „x” în scris nu rezolvă problema reală care este în societate. 

Tânăr: Adică dacă ei nu se simt ok cu cuvintele care deja există, limba ar trebui să evolueze cum evoluează şi societatea. E mai important să facem oamenii să se simtă bine decât să păstrăm nişte norme total arbitrare şi care au fost decise acum mult timp. 

Reporter: Ai accepta să te exprimi cu X la finalul unor cuvinte?

Tânăr: Sincer, nu ştiu, nu cred. 

Încercări similare au mai fost şi în alte ţări, dar multe au fost respinse în mod natural, spun lingviştii.

Alexandru Nicolae, cercetător la Institutul de Lingvistică: Este destul de cunoscut cazul francezei din Canada unde au fost tentative de a produce substantive şi pronume gender neutral care au eşuat pentru că limbile naturale au o structură destul de coerentă care se formează în istoria lor. 

Reacţia asociaţiei Accept: „Un exerciţiu de empatie”

Asociaţia Accept susţine că modificarea propusă nu obligă pe nimeni să îşi schimbe felul în care se exprimă, ci este doar un exerciţiu de empatie. „Există, după cum știți, identitatea nonbinară, care nu invalidează în niciun fel identitățile feminine și masculine, și care caută metode de a se exprima, la fel cum și societatea, la rândul ei, caută metode de a se raporta la ea. Articolul nu militează, nu obligă și nu forțează pe nimeni să își schimbe modul de exprimare, ci invită cititorii la un exercițiu de empatie”, a transmis Accept într-un răspuns Observator.

30 răspunsuri

Subscribe to comments with RSS.

  1. Felix said, on martie 18, 2024 at 6:01 am

    Islanda:
    Lavă vulcanică la poalele muntelui Grindavik – Partea sudică în stare de urgență…
    Orașul a fost evacuat, deoarece există temeri că lava îl va înghiți –
    Serviciul Meteorologic Norvegian, a declarat pentru postul public islandez că ar putea apărea gaze periculoase și mici explozii dacă lava ar intra în contact cu apa de mare.

    Iceland volcano erupts – YouTube

    Apreciază

  2. San said, on martie 18, 2024 at 6:41 am

    Și de ce ar trebui sa ne schimbam noi după ratacitii ăștia?!Dictatura minorităților,atomizarea societatii,..””….Vai, vai, cetatea cea mare, cum a ajuns o curva !”

    Apreciază

    • Ania said, on martie 18, 2024 at 2:49 pm

      Conform acestei exprimari cetatx cx mare cum a ajuns x curvx. Doamne, cum suna, e ingrozitor, e horror.
      Trebuie sa se schimbe si limba acuma dupa „pasarelele” unor nebuni ca sa fie ei multumiti? Noi cei normali suntem obligati sa ne supunem unor bolnavi psihic? Pai trimiteti nebunii la psihiatru sa ii ia asa frumusel in primire, sa ii sature.

      Apreciază

      • San said, on martie 18, 2024 at 6:10 pm

        E realitatea….Nu-mi aparține expresia.

        Apreciază

  3. Constantin Anghelache said, on martie 18, 2024 at 6:49 am

    Ăștia cred ca s-ar simti mai bine la balamuc!în loc sa schimbe limba română mai bine ar reveni cum i-a lăsat Dumnezeu!

    Apreciază

  4. geo said, on martie 18, 2024 at 7:37 am

    Li se da prea multa atentie…daca ar fi ignorati ar disparea…

    https://t.me/DanDiaconu/3765

    https://t.me/DanDiaconu/3766

    Apreciază

  5. geo said, on martie 18, 2024 at 7:40 am

    Ciudata ideea de a pune x la coada…nu de alta, dar si americanii folosesc acelasi x pentru noile generatii de avioane, submarine…

    Apreciază

  6. gheorghe said, on martie 18, 2024 at 7:44 am

    „Tinerii din comunitatea LGBT, care nu se identifică cu niciun gen” = bolnavii mintali care trebuie izolati, cum soarecii scot din grup bolnavii…

    Nu e diagnostic medical, psihiatric pentru bolnavii mintali?
    Nu e propaganda interzisa de legile existente?

    Cat mai stam si ii lasam sa toarne din latrina gurii lor peste noi?

