SACCSIV – blog ortodox

TRANSCRIPTUL Conferintei de la Bucuresti a MONAHILOR DIN ATHOS

Posted in Uncategorized by saccsiv on octombrie 17, 2016

Iata transcriptul sectiunii de intrebari si raspunsuri a conferintei pe care o puteti viziona la:

VIDEO: Conferinta Monahilor din Athos la Bucuresti / Concluzie: MERGETI UNDE NU SUNT POMENITI IERARHI ERETICI

Se cuvine sa-i multumim sorei Simona pentru stradanie.

Pr Nicodim:

O sa incepem cu prima intrebare .

1-      In Enciclica Patriarhiei Ecumenice din 1920  se spune ca primul pas de apropiere de eterodocsi este adoptarea unui calendar comun cu acestia . Considerati ca reforma calendarului savarsita in 1924 in Biserica Ortodoxa  este o manifestare a ecumenismului ?

Pr. Sava:

–           Avem 11 pasi prin care am ajuns pana astazi la sinodul din Creta. In esenta predicarea /ridicarea    (?)   ecumenismului  a inceput 1902 de la patriarhul Constantinopolului  Ioachim al 3 lea  care si acesta a fost mason. De acolo, mai departe, primul pas de schimbare a…. / primul pas prin care avea  sa se manifeste ecumenismul  a fost schimbarea  calendarului, dorinta de a schimba calendarul. Au urmat alti 9 pasi  prin care in timpul patrirhului Athenagoras  a fost ridIcata anatema dintre Biserica Ortodoxa si papism, in sinodul care s-a facut  imediat intre ei, cu hotararea pe care au luat-o de comun acord  si am ajuns  astazi la pasul final care este sinodul din Creta, care deschide larg portile ecumenismului  pentru recunoasterea  ereziilor ca biserici.

Intrebarea 2:      

Crestinul , indiferent de rangul sau ierarhic care persista in erezie dupa prima si a doua mustrare este sau nu este eretic inainte de condamnarea sinodala sau de excomunicarea  oficiala a sa?

Pr Sava:

–          Trebuie sa fim atenti la ce spune Biserica nu la ce spunem noi. Deci, omul care predica dogme eretice este eretic. Trebuie insa daca este preot sau este episcop sa fie caterisit de sinod sau de o judecata sinodala pentru ca sa-si piarda valabilitatea lucrarii Harului. Asta nu inseamna ca nu o sa fie condamnat de Mantuitorul Hristos si nu-i eretic. Este eretic in ceea ce face dar nu este caterisit. Trebuie Sinodul sa-l cateriseasca, noi nu-l putem caterisi, este problema Sinodului. Este o problema sinodala. 

Intrebarea 3:

Daca 2, 3 sau mai multi episcopi ortodocsi intrerup comuniunea cu ecumenistii, au ei dreptul sa se intruneasca intr-un sinod ca sa condamne erezia ecumenista si pe ecumenisti ?

Daca se va intampla asa ceva, cum sa se raporteze crestinii de rand la hotararile acestui sinod mai ales ca ereticii din biserica oficiala i-ar prigonii pe acesti episcopi  numindu-I schismatici sau i-ar defaima in orice alt chip ?

Pr . Sava:

          Istoria Bisericii spune ca trebuie sa se organizeze un sinod mare ca sa poata lua o astfel de decizie, sa poata sa respinga un astfel de sinod (ca cel din Creta). Va trebui ca acesti episcopi care resping sinodul, sa-l respinga oficial, sa intrerupa comuniunea cu cei care au acceptat sinodul (cel fals) si sa faca astfel incat / sa faca tot ce pot pt.a provoca un sinod. Asa lucreaza Biserica.

Intrebarea 4:

Anatema din 1983 pronuntata de ROCOR (nu stiam ca are si aceasta denumire BORU, in fine) Cineva din sala: Biserica Ortodoxa Rusa din afara granitei …

Aha, deci, anatema data din 1983 de catre ROCOR impotriva ecumenismului si a celor ce constient sunt in comuniune cu ecumenistii o putem considera valabila? Cum sa ne raportam la hotararea acestui sinod?

Pr Sava:      

Poate s-a intamplat asta, nu stiu si daca s-a intamplat este ceva corect. Acum stiti ca s-a schimbat la Biserica din Rusia si …?????? ecumenismul  si asta am vazut, patriarhul Kiril cu papa Francisc,  a  semnat 30 de articole care tradeaza  Ortodoxia, asa ca vedeti ca Biserica din Rusia continua un drum ecumenist  dar noi, ce trebuie sa facem? Noi NU recunoastem sinodul. Deci, nu putem accepta lucrurile care schimba dogma in religia noastra. Trebuie sa avem presiune pe episcopii nostri si sa le spunem ca nu o sa-i urmam daca ei o sa accepte sinodul deoarece noi nu putem sa acceptam asa cum sunt lucrurile si o sa urmam pe episcopi sau arhierei care nu-l recunosc .

Intrebarea 5:

In ce moment Harul lui Dumnezeu ai paraseste pe eretici?

Pr Sava: 

Harul lui Dumnezeu este o problema foarte fina. Noi vrem acuma ca Harul lui Dumnezeu sa-l precizam si sa-l explicam dupa masura noastra. Din momentul in care un om are o gandire eretica si crede in acest fel si chiar dupa ce i s-a explicat ca gandeste eretic, continua in aceeasi  gandire si invatatura atunci Dumnezeu al paraseste. Asta are importanta. Pentru ca avem, pentru ca exista la mijloc parasirea lui Dumnezeu in acest caz. Dumneavoastra stiti ca se vorbeste despre Tainele Bisericii, asta este ceva dupa ce am mai spus mai inainte este o tema a Sinodului. Si acum o sa ma intrebe cineva “desi avem Tainele, exista inca Tainele la cei care au devenit eretici de ce sa nu mergem la ei?” Nu mergem la ei pentru ca ei stiu ca gandesc eretic si daca mergem in bisericile in care exista acesti eretici acceptam linia pe care ei vor sa o impuna Bisericii. Asta trebuie sa intelegeti! 

Canonul 15 de la Sinoadele 1si 2 ecumenice spune urmatoarele: atunci cand un episcop predica erezia cu capul descoperit in biserica, atunci, de catre unul ca acesta trebuie sa ne indepartam si sa intrerupem comuniunea cu el. De ce ? Pentru ca predica eresul cu capul descoperit in biserica,  adica, pe fata, fara sa se mai fereasca. Daca analizam fiecare cuvant o sa ni se descopere rolul canonului. A predica in biserica inseamna ca impune aceasta linie in biserica, adica la intregul popor din Biserica … Asta vrea sa spuna ca predica in Biserica, ideile lui vrea sa le impuna Bisericii “cu capul descoperit” adica fara de rusine si pe fatza. De aceea, primul pas pe care trebuie sa-l facem este sa ne dezicem de el si asa cum spun Sfintii Parinti nu eu,  daca nu se pocaieste, daca nu constientizeaza ce face atunci intrerupem si comuniunea cu dansul. Carevasazica, noi incetam comuniunea cu el nu inseamna ca el a pierdut Harul pentru ca nu noi al judecam, nu condamnam noi, nu acceptam comuniunea cu el pt. ca exista infectie, exista boala la mijloc. Tainele Bisericii nu se infecteaza, noi ne infectam prin comuniunea cu un eretic, cu invatatura lui eretica  pentru ca ar putea sa nu fie condamnat ca eretic, dar in fatza lui Dumnezeu el este eretic pt. pozitia pe care a adoptat-o. Si pentru noi este eretic de vreme ce este eretic. Tot ceea ce putem face noi si pana unde putem sa mergem este atat: incetarea comuniunii. Din aceasta cauza v-am explicat. Mai exista inca un motiv care este acela ca facem asta pentru a putea provoca un Sinod. A cere un Sinod in Biserica e pentru a putea intelege ca avem o problema in discutie; trebuie sa existe un adevarat motiv pentru a inceta omuniunea cu un episcop; pomenire episcopului este obligatorie; cine nu pomeneste un episcop are o problema, nu se permite asa ceva; numai intr-un singur caz se permite si nu doar ca se permite ci se  si impune: atunci cand episcopul  predica erezia cu capul descoperit, cum s-a spus mai inainte in biserica. Asa se explica Canonul al 15 lea, atunci cand face legatura intre acest canon si celelalte canoane cum ar fi Canonul al 13 lea si altele … precum si in Canonul 31 Apostolic. Vasazica, noi nu vorbim de anularea Sfintelor Taine, insa, dupa cum ne spun Sfintii Parinti nu trebuie sa avem comuniune cu cei ce predica erezia, pentru ca erezia se intinde in Biserica si noi ne infectam cu ea, cu erezia.

Intrebarea 6:

In ce cazuri se aplica iconomia ?

Pr Sava:             

Iconomia nu se aplica in cazuri dogmatice. Putem aplica Iconomia pana in acel punct in care am ajuns acum de exemplu, asa cum noi, ca parinti athoniti, pana in acest moment am declarat ca o sa asteptam in prima faza sa vedem ce spune sinodul, pentru ca nu putem lua o decizie pana nu aflam ce a spus sinodul. Dupa ce vom vedea ce a spus sinodul, sa asteptam pana vom vedea ce vor spune si episcopii  ceilalti si teologii si preotii. Dupa ce vom vedea pozitia pe care o vor adopta  cei de dinaintea noastra atunci vom lua si noi pozitia noastra. Asta este ICONOMIA.  Adica, trebuie sa asteptam sa vorbeasca intai episcopii. Cand vom vedea  ce pozitie vor lua episcopii, daca pozitia lor nu corespunde atunci va trebui sa luam si noi pozitia noastra. Deja Biserica a aplicat Iconomia de 100 de ani, nu mai putem astepta de acum in colo in acelasi mod cu Iconomia.

Intrebarea 7:

De ce Muntele Athos inca nu si-a exprimat pozitia ?

Pr Sava:

Din acelasi motiv din care nici Biserica Greciei nu si-a exprimat pozitia oficiala si nici Biserica Romana nu si-a exprimat pozitia oficiala. PENTRU CA INCEARCA SA INGROAPE TEMA, SA O ACOPERE!

Pentru ca nu pot suporta, nu vor, nu accepta ca poporul sa afle ce s-a intamplat. Inca si cei care au votat acolo stiu, cunosc ca este impotriva Ortodoxiei ce au facut  si stiu ca poporul nu va putea accepta asta. De asta se ocupa de teme diverse de altfel de teme . Incearca sa treaca peste ele fara ca poporul sa inteleaga ce s-a intamplat. O sa vedem in noiembrie, o sa vedem in decembrie, dupa care o sa vedem in ianuarie, dupa care peste 7 ani … In timp ce noi, poporul, avem problemele noastre. Toate vocile care se ridica impotriva sinodului incearca sa le stinga, sa le inchida gura si la un moment dat vor fi acceptate fara sa mai spuna nimic. Pentru ca exista o problema aici: daca o accepta si poporul va intelege ce s-a intamplat – vor avea poporul impotriva lor, daca nu o accepta vor avea pe Bartolomeu si mai marii lumii acesteia impotriva lor care vor face presiuni asupra lor si isi vor pierde scaunele, asa incat singurul mod prin care mai putem sa infruntam aceasta problema, singurul mod in care incerca sa faca pe placul celor mai mari, incerca de fapt sa impace varza si capra. De asta si pe noi ne vaneaza pentru ca spunem adevarul. Si din pacate, acest adevar, episcopii  trebuie sa-l spuna intai. De asta am si fost intrebati de unde am primit binecuvantarea sa spunem adevarul. Si bineinteles ca in duminica urmatoare in biserici vi se va citi o enciclica de la Patriarhia dumneavoastra in care vi se va spune ca noi am venit aici nechemati, ca nu facem ascultare nicaieri, ca am fugit de la manastirile noastre ca suntem fanatici si razvratiti si ca nu avem de nicaieri binecuvantarea sa facem asta. In toate este minciuna. Nu vreau sa ma justific , nici sa spunem ca facem noi  ceva, pentru ca ce facem, facem din tot sufletul si din toata inima noastra  dar in primul rand trebuie sa stiti ca n-am fugit de la manastirile noastre cu toate ca poate ar vrea sa ne scoata de acolo fiindca spunem adevarul. In al doilea rand, ne-au intrebat de unde am primit chemarea. Am primit chemarea de la dumneavoastra  pe care episcopii va socot: NIMIC. Si am mai primit chemarea de la preotii nostri si de la duhovnicii nostri: parintele Gavriil de la Kutlumush – pr Gavriil care este ucenicul Sfantului Paisie Aghioritul, de la pr. Iulian din Prodromu, si asta pot sa v-o marturisesc, parintele stie ce vorbeste … si de la atatia parinti  care nu sunt de acord cu sinodul din Creta  si care nu se tem ca-si vor pierde scaunele lor si nu se tem nici sa marturiseasca  dar, in primul rand, am primit binecuvantarea de la acei Sfinti care nu au primit binecuvantarea de a marturisii, pentru ca Sfantul  Maxim de unde a primit binecuvantarea  sa predice, sa marturiseasca credinta lui, Sf. Grigorie Palama a stat in puscarie, cine l-a bagat acolo, Caleca – patriarhul Constantinopolului, trebuia sa fi facut ascultare de el? Sfintii Martiri inainte de a marturisi au fost la episcop sa ia binecuvantare? S-ar putea ca vor sa ne catalogheze ca dusi cu pluta sau nebuni. Mantuitorul Hristos ne spune sa marturisim credinta noastra, ne-o da ca si obligatie, ca porunca … E posibil ca cineva sa mearga la duhovnicul lui ca sa ceara binecuvantarea sa marturiseasca credinta lui? Ce o sa-I spuna duhovnicul? Nu? Si acesta va face pe urma ascultare de el? Sf. Teodot  Studitul spune ca lucrarea monahului este sa lupte pt credinta lui cand aceasta este in pericol. Si Sf. Nicodim Aghioritul spune ca atunci cand episcopii  tac monahii trebuie sa vorbeasca impotriva lor. Dar am uitat, acum suntem in perioada postpatristica si nu mai sunt valabile cuvintele parintilor astfel incat noi déjà suntem fanatici dar ne bucuram ca suntem catalogati fanatici pentru ca si Sf. Parintii fanatici au fost facand ceea ce au facut. Macar de ne-ar face Dumnezeu pe toti fanatici in acest fel.

(APLAUZE  IN SALA)

Intrebarea 8:

Sunteti constient de faptul ca facand pogoramant ereticilor dam practic vanat lupilor, dupa invatatura Sf.Ioan Gura de Aur? Nu credeti ca strecurand o picatura de otrava toata lucrarea antiecumenista se strica?

Pr. Sava:

Asa este, intr-adevar. Adica dam vanat lupilor. Noi suntem intr-o situatie f. dificila: s-a facut Iconomie cu aceasta erezie a ecumenismului  113 ani, din 1903; si inca ni se spune sa facem rabdare si sa aplicam iconomia in continuare; la sfarsit vom avea potir comun cu papistasii si inca ne vor spune sa facem si mai departe iconomie. Nu mai putem face iconomia mai mult de atat. Sf. Parinti, intr-un singur punct erau eretici si au interupt cu ei comuniunea. Astazi, Patriarhul Bartolomeu a intrecut pe toti ereticii si Biserica al urmeaza. Socotesc Coranul la fel de sfant ca si Sf.Evanghelie si ca cel ce merge dupa Coran se poate mantui; socotesc binecuvantata sinagoga  evreilor si ca si acestia au acelasi Dumnezeu cu noi, ca toate religiile sunt drumuri catre mantuire – care este o mare blasfemie pentru ca anuleaza desavarsit  rolul mantuitor al Mantuitorului Hristos, adica de ce a mai venit Mantuitorul pe pamant? Daca si celelalte religii mantuiesc nu mai era nevoie  sa vina. Si multe alte erezii pe care le mai propovaduieste, pe care ar trebui sa stam ore sa vi le explic. Nu, nu mai putem aplica Iconomia.

Intrebarea 9:

Daca Patriarhul Bartolomeu a spus lucruri atat de grave  de ce se mai continua pomenirea lui la Prodromu?

