SACCSIV – blog ortodox

MIHAI-SILVIU CHIRILA: Profesorul Tselenghidis este condamnat de catre sinodul BOR… in duh!!!!

Posted in Uncategorized by saccsiv on decembrie 31, 2016

Iata ce putem citi la Profesorul Tselenghidis este condamnat de către sinodul BOR… în duh!!!! de pe blogul fratelui Mihai-Silviu Chirila:

Presa greacă reţine următorul text, apărut după comunicatul BOR cu privire la “preoţi şi teologi din două Biserici surori”, care s-ar afla în mitropoliile româneşti pentru a provoca neascultarea faţă de ierarhie: “Η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ρουμανίας καταδικάζει τη στάση της ομάδας Ζήση-Τσελεγγίδη μιλώντας για «αντικανονική και επιθετική στάση ορισμένων θεολόγων και κληρικών (ιερείς και ιεράρχες) δύο αδελφών Ορθοδόξων Εκκλησιών, ο οποίοι ήρθαν σε μητροπόλεις του Πατριαρχείο Ρουμανίας, προκειμένου να επικρίνουν την ιεραρχία και να υποκινήσουν κληρικούς και πιστούς να παρακούσουν τους ιεράρχες της Εκκλησίας μας”[1]. Adică: “…Sf.Sinod al BOR condamnă gruparea Zisis-Tselenghidis, vorbind despre o poziţie anticanonică a unor teologi şi clerici a două Biserici Ortodoxe surori, care au venit în mitropolii ale Patriarhiei Române pentru a răscula şi a îndemna la neascultare faţă de ierarhie”.

Reţin atenţia două aspecte importante:

 1. Profesorul Demetrios Tselenghidis este acuzat că a venit în România, unde a instigat la răscoală şi a îndemnat la neascultare faţă de ierarhie, în condiţiile în care, cel puţin din câte ştiu eu, acesta nu a mai vizitat ţara noastră de ani de zile, iar poziţia sa faţă de nepomenirea ierarhului este cât se poate de flexibilă, neputând fi considerată o instigare la neascultare faţă de ierarhie.
 2. Ierarhia românească îi consideră pe ortodocşii români atât de înapoiaţi, încât sub nicio formă nu poate prezuma că aceştia au luat atitudine pe cont propriu pe problema ereziei din Creta. În viziunea ierarhilor noştri, preoţii, teologii şi credincioşii români trebuie neapărat instigaţi de cineva pentru a putea observa adevărul de credinţă şi eventual abaterile de la el. Dacă nu sunt cei din “gruparea Zisis-Tselenghidis”, atunci sunt „persoane răzvrătite” autohtone, care,“în mod pătimaş şi dăunător, au indus în eroare pe unii clerici şi credincioşi”[2].

Dacă se confirmă că profesorul Tselenghidis nu a vizitat România în această perioadă, atunci Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a denigrat şi calomniat un cetăţean străin, o personalitate unanim recunoscută pe plan internaţional ca cel mai mare dogmatist al epocii, un profesor emerit de dogmatică a Facultăţii de Teologie din Tesalonic, riscând ca marele profesor să-şi caute dreptatea în justiţia lumească, românească sau elenă. Cam cât de onestă poate fi această atitudine?

Mulţumesc celui ce mi-a pus la dispoziţie traducerea din limba neogreacă a textului. Voi dezvălui numele său doar la cererea sa, pentru ca nu cumva să se trezească în vreun alt “grup” de instigatori la adresa practicării ecumenismului lucid în Patriarhia Română.

[1]http://www.vimaorthodoxias.gr/patriarxeia/midri-patr-roumanias-kata-ton-epikriton-tis-sinodou-tis-kritis-ti-lene-gia-zisi-tsellengidi-alla-ke-tis-voulgarikes-apofasis/.

[2]http://basilica.ro/comunicat-orice-lamurire-privind-credinta-trebuie-facuta-in-comuniune-bisericeasca-nu-in-dezbinare/.

   Comentariu saccsiv:

Pentru cei ce nu-l stiu, iata-l intr-o discutie cu marele duhovnic Arsenie Papacioc:

VIDEO. Parintele ARSENIE PAPACIOC despre IERARHII ECUMENISTI: “TAIEM CAPETELE”

Cititi va rog si:

Video (si transcriptul in romana): De ce NU A PARTICIPAT teologul Dimitrie Tselenghidis la simpozionul HOMEOPATULUI PAVEL CHIRILA? Tocmai pentru ca … medicul Pavel Chirila e activist homeopat. CARE-I TREABA CU HOMEOPATIA?

 

Reclame

5 răspunsuri

Subscribe to comments with RSS.

 1. mircea.v said, on decembrie 31, 2016 at 6:03 pm

  Am si eu o intrebare: ati auzit de varianta asta „eu inca nu m-am lamurit cu sinodu, daca e bun, rau, asa ca, e ca inainte; cand o sa vina vremea sa ma lamuresc, atunci o sa iau o decizie”?. Auzita si la mirean si la preot. La mirean e insotita si de „eu sant mic, nu stiu nimic”.
  Mi s-a parut destul de interesanta abordarea. O abordare exact in duhul sinodului.

  Apreciat de 1 persoană

 2. Cosmin said, on decembrie 31, 2016 at 8:25 pm

  La multi ani frate Vasile si tuturor cititorilor si sustinatorilor blogului Saccsiv si Asociației Sfinții Mărturisitori din închisori – Bucovina !

  Apreciază

 3. Maxymos said, on decembrie 31, 2016 at 10:28 pm

  Păi, am mai zis acum câteva zile, acest domn Ciobotea and comp.din Deal,ar cam trebui dați în judecată,în cazul de față pt calomnie,și în cazul https://saccsiv.wordpress.com/2016/12/21/comunicat-sinodul-bor-din-16-decembrie-subliniaza-niciun-sinod-ortodox-canonic-nu-a-declarat-vreodata-ecumenismul-ca-fiind-panerezie/ pentru minciună(sau în termeni juridici,inducere voită în eroare-omiterea sinodului ROCORdin1983 din problematica anatemizării ecumenismului),pentru jigniri și calomnii repetate asupra unei părți a pliromei BOR fiind denumiți ca răzvrătiți,tulburători de pace,agresivi ,instigatori,dezbinători-aceste lucruri să fie dovedite ca atare cu acte,materiale video etc…
  La mulți ani!

  Apreciază


Vă rog să comentați decent, în duhul Ortodoxiei! Responsabilitatea juridică pentru conţinutul comentariilor dvs. vă revine în exclusivitate.

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat asta: