SACCSIV – blog ortodox

VIDEO: Conferinta Monahilor din Athos la Beius

Posted in Uncategorized by saccsiv on octombrie 15, 2016

18 răspunsuri

Subscribe to comments with RSS.

  1. sorin said, on octombrie 15, 2016 at 7:18 pm

    uite frate Vasile, noi dovezi la 11 sept 2001: http://cyd.ro/video-rusia-elibereaza-dovada-inregistrata-de-sateliti-a-operatiunii-11-sept-2001/

    Apreciază

  2. […] VIDEO: Conferinta Monahilor din Athos la Beius […]

    Apreciază

  3. Raluca said, on octombrie 15, 2016 at 9:04 pm

    Pr. Sava a spus că ecumeniștii au har și că până nu-i condamnă un sinod e OK să mergem la slujbele lor și să ne împărtășim de la ei. Am înțeles eu greșit?

    Apreciază

    • cosminmatiu said, on octombrie 15, 2016 at 9:47 pm

      A spus ca au har pana vor fi condamnati si caterisiti. Acest lucru numai Dumnezeu il stie, noi trebuie sa ne separam de ei conform canoanelor.

      Apreciază

    • alex said, on octombrie 15, 2016 at 10:52 pm

      Deci ce pot spune din conferinta din Bucuresti, totul a fost ambiguu, am iesit de acolo mai ametit decat am intrat, o ameteala de genu „eu cu cine votez” dar in cele duhovnicesti.

      Apreciat de 1 persoană

      • cosminmatiu said, on octombrie 16, 2016 at 8:58 am

        Cu aceeasi impresie am ramas si eu dupa ce am vizionat conferinta din Beius. Lipseste claritatea exprimarii ortodoxe si sabia aceea de care spunea Domnul Iisus Hristos ca o aduce in lume sa desparta binele de rau.

        Apreciază

    • Aurora said, on octombrie 16, 2016 at 1:05 am

      Vai de capul lui !

      Apreciază

    • Cristian said, on octombrie 16, 2016 at 10:10 pm

      @Raluca – „Pr. Sava a spus că ecumeniștii au har și că până nu-i condamnă un sinod e OK să mergem la slujbele lor …..”

      Nu a spus nicidecum asta. Iata 2 transcrieri din conferintele Gheron Sava:

      „Pentru a nu mai exista har trebuie ca mai intai sa fie caterisiti, trebuie sa fie condamnati de un Sinod. Problema NU este daca exista sau nu Har, problema este ca exista contaminare in cazul comuniunii cu un astfel de episcop eretic. Nu Sfintele Taine se intineaza de erezie, insa ne intinam noi pentru ca nu ne apropiem de Sfintele Taine in credinta cea Adevarata, caci Sfanta Impartasanie este Lumina pentru cei drepti, insa foc pentru cei nevrednici. Noi nu suntem Sinod ca sa dam astfel de verdicte, noi cerem sa se intruneasca un Sinod care sa condamne erezia. Un exemplu: daca un om ucide pe cineva, este in esenta un criminal, dar ca sa poata fi trimis la inchisoare trebuie mai intai judecat si condamnat – la fel si cu Sinodul.” (Gheron Sava – conferinta Beius min 1h:12)

      si

      „Se va pune intrebarea: daca ereticii au inca Taine lucratoare, de ce sa nu mergem la slujbele lor? Nu mergem pentru ca ei stiu ca gandesc eretic, si daca mergem in bisericile in care exista acesti eretici, acceptam linia pe care ei vor sa o impuna Bisericii. Spune Canonul 15 dela Sinoadele I-II Ecumenic urmatoarele: atunci cand un episcop predica erezia cu capul descoperit in biserica, atunci de unul ca acesta trebuie sa ne indepartam si sa intrerupem comuniunea cu el. De ce? Pentru ca predica eresul cu capul descoperit in Biserica, adica pe fata, fara sa se fereasca. … Nu acceptam comuniunea cu el pt. ca exista o boala la mijloc – Tainele Bisericii nu se infecteaza, noi ne infectam prin comuniunea cu cel eretic. Pentru ca ar putea sa nu fie condamnat ca eretic, dar in fata Lui Dumnezeu el este eretic datorita pozitiei pe care a adoptat-o. Si pentru noi este eretic. Noi nu putem merge decat pana la a afirma Adevarul.” (Gheron Sava – conferinta Bucuresti)

      Noi romanii ne indreptam in mod gresit atentia (si) catre prezenta sau absenta Harului la preotii eretici, mai e sau nu Har in BOR, etc. Eu unul nu inteleg la ce ne poate folosi a ne substitui Sinoadelor si a da verdicte in acest sens. De altfel asta spune mai sus si Gheron Sava, si asta spune si pr. Matei Vulcanescu de exemplu despre aceasta „neliniste” sau dilema relativ la prezenta Harului la ereticii din BOR:

      „… tine de mentalitatea clericalist papistasa rationalist scolastico-tomista, pentru ca Sfintii Parinti nicodata nu si-au pus o astfel de intrebare, problema lor nu este daca lucreaza sau nu Harul ci starea in comuniune cu un preot sau episcop ce invata in public erezia, adica cu cineva care huleste pe Duhul Sfant. Si atunci rapsunsul Sfintilor Parinti era oprirea comuniunii cu un astfel de pseudo-episcop sau pseudo-preot… Nu se pune problema existentei sau non existentei Harului. Problema este daca acea persoana sau grup de persoane predica sau nu erezia, indiferent daca Dumnezeu isi retrage sau nu Harul Sau.” (pr. Matei Vulcanescu)

      Chiar daca iconomia Bunului Dumnezeu face ca in BOR sa existe Har si Taine, noi avem destule si inspaimantatoare motive sa stam departe de eretici pentru a nu fi judecati impreuna cu ei:

      “Dacă episcopul care este pomenit in Biserica este eretic, dar oamenii nu-l consideră astfel, atunci o astfel de rugăciune Îl insultă pe Hristos Domnul, care nu poate fi parte din minciună. Oricine se împărtășește intr-o biserică unde este pomenit un episcop eretic, chiar dacă preotul acelei biserici învață ortodox, o astfel de împărtășire nu rămâne fără urmări. Acel om va avea parte la Judecata de Apoi cu episcopul eretic, in fundul iadului.” (Sfântul Ciprian al Cartaginei)
      –––––-
      ”cei care sunt de același gând cu ereticii vor avea parte de același iad ca aceștia, pentru că Îl hulesc împreună cu ei pe Hristos.” (Sfântul Gherman al Constantinopolului)
      –––––
      „Iar [la întrebarea] dacă trebuie să se cerceteze iarăşi din pricina ereziei, [răspunsul este]: acest lucru e absolut necesar. Căci a te împărtăşi de la un eretic sau de la unul învinuit pe faţă pentru vieţuirea sa, ne înstrăinează de Dumnezeu şi ne face familiari diavolului.
      ……..
      Şi mi-ai spus că te-ai temut să-i spui preotului tău să nu-l pomenească pe ereziarh la liturghie. Ce să-ţi spun acum de­spre acest lucru nu văd, decît că întinare are împărtăşania din singurul fapt că îl pomeneşte [pe ereziarh], chiar dacă ortodox ar fi cel ce face Sfînta Liturghie.” (Sf. Theodor Studitul)

      Apreciază

      • el said, on octombrie 16, 2016 at 10:57 pm

        Cristian

        „Pentru a nu mai exista har trebuie ca mai intai sa fie caterisiti, trebuie sa fie condamnati de un Sinod.”_____ a spune asta e ECHIVALENT cu a spune ca si ERETICII AU HAR… pana la oarece Sinod.

        omule EREZIA e GAND DIAVOLESC care ALUNGA pe Duhul SFant, mai exact Duhu Sfant RESPECTA libretatea omului de a ´pimi gand DIAVOLESC / MINCIUNA dar Duhul Adevarului NU rabda duphul minciunii la un loc !

        aveti o parere magica despre Sinoade si anatematzare… a obosit sa ma repet !

        NU Sinodul face EREZIA EREZIE, ci erezia este NEASCULTARE de Dumnezeu si LIPSA DE HAR dintru inceput, iar Sinodul nu face decat sa DECLARE aceasta stra enenorocita a ei/ ereticilor de care se DELIMITEAZA ca de niste NEASCULTATORI de Dumnezeu si HULITORI ai Adevarului.

        si nu e vorba de greseala din NESTIINTA care REPEDE se CORECTEAZA cand este intrepelata de Adevar.

        Apreciază

      • el said, on octombrie 16, 2016 at 11:01 pm

        Cristian

        EREZIA e BOALA NESCULTARII de Dumnezeu /MiÍNCIUNII si ereticul este ERETIC /BOLNAV din clipa in care s-a contaminat cu „Microbul” EREZIEI.
        Sinodul e DOCTORUL care DECLARA Diagnosticul bolii ( NU el face BOALA/LIPSA DE HAR prin faptul ca o identfica/DECLARA ) si arata TRATAMENTUL ei= LEPDAREA de EREZIE !!!

