Saccsiv – Weblog

VIDEO: Conferinta Monahilor din Athos la Bucuresti / Concluzie: MERGETI UNDE NU SUNT POMENITI IERARHI ERETICI

Posted in Uncategorized by saccsiv on octombrie 16, 2016

Inca nu l-am vizionat, dar iata ce ne spune fratele cosminmatiu:

Minutul 1:03:00 despre mersul la biserica.

Minutul 1:10:38 despre enciclica.

Minutul 1:48:00, cei care spun ca daca nu este pomenit episcopul la Liturghie nu este valabila Liturghia este blasfemie impotriva Duhului Sfant.

Minutul 1:52:00, sa mergem la biserici unde nu sunt pomeniti ierarhii eretici

Minutul 2:09:00 spune sa mergem in bisericile unde nu sunt pomeniti episcopii eretici.

Consider ca era normal sa nu se dezica de cele ce deja le spusese:

VIDEO. Gheron Sava Lavriotul: SINODUL DIN CRETA ESTE ERETIC / Un exemplu – ne baga ecumenismul in familie prin CASATORIILE MIXTE / Consiliul Mondial al Bisericilor trebuie ANATEMATIZAT / Si un MESAJ CATRE ROMANI – NU MAI MERGETI la bisericile unde Episcopii primesc acest Sinod

   Vizionati va rog si:

VIDEO: Conferinta Monahilor din Athos la Oradea

VIDEO: Conferinta Monahilor din Athos la Beius

 

142 Răspunsuri

Subscribe to comments with RSS.

 1. cosminmatiu said, on octombrie 16, 2016 at 1:43 pm

  La 2:09:00 spune sa mergem in bisericile unde nu sunt pomeniti episcopii eretici.

  Apreciat de 2 persoane

  • el said, on octombrie 16, 2016 at 2:20 pm

   cosminmatiu

   si CARE sunt episcopii ERETICI?
   DOAR aia care au semnat la Creta?… ca atunci ar fi „ok” , MULTI NU au fost dar DOAR ATAT…
   nici Kiril NU a semnat la Creta… e el ORTODOX DOAR pentru atat?

   Apreciază

   • Ioana said, on octombrie 16, 2016 at 3:24 pm

    el, au spus ca si Chirile este eretic la un moment dat. Cand a intrebat cineva de sinodul ROCOR, daca ar putea fi socotit un sinod mare care a anatemizat deja ecumenismul, au spus in primul rand ca nu stiu nimic despre existenta acestui sinod, apoi au spus ca nu cred ca ar mai putea fi luat in considerare ca Papa s-a intalnit cu Chiril si au semnat impreuna niste documente eretice. Gasesc minutul si revin.🙂

    Apreciază

   • saccsiv said, on octombrie 16, 2016 at 3:40 pm

    Ioana

    Muntelui Athos foarte folositor i-ar fi sa poata citi acest blog. Ar afla multe.

    Apreciat de 2 persoane

   • Ioana said, on octombrie 16, 2016 at 3:33 pm

    Dar nu au gandit corect, ce legatura are sinodul ROCOR de atunci cu Kiril de acum?! Cumva Kiril anuleaza Sinodul ROCOR…?! Au trecut prea repede peste intrebare.

    Apreciază

   • Ioana said, on octombrie 16, 2016 at 3:40 pm

    el, incepand cu minutul 1:00:00 este intrebarea despre sinodul ROCOR Apoi incep sa spuna ceva despre Kiril, ca acum e eretic si ecumenist etc.

    Apreciază

   • el said, on octombrie 16, 2016 at 4:29 pm

    Ioana

    probabil ca efectiv nu stiu despre Anatemele Sinodului ROCOR din 1983 si confunda ROCOR de atunci cu BoRu si Kirill de acum, altfel nu ar avea sens sa zica cu spui tu.

    Apreciat de 1 persoană

   • cosminmatiu said, on octombrie 16, 2016 at 4:30 pm

    Toti ecumenistii de acceasi parare

    Apreciază

   • scortisoara said, on octombrie 16, 2016 at 4:39 pm

    Confirm mentiunea Ioanei . Pr Sava a spus ca faptul ca BORu nu a fost prezenta la sinod nu-l face pe patriarhul Kiril mai putin eretic avand in vedere ca s-a intalnit cu papa . …. ceva de genul asta.
    Eu nu am avut motiv sa plec confuza de la conferinta . Au fost situatii cand nu am fost de acord cu ceva din ce s-a spus insa a intervenit prietena mea si a pus problema corect . De ex. Pr Sava a proiectat o mare parte din vina pe noi , mirenii ca nu traim ortodox si ca nu mergem la biserica. Nu am putut fi de acord cu asta . Tocmai ca lumea merge la biserica dar nu este informata . Bisericile sunt pline la noi in oras dar nu se vorbeste despre ecumenism ,biometrie…etc. Preotii nu vorbesc. Iar Pr Sava a spus ca si in Grecia e aceeasi situatie.
    Problemele noastre sunt si probemele cu care se confrunta ei in Grecia .

    Apreciat de 1 persoană

   • el said, on octombrie 16, 2016 at 4:46 pm

    saccsiv

    NU PUBLICA ASTA !:

    scoate te rog comentariul tau adresat Ioanei ca vor rade dusmanii de tine ca te crezi mai preusus ca athonitii sa ii informezi tu pe ei, ca aia asteapta vreo vorba sa o rastalmaceasca…

    Apreciază

   • saccsiv said, on octombrie 16, 2016 at 5:24 pm

    el

    Ba il public si pe asta si il las si pe celalalt. Ca nu de teologie vorbeam, ci de INFORMATIE. Caci cei din Muntele Athos nu au atat de multe informatii precum sunt pe acest blog. Dovada ca nu stiau de acel Sinod ce a anatematizat ecumensimul. Sau multi monahi athoniti sigur nu stiu de toate actiunile Patriarhului Bartolomeu. Ca daca ar stii, cel putin o parte dintre ei si-ar schimba cu totul parerea si nu l-ar mai pomeni.

    Apreciază

   • Ioana said, on octombrie 16, 2016 at 5:31 pm

    el,

    Cred ca asa este, confunda sinodul ROCOR CU BORu

    Apreciază

   • cosminmatiu said, on octombrie 16, 2016 at 5:35 pm

    Ai dreptate saccsiv, eu aici pe blog din articole si comentarii am fost lamurit de multe lucruri fatale pe calea mantuirii. Am cunostinte care nu folosesc internetul si azi merg bine mersi la biserica si sunt mari ortodocsi practicanti. Poate se considera vrednici ca pe ei sa ii informeze Dumnezeu direct.

    Apreciază

   • el said, on octombrie 16, 2016 at 5:43 pm

    scortisoara

    „Eu nu am avut motiv sa plec confuza de la conferinta .”____ poate ti-a spus si ca NU TREBUIE sa mai mergi la popii pomenitori de ERETICI ca sunt prin comuniune cu ereticii pomeniti si ei insisi ERETICI si turma lor, si deci FARA HAR ca Arie inainte de Sinodul 1 Ecumenic!

    ….iar NICIDECUM ca „ar mai avea niscaiva „har” …pana la vreun Sinod improbabil (amanat la o data nedeterminata/ posibil niciodata !) ca Ortodoxia nu e cu „termene si amanari ” si nici Dogma NU e de urmat cu aproximatie si la „fara frecventa”

    Apreciază

   • scortisoara said, on octombrie 16, 2016 at 6:02 pm

    @ioana
    Da !Despre confuzie e vorba . Nu s-au mai gandit la Biserica Rusa din America .
    Saccsiv are dreptate , athonitii nu sunt suficient informati cum nici poporul nostru care merge la biserica nu stie multe lucruri si atunci cum sa aibe o reactie . De ex. brosurile pe care le-au distribuit ieri ar fi o sursa utila de informatie . Pot fi printate si distribuite . Mai ales cea mica . Avem in fata 2 luni si jumatate sa facem asta , fiecare dupa putere. Sa folosim timpul pana la Sinaxa in mod constructiv .

    Apreciază

   • Pąʍvo said, on octombrie 16, 2016 at 6:31 pm

    Sunt eretici si episcopii gen Varsanufie Gogescu, care desi nu a fost la sinod, a formulat acel comunicat prin care a convins pe toti staretii si staretele din eparhia Valcii sa condamne pe monahii care se opun talhariei de la Creta.

    Apreciază

   • el said, on octombrie 16, 2016 at 10:13 pm

    Pamvo

    sunt ERETICI/ ATEI si cei ce tac dupa Sf Grigorie Palama !

    Apreciază

  • voda said, on octombrie 17, 2016 at 1:20 pm

   Stie cineva adresa sau nr de telefon a unui preot care a fost caterisit pentru ca nu a platit birul la episcopie sau pentru ca lupta impotriva ecumenismului ? Pe un astfel de preot vreau sa-l am duhovnic !

   Apreciat de 1 persoană

 2. Ioana said, on octombrie 16, 2016 at 2:10 pm

  Asteptam si inregistrarea de la Piatra Neamt. Multumim.

  Sa ascultati intre minutul 56 si minutul 60 spun asa: „DACA ESTE EPISCOP SAU PREOT TREBUIE SA ASTEPTAM SA II CATERISEASCA UN SINOD PENTRU A-SI PIERDE VALABILITATEA HARULUI. NU IL PUTEM CATERISI NOI. ASTA NU INSEAMNA CA NU IL VA JUDECA HRISTOS PENTRU CA ESTE ERETIC.

  Mai spun ca trebuie sa se respinga oficial printr-un SINOD MARE care sa respinga oficial acest sinod eretic.

  Dupa ce identific si unde au spus despre Sfintele Taine ca inca lucreaza la acesti ierarhi si preoti pomenitori voi posta.

  Apreciază

  • Ada said, on octombrie 16, 2016 at 3:07 pm

   Si la conferinta de la Iasi a fost faza cu asteptarea unui sinod care sa anatemizeze adunatura din Creta. Si pana atunci cei care au semnat nu sunt eretici si cei care ii pomenesc pe cei care au semnat nu au partasie cu ereticii? Ce tot o ametim atata? Cum adica mai au har dar sa nu mergem la slujbele facute de preotii care pomenesc? Eu una nu sunt de acord ca pana la sinod care sa anatemizeze nu e erezie. E ca si cum ai spune ca Sfintii Inchisorilor nu sunt sfinti pentru ca nu au fost trecuti in calendar. Sa asteptam sa fie trecuti in calendar si dupa aia sa ii cinstim. Nu e aberant?

   Apreciază

   • bu_florin said, on octombrie 16, 2016 at 5:47 pm

    Nefiind ei eretici pana la sinodul care va fi?! cu ce motiv se va face sinodul daca ” nu exista eretici”? Cred ca m-ati inteles.

    Apreciază

   • MihaelaIS said, on octombrie 16, 2016 at 11:15 pm

    Buna. Esti din Iasi ? Daca da, da-mi te rog, un semn. Multumesc.

    Apreciază

  • Ioana said, on octombrie 16, 2016 at 5:25 pm

   La Bucuresti au spus in repetate randuri sa nu mai mergem. Pe parcurs in timpul discutiilor cu mai multi oameni din Romania monahii athoniti au realizat cat de mare este extinderea ecumenismului in Romania si AU SPUS CLAR SA NU MAI MERGEM UNDE SE POMENESC IERAHI ROMANI CARE AU SEMNAT IN CRETA SAU TAC SI NU INFIEREAZA EREZIA! Au explicat in engleza unui grup, faptul ca erezia este mult mai avansata in Romania decat in Grecia (probabil in urma discutiilor pe durata acestui turneu si-au lamurit aceste aspecte). Si au repetat ca TREBUIE SA MERGEM LA PREOTII CARE AU INTRERUPT POMENIREA. Cineva a intrebat: Ce se intampla daca cineva care merge la un preot care pomeneste ierarhul eretic (nemarturisitor) ? Si au raspuns ca va ajunge in iad pentru erezie. Dar eu nu sunt de acord cu afirmatia lor despre valabilitatea harului….

   Apreciază

   • el said, on octombrie 16, 2016 at 7:04 pm

    Ioana

    acum daca au sus sa nu mai mearga la pomenitorii de ERETICI din beserica.bor.srl e destul!
    macar sa asculte de ei in aceasta crestinii nostri si ar avea MARE FOLOS si fara Sinodul acela.

    numai ca ma tem ca vor IGNORA TOCMAI partea aceasta CLARA si DREPTA …si se vor agata(ajutati de „diortorisitorii” si „marturisitorii” binecunoscuti ) cu APRIGA sarguinta de aia cu „au har ” pana la Sinod” …. si vor jubila „marturisitorii” de teapa lui teodot &ric&gasca si vor impinge gloata oarba inapoi la ERETICI cu „justficari” sofistice de la mintea lor „iluminata” de diavolii EREZIEI,… ca „asa au spus si Athonitii pe care ii cunosc ei personal” ! „…. 🙂

    cand ai de-a face cu o asemenea GLOATA DE ORBI e bine sa cantaresti BINE cuvintele ca sa NU le dai pretexte de CADERE, ca astia si Scriptura si Dogma si Sfintii, si pe Hristos Insusi sunt capabili sa-i „talcuiasca patristic” dupa mintea lor.
    mai bine TACEAU pe tema cu „harul” ereticilor pana la Sinod…. MAI ALES ca NU STIU daca e asa cum zic ei.

    Apreciat de 2 persoane

   • Ioana said, on octombrie 17, 2016 at 2:56 am

    Athonitii au mai spus ca vor raspunde la toate intrebarile scrise si vor gasi o modalitate sa ne comunice raspunsurile lor, chiar daca nu au apucat sa raspunda la toate in sala!

    Sper ca Gheronda Gavril ii va lamuri in intelegerea gresita pe care o au fata de valabilitatea harului la ierarhii partasi panereziei din Creta.

    Au mai fost intrebati tot de acel grup de care am mai zis: Daca agheazma sau anafura s-au stricat nu inseamna ca s-a pierdut harul?

    Au raspuns ca aceasta arata clar ca harul nu mai lucreaza la acei preoti sau episcopi. Monahii sunt cat se poate de sinceri si bine intentionati, au avut niste scapari pe parcursul conferintelor din Romania dar nadajduim din tot sufletul sa si le rectifice! Deja au rectificat o parte din ele. Nu sunt suficient de bine informati si pregatiti. Sunt destul de bine informati si pregatiti dar inca mai au nevoie sa isi clarifice datele problemei. Nadajduim sa clarifice si problema cu existenta harului la eretici si pomenitori de eretici. Sa stiti ca discutia neoficiala cu grupul le-a dat de gandit. Din problemele puse in discutie AU INTELES CA SITUATIA ESTE GRAVA SI CA ECUMENISMUL S-A EXTINS FOARTE MULT IN ROMANIA SI E POSIBIL CA NICI UN EPISCOP SA NU MAI FIE IN ADEVAR (DACA AU TACUT ATAT DE MULT TIMP…) De aceea au indemnat sa mergem STRICT LA CEI CARE AU INTRERUPT POMENIREA! (AU SI SPUS: MERGETI UNDE NU ESTE POMENIT EPISCOPUL (NU EPISCOPUL ERETIC, FACEA REFERIRE LA ORICE EPISCOP ROMAN!!! – intrucat toti (aproape…) sunt eretici. Ati vazut ca apoi vorbeste despre tacere in mijlocul acestei apostazii, tacerea insemnand incuviintarea ereziei!!

    Diavolul este foarte viclean si isi doreste sa distruga, sa corupa, sa sfasie macar intr-un punct maturisirea! Diavolul racneste si vrea cu orice pret ca lumea sa i se inchine si fiul pierzarii sa isi faca aparitia!

    De aceea a luptat si sa rastoarne marturisirile din aceste conferinte!

    Dar Adevarul lui Hristos iese la suprafata si Hristos nu va permite ca cei alesi ai Sai sa se lase amagiti. Ii va lumina cumva.

    Monahii athoniti ne-au rugat sa ii pomenim in rugaciune. De asemenea nadajduim sa se lumineze si in greseala legata de Sfintele Taine. Confirm ca anafura si agheazma se strica in foarte multe cazuri dupa sinodul din Creta, considerabil de mult fata de cat se stricau inainte de sinodul din Creta (la cei care pomenesc eretici, bineinteles) !

    Fie ca Duhul Adevarului sa fie cu Monahii din Athos, cu Gheron Sava si cu monahii din Prodromu ce au intrerupt pomenirea! Sa ii lumineze Hristos si sa le trimita lor Cuvant de sus, cuvant curat fara o cat de mica inselare sau abatere de la Adevar!

    Doamne ajuta tuturor marturisitorilor!

    Apreciat de 2 persoane

   • Mirela said, on octombrie 17, 2016 at 9:50 pm

    Citind declaraţiile de la primele conferinţe ale monahilor athoniţi, am afirmat la un alt articol că ar putea fi rău intenţionaţi (cu alte cuvinte). Retractez, căci dezicerea lor de afirmaţiile problematice arată buna intenţie şi faptul că din lipsă de informare şi din derută personală au greşit. Probabil că, din Athos, dimensiunea apostaziei nu se vede la fel de clar ca de aici. Noi o trăim şi o simţim DUREROS pe propria piele, când vedem că încercările de a găsi liturghie curată sunt sortite eşecului, iar preoţii neecumenişti pe care îi ştim participă la erezie prin pomenirea ierarhilor eretici.

    Apreciat de 1 persoană

 3. scortisoara said, on octombrie 16, 2016 at 3:12 pm

  Brosurile care s-au impartit ieri la conferinta.

  Biserica_Ortodoxa__ecumenismul_si_panreligia.pdf
  De_ce_Sfantul_si_Marele_Sinod__din_Creta_2016_nu_este_ortodox.pdf
  Download fişiere
  Dimensiune arhivă: 35.4 MB

  Iată linkul de download:

  http://fastupload.ro/d5fea2cbb74d5c7f41ff3449a3b48dc1.html

  Mai bine ca a aparut inregistrarea video de ieri . 🙂

  Apreciat de 2 persoane

 4. legionarulortodox said, on octombrie 16, 2016 at 3:20 pm

  Si totusi de ce au participat la „Sfantul si marele sinod ORTODOX” si alte confesiuni, daca era doar sinod ortodox…de ce erau si alte confesiuni? Macar atunci sa fi fost doar ortodocsii!
  Catolici, anglicani, monofiziti!

  Minutul 01:16 https://www.youtube.com/watch?v=gdRQvBumpyQ

  Minutul 02:00 https://www.youtube.com/watch?v=zd7fJWIWbk0

  Apreciază

 5. legionarulortodox said, on octombrie 16, 2016 at 3:20 pm

  SUNT ORASE INTREGI UNDE IN TOATE PAROHIILE, ABSOLUT TOATE PAROHIILE ESTE POMENIT IERARHUL ECUMENIST….ACOLO NU AI CE FACE, TREBUIE SA MERGI LA O PAROHIE NU AI INCOTRO!

  Apreciază

  • Aurora said, on octombrie 16, 2016 at 3:51 pm

   Ba ai incotro ! Nu mergi ! Degeaba te numeti ”legionarul ortodox”.

   Apreciat de 2 persoane

   • el said, on octombrie 16, 2016 at 4:47 pm

    Aurora

    e „reeducat” de teodot ! 🙂

    Apreciat de 1 persoană

   • el said, on octombrie 16, 2016 at 5:53 pm

    Aurora

    azi economisesc si se duc in concedii in Tenerife, la dracu` in praznic ,.. sau in „pelerinajele” basilica.srl ..
    dar sa caute un preot cu ACRIVIE …. BA ! … e scump, e departe, e greu, n-au translator… trebuie sa ma insor( adun banii de nunta) etc…

    toate draciile din lume si can-can-urile le stiu, deasemenea stiu cursul valutar, cat costa porunbul si vaca, masina si benzina…. Ortodoxia e SUBIECT ARID si …. sunt „nestiutori” IN MASA !

    sa „navigheze” pe net dupa toate futilitatile au timp/interes, sa citeasca un Catehism, o carte/martusrisire sau sa vada un film gen sarea pamantului….. BA !
    e greu … NU AU STIUT „sarmanii „neinformati” … n-a plouat mura in gura la ei pe Mail … sau era prea lung sa-l citeasca/”deschida”.

    asa ca , in concluzie: NU STIU ca sunt NESTIUTRI, NEVINOVATI a gresit si TOTDEAUNA ALTII sunt de vina pentru greseala/EREZA lor ! deci NU E VINA lor ORICE s-ar intampla !

    ps: ba mai exista si scuza m-a enervat ODATA ala care mi.a atras atentia asupra INSELARII/EREZIEI ca era un „isetic” „erabdator” „dur” /”neiubitor de frate” / ” avea un limbaj neacademic… de aia NU m-a mai preocupat subiectul 🙂

    Apreciat de 1 persoană

  • cca70 said, on octombrie 16, 2016 at 4:00 pm

   Sa nu te duci la nici o parohie unde sunt pomeniti ecumensitii..la absolut niciuna……daca pe o raza de 1000 de km gasesti o biserica adevarata cu preot ortodox neecumenist , doar acolo sa te duci…chiar daca e in alta tara ortodoxa si chiar daca ajungi o singura data pe an in locul acela

   Apreciat de 2 persoane

   • alex said, on octombrie 16, 2016 at 6:27 pm

    Subscriu la cele scrise de tine. Ieri cand am scris sa mergem sa boicotam enciclica spunandu-le ce piesa de teatru reusita, ma refeream sa mergem o data si gata, nici eu nu am mai fost la biserica dupa adunarea cretana.In schimb pot afirma cu bucuros ca ieri am primit binecuvantare de la Staretul Grigorie de la Lacul Frumos, fiind prezent la conferinta in Bucuresti. Si o consider mai presus decat daca as fi participat la slujbele tuturor care ii ling mainile lu Daniel.

    Apreciază

  • cosminmatiu said, on octombrie 16, 2016 at 4:32 pm

   Eu stau acasa de la sinod desi peste gard de mine e biserica. Crezi ca de bine fac acest lucru sau imi place asta? O sa merg chiar daca odata in an sute de km dar unde este preot vrednic.

   Apreciat de 1 persoană

  • calin said, on octombrie 16, 2016 at 4:32 pm

   Asta nu mai e ortodoxie, ci prostie. E ca si cum ai spune ca daca locuiesti sa zicem in Olanda e musai sa mergi la papistasi sau protestanti fiindca nu exista biserica ortodoxa. Invatatura patristica este clara, fara echivoc. Comuniunea cu ereticii este satanica. Un Sfant Parinte, imi pare rau ca nu imi amintesc numele exact, spune ca impartasania ereticilor este hrana dracilor. Cum sa ai comuniune cu hulitorii Duhului Sfant? Sa ne fereasca Dumnezeu de o asemenea comuniune si acum si in veacul de veci. Dumnezeu sigur ca vrea sa ne fereasca, dar trebiue sa ne folosim si noi mintea pe care ne-a dat-o si sa intelegem Credinta Ortodoxa pe care ne-a transmis-o prin sfintii Lui. Altfel ne va respecta alegerea lasandu-ne intr-ale noastre si asa vom ajunge in focul cel vesnic fiindca singuri ni l-am ales facand altfel.

   Randuiala de slujba pentru cei ingraditi (sau atunci cand nu exista preot), de duminica si nu numai:
   ‘When No Priest is Available, Reading the Service Books While Traveling or at Home’ http://orthodoxinfo.com/praxis/services_nopriest.aspx

   Despre randuiala de slujba pentru cei ingraditi (sau cand nu exista preot)

   Noi cei ingraditi (canon 15 Sinodul I-II) care alcatuim de facto rezistenta ortodoxa bineplacuta lui Dumnezeu (Sf. Theodor Studitul), nu mai mergem in bisericile cazute in mainile ereticilor ecumenisti, masoni si antihristi. (Multe dintre aceste biserici sunt istorice, ridicate de inaintasii nostri dreptcredinciosi, iar acesti eretici anatemizati le uzurpa). De aceea m-am gandit sa scriu si celor ce nu stiu, care este tipicul bisericesc pentru aceste situatii, anume randuiala de slujba ce se face de credinciosi acasa, in lipsa preotului, fiindca probabil cei mai multi dintre noi nu avem prin apropiere nici macar un preot de incredere care a oprit comuniunea (pomenirea si impartasirea) cu ereticii.

   De citit aici: ‘When No Priest is Available, Reading the Service Books While Traveling or at Home’ http://orthodoxinfo.com/praxis/services_nopriest.aspx

   Duminica este vorba de ceea ce se cheama ‘Typica’ (probabil o traducere romaneasca ar fi Tipicul sau randuiala de duminica), adica Obednita precedata de Ceasurile 3 si 6. Desigur se poate citi inaintea Obednitei si Utrenia, dupa ravna fiecaruia, sau macar canonul din Octoih pe glasul din duminica respectiva, iar sambata de cu seara se poate citi Vecernia si inceputul Utreniei pana la canon. Cine stie sa cante pe glasuri, va canta, iar cine nu, va citi, caci bineinteles Utrenia sau Vecernia se pot citi si fara a se canta.

   Dupa cum veti observa cand veti citi, Obednita are rugaciuni din Sfanta Liturghie urmand randuiala acesteia. Dealtfel aceasta este randuiala obisnuita si in manastiri in zilele in care nu exista preot care sa savarseasca sfanta Liturghie. La Obednita se adauga Apostolul si Evanghelia zilei imediat dupa citirea Fericirilor; ele se gasesc scrise in calendar alaturi de glasul duminicii respective, sau le putem gasi pe net. Momentele ecteniilor rostite de preot sunt inlocuite in aceasta randuiala citita de mireni sau monahi cu ‘Doamne miluieste’: de 12 ori in locul Ecteniei Mari si de 3 ori in locul Ecteniei Mici. Cititi la ‘How Laymen Read Service Books’ din ‘When No Priest is Available, Reading the Service Books While Traveling or at Home’ http://orthodoxinfo.com/praxis/services_nopriest.aspx Poate o traduce cineva ca sa fie postata integral, fiindca cuprinde si celelalte indicatii tipiconale.

   Este necesar ca fiecare dintre noi sa aiba cateva carti de slujba de baza, in primul rand Ceaslovul (care cuprinde slujbele de peste zi, Ceasurile; se poate si acela in format mai mic, Micul Ceaslov), apoi Mineele, Octoihul, Catavasierul, Penticostarul, Psaltirea, Sfanta Scriptura, Canoanele Maicii Domnului (ce se pun la Pavecernita). Se folosesc atunci cand este necesar in randuiala, dar si potrivit evlaviei noastre. Toate se gasesc de descarcat pe internet in format pdf, in diverse vaiante si editii. Sigur ca in lipsa unei imprimante se poate citi si de pe tableta sau telefon smart, laptop. Cine doreste isi poate cumpara si ceva de genul unui pupitru portabil pentru partituri muzicale…

   Este bine sa avem si icoanele praznicale si ale sfintilor, pe care sa le punem la inchinare in coltul nostru de rugaciune potrivit praznicului in care ne vom gasi. Slava Domnului, se gasesc destule fisiere cu icoane pe internet, le putem scoate la imprimanta. Sa cumparam si lumanari de ceara (stiu cateva surse bune de lumanari de ceara care se vand la kilogram mult mai convenabil decat cele amestecate sau falsificate vandute oficial la bucata de ereticii ecumenisti).

   Poate unii se vor gandi cu oarecare nostalgie la slujbele din biserica. Sa fie statornici si sa nu uite niciun moment ca ereticii raman doar cu formele. Si aici mai trebuie stiut ca pe langa a nu fi partasi la erezie, mai este si un alt aspect, anume acela ca atunci cand citim randuiala acasa, fie singuri, fie impreuna cu ceilalti membri ai familiei sau frati in credinta, putem lua aminte mai usor la intelesurile textelor slujbelor, care sunt foarte bogate teologic, ar putea fi si un prilej spre a invata mai bine glasurile bisericesti, etc. Deci aceasta intimitate ne ajuta mai mult decat daca atentia ne-ar fi distrasa intr-o biserica in care se petrec neorinduieli: lume care se vanzoleste sau vorbeste aflandu-se pe-acolo nu se stie pentru ce, strana dezorganizata care rage intr-aiurea sau se crede la opera, etc. Cu alte cuvinte, prin aceasta randuiala de slujbe acasa ne putem folosi mai mult si putem sa ne luam mai in serios credinta. Depinde de evlavia fiecaruia.

   Cat va dura aceasta stare de lucruri? Daca ne gandim de pilda ca de-a lungul istoriei Bisericii diferite erezii au durat sute de ani, iar mai aproape de noi, sunt deja 90 de ani de cand inaintasii acelorasi eretici ecumenisti masoni au schimbat calendarul patristic cu cel papist, este foarte posibil ca mult timp de-acum inainte sa ramanem in aceiasi stare de ingraditi. Si este bine intr-adevar de citit cartea recomandata de userul cosminratiu: Sfintii Catacombelor Rusiei.

   Apreciat de 2 persoane

  • mircea.v said, on octombrie 16, 2016 at 4:33 pm

   In toate parohiile din oras slujeste antihrist. Nu ai ce face, trebuie sa mergi la o parohie, nu ai incotro….:)
   Asa va fi si cand va veni si ah-ul.

