SACCSIV – blog ortodox

Patriarhul Daniel declara ca s-a vaccinat

Posted in Coronavirus, PATRIARHUL DANIEL, vaccin, vaccinare by saccsiv on noiembrie 24, 2021

Sursa: https://www.g4media.ro/breaking-patriarhul-daniel-anunta-ca-s-a-vaccinat-anti-covid.html

Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Daniel, a răspuns miercuri afirmativ când a fost întrebat de reporteri dacă s-a vaccinat împotriva Covid. El a făcut declarația la Parlament, la finalul ședinței solemne a legislativului cu ocazia Zilei Naționale.

”Să urmeze sfatul medicilor fiecare credincios”, a spus Patriarhul Daniel când a fost întrebat de ziariști ce mesaj le transmite enoriașilor.

El a refuzat să dea mai multe date despre vaccinul pe care l-a făcut, spunând că e vorba de date confidențiale.

Purtătorul de cuvânt al BOR, Vasile Bănescu, a confirmat într-un mesaj oficial că ”Părintele Patriarh a confirmat astăzi, într-o scurtă întâlnire cu presa, la ieșirea din Parlament, că s-a vaccinat. Poziția favorabilă a BOR față de vaccinarea în sine ca act medical profilactic și benevol este deja foarte bine cunoscută”.

(Sursa foto: Ilona Andrei / G4Media.ro)

37 răspunsuri

Subscribe to comments with RSS.

  1. Yuki said, on noiembrie 24, 2021 at 8:52 pm

    „Tentatia va fi atat de mare, incat putini vor rezista. Credinta si religiozitatea vor deveni sminteala, fiind subminate din radacina (din cauza pacatelor preotilor).”

    „Treaba asta v-o incredintez voua: Legiunii lui Falada si Moloh.“
    Nădejdea mea este Tatăl, scaparea mea este Fiul, acoperământul meu este Duhul Sfânt, Trăime Sfânta slavă Ție.

    Apreciat de 3 persoane

  2. Tatiana Belu said, on noiembrie 24, 2021 at 9:35 pm

    Preafericite! Asa cum ati jucat si pana acum la doua capete era de asteptat. Ori cu Dzeu ori cu Mamona. Ce exemplu dati dv. Poporului cand va vacinati si mai si purtati si masca. Biserica are autonomie. Credeti ca veti trai mai mult. Dl Iisus nu i-a fost teama de moarte. RUSINE lup imbracat in piei de oaie. De ce va e frica nu veti scapa si veti da socoteala.

    Apreciat de 1 persoană

    • saccsiv said, on noiembrie 24, 2021 at 9:54 pm

      Tatiana Belu

      Te-am mai intrebat: de ce scrii prescurtat?

      Apreciat de 5 persoane

      • tibi said, on noiembrie 24, 2021 at 11:50 pm

        Ai dreptate, dar de data asta fă-te ca nu vezi! Important e comentariul!

        Apreciat de 1 persoană

    • Ioan C. said, on noiembrie 25, 2021 at 12:16 am

      „Sa dati Cezarului…” scrie in Sfanta Scriptura.
      Puteti verifica!

      Apreciat de 1 persoană

      • saccsiv said, on noiembrie 25, 2021 at 12:21 am

        Ioan C.

        Adica?

        Apreciat de 1 persoană

      • Ioan C. said, on noiembrie 25, 2021 at 6:30 am

        Trebuie ascultat și de stat, câtă vreme nu ni se încalcă credința.

        Apreciază

      • saccsiv said, on noiembrie 25, 2021 at 12:20 pm

        Ioan C.

        Ce mai exact anume sa ascultam?

        Apreciat de 1 persoană

      • Ioan C. said, on noiembrie 25, 2021 at 1:06 pm

        Ce ne cere statul si nu intra in conflict cu credinta ortodoxa.
        De exemplu, statul permite avortul, dar credinta ortodoxa nu, deci, avortul nu e permis pentru crestini.

        Apreciază

      • Felix said, on noiembrie 25, 2021 at 1:29 pm

        Am preluat textul de mai jos ca sa ne putem lamuri cum e cu ascultarea!

