SACCSIV – blog ortodox

Ne-am dezumanizat in asemenea hal, incat ne trimitem parintii in azile

Posted in BIBLIA, IOANICHIE BALAN, MAMA, SFANTA SCRIPTURA by saccsiv on iulie 12, 2023

Invitat la Victor Ciutacu (realizatorul emisiunii „Punctul culminant” de la Romania tv), generalul Eugen Bădălan a spus aseara o vorba mare, pe care n-am mai auzit-o si la altii in mass-media: ne-am dezumanizat in asemenea hal, incat ne trimitem parintii in azile.

Dan Andronic (proprietarul publicatiei Evenimentul Zilei, si el invitat in emisiune) a avut insa de obiectat: ca daca muncesti mult, n-ai timp de batranii tai, asa ca trebuie sa-i trimiti in institutii specializate si bla, bla bla.

Si ca Dan Andronic, din pacate, gandesc mult prea multi romani…

Zilele acestea ni se dezvaluie in presa Secretul lui Polichinelle: ce rau e in azilele de batrani. Dar asta se stie de zeci si zeci de ani. Nu s-a schimbat radical nimic, exista doar exceptii ce confirma regula. Omul dezumanizat se minte insa ca batranului sau ii va fi bine ducandu-l acolo.

Chiar de ar fi sa nu li se fure din mancare, sa li se dea medicamentele, sa li se schimbe pampersii, sa nu fie batuti, sa fie curatenie, bine tot nu le este. Ca omul nu este animal. Dar chiar nici animalului nu ii este bine daca doar il tii intr-o cusca, indiferent cat de bine l-ai hrani.

Va dati seama? Zeci de ani ti-ai crescut copii, le-ai dat sa manance, i-ai imbracat, i-ai educat, te-ai jucat cu ei, ai muncit pentru ei, te-ai sacrificat pentru ei, ai suferit cand sufereau, ai ras cand radeau, intr-un cuvant, i-ai iubit. Dar, cand ai devenit neputincios, ti s-a spus: Du-te, ca n-am timp de tine…

Iata si ce spunea parintele Ioanichie Balan, conform articolului Fericiţi sunt cei ce poartă grijă de bătrânii lor! de pe Doxologia:

Foto: Oana Nechifor

Bătrânii sunt părinţii noştri trupeşti, care ne-au născut şi ne-au crescut, cu credinţă, cu milă şi cu mare jertfă. De aceea, rudele lor, mai ales fiii, fraţii şi nepoţii, sunt obligaţi creştineşte şi omeneşte să le dea cinstea, ascultarea şi respectul cuvenit. Apoi să-i îngrijească, să le asigure cele necesare vieţii, să-i ducă la preoţi şi la biserică şi să le asculte sfatul şi cuvântul, după porunca a patra din Decalog, care zice: Cinsteşte pe tatăl tău şi pe mama ta, ca să-ți fie ție bine și să trăieşti ani mulți pe pământ (Ieşirea 20,12).

Fericiţi sunt tinerii, fii şi nepoţi, care poartă mare grijă de bătrânii lor, de cei bolnavi şi văduvi şi de cei părăsiţi, care se află în spitale şi azile de bătrâni! Iar cei ce persecută, ocărăsc şi chiar lovesc pe părinţii lor bătrâni şi bolnavi, vor lua grea osândă de la Dumnezeu.

(Arhimandrit Ioanichie Bălan, Călăuză ortodoxă în familie și societate II,  Ediția a III-a, Editura Mănăstirea Sihăstria, Vânători Neamț, 2010, pp. 169-170)

Intr-adevar, cei din azile se simt parasiti…

In incheiere, iata ce scrie in Sfanta Scriptura, la Cartea înţelepciunii lui Isus, fiul lui Sirah (Ecclesiasticul), capitolul 3:

  1. Fiilor, ascultaţi-mă pe mine, tatăl, şi vă purtaţi aşa ca să vă mântuiţi,
  2. Că Domnul a înălţat pe tată peste fii şi a întărit judecata mamei peste copii.
  3. Cel care cinsteşte pe tată se va curăţi de păcat.
  4. Şi ca acel care strânge comori, aşa este cel care cinsteşte pe mama sa.
  5. Cel care cinsteşte pe tată se va veseli de fii şi în ziua rugăciunii sale va fi auzit.
  6. Cel care măreşte pe tată va avea viaţă lungă, şi cel care se teme de Domnul cinsteşte pe mama sa.
  7. Cel care se teme de Domnul va cinsti pe tatăl său şi ca stăpânitor va sluji celor care l-au născut.
  8. Cu fapta şi cu cuvântul cinsteşte pe tatăl tău şi pe mama ta, ca să-ţi vină binecuvântare de la ei.
  9. Că binecuvântarea tatălui întăreşte casele fiilor, iar blestemul mamei le dărâmă până în temelie.
  10. Nu căuta mărire întru necinstea tatălui tău, că necinstea tatălui tău nu-ţi este mărire.
  11. Că mărirea omului este din cinstea tatălui său şi ocară este fiilor mama necinstită.
  12. Fiule, sprijină pe tatăl tău la bătrâneţe şi nu-l mâhni în viaţa lui.
  13. Şi chiar de i se va împuţina mintea lui, ai îndurare şi nu-l dispreţui când tu eşti în putere,
  14. Pentru că milostenia arătată tatălui nu va fi uitată şi, în pofida păcatelor, se va zidi casa ta.
  15. În ziua necazului tău Îşi va aduce aminte Domnul de tine şi, ca gheaţa când este senin, aşa se vor topi păcatele tale.
  16. Ca un hulitor este cel care părăseşte pe tată şi blestemat de Domnul este cel care mânie pe mama sa.

Cititi va rog si:

PENTRU TATA – poezie si video

 

12 răspunsuri

Subscribe to comments with RSS.

  1. dd_2d said, on iulie 12, 2023 at 2:16 pm

    Am cunoscut pe cineva care a fost dus la un azil de genul acesta, in urma cu vreo 8-9 ani. Sarmana femeie a murit dupa 1 luna si jumatate. Au dus-o pe picioarele ei si nu a mai iesit vie de acolo.

    Apreciază

    • Clement said, on iulie 12, 2023 at 6:21 pm

      Vor pune „relele tratamente” pe seama lipsei personalului calificat in geriatrie si este adevarat ca Romania nu este nici la nivelul tarilor africane.
      Pentru aceasta situatie trebuiesc trasi la raspundere toti ministrii sanatatii si responsabilii cu atributii in asistenta sociala.
      Rezidentii Asezamintelor pentru Seniori au nevoie de personal cu pregatire specifica varstei a3a.
      Asistentii, infirmierele trebuie sa aiba notiuni de kinesiterapie, nu ii pot aseza in paturi sau pe scaune in orice pozitie si cu gesturi care pot produce rani, fracturi. Majoritatea trebuie sa fie ajutati sa manance si sa isi faca toaleta zilnic prilej cu care se poate constata daca au escare.
      Trebie sa nu fie rupti de viata, sa aiba o sursa de comunicare, de preferinta un radio pus pe un post la care se vorbeste.
      Saptamanal acestia trebuie sa fie vizitati preferabil de aceeasi persoana ( voluntar).
      Fara suficient personal competent , corect retribuit , un Asezamant pentru Seniori nu poate functiona.
      O intrebare ce se impune priveste modul in care Ministerul Sanatatii se consulta si coopereaza cu Ministerul Invatamantului pentru atragerea tinerilor catre profesii legate de ingrijirea batranilor si persoanelor cu handicap.
      Liceele si scolile post-liceale cu profil sanitar trebuie sa pregateasca elevi cu cunostinte reale de anatomie, fiziologie, psihologie, igiena.
      In Franta, salariul unei infirmiere in geriatrie incepe de la 2300€ , adaugandu-se sporuri de noapte si bani ptr. combustibil, daca distanta pana la locul de munca depaseste 30km.
      Nu stiu daca este mult sau putin pentru un tanar din Romania dar ofera o perspectiva rezonabila.

      Apreciază

  2. vaivoua said, on iulie 12, 2023 at 5:06 pm

    „…a avut insa de obiectat: ca daca muncesti mult, n-ai timp de batranii tai, asa ca trebuie sa-i trimiti in institutii specializate si bla, bla bla.”

    Soylent Green.
    Ospiciile de ajutorare sunt firme. scopul unei firme e profitul.
    Prefera sa dea 1000 de euro la ospiciu srl, decat unei mame sarace care merge in Spania si Italia tot pentru sters batrani la fund…

    Apreciază

    • ochelarica said, on iulie 12, 2023 at 11:44 pm

      „Prefera sa dea 1000 de euro la ospiciu srl, decat unei mame sarace care merge in Spania si Italia tot pentru sters batrani la fund…”

      Taticuleee cum a fost asta!!!!!

      Doamne ajuta vaivoua, ai un blog deosebit! Foarte frumos scrii, dar si multe lucruri le vezi si le expui „outside the box” cum s-ar zice.

