SACCSIV – blog ortodox

Sfanta Clotilda, regina Francilor (sec. V-VI)

Posted in Uncategorized by saccsiv on iunie 3, 2015

În luna iunie, în ziua a treia, pomenirea sfintei Clotilda, regina Francilor (sec. V-VI).

Sfânta Clotilda era fiica lui Chilperic, care împreună cu cei doi fraţi ai săi stăpânea regatul Burgundiei, de la Jura la Durance. S-a născut prin 475, în vremea în care, după căderea Imperiului Roman, popoarele barbare (burgunzii, vizigoţii, francii şi alamanii) se băteau pentru a-şi împărţi Galia. Ortodoxă după mamă, în timp ce toţi ceilalţi suverani burgunzi erau părtaşi ai arianismului, a trebuit să se exileze după ce unchiul său i-a omorât părinţii şi a trăit pios la Geneva. Tânăra şi frumoasa prinţesă fiind remarcată de ambasadorii lui Clovis, regele Francilor, acesta o ceru în căsătorie, pentru a consfinţi alianţa poporului său cu burgunzii (în jurul lui 492). Prin blândeţea şi exemplul felului său de a se purta plin de virtute, regina avea mare trecere la Clovis, care acceptă să le fie botezat copilul bolnav, iar acesta se vindecă prin rugăciunile maicii sale. Dar Clovis continua să rămână surd la îndemnurile soţiei sale, până în ziua în care, trebuind să îi înfrunte pe alamani la Tolbiac, dincolo de Rin (496), înspăimântat de superioritatea adversarului, se adresă „Dumnezeului lui Clotilda” şi îi promise să accepte botezul dacă îl va ajuta să iasă învingător. Francii triumfară iar regele îşi ţinu promisiunea şi, după ce a primit învăţătura catehezei de la Sfântul Vaast (prăznuit la 6 februarie), a fost botezat în ziua de Crăciun a anului 496, de către Sfântul Remi, episcop al oraşului Reims (prăznuit la 1 octombrie). Botezul lui Clovis şi al altor trei mii de nobili şi soldaţi franci împreună cu el, a deschis calea încreştinării poporului său, menit să devină o naţiune creştină cu un viitor promiţător.

Regina Clotilda a continuat să insufle suveranului mai multă indulgenţă faţă de duşmanii săi şi respectul faţă de instituţia Bisericii. Datorită ei a fost construită la Paris, capitala lor, o biserica închinată Sfinţilor Apostoli (astăzi Sfânta Genoveva), în care au fost îngropate rămăşiţele Sfintei Genoveva (prăznuită pe 3 ianuarie), pentru care Clotilda avea mare evlavie.

La moartea lui Clovis, regina, în vârstă de abia patruzeci de ani, se retrase la Tours, pe lângă biserica Sfântului Martin (prăznuit la 11 noiembrie), al cărui cult de asemenea l-a încurajat. Ea îşi petrecu în fapte de milostenie plăcute lui Dumnezeu zilele rămase. Deţinând o mare avere, îţi răspândi binefacerile peste numeroase Biserici şi Mănăstiri. Sfântul Grigore de Tours scria despre ea : „Era considerată în acea vreme nu ca o regina ci ca o slujitoare directă a lui Dumnezeu (…) Nu se lăsa pradă nici puterii regatului fiilor săi, nici bogăţiilor, nici ambiţiilor veacului acestuia, ci ajunse prin umilinţă la harul Duhului Sfânt”. A dat atât de mult încât la moartea sa – se spune – nu mai avea nimic ce să împartă altora.

Crunt lovită de pierderea fiului său mai mare, Clodomir, în războiul împotriva burgunzilor, ea îi luă pe cei trei copilaşi ai acestuia la Tours. Când ceilalţi doi fii ai săi, Clotaire, şi Childebert, îi cerură să îi trimită pe orfani la Paris pentru a fi puşi pe tron, se supuse fără cea mai mică bănuială, dar la puţin timp află cu groază că fuseseră asasinaţi de către unchii lor, unul singur dintre copii reuşind să se refugieze într-o mănăstire. În aceeaşi perioadă îşi pierdu şi fiica, pe care o dăduse în căsătorie crudului şi violentului rege Amalaric al vizigoţilor. Lipsită astfel de orice mângâiere pământească, Clotilda îşi dedică întreaga viaţă cinstirii Sfântului Martin. Când cei doi fii ai săi intrară în război unul împotriva celuilalt, în 534, ea alergă în grabă la mormântul Sfântului pentru a implora mijlocirea sa şi o furtună despărţi în chip miraculos cele două armate, convingându-i pe cei doi fraţi să se împace.

Simţindu-şi sfârşitul aproape, Sfânta Clotilda chemă lângă ea pe Clotaire şi Childebert şi îi sfătui cu toata inima să ducă o viaţă în acord cu milostenia creştinească, apoi, după ce le-a prezis evenimente ce aveau să urmeze, îşi dădu sufletul în pace Domnului, pe 3 iunie 545, mărturisind pe Sfânta Treime.

Model al văduvelor şi suveranelor creştine, Sfânta Clotilda a fost cinstită ca fondatoare şi ocrotitoare a monarhiei franceze. După cum spune o legendă, în urma unei descoperiri făcută ei de un înger, ea l-a înarmat pe Clovis pentru lupta cu un scut împodobit cu trei flori de crin – simbolul Sfintei Treimi – care deveniră blazonul regilor Franţei.

Cititi va rog si:

http://www.noutati-ortodoxe.ro/calendar-ortodox/sinaxar.php?date=1433304000

 

46 răspunsuri

Subscribe to comments with RSS.

  1. Marian Magureanu said, on iunie 3, 2015 at 1:20 pm

    Slava Domnului pentru toate!

    Apreciat de 1 persoană

  2. el said, on iunie 3, 2015 at 1:41 pm

    Sfanta Regina Clotilde intemeietoarea dinastiei BOTEZATE ortodox a merovnginenilor, este maica crestinarii francilor si a Frantei primelor secole prin botezul regilor si dinastiei merovinginene france la Ortodoxie, femeie cu viata sfanta, frumoasa, puternica, smerita, rabdatoare si inteleapta s-a rugat toata viata pentru convertirea razboinicului sau barbat Clovis obtinand de la Dumnezeu acest dar dupa batalia de la Tolbiac. Maica sa Carétène si sora sa Sédeleube crestin ortodoxe,dupa uciderea tatalui Clotildei regele burgund Chilpéric al Lyonului, se retag la o manastire de fecioare si acolo vor ramane pana la moartea lor , iar pe Clotilde ucigasul tatalui ei o da in casatorie regelui franc pagan Clovis. Clotilde crestin ortodoxa se casatoreste cu CONDITIA sa i se accepte credinta si sa isi boteze TOTI copii c restini orrtodocsi, conditie in mod neasteptat ACCEPTATA de paganul si crudul rege Clovis convins de puetrea si harul intelepciunii, curajului si frumusetii care erau in acea fecioara Clotilde( la vremea aceea si pe pozitia ei femeia NU aveau un cuvant de spus:pus conditii inaintea barbatului ei rege).
    La varsta inca tanara de aproape 40 ani, in plina putere ca maica a regilor merovingieni, dupa moartea barbatului ei Clovis se retrage langa mormantul Sf Martin de Tours unde traieste ca simpla monahie smerita nemaiacceptand sa fie numita regina francilor ci ROABA lui Hristos, in popor era renumita pentru milostenile ei si viata sa aspra de manastire.

    Sfanta Clotilde maica crestinarii Frantei si Sfanta Genoveva a Parisului rugati-va lui Dumnezeu pentru noi pacatosii si pentru neamul din care ati iesit ca niste preainmiresmate flori frumoase si suflete alese ale lui Hristos !