        Apreciază

      • Cristian said, on octombrie 17, 2016 at 1:14 am

        @el

        Ereticii inraiti si/sau preotii si episcopii care predica erezia cu capul descoperit sunt vrajmasi ai lui Dumnezeu desigur dinainte de orice condamnare sinodala. Dar cine spune ca Dumnezeu face dintr-o data si Tainele savarsite de ei nule? Din contra, Sfintii Parinti nu dau de capul lor verdicte asupra Tainelor savarsite de preotii sau episcopii eretici, ci lasa asta in seama sinoadelor. Gheron Sava explica limpede acestea in conferinta dela Bucuresti:
        „Caderea automata din Har izvoraste din papism, la noi nu exista. De aceea lui Dioscor sau Nestorie, unii dintre cei mai mari eretici, desi propovaduiau ereziile lor, le-au fost acceptate toate hirotoniile facute inainte de a fi caterisiti. Asta ne spune istoria Bisericii. De aceea e nevoie de un Sinod – ca sa fie caterisit ereticul. Altfel n-ar mai fi fost nevoie de un Sinod – ar fi existat in Biserica anarhie. Fiecare ar fi spus: asta are Har, celalalt n-are Har, ala este caterisit, etc. Nu se poate. Biserica lucreaza Sinodal. Sinodul trebuie sa cateriseasca pe eretic. Acesta poate fi vrajmas al lui Dumnezeu inainte de a fi caterisit, dar asta nu inseamna ca acela se identifica cu Taina. Au patruns in poporul ortodox, cu zeci de ani in urma, idei papistase …” (Gheron Sava, conferinta Bucuresti)

        Si pana la urma: noi oricum trebuie sa ne indepartam, ingradim, fugim etc de eretici – la ce ne foloseste sa dam verdicte in ceea ce priveste Tainele savarsite de ei?

        Apreciază

      • Martyrik Appeal said, on octombrie 17, 2016 at 1:57 am

        „Caderea automata din Har izvoraste din papism, la noi nu exista. De aceea lui Dioscor sau Nestorie, unii dintre cei mai mari eretici, desi propovaduiau ereziile lor, le-au fost acceptate toate hirotoniile facute inainte de a fi caterisiti. Asta ne spune istoria Bisericii. De aceea e nevoie de un Sinod – ca sa fie caterisit ereticul. Altfel n-ar mai fi fost nevoie de un Sinod – ar fi existat in Biserica anarhie. Fiecare ar fi spus: asta are Har, celalalt n-are Har, ala este caterisit, etc. Nu se poate. Biserica lucreaza Sinodal. Sinodul trebuie sa cateriseasca pe eretic. Acesta poate fi vrajmas al lui Dumnezeu inainte de a fi caterisit, dar asta nu inseamna ca acela se identifica cu Taina. Au patruns in poporul ortodox, cu zeci de ani in urma, idei papistase …” (Gheron Sava, conferinta Bucuresti)

        Total de acord! Se vede ca e monah, il ajuta Dumnezeu sa spuna ce trebuie!

        Apreciază

      • el said, on octombrie 17, 2016 at 9:44 pm

        Cristian

        asta e PAREREA Par. Sava care … deocamdata NU e infailibil ca sa o luam de Dogma nu? 🙂

        daca tu crezi ca ERETICI ar mai avea har, insemana ca il faci pe Dumnezeu un MINCINOS care se CONTRZICE pe Sine.

        EREZIA e gand/lucare IMPOTRIVA Lui Dumnezeu si alegere libera a omului RESPECTATA de Dumnezeu care NU SILESTE pe om sa urmeze Adevarul, dar NICI NU PETRECE impreuna cu MNCIUNA !

        si DOVADA ca acest lucru are CONSCINTE ( a faptului de a ADMITE ca ERETICII ar mai avea niscaiva har) este ca ORBII si DORITORII DE COMPROMIS urmeaza EREZIA „justicicati” TAMAN de gandul acesta FALS !

        ie vezi cate GLOATE urla multumite ca i-a justificat Par Sava de la athos …. SA MAREGA IN CONTINUARE ( din „iconomie” desigur cea dupa minte alor) la ERETICII ecumenisti … ca altfel nu ar avea unde .
        Ti se pare tie asta FARA CONSECINTE duhvnicesti?

        si daca tu (POATE/ SPER ca) te feresti de ERETICII ecumenisti… poporul MERGE la ei…. ca mai „au „har” .

        Apreciază

  4. STOP RFID ( Viorel Ghica ) said, on octombrie 15, 2016 at 10:30 pm

    Apreciază

  5. […] VIDEO: Conferinta Monahilor din Athos la Beius […]

    Apreciază

  6. […] VIDEO: Conferinta Monahilor din Athos la Beius […]

    Apreciază

  7. […] VIDEO: Conferinta Monahilor din Athos la Beius […]

    Apreciază


Responsabilitatea juridică pentru conţinutul comentariilor dvs. vă revine în exclusivitate.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.