      Apreciază

  3. Clement said, on iulie 12, 2023 at 5:29 pm

    https://www.libertatea.ro/stiri/azilele-groazei-managerul-de-la-obregia-e-singurul-medic-care-sustine-ca-nu-am-constatat-urme-de-violenta-la-pacientii-din-voluntari-tibirna-fost-numit-de-firea-si-a-lucrat-pentru-4602095
    Obregia are reputatia unui spital in care medicii accepta plicul de la pensionari, cu toate ca sunt sefi de sectie si dau consultatii in mai multe clinici private.
    Articolul din Libertatea este dificil de parcurs, dar trebuie citit caci taie orice posibilitate de aparare a inculpatilor.
    Presupunem ca inregistrarea s-a facut cu sprijinul unei persoane din azil si cu concursul rezidentului obligat sa ia psihotrope.

    Apreciază

  4. Oarecare said, on iulie 12, 2023 at 8:30 pm

    Prin excepție, dacă un bătrân necesită îngrijire de specialitate (are Alzheimer, de exemplu), cum trebuie procedat?

    Apreciat de 1 persoană

    • Clement said, on iulie 12, 2023 at 10:18 pm

      Bolnavii de diverse forme de dementa senila, valizi fizic, au nevoie sa fie cazati in camere pentru o singura persoana, sa primeasca tratament specific personalizat si sa se afle in ingrijirea personalului specializat in patologii neuro-psihice.
      Nu stiu daca in Romania sunt recenzate si centralizate datele privind bolile neurodegenerative dar cred ca avem capacitatea de a crea asezaminte specifice.
      Si pana la urma va trebui sa se procedeze conform zicalei: ” Nu poti, te ajutam!
      Nu stii, te invatam! Nu vrei, te obligam”.
      Si la capitolul „nu stii” ii putem solicita pe medicii romani specialisti in astfel de boli, eminenti profesori precum doctorul Adrian Ivanoiu sef de sectie la Spitalul Universitar St. LUC ( Sfantul Luca) din Bruxelles.
      Cohorta de europoliticieni de tot soiul au auzit de existenta acestui om, ce ii impiedica sa il solicite?

      Apreciat de 1 persoană

    • ochelarica said, on iulie 12, 2023 at 11:55 pm

      Nu trebuie procedat! Sistemul considera asta ca fiind bani aruncati pe geam. Sistemul considera bani aruncati pe geam si in cazul unor patologii vindecabile, dar scump. Daca nu se vindeca, te eutanasiaza ei.

      Inainte medicul era cineva. Acum e un fripturist sclavagizat de protocoalele industriei farma.
      E o rusine aproape sa fii medic. Cum sa incasezi ma bani ca sa vaccinezi oamenii, cand stiai ca multi vor muri sau vor fi schiloditi?
      Daca tu ca medic spui, „asa credeam atunci”, inseamna ca ai facut atata scoala de pomana daca nu ai si putina gandire critica.
      Dar eu nu cred ca unii nu s-au intrebat. Pentru ca injectau la greu, dar pe ei si pe familiile lor nu se injectau. Cei care nu injectau dar declarau ca au injectat, astia sunt eroii. Nu trebuie anatemizati cum s-a petrecut.

      Ce incredere sa mai am in sistemul de sanatate, cand astia actioneaza la comanda politica?
      Medicina a devenit o comanda politica. Astia se conformeaza ca sa aiba salariile pe card luna de luna.

      Daca ai pe cineva cu Alzheimer, atunci baga din plin impartasanie, mir sfant de la icoane facatoare de minuni si incredere in Dumnezeu.
      EU AM INCREDERE IN MEDICINA DAR NU AM DELOC INCREDERE IN SISTEMUL DE SANATATE.

      Apreciat de 1 persoană

  5. Gratiela Dobrila said, on iulie 13, 2023 at 9:06 am

    Sint cazuri in care nu ai cum sa eviti internarea intr-un asemenea stabiliment, cum ar fi bolile neurodegenerative care invalideaza persoana ce necesita in permanenta asistenta, medicala si nu numai( igienizare zilnica, hranire, tratament escare, etc)! Cred ca ar trebui sa vorbim mai putin de dotari moderne si in primul rind sa vorbim de lipsa empatiei si a altruismului in natia asta! La orice nivel sau domeniu!

    Apreciat de 1 persoană


Responsabilitatea juridică pentru conţinutul comentariilor dvs. vă revine în exclusivitate.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.