        Se cuvine să ne întrebăm cu luciditate şi despre bunăvoinţa păstorului faţă de noi. Dând la o parte iubirea de sine care ne împiedică să vedem adevărul în ceea ce ne priveşte, ne întrebăm nu cumva suntem iubiţi interesat, „electoral”? Nu cumva cel ce te indeamna sa asculti de medici si eventual sa te vaccinezi, îţi intră în voie, o face pentru a te stăpâni, transformându-te într o clonă ideologică? Am văzut creştini care, din supunere fără discernământ, uitând că povăţuitorul oricât ar fi de „sfânt”, nu este lipsit cu totul de slăbiciuni omeneşti, se identifică orbeşte nu doar cu atitudinea duhovnicească a păstorului, ci şi cu opţiunile particulare, cu simpatiile şi antipatiile lui personale, subiective. Astfel, fără să se întrebe dacă ceea ce laudă ori detestă este just, dacă reflectă adevărul, fără să se întrebe dacă ceea ce îi place ori nu-i place e întru Hristos, ucenicii, inconştient, îşi însuşesc puncte de vedere străine temperamentului ori caracterului lor, doar pentru că sunt ale păstorului lor.
        Părinte Cleopa precizează clar limitele ascultării:
        „Ascultarea merge până la un punct, adică până la călcarea poruncilor lui Dumnezeu, după cum zice Sfântul Vasile cel Mare, fiindcă şi animalele ni se supun nouă fără cârtire, dar şi fără raţiune, însăomului i s-a dat minte pentru a se supune la cele ce i se cuvin spre mântuire şi nu la cele fărădelege.
        Ascultarea, când o lipseşti de lucrarea cea ascunsă care e rugăciunea adresată Domnului nostru Iisus Hristos, nu are valoare.Şi comunismul impune ascultare faţă de ideologia lui şi ce valoare are?”
        Există clerici care le pretind fiilor şi fiicelor lor duhovniceşti o deplină şi necondiţionată ascultare. Absenţa smereniei îi determină să dorească să-i stăpânească pe alţii. Încercând să distragă atenţia de la faptul căurmăresc doar să-şi impună autoritatea, ei îşi justifică atitudinea necreştină făcând apel la spiritualitatea crucii („Rabdă, uite Hristos a fost nedreptăţit”, „Uite, vezi că nu eşti smerit”, „ia vezi că gândeşti prea mult şi intri în subtilitatea lucrurilor”, n. n.); în acest fel, o relaţie disfuncţională ajunge să fie explicată „logic” prin prisma „răstignirii voii proprii”,argumentul principal fiind că voinţa unui fiu duhovnicesc se cere biruită pentru ca acesta să se smerească, deoarece numai prin smerenie va putea evolua spiritual. S-ar putea replica: „Într-o asemenea situaţie cum s-ar putea verifica dacă mentorul duhovnicesc îşi menţine smerenia, lepădându-se de propria voie?”
        Tradiţia patristică identifică această încălcare a legilor duhovniciei, această constrângere a ucenicilor, de a-l asculta pe părintele duhovnic în condiţiile în care ascultarea devine o satisfacere a ambiţiilor personaleale acestuia, cu păcatul desfrânării.
        Sfântul Marcu Ascetul afirmă acest lucru fără echivoc: „Cel care amestecă în ascuns în poruncă voia sa este un desfrânat”. Dincolo de faptul că întrebuinţarea improprie a autorităţii duhovniceşti e o formă de desfrânare spirituală, ea este şi o formă de autism spiritual, oamenii şi lucrurile ajungând să fie percepute în funcţie de utilitatea pe care o au pentru aşa zisul mentor”
        Sfântul Iustin Popovici atenţionează:
        „Nicăieri iubirea de stăpânire nu-i un păcat atât de înfricoşător ca în Biserică. Căci se strecoară în inima omului, stârpeşte iubirea din ea, dimpreună cu iubirea de adevăr – şi în locul lor toată puterea o ia răutatea. Dar în Biserică puterea este iubirea şi adevărul; cel mai mare în iubire slujeşte celui mai mic; cel care e cel mai bătrân, acela e slujitorul tuturor – totdeauna urmându-se pilda Mântuitorului, Care n-a venit în lumea aceasta pământească ca să I se slujească, ci ca să slujească şi să-Şi dea sufletul răscumpărare pentru mulţi, (Matei 20, 26-28). Aceasta deosebeşte Biserica de orice instituţie a lumii acesteia”.
        În saivanele Bisericii au intrat lupi. Cei mai mulţi sunt îmbrăcaţi în piele de oaie – atunci când nu pătrund într-o catedrală să jure îngenuncheaţi sub sabia lui Irod – iar datoria fiecărui parinte adevarat este să strige…
        Un ierarh poate să aibă ca model vieţuirea lui Hristos şi a celor bine plăcuţi Lui, dar poate, totodată, conştient ori nu, să nu-i aibă aceste modele de viaţă, ci pe alţii: genii, savanţi, filozofi etc. Un astfel de ierarh poate avea multe însuşiri lăudabile, poate fi un om al vremii, înălţându-se cu mult deasupra mediocrităţii, însă nu poate fi sfânt. În cel mai rău caz poate fi slujbaş, lefegiu, birocrat supus comandamentelor vremii, credincios autorităţii de stat, dar nu sfânt.
        În particular, convingerile lui pot fi altele decât cele ale Părinţilor purtători de Hristos, osebindu-se chiar şi de creştinii de rând, de cei bine credincioşi.
        Acesta, în forul intim, poate fi necredincios, rău credincios, eretic, ateu, mason, politeist etc. (în chip inconştient) fără a impieta în vreun fel (văzut, sesizabil) asupra vieţuirii celor din jur. Dacă laolaltă cu cele enumerate ierarhul dovedeşte aptitudini manageriale, având o conduită morală ireproşabilă (nu e beţiv, hoţ, curvar etc.) mai mult, fiind iertător şi milostiv, păcatele de credinţă nu-i vor fi observate, iar dacă s-ar petrece un asemenea fapt societatea ar trece cu vederea, socotindu-le „mici” şi „neînsemnate”, în comparaţie cu meritele sociale. Un astfel de ierarh poate lua decizii necanonice, poate schimba rânduielile Bisericii, ignorând învăţăturile Sfinţilor Părinţi, poate preface mânăstirile în colhozuri, închinându-le scopurilor trecătoare, implementând în vieţuirea duhovnicească a eparhiei un duh sindicalist, fără a i se putea reproşa că păcătuieşte. În acţiunile acestui episcop poporul secularizat nu poate vedea niciodată un „păcătos”, cu atât mai puţin oamenii legii.
        Astfel nu e de mirare că Antihristul va fi întronizat „cu participarea patriarhilor şi arhiereilor Bisericii” (Sfântul Lavrentie al Cernigovului) sau că în acea vreme „mulţi din episcopi vor trăda credinţa arătând (justificându-se) spre starea înfloritoare a Bisericii”, deoarece „El (Antihristul) va îngădui ca Biserica să existe permiţând să-şi ţină slujbele”, în schimb cerând îndeplinirea unei simple formalităţi: să fie recunoscut şi venerat drept „Fiinţă Supremă – Mesia” (Sfântul Ierarh Ioan Maximovici).
        Însă aceste lucruri nu se vor întâmpla decât după ce „credinţa pravoslavnică va fi batjocorită (de către) arhiereii Bisericii lui Dumnezeu şi (de) alte feţe bisericeşti”, pe care „Dumnezeu îi va pedepsi greu” (Descoperire duhovnicească arătată Sfântului Serafim de Sarov).
        Desigur, în virtutea funcţiei ce o au, aceşti clerici, lipsiţi de faptele duhului, cer supuşilor ascultare, potrivit corectitudinii politice de moment, iar nu după poruncile Scripturii.
        Dar trebuie ascultaţi? Bineînţeles că nu! Ascultarea de astfel de clerici presupunea ascultarea de regimul politic, constituind păcat înaintea lui Dumnezeu, preînchipuind ascultarea antihristică….

        Apreciază

      • Felix said, on noiembrie 25, 2021 at 2:23 pm

        Sfântul Iustin Popovici

        Trebuie să ascultăm de oameni cât timp nu sunt împotriva lui Dumnezeu şi a poruncilor Lui.

        „Trebuie să ascultăm pe Dumnezeu mai mult decât pe oameni” (Fapte 5, 29).

        Această maximă este sufletul şi inima însăşi a Bisericii Ortodoxe. Iată Evanghelia ei, Evanghelia a toate. Iată prin ce trăieşte ea, şi pentru ce trăieşte. Iată din ce se zideşte nemurirea şi veşnicia ei. Anume aici se află atotvaloarea ei netrecătoare. „A se supune lui Dumnezeu mai mult decât oamenilor” – acesta este principiul principiilor, sfinţenia sfinţeniilor, măsura tuturor măsurilor.
        Această Atot-Evanghelie cuprinde esenţa tuturor sfintelor canoane ale Bisericii Ortodoxe. Aici, cu nici un preţ, Biserica nu poate face nici un fel de concesii nici unor regimuri politice, nu pot fi admise nici un fel de compromisuri – nici cu oamenii, nici cu demonii, nici cu prigonitorii Bisericii şi cu demolatorii Bisericii.

        „A se supune lui Dumnezeu mai mult decât oamenilor” – acesta este statutul Bisericii Ortodoxe, statutul ei veşnic şi neschimbător – statutul atotcuprinzător, starea ei veşnică şi neschimbată – stare atotcuprinzătoare.
        Iată care este mai întâi de toate răspunsul dat primilor prigonitori ai Bisericii: Faptele Apostolilor 5, 29. Acesta este şi răspunsul ei dat prigonitorilor, de-a lungul veacurilor până la Judecata de Apoi.
        Pentru Biserică, Dumnezeu totdeauna e pe primul loc, iar omul, lumea, totdeauna pe locul doi. Trebuie să ascultăm de oameni cât timp nu sunt împotriva lui Dumnezeu şi a poruncilor Lui. Dar când oamenii se ridică împotriva lui Dumnezeu şi a poruncilor dumnezeieşti, Biserica trebuie să se împotrivească şi să stea împotrivă.
        Dacă ea nu procedează astfel, ce Biserică mai e şi asta? Iar reprezentanţii Bisericii – dacă nu procedează astfel, oare mai sunt ei reprezentanţi apostoliceşti ai Bisericii? A se îndreptăţi în acest caz cu aşa-zisa iconomie (condescendenţă) bisericească înseamnă nu altceva, decât a-L trăda în ascuns pe Dumnezeu şi Biserica Sa. O astfel de iconomie este pur şi simplu o trădare a Bisericii lui Hristos.

        Biserica reprezintă o veşnicie în timp, în această lume vremelnică. Lumea se schimbă, dar Biserica nu se schimbă; nu se schimbă veşnicul ei adevăr dumnezeiesc, dreptatea ei dumnezeiască, Evanghelia ei dumnezeiască, veşnicele ei unelte dumnezeieşti. Nu se schimbă, fiindcă nu se schimbă Domnul Hristos, Care aşa este şi aşa lucrează. Acesta este adevărul şi realitatea evanghelică: „Iisus Hristos ieri şi azi şi în vecii vecilor este Acelaşi”(Evrei 13, 8).
        Prin veşnicie Biserica este prezentă în timp pentru ca timpul să se sfinţească prin ea, să se înnoiască prin ea, să se înveşnicească prin ea şi să fie deopotrivă cu ea.
        Nu Biserica trebuie să fie în pas cu timpul ori cu spiritul vremurilor, ci timpul trebuie să se alinieze după ea, ca fiind veşnică, şi spiritul vremurilor – după ea, ca fiind purtătoare a duhului veşniciei, a duhului Dumnezeului-Om. Pentru că ea este de-a pururi sfântă, de-a pururi apostolească. Ea este de-a pururi duhovnicească, de-a pururi dumnezeiască, de aceea niciodată nici nu îndrăzneşte să jertfească veşnicia vremelniciei, ceea ce aparţine lui Dumnezeu – celor omeneşti, cele cereşti – celor pământeşti. Nu ea urmează a se adapta la spiritul vremurilor, dimpotrivă, ei i se cuvine să potrivească timpul la veşnicie, vremelnicia – veşniciei, cele omeneşti – Dumnezeirii.
        Veşnicul ei drum prin această lume: mai întâi -Dumnezeu, apoi omul; în faţă – Dumnezeu, iar în urma Lui omul: „Ca să fie Hristos cel dintâi întru toate” (Col. 1, 18 ).

        Arhimandrit Iustin Popovici, Biserica și statul, Editura Schitului Sfântului Serafim de Sarov, 1999

        Apreciază

      • tataia said, on noiembrie 28, 2021 at 10:53 pm

        Pai da numai ca de data asta ni se incalca credinta. La fel si in cazul actelor biometrice. Sa dati cezarului ce este al cezarului inseamna strict sa iti platesti taxele si impozitele la stat. Dar de cind lumea si pamintul acestea s-au platit cu BANI. Care bani de fapt nu sint ai nostri ci ai statului. Nu crezi? Uita-te cu atentie la ce scrie pe bancnote. Dar daca acum statul mamona schimba regulile si zice ca trebuie sa ne platim datoriile permitind statului intruziuni in corpul nostru cel de la bunul Dumnezeu..atunci asta nu se poate. Asta ne incalca credinta.

        Apreciază

  3. Apa trece, pietrele rămân said, on noiembrie 24, 2021 at 10:11 pm

    Fiecare răspunde în mod individual pentru ceea ce face. Dacă Patriarhul s-a vaccinat, el va răspunde pentru decizia luată. În plus, va mai răspunde și pentru cei pe care-i smintește prin exemplul personal. Faptul că Patriarhul s-a vaccinat nu-mi împiedică mie mântuirea. Trăim vremurile lui ,,Scapă cine poate!” după cum spunea părintele Adrian Făgețeanu. Până acum mai aveam o nădejde că Patriarhul va fi alături de noi și ne va ajuta să respingem înțeparea cu seruri experimentale din motive religioase. Aceste motive chiar există și nu mă așteptam să le ignore. Acum și această nădejde mi s-a spulberat.

    Totuși, Patriarhul trebuie să priceapă că nu el este capul Bisericii, ci Hristos. Patriarhul face parte din trupul Bisericii ca și mine. În plus, față de mine, el trebuie să păzească Ortodoxia în perfectă ascultare de Hristos, nu de OMS! Au mai fost patriarhi care L-au trădat pe Hristos. Acum problema mea este să nu-L trădez și eu! Doamne, Iisuse Hristoase, iartă-ne și ne miluiește pe noi! Amin.

    Apreciază

    • Saurian said, on noiembrie 25, 2021 at 7:09 am

      Poți să-mi explici ce motive religioase ar putea fi invocate împotriva vaccinării?

      Apreciază

      • saccsiv said, on noiembrie 25, 2021 at 12:22 pm

        Saurian

        De exemplu:
        Liniile celulare obținute de la fetuși umani vii și injecțiile anti Covid
        https://saccsiv.wordpress.com/2021/10/26/liniile-celulare-obtinute-de-la-fetusi-umani-vii-si-injectiile-anti-covid/

        Apreciază

      • Felix said, on noiembrie 25, 2021 at 9:53 pm

        Compendiu biblic si patristic

        Evanghelia lui Ioan spune urmatorul lucru despre Hristos:
        Toate prin El s-au facut; si fara El nimic nu s-a facut din ce s-a facut (Ioan 1, 3).
        Asta inseamna ca totul, de la prima pana la ultima pietricica, celula (ADN), electron, atom, toate lucrurile au fost facute prin Dumnezeu-Cuvantul si nimic nu exista fara El. Existenta tuturor lucrurilor si a fiintelor zidite isi are inceputul in El – in Iisus Hristos! El este puterea creatoare sau sursa intregii creatii (Coloseni 1, 16:17)
        Toate si toti in Hristos! Contrariul acesteia? – Vidul, nimicul! El este a-toate-fiinta. In afara Lui: nefiinta. Daca Hristos nu este in tine, nu esti nimic, esti un zero, esti ceea ce nu este. Fara Hristos, insusi universul este un zero, ceva lipsit de fiinta. Hristos este atoatefiinta si atoateunitatea. El le umple toate si pe toate le cuprinde in Sine; fara El toate sunt goale, pustii si haotice. Daca indepartam pe Hristos de om, de albina, de soare, de univers, toate se prabusesc in haos, in nefiinta, in nimic, in moarte.
        De aceea orice vindecare a bolnavilor se face prin restabilirea echilibrului dintre lucruri. In lipsa acestui echilibru si ordini ale lumii a caror cauza este Hristos, nu doar vindecarile, dar chiar existenta lumii ar fi cu neputinta.
        Există sistemul celular al omului, care după cum bine știm astăzi de la biologi, constitue un sistem complet de memorie celulară, ca un computer.
        Acum au găsit ADN-ul in inima celulei, și acesta e sistemul de memorie al fiecărei celule. Vasăzică, știm că există memorie in celulă. De aceea și celula știe deja ce are de făcut, ce gene să aprindă, pe care să le stingă ca să devină una nas, alta ochi ș.a.m.d. Trupul este alcătuit din celule; tot trupul e un sistem de celule. O celulă se duce intr-o parte a trupului și se face ureche, alta ochi etc. Celulele, in mod cert au un sistem de memorie in interiorul lor. Știu cum să se dezvolte, unde să se ducă și unde să se oprească, in ce loc să se inmulțească și cum să-și
        indeplinească rolul in locul in care se află.
        In om există acest ADN, care este o bandă, o bandă spiralată. Există ADN in fiecare celulă, și ADN-ul se multiplică odată cu celula atunci cand are loc multiplicarea celulelor. Teoria predominantă in prezent este că banda aceasta e ca o bandă intr-un computer, intr-un aparat de genul ăsta, și are o anumită lungime și, adică, banda rulează și, la un moment dat banda se termină. Vasăzică, in felul acesta rulează viața omului, are loc permanent multiplicarea celulelor și, cand banda multiplicării se termină, omul moare. Da, este programat de Hristos și, cand se termină, s-a terminat. In afară, bineințeles, de cazul in care nu e omorat cumva de vreo mașină sau nu i se intamplă vreo complicație în corp (vreun vaccin injectat in corp n.n.), insă moartea naturală, a unui bătran există.
        Deci există memorie celulară, ADN-ul, care e o ca o bandă intr-un casetofon și «rulează» innoirea celulelor omului, cu dezvoltări programate ale celulei. Și pentru că există memoria asta, celulele știu ce să facă, adică cum să se inmulțească, la fel ca un computer care ar efectua operațiuneaa aceasta de inmulțire a celulelor.
        Aici avem ceva straniu, anume că celula se divide indivizibil. Celula se inparte neimpărțit in celule impărțite. E foarte straniu lucrul acesta, pentru că seamănă cu taina prezenței lui Dumnezeu în lume pe care o descriu Părinții Bisericii, în care Dumnezeu se împarte neîmpărțit în cei împărțiți. Cam același lucru il fac și celulele. O celulă se inmulțește fără să-și piardă propria identitate, pentru că, de fiecare dată cand oricare dintre celule inmulțește, celula in sine rămane intreagă, și toate genele, toate răman la fel (dacă nu primim vreun vaccin care intervine in codul genetic n.n). Și in celulele acestea există ADN-ul, care programează toată această dezvoltare și inmulțire a celulelor etc. Lucrul acesta nu ar fi fost posibil dacă celula nu ar fi avut memorie data de Hristos. Există un sistem de memorie care garantează dezvoltarea corectă a tuturor organismelor biologice din lume, a tuturor ființelor vii.
        Au găsit acu un mod nu doar de-a indentifica deficiențele ereditare in scara spiralată a ADN-ului, dar cunosc și compoziția ADN-ului, ce elemente trebuie să se găsească si unde, cunosc secventa care ar trebui să urmeze. Si, cand examinează oameni care se nasc cu șase degete la mani și la picioare, sau cu trei ochi, cu un ochi, cu jumătate de nas, fără urechi etc., examinează compoziția celulei și văd că există o anomalie in ADN, fapt pentru care omul s-a născut in felul acesta.
        Cercetărilea astea, bineînțeles, sunt speculate… materialist și în cele din urmă — se putea altfel? — împotriva lui Hristos Dumnezeu. A face voința lui Hristos Dumnezeu constă evident, în a asculta de legile vieții, așa cum sunt ele înscrise de Hristos în codul genetic, în sangele nostru, în sufletul și trupul nostru. Daca abdicam de la acestea antementionate riscam si suportam consecintele…
        Deosebit de periculoase sunt intervențiile genetice făcute asupra omului. Deja se fac experiențe pe embrioni umani și se preconizează construirea unor categorii speciale de oameni. Dar aceasta amenință extrem de serios omul, și aceasta in forma lui primordială, cea mai lipsită de posibilitatea apărării. Aici nu mai sunt puse in pericol oarecare interese ale lui sau viața lui, ci insăși identitatea lui. Totodată devine perceptibilă amenințarea libertății și valorii omului. Violand specificul materialului genetic al diferitelor organisme și incercand crearea unora noi sau modificate genetic, medicina intervine în expresia biologică a memoriei celulelor. Cu alte cuvinte, manuiește după propria judecată vehiculul material al «rațiunilor făpturilor» nepăsandu-i de cauza lor primordială Hristos și de rostul lor conferit de Hristos. Omul, intrucat intră in cele nepătrunse ale forțelor materiale fără cunoașterea rațiunilor personale ale lui Hristos Dumnezeu pe care acestea le exprimă, este firesc să nu le poată direcționa spre bunul lor scop final, rezultand de aici pericole incomensurabile.
        Vechii greci spuneau că toată știința ce se
        desparte de virtute vicleșug se arată a fi, nu
        ințelepciune. Desigur nicicand nu incetează să existe oameni vicleni, care provoacă rele. Dar multe rele ce s-au făcut și se fac in lume nu se datorează atat vicleniei anumitor oameni, cat indiferenței, iresponsabilității și ignoranței celor ce le acceptă sau le tolerează.
        Citirea codului genetic al omului creează posibilitatea intervenției directe și modificării lui. Astfel, pe langă informarea direcționată și diferitele metode fizico-chimice prin care se încearcă influențarea, precum și constrangerea personalității umane, există amenținarea directei determinări biologice a ei.
        Nu suntem predeterminați pentru că dacă am fi, spune Sfantul Sofionie Saharov, nu am fi după chipul și asemănarea Aceluia care este nedeterminat, nu am fi ipostatici. Deci un vaccin care ne modifică ADN pulverizează această dogmă a purtarii de grija a lui Hristos, deși clerici contemporani neagă acest lucru!
        Folosirea acestor metode in scopuri terapeutice nu atenuează catuși de puțin caracterul critic al gravei amenințări pe care o comportă față de om. Deja, pentru prima dată, se proiectează intervenția în codul gentic al omului (prin vaxxinul mARN), ceea ce poate duce la recombinarea materialului genetic și la transformarea naturii lui (în potential zombie n.n.). Omul devine obiectul experienței și prelucrării. In felul acesta obiectualizarea lui atinge punctul culminant și este promovată totala lui subordonare față de mijlocele științei și tehnologiei.

        Apreciază

  4. Paul said, on noiembrie 24, 2021 at 10:56 pm

    Biserica sa nu tacă. Scrisoare către Sfântul Sinod semnata de diverse personalități ale Romaniei

    https://marturieathonita.ro/biserica-sa-nu-taca-scrisoare-catre-sfantul-sinod/

    Apreciază

  5. Duhul Capitanului said, on noiembrie 24, 2021 at 11:00 pm

    „Patriarhul”Daniel declara ca s-a lepadat…..de Hristos!

    Apreciat de 3 persoane

  6. sd said, on noiembrie 25, 2021 at 12:04 am

    Sfantul Duh atat l-a luminat, cat a meritat!

    Apreciază

  7. Cristian Daniel said, on noiembrie 25, 2021 at 12:19 am

    …nu inteleg de ce atata tulburare daca s-a vaccinat sau nu PF Daniel, mie mi se pare furtuna intr-un pahar cu apa…pana la urma e alegerea fiecaruia (sper sa ramana asa, desi…), iar fiecare dintre noi stie ce are de facut, fiecare are creier de la Dumnezeu ca sa judece lucrurile asa cum considera, nu trebuie sa zica X sau Y ca e sa ca nu e bine sa faci o anumita chestie…nu e treaba noastra sa judecam mai ales ca nu stim cu certitudine adevarul, are cine sa-l judece chiar si pe patriarh daca umbla cu „imbarligaturi” de astea, scuzati limbajul ne academic…mai marii Bisericii nu sunt feriti de caderi si ispite, insa eu personal am fost mai revoltat cand BOR nu s-a opus interferentei statului, anul trecut, in practica sa liturgica si inchiderii lacaselor de cult, aia mi s-a parut de acuzat si de pus la zid, asta cu vaccinarea chiar ma lasa rece si intr-un fel, daca o fi adevarat, vine oarecum in siajul a ceea ce s-a intamplat anul trecut…Sus sa avem inimile!

    Apreciază

    • constatare said, on noiembrie 26, 2021 at 9:25 am

      Cristian Daniel,

      Nu e nici o tulburare frățioare. Problema este că lideri din diverse domenii, inclusiv cel bisericesc sunt un exemplu pentru restul populației. Ei au o mare putere de influențare și de convingere. Și atunci, mulți oameni le urmează exemplul. E o constatare, nu o judecare. Fiecare e liber să procedeze cum vrea, dar cu responsabilitățile care decurg din asta, și de care nu pot scăpa, lucru deloc ușor de dus.

      Apreciază

      • Felix said, on noiembrie 26, 2021 at 1:11 pm

        „dar cu responsabilitățile care decurg din asta, și de care nu pot scăpa, lucru deloc ușor de dus”.
        👎
        Matei 18:6
        „Iar cine va sminti pe unul dintr-aceştia mici care cred în Mine, mai bine i-ar fi lui să i se atârne de gât o piatră de moară şi să fie afundat în adâncul mării”.

        Potrivit Domnului, sminteala este mijlocul prin care omul se poticneste sau se indeparteaza de credinta in Iisus Hristos. Cei mici care se smintesc pot fi cei de varsta frageda sau oameni simpli.
        Pentru cel care sminteste ar fi mai bine (de fapt, pedeapsa lui ar fi mai mica) daca s ar atunca in mare cu piatra de gat. Hristos arata aici ca pacatul sinuciderii ar fi mai mic decat cel al sfatuirii, al influentarii indirecte a unui om sa ia o decizie cu consecinte primejdioase pentru viata si mantuirea lui….
        Parintele Athanasie Mytilineos

        Apreciază

  8. John said, on noiembrie 25, 2021 at 8:40 am

    LOGICA COVIDIANĂ:
    1. Dacă te îmbolnăvești după prima doză, este pentru că îți lipsește a 2-a doză.
    2. Dacă te îmbolnăvești după a 2-a doză, înseamnă că nu trecuseră 21 de zile.
    3. Dacă te îmbolnăvești după 21 de zile, ”injecția este pentru a nu te îmbolnăvi grav”.
    4. Dacă evoluția bolii e gravă, ”injecția este ca să nu mori”.
    5. Dacă mori, ”nicio injecție nu este 100% sigură. Este vina asimptomaticului că nu a vrut să se injecteze”.
    Și pentru că trăim vremuri excepționale…
    1.. Producătorul serului nu este responsabil.
    2. Guvernul nu este responsabil.
    3. Nici asistenta care te înțeapă nu este responsabilă.
    Dar dacă nu-ți injectezi serul, TU ești responsabil..Hmmm,curat murdar covidian!😯😆
    Vaxxinează’te și vei fi liber!

    Apreciază

  9. scortisoara said, on noiembrie 25, 2021 at 10:03 am

    Imi este mila de dansul …. Dar poate s-a vaccinat doar de gripa sezoniera ca nu a precizat ce vaccin si-a facut . Oricum, pana la urma e treaba lui sper sa nu impuna vaccinarea in parohii ,la preoti ,enoriasi …. asta ar fi problema grea . Daca ne impune asa ceva eu nu mai merg la biserica sau stau afara ca si pana acum. Eu stau afara la slujba .

    Apreciază

    • I.N. said, on noiembrie 26, 2021 at 2:36 pm

      …dar daca e vaccin covid cum se impaca cu ce este in el si pe ce baza este facut? Zeama de fetusi prelevata nu se stie cum… se impaca ortodoxia cu asta? … s-a vandut pt functie? Si at mila…da’ capata alta conotatie.

      Apreciază

  10. Elena said, on noiembrie 25, 2021 at 11:00 am

    Cristian Daniel
    Prin acest articol se înţelege că PF nu va lua apărarea preoţilor şi enoriaşilor care nu se vaccinează.
    Vor fi vremuri când se vor construi biserici, se vor polei cu aur dar în ele nu se va sluji în dreapta credinţă.
    A început cu Sinodul din Creta, acum se doreşte acces în biserică doar pentru vaccinaţi …

    Apreciază

    • Cristian Daniel said, on noiembrie 26, 2021 at 11:58 am

      Da, știu, asa este, intr-acolo ne îndreptăm deci nu trebuie sa ne mire ce face unul sau altul, indiferent de cine ar fi, trebuie sa fim pregătiți ptr tot ce e mai rău. Atunci când ești pregătit sa mori în fiecare zi, nimic nu te va mai surprinde și nici frica nu-ti va mai fi de nimic! Cu Dumnezeu înainte!

      Apreciază

  11. Elena said, on noiembrie 25, 2021 at 11:08 am

    Acatistul Sf Mare Mucenite Ecaterina Marian Moise

    Apreciază

  12. Mihai said, on noiembrie 25, 2021 at 11:22 am

    Ce stiu SIGUR e ca pana la jumatatea lui octombrie Patriarhul NU se vaxxinase. Deloc. Ma indoiesc sincer ca ar fi facut-o ca ultimul fraier in ultima luna la presiunile absurde ale politrucilor. Dincolo de latura duhovniceasca (pana si dusmanii lui recunosc ca este unul dintre cei mai buni teologi romani – iar slalomul pe care l-a tot facut a dovedit multa abilitate de a se strecura astfel incat sa nu apara ca un oponent fatis al sistemului dar nici sa nu faca pasi inacceptabili din punct de vedere dogmatic dovedeste cu prisosinta acest lucru) nu trebuie uitat ca este un om cu multe probleme de sanatate si este extrem de atent la tot ce tine de sanatatea lui. Are in apropiere ca sfetnici medicali oameni care i-au prezentat situatia reala in privinta vaxx. Sincer, eu ma indoiesc ca intr-un moment de cedare nervoasa s-ar fi vaxx numai ca sa mai scada presiunea nemernicilor.

    Parerea mea este ca, neobisnuit cu baile de multime care sa-l asalteze ipocrit si agresiv, a cazut in capcana si fara sa se stapaneasca a dat un raspuns sarcastic ca sa le inchida gura (de, purtarea botnitei indeparteaza harul si omul ramane gol si neputincios). Vazand inregistrarea cam asa pare. E ceva din categoria „zi ca ei si fa ca tine”. Din pacate nemernicul de serviciu, purtatorul de vorbe de care se pare ca nu prea poate sa scape pt ca sistemul i-a impus sa-l tina acolo ca-i bun si are grad mare, a luat-o pe aratura si in loc sa prezinte conotatia reala a vorbelor Patriarhului a profitat de ocazie ca sa pedaleze in directia ocultei.

    Nu-mi place deloc situatia in care s-a ajuns dar din pacate mucenicia nu se afla in fisa postului de ierarh, fie el si patriarh. Ea vine ca o intarire si un dar de sus. Niciun compromis nu este bun dar inca n-am cazut de tot (uitantu-ne in jur la celelalte tari ortodoxe noi am reusit cu ajutorul lui Dumnezeu sa ramanem cat de cat pe linia de plutire). De aceea este nevoie de si mai multa rugaciune si unitate. Mila Domnului este mare si poate, cu ajutorul Lui, ne strecuram cumva.

    Apreciază

  13. Spaceman said, on noiembrie 25, 2021 at 11:37 am

    Patriarhul Daniel s-a vaccinat, gata… și ce preafericit e…

    Reporter: „cu ce vaccin v-ați vaccinat?”

    Daniel: „nu spun… îs confidențiale, toate datele sunt confidențiale.”

    Reporter: „cu două doze sau cu una?”

    Dacă „toate datele sunt confidențiale” atunci preanefericitul putea să spună reporterilor: „e treaba mea dacă m-am vaccinat sau nu”.

    Totuși, preafericitul Daniel a ales să-și facă public statutul său de vaccinare (se înțelege că anti covid).

    De ce? Păi „ca să meargă treaba” și în Romania, de exemplu Pfizer încasează prețul pe fiecare doză de vax livrată și plătește cele mai grase comisioane pentru fiecare doză de vax injectată.

    De aceea sunt ‘la secret’ contractele privind vaxurile anti covid, să nu se vadă cine și câți bani primește pentru fiecare doză de vax injectată.

    Cum ar fi să-l vedem pe Florin Cîțu spunând „vaccinați-vă” știind că acesta ar primi 0.35€ pentru fiecare doză de vax injectată? Sau pe oricine altcineva…

    Ce ar fi să știe americanii că Biden bagă sute de milioane de dolari în buzunar din vaxurile injectate? Pe care le-a mai făcut și obligatorii!

    „Let’s Go Brandon!”

    La fel și prin UE, au făcut vaccinarea obligatorie că li se rupe de sănătatea oamenilor sau ca să-și umple buzunarele? … și să meargă treaba cu agenda șerpăriei, cu digitalizarea.

    În vara lui 2015, jucăria masoneriei, cântăreața Poppy (cu ppp, bbb ca 666, ca la ‘pepper’ sau ‘bubble’) a lansat melodia Lowlife (viață josnică), în care pozează ca Baphomet. Dar interesantă mi se pare scena de la min. 3:01, în care cântăreața, îmbrăcată cu o rochie plină de ochi pe piept, smulge din mâna unui tip la costum (probabil politicieni, avocați, afaceriști) un dosar în care erau pagini înnegrite.

    Acum trei ani Poppy, ca produsul unei ‘fabrici’, spunea că ‘Time Is Up’, și arăta cum e cu digitalele… de la min. 1:13

    „Dragă, timpul tău a expirat”… te pedepsește Baphomet că faci rău mumei Pământ. „Exterminarea este singura voastră speranță.”

    Erau fericiți când s-au ‘împărtășit’ cu ‘pastila’, însă după aceea, de la ‘butoane’, erau făcuți să sufere cumplit.

    Apreciază

  14. Elena said, on noiembrie 25, 2021 at 1:05 pm

    Sfântul Paisie Aghioritul –: FITI ATENTI!!!… ACUM A APĂRUT O BOALĂ, PENTRU CARE VOR AFLA UN VACCIN… CARE VA FI OBLIGATORIU ȘI CINE ÎL VA FACE…
    Părintele cred că vedea apariţia bolilor din familia coronavirusurilor.
    Înaintea identificării SARS-CoV-2, au fost descrise alte 6 coronavirusuri patogene pentru om, toate cu origine zoonotică.
    Prima pandemie a secolului XXI. SARS a apărut în anul 2002 în China, din cauza unui nou coronavirus misterios, care a ucis aproximativ 10 la sută dintre persoanele pe care le-a infectat.
    https://umfcd.ro/ce-stim-despre-sars-cov-2-si-covid19/
    Coronavirusurile sunt virusuri anvelopate, cu un genom ARN monocatenar ….
    o SARS-CoV (Severe Acute Respiratory Syndrome Coronavirus), încadrat în subgenul Sarbecovirus) identificat în 2002 în Sudul Chinei, …s-a răspândit rapid la nivel global și a cauzat peste 8,000 cazuri umane și 774 decese (mortalitate 9.5%), până în 2004, cand a dispărut din circulație.
    o MERS CoV (Middle East Respiratory Syndrome Coronavirus), încadrat în subgenul Marbecovirus, identificat în 2012 în Arabia Saudită… circulă și în prezent în Orientul Mijlociu, și a determinat până acum 2519 cazuri și 866 decese (mortalitate 35%).
    SARS-CoV-2 … A fost identificat în ianuarie 2020, … în Wuhan, China…

    Cât dreapta credinţă a mai ţinut lumea, aceste boli din familia coronavirusurilor nu au luat amploare, acum când se înmulţesc fărădelegile şi credinţa se micşorează …

    Apreciază

  15. Serban said, on noiembrie 25, 2021 at 1:43 pm

    Oameni buni, voi ati ascultat declaratiile patriarhului? In iesirea de la parlament, in graba, haituit de presa la intrebarea „v-ati vaccinat?” a raspuns „da, gata!”, „e confidential, gata”. Raspunsurile date erau ca si cum voia sa scape de reporteri si de intrebarea aceasta. Nu a fost un DA convins precum al purtatorului de cuvant, dl Banescu, caruia ii cunoastem pozitia fata de vax.

    Tind sa cred ca ori „s-a vaccinat [impotriva prostiei]” adica a folosit o metafora ca sa scape de presa mincinoasa, ori a mintit tot ca sa scape de presa. Poate ma insel, dar asa mi-a lasat senzatia… 🙂

    Apreciază

    • Mihai said, on noiembrie 25, 2021 at 9:02 pm

      Daca ma intreaba cineva daca m-am vaccinat ii voi raspunde cu toata convingerea ca, DA, m-am vaccinat (in copilarie am facut toate vaccinurile – vreo 4-5 – care se faceau pe vremea aceea). Dar nu mi-am facut tratament genic si nici n-am de gand sa-mi fac. Asta este cu totul altceva.

      Si eu impartasesc ideea ca raspunsul lui a fost mai degraba sarcastic si sunt aproape sigur ca nu s-a vaxx (am prezentat mai sunt intr-un comentariu de ce). Din pacate sminteste si este dator sa corecteze situatia. Din pacate diavolul prin vocea lui Banescu l-a impins intr-o zona imposibil de intors …

      Sa-l intareasca Dumnezeu pe patriarh si pe noi in aceeasi masura deoarece tocmai atunci cand avem impresia ca stam bine suntem cei mai vulnerabili la cadere.

      Atentie! Intoarcerea in Biserica a celor vaxx se poate face numai prin pocainta adanca si … Mirungere. Nu-i de gluma dar din pacate extrem de putini constientizeaza pericolul.

      Apreciază

    • Spaceman said, on noiembrie 26, 2021 at 5:04 pm

      @Serban & Mihai

      Ce mâncați voi zilnic e maro și pute, dar nu vă luați după miros, că e ciocolată! Poftă mare!

      Apreciază

  16. Elena said, on noiembrie 25, 2021 at 3:06 pm


    Psalmul 50 cântat. Maria Coman și protopsaltul Gabriel Rădășanu

    Apreciază


Responsabilitatea juridică pentru conţinutul comentariilor dvs. vă revine în exclusivitate.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.