   Apreciat de 1 persoană

 6. ultimate2050 said, on octombrie 16, 2016 at 4:04 pm

  „FERICITI VETI FI VOI CAND VA VOR OCARI SI VA VOR PRIGONI SI VOR ZICE

  TOT CUVANTUL RAU IMPOTRIVA VOASTRA, ( ATENTIE !!!!) _MINTIND PENTRU MINE_. Aceste cuvinte se implinesc sub ochii nostrii !!! Sfânta Evanghelie după Ioan
  Capitole:1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21

  Capitolul 15
  1. Eu sunt viţa cea adevărată şi Tatăl Meu este lucrătorul.
  2. Orice mlădiţă care nu aduce roadă întru Mine, El o taie; şi orice mlădiţă care aduce roadă, El o curăţeşte, ca mai multă roadă să aducă.
  3. Acum voi sunteţi curaţi, pentru cuvântul pe care vi l-am spus.
  4. Rămâneţi în Mine şi Eu în voi. Precum mlădiţa nu poate să aducă roadă de la sine, dacă nu rămâne în viţă, tot aşa nici voi, dacă nu rămâneţi în Mine.
  5. Eu sunt viţa, voi sunteţi mlădiţele. Cel ce rămâne întru Mine şi Eu în el, acela aduce roadă multă, căci fără Mine nu puteţi face nimic.
  6. Dacă cineva nu rămâne în Mine se aruncă afară ca mlădiţa şi se usucă; şi le adună şi le aruncă în foc şi ard.
  7. Dacă rămâneţi întru Mine şi cuvintele Mele rămân în voi, cereţi ceea ce voiţi şi se va da vouă.
  8. Întru aceasta a fost slăvit Tatăl Meu, ca să aduceţi roadă multă şi să vă faceţi ucenici ai Mei.
  9. Precum M-a iubit pe Mine Tatăl, aşa v-am iubit şi Eu pe voi; rămâneţi întru iubirea Mea.
  10. Dacă păziţi poruncile Mele, veţi rămâne întru iubirea Mea după cum şi Eu am păzit poruncile Tatălui Meu şi rămân întru iubirea Lui.
  11. Acestea vi le-am spus, ca bucuria Mea să fie în voi şi ca bucuria voastră să fie deplină.
  12. Aceasta este porunca Mea: să vă iubiţi unul pe altul, precum v-am iubit Eu.
  13. Mai mare dragoste decât aceasta nimeni nu are, ca sufletul lui să şi-l pună pentru prietenii săi.
  14. Voi sunteţi prietenii Mei, dacă faceţi ceea ce vă poruncesc.
  15. De acum nu vă mai zic slugi, că sluga nu ştie ce face stăpânul său, ci v-am numit pe voi prieteni, pentru că toate câte am auzit de la Tatăl Meu vi le-am făcut cunoscute.
  16. Nu voi M-aţi ales pe Mine, ci Eu v-am ales pe voi şi v-am rânduit să mergeţi şi roadă să aduceţi, şi roada voastră să rămână, ca Tatăl să vă dea orice-I veţi cere în numele Meu.
  17. Aceasta vă poruncesc: să vă iubiţi unul pe altul.
  18. Dacă vă urăşte pe voi lumea, să ştiţi că pe Mine mai înainte decât pe voi M-a urât.
  19. Dacă aţi fi din lume, lumea ar iubi ce este al său; dar pentru că nu sunteţi din lume, ci Eu v-am ales pe voi din lume, de aceea lumea vă urăşte.
  20. Aduceţi-vă aminte de cuvântul pe care vi l-am spus: Nu este sluga mai mare decât stăpânul său. Dacă M-au prigonit pe Mine, şi pe voi vă vor prigoni; dacă au păzit cuvântul Meu, şi pe al vostru îl vor păzi.
  21. Iar toate acestea le vor face vouă din cauza numelui Meu, fiindcă ei nu cunosc pe Cel ce M-a trimis.
  22. De n-aş fi venit şi nu le-aş fi vorbit, păcat nu ar avea; dar acum n-au cuvânt de dezvinovăţire pentru păcatul lor.
  23. Cel ce Mă urăşte pe Mine, urăşte şi pe Tatăl Meu.
  24. De nu aş fi făcut între ei lucruri pe care nimeni altul nu le-a făcut păcat nu ar avea; dar acum M-au şi văzut şi M-au urât şi pe Mine şi pe Tatăl Meu.
  25. Dar (aceasta), ca să se împlinească cuvântul cel scris în Legea lor: „M-au urât pe nedrept”.
  26. Iar când va veni Mângâietorul, pe Care Eu Îl voi trimite vouă de la Tatăl, Duhul Adevărului, Care de la Tatăl purcede, Acela va mărturisi despre Mine.
  27. Şi voi mărturisiţi, pentru că de la început sunteţi cu Mine.

  Apreciază

 7. cosminmatiu said, on octombrie 16, 2016 at 4:15 pm

  I-am trimsi monahului Teodot asta:

  „SFANTUL MAXIM MARTURISITORUL(+662)
  (fragment din proces)
  Atunci cand Patriarhii,din convingere sau de frica imparatului, au devenit monoteliti (eretici care marturisesc ca este numai o vointa in Hristos),Sf.Maxim Marturisitorul,care era simplu monah,nu a primit sa se impartasesca cu ei.Cand trimisii Patriarhului au venit la el in temnita, AU INCERCAT SA-L FACA SA CREADA CA ESTE IN AFARA BISERICII,caci toate bisericile locale erau oficial monotelite (eretice)
  – De care Biserica apartii,l-au intrebat trimisii.De cea din Constantinopol,de Roma,de Antiohia,de Alexandria sau de Ierusalim. Fiindca toate aceste biserici,cu partile cele ce se afla in ele,sunt unite(in comuniune).Deci,de esti fiu al Bisericii Sobornicesti,intra neintarziat in comuniune cu noi,ca sa nu te trezesti pe cine stie ce drum strain sau nou, care te va face sa cazi acolo unde nu te astepti! Iar Sfantul a grait:
  – DOMNUL NOSTRU IISUS HRISTOS A NUMIT SOBORNICEASCA BISERICA PE ACEEA CARE PAZESTE ADEVARUL SI MANTUITOAREA MARTURISIRE DE CREDINTA. Pentru aceasta marturisire El l-a numit pe Petru fericit si a spus ca va zidi Biserica Sa pe aceasta marturisire (MATEI,16,18).Totusi eu vreau sa cunosc marturisirea voastra,pe care se intemeiaza,ziceti voi,unitatea intregii Biserici.Daca ea nu se impotriveste Adevarului,nu voi mai rupe comuniunea cu voi.Apoi,vazand ca aceasta marturisire a lor se indeparta de Adevar,nu a primit sa semneze.Apoi a continuat :
  – DACA DE DRAGUL ICONOMIEI CREDINTA MANTUITOARE (ORTODOXA) SE AMESTECA CU CREDINTA MINCINOASA (EREZIA),ACEST SOI DE ASA ZISA ICONOMIE ESTE TOTALA DESPARTIRE DE DUMNEZEU,NU UNIRE.
  – Prin cuvintele pe care le spui,bagi dihonie in Biserica.Iar Sf.Maxim,a spus:
  – DACA CEL CE MARTURISESTE INVATATURILE SFINTELOR SCRIPTURI SI ALE SFINTILOR PARINTI PROVOACA SCHISMA IN BISERICA,ATUNCI CEL CARE STERGE INVATATURILE PARINTILOR CE VA PROVOCA IN BISERICA? FARA ACESTEA NU POATE EXISTA NICI NUMELE BISERICII…CACI DACA STERGEM CUVINTELE CARE NE INVATA DESPRE DUMNEZEU,NU NE VA MAI RAMANE NIMIC LA CARE SA NE INCHINAM.
  Eu nu am o invatatura a mea ,ci invatatura de obste a Bisericii Sobornicesti.N-am formulat nici o parere a mea,ca sa se poata scorni ca am scornit vreo dogma.
  Mai apoi cand Patriarhul Romei care era inca ortodox,a condamnat monotelismul Patriarhilor Rasariteni,Sf.Maxim a marturisit ca, fiind lipsiti de Credinta Ortodoxa,Patriarhii acestor asezari SI-AU PIERDUT CONTINUITATEA APOSTOLICA,DECI SI ,,PUTEREA DE A LEGA SI A DEZLEGA’.Ei (care susin erezia) ce singuri de la sine sunt blestemati si lepadati,si de Preotie sunt instrainati,aceia ce fel de taine savarsesc?Apoi ce duh vin asupra celor ce se hirotonesc de unii ca acestia?Vrasmasii lui au incercat sa-l faca sa spuna vorbe de prisos,intrebandu-l astfel:
  – Atunci,doar tu te vei mantui,in timp ce toti ceilalti se vor pierde?
  Iar Sf.Maxim,cu mare intelepciune raspunse:
  – Dumnezeu ma opreste sa osandesc pe cineva sau sa pretind ca doar eu ma mantuiesc! Acestea fiind zise,voi alege mai degraba sa mor decat sa apostaziez in vreun fel de la credinta adevarata si sa sufar apoi chinurile constiintei.Zis-au lui:
  – Dar ce vei face,devreme ce cei din Roma sunt uniti cu cei din Constantinopol?Caci aseara au sosit de la Roma,doua delegatii si maine dimineata,in ziua duminicii,se vor impartasii cu Patriarhul din Preacuratele Tine.Cuviosul raspunse:
  – CHIAR DACA TOT UNIVERSUL AR FI IN COMUNIUNE CU PATRIARHUL,EU NU VOI FI IN COMUNIUNE CU EL.PRECUM STIU CA SFANTUL DUH PRIN APOSTOLUL PAVEL SPUNE CA INGERII INSISI VOR FI ANATEMA DACA VOR PROPOVADUI INTR-ALT CHIP,ADUCAND CEVA NOU IN CREDINTA(Galateni1,8)
  Cu alt prilej,eparhul Constantinopolului l-a intrebat:
  – Vei intra in comuniune cu Biserica noastra sau nu ?
  – Nu voi intra a raspuns Sfantul.
  – De ce?a intrebat eparhul
  – Deoarece a incalcat Hotararile Sinoadelor Ortodoxe,a spus SF.Maxim.Eparhul a continuat:
  – Daca este asa,cum se face ca Parintii acelor Sinoade raman in dipticele Bisericii noastre?
  – CE CASTIGATI POMENINDU-I, DACA VA LEPADATI DE INVATATURILE LOR? l-a contrazis Sfantul.NIMIC NU CASTIGATI.Apoi trimisii Patriarhului i- au spus:
  – Intr-un singur lucru ii superi pe toti,ca ii faci pe multi sa rupa legatura cu Biserica de aici.Sfantul a spus:
  – Este vreunul care spune ca l-am indemnat sa rupa legaturile cu cu Biserica Bizantului?Apoi ei au raspuns:
  – Faptul ca tu ai rupt legaturile este cel mai mare indemn pentru toti.Sf.Maxim a zis:
  – NIMIC NU ESTE MAI PUTERNIC DECAT CONSTIINTA CARE TE MUSTRA SI NIMIC NU ESTE MAI INCURAJATOR DECAT CONSTIINTA IMPACATA.
  Sursa:Maretia Ortodoxiei – ed.Ecumenita 2009

  Apreciat de 2 persoane

  • cosminmatiu said, on octombrie 16, 2016 at 4:16 pm

   SI am primit acest raspuns:

   „Toate acestea spuse de Sf.Maxim Marturisitorul sunt cu totul adevarate, numai ca voi, cei care nu mai vreti sa mai mergeti la Biserica in aest moment, ar trebui sa cititi de zeci de ori, poate intelegeti o data urmatoarele cuvinte, tot din acest text al Sfantului Maxim Marturisitorul : „Mai apoi cand Patriarhul Romei care era inca ortodox,a condamnat monotelismul Patriarhilor Rasariteni,Sf.Maxim a marturisit ca, fiind lipsiti de Credinta Ortodoxa,Patriarhii acestor asezari SI-AU PIERDUT CONTINUITATEA APOSTOLICA,DECI SI ,,PUTEREA DE A LEGA SI A DEZLEGA’.Ei (care susin erezia) ce singuri de la sine sunt blestemati si lepadati,si de Preotie sunt instrainati,aceia ce fel de taine savarsesc?Apoi ce duh vin asupra celor ce se hirotonesc de unii ca acestia?”. Adica de abia dupa Sinodul Sf.Martin dimpreuna cu episcopii sai din Roma, arhiereii monoteliti au pierdut harul !!! Este foarte clar si simplu, numai sa nu intelegeti cuvintele Sfantului in duh sectar. Cititi acestea de zeci de ori , doar-doar va fugi de la voi, duhul rau care va invata sa plecati din Biserica inainte de vreme.”

   Apreciază

   • el said, on octombrie 16, 2016 at 5:04 pm

    cosmin

    ” Adica de abia dupa Sinodul Sf.Martin dimpreuna cu episcopii sai din Roma, arhiereii monoteliti au pierdut harul !!! Este foarte clar si simplu, numai sa nu intelegeti cuvintele Sfantului in duh sectar. Cititi acestea de zeci de ori , doar-doar va fugi de la voi, duhul rau care va invata sa plecati din Biserica inainte de vreme.”____ indelungata vecinatate cu DIAVOLUL INSELARII/ EREZIEI ORBESTE ! … furajarea de la eretici/pomenitorii de eretici asemenea „exemplate” „sfintite” ca teodot produce.
    de asta boleste si saracul teodot !
    pe astia nici Sfintii, nici Dogma , nici Hristos din Cer NU ii mai vinedca : CA NU VOR !

    el inusi ORB fiind alearga ca nebunul catre groapa IADULUI si taraste dupa el si alte GLOATE de ORBI!

    adica Sf Maxim Marturisitorul se contrazicea pe sine si era DEBIL ca NUMEA OTRAVA „impartasania” ERETICILOR si NU PRMEA NICIO COMUNINUE cu ei si…. INAINTE de SInod !––- teodot dixit ! no comment!

    Apreciat de 1 persoană

   • cosminmatiu said, on octombrie 16, 2016 at 5:31 pm

    I-am trimis ca raspuns canonul de la 861 si i-am scris si de anatema ROBOR data ecumenismului. Din partea mea sa faca ce vrea si ce crede. AM observat ca toti care il considera pe Boca sfant au problema asta mare cu ecumenismul si daca Boca va fi canonizat atunci il si fac dogma

    Apreciază

   • ultimate2050 said, on octombrie 16, 2016 at 6:49 pm

    cosminmatiu Am doua intrebari pentru tine:- Prima intrebare. Daca eu de maine marturisesc o erezie pierd harul sau nu ? A doua intrbare:- Daca nu are loc un alt sinod panortodox care sa condamne ereziile hotarate in Creta cei care au semnat nu isi pierd harul ? – ascultam de ei ?–ii mai pomenim la rugaciune ? … Iarta-ma frate pentru indrazneala de a iti pune aceste intrebari. Doamne ajuta !

    Apreciază

   • sorin said, on octombrie 17, 2016 at 12:15 am

    Parinte Teodot, unde spune Sf Maxim in citatul dat ca este gresit a nu mai merge la biserica cand slujitorii propovaduiesc erezia ? eu vad ca zice exact invers. Patriarhul care era ortodox, dar invata erezia nu mai avea continuitate apostolica. Deci?? Ce clar se vede la voi cat de inselati sunteti incat nu aduceti nici un argument clar si incercati sa infloriti. Mai cunosc pretenasi de ai dumitale care exact asa gandesc. Daca vad ca nu au argumente incep sa arunce cu noroi , sa te faca de ras sa mimeze niste argumente si tot asa. Chiar nu vedeti cat de rataciti sunteti?

    Apreciază

   • cosminmatiu said, on octombrie 17, 2016 at 8:33 am

    @ ultimate2050

    – daca marturisesti o erezie pierzi harul
    – cei care au semnat sunt despartiti de Hristos si noi daca vrem sa pazim poruncile nu mai mergem la ei si
    ascultam de ei, daca exista sau nu har la liturghiile savarsite de ei, numai Dumnezeu stie pentru ca El trimite
    harul. Ce este sigur este ca noi trebuie sa ne separam de ei. De rugat la tine acasa te poti ruga pentru
    oricine

    Apreciază

   • Aurora said, on octombrie 17, 2016 at 6:46 pm

    Vai de capul lui ! E orbit !

    Apreciază

 8. el said, on octombrie 16, 2016 at 4:42 pm

  si CINE sunt episcopii ortodocsi si CINE sunt episcopii ERETICI?

  ca si ( MAI ALES) episcopii ERETICI se pretind „ortodocsi” /”drepti”… 🙂 si dau mai abitir ca danutz „carja grea” ( in capul Avvei Adrian Fageteanu! 🙂 ) in stranga si in dreapta cu „anatema”/ „catreisirea”/ „afurisirea”/ pedepsirea celor care NU ii urmeaza in EREZA lor 🙂

  Apreciază

  • cosminmatiu said, on octombrie 16, 2016 at 5:26 pm

   Avem canonul:

   „1. Al 15-lea Canon al Sinodului I-II al lui Fotie cel Mare, Patriarhul Constantinopolului (861 d.Hr.), stabilește cu exactitate că: ”Cele ce sunt rânduite pentru preoți, episcopi și mitropoliți, cu mult mai vârtos se potrivesc pentru patriarhi. Drept aceea, dacă vreun preot sau episcop sau mitropolit ar îndrăzni să se depărteze de comuniunea cu propriul său patriarh și nu ar pomeni numele acestuia, precum este hotărât și rânduit în dumnezeiasca slujbă tainică, ci mai înainte de înfățișarea înaintea sinodului și de osândirea definitivă a acestuia, ar face schismă, Sfântul Sinod a hotărât ca acela să fie cu totul străin de toată preoția, dacă numai se va vădi că a făcut această nelegiuire. Și acestea s-au hotărât și s-au pecetluit pentru cei ce sub pretextul oarecăror vinovății se depărtează de întâii lor stătători și fac schismă și rup unitatea Bisericii. Căci cei ce se despart pe sine de comuniunea cea cu întâiul stătător al lor pentru oarecare eres osândit de sfintele sinoade sau de Părinți, firește, adică, de comuniunea cu acela care propovăduiește eresul în public și cu capul descoperit îl învață în Biserică, unii ca aceștia nu numai că nu se vor supune certării canonicești, desfăcându-se pe sineși de comuniunea cu cel ce se numește episcop chiar înainte de cercetarea sinodală, ci se vor învrednici și de cinstea cuvenită celor ortodocși. Căci ei nu au osândit pe episcopi, ci pe pseudo-episcopi și pe pseudo-învățători, și nu au rupt prin schismă unitatea Bisericii, ci s-au silit să izbăvească Biserica de schisme și dezbinări”.

   Avem anatema data ecumenismului de biserica Rusa din afara granitelor (adevarata biserica pentru ca cea oficiala era serghianista) si unii inca mai vor, mai asteapta un sinod. Si daca va avea loc vor zice ca nu este democratic ca nu are cum cativa episcopi sa condamne sute de episcopi, majoritatea are intotdeauna dreptate.etc.

   La celelalte sindode daca un episcop nu semna nu era valabil sinodul acum semneaza patriarhul in loc la zeci de episcopi.

   Eu cred ca au ajuns intunecati la minte precum faraon cand a scos Moise poporul evreu din robie.

   Pe langa toate acestea lovesc in noi, cei care nu mai mergem la bisericile unde sunt pomeniti ierarhi eretici.

   Apreciază

  • Ioana said, on octombrie 16, 2016 at 5:44 pm

   organizatorii de la ASTRADROM l-au dat ca exemplu, ca singur episcop neeretic din Romania pe Prea Sfintitul Iustinian Chira. Asta dupa ce plecasera athonitii. Dar si ei au zis ca trebuie sa ii urmam pe acei preoti care au intrerupt pomenirea. Cum am mai spus, dupa turneul din tara au ajuns pana la urma la aceasta concluzie… Dar mie tot mi se pare ca ceva scartaie la mijloc, (uite harul nu e harul). in fine…

   Apreciat de 2 persoane

   • cosminmatiu said, on octombrie 17, 2016 at 8:34 am

    Da, nici pentru mine nu a fost clar si ca dovada se vede in reactiile monahului Teodot

    Apreciază

   • Mirela said, on octombrie 17, 2016 at 11:26 pm

    Iustin al Maramureşului a răspuns la srisoarea deschisă care i-a fost adresată prin lăudarea sindului cretan drept ortodox. Deci, ce episcop neeretic?

    Apreciază

   • Ioana said, on octombrie 18, 2016 at 1:34 pm

    eu nu mai am incredere in nici un episcop roman. cei care s-au trezit stiu deja ce au de facut si ii urmeaza pe foarte putinii preotii vrednici ce au intrerupt pomenirea episcopului si mentin LINIA CURATA A ORTODOXIEI, fara alte rataciri gen Boca, Dorobantu etc. care slabanogesc Credinta si nu au ce cauta in sanul Ortodoxiei. Ortodoxia se raporteaza la Adevar iar spre Hristos sa ne indreptam toata vointa noastra, fie vreme de pace fie de prigoana; uitatul in stanga si in dreapta, justificarile si TACEREA in privinta EREZIILOR nu isi au rostul…

    La P.S. Iustinian Chira a fost o maica schimonahie zilele acestea si i-a spus ca nu este de acord cu sinodul din Creta. Maica si ate cateva femei ce l-au vizitat au fost lasate cu greu sa intre sa il vada pe episcop, rugandu-i pe gardieni sa le lase sa intre doar pentru o binecuvantare. Li s-au cerut toate datele. Maica a reusit sa ii puna cateva intrebari PS Iustinian Chira, iar acesta a raspuns ca nu este de acord cu ecumenismul si cu tradarea din Creta. Jandarmii au gonit-o imediat pe maica si cam atat…

    Maica a venit si la conferinta de la Bucuresti si a povestit lucrurile acestea…

    cat despre ce e pe facebook nu stiu ce sa zic…

    IAR cu privire LA JUSTIFICARILE ca ar mai fi niscaiva „har” la acesti eretici, pot sa spun ca este O MARE, MARE AMAGIRE.

    ERETICII ACESTIA NU NUMAI CA SUNT ERETICI DAR SUNT SI SATANISTI DE-A DREPTUL, INCHINATORI AI DIAVOLULUI. Nu mai are rost sa ne ascundem dupa pres si sa ne facem ca nu vedem ce au semnat, ce vor de fapt, si pe CINE vor sa INSCAUNEZE !

    NU MAI POATE FI VORBA DE NICI UN „HAR” IN CAZUL LOR !!

    Faptul ca sunt eretici e de ajuns sa intelegem cu Duhul Sfant, Duhul Adevarului nu mai are cum sa fie cu ACESTI MINCINOSI !!

    dar pentru cei ce nu pricep, ganditi-va la ACESTI CRETANI inchinatorii DIAVOLULUI si inainte-mergatorii ANTIHRISTULUI: sunt cei ce asculta de AMAGITORUL acestei lumi…

    _____

    Pentru cei care zic ca sinodul din Creta a fost bun sau e ceva ce nu trebuie luat in considerare: prin ce au semnat ierarhii arata ca sunt de acord ca papismul e „biserica”, recunosc „botezul lor” si se unesc cu crezul lor. Adica ecumenistii il blasfemiaza pe Hristos si i se inchina lui Lucifer, dupa cum reiese din sinodul din Creta + declaratiile Papei Francisc…

    ______

    Treziti-va, pana nu va pierdeti iremediabil sufletele !

    Apreciază

   • Mirela said, on octombrie 18, 2016 at 5:50 pm

    Ţinând cont de ceea ce zice Ioana, că se interpuseseră jandarmii pe traseul către Iustin Chira şi că el le-a spus acelor maici că e împotriva sinodului, oare e posibil ca textul de pe facebook în care laudă sinodul să nu-i aparţină, iar el nici să nu ştie de existenţa lui? E posibil ca alţii să controleze accesul la el? Are manifestări publice?

    Apreciază

   • Ioana said, on octombrie 18, 2016 at 11:53 pm

    „exista si episcopi buni si pe aceea trebuie sa ii sprijinim” poate ar trebui sa se duca un grup mai mare la PS Iustin Chira si sa vada care e situatia… La fel cum a propus maxim pentru PS Galaction

    si noi suntem devina daca nu ii intarim pe episcopii sau preotii cu gand anti-ecumenist, dar care sunt batrani, bolnavi, timorati, saraci, cu familie mare si lipsiti de orice vorba incurajatoare si de orice mila…

    „imbarbatati pe cei slabi la suflet…”

    Apreciază

   • Mirela said, on octombrie 19, 2016 at 12:31 am

    Nu ştiu care este situaţia cu episcopii, dar în ceea ce-i priveşte pe preoţi, eu nu am întâlnit decât exemple care nu mărturisesc adevărul nu de greu ce o duc, ci de prea mult bine, obişnuiţi fiind cu confortul material şi cu supunerea /tăcerea aducătoare de „linişte”.
    În privinţa epicopilor, ştiu că unul avea în trecut un secretar rău-famat, de care nimeni (episcop, cler, mireni) nu reuşea să scape. Şi din Istoria Bisericii ştim că în Transilvania episcopul era obligat să suporte un superintendent calvin cu rol de controlor şi ceva similar s-a petrecut şi în Principate pe la mijlocul sec- al XIX-lea, deci o practică există.
    Despre Iustinian al Maramureşului mă gândeam să nu aibă vreun regim impus de alţii, ceva în genul patriarhului Irineu al Ierusalimului sau cum scriau unii că accesul la ex-regele Mihai e controlat de Radu Duda.

    Apreciază

 9. marinela said, on octombrie 16, 2016 at 4:57 pm

  Asa e Aurora,nu mergi si gata,ce mai tura-vura!Noi nu mai mergem de vreo doua luni si ceva la liturghie si ne e f greu,dar suportam cu stoicism asta.Asteptam acum sa vina un preot din Ro.neecumenist ,care sa ne faca toate cele necesare si sa mai rezistam pt o bucata de timp asa ,pina vom veni din nou in Ro.sa ne mai intarim cu binecuvintare binecuvintata de la un preot adevarat ,nu popa.Doamne ajuta si pocainta spre mintuire!

  Apreciat de 3 persoane

 10. Alexandru said, on octombrie 16, 2016 at 5:42 pm

  Doamne, ajuta!

  Iertare de deranj, nu are legatura cu subiectul dar, daca ma poate ajuta cineva cu o informatie: Parintele Spiridon de la Manastirea Petru Voda, cel care a fost plecat in Siberia, mai poate fi gasit la aceasta Manastire Petru Voda? Sau aveti si puteti sa imi lasati un nr. de telefon de la manastire, va rog?

  Apreciază

 11. Ioana said, on octombrie 16, 2016 at 5:52 pm

  Incepand cu minutul 1:17:30: „Ne aflam intr-o situatie dificila. S-a facut iconomie cu aceasta erezie a ecumenismului 113 ani. Din 1903. Si inca ni se spune sa facem rabdare si sa aplicam iconomia in continuare. La sfarsit vom avea potir comun cu papistasii si inca ne vor spune sa facem si mai departe iconomie. Nu mai putem face iconomie mai mult de atat (se refera la documentele din Creta nu la potirul comun). Sfintii Parinti, intr-un singur punct i-au vadit ca erau eretici si au intrerupt cu ei comuniunea. Astazi Patriarhul Bartolomeu i-a intrecut pe toti ereticii. Si pe cei care (…). Socotesc Coranul la fel de sfant ca Sfanta Evanghelie si ca si acestia se pot mantui. Socotesc binecuvantata sinagoga evreilor, si ca si ei acelasi drum ca si noi. Socotesc ca toate religiile mantuiesc si il blasfemiaza pe Mantuitorul. (…) Nu mai putem aplica iconomia.

  Minutul 1:21:00 „Asteptam ca si dumneavoastra aici sa se ia o pozitie de catre Sfanta Chinotita, pentru ca suntem in ascultare de Sfanta Chinotita si de data aceasta aplicam noi parintii din Prodromu iconomia cu chinotita Sfantului Munte. Sa vedem pana cand… Asa cum ai dumneavoastra sunt presati sa aiba o pozitie, si chinotita trebuie sa iasa cu o pozitie, alba sau neagra (…) S-ar putea sa rupem comuniunea. Dar nu pot sa va spun oficial in numele intregii sinaxe a schitului Prodromu.

  Minutul 1:38:00 Astazi trebuie sa ne luptam continuu pentru credinta noastra. Si acesta nu este un lucru rau. Vom face acest lucru pentru Hristos. Ia daca cineva va lupta se va transforma in marturisitor.”

  Apreciază

 12. SAVONAROLA said, on octombrie 16, 2016 at 5:53 pm

  Frate Vasile, îmi poți recomanda o biserică în Bucuresti, care in momentul de față nu îi pomenește pe eretici la Sfânta Liturghie?

  Apreciază

 13. sv said, on octombrie 16, 2016 at 5:56 pm

  In popor este o vorba:” sa faci se SPUNE popa si NU CE FACE popa”.Din cite inteleg eu in curind nici NU VOM PUTEA FACE CE SPUNE POPA deoarece ne vor spune sa acceptam ereticii si sa ne rugam impreuna cu ei sau sa mergem la dunarile lor si sa primim „binecuvantarile” ratacitilor.Asa este?

  ps:un off topic interesant:

  http://adevarul.ro/life-style/stil-de-viata/5-profetii-teribile-nostradamus-despre-viitor-vor-ridica-mortii-morminte-8_5802094b5ab6550cb8955e6e/index.html

  Poate ca de aceea sunt atitea filme cu zombi.Ne pregatesc „aia” ceva..

  Apreciază

  • maxim said, on octombrie 16, 2016 at 9:44 pm

   Vorba din popor ”sa faci ce zice popa nu ce face popa” e vorba din Scriptura:

   ” Pe scaunul lui Moise si al lui Aaron au sezut carturarii si fariseii, arhiereii si preotii; tot ce va invata ei sa faceti, sa faceti, ca ei legea lui Dumnezeu invata, dar dupa faptele lor sa nu faceti, ca ei zic si nu fac ” (Matei 23, 2-3).
   ” Ei trebuie să înveţe pe poporul Meu a deosebi ce este sfânt de ce nu este sfânt şi să le lămurească ce este curat şi ce este necurat.” (Iezechiel 44, 23)

   DA, PRIN PROPOVADUIREA CE A VENIT ACUM, NU MAI PUTEM SA FACEM NICI CE ZICE POPA…

   Apreciat de 1 persoană

 14. Ioana said, on octombrie 16, 2016 at 6:19 pm

  Minutul 1:05:00

  si acum ii rog mult pe fratii bine cunoscatori ai dogmaticii sa isi spuna parerea….

  Spun asa: „Desi exista inca Tainele la cei care au devenit eretici, de ce sa nu mergem la ei? Daca mergem la ei inseamna ca mergem in cunostinta de cauza si impartasim erezia acestuia.

  (…)

  Tainele Bisericii nu se infecteaza. Noi ne infectam prin invatatura lui eretica.”

  bine dar asa si Daniel era eretic demult, DAR SINODUL DIN CRETA schimba datele problemei si nu cred ca mai nputem afirma ca aceswti cretani mai au har.

  Va rog foarte mult sa analizati foarte bine Afirmatiile dintre minutul 1:05:00 si 1:10:00.

  Apreciază

  • Ioana said, on octombrie 16, 2016 at 8:26 pm

   Duhul Sfant, Duhul Adevarului pleaca de la eretici (mincinosi si hulitori de Dumnezeu) si Sfintele Taine nu mai lucreaza la ei!

   Din comentariul fratelui el adresat parintelui Ciprian Staicu (cu ocazia conferintelor monahilor athoniti):

   (…)

   ” ok, au facut bine cu conferintele lor, dar RAUL AFIRMAT ca „ar mai fi taine/har ” la POMENITORII ERETICILOR VA DARAMA TOATA „Marturisirea” lor.” „[…]
   ________________

   „Ereticul este ERETIC din momentul aderarii lui la erezie, iconomia pt el e ca Dumnezeu INCA IL ASTEAPTA/ IL AJUTA/ ii da prilejuri sa se lepede de erezia lui, iar NU ca ERETICUL ar mai avea „har” pana NU se leapada de erezia lui.

   Duhul Sfant PLEACA de unde este MINCIUNA EREZIEI si dintru inceput se departaeaza de omul pacatos, cu atat mai mult de ERETIC ! Dar lucreaza DIN AFARA lui dandu-i aceluia prilejuri de indreptare si il rabda indelung sa se LEPEDE de erezia lui.
   De va asculta ereticul ADEVARUL il primeste INAPOI IN BISERICA prin MIRUNGERE, iar NU il lasa asa SLABANOGIT de CADEREA lui din har, ca nu cumva sa se intoarca inapoi la erezie ca porcul la varsatura sa.
   Iar de NU VA ASCULTA si ramane in erezia lui , LISPIT DE HAR asa cum se afla, VA CRAPA ca un ERETIC CE ESTE deja PARASIT de Duhul Sfant cum se afla si REFUZAND AJUTORUL Duhului Sfant care l-a chemat DINAFARA lui.
   La fel a fost si la CADREA lui Adam cand firea omeneascas-alipsit de harul ei dinaintea Caderii si a petrecut in acea DARAPANARE pana cand a venit Dumnezeu la ea SA O VINDECE prin Hristos la Botez, iar TOTI cei DINAINTEA Lui Hristos , nebotezati/NEVINDECATI de CADEREA lor mergeau LA IAD indiferent de „virtutile” lor.
   Asa e si cu ERETCII, ei sunt/petrec PARASITI DE HAR si TREBUIE sa se vindece de CADEREA lor prin LEPADAREA de EREZIA in care petrec LIPSITI de HARUL de care singuri s-au LEPADAT ca sa se lipseasca de EREZIE/MINCIUNA.

   ERETICII ecumenisti sunt ERETICI si NU Sinodul ii va declara pe ei eretici, ci EREZIA LOR in care petrec de pe acum inca, ca NU sunt bieti NESTIUTORI ca sa aibe scuza/iertarea nestiintei.

   aveti o opinie „magica” despre EREZIE si ANATEMATIZAREA ei.

   NU Anatema ereziei face EREZIA EREZIE, ci doar o DECLARA ca FARADELEGE inaintea lumii, spre luarea aminte a celor INCA nestuitori ca sa se fereasca sa nu cada si ei in ea si spre indreprarea celor deja cazuti in ea.
   Asta nu inseamna ca pana la anatema erezia aceea ar fi lucru „curat”/”admisibil” si ca ERETICUL ar mai avea „har”´.

   Duhul Sfat NU PETRECE IMPREUNA cu EREZIA INCA dintru inceputul ei, caci erezia este gand DIAVOLESC si NEASCULTARE de Dumnezeu si CUM poate Dumnezeu sa petreaca in cele CONTRARII Lui?
   Dumnezeu NU se contrazice pe Sine niciodata/nici o clipa !”
   (……)

   P.S. Imi cer iertare tuturor pentru nerabdare mea, pentru repetitii, greseli gramaticale, dezacorduri, sacaiala, pentru insistenta mea de cap patrat. Pentru lipsa de atentie la cele comentate, pentru faptul ca INSIST SI TERORIZEZ CU INTREBARI SI EXPLICATII EXPRIMATE ANAPODA SI FARA LOGICA A LIMBII ROMANE Frate el iarta-ma daca te-am agasat cu comentariile. Si multumesc!

   P.S. 2: frate el, te-am intrecut la capitolul greseli. Eu am si greseli de ortografie si de gramatica si de logica a frazei si totul este incoerent. Ma voi stradui sa nu aduc prejudicii negative blogului. Am exagerat cam mult cu scuzele, dar prea ma grabesc cu comentariile si nu respect cititorii.

   Doamne ajuta!

   Apreciat de 1 persoană

   • el said, on octombrie 16, 2016 at 10:38 pm

    Ioana

    nu m-ai intrecut, sunt CAMPIONUL ABSLOUT al greselilor de ortografie aici la saccsiv pe net ! NU vei reusi nici daca te straduiesti cativa ani buni de acum incolo ( si eu ma corectez de azi/ sau NU mai scriu) … 🙂

    minunat micul vietuitor de sub scara… INFINIT mai CURAT si BUN decat toti viclenii astia cu chip de om care „dau dezlegare”/”justificari” la EREZIE dupa mintea lor ! multumesc si multumesc Lui Dumnezeu pentru TOATE lucrurile Lui!

    Apreciat de 1 persoană

  • saccsiv said, on octombrie 16, 2016 at 9:17 pm

   Ioana

   Din cele ce scrii tu, poate ca ar fi cam asa:
   – Tu, care stii ce-au facut in Creta, daca te duci, nu-i bine.
   – O babuta insa, care nu are internet si nici prietenele ei nu au, iar copiii sai sunt superindopati de doctrina new age? Deci o babuta care habar nu are de cele ce discutam noi pe aici, dar se duce cu inima curata la bisericuta din catunul ei unde preotul pomeneste Ierarh eretic fara insa a face pe activistul pro ecumenism? Ce va fi cu ea? Poate bat campii, dar consider ca pentru ea va fi o oarecare iconomie.

   Dar mai bine voi asculta la minutele de care zici, caci poate ei zic altceva.

   Apreciat de 1 persoană

   • maxim said, on octombrie 16, 2016 at 9:48 pm

    Frate Vasile, nu este asa cu iconomia babutei… Tu esti preot. Eu vin la tine sa ma impartasesc, tu nu crezi in Impartasanie si-mi pui niste paine goala dintr-o prescura si niste vin dintr-o sticla in Potir, si vii intre Sfintele Usi si ma ‘impartasesti’. Eu sunt credincios, sunt sincer, nu stiu ce ai facut tu acolo. Eu ma impartasesc real cu Impartasanie, dintr-o iconomie si mila dumnezeiasca?! Nu!

    Apreciază

   • saccsiv said, on octombrie 16, 2016 at 10:24 pm

    maxim

    Dar cum e cu babuta? Ca ceva tot o fi. Eretica n-o vad.

    Apreciat de 2 persoane

   • ban said, on octombrie 16, 2016 at 11:37 pm

    Pai inainte ”babutele” stiau canoanele, se luau de coarne cu ereticii, marturiseau.
    Acu’ ”babutelor” le place sa fie corconite, mai sant de acord cu concubinajul nepotului de la oras, ca deh, asa e vremea, mai se uita la ”mireasa pt. fiul me”, mai una-alta. Nu cumva au ”iconomie” si pt. telenovele?

    Apreciat de 2 persoane

   • saccsiv said, on octombrie 17, 2016 at 12:27 am

    ban

    Stii bine ca nu la astfel de babute ma refeream …

    Apreciat de 1 persoană

   • mircea.v said, on octombrie 17, 2016 at 12:41 am

    47. Iar sluga aceea care a ştiut voia stăpânului şi nu s-a pregătit, nici n-a făcut după voia lui, va fi bătută mult.
    48. Şi cea care n-a ştiut, dar a făcut lucruri vrednice de bătaie, va fi bătută puţin. Şi oricui i s-a dat mult, mult i se va cere, şi cui i s-a încredinţat mult, mai mult i se va cere.

    Apreciat de 1 persoană

   • gheorghi said, on octombrie 17, 2016 at 4:27 am

    Batrana (dar si multi altii) nu voieste, nici nu are stiinta de pacatele ierarhului.
    Nu vad cum ar pacatui!
    Cand va auzi ca Papa e frate nostru, ca si mahomedanul sau yoghinul se mantuieste… ca si la ereretici te poti impartasi..
    Atunci sa vezi cum intelege caderea popii fara sa fi auzit ea de Sinod, de „teoria ramurilor”… si-l va ocara si chiar va cere impreuna cu altii sa plece din Biserica, ii vor bloca accesul…
    ––––––––
    Datorita raspandirii informatiilor, multi am auzit de adunarea din Creta, unii ne-am interesat mai mult…
    Am avut „cu ce” si am stiut si de unde sa colectam informatii.
    Cei care delasatori ori nu dau atentie celor aflate, cred ca merg pentru constiinta si nu inteleg cum este afectat sufletul.
    Ceilalti insa nu cred ca pacatuiesc – nu le-a vorbit Ingerul pazitor, nici Duhul Sfant nu li S-a aratat ca sa-i lumineze mistic.
    ======================
    Pana la urma, sa ne spuna „cretanii”:
    DE CE SA RAMANEM ORTODOCSI?
    CARE ESTE „SMECHERIA” PENTRU CARE SA MAI DAM BANI SI SA NE PIERDEM TIMPUL LA „EI”????
    Nu-i nici o „chestie”, dupa ei – luam si noi niste „iarba”, ne tavalim in orgii si perversiuni sexuale…
    Ca tot acolo ajungem, dupa cum reiese din documentele semnate in Creta daca esti atent unde „duc” principiile enuntate.
    SA NU FIE!

    Apreciază

   • Mirela said, on octombrie 18, 2016 at 12:08 am

    Din experienţa proprie cu „băbuţe”:

    Am o doamnă bătrână, peste 70, evlavioasă, cu viaţă grea, fără multe studii, care mi-e foarte dragă. I-am tot trimis fiului ei şi altora materiale antisinod, canoane, Sfinţi Părinţi, despre prigoana antiecumeniştilor etc. Fiul se crede evlavios, merge săptămânal la mănăstire cu nevasta şi prieteni, e „casnic” pe acolo, încât soţia lui şi-a serbat ziua de naştere la schit, ducându-le monahilor tort şi şampanie. Asceză grea, viaţă îngerească!
    După o tură de primit materiale de la mine, fiul doamnei mi-a răspuns cu criticarea credincioşilor de la Piatra Neamţ (ignoranţi, agresivi, necivilizaţi) şi cu lăudarea popei Vlaicu, l-a compătimit pe bietul Teofan că a fost agresat de ţigani cocălari şi mi-a zis că el nu simte în cei antisinod duh de pace şi să păstrăm pacea, că va face Dumnezeu lumină. De fapt, îmi reproducea lecţiile primite la mănăstire. E om bun, dar lesne înşelat.
    Mă aşteptam să îi spună ceva despre sinod/ delimitare de eretici şi mamei, căci stau în aceeaşi casă. Nu i-a zis nimic.
    Azi mi-am făcut curaj şi i-am zis eu. M-am temut că nu o să poată să creadă, că nu o să înţeleagă, că nu ştie dogme şi canoane şi îi va fi greu/imposibil să priceapă, că o să creadă că am luat-o razna. Totuşi, i-am zis.
    Într-un sfert de oră a priceput TOT: că în Creta s-au semnat erezii, care acum ni se bagă pe gât drept ortodoxie, că pomenirea unui episcop eretic înseamnă comuniune cu erezia lui, că toţi episcopii sunt eretici, despre cununiile mixte şi rugăciunile comune, că şi catolicii sunt eretici şi ce au făcut în Cruciada a IV-a sau în 1274, a adăugat ea că şi în Ardeal, a pomenit de Arsenie Boca, i-am zis că e înşelat, a făcut repede legătura că e folosit pentru promovarea ecumenismului, s-a speriat când i-am zis că practica hipnoza şi meditaţii orientale, a crezut în ideea că e înşelat, cu toate că mi-a zis că o rudă de-a ei a fost la Prislop şi s-a vindecat de surzenia la o ureche, i-am zis că şi dracii fac false minuni şi a aprobat.
    Pe scurt, a înţeles foarte uşor, fără nici un efort din partea mea. I-am mai zis cum sunt prigoniţi mărturisitorii, cum Pr. Antim e în munţi şi cum a apărat Sihăstria de profanarea ereticilor, i-am zis că trăim vremurile apocaliptice, i-am zis de carduri, a răspuns că are de sănătate, că altfel nu o primeşte la medic, i-am explicat că mulţi mari duhovnici au zis să nu le luăm şi că sunt varianta care pregăteşte pecetea, că poate cere adeverinţă pt trei luni.
    Nu mi-a venit să cred cât de uşor a priceput totul!
    Mă uit cât de greu/deloc înţeleg unii comentatori lucruri simple, cum o întorc şi caută excepţii şi justificări, şi cât de repede a înţeles ea. Şi ajung la concluzia fratelui el: diferenţa o face inima lipsită sau nu de viclenie.
    Ea, femeie simplă, A PRICEPUT ceea ce mulţi nu vor să priceapă.

    Apreciat de 2 persoane

   • octoviv said, on octombrie 18, 2016 at 5:35 am

    Despre „băbuțe”:

    Părintele Adrian Făgețeanu, Viața mea. Mărturia mea. Interviuri de Andrei Dârlău. Volum coordonat de Ciprian Voicilă, Editura Areopag, Editura Meditații, București, 2011, p. 112:

    […]
    Despre intuiția țărănească

    [Părintele Adrian Făgețeanu:] Eu aud aici știri, deși n-am radio, nici televizor, aud ce-mi spun oamenii. Într-o zi a venit un țăran, zice: „Părinte, văd că n-aveți curent electric aici, n-aveți televizor. Deși sunt țăran, vă spun eu care-i realitatea: să știți că ați scăpat de dracul”. Ţăranii au mai bună intuiție decât aparatele de radio, nu?

    [Andrei Dârlău:] Au rețelele mai ascuțite.

    [Părintele Adrian Făgețeanu:] Nu! Au intuiția lor.
    […]

    Sfântul Teofan Zăvorâtul, Tâlcuiri din Sfânta Scriptură pentru fiecare zi din an, Editura Sophia, București, 2006, pp. 104-105:
    https://scribd.com/document/327883456/Sfantul-Parinte-Ierarh-Teofan-Zavoratul-Talcuiri-din-Sfanta-Scriptura-pentru-fiecare-zi-din-an-scan
    […]
    Duminica a treia după Cincizecime

    [Rom. 5,1-10; Mt. 6, 22-33]. „De va fi ochiul tău curat, tot trupul tău va fi luminat; iar de va fi ochiul tău rău, tot trupul tău va fi întunecat.” „Ochi” este numită aici mintea, iar trup întreaga alcătuire a sufletului. Astfel, dacă mintea e simplă, în suflet e lumină; dacă mintea este vicleană, în suflet va fi întuneric. Dar ce este mintea simplă și ce este mintea vicleană ? Mintea simplă este aceea care primește tot ce este scris în cuvântul lui Dumnezeu cu credința nestrămutată că totul este așa cum se spune acolo: în ea nu este loc pentru nici un fel de vicleșug sau îndoială. Mintea vicleană este aceea care se apropie de cuvântul lui Dumnezeu cu viclenie, cercetând și iscodind cu gând fățarnic. Ea nu poate să creadă de-a dreptul, ci supune cuvântul lui Dumnezeu filozofărilor sale, apropiindu-se de el nu ca un ucenic, ci ca un judecător și critic, verificându-l; iar apoi fie că îl ia în râs, fie că spune cu superioritate: „da, nu e rău”. Acest fel de minte nu are niciodată o atitudine fermă, fiindcă ea nu crede – lucru limpede – în cuvântul lui Dumnezeu, iar filozofările sale simt totdeauna lipsite de statornicie: azi așa, mâine altfel. Ca atare, în ea nu-s decât îndoieli, nedumeriri, întrebări rămase fără răspuns; nimic nu e la locul său acolo și e silită să umble în întuneric, pe pipăite. Mintea simplă, în schimb, vede totul limpede: pentru ea fiecare lucru are un caracter definit de cuvântul lui Dumnezeu; de aceea, totul este în ea la locul său și ea știe întocmai cum să se poarte în orice împrejurare – umblă, care va să zică, pe drumuri netede, luminate, cu deplina încredințare că acestea duc la ținta cea bună.
    […]

    Sfântul Mărturisitor Gavriil Georgianul, cel nebun întru Hristos. Viața. Mărturii. Învățături. Minuni, Editura Iona, București, 2015, p. 158:
    […]
    Adevărata credință își află locul în inima omului, nu în mintea sa. Antihrist va fi dat pe față de către credincioșii care își vor avea credința în inimă, iar cei cu credința lor în minte vor urma lui.
    […]

    Cuvinte și întâmplări minunate din viața Sfântului Gavriil Georgianul cel nebun întru Hristos:
    http://corortodox.blogspot.ro/2016/03/cuvinte-si-intamplari-minunate-din.html
    […]
    Credința adevărată își află locul în inima omului, şi nu în minte (rațiune). Antihristul va fi demascat de credincioșii care au credința în inimă, în timp ce, cei care au credința lor în minte îl vor urma.
    […]

    Sfârșit și lui Dumnezeu, în Preasfânta Treime închinat: Tatălui Atotțiitorul și Fiului, Domnului Iisus Hristos Mântuitorul și Sfântului Duh Mângâietorul, slavă pentru tot și pentru toate!

    Iertați-mă și Domnul Dumnezeul și Mântuitorul nostru Iisus Hristos, Fiul lui Dumnezeu, pentru rugăciunile Preacuratei Maicii Sale Preasfintei Născătoarei de Dumnezeu și Pururea Fecioarei Maria, ale Sfântului Părinte Ierarh Teofan Zăvorâtul, ale Sfântului Mărturisitor Gavriil Georgianul cel nebun întru Hristos și ale tuturor Sfinților Săi din Biserica Biruitoare, cu Sfântă Crucea Sa, să ne învețe, să ne înțelepțească, să ne lumineze, să ne întărească ca să nu-L părăsim pe El și Sfânta Sa Biserică, să ne ierte pentru tot cât Îl supărăm, să ne apere, să ne păzească, să ne acopere cu acoperământul aripilor Sale, să ne miluiască și să ne mântuiască.

    Apreciat de 1 persoană

 15. MihaelaIS said, on octombrie 16, 2016 at 6:40 pm

  Din ce am citit pe aici, sunt persoane care nu mai merg la biserica, la Sf Liturghie, pentru ca preotul il pomeneste pe ierarhul locului, care este ecumenist. Ba mai mult, sunt unii care fac randuiala acasa, singuri. E bine sa facem asa ? Eu personal nici canonul nu reusesc sa il fac cateodata, daramite sa fac slujba in locul preotului.
  Mai mult decat atat… am nevoie sa ma spovedesc, sa ma dezlege preotul de pacate. Poate sa ma impartasesc. Si atunci ce fac ?

  Va rog sa-mi explicati si mie fraza asta, ca eu nu inteleg:
  ” Ce se intampla daca cineva care merge la un preot care pomeneste ierarhul eretic (nemarturisitor) ? Si au raspuns ca va ajunge in iad pentru erezie.”
  Deci eu am toate sansele sa ajung in iad, pentru ca in biserica la care merg preotul il pomeneste pe mitropolitul care a fost si a semnat ? Desi preotul nu este intru totul de acord cu sinodul si nici eu nu sunt.
  A nu fi ecumenist e principala conditie de baza pentru mantuire ? Sau mai sunt si altele ? Ca degeaba sunt eu anti-sinod, anti-erezii, anti-cip, daca sunt plin de pacate si stau acasa cu ele si ma rog de capul meu.

  Apreciază

  • saccsiv said, on octombrie 16, 2016 at 9:37 pm

   MihaelaIS

   Slujba in locul preotului? Cine a zis?

   Apreciază

   • MihaelaIS said, on octombrie 16, 2016 at 9:46 pm

    Tocmai am vorbit cu cineva de pe acest blog, care imi spunea ca nu merge la Sf Liturghie si se roaga acasa. Poate rugaciunea de acasa, de unul singur, sa inlocuiasca slujba de la biserica ?

    Apreciază

   • saccsiv said, on octombrie 16, 2016 at 10:20 pm

    MihaelaIS

    Dar la un preot ne ecumenist de ce nu te duci?

    Apreciază

   • MihaelaIS said, on octombrie 16, 2016 at 10:47 pm

    Momentan nu am gasit un preot sa nu pomeneasca ierarhul.
    Ce fac pana gasesc un astfel de preot ? Nu mai merg la biserica ? Nu ma mai spovedesc ? Daca ma impartasesc intr-o biserica unde e pomenit mitropolitul semnatar, e grav ?
    Eu am o intrebare: daca maine cad intr-un pacat grav (ex. desfranare), ce sa fac ? Sa astept inca 2-3 sapt / luni, pana gasesc un preot ne-ecumenist ? Sa stau cu teama ca poate maine mor si ma duc direct in iad ? Sau sa ma spovedesc la preotul pe care il gasesc ?

    Apreciază

   • Mirela said, on octombrie 18, 2016 at 1:01 am

    MihaelaIS

    Îţi răspund la întrebări Sfinţii Părinţi. Citeşte cu atenţie ce zic ei:

    Celor ce spun că pomenirea ecumeniştilor se poate face din iconomie: mărturia Părinţilor Aghioriţi din sec. XIII:
    http://lumea-ortodoxa.ro/celor-ce-spun-ca-pomenirea-ecumenistilor-se-poate-face-din-iconomie-marturia-parintilor-aghioriti-din-sec-xiii/

    “Dacă episcopul care este pomenit in Biserica este eretic, dar oamenii nu-l consideră astfel, atunci o astfel de rugăciune Îl insultă pe Hristos Domnul, care nu poate fi parte din minciună. Oricine se împărtășește intr-o biserică unde este pomenit un episcop eretic, chiar dacă preotul acelei biserici învață ortodox, o astfel de împărtășire nu rămâne fără urmări. Acel om va avea parte la Judecata de Apoi cu episcopul eretic, in fundul iadului.” (Sfântul Ciprian al Cartaginei)

    Sfântul Ignatie Teoforul în cuvântările sale afirmă: ”Un episcop care a devenit eretic nu mai este episcop, dar dacă credincioșii continuă să-l considere pe el episcop ortodox, dacă continuă să vină la slujbele din bisericile ce îl pomenesc pe el, să primească “darurile” sau „binecuvântările” lui, atunci vor cădea cu toții în afara Bisericii.”

    Sf. Teodor Studitul, în Scrisoarea 553 către soția unui spătar al cărui nume e Mahara scria: ”Și mi-ai spus că te-ai temut să spui preotului tău să nu-l pomenească pe ereziarh (autorul unei erezii) la Liturghie. Ce să-ți spun acum, despre acest lucru, nu văd decât că întinarea are împărtășania din singurul fapt că-l pomenește (pe ereziarh), chiar dacă ortodox ar fi cel ce face Sf. Liturghie.”

    Sfântul Theodor Studitul şi toţi sfinţii arată că împreuna împărtăşire cu ereticii sau simpla lor pomenire la liturghie înseamnă unul şi acelaşi lucru.

    Sfântul Marcu scria: ”Fugiţi, fraţilor! Fugiţi de părtăşia cu cele de neîmpărtăşit, şi de pomenirea celor de nepomenit! Iată eu, Marcu păcătosul, vă spun că oricine pomeneşte pe papa ca pe un ierarh ortodox este vinovat. Iar cel ce cugetă dogmele latinilor (papistaşilor), cu latinii se va judeca şi se va socoti vânzător al Credinţei.”

    Sf. Gherman cel Nou al Constantinopolului (1224-1240), într-o scrisoare de a sa, din 1229, îi îndemna pe ortodocșii din Cipru: “Fugiți cu grăbire, depărtându-vă de preoții care s-au plecat stăpânirii latine. Să nu vă adunați cu ei în biserică, nici să nu primiți din mâinile lor vreo binecuvântare. Fiindcă este mai bine să vă rugați lui Dumnezeu, singuri în casele voastre, decât să vă adunați în biserică, dimpreună cu slugarnicii latino-cugetatori.

    Sf Teodor Studitul: ”In legătură cu cele rânduite de Sfinții Părinți, trebuie spus că nici a petrece, nici a mânca, nici a cânta împreună, nici a avea vreo părtășie cu ei (ereticii) nu am primit, ci ”Vai!” se rostește asupra celor care au părtășie cu ei, fie și doar la mâncare sau băutură sau simplă relație.

    „Zice încã si dumnezeiescul Hrisostom (în voroava cea de La început era Cuvântul) „Nu te amãgeascã pe tine o ascultãtorule adunãrile ereticilor, cã au Botez dar nu luminare, ci se boteazã cu trupul, iar cu sufletul nu se lumineazã.” Ci si Sfântul Leon în Epistolia cea cãtre Nichita zice: „Nici un eretic nu dã sfințenie prin taine.” Iar Ambrosie în Cuvântul cel pentru cei ce se catehisesc, zice: „Botezul celor rãu cinstitori de Dumnezeu, nu sfințește”

    Opreliștile Sfinților Părinți se extind și asupra rugăciunilor în comun cu ereticii, despre care Sfințitul Valsamon, spune: „dreptslăvitorii creștini se cuvine a se feri de eretici și slujirile lor a le urî”, cum de altfel și Sfântul Chiril al Ierusalimului sfătuiește în acest fel: „Mai ales, urăște toate adunările nelegiuiților eretici”. Căci „pe latini nici îngerii nu îi pot schimba”, după cum a spus Sfântul Grigorie Palama (sec. al XIV-lea).

    Apreciază

  • alex said, on octombrie 16, 2016 at 9:51 pm

   Si degeaba esti fara pacat dar eretic. Undeva este un echilibru, tre sa fi si una si alta. Erezia este calea spre iad si o data cu ea si ecumenismul asa ca degeaba fapte fara credinta si degeaba credinta fara fapte. Iar de slujbe acasa nu cred ca a zis nimeni, caci nu poate decat preotul si ierarhul sa faca asa o mare taina. Poate ai citit de botez in caz ca moare cineva sa il faca orice crestin ortodox, dar de restu nu poate un simplu mirean/ monah, ci doar preotul. Iar preotul sa fie antiecumenist. Poate sa aiba orice alt pacat, dar sa nu fie eretic/ ecumenist, caci pentru restul pacatelor il judeca Dumnezeu dar pentru erezie este necesar chiar si noi oamenii sa judecam si sa fugim de el, inainte de a ajunge pe mana Lui Dumnezeu.

   Apreciază

  • el said, on octombrie 16, 2016 at 10:11 pm

   MihaelaIS

   „A nu fi ecumenist e principala conditie de baza pentru mantuire ? Sau mai sunt si altele ? Ca degeaba sunt eu anti-sinod, anti-erezii, anti-cip, daca sunt plin de pacate si stau acasa cu ele si ma rog de capul meu.”____

   A NU FI ERETIC ( FARA ORICE erezie, INCLUSIV ecumenismul!!) e ESENTIAL/ INDISPENSABIL ca sa te afli in Biserica si sa te poti mantui DACA implinesti si celalalte conditii
   caci ca sa te mantuiesti trebuie sa le impinesti si pe celalate pomenite de tine apoi…

   dar daca esti ERETIC ORICE alte „virtuti” ai avea NU ESTI in Biserca si NICI NU te mantuiesti !

   si NU este mantuire in afara Bisericii( Sf Ciprian)

   se incepe cu INCEPUTUL: Dreapta Credinta este ASCULTAREA ta de Dumnezeu si semnul ca esti in Biserica! FARA aceasta TOT RESTUL sunt NIMIC !

   Apreciat de 1 persoană

   • MihaelaIS said, on octombrie 16, 2016 at 10:50 pm

    Un preot care il pomeneste pe ierarh, desi nu este de acord cu el si cu hotararile din sinod, este eretic ?
    Pot sa spun ca nu ne invata nimic in afara Sfintilor Parinti si care sa vina in contradictie cu canoanele. Atata lipseste: curajul de a marturisi public.

