SACCSIV – blog ortodox

Împotriva cerealelor: fermierii polonezi afectați de importurile din Ucraina

Posted in cereale modificate genetic, Polonia, Ucraina by saccsiv on august 4, 2023

msm: Against the grain: Polish farmers hurt by Ukrainian imports

Împotriva cerealelor: fermierii polonezi afectați de importurile din Ucraina

De Jo Harper (în Varșovia), 04 August 2023, msn.com

Fermierii polonezi sunt îngrijorați de faptul că cerealele ucrainene inundă piața și afectează producția internă. Guvernul spune că ar lua în considerare extinderea embargoului asupra importurilor de cereale ucrainene.

Războiul Rusiei împotriva Ucrainei a perturbat producția și transporturile de cereale / © Efrem Lukatsky /AP/picture alliance

„Încă mai vedem la televizor niște lăudăroșenii stupide”, spune agricultorul polonez Andrzej Waszczuk, aluzie la liderul partidului de guvernământ Lege și Justiție (PiS), Jaroslaw Kaczynski, care a promis că prețul de achiziție a grâului va fi de 1.300 de zloți (280 de euro, 300 de dolari) pe tonă, că importurile din Ucraina vor fi suspendate și că vor fi făcute achiziții de intervenție.

„Însă diavolul stă în detalii și nimeni nu spune nimic despre detalii. Nu ne vom lăsa păcăliți de astfel de jocuri. Așteptăm soluții specifice care să fie resimțite de noi. Atâta timp cât nu există semne concrete, tangibile și vizibile de îmbunătățire pe piață, vom protesta”, a declarat Waszczuk.

Fermierii din Polonia sunt îngrijorați de faptul că cerealele ucrainene destinate Orientului Mijlociu și Africii s-ar putea scurge pe piața internă și ar putea scădea prețurile în cea mai săracă regiune a Poloniei, odată ce interdicția va fi ridicată în septembrie.

„Situația în care cerealele ucrainene intră în Polonia cauzează provocări semnificative pentru fermierii noștri care trebuie să concureze cu produsele agricole importate din străinătate”, a declarat Wiktor Szmulewicz, președintele Consiliului Național al Camerelor Agricole.

Concurând cu produse agricole, care sunt produse în conformitate cu standarde și costuri diferite de cele aplicabile în Uniunea Europeană, se creează condiții de concurență inegale pentru fermierii polonezi, adaugă Szmulewicz.

Proprietarul unui punct de achiziție de lângă Hrubieszow, care a dorit să-și păstreze anonimatul, spune că a trebuit să plătească fermierilor până la 1.600 de zloți pe tonă anul trecut și că, la scurt timp după recoltă, prețurile cerealelor au început să scadă rapid, cu până la 50%.

Fermierii polonezi sunt îngrijorați de faptul că cerealele ucrainene afectează piețele lor și au organizat proteste / © Attila Husejnow/SOPA/picture alliance

Atunci au început protestele. Wieslaw Gryn, un alt fermier polonez, a înființat Asociația Satul Înșelat ca răspuns și spune că protestele vor reîncepe după recoltă.

Jan Bieniasz, directorul general al unei cooperative de fermieri din satul Laka, spune că aproximativ 80% din grânele care au ieșit din Ucraina în 2022 au trecut prin Polonia – iar o mare parte dintre acestea ‘se scurgeau pe piețele locale, ceea ce a dus la scăderea prețurilor’. Cerealele ucrainene la graniță erau cu 20% mai ieftine decât cele poloneze, a adăugat acesta.

Partidul Popular Polonez (PSL) spune că aproximativ o treime din grânele ucrainene se scurg în Polonia, deși acest lucru este contestat.

Unii susțin că acestea sunt zvonuri lansate ca parte a războiului hibrid al Rusiei, pentru a crea o ruptură între polonezi și ucraineni.

Sindicatul fermierilor AgroUnia spune, de exemplu, că ‘oligarhii ucraineni și fondurile de investiții internaționale, care au investit sume uriașe de bani în producția de alimente în Ucraina, vor beneficia de pe urma situației actuale’.

Postul de știri Wirtualna Polska a investigat care companii poloneze au cumpărat cereale ucrainene mai ieftine în 2022 și apoi le-au vândut pe piața poloneză la un preț mai mare. Constatările lor au arătat că mai mulți dintre cei mai mari cumpărători ar fi avut legături cu politicieni de profil înalt din PiS.

Guvernul a promis că va publica propria listă a companiilor care au cumpărat cereale ucrainene mai ieftine, dar încă nu a făcut acest lucru.

La Varșovia se vorbește dur

În contextul în care alegerile parlamentare vor avea loc la sfârșitul acestui an și în care resentimentele tot mai mari față de costurile rolului Poloniei în efortul de război din Ucraina sunt exploatate de partidul de extremă dreapta Confederația – care acum se bucură de 12-13% în sondaje – guvernul condus de PiS se confruntă cu o dilemă.

Polonia a declarat că nu va relua importurile de cereale din Ucraina după 15 septembrie, când se va ridica interdicția la nivelul UE.

Alte patru țări din UE – România, Bulgaria, Slovacia și Ungaria – au cerut, de asemenea, ca UE să prelungească interdicția privind vânzările interne de produse cerealiere ucrainene până la sfârșitul anului, dar au declarat că sunt deschise la continuarea tranzitului de cereale ucrainene pe teritoriile lor.

Conflictul cu Kievul

Ucraina dorește ca UE să mențină deschise coridoarele de cereale care îi permit să își exporte cerealele pe cale terestră prin Polonia și alte state membre din estul UE, în timp ce ruta din Marea Neagră este închisă.

Franța, Germania și Spania susțin poziția Ucrainei, afirmând că restricțiile comerciale subminează integritatea pieței interne a blocului – și eforturile acestuia de a sprijini Ucraina. Ministrul german al agriculturii, Cem Özdemir, a declarat că singurul jucător care beneficiază de pe urma acțiunilor Poloniei este Rusia, care încearcă să elimine Ucraina de pe piața mondială a cerealelor.

Extinderea interdicției acum ar putea submina exporturile ucrainene și ar putea stimula exporturile de cereale rusești, în special într-o perioadă în care Rusia oferă cereale gratuite unor țări africane.

Ucraina trebuie să exporte cereale

Se preconiza că recolta de cereale din acest an în Ucraina va scădea cu doar 10% față de anul trecut, ajungând la aproximativ 60 de milioane de tone. Cu toate acestea, retragerea Rusiei din acordul privind cerealele de luna trecută și atacurile ulterioare cu rachete asupra depozitelor de cereale, inclusiv în portul Cernomorsk, unde au fost distruse aproximativ 60.000 de tone de cereale, au redus oferta și au crescut prețurile.

Oleg Pendzin, directorul executiv al Clubului de discuții economice din Kiev, consideră că aceste evenimente nu vor avea un impact semnificativ asupra prețurilor la cereale în interiorul Ucrainei. Unul dintre motive, spune el, este că populația țării a scăzut ca urmare a exodului mare de persoane care au fugit din Ucraina, reducând astfel cererea de cereale pe piața internă.

Populația Ucrainei are 40 de milioane de locuitori, asta înseamnă că sunt necesare aproximativ 18 milioane de tone pentru ca țara să fie complet autosuficientă în ceea ce privește producția de cereale, spune acesta. Aproximativ opt milioane de persoane au părăsit până în prezent Ucraina, ceea ce înseamnă că volumul consumului intern de cereale a scăzut la 13-14 milioane de tone, a declarat Pendzin pentru Radio Ucraina.

Se crede că surplusul de cereale al Ucrainei se situează în jurul a 45 de milioane de tone – mai mult decât producția anuală totală de cereale a Poloniei.

Acest lucru înseamnă că Ucraina trebuie să exporte cea mai mare parte a cerealelor sale. Întrebarea este unde și cum să ducă grâul la consumatori dacă Marea Neagră este blocată, iar țările din Europa Centrală și de Est doresc să interzică exporturile prin țările lor.

https://www.msn.com/en-xl/video/news/how-the-war-effects-ukraine%E2%80%99s-wheat-exports/vi-AA19bq8R?ocid=socialshare&t=22

Noi rute pentru cerealele ucrainene

În timpul recentului summit NATO-Ucraina, au fost discutate noi rute pentru exportul de cereale ucrainene.

În prezent, cea mai mare parte a cerealelor din Kiev este exportată pe cale terestră, iar punctele cheie în acest proces vor fi porturile baltice, în special cele din Polonia.

Comisarul european pentru agricultură, Janusz Wojciechowski, a declarat că UE este pregătită să exporte aproape întreaga producție agricolă a Ucrainei prin intermediul așa-numitelor coridoare de solidaritate, adică rute rutiere, feroviare și fluviale care traversează teritoriul țărilor UE.

Există, de asemenea, posibilitatea ca noua rută maritimă pentru cerealele ucrainene să treacă prin apele teritoriale ale României și Bulgariei. Potrivit Bloomberg, România a mărit capacitatea portului Constanța pentru transportul de cereale ucrainene prin Marea Neagră.

Dar cât de fezabil este acest lucru rămâne incert. Miercuri, dronele rusești au lovit orașul portuar Izmail de pe fluviul Dunărea, care face parte din frontiera dintre Ucraina și România. Potrivit ministrului ucrainean al infrastructurii, Oleksandr Kubrakov, aproximativ 44.000 de tone de cereale, destinate a fi livrate în Africa, China și Israel, au fost avariate în urma atacului.

Între timp, Ministerul ucrainean al Afacerilor Externe a declarat că s-a ajuns la un acord între Kiev și Zagreb privind exportul de cereale ucrainene prin porturile croate.

Noua rută baltică pentru cerealele ucrainene ar putea gestiona 25 de milioane de tone în porturile din Lituania, Letonia și Estonia. Cu toate acestea, activarea sa necesită introducerea unor facilități administrative adecvate pe partea poloneză.

Editat de: Rob Mudge

Tagged with: , , ,

Un răspuns

Subscribe to comments with RSS.


Responsabilitatea juridică pentru conţinutul comentariilor dvs. vă revine în exclusivitate.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.