SACCSIV – blog ortodox

Starețul Efrem Vatopedinul: Misiune prin internet

Posted in EGUMENUL EFREM by saccsiv on mai 12, 2015

Iata ce putem citi la Misiune prin internet:

Starețul Efrem Vatopedinul: Trebuie să răspândim experiența duhovnicească prin Internet acum, căci mai târziu acest lucru poate deveni imposibil

Dezvoltarea rapidă a tehnologiilor informaționale din ultimele două decenii au adus rezultate neașteptate, la care nici nu puteam visa în anii ’70 sau chiar ’80. Internetul, poșta electronică, resursele web, rețelele sociale – toate acestea au devenit parte componentă a vieții cotidiene, a muncii, științei, educației, artei și divertismentului. Internetul a permis reducerea sau chiar anularea distanțelor. Astfel, orice știre poate fi transmisă prin intermediul internetului în câteva secunde de la un capăt al pământului la altul – cu toții avem această experiență. Conversațiile, uneori chiar si cu participarea contactului vizual, sunt accesibile oricui, indiferent de distanta. Singura condiție este că utilizatorul să fie conectat la Internet. Într-adevăr, utilizarea internetului este atât de simplă, că orice copil sau o persoana în varsta, se poate folosi cu ușurință de el.

Totuși, noi trebuie să înțelegem că Cuvântul lui Dumnezeu – nu este asemenea vorbirii umane, el poartă în sine energia divină care poate renaște duhovnicește omul, îi poate aduce mângâiere, și acest lucru se poate întâmpla prin intermediul internetului. Cunoaștem multe cazuri în care diferite persoane – atei, închinători la idoli din India, Japonia, Nepal și-augăsit calea spre Ortodoxie prin intermediul internetului și au renăscut duhovnicește, pentru că au găsit adevărul, și ceea ce au căutat în această viață, l-au gasit pe Hristos.

Recent mănăstirea noastră a fost vzitată de actorul Jonathan Jackson. L-am întrebat cum a devenit ortodox. El mi-a relatat că foarte mult l-a ajutat internetul. Pe de altă parte, datorită internetului, creștinii, care se îndepărtase de Dumnezeu, s-au reîntors la credință, și-au descoperit rolul și locul în această lume. Sunt oameni care erau pe punctul de a se dezămăgi de toate, dar după ce au ascultat unele predici pe internet, au găsit puterea duhovnicească necesară, au dobândit speranța, și acum se dezvoltă spiritual.

Mi se pare că astăzi Cuvântul lui Dumnezeu trebuie să aibă o prezență puternică și în rețeaua internetului. Majoritateaoamenilor de astăzi sunt dezorientați, sunt într-un impas existențial. În această epocă, numai cuvântul lui Dumnezeu poateaduce mângâiere omului, îl poate informa și asigura de posibilitatea vieții veșnice. Cuvântul lui Dumnezeu transmis prin intermediul internetului, poate aduce vindecare pentru oameni.

Crearea bibliotecilor digitale cu un conținut relevant trebuie încurajată și multiplicată.  Moștenirea și înțelepciunea sfinților părinți, cu textele lor remarcabile trebuie să fie utilizată cât mai mult posibil cu cele mai moderne posibilități.Digitalizarea, clasificarea sfinților părinți va permite utilizatorilor internetului să găsească textele și informația care le este necesară. În plus, digitalizarea și promovarea Cuvântului lui Dumnezeu prin intermediul paginilor web, în special a învățăturile sfinților părinți, și a stareților secolului XX va aduce beneficii duhovnicești contemporanilor noștri.

Sfântul Paisie spunea: „Înscrieți toate cele duhovnicești pe care le auziți, și acea experiența pe care ați auzit-o de la alții, căci va veni un timp când această experiență va fi epuizată, și veți simți lipsa acesteia.”

Cartea obișnuită, imprimată pe hârtie, este astăzi într-o criză. În același timp, vânzările cărților electronice sunt într-o continuă creștere. Prin urmare, putem spune că putem folosi această tendință. Noi spunem că toate acest lucruri sunt buneși plăcute lui Dumnezeu, atunci când totul se și înfăpuiește corect.

Internetul reprezintă un mijloc contemporan care promovează globalizarea. Acele persoane, care și-au dorit implimentarea ideilor pentru istoria globală, economia globală, statul global și un lider global, ei cunosc cum să folosească internetul, și într-adevăr, îl folosesc la un nivel ridicat. De ce atunci și noi, ortodocșii,  să nu utilizăm acest instrumentpentru promovarea rolului global al Ortodoxiei?