    Apreciază

   • cosminmatiu said, on octombrie 17, 2016 at 12:11 pm

    Exista un canon in pidalion daca tin bine minte in care preotii fricosi trebuie caterisiti

    Apreciază

 16. ingrid said, on octombrie 16, 2016 at 7:06 pm

  monahul teodot are dreptate atunci cand spune ca episcopii care propovaduiesc erezia NU sunt lipsiti de har inainte sa fie condamnati de Sinod! Asta au marturisit si parintii athoniti la Iasi.

  Chiar daca au indemnat sa se caute preoti nepomenitori, Parintii au specificat ca au har si pomenitorii.
  Sa nu-i rastalmacim, sa nu exageram.

  Asa cum stiti, exista Parinti renumiti care nu au fost de acord cu cele semnate la Creta, dar prefera sa nu intrerupa pomenirea ci reactioneaza prin luari de pozitie publice.
  Nepomenirea este o varianta de marturisire, dar daca nimeni nu stie si nu sufera pentru ca tu ai renuntat la Sfintele Slujbe de o perioada mai lunga sau mai scurta, forma de protest nu este eficienta.

  Sf. Maxim Marturisitorul era o personalitate. Cand el a protestat si a fost urmat de alti zeci si sute de mii, ierarhii si Imparatul l-au prigonit dupa care au fost siliti sa anatematizeze erezia…

  Prin urmare nu va grabiti sa fugiti din Biserica, asteptati macar decizia atonita din ianuarie…

  Apreciază

  • saccsiv said, on octombrie 16, 2016 at 10:04 pm

   ingrid

   Ultima ta fraza dovedeste ca n-ai inteles o chestiune fundamentala. NU FUGE NIMENI DIN BISERICA.

   Monahul Teodot greseste cand ii ataca pe cei ce nu mai merg in bisericile unde Episcopii au primit Marele Sinod. Pe dos decat ne invata Gheron Sava Lavriotul:

   VIDEO. Gheron Sava Lavriotul: SINODUL DIN CRETA ESTE ERETIC / Un exemplu – ne baga ecumenismul in familie prin CASATORIILE MIXTE / Consiliul Mondial al Bisericilor trebuie ANATEMATIZAT / Si un MESAJ CATRE ROMANI – NU MAI MERGETI la bisericile unde Episcopii primesc acest Sinod

   https://saccsiv.wordpress.com/2016/07/13/video-gheron-sava-lavriotul-sinodul-din-creta-este-eretic-un-exemplu-ne-baga-ecumenismul-in-familie-prin-casatoriile-mixte-consiliul-mondial-al-bisericilor-trebuie-anatematizat-si-un/

   Ba mai rau, multi comentatori spun ca, din acest motiv, au fost numiti schismatici de catre monahul Teodot pe blogul sau. Cuvant greu. Ca si cuvantul eretic. Imposibil de gasit cuvinte mai grele pe care sa le arunci cuiva. Dupa care tot monahul Teodot se plange pe aici ca nu stiu cine ce i-a zis …

   Apreciază

  • el said, on octombrie 16, 2016 at 10:32 pm

   ingrid

   „Chiar daca au indemnat sa se caute preoti nepomenitori, Parintii au specificat ca au har si pomenitorii.”___ TOCMAI „martusísirea” aceasta a lor a prins la voi IUBITORII de COMPROMIS si MINCIUNA/EREZIE si a OCULTAT TOATE celalate lucruri BUNE pe care v-au invatat ei.

   de aceea DEGEABA au spus cele bune daca v-au incurajat fie si INDIRECT sa MERGETI la pomenitorii de ERETICI… ca „ar ai avea har”…

   pai daca au si ERETICII „har” atunci ce diferenta mai e EFECTIV intre ei si ortodocsi? …

   si TOT ASA GLOATA merge cu „justificari” de la athoniti la POMENITORII de ERETICI !!!.. pana la Parusie… ca e departe pustia unde au fugit aceia EXAGERATII care NU PRIMESC NICIO PARTASIE cu EREZIA (si anticrist) !

   Apreciat de 2 persoane

  • Aurora said, on octombrie 17, 2016 at 7:08 pm

   @Ingrid, imi pare rau, esti si tu o mare proasta ! Saccsiv, iarta-ma si nu ma cenzura, fratioare, dar prostii care scriu ca mai exista har la ereziarhi si la pomenitori seamana cu prostii care in anii ’90 au votat in corpore cu Iliescu, fiind toti sub sloganul „Iliescu apare/Soarele rasare”, iar despre Petre Roman care pe vremea aceea trecea drept un barbat foarte chic scandau femeile de la APACA :”Nu vrem Kent, cafea,valuta/ Vrem pe Roman sa ne…”

   Apreciază

 17. Iones said, on octombrie 16, 2016 at 7:08 pm

  Buna seara, o brosura care prezinta adevarul ca „Sfantul si Marele Sinod al Bisericii Ortodoxe din Creta (2016)” NU este ortodox poate fi citita aici:
  http://drumuriline.blogspot.ro/2016/10/de-ce-sfantul-si-marele-sinod-al.html

  Apreciază

 18. alex said, on octombrie 16, 2016 at 7:18 pm

  Doamnelor si domnilor, urmatorul articol este lacrimogen, va rog sa scoateti batiste, servetele si ce mai aveti si sa plangem. Nu, glumeam urmatorul articol este grav pentru cei ce nu se pocaiesc, si o sa ne afecteze pe toti.

  http://stirileprotv.ro/stiri/actualitate/in-momentul-in-care-trecem-granita-in-romania-nu-mai-suntem-o-familie-batalia-pentru-recunoasterea-cuplurilor-gay.html

  „In momentul in care trecem granita in Romania, nu mai suntem o familie”. Batalia pentru recunoasterea cuplurilor gay

  IUBIRE IMPOTRIVA LEGII. O controversa care apare din ce in ce mai mult in societatea romaneasca: drepturile minoritatilor sexuale. Cunoastem astazi cateva povesti din viata comunitatii gay, dar vorbim si despre argumentele aduse de Coalitia pentru familie.
  Societatea moderna este in continua schimbare, iar transformarile sociale duc la modificari profunde de comportament in sanul comunitatilor. Tarile occidentale si-au deschis politicile publice spre minoritati, inclusive cele sexuale, iar subiecte care altadata erau tabu acum sunt puse in discutie si regulile se complica. Schimbarea de paradigma din ultimii 20 de ani nu a ramas fara ecouri si in societatea romaneasca. Daca pana in anul 2000, homosexualitatea era incriminata ca fapta penala printr-un celebru articol 200, acum comunitatea gay din Romania este din ce in ce mai vocala in a cere drepturi egale cu cetatenii heterosexuali. O disputa care nu va ramane fara urmari in viata noastra romanilor
  .
  “Traim intr-o epoca a drepturilor, drepturi care sunt in mod evident ale minoritatilor, pentru ca nu exista o majoritate naturala”, spune politologul Cristian Parvulescu. “Majoritatea este aglutinata din niste minoritati care sunt aglutinate printr-o ideologie. In acest context, profitand in mare masura de deschiderea discutiilor despre modificarea din Constitutie privind drepturile, prin largirea drepturilor si libertatilor, au lansat o noua tema si un nou subiect care pune clasa politica tematoare si compromisa intr-o defensiva continua.”
  “In loc sa fiu atras de fetele de la bloc, eram atras de baietii de la bloc”
  Anul electoral 2016 aduce in prim plan si o tema de dezbatere aparent noua, care starneste pasiuni si deopotriva controverse. Intr-un cartier bucurestean i-am intalnit pe Marian si Marius, doi homosexuali dispusi sa-si impartaseasca experientele. “Cred ca suntem amandoi intr-un moment de maturitate in care sa simtim ca vrem sa ne asezam, asa, pentru mai mult de 3 ani si jumatate cat au durat relatiile noastre cele mai lungi…”
  Cei doi s-au cunoscut pe internet. Marius povesteste: ”Eu am stiut de cand vorbeam pe internet ca o sa ne indragostim. Asa a fost si ne-am intalnit si dupa ce ne-am cunoscut personal, mi-am dat seama ca am avut dreptate. Am avut iubite, am fost pe punctul de a ma casatori, am avut mai multe iubite, dar am ales, ma regasesc mai bine intr-o relatie homosexuala. Si ma simt implinit langa un barbat, nu langa o femeie.
  In loc sa fiu atras de fetele de la bloc, asa cum erau toti prietenii mei, eram atras de baietii de la bloc. Tot timpul a fost o atractie pentru sexul masculin, pe care au am acceptat-o ca fiind intr-un fel sau altul un dar de a fi diferit fata de ceilalti si nu de a face parte dintr-o majoritate,”.
  Si-au asumat un stil de viata care pana de curand era considerate la limita promiscuitatii. “In momentul asta istoric mi se pare nedrept fata de copil sa nu-i dai varianta ca se poate sa existe si cupluri barbati-barbati sau femei-femei, chiar daca ele nu sunt in apropierea ta, chiar daca nu sunt pe scara ta, in satul tau, in orasul tau, nu i-ai vazut. Sa nu-i spui copilului asta inseamna ca in cazul in care el o sa devina gay si o sa-si dea seama ca este, uneori la o varsta frageda, il condamni la chin, il condamni la suferinta pentru ca in interiorul lui, in mintea lui, in sufletul lui apare aceasta nepotrivire intre ce-au zis mami si tati sau eventual ce a zis doamna la scoala sau parintele la biserica si ce simt eu. Eu simt ca ma atrage Gigel si eu sunt Marian”.
  De ce se opune Biserica Ortodoxa
  Preotul Visarion este duhovnicul multor pacatosi. La biserica din cartierul Militari vin si multi homosexuali care isi recunosc orientarea. “In biserica traiesc homosexuali. Sunt persoane religioase, persoane care vin la biserica, care-si recunosc neputinta alaturi de alti mari pacatosi ai bisericii”, spune parintele Visarion. “Dom’le, eu cred ca fiecare om a avut asa cate un gand nastrusnic. Mai trece omului, cum trece omul prin gara. Daca esti asa, un om vertical, spui, dar stai domnule, cum trece gandul asa, ca prin capul omului trec tot felul de ganduri. Bineinteles ca constientizeaza putin ca se afla intr-o situatie delicata. Constientizeaza ca orientarea lui sexuala este putin cam gresita si poate de aceea ajunge in situatia de a cere sfatul preotului si a se spovedi.”
  “Stiti ca in primele pagini ale scripturii spune ca Dumnezeu a facut pe om, barbat si femeie.Nu e nici o problema la capitolul asta, ca nu i-a indemnat sa traiasca impreuna. Puteau sa traiasca cum vor ei, sa se orienteze spre barbati sau spre femei. Insa Dumnezeu le-a dat o porunca, cresteti si va inmultiti. Dom’ne, e porunca dumnezeiasca, pentru noi crestinii, in Biblie, scrie lucrul acesta. Dumnezeu ne-a poruncit noua, prin Adam si Eva ca un barbat si o femeie sa creasca si sa se inmulteasca. Nu i-a poruncit lui Adam si unui bun prieten al lui.”
  De vina e, ca de obicei, mass-media
  Politicianul Remus Cernea s-a remarcat prin initiativele parlamentare care incearca sa aduca norme noi vietii de cuplu in Romania. Alaturi de iubita sa, Ioana s-au remarcat prin activismul in sustinerea cauzelor minoritatilor. “Daca legea va fi adoptata speram noi intr-un viitor nu foarte indepartat vom fi printre primii fericiti care vor uza de parteneriatul civil. Parteneriatul civil inseamna o recunoastere din partea statului ca acel cuplu traieste impreuna”, explica Cernea. “Daca oamenii se iubesc si traiesc impreuna ani de zile si au bunurile puse in comun, daca au practice o viata impreuna de ce sa-i incurcam cu 10 mii de acte care oricum nu ar rezolva toate problemele?”
  In Uniunea Europeana, parteneriatul civil indiferent de sex este recunoscut in 19 state. Se prevede ca partenerii sa contracteze credite in comun, sa-si lase mostenire bunurile, sa fie considerati apartinatori in cazuri de spitalizare, fara insa a se permite adoptiile. Este considerat de catre promotori o forma de relatie complementara fara sa afecteze familia traditionala.
  Purtatorul de cuvant al Patriarhiei, Vasile Banescu, isi exprima retinerea fata de proiectul din Parlamentul Romaniei. “Apare si teama, in zona oamenilor credinciosi sau in zona oamenilor carora le pasa de morala publica ca prin parteneriatul civil se intredeschide, daca nu se deschide larg pana la drepturi care merg pana la adoptia de copii”, spune el. “Niciodata un barbat nu poate oferi valorile maternitatii. Vorbim despre valori ale feminitatii, despre valori ale masculinitatii, vorbim despre valori parentale nuantate. Restul, exista. Nimeni nu contesta existenta unor comunitati non-heterosexuale, nimeni nu doreste persecutarea lor, nimeni nu doreste suprimarea unor drepturi pe care le au in tarile care nu recunosc parteneriatele sau casatoriile gay.”
  Virgil Gheorghiu este bioetician, autorul cartii „Fata nevazuta a homosexualitatii”, si coordonator al sectiunii stiintifice a revistei Familia Ortodoxa. El s-a aplecat in studiile sale asupra modificarilor de comportament din societatea contemporana. Sustine ca “ in momentul asta modelul androgin este supermediatizat, si atunci, intr-un deficit de prezenta barbateasca masculina si femeiasca feminina, oamenii ajung sa faca confuzii. Si de la confuzii stereotipale, la confuzii de tulburari comportamentale exista incercarea de a adopta alt comportament.”
  Virgil Gheorghiu vorbeste desore mutatii profunde produse de legalizarea casatoriilor in societatile occidentale: “De pilda, scad natalitatea, scad fertilitatea, dezechilibreaza viata familiei care si asa este intr-o criza. Statul acorda o sustinere, un sprijin familiei pentru ca familia este cea care sustine statul. Prin nasterea de copii si prin cresterea copiilor. Practic furnizeaza viitorul statului. Si atunci se simte nevoit, statul, obligat sa sustina familia.”
  Proces pentru dreptul de a forma un cuplu gay in Romania
  Marian si Marius spun insa ca “familia este familie in orice colt al lumii din punct de vedere al faptului ca doi oameni se iubesc si ei formeaza un cuplu”.
  Adrian si Clai sunt homosexuali ce formeaza un cuplu stabilit in New York. “Ne-am cunoscut in Central Parc la NY, in 2002, imi amintesc si ziua. Ne-am simtit foarte confortabili unul cu altul de la inceput si ne-am tinut de mana ore in sir.” In 2007, in timp ce romanul lucra pe langa Parlamentul European, cei doi s-au casatorit in Belgia, tara ce permite casatoriile homosexuale. In 2013, Adrian a dat statul roman in judecata. “Problema principala pentru care am si fost in instanta este ca in momentul in care trecem granita in Romania, nu mai suntem o familie. Suntem doi straini in Romania si Romania este tara mea, sunt foarte legat de ea, parintii mei sunt acolo, multi prieteni”.
  Procesul a ajuns la Curtea Constitutionala unde asteapta sa fie transat. In instanta, familia homosexuala a fost reprezentata de avocata fundatiei Accept, asociatie ce militeaza pentru drepturile comunitatii LGBT in Romania.
  “Noi am pornit o actiune in justitie argumentand ca dreptul European cu privire la libera circulatie a cetatenilor europeni, pe teritoriul Romaniei a fost incalcat, pentru ca cetatenii europeni circula alaturi de familiile lor si este directiva europeana care se aplica”, explica avocatul Iustina Ionescu. “Ceea ce noi am ridicat ca intrebare la curtea constitutional este daca in cazul lui Adrian si Clai prevederea din Codul civil vine sau nu in contradictie cu articolul 26 din Constitutie care se refera la dreptul la viata de familie.”
  In Romania, parintii asteapta cu sufletul la gura decizia instantei. Desi sunt divortati, acestia impartasesc sprijinul pentru familia homosexuala. Despre identitatea sexuala a copilului au aflat tarziu. Mama a fost prima, atunci cand Adrian la numai 16 ani si-a recunoscut atractia pentru persoane de acelasi sex.
  “A venit si mi-a spus „mama, vreau sa-ti spun ceva si in momentul acela, n-o sa uit niciodata, parca s-a luminat in capul meu ce insemna introvertirea din el, ca nu putea sa-mi spuna…”
  Pentru tata insa acceptarea a fost mai grea, cu atat mai mult cu cat cu cativa ani inainte s-a stins celalt copil al familiei. “Eu n-as vrea sa fie nimeni in situatia aceea. Absolut nimeni. Nu trecusera nici 3 ani de zile de cand il pierdusem pe Danut si Relu se declara ca este homosexual. E copilul meu, ce sa fac…”
  “Cel mai mult ma doare si m-a durut, tot timpul faptul ca incriminarile care li se aduc sunt vulgare, cum si-o fac, cum o dreg, lumea ii judeca doar pur si simplu prin prisma unui raport sexual, dar in rest 0, nimic nu conteaza, ca-i om, ca are afinitati culturale, ca are afinitati morale… toata relatia asta care ocupa 90 la suta din viata noastra, nu conteaza. Si atuncea stigmatizam o presupusa practica sexuala. Ne cantonam doar in asta anuland tot ce se numeste om”, spune tatal lui Adrian.
  Coalitia pentru familia heterosexuala
  La sfarsitul anului trecut, Coalitia pentru familie, o initiativa civica ce aduna laolalta mai multe organizatii si persoane fizice, dar sustinuta de biserica ortodoxa romana si de alte culte crestine a facut un demers fara precedent – a adunat peste 3 milioane de semnaturi pentru schimbarea Constitutiei, ca o reactie la cererile repetate ale comunitatii gay de a obtine recunoastere prin lege.
  “Drumul in alte tari a fost de la parteneriatul civil la casatoria pentru toti. Este un drum normal, firesc, batut in alte tari, in majoritatea tarilor catolice, dar in incercarea de a bloca acest lucru, organizatiile conservatoare au preluat ofensiva. Au preluat initiativa”, explica Cristian Parvulescu.
  Iren este lesbiana. “La 13 ani stiam ca trag catre femei. Nu am zis la nimeni, chiar mama a aflat la 32 de ani ce orientare sexuala am.”
  In tinerete a facut pe placul mamei si s-a casatorit. Are si doi copii in urma relatiei maritale. Nu regreta, dar spune ca si in timpul casniciei a avut relatii cu femei. Nu s-a regasit langa barbat, mintea ii era in alta parte. A fugit initial cu o femeie, s-a intors si si-a castigat copii in instanta, chiar daca a recunoscut ca este lesbiana. Relatia cu iubita a durat 8 ani, timp in care au crescut copii impreuna.
  Mark are 19 ani si este student la Cluj la informatica. A stiut ca este crescut de doua mame si nu s-a ferit de realitate, desi familia lui era cu mult diferita de cele ale colegilor. “Nu a fost un impediment de nici un fel, o priveam pe partenera mamei ca un prieten foarte bun si foarte apropiat, le-am luat in cel mai normal mod posibil”.
  In ultimii 15 ani, Romania si-a schimbat reperele si coordonatele. Valorile occidentale au adus la pachet si schimbari asupra mentalitatilor, homosexualitatea nu mai este considerate problema unei comunitati periferice, ci isi pune amprenta si asupra vietii si culturii majoritatii heterosexuale.

  Apreciază

 19. maxim said, on octombrie 16, 2016 at 7:33 pm

  Erezia ecumenismului este erezia elitelor teologilor, deci trebuie sa fii cunoscator ca sa o poti comate, sau sa o poti detecta. Cei mai incurcati sunt si vor fi mirenii, marea masa a poporului, care nu a studiat dogmatica, si nici macar Catehismul Ortodox nu l-au citit. Aceasta erezie este facuta de elitele teologilor, conducatorilor bisericesti (ierarhi si profesori), asa cum masoneria este populata si intretinuta de elita economico-financiar-politica din intreaga lume. Nu intri in masonerie daca esti pensionar cu 400 de lei, asa cum nu mergi la congrese ecumeniste daca nu esti teolog, profesor-teolog sau ierarh.

  Crestinii sinceri si autentici, ortodocsii lui Hristos, au intrat in defibrilatii pentru ca ei nici nu cunosc teologie ca sa detecteze viclenia teologica a ereziei ecumenismului, dar si pentru ca au o defazare in trezirea lor: le spui acum, si ei inteleg peste un an, doi…

  Deci, tineti de preot neecumenist chiar daca sunt rari precum diamantele, mergeti la ei si la sase luni si la un an daca nu puteti mai des, spovediti-va, impartasiti-va si spuneti-le despre ce Taine aveti nevoie, sau de orice din cele Sfinte. Treziti-va, vremea este pentru trezire fortata, eu unul…de vreo doi, trei ani incerc sa spun lumii si direct si pe internet, dar am fost socotit ‘nebunul de serviciu’. Acum vremea si zilele rele se indreapta spre apogeu, iar apostazia a fost dusa dincolo de apogeu in clipa Creta-2016… Harul Sfantului Duh-Dumnezeu a lucrat din iconomie in ultima suta de ani de ecumenism infiltrat in ierarhie, de masonerie si chiar la slujitorii atei au fost valabile Sfintele Taine, daca erau botezati si hirotoniti ortodox. Acum, cu Creta, totul s-a pus sub semnatura, s-a pecetluit, cei care au semnat au semnat in contul intregii Ortodoxii, si totul este incheiat inaintea lui Hristos-Dumnezeu! Parintele Parvu cand ne-a spus ca ”am fost vanduti”, credeati ca s-a referit ca slujitorii si-au luat toti amante? Nu. Tradarea urma sa se faca si scris, prin pecete, si iata ca s-a realizat! Cine merge cu ereticii-ecumenisti, merge inpoia lui Hristos, si va fi socotit vrajmas al Sau si hulitor al Duhului Sfant-Dumnezeu, iar de va muri asa iertare nu va avea in veci!

  Apreciat de 1 persoană

  • Raluca said, on octombrie 16, 2016 at 10:48 pm

   maxim, cum adică ” slujitorii atei”, botezați ortodox și hirotoniți ortodox, dar atei? Adică au devenit preoți și NIMENI nu și-a dat seama că sunt atei, nici măcar duhovnicii lor? Adică ei se jucau de-a Sfânta Liturghie, și toate celelalte sfinte Taine ale bisericii fiind atei??

   Apreciază

 20. alin craioveanul said, on octombrie 16, 2016 at 8:11 pm

  DOAMNE AJUTA! acesti monahi se contrazic:in conferinta de la Buc indeamna sa nu mai mergem la bisericile \unde sunt pomeniti ierarhii apostati iar la conferinta de la Beiusi incepand cu timpul 1:01:54 cand se pun intrebari
  referitoare la cum treb sa procedeze mirenii si preotii in cazul vizitei unui ierarh semnatar in creta ,spun foarte clar ca trebuie participare la slujba si chiar impartasirea preotului si a credinciosilor participanti la aceea slujba ,si cu toate ca pana atunci spun destul de clar ca ierarhii cretani sunt eretici adica in afara bisericii cazuti din har,de la acel timp 1:01:54 se schimba treaba si afirma ca au har pana sunt caterisiti?????!!!!!!!!!!adica slujbele lor sunt valide in continuare!!!!! INCREDIBIL !!!!!!!! pai atunci daca au har de ce mai trebuie caterisiti ,daca au har dece se mai face sinod in iarna , daca au har carei problema ca au semnat in creta lepadarea de credinta!!!!!!!???? nu stiu carei treaba cu acesti monahi athoniti dar e cam cusuta cu ata alba.Ori se incearca tragerea de timp si mentinerea in continuare a acestei stari de apostazie generala prin care chipurile se pregateste o contra ortodoxa { aceasta trebuia facuta imiediat dupa creta }ca sa hraneasca iluzia unora ca totusi la nivel de varf se lupta ,cand de fapt direct sau indirect masoneii si ecumenistii pregatesc o prigoana elaborata a.i sa prinda in cursa si pe cei care acum stau si asteapta vorbe ,,mari,, de la oameni ,,mari,,

  Apreciat de 1 persoană

 21. Iulian said, on octombrie 16, 2016 at 8:50 pm

  E simplu : 1.cereti apa sfintita de la un preot care pomeneste un Ierarh care a semnat;
  2.Asteptati 40 de zile;
  3.Daca se strica apa,atunci preotul nu are har.
  4.Daca apa nu se strica atunci preotul are har,si atunci cei care nu intra in biserica respectiva sunt prigonitori ai Bisericii,impreuna cu cei care instiga la asa ceva,fie ei si monahi atoniti sau doar bloggeri.

  Apreciat de 1 persoană

 22. Ioana said, on octombrie 16, 2016 at 9:27 pm

  1:05:00 si 1:10:00.
  „Stiti ca se vorbeste despre tainele Bisericii. Asta este o tema a sinodului.

  Si acum o sa ma intrebe cineva. Desi exista inca Tainele la cei care au devenit eretici de ce sa nu mai mergem la ei. Nu mergem la ei pentru ca ei stiu ca gandesc eretic.

  Si daca mergem in bisericile in care sunt acesti eretici acceptam linia acestor eretici. Spune canonul 15, ca atunci cand un episcop predica erezia cu capul descoperit in biserica atunci trebuie sa rupem comuniunea cu ei.

  (…) Nu inseamna ca el a pierdut harul pentru ca nu il judecam noi, nu il condamnam noi. Nu accepta comuniunea cu el pentru exista infectie, exista boala la mijloc.

  Tainele Bisericii nu se infecteaza. Noi ne infectam prin invatatura lui eretica. Ar putea fi judecat ca un eretic, dar in fata lui Dumnezeu el este deja condamnat ca un eretic.

  Noi pana unde putem sa mergem, sa spunem adevarul. Si episcopii ar trebui sa marturiseasca intai adevarul.”

  Apreciat de 2 persoane

 23. Ioana said, on octombrie 16, 2016 at 9:39 pm

  Inca o rugaminte…

  Comentati si aceste afirmatii:

  Minutul 2:02:30

  I: Exista cadere automata din har sau trebuie sa fie caterisire ca sa se piarda harul ?
  R: CADEREA AUTOMATA DIN HAR ISTORESTE DIN PAPISM. La noi nu exista. Vedeti ca Bioscor si Nestorie, desi propovaduiau ereziile lor, hirotoniile facute de acestia au fost valabile. Asta ne spune istoria Bisericii. Si de-asta este nevoie sa existe un sinod ca sa fie caterisit ereticul. Altfel n-ar mai fi fost nevoie sa existe sinod. Altfel ar fi fost anarhie. Fiecare ar fi spus acesta nu mai are har, celalalt nu mai are har, celalalt este caterisit. Nu poate sa existe acest lucru. Biserica lucreaza in mod sinodal si sinodul trebuie sa il cateriseasca pe eretic. Acela poate fi vrajmas al lui Dumnezeu inainte de a fi caterisit. Asta nu inseamna ca acela se identifica cu Taina. Cu zeci de ani in urma ne-au strecurat idei papistase.”

  Apreciază

  • Ioana said, on octombrie 16, 2016 at 11:18 pm

   eu totusi cred ca e ceva in neregula aici. Duhul Adevarului a plecat de la eretici, iar masurile sinodale de caterisire sunt niste masuri administrative. Tot monahii athoniti au afirmat ca trebuie sa ne rupem cat mai repede de ierarhul care propovaduieste erezia pe fata si sa intrerupem DINAINTE DE SINOD comuniunea cu el! Sinodul are datoria de a face curatenie in sanul Bisericii si de a caterisi ereticii. Pana acum nu s-a facut nici un sinod si se tot asteapta unul magic. Dar acum erezia e instalata si este facuta mincinos „Biserica”. Cine sa mai faca acest miraculos SINOD MARE (ca au zis ca nu ajunge unul mic :)) ) ? Sunt vremuri exceptionale, ce sinod sa mai asteptam?

   Totusi au spus ca daca nu va fi Sinod inseamna ca sunt vremurile antihristice ( au raspuns in engleza unui grup care le-a adresat intrebari dupa ce conferinta inregistrata s-a terminat).

   E destul de bine ce s-a intamplat la conferinta la Bucuresti, dar din pacate, si am vazut cum gandesc oamenii in aceasta privinta, ei tot se amagesc cu fel de fel de sofisme ca inca mai este bine sa mergem la ierarhii si preotii b.o.r. et. co. Din pacate in celelalte orase nu au avut aceeasi consecventa cu nemersul la iereticii amintiti, si tocmai cei care aveau nevoie sa iasa din baltoaca au ramas tot acolo. Apologetii s-au intarit, dar nu stiu daca s-a mai trezit vreunul ca de teapa monahului Teodot…

   Si gresesc in legatura cu existenta harului la eretici, confunda masurile administrative de excomunicare ce au loc in mod sinoda, cu masurile lui Dumnezeu care nu le poate lasa harul; Duhul Adevarului nu poate sta unde este erezie/ minciuna!

   Intr-un fel se cam contrazic, indeamna sa rupem imediat comuniunea cu ereticul, spun ca acesti ierarhi eretici nu mai pot caterisi, spun ca preotul care intrerupe pomenirea nu poate fi caterisit de acestia, ca poate sluji Sfanta liturghie.

