SACCSIV – blog ortodox

Parlamentul ucrainean a votat pentru anularea sărbătoririi publice a Crăciunului pe 7 ianuarie. Volodimir Zelenski e cel ce înaintase acest proiect de lege la sfârșitul lunii trecute

Orthodox Christianity: OLD CALENDAR CHRISTMAS NO LONGER A PUBLIC HOLIDAY IN UKRAINE

CRĂCIUNUL CONFORM CALENDARULUI VECHI NU MAI ESTE O SĂRBĂTOARE PUBLICĂ ÎN UCRAINA

Publicat pe 14 Iulie 2023, de Orthodox Christianity

Foto: snmsewadal.org

Parlamentul ucrainean a votat astăzi pentru anularea sărbătoririi publice a Crăciunului pe 7 ianuarie, conform Calendarului Vechi.

Președintele Zelensky a înaintat proiectul de lege în cauză către Verkhovna Rada la sfârșitul lunii trecute.

De acum încolo, singura sărbătoare de Crăciun recunoscută la nivel federal va fi pe 25 decembrie (conform Calendarului Nou). Au votat 241 de deputați în favoarea schimbării și doar 2 împotrivă. 65 nu au votat, relatează canalul Telegram Politika Strany.

Sărbătoarea Nașterii lui Hristos a fost întotdeauna sărbătorită în Ucraina conform Calendarului Vechi, împreună cu majoritatea lumii ortodoxe, iar această zi a fost anterior o sărbătoare federală oficială.

25 decembrie a devenit sărbătoare publică abia în 2017. Rada a luat decizia relevantă la acel moment, având în vedere numărul de romano-catolici din țară.

În ultimii ani, și mai ales de la începutul războiului din februarie 2022, naționaliștii și autoritățile ucrainene au luptat pentru a se îndepărta de propriile tradiții, caracterizându-le drept tradiții ‘rusești’. Astfel, în luna februarie a acestui an, uniații greco-catolici au decis să treacă la Calendarul Noul începând cu 1 septembrie.

În luna mai, schismatica OCU a luat aceeași decizie.

În mod interesant, aceștia au recunoscut că mișcarea reprezintă o abandonare a tradiției ucrainene. În rezoluția relevantă, Consiliul Episcopilor OCU afirmă că „timp de câteva secole, Calendarul Iulian tradițional a fost perceput ca fiind unul dintre principalii identificatori ai culturii Bisericii ucrainene”. Acesta a fost văzut ca un semn de rezistență la latinizare și, mai târziu, la sistemul sovietic.

Cu toate acestea, acum, Calendarul Vechi este perceput ca fiind legat de cultura Bisericii rusești, scriu ierarhii OCU, astfel că OCU trebuie să facă trecerea la Calendarul Nou și au cerut statului să le urmeze exemplul.

Calendarul Iulian, conform căruia sărbătoarea Nașterii lui Hristos este celebrată la 25 decembrie/7 ianuarie, este respectat cu strictețe și de Patriarhia Ierusalimului, Biserica Ortodoxă Sârbă, Biserica Ortodoxă Georgiană, Biserica Ortodoxă Poloneză, Biserica Ortodoxă Macedoneană – Arhiepiscopia de la Ohoi și pe Muntele Athos.

Legea adoptată astăzi mută, de asemenea, celebrarea Zilei Statului Ucrainean, care coincide cu sărbătoarea Sfântului Vladimir cel Mare, de la 28 iulie la data de 15 iulie, conform Calendarului Nou, și a Zilei Apărătorilor Ucrainei, care este asociată cu sărbătoarea Sfintei Ocrotiri, de la 14 octombrie la 1 octombrie. Astfel, 28 iulie și 14 octombrie nu mai sunt sărbători legale.

Modificările vor intra în vigoare de la 1 septembrie.

Tagged with: , ,

4 răspunsuri

Subscribe to comments with RSS.

  1. scortisoara said, on iulie 15, 2023 at 10:56 am

    Foarte bine. Sa redeschidă dosarul. Nici eu nu cred în sinuciderea artistei. Toți din neamul ei au suferit : părinții, fratele , de copil nu mai zic. Au înmormântat-o fără slujba . Pentru suferința lor trebuie redeschis dosarul . Nu mai pot fi readuși la viață ( am înțeles ca și tatal Mădălinei a murit de supărare??? ) dar sa i se facă slujba ortodoxa Mădălinei , sa se odihneasca în pace . Nu mă interesează ce pătește fostul ei soț , sufletul Mădălinei să-și găsescă pacea .

    https://www.activenews.ro/stiri-dezvaluiri/13-ani-de-la-moartea-neelucidata-a-Madalinei-Manole.-EVZ-Dosarul-la-un-pas-de-redeschidere.-Suspiciune-de-omor.-Sorin-Ovidiu-Balan-in-dialog-cu-Mihaela-Brooks-Reconstituirea-nu-indica-suicid-VIDEO-183137

    Apreciază

  2. abc said, on iulie 15, 2023 at 8:25 pm

    Sper sa nu vina acum si astia „ai nostrii” sa voteze prin lege omeneasca schimbarea datei Pastelui in aceeasi data cu papistasii.
    Pai daca acolo s-a votat in parlament de ce aici nu pot sa voteze ?
    ….. parca mai conteaza pana la urma cine ar trebui sa hotarasca Sfintele sarbatori Bisericesti !

    Apreciază

  3. acelas said, on iulie 15, 2023 at 10:13 pm

    o idee de forta, sanatoasa si dreapta

    Apreciază

  4. acelas said, on iulie 15, 2023 at 10:15 pm

    dosarul de securitate al PF Daniel
    https://t.me/DanDTube/3377

    Apreciază


Responsabilitatea juridică pentru conţinutul comentariilor dvs. vă revine în exclusivitate.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.