Utilizarea corectă a Internetului depinde de utilizator. Desigur, internetul nu poate înlocui comunicarea vie. Desigur,nimeni nu va fi capabil să ajungă la un anumit nivel duhovnicesc doar prin intremediul internetului. Ortodoxia este omnicentrică. Întotdeauna există prioritatea și valoarea esențială a persoanei, a individualității personale. Internetul reprezintă un instrument, un instrument care ne ajută și ne poate aduce beneficii, dar pentru ca credinciosul să poate duceo viață duhovnicească autentică, este necesită comunicarea cu un îndrumător duhovnicesc.

În același mod este necesară comunicarea și cu alți frați în credință, pentru a simți dragostea, participarea la toate sfintele taine ale Bisericii. Desigur, că există și cazuri în care utilizarea excesivă a internetului, chiar și pentru scopuri bune și duhovnicești, creează dependență, rezultând într-o izolare și efect negativ asupra personalității omului. Astfel, uneori internetul poate aduce rezultate negative: în loc de a-l aduce pe utilizator mai aproape de Hristos, el, dimpotrivă, se depărtează de Dumnezeu. Prin urmare, avem o mare responsabilitate de a promova și împărtăși Cuvântul lui Dumnezeu prin metode cât mai moderne, creative și utile, dar ar trebui deasemenea să-i informăm pe cei păstoriți și despre modurile corecte de utilizare a internetului, aducându-le cunoștință și despre toate efectele negative care pot fi cauzate de utilizarea necorespunzătoare a acestei tehnologii.

sursa pravmir.ru

traducere și adaptare pentru ortodox.md

Natalia Loza

Comentariu saccsiv:

Este egumenul Sfintei si Marii Manastirii Vatopedi din Muntele Athos despre care am mai scris la:

Egumenul Efrem va fi întemnitat. Este cadoul masoneriei pentru ca femeilor nu li se permite accesul in Sfantul Munte Athos? 

LIBERTATE PENTRU EGUMENUL EFREM. Semnati scrisoarea de condamnare a deciziei de arestare

Sfanta Chinotita a Sfantului Munte Athos este alaturi de Staretul Efrem de la Vatopedu

Ministerul de Externe al Rusiei despre arestarea Egumenului Efrem

EGUMENUL EFREM VATOPEDINUL VA FI ELIBERAT

 

25 răspunsuri

Subscribe to comments with RSS.

  1. Radu Iacoboaie said, on mai 12, 2015 at 10:26 pm

    Pentru un ortodox, internetul AR TREBUI SĂ FIE un instrument util similar DEX-ului pentru un jurnalist, scriitor, poet (care îl ajută pentru a înțelege sensurile cuvintelor din limba română îndeosebi, dar și pentru lărgirea vocabularului).

    PARTEA BUNĂ A INTERNETULUI ESTE CĂ TE INFORMEAZĂ ȘI TE AJUTĂ ȘI TE PROVOACĂ SĂ GÂNDEȘTI MAI MULT. DAR ESTE NEVOIE DE MULT DISCERNĂMÂNT ȘI SELECTIVITATE A INFORMAȚIEI. NICI O INFORMAȚIE NU TREBUIE ÎNGHIȚITĂ PE NEMESTECATE ȘI TREBUIE CONEXATĂ CU ALTELE ȘI VERIFICATĂ…

    Internetul nu trebuie să devină un refugiu și o evadare din lumea reală, o retragere în sine, o rupere de semeni, o însingurare într-o lume populată de prieteni virtuali, pe care nu i-ai întâlnit în față niciodată…

    Apreciază

  2. Radu Iacoboaie said, on mai 12, 2015 at 10:34 pm

    Mi se pare foarte interesant faptul că Patriarhia Română a decretat anul 2015 ca un an dedicat misionarismului creștin… Poate de aceea avem acum această infuzie de ,,teologi”, foarte vocali și prolifici în comentarii și citate (din Sfinții Părinți, pentru ca să-și ,,arate” din plin pregătirea teologică vastă și care trebuie să ne impună nouă tuturor mirenilor respect și … ascultare…), de fapt de absolvenți ai unor facultăți de teologie și studenți ori seminariști, care au ridicat în media on-line și nu numai de pildă problema nesfințeniei sau înșelării grave a părintelui Arsenie Boca…

