Mitropolitul Pavel al Dramei crede că preoții care refuză vaccinarea, trebuie identificați și pedepsiți cu privarea de salariu.

La 28 noiembrie 2021, Mitropolitul Pavel (Apostolidis) al Dramei, Biserica Ortodoxă a Greciei, a propus autorităților să-i priveze pe preoții nevaccinați de salariu, relatează orthodoxia.info.

Potrivit mitropolitului, banii colectați în rezultatul unei astfel de hotărâri ar trebui alocați ca indemnizație lucrătorilor medicali „care lucrează zi și noapte, străduindu-se să prevină decesele cauzate de prostia acestor preoți, care sunt responsabili de trimiterea oamenilor la spitale”.

Înaltpreasfințitul Mitropolit al Dramei crede că doar mustrările duhovnicești, practicate în eparhia sa în raport cu clerul care nu respectă indicațiile administrației bisericești, nu sunt suficiente.

De aceea, el a propus ca serviciile publice să-i repereze prin facturile de plată pe clericii nevaccinați și să le suspende salariile în cazul în care nu există vreun motiv medical pentru decizia lor de a nu se vaccina.

În Grecia, preoții primesc salariul de la stat. Astfel, în 2018, în conformitate cu noua lege greacă privind salarizarea înalților funcționari publici, salariul de bază al arhiepiscopului constituia 2600 EUR, al unui mitropolit – 2210 EUR, iar al unui episcop – 1820 EUR. În plus, se plătesc 75 EUR pentru diploma de doctorat și 45 EUR pentru master.

Preoții de rând cu studii superioare primesc 678 EUR, după 10 ani de serviciu – 1032 EUR, preoții cu o vechime de muncă de 30 de ani – 1410 EUR. Pentru clericii care au absolvit doar seminarul, salariul de bază este de 644 EUR, iar după 30 de ani de slujire salariul atinge 1099 EUR.

Mai devreme, UJO a scris că un ierarh al Bisericii Ortodoxe a Greciei pe clericii care nu sunt de acord cu vaccinarea îi consideră „nedemni de misiunea lor sfântă și elemente inumane”.