SACCSIV – blog ortodox

S-a deschis primul crematoriu din Grecia

Posted in Grecia by saccsiv on octombrie 14, 2019
saccsiv

Crematoriu. Foto: commondreams.org

ORTHODOX CRISTIANITY: GREECE’S FIRST CREMATORIUM OPENS

Se deschide primul crematoriu din Grecia

Ritsona, Grecia, 11octombrie 2019

Deşi incinerarea a fost legalizată acum 13 ani, naţiunea tradiţional ortodoxă n-a avut  niciun crematoriu care să ducă la îndeplinire actul de blasfemie, pe fondul unei opoziţii considerabile din partea Bisericii Ortodoxe care interzice această practică.

Totuşi, după decade de rezistenţă asiduă din partea Bisericii Ortodoxe a Greciei, primul crematoriu din Grecia este acum operaţional. Acesta s-a deschis în Ritsona din Viotia, cam la 45 de mile nord de Atena.

Potrivit unui articol de ieri din Ekathimerini, unitatea, care s-a deschis pe 30 septembrie, a efectuat până acum 15 incinerări, în timp ce un articol publicat azi de channelnewsasia.com declară că s-au efectuat déjà circa 30 de incinerări.

Unitatea a primit licenţa de funcţionare în vara lui 2018. Este deţinută în parteneriat de Crem Services SA şi de organizaţia non-guvernamentală Greek Cremation Society (GCS).

“Schimbarea obiceiurilor funerare este una dintre cele mai grele şi mai lente schimbări prin care poate trece o societate,” a spus preşedintele Antonis Alakiotis, adăugând, “Ţara noastră… este din păcate ultima din Uniunea Europeană care a achiziţionat un crematoriu.”

În martie, Ministrul grec al Mediului şi Energiei Giorgios Stathakis a semnat o decizie prin care permite construirea a ceea ce la vremea aceea a fost gândit ca fiind primul crematoriu al naţiunii, în Atena. Oraşele Thessaloniki şi Patras au încuviinţat de asemeni să aibă cîte un crematoriu, deşi lucrurile s-au mişcat mai încet acolo.

Câţiva ierarhi ai Bisericii greciei au vorbit răspicat când Patras-ul a luat decizia în 2016 de a deschide un crematoriu, numindu-l “război împotriva bisericii.”

Mitropolitul Justin din Kalamaria, comentând decizia de a deschide crematoriul, a spus: “Mulţi spun că Biserica ar trebui să se îngrijească de sufletele oamenilor doar atunci când acestea părăsesc corpurile. Asta nu e adevărat: biserica se îngrijeşte de întreaga fiinţă umană care este mântuită în unitatea psihosomatică a lui sau a ei, primind Graţia Divină.

Corpul este sfânt şi sacru pentru biserică, deoarece a fost creat de Dumnezeu! Dumnezeu însuşi a luat acest corp, l-a înviat şi s-a suit la Cer în el. Poate exista o glorie mai mare pentru corp?”

Mitropolitul Chrysostomos din Patras a scos în evidenţă nepotrivirea incinerării cu învăţăturile Bisericii Ortodoxe: “Dumnezeu l-a creat pe om după chipul şi asemănarea lui, ca o unitate psihosomatică. Uniunea dintre suflet şi trup este sfântă, şi nu e o coincidenţă că apostolul Pavel numeşte copul nostru ‘un Templu al Sfântului Duh’… Când se separă de suflet, corpul nu devine cadavru, cum e la animale, ci devine “relicvă”. Incinerarea morţilor dovedeşte nihilism, în timp ce îngroparea arată respect pentru personalitatea celui decedat… În final, incinerarea corpurilor umane este un semn de lipsă de incredere în înviere.”

Traducerea: Costin Ştirbu

 

Tagged with: ,

3 răspunsuri

Subscribe to comments with RSS.

  1. I8h2v0 B9d88o814rld8 said, on decembrie 17, 2019 at 2:35 am

    https://evenimentulistoric.ro/ultima-tara-din-ue-care-nu-avea-crematoriu-ce-parere-are-biserica-ortodoxa.html

    „Patriarhia Constantinopolului, cea mai înaltă instanţă a Bisericii Ortodoxe, nu numai că acceptă incinerarea, ci chiar a modificat uşor slujba funerară pentru a include persoanele care au optat pentru aceasta”.

    Apreciază


Responsabilitatea juridică pentru conţinutul comentariilor dvs. vă revine în exclusivitate.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.