SACCSIV – blog ortodox

O noua analiza a “CONTAGION”, superproductia din 2011 realizata cu contributia OMS si CDC. Pana acum, absolut totul legat de CORONAVIRUS se desfasoara conform scenariului din film. Ce urmeaza: legea martiala, lagare, vaccinare obligatorie, cipuire, arestarea celor ce se opun

Vigilant Citizen: How the Movie “Contagion” Laid the Blueprint for the Coronavirus Outbreak

Cum a lansat filmul ”Contagion”  modelul pentru epidemia de coronavirus

11 martie 2020, Vigilant Citizen

În mijlocul panicii coronavirusului, filmul ”Contagion” din 2011 a devenit unul dintre cele mai vizionate filme online. Iată care sunt principalele teme ale filmului și modul în care acestea devin realitate în 2020.

Pe măsură ce coronavirusul răspândește frica și panica în întreaga lume, serviciile de streaming au observat o creștere a interesului pentru filmul Contagion (Contagiunea) din 2011. Având în rolurile principale pe Matt Demon, Gwyneth Paltrow și Lawrence Fishburne, filmul urmărește răspândirea unui virus mortal, numit MEV-1 și impactul său dezastruos asupra societății. Inutil să spun că, în contextul de astăzi, Contagion nu vine cu o vizionare reconfortantă. De fapt, dacă întreaga situație a coronavirusului te face deja anxios, probabil ar trebui să eviți Contagion. Pentru că nu va face decât să înrăutățească lucrurile.

De fapt, sloganul filmului este ”Nimic nu se răspândește ca frica” – și acesta este practic obiectivul filmului. A speria și a educa. Cu opt ani în urmă, am scris articolul “Contagion”: How Disaster Movies “Educate” the Masses (Contagion: cum sunt ”educate” masele prin filme despre dezastre), unde am subliniat mesajele principale ale filmului și modelul pe care îl prezintă, pentru epidemiile viitoare.

În 2012, mi s-a părut important să analizez acest film, deoarece nu este un simplu ”thriller înfricoșător”. De fapt, nu este nimic distractiv despre filmul respectiv. Este un video educativ. Este o reprezentare ”ultra-realistă” a unui focar pandemic masiv, care are loc în locații reale și care implică organizații reale. Într-adevăr, în timp ce filmul a fost regizat de Steven Soderbergh, narațiunea sa a fost modelată cu contribuții ale Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), Centrului pentru Controlul Bolilor (CDC) și ale diverșilor specialiști.

Iată un extras dintr-un interviu cu scenaristul Contagion, scriitorul Scott Z. Burns despre implicarea acestor organizații în realizarea filmului:

CS: Ați putut lua legătura cu cineva de la Organizația Mondială a Sănătății (OMS)?
Burns: 
Da, am fost de mai multe ori la CDC în Atlanta. Am filmat o parte din film acolo și am avut o mulțime de conversații cu OMS, pe parcursul întregului proces. Larry Brilliant și Dr. Lipkin ne-au ajutat foarte mult în ceea ce privește comunicarea cu OMS, așa că au fost foarte implicați în film. De fapt, am filmat și o parte din film acolo. Scena în care Marion Cotillard intră (în birou) la Geneva.
– Coming Soon, CS Interview: Contagion Writer Scott Z. Burns

Pentru a pune lucrurile în context, filmul a ieșit la câțiva ani după criza H1N1 din 2008. După luni de panică și o campanie de vaccinare în masă, unele studii au arătat că OMS și CDC au supraestimat grosolan numărul de cazuri H1N1 reale și au forțat un vaccin pe care mulți l-au considerat inutil. Un film precum Contagion a fost un remediu bun pentru această credibilitate ștearsă.

În 2020, lumea se confruntă cu o altă sperietură epidemică majoră, iar pelicula Contagion devine din nou relevantă. Nu numai asta, dar mass-media a plasat, de asemenea, un reflector puternic asupra sa.

Un titlu recent din New York Times despre Contagion.

Deci, Contagion este exact? Da, mai mult ca niciodată. Să analizăm principalele teme ale filmului și modul în care acestea devin realitate în 2020.

Contagion

Filmul începe prezentând diversele căi prin care virului se răspândește în lume, într-un timp de câteva zile.

În Tokyo, un tip care se simte rău ia transportul în comun. Și el atinge lucruri. Iar populația orașului Tokyo este de 36,6 milioane.