   Deeeeeci:

   Din ce spun MONAHII ATHONITI reiese

   1. Hirotoniile facute de eretici sunt valabile.
   2. Caterisirile facute unor preoti de catre eretici nu sunt valabile.

   Acum ati inteles ca e o alba-neagra cu existenta „harului” la eretici care si-au vadit erezia in mod public ?
   Ce spun ei despre istoria Bisericii si anarhie este in legatura cu masuri strict administrative, pentru a-i exclude pe acesti eretici care produc un adevarat cancer in Biserica.

   Apreciat de 1 persoană

   • octoviv said, on octombrie 17, 2016 at 2:54 pm

    Sfântul Maxim Mărturisitorul (580-662) și tovarășii săi întru martiriu: papa Martin, Anastasie Monahul, Anastasie Apocrisiarul. „Vieți” – actele procesului – documentele exilului, DEISIS, Sibiu, 2004, pp. 9-11:
    […]
    Memoria liturgică a sfântului mucenic și papă al Romei Martin Mărturisitorul e celebrată anual pe 14 aprilie, iar cea a Sfântului Maxim, părinte al monahilor și mărturisitor al Ortodoxiei, în două rânduri (ce-i drept într-o răsturnare cronologică a datelor reale): pe 21 ianuarie, mutarea la Domnul, și pe 13 august, mutarea moaștelor[5]. Prăznuirea solemnă a Sfântului Maxim Mărturisitorul în Biserica Ortodoxă are loc, așadar, pe 21 ianuarie[6], unde Mineiul are următoarea notiță:

    „Întru această lună [ianuarie] în 21 de zile, pomenirea preacuviosului părintelui nostru Maxim Mărturisitorul.

    Stih: Lipsindu-te de mână și de limbă, iarăși mâna și limba îți răsar Părinte,
    Și sufletul în mâinile lui Dumnezeu îți dai Maxime cinstite.
    În a douăzeci și una trupul lui Maxim cel cinstit,
    Pământul prin moarte l-a acoperit.

    Acesta a fost în zilele rău credinciosului împărat Consta[ns], ce a fost tată împăratului Constantin, ce s-a numit Bărbosul, nepotul lui Heraclie; care, fiind cinstit de la cei mai dinainte împărați, era iscusit la lucrurile politicești, învățând și îndreptând cele ce trebuiau a se face. Cu înțelepciunea și cu firea cea bună și mintea ce avea, s-a suit la cinstea protasicritului și s-a făcut sfetnic împăraților. Pe atunci ivindu-se eresul monofiziților și dându-se porunci, care au fost lipite pe pereții bisericilor, Maxim nesuferind un asemenea eres, s-a lepădat de toată cinstea lumească, alegând mai bine a fi lepădat și nebăgat în seamă în casa lui Dumnezeu, decât să locuiască în sălașurile păcătoșilor. Și mergând la mănăstirea din Hrisopoli, s-a călugărit, unde a fost egumen. De aicea ca de foc aprinzându-se de dumnezeiasca râvnă, s-a dus la Roma cea veche, și a plecat pe fericitul papa Martin, ca să strângă Sinod local și să anatemizeze pe începătorii și pe pricinuitorii păgâneștii acelei dogme, celor ce bârfeau o voie singură a fi la Hristos, încă și spre mustrarea și rușinarea acelora ce credeau așa; a scris cuvinte și cărți, care adevereau temerile credinței noastre cu dăscălești dovediri ale sfintei Scripturi, de le-a trimis pretutindeni în lume. Iar întorcându-se de la Roma cu cei doi Anastasie ucenici ai săi, s-a numărat ca un vinovat dinaintea sfatului, care era tot la acel gând cu împăratul, despre partea acelui eres. Și de vreme ce toți țineau cu împratul, numai Sfântul Maxim sta împotrivă și îndemna pe alții cu scrisorile lui, ca să nu se supună, nici să-și schimbe gândul lor, s-a trimis la închisoare în Tracia și stând tare în credință, i-a tăiat mâna și limba. Și de acolo a fost izgonit la Lazica, unde petrecând trei ani și singur servindu-se la trebuințele trupului său și plin fiind de zile, bolnăvindu-se puțin, a răposat în Domnul și s-a îngropat în mănăstirea Sfântului Arsenie, într-acea țară a Lazilor, făcând în toate zilele multe minuni. Și spun că după tăiere, iarăși i-a venit limba la loc cu minune de la Dumnezeu și a vorbit curat până la moarte. Iar din cei doi ucenici ai lui, Anastasie celui mai mare cu vârsta tăindu-i-se și lui asemenea ca și dascălului mâna și limba, s-a trimis departe la închisoare. Iar cel mai tânăr Anastasie, trimițându-se la oarecare cetate din Tracia, și-a săvârșit viața și s-a odihnit întru Domnul”[7].

    [5] Cf. Synaxarium Ecclesiae Constantinopolitanae, ed. H. Delehaye, Bruxelles, 1902, p. 409-410, 888-890. Inversarea datelor reale – fiindcă Sfântul Maxim a murit de fapt pe 13 august 662, și atunci 21 ianuarie poate fi doar data aducerii moaștelor sale la Constantinopol – se explică probabil din rațiuni liturgice: 13 august fiind și data după-prăznuirii Schimbării la Față și preserbarea Adormirii Maicii Domnului, acestea eclipsau cu totul prăznuirea mărturisitorilor ortodoxiei Maxim și a celor doi Anastasie, ucenicii și tovarășii lui de martiriu.

    [6] Cf. textul grec al slujbei în PG 90, 205-221.

    [7] Mineiul pe ianuarie, ed. 1909, p. 348-349; textul grec al sinaxarului în PG 90, 209A-212A.
    […]

    ……….

    Viața Cuviosului Părintelui nostru Maxim Mărturisitorul și Mucenicul (21 ianuarie):
    http://paginiortodoxe.tripod.com/vsian/01-21-cv_maxim_marturisitorul.html
    […]
    Pe Cuviosul Maxim cel mare cu numele și cu viața, l-a odrăslit cetatea cea mare a Constantinopolului, născut din părinți de neam mare și dreptcredincioși; și l-au crescut în învățătura cărții din destul, pentru că toată filosofia și teologia a străbătut desăvîrșit; apoi a fost bărbat prea înțelept și slăvit și întru palate împărătești cinstit. Pentru că împăratul Heraclie (610-641) văzînd înțelepciunea și viața lui cea bună, l-a cinstit pe el cu rînduială de asincrit (boier), chiar nevrînd, și în numărul sfetnicilor săi l-a rînduit; apoi era de toți iubit și cinstit și la toată cetatea împărătească de mare folos.

    Întru acea vreme, s-a ridicat eresul monoteliților, adică al acelora ce mărturisesc că este numai o voință în Hristos, Dumnezeul nostru. Acesta s-a născut din eresul ce a fost mai înainte, al lui Eutihie, care spunea cu necuviință că numai o fire este întru Hristos, împotriva mărturisirii celei credincioase, care spune că sînt două firi în Domnul nostru Iisus Hristos cel întrupat, asemenea și două voințe și lucrări deosebite ale fiecărei firi, însă o singură persoană a lui Hristos; pentru că nu în două persoane este despărțit Hristos Dumnezeu, ci are două firi, fără amestecare.

    Și erau apărători ai monoteliților și răspînditori ai lui Chir, patriarhul Alexandriei, Serghie al Constantinopolului (610-638) și chiar împăratul Heraclie, înșelîndu-se de dînșii cu acel eres, și adunîndu-și soboare, Chir în Alexandria, iar Serghie în Constantinopol, au întărit acel eres și pretutindeni l-au presărat, încît tot Răsăritul l-au vătămat. Numai Sfîntul Sofronie, patriarhul Ierusalimului, se împotrivea, neprimind credința cea rea a acelora. Și văzînd fericitul Maxim cum că și palatele împărătești s-au atins de acel eres și chiar pe împăratul l-au vătămat, apoi, temîndu-se ca nu cumva chiar și el însuși să se vatăme de acel eres, precum se vătămaseră mulți, și-a lăsat dregătoria sa, cum și slava lumii acesteia, și s-a dus într-o mănăstire, care era departe de cetate și se numea Hrisopol, voind să fie lepădat în casa lui Dumnezeu, decît să locuiască în locașurile păcătoșilor; și s-a făcut acolo monah.

    După cîțiva ani, pentru viața lui cea îmbunătățită, a fost ales părinte al mînăstirii aceleia. După aceea, patriarhul Serghie a îndemnat pe împăratul Heraclie ca să scrie mărturisirea nedreptei lor credințe, cea plină de eresul monoteliților, și a numit-o pe aceea împăratul Ekthesis (638), adică „alcătuire”, și a poruncit ca toți să creadă astfel pretutindeni; deci, Biserica lui Hristos era tulburată foarte mult.

    Sfîntul Maxim, văzînd tulburarea ce se făcea Bisericilor în Constantinopol și prin tot Răsăritul și pe eretici întărindu-se și înmulțindu-se, iar credința cea dreaptă împuținîndu-se și clătinîndu-se de furtuna prigonirii, tînjea cu duhul, plîngea și suspina. Auzind că în Apus eresul acela se leapădă cu totul, pentru că Severin, episcopul Romei, n-a primit acea alcătuire împărătească, iar Ioan, cel următor după dînsul la scaunul Romei, a dat-o anatemei sobornicește, fericitul Maxim și-a lăsat mînăstirea sa și s-a dus în părțile Apusului, avînd scop să meargă la Roma cea veche, deoarece la Ierusalim era cu neputință, din cauza arabilor, care năvăliseră atunci asupra Palestinei.

    Deci, s-a dus la Roma, ca una ce era atunci dreptcredincioasă, binevoind să petreacă cu cei dreptcredincioși. Mergînd acolo, s-a dus pe la episcopii din Africa, care se întîmplau prin cetățile din calea lui, și vorbind cu dînșii, îi întărea în credință și-i învăța cum să scape de meșteșugirile potrivnicilor și să se izbă-vească de vînarea lor cea cu rău meșteșug; iar către alții, care erau departe, trimitea scrisorile sale învățătoare și sfătuitoare despre dreapta credință, ca să se păzească cu dinadinsul de eresul acela.

    Într-acea vreme a murit Serghie, patriarhul Constantinopolului, și după el a venit Piros (638-641 și 652), care ținea de același eres, asemenea a murit și acel Piros Alexandrinul, iar după dînșii, i-a sosit sfîrșitul și împăratului. Dar mai înainte de sfîrșitul său, văzînd împăratul că mulți sfinți arhierei și de Dumnezeu înțelepțiți părinți leapădă și nu primesc alcătuirea lui, ci încă și anatemei o dau, s-a rușinat foarte și a scris iarăși pretutindeni, adeverind că nu este mărturisirea sa aceea, ci a lui Serghie, patriarhul care a fost înainte, că singur acela scriind-o, l-a silit să iscălească. Apoi, murind împăratul Heraclie, a venit după dînsul Constantin, fiul lui (641), dar și acela a murit, împărățind numai patru luni, căci a fost otrăvit în taină de mama sa vitregă. După dînsul, vitrega lui mamă, anume Martina, a pus pe fiul său Heraclion pe scaun (641), prin mijlocirea patriarhului. Dar după șase luni ale împărăției lui Heraclion, s-au sculat asupra lui boierii și prinzîndu-l, i-au tăiat nasul, asemenea și maicii lui, Martina, și i-au trimis pe amîndoi în surghiun cu necinste.

    După aceasta au ales la împărăție pe fiul lui Constantin și nepotul lui Heraclie, cu numele Constans (641-668), care și el a avut fiu pe Constantin, care s-a numit „bărbos”. Împărățind Constans, patriarhul de atunci al Constantinopolului, cel de un gînd cu Martina, despre care se vorbea în popor că împreună cu dînsa au omorît cu otravă pe Constantin, fiul lui Heraclie și tată al lui Constans, împăratul cel pus din nou; atunci patriarhul Piros temîndu-se foarte și dezbrăcînd de la sine rînduiala patriarhiei, a fugit de voia sa în surghiun, în Africa; iar după dînsul a venit Pavel la scaun în Constantinopol, care de asemenea era eretic monotelit. Mai pe urmă s-a vătămat și împăratul de acel eres și s-a făcut mare ajutător și răspînditor al acelui eres.

    Cuviosul zăbovind în părțile Africii, s-a dus acolo Piros, patriarhul Constantinopolului, cel care fugise de la scaunul său, și străbătînd cetățile, înșela pe cei dreptcredincioși cu a sa rea credință; și mult ar fi vătămat acolo Biserica lui Hristos, de n-ar fi avut potrivnic pe Cuviosul Maxim, cu care adunîndu-se în toată vremea, se întărea cu credință; și a fost nevoie să se adune episcopii din Africa în Cartagina, ca să asculte întrebările amîndurora, pentru că aceasta dorea și Grigore, patriciul părților acelora.

    Deci, făcîndu-se sinodul și întrebarea, înțelepțitul de Dumnezeu Maxim a biruit pe Piros, dovedindu-i din dumnezeieștile cărți și din dogmele Sfinților Părinți, arătîndu-i că în Hristos Dumnezeu, precum sînt două firi, așa sînt și două voințe și că lucrările sînt într-o persoană nedespărțită. Drept aceea, Piros fiind biruit, s-a lipit de cei dreptcredincioși și a fost primit de Biserică cu dragoste și cu cinste ca patriarh.

    Atunci Piros a alcătuit și o cărticică cu mărturisirea credinței celei drepte și s-a dus în Roma, la episcopul Teodor, cel care a venit după Ioan, și acolo l-a primit cu cinste, ca pe un patriarh dreptcredincios al Constantinopolului. Deci, auzindu-se în Constantinopol, cum că Piros s-a alăturat la cei dreptcredincioși, adunarea eretică se tulbura cu zavistie despre aceasta și, alcătuind cuvinte mincinoase, a adus în popor acest zvon: că episcopii din Africa și episcopul Romei cu sila l-au făcut pe Piros să fie cu dînșii la un gînd. Ajungînd acel zvon la împăratul, acesta îndată a trimis pe un boier în Italia, anume Olimpiu, care era eretic, ca să întoarcă pe Piros iarăși la mărturisirea monoteliților.

    Ajungînd Olimpiu în Italia și intrînd în cetatea Ravena, a chemat la dînsul pe Piros din Roma și iarăși l-a făcut să se țină de eresul cel dintîi. Iar el, întorcîndu-se la ale sale rătăciri, s-a făcut vrednic ca să se dea anatemei de către sfinții părinți, împreună cu cei de un gînd cu el, lucru care s-a și făcut mai pe urmă.

    În acea vreme, împăratul Constans, fiind îndemnat de Pavel ereticul, patriarhul Constantinopolului, a scris, în septembrie 648, precum mai înainte Heraclie, moșul său, alcătuirea (mărturisirea) credinței sale, plină de eresuri, numind-o „Tipos” (normă) și a trimis-o pretutindeni, poruncind ca așa să se creadă. Și ajungînd aceea la Roma, episcopul Teodor sfîrșindu-se, a urmat Martin fericitul (649-653); iar împăratul dorea ca episcopul cel nou pus să-i primească „Tipos”-ul lui, cel scris despre credință.

    Dar acela îl lepăda, zicînd: „De ar voi toată lumea să primească acea nouă învățătură potrivnică credinței celei drepte, eu nu voi primi, nici nu mă voi depărta de acea evanghelică și apostolică învățătură și de predaniile sfinților părinți, chiar de aș pătimi și moarte”. Iar Sfîntul Maxim Mărturisitorul, fiind atunci în Roma, a făcut pe fericitul Martin ca să adune sinod numaidecît și acea scrisoare împărătească, ce se numea „Tipos”, s-o anatematizeze sobornicește, ca pe o eretica și potrivnică Bisericii lui Hristos. Și așa a și făcut. Episcopul Romei, chemînd pe episcopii săi, 105 la număr, între care era și Maxim, și punînd înainte rătăcirea lui Chir, Serghie, Piros și Pavel, împreună cu împărăteasca scrisoare ereticească, au dat-o anatemei; și au scris la toți credincioșii din toată lumea, întărindu-i întru dreapta credință și arătîndu-le eretica rătăcire și poruncindu-le cu tot dinadinsul să se ferească de ea.

    […]

    Iar el cu multă îndrăzneală a vădit minciuna lor, grăind fără temere înaintea patriarhilor și a suitei. Cînd l-au întrebat: „Ai anatematizat „Tipos”-ul cel împărătesc?”. El a răspuns: „Nu numai l-am anatematizat, ci și o cărticică am scris asupra lui”. I-au zis boierii: „Nu mărturisești că rău ai făcut?”. El a răspuns: „Să nu-mi ajute Dumnezeu a zice că rău am făcut, ceea ce după rînduiala bisericească am făcut bine”. Și de alte multe lucruri fiind întrebat, el răspunzînd precum îi ajuta Dumnezeu, l-au scos afară și l-au adus pe Maxim, cuviosul bătrîn, înăuntru, căruia Troil patriciul i-a zis: „Vezi, părinte, să grăiești adevărul, că Dumnezeu te va milui; căci cînd vom veni la întrebarea cea legiuită, de se va afla adevărată o pricină din cele aduse asupra ta, după lege vei fi chinuit”.

    Răspuns-a bătrînul: „Am grăit acum și iarăși grăiesc că atunci ar fi cu putință ca una dintr-acele pricini să fie dreaptă, cînd lui satan i s-ar putea zice că este înger luminat. Dar de vreme ce satana nu este astfel și nu poate să fie, fiind depărtat, pentru aceea și pricinile acelea nu pot să fie drepte, cînd sînt mincinoase. Însă ceea ce voiți să faceți, faceți; eu pe Dumnezeu cu dreaptă credință cinstindu-L, nu mă tem de strîmbătate”. Troil i-a zis: „Au doară n-ai anatematizat „Tipos”-ul?”. Bătrînul a răspuns: „Nu o dată ți-am spus că l-am anatematizat”. Troil a zis: „De ai anatematizat „Tipos”-ul, apoi și pe împăratul l-ai anatematizat”.

    Cuviosul a răspuns: „Eu pe împărat nu l-am anatematizat, ci hîrtia cea străină de credința cea dreaptă”. Troil a zis: „Unde l-ai anatematizat?”. Răspuns-a Sfîntul Maxim: „La sinodul cel local ce a fost în Roma, în Biserica Mîntuitorului și a Preasfintei Născătoarei de Dumnezeu”. Atunci i-a zis eparhul: „Te vei împărtăși cu Biserica aceasta sau nu?”. Sfîntul a răspuns, zicînd: „Nu mă voi împărtăși”. Eparhul a zis: „De ce?”. Sfîntul a răspuns: „Pentru că a lepădat sinoadele cele credincioase”. Eparhul a întrebat: „Dacă Biserica noastră a lepădat sinoadele, apoi cum acelea se află în sinaxarul lunilor?”. Sfîntul a zis: „Ce folos de lume și de pomenirile acelora, dacă dogmele lor sînt lepădate?”. Eparhul a zis: „Vei putea să dovedești că Biserica de acum a lepădat dogmele sfintelor sinoade de mai înainte?” Bătrînul a răspuns: „De-mi veți da voie și îmi veți porunci, apoi cu înlesnire voi dovedi”.
    […]
    _________________________________________________________________________________________

    Starețul Rafail (Berestov) de la Athos: „Nu se mai poate tăcea!”, 16 iunie 2010:
    http://toaca.md/?&page=news&row_id=135
    […]
    Așadar, vă chem pe voi, iubiți Arhipăstori, să vă ridicați întru apărarea credinței ortodoxe împotriva tuturor ereziilor și dezbinărilor.

    Dacă însă veți tăcea cu voi se va judeca Sf. Serafim de Sarov, și Hristos înfricoșător vă va acuza dacă nu vă veți ridica întru apărarea Ortodoxiei:

    „Mie, nevrednicului Serafim, Domnul mi-a deschis, că pe pământul Rusiei vor fi mari nenorociri. Credința Ortodoxă va fi călcată în picioare, arhiereii Bisericii lui Dumnezeu și alte fețe duhovnicești se vor lepăda de curăția Ortodoxiei și pentru aceasta Domnul îi va pedepsi cu asprime. Eu, nevrednicul Serafim, trei zile și trei nopți L-am rugat pe Domnul ca să mă lipsească pe mine de Împărăția Cerească, iar pe ei să-i miluiască. Dar Domnul a răspuns: „Nu îi voi milui, pentru că ei învață învățături omenești și cu limba lor mă cinstesc pe Mine, iar inima lor departe de Mine stă”…

    Orice dorință de a introduce schimbări în pravila și învățătura Sfintei Bisericii este erezie, hulă asupra Duhului Sfânt, care nu se va ierta în veac. Pe această cale vor merge arhiereii pământului rusesc și mânia lui Dumnezeu îi va răpune pe ei…”

    Pocăiți-vă, cât Domnul mai rabdă.

    Și poporul rus nu vă va susține în lepădarea voastră. Veți fi ca niște trădători, ca niște iude. Și doar acei Arhierei, care vor rămâne credincioși Bisericii și lui Hristos, vor fi în Biserica Sfântă, Ortodoxă.

    Este necesar să fie convocat Soborul Ortodox Local, dacă reprezentanții oficiali vor accepta al 8-lea Sobor „tâlhăresc” și vor primi ideile eretice de unire cu catolicii, vor recunoaște întâietatea papei și ecumenismul și dacă vor încălca așezămintele Apostolești despre aceea, că preotul este bărbatul unei femei și nu îi este permis să se însoare de două ori.

    Acest sobor poate fi convocat de trei episcopi, sau de zece, sau de douăzeci… Aceasta va fi Biserica prigonită, însă noi vom da mărturii pentru ea, toți creștinii ortodocși. Credincioșii, care-L iubesc pe Domnul nostru Iisus Hristos, vor rămâne în Biserică.

    La Sfântul Sobor sabia credinței va curăța toate ereziile. Această Biserică va fi Sfântă, Adevărată, Biserica Ortodoxă a lui Hristos curățită. Iar ereticii vor fi osândiți și alungați afară împreună cu toate ereziile. Acea „biserică” a satanei, zidită de apostați, care nu se va smeri în fața sfântului Sobor și va recunoaște întâietatea papei în Biserică, și nu a lui Hristos, se va uni cu celelalte confesiuni. Această „biserică” este a lui antihrist, fiind acea desfrânată, care șade pe fiară (Apoc. 17, 3). Iată încotro se cotilesc reprezentanții oficiali ai Biserici, iată încotro merg – la satana.

    Soborul Ortodox, adunat din episcopi, preoți, diaconi, călugări și mireni, este un instrument canonic corect al Bisericii. Cu lama credinței el curăță toate rănile canceroase de pe trupul Sfintei Biserici Ortodoxe. Sfântul Sobor trebuie să osândească toate ereziile și toate vătămăturile din conștiința omenească: și sionismul, și masoneria, și socialismul, și comunismul, și democrația ca fiind lepădări de Dumnezeu ce provoacă daune imense omenirii.
    […]
    _________________________________________________________________________________________

    Părintele Adrian Făgețeanu, Viața mea. Mărturia mea. Interviuri de Andrei Dârlău. Volum coordonat de Ciprian Voicilă, Editura Areopag, Editura Meditații, București, 2011, p. 87:

    […]
    [Andrei Dârlău:] Părinte, ce credeți: România se mai vindecă?

    [Părintele Adrian Făgețeanu:] România? Nu! Mai curând se vor vindeca alte țări. România, v-am spus mai înainte și repet: nu se pot uni doi români între ei. Asta-i cea mai bună dovadă că suntem strănepoții geților, dacilor. Sfinții Părinți din ultimul timp spun că, din cauză că rușii au dat cei mai mulți mucenici, ei vor lupta împotriva și a ecumenismului și a papistașilor și a tuturor…

    [Andrei Dârlău:] Cine, rușii?

    [Părintele Adrian Făgețeanu:] Rușii! Vor lupta și vor ajunge să conducă Constantinopolul ortodox.

    [Andrei Dârlău:] Este așa și o profeție a unui părinte din Sfântul Munte, la fel zice.

    [Părintele Adrian Făgețeanu:] Da, da. Păi, da, da, exact.
    […]


    _________________________________________________________________________________________

    AUDIO (si transcriptul). Parintele ANTIM (ce a parasit Manastirea Bistrita) si parintele HARITON (Muntele Athos) discutand pe tema MARELUI SINOD: “ce vom face, unde ne mai spovedim, unde ne mai împărtășim, unde mai mergem la Liturghie?”:
    https://saccsiv.wordpress.com/2016/10/06/audio-si-transcriptul-parintele-antim-ce-a-parasit-manastirea-bistrita-si-parintele-hariton-muntele-athos-discutand-pe-tema-marelui-sinod-ce-vom-face-unde-ne-mai-spovedim-unde-ne-ma/
    […]
    P.A.:

    -”Unii, ca persoana mea sau alții, și sunt puțini aceștia în România, nu vor avea altă cale decât ieșirea din mănăstire. Că nici nu mai poți sta! Deci calea retragerii …! Dacă am avea stareți care să fie împreună cu obștile după gândirea sfinților, ar fi o luptă în comun, dar așa nu este…! Și durerea mare…, încă sunt creștini care sunt frământați de lucrurile acestea sinceri pentru mântuire și întreabă: ce vom face, unde ne mai spovedim, unde ne mai împărtășim, unde mai mergem la Liturghie? Asta-i durerea mare! Le-am spus: fraților, dacă o să fie…, o să ajungem ca Sf. Maria Egipteanca. Nu a avut nici icoană, nu a avut nici anafură, nici aghiasmă, nici biserică, nici preot, nici spovedanie, nici Liturghie, nici …nimic! Pocăința, lacrimile și celelalte ne unește cu Hristos! Le-am spus și lucrurile acestea, mai ales la ucenici de-ai mei.
    […]
    _________________________________________________________________________________________

    Concluzii:

    Sfântul Părinte Cuvios Maxim Mărturisitorul cum a văzut că a apărut erezia nu s-a mai împărtășit cu ereticii (sau folosind cuvintele canonului 15 de la Sinodul I-II Constantinopol din 861 – s-a îngrădit de erezie și de eretici, de împărtășirea cu erezia și cu ereticii), și a mers în Africa unde „ia parte la mai multe sinoade în Africa, convocate la îndemnul lui pentru osândirea monotelismului. La finea anului 646 e în Roma, unde rămâne până la 649, determinând pe papa Martin să convoace sinodul din Lateran, prin care de asemenea se condamnă monotelismul”; deci la îndemnul Sfântului Părinte Cuvios Maxim Mărturisitorul au fost convocate mai multe sinoade locale ce au a dat anatemei erezia monotelismului, deși „eresul monoteliților, adică al acelora ce mărturisesc că este numai o voință în Hristos, Dumnezeul nostru, s-a născut din eresul ce a fost mai înainte, al lui Eutihie”, monofizitismul fusese anatemizat la Sinodul IV Ecumenic. Erezia combătută de Sfântul Părinte Cuvios Maxim Mărturisitorul, monotelită, a fost anatemizată la Sinodul VI Ecumenic 680-681, la ceva vreme după mutarea la Domnul a Sfântului Părinte Cuvios Maxim Mărturisitorul – 662 (vezi https://graiulortodox.wordpress.com/2014/09/20/223-cele-9-sinoade-ecumenice-ale-bisericii-ortodoxe-universale-si-minunile-care-s-au-intamplat-stalpii-si-fortificatiile-ortodoxiei/)

    Cum ar fi procedat Sfântul Părinte Cuvios Maxim Mărturisitorul dacă ar fi trăit acum în România? S-ar fi îngrădit de erezia ecumenistă, nu s-ar mai fi împărtășit și nu ar mai fi participat la slujbele ereziarhilor ecumeniști, popilor ecumeniști ce pomenesc ereziarhi ecumeniști și ar fi încercat, cu Harul Sfântului Duh, să lămurească pe cât mai mulți oameni, episcopi, clerici și mireni să convoace un sinod local de către episcopi ortodocși, nu minciuno-episcopi, care să dea anatemei adunarea Creta și hotărârile ei eretice, neîmpărtășindu-se cu ereticii nici până la convocarea unui sinod local, nici după convocarea sinodului local și rostirea anatemelor, dacă ereticii s-ar fi încăpățânat în eresul lor.

    Monahul Teodot și toți clericii sau mirenii, dacă vor să urmeze vieții Sfântului Părinte Cuvios Maxim Mărturisitorul, ar trebui să învețe oamenii: cine vrea (pentru că și Domnul Dumnezeul și Mântuitorul nostru Iisus Hristos, Fiul lui Dumnezeu, a spus: „Dacă vrea cineva să vină după Mine, să se lepede de sine, să-și ia crucea și să-Mi urmeze Mie.” (Matei 16, 24)), să nu mai participe și să nu se mai împărtășească la slujbele ereziarhilor și popilor care pomenesc ereziarhi ecumeniști (adică să aplice canonul 15 de la sinodul I-II Constantinopol), până întâlnirea unui sinod local, al unor episcopi ortodocși, nu al unor ereziarhi, care să anatemizeze adunarea tâlhărească din Creta și hotărârile ei eretice.

    Dacă în România nu se va întâlni un sinod ortodox local, dacă nu va fi un sinod al unor ierarhi ortodocși, nu ereziarhi, care să dea anatemei, să anatemizeze adunarea din Creta și hotărârile ei eretice, se va împlini încă odată Cuvântul lui Dumnezeu, cu ‘păstorii’ oilor cuvântătoare românești dar și cu cei care îi urmează în erezia lor, care spune: „Domnul din Cer au privit preste fiii oamenilor, ca să vază de este cel ce înțelege, sau cel ce caută pre Dumnezeu. Toți s-au abătut, împreună netrebnici s-au făcut; nu este cel ce face bunătate, nu este până la unul.” (Psalmul 13, 2-3), ceea ce va face ca să se împlinească și cuvintele întru Adevăr rostite atât de Părintele Cuvios Adrian Făgețeanu cât și de Părintele Antim Gâdeoi.
    ________________________________________________________________________________________

    Sfârșit și lui Dumnezeu, în Preasfânta Treime închinat: Tatălui Atotțiitorul și Fiului, Domnului Iisus Hristos Mântuitorul și Sfântului Duh Mângâietorul, slavă pentru tot și pentru toate!

    „Bine ești cuvântat Doamne, învață-ne îndreptările Tale.
    Bine ești cuvântat Stăpâne, înțelepțește-ne cu îndreptările Tale.
    Bine ești cuvântat Sfinte, luminează-ne cu îndreptările Tale.”

    Doamne Iisuse Hristoase, Fiul lui Dumnezeu, pentru rugăciunile Preacuratei Maicii Tale Preasfintei Născătoarei de Dumnezeu și Pururea Fecioarei Maria și ale tuturor Sfinților Tăi din Biserica Biruitoare cu Sfântă Crucea Ta, iartă-ne, apără-ne, acoperă-ne cu acoperământul aripilor Tale, ajută-ne, învață-ne, înțelepțește-ne, luminează-ne, întărește-ne ca să nu Te părăsim pe Tine și Sfântă Biserica Ta, miluiește-ne și ne mântuiește pe noi.

    Apreciază

  • octoviv said, on octombrie 17, 2016 at 2:53 pm

   Pidalion, Sfânta Mănăstire Neamț, 1844, Mănăstirea Petru Vodă, 2006, subînsemnare la Prolegomena în deobște despre Sfințitele Canoane. Ce este Canonul?, pp. 17-18:
   https://scribd.com/document/327808962/Pidalion
   […]
   Însemnează însă, că pentru a înțelege cineva mai lesne canoanele acestea, se cuvine a ști aceste 14 prețuiri sau cinstiri, ce de obște se socotesc la toate canoanele:
   1. Că aceste canoane se osebesc de hotărâri, de legi, de decreturi, și de poruncitoarele trimiteri, căci canoanele sinoadelor chiar nu cuprind dogmele credinței (decât rareori), ci pe buna rânduială, pentru așezarea Bisericii. Iar hotărârile sinoadelor, cuprind chiar pe singure dogmele credinței. Măcar că unii ori cu abuz (rea întrebuințare), și canoanele le numesc hotărâri. Precum aceasta se arată din câteva canoane ale celorlalte sinoade, și mai ales din cel al 5-lea al sinodului din Cartagina și din practicalele lui, unde se zice că s-au citit acele 20 de hotărâri ale sinodului din Niceea, adică acele 20 de canoane ale lui. Se osebesc canoanele de legi, căci legi chiar se numesc cele politicești și din afară ale împăraților; iară canoanele sunt dinlăuntru și Bisericești, și mai tari decât legile, precum mai jos vom spune osebit. Se osebesc canoanele de decreturi, precum învață Gratian în împărțirea în 3 a canoanelor, ori de particularnic (local) sinod s-au rânduit, ori de ecumenic s-au hotărât, ori s-au adeverit. Iară decretul este acela ce patriarhul cu sinodul său hotărăște, spre a nimăruia (nimănuia) sfătuire sau răspuns. Se osebesc și de poruncitoarele trimiteri; căci acestea se rânduiesc, ori de vre-un papă, ori patriarh, ori și împreună cu sinodul lor spre dogmaticeasca sfătuire (Dositei foaia 600 din Dodicavivlion).

   2. Se cuvine a ști cineva căci, canoanele câte nu cuprind arătat certare acelora ce le calcă, după tăcere dau voie arhiereului celui de loc, fără patimă să rânduiască cuvenita și potrivita certare, adică canonisirea lor care o ar socoti, precum zice Valsamon în tâlcuirea canonului 45 al sinodului 6. Vezi certările, ori canonisirile Pustnicului Ioan, împreună cu canoanele lui cele nepomenite în celelalte canoane.

   3. Se cuvine a ști, că unul și același păcat, unele canoane îl ceartă mai în îndelungată vreme, iar altele mai în puțină. Fiindcă după mai multă, ori mai puțină pocăință a celor ce au păcătuit, așa mai mult, ori mai puțin, se rânduiește și iertarea lor (despre care vezi și subînsemnarea canonului 12 al sinodului 1); și după mai multă, sau mai puțină creștere, și întărire a Bisericii.

   4. Se cuvine a ști fieștecine, că după capul 4 al titlului 1 al lui Fotie, canoanele nu se așează de un episcop, ci de obștime, și de sinodul episcopilor; precum zice canonul 47 al marelui Vasilie: „Să se adune la un loc cei mai mulți episcopi, și așa să se așeze canonul”, și cel al 6-lea al lui Grigorie de Nissa, zicând: „La noi așezarea canoanelor de un episcop, nu are stăpânire, nici este vrednică de crezare”.

   5. Cum că cel ce vorbește din canoane sinodicești, cuvântul lui este vrednic de crezare după cel al 6-lea a lui Grigorie de Nissa.

   6. Că cel ce face după canoanele acestea, are neprimejduire, după însuși cel 47 al marelui Vasilie.

   7. Cum că cel ce calcă canon sinodicesc, se cuvine să ia precum am zis, certarea care rânduiește canonul cel călcat de el, după cel al 2-lea al sinodului al 6-lea. Iar sinodicești canoane sunt și se numesc, nu numai cele așezate de ecumenicele sinoade, ci încă și cele localnice, și pe lângă acestea și cele de oarecari sfinți în deosebi scrise. Și mai ales au putere de canoane ecumenice, atât cele localnice sinoade, cât și cele alcătuite de oarecari sfinți. Pentru că de ecumenice sinoade, de al patrulea, zic, și de al șaselea, și de al șaptelea, s-au cercetat, și s-au întărit. Precum se vede în canonul 1 al celui al patrulea, și al șaptelea, și în cel al 2-lea al cinșeaselea sinod.

   8. Cum că ceea ce canoanele nu scriu arătat, aceea din cele scrise în asemenea canoane se cuvine a se judeca și a se încheia, și vezi tâlcuirea canonului 15 al sinodului al 6-lea și din scripturile Părinților celor din parte, ori și din deslușirea dreptului cuvânt să se judece.

   9. Cum că toate cele rare și iconomicos și de nevoie urmate, ori din vre-un obiceiu rău și de obște a zice, toate cele ce afară de canon s-au făcut lege sau canon, și pildă a Bisericii nu sunt; și vezi tâlcuirea apostolescului canon 68. Însă și iconomia aceasta și nevoia trecând, iarăși canoanele stăpânesc. Vezi subînsemnarea canonului 46 și canonul 13 al sinodului 1.

   10. Cum că, canonisirile cele mai multe ce se rânduiesc de canoane fiind de a treia persoană poruncitoare care nu este de față, negreșit au trebuință de a doua persoană ce este de față (care este Sinodul) pentru ca să se lucreze. Și vezi subînsemnarea canonului al 3-lea apostolesc.

   11. Cum că, canoanele și legile s-au pus pentru cei îndeobște, și nu pentru cei particularnici. Și pentru cele ce se întâmplă mai de multe ori, și nu pentru cele ce urmează mai rar.

   12. Cum că canoanele ecumenicelor sinoade, mai multă tărie au decât cele ale celor localnice, iar cele al celor localnice, mai multă tărie au decât cele ale Părinților celor din parte. Și mai ales decât cele neîntărite de vreun sinod ecumenic, și citește zicerea preasfințiului Fotie despre aceasta.

   13. Cum că unde nu este canon, sau lege în scris, stăpânește bunul obicei, care cu drept cuvânt și în mulți ani au fost cercat, și care nu se împotrivește vreunui canon în scris sau lege, ținând rânduială de canon și de lege. Și vezi subînsemnarea canonului 1 al sinodului din Sardica.

   14. Cum că toate cele rău judecate și închipuite, nici canon, nici lege, nici vremea, adică obiceiul nu le adeveresc după legiuitori.
   […]

   ……….

   Pidalion, Sfânta Mănăstire Neamț, 1844, Mănăstirea Petru Vodă, 2006, subînsemnarea canonului al 3-lea apostolesc, p. 27:
   https://scribd.com/document/327808962/Pidalion
   […]
   Trebuie să știm că certările ce le poruncesc canoanele acestea: să caterisească, să se afurisească, și să se anatematisească, acestea după meșteșugul gramaticii a treia persoană care nu este de față, la care spre a se da porunca aceasta de nevoie trebuie a fi a doua persoană, o tâlcuiesc mai bine. Canoanele poruncesc soborului episcopilor celor vii să caterisească pe preoți, ori să afurisească, ori să anatematisească pe mireni, când calcă canoanele. Însă dacă soborul nu va pune în lucrare caterisirea preoților, ori afurisirea, anatematisirea mirenilor, preoții aceștia și mirenii, nici caterisiți nu sunt cu lucrul nici afurisiți, ori anatematisiți. Învinovățiți însă sunt, aici spre caterisire, ori afurisire, ori anatematisire, iar acolo spre dumezeiasca osândă. Precum și când un împărat va porunci slugii sale să bată pe un altul care i-a greșit, dacă sluga cea poruncită nu va lucra porunca împăratului, acela ce a greșit împăratului a rămas nebătut, învinovățit însă spre bătaie. Drept aceea tare greșesc cei fără minte care zic cum că în vremurile acestea toți cei sfințiți care în afară de canoane s-au hirotonit, sunt cu lucrarea caterisiți. De cei sfinți, prihănitoare limbă este aceea ce nebunește pe acest fel de cuvinte le bârfește, neînțelegând că porunca canoanelor fără de punerea în lucrare a persoanei a doua, adică a soborului, este nesăvârșită, fără mijlocire și mai înainte de judecată, nelucrând de sineși. Însuși dumnezeieștii Apostoli arătat se tălmăcesc pe sineși cu al 46-lea canon al lor, fiindcă nu zic că îndată acum cu lucrul se află caterisit oricare episcop sau preot care va primi botezul ereticilor, ci a se caterisi poruncind, adică a sta de față la judecată, și de se va dovedi că a făcut acesta atunci să se dezbrace cu hotărârea voastră de preoție, aceasta poruncim.
   […]

   ……….

   Pidalion, Sfânta Mănăstire Neamț, 1844, Mănăstirea Petru Vodă, 2006, Canonul 46 al dumnezeieștilor Apostoli, pp. 61-66:
   https://scribd.com/document/327808962/Pidalion
   […]
   CANONUL 46
   Episcopul, sau prezbiterul, ereticesc botez primind, sau jertfă, a se caterisi
   poruncim. Că ce conglăsuire este lui Hristos cu veliar? Sau ce parte credinciosului cu
   necredinciosul?
   [Apostolic, can. 47, 68; Sinod 2, can. 7; Sinod 6, can. 95; Cartagina, can. 1, 6, 15; Vasilie, can.
   1, 20, 47, 2]

   Tâlcuire
   Dreptslăvitorii creștini se cuvine a se feri de eretici, și slujirile lor a le urî. Iar mai vârtos însuși ereticii se cuvine a se mustra și a se înțelepți de către episcopi și prezbiteri, doar cumva vor înțelege și se vor întoarce, din rătăcirea lor. Pentru aceasta și canonul acesta rânduiește, că, oricare episcop, sau prezbiter, ar primi ca de drept și adevărat botezul ereticilor[79] sau jertfa ceea ce se proaduce de dânșii, unul ca acesta, poruncim ca să se caterisească. Fiindcă ce conglăsuire are Hristos cu diavolul? Sau ce parte are credinciosul cu cel necredincios? Căci cei ce primesc cele de către eretici, sau și ei au aceleași socoteli ale acelora, sau cel puțin nu au osârdie spre a-i scoate pe dânșii din cacodoxia lor. Că cei ce binevoiesc (adică se învoiesc) la slujbele acelora, cum pot a-i mustra pe ei ca să lepede eresul lor cel cacodox și rătăcit.

   [79] Pentru aceasta și Sfântul Ieromartirul Chiprian care a stătut episcop al Calcedonului, și tot soborul cel dimprejurul său, cel de optzeci și patru de episcopi, ce s-au adunat în Calcedon, urmând apostolescului acestuia canon care leapădă botezul ereticilor de obște, încă și apostolescului canon 68 celui ce zice, că cei de eretici botezați sau hirotonisiți, este cu neputință, a fi ori creștini, ori clerici. Urmând ei zic, canoanelor acestora, au așezat canon prin care leapădă botezul ereticilor, și al schismaticilor împreună. Dovedindu-o aceasta, și din alte multe scripturilnice ziceri, iar mai ales din acea apostolească: „Un Domn, o credință, un Botez” (Efeseni: 4). Că dacă, zic ei, una este soborniceasca Biserică, și unul este Botezul cel adevărat, cum poate fi adevărat botezul ereticilor, și al schismaticilor, de vreme ce ei nu sunt înlăuntru în Biserica cea sobornicească ci s-au rupt dintr-însa prin eres? Iar de este adevărat botezul ereticilor și al schismaticilor, și este adevărat și cel al drept slăvitoarei și al soborniceștii Biserici, apoi nu este un Botez, precum Pavel strigă, ci două. Care este prea cu necuviință. Adaugă însă ei și aceasta, că socoteala aceasta, de a nu primi botezul ereticilor, ne este nouă și proaspătă a lor, ci veche, și de cei mai dinainte ai lor cercată, canonul acestui sobor și sfântul a toată lumea al 6-lea sobor (cu canonul al doilea) l-au pecetluit. Și de unde mai-nainte era canon de localnic și particularnic sobor, acum este canon de a toată lumea sobor, ca unul ce de acesta s-a pecetluit. Într-un glas cu Sfântul Chiprian și cu soborul cel de lângă el, și Firmilian cel ce a stătut exarh al soborului celui din Iconia (pe care marele Vasilie în întâiul său canon, îl numește al său, ca pe unul ce era episcop al Chesariei), strică și leapădă botezul ereticilor. Că scriind către Sfântul Chiprian, zice acestea, dar cine, măcar de ar fi ajuns și la vârful săvârșirii și al înțelepciunii, poate a se întări, și a crede, că singură suprachemarea celor trei nume ale Sfintei Treimi, este destulă spre iertarea păcatelor, și spre sfințenia Botezului, de nu este adică drept slăvitori, și acela ce botează? Citește toată epistolia acestuia, care se află în cartea cea pentru cei ce au patriarhisit în Ierusalim (cartea 1, cap 16, paragraf 4) de nevoie fiind la această pricină. Să unește la această socoteală și marele Vasilie, pe ale cărui canoane așijderea le-a pecetluit cel al 6-lea sobor a toată lumea (în canonul 2) că adăugând în întâiul său canon a zice, care Botezuri sunt primite, și care neprimite, în două le împarte pe acestea, zicând: Că, botezul ereticilor: adică al celor cu totul despărțiți de Biserică, și care după însăși credință sunt osebiți de cei drept slăvitori, și a cărora osebire privește dea dreptul la credința cea întru Dumnezeu, s-au părut bine cuvântată pricină celor din început cu totul a se lepăda. Iar botezul schismaticilor, sau socotit adică a fi de cuviință de către soborul cel de lângă Chiprian, și Firmilian al nostru, să se lepede și acesta; fiindcă schismaticii cei ce se numesc curați zic, și înfrânați, și de sac purtători, și idroparastații (adică cei ce săvârșesc Liturghia numai cu apă), și alții, sau despărțit la început de Biserică, și despărțindu-se numai aveau în sineși darului Duhului Sfânt, fiindcă darea acestuia se tăiase. Pentru aceea ca niște mireni făcându-se, nici dar duhovnicesc aveau, nici stăpânire de a boteza, sau a hirotonisi; Și după urmare cei ce se botezau de dânșii, ca de mireni botezându-se, au poruncit să se boteze cu adevăratul Botez al Bisericii cei sobornicești, dar însă fiindcă s-au socotit de cuviință de către oarecare părinți ai Asiei, să fie primit botezul schismaticilor, pentru oarecare iconomie a multora, fie primit. Însă însemnează, că botezul schismaticilor, care în întâiul său canon îl primește marele Vasilie, în cel 47 al său îl leapădă, zicând, noi cu un cuvânt, pe cei curați, și înfrânatici, și de sac purtători, pe toți îi botezăm. Iar de este la voi oprit Botezul al doilea, pentru oarecare iconomie, precum este și la Romani, cuvântul nostru însă să aibă putere de a strica adică pe botezul acestora. Drept aceea dacă pe botezul schismaticilor îl strică marele Vasilie, pentru că le lipseau săvârșitul, dar, de prisos este de a mai întreba cineva de se cuvine să boteze pe eretici. Iar în canonul al 20 al său hotărâtor zice, că pe eretici nu-i primește Biserica, fără a-i boteza. Aceastași socotință o are și marele Atanasie, și pe ale acestuia cuvinte le-a pecetluit soborul al 6-lea că zice, întru al treilea cuvânt asupra arienilor: „Arienii se primejduiesc și întru însăși plinirea tainei, a Botezului zic. Căci, dacă deplinirea prin Botez se dă în numele Tatălui, și al Fiului, iar arienii nu zic Tată adevărat, fiindcă tăgăduiesc pe întocmai ființa cea dintr-însul, tăgăduiesc însă și pe adevăratul Fiu, și pe altul din nou plăsmuindu-l cu nălucirea lor zidit din cele ce nu au fost, pe acesta îl numesc Fiu, cum dar Botezul cel ce se dă de dânșii, nu este cu totul nefolositor, și zadarnic? Și se vede adică după mască, că este Botez, dar cu adevărul nici un ajutor are către credință, și către buna cinstire. Că nu cel ce zice Doamne, acela dă și pe adevăratul Botez, ci cel ce zice și cheamă numele, și care are și credință dreaptă. Pentru aceasta dar și Mântuitorul nu a poruncit Apostolilor să boteze chiar numai, ci mai întâi le-a zis să învețe pe cei ce vor să se boteze, și așa să-i boteze în numele Tatălui, și al Fiului, și al Sfântului Duh, pentru ca să se facă credința dreaptă din învățătură, și cu dreaptă credință să se adauge săvârșirea botezului. Pentru aceasta și multe alte eresuri, zic numai numele Sfintei Treimi, dar fiindcă nu le cugetă acestea drept, nici credința o au sănătoasă, și nefolositor au și pe Botezul cel dat de dânșii, fiind lipsiți de buna cinstire. Drept aceea urmează, că cel ce se stropește de dânșii, mai mult se spurcă cu păgânătatea, decât se izbăvește de ea. Deci și cei ce cugetă cele al arienilor, măcar de și citesc cele scrise, și zic numirile Sfintei Treimi la Botez, însă amăgesc pe cei ce iau Botez de la dânșii, fiindcă sunt mai necinstitori de Dumnezeu decât ceilalți eretici. Dar și Teologul Grigorie întru un glas, cu sfinții cei mai-nainte ziși, zice în cuvântul cel la Sfântul Botez, către arieni, sau și către macedonieni întinzându-se, care se catehiseau. Iar de șchiopătezi încă, și nu primești deplinirea dumnezeirii Fiului și a Duhului, caută pe altul să te boteze, sau mai bine zice, să te înece în apa botezului, fiindcă eu nu am voie a despărți dumnezeirea Fiului, și a Duhului, de dumnezeirea Tatălui, și a te face mort, în vreme ce se cuvine a doua oară a te naște prin Botez. Încât nici darul Botezului să-l aibă, nici pe nădejdea care se naște prin Botez, pierzând în puținele slăviri ale celui de o ființă și de asemenea ființă mântuirea ta. De vreme ce pe oricare din cele trei ipostasuri o ai pogorî din vrednicia dumnezeirii pe toată Sfânta Treime o pogorî din aceasta, și pe sineți te lipsești de deplinirea cea prin Botez. Zice încă și dumnezeiescul Hrisostom (în voroava cea la început, era Cuvântul) „Nu te amăgească pe tine o ascultătorule adunările ereticilor, că au Botez dar nu luminare. Și se botează cu trupul, iar cu sufletul nu se luminează.” Ci și Sfântul Leon în epistolia cea către Nichita zice: „Nici un eretic dă sfințenie prin Taine.” Iar Ambrosie în cuvântul cel pentru cei ce se catehisesc, zice: „Botezul celor rău cinstitori de Dumnezeu, nu sfințește.” Acestea așa zicându-se, cu dreptate s-ar nedumeri cineva, pentru ce sfântul a toată lumea sobor al 2-lea și al 7-lea canon al său, încă și cel al 6 a toată lumea sobor în canonul 95 al său, nu a lepădat botezul tuturor ereticilor, după apostoleștile canoanele acestea și după soborul cel de lângă Sfântul Ciprian, și după toți ceilalți mari de Dumnezeu înțelepțiți Părinți mai sus pomeniți, ale cărora conscripturi, însuși acest al 6-lea a toată lumea sobor, precum am zis, în al 2-lea canon al său, l-a pecetluit, ci al altor eretici le-au primit botezul, iar al altora nu? Pentru ca să se facă dar lesne de înțeles dezlegarea nedumeririi acesteia, este trebuință a ști cineva mai-nainte, că două feluri de chivernisire, și de îndreptare, se păzesc în Biserica lui Hristos. Un fel se numește scumpătatea, iar celălalt, se numește iconomie și pogorământ. Cu care chivernisesc mântuirea sufletelor iconomii Sfântului Duh, uneori cu unul alteori cu altul. Deci Sfinții Apostoli în canoanele lor cel mai-nainte zice, și toți pomeniții Sfinți, au întrebuințat scumpătatea, și pentru aceasta desăvârșit leapădă botezul ereticilor; Iar soboarele acestea două de toată lumea, au întrebuințat iconomia, și botezul arienilor și al macedonenilor l-au primit, și al altora. Iar pe al evnomianilor, și al altora încă, nu l-au primit. Pentru că, mai ales în vremea soborului al 2-lea arienii și macedonenii erau în putere, și nu numai că erau mulți întru mulțime, ci aveau și mari puteri lângă împărați, și pe lângă stăpânitori, se aflau și la senat. Drept aceea, întâi pentru ca să-i tragă la dreapta slăvire, și să-i îndepărteze mai cu lesnire, și alta pentru ca să nu se întâmple mai mult să-i sălbăticească asupra Bisericii, și asupra creștinilor, și răul mai rău să se facă, au iconomisit lucrul așa, dumnezeieștii Părinți aceia iconomisindu-și cuvintele lor cu judecată (Psalm 111,5). Și s-au pogorât a primi botezul lor. Iar cum că, acestea nu le zicem de la sine-ne, și cu cuvinte goale, mărturii sunt la aceasta la acești doi mari Părinți, Vasilie zic, și Grigorie. Că marele Vasilie, temându-se de împărăteștile și dregătoreștile puteri, ale luptătorilor Duhului, și îngrijindu-se ca nu cumva să năvălească, asupra Bisericii Chesariei, care atunci era Finix singur înființat al Ortodoxiei, au întrebuințat iconomia, și până la destulă vreme nu nume arătat Dumnezeu pe Duhul cel Sfânt. Iar marele Grigorie vrând a arăta puterile și sălbăticia arienilor, și macedonienilor, în însuși recomenduitorul cuvânt ce îl face către cei 150 episcopi ai acestui 2 a toată lumea sobor, zice, pentru dânșii acestea: „Cu adevărat fiare cumplite au căzut asupra Bisericii, care nici după însemnarea noastră cruțându-ne, ci nerușinându-se a fi decât vremea mai puternici”. Unde arată, că și cu toate că împăratul era drept slăvitor, și cu toate că drept slăvirea s-a înfățișat, și sobor de toată lumea asupra lor s-a făcut, însă ei încă erau grei și sălbatici asupra dreptei slăviri, și mai puternici decât creștinii. Au zis însă și mai sus marele Vasilie, că, Botezul celor curați (adică al navatianilor) pe care l-au primit și al 2-lea și al 6-lea sobor (l-au primit pentru iconomia celor mulți) căci de nu ar fi fost cuvântul acesta al iconomiei, cu soborul al 6-lea ne s-ar fi împotrivit și luiși, și soborului al 2-lea de toată lumea, primind el botezul oarecăror eretici, și canoanele lui Vasilie pecetluindu-se (adică întărindu-se), care în canonul 1 și în cel 47 desăvârșit strică botezul ereticilor? Au doară nu citea aceste canoane lui Vasilie? Sau pentru ce să nu facă osebire, și să zică, că pecetluiește pe toate celelalte canoane ale lui, afară numai de cel 1 și 47? Arătat este dar, că, au lăsat să înțelegem noi, că marele Vasilie întrebuințează scumpătatea, iar el, și cel al 2 a toată lumea au întrebuințat iconomia, și așa nu se vede vreo împotrivă zicere, sau împotrivire între dânșii, și cuvântul acesta al iconomiei este pricina cea mai întâi și domnitoare, pentru care soboarele acestea, botezul altor eretici l-a primit, și al altora nu. Însă pe lângă cuvântul iconomiei au stătut și a doua pricină, pentru care a făcut așa. Iar aceasta este, căci, ereticii aceia al căror botez le-au primit soboarele acestea, păzeau neschimbat felul, și materia Botezului ortodocșilor, și se botezau după forma soborniceștii Biserici; Iar ereticii aceia, al cărora botez nu l-au primit, au schimbat săvârșirea Botezului și o au stricat, adică chipul felului, să zicem așa, chemarea, sau întrebuințarea materiei, adică a afundărilor și a ieșirilor din apă. Și cum că aceasta a stătut pricina, martori vrednici de credință sunt, mai întâi însuși cuvintele canonului al 7 al soborului 2. Că pentru ce alta, botezul evnomianilor, și al savelianilor nu l-au primit, iar pe al arienilor și al macedonenilor l-au primit, de vreme ce de o potrivă, și evnomianii, și arienii, și macedonenii sunt cu totul cumpliți eretici? (fiindcă Evnomie asemenea ca Arie hulea asupra dumnezeirii a Unuia Născut Fiului Tatălui, zicându-L pe El zidire a Tatălui, și slujitor precum se vede în cuvântul al 2-lea al marelui Vasilie cel asupra lui Evnomie; Și asemenea că Macedonie hulea asupra dumnezeirii Duhului, zicându-L pe El că este al treilea cu firea după Tatăl, precum se vede aceasta în cuvântul al 3-lea al marelui Vasilie cel asupra lui Evnomie). Și savelianii, și arianii, sunt întocmai după eresuri, precum zice Teologul Grigorie.” Întocmai este spre păgânătate, și savelianește a împreuna, și arienește a despărți, cea întâi adică cu fața, iar cea a doua, cu firile. Și iarăși, că răul în amândouă este de-o potrivă, măcar deși se află în cele potrivnice. Și socoteala lui Savelie introduce iudaismul, după sfințitul Fotie, iar cea a lui Arie, bagă elinismu? Pentru ce dar cei ce sunt deopotrivă după eresuri, nu s-au primit deopotrivă de către sobor? Arătat este, că arienii, și macedonieni se botezau fără schimbare, ca și dreptslăvitorii, în trei afundări, și în trei scoateri, și în trei chemări ale Sfintei Treimi, fără a schimba nici felul chemărilor nici materia apei (că măcar deși arianul Ualie a pus lege ca botezul să se facă întru o afundare, precum zice Dositei la Dodecavivlion foaia 86 însă legea aceasta nu s-a ascultat, nici s-a întărit, ci a rămas nelucrătoare la arieni. Fiindcă nici pomenire de aceasta cât de puțin canonul nu face, întru cele ce pomenește botezul ereticilor, nici Zonara, sau Valsamon, sau Aristin, sau Anonimul (cel nenumit). Tâlcuitorii canoanelor o zic aceasta. Și măcar de au schimbat arianii și chemările Botezului după Chedrino, și după acestași Dositei, zicând în numele Tatălui celui mai mare, și al Fiului celui mai mic, și al Sfântului Duh celui și mai mic; Dar nu au făcut schimbarea aceasta înaintea soborului al 2-lea ci în urmă, precum acestași Dositei zice). Iar evnomianii schimbând chipul materiei Botezului, numai într-o afundare se botezau; precum însăși cuvintele ce le are canonul arată anume: „Că pe evnomiani, zice, care întru o afundare se botează și cel precum și savelianii chipul materiei botezului, adică pe cele trei chemări stricându-le, învăța, că Tatăl, și Fiul, și Duhul sunt o față. Iar cum că se boteza după chipul Botezului Bisericii ereticii aceia al cărora Botez soborul l-a primit, martor este și Zonara tâlcuitorului canoanelor. Că citind canonul al 7-lea al soborului 2 acestea zice anume: „Nu se botează dar de al doilea aceștia, căci despre Sfântul Botez la nimic se osebesc de noi, ci întocmai ca și creștinii, se botează”. Și cum că dimpotrivă, nu după forma Botezului Bisericii, se botezau ereticii aceia, al cărora botez nu l-au primit, martor este iarăși acestași Zonara zicând: „Aceștia dar, și toți ceilalți eretici a se boteza Sfinții Părinți au legiuit. Că ori nu s-au norocit de dumnezeiescul Botez, sau norocinduse, nu drept nici după chipul dreptslăvitoarei Biserici, s-au norocit de el”. Deci pentru că ereticii aceea păzeau chipul apostolescului Botez, canoanele acelor două soboare, i-au primit ca botezați. Și nu numai pentru aceasta, ci și pentru iconomie, precum am zis. Că de le-ar fi lipsit iconomia, negreșit nu ar fi stătut împotriva apostoleștilor canoane, care poruncesc dimpotrivă, adică să nu primim botezul ereticilor. Toată teoria, care până acum o am făcut aici, nu este aici de prisos, mai ales este și prea de nevoie, de obște adică pentru toată vremea, iar mai ales pentru ziua de astăzi, pentru gâlceava cea mare, și prigonirea cea multă, ce se face pentru botezul latinilor, nu numai între noi și latini, ci și între noi, și între cei de o cugetare cu latinii. Deci urmând celor zise fiindcă locul apostolescului canon o cere, zicem că botezul latinilor este minciunonumit botez. Și pentru aceasta, nici după cuvântul amărunțimei este primit, nici după cuvântul iconomiei. Nu este primit după cuvântul amărunțimei, întâi pentru că sunt eretici. Și cum că latinii sunt eretici, nici o trebuință este acum să arătăm vreo dovadă. Că însuși aceasta, că avem atâta ură și atât întoarcere, iată atâtea veacuri despre dânșii, este arătată dovadă, căci ca pe niște eretici îi urâm, adică precum și pe arieni, sau pe savelieni, sau pe macedonienii cei luptători de Duh. Dar de ar pofti cineva a înțelege și din cărți eresurile lor, acestea le va afla toate, în cărțile preasfântului patriarh al Ierusalimului Chir Dositei biciul papistașilor, cu prea înțeleptele lor surpări. Însă în destulă știință poate să ia și din cărticica înțeleptului Miniat cea numită piatra smintelii. Ajungă însă câte despre dânșii Sfântul Marcu al Efesului (în adunarea 25 cea în Florenția) de față a zis așa: Noi pentru nimic alta ne-am dezbinat de latini, decât pentru că sunt, nu numai shismatici, ci și eretici, pentru aceasta nici se cuvine măcar a ne uni cu dânșii. Încă și marele eclesiarh Silvestru zicea (cart 9 cap 5): „Osebirea latinilor, este eres, și așa o au avut cei mai-nainte de noi. Deci mărturisit fiind, că latinii sunt prea vechi eretici, mai întâi îndată din aceasta sunt nebotezați, după marele Vasilie de mai sus și după Chiprian și Firmilian sfințiții cei mai-nainte de el; pentru că mireni făcânduse ei, fiindcă s-au rupt din dreptslăvitoarea Biserică, nu mai au cu sineși pe darul Sfântului Duh, prin care dreptslăvitorii ierei săvârșesc Tainele. Aceasta este o dovadă, care este atât de mare și ne împotrivă zisă, cât sunt mari, și cărora nu li se poate zice împotrivă, și canoanele marelui Vasilie, și ale Ieromartirului Ciprian, fiindcă au luat, și mai ales au întărire de la Sfântul a toată lumea al 6-lea sobor. Al doilea latinii sunt nebotezați, pentru că nu păzesc cele trei afundări la cel ce se botează, precum din început au primit de la Sfinții Apostoli dreptslăvitoarea Biserică. Latinii cei mai-dinainte mai întâi stricând apostolescul Botez, cu pravățul și cu nădejdea întoarcerii acelora și a cunoștinței, pentru ca să nu se facă fiară mai sălbatică asupra Bisericii, fiindcă era mulțime prea multă, și puternici întru lucrările cele din afară. Și au nimerit pravățul acesta și nădejdea. Pentru că cu iconomia aceasta și mai blânzi sau făcut aceia către cei dreptslăvitori, și atâția s-au întors la buna cinstire, încât, în puțin, ori desăvârșit au lipsit, ori prea puțini au rămas. Deci și cei mai-nainte de noi asemenea au iconomisit, și au primit botezul latinilor, mai ales după chipul cel al doilea. Pentru că papismosul atunci era îndricul său, și toate puterile împăraților Europei le avea în mâinile sale, iar împărăția noastră își da duhul. Drept aceea de nevoie era, că de nu s-ar fi făcut iconomia aceasta, papa, ar fi ridicat neamurile cele apusenești asupra celor răsăritenești, și ar fi robit, și ar fi ucis, și alte nenumărate răutăți le-ar fi făcut. Dar acum când relele cele de acest fel nu ni le pot face, fiindcă au pus asupra noastră dumnezeiască pronie, acest fel de păzitori care și însăși trufașilor acelora desăvârșit le-au smerit sprânceana. Acum zic, când nimic asupra noastră poate turbarea papismosului, ce mai trebuie iconomie? Că iconomia are măsuri și hotare, și nu este veșnică și nehotărâtă. Pentru aceasta și Teofilact al Bulgariei zice: „cel ce face ceva după iconomie, nu chiar ca un lucru bun, face aceasta: Ci ca un lucru trebuincios la o vreme (tâlcuirea la cap 5 stih 11 către Galateni). În destul am iconomisit, zice Teologul Grigorie în lauda cea către Atanasie: „Nici (socoteala) cea străină primindu-o, nici pe a noastră stricându-o, care cu adevărat ar fi rea iconomie. Așa zic și eu. Cu adevărat întrebuințau turnare, adică puțină apă pe creștetul copilului turnând. Care încă și acum pe la oarecare locuri se lucrează. Iar cei mai mulți cu o legătură de peri de porc, de trei ori aruncă puține picături de apă pe fruntea pruncului. Iar între alte locuri, precum au vestit nouă de acolo întorcându-se la noi oarecine, că puțin bumbac (care fieștecine poate ști câtă apă au ridicat bumbacul) zice, împlântându-l în apă, ung cu acela pe copil, și așa îl botează. Deci, nebotezați sunt latinii, pentru că nu fac cele trei afundări și scoateri, după apostoleasca predanisire. Pentru aceste trei afundări, cât sunt de nevoie și de neapărate, spre deplinirea Botezului, nu zicem. Cel ce poftește, cetească, ci după toată nevoia, cetească cartea prea mult învățatului, și preaînțeleptului Evstratie Arghentios. Ci și noi la apostolescul canonul al 50-lea vom zice, câtă trebuință de acum cere. Iar dacă oarecare dintre însuși latinii și dintre cei ce cugetă latinește, ar propune cele trei chemări ale Sfintei Treimi, nu trebuie a se face că au uitat cele ce au auzit mai sus de la Sfințitul Firmilian, și de la marele Atanasie; cum că sunt adică nelucrătoare dumnezeieștile numele acelea din gura ereticilor scoțându-se. Pentru că de nu ar fi aceasta, negreșit ar trebui să credem, că și babornițile fac minuni, fiindcă descântă cu dumnezeieștile nume; deci când latinii, și ca niște eretici botez nu pot da, pentru că au pierdut darul cel începător desăvârșirii, și pe lângă aceasta, au răsturnat și apostolescul Botezul acelor trei afundări. Deci, zic, cei ce primesc stropirea latinilor, socotească ce au să răspundă, la stăpânirea acestui apostolesc canon, încă și la a celui după acesta adică al 47-lea! Știu ce propun nenumiții apărători ai latinescului minciunobotez. Că propun că obișnuia Biserica noastră a-i primi cu ungerea Sfântului Mir pe cei ce din latini se întorceau. Și că se află și oarecare rânduială tipărită, care arată în ce chip să-i primim. Și către acestea chiar și cu dreptate răspundem acestea. Cum că ajunge că mărturisești, că cu Mir îi primeau; apoi, eretici sunt. Că pentru ce cu Mir dacă nu ereau eretici? Deci eretici fiind mărturisiți, nu este de crezut, că dreptslăvitoarea și apostoleasca Biserică, ar fi vrut cu dinadinsul să strice apostoleștile și soborniceștile canoanele acestea, ce mai sus le-am însemnat. Ci precum se vede, și precum de cuviință este a crede, că oarecare mare iconomie au vrut să întrebuințeze pentru latini Biserica, având și pilda pravățului său, pe acel mare și Sfânt al doilea de toată lumea sobor. Că au iconomisit soborul al 2-lea precum am zis, și a primit botezul arianilor, și al macedonienilor, rea iconomie este aceasta, când printr-însa, nici pe latini putem ai întoarce, și noi călcăm scumpătatea sfințitelor canoane, și primim minciunobotezul ereticilor.” Că a iconomisi se cuvine unde nu se face călcare de lege, zice dumnezeiescul Hrisostom. Iar cum că cu iconomie s-au făcut închipuirea aceea, dintru aceasta este arătat, că până atunci răsăritenii botezau pe apusenii cei ce se întorceau. Precum o mărturisește aceasta localnicul sobor cel din Laterano Romei; Care s-a făcut la anul de la Hristos 1215 că zice acesta în canonul 4 că răsăritenii nu liturghiseau, acolo, unde mai-nainte ar fi liturghisit apusean, de nu ar fi făcut mai-nainte Apă Sfântă, spre curățire. Și apoi zice, că răsăritenii al doilea boteza pe apusenii cei ce veneau la Biserica răsăritului, adică ca pe unii ce nu aveau Botez Sfânt și apostolesc (dodecavivlion a lui Dositei foaia 8, 24). Deci, când până atunci, după mărturia a însuși vrăjmașilor, răsăritenii îi botezau, arătat este, că în urmă pentru mare iconomie au întrebuințat chipul mirului, fiindcă nu folosea slăbiciunii cei mai de pe urmă a neamului nostru, să ațâțe mai mult mânia papismosului, și cu aceasta încă, fiindcă atunci surpaseră și stricaseră toate cele rău făcute în Florența, și multă latinească mânie era pentru acestea. Drept aceea, și după ce au trecut iconomia trebuie să-și aibă locul lor amărunțimea și apostoleștile canoane.
   […]
   _________________________________________________________________________________________

   Învățătura de Credință Creștină Ortodoxă. Ediție electronică, Apologeticum, 2006, pp. 26-29:
   https://invitatielaortodoxie.files.wordpress.com/2011/06/invatatura-de-credinta-crestina-ortodoxa.pdf
   […]
   64. Prin ce mijloace statornicește Biserica adevărurile de credință dezvoltate de-a lungul Tradiției?
   Biserica statornicește aceste adevăruri prin hotărârile (canoanele) Sinoadelor ecumenice și prin Cărțile simbolice. Definițiile date la Sinoadele ecumenice ies dintr-un material bogat framântat de Tradiție, zeci sau sute de ani, până în momentul când Biserica, prin împuterniciții ei oficiali, desprinde, cu ajutorul Duhului Sfânt, adevănul din dezbateri, ca aurul în cuptor, si-l înfățișează în definiții sau formule care devin obligatorii pentru toți credincioșii. Pentru Biserica Ortodoxă sunt obligatorii defnițiile celor șapte Sinoade ecumenice: I la Niceea (325), II la Constantinopol (381), III la Efes (431), IV la Calcedon (451), V la Constantinopol (553), VI la Constantinopol (Trulan: 680-681), VII la Niceea (787). Cărțile simbolice sau Mărturisirile de credință au apărut în Biserica Ortodoxă din cauza întreruperii Sinoadelor ecumenice de la 787 încoace. Mărturisirile de credință lămuresc întrebările noi care s-au ivit în viața Bisericii și le dezleagă cu ajutorul Sf. Scripturi și al hotărârilor Sinoadelor ecumenice sau locale, în duhul celei mai curate Tradiții. Asemenea Mărturisiri de credință sunt: aceea a Mitropolitului Petru Movilă, numită „Mărturisirea Ortodoxă”, închegată și formulată definitiv la Sinodul de la Iasi (1642)[62]; „Mărturisirea Patriarhului Dositei”, care se numește și „Pavăza Ortodoxiei” și care e tot una cu „Mărturisirea Patriarhilor Ortodocși”; ea e, de fapt, lucrarea Sinodului de la Ierusalim din 1672; „Mărturisirea lui Mitrofan Critopulos” și altele[63].

   Pentru importanța, răsunetul și neîntrerupta ei actualitate față de doctrina romanocatolică, merită să fie trecută în rândul Mărturisirilor de Credință și „Enciclica Patriarhilor Ortodocși” de la 1848[64].

   65. Ce este un sinod ecumenic?
   Un sinod ecumenic este adunarea episcopilor întregii Biserici dreptcredincioase, pentru statornicirea, formularea și întărirea învățăturii și regulilor de viață ale Bisericii.

   66. Care este obârșia ținerii Sinoadelor ecumenice?
   Obârșia ținerii Sinoadelor ecumenice se ridică până la Sf. Apostoli, care au ținut un Sinod la Ierusalim în anul 50, unde lucrând sub pază și împreună-lucrarea Sfântului Duh (Fapte 15, 28), au luat hotărâri de credință și de reguli de viață creștină cu putere și obligație pentru toți credincioșii, așa cum se vede în Faptele Apostolilor (15, 1-29).

   67. Pe cine înfățișau Sf. Apostoli adunați în Sinod?
   Ei înfățișau pe Însuși Domnul nostru Iisus Hristos, Capul nevăzut al Bisericii, așa cum ni se spune în cuvintele: „Cel ce vă ascultă pe voi, pe Mine Mă ascultă și cine se leapădă de voi, de Mine se leapădă; iar cel ce se leapădă de Mine, se leapădă de Cel ce M-a trimis pe Mine” (Luca 10, 16). Ca înfățișători ai Domnului nostru Iisus Hristos, Apostolii lucrau sub oblăduirea Sf. Duh, cum ne adeverește Sf. Scriptură: „Și Eu voi ruga pe Tatăl și alt Mângâietor va da vouă, ca să fie cu voi în veac, Duhul Adevărului, pe Care lumea nu-L poate primi, că nu-L vede pe El, nici Îl cunoaște pe El; voi Îl cunoașteți, căci cu voi petrece si în voi va fi” (Ioan 14, 16-17).

   68. Cui a încredințat Mântuitorul conducerea Bisericii, după înălțarea Sa la cer?
   După înălțarea Sa la cer, Mântuitorul a încredințat conducerea Bisericii Sale Sfinților Apostoli, așa cum spune El însuși: „Precum M-ai trimis pe Mine în Lume și Eu i-am trimis pe ei în Lume” (Ioan 17, 18). „Și apropiindu-se, Iisus le-a grăit lor zicând: „Datu-Mi-s-a toată puterea în cer și pe pământ. Drept aceea mergând învățați toate neamurile, botezâdu-le în numele Tatălui si al Fiului si al Sfântului Duh, învățându-le să păzească toate câte v-am poruncit vouă; și iată Eu sunt cu voi în toate zilele, până la sfârșitul veacului” (Matei 28, 18-20). Când li Se arată, în ziua învierii, Mântuitornl spune Apostolilor: „Pace vouă! Precum Ma trimis pe Mine Tatăl și Eu vă trimit pe voi”; și acestea zicând, a suflat și a zis lor: „Luați Duh Sfânt, cărora le veți ierta păcatele, li se vor ierta să cărora le veți ține, vor fi ținute” (Ioan 20, 21-23).

   69. Ce fel de puteri a dat Mântuitorul Apostolilor și urmașilor lor în Biserică?
   Mântuitorul a dat Apostolilor, și prin ei urmașilor acestora, puterea de a învăța, adică de a propovădui adevărul Cuvântului lui Dumnezeu, puterea de a sfinți, adică de a împărtăși credincioșilor harul lui Dumnezeu, și puterea de a conduce, adică de a păstori, a povățui și a conduce pe creștini, așa cum putem vedea din Sf. Evanghelii (Matei 28,18-20; Ioan 20, 21; Luca 9, 1-2).

   70. Sf. Apostoli au folosit această întreită putere, fiecare în parte sau în unire și conlucrare?
   Fiecare Apostol deținea și folosea această putere asupra credincioșilor săi, însă cu respectarea credincioasă a cuvântului Domnului, de a păstra împreună cu ceilalți Apostoli „unirea Duhului întru legătura păcii” (Efes. 4, 3). Când a fost vorba de o hotărâre de credință, asupra căreia se iviseră neînțelegeri între creștinii din Antiohia, atunci puterea de a învăța nu s-a mai practicat de un singur Apostol, ci de către adunarea tuturor Apostolilor, adică de Sinodul Apostolic de la Ierusalim. Acest Sinod arată că înșiși Sf. Apostoli, deși întăriți cu puterea dată de Domnul fiecăruia dintre ei, totuși, în momente însemnate, nu foloseau separat această putere, ci în împreuna-lucrare frățească, cu ajutorul Sfâtului Duh. Prin urmare, dacă Domnul nostru Iisus Hristos a dat fiecărui Apostol puterea de a-și conduce Biserica, în schimb puterea cea mai înaltă de conducere a întregii Biserici a dat-o Adunării, adică Sinodului Apostolilor, după cuvintele Mântuitorului: „Unde sunt doi sau trei adunați în numele Meu, acolo sunt si Eu în mijlocul lor” (Matei 18, 20).

   71. Pe cine au lăsat Sf. Apostoli ca urmași ai lor la conducerea Bisericii văzute?
   Sf. Apostoli au lăsat, după porunca Domnului, ca urmași la conducerea Bisericii văzute, pe episcopi, cărora le-au dat această autoritate, împărtășindu-le harul Sfântului Duh prin punerea mâinilor, adică prin hirotonie. Despre această ne încredințează atât Sf. Scriptură, cât și Sf. Tradiție.

   Sf. Apostol Pavel, așezând ca episcopi pe Tit în Creta și pe Timotei în Efes, le dă învățături și sfaturi cum să-și conducă credincioșii. El scrie lui Timotei: „Nu fi nepăsător față de harul ce este întru tine, care ți s-a dat prin proorocie, cu punerea mâinilor mai-marilor preoților. Cugetă la acestea, ține-te de acestea, ca propășirea ta să fie vădită tuturor. Ia seama anume la tine însuți și la învățătură; sturuie în acestea. Căci făcând aceasta, și pe tine te vei mântui, si pe cei care te ascultă” (I Tim. 4, 14-16). Iar despre hirotonia preoților spune aceluiași Timotei: „Mâinile degrab să nu-ți pui pe nimeni, nici nu te face părtaș la păcatele altora. Păstrează-te curat” (I Tim. 5, 22).

   Mântuitorul a încredințat, deci, conducerea Bisericii Sale văzute Apostolilor, prin însăși puterea Duhului Sfânt dată lor (Ioan 20, 22-23), iar aceștia au încredințat-o episcopilor, împărtășindu-le harul Sf. Duh prin Taina hirotoniei. Prin urmare, cine ascultă de episcopii hirotoniți după rânduiala canonică a Bisericii, ascultă de Sf. Apostoli, adică de Domnul nostru Iisus Hristos, iar cine se leapadă de episcopii legitimi, se leapadă de Sf. Apostoli, adică de Domnul nostru Iisus Hristos, după înseși cuvintele Mântuitorului (Luca 10, 16). Sf. Ignatie purtătorul de Dumnezeu și Sf. Ciprian susțin că ascultarea de episcopi este ascultarea de Iisus Hristos, că în Biserică nu se poate face nimic fără episcopi și că nu există Biserică fără episcopi, preoți și diaconi[65].

   72. Cum foloseau episcopii întreita putere dată lor de Sfinții Apostoli?
   După pilda Sf. Apostoli, fiecare episcop lucrează singur cu puterea ce i-a fost dată asupra celor incredințați spre păstorire, păstrând cu grijă, asemenea Sf. Apostoli, „unirea Duhului întru legătura păcii”, cu ceilalți episcopi. Când însă se ivește nevoia de a tâlcui sau a limpezi un adevăr de credință, sau de a statornici o regulă de viață, care interesează întreaga Biserica, puterea de conducere nu se mai practică de un singur episcop, ci de Adunarea tuturor episcopilor, adică de Sinodul ecumenic, așa cum puterea cea mai înaltă apostolică s-a practicat prin Sinodul de la Ierusalim. Istoria celor șapte Sinoade ecumenice stă mărturie că autoritatea cea mai înaltă în Biserică este Sinodul ecumenic.

   73. Sinodul ecumenic are puterea de a statornici învățături noi de credință?
   Sinodul ecumenic nu face decât să lămurească și să statornicească când nevoia o cere – un adevăr descoperit de Domnul și care se găsește nedezvoltat în Sf. Scriptură sau în Sf. Tradiție. El poate statornici, de asemenea, reguli de viață pentru întreaga Biserică.

   74. Ce condiții trebuie să îndeplinească o învățătură de credință statornicită de un Sinod ecumenic, ca ea să aibă putere obligatorie pentru toți creștinii?
   Aceste condiții sunt:
   1. Ca acea învățătură de credință să fie cuprinsă mai mult sau mai puțin lămurit în propovăduirea Domnului nostru Iisus Hristos, adică să se afle în Sf. Scriptură și în Sf. Tradiție.
   2. Ca lămurirea și statornicirea învățăturii să se facă de către un mod ecumenic, care lucrează cu ajutorul Duhului Sfânt și reprezintă cu adevărat Biserica.
   Cea mai desăvârșită statornicire sau formulare scurtă a credinței creștine este Sinmbol de credință.
   […]
   _________________________________________________________________________________________

   Viața Sfântului Maxim Mărturisitorul:
   https://ro.orthodoxwiki.org/Maxim_M%C4%83rturisitorul#Via.C8.9Ba
   […]
   Sf. Maxim s-a născut la Constantinopol în anul 580, într-o familie nobilă și a avut parte de o educație aleasă. Pe la anul 610 împăratul Heraclie l-a chemat la curte, încredințându-i slujba de prim secretar (protasekretis sau logothet). Dar după trei ani, Maxim a părăsit această demnitate și s-a călugărit în Mănăstirea Hrisopolis, care se găsește lângă Constantinopol dar pe țărmul opus al strâmtorii Bosfor. Mai apoi pleacă la Cizic, iar invazia persană de la anul 626 îl împinge să se refugieze la Cartagina (Africa de Nord)[2].

   Pe la începutul anului 632 se găsea în Africa, împrietenit cu monahul Sofronie, viitorul patriarh al Ierusalimului. Acesta începuse deja lupta împotriva noii erezii monotelite care începuse să facă mulți prozeliți.

   Patriarhul Serghie I al Constantinopolului împreună cu împăratul Heraclie au încercat să se împace cu ereticii monofiziți pe baza unui compromis care, lăsând pe al doilea plan problema celor două firi din Hristos, obliga cele două grupări – ortodoxă și monofizită – să admită o singură lucrare în El. La 633 s-a încheiat pactul formal, în acest sens, între ortodocși și monofiziți.

   Monahul Sofronie a fost cel dintâi care a sesizat pericolul acestui compromis. Ajuns apoi Patriarh al Ierusalimului, a publicat o Epistolă Sinodală (643), în care face distincție clară între cele două lucrări în Hristos. În următorii patru ani a domnit o relativă liniște. Frământările au început cu putere abia în 638, când împăratul Heraclie a publicat așa-numita Ecthesis, Sf. Maxim devenind conducătorul acestei lupte. Între 642 – 645 el desfășoară în Africa o activitate intensă pentru întărirea episcopilor de acolo împotriva ereziei.

   În iulie 645 poartă în Cartagina o mare dispută cu Pyrrhus, fostul patriarh monotelit al Constantinopolului, în prezența a numeroși episcopi. Ia parte la mai multe Sinoade în Africa, convocate la îndemnul lui pentru osândirea monotelismului. La sfârșitul anului 646 se află la Roma, unde rămâne până la 649, determinându-l pe arhiepiscopul Martin al Romei să convoace Sinodul de la Lateran, prin care de asemenea se condamnă monotelismul.

   În anul 648 împăratul Constans al II-lea Pogonatul (641 – 668) dăduse un nou decret (Typos-ul lui Constans al II-lea), prin care oprea sub grea pedeapsă de a se mai discuta dacă în Hristos este una sau sunt două lucrări și voințe.

   În anul 653, Sfântul Maxim a fost arestat și adus la Constantinopol, unde, fiind condamnat, la 655 a fost exilat în Bizija, în Tracia. O nouă audiere în același an la Bizija are ca urmare trimiterea lui în Perberis. În anul 662, Sfântul Maxim a fost adus la Constantinopol pentru încă o audiere. Aici, în fața mulțimii, i s-a tăiat limba din rădăcină și mâna dreaptă, ca să nu mai poată comunica adevărul, nici cu graiul nici în scris. Astfel, se adeveri din nou că fiecare părticică din dogmele Bisericii s-a impus prin sângele celor ce au fost gata să-și dea viața pentru mărturisirea ei, fiind o chestiune de viață, nu o simplă speculație teoretică.

   Sfântul Maxim Mărturisitorul a fost trimis apoi în exil în țara Lazilor, pe coasta răsăriteană a Mării Negre, unde, rămas simplu monah până la sfârșitul vieții, a trecut în același an, în ziua de 13 august, la Domnul, în urma chinurilor suferite, la venerabila vârstă de 82 de ani. Pomenirea sa se face în fiecare an la 13 august (mutarea moaștelor) și la 21 ianuarie[3]. Sf. Maxim mai este comemorat și pe 20 septembrie, împreună cu Sf. Martin Mărturisitorul.
   […]

   ……….

   Sfântul Maxim Mărturisitorul (580-662) și tovarășii săi întru martiriu: papa Martin, Anastasie Monahul, Anastasie Apocrisiarul. „Vieți” – actele procesului – documentele exilului, DEISIS, Sibiu, 2004, pp. 6-9:
   […]
   În ce privește viața Sfântului Maxim Mărturisitorul, părintele Dumitru Stăniloae se limitează, fără să insiste, la această „scurtă notă biografică”:
   „Sfântul Maxim Mărturisitorul s-a născut la anul 580 în Constantinopol, dintr-o familie nobilă și a avut parte de o educație aleasă. Pe la anul 610 împăratul Heraclie l-a chemat la curte, încredințându-i slujba de prim secretar. Dar încă după trei sau patru ani a părăsit postul și a intrat în mănăstirea Chrysopolis (azi Scutari) de pe țărmul opus Constantinopolului. Mai târziu a călătorit mult. Pe la începutul anului 632 se găsea în Africa, împrietenit cu monahul Sofronie, viitorul patriarh al Ierusalimului. Acesta începuse lupta împotriva noii erezii monotelite ce-și făcea apariția la orizont.

   Patriarhul Serghie din Constantinopol dăduse sfatul împăratului Heraclie să caute să câștige pe monofiziții de la granița răsăriteană a imperiului, pentru a se putea sprijini pe ei împotriva amenințării perșilor. Împăcarea trebuia să se facă pe baza unui compromis care, lăsând pe al doilea plan problema celor două firi în Hristos, obliga cele două partide să admită o singură lucrare în El. Dintre episcopii ortodocși fu câștigat pentru această idee Cyrus din Phasis, care la 630 fu ridicat pe scaunul de patriarh al Alexandriei. La 633 se și încheie pactul formal în acest sens între ortodocși și monofiziți.

   Dar Sofronie sesiză cel dintâi pericolul acestui compromis. El se prezentă patriarhului Cyrus și-l rugă în genunchi să renunțe la publicarea pactului. Nereușind, se duse la patriarhul Serghie din Constantinopol, de la care obținu ca cel puțin să nu se vorbească nici de o lucrare, nici de două în Iisus Hristos. Potrivit acestei învoieli, Serghie publică la 634 o epistolă sinodală. Îndată după aceasta, Sofronie ajunse patriarh la Ierusalim. Serghie se adresă papei Honorius, cerându-i să consimtă cu epistola lui sinodală și cu trecerea sub tăcere a chestiunii de este o lucrare sau două în Iisus Hristos. Papa se declară de acord cu Serghie, admițând însă că în Iisus Hristos este o singură voință.

   Îndată își publică însă și Sofronie epistola sa sinodală (634), în care în fond face distincție clară între cele două lucrări în Hristos, fără să spună apriat că sunt două. În următorii patru ani a domnit o relativă liniște. Frământările încep cu putere abia la 638, când împăratul Heraclie publică așa-numita «Ekthesis», prin care poruncind de asemenea tăcere asupra chestiunii de este o lucrare sau două în Hristos, dispune ca toți să mărturisească o singură voință în El.

   În lupta pe care aderenții dreptei credințe o pornesc acum împotriva acestui decret împărătesc se angajează cu toată puterea și Maxim. Ba întrucât patriarhul Sofronie moare tocmai în anul în care apare «Ekthesis», Maxim devine conducătorul acestei lupte. Între 642-645 el dezvoltă în Africa o activitate intensă pentru întărirea episcopilor de acolo împotriva ereziei. «El este sufletul mișcării care pornește din Africa pentru păstrarea curată a credinței.» În iulie 645 poartă în Cartagina o mare dispută cu Pyrrhus, fostul patriarh monotelist al Constantinopolului, în prezența a numeroși episcopi. În același timp ia parte la mai multe sinoade în Africa, convocate la îndemnul lui pentru osândirea monotelismului. La finea anului 646 e în Roma, unde rămâne până la 649, determinând pe papa Martin să convoace sinodul din Lateran, prin care de asemenea se condamnă monotelismul.