Pr Nicodim:

Da, o sa va spun. O sa v-o spun pe cea dreapta. Sunt parinti care nu-l mai pomenesc. Oficial se pomeneste.  Asteptam, ca si dumneavoastra aici, sa se ia o pozitie oficiala de catre Sf. Chinotita. Pentru ca suntem in ascultare de Sf. Chinotita si incercam, de data aceasta, aplicam noi, parintii din Prodromu, Iconomia cu Chinotita Sfantului Munte, sa vedem pana cand, ca la un moment dat, asa cum ai dumneavoastra sunt presati  sa ia o pozitie totusi, Chinotita trebuie sa iasa cu o varianta: alba sau neagra si atunci vom vedea.  Daca nu vor face, chiar s-a discutat in Sinaxa Schitului Prodromu, ne vom prevala de decizia, de pozitia Chinotitei de dinainte de sinod care a fost una bunicica si nu pot sa spun mai mult, ca s-ar putea sa intrerupem comuniunea  dar  pot sa spun neoficial pentru ca nu pot sa vorbesc in numele intregii Sinaxe a Schitului Prodromu . Deci, este in discutie tema.

Intrebarea 10, din sala:

La chilii se mai pomeneste patriarhul?

Pr Nicodim:

Nu pot sa va spun of … Deci repet, sunt parinti in Sf Munte care nu-l mai pomenesc. De cele mai multe ori, sunt in primul rand pustnicii din Sf. Munte, pe care ai reprezinta Pr Sava acum, apoi foarte multe din chili iar pozitia parintilor din obste nu o putem avea pentru ca parintii din obste sunt tinuti in necunostinta de cauza de catre staretii lor. In ascultare. Da, in ascultare. Deci mai facem un pic de rabdare.

Intrebarea 11 din sala:

Iertati-ma, dar daca trebuie sa avem un sinod totusi cu un episcop, unde gasim sa-l pomenim? Da, chiar avem nevoie.

Pr Nicodim:

Vreti sa repetati un pic, va rog?

Din sala:

Avem nevoie sa pomenim un episcop, unde-l gasim? Pravoslavnic, sigur. Unde? Sa ne recomande?

Pr. Sava:

Avem nevoie, sa fim uniti mai intai cu Mantuitorul Hristos. Bineinteles ca am fi vrut sa fi existat episcopi  care sa fie marturisitori, care sa spuna ca noi nu ne schimbam credinta noastra ortodoxa: asta este adevarata lucrare a episcopului. Daca episcopul nu spune ca moare pentru credinta lui ortodoxa, nu este ortodox, nu este episcop. Sa-si schimbe lucrarea, sa-si schimbe misiunea.

Intrebarea 12:

Parinte, este bine sa organizam un mare protest impotriva ecumenismului? Este voia lui Dumnezeu?

Pr. Sava: 

Este binecuvantat atunci cand este cu dragoste, cu pace, cand este dupa randuiala lui Dumnezeu, fara fanatism pentru ca déjà noi suntem categorisiti ca fanatici. Fanatici, pentru ce? Pentru ca vrem sa ne pastram credinta?  Dar, s-ar putea sa aibe dreptate, pentru ca conform legilor pe care le-au scos americanii, cel care sustine ca sprijina /detine adevarul este vinovat si trebuie bagat in puscarie. Numai noi suntem fanatici, cei care suntem ortodocsi. Criminalii nu sunt fanatici, ei pot sa faca mai departe ceea ce fac . Homosexualii si toate minoritatile sexuale au dreptate si pot sa mearga mai departe fara sa fie numiti fanatici. Numai noi avem probleme. Dar nu conteaza, puteti face asta dar cu liniste, cu pace si cu dragoste.

Intrebarea 13:

La Geneva au spus ca si homosexualii sunt madulare ale Bisericii Ortodoxe. Cum comentati aceasta atitudine?

Pr Nicodim:

Tocmai s-a comentat.

Pr. Sava:  

Asa cum am spus si ieri: No comment. Fara comentarii.

Intrebarea 14:

Un catolic din Italia daca vrea sa se converteasca la Ortodoxie. E nevoie sa fie botezat ortodox sau doar sa fie miruit?

Pr. Sava:  

Acuma nu mai e nevoie nici macar de mirungere .O sa va spun de ce. Patriarhul Constantinopolului  cand a facut o vizita la un colegiu papistas  le-a spus urmatoarele: Papa Benedict al 18 lea este un mare teolog care face bine la toate bisericile, urmati-l cu dragoste, cu ravna si cu simpatie. Deci, nu-i nevoie sa mai folosim mirungerea caci de vreme ce putem sa urmam pe papa si exista mantuire si dupa papism de ce sa mai devina ortodox ? Astea sunt urmarile hotararilor acestui sinod  care ni se vor arata si mai bine in urmatorii ani. Mai inainte de toate nu este catolic, este papistas. Catolici suntem noi. Intr-una Sfanta, Soborniceasca /Catolica. Catolica cu sensul de  in intregimea ei. Este dificil acuma sa va explicam termenul dar  …cu sensul de intreg, la intregimea Bisericii, la asta se refera termenul “catolic”, al tuturor. Papistasul trebuie botezat canonic ca sa poata sa intre in biserica, exact asa cum o spune biserica ortodoxa.

Intrebarea 15:

Sinodul ortodox nu o sa-i condamne niciodata pe preotii sau episcopii eretici pentru ca de mai multi ani se roaga impreuna: patriarhul Daniel impreuna cu ceilalti ierarhi din BOR. Deci, daca ierarhii din BOR sunt de accord cu ecumenismul, cine sa cateriseasca pe acestia?

(Aplauze in sala)

Pr. Sava:

De asta incercam sa informam poporul pentru ca exista si episcopi buni. Pe acestia trebuie sa-i sprijinim, sa-i  incurajam pentru a putea acestia sa ne sprijine la un moment dat. Eu sunt de acord cu dvs. dar problema nu este la episcop. Este la popor. Cati crestini se intereseaza de problema sinodului? Daca poporul ar fi aratat interesul pentru problemele credintei noastre, credeti ca episcopii ar mai fi putut sa faca ceea ce fac acuma? Asta este problema. Problema suntem noi. Daca poporul ar fi fost corect, nu s-ar fi ajuns aici. De-asta trebuie mai intai sa fim atenti la situatia noastra duhovniceasca , sa incercam sa ne corectam pe noi insine si starea noastra duhovniceasca in relatie cu Mantuitorul Hristos si dupa aceea sa incercam sa ne ocupam si de ceilalti ca sa putem sa-I facem sa inteleaga ce s-a intamplat. N-am inteles pana acuma inca nici macar noi ce s-a intamplat. La o cuvantare pe care am avut-o cu Pr.  Th. Zisis la inceput numai ce am avut timp sa citim textele, l-am intrebat, impreuna cu alti parinti din Sf. Munte, cum vedeti textele sinodului, sunt asa de rele asa cum le-am vazut noi la inceput? Si ne-a spus, “nu sunt asa de rele parinte, sunt mult mai rele. Si cu cat mai mult le studiez cu atat mai multe erezii gasesti in ele.“  Dar cum poate un om obisnuit sa se intereseze de problemele sinodului  cand nu merge la biserica. Cine o sa-i spuna episcopului ce face acolo? Noi, in Grecia, spunem urmatoarele:

Atunci cand lipseste matza joaca soarecii pe masa ….

Va trebui ca poporul sa-i spuna adevarul episcopului ca daca nu propovaduieste ortodox, se vor indeparta de el. Vrea cineva sa intrebe ceva.

Intrebarea 16:

Cand poporul credincios care merge la biserica, situatia este destul de grea pentru ca preotii care catehizeaza nu vorbesc adevarul, merg pe politica patriarhiei si degeaba mergem la biserica daca suntem umiliti si daca nu suntem informati si daca problemele noastre nu sunt luate in consideratie. Ce sa facem?

Pr. Sava:

Inteleg asta, pentru ca acelasi lucru se intampla si la noi si ceea ce facem acuma este ceva … o pozitie impotriva, pentru ca ni s-a spus déjà ca nu puteti vorbi, mai marii nostri, nu aveti binecuvantarea  sa vorbiti ci doar sa faceti ascultare. Bineinteles ca asta este antievanghelic si nu putem sa o facem. In teme de credinta si de imoralitate suntem obligati sa NU facem ascultare. Ce trebuie deci sa facem? Asta nu este intrebarea noastra. Intai si intai va trebui sa ne rugam, nu mai decurg lucrurile ca inainte, nu avem vreo baza, ceva concret. Intram in alta perioada a Bisericii in care va trebui incontinuu sa ne luptam pentru credinta noastra. Asta nu este ceva rau, este binecuvantarea lui Dumnezeu pentru ca acei care vor sa arate dragostea lor fata de Dumnezeu au posibilitatea sa se transforme in marturisitori. Acolo unde am fost in Atena a venit un om, un laic, un credincios mirean, si mi-a spus urmatoarele:

Parinte, am vrut sa-ti spun 2 lucruri: nu pot sa va inteleg pe voi calugarii din Sf. Munte. Vi se da posibilitatea sa va marturisiti credinta si voi stati cu bratele incrucisate? Vi se da aceasta mare binecuvantare si voi nu folositi? Ati innebunit? Si eu am spus, s-ar putea …

Intrebarea 17:

Daca duminica ni se va citi acea enciclica in care ni se va spune ca dvs. sunteti inafara ascultarii, noi, crestinii ce atitudine trebuie sa avem sa nu parem fanatici dar nici lipsiti de recunostinta fata de Dumnezeu?

Pr Nicodim:

Daca n-ati inteles pana plecati de aici eu nu pot sa va dau un raspuns.

Pr. Sava:

Daca o sa vorbiti in biserica, o sa vi se spuna ca sunteti fanatica si ca creati probleme; daca nu veti vorbi in biserica  o sa vi se spuna ca sunteti de acord si asa si este. Orice am face ei oricum ne vor categorisi  in vreun fel. Noi, va trebui, in primul rand sa facem rugaciuni pentru acesti oameni, sa-i lumineze Dumnezeu, pt.ca va trebui sa fim atenti acuma. Noi nu cream inamici, nici nu-I socotim ca pe dusmanii nostri. Daca i-am fi catalogat ca pe dusmanii nostri atunci ne-am fi hranit patimile noastre. Noi, ne luptam cu erezia si ne rugam pentru eretici sa-i lumineze Dumnezeu  altfel vom pierde noi noima (sensul) rugaciunii. In acest fel ne aratam si noua insine si celorlalti si lui Dumnezeu ca nu suntem fanatici. In acelasi mod in care fiecare dintre noi vrem sa ne mantuiasca Dumnezeu in acelasi fel trebuie sa ne dorim sa se mantuiasca toti ereticii. Din acest motiv, daca vrem ca lupta noastra sa fie dupa Sf. Parinti, dupa randuiala Bisericii ar trebui ca in rugaciunile noastre sa se afle intai acestia …

Cineva din sala :

Ei sunt “luminati” Gheronda, sunt “luminati”, stiu ce fac, stiu cu Cine se lupta.

Pr. Sava:

Deoarece sunt “luminati” de diavol. De asta ne rugam pt ei.

……..

Pr. Sava:

Peste putin timp nu vom mai putea nici sa purtam cruce noastra de la gat pentru ca vom fi catalogati ca fanatici dar sa nu uitam ca Sf. Evghenie s-a facut martir pt ca nu a vrut sa se lepede de crucea lui de la gat. Vorbim de soldatul din Georgia. Pentru ca cel care accepta sinodul, de fapt se leapada de Mantuitorul Hristos …

………………….

Intrebarea 18:

Sunt preot de manastire, nu mai vreau sa pomenesc episcopul ecumenist  sau ateu conform Sf. Palama.  Daca plec din manastire voi fi caterisit. Este valida aceasta caterisire?  Pot sa mai savarsesc  Sfanta Liturghie? Este canonic? Episcopii romani mai pot caterisi pe cineva?

Pr. Sava:

Episcopii pot caterisii pe oricine / pe cineva. De asta sunt si canoane, dar primii care trebuiesc caterisiti sunt episcopii si in primul rand Bartolomeu care a incalcat toate canoanele Bisericii, toate sfintele canoane. Pe parintele si daca l-ar caterisii pt credinta nu este valabil. Si nu o spun eu, o spun chiar Sfintii Parinti. Cine este caterisit pt credinta lui nu este valabila acea caterisire si va trebui sa continue sa savarseasca Sf. Liturghie pt ca Sf. Liturghie este canonica. Episcopii spun ca, oricine nu pomeneste numele episcopului la Liturghie, Liturghia nu este valida . Asta este o blasfemie la adresa Duhului Sfant . Este una dintre CELE MAI MARI BLASFEMII. Asta este Papa: “daca nu ma pomenesti, nu esti in biserica“. Avem canoane f. stricte in biserica in care ne spun ca nu avem voie sa pomenim la Liturghie episcopul care nu marturiseste corect, clar, cuvantul adevarului. Aceasta teorie a episcopilor care spun ca nu este valida Sf. Liturghie se gaseste in teologia  pe care o invata Ioanes Zsizoulas  – episcopul de Pergam –  pe care a copiat-o din teologia papistasa. Asta ne conduce catre o alta teologie, eretica bineinteles, care se numeste episcopocentrism, adica Liturghia este episcopocentrica, adica au pe episcop in centru si nu pe Mantuitorul Hristos, adica nu ne rugam la Mantuitorul Hristos ne rugam la episcop. Intelegeti ce  BLASFEMIE  ESTE asta? Pe asta se sprijina tot papismul. Si primatul papal in acest lucru se sprijina / pe acest lucru se bazeaza. Asadar, este o mare binecuvantare sa ne cateriseasca ecumenistii.

Intrebarea 20:

Ce vom face noi romanii daca nici un episcop nu se va dezice de aceste erezii si de hotararile acestui sinod eretic? In ce biserici vom merge si unde ne vom spovedi si impartasii? Nu vreau sa facem schisma dar ce vom face?

Pr. Sava:

Nimeni nu vrea sa faca schisma. Sf. Ioan Gura de Aur spune ca cine face schisma in Biserica nu se spala nici macar cu sangele de martir. Este ceva infricosator sa faci schisma in Biserica. Insa, Canonul 15 al Bisericii noastre, spune ca cei care inceteaza pomenirea episcopului  cand acestia propovaduiesc erezia in Biserica, inca de-ar face-o inainte de a fi condamnati de vreun sinod, nu numai ca nu fac schisma in Biserica pt ca s-au indepartat de acesti episcopi, observati, despartindu-se de acesti episcopi nu de Biserica dar de fapt ce elibereaza sau curata Biserica de schisma si de erezia acestui episcop mincinos, minciuno-episcop. Cine urmeaza acestui minciuno-episcop nu este in Biserica lui Hristos. Biserica lui Hristos are episcopi mincinosi? De ce nu-i urmam pe acestia? Pt ca Parintii ai numesc lupi. Poate cineva dintre dvs. sa stea langa un lup? Nu poate pentru ca il va manca . Ca sa nu ne manance, vasazica, ne indepartam de acestia. O sa gasim preoti care nu o sa pomeneasca si acolo vom merge  si vom urma lupta noastra  asa cum au facut si primii crestini atunci cand existau probleme in Biserica. V-am spus si mai inainte, ca nu ne cunoastem istoria Bisericii. Pana acuma toate au fost bune. In acest moment intram intr-o perioada dificila a Bisericii in care va trebui sa luptam pt credinta noastra asa cum au facut si Parintii si Sfintii din vechime de asta nu trebuie sa fim nici pesimisti, nici sa ne intrebam ce vom face, are grija Dumnezeu, Mantuitorul Hristos este cel care chiverniseste Biserica. Noi vom face ceea ce trebuie iar Mantuitorul Hristos ne va da solutia. Noi vom face cele omenesti iar Mantuitorul Hristos le va face pe cele ale lui Dumnezeu.

Intrebarea 21:

Botezul prin stropire care se face acum in BOR este valabil?

Pr. Sava:

Iata, fiti atenti. Taina exista dar nu se face intr-un mod corect. In esenta nu-i Botez este stropire. Trebuie sa se faca Taina Botezului. Sf. Cosma Etolul spunea atunci cand propovaduia in vremea lui la greci, spunea sa nu lasati nici un fir de par nebotezat  cand botezati copii pentru ca pe acolo poate gasi dracul portita si sa-l lupte cu patimile, asa ca, intelegeti, este o problema, trebuie sa se realizeze numaidecat prin cele 3 afundari. De asta si dvs. va trebui sa insistati sa se faca prin cele 3 afundari.

Din sala:

Cine a facut prin stropire ce face, se reia botezul sau …. ?

Pr. Sava :

In mod canonic ar trebui sa se faca din nou  dar acum este f.dificil pt.ca ar trebui sa repete botezul f.multi. 

Din sala:

Al pot face mirenii acasa?

Se reia tot botezul sau numai cele 3 afundari?

Pr. Sava:

Doar cele 3 afundari .

Din sala:

In situatia de boala, cine a fost botezat prin stropire se reia, se face prin afundare?

Pr. Sava:

Botezul in acest caz este valabil. Daca insa traieste omul si are posibilitatea sa-l faca in mod canonic  trebuie sa se faca in mod corect.

Intrebarea 22:

In Romania ca si in Grecia exista vechi calendaristi. CE parere aveti despre acestia? Au episcopi, preoti, practici ortodoxe? 

Pr. Sava:

Problema este ca sunt unele grupari care nu au hirotonie canonica, de asta v-am spus ca ar fi trebuit ca aceasta sa reprezinte o tema de discutie in sinod  a.i. odata pt totdeauna sa se fi rezolvat aceasta problema. O greseala pe care au facut-o vechii calendaristi este aceea ca si-au creat propriul lor sinod, de aceea ar fi trebuit sa se faca acest sinod sa se discute aceasta problema pt. ca noi impreuna cu ei nu avem probleme dogmatice la mijloc, impreuna cu acestia s-ar fi putut f. usor sa se produca unirea.

Intrebarea 23:

Exista cadere automata din Har sau trebuie sa fie caterisire pt a se pierde Harul?

Pr. Sava:

Caderea automata din Har izvoraste din papism. La noi nu exista. De asta, dioscorii sau nestorii, unii dintre cei mai mari eretici, desi propovaduiau ereziile lor, inainte de a fi caterisiti au fost acceptati toti aceia pe care acestia ai hirotonisera. Adica, hirotoniile pe care acestia le-au facut inainte de a fi caterisiti – desi propovaduiau erezia – au fost acceptate. Asta ne spune istoria Bisericii si de-asta e nevoie sa existe un sinod ca sa fie caterisit ereticul, altfel n-ar fi nevoie sa mai facem sinod, ar fi existat in Biserica anarhie, fiecare ar fi spus: “asta are Har, celalalt nu are Har, asta este caterisit …” nu poate sa existe acest lucru. Deci, Biserica lucreaza in mod sinodal. Sinodul este cel care trebuie sa cateriseasca pe eretic. Acesta ar putea ca inainte de a fi caterisit, sa fie vrajmas al lui Dumnezeu dar asta nu inseamna ca acela se identifica cu Taina. A patruns in Biserica Ortodoxa, in poporul ortodox cu zeci de ani in urma ne-au strecurat idei papistase  a.i. credem ca episcopul  este pastratorul harului, de la acesta trece Harul dar daca este vrednic se identifica cu Harul. Vrednic, adica este purtator de Har. Daca nu-i vrednic este ca si un cablu electric prin care trece curentul electric, trece Harul prin el ca si curentul electric  dar daca te apuci de cablu nu patesti nimic. Deci Harul ar putea fi valabil dar daca episcopul este eretic este nevrednic atunci nu este luminat de Taina, nu se lumineaza ci se osandeste insa  Harul lui Dumneze trece catre popor. Cand e nevrednic episcopul trece prin el dar nu-l afecteaza, se duce la oameni direct. La eretic, daca nu s-a caterisit Taina este valida. Am spus ca ne vom indeparta, nu vom participa cu el  si nu vom mai avea comuniune cu el pt. ca exista pericolul de a te infecta cu erezia. Si atunci cand ne impartasim cu el, ne impartasim si din credinta lui. Sf. Liturghie este Impartasirea in Credinta, de-asta si spunem la Sf. Liturghie ca “marturisim Tatal, Fiul si Duhul Sfant in Treimea cea de-o Fiinta si nedespartita“ daca nu marturisim acelasi Dumnezeu nu putem sa facem Sf. Liturghie impreuna

Intrebarea 24:

Noi suntem madulare vii si active ale lui Hristos doar la slujbele Bisericii sau si acasa la noi, la servici, in calatorii, in pustii?
Pr. Sava:
Mai ales cand suntem in afara bisericii trebuie sa aratam ca suntem oameni din Biserica, ca suntem crestini, pentru ca noi suntem cauza pentru care altfel s-ar batjocorii numelel lui Dumnezeu. Pt ca prin comportamentul nostru aratam ce suntem. Sf Iacov – fratele Domnului, zice, ”arata-mi credinta ta din faptele tale“ asadar, mai ales in afara Biserica, va trebui ca comportamentul nostru sa fie dupa Sf. Evanghelie a.i. sa se slaveasca numele lui Dumnezeu. Nu noi, ci numele lui Dumnezeu sa se slaveasca.Tot ce facem sa facem pt slava lui Dumnezeu nu pentru slava noastra.
Intrebarea 25:

Daca ereticii blasfemiaza Duhul Sfant, pe Sf.Treime, fie pe Maica Domnului, fie Sf. Cruce, fie Sfintii, fie Icoanele, fie Tainele Bisericii mai poate spune cineva ca si acestia se mantuiesc daca lucreaza virtutile?
Pr. Sava:
Mai intai, Sf. Ioan Scararul spune ca cei care nu sunt botezati nu pot lucra virtutile, au o lucrare exterioara a virtutilor dar nu intra in esenta lor. Noi stim ca oamenii care se gasesc in afara Ortodoxiei nu se mantuiesc insa ortodocsii care nu lucreaza ale Ortodoxiei nu se mantuiesc. Asta spun Sfintii Parinti. De asta se si face atata lupta si au fost atatea razboaie si s-a varsat atata sange ca sa pastram credinta noastra asa cum ne-au predat-o, pentru ca fara credinta cea dreapta nu ne putem mantui.
Intrebarea 26:

Exista starea de crestin-ateu in Biserica Ortodoxa? Daca da, in ce conditii?
Pr. Sava:
Da. Exista. Sf. Grigorie Palama ne-a dat 3 feluri de ateism. Intaiul fel de ateism este ateismul clasic – nu credem ca exista Dumnezeu; al 2 lea fel de ateism este erezia, si de ce este ateismul erezie, ereticii nu cred si ei intr-un Dumnezeu? Intrebam, este Dumnezeu acela in care cred ei sau un Dumnezeu fals? si al 3 lea fel de ateism este atunci cand noi crestinii tacem in timp ce credinta noastra este in pericol. Si acest fel de ateism se arata in vremurile noastre. Desi credinta noastra este in pericol ni se spune sa nu vorbim si sa facem ascultare a.i. vom fi catalogati ca atei daca nu vom vorbi despre credinta noastra. Si asta nu spunem noi o spune Sf. Grigorie Palama.
Intrebarea 27:

Dar daca episcopul a cazut si nu cunoastem niciun preot care a interupt pomenirea ne mai impartasim sau mergem cu copii sute de km in alt judet sau suntem obligati sa mergem in alta parte ca sa nu cadem de la credinta?
Pr. Sava:
Atunci vom merge la preoti care nu-l pomenesc si vom cauta acele biserici in care episcopul nu se pomeneste. Ortodoxia nu se raporteaza la multime, se raporteaza la Adevar. Sf. Maxim Marturisitorul a fost un singur calugar si atunci cand s-au apropiat de el oamenii patriarhului din Constantinopol care erau cazuti si l-au intrebat: “Tu de ce biserica apartii?” “Esti cu Constantinopolul, cu Alexandria, cu Ierusalimul, cu Roma?” “Toti acestia sunt cu noi. Tu de ce biserica apartii?” Si ne spune Sf Maxim: “Eu apartin de Biserica lui Hristos“. Vi-l inchipuiti pe Sf. Maxim, un monah, sa se intrebe “si eu ar trebui sa apartin de cineva“ – in zilele noastre nu am mai fi avut Biserica. Insa datorita faptului ca Mantuitorul Hristos este la carma Bisericii treaba noastra este sa ramanem credinciosi credintei noastre. De aici incolo ce se va intampla cu arhiereii, cu preotii, astea o sa le aranjeze Mantuitorul Hristos. Noi putem sa ne pastram credinta? Ca celelalte sunt treaba lui Dumnezeu, treaba Mantuitorului. Nu trebuie sa avem doar credinta in Mantuitorul Hristos dar sa avem si incredere in El. Sa fim convinsi ca portile iadului nu vor putea birui Biserica Mantuitorului Hristos asa cum ne-a spus Insusi Mantuitorul. A.i.(asa incat) n-ar trebui sa avem atata neliniste, noi vom face ce tine de noi, ducem lupta noastra, fiind constienti de faptul ca adevaratul biruitor este Mantuitorul Hristos.

 

51 răspunsuri

Subscribe to comments with RSS.

 1. maxim said, on octombrie 17, 2016 at 4:04 pm

  Frate Vasile, o rugaminte, fa-ne si noua un articol in care sa rogi cativa crestini sa mearga la episcopul Galaction caruia sa-i puna trei intrebari:

  – ECUMENISMUL ESTE EREZIE?
  – TACEREA ESTE ATEISM SI EREZIE?
  – DE CE NU PLEACA DIN SCAUN CA SA-SI SCAPE SUFLETUL?

  Apreciază

  • sorin said, on octombrie 17, 2016 at 9:31 pm

   au fost la Galaction niste parinti. Raspunsul lui Galaction a fost ca ecumenismul nu e chiar rau

   Apreciază

   • el said, on octombrie 17, 2016 at 10:07 pm

    sorin

    CINE a fost si CAND?

    eu STIU ca tocmai INVERS marturisea( in privat ce-i drept) dupa „sinodul” din Creta.

    m-as intrista MULT sa aflu ca a zis ( NU POT sa cred ca crede astfel ) asa ceva.
    e un om slab, si bolnav de inima( operat) care se tulbura usor fizic, nu are o stare fizica solida, desigur asta nu scuza nimic din cele importante.

    Apreciază

   • maxim said, on octombrie 17, 2016 at 10:08 pm

    ATUNCI E ‘DE BINE’…

    Apreciază

   • maxim said, on octombrie 17, 2016 at 11:54 pm

    Mi-a zis cineva azi ca a fost vizitat de un mirean si a zis acelui ca nu are curaj, ca e operat de ‘ei’ la inima… Deci, lor fi si amenintat!

    Apreciază

 2. evtodiev said, on octombrie 17, 2016 at 4:45 pm

  off topic:
  A doua emisiune din ciclul de emisiuni despre familie ale părintelui Pavel Gumerov, autorul cărților:
  1. El și ea. În căutarea armoniei conjugale
  2. Conflictele familiale. Prevenire si rezolvare
  Gramatica vieții de familie. Relatiile inainte de căsătorie

  Apreciază

 3. Cristian said, on octombrie 17, 2016 at 4:48 pm

  Simona, Bunul Dumnezeu sa-ti rasplateasca nevointa. Acum, ca exista, iata, raspunsul complet la intrebarea 23, pun si eu o intrebare.

  Gheron Sava spune asa: „Am spus ca ne vom indeparta, nu vom participa cu el si nu vom mai avea comuniune cu el pt. ca exista pericolul de a te infecta cu erezia. Si atunci cand ne impartasim cu el, ne impartasim si din credinta lui. Sf. Liturghie este Impartasirea in Credinta, de-asta si spunem la Sf. Liturghie ca “marturisim Tatal, Fiul si Duhul Sfant in Treimea cea de-o Fiinta si nedespartita“ daca nu marturisim acelasi Dumnezeu nu putem sa facem Sf. Liturghie impreuna.”

  Pr. Hariton i-a spus pr. Antim asa: ” Din început, de la Sfinții Apostoli, pomenirea episcopului, a ierarhului, înăuntu, la Sf. Masă este comuniunea cu credința episcopului! O considerau comuniune cu credința ierarhului! De exemplu eu când îl pomenesc pe Bartolomeu înseamnă ca eu am aceeași credință cu Bartolomeu! Nu există să explici altfel! E idee absolută, clară, nu există alt înțeles! Absolut înseamnă perfect, nu există alt înțeles, nu poți să o dai stânga, dreapta! Nu există! Deci, încă o dată, pomenirea Patriarhului de către preot și de către popor în Biserică reprezintă, eu ca preot și ca popor, sunt în aceeași credință cu ierarhul pe care îl pomenesc.
  P.A.:

  -Daca el are o credință dreaptă sunt în comuniune adevărata cu el și cu Cerul, dacă are o credință rea, sunt în aceeași credință cu el spre pierzare!
  P.H.:

  -Da, mă molipsesc și eu de la el! …”

  Dar arhim Epifanie Teodoropulos spune in cartea lui despre Ecumenism si stilism asa: „Atunci, mă vei întreba: „Care este câştigul nostru din evitarea pomenirii patriarhului, de vreme ce avem împărtăşire cu episcopul Driinupolei, de pildă, care îl pomeneşte pe patriarh? Nu ne molipsim de la el împărtăşindu-ne indirect cu cel care propovăduieşte învăţături eretice?”
  Dar încetarea pomenirii înainte de „hotărârea sinodală” şi condamnare, nu are scopul de a evita molipsirea cu erezia propovăduită. Nu, fratele meu! Dacă ar fi avut acest scop, atunci Canoanele nu ar fi dat dreptul încetării pomenirii, din pricina ereziei, înainte de „hotărârea sinodală”, ci ar fi legiferat clar obligaţia încetării pomenirii sub ameninţarea de pedepse grele. Încetarea pomenirii pentru erezie înainte de „hotărârea sinodală” are alt scop. Ea constituie energicul şi ultimul protest al conştiinţei ortodoxe. Atunci când se creează o tulburare, ea dă o ieşire pentru cei care se smintesc, astfel încât Biserica să se grăbească spre soluţionarea problemei.
  Nu există primejdia să ne… molipsim, nici de la cei care îl pomenesc pe patriarh (de vreme ce încă nu a fost încă osândit soborniceşte), nici, cu atât mai mult, de la cei care au împărtăşire cu cei care îl pomenesc. Părerile contrare sunt prostii stiliste.”

  Pana la urma, unde e adevarul?

  Apreciază

  • cosminmatiu said, on octombrie 17, 2016 at 6:39 pm

   Adevarul este ca noi cei care stim sa nu mai mergem in acele biserici unde sunt pomeniti ierarhii eretici.
   Eu stiu ca fricosii nu se mantuiesc si atunci cei care stiu ca ecumenismul este o mare erezie si merg la biserica sunt fricosi si vicleni si nu cred ca Dumnezeu va face vre-o iconomie cu ei.

   La fel cum impartasania pentru altul e viata vesnica si aceeasi impartasanie pentru altul e osanda vesnica, la fel si in cazul ecumenismului pentu unii care in acelasi moment, in aceeasi biserica sunt la liturghie Dumnezeu poate lucra iconomia iar pentru cei care stiu nu.

   Cine vrea sa riste este treaba lui dar provoaca pe Dumnezeu, si Dumnezeu nu se lasa batjocorit.

   Eu personal sunt categoric impotriva mergerii la bisericile unde sunt pomeniti ierarhii eretici. Mai bine chiar si odata in an pentru spovedanie si impartasanie la sute de km.

   Apreciat de 3 persoane

 4. ioan said, on octombrie 17, 2016 at 5:54 pm

  saccsiv frate. sa nu ne amagim singuri. nu va mai fi nici un sinod antiecumenist, nici in ianuarie si nici in alta vreme. dacaar fi fost, atunci ar fi fost profetit de sf. parinti. dar, stii f. bine ca o astfel de profetie nu exista. sf. parinti au spus numai de al opt.u.lea sinod, cel antihristic, si nimic altceva. si inca ceva. stii f. bine ca in vremurile de pe urma, BISERICA va fi … un episcop, un preot, un mirean. deci, biserica nu va fi gloatamergatoae degeaba la biserica, cum bine spunea cineva pe aici, ci poate acea babuta, care asemenea Mariei egipteanca, se va ruga singura in camara ei in Duh si Adevar.

  Apreciat de 2 persoane

 5. scortisoara said, on octombrie 17, 2016 at 6:18 pm

  Imi cer scuze pentru lipsa corecturilor din text si pentru ca am incurcat numele preotilor . Unde am scris Pr Efrem trebuia sa scriu Pr Nicodim . Stiam ca nu-l chema asa dar nu mai tineam minte nici cum al cheama exact apoi m-am gandit ca ma voi interesa dupa ce termin de scris tot transcrispul dar eram obosita si ma dureau degetele . L-am trimis asa necorectat. Imi cer scuze fata de parinte in primul rand ca l-am botezat .

  Apreciat de 1 persoană

 6. Ana Maria said, on octombrie 17, 2016 at 6:31 pm

  Un roman vorbeste despre CNP si despre ce inseamna el defapt.

  Leonard Chesca

  Ieri la 18:15 · Ploiești, Județul Prahova ·

  DE LA FIINȚE SUVERANE, LA PERSOANE

  Prin înșelătorie ”cedăm” dreptul nostru de ființe libere (suverane) născute pe acest Pământ și suntem înregistrați ca persoane.
  Persoana este o entitate fictivă, care nu are neapărat un corespondent într-o ființă vie, precum o firmă este înregistrăm ca personalitate (persoană) juridică.
  O ființă vie este suverană, are liber arbitru, poate să nici nu aibă un nume, dar asta nu înseamnă că nu trăiește și nu există, pe când o persoană este înregistrată cu nume și cod numeric (CNP), nu este liberă ci se supune legilor și celor care au făcut aceste legi, devine o marfă de schimb, un sclav, un simplu număr la evidența populației, atât.

  Sunt câteva legi care guverbează statutul persoanelor , legi pe care este construită toată această înșelătorie mondială, Legea Amiralului (lege comercială maritimă) și cele 3 Bole Papale (pun bazele ,,statului dădacă”).

  Toate legile lumii moderne derivă din Dreptul Roman.

  Certificat constatator al născutului viu, contra certificat de naștere (a persoanei), acesta e schimbul prin care suntem înșelați.

  Certificatele de naștere devin apoi titluri de stat, adică sunt tranzacționate de stat și primesc o contravaloare în bani.

  Interpretarea unor termeni folosiți în actele oficiale sau de către autorități :

  • subsemnat = sub semnătura statului
  • înregistrat = cedat regelui
  • registru = evidența regelui
  • înțelegi = între legi

  Leonard Chesca
  16 oct. 2016

  Pentru a deslușii mai bine aceste aspecte, adaug aici articolul tradus și scris de Gabriela Dobrescu

  CERTIFICATUL TAU DE NASTERE ESTE UN TITLU DE STAT
  Sant ani de cand va vorbesc de sistemul corupt, de felul in care am devenit scalvii intr-o puscarie fara gratii, de modul in care lumea este controlata de mii de ani de persoane fara scrupule si de dementi care ii ajuta sperand ca o pozitie sociala inalta sau un ban in plus le va aduce nemurirea sau le va alina durerile de la batranete.
  Astazi vreau sa va vorbesc mai pe larg despre cateva lucruri despre care nu am gasit nimic scris in romania desi la nivel international sant zeci de persoane care au explicat detaliat si au documentat aceste lucruri.
  Personal am citit pentru prima data despre aceasta super excrocherie acum vreo 5-6 ani cand am cunoscut primele mega lucrari ale lui David Icke. Mi se parea ca visez, ca nu poate fi adevarat, dar cum totul se poate verifica daca stii cum, am constatat ca absolut tot ceea ce spune este real desi la inceput ti se pare de neconceput, e inimaginabil ceea ce fac acesti nenorociti in umbra, rasei umane.
  Ceea ce va propun face parte din aceeasi conspiratie impotriva umanitatii care trebuie sa ramana sclava in continuarie. Pentru cei care raman perplexi le recomand sa citeasca cartile lui David Icke, sa asculte sau sa caute publicatiile lui Jordan Maxwell, sa cerceteze scrierile si sa asculte conferintele lui Santos Bonacci, sa studieze Dreptul Roman, Dreptul Maritim, Legea Amiralului dar mai ales Bollele Papale care sant cea mai mare trufa facuta de catre statul Vatican omenirii, pentru ca doar in acest fel veti reusi sa intelegeti cum functioneaza cu adevarat sistemul monetar si lumea in care ne credem liberi.
  As fi putut sa va explic eu ceea ce veti citi dar am considerat ca este mai interesant sa va spun aceste lucruri cu ajutorul altor persoane de notorietate mondiala decat sa le auziti de la mine, pentru ca eu insami am invatat totul de la ei. Sant sigura ca sant prima care traduce aceste lucruri in romaneste si pentru cat de neverosimil va va parea trebuie sa va asigur ca totul este real si se petrece acum pe acesta planeta.
  CERTIFICATUL TAU DE NASTERE ESTE UN TITLU DE STAT
  Nancy Lynn Hopkins povesteste in câteva rânduri cum actul de inscrie al propriului copil la birourile anagrafice din oricare stat al planetei este de fapt, un transfer de proprietate a copilului facuta de catre părinți în favoarea țării de care apartine deoarece orice stat al acestei planete este de fapt o Societate pe Actiuni (SA), adica o Corporatie inscrisa si reglementata regulamentar in registrele SEC (Securities and Exchange Commission) site original: http://www.sec.gov/
  Aceasta inseamna un titlu valabil si solvabil pentru a cere o contravaloare, adica un împrumut de la Fondul Monetar International sau de la Banca Mondială sau de la Banca Comunitatii Europene. E importante de stiut asa ceva, nu???
  Persoanele inscrise in Certificatul de Nastere ne numesc oameni de paie, Strawmen, portrete sau valori pe hârtie. Nu contează dacă ești frumos sau urât, gras sau slab, dacă ai artrită sau te duci la grădiniță: TU esti un angajament impreuna cu toți ceilalți din jurul tău.
  Esti la fel ca inelul bunicii pe care il duci la amanet sau la cei care cumpara aur ca sa iei ceva bani, atunci când te afli în dificultate.
  Omul este un ANGAJAMENT, O GARANTIE a statului pentru a imprumita BANI.
  Gândiți-vă la tatăl vostru care era super fericit de nasterea voastra, sau la mama voastra care era încă în spital cu voi.
  Gândiți-vă de bucuria lui, atunci când a semnat in acel prăfuit registru sau a completat acel modul si gandivi-va la ceea ce a facut fara sa stie….
  CUM CERTIFICATUL TAU DE NASTERE ESTE COTAT LA BURSA
  Într-un post anterior am spus povestea ciudată a modului în care Republica Americia a fost schimbata într-o societate numita Statele Unite ale Americii. În acel post m-am concentrat pe Corporatie și pe relația sa cu sistemul judiciar. Acelasi Bill Brockbrader s-a declarat el însuși rege si dorea ca Legea “materiala” să devină conștienta de situație.
  Acest post ilustrează modul în care Societatea pe Actiuni, Corporația numita STAT a condus cetățenii Statelor Unite si ai tuturor tarilor planetei să fie considerati o GARANȚIE, pentru a fi cumpărati și vânduti la Bursă.
  Sa incepem aceasta analiza cu un normal Certificat de Nastere din Statele Unite.

  Dă clic pentru a accesa birth11-03final-acc.pdf

  Această adresă este folosită pentru eliberarea Certificatului de Naștere, care este de fapt un Bank Note (un titlu de monedă, o plata la vedere). Acest certificat Bank Note sau Certificat de Naștere este trimis statului în care “nou nascutul viu” a fost înregistrat. Statul face o copie autentică dupa el, care este trimisa apoi la Departametul de Comert, Washington DC, iar de acolo pleaca un alt nou exemplar autentic care este trimis la Fondul Monetar Internațional (FMI) de la Bruxelles, Belgia. FMI este centrul mondial al International Banking.
  Acest certificat Bank Note / Certificat de Naștere este acum listat ca un activ de garanție (conturi colaterale) pentru Statele Unite in CALITATE DE CORPORATION. Din acest moment acesta imensa Societate pe Actiuni poate lua orice tip de împrumut, folosind Certificatul Vostru de Nastere ca garanție.
  In momentul cand face acest lucru comite o ilegalitate pentru ca această practică este total ilegala. De ce? Ei bine, pentru că aceasta este, probabil, prima dată când auziti de această INSELATORIE ENORMA!
  Deși există foarte multe articole care trateaza acest subiect in mai toate limbile internationale ale pamantului, nu am gasit nici macar unul in limba romana. Daca doriti informații specifice cu privire la exemplul de Certificat de Naștere despre care vorbim aici, le gasiti la urmatooarele link-uri:
  http://realityinsight.weebly.com/…/birth-certificates-and-b…
  http://www.viewzone.com/collateralx.html
  Acesta este un site official dar nu functioneaza mereu. Nu este greu sa ne imaginam de ce de multe ori NU SE DESCHIDE.. Puteti sa cautati si singuri in limba in care va este comod sa intelegeti.
  Primul lucru pe care il veți observa la mai toate Certificate de Naștere eliberate de pe la începutul anilor 1960 este utilizarea literelor majuscule pentru a trece numele si prenumele noului nascut.
  Acesta este un nume fictiv, ilegal, care nu atesta identificarea persoanei nou nascute ci creează un “strawman” (o sperietoare de ciori in traducerea sa corecta, sau mai bine zis se creaza un OM DE PAIE, un simulacru).
  Părintele care merge sa isi înscrie copilul la oficiul anagrafe pentru a cere eliberarea Certificatului de Naștere, in relaitate cedeaza in mod legal proprietatea pe care o are asupra copilului sau Statului Corporatie din care face parte, in acest caz Statelor Unite CORPORATION.
  Alte ortografii (de exemplu scrierea inizialelor numelui cu majuscule iar restul cu litere mici) au același efect de a crea un strawman și este numele dat in momentul nașterii, de exemplu: Nancy Lynn Hopkins. În cazul în care NUMELE este adevarat, atunci Hopkins, Nancy Lynn este omul de paie.
  Notă personală: Când m-am inscris in armata SUA, am spus ca numele meu este Nancy Lynn Hopkins, dar pe Certificatul de Nastere a fost scris Nancy Lyn Hopkins (cu un singur “n” în numele din mijloc Lynn).
  Eu și amandoi părinții mei a trebuit să semnam o “declarație” (descărcare de răspundere, un fel de eliberare), prin care mentionam ca numele meu legal a fost scris corect (deși greșit), deci Lynn și nu Lyn. Abia astazi am realizat de ce era atat de important. De notat si numele „American Bank Note Company”.
  Aceasta este o adevărată bijuterie pe marginea certificatului (vezi sageata rosie). https://extraterestriiprintrenoi.files.wordpress.com/…/cert…

  Cu alte cuvinte noi reusim sa obținem doar o copie a Certificatului de Nastere o copie in conformitate cu originalului.
  https://extraterestriiprintrenoi.files.wordpress.com/…/cert…
  EXTRAS DIN: http://www.opptitalia.org
  Site-urile omologe in romana sant acestea si imi pare rau ca nu am putut sa aflu mai multe depre aceste marsavii si in Romania.
  http://www.i-uvromania.ro/oppt/
  http://i-uv.com/romanian-translation-of-cn-cover-letter/
  Daca considerati ca toate acestea se intampla doar in dementa America, mergeti sa vedeti cate ceva despre Italia aici;
  http://www.sec.gov/cgi-bin/browse-edgar…
  Pentru Romania ca de obicei, lipsesc orice date despre acesta corporatie care se intinde ca o caracatita in toate statele lumii desi guvernul colaboreaza cu ei pentru inregistrarea populatiei. Tot ce am gasit, dar nu in romana, este acest site care este patronat tot de SEC:http://www.sec.gov/divisions.shtml
  Toate tarile lumii sant înregistrate la SEC asa cum se inregistreaza orice companie privată și acest lucru ar trebui să ne facă să reflectăm asupra mecanismelor legate de înregistrarea nașterii FIECAREI PERSOANE, pentru că noi toți, prin acest mecanism devenim resurse ale Societatii Private, numita Stat, în care suntem înregistrati.
  • De trebuie să existe un mecanism de acest fel?
  • De ce o țară, o Natiune, este considerată o Companie din punct de vedere financiar?
  • Ce înseamnă acest statut pentru o națiune?
  • Si cea mai importanta intrebare dintre toate: ce inseamna toate acestea pentru viețile noastre?
  Subiectul este complex, și am de gând să public mai multe detalii mai târziu. Acum sa revenim. Deci putem spune că înregistrarea nașterii declanseaza eliberarea unui titlu de credit care constitue “portofoliul” financiar pentru acea națiune. În practică, VALOAREA nașterii noastre, a simplei noastre existente devin o garanție în fața careia statul în care te nasti ACHIZITIONEAZA CREDITE.
  Dar aceasta nu este exact ceea ce OPPT (One People’s Public Trust) contestă cu depunerea noi UCC (Uniform Commercial Code) ?
  Ființa umană este o valoare în sine numai pentru faptul ca exista, punctul important de stiut este acela de a intelege CUI II APARTINE ACEASTA VALOARE.
  Pe baza celor publicate de către SEC și de BOLELE PAPALE se părea că acestei valoari umane, ii este consimtita utilizarea prin intermediul unei TRUST, a tuturor persoanelor umane cu conditia sa se supuna regulilor impuse de sistemul juridic în vigoare. In realitate, acea valoarea și utilizarea sa de către alte ființe umane NU POATE să facă obiectul nici unei norme daca nu este acceptata în mod voluntar de către persoana fizică in cauza.
  Trucul a fost acela de a crea o PERSONALITATE JURIDICA (omul de paie) falsa, care NU ESTE fiinta in carne si oase care se naste, adica noi toti, careia sa ii fie concesionat prin intermediul TRUSTULUI dreptul de a dispune de valoarea sa.
  Aceste două fiinte, omul nascut viu si cel mentionat in Certificatul de nastere sunt diferite și deconectate una de cealalta, pentru ca persoana reala (noi toți), nu ne-am dat consimțământul si nu ne recunoastem in personalitatea juridică impusa de înregistrarea facuta in Certificatului nostru de Naștere.
  Acest act de recunoaștere juridica are loc în momentul în care fiecare dintre noi, răspundem unui ofițer de politie, unui judecător sau un ofițer de finate, cand ne întreabă : dumneavoastra santeti (pronunțând numele si prenumele nostu), in mod afirmativ. In acel moment persoana reala recunoaste statutul sau juridic dat de catre Certificatul de Nastere in care a fost trecut „omul de paie”.
  Înșelăciunea consta in faptul ca cererea de recunoastere este bazata pe personalitatea juridică a persoanei in cauza, definită de NUMELE si PRENUMELE sau, scrise CU MAJUSCULE, care apare pe fiecare document (uită-te la permisul de conducere, cartea de identitate, actele de vânzare-cumparare, certificate, scrisori oficiale si pe orice tip de document care vine de la sistem sau pe care il inmanezi sistemului). NUMELE și PRENUMELE este întotdeauna scris cu MAJUSCULE! Acest lucru se datorează faptului că din punct de vedere juridic acestea ii sant adresate omului de paie pe care sistemul l-a inregistrat inițial prin actul de nastere.
  Ori de câte ori veti recunoaste afirmand ca santeti acea persoana, VA VETI ASUMA RESPECTAREA TUTUROR REGULILOR PE CARE LE IMPUNE SISTEMUL sunteți de acord cu respectarea persecutiei si a pedepsei in mod legal.
  Acest lucru face ca fiinta umana reala sa fie victima involuntară a unei înșelătorii, careia i-a fost supus de către părinții săi nestiutori la naștere și din care nu poate ieși, pentru că în conformitate cu regulile impuse ar putea sa o faca numai pana de al șaptelea an de viata. După această perioadă de “grație”, regula tacita il introduce, ca de altfel pe noi toti, intr-un TRUST care are mecanisme perverse
  Din fericire, sant destule persoane care lupta pentru a elimina această problemă iar cu depunerea noi UCC făcute de OPPT sistemul a fost pus in discutie. Sa speram ca in timp conceptul de VALOARE UMANA va capata adevarata sa valoare si va fi folosit in favoarea intregii UMANITATI.
  FONTE:http://indiesmercurial.wordpress.com/…/il-tuo-certificato-…/
  Traducere: gabriela dobrescu
  BOLELE PAPALE SI SCLAVIA UMANITATII
  https://extraterestriiprintrenoi.files.wordpress.com/…/boll…

  Cativa dintre cei mai „puternici oameni” ai bisericii catolice au profitat de increderea oamenilor pentru a face sclava intrega omenire si au reusit acest lucru cu ajutorul a 3 documente care se numesc „BOLLE PAPALE”
  Toate legile umanitatii deriva din „legile canonice” pentru ca in mod direct sau indirect au de a face cu „legile divine si ecleziastice”, asa cum mai toate „legile” umanitatii au la baza „dreptul roman” pe care tinerii studenti la stiinte juridice il invata si in zilele noastre. Tot sistemul juridic are la baza Dreptul Roman.
  Ma mir ca acesti oameni care fac parte din sistemul justitiei, care se considera cunoscatori si invatati nu s-au intrebat niciodata de ce si in secolul XXI, omenirea este inca ghidata de legi absurde care se mentin din vremea celui mai atroce, celui mai corupt, celui mai mincinos, celui mai barbar si mai sangeros imperiu pe care omenirea l-a cunoscut vreodata: imperiul roman?? Probabil pentru ca sant multi care nu stiu ca acest imperiu nu a murit, pentru ca exista si astazi si manipuleaza, controleaza, conduce si scalvizeaza intreaga omenire. Ramasita sa este Statul Vatican. O monarhie care ocupa cateva sute de metri patrati dar care conduce omenirea din umbra de 2000 de ani.
  In mod gresit religia catolica este asociata cu Vaticanul pentru ca nu toti stiu ca Vaticanul este un stat care detine o armata proprie (garzile elvetiene), o constitutie proprie, o banca proprie, IOR, organism care nu poate fi controlat de nimeni desi statul italian varsa in fiecare luna tributul sau catre stapanul capuse care nu plateste nimic. Vaticanul este cel mai puternic stat al lumii si sediul controlului global al umanitatii in ciuda faptului ca este unul dintre cele mai mici state ale lumii. Este un stat capuse care se gaseste pe teritoriul altui stat.
  Este locul in care vin nu ca sa se inchine, ci ca sa-si INCLINE CAPUL toti conducatorii si capii de guverne ai omenirii. Este guvernul umbra al planetei.
  Dar sa vedem cum face Vaticanul sa conduca si sa controleze din umbra intreaga omenire. In drepturile canonice se spune ca: „ orice afirmatie care nu este contestata devine adevar.” Ei bine, Vaticanul a emis niste documente numite Bolle Papale, care NU AU FOST CONTESTATE NICIODATA, DECI SANT VALIDE IN PERPETUM. Dar sa examinam continutul acestor trei particulare Bolle Papale.
  BOLLA NR 1 – UNAM SANCTAM
  La 18 noiembrie 1302 papa Bonifacio VIII emana bolla papala intitulata Unam Sanctam. Ce afirma acesta bolla? Acesta bolla afirma urmatoarele: „TOATA lumea si SUFLETELE care alcatuiesc aceasta umanitate sant ale noastre”, in conformitate cu dreptul de revendicare al oricarui bine. Acest concept de a reclama ceea ce este al tau l-a facut si Vaticanul. Au revendicat un drept de parca ar fi stat in varful unui munte si ar fi vazut toate aceste persoane adormite care le permit sa isi insuseasca toata puterea si tot aurul in catacombele lor, lucru care le-a permis sa fie proprietarii lumii. In realitate CHIAR SANT, PENTRU CA NIMENI NU A CONTESTAT CONTINUTUL ACEASTEI BOLLLE PAPALE.
  Este vorba de un blestem la adresa omenirii si va voi dovedi de ce. Este primul EXPRESS-TRUST din istoria umanitatii cu ajutorul caruia si-au insusit intrega lume si Sufeletele care o populeaza. V-am aratat cum au facut acest lucru cu ajutorul Cartificatului vostru de Nastere care este de fapt titlul asupra sufletului vostru pe care ei il au in propiile lor registre. Ei ne-au inregistrat, iar acea inregistrare reprezinta un titlu asupra Sufletului vostru. Iata cateva din regulile enumerate in aceasta bolla papala.
  „Deci biserica singura si unica are un singur corp, un singur patron cu doua capete (ca si cand ar fi un monstru), in persoanele lui Isus si Petre succesorul sau pentru ca asa a dorit Isus cand a zis: „paste oile mele”. Cand a spus „ale mele” nu se referea in general, in particular la unele sau altele, de aceea de fapt toate sant ale noastre.
  In aceasta biserica sant doua spade: una spirituala si una temporala. Cine neaga ca spada temporala ii apartine lui Petre a interpretat rau cuvintele lui Isus care spune: „pune spada ta in teaca”. Deci ambele sabii sant in puterea bisericii, si cea sprituala si cea materiala. Cea materiala trebuie sa fie exercitata in favoarea biserici iar cealalta direct de biserica. I plus este necesar ca cele doua spade sa fie puse una peste alta astfel incat autoritatea temporala sa fie dependenta si supusa celeilate, pentru ca adevarul atesta ca autoritatea spiritula are sarcina de a instrui puterea pamateasca, iar daca se dovedeste ca nu este buna, sa poata sa o judece. In consecista noi declaram, stabilim, definim si afirmam ca este absolut necesar pentru salvarea oricarei creaturi umane sa se supuna ROMANULUI PONTEFIC.”
  BOLLA NR 2 – ROMANUS PONTIFEX
  In ziua de 8 ianuarie 1455 papa Niccolò V emana bolla papala Romanus Pontifex. Cu alte cuvinte in anul 1455 a fost creat Trustul Testamentar ( Incredintare Testamentara), primul Trust Testamentar din istorie. Acest lucru a fost facut inainte cu 20 sau 30 de plecarea lui Cristofor Columb spre America.
  Cu acest Trust, Vaticanul a reusit sa isi insuseasca toate proprietatile pe care le dorea, adica toata lumea pe care a transferato in acest Trust Testamentar. Este vorba despre un Trust care poate sa isi insuseasca ca bunuri proprii toate bunurile planetei.
  Va amintiti de Titlurile de proprietate pe care le detineti? Voi nu santeti proprietari, voi nu aveti nimic. Nimic nu va apartine, nici moleculele pentru ca ele apartin Universului. Voi nu stiti nimic , dar Vaticanul stie despre asta, stie ca voi nu santeti proprietari pe nimic. Tot ce aveti este titlul de folosinta. Aceasta este de fapt titlul vostru de proprietate. Voi nu veti fi niciodata proprietari. Niciodata in acest sistem, vreau sa zic in acest sistem care este aproape ajuns la final. Acesta este ROMANUS PONTIFIX. Iata un paragraf al acestei bolle papale:
  “I-am permis regelui Alfonso libertate adeplina de a conchista, supune si incarcera pe toti Saracenii si de a-i invinge pe vrasmasii lui Cristos, de a le confisca lor oricare regat, ducat, proprietate, principat, toate bunurile mobile si imobile si de a-i arunca in saracie perpetua.”
  BOLLA NR 3 – AETERNI REGIS
  La 21 iunie 1481 papa Sisto IV emana bolla papala Aeterni Regis (Coroana Eterna). Sa nu uitati va aceasta bolla a fost emanata cu 11 ani inaitea plecarea lui Criostofor Columb catre America si reprezenta un alt Trust care are ca regula principala:” in perpetua memorie”.
  Acesta bolla papala este un act testamentar secundar, reprezinta o a doua coroana care domneste asupra umanitatii si care ii face pe oameni sa fie scalvi. ACEASTA ESTE COMMON-WEALTH. Coroana Common-Wealth s-a nascut atunci. Voi poate credeti ca este o inventie englezeasca, nu este asa? Nu. Regina il serveste si ii este supusa papei. Vaticanul este institutia cea mai puternica a planetei. Iata cate ceva din acesta bolla papala:
  “Daca vreunul din indigeni sau din cei care sant in afara regatului Castiliei, oricine ar fi acestia ar incerca sa distruga, sa faca trafic, sa descopere sau sa cunoasca secretele acestui pamant, acestora trebuie sa le fie interzisa fara nici o ezitare autorizarea si acordul oamnilor locului in felul si modul in care a fost scris in acest articol. ,,,care trebuie sa fie observat in afacerile maritime impotriva celor care coboara catre mare”.
  Deci nimeni nu poate obtine confirmarea noastra, aprobarea, declaratia sau reglementarea, daca violeaza legitimitatea acestor pagini sau este impotriva lor. Daca cineva doreste sa faca acest lucru se va intalni cu furia lui dumnezeu omnipotent si cu sfintii apostoli Petru si Pavel.”
  Ati remarcat cred, ca bolla papala Aeternis Regis are de a face cu afacerile maritime si cu cei care cobora catre mare. Acest lucru se datoreaza faptului ca, din episodul biblic al arcei lui Noe, lumea rezulta inca pierduta in mare, dupa parerea stapanilor de la Vatican. Legile maritime spun ca cine este pierdut in mare nu are nici un drept si nu poate revendica nici o avere sau proprietate. Toate codurile legislative de astazi deriva din Codul Maritim si din Legea Amiralului.
  Papa detine toata puterea materiala si spirituala si toate bunurile mobile si imobile pana cand umanitatea care in actualul moment rezulta ratacita in mare, nu se va intorce ca sa recalme drepturile sale. Pana cand sistemul juridic se va baza pe dreptul canonic nimeni nu se va putea libera de acesta sclavie.
  In baza celor spuse sa anlizam cum se compune un tribunal de astazi.
  -judecatorul este imbracat in negru exact ca un popa
  -restul persoanelor care compun curtea sant imbracati la fel ca preotii dintr-o biserica
  -tribunalul este biserica unde se practica ritul confesiunii
  -imputatul este chemat la bara sa confeseze pacatele sale
  -totul se invarteste in jurul cuvantului Trust.
  -trustul este o institutie juridica sau o propprietate in care se pot identifica 2 sau 3 figuri foarte precise:
  1)Administratorul care gestioneaza trustul (judecatorul, sau banca, sau o societate..)
  2)Beneficiarul care este proprietarul trustului
  3)Executorul, care este un liber profesionist care actioneaza in interesul beneficiarului (un avocat, un notar, sau beneficiarul in persoana)
  Trustul este aplicat de cel putin 5 secole in tarile COMMON LOW (ANGLIA, AUSTRALIA, CANADA, AMERICA)
  Din 1 ianuarie 1992 trustul a intrat in vigoare si in Europa. Santem toti scalvi nestiutori disparuti in mare. Bunurile pe care le avem nu ne apartin, ci avem doar dreptul sa le folosim. Daca credeti sau nu, suveranitatea nostra este doar utopie.
  LEGEA AMIRALULUI
  https://extraterestriiprintrenoi.files.wordpress.com/…/jord…
  Ca sa intelegeti cat mai bine ceea ce am spus pana acum, doresc sa va traduc o parte care se refera la aceste lucruri dintr-un interviu pe care Deve Corso i-l face lui Jordan Maxwell
  DC: Cine santem noi in realitate?
  JM: Cine santem in realitate? Adica de ce este definita eruditia (scholar-ship)? De ce este mereu vorba de o nava (ship)? Din cauza Legii Amiralului avem citadinanta citizen-ship, sportivi sant sportsman-ship, prietenia companion-ship. De ce este mereu o nava care are legatura cu Legea Amiralului si Dreptul Maritim?
  Acesta este motivul pentru care Vaticanul se numeste Santa Sede adica Holy See adica Marea Sacra. Haideti sa ne trezim si sa intelegam cum fuctioneaza aceasta lume cu adevarat. Este vorba de un inalt act de tradare fata de intreaga umanitate.
  Cand incepi sa iti dai seama cat a fost de manipulata intreaga rasa umana, prostita, in asa fel incat astazi lumea intreaga se ingenunchiaza celebritatilor, oamenilor de afaceri, conducatorilor, masonilor iar oameni tineri sant crescuti ca sa ucida in razboaie si care apoi sant numiti “baietii nostri”. Nu, asta nu. Cand joci mingea la 10-12 ani atunci poti sa fii “baietii nostri”, dar cand acestia sant militari nu mai sant deloc “baieti nostii” ci oameni armati.
  DC: Permite-mi sa te intreb ceva. Cine este cel mai puternic: Papa sau Regina Angliei?
  JM: Aceasta este o intrebare simpla. Regina se supune in orice situatie Papei. Regina a fost mereu supusa pentru ca ea domneaste in baza „Dreptului Divin”. Divin implica faptul ca insusi dumnezeu este de acord ca ea sa domneasca.
  Acest lucru este valabil pentru oricare print, rege sau aristocrat. El va va spune ca domneste in baza Dreptului Divin al regelui. Si cine este vocea lui dumnezeu? Papa. De aici vine celebra fraza: „Toate strazile merg la Roma.”
  Deci nu are importanta despre care familie regala este vorba pentru ca sant peste tot. Sant ca furnicile, ca sacarafagii, sant peste tot. Toata aristocratia europeana este considerata asa din cauza papei, el a decis aceste lucruri.
  Cand papa decide ca nu mai este necesara contributia ta, Dreptul tau Divin nu mai exista si vei avea un sfarsit urat. Ca printesa Diana. Esti practic distrus, se debaraseaza de tine. Din aceasta cauza vine o vreme cand iti dai seama ca intreaga lume functioneaza ca Mafia, pentru ca mafia sant de fapt toate guvernele, bancile, casele farmaceutice, corporatiile de pe acesta planeta inchisoare.
  DC: Hai sa ne spui ceva despre Legea Amiralului, Certificatul de Nastere, numarul de la Cartea de Sanatate.
  JM: Da. Cred ca nenumarate persoane m-au auzit vorbind despre aceste lucruri pentru ca vi le spun de 30 de ani. Nu acum aceste informatii au iesit la lumina, dar abia acum lumea a inceput sa inteleaga ceea ce le-am spus dintotdeauna: in lume sant doar 2 feluri de drepturi pentru ca aici sant doar 2 elemente importante: pamantul si apa. De aceea sant doar 2 feluri de drepturi: cel care se aplica pe uscat si cel care se aplica pe mare.
  Oamenii nu stiu depre aceste lucruri desi le utilizeaza mereu, ca de exemplu: “Acesta este legea pe pamant”. ( low of the land), fara sa isi dea seama ca de fapt fac o distinctie. De ce? Pentru ca dreptul care se aplica pe uscat este diferit fata de cel care se aplica pe apa.
  Dreptul Maritim se aplica in legea monetara unde spunem ca : “banii se scurg printre degete ca apa”. Apa este un termen care se refera la Legea Amiralului. Iata de ce avem un Amiral in marina. De ce avem o Marina (navy)? Pentru ca sectiunea principala a unei biserici se numeste „navata”, iata de ce avem o Marina.
  Ar trebui sa cercetam sa vedem ce inseamna Amiral de ce trebuie sa fie un Amiral al Marinei? Atunci iti vei da seama ca Marina are la baza utilizarea navelor (ships), si acum faceti legatura intre scholar-ship, relazion-ships, cityzen-ship, in fine corpul nostru…sa ne gandim asa: exista doar doua lucruri pentru ca viata sa existe: electicitatea si apa.
  Sant doua elemente esentiale pentru ca vita sa poata exista: electricitatea si apa. Deci corpul vostu este o baterie biologica care permite sistemului vostru nervos sa functioneze, iar sistemul vostru nervos permite muschilor vostri sa se miste. Deci santeti o baterie biologica care cateodata se descarca. De aceea va simtiti cateodata ca si morti, iar atunci trebuie sa mergeti sa dormiti ca sa incarcati bateria.
  Ceea ce este valabil pentru o baterie este valabil si pentru un corp omenesc. Din acesta cauza cand santeti fara energie afirmati: “of, azi ma simt ca un mort”, pentru ca nu mai aveti energie. Acesta este motivul pentru care corpul este o baterie biologica.
  Stiti ca santem formati din 90% apa, deci fiind apa santem o baterie si santem in gradul de a reproduce viata, in timp ce spiritul tipic uman se incarneaza in corp si traieste in acest corp multumita acestor doua elemente: apa si electicitatea.
  Cand incepem sa intelegem cum functioneaza sectorul comercial trebuie sa cautam in dictionarul juridic ce inseamna termenul comert. Acolo veti vedea ca sex ( sex/6) inseamna comert. Cautati si termenul de Congres pentru ca vorbim mereu de Membrii Congesului si de Congres. Ei bine va va fi explicat ca, Congresul are legaturi cu sexul (sex/6), deci ambele nume comert si congres in dictionarul juridic se refera la sex.
  Prin sex se reproduce omul, iata de ce se trateaza de comert. In timp ce congres este inima congresului. Deci toate sistemele comertului se bazeaza pe reproducerea sexuala, se produc, iar voi santeti un produs al Legii Amiralului, din cauza apei, pentru ca apa este asociata banilor si din acesta cauza voi santeti resurse umane neambulante apte sa produca bogatii pentru corporatii.
  E o isorie de proportii inimaginabile si mi-ar trebui vreo 3 ore ca sa vorbesc mai pe larga despre cum acest sistem bancar functioneaza. Am vorbit de nenumarate ori. Unde se gasesc bancile, bancutele? Pe ambele margini ale fluviilor, raurilor. Ce fac bancutele pe un rau? Dirijeaja cursul banilor curenti, pentru ca banii vostri sant un bine lichid. Daca exista un curent se poate controla fluxul monedei curente gestionata de bancile internationale.
  Corpul vostu este o asigurare catre bursa din New York. Guvernul federal al Statelor Unite ale Americii este o corporatie privata, este o administratie controlata de default din 1993, dar ramane o corporatie, o proprietate privata, o societate. Toti stiu cum iau fiinta corporatiile si ca toti pot sa creeze o corporatie. Cand exista o corporatie este nevoie de un Presedinte, un Vice-Presedinte si un Secretar al Tezaurelor, acesta este Dreptul Societar.
  Ei bine astazi avem un Presedinte, un Vice-Presedinte si un Secretar al Tezaurelor, iar lumea crede ca este vorba despre Presedintele Americii (SUA). Nu, nu este adevarat. El este Presedintele Statelor Unite (US), NU AL Americii.
  Consultati un dictionar juridic si veti vedea ca Statele Unite sant o Corporatie, o Companie Privata si ca toate corporatiile trebuie s aiba un Presedinte, deci el nu este presedintele Americii (USA) ci ESTE PRESEDINTELE UNEI CORPORATII care a fost constituita in iulie 1868 ( amendamentul XIV) , cunoscuta precum corporatia STATELOR UNITE (US). ESTE DOAR O CORPORATIE. TREZITI-VA!!!
  Toate guvernele lumii sant corporatii si toate sant in afaceri unele cu altele. Sa va uitati la filmul: “A cincea Putere” ca sa intelegeti mai bine cum functioneaza lumea, daca reusiti sa il gasiti. Tot filmul este o realitate cutremuratoare a lumii in care traim si despre care multi nu sant inca la curent. “Toata lumea este o mare afacere”, se spune acolo.
  Guvernele sant corporatii controlate de privatizati, si au toate Presedinti, Vice-Presedinti, iar toate persoanele care exista pe planeta sant in posesul acestor corporatii de care apartine fiecare, numite State. Acesta este motivul pentru care este necesar ca tu sa ai un Certificat de nastere, asa cum am aratat inainte.
  Certificatul de Nastere este necesar pentru ca stabileste cui apartii cand se concluzioneaza afacerile la bursa din NY. Cand studiezi aceste lucruri pentru 50 de ani iti dai seama cum lumea intreaga aluneca pe o panta rapida fara frane in timp ce marea majoritate a oamenilor nu au habar de ceea ce se intampla.
  Nimeni nu le-a explicat nimic, nimeni nu le spune nimic, si nimic din toate acestea nu au de a face cu baschetul sau fotbalul, cel putin pana nu trebuie sa ajungi in tribunal. Acolo trebuie sa ai un aparator legal. Acolo vei plati pentru ignoranta ta. Acolo vei plati cuiva care a studiat aceste lucruri si daca nu se termina bine vei ajunge in puscarie. Si de ce se intampla acest lucru?
  Pentru ca corpul tau este o baterie, iar prezentandu-te in tribunal insemana ca va fi cineva care trebuie sa platesca, deci vorbim despre Dreprul Maritim. De aceea cand ai de a face cu tribunalul, cu legea se spune ca “esti in ape agitate”. Iti vei plati datoria fata de societate pentru ca esti in ape agitate. Daca nu vei plati va trebui sa fie cineva care te va salva, pentru ca citadinanta ta, citizen-ship se scufunda, are probleme si atunci cineva te va salva ( bail-out).
  Daca nimeni nu te va salva, bateria ta biologicca va fi pusa intr-o celula. Mi-au trebui 50 de ani ca sa inteleg aceste lucruri pe care le spun dintotdeauna. In timp ce altii se duceau la fotbal, in parc, la reustaurante eu stateam sa studiez si sa inteleg aceste mecanisme despre care oamenii nu inteleg ce zic. Nu este placut ce se va intampla in anii urmatori si prefer sa nu stiti.
  Toate aceste lucruri erau in filmul Dracula. Cine era Dracula? Unul care sugea sangele, un demon diabolic si debravat. Dar care era singurul lucru de care ii era frica, care il teroriza? Singurul lucru care il teroriza era rasaritul soarelui. Cand soarele se ridica pe cer sclipind, atunci era sfarsitul sau.
  Deci.. iluminati lumea si incepeti sa aratati lumina adevarului persoanelor nestiutoare, lucru care se verifica acum. Asadar este aceasta illuminare ceea ce acesti Dracula, acesti scarafagi au frica si sant terorizati: le este frica ca rasa umana se trezeste si isi da seama de cum a fost sclava, uzata, din prima sa zi pentru mii de ani. Este acesta trucul care a functionat mereu stand in mainile patronilor care poseda rasa umana, in timp ce oamenii se tarasc inca in fara starurilor, al papei, fara sa isi dea semama ca acesta este trucul. Acesta este trucul si functioneaza. Nu are nici o vina pentru ca functioneaza.
  Sper ca in aceste putine randuri am reusit sa sintetizez cat se poate de bine motivul pentru care voi santeti numiti Stat. Termenul de Stat este doar un cuvant juridic pentru ca Statul este reprezentat de oamenii care il formeaza. De aceea se spune ca TU apartii unui stat, pentru ca de fapt TU esti un bun, o valaore reprezentata de Certificatul de Nastere, un scalv inca de la nastere, pe care statul il vinde si il joaca la Bursa ca sa obtina bani pe care ii vei plati TU desi nu ii folosesti.
  Certificatul de Nastere cu care Statul garanteaza imprumutul pe care il face se refera la faptul ca TU SI NOI TOTI ne angajam sa platim datorii pe care nu le-am facut niciodata. De aceea tu esti mereu impozitat si ti de fura banii din buzunare pentru ca in baza Certificatului de Nastere Statul a garantat ca tu vei plati aceste imprumuturi, clar, nu?
  Tu apartii acelui stat care vrea razboi si tu il faci pentru ca fara sa stii tu esti de acord cu ceea ce zice capul Corporatiei numita Stat, adica Presedintele. Noi santem Tara Romania care apartinem Statului Roman care este o corporatie inregistarata la SEC SI CARE TE EXPLOATEAZA.
  Organele represive ale Statului sant Jandarneria care este membra a EUROGENFOR, OARGANISMUL REPRESIV al lui MES (Mecanismul de Stabilitate Europeana). In baza acestui organism care inrobeste statele lasandu-le fara suveranitate nationala, jandarmeria are dreptul sa te omoare in orice situatie fara sa fie nevoie sa dea explicatii cuiva despre ceea ce a facut.( exemplu este Pungesti).
  Jandarmeria desi pare ca depune juramantul pentru a apara poporul roman apara in realitate Statul de poporul roman, si acesta este o chestiune de netolerat. Dar…toti dorm si in ignoranta lor cred ca cei ca mine nu stiu ce spun….Orcum eu am constiinta impacata pentru ca in ciuda amenintarilor pe care le primesc eu v-am spus ADEVARUL INTOTDEAUNA. Santeti voi cei care nu intelegeti si nu vreti sa credeti aceste lucruri care par fantezii datorita preconceptiilor, indoctrinarii, datinilor si felului in care sistemul v-a facut sa ganditi in scolile lor, NU PENTRU CA CEEA CE SPUN NU ESTE ADEVARAT.
  Retineti cateva lucruri:
  1) Daca tu nu stii de existenta anumitor lucruri aceasta nu insemana ca ele nu exista.
  2) Orice minciuna repetata la infinit devine adevar
  3)ADEVARUl este mai presus de orice preconceptie sau invatamant religios sau laic.
  autor: gabriela dobrescu

  Vedeți aici Uniform Commercial Code 3-305.
  https://www.law.cornell.edu/ucc/3/3-305

  Sursa text :
  https://extraterestriiprintrenoi.wordpress.com/…/adevaruri…/

  Sursa video :

  Citiți și :
  Conexiunile Vaticanului și Papei cu toate corporațiile incluzând Statele Unite Inc.
  http://burebista2012.blogspot.ro/…/conexiunile-vaticanului-…

  Apreciat de 2 persoane

  • Geo said, on octombrie 17, 2016 at 8:32 pm

   Foarte interesanta treaba cu cnp-ul. Hai sa incercam si noi sa ne procuram actul. Cred ca se poate. Ce ziceti ?

   Apreciază

   • cosminmatiu said, on octombrie 17, 2016 at 9:40 pm

    Si eu zic, va rog fiti atenti caci persoana din film are alt act de identitate fara CNP.

    Apreciază

  • cosminmatiu said, on octombrie 17, 2016 at 9:16 pm

   In primul rand desi nu contest ca nu are dreptate in ceea ce priveste actele de identitate si cum suntem socotiti ca si garantii de stat si ca se iau in numele nostru imprumuturi David Icke este un ratacit new age. Desi spune unele adevaruri daca sfarsitul vietii nu este mantuirea, tot degeaba este.

   Papa este si el o unealta: a diavolului. Dezvoltand mai tare articolul poate unii vor intelege de ce este asa important sa refuzam actele biometrice.

   Noi stim deja ca toate lucrurile de pe pamant le avem doar in administrare (chirie) pentru ca daca ar fi a noastre le-am duce cu noi.

   Dusmanul cel mai de temut al lor o reprezinta ortodocsii practicanti anticip si antiecumenism.

   Lupta se duce deja la cel mai inalt nivel, direct cu diavolul si uneltele lui.

   „Nu va temeti de cei ce ucid trupul, iar sufletul nu pot sa-l ucida ; temeti-va mai de graba de acela care poate si sufletul si trupul sa le piarda in gheena” (Matei, 10, 28).

   Apreciat de 1 persoană

  • cosminmatiu said, on octombrie 17, 2016 at 9:21 pm

   Fiecare om este socotit un generator de profit, dar pe ei nu numarul oamenilor ii intereseaza pentru ca altfel ar incuraja natalitatea, dar ei in schimb incurajeaza avortul si eugenia. Talal lor este diavolul si scopul lui este sa duca cat mai multi oameni in iad, diavolul sperand ca Dumnezeu va ierta toti oamenii impreuna cu el, fara ca el sa isi ceara iertare.

   Apreciat de 1 persoană

   • maxim said, on octombrie 17, 2016 at 10:12 pm

    DIAVOLUL NU CREDE CA O SA FIE IERTAT LA PARUSIE… CUVINTELE ‘CE AI CU NOI FIUL LUI DUMNEZEU, AI VENIT SA NE JUDECI INAINTE DE VREME” , SPUN CONTRARIUL…

    Apreciază

  • cosminmatiu said, on octombrie 17, 2016 at 9:30 pm

   Nu am putea sa cerem in locul buletinelor ce expira si devin biometrice acel act de identitate fara cnp, pe care il are persoane din videoclip ?

   Apreciază

   • alex said, on octombrie 17, 2016 at 10:28 pm

    Pentru cei mai tineri dintre noi, care nu prea stiu de cand e cnp-ul. Eu cel putin am avut o surpriza cand cineva mi-a zis de cand a fost introdus la noi, traind cu impresia ca cnp-ul este de vreo suta de ani.
    Citez din wikipedia
    „Codul numeric personal sau CNP este un cod numeric de 13 cifre, unic fiecărei persoane născute în România. Acesta este atribuit la nașterea fiecărui copil și este înregistrat pe certificatul de naștere. CNP figurează atât în actele de identitate (buletin de identitate sau carte de identitate) cât și în permisul de conducere auto. A fost introdus ca element obligatoriu în actele de identitate, de stare civilă și în alte acte personale printr-un decret prezidențial semnat de Nicolae Ceaușescu, la 2 martie 1978.”

    https://ro.wikipedia.org/wiki/Cod_numeric_personal

    Apreciază

   • saccsiv said, on octombrie 18, 2016 at 6:18 am

    alex

    Doamne ajuta!
    Iertare, ai primit e-mailul meu?

    Apreciază

   • ban said, on octombrie 17, 2016 at 11:11 pm

    Acel act si l-a facut el singur, nu i l-a dat politia sau primaria.

    Apreciază

   • cosminmatiu said, on octombrie 18, 2016 at 8:14 am

    Buletinul e posibil dar celalalt cred ca are stampila de la primarie pe spate

    Apreciază

  • scortisoara said, on octombrie 18, 2016 at 10:19 am

   @ Ana-Maria ,

   Iti multumesc din tot sufletul meu pentru postarea ta . Parca e mila lui Dumnezeu pentru noi . Maica Domnului sa te ocroteasca !
   Vazusem cu vreo 5 ani in urma o filmare pe youtube cu un american care spunea ca americanii sunt proprietatea familiei Rothchild din momentul in care detin certificatul de nastere oficial si demonstra acolo ceva , ceva similar cu ce spune acest domn din filmarea ta . Este vital sa facem cercetari in directia asta . Noi suntem un numar din momentul in care suntem inregistrati cu certificatul de nastere oficial , a ramas sa ni-l bage in piele , in ADN…. Noi deja suntem numere , le-am dat drepturi slugilor satanei sa faca ce vor cu noi asa cum dam drepturi diavolilor asupra noastra prin pacatele pe care le facem .
   ULUITOR !

   Apreciază

   • scortisoara said, on octombrie 18, 2016 at 10:34 am

    Aceasta este filmarea pe care am vizionat-o acum 5 ani .

    Apreciază

   • scortisoara said, on octombrie 18, 2016 at 10:48 am

    Aici zic ca Jordan Maxwell e mason .Dupa cum aplica salutul cu gestul mainii pare sa fie …. Interesante sunt si commenturi-le .. Poate e un instrument al masoneriei dar care o fi strategia din spatele marturisirilor lui ? Se pare ca e si in relatii bune cu David Icke , ratacitul ala new-ageist .

    Apreciază

  • leonardconstantin61 said, on octombrie 18, 2016 at 12:40 pm

   Doamne ajuta! Eu sunt de acord in mare parte cu ce spune Leonard cu exceptia faptului ca nu sunt de acord sa-mi mai fac un alt buletin pt. ca s-ar bate cap in cap in cap cu ce a spus Pr.Adrian Fageteanu : Nu mai acceptati nimic de la astia caci sunt vicleni, vicleni, vicleni. Poate statul ne va da in schimb un buletin pe care sa nu apara CNP-ul insa sa aiba microcipul inclus cum e spre exemplu permisul auto(cel din 2009 incoa).

   Apreciază

 7. scortisoara said, on octombrie 17, 2016 at 6:31 pm

  @saccsiv

  In mailul pe care ti l-am trimis erau 27 de intrebari . Fiindca era un mail lung nu ti-a aparut textul complet , trebuia vezi jos la Full Message si iti aparea tot textul. iata-le aici :

  24- Noi suntem madulare vii si active ale lui Hristos doar la slujbele Bisericii sau si acasa la noi , la servici , in calatorii , in pustii .
  Pr Sava :
  Mai ales cand suntem in afara Bisericii trebuie sa aratam ca suntem oameni din Biserica , ca suntem crestini , pentru ca noi suntem cauza pentru care altfel s-ar batjocorii numelel lui Dumnezeu . Pt ca prin comportamentul nostru aratam ce suntem . Sf Iacov – fratele Domnului , zice ,” arata-mi credinta ta din faptele tale “ asadar , mai ales in afara Biserica , va trebui ca comportamentul nostru sa fie dupa Sf. Evanghelie a.i. sa se slaveasca numele lui Dumnezeu. Nu noi, ci numele lui Dumnezeu sa se slaveasca .Tot ce facem sa facem pt slava lui Dumnezeu nu pentru slava noastra .
  25-Daca ereticii blasfemiaza Duhul Sfant , pe Sf.Treime , fie pe Maica Domnului , fie Sf. Cruce , fie Sfintii, fie Icoanele , fie Tainele Bisericii mai poate spune cineva ca si acestia se mantuiesc daca lucreaza virtutile ?
  PR Sava:
  Mai intai , Sf. Ioan Scararul spune ca cei care nu sunt botezati nu pot lucra virtutile , au o lucrare exterioara a virtutilor dar nu intra in esenta lor . Noi stim ca oamenii care se gasesc in afara Ortodoxiei nu se mantuiesc insa ortodocsii care nu lucreaza ale Ortodoxiei nu se mantuiesc . Asta spun Sfintii Parinti. De asta se si face atata lupta si au fost atatea razboaie si s-a varsat atata sange ca sa pastram credinta noastra asa cum ne-au predat-o , pentru ca fara credinta cea dreapta nu ne putem mantui .
  26-Exista starea de crestin-ateu in Biserica Ortodoxa ? Daca da , in ce conditii ?
  Pr Sava :
  Da. Exista . Sf. Grigorie Palama ne-a dat 3 feluri de ateism .Intaiul fel de ateism este ateismul classic – nu credem ca exista Dumnezeu ; al 2 lea fel de ateism este erezia , si de ce este ateismul erezie , ereticii nu cred si ei intr-un Dumnezeu?Intrebam , este Dumnezeu acela in care cred ei sau un Dumnezeu fals ? si al 3 lea fel de ateism este atunci cand noi crestinii tacem in timp ce credinta noastra este in pericol .Si acest fel de ateism se arata in vremurile noastre . Desi credinta noastra este in pericol ni se spune sa nu vorbim si s a facem ascultare a.i. vom fi catalogati ca atei daca nu vom vorbi despre credinta noastra . Si asta nu spunem noi o spune Sf. Grigorie Palama .
  27-Dar daca episcopul a cazut si nu cunoastem niciun preot care a interrupt pomenirea ne mai impartasim sau mergem cu copii sute de km in alt judet sau suntem obligati sa mergem in alta parte ca sa nu cadem de la credinta ?
  Pr Sava :
  Atunci vom merge la preoti care nu-l pomenesc si vom cauta acele biserici in care episcopul nu se pomeneste . Ortodoxia nu se raporteaza la multime , se raporteaza la Adevar . Sf. Maxim Marturisitorul a fost un singur calugar si atunci cand s-au apropiat de el oamenii patriarhului din Constantinopol care erau cazuti si l-au intrebat : “Tu de ce biserica apartii?” “Esti cu Constantinopolul , cu Alexandria , cu Ierusalimul , cu Roma ?” “Toti acestia sunt cu noi .Tu de ce biserica apartii? ” Si ne spune Sf Maxim : “ Eu apartin de Biserica lui HRistos “ . Vi-l inchipuiti pe Sf. Maxim , un monah , sa se intrebe “ si eu ar trebui sa apartin de cineva “ – in zilele noastre nu am mai fi avut Biserica . Insa datorita faptului ca Mantuitorul Hristos este la carma Bisericii treaba noastra este sa ramanem credinciosi credintei noastre . De aici incolo ce se va intampla cu arhiereii , cu preotii , astea o sa le aranjeze Mantuitorul Hristos .Noi putem sa ne pastram credinta ? Ca celelalte sunt treaba lui Dumnezeu , treaba Mantuitorului . Nu trebuie sa avem doar credinta in Mantuitorul Hristos dar sa avem si incredere in EL. Sa fim convinsi ca portile iadului nu vor putea birui Biserica Mantuitorului Hristos asa cum ne-a spus Insusi Mantuitorul . A.i.( asa incat) n-ar trebui sa avem atata neliniste , noi vom face ce tine de noi , ducem lupta noastra , fiind constienti de faptul ca adevaratul biruitor este Mantuitorul Hristos .

  Apreciază

 8. cca70 said, on octombrie 17, 2016 at 6:40 pm

  @ saccsiv

  se pare ca athonitii au deranjat grozav masoneria din Brasov

  azi , in presa locala , si total aservita satanizatilor a aparut un articol ce se vroia a fi un indemn la a asculta doar de BOR, adica de biserica cucerita de ei…

  http://www.bzb.ro/stire/facaturi-sub-haina-bisericeasca-a103941

  Apreciat de 1 persoană

 9. Felix Kalos Gheron said, on octombrie 17, 2016 at 6:45 pm

  Cristian,

  După Părintele Sofronie Saharov și Sfântul Siluan Athonitul: Iubirea pentru vrăjmaşi este singurul criteriu sigur al Adevărului.

  Sfântul Siluan Athonitul:
  Omul bun gândeşte: «Tot cel ce rătăceşte de la Adevăr piere» şi, de aceea, îi este milă de el. Dar cine n-a învăţat de la Duhul Sfânt să iubească, acela nu se va ruga pentru vrăjmaşi. Dacă nu-i iubeşti, măcar nu-i ponegri şi nu-i înjura; şi acesta va fi un lucru bun. Dar dacă cineva îi blestemă şi-i înjură, e limpede că un duh rău viază în el şi, dacă nu se pocăieşte, va merge după moarte acolo unde sălăşluiesc duhurile cele rele. Să izbăvească Domnul orice suflet de o asemenea nenorocire!

  Părintele Sofronie Saharov:
  Nu cunosc pe nimeni care să fi afirmat atât de categoric precum Sfântul Siluan, cu atâta convingere sau, mai bine zis, cu atâta cunoaştere cu adevărat apostolică, că iubirea pentru vrăjmaşi este singurul criteriu sigur al adevărului. Până astăzi lumea întreagă e în căutarea criteriului adevărului. Pentru credincios acest criteriu e Biserica, pentru că Ea este «stâlpul şi temelia Adevărului» (I Tim. 3, 15) în virtutea legăturii ontologice cu Capul ei, Hristos, al cărui Trup este (cf. Col. 1, 18), precum şi în virtutea prezenţei lucrării neîncetate în ea a Duhului Sfânt, potrivit făgăduinţei lui Dumnezeu. Dar experienţa istorică a demonstrat insuficienta claritate a acestui criteriu, căci nu numai singura Biserică adevărată, dar şi alte «biserici» se numesc Biserică, şi nu există semn exterior care să ne îngăduie să distingem în mod incontestabil unde anume e adevărata Biserică. Din contră, criteriul indicat de Sfântul Siluan poate fi numit universal, căci, datorită controlului exercitat de conştiinţă asupra manifestărilor psihologice ale vieţii noastre duhovniceşti, acest criteriu dă fiecăruia nu numai posibilitatea de a preciza starea duhovnicească în care se găseşte, cu alte cuvinte de a şti dacă înaintea lui Dumnezeu calea pe care o urmăm fiecare în parte este adevărată sau falsă, ci şi de a deosebi învăţătura Bisericii adevărate de orice lucru străin sau deformat ce i s-a putut adăuga.

  Sfântul Maxim Mărturisitorul:
  Eu nu doresc ca ereticii să pătimească, nici nu mă bucur de răul lor – ferească Dumnezeu! – ci mai degrabă mă bucur şi împreună mă veselesc de întoarcerea lor; căci ce e mai plăcut celor credincioşi, decât să vadă adunaţi împreună pe copiii cei risipiţi ai lui Dumnezeu? Nu scriu nici îndemnându-vă să puneţi asprimea înaintea iubirii de oameni – nu aş putea să fiu atât de sălbatic – ci rugându-vă să faceţi şi să lucraţi cele bune pentru toţi oamenii cu luare aminte şi, cu cercare multă, şi făcându-vă tuturor toate, după cum are nevoie fiecare de voi. Numai un lucru îl voiesc de la voi: Vă rog să fiţi aspri şi neînduraţi faţă de orice ar putea să ajute la dăinuirea credinţei lor nebuneşti, căci socotesc ură faţă de oameni şi despărţire de dumnezeiasca dragoste ajutorul dat rătăcirii ereticeşti spre mai mare pierzanie a celor ce se ţin de această rătăcire.

  Sfântul Nicolae Velimirovici:
  Fii atent la ceea ce urăşti şi la ceea ce iubeşti. Atunci când lupţi pentru credinţa ta, iubeşte-ţi credinţa din toată inima, căci ea ţi-a fost dăruită de către Cel Ce te iubeşte. Credinţa este un dar al iubirii, este credinţa ta, adevărata credinţă ortodoxă, frate. Atunci când îţi iubeşti credinţa, Îl iubeşti pe Dătătorul credinţei. Egoismul întunecă mintea şi întunecă candela credinţei. Atunci când lupţi împotriva egoismului, urăşte-ţi egoismul din tot sufletul. Ateismul distruge sufletul, smulgând sămânţa dumnezeiască a sufletului; dar sa nu-l urăşti pe cel cuprins de lepra ateismului. Dacă tu nu-ţi urăşti boul când e cuprins de ciumă şi dacă nu-ţi urăşti oaia atunci când se îmbolnăveşte, cum ai putea urî un om, fratele tău, care a fost cuprins de lepra ateismului? Povara ateismului se năruie prin sine însăşi; nu-ţi mai pune şi sarcina urii în spatele fratelui tău. Erezia este credinţa deformată, tăiată şi micşorată, precum un pom răsucit de furtună şi tăiat de grindină. Atunci când lupţi cu ereticii, să urăşti păcatul credinţei sub forma ereziei şi s-o alungi de la tine cu tot sufletul tău, dar să nu-l urăşti pe omul cu credinţă deformată şi mutilată.
  Există, într-adevăr, și unii teologi în Biserica Ortodoxă, care merg pe urmele teologilor eretici. Cu tot sufletul lor ei sunt de partea ereticilor, dar pe dinafară se mențin în Biserica Ortodoxă doar așa – de dragul menținerii. Biserica ca întreg îi respinge pe asemenea teologi și nu îi recunoaște ca fiind ai săi, dar îi rabdă din două motive: primul, pentru că-i așteaptă să se pocăiască și să se schimbe, iar al doilea, pentru ca nu respingându-i să facă din rău mai rău, adică să-i împingă cu capul în jos în prăpastia ereticilor mărind prin aceasta numărul ereticilor și pierzând sufletele lor.
  Dacă nu urăşti pomul lovit şi distrus de grindină, cum ai putea urî un om, pe fratele tău, când are o credinţă deformată şi un suflet mutilat? Puţinătatea credinţei este credinţa fără roade. Când lupţi împotriva celor împuţinaţi în credinţă, să urăşti puţinătatea credinţei din tot sufletul tău, dar să nu urăşti omul, fratele tău, caci el e bolnavul şi este cel ce pătimeşte. Dumnezeu te va binecuvânta şi îţi vei păstra credinţa, cea mai mare avere a ta, fratele meu. Dacă îţi păstrezi credinţa, ţi-ai păstrat şi sufletul. Vei spune adio acestei lumi cu uşurinţă şi tot cu uşurinţă vei intra în viaţa veşnică pe care Creatorul a făgăduit-o binecuvântaţilor Săi.

  Sfântul Iustin Popovici:
  Cei ce umblă întru adevăr vădesc prin aceasta dragostea lor întreolaltă. Adevărul dinlăuntru cuiva îl trage pe acela la Iubirea pentru Adevărul dinlăuntru celorlalți. Acesta este singurul unicul dumnezeiesc Adevăr, prin care cei ce umblă întru Adevăr se unesc într-un întreg, într-o singură ființă sau într-un singur Trup, Biserica, și de aceea Biserica este stâlpul și temelia adevărului (I Timotei 3, 15).
  Aşa încât porunca de a umbla întru adevăr şi porunca iubirii întreolaltă nu sunt decât o singură poruncă, valabilă totdeauna – şi pentru cele vechi şi pentru cele noi.
  Iubirea şi Adevărul sunt deofiinţă; cresc una prin cealaltă, se întrepătrund în infiniturile nesfârşite. Putem spune că Iubirea trăieşte prin Adevăr, iar Adevărul trăieşte prin Iubire. Dacă Iubirea are un limbaj, acesta-i Adevărul; şi iarăşi, dacă Adevărul are o limbă, aceasta-i Iubirea. Cel ce are Adevărul are Iubirea. Adevărul nu poate trăi într-un suflet în care nu-i sălăşluită Iubirea, fiindcă Iubirea este viaţa Adevărului, suflarea Adevărului şi inima Adevărului. Iubirea e cea care vădeşte ce-i din Adevăr în om: acolo unde nu e Adevărul, nu e Iubirea. Exemplul despre aceasta îl dă diavolul: diavolul e în afara Adevărului fiindcă e în afara Iubirii. El „nu a stat întru adevăr” (Ioan 8, 44), ci a căzut din Adevăr: a căzut în afara Adevărului; de aceea este „mincinos şi tatăl minciunii” – iar „când grăieşte minciuna, grăieşte dintru ale sale” (Ioan 8, 44). Tot aşa, diavolul este şi personalizarea urii împotriva Adevărului: minciuna şi ura sunt, de asemenea, deofiinţă, precum Adevărul şi Iubirea. Exemplu pentru cele dintâi – diavolul şi ucenicii lui, exemplu pentru cele din urmă – Domnul Hristos şi Ucenicii Lui. Domnul Hristos este deopotrivă Adevăr desăvârşit şi Iubire desăvârşită: acestea sunt nedespărţite în El, precum pupila de ochi. Fără Adevăr, Iubirea şi-ar pierde vederea, s-ar afunda în întuneric şi ar ajunge oarbă, fără Iubire, Adevărul s-ar veşteji şi ar muri pentru totdeauna. Adevărul şi Iubirea sunt vasele sfinte de nesfărâmat ale harului lui Dumnezeu, ale milei lui Dumnezeu şi ale păcii lui Dumnezeu. Sufletul care le are se umple îndată de harul, de mila şi de pacea dumnezeiască. Fiindcă doar datorită Iubirii şi Adevărului ce sunt înlăuntrul omului acestea trei sunt unite armonios. Iar darul acesta vine de la Preasfânta Treime.

  Sfântul Ilarion cel nou:
  Dacă Tainele sunt lucrătoare în afara Bisericii Celei Una a lui Hristos, dacă plinătatea vieţii bisericeşti în har nu este limitată la hotarele Bisericii, atunci există mai multe «biserici» şi «nu semi-biserici», atunci articolul nouă din Crez […şi întru Una, Sfântă, Sobornicească şi Apostolească Biserică…] trebuie lepădat. Nu pot exista nici un fel de «biserici» nedepline. (…) Dacă recunoaşterea eficienţei ierarhiei latine şi a ritualurilor ei religioase nu contrazice adevărul unităţii creştine, atunci trebuie, silit de conştiinţă, să intru de îndată în comuniune cu latinii. (…) Nu, adevărul unităţii bisericeşti nu recunoaşte harul Tainelor administrate înlăuntrul comunităţilor extra-bisericeşti. Este imposibil să împaci unitatea Bisericii cu validitatea Tainelor extra-eclesiale.
  A recunoaşte că heterodocşii au Taina Botezului înseamnă, printr-o solidă extensie teologică, să recunoşti că ei au toate Tainele. Aceasta este pur şi simplu o formă deghizată a teoriei ramurilor.
  Archbishop Hilarion (Troitsky), The Unity of the Church and the World Conference of Christian Communities [Unitatea Bisericii şi Conferinţa mondială a comunităţilor creştine] (Montreal: Monastery Press, 1975)

  Părintele Ioannis Romanidis:
  În afara Bisericii nu este mântuire. Hristos dăruieşte tuturor oamenilor harul mântuitor. Când cineva este mântuit în afara Bisericii vizibile, aceasta înseamnă că Hristos Însuşi l-a mântuit. Chiar dacă o astfel de persoană este un eterodox, el este totuşi mântuit datorită lui Hristos şi nu a „facţiunii desprinse” din care face parte. În acest caz, mântuirea nu este acordată de «biserica» de care aparţine, deoarece una este Biserica care mântuieşte, şi anume, Hristos.

  Sfântul Teofan Zăvorâtul:
  Întrebaţi dacă heterodocşii se vor mântui. (…) De ce te îngrijeşti de ei? Ei au un Mântuitor care voieşte mântuirea fiecărei fiinţe umane. El va avea grijă de ei. Tu şi cu mine nu trebuie să ne împovărăm cu o grijă de acest fel. Cercetează-te pe tine şi păcatele tale. (…) Totuşi, îţi voi spune un sigur lucru: dacă tu, ca ortodox, ca deţinător al Adevărului în plinătatea lui, ai trăda Ortodoxia, aderând la o credinţă diferită, ţi-ai pierde sufletul pentru totdeauna.

  Părintele Arsenie Papacioc:
  Domnul Hristos ne-a arătat cu însuşi Scump Sângele Lui şi glas dumnezeiesc calea spre mântuire. La întrebarea: «dacă se mântuiesc cei ce nu sunt ortodocşi»?, răspund: Noi urmăm calea arătată de El – Ortodoxia. Dacă Bunul Dumnezeu în iconomia Lui Divină îi va salva şi pe non-ortodocşi… aceasta nu ne priveşte pe noi, pentru că nu ne târguim cu marele Adevăr…

  Apreciat de 1 persoană

 10. […] TRANSCRIPTUL Conferintei de la Bucuresti a MONAHILOR DIN ATHOS […]

  Apreciază

 11. sherlock_holmes said, on octombrie 17, 2016 at 7:38 pm

  Da,au marturisit bine parintii athoniti,si destul de echilibrat,nu s-au aruncat in prapastie pe partea din dreapta a caii imparatesti.Citeva marturisiri care mi-au placut si mi se par utile celor care merg si ei pe calea de mijloc:

  De asta incercam sa informam poporul pentru ca exista si episcopi buni. Pe acestia trebuie sa-i sprijinim, sa-i incurajam pentru a putea acestia sa ne sprijine la un moment dat. Eu sunt de acord cu dvs. dar problema nu este la episcop. Este la popor. Cati crestini se intereseaza de problema sinodului? Daca poporul ar fi aratat interesul pentru problemele credintei noastre, credeti ca episcopii ar mai fi putut sa faca ceea ce fac acuma? Asta este problema. Problema suntem noi. Daca poporul ar fi fost corect, nu s-ar fi ajuns aici. De-asta trebuie mai intai sa fim atenti la situatia noastra duhovniceasca , sa incercam sa ne corectam pe noi insine si starea noastra duhovniceasca in relatie cu Mantuitorul Hristos si dupa aceea sa incercam sa ne ocupam si de ceilalti ca sa putem sa-I facem sa inteleaga ce s-a intamplat.

  ….

  O sa gasim preoti care nu o sa pomeneasca si acolo vom merge si vom urma lupta noastra asa cum au facut si primii crestini atunci cand existau probleme in Biserica. V-am spus si mai inainte, ca nu ne cunoastem istoria Bisericii. Pana acuma toate au fost bune. In acest moment intram intr-o perioada dificila a Bisericii in care va trebui sa luptam pt credinta noastra asa cum au facut si Parintii si Sfintii din vechime de asta nu trebuie sa fim nici pesimisti, nici sa ne intrebam ce vom face, are grija Dumnezeu, Mantuitorul Hristos este cel care chiverniseste Biserica. Noi vom face ceea ce trebuie iar Mantuitorul Hristos ne va da solutia. Noi vom face cele omenesti iar Mantuitorul Hristos le va face pe cele ale lui Dumnezeu.

  ….

  Raspunsul la intrebarea 23 :

  Exista cadere automata din Har sau trebuie sa fie caterisire pt a se pierde Harul?

  Caderea automata din Har izvoraste din papism. La noi nu exista…..

  Din ce a postat Cristian,mi-a placut ce a marturisit arhim Epifanie Teodoropulos :

  Dar arhim Epifanie Teodoropulos spune in cartea lui despre Ecumenism si stilism asa: „Atunci, mă vei întreba: „Care este câştigul nostru din evitarea pomenirii patriarhului, de vreme ce avem împărtăşire cu episcopul Driinupolei, de pildă, care îl pomeneşte pe patriarh? Nu ne molipsim de la el împărtăşindu-ne indirect cu cel care propovăduieşte învăţături eretice?”

  Dar încetarea pomenirii înainte de „hotărârea sinodală” şi condamnare, nu are scopul de a evita molipsirea cu erezia propovăduită. Nu, fratele meu!

  Dacă ar fi avut acest scop, atunci Canoanele nu ar fi dat dreptul încetării pomenirii, din pricina ereziei, înainte de „hotărârea sinodală”, ci ar fi legiferat clar obligaţia încetării pomenirii sub ameninţarea de pedepse grele.

  Încetarea pomenirii pentru erezie înainte de „hotărârea sinodală” are alt scop.

  Ea constituie energicul şi ultimul protest al conştiinţei ortodoxe. Atunci când se creează o tulburare, ea dă o ieşire pentru cei care se smintesc, astfel încât Biserica să se grăbească spre soluţionarea problemei.
  Nu există primejdia să ne… molipsim, nici de la cei care îl pomenesc pe patriarh (de vreme ce încă nu a fost încă osândit soborniceşte), nici, cu atât mai mult, de la cei care au împărtăşire cu cei care îl pomenesc. Părerile contrare sunt prostii stiliste.”


  Adica molipsirea nu este un proces automat,care se intimpla pe la spate,fara stiinta noastra.Daca mergem la un doctor ce ne opereaza de ceva chisturi,aceasta nu inseamna ca ne molipsim de credinta lui in extraterestri sa zicem,sau daca cumparam morcovi de la o precupeata,nu ne molipsim de credinta ei in partidul muncitoresc afghan.

  Daca stam de vorba cu ei insa,si ne lasam convinsi de ideile lor,atunci da,inseamna ca ne-am molipsit,nici o indoiala nu mai ramine aici.
  Sau daca ei incearca sa ne vinda morovi sau sa-i opereze pe oameni numai daca adera la convingerile lor,atunci clar ca trebuie sa-i evitam,caci iara ne vom molipsi,chiar daca mai putin,adica nu din convingere ci numai pentru anumite avantaje ( de sanatate sau de mincare )

  Apreciază

  • ilioara said, on octombrie 19, 2016 at 3:11 pm

   mai draga, zici ca parerile contrare sunt prostii stiliste dar ce ne facem ca parerile contrare sunt parerile sfintilor? sa dam vrabia din mana pe cioara de pe gard???
   Tu nu intelegi ca cine cade in erezie se rupe, cade singur din Biserica…
   Treaba cu asteptatul sinodului este pentru cei pentru care erezia incepe cu iunie 2016…Pentru cei pentru care erezia a inceput mult mai devreme, pentru cei care au purtat povara ereziei o viata de om, pentru cei care au inteles ce se petrece la cmb si peste tot unde bor (cea oculta) a semnat si s-a compromis ca sa nu mai zic ca ne-a compromis ( cei care au participat la slujiri si rugaciuni cu ereticii ti se par in regula?, sunt oameni care au participat si au murit…..), deci ziceam pentru ceilalti mult asteptatul sinod DEJA A AVUT LOC. A schimbat ceva acest mult asteptat sinod?
   Nu va mint si recunosc ca nici nu m-am asteptat la altceva din partea lor, eram pregatita dar ceea ce m-a surprins este tacerea preotilor, acei preoti desavarsiti, vazatori……dar daca ma gandesc ca acesti preoti au slujit si pana acum cu cei ce s-au intinat(stiind ca slujeau si s erugau cu ereticii), i-au pomenit cu drag………Nu a cartit nimeni deci….
   Oricum Slava Domnului pt cei care s-au delimitat, Dumnezeu sa ocroteasca Biserica LUI cea prigonita, sa-i pazeasca, sa-i mangaie, sa-i intareasca, sa-i mantuiasca pentru rugaciunile tuturor sfintilor, ale cetelor ingeresti, ale preacuratei Lui Maici si pentru NUMELE si JERTFA FIULUI SAU IUBIT IISUS HRISTOS!!!!!!

   Apreciază

  • ilioara said, on octombrie 19, 2016 at 6:40 pm

   .si intelegeti o data pt totdeauna ca daca incetarea pomenirii este mare cinste si fereste Biserica de schisma, pomenirea este rusinoasa si schismatica, conform canonului 15

   Apreciază

  • Mirela said, on octombrie 20, 2016 at 12:46 am

   sherlock

   Preiei ideea ca există si episcopi buni. _______ Dacă te referi la bor, te rog să ne dai şi numele lor.

   Afirmi că “problema nu este la episcop. Este la popor. Cati crestini se intereseaza de problema sinodului?”______Ştii care e datoria episcopilor şi a preoţilor? De datoria lor învăţătorească ai auzit? Ei trebuie să înveţe poporul dreapta credinţă, nu invers. Crezi tu că mulţi au vorbit împotriva sinodului, împotriva ecumenismului şi împotriva cipurilor? Iar faptul că au existat destule reacţii ale laicilor împotriva sinodului nu e meritul clericilor, ci al câtorva mărturisitori care acum sunt prigoniţi şi al preocupării laicilor pentru cunoaşterea vremurilor.

   Mai zici : “Daca poporul ar fi aratat interesul pentru problemele credintei noastre, credeti ca episcopii ar mai fi putut sa faca ceea ce fac acuma? “_______ Se pare că uiţi că episcopii au făcut şcolile teologice, ei au dictat ce se studiază, ei au încurajat simonia şi ecumenismul, ei înşişi sunt afiliaţi, mulţi, organizaţiilor antihristice, ei şi-au promovat uneltele şi i-au marginalizat pe preoţii adevăraţi etc.

   Zici: “Daca poporul ar fi fost corect, nu s-ar fi ajuns aici.”_________Îţi răspund: Dacă am fi avut clerici adevăraţi, cu frică de Dumnezeu şi cu dragoste de El şi de oameni, nu s-ar fi ajuns aici.

   Apreciază

 12. sherlock_holmes said, on octombrie 17, 2016 at 7:42 pm

  Si multumiri sorei Simona scortisoara pentru stradanie.

  Apreciază

 13. […] Iata de exemplu comentariul lui maxim postat la TRANSCRIPTUL Conferintei de la Bucuresti a MONAHILOR DIN ATHOS: […]

  Apreciază

 14. […] Integral la sursa: https://saccsiv.wordpress.com/2016/10/17/transcriptul-conferintei-de-la-bucuresti-a-monahilor-din-at… […]

  Apreciază

 15. Theodor L. said, on octombrie 18, 2016 at 12:47 pm

  Frate Vasile,

  Cred ca ar fi foarte bine sa postezi si transcriptul partii de conferinta sustinuta de Parintele Sava Lavriotul la Bucuresti cat ar fi de lunga. Parintele a facut o sistematizare deosebit de utila si a aratat o multime de aspecte in care suntem loviti de erezia din Creta (sunt sistematizate si usor de tinut minte pentru cei care vor sa le foloseasca drept argumente impotriva ecumenistilor). La Bucuresti, spre deosebire de celelalte conferinte, l-au boicotat determinandu-i pe traducatorii autorizati sa nu mai participe. Astfel cei care au tradus au fost un grec care stia doar aproximativ romaneste si Parintele Efrem de la Prodromu care stia doar aproximativ greceste. Desi au fost multe poticneli la traducere, totusi, cu ajutorul lui Dumnezeu, noi cei din sala am reusit sa intelegem ce spune Parintele Sava. E un teolog foarte bun si marturisitor. Poate ca ar fi bine ca sa fie conferinta subtitrata de un traducator specializat de neogreaca, asa cum a postat Parintele Ciprian interviul cu parintele Theodoros Zisis. Merita tot efortul deoarece conferinta Parintelui Sava aduce multe lucruri in plus si se completeaza foarte bine cu interviul luat Parintelui Zisis. Mie mi s-a parut mult mai bogata pentru ca da si exemple si directii de actiune din partea poporului. A vorbit foarte frumos de reactia poporului la intoarcerea sinodalilor eretici de la sinodul talharesc de la Florenta-Ferara. A avut raspunsuri date cu mult discernamant la toate intrebarile.
  O singura intrebare l-a depasit si nu a stiut sa dea raspuns (sau ma rog a dat singurul raspuns posibil dar fara sa rezolve intrebarea), iar intrebarea era in legatura cu faptul ca nu gasim in Romania preoti care sa nu pomeneasca la care sa ne ducem (intrebarea nu apare pe transcrierea Simonei). O participanta la conferinta l-a intrebat pe Parinte ceva de genul:
  – Parinte, daca in tot judetul nostru nu gasim preoti care sa nu pomeneasca pe eretici ce sa facem? Unde ne ducem la slujbe, unde ne spovedim, unde ne impartasim si toate celelalte?
  Iar Parintele Sava a raspuns clar:
  – Trebuie sa gasiti preoti care nu-i pomenesc pe eretici si acolo sa va duceti!
  Vezi bine ca nu a zis: Mergeti oriunde pana va clarifica un sinod erezia ca pana atunci sunt valide Tainele prin iconomie, ci a adoptat pozitia clara de marturisitor, aceea buna si adevarata pe care o apara blogul tau si stralucit fratele „el”.
  De aceea te rog eu incearca sa faci rost de un transcript cat mai amanuntit al partii de conferinta de la Bucuresti ca este extrem de folositor pentru pozitia pe care trebuie sa o adoptam.

  Apreciat de 1 persoană

 16. scortisoara said, on octombrie 19, 2016 at 2:53 pm

  @Theodor L.

  Intrebarea care zici ca lipseste se afla in transcript si este ultima . Iat-o . Pana la urma , pe parintele care a ajutat la traducere al cheama Efrem si nu Nicodim ? Adica am scris bine la inceput ? Am crezut ca m-am inselat . Multumesc.

  27-Dar daca episcopul a cazut si nu cunoastem niciun preot care a interrupt pomenirea ne mai impartasim sau mergem cu copii sute de km in alt judet sau suntem obligati sa mergem in alta parte ca sa nu cadem de la credinta ?

  Pr Sava :
  Atunci vom merge la preoti care nu-l pomenesc si vom cauta acele biserici in care episcopul nu se pomeneste . Ortodoxia nu se raporteaza la multime , se raporteaza la Adevar .Sf. Maxim Marturisitorul a fost un singur calugar si atunci cand s-au apropiat de el oamneii patriarhului din Constant. care erau cazuti si l-au intrebat : “Tu de ce biserica apartii?” “Esti cu Constant., cu Alexandria , cu Ierusalimul , cu Roma ?” “Toti acestia sunt cu noi .Tu de ce biserica apartii? ” Si ne spune Sf Maxim : “ Eu apartin de Biserica lui HRistos “ . Vi-l inchipuiti pe Sf. Maxim , un monah , sa se intrebe “ si eu ar trebui sa apartin de cineva “ in zilele noastre nu am mai fi avut Biserica . Insa datorita faptului ca Mantuitorul Hristos este la carma Bisericii treaba noastra este sa ramanem credinciosi credintei noastre . De aici incolo ce s eva intampla cu arhiereii , cu preotii , astea o sa le aranjeze Mantuitorul Hristos .Noi putem sa ne pastram credinta ? Ca celelalte sunt treaba lui Dumnezeu , treaba Mantuitorului . Nu trebuie sa avem doar credinta in Mantuitorul Hristos dar sa avem si incredere in EL. Sa fim convinsi ca portile iadului nu vor putea birui Biserica Mantuitorului Hristos asa cum ne-a spus Insusi Mantuitorul . A.i. n-ar trebui sa avem atata neliniste , noi vom face ce tine de noi , ducem lupta noastra , fiind constienti de faptul ca adevaratul biruitor este Mantuitorul Hristos .

  Apreciază

 17. ortodoxia2013 said, on octombrie 19, 2016 at 6:31 pm

  Reblogged this on Ortodoxia -singura Biserica adevarata.

  Apreciază

 18. […] TRANSCRIPTUL Conferintei de la Bucuresti a MONAHILOR DIN ATHOS […]

  Apreciază

 19. […] TRANSCRIPTUL Conferintei de la Bucuresti a MONAHILOR DIN ATHOS am postat doar transcriptul sectiunii de intrebari si raspunsuri a conferintei pe care o puteti […]

  Apreciază

 20. […] Iata un fragment din TRANSCRIPTUL Conferintei de la Bucuresti a MONAHILOR DIN ATHOS: […]

  Apreciază

 21. […] TRANSCRIPTUL Conferintei de la Bucuresti a MONAHILOR DIN ATHOS […]

  Apreciază

 22. A CAZUT PETRU VODA … | Saccsiv - Weblog said, on noiembrie 11, 2016 at 9:57 pm

  […] TRANSCRIPTUL Conferintei de la Bucuresti a MONAHILOR DIN ATHOS […]

  Apreciază

 23. voda said, on noiembrie 18, 2016 at 1:52 pm

  Intalnim adeseori cuvantul: „In cele ce te voi gasi, in acelea te voi judeca, graieste Domnul.”
  Unde mai exact este scris in Sf. Scriptura acest verset ? Am cautat in mai multe editii ale Bibliei ortodoxe, dar nu am gasit… Ma poate lamuri cineva ?

  Apreciază


Responsabilitatea juridică pentru conţinutul comentariilor dvs. vă revine în exclusivitate.

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: