SACCSIV – blog ortodox

Cu INDARJIRE spre SEMNUL FIAREI: Din 1 noiembrie 2023 limitarea platilor cash

Adevarul: De miercuri se limitează plata cash la comercianți. Care este valoarea maximă admisă

Miercuri, 1 noiembrie, intră în vigoare o parte din noile măsuri fiscale, printre care și limitarea plăților cash la comercianți.

Concret, de la 1 noiembrie, se poate încasa cash în limita unui plafon zilnic de 1.000 lei de la o persoană juridică.

Potrivit proiectului mai sunt interzise încasările fragmentate în numerar de la beneficiari pentru facturile a căror valoare este mai mare de 1.000 lei și, respectiv, de 2.000 lei, în cazul magazinelor de tipul cash and carry, precum și fragmentarea facturilor pentru o livrare de bunuri sau o prestare de servicii a căror valoare este mai mare de 1.000 lei, respectiv de 2.000 lei.

De asemenea, sunt interzise plățile fragmentate în numerar către furnizorii de bunuri și servicii pentru facturile a căror valoare este mai mare de 1.000 lei și, respectiv, de 2.000 lei, către magazinele de tipul cash and carry.

Se pot face încasări și plăți cash între o persoană juridică și o persoana fizică în plafonul zilnic de 5.000 lei către/de la o persoană.

Sumele în numerar aflate în casieria persoanelor juridice nu pot depăşi, la sfârşitul fiecărei zile, plafonul de 50.000 lei.

Dacă nu se respecta plafoanele de mai sus se aplica amendă de 25% din suma încasată/plătită, respectiv deținută în casierie, care depășește plafonul.

Se pot face încasări și plăți între 2 persoane fizice în limita unui plafon zilnic de 10.000 lei.

Micii comercianți spun că măsura va fi dificil de aplicat

Limitarea plăților cash pentru persoanele fizice va fi extrem de dificil de aplicat, în condițiile în care 40% din populație, inclusiv oficiali guvernamentali, nu dețin carduri bancare.

Conform datelor oficiale, majoritatea pensionarilor își primesc pensia direct de la poștaș, o bună parte dintre salariați merge la casierie pentru a-și ridica salariul, o situație similară fiind întâlnită chiar și în rândul politicienilor, care preferă să ia banii în plic de la casieria instituției publice la care sunt angajați.

În plus, surse din piață spun că în România există nu mai puțin de 13.260 de mici comercianți în mediul rural, care au câte două-trei magazine în sate în care majoritatea veniturilor provin din agricultură și sunt cash.

Un alt motiv care va face extrem de dificil de aplicat limitarea plăților cash este legat de comisioanele percepute de bănci pentru folosirea POS-urilor, care diminuează substanțial încasările din vânzări ale comercianților de la sate.

„Noi suntem undeva la 80.000 de firme și reprezentăm cam 35 % din piață.

Foarte multe firme, sunt vreo 13.260 de sate, care au câte două-trei magazine mici, sate în care nu există bancomate și noi nu vorbim de bancomatele regulare, adică să nu ne înțelegem greșit. Noi putem să depunem banii doar la anumite bancomate, MFM-uri, se cheamă, multifuncționale, pentru că, așa cum știe toată lumea, băncile refuză să mai lucreze cu numerar, de mai mulți ani. Și atunci, nu ne mai primesc la ghișeu, au și desființat ghișeele de cash și ne trimit, bineînțeles, la MFM-urile astea care sunt mai puține decât bancomatele. Sunt niște bancomate care primesc și bancnote. Imaginați-vă ce cozi ar trebui să facem noi, comercianții, să depunem în fiecare zi sau la două zile banii la MFM-urile astea. Asta e prima prima chestie, depunerea, unde depunem banii”, a declarat la Feliciu Paraschiv, vicepreședintele ANCMMR (Asociația Națională a Comercianților Mici și Mijlocii din România).

Acesta a amintit că sunt și alte probleme, pentru că nu toți comercianții au POS-uri și este bine cunoscut faptul că la țară semnalul de la internet este slab și chiar deloc în anumite zone.

Nu toți comercianții au legătură la internet suficient de bună și semnal suficient de bun ca să accepte un POS, adică POS-ul să funcționeze. Plățile astea cu numerar odată blocate, ei vor trebui să meargă cu mai puțini bani, să zicem cu 2.000 RON, să-și cumpere cu cash de la un cash and carry sau de la un depozit, restul vor trebui să-i plătească pe un card.

Cardurile operate de companii au comisioane de până la 3 % față de cardurile operate de persoane fizice. Mai exact, un card de persoană fizică are un comision de 0.5%, 0.7%, 0.8% până în 1%. Același card, aceeași bucățică de plastic, dar operată pe o firmă, se duce cu un comision până la 3%. Imaginați-vă că un pachet de țigări are un adaos maxim plafonat de 3.5 %, în momentul în care comerciantul și-a cumpărat țigări pentru magazin și a tras cardul acela, 3 % din cei 3.5 % adaos comercial au zburat și a mai rămas cu 0,5%”, a explicat Paraschiv.

 

Comentariu saccsiv:

Iata si comentariul lui John Doe la articolul de pe Adevarul:

„Nu poti, n-ai card, nu cumperi. Poate te lamuresti ca trebuie sa ai.”

Cam asta este gandirea multora…

Din pacate, asta cu cash-ul e la pachet cu aia cu cartea de identitate a cetateanului si eliminarea pasapoartelor temporare pe motive religiose. De fapt, in felul acesta, se mai face un pas decisiv spre semnul fiarei, despre care foarte clar citim in Sfanta Scriptura:

Şi ea îi sileşte pe toţi, pe cei mici şi pe cei mari, şi pe cei bogaţi şi pe cei săraci, şi pe cei slobozi şi pe cei robi, ca să-şi pună semn pe mâna lor cea dreaptă sau pe frunte.

Încât nimeni să nu poată cumpăra sau vinde, decât numai cel ce are semnul, adică numele fiarei, sau numărul numelui fiarei.

Aici este înţelepciunea. Cine are pricepere să socotească numărul fiarei; căci este număr de om. Şi numărul ei este şase sute şaizeci şi şase.

Cititi va rog si:

Poate ultima ispita a diavolului: da, vine sfarsitul lumii, dar nu prea curand

 

23 răspunsuri

Subscribe to comments with RSS.

  1. Apa trece, pietrele rămân said, on octombrie 30, 2023 at 4:14 pm

    Limitarea plăților în numerar reprezintă o mare provocare pentru creștinii care înțeleg că libertatea le este grav amenințată, iar în calea mântuirii lor apar din ce în ce mai multe obstacole.

    Dușmanul mântuirii noastre urmărește desacralizarea lumii prin orice mijloace, fapt care nu trebuie să ne sperie, ci doar să ne sporească vigilența. În dorința lui de a-i război pe toți creștinii care doresc un crâmpei de Rai, el aduce provocări peste provocări de toate felurile. Când nu reușește nimic prin patimile trupului, caută să ne războiască prin patimile sufletului: ,,neevlavia, credinţa strâmbă sau toată erezia, blasfemia, iuţimea, mânia, amărăciunea, înfurierea năpraznică, ura de oameni, pomenirea răului, vorbirea de rău, osândirea, întristarea fără temei, frica, laşitatea, cearta, rivalitatea, pizma, slava deşartă, mândria, făţărnicia, minciuna, necredinţa, zgârcenia, iubirea de materie, împătimirea, afecţiunea pentru cele pământeşti, trândăvia, micimea de suflet, nemulţumirea, cârtirea, înfumurarea, părerea de sine, trufia, îngâmfarea, iubirea de stăpânire, dorinţa de a plăcea oamenilor, viclenia, neruşinarea, nesimţirea, linguşirea, înşelăciunea, ironia, duplicitatea, învoirea cu păcatele părţii pătimaşe şi gândirea deasă la ele, rătăcirea gândurilor, iubirea de sine, care este maica şi rădăcina tuturor relelor, iubirea de argint, reaua nărăvire şi răutatea”. (https://doxologia.ro/care-sunt-patimile-sufletesti-trupesti-sfantul-ioan-damaschin)

    Fiecare dintre aceste patimi sufletești poate determina modul în care acționăm în situații concrete de viață cu toții. Omul preocupat de mântuire își caută repere în atât Biblie și în Scrierile Sfinților Părinți, cât și în cultură pentru a se desăvârși. De aceea, necuratul duce o luptă acerbă pentru a ne vicia reperele acolo unde i se permite.
    Omul simplu își avea legile sale nescrise după care se conducea, oglindite în proverbe, zicători, snoave și chiar legende și basme în care toate patimile erau puse la colț în vederea eliminării acestora. Fără o luptă cu toate patimile, nu este posibilă mântuirea. Acum necuratul caută să ne vicieze cultura și să-i înșele chiar și pe cei aleși prin bulversarea tuturor valorilor. Dumnezeu, însă, a rămas Același, iar poruncile Lui – de asemenea! Nu există loc pentru modă în relația dintre om și Dumnezeu. Păcatul de orice fel este păcat, indiferent cine îl face. De aceea, cei care își doresc mântuirea au datoria de a face o mare selecție între valorile pe care le acceptă și cele pe care le resping știind că: ,,Toate îmi sunt îngăduite, dar nu toate îmi sunt de folos.” (Pavel , 6, 12)
    Oricâtă nedreptate și oricâte păcate am vedea în jurul nostru, noi vom răspunde tot de propriile păcate. Și chiar și de ale celor pe care i-am smintit prin exemplul personal greșit ori prin ceea ce am scris ori am vorbit. Și chiar și pentru că am tăcut când nu trebuia! O mamă, de exemplu, prin tăcere, poate încuraja un păcat…

    Cuvintele Sfântului Apostol Pavel sunt înfricoșătoare pentru toți păcătoșii:
    ,,Nu ştiţi, oare, că nedrepţii nu vor moşteni împărăţia lui Dumnezeu? Nu vă amăgiţi: Nici desfrânaţii, nici închinătorii la idoli, nici adulterii, nici malahienii, nici sodomiţii, nici furii, nici lacomii, nici beţivii, nici batjocoritorii, nici răpitorii nu vor moşteni împărăţia lui Dumnezeu.” (Pavel 6, 9-10)
    Toate păcatele atrag mânia lui Dumnezeu, căderea pe toate planurile:
    ,,Şi un al doilea înger a venit, zicând: ,,A căzut, a căzut Babilonul, cetatea cea mare, care a adăpat toate neamurile din vinul furiei desfrânării sale.” (Apocalipsa, 14, 8)

    Un alt cuvânt care se cere respectat de către creștini și nu interpretat în mod corect politic este următorul:
    ,,Şi i s-a dat ei să insufle duh chipului fiarei, ca chipul fiarei să şi grăiască şi să omoare pe toţi câţi nu se vor închina chipului fiarei. Şi ea îi sileşte pe toţi, pe cei mici şi pe cei mari, şi pe cei bogaţi şi pe cei săraci, şi pe cei slobozi şi pe cei robi, ca să-şi pună semn pe mâna lor cea dreaptă sau pe frunte. Încât nimeni să nu poată cumpăra sau vinde, decât numai cel ce are semnul, adică numele fiarei, sau numărul numelui fiarei. Aici este înţelepciunea. Cine are pricepere să socotească numărul fiarei; căci este număr de om. Şi numărul ei este şase sute şaizeci şi şase.” ( Apocalipsa, 13, 15-18)

    Nerespectarea acestui cuvânt al Apocalipsei are consecințe foarte grave:
    Şi al treilea înger a venit după ei, strigând cu glas puternic: Cine se închină fiarei şi chipului ei şi primeşte semnul ei pe fruntea lui, sau pe mâna lui, va bea şi el din vinul aprinderii lui Dumnezeu, turnat neamestecat, în potirul mâniei Sale, şi se va chinui în foc şi în pucioasă, înaintea sfinţilor îngeri şi înaintea Mielului. Şi fumul chinului lor se suie în vecii vecilor. Şi nu au odihnă nici ziua nici noaptea cei ce se închină fiarei şi chipului ei şi oricine primeşte semnul numelui ei. Aici este răbdarea sfinţilor, care păzesc poruncile lui Dumnezeu şi credinţa lui Iisus. (Apocalipsa, 14, 9-12)

    Se lucrează cu multă viclenie, dar cine este în mod direct interesat de mântuire tot poate găsi informații competente despre modul în care ne putem pierde mântuirea, chiar dacă luptăm cu patimile sufletești și trupești, în cazul în care acceptăm pecetluirea cu semnul fiarei pe mână sau pe frunte pentru avantaje materiale. Un exemplu ar fi cartea: https://www.slideshare.net/oanciu/mircea-vlad-apocalipsa-13-sfarsitul-libertatii-umane. De aceea vremurile în care oamenii vor fi lipsiți de numerar și cu documente electronice care pot fi citite de la distanță și care nu știm exact ce informații despre noi conțin trebuie privite cu îngrijorare firească. Asocierea oricărui ,,număr de om” cu un cod bazat pe 666 în locul numelui de Botez nu trebuie acceptată nici în documente, nici pe corpurile noastre.

    Dumnezeu să ne ajute să facem voia Sa!

    Apreciază

  2. geo said, on octombrie 30, 2023 at 5:41 pm

    https://m.activenews.ro/opinii/Florin-Antohi-Cileacu-fetita-nu-nu-esti-profesionista.-Esti-doar-o-vuvuzea-Digi-185313

    Pornind de la aceasta postare telespectatorii dar si cei injectati, pot da în judecată televiziunile si producătorii de vaccinuri pentru înșelăciune?

    Apreciază

  3. Cosmin said, on octombrie 30, 2023 at 5:51 pm

    Foarte interesant cum gandesc oamenii: niciunul din cei intervievati in articol nu pune problema opunerii acestei aberatii. Dimpotriva, toti scot in evidenta ce impasuri sunt pentru a se conforma.

    Poporul nu a cerut asa ceva, e o chestie impusa. De aceea trebuie ca lumea sa nu se supuna civic.

    Apreciază

  4. Un roman said, on octombrie 30, 2023 at 6:15 pm

    Marionetele tradatoare mai strang surubul/ latzul. In spatele etatismului (mai grav ca in comunism) sunt interesele stapanitorilor acestui veac… Citeam prin anii ’80, „in diagonala”, in almanahul „Scanteia” – care oricum imi repugna – ca averea si capitalul Suediei erau concentrate in mainile a 16 familii!! Eram copil, dar am retinut detaliul. La noi, statul anonim detinea totul, sub masca poporului… Actual, comparativ, pe vlogurile de calatorie de pe youtube, poti vedea cum traiesc unii asiatici (India, Pakistan, Bangladesh)
    link: https://www.youtube.com/watch?v=jxO1wipNfFs
    fara rigori inutile – comert liber, servicii libere (ex: tuns pe strada), iar alti asiatici – chinezii – au planuri economice centralizate, cu efect concret, vizibil.
    Rusia, la prima impresie, isi ajuta cetatenii-
    link: https://www.youtube.com/watch?v=-WIkAgLvDjY
    In schimb, tot spatiul occidental e conceput pe rapt si minciuna… „Lumea libera” (a occidentului) inseamna sclavie moderna, in care, pentru a fi fericit, trebuie sa nu ai nimic al tau, pentru a nu fi independent… Sper sa ma insel….
    Un link, despre alta „lume libera” (posibil alta utopie): https://ioncoja.ro/propunerile-chinei/

    Apreciază

  5. dante said, on octombrie 30, 2023 at 7:16 pm

    Biserica ce zice, ca e tacere crunta la patriarhie? Oare acesti episcopi nu au auzit de semnul fiarei si de vremurile din urma, pe cine slujesc ei de nu sufla o vorba? In fond sintem o tara ortodoxa, pupatoare de sfinte moaste ( dupa cum s-a vazut) iar acest act este un atac direct la credinta acestui neam. Cernerea e din ce in ce mai fina si examenul din ce in ce mai greu. Sa ne ajute Bunul Dumnezeu sa trecem peste aceste incercari si sa ne rugam la sfintii nostri, mai ales cei din puscariile comuniste,cei care au cunoscut iadul pe pamint, sa ne ajute.

    Apreciază

    • Florin said, on octombrie 31, 2023 at 12:44 pm

      dante biserica va tace pentru ca ei considera ca mai este mult pana la sfarsitul lumii, sustin faptul ca nu s-a propovaduit evanghelia lumi intregi, exemplu IPS Teodosie, iar multi ierarhi preoti mireni considera ca pecetluirea se va face cu buna stinta, persoana luand la cunostinta ca trebuie sa se lepede mai intai de Hristos, ei nu considera ca pecetluirea se va face cu viclenie ,,ca să amăgească, de va fi cu putinţă, şi pe cei aleşi.
      In pangarele manastirilor arhiepiscopiei Sucevei deja cartile care vin de obicei cu semnul fiarei din fabrica au mai aplicat ei unul cu denumirea arhiepiscopiei Sucevei. Suparat pe situatie am intrebat maicuta de la pangar, cand o sa primeasca si cititoare de semnul fiarei. Din pacate ascultarea fata de tradatori Lui Hristos face ravagi in manastiri.

      Apreciază

  6. acelas said, on octombrie 30, 2023 at 8:16 pm

    https://t.me/wwwAurelianRO/15990

    Apreciază

    • Anonim said, on octombrie 31, 2023 at 8:18 am

      Foarte importanta postarea:

      „Din 24 oct 2023 timp de 10 zile proiectul de lege prin care s-ar vrea anularea dreptului de a refuza pașapoartele biometrice din considerente de conștiință este in perioada de ”transparenta decizionala”. Daca nu sunteti de acord cu aceasta propunere va puteti exprima opiniile la adresa de email
      dgj_transparenta@mai.gov.ro

      Apreciază

  7. Ion said, on octombrie 30, 2023 at 9:35 pm

    Eu cred că este timpul să formăm o comunitate (cum e comunitatea Amish de exemplu din America) cu oameni care nu doresc să intre în acest joc diabolic de înrobire. Dacă ne strângem câteva sute, poate mii, să solicităm guvernului să ne ofere o zonă părăsită (chiar un sat părăsit, sunt destule) unde să trăim muncind pământul și crescând animale domestice fără contact cu „civilizația”. Aceste legi mă exclud pur și simplu din societatea existenta și nu văd altă metodă de supraviețuire.

    Apreciază

    • Nicusor said, on octombrie 31, 2023 at 11:42 am

      Pai asta wste si ideea, sa nu ai unde sa scapi…ce sa faca guvernul? Sa iti dea o casa in sat parasit? Pamant? A trecut vremea legatului de glie… A venit vremea legatului prin comoditate, lene, patimi, plati cu telefonul, on line, etc….asta iti da guvernul acum ca doar te vrea cuminte si supus, necartitor. Pai daca iti da posibilitatea sa stai izolat sa lucrezi pamantul devii independent intr-o mare masura si asta nu e bine pt ei. Dar sa presupunem ca e posibil…vezi azi oameni sau tineri sa faca asa ceva?
      Il pui pe unu sa dea cu sapa intre sirurile de porumb te trezesti ca lasa gozul si taie porumbul. Sau vezi pe vreunul sa se scoale la 5 dimineata sa rânească la vaci sau porci?
      Astia in 30 de ani au rupt legatura omului cu pamantul de numa numa. S-au pierdut de la o generatie la alta o gramada de cunostiinte despre cum muncesti pamantul si cum sa cresti animalele. In rest, sanatate!

      Apreciat de 1 persoană

      • Dr. Badass said, on noiembrie 1, 2023 at 12:02 am

        Tu ești, robotul Ion? Pardon, Inteligența Sclipitoare (artificială) Ion?Cineva a ajuns să se împiedice de prelungitor și ai ajuns să pornești după un reset și să debitezi ” erorile de program”?
        Auzi la el, ” să solicităm guvernului”.
        Adică aceia care au de urmat indicațiile pentru reducerea amprentei de carbon să ia ” de capul lor” hotărâri?
        Ai uitat binefacerile comunismului, cu ” taberele de muncă” și ” coborâm în mină, să dăm țării lumină”?
        Pentru tine sigur se găsește un lagăr confortabil la Periprava să tai stuf până o să-ți reduci amprenta de carbon la zero.
        Dacă vrei să te retragi la țară, nu te oprește nimeni. Însă mulți nu vor să facă pasul spre ” sălbăticie ” pentru că nu se pot despărți de confortul din oraș pentru un trai care implică multă muncă fizică brută și alte greutăți. Nu sunt conștienți și nu vor să abandoneze ” spitalul care este aproape și școala aia bună la care trebuie trimis copilul să învețe „.
        Sunt multe de spus, dar trebuie să le cauți și să înveți singur.
        Poate aici găsești câteva raspunsuri:
        https://chiazna.ro/2023/10/sfaturi-despre-inflatie/

        Apreciază

  8. Ema said, on octombrie 30, 2023 at 11:06 pm

    ROexit.

    Apreciază

  9. […] Cu INDARJIRE spre SEMNUL FIAREI: Din 1 noiembrie 2023 limitarea platilor cash […]

    Apreciază


Responsabilitatea juridică pentru conţinutul comentariilor dvs. vă revine în exclusivitate.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.