    Apreciază

  3. curelusa said, on mai 12, 2015 at 11:15 pm

    mai 2015
    Fost director al Institutului Geologic Român acuză că a fost ţinta unei tentative duble de asasinat
    http://epochtimes-romania.com/news/directorul-decapitat-al-institutului-geologic-roman-tinta-unei-tentative-duble-de-asasinat–233302

    aprilie 2015
    Institutul de Geologie decapitat în stil mafiot [Video]
    http://epochtimes-romania.com/news/institutul-de-geologie-decapitat-in-stil-mafiot-video–232527

    2014: EXPLOATAREA GAZELOR DE ŞIST PRIN FRACTURARE HIDRAULICĂ – O METODĂ CU POSIBILE EFECTE CATASTROFALE PE TERMEN MEDIU ŞI LUNG

    Dr. Mircea Ţicleanu, Radu Nicolescu, dr. Adriana Ion
    Institutul Geologic al Romaniei
    http://stopfracturare.ro/primul-studiu-al-institutului-geologic-roman-cu-privire-la-fracturarea-hidraulica-la-gazele-de-sist/

    Apreciat de 1 persoană

    • Radu Iacoboaie said, on mai 12, 2015 at 11:44 pm

      MERITĂ STUDIAT ACEST ARTICOL. PENTRU CĂ ESTE FOARTE IMPORTANT PRIMUL LINK DAT DE TINE ȘI ESTE SCURT, REDAU AICI TEXTUL INTEGRAL:

      Fost director al Institutului Geologic Român acuză că a fost ţinta unei tentative duble de asasinat
      11.05.2015 Matei Dobrovie Mircea Ţicleanu (Epoch Times România)

      ”Am plecat la un curs de orientare în Bulgaria pe 1-3 mai şi m-am trezit cu o maşină care a încercat să mă scoată de pe drumul dintre Ruse şi Razgrad într-o zonă cu curbe şi pădure. S-a lipit de mine şi dacă nu găseam un refugiu să ies, mă împingea în afara şoselei, în şanţ. O să fac şi o plângere la SRI pentru că ce s-a întâmplat este în stil mafiot”, a explicat Mircea Ţicleanu, fostul director ştiinţific al Institutului Geologic Român, contactat telefonic de Epoch Times.

      Mircea Ţicleanu a fost înlăturat din postul de conducere pe care-l deţinea, cu trei zile înainte de Paşti. El a devenit incomod ca urmare a poziţiilor critice exprimate faţă de exploatarea gazelor de şist prin fracturare hidraulică, tehnologie care în opinia sa este foarte nocivă pentru mediu şi pentru om, putând produce în România catastrofe ecologice de amploare greu de imaginat.

      ”A fost 100% o încercare de asasinat. Am reuşit să văd doar că prima maşină avea una cu număr de Bucureşti. Cred că sunt implicate poliţia şi SRI, care au ştiut şi fără de care nu se putea întâmpla asta. La a doua tentativă de asasinat împotriva mea au folosit aceeaşi figură, dar cu un Mercedes cu număr de Bulgaria. Tot într-o zonă cu curbe şi pădure, dar am avut spaţiu să ies din şosea când am văzut că vine foarte tare din urmă. Se lipeşte foarte tare fără să lovească şi apoi măreşte viteza şi trage de volan, iar maşina din faţă este aruncată fără probleme în afara şoselei. Arta este să se lipească fără şoc din spate”, a declarat Ţicleanu pentru Epoch Times.

      Pe de altă parte, el a afirmat că ”în prezent totul este dirijat în Institutul Geologic de fostul director Grigorescu, iar doamna director Mălureanu este numită doar de formă. Ei au avut ca misiune să aducă oameni de-ai lor pentru că o să se dea un aviz favorabil legat de proiectul de exploatare minieră de la Roşia Montană. Fostul director general Grigorescu mistificase raportul privind iazul de decantare”. ”Noi am fost înlocuiţi din schema asta cu persoane care au cu totul alte interese şi care vor decide în numele nostru să dea un aviz favorabil”, a mai spus Ţicleanu pentru Epoch Times.

      În opinia sa, ”la prima vedere grupul infracţional organizat din care face parte familia Grigorescu, care are dosare penale pentru neexecutarea unor lucrări, ar putea fi considerat responsabil pentru această tentativă de asasinat, dar ei ar putea fi nişte ţapi ispăşitori, când de fapt lucrurile sunt aranjate de unii care trag sforile la alt nivel mult mai înalt”.

      Fostul director ştiinţific al Institutului Geologic consideră că ”de fapt totul este la nivel de stat român, poliţie, SRI. Sunt convins că totul este cu ştirea lor şi voi depune plângeri, dar îmi vor răspunde sigur că nu sunt maşini de astea, că nu avem aşa ceva şi nu vor face nimic”.

      Întrebat de ce a sesizat atât de târziu atentatul la viaţa sa, Mircea Ţicleanu a explicat că a avut foarte mult de lucru la o lucrare pentru Universitatea Albena, în care arăta că nu se pot face exploatări de gaze de şist în Podişul Moldovenesc. ”S-au făcut manevre ca acest studiu să fie cenzurat şi să nu fie implicat Institutul Geologic prin afiliere, deşi eu sunt angajat al Institutului. În studiu arăt că fracturarea în Podişul Moldovenesc este total improprie pentru că poate duce repede la infiltrarea de fluid de fracturare în izvoare şi în reţeaua hidrografică”, a precizat el.

      Mircea Ţicleanu va depune plângere penală la poliţie şi se va adresa şi SRI.

      Apreciază

      • Paul222 said, on mai 13, 2015 at 2:37 am

        Si daca SRI este defapt cel care a atentat la viata lui? Va dati seama in ce situatie ne aflam? Ca doar SRI e condus de un evreu!

        Apreciază

      • Radu Iacoboaie said, on mai 13, 2015 at 12:39 pm

        Paul222

        Nu se poate arunca vina asupra întregului SRI… Generalizări de genul acesta fac mai mult rău decât bine…

        Apreciază

    • saccsiv said, on mai 12, 2015 at 11:56 pm

      Asadar, intrebat fiind „Crezi că, dacă vă consultaţi cu preotul de la biserică înainte să faceţi desenul şi îi explicaţi, s-ar fi schimbat situaţia?„, unul din autorii acelui graffiti raspunde:

      Îmi place să cred că mai există şi preoţi deschişi la minte. Dar dacă BOR nu recunoaşte nici măcar pictura lui Arsenie Boca drept canonică, îţi dai seama care-i nivelul. Deci nu prea cred că s-ar fi schimbat ceva. Ei au pictorii lor angajaţi, care-s cuminţi şi nu ies din canon.

      Apreciat de 1 persoană

      • Radu Iacoboaie said, on mai 13, 2015 at 12:24 am

        Eroarea indusă este că ,,BOR nu recunoaște nici măcar pictura lui Arsenie Boca drept canonică”… A făcut cineva măcar din Sfântul Sinod sau vreun reprezentant oficial al Patriarhiei Române o asemenea afirmație șerpească de-a dreptul?… Vă dați seama ce ,,ortodox” era cel care a comentat mai sus, unul dintre autorii acestui graffiti anticreștin…

        Apreciază

      • andrei-d said, on mai 13, 2015 at 8:11 am

        Radu,
        ti-am mai zis de ce va numesc „arsenisti”, pentru ca in conceptia voastra Biserica trebuie sa se supuna parintelui A.B.si nu invers! Asta e bataie de joc, tipic sectarism! S’teti batuti in cap!

        Apreciat de 1 persoană

      • Irina said, on mai 13, 2015 at 4:55 pm

        Nu prea pae canonica pictura pr Arsenie Boca, asta va poate spune orice iconograf ortodox

        Apreciat de 1 persoană

    • Radu Iacoboaie said, on mai 13, 2015 at 12:45 pm

      andrei-d

      Voi sunteți anti-arseniști obsedați de părintele Arsenie Boca… Pentru noi este un sfânt ca și ceilalți sfinți români… Popularitatea se datorează mai mult mass-mediei aservite globalizării (masoneriei) care trage foloase substanțiale și mai încearcă să-l denatureze și să-l transforme în ecumenist… Contribuții mari au adus în acest sens până și Victor Roncea și site-ul ziaristionline.ro…

      Apreciază

  4. Alin said, on mai 12, 2015 at 11:29 pm

    Referitor la spoiala murala de la Sf Gheorghe , comentariu analiza , reactie la articolul laudativ al dnei Caia :

    ” Superficiala interpretare
    Ma indoiesc de interpretare cum ma indoiesc de faptul ca BOR ar fi eliminat desenul:

