SACCSIV – blog ortodox

Poliția din Texas: Ușa școlii din Uvalde era închisă dar nu și încuiată înainte de atac

Posted in SUA, TEXAS by saccsiv on iunie 1, 2022

AP: Texas police: School door shut but didn’t lock before attack

Poliția din Texas: Ușa școlii era închisă dar nu și încuiată înainte de atac

De Jim Vertuno, 01 Iunie 2022, AP

Ușa din spatele școlii primare Robb, în Uvalde, Texas, luni, 30 Mai 2022. (AP Photo/Jae C. Hong)

Una dintre ușile exterioare de la școala primară Robb nu s-a încuiat atunci când a fost închisă de un profesor, cu puțin timp înainte ca un tânăr înarmat să o folosească pentru a intra într-o clasă și a ucide 19 elevi și doi profesori, motiv pentru care acum anchetatorii caută să stabilească de ce ușa închisă nu s-a încuiat, a declarat marți poliția statală.

Poliția statală a declarat inițial că un profesor a ținut ușa deschisă cu puțin timp înainte ca Salvador Ramos, în vârstă de 18 ani, să intre în școala din Uvalde, Texas, pe 24 mai.

În prezent, aceștia au stabilit că profesoara, care nu a fost identificată, a sprijinit ușa cu o piatră, dar apoi a îndepărtat piatra și a închis ușa atunci când a realizat că în campus se afla un atacator cu armă de foc, a declarat Travis Considine, ofițer șef de comunicare al Departamentului de siguranță publică din Texas. Însă, a spus Considine, ușa care a fost proiectată să se încuie automat atunci când este închisă, aceasta nu s-a încuiat.

„Am verificat că ea a închis ușa. Însă ușa nu s-a încuiat. Știm acest lucru și acum anchetatorii caută să afle de ce aceasta nu s-a încuiat”, a declarat Considine.

Anchetatorii au confirmat detaliul prin intermediul unor înregistrări video suplimentare analizate, de la conferința de presă de vineri, când autoritățile au spus pentru prima dată că ușa a fost lăsată deschisă. Autoritățile nu au precizat la acel moment ce a fost folosit pentru a ține ușa deschisă.

Considine a declarat că profesoara proptise inițial ușa cu o piatră, ca aceasta să stea deschisă, însă fugise înăuntru pentru a-și lua telefonul și a suna la 911 atunci când Ramos a dat buzna cu camionul său în campusul școlar.

„S-a întors afară în timp ce vorbea la telefon și a auzit pe cineva strigând, ‘este înarmat!’, apoi l-a văzut sărind gardul și că purta o armă de foc, așa că a fugit înăuntru”, îndepărtând totodată piatra în acțiunea ei, a declarat Considine.

Steve McCraw, șeful DPS, nu spusese de ce profesoara a proptit inițial ușa, atunci când detaliul a fost prezentat pentru prima dată vineri. Prima mențiune despre o ușă lăsată deschisă, despre care oficialii spun acum că nu s-a întâmplat, a dus la întrebări despre acțiunile profesoarei, și dacă aceasta a făcut o greșeală îngrozitoare.

De la împușcături, forțele de ordine și oficialii de stat s-au străduit să prezinte o cronologie exactă și detalii despre eveniment, precum și despre modul în care a răspuns poliția, oferind uneori informații contradictorii sau retrăgând unele declarații câteva ore mai târziu. Poliția statală a declarat că unele relatări erau preliminare și că se pot schimba pe măsură ce sunt intervievați mai mulți martori.

Avocatul Don Flanary din San Antonio, a declarat pentru San Antonio Express-News că angajata de la Robb Elementary School, pe care nu o numește, a deschis mai întâi ușa pentru a duce mâncare din mașină în clasă, și că s-a mișcat rapid pentru a o închide când și-a dat seama de pericol.

„A dat piatra la o parte când s-a întors înăuntru. Își amintește că a tras ușa și a închis-o în timp ce spunea la 911 că atacatorul începuse să tragă”, a declarat Flanary pentru ziar.

„Ea a crezut că ușa se va încuia, pentru că acea ușă ar fi trebuit să se încuie de fiecare dată când este închisă”, a spus Flanary.

Flanary nu a răspuns imediat la mesajele telefonice lăsate la biroul său de către Associated Press.

De asemenea, anchetatorii încă încearcă să îl intervieveze pe Pete Arredondo, Șeful Poliției Districtului Școlar Independent Consolidat din Uvalde, despre care poliția statală a declarat că a fost comandantul la locul împușcăturilor din școală, în timp ce acestea erau în desfășurare. Arredondo nu a răspuns la multiplele solicitări de comentarii din partea The Associated Press.

McCraw, șeful Departamentului de Siguranță Publică din Texas, a declarat că Arredondo a tratat scena activă ca pe o situație de luare de ostatici, ca și cum copiii nu ar mai fi fost în pericol, în timp ce 19 ofițeri de poliție așteptau pe holul școlii în afara clasei în care se afla Ramos.

McCraw a calificat această decizie ca fiind ‘greșită’, spunând că accentul anchetei s-a mutat pe Arredondo și pe răspunsul poliției.

Alți ofițeri din departamentele de poliție ale orașului Uvalde și ale școlilor continuă să se prezinte la interviuri și să dea declarații, dar Arredondo nu a răspuns solicitărilor DPS timp de două zile, a declarat Considine.

În cursul zilei de marți, Combined Law Enforcement Association of Texas, care reprezintă ofițerii de poliție, i-a îndemnat pe membrii săi polițiști să coopereze cu ‘toate investigațiile guvernamentale’ privind împușcăturile și răspunsul poliției la acestea, și a aprobat o anchetă federală anunțată deja de Departamentul de Justiție.

Organizația a criticat, de asemenea, în mod dur narațiunea în continuă schimbare a evenimentelor prezentate până în prezent.

„Au existat foarte multe informații false și înșelătoare în urma acestei tragedii. Unele dintre aceste informații au venit de la cele mai înalte niveluri ale guvernului și ale forțelor de ordine”, a declarat CLEAT. „Surse pe care texanii le considerau cândva ca fiind solide și complet fiabile, s-au dovedit a fi false”.

 

Comentariu saccsiv:

Cititi va rog si:

Guvernatorul statului american Texas s-a îngălbenit la față când a aflat că a fost indus în eroare cu privire la răspunsul poliției în cazul atacului armat din orașul Uvalde

 

Tagged with: , ,

4 răspunsuri

Subscribe to comments with RSS.

  1. Pavel ghe. said, on iunie 1, 2022 at 11:04 pm

    Problema greco-turca se adanceste. Ne apropiem de profetii?

    EMERGENCY- Israeli Division executes landing in Cyprus with participation HN – 100 fighters F-35 & F-16 landed on The Island of Cyprus
    Shock and awe are caused by the information broadcast by Israeli television about the exercise „Agapenor 2022”. 100 Israeli aircraft landed in Cyprus while an entire Division made a landing on Cypriot beaches.

    https://warnews247.gr/ektakto-israilini-merarchia-ektelei-apovasi-stin-kypro-me-symmetochi-pn-100-machitika-f-35-f-16-me-katefthynsi-tin-megaloniso/

    Erdogan azi: „Turcia nu va mai purta discuții bilaterale cu Grecia” si indeamnă conducerea grecească „să fie sinceră” în relațiile cu Ankara.

    Apreciază

  2. scortisoara said, on iunie 2, 2022 at 7:41 am

    Film de la sectanți pe tema Apocalipsei ….

    Apreciază

  3. Spaceman said, on iunie 2, 2022 at 9:57 am

    Coincidență! Ușa școlii din Uvalde era ținută deschisă atunci când a început atacul… Rapid ușa a fost închisă, dar aceasta nu s-a încuiat automat așa cum a fost proiectată. Ghinion!

    Adică un soldat rus, complet echipat de război, n-a putut intra pe ușa unui club în Ucraina… iar atacatorul din Uvalde n-a avut nicio problemă să intre într-o școală!

    Apreciază


Responsabilitatea juridică pentru conţinutul comentariilor dvs. vă revine în exclusivitate.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.