SACCSIV – blog ortodox

IA, SATANICA: Cercetătorii pun bazele unei INTELIGENTE ARTIFICIALE cu mentalitate de stup

Posted in INTELIGENTA ARTIFICIALA by saccsiv on septembrie 15, 2021

Sursa: https://thenextweb.com/news/researchers-lay-groundwork-for-ai-hive-mind

Cercetătorii pun bazele unei IA cu mentalitate de stup

Rezistența este inutilă

De Tristan Greene, 14 Septembrie 2021, TNW

Departamentul de inteligență artificială al Intel este unul dintre eroii necunoscuți ai mișcării moderne de învățare automată. Cercetătorii talentați ai acestei divizii au făcut progrese în domeniul cipurilor de inteligență artificială, al calculului neuromorfic și al învățării profunde. Iar acum își îndreaptă privirea spre graalul profan al inteligenței artificiale: mentalitatea de stup.

Bine, s-ar putea să fie un pic cam dramatic. Dar orice poveste de groază științifico-fantastică trebuie să înceapă de undeva.

Iar progresele uimitoare ale Intel în domeniul învățării consolidate evolutivă multi-agent (MERL) ar putea fi o poveste excelentă de început pentru Borg – o inteligență artificială simțitoare din Star Trek care asimilează speciile organice în mentalul său de stup.

MERL, pe lângă faptul că este un nume grozav pentru un violonist, este noua metodă a Intel pentru a învăța mașinile cum să colaboreze.

Conform unui comunicat de presă al Intel:

„Am dezvoltat MERL, o metodă scalabilă și eficientă din punct de vedere al datelor, pentru a antrena o echipă de agenți care să rezolve împreună o sarcină de coordonare. … Un set de agenți este reprezentat ca o rețea neuronală cu mai multe capete și un trunchi comun (ca un balaur cu mai multe capete, iar capetele lucrează împreună pentru a coordona eficient balaurul, n.tr.). Împărțim obiectivul de învățare în două procese de optimizare care operează simultan.”

Noul sistem este complex și implică tehnici noi de învățare automată, dar ideile de bază din spatele acestuia sunt de fapt destul de intuitive.

Sistemele de inteligență artificială nu au ceea ce francezii numesc uneraisond’exister. Pentru ca o mașinărie să facă ceva, trebuie să i se spună ce să facă.

Dar, adesea, dorim ca sistemele de inteligență artificială să facă lucruri fără să li se spună ce să facă. Scopul unei paradigme de învățare automată este de a face ca mașinăria să își dea singură seama de anumite lucruri.

Cu toate acestea, tot trebuie să faci ca IA să învețe lucrurile pe care le dorești și să uite de restul.

De exemplu, dacă încerci să înveți un robot să meargă, vrei ca acesta să își amintească cum să își miște picioarele în tandem și să uite rezolvarea problemei sărind într-un picior.

Acest lucru se realizează prin consolidarea învățării, adică RL din MERL. Cercetătorii ajustează paradigma de instruire a IA pentru a se asigura că aceasta este recompensată ori de câte ori îndeplinește un obiectiv, menținând astfel mașinăria concentrată pe sarcină.

Dacă vă gândiți la IA în sensul tradițional, aceasta funcționează ca un singur agent (practic, un creier de robot) care încearcă să rezolve singur o problemă uriașă.

Astfel, pentru un creier IA responsabil de a face un robot să meargă, IA trebuie să își dea seama de echilibru, energie cinetică, rezistență și care sunt limitele exacte ale părților sale fizice. Acest lucru nu numai că necesită mult timp – adesea sute de milioane de încercări repetitive – dar este și costisitor.

Sistemul MERL de la Intel permite ca mai mulți agenți (mai mult de un creier IA) să atace o problemă mai mare, împărțind-o în sarcini individuale care pot fi apoi gestionate de agenți individuali. Agenții colaborează pentru a accelera procesul de învățare pentru fiecare sarcină. Odată ce agenții individuali se antrenează în sarcinile lor, un agent de control utilizează suma antrenamentelor pentru a organiza o metodă prin care să fie realizat întregul obiectiv – în exemplul nostru, să facă un robot să meargă.

Dacă acest sistem ar fi fost format din oameni în loc de inteligență artificială, ar fi fost ca în desenul animat de succes din anii 1980, Voltron, în care piloți individuali pilotează vehicule individuale, dar care se unesc pentru a forma un robot uriaș care este mai puternic decât suma părților sale.

Dar, din moment ce vorbim despre inteligența artificială, este probabil mai util să o privim mai degrabă ca pe un Borg, menționat mai sus. În loc ca un singur creier IA să controleze toată acțiunea, MERL oferă IA capacitatea de a forma ceva ce ar fi o rețea de creiere artificiale.

Chiar am putea fi tentați să o numim mentalitate de stup artificială.

 

Comentariu saccsiv:

O stire de acum 3 ani facea cunoscut faptul ca s-a observat ca DeepMind a inceput sa invete singur, sa imite vocea umana si a castigat in fata campionului mondial la jocul Go. Iar testele au aratat ca dezvoltase o latura care pana atunci nu a fost intuita: invatase sa adopte strategii foarte agresive cand „simtea” ca va pierde.

Cititi va rog mai multe la:

Inteligenta artificiala DeepMind (Google) devine din ce in ce mai agresiva. Oare cum se va manifesta pe robotii Boston Dynamics? Astfel de roboti ar putea fi lacustele din Apocalipsa conduse de Abaddon?

Cititi va rog si:

(Video) Klaus Schwab: Pana in 2026 oamenii vor primi in corp un cip pentru a fuziona cu lumea digitală, avand ca partener inteligenta artificiala

30% dintre instituțiile financiare accelerează adoptarea Inteligenței Artificiale, pe fondul creșterii fraudelor cauzate de contextul COVID-19

Stiri despre (draceasca?) INTELIGENTA ARTIFICIALA

 

22 răspunsuri

Subscribe to comments with RSS.

  1. scortisoara said, on septembrie 15, 2021 at 4:50 pm

    Horror….

    Apreciază

  2. gheorghe said, on septembrie 15, 2021 at 4:52 pm

    PROCESARE DIGITALA

    Propun folosirea sintagmei „procesare digitala” in loc de „inteligenta artificiala”.

    Nu se naste o „inteligenta” daca pui la un loc mai multe proceduri logice, mijloace de calcul, convertoare de semnal si combinatii de simulare a unor conditii specifice gandirii si valorilor umane – evident, …modificate de programatori.
    Este si ramane o adunatura de materiale tehnic organizate… sa pretinzi ca e constructie cu caracteristica UMANA – inteligenta cand nu e altceva decat PROCESARE, prelucrare [la baza] electrica de impulsuri anume alcatuite tot de cineva din afara „masinariei”.
    Orice „combinatie” sau „raspuns” este rezultatul unei procesari pre-instalate, nu e nimic spontan, nu e nimic obtinut ca rod al „intelegerii” ci ca urmare a unei acumulari selective posibila prin pre-instalarea unor comenzi externe.

    Calitatile umane nu sint transferabile ne-oamenilor chiar daca teatralismul si deghizarea pot insela perceptia normala.

    Apreciază

    • abc said, on septembrie 16, 2021 at 1:13 pm

      Gresesti,
      De neuron artificial ai auzit ?
      Atunci sa sti ca exista si Inteligenta Artificiala

      Apreciază

      • gheorghe said, on septembrie 16, 2021 at 2:29 pm

        Dragul meu, simularea nu inseamna acelasi lucru.
        Asa, exista si … voce artificiala, ne punem dinti… tocuri la pantofi, … ne ajutam de lucruri.