    Avem triunghiul cu varful in jos, simbolizand femininul si energiile joase. Cei doi astri incadrati de triunghiul cu varful in jos ne duc cu gandul automat la reprezentarea lui Baphomet (Samael). Mai avem lantul A.D.N. simbol evolutiv care ne duce cu gandul la creatorii nostri ( a se observa ca el incepe din fundul calului si se termina in interiorul triunghiului). Avem acea gaura neagra care poate reprezenta locul de origine al rasei umane, care impreuna cu gulerul sfantului formeaza o clepsidra, atentionandu-ne cumva in legatura cu timpul alocat noua aici…Apoi mai e reprezentata Terra in relatie cu Luna, cer cu nori, adica atmosfera terestra propice vietii determinata de existenta acesteia ( a lunii). Tabla de sah pe care cei doi detinatori ai Terrei fac mutarile finale( cu insertii de rosu aprins, prevestind un final nu tocmai fericit pentru noi), mana Sfantului – un OZN a carui lumina este fixata asupra planetei albastre. Capul Sfantului are forma unei spirale (” SPIRALA este legată de simbolismul acvatic al cochiliei şi de cel al fertilităţii, de simbolismul cosmic al Lunii. Ea (SPIRALA) reprezintă totodată caracterul ciclic al evoluţiei, ritmurile tainice şi repetate ale vieţii, permanenţa fiinţei, care este confruntată cu vre-melnicia mişcării.SPIRALA se înrudeşte de asemenea cu labirintul, deoarece în cazul spiralei YANG (+) ea reprezintă în realitate o EVOLUŢIE SPIRITUALĂ care se prefigurează prin întoarcerea la CENTRUL ULTIM, iar în cazul SPIRALEI YIN (-) ea reprezintă în realitate o INVOLUŢIE ce se prefigurează prin depărtarea de centru. (…)forma elicoidală a cochiliei de melc marin sau terestru constituie o glifă universală a temporalităţii, a permanenţei fiinţei supuse fluctuaţiilor schimbării.” Avem calul alb cu cei 3 ochi (al treilea ochi sau ochiul eteric), avem mai jos la genunchiul calului ochiul atotvazator, avem planeta X in relatie (din nou) cu luna (se pare ca luna reprezinta o cheie, cercetati), avem reprezentarea sacrificarii simbolice a rasei reptiliene si a poneiului roz, frumos legat la ochi (reprezentare a manipularii maselor prin spalarea pe creier), ambele creatii a celor 2 de mai sus . Cel de-al doilea cal suprapus celui alb cu chipul lui Iisus cel special trimis pentru a anula vechea lege (cititi despre ce posibile semnificatii poate avea Legea Vechiului Testament a carui respectare era verificata periodic cu ajutorului Chivotului Legii), respectiv pentru a ne informa cu privire la apropierea Sfarsitului de „Program”. Undeva in plan secund, omul asistand neputincios la spectacol si poate chiar amuzandu-se in ignoranta lui. Totul se intampla deja

    Apreciat de 1 persoană

    • Radu Iacoboaie said, on mai 13, 2015 at 12:29 am

      Câtă filosofie ,,înălțătoare” într-un singur desen!… ACESTA ESTE OARE ADEVĂRATA INTERPRETARE?… MĂ ÎNDOIESC ȘI ESTE DREPTUL MEU… Unii cred că nu vor înțelege nimic, pentru că textul dorește doar să impresioneze, nu să explice pe înțelesul tuturor…

      Apreciază

    • radu bunea said, on mai 13, 2015 at 5:31 pm

      aiureala, bla bla ! e o lucrare tipic postmodernista prin care se manifesta atacuri cinice la teme serioase ale omenirii. postmodernismul este de fapt o ideologie care doreste sa dea lovituri serioase unor traditii morale, spirituale. iar artisti aiuriti si fara discernamant fac jocul initiatorilor acestui curent ideologic. de cand grotescul a intrat pe usa din dos a esteticii, tinde sa monopolizeze, asa cum nefireasca miscare gay vrea sa se impuna ca si cum ar fi o valoare umana de elita.

      Apreciat de 1 persoană

  5. Mihail said, on mai 13, 2015 at 8:32 am

    Scandalul cu grafitti-ul reprezentându-l pe Sf. Gheorghe a fost, de fapt, o diversiune a bezbojnicilor ateisto-stângiști pentru a ataca Biserica Ortodoxă

    http://www.evz.ro/diversiune-cu-cai-verzi-pe-pereti-vecinii-si-nu-preotii-au-cerut-stergerea-graffiti-ului-cu-sfantul-gheorghe-din-centrul-capitalei.html

    Apreciat de 1 persoană

  6. geo said, on mai 13, 2015 at 9:19 am

    Zilele acestea asistăm la o nouă ”reformă” promovată de un guvern care își arată tot mai mult adevărata față, din spatele unor măsuri populiste de relaxare fiscală: limitarea plăților în numerar pentru persoane fizice și juridice. Măsura văzută ca ceva ”revoluționar” ceva ”modern” și ceva cu adevărat benefic pentru societatea informatizată în care trăim ascunde în spate câteva pericole la care puțini se gândesc. Pentru a explica aceste pericole ar trebui să avem în vedere beneficiarii principali ai acestei măsuri: băncile și statul (îmi este greu să fac o ierarhie care e mai avantajat).

    http://cristianpaun.finantare.ro/2015/05/07/cu-foloseste-limitarea-platilor-in-numerar/

    Apreciat de 1 persoană

    • geo said, on mai 13, 2015 at 9:21 am

      Argaţi pe moşia statului şi în lanţuri legaţi de sistemul bancar. Acesta este viitorul pe care se pare că ni-l pregătesc cei mari atunci când încearcă să ne ia din mână puterea pe care ne-o dau banii de hârtie. Limitările plăţilor în cash – înăsprite începând cu aceste zile şi în România – avantajează doar băncile şi clientela statului, fiind o ameninţare importantă la libertatea economică, în condiţiile în care cei loviţi sunt consumatorii şi micile afaceri.

      Sunt avertismente lansate în întreaga lume şi care ne pun în gardă că aceste măsuri nu sunt atât preconizate pentru reducerea fraudei şi evaziunii fiscale, cât pentru întărirea represiunii financiare împotriva celor care îşi realizează câştigurile în sistem de piaţă concurenţială.

      Mutarea tuturor banilor în bănci poate fi urmată de o măsură încă şi mai radicală, respectiv confiscarea. Australia a trecut deja acest prag. În această ţară se aplică începând de acum o taxă pe economisire. Este măsura care îl aşază pe premierul Tony Abbott alături de Lenin, scrie pe portalul său Martin Armstrong. „Aceasta va conduce la distrugerea totală a culturii occidentale“, avertizează consultantul financiar care crede că acesta este doar un balon de încercare pentru a se vedea dacă o astfel de măsură se poate pregăti pentru SUA şi Europa fără a naşte convulsii sociale. „Dacă nu va fi o rezistenţă masivă din partea deponenţilor australieni, restul lumii ar trebui să se aştepte la o confiscare făţişă foarte curând“, mai spune Armstrong.

      http://www.capital.ro/de-ce-au-pus-gand-rau-platilor-cash.html

      Apreciat de 1 persoană

  7. Artion said, on mai 13, 2015 at 9:43 am

    Misiune prin internet se poate face si in felul urmator: sunt forumuri crestine , in engleza, unde posteaza crestini din diverse confesiuni, acolo putem si noi posta si putem sa i atragem spre ortodoxie, cei care stiu engleza pot profita de chestia asta. Am cunoscut un baptist care vroia sa se converteasca la ortodoxie insa nu intelegea rostul icoanelor, nu le suporta, i am recomandat sa citeasca Teologia icoanei (Theology of the Icon) si alte carti , nu stiu daca s a tinut de cuvant si a citit insa e un mod in care putem sa facem misionarism.Sa facem cunoscuta ortodoxia si altor neamuri..

    Scriem „christian forums” gasim o gramada de forumuri
    http://accreditedonlinebiblecolleges.org/2010/top-50-christian-forums-on-the-web/
    http://www.religiousforums.com/

    Pe Yahoo Answers sau pe Reddit , cei care stiu engleza pot participa in discutii :
    http://www.reddit.com/r/OrthodoxChristianity/
    https://answers.yahoo.com/dir/index?sid=396545163&link=list
    Pe Facebook la fel sunt grupuri de discutii..

    dupa cum zice si Staretul Efrem Vatopedinul „căci mai târziu acest lucru poate deveni imposibil”.

    Apreciat de 1 persoană

  8. eli said, on mai 13, 2015 at 1:55 pm

    off-topic.. .jeruzalem , un nou trailer recent aparut

    Apreciază

  9. Irina said, on mai 13, 2015 at 4:41 pm

    Ii dau dreptate parintelui, deoarece si eu m-am apropiat de Biserica si am inteles multe aspecte ale credintei de pe net. Si astfel citind si intelegand anumite chestii am inceput sa imi fac ordine in viata si sa fac prima spovedanie.

    Apreciază


Responsabilitatea juridică pentru conţinutul comentariilor dvs. vă revine în exclusivitate.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.