Curând, virusul ajunge în Statele Unite și se dezlănțuie iadul.

Gwyneth Paltrow moare într-un mod oribil, provocând telespectatorilor o extra-sperietură.

În Contagion, publicul este descris ca fiind mai degrabă idiot și predispus la panică.

Oamenii panicați prăduiesc o farmacie.

În 2020, focarul de coronavirus a provocat cozi uriașe în magazine, deoarece oamenii s-au aprovizionat cu diverse obiecte.

Cumpărarând tone de hârtie igienică în California: ce fac oamenii atunci când sunt speriați, dar nu știu sigur ce să facă.

În Contagion, pe măsură ce MEV-1 se răspândește în Statele Unite, guvernul american se refugiază într-o locație secretă și ”caută un mod de a lucra online”. În viața reală, sperietura coronavirusului a ajuns deja la Casa Albă, deoarece se presupune că mai mulți reprezentanți (inclusiv Trump) au intrat în contact cu purtători ai bolii. Există, de asemenea, planuri de ”lucru online”.

Un titlu recent din Washington Post.

Deci, în Contagion, guvernul american practic se ascunde și organizațiile specifice (care se întâmplă să fie organizațiile care au ajutat la crearea filmului) preiau controlul: CDC (Centrul pentru Controlul Bolilor), OMS (Organizația Mondială a Sănătății, a ONU), FEMA (Agenția Federală de Management pentru Situații de Urgență), Crucea Roșie Americană și Armata SUA.

În scurt timp, statul Minnesota este plasat în carantină.

Armata SUA controlează traficul în Minnesota și îi opresc pe cei ce încearcă să părăsească statul.

În timp ce, în 2011, conceptul de a introduce state întregi în carantină era un scenariu fictiv (dar plauzibil), a devenit o realitate în 2020. După cum puteți ști, întreaga țară a Italiei este în prezent blocată.

De asemenea, începe să se întâmple și în Statele Unite, deoarece Garda Națională a fost deja trimisă la New Rochelle, pentru a ajuta la izolarea unui grup de infecții.

În Contagion, lucrurile au mers mai departe decât ”izolarea”. Guvernul proclamă Legea Marțială și oamenii sunt dirijați către lagărele FEMA.

Civililor (chiar și celor sănătoși) li s-au anulat drepturile și sunt dirijați către lagărele FEMA, unde sunt hrăniți și găzduiți. În această scenă, lipsa ”porțiilor individuale” ,pentru a hrăni întreaga populație a lagărului, duce la o mică revoltă.

Campania de vaccinare în masă

După luni de groază, panică și moarte apare în final soluția: UN VACCIN.

De îndată ce este dezvoltat un vaccin pentru MEV-1, în întreaga lume apar centrele de vaccinare.

În 2020, soluția finală pentru eradicarea coronavirusului va lua cel mai probabil și forma unui vaccin.

Un titlu recent din Times of Israel, despre un posibil vaccin împotriva coronavirusului.

În Contagion, vaccinarea nu este numai încurajată, ci este obligatorie.

Cei care sunt vaccinați primesc o brățară cu un cod de bare.

Cei care poartă brățara au voie să meargă în locuri publice, cum ar fi centrele comerciale. Cei care nu sunt vaccinați, nu pot merge nicăieri și în cele din urmă mor.

Iar unii oameni refuză să fie vaccinați.

Autorul teoriei conspirației

O parte importantă în intriga din Contagion implică un autor al teoriei conspirației (interpretat de Jude Law), care se împotrivește vaccinului.

Autorul teoriei conspirației conduce un blog numit ”Serul Adevărului”,
urmărit de milioane de cititori.

Bloggerul susține că un remediu pentru virusul MEV-1 există de fapt, dar este reprimat de puterile care vor să-și vândă vaccinurile. De asemenea, își îndeamnă cititorii să nu primească vaccinul care le este dat de autorități.

În Contagion, autorul teoriei conspirației este descris ca o persoană din umbră, cu o etică de lucru discutabilă. Comunitatea științifică îl disprețuiește, de vreme ce un om de știință îi spune: ”Bloggingul nu este scris, este graffiti cu punctuație”.

Bloggerul este apoi ridicat de un agent sub acoperire și este arestat pentru ”fraudă de securitate, conspirație și, cel mai probabil, omor”.

Autorul teoriei conspirației este arestat, datorită conținutului blogului său.

Până la urmă, se descoperă că bloggerul a făcut o fraudă și că a câștigat 4,5 milioane de dolari din aceast fals leac pentru MEV-1. Pe scurt, filmul le spune telespectatorilor că guvernul a făcut lucrurile corect, prin arestarea bloggerului.

În 2020, lupta împotriva teoriilor conspirației despre coronavirus este cu siguranță pe ordinea de zi. Iată câteva titluri recente.

Business Insider.

DW

The Next Web.

Washington Post.

În concluzie

După cum am explicat încă din 2012, scopul filmului Contagion nu a fost distracția, ci educarea. Acesta prezintă un model pentru procesul care trebuie să aibă loc, atunci când apare o epidemie: frica și panica. Dispariția ordinii sociale. Control și blocaje. Distanțarea socială. Soluția obligatorie și represalii asupra celor care se opun acesteia.

În timp ce, în 2020, lucrurile s-ar putea să nu meargă atât de departe ca în Contagion (să sperăm că nu), filmul pregătește mental oamenii pentru ceea ce s-ar putea întâmpla. Și aici se află puterea uimitoare a mass-media, de a modela și dirija societatea la nivel global.

P.S. If you appreciated this article, please consider showing your support through a small monthly donation on Patreon. If you prefer, you can also make a one-time donation here.

 

Comentariu saccsiv:

Cititi va rog si:

Filmul „CONTAGION”: Cum sunt „educate” masele cu filme apocaliptice

 

13 răspunsuri

Subscribe to comments with RSS.

  1. Un om said, on martie 13, 2020 at 1:54 pm

    Oamenii care refuză spălarea pe creier trebuie să refuze orice vaccin!

    Apreciază

  2. nimeni said, on martie 13, 2020 at 3:07 pm

    Nu vor ajunge chiar atat de departe pentru ca nu le este ingaduit! Dumnezeu nu le va ingadui!! Sigur ca ceva din toate astea vor incerca… insa Dumnezeu nu ne va abandona in mainile lor!…
    In alta ordine de idei, marea „pandemie” deja e in curs de DISPARITIE!! Numarul de cazuri de vindecare a depasit numarul de cazuri inca active!
    Ne mai ramane… sa ne panicam acum cat mai putem, ca in curand trece si nu vom mai avea motive de panica!
    Problema e alta: urmeaza o criza financiara, pentru ca deja a fost afectata productia din China, liniile aeriene si-au cam anulat enorm de multe zboruri, multe activitati au fost suspendate (sa nu luam gripa, ca dupa aia… tusim si ne trece!), iar lucrurile astea deja declanseaza o reactie de tip „domino”, care va avea ca si consecinta o criza economica (de multa vreme dorita de elitele din umbra, cam de prin 2014… daca tin bine minte – adica ei oricum vroiau criza, acum e ocazia perfecta!).

    Apreciază

  3. Ban said, on martie 13, 2020 at 3:13 pm

    Pe pagina de feisbuc a „european forum for vaccine vigilance” (EFVV) zic ca vaccinul anticovid19 poate fi administrat fara testari de siguranta, pt ca e declarata pandemia. Asa o fi?

    Apreciază

  4. mircea.v said, on martie 13, 2020 at 10:31 pm

    Virgil Maxim este arestat in calitate de membru al tineretului legionar – Fratiile de Cruce (era elev de liceu), si ajunge in decembrie 1942 la inchisoarea Aiud. In cartea sa „Imn pentru crucea purtata” spune:

    „Ni s-au luat datele autobiografice, amprentele digitale şi ni s-au dat numere de încarcerare. Eram 3203. ”

    Acum sistemul stie aproape totul despre noi, avem cnp, santem amprentati. Inchisoarea e alta.

    (Incepand de azi, voi posta acest mesaj in fiecare zi. Si asta, pentru ca sistemul lucreaza zi de zi in sensul celor de mai jos, adica, in fiecare zi sistemul amprenteaza oameni.)

    Temeiul Biblic pentru faptul ca nu trebuie sa acceptam sa fim amprentati, sa ni se preleveze ADN, si altele asemenea:

    Epistola întâia către Corinteni a Sfântului Apostol Pavel
    Cap. 6
    19. Sau nu ştiţi că trupul vostru este templu al Duhului Sfânt care este în voi, pe care-L aveţi de la Dumnezeu şi că voi nu sunteţi ai voştri?
    20. Căci aţi fost cumpăraţi cu preţ! Slăviţi, dar, pe Dumnezeu în trupul vostru şi în duhul vostru, care sunt ale lui Dumnezeu.

    Matei 22:
    15. Atunci s-au dus fariseii şi au ţinut sfat ca să-L prindă pe El în cuvânt.
    16. Şi au trimis la El pe ucenicii lor, împreună cu irodianii, zicând: Învăţătorule, ştim că eşti omul adevărului şi întru adevăr înveţi calea lui Dumnezeu şi nu-Ţi pasă de nimeni, pentru că nu cauţi la faţa oamenilor.
    17. Spune-ne deci nouă: Ce Ţi se pare? Se cuvine să dăm dajdie Cezarului sau nu?
    18. Iar Iisus, cunoscând viclenia lor, le-a răspuns: Ce Mă ispitiţi, făţarnicilor?
    19. Arătaţi-Mi banul de dajdie. Iar ei I-au adus un dinar.
    20. Iisus le-a zis: Al cui e chipul acesta şi inscripţia de pe el?
    21. Răspuns-au ei: Ale Cezarului. Atunci a zis lor: Daţi deci Cezarului cele ce sunt ale Cezarului şi lui Dumnezeu cele ce sunt ale lui Dumnezeu.
    22. Auzind aceasta, s-au minunat şi, lăsându-L, s-au dus.

    Sfantul Ioan Gura de Aur spune in Omilii la Matei:

    „Cînd i-a întrebat: „Al cui este chipul de pe ea?” şi ei I-au răspuns: ”Al cezarului!“, Domnul le-a spus: „Daţi cezarului cele ce sînt ale cezarului“.
    Nu e vorba deci de un simplu dat, ci de o RESTITUIRE. Lucrul acesta îl arată şi chipul şi scrierea de pe ban. Apoi, ca să nu spună fariseii: „Ne porunceşte să ne supunem oamenilor”, Hristos a adăugat: „Şi lui Dumnezeu, cele ale lui Dumnezeu“. Se cade, dar, să dăm oamenilor cele ale oamenilor şi să dăm lui Dumnezeu cele ce datorăm lui Dumnezeu. De aceea şi Pavel zice: „Daţi tuturor cele datorate: celui cu darea, dare; celui cu vama, vamă; celui cu frica, frică”.
    Cînd auzi pe Hristos spunînd: „Dă cele ale cezarului cezarului”, află că îţi spune să dai cezarului numai acelea care nu vatămă cu nimic credinţa; altfel n-ar mai fi o dajdie şi o vamă dată cezarului, ci diavolului.”

    Sfantul Justin Popovici:

    „Daţi cezarului cele ce sunt ale cezarului şi lui Dumnezeu cele ce sunt ale lui Dumnezeu.” Iată ce fel de coexistenţă a Bisericii şi statului a fost stabilită şi prescrisă de Atotştiutorul Domnul nostru şi Mântuitorul Hristos (Matei 22, 21).
    De aceea ea rămâne în veci obligatorie şi nestrămutată pentru Biserică. Cezarului – moneda, banii, cu efigia cezarului.
    Lui Dumnezeu? – şi sufletul şi trupul: căci pe trup şi în suflet este întipărit chipul lui Dumnezeu. Chipul lui Dumnezeu se află şi pe trup şi în trup, pentru că trupul trăieşte prin sufletul asemănător lui Dumnezeu. Deci, şi unul şi altul aparţin lui Dumnezeu – veşniciei, vieţii veşnice, Adevărului veşnic, Dreptăţii veşnice, Raţiunii veşnice. Prin urmare, cele ce aparţin lui Dumnezeu nu pot fi jertfite de dragul cezarului, şi aici întâietatea îi revine totdeauna lui Dumnezeu.
    În Dumnezeu – Omul, în lucrarea şi trupul Lui – Biserica, Dumnezeu totdeauna se află pe primul loc, iar omul – pe-al doilea; Dumnezeu totdeauna hotărăşte totul, şi nu omul. Acestea sunt atotvaloarea şi măsura a toate în Biserica universală. Iată de ce ea se apleacă asupra oricărei probleme „cu frică de Dumnezeu, cu credinţă şi cu dragoste.”…
    „Daţi cezarului cele ce sunt ale cezarului şi lui Dumnezeu cele ce sunt ale lui Dumnezeu”- acesta este principiul coexistenţei dintre Biserică şi stat. Nu colaborare, ci coexistenţă între Biserică şi stat. Nu colaborare, cu atât mai mult atunci când „cezarul” prigoneşte toate cele ce sunt ale lui Dumnezeu şi nu vrea să ştie nimic din cele ce sunt ale lui Dumnezeu, ci ţinteşte doar să nimicească tot ce este al lui Dumnezeu. Aici lipsesc condiţiile principale pentru colaborare.
    Sau coexistenţa egală în drepturi a aşezămintelor, şi a persoanelor umane, sau calvarul Bisericii cauzat de către prigonitorii, chinuitorii, cotropitorii, care tăgăduiesc şi prigonesc pe Dumnezeu şi cele ale lui Dumnezeu.Iar prin dictatură impun pe potrivnicul lui Dumnezeu şi cele potrivnice lui Dumnezeu. În acest caz Biserica şi statul se despart, se separă fiecare cu ale sale. Nimeni să nu îndrăznească să se amestece în treburile lăuntrice ale Bisericii, să nu se atingă de sfintele şi veşnicele ei îndatoriri şi drepturi evanghelice.
    Este limpede că Biserica sub orice regim, chiar şi cel ateist, trebuie să-şi găsească un mod de a convieţui (modus vivendi), dar întotdeauna în duhul şi limitele principiului evanghelic de convieţuire: „cezarului cele ce sunt ale cezarului şi lui Dumnezeu cele ce sunt ale lui Dumnezeu”, şi asta sub controlul suprem al Atot-Evangheliei: „să ascultăm pe Dumnezeu mai mult decât pe oameni”.
    Dacă însă acest lucru este cu neputinţă, nu-i rămâne Bisericii ca „modus vivendi”, decât principiul evanghelic: să pătimească pentru Domnul Hristos, să rabde, să sufere, luptând astfel pentru drepturile fundamentale ale credinţei, conştiinţei şi ale sufletului”.

    Esti proprietar pe ceea ce faci tu, si ai drepturi doar asupra a ceea ce faci tu. Nu statul ne-a facut, nu statul a luat atomi si a facut corpul nostru si ne-a dat viata, ci Dumnezeu ne-a facut, si doar El are drept asupra noastra. Nici macar noi nu avem drept asupra noastra, pentru ca nu noi ne-am facut.
    Amprente, ADN, retina, imagine faciala… sant ale lui Dumnezeu, nu sant ale noastre, cu atat mai putin nu sant ale cezarului/sistemului. Asa ca, nu avem ce restitui cezarului in cele ce tin de trupul si sufletul nostru.
    De aici rezulta ca nici imaginea faciala nu ar fi trebuit sa o dam sistemului, dar sa zicem ca am inghitit galusca asta asa cum am inghitit si galusca cnp-ului, si ca ne oprim aici.

    Refuzand amprentare, prelevare de ADN…, nu facem altceva decat sa respectam cuvantul lui Dumnezeu.

    Argumentatia de mai sus este valabila si in cazul vaccinarii obligatorii. Ai dreptul sa vaccinezi obligatoriu ceea ce ai facut tu, nu ceea ce a facut Dumnezeu.
    Asa ca, statul poate sa vaccineze obligatoriu diverse cladiri, strazi, canalizari, banii ce sant in circulatie, semafoare… Nu poate vaccina obligatoriu omul.

    Apreciat de 1 persoană

  5. […] O noua analiza a “CONTAGION”, superproductia din 2011 realizata cu contributia OMS si CDC. Pana … […]

    Apreciat de 1 persoană

  6. […] O noua analiza a “CONTAGION”, superproductia din 2011 realizata cu contributia OMS si CDC. Pana … […]

    Apreciat de 1 persoană

  7. […] O noua analiza a “CONTAGION”, superproductia din 2011 realizata cu contributia OMS si CDC. Pana … […]

    Apreciat de 1 persoană

  8. […] O noua analiza a “CONTAGION”, superproductia din 2011 realizata cu contributia OMS si CDC. Pana … […]

    Apreciază


Responsabilitatea juridică pentru conţinutul comentariilor dvs. vă revine în exclusivitate.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.