SACCSIV – blog ortodox

Patriarhul Daniel sfatuieste preotii sa-si faca pagini de FACEBOOK

Posted in Uncategorized by saccsiv on iunie 23, 2015

Iata ce putem citi la „Avem aceasta datorie”. Patriarhul Daniel le cere preotilor sa-si faca pagini de Facebook, dar le transmite si un avertisment:

„Biserica noastra are datoria de a intra in retelele de socializare, pentru intalnirea cu omul de astazi”. Asa suna indemnul patriarhului Daniel catre preoti.

Acestia sunt nevoiti mai nou sa-si faca pagini de Facebook si conturi de Twitter pentru a raspandi mai usor cuvantul credintei. Patriarhul avertizeaza, ce-i drept, ca internetul ascunde numeroase capcane, de la furtul de identitate, cu care se confrunta insusi inaltul prelat, la postari care iau numele Domnului in desert.

Plecat dintre cei vii de peste un sfert de secol, parintele Arsenie Boca are, pe Facebook, aproape 700 de mii de like- uri. Pagina, evident administrata de un ortodox pasionat din zilele noastre, contine predici video si invataminte despre cum sa-ti faci cruce, folosirea pomelnicelor, de unde sa cumperi mir adevarat si carti de rugaciuni puternice.

Fenomenul Facebook Arsenie Boca demonstreaza ca retelele sociale fac exact ce indica, acum doua milenii, Sfanta Evanghelie dupa Marcu: „Mergeti in toata lumea si propovaduiti!”. Doar ca lumea e astazi la un click distanta si acoperirea e uluitoare, dupa cum spune mesajul patriarhului Daniel:

Biserica noastra are datoria de a intelege modul de functionare al societatii informationale si de a intra in retelele de socializare pentru intalnirea cu omul de astazi.

Seful ortodox roman indeamna insa la precautie:

Retelele de socializare pot contribui la o mai buna cunoastere reciproca a diferitelor traditii si la consolidarea comunitatilor de credinta. Totusi, (utilizarea media digitala) poate aduce si noi provocari sau pericole in privinta pastrarii valorilor.

Inaltul prelat nu are inca un cont personal de Twitter sau Facebook. Insa, ca orice personalitate, inalt prea sfintitul Daniel are el insusi mai multe pagini fictive. Una din acestea a adunat aproape 2300 de like-uri. Administratorul e prieten cu Constantin Brancusi, Florin Salam si Mihai Eminescu. Evident, tot ce apare in timeline n-are legatura cu cele sfinte.

Intre timp, sute de preoti tineri fac deja ce i-a sfatuit superiorul. Parintele Danu a combinat pe pagina personala o poza de profil in sutana, cu una de fundal, in care apare alaturi de Gica Hagi si Dan Petrescu.

Parintele Florin Danu, de la Parorhia Lada, posteaza imagini de grup ale comunitatii din Videle. In unele apare cu mesajul „dupa sfanta liturghie, caldura mare!„, iar in altele, in scene oficiale, alaturi de mitropoliti si episcopi. Cu doua luni in urma, parintele in tinuta lejera anunta, de pe santier, lumii virtuale: „Azi am turnat placa la centrul social„.

Papa Paul al II-lea a fost primul inalt prelat care a vazut eficienta retelelor sociale, iar exemplul e dus mai departe de Papa Francisc.

Comentariu saccsiv:

Sa ne amintim ca in februarie 2015 Sfantul Sinod hotarase:

BOTNITA: Preotii si monahii nu vor mai scrie in spatiul virtual decat ceea ce e pe linia trasata de Patriarhul Daniel …

Cum se leaga cele doua?

Cititi va rog si:

FACEBOOK ameninta sa STEARGA conturile clerului ORTODOX

Avertisment UNIUNEA EUROPEANA: Ar trebui sa va STERGETI CONTURILE FACEBOOK

FACEBOOK stie ce faci pe Internet si dupa ce iesi din retea

De ce fondatorul FACEBOOK, evreul Mark Zuckerberg, a fost desemnat de catre TIME, omul anului?

 

13 răspunsuri

Subscribe to comments with RSS.

  1. auditus said, on iunie 23, 2015 at 9:35 pm

    Apreciază

    • blue said, on iunie 23, 2015 at 10:27 pm

      „Uitaţi-vă, de pildă, la ProTV:” ha ha ha! păi ideea era tocmai aia să nu ne uităm la astfel de mizerii. Oricum, la srl-ul preaveselului patriarh ar merge de minune o socializare pe feisbuc. S-ar mai putea comercializa una-alta, s-ar face colecte, donaţii….

      Apreciază

  2. el said, on iunie 23, 2015 at 10:16 pm

    ce sa zic, facebook nu e bun, dar cine simte nevoia si poate sa prpovaduiasca, sa raspandeasca Invatatatura Sf parinti pe toate caile si cu toate mijloacale chiar si pe internet ; mai ales ca preot, ar fi bine sa o faca in masura timpului liber; preotii au primit harul de a invata poporul si ei TREBUIE sa-si exrecite acesata putere si har caci sunt trimisi de Hristos si imbracacti cu putere de sus sa faca acesta, si MULTA putere are un preot dar DOAR atunci cand slujeste pe Hristos naratacit.

    Apreciat de 1 persoană

    • saccsiv said, on iunie 23, 2015 at 10:33 pm

      el

      Insa sa nu uitam ca:

      BOTNITA: Preotii si monahii nu vor mai scrie in spatiul virtual decat ceea ce e pe linia trasata de Patriarhul Daniel …

      https://saccsiv.wordpress.com/2015/02/06/botnita-preotii-si-monahii-nu-vor-mai-scrie-in-spatiul-virtual-decat-ceea-ce-e-pe-linia-trasata-de-patriarhul-daniel/

      Apreciază

    • el said, on iunie 23, 2015 at 11:20 pm

      saccsiv

      nici eu nu cred ca este FARA viclenie indemnul prea NEfericitului ; lupul isi schimba parul nu si naravul si naravul” lui il stim demult…APOSTAZIA si ECUMENISMUL.
      vorbeam doar asa teoretic ca idee, insa de la teorie la practica e cale lunga si dracul STIEca ne pierdem in detalii si uitam ESENTIALUL; la fel stie si sluga lui danila prepeleac si mizeaza pe faptul ca sarmanii preoti se vor pierde in maruntisuri si voiand sa faca binele in „virtual” se vor pagubi cel putin de timpul in care puteau face EFECTIV bine prin lucrarea lor preoteasca directa in popor. Adica in loc sa faca bine DIRECT si EFECTIV ca preoti se pierd cu chestii care se cuvin mai degraba mirenilor fara responsabilitatea carmuirii sufletelor; vor pierde vremea cu netul fara folos efectiv,
      sa posteze din Sf parinti pot face mirenii care NU pot face lucrarea preotului si deci nu pagubesc poporul de timpul petrecut pe net.
      Plus ca facebook este NU spre folos ci spre CONTROL implementat.
      Iar noi tinem Ortodoxia de la Sf Parinti care NU pe facebook si-au facut cunoscut si efectiv harul lor invatatoresc; asa ca KLAR se poate ft bine FARA facebook.
      Doamne ajuta.

      Apreciat de 1 persoană

  3. Irina said, on iulie 1, 2015 at 1:10 pm

    Intr-o anumita masura are dreptate, multi s-au convertit citind diverse site-uri ortodoxe. Eu una asa am inteles multe chestii de pe astfel de site-uri cand eram al inceput de drum si inca nu aveam o carte duhovniceasca in casa si nici nu auzisem de pr Cleopa si altii. Dar trebuie si precautie pentru ca multi pot aduce sminteala folosindu-se de chestii ortodoxe pe langa care presara si idei eretice. De pilda eu am intrat intr-un grup care dupa poza cu o icoana si un calugar si un titlu ortodox parea in regula, dar cand am vazut comentariile mi-am dat seama ca era vorba de o adunatura de secte care loveau in tot ce are mai Sfant Biserica ortodoxa.

    Apreciază

  4. Irina said, on iulie 1, 2015 at 1:11 pm

    Cred ca trebuie discernamant si libertatea de a-ti spune parerea in mod liber si sa nu se tgraseze ideile de sus.

    Apreciază

  5. anonim said, on iulie 31, 2015 at 10:02 am

    Nu trebuie toate interpretate gresit…eu nu-i tin partea patriarhului, insa l-am auzit pe parintele nostru drag, Efrem Vatopedinul, care este un om luminat de Dumnezeu si plin de Har, spunand ca ” acuma pe internet omul”paste” si se ameteste de toate cate le gaseste acolo, dar pt ca informatia ortodoxa si cunoasterea Sfintilor Parinti sa se raspandeasca in toata lumea, crestinismul ortodox trebuie sa fie cat mai vizibil pe internet”. De altfel, un convertit american i-a spus parintelui ca l-a ajutat mult internetul. Este important lucrul acesta. In ce priveste patriarhia, acolo nu mai este crestinism curat. Atitudinea corecta ne-o arata Sf. Paisie Aghioritul . El a incetat sa-l mai pomeneasca pe patriarh la Sfantul Munte impreuna cu ceilalti, dar, in schimb, se ruga la Dumnezeu sa-i dea pocainta si zilele lui de viata sa i le dea patriarhului. E un exeplu de jertfa si adanca smerenie..

    Apreciază

  6. radu59 said, on august 17, 2017 at 10:46 am

    Ce uita sa spuna patriarhul este ca Boca era ratacit si iesit din duhul ortodoxiei.Poate ne explica cineva motivul real ptr care a fost caterisit Boca…Probabil conteaza mai mult castigul comercial ce se dobandeste cu ajutorul lui.

    Apreciază


Responsabilitatea juridică pentru conţinutul comentariilor dvs. vă revine în exclusivitate.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.