    Apreciat de 1 persoană

  3. el said, on iunie 3, 2015 at 2:21 pm

    Sfanta Clotilda prietena cu Sf Genoveva a Parisului si cu Sf Rémi episcopul de Reims, femeie evlavioasa nu a avut o viata usoara cu irascibilul ei sot Clovis, franc barbar si razboinic. Primul lor fiu botezat ortodox moare prunc mic , Clovis vede in acesta razbunarea zeilor lui pagani pentru Botezul copilului si este furios si nemultumit. Cel de-al doilea copil botezat si acela pentru ostenelile si lacrimile nespuse ale binecuvantatei lui maici Clotilde crestina neinduplecata si luptatoare, se imbolnaveste de moarte si el la scurt timp dupa botez ceea ce aduce o furtuna de ocari si prigoana Clotildei care le rabda cu smerenie si pentru RUGACIUNILE acestei sfinte femei, sotie de pagan se vindeca copilul ceea ce calmeaza sufletul salbatic al lui Clovis si accepta sa o urmeze in pelerinaj la mormantul Sf martin de Tours unde vede cu ochii lui minuni si incepe sa accepte mai bine crestinismul hotarat al sotiei sale, insa Clovis NU se va boteza decat dupa o mare incercare, batalia de la Tolbiac.
    Se boteaza atunci ortodox din mana Episopului de Reims Sfantul Rémi, inaintea armatelor sale de franci pagani riscand sa fie indepartat de aceia de la tron pentru „tradarea” credintei lor pagane; insa MINUNE… nu numai regle Clovis devine atunci crestin ci si mare masa din armatele lui de franci pagani, ba chiar dintre alamanii de peste Rin invinsi de Clovis la Tolbiac.

    Si TOATE pentru rugaciunile SFINTEI si VREDNICEI sale femei Regina Clotilde care au schimbat nu numai destinul unui rege, familiei sale, dinastiei merovingiene ci al intregului popor francez! si pentru rugaciunile Sf Genovena si Sf Rémi rugati de Clotilde sa mijloceasca si ei pentru Clovis si poporul franc.

    Atata de mult poate rugaciunea unei femei SFINTE !

    ca a Sfintei Olga Luminatoarea Rusiei sau a Sf Nina Apostolita Georgiei…

    Apreciat de 1 persoană

    • saccsiv said, on iunie 3, 2015 at 3:51 pm

      el

      Despre viata acestei Sfinte, dar si despre istoria acelor vremuri, ar trebui sa citeasca si cei ce nu pricep ca Biserica a fost, este si va fi UNA, din rasarit si pana in apus. N-a existat, nu exista si nici nu va exista vreodata si o alta Biserica apuseana sau papistasa sau oricum numita. Nici adevarata, nici partial adevarata, nici cenusie, asa cum din pacate au incercat unii frati sa „explice” la articolul cu pictura parintelui Arsenie Boca.

      FOTO: De ce a pictat parintele ARSENIE BOCA Biserca Ortodoxa si Erezia Catolica in acelasi semicerc de raze la Biserica Draganescu?

      https://saccsiv.wordpress.com/2015/05/28/foto-de-ce-a-pictat-parintele-arsenie-boca-biserca-ortodoxa-si-erezia-catolica-in-acelasi-semicerc-de-raze-la-biserica-draganescu/

      Apreciat de 1 persoană

      • el said, on iunie 3, 2015 at 4:39 pm

        Saccsiv

        asa este, Sf Serafim Rose are o carte intreaga despre Sfintii din Galia secolului 5 si dinainte de EREZIA papistasa.

        Biserica este asa cum MARTURISIM la fiecare Sf Liturghie Crezul UNA, SFANTA ( FARA abatere de la Ortodoxia data noua de Hristos prin REVELATIE, adica SFANTA venind de la Dumnezeu) , soborniceasca ( UN Sobor unit in Duh si Adevar oriunde s-ar gasi ea geografic sau in timp e IMPREUNA; UN Sobor) si apostoleasca ( dupa invatatura EXACTA a Sf Apostoli cea data lor de Hristos).
        Biserica este UNA = Trupul Lui Hristos iar El este CAPUL Ei.

        Este UN Cap=Hristos si UN Trup=Biserica !

        ce sa-i faci daca sunt atatia „ducatori DEGEABA” la Biserica, foarte inspirata sintagma Parintelui Vasile Novicov, om negresit SFANT si marturisitor; merg la Sf Liturghie, balmajesc cu trufie automat fara sa inteleaga Crezul, se imparatsesc cu kilograme de Sf Impartasanie si tin la „talcuirile” dupa mintea lor !
        Asta e „ortodoxia” lor…
        Dumnezeu sa ne ierte si sa ne lumineze !

        Apreciat de 1 persoană

      • Radu Iacoboaie said, on iunie 3, 2015 at 6:03 pm

        De ce nu dai și nume ca să vedem ce și cum?… Am pomenit eu așa ceva?… Doresc să aflu despre cine este vorba…

        Apreciază

      • Radu Iacoboaie said, on iunie 3, 2015 at 8:15 pm

        Am spus eu undeva că există DOUĂ BISERICI ADEVĂRATE? Practic există multe care își zic ,,biserici creștine”… ÎN REALITATE NU PUTEM VORBI DECÂT DESPRE UNA SINGURĂ. BISERICA MÂNTUITOARE… EXISTĂ DOAR BISERICA ORTODOXĂ AVÂND CAP PE HRISTOS…

        Apreciază

      • mircea.v said, on iunie 3, 2015 at 11:55 pm

        Inca o data, Biserica e una. Pana in 1054 Bizantul si Roma erau una. Apoi Roma nu a mai fost. Asta e tot. Si e foarte simplu.

        Apreciat de 1 persoană

  4. Radu Humor said, on iunie 3, 2015 at 6:05 pm

    S-au pornit slugile să-şi laude nu doar stăpânii, ci şi vechilii, cei puşi să le asigure pâinea, cea albă, de toate zilele !
    Referitor la ce zic unii, vajnice javre de pază la gardul sinagogilor, vreau să le spun că una e să te dojenească, chiar să te înjure, unul de-al tău şi alta să o facă cu atâta obrăznicei şi ură nişte minoritari !
    Primul, Nicolae Breban în acest caz, o face cu dragoste şi strângere de inimă, char cu părere de rău după aceea, dar convins că prin cuvintele sale critice contribuie la îndreptarea sau prevenirea unui rău, în timp ce şleahta suită pe divan, departe de a-şi vedea lungul nasului, nu pierd nici o ocazie de a jigni, persifla, insulta, mistificand cu bună ştiinţă realităţi şi minţind cu neruşinare, din dorinţa bolnavă de a distruge un popor prea blând şi răbdător !
    Încercaţi să aduceţi în ţara lor asemenea jigniri asupra celor de acolo şi observaţi apoi în ce funcţii publice, plătite din bani grei de la buget veţi fi aburcaţi 😛 😉
    Încercaţi să le răspundeţi celor care râd şi zeflemisesc anumite imagini, insistent vânate de pe la cozile de la sărbătorile noastre creştin-religioase, aducându-le imagini cu semeni de-ai lor bărboşi şi perciunaţi lovindu-se în neştire cu capul de nişte ziduri şi veţi avea surpriza să fiţi acuzaţi de antisemitism. Un termen impropriu înţelesului pe care-l doresc ei, dar aici la noi, în satul fără câini orice nenorocit îşi poate permite să insulte, să jignească, să batjocorească şi să persifleze după cum îl duce mintea şi după cum îi cer patronii, că cică aşa e corect politic.
    P.S.
    Văd că nu se şuflă nici o vorbă despre păţania unui grup de români, care au fost batjocoriţi pur şi simplu la intrarea în Israel, fiind opriţi la graniţă, ţinuţi în arest şi anchetaţi vreo trei zile, după care au fost scoşi din ţară fără nici un fel de explicaţii, cît de cît verosimile ( cică n-ar fi avut serviciu în România şi ar fi putut să se angajeze pe-acolo !) pierzând câte 700 de euro cât era preţul excursiei în ţara sfântă, de-acum tot mai pângărită de asemenea specimene umane !
    Ia, să fi fost invers, ce tam-tam şi ce despăgubiri plătea statul român !

    Apreciat de 1 persoană

    • Radu Iacoboaie said, on iunie 3, 2015 at 8:27 pm

      Iar la noi unii cetățeni izraelieni au fost implicați în diverse AFACERI care mai de care mai dubioase. Multe cărți de pe tarabele chioșcurilor de ziare au abordat acest subiect. Au obținut contracte importante cu statul român obținând profituri uriașe… Puteți citi de pildă SCHINDLER la multe lifturi în clădiri de locuit sau clădiri de birouri, la scările rulante de la Metrou etc… Vă amintiți că există și un film făcut de evreii sioniști ,,Lista lui Schindler”… Coincidență de nume…

      An de an și cetățenii români au vizitat locurile sfinte și au plătit pe lângă transport, cazarea și au făcut și cumpărături (alimente, suveniruri)…

      Apreciază

    • Radu Iacoboaie said, on iunie 3, 2015 at 9:30 pm

      Iar la noi unii cetățeni izraelieni au fost implicați în diverse AFACERI care mai de care mai dubioase. Multe cărți de pe tarabele chioșcurilor de ziare au abordat acest subiect. Au obținut contracte importante cu statul român obținând profituri uriașe… Puteți citi de pildă SCHINDLER la multe lifturi în clădiri de locuit sau clădiri de birouri, la scările rulante de la Metrou etc… Vă amintiți că există și un film făcut de evreii sioniști ,,Lista lui Schindler”… Coincidență de nume…

      An de an și cetățenii români au vizitat locurile sfinte și au plătit pe lângă transport, cazarea și au făcut și cumpărături (alimente, suveniruri)…

      Apreciază

  5. Ioio said, on iunie 3, 2015 at 8:36 pm

    Starea lui Gabriel Cotabiţă nu s-a ameliorat nici după două săptămâni de când se află în comă profundă la Spitalul de Urgenţă Floreasca. O comisie formată din medicii care l-au îngrijit în această perioadă s-ar fi întrunit joi seară şi, după îndelungi discuţii, ar fi ajuns la concluzia că misiunea lor s-a încheiat.
    Concluzia la care ar fi ajuns, spun surse din spital, a fost cât se poate de dură: pacientul ar fi în comă de gradul IV, adică o comă profundă depăşită, ceea ce înseamnă moarte cerebrală. Doctorii ar fi anunţat deja familia că pacientul este în moarte cerebrală şi că, din punct de vedere medical, nu se mai poate face nimic pentru el.

    SI ASTAZI IATA

    Vești de ultimă oră! Gabriel Cotabiță i-a șocat până și pe medici! S-a ridicat pe marginea patului și a băut singur ceai!

    Cum e treaba asta ?

    Apreciat de 1 persoană

    • G-man said, on iunie 3, 2015 at 10:16 pm

      astia nu sunt aia ai lui cristoiu , care a facut milioane cu gaina cu doua capete?
      ……………………………….
      si ceaiul cum l-a baut , prin gaura din gat .. si aparatele la care e legat ? le-a impins mai incolo …cu piciorul ..in timp ce cu o mana facea flotari ..haida de !

      Apreciază

  6. Ion said, on iunie 3, 2015 at 9:46 pm

    Apreciază

    • Ion said, on iunie 3, 2015 at 9:48 pm

      In partea de jos decoratia este Ordre du Saint Esprit (Ordinul Sf Duh)

      Apreciază

      • el said, on iunie 3, 2015 at 10:15 pm

        …”decoratie” aparuta dupa „schisma” =EREZIA papistasa…

        Apreciază

      • Radu said, on iunie 4, 2015 at 1:04 am

        Sunt aspecte care seamana, vad ca exista in imagine si Sf Gheorghe care biruie balaurul cu lancea in partea de jos.

        Apreciază

      • el said, on iunie 4, 2015 at 1:57 pm

        Radu

        nu e Sf Gheorghe este St .Michel, Arhanghelul Mihail la care aveau evlavie pe vremuri…

        Apreciază

  7. lorena said, on iunie 3, 2015 at 10:12 pm

    stire importanta!
    ROMANIA ISI DA AURUL DE LA ROVINA. Licenta de EXPLOATARE pentru CARPATHIAN GOLD. Dimensiunea CRATERELOR va fi mai mare decat cea preconizata la ROSIA MONTANA!

    http://www.activenews.ro/economie/Romania-pierde-si-aurul-de-la-Rovina-la-20-de-km-de-Rosia-Montana.-Canadienii-au-primit-licenta-de-exploatare-pentru-20-de-ani.-Premiera-negativa-a-statului-roman-114203

    Agenția Națională pentru Resurse Minerale a acceptat să-i ofere licență de exploatare canadienilor de la Carpathian Gold în zona Vaii Rovina, a anunțat compania într-un comunicat.

    Canadienii de la Carphatian Gold au primit licența pentru o perioadă de 20 de ani, timp în care compania va săpa pentru aur și cupru. Perimetrul în cauză se află la doar 20 de kilometri de Roșia Montană. Vestea a făcut ca acțiunile companiei să sară în aer la bursă, acestea crescând cu 200%, într-o zi.

    Este pentru prima oară când România oferă o astfel de licență fără nicio implicare a unei companii de stat în proiect.

    Subsidiarul din România al Carpathian Gold, Samax România SRL va începe aducerea la zi a Evaluării Economice Preliminare din 2010, pentru a revizui costurile și opțiunile firmei canandiene.

    Valea Rovinei face parte dintr-o zonă cunoscută drept „Patrulaterul de Aur”, una din cele mai prolifice areale din Europa în ceea ce privește metalele prețioase.

    Carphatian Gold mai acționează și într-un perimetru din Brazilia, pe care îl are în proprietate. Șeful SAMAX România SRL, subsidiarul român al Carpathian Gold, este Alexandru Nicolici, fostul șef al companiei de stat Cuarț SA.

    În anul 1989, Cuarț SA avea peste 5.000 angajati, având lucrari raspândite pe teritoriul judetelor Maramures, Satu Mare si Salaj si executa anual peste 40.000 m galerii, 250 m puturi, 1.400 m suitori si 70.000 m foraje cu sondeze, cu o cifra de afaceri anuala de cca. 24mil. USD.

    Între timp, compania a fost închisă.

    Apreciat de 2 persoane

  8. lorena said, on iunie 3, 2015 at 10:22 pm

    Film Sfintele nebune pentru Hristos de la Man.Diveevo, Rusia (4 parti) Pentru traducere apasati pe CC

    Apreciat de 1 persoană

  9. Radu said, on iunie 4, 2015 at 12:09 am

    La vremea aia nu exista denumirea de Biserica Ortodoxa si cea catolica din cate stiu asta s-a intamplat dupa 1054 de atunci avem denumirea si distinctia.
    Erau crestinii cu toti adevarati, azi doar ortodocsii mai au acest drept sa spuna asta ptr. ca doar ei sunt adevaratii crestini cei ortodocsi restul sunt impostori mai mult sau mai putin.

    Cuvantul Ortodoxie vine din limba greaca ορθο (ortho – drept, corect) și δοξα (doxa – slăvire sau, într-un înțeles mai general, opinie), traducându-se deci literal „dreapta-slăvire”, cu înțelesul de „credință, opinie corectă”, sau „dreapta-credință”.

    Apreciat de 1 persoană

    • Ion said, on iunie 4, 2015 at 10:25 am

      Probabil pe vremea aceea putem folosi termenul de „ortodox” in sensul de crestin adevarat care tinea dreapta credinta, in opozitie cu diversele erezii, de exemplu arianismul care cuprinsese destul de mult biserica, sau mai tarziu iconoclasmul sau altele. Dar era biserica crestina, universala, pana la 1054.

      Apreciat de 1 persoană

  10. Graiul Ortodox said, on iunie 4, 2015 at 12:29 am

    Atitudinea pasivă a Bisericii oficiale

    față de jurământul religios și urmările acesteia

    de Directorul ziarului Orthódoxos Týpos, giorgos-zervos[1](† 17 februarie 2015)

    https://graiulortodox.wordpress.com/2015/06/03/atitudinea-pasiva-a-bisericii-oficiale-fata-de-juramantul-religios-si-urmarile-acesteia-247/

    Apreciat de 1 persoană

  11. Iones said, on iunie 4, 2015 at 12:49 am

    România, pregătită să declanșeze RĂZBOIUL în Transnistria – Moscova va riposta!
    http://www.reporterntv.ro/flux/scnariu-romania-pregatita-sa-declanseze-razboiul-in-transnistria-moscova-va-riposta

    Apreciat de 1 persoană

  12. Apologetica said, on iunie 4, 2015 at 12:52 am

    Deja Zegrean e luat in colimator de slugile satanei:

    http://m.mediafax.ro/social/augustin-zegrean-reclamat-la-cncd-pentru-declaratii-privind-fertilizarea-in-vitro-14396560

    Apreciat de 1 persoană


Responsabilitatea juridică pentru conţinutul comentariilor dvs. vă revine în exclusivitate.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.