   La 648 împăratul Constantin II (641-668) dăduse un nou decret, prin care oprea sub grea pedeapsă de a se mai discuta dacă în Hristos este una ori două lucrări și voințe («Typos»). Maxim și papa Martin au fost primele victime ale acestei dispoziții. La 653 Maxim este arestat și adus la Constantinopol, unde, fiind condamnat, la 655 e exilat la Bizya în Tracia. O nouă audiere încă în același an la Bizya, are ca urmare trimiterea lui în Perberis. La 662 fu adus din nou cu Atanasie Apocrisiarul roman și cu un alt Atanasie, ucenic al său, la Constantinopol pentru o audiere. Întrucât nu voiau să tacă asupra chestiunii de este în Hristos una sau două lucrări și voințe, li se tăie în fața mulțimii limba din rădăcină și mâna dreaptă, ca să nu mai poată comunica adevărul nici cu graiul, nici în scris. Astfel se adeveri din nou că fiecare părticică din dogmele Bisericii s-a impus prin sângele celor ce-au fost gata să-și dea viața pentru mărturisirea ei, fiind o chestiune de viață, nu o simplă speculație teoretică. Cei trei fură trimiși apoi într-un al treilea exil în țara Lazilor, pe coasta răsăriteană a Mării Negre, unde Maxim, rămas simplu monah până la sfârșitul vieții, trecu în același an, în ziua de 13 august, la Domnul, în urma chinurilor suferite, în vârsta venerabilă de 82 de ani”[4].

   [4] FR II (Filocalia Românească – nota mea), Sibiu, 1947, p. V-VII. Notă redactată în esență pe baza cercetărilor istorice și cronologice ale părintelui asumpționist V. Grumel, „Notes d’histoire et de chronologie sur la vie de saint Maxime le Confesseur”, Échos d’Orient 26 (1927), p. 24-32 și „Maxime de Chrysopolis ou Maxime le Confesseur”, Dictionnaire de théologie catholique X, 1 (1928), col. 448-459.
   […]

   ……….

   Apreciază

 24. Raluca said, on octombrie 16, 2016 at 10:50 pm

  Pr. Sava a spus că sinodul din Creta a fost eretic și din cauza faptului că s-a instituit pentru prima oară în ortodoxie un sistem papistaș de vot. Până acum la toate sinoadele: cele șapte plus cele locale, toți ierarhii participanți: episcopi, mitropoliți, patriarhi aveau VOT EGAL. Acum patriarhii au hotărât pentru fiecare delegație în parte, adică Daniel a hotărât că e de acord cu documentele sinodului, și semnăturile ierarhilor BOR au fost pur formale, adică n-au contat la numărătoarea voturilor. Pr. Sava a dat exemplul patriarhiei Serbiei, unde patriarhul lor a semnat că e de acord, în ciuda faptului că majoritatea ierarhilor sârbi nu au semnat. Așadar a fost trădată ortodoxia la cacealma. Sinistru! Sistemul papistaș de vot a impus cu forța ceea ce cerea agenda ecumenistă, new-age-istă, globalistă, etc.

  Apreciază

 25. STOP RFID ( Viorel Ghica ) said, on octombrie 16, 2016 at 11:20 pm

  Parintele Iustin Parvu spune ca preotul care are acte electronice pierde harul Duhului Sfant, la fel se intampla si cu ierarhii care au semnat in Creta. Ierarhul care a luat acte electronice obliga preotul sa primeasca si el, iar preotul obliga pe credinciosi e logica treaba.

  Apreciat de 1 persoană

  • Mirela said, on octombrie 18, 2016 at 1:59 am

   Cred că mergi prea departe cu ideea că episcopul i-a obligat pe preoţi să ia acte cu cip, iar preoţii i-au obligat pe credincioşi.
   Nu cred aşa ceva, ci cred că ierarhul nu a vorbit împotriva actelor biometrice, ba chiar posibil să fi zis că nu au nimic rău, iar preoţii– din comoditate, laşitate, frică de boală, prostie, mândrie etc. le-au luat şi au procedat cu enoriaşii aşa cum au procedat şi episcopii. Cum ar fi putut preoţii să-i oblige pe credincioşi să ia acte cu cip?

   Apreciază

 26. Alin Stefan said, on octombrie 16, 2016 at 11:53 pm

  Există vreo biserica in București unde nu e pomenit patriarhul?

  Apreciază

 27. mihai444 said, on octombrie 17, 2016 at 12:13 am

  Erezia ecumenismului este erezia elitelor teologilor, deci trebuie sa fii cunoscator ca sa o poti combate, sau sa o poti detecta. Cei mai incurcati sunt si vor fi mirenii, marea masa a poporului, care nu a studiat dogmatica, si nici macar Catehismul Ortodox nu l-au citit. Aceasta erezie este facuta de elitele teologilor, conducatorilor bisericesti (ierarhi si profesori), asa cum masoneria este populata si intretinuta de elita economico-financiar-politica din intreaga lume. Nu intri in masonerie daca esti pensionar cu 400 de lei, asa cum nu mergi la congrese ecumeniste daca nu esti teolog, profesor-teolog sau ierarh.
  Crestinii sinceri si autentici, ortodocsii lui Hristos, au intrat in defibrilatii pentru ca ei nici nu cunosc teologie ca sa detecteze viclenia teologica a ereziei ecumenismului, dar si pentru ca au o defazare in trezirea lor: le spui acum, si ei inteleg peste un an, doi…
  Deci, tineti de preot neecumenist chiar daca sunt rari precum diamantele, mergeti la ei si la sase luni si la un an daca nu puteti mai des, spovediti-va, impartasiti-va si spuneti-le despre ce Taine aveti nevoie, sau de orice din cele Sfinte. Treziti-va, vremea este pentru trezire fortata, eu unul…de vreo doi, trei ani incerc sa spun lumii si direct si pe internet, dar am fost socotit ‘nebunul de serviciu’. Acum vremea si zilele rele se indreapta spre apogeu, iar apostazia a fost dusa dincolo de apogeu in clipa Creta-2016… Harul Sfantului Duh-Dumnezeu a lucrat din iconomie in ultima suta de ani de ecumenism infiltrat in ierarhie, de masonerie si chiar la slujitorii atei au fost valabile Sfintele Taine, daca erau botezati si hirotoniti ortodox. Acum, cu Creta, totul s-a pus sub semnatura, s-a pecetluit, cei care au semnat au semnat in contul intregii Ortodoxii, si totul este incheiat inaintea lui Hristos-Dumnezeu! Parintele Parvu cand ne-a spus ca ”am fost vanduti”, credeati ca s-a referit ca slujitorii si-au luat toti amante? Nu. Tradarea urma sa se faca si scris, prin pecete, si iata ca s-a realizat! Cine merge cu ereticii-ecumenisti, merge inpoia lui Hristos, si va fi socotit vrajmas al Sau si hulitor al Duhului Sfant-Dumnezeu, iar de va muri asa iertare nu va avea in veci!

  Apreciază

  • mihai444 said, on octombrie 17, 2016 at 12:15 am

   am preluat de pe fb. nu e textul meu. rezonez in totalitate cu el.

   Apreciază

 28. marian said, on octombrie 17, 2016 at 12:23 am

  16 octombrie 2016
  Arseny Pavlov
  ofițer de forță armată
  Arseny Sergheevici Pavlov, de asemenea, cunoscut sub numele de Motorola, a fost un cetățean rus care a condus Batalionul Sparta, un grup armat care a lupt at cu guvernul ucrainean, încă neterminat.
  Născut 02 februarie 1983, Uhta, Rusia
  Sa stins din viata: 16 octombrie 2016
  Soț: Elena Kolenkina (m.2014)
  Unitate: „Sparta” Batalionul
  Copii: Serghei Pavlov, Miroslava Pavlova
  Bătălii și războaie: Al doilea război din Cecenia, asediul SLOVIANSK,
  Doamne Odihnește-l!
  Era iubit și în floarea vârstei!

  Apreciază

 29. religarhia said, on octombrie 17, 2016 at 12:59 am

  Și unii și alții se joacă cu sufletele păstoriților, adică grecii care au acceptat pe teritoriul lor-Creta-sinodul tâlhăresc și au semnat majoritatea mitropoliților actele eretice de acolo, acum se joacă cu sinodul b.o.r ping-pong. Adică ei știau că noi românii avem sinod în Octombrie 2016 și ei ce își zic, noi vom da un răspuns la anul în Ianuarie 2017. Între timp bandiții,pseudo-ierarhii,români și-au dat seama ( sau au fost informați de informatorii lor) de jocul murdar al grecilor și amână sinodul sau vreo hotărâre legată de Creta pentru la anul…și la peste cât mai mulți ani…
  Deci și unii și alții își bat joc nu doar de credincioși, de preoți și societate ci și de Hristos, prin faptul că amână condamnarea ereziilor cretane.
  Credincioșii ar trebui să ceară în parohii preoților să apere împreună Ortodoxia, să transmită episcopului locului ferm poziția lor și dacă acela nu răspunde repede și-n duh ortodox să nu mai fie pomenit în acea parohie pseudo-episcopul, să nu-l mai primească la slujbă pe acel episcop eretic, să-l trimită la pocăință la mănăstirea lui de metanie pentru pocăință, dacă are așa ceva!
  În rest amânarea unui răspuns clar e de fapt o tăcere ce duce la acceptarea ereziilor cretane prin acceptarea tacită.
  Hristos în mijlocul nostru!

  Apreciază

 30. Iustin said, on octombrie 17, 2016 at 1:16 am

  off topic

  cgi on iss

  Apreciază

 31. Marius Gogonea said, on octombrie 17, 2016 at 1:27 am

  Mai fratilor, voi cei care fugiti de prin bisericile in care sunt pomeniti episcopii eretici cretani si bine faceti daca aveti o alta biserica cu un preot antiecumenist ce nu-i pomeneste pe pseudoepiscopii … , spuneti-mi voi va rog. Ce face Hristos cu babele acestea rugatoare, ce fac tot timpul rugaciuni, acatiste, paraclise, de foarte multe ori in miezul noptii, babele din biserica parohiei mele spre exemplu, carora atunci cind le intalnesc le pup si mana caci sunt ca si maica mea? Le lasa Mantuitorul Hristos fara Sfinta Impartasanie in deplinatatea Harului chiar daca preotul …? Oameni buni. Luptati acolo in parohiile voastre pentru a-i constientiza pe oamenii cu care ati vietuit ca lucrurile sunt grave si ca este imperios necesar ca dupa posibilitati sa-si caute fiecare duhovnic antiecumenist, nepomenitor de cretani, … .Este usor sa fugi, disperat a te salva in mod egoist … . Hristos si Maicuta Domnului sa fie cu noi, cu toti!

  Apreciat de 1 persoană

  • sorin said, on octombrie 17, 2016 at 11:49 am

   Marius Gogonea, babele alea care sunt pline de superstitii garantat o sa se mantuiasca. Nu7 iti fa giji, alea sunt unde trebuie. Du te domnle la biserica, cine te opreste. Cei care nu vor sa mearga la biserica, cu ce te deranjeaza? Nu dormi noaptea? Ai insomnii? Ia o si pe scrotisoara si vedeti va de ale voastre, lasatiii pe altii. Dar asumati va ce faceti, si sa nu cumva sa faceti inundatii cu lacimi cand veti afla cand ve ti afla ca s-ar putea sa fi fost inselati.

   Apreciază

   • Marius Gogonea said, on octombrie 18, 2016 at 9:02 am

    Frate Sorin. Impreuna cu familia mea, desii sunt prahovean, dar si epitrop in parohie, la 2 saptamani, 1 luna trec muntii si merg(liturghie, spovedanie, impartasanie) la un preot ce nu-i pomeneste pe cretani(desi preotul parohiei noastre si nu numai mi-a spus ca nu accepta sinodul din Creta) insa; sunt oameni saraci cu 6,7,8, copii care vai mama lor. Ce face Hristos cu acestia, va cere parerea dumneavoastra sau mie si ii lasa de izbeliste?

    Apreciază

   • saccsiv said, on octombrie 18, 2016 at 11:08 am

    Marius Gogonea

    N-am prea inteles ce ai scris tu in comentariu. Exista un preot anti ecumenism sarac cu multi copii? Daca da, trebuie ajutat. Da-mi detalii sa fac un anunt pe blog astfel incat cititorii sa-i poata trimite bani sau ce vor putea.

    Apreciază

   • Mirela said, on octombrie 18, 2016 at 6:00 pm

    saccsiv

    Marius se referea nu la preoţi, ci la credincioşi săraci cu 5-7 copii, care nu au posibilitatea să meargă departe la preot nepomenitor.

    Marius

    Preotul bisericii la care eşti epitrop, prin pomenirea ierarhului, se contaminează de credinţa/eresul lui, la fel ca şi cei care participă la slujbele lui.

    Apreciază

   • Ioana said, on octombrie 19, 2016 at 1:51 am

    Marius Gogonea

    AUDIO (si transcriptul). Parintele ANTIM (ce a parasit Manastirea Bistrita) si parintele HARITON (Muntele Athos) discutand pe tema MARELUI SINOD: “ce vom face, unde ne mai spovedim, unde ne mai împărtășim, unde mai mergem la Liturghie?”

    Parintele Antim: „Și durerea mare…, încă sunt creștini care sunt frământați de lucrurile acestea sinceri pentru mântuire și întreabă: ce vom face, unde ne mai spovedim, unde ne mai împărtășim, unde mai mergem la Liturghie? Asta-i durerea mare! Le-am spus: fraților, dacă o să fie…, o să ajungem ca Sf. Maria Egipteanca. Nu a avut nici icoană, nu a avut nici anafură, nici aghiasmă, nici biserică, nici preot, nici spovedanie, nici Liturghie, nici …nimic! Pocăința, lacrimile și celelalte ne unește cu Hristos! Le-am spus și lucrurile acestea, mai ales la ucenici de-ai mei.”‘

    Apreciază

 32. Sluga netrebnica said, on octombrie 17, 2016 at 2:19 am

  Sfantul mucenic Ciprian Episcopul Cartaginei:

  “Dacă episcopul care este pomenit in Biserica este eretic, dar oamenii nu-l consideră astfel, atunci o astfel de rugăciune Îl insultă pe Hristos Domnul, care nu poate fi parte din minciună. Oricine se împărtășește intr-o biserică unde este pomenit un episcop eretic, chiar dacă preotul acelei biserici învață ortodox, o astfel de împărtășire nu rămâne fără urmări. Acel om va avea parte la Judecata de Apoi cu episcopul eretic, in fundul iadului.”

  Apreciază

 33. leonardconstantin61 said, on octombrie 17, 2016 at 8:21 am

  Doamne ajuta! Am vazut ca unii nu au inteles ce a vrut sa spuna Pr. Sava cand a zis ”ca ierarhii care au semnat in Creta mai au Har pana la un Sinod care ii va anatemiza pe acestia”. Eu si cu sotia am vb cu dansul pe urma si ne-a spus in felul urmator: ”Tainele sunt valide doar in mici exceptii cum ar fi Impartasania la copii sau botezul copiilor pt ca copiii nu au discernamant insa tainele lor nu sunt valide la noi cei ce avem discernamant.Totul se face prin iconomia lui Dumnezeu in cazul copiilor asa cum functioneaza Biserica Ortodoxa de la inceputul secolului 20 si pana in zilele noastre : prin ICONOMIA lui Dumnezeu

  Apreciat de 1 persoană

 34. draman said, on octombrie 17, 2016 at 8:41 am

  Va rog raspuns direct :
  – este Teodosie al Tomisului eretic/ecumenist ?
  -daca nu ma insel atat la Marea Lavra cat si la Prodromu este pomenit in continuare Bartolomeu. Parintii care au conferentiat saptamana trecuta merg acolo la liturghie sau participa altundeva ?
  multumesc, Doamne ajuta !

  Apreciază

 35. Claudiu said, on octombrie 17, 2016 at 8:48 am

  Pentru mine, ceea ce a spus Pr Sava e foarte clar! El nu si asuma sa spuna ca nu ar mai fi Taine la ierarhii cretani sau la preotii ce i pomenesc, dar spune foarte clar : NU MAI MERGETI IN BISERICILE UNDE SUNT POMENITI!

  Apreciază

 36. bogdan said, on octombrie 17, 2016 at 8:52 am

  In judetul Neamt , la ce biserica sau manastire nu se pomenesc ierarhii eretici? Poate cineva sa-mi spuna?

  Apreciat de 1 persoană

 37. […] VIDEO: Conferinta Monahilor din Athos la Bucuresti / Concluzie: MERGETI UNDE NU SUNT POMENITI IERARH… […]

  Apreciază

 38. […] Sursă: VIDEO: Conferinta Monahilor din Athos la Bucuresti / Concluzie: MERGETI UNDE NU SUNT POMENITI IERARH… […]

  Apreciază

 39. […] VIDEO: Conferinta Monahilor din Athos la Bucuresti / Concluzie: MERGETI UNDE NU SUNT POMENITI IERARH… […]

  Apreciază

 40. Mary said, on octombrie 17, 2016 at 9:35 pm

  Multe situatii teoretice putem emite, cu babutele oare stiu ele de erezie sau nu, ce vor face cand vor afla… dar oricat am vrea sa inchidem ochii nu putem ignora faptul ca promovarea actelor biometrice de catre BOR este reala, mai ales in caritatea lor batrani – laudabila de altfel dar mereu filtrata de card si cnp. Aceasta activitate care nu are numic de a face cu Biserica, ei o fac activ si oare sa intrebam daca acolo e vorba de har? Harul de a imparti carduri si a numara oamenii? Oare daca mainile unui preot fac acte contra Domnului mai poate el imparti Sfantul Duh la Impartasanie? Sunt intrebari. Dar pare ca masurarea ideilor lor este deja ttecut. Este evident ca acum traim fizic unele semne triste.
  Si babutele saracele poate nu vor auzi pe papa mentionat la slujba si nu vor banui nimic – dar ce vor primi? Eu cred ca deja iconomia lui Dumnezeu este vizibila prin faptul ca ierarhii spun una alta, semneaza abureli in Creta, nu se pot stapani pana la capat ascuns, pentru ca sa ii putem auzi si.

  Apreciază

 41. Mary said, on octombrie 17, 2016 at 9:36 pm

  Vroiam sa zic activitatea lor de a promova actele bio , ca nu tine de Biserica, nu caritatea in sine, aceea tine de Biserica.

  Apreciază

 42. Mirela said, on octombrie 18, 2016 at 2:49 am

  Dacă îl considerăm pe Părintele Justin Pârvu un reper în călăuzirea noastră, poate că ar trebui să ne amintim că el refuza să îi împărtăşească pe preoţii care au primit acte biometrice, spunând despre ei că sunt căzuţi din har. Cred că îmi amintesc corect, pot alţii să confirme sau să infirme.
  Dacă atunci erau căzuţi din har, acum – când la cipuri se mai adaugă şi acceptarea ereziei sau comuniunea cu erezia prin pomenirea episcopului eretic– au har?
  Pe când Părintele Justin a afirmat că cei cu acte biometrice nu pot fi primiţi la împărtăşanie, i s-a reproşat că e exagerat şi extremist. Şi mai toţi clericii, ignorând avertismentele marilor duhovnici de a nu accepta acte cu cip, le-au luat, chiar şi pentru pricini DERIZORII cum ar fi pelerinajele şi excursiile.
  Iar acum ce vedem? Turma uriaşă de preoţi, toţi sfinţiţi teribil şi constant prin preumblări în „ţări sfinte” şi în „grădina Maicii Domnului”, împărtăşiţi permanent, se fac părtaşi la erezie prin pomenirea ereticilor sau prin promovarea ecumenismului cu propria gură.
  Întreb: astea sunt, pentru un om curat, roadele pelerinajelor sfinte şi ale împărtăşirii cu Trupul lui Hristos? Trădarea Lui, laşitatea, frica, alegerea confortului şi a materialului, chiar cu pierderea sufletului, falsitatea, erezia?
  Văzând acum apostazia generalizată a clerului, ar mai putea cineva de bună credinţă să spună că a exagerat Părintele Justin când i-a considerat pe cei cu cip căzuţi din har? Eu ştiu că harul lui Dumnezeu îţi dă putere, curaj, tăria mărturisirii, vedere duhovnicească, iubire de Dumnezeu mai presus de orice.
  Vedem aşa ceva la ierarhi şi la preoţi? DELOC!!! Ci vedem acceptarea ereziei de către toţi ierarhii şi la aproape toţi preoţii, de nu reuşim să găsim preot nepomenitor şi bezmeticim ca baba oarba încotro să ne îndreptăm ca să găsim liturghie curată. Ne zicea tot Părintele Justin că poate după câteva sate să găsim, dar cred că nu a vrut să ne demoralizeze spunându-ne tristul adevăr: poate că la câteva judeţe să găsim preot al lui Dumnezeu.
  Trăim epoca lui vai!

  Apreciază

  • octoviv said, on octombrie 18, 2016 at 2:00 pm

   Părintele Adrian Făgețeanu despre prezența lui Dumnezeu și implicit a Harului Sfântului Său Duh (Harul Sfântului Duh este energia necreată care izvorăște din, și este nedespărțită de, ființa lui Dumnezeu; mai pe larg despre Lucrarea Sfântului Duh sau harul dumnezeiesc şi colaborarea liberă a omului cu el în Teologia Dogmatică Ortodoxă. Vol. 2, a Pr. Prof. Dr. Dumitru Stăniloae – ftp://ftp.logos.md/Biblioteca/_Colectie_RO/Dumitru_Staniloae_Teologia_Dogmatica_Ortodoxa_2.pdf – începând cu pagina 143) în sufletul omului:

   Părintele Adrian Făgețeanu, Viața mea. Mărturia mea. Interviuri de Andrei Dârlău. Volum coordonat de Ciprian Voicilă, Editura Areopag, Editura Meditații, București, 2011, pp. 122 – 123:

   […]
   Despre vindecările înșelătoare

   [Andrei Dârlău:] Părinte, revenind la problemele lumii de astăzi, poate să lipsească Dumnezeu dintr-o vindecare? Poate să se facă o vindecare unde să nu fie Dumnezeu?

   [Părintele Adrian Făgețeanu:] Dumneata ce profesiune ai?

   [Andrei Dârlău:] Profesor de religie.

   [Părintele Adrian Făgețeanu:] De religie… Dintre dumneavoastră cine știe să conducă mașina?

   [Andrei Dârlău:] Dumnealui. Și maica.

   [Părintele Adrian Făgețeanu:] De ce, dacă vrei să cumperi de la farmacie ceva, ai voie să oprești la farmacie un minut, cât intri și ieși, să cumperi medicamentul?

   [Andrei Dârlău:] Păi, dacă e interzis, n-ai voie.

   [Părintele Adrian Făgețeanu:] Păi, acuma, pentru un minut…

   [Andrei Dârlău:] Nu, după noul cod rutier, n-ai voie. Dacă pe strada aia e interzis, nu se mai poate. Dacă pe strada aia e voie, poți să oprești.

   [Părintele Adrian Făgețeanu:] Dar sunt atâtea mașini lângă farmacie, nu?

   [Andrei Dârlău:] Da, da.

   [Părintele Adrian Făgețeanu:] Și intri într-un loc unde nu e altă mașină, nu?

   [Andrei Dârlău:] Da.

   [Părintele Adrian Făgețeanu:] Dumnezeu face la fel. Dacă o inimă sau mașină, un suflet nu-i ocupat de diavolul, El intră. Dacă-i ocupat, nu poate să intre.
   […]

   Părintele Adrian Făgețeanu despre preoți, actele cu cip și Harul Sfântului Duh:

   Sfârșit și lui Dumnezeu, în Preasfânta Treime închinat: Tatălui Atotțiitorul și Fiului, Domnului Iisus Hristos Mântuitorul și Sfântului Duh Mângâietorul, slavă pentru tot și pentru toate!

   Iertați-mă și Domnul Dumnezeul și Mântuitorul nostru Iisus Hristos, Fiul lui Dumnezeu, pentru rugăciunile Preacuratei Maicii Sale Preasfintei Născătoarei de Dumnezeu și Pururea Fecioarei Maria și ale tuturor Sfinților Săi din Biserica Biruitoare, cu Sfântă Crucea Sa, să ne învețe, să ne înțelepțească, să ne lumineze, să ne întărească ca să nu-L părăsim pe El și Sfânta Sa Biserică, să ne ierte pentru tot cât Îl supărăm, să ne apere, să ne păzească, să ne acopere cu acoperământul aripilor Sale, să ne miluiască și să ne mântuiască.

   Apreciază

  • Raluca said, on octombrie 18, 2016 at 9:54 pm

   Mirela, apopo de actele cu cip. Înainte de Creta mă hotărâsem să schimb duhovnicul la care mă spovedeam de câțiva ani. Eu am refuzat cardul de sănătate și am luat adeverința de asigurat fără să cer ”binecuvântare” de la duhovnic, pentru că nici prin cap nu-mi trecea că el o să procedeze altfel. Am rămas ”interzisă” când m-a luat peste picior atunci când i-am spus că am refuzat cardul de sănătate. El îl luase împreună cu toată familia. Nici nu l-am mai întrebat ce fel de pașaport are, pentru că mergea des în pelerinaje: în Israel, în Rusia, în Ucraina, etc. Când i-am cerut un sfat într-o problemă anume (nu pot spune care), mi-a spus că nu e de acord. L-am întrebat dacă cunoaște situația la care mă refer și mi-a spus că nu, dar în același timp nu era de acord. I-am spus că îi pot oferi mai multe informații pentru ca să-și facă o părere, dar a refuzat. Dacă știa despre ce e vorba și nu era de acord, nu era mai bine să-mi spună și de ce, să aducă niște argumente. Când l-am văzut în Săptămâna Mare că-și spovedește propria nevastă în văzul tuturor, am zis că a suficient și că trebuie să găsesc alt duhovnic. Oricum la biserica respectivă se pomenește daniel ca și cum nimic nu s-ar fi întâmplat.

   Apreciat de 1 persoană

   • Mirela said, on octombrie 19, 2016 at 12:13 am

    După cum spuneam şi în trecut, FOARTE mulţi preoţi au acceptat cardurile de sănătate. Problema cipului li s-a părut derizorie, ştiu un preot care mergea la Părintele Justin şi îl considera un reper duhovnicesc, dar le-a făcut copiilor paşapoarte biometrice ca să meargă în Israel şi o dădea pe glumă cu cip-cirip, alţii le-au luat pe tăcute, iar unul la care mergeam s-a şi apucat să-i critice la predică pe cei care se ocupă cu aşa probleme „absolut fără importanţă” Am văzut negru când am auzit ce zice şi de atunci am plecat de acolo.
    Problema tragică de acum e că nu mai ştii la cine să mergi, vrei să schimbi preotul pomenitor cu unul nepomenitor, dar de unde să-l iei? Până şi cei pe care îi ştiam de antiecumenişti şi mărturisitori în public pomenesc ierarhul bor, deci încotro să o mai luăm?

    Apreciat de 1 persoană

 43. Adrian said, on octombrie 18, 2016 at 1:12 pm

  Ecumenismul e numele de ob[te pentru cre[tinismele mincinoase, pentru bisericile mincinoase ale Europei Apusene. În el se afl\ cu inima lor toate umanismele europene, cu papismul în frunte; iar toate aceste cre[tinisme mincinoase, toate aceste biserici mincinoase, nu sînt nimic altceva decît erezie peste erezie. Numele lor evanghelic de ob[te este acela de „a-tot-erezie” (panerezie). De ce? Fiindc\, de-a lungul istoriei, feluritele erezii t\g\duiau sau slu]eau anume însu[iri ale Dumnezeu-Omului Domnului Hristos, în timp ce ereziile acestea europene îndep\rteaz\ pe Dumnezeu-Omul în întregime [i pun în locul Lui pe omul european. În aceast\ privin]\ nu e nici o deosebire esen]ial\ între papism, protestantism, ecumenism [i celelalte secte, al c\ror nume este „legiune”. Iustin Popovici. Biserica ortodoxa si ecumenismul

  Apreciază

 44. Aly said, on octombrie 19, 2016 at 11:29 pm

  In Israel se poate merge cu pasaportul simplu . A fost un grup de credinciosi de curand .
  Preotul acela le-a facut copiilor pasaport cu cip pentru ca e valabil mai multi ani si era mai ieftin.
  Eu dau o groaza de banii pt copii in fiecare vara sa le fac fara cip. De aceea caldiceii le prefera pe cele cu cip , nu le mai schimba in fiecare an.

  Apreciază

 45. […] VIDEO: Conferinta Monahilor din Athos la Bucuresti / Concluzie: MERGETI UNDE NU SUNT POMENITI IERARH… […]

  Apreciază

 46. Aly aly said, on octombrie 20, 2016 at 9:47 am

  Noi o sa mergem unde nu se pomenesc ierarhii eretici daca vom gasii vreun preot curajos , dar la Prodromu inca se pomeneste Patriarhul Bartolomeu despre ce vorbim?

  Apreciat de 1 persoană

  • saccsiv said, on octombrie 20, 2016 at 10:39 am

   Aly aly

   Vorbim despre ce scrie in titlu si probabil ca vom vorbi despre caderea Muntelui Athos.

   Apreciază

 47. […] VIDEO: Conferinta Monahilor din Athos la Bucuresti / Concluzie: MERGETI UNDE NU SUNT POMENITI IERARH… […]

  Apreciază

 48. Mirela Dumitriu said, on octombrie 21, 2016 at 10:02 pm

  conferinta la iasi a parintilor din muntele Athos ,o are cineva ????

  Apreciază


Vă rog să comentați decent, în duhul Ortodoxiei

Completează mai jos detaliile despre tine sau dă clic pe un icon pentru autentificare:

WordPress.com Logo

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Log Out / Schimbă )

Twitter picture

Comentezi folosind contul tău Twitter. Log Out / Schimbă )

Facebook photo

Comentezi folosind contul tău Facebook. Log Out / Schimbă )

Google+ photo

Comentezi folosind contul tău Google+. Log Out / Schimbă )

Connecting to %s

%d blogeri au apreciat asta: