SACCSIV – blog ortodox

Video: Justin Trudeau o acuza in Camera Comunelor pe parlamentara evreica Melissa Lantsman ca sustine nazismul deoarece pune intrebari despre Starea de Urgenta. Reactii

Israelul renunță la certificatul verde

Posted in certificat verde, ISRAEL by Vali on februarie 17, 2022

Sursa: https://flux24.ro/israelul-renunta-la-certificatul-verde/

Israelul a decis joi să renunţe la politica „certificatului verde” prin care se cerea dovada vaccinării, recuperării după COVID-19 sau un test negativ pentru a avea acces într-o serie de spaţii publice, în condiţiile în care valul de infectări cu noul coronavirus bate în retragere, relatează Reuters şi TPS.

În Israel, varianta Omicron, extrem de contagioasă, a coronavirusului a înregistrat un vârf spre sfârşitul lui ianuarie, numărul cazurilor raportate zilnic ajungând la circa 85.000, dar ulterior a început să scadă, miercuri cifra anunţată fiind circa 21.000.

„Valul se sparge”, a argumentat premierul Naftali Bennett, în debutul discuţiilor cu oficialii din sănătate consacrate relaxării restricţiilor.

Provincia canadiană Ontario renunță la certificatul verde, după protestele de amploare ale șoferilor de camioane

Posted in Canada, certificat de vaccinare by Vali on februarie 17, 2022

Sursa: https://observatornews.ro/extern/provincia-canadiana-ontario-renunta-la-certificatul-verde-dupa-protestele-de-amploare-ale-soferilor-de-camioane-458921.html

Profimedia Images

Premierul provinciei canadiene Ontario a anunţat că certificatul de vaccinare nu va mai fi cerut, aici, nicăieri, începând cu 1 martie.

Ontario este provincia în care, de mai bine de două săptămâni, șoferii de camioanele şi alte vehicule au blocat străzi şi poduri în semn de protest faţă de restricţiile sanitare.

Iar acţiunile lor au venit la pachet cu pierderi uriaşe pentru economie. Autorităţile nu au dat însă protestele drept motiv pentru luarea acestei decizii.

Acestea spun că majoritatea populaţiei este vaccinată, iar cazurile de infectare sunt în scădere, aşa că prezentarea certificatului nu-şi mai are rostul. Măştile de protecţie rămân, însă, obligatorii.

De Redactia Observator

Iohannis, la reuniunea privind situaţia din Sahel. Şeful statului a subliniat necesitatea menţinerii unităţii pentru asigurarea păcii

Posted in AFRICA, KLAUS JOHANNIS, securitate nationala by Vali on februarie 17, 2022

Sursa: https://adevarul.ro/news/politica/iohannis-reuniunea-privind-situatia-sahel-Seful-statului-subliniat-necesitatea-mentinerii-unitatii-asigurarea-pacii-1_620e17ab5163ec4271168cc2/index.html

Preşedintele României, Klaus Iohannis, a participat miercuri, la Paris, la invitaţia preşedintelui Republicii Franceze, Emmanuel Macron, la o reuniune informală privind situaţia de securitate din Sahel. Şeful statului a subliniat necesitatea menţinerii unităţii şi coordonării, inclusiv cu partenerii regionali, precum şi a continuării eforturilor comune în vederea asigurării păcii şi securităţii în regiune

Participanţii la reuniune au fost de acord că situaţia de securitate nu mai permite prezenţa forţelor franceze (operaţiunea Barkhane) şi a Forţei Takuba în Mali. Totodată, au reafirmat angajamentul în sprijinul păcii şi stabilităţii în Sahel, inclusiv printr-o posibilă relocare a forţelor respective în zona Sahel şi regiunile învecinate dinspre Golful Guineea.
Preşedintele Klaus Iohannis a salutat organizarea reuniunii înainte de Summitul Uniunea Europeană – Uniunea Africană şi a subliniat necesitatea menţinerii unităţii şi coordonării, inclusiv cu partenerii regionali, precum şi a continuării eforturilor comune în vederea asigurării păcii şi securităţii în regiune, în beneficiul cetăţenilor. Preşedintele României a subliniat că asigurarea securităţii şi a stabilităţii în Vecinătatea Sudică a UE este cu atât mai importantă cu cât ne confruntăm şi cu provocări acute de securitate în Vecinătatea Estică, în proximitatea Ucrainei şi la Marea Neagră.
Preşedintele Klaus Iohannis a reamintit, totodată, că, în solidaritate cu partenerii africani, România a aprobat, în 2021, desfăşurarea militarilor săi în cadrul Forţei multinaţionale de luptă împotriva terorismului Takuba, în coordonare cu forţele G5 Sahel, această decizie reprezentând o expresie a angajamentului solid al ţării noastre pentru securitatea Sahelului.
Preşedintele României şi-a exprimat regretul cu privire la deteriorarea accelerată a situaţiei politice din Mali, care a condus la decizia de retragere a Forţei Takuba din această ţară. Preşedintele Klaus Iohannis a reiterat menţinerea angajamentului României, cu ajustarea modalităţilor de implementare în funcţie de evoluţiile de securitate din regiune, arătând, totodată, că obiectivul prioritar rămâne asigurarea securităţii civililor ameninţaţi de terorism şi de creşterea nivelului de violenţă.
Preşedintele Klaus Iohannis a subliniat, de asemenea, importanţa continuării explorării opţiunilor disponibile, împreună cu actorii regionali, pentru a facilita o dezescaladare a tensiunilor şi a evidenţiat necesitatea implicării partenerilor africani în lupta împotriva terorismului în Sahel şi pentru a preveni răspândirea acestui fenomen în regiunile învecinate.

Potrivit unui comunicat al Administraţiei Prezidenţiale, cu prilejul reuniunii, liderii europeni ai ţărilor participante la Forţa Takuba, alături de o serie de parteneri africani au abordat evoluţiile politice şi de securitate din Sahel şi au exprimat sprijinul pentru Mali şi poporul malian în eforturile de a obţine pacea şi stabilitatea durabile şi, respectiv, pentru continuarea combaterii terorismului în regiunea Sahel.

de Radu Eremia

Rusia vrea Brazilia membru permanent în Consiliul de Securitate al ONU

Posted in BRAZILIA, ONU, RUSIA by Vali on februarie 17, 2022

Sursa: https://www.national.ro/stiri-externe/rusia-vrea-brazilia-membru-permanent-in-consiliul-de-securitate-al-onu-752842.html

Rusia și-a confirmat sprijinul pentru ideea de a face Brazilia membru permanent al Consiliului de Securitate al Națiunilor Unite, a declarat ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov.

Președintele Braziliei, Jair Bolsonaro, se află într-o vizită în Rusia. Declarația șefului diplomației ruse vine în urma discuțiilor de miercuri, 16 februarie, cu omologul său brazilian Carlos Alberto Franco Franca și a unei întâlniri 2+2 care implică politica externă a ambelor țări și șefii apărării.

Lobby pentru cel mai mare stat din America Latină

„Astăzi, am vorbit despre cooperarea noastră în cadrul Națiunilor Unite. Brazilia este în prezent membru nepermanent al Consiliului de Securitate al ONU. Am confirmat astăzi că Rusia sprijină cererea Braziliei de a deveni membru permanent în Consiliul de Securitate, având în vedere ideea extinderii acesteia pentru a include țări în curs de dezvoltare din America Latină, Asia și Africa”, a subliniat Lavrov, scrie Tass.

El a mai subliniat că Rusia și Brazilia au menținut o strânsă cooperare în probleme de securitate în cadrul Națiunilor Unite. „Cooperăm strâns în cadrul Națiunilor Unite pe diverse teme, care se referă la eforturile de consolidare a securității globale, soluționarea conflictelor regionale, asigurarea siguranței activităților spațiale și prevenirea desfășurării de arme în spațiu”, a adăugat Lavrov.

„Cooperăm, de asemenea, în chestiuni legate de consolidarea Convenției privind armele chimice, fără a încerca să diluăm prevederile-cheie”, a spus diplomatul rus.

SUA, luată în bășcălie de Rusia. „Să anunțați calendarul viitoarelor invazii, să ne planificăm concediul”

Posted in RUSIA, SUA, Ucraina by Vali on februarie 17, 2022

Sursa: https://www.national.ro/stiri-externe/ucraina-sua-luata-in-bascalie-de-rusia-sa-anuntati-calendarul-viitoarelor-invazii-sa-ne-planificam-concediul-752834.html

Autoritățile din Rusia și mass-media de stat au ironizat, miercuri, 16 februarie, „data invaziei” în Ucraina, anunțată pentru această zi de presa occidentală, potrivit unor surse din cadrul serviciilor americane de informații.

Astfel, purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe al Rusiei, Maria Zaharova, a cerut instituțiilor de presă americane și britanice să publice un program al „viitoarelor invazii” ruse în Ucraina pentru anul în curs.

„Dezinformarea americană și britanică”

„Am o rugăminte către mass-media de dezinformare americană și britanică: Bloomberg, The New York Times și The Sun să publice programul pentru viitoarele noastre invazii pentru anul în curs. Aș dori să-mi planific concediul”, a scris diplomata rusă pe canalul ei Telegram, miercuri, scrie Tass.

Săptămâna trecută, mass-media anglo-saxonă a transmis informații din surse anonime din cadrul administrației și informațiilor americane care indică faptul că Rusia ar putea lansa o operațiune împotriva Ucrainei începând cu 16 februarie.

Aceste surse au precizat însă că menționarea unei date specifice ar putea face parte dintr-un efort de dezinformare al Rusiei.

Ziarele anglo-saxone merseseră mai departe, dând ore precise, în cursul nopții de marți spre miercuri.

Lavrov: Asta ne-a lăsat perplecși

„Noaptea a trecut ca de obicei. Am dormit liniștit. Dimineața am început ziua calm și profesionist”, a comentat și purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, scrie 7sur7.be.

Întrebat despre posibilele contacte cu țări străine în cursul nopții, Peskov a răspuns: „Nu suntem obișnuiți să intrăm în contact cu țări străine noaptea”.

„Nu aș spune că ne amuză, dar bineînțeles că astfel de informații ne lasă profund perplecși”, a spus ministrul de Externe, Serghei Lavrov.

Occidentalii avertizează de săptămâni întregi despre riscurile unui atac din partea Rusiei, care a adunat zeci de mii de soldați în jurul Ucrainei și a desfășurat numeroase exerciții militare.

Retragerea militară parțială a Rusiei de la granițele cu Ucraina alimentează acum speranța prudentă a unei ieșiri din criză.

Vladimir Putin a dat răspunsul privind recunoaşterea independenţei pentru Lugansk şi Doneţk

Posted in NATO, RUSIA, Vladimir Putin by Vali on februarie 17, 2022

Sursa: https://www.national.ro/stiri-externe/vladimir-putin-a-dat-raspunsul-privind-recunoasterea-independentei-pentru-lugansk-si-donetk-752906.html

Vladimir Putin este de părere că proiectul Dumei de Stat privind recunoaşterea independenţei regiunilor ucrainene Lugansk şi Doneţk nu este în conformitate cu Acordul de la Minsk, anunţă Kremlinul.

Preşedintele a primit solicitarea, a reacţionat, a analizat-o. Însă a subliniat că recunoaşterea Republicii Populare Lugansk şi a Republicii Populare Doneţk nu ar fi în conformitate cu Acordul de la Minsk. Aceasta este situaţia”, a declarat Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului.

Ce vrea Putin în continuare?

Solicitarea Dumei de Stat este un semnal clar despre poziţia deputaţilor şi despre opiniile predominante ale cetăţenilor.

Cu toate acestea, preşedintele a evidenţiat că este esenţial să fie facilitată rezolvarea crizei din sud-estul Ucrainei şi că acest lucru trebuie realizat prin eforturi complete de facilitare a setului de măsuri convenite la Minsk. Preşedintele se va concentra în acest sens”, a subliniat Dmitri Peskov.

Statele Unite au criticat iniţiativa legislativă a Dumei de Stat. Recunoaşterea independenţei regiunilor separatiste „ar fi o încălcare flagrantă a dreptului internaţional”, a avertizat secretarul de Stat american, Antony Blinken.

Moscova acuză SUA că au desfăşurat 60.000 de soldaţi în Europa, o „ameninţare permanentă” la adresa Rusiei

Posted in Europa, Moscova, RUSIA by Vali on februarie 17, 2022

Sursa: https://www.hotnews.ro/stiri-international-25370615-moscova-acuza-sua-desfasurat-60-000-soldati-europa-amenintare-permanenta-adresa-rusiei.htm

Statele Unite ale Americii încearcă să creeze o „ameninţare permanentă” la adresa Rusiei prin desfăşurarea a 60.000 de soldaţi în Europa, precum şi a peste 200 de tancuri şi 150 de avioane, a denunţat miercuri Consiliul de Securitate al Rusiei (organismul consultativ în probleme de apărare al Președinției ruse).

„Principalul lor obiectiv în Europa este de a crea o ameninţare permanentă la adresa ţării noastre”, a declarat secretarul adjunct al Consiliului, Mihail Popov, pentru ziarul „Rossiiskaia Gazeta”, unul din mijloacele de propagandă ale Kremlinului, pe fondul acuzaţiilor Occidentului cu privire la un atac iminent asupra Ucrainei, la graniţele căreia Rusia a comasat de mai mult timp peste 100.000 de militari, relatează agenția EFE, citată de Agerpres.

SUA au format în Europa „un grup considerabil de trupe americane, care depăşeşte 60.000 de soldaţi, 200 de tancuri şi aproximativ 150 de avioane de luptă”, a afirmat politicianul rus.

În ultimii şapte ani, mai susţine el, s-a produs o „creştere considerabilă” de trupe americane în Europa, al căror număr a crescut cu 30%, iar al vehiculelor blindate de patru ori.

„Din 2014, Pentagonul derulează programul antirusesc „Containment of aggression in Europe” (Descurajarea agresiunii în Europa) în care investeşte anual între 4.000 şi 5.000 de milioane de dolari din bugetul SUA”, a indicat el.

„Zborurile efectuate de bombardiere americane au crescut cu 40%”

Popov a mai declarat în interviu că SUA şi-au înmulţit zborurile aviaţiei strategice şi avioanelor spion în vecinătatea graniţei Rusiei, în timp ce NATO „comite provocări” în Marea Neagră.

„Nu putem să nu subliniem intensificarea considerabilă a activităţii forţelor armate ale SUA în direcţia vestică. Numai anul trecut, numărul zborurilor efectuate de bombardiere americane de-a lungul graniţei noastre a crescut cu 40%”, susţine acelaşi responsabil rus.

Secretarul adjunct al Consiliului Securităţii Rusiei a denunţat de asemenea creşterea aproape dublă a zborurilor avioanelor spion, „cu singurul scop de a studia posibilităţile de încălcare a zonelor ruse de acces restricţionat, mai ales în regiunea Kaliningrad şi Crimeea”, peninsula ucraineană anexată de Moscova în 2014.

„Navele NATO continuă să comită provocări în Marea Neagră”

În acelaşi timp, susţine el, „navele NATO continuă să comită provocări în Marea Neagră”, făcând referire la incidentul din iunie 2021 implicând distrugătorul britanic Defender, care s-a apropiat de Crimeea.

Popov a declarat şi că Washingtonul îşi „menţine armele nucleare tactice în stare de pregătire, în afară de creşterea capacităţilor segmentului european al sistemului global de apărare antirachetă al SUA”.

Înaltul responsabil rus a denunţat totodată intensificarea activităţilor militare americane în Arctica, cu desfăşurarea unor distrugătoare în Marea Barents, construirea a trei noi spărgătoare de gheaţă grele şi crearea unei viitoare „divizii arctice”.

„SUA caută să pună la îndoială drepturile legitime ale Rusiei în Arctica, să obţină acces nelimitat la resursele regiunii şi la ruta maritimă nordică”, a concluzionat Popov, în contextul în care Occidentul acuză Rusia de promovarea unei politici neoimperiale.

Tagged with: , ,

Ridicarea restricțiilor, amânată până în aprilie

Posted in Coronavirus, Romania by Vali on februarie 17, 2022

Sursa: https://www.national.ro/coronavirus/ridicarea-restrictiilor-amanata-pana-in-aprilie-752911.html

Reprezentanții Guvernului au amânat ridicarea restricțiilor pentru luna aprilie, justificând decizia prin numărul ridicat de pacienți de la ATI. În bătaie de joc, autoritățile au aruncat o firimitură populației, anunțând că este posibil să le dea voie vaccinaților să își petreacă timpul liber în restaurante și după ora 22.00. În rest, lockdown-ul nevaccinaților rămâne în vigoare, cu interdicția pentru aceștia de a intra în instituții publice și cam peste tot.

Deși numărul de cazuri Covid este în continuă scădere, la fel și numărul internărilor în spitale, Guvernul este decis să nu anuleze restricțiile. Motivația ministrului Sănătății, Alexandru Rafila, a fost aceea că ar fi încă un număr ridicat de pacienți la ATI, care însă nu se justifică raportat la numărul relativ mic de internări.

Potrivit medicilor din spitale, cei mai mulți dintre pacienții de la ATI suferă de alte boli care s-au agravat și doar tangențial au fost depistați pozitiv la Covid. Având în vedere că, potrivit autorităților, varianta Omicron acoperă cam 90% din cazuri, este clar că simptomele Covid ale celor din ATI sunt ușoare sau inexistente, astfel că nu are nicio logică să condiționeze ridicarea restricțiilor de numărul de bolnavi de pe secțiile de terapie intensivă.

„Cred că peste încă o săptămână o sa intrăm în faza de descreştere, va urma o săptămână de scădere constantă o săptămână şi, cam la două săptămâni de la acest debut de scădere a cazurilor, va începe şi scăderea cazurilor la ATI, cu precizarea că este posibilă o presiune mai mare pe spitale în oraşele cu incidenţă mare. În concluzie, cam într-o lună vom intra şi noi în scenariile pe care le vedem acum în alte ţări”, a declarat Alexandru Rafila. Ceea ce înseamnă că o scădere a numărului de cazuri la ATI va apărea abia peste o lună, când, probabil, se va lua în discuție o viitoare ridicare a restricțiilor. În prezent, în România sunt înregistrați circa 224.000 infectați cu Covid, din care doar 10.000 sunt internați în spital. Dintre acești 10.000, 1.156 sunt în secțiile ATI.

Până la Paște

Ministrul Sănătății a anunțat că sfârșitul restricțiilor ar putea veni până în ziua de Paște, ceea ce înseamnă că acestea vor fi menținute până spre sfârșitul lunii aprilie.

„S-ar putea să renunţăm mai devreme la restricţiile referitoare la închiderea restaurantelor şi a magazinelor la ora 22.00. Sincer vă spun, măsura de închidere a diverselor tipuri de activităţi a fost legată de o grijă ca o activitate prelungită face ca interacțiunile umane să fie şi ele prelungite şi corelate cu creșterea transmiterii. Măsura nu a fost românească, ci peste tot există această restricţie cu limitarea orelor. Într-o lună se va discuta de ridicarea majorităţii restricţiilor în România. Nu-mi place să fac astfel de predicții, dar cred că până la sărbătorile de Paște vom avea o viață aproximativ normală, ca să spun aşa, poate cu anumite recomandări legate de utilizarea măștii în interior, în spaţiile aglomerate mai ales”, a precizat Alexandru Rafila.

Masca mai rămâne 3 săptămâni

Decizia Curții Constituționale referitoare la masca în aer liber nu schimbă mare lucru. Până la publicarea acesteia în Monitorul Oficial, românii vor fi amendați în continuare dacă vor fi prinși fără mască în spații deschise. Guvernul a anunțat că va renunța la impunerea acestei obligativități peste trei săptămâni, adică exact când CCR va trimite decizia la Monitorul Oficial. Avocații spun însă că orice cetățean care va fi amendat în această perioadă va putea ataca în instanță procesul verbal de contravenție și va avea câștig de cauză. Problema însă este că acțiunea în instanță îi va costa circa 1.100 de lei, iar recuperarea acestor bani este incertă, având în vedere cât de rău platnic este statul.

Grecia aprobă noi cheltuieli de înarmare: torpile, fregate și avioane Rafale din Germania și Franța. Ankara trimite mesaje Naţiunilor Unite arătându-se că militarizarea insulelor din Marea Egee este interzisă conform tratatelor de la Lausanne (1923) şi Paris (1947)

Posted in Grecia, Turcia by Vali on februarie 17, 2022

Sursa: https://www.digi24.ro/stiri/externe/grecia-aproba-noi-cheltuieli-de-inarmare-va-cumpara-torpile-fregate-si-avioane-rafale-din-germania-si-franta-1838943

Foto: Profimedia

Parlamentul Greciei a aprobat marţi seara noi cheltuieli pentru înarmare și a dat undă verde pentru achiziţiile a şase torpile din Germania, trei fregate şi şase avioane de vânătoare-bombardament Rafale din Franţa.

Grecia a comandat deja 18 avioane Rafale în 2021, când Turcia a pus la îndoială public suveranitatea elenă asupra insulelor din Marea Egee. Şase din aparatele respective au fost deja livrate.

„Din cauza acestei dezlănţuiri se falsifică istoria, legislaţia internaţională, tratatele şi geografia”, a declarat premierul Kyriakos Mitsotakis în parlamentul de la Atena, pentru a justifica noile achiziţii, scrie Agerpres.

Mai mulţi oficiali guvernamentali din Turcia, inclusiv ministrul de externe Mevlut Cavusoglu, au afirmat recent că Grecia îşi pierde suveranitatea asupra multor insule din estul Mării Egee, deoarece le-a militarizat.

De la Ankara au fost trimise mesaje în acest sens şi Naţiunilor Unite, arătându-se că militarizarea insulelor respective este interzisă conform tratatelor de la Lausanne (1923) şi Paris (1947).

Atena a susţinut că insulele sunt ameninţate prin staţionarea a numeroase ambarcaţiuni de desant pe coasta de vest a Turciei, ceea ce explică decizia de a echipa defensiv teritoriile în cauză.

Aprobarea de către parlament a unor cheltuieli suplimentare pentru apărare era considerată certă, deoarece partidul conservator al lui Mitsotakis, Noua Democraţiei, dispune de majoritatea absolută în legislativ.

Editor : G.M.

Tagged with: , , ,