        Eu precizez ca „inteligenta” este doar atribut UMAN. Gaseste altceva pentru chestii ne-vii, alt cuvant – eu iizic procesare, ca asta se petrece, … a unor date convertite din virtual in real, elctric… conform unor metode – de asemenea convertite materialiceste. Nimic viu aici. Nu e si nu va fi.
        Omul „realizeaza” contextul, factorii, … „problema” si produce mental o intelegere, o solutie a problemei, in mod constient, Constiinta este proprie doar omului nu si vietuitoarelor din alt regn si in nici uin caz materiei ne-vie.
        Unii, extind folosinta termenului „inteligenta” la ne-oameni, la animale, pasari, insecte… si chiar mai mult.
        Asta nu inseamna ca acolo este „inteligenta”.
        Acolo e vorba de instincte, reflexe, pre-organizare functionala, genetica, insusire de raspuns reflex la factori de mediu.
        De aceea nu poti spune ca e inteligent sau destept un lucru, un aparat, o masinarie care sint produsul multor oameni, generatii … care au fost SI inteligenti.
        Cum se spune… „la misto'” ca …. X are o masina… „desteapta”.
        Stim ca e forma metaforica de exprimare, nu exprima o realitate ci presupune DOAR o analogie… cum iubita nu este „floare”, sau „lumina ochilor” iar eu sau tu nu sintem „soarele de pe cer”, … nu-i asa?
        ….
        Da’ tu chiar crezi pe ereticu’ ala care a scris o prostie smintitoare dar placuta ateilor, materialistilor… „Inteligenta materiei”?
        Evident ca inteligenta se manifesta – e o calitate – doar in conditiile in care functioneaza ratiunea.
        Iar ratiunea e „anumita functie a mintii” (zice Parintele Staniloaie), … care este o facultate principala a sufletului…. care este dat doar omului. Vietuitoarele – altele, au suflare de viata, …
        Poate gasesti o explicatie „ajutatoare” aici:
        http://www.crestinortodox.ro/credinta/patimile-facultatile-sufletului-69861.html

        Apreciază

      • abc said, on septembrie 16, 2021 at 4:04 pm

        Rețea neurală
        Limbă
        Download PDF
        Urmărește
        Modificare
        Rețelele neurale[1] (RN, în engleză: ANN de la artificial neural network) sunt o ramură din știința inteligenței artificiale, și constituie totodată, principial, un obiect de cercetare și pentru neuroinformatică. Rețelele neurale artificiale caracterizează ansambluri de elemente de procesare simple, puternic interconectate și operând în paralel, care urmăresc să interacționeze cu mediul înconjurător într-un mod asemănător creierelor biologice și care prezintă capacitatea de a învăța. Ele sunt compuse din neuroni artificiali, sunt parte a inteligenței artificiale și își au, concepțional, originea ca și neuronii artificiali, în biologie. Nu există pentru RNA o definiție general acceptată a acestor tipuri de sisteme, dar majoritatea cercetătorilor sunt de acord cu definirea rețelelor neurale artificiale ca rețele de elemente simple puternic interconectate prin intermediul unor legături numite interconexiuni prin care se propagă informație numerică.

        Caracteristici Modificare
        Rețelele neurale artificiale se pot caracteriza pe baza a 3 elemente:

        modelul adoptat pentru elementul de procesare individual,
        structura particulară de interconexiuni (arhitectura)
        mecanismele de ajustare a legăturilor (de învățare).
        Modele ale neuronului artificial Modificare
        Sunt mai multe criterii de clasificare a modelelor neuronului elementar, ce implică: domeniul de definiție a semnalelor folosite, natura datelor folosite, tipul funcției de activare, prezența memoriei. Dar cel mai utilizat model este modelul aditiv.

        Arhitecturi Modificare
        Există numeroase modalități de interconectare a neuronilor elementari, dar pot fi identificate două clase de arhitecturi:

        cu propagare a informației numai dinspre intrare spre ieșire, rețele de tip feedforward
        rețele recurente (cu reacție).
        Un dezavantaj al rețelelor neurale îl constituie lipsa teoriei care să precizeze tipul rețelei și numărul de neuroni elementari, precum și modalitatea de interconectare. Există câteva tehnici de tip pruning sau de tip learn and grow, dar acestea sunt în intense cercetări.

        Algoritmi de învățare Modificare
        Principala deosebire a rețelelor neurale față de alte sisteme (electronice) de prelucrare a informațiilor îl constituie capacitatea de învățare în urma interacțiunii cu mediul înconjurător, și îmbunătățirii performanțelor.

        O reprezentare corectă a informațiilor, care să permită interpretarea, predicția și răspunsul la un stimul extern, poate permite rețelei să construiască un model propriu al procesului analizat. Acest model va putea răspunde astfel unor stimuli neutilizați în procesele anterioare de învățare ale rețelei RNA. Informațiile utilizate în procesul de învățare pot fi: informații disponibile a priori sau perechi intrare-ieșire(care stabilesc relații de tipul cauză-efect), iar modul de reprezentare internă urmărește un set de reguli bine documentate. Acești algoritmi pot fi clasificați după mai multe criterii cum ar fi: disponibilitatea răspunsului dorit la ieșirea rețelei, existența unui model analitic, tipul aplicației în care sunt utilizați, dar cele mai multe documentații se rezumă la două clase mari: învățarea supravegheată (care presupune existența în orice moment a unei valori dorite a fiecărui neuron din stratul de ieșire) și învățarea nesupravegheată (în care rețeaua extrage singură anumite caracteristici importante a datelor de ieșire, în urma unui gen de competiție între neuronii elementari). În ultima perioadă se remarcă încă o clasă de algoritmi, algoritmii de învățare folosind un critic, rezultați în urma observațiilor experimentale făcute pe animale, acestia fiind de tipul recompensă/pedeapsă

        Apreciază

      • abc said, on septembrie 16, 2021 at 7:59 pm

        Și …..
        11. Şi am văzut o altă fiară, ridicându-se din pământ, şi avea două coarne asemenea mielului, dar grăia ca un balaur
        12. Şi toată stăpânirea celei dintâi fiare ea o pune în lucrare, în faţa ei. Şi face pământul şi pe locuitorii de pe el să se închine fiarei celei dintâi, a cărei rană de moarte fusese vindecată.
        13. Şi face semne mari, încât şi foc face să se pogoare din cer, pe pământ, înaintea oamenilor,
        14. Şi amăgeşte pe cei ce locuiesc pe pământ prin semnele ce i s-au dat să facă înaintea fiarei, zicând celor ce locuiesc pe pământ să facă un chip fiarei care a fost rănită cu sabia şi a rămas în viaţă.
        15. Şi i s-a dat ei să insufle duh chipului fiarei, ca chipul fiarei să şi grăiască şi să omoare pe toţi câţi nu se vor închina chipului fiarei.
        16. Şi ea îi sileşte pe toţi, pe cei mici şi pe cei mari, şi pe cei bogaţi şi pe cei săraci, şi pe cei slobozi şi pe cei robi, ca să-şi pună semn pe mâna lor cea dreaptă sau pe frunte.
        17. Încât nimeni să nu poată cumpăra sau vinde, decât numai cel ce are semnul, adică numele fiarei, sau numărul numelui fiarei.

        A doua fiara din apocalipsa este Inteligenta Artificiala împreună cu tot sistemul de comunicații și supraveghere (5G, sateliții, servere, etc)

        Apreciază

      • gheorghe said, on septembrie 17, 2021 at 12:41 pm

        Nu mai argumentez – esti fascinat de rastalmaciri si folosirea improprie a termenilor.
        Joaca asta de-a cuvintele a smintit pe multi si nu ma pasioneaza.
        Cum un circuit „logic” NU ARE logica, asa si o retea neurala sau orice altceva din domeniul para-stiintific pe care-l prezinti aici ca inteligenta artificiala nu este decat o copie palida, incompleta si departe de a fi perfecta a ceva inca neinteles: viul si calitatile proprii doar omului.
        iti spun pentru ultima oara: tentativa de copiere este o simulare simplista.
        Nu este inteligenta proprie, nu este inteligenta libera, nu este o calitate a „echipamentului” ci o constructie materiala cu un anumit scop de functionare.
        Este PROCESARE electrica. Atat.
        Informatica fara curent electric este filozofie.
        Procesarea fara curent electric este inutila.

        Apreciază

  3. gheorghe said, on septembrie 15, 2021 at 4:57 pm

    „ca în desenul animat de succes din anii 1980, Voltron, în care piloți individuali pilotează vehicule individuale, dar care se unesc pentru a forma un robot uriaș care este mai puternic decât suma părților sale.”
    Cum zicea Ion Iliescu …. sinergia faptelor…

    In filmele SF de multi ani am remarcat „populatii” (ca nu erau civilizatii de prin …. Univers) care dadeau cate un personaj care se „sacrifica” pentru binele grupului…
    Cum zicea un idiot cu titluri universitare… omenirea ar trebui sa se sinucida din proprie initiativa ca sa salveze…. planeta.

    Apreciază

  4. roman said, on septembrie 15, 2021 at 8:10 pm

    ATENTIE la MAGNETISM

    Sf.Ignatie Brancianinov-despre vedenii,duhuri si minuni

    pag 35

    ÎN VREMURILE NOASTRE, mulţi îşi îngăduie să intre ÎN ÎMPĂRTĂŞIRE CU DUHURILE CĂZUTE PRIN MIJLOCIREA MAGNETISMULUI când duhurile căzute obişnuiesc să se arate în chip de îngeri luminaţi, amăgind si înşelând prin felurite povesti interesante, amestecând adevărul cu minciuna, întotdeauna pricinuind o cât se poate de mare neorânduială sufletească şi chiar mintală. FOLOSIREA MAGNETISMULUI ESTE O RAMURĂ A VRĂJITORIEI, în ea nu este lepădare vădită de Dumnezeu, dar este, fără îndoială, o lepădare ascunsă, întrucât în vremurile noastre diavolul ascunde cu mare sârguinţă cursele sale, îngrijindu-se mai mult să nimicească ceea ce este esenţial decât ceea ce este la arătare. Neînvrednicind de nici o luare-aminte aşezământul de lege al lui Dumnezeu, neverificând cu osârdie dacă este plăcută lui Dumnezeu, dacă este potrivită cu voia lui Dumnezeu întreprinderea sa, iscoditorul cu minte uşuratică se încredinţează lucrării magnetismului, INTRĂ LIPSIT DE ORICE PREVEDERE ÎN COMUNICARE CU DUHURILE, LE CREDE ŞI LI SE ÎNCREDINŢEAZĂ, LUCREAZĂ SUB CĂLĂUZIREA LOR ŞI DUPĂ ÎNDRUMĂRILE LOR. Ce este asta,dacă nu lepădare de Dumnezeu ?

    P.S De aia spun TOTI Sfintii ca FARA PUTEREA Lui Dumnezeu=HARUL SFANT nici un om nu poate trece prin ceea ce a inceput in 2020.NU e de joaca si NU E DOAR putere si RAZBOI de natura umana,ci e …de natura SATANICA.

    Sf.Ignatie Brancianinov-despre vedenii,duhuri si minuni

    pag 23

    PROPRIILE PUTERI ALE OAMENILOR,CHIAR DACĂ ESTE VORBA DE CREDINCIOŞI AI LUI DUMNEZEU, NU SUNT ÎNDEAJUNS pentru a se împotrivi PUTERILOR UNITE ale îngerilor şi oamenilor apostaţi, care vor lucra cu înverşunare şi deznădejde, presimţindu-şi pierzania apropiată (Apocalipsa XII, 12).

    Harul Dumnezeiesc, adumbrindu-i pe ALEŞII lui Dumnezeu, va face
    nelucrătoare asupra lor amăgirile amăgitorului, va face neînspăimântătoare pentru ei ameninţările lui, va face dispreţuite în faţa lor minunile lui; el le va da a mărturisi plini de BĂRBĂŢIE pe Mântuitorul…

    Apreciază

  5. Geo said, on septembrie 15, 2021 at 10:41 pm

    Apreciază

    • adrianradauti said, on septembrie 16, 2021 at 9:01 am

      Cand o vad pe a esca si p roman ma apuca greata

      Apreciază

  6. Geo said, on septembrie 15, 2021 at 10:45 pm

    Apreciază

    • gheorghe said, on septembrie 16, 2021 at 2:35 pm

      Pai, sa dispara banii „lor” si astfel sa nu le mai platim camata = dobanda.
      Noi sa ii tinem pe ai nostri.

      Apreciază

  7. kunta kinte said, on septembrie 16, 2021 at 10:04 am

    Cautati pe Google pictures ” A.I algorithms” si ” Solomn Lesser keys”. Comparati-le. Sunt identice! Aceleasi duhuri rele..

    Apreciază

  8. Paisie said, on septembrie 17, 2021 at 12:59 am

    Cine poate fi această inteligentă artificială decât satana .
    Iar așa numiți oameni de știință care au inventat și lucrează cu așa ceva sunt defapt niște vrăjitori (lucrează cu diavolul).

    Apreciază

  9. […] IA, SATANICA: Cercetătorii pun bazele unei INTELIGENTE ARTIFICIALE cu mentalitate de stup […]

    Apreciază


Responsabilitatea juridică pentru conţinutul comentariilor dvs. vă revine în exclusivitate.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.