    Apreciat de 1 persoană

  7. geo said, on martie 18, 2024 at 8:08 am

    https://www.israelshamir.net/English/Eng9.htm

    https://adamtooze.substack.com/p/chartbook-270-how-russia-makes-missiles

    https://www.gulf-insider.com/taiwan-confirms-presence-of-us-green-berets-on-islands-very-close-to-chinas-coast/

    https://uploads.disquscdn.com/images/9bcd8f32f2952940a9e0db78dafc1c44088cf979e7a8a17c660820652d7aa66f.jpg?w=800&h=354

    https://life.ru/p/1646347

    https://www.caitlinjohnst.one/p/genocidal-psychopaths-celebrate-international

    https://www.cbc.ca/radio/ideas/how-to-think-about-science-part-1-24-1.2953274

    Apreciază

  8. geo said, on martie 18, 2024 at 8:46 am

    https://www.incorectpolitic.com/marturie-cutremuratoare-propaganda-de-atrocitate-este-modul-in-care-am-castigat-razboiul/

    https://www.incorectpolitic.com/traiasca-democratia-autor-de-carti-arestat-in-elvetia/

    https://inpolitics.ro/mae-recunoaste-oficial-ungaria-sfideaza-romania-si-nu-da-socoteala_1860081727.html

    https://inpolitics.ro/intelligence-ul-american-avertizeaza-moscova-va-incerca-sa-influenteze-alegerile-din-sua_1860081721.html

    …si ei ce au incercat sa faca la alegerile din Rusia???

    https://inpolitics.ro/in-doi-ani-romania-a-importat-straini-cit-populatia-timisoarei-si-a-ploiestiului-la-un-loc_1860081672.html

    https://inpolitics.ro/deputat-psd-observatie-cheie-iohannis-a-informat-intii-strainii-si-abia-apoi-romanii_1860081677.html

    ÎN SFÂRȘIT, LOCUL 6 ÎN LUME!

    Statul român, prin intermediul gornetelor de propagandă oficială, încurajează din plin ideea ca cetățenii țării să lupte ca mercenari în Ucraina. În același timp, cu un cinism demn de triburile de canibali, ascunde faptul că mulți dintre cei plecați pe front se întorc acasă între patru scânduri.

    Când vine vorba de victime, spre deosebire de guvernul de la Budapesta, miniștrii noștri bagă capul în nisip până la umeri. Se tem ca nu cumva opinia publică să afle că pe front, în prima linie, este un pic mai dificil decât în studiourile de la A3-CNN. Iată ce pretinde Luminița Odobescu, ministrul de Externe care își bea cafeaua de dimineață cu Hillary Clinton: ”Ministerul Afacerilor Externe reamintește că partea rusă continuă să promoveze informații care, pe fond, fac parte din arsenalul războiului hibrid și al campaniei de dezinformare îndreptate împotriva statelor membre UE și NATO, inclusiv împotriva României”.

    Cu alte cuvinte, faptul că pe frontul din Ucraina au plecat 784 de mercenari din România, dintre care au mai rămas doar 435 (restul de 349 fiind lichidați) ar fi o mare minciună. Propagandă rusă.

    Să ne amintim că nu mai departe de luna februarie 2024, posturi de televiziune arondate guvernului (gen Digi24 sau A3-CNN) difuzau reportaje din Ucraina cu mercenari români care anunțau o ”posibilă catastrofă” în lipsa sprijinului cu muniție din partea Alianței NATO. Iată un titlu elocvent: ”Mărturia unui român care luptă în Ucraina: Simțim efectiv că există un colaps de suport și de sprijin. Se moare pe capete” (Digi24, 23 februarie 2024). Materialul de propagandă conține un interviu cu luptătorul ”Geto Tac”, comandantul grupului de luptă ”Getica”, format exclusiv din mercenari români și moldoveni. De remarcat că ”Getica” are pagină Facebook pentru racolarea de noi mercenari, cu peste 13.000 de aprecieri și o serie de ”analize” strategice. În paranteză fie spus, postările par a fi scrise mai degrabă dintr-un birou de la București, decât din tranșeele din Ucraina.

    ”Am văzut oameni făcuți bucăți, mi-am văzut colegi morți. Am avut momente grele, am avut dificultăți chiar și cu comandanții ucraineni, pentru că se ajunge la o tensiune și la discuții, până la urmă toată lumea e tensionată și moralul începe să scadă în perioada asta în care suntem acum, dar am supus la vot și nu vrea nimeni să meargă acasă”, povestește mercenarul Geto Tac, în materialul apărut pe site-ul Digi24. Doar că d-na ministru Odobescu, din fotoliul dumneaei de la Palatul Victoria, nu-i vede pe românii morți în Ucraina. Și nici nu schițează vreun gest pentru a-i descuraja pe unii exaltați, care ar putea confunda prima linie a frontului cu jocurile de pe Playstation.

    Dimpotrivă, ministrul Odobescu lasă de înțeles că-i OK ca românii să moară în Ucraina, în semn de ”sacrificiu pentru țară și pentru viitorul copiilor noștri” (după cum pretinde, la limita dintre stupizenie și ignoranță, mercenarul Geto Tac) sau în ideea ”apărării ordinii internaționale bazată pe reguli” (după cum zic Joe Biden și asociații).

    Potrivit clasamentului furnizat de Kremlin, suntem pe locul 6 în lume ca număr de mercenari care luptă în armata lui Zelensky. Iată că România se distinge în sfârșit la nivel global, chiar dacă doar la capitolul ”căzuți la datorie” în numele unei elite cinice, mincinoase și de-a dreptul criminale.

    Bineînțeles, ministrul Odobescu și-a făcut deja un plan în eventualitatea în care România ”nu va exclude trimiterea de trupe în Ucraina”, după cum se pronunță din ce în ce mai multe țări. Cel mai probabil, respectivul plan îi include pe soțul domniei sale și pe cei doi copii.

    https://t.me/onciu/5913

    ”Nu excludem trimiterea de trupe în Ucraina”, afirmă și premierul finlandez. Cu alte cuvinte, nu excludem WWIII (aka un conflict nuclear).

    Oamenii ăștia psihopați vorbesc de parcă ar fi conectați la o variantă mai avansată de Inteligență Artificială, care a decis să scape de noi.

    https://t.me/onciu/5912

    Apreciază

    • Max said, on martie 19, 2024 at 6:32 am

      Cum de are rusul date atât de exacte privind numărul mercenarilor angajați în Ucraina?!Doar nu i-o fi angajat prin Biroul lor de recrutare…Sau mai știi?!

      Apreciază

  9. Sorin said, on martie 18, 2024 at 8:47 am

    Observ ca cei care s-au aruncat sa-si dea cu parerea despre ca e bine sau nu sa foloseasca sau nu schimbarea unor cuvinte au uitat, sau mintea lor slaba si usor clatita dupa spalare nu sesizeaza despre ce abominatiune este vorba de fapt.Deci nu este important faptul in sine ca niste bolnavi mintali,putini de altfel in comparatie cu majoritatea,vor sa impuna majoritatii boala lor mintala ca sa fie ei mai confortabili si marea majoritate sa fie inconfortabila ,ci este important sa nu ne stricam limba de fapt.Si ne mai miram de ce Dumnezeu pare ca si-a cam intors fata de la noi.

    Apreciază

  10. Cosmin said, on martie 18, 2024 at 9:15 am

    Pareri despre personaj .
    Multumesc !

    Apreciază

  11. Antonius said, on martie 18, 2024 at 10:22 am

    Dezvoltatorul IULIUS va implementa conceptul „orasului de 15 minute” in orasul Constanta

    „Investiția companiei, estimată la peste 800 milioane de euro, va fi dezvoltată după conceptul de „oraș de 15 minute”. Demersul va integra o grădină botanică și parc cu funcțiuni de relaxare, sport și entertainment în aer liber, dar și o componentă de birouri, astfel încât să se creeze oportunități investiționale, să susțină retenția tinerelor talente locale și dezvoltarea centrului universitar. Va fi și o destinație pentru shopping și recreere, cu noi concepte de retail și entertainment, fresh market cu producători și antreprenori locali, restaurante, bistrouri și cafenele tematice, dar și funcțiuni culturale și de divertisment, care să asigure posibilități de petrecere a timpului liber într-o manieră calitativă tot timpul anului.”

    https://www.ct100.ro/iulius-isi-continua-planul-investitional-prin-proiecte-care-sustin-viitorul-oraselor-din-romania-urmatoarea-destinatie-constanta/

    Apreciază

  12. scortisoara said, on martie 18, 2024 at 1:51 pm

    Cum adica disparute ? E mana SRI ? Imi lipsesc articolele lui Deveghe…. dar nu alea cu injuraturi . :)))

    https://www.activenews.ro/prima-pagina/Problemele-ActiveNews-20.000-de-articole-disparute.-Tinta-Covid-188189

    Apreciază

  13. Apa trece, pietrele rămân said, on martie 18, 2024 at 2:01 pm

    De ce contează așa de mult ce au sau ce nu au între picioare unii? Hristos vorbea despre talanți, nu despre așa ceva…

    Apreciază

  14. madeleineopt@yahoo.com said, on martie 18, 2024 at 2:01 pm

    Este timpul ca biserica sa intervină și sa ii pună la punct pe acești oamemi fără rușine, care fac din păcatul lor o virtute și vor manjasca cu noroiul acestui păcat pana și limba acestei tari. Sa nu uite acești neobrăzat ca locuiesc într-o tara creștină, iar regulile și legile se dau în aceasta tara pentru crestimi. Dacă nu le convin legile, limba, obiceiurile românești sa plece de aici.

    Apreciază

  15. scortisoara said, on martie 18, 2024 at 2:03 pm

    Apreciază

  16. Oarecare said, on martie 18, 2024 at 3:44 pm

    Un „coleg” poate fi atât bărbat, cât și femeie. Cu ce ajută prostia „colegx”?

    Apreciază

  17. scorțișoară said, on martie 18, 2024 at 3:58 pm

    https://www.facebook.com/share/v/BoectD5Ws7EUspiW/

    Apreciază

  18. […] Asociaţiile LGBTQ propun ca toate substantivele de gen feminin sau masculin în limba română să … […]

    Apreciază


Responsabilitatea juridică pentru conţinutul comentariilor dvs. vă revine în exclusivitate.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.