SACCSIV – blog ortodox

Sfanta Taisia: O viata de desfranare si o ora de pocainta. Dar ce ora …

Posted in Uncategorized by saccsiv on octombrie 8, 2014

0810_taisia

In aceasta luna, in ziua a opta, pomenirea Sfinta Taisia, care a fost desfranata.

Sfanta Taisia a trait in Egipt in secolul al V-lea. Ramasa orfana dupa moartea parintilor ei instariti, ea a dus o viata evlavioasa, impartindu-si averea la saraci si oferind salas in casa ei pelerinilor straini. Taisia s-a hotarat sa-si dedice viata lui Hristos si sa nu se marite niciodata.

Dupa ce si-a cheltuit toata mostenirea, Taisia a fost tentata sa faca rost de mai multi bani prin orice mijloace, incepand sa duca o viata pacatoasa. Parintii din Sketis de langa Alexandria auzind de caderea ei, l-au rugat pe Sf. Ioan Piticul (Ioan Colovul, praznuit in 9 noiembrie) sa mearga la Taisia si sa o convinga sa se pocaiasca de cele rele. „Ea a fost buna cu noi si acum ar trebui s-o ajutam”, spusera ei. Tu, parinte, esti intelept. Du-te si incearca sa-i salvezi sufletul iar noi ne vom ruga la Dumnezeu sa te ajute”.

Parintele s-a dus la casa Taisei dar servitorul n-a vrut sa-l lase sa intre. Atunci Sf. Ioan i-a spus servitorului sa-i transmita stapanei lui ca i-a adus ceva de pret. Taisia, stiind ca de multe ori calugarii gasesc perle pe malul marii , i-a spus servitorului sa-l lase pe Ioan inauntru. Sfantul s-a asezat, a privit-o in ochi si a inceput sa planga. Taisia l-a intrebat de ce plange si Sf. Ioan i-a raspuns: „Cum sa nu plang cand ai uitat de Mirele Tau, Domnul nostru Iisus Hristos si faci voia satanei cu faptele tale?”

Cuvintele sfantului i-au strapuns sufletul Taisiei ca o sageata de foc dandu-si seama ce viata pacatoasa ducea. Cu frica, ea l-a intrebat pe sfant daca Dumnezeu ar accepta pocainta unei pacatoase ca ea. Sf. Ioan i-a raspuns ca Mantuitorul asteapta pocainta ei. De aceea a venit EL pe pamant, sa caute si sa� mantuiasca pe pacatosi. „EL te va primi cu dragoste” mai adauga sfantul „si ingerii se vor bucura impreuna cu tine”. Dupa cum Insusi Mantuitorul a spus, „mare bucurie se face in cer pentru un pacatos care se pocaieste (Luca 15:7).

Sentimentul de pocainta a pus stapanire pe ea si vazand in cuvintele sfantului o chemare de la Dumnezeu de a se intoarce la EL, Taisia cauta cat mai repede o cale de a-si salva sufletul. S-a ridicat si a plecat din casa fara nici un cuvant si fara sa lase dispozitii despre ce se va intampla cu proprietatea sa, astfel incat s-a mirat si Sf. Ioan de reactia ei. Urmandu-l pe Sf. Ioan in pustie, ea s-a grabit sa se intoarca la Dumnezeu prin penitenta si rugaciune. La caderea noptii, parintele i-a pregatit Taisiei un culcus si o perna din nisip pe care sa se odihneasca si el a mers putin mai departe pentru a-si face rugaciunile de seara dupa care s-a pus si el la odihna.

Dar la miezul noptii sfantul a fost trezit de o lumina ce venea din cer si o invaluia pe Taisia, in locul unde aceasta dormea. In lumina minunata el vazu ingerii din cer cum duceau cu ei sufletul Taisiei. Apropiindu-se de ea, sfantul isi dadu seama ca Taisia murise.

Sf. Ioan I-a cerut in rugaciune lui Dumnezeu sa-i arate daca Taisia s-a mantuit sau nu. Atunci un inger al Domnului a venit la el si i-a raspuns:, „Avva Ioan, o ora de pocainta din partea ei a facut cat o multime de ani pentru ca s-a pocait din tot sufletul si cu toata zdrobirea de inima. ”

Dupa ce a ingropat trupul sfintei, Sf. Ioan s-a intors la Sketis si le-a spus calugarilor ce s-a intamplat. Toti au dat slava lui Dumnezeu pentru ca s-a milostivit de Taisia, care s-a pocait ca si talharul de pe cruce, intr-o singura clipa.

4 răspunsuri

Subscribe to comments with RSS.

  1. andrei-d said, on octombrie 8, 2014 at 8:21 am

    Lăudaţi pe Domnul toate neamurile, lăudaţi-L pe El toate popoarele!!!

    Apreciază

  2. Valentin said, on octombrie 8, 2014 at 3:56 pm

    Sfinților,rugați-vă pentru noi, păcătoșii, să ne mântuiască Hristos!

    Apreciază

  3. ORTODOXIE said, on octombrie 8, 2014 at 5:12 pm

    Reblogged this on CREDINŢĂ DREAPTĂ ORTODOXĂ!!!.

    Apreciază

  4. Radu said, on octombrie 8, 2014 at 9:30 pm

    Mai rar oameni asa in timpurile noastre e aproape un miracol daca vom mai auzi de asa ceva

    Multii nici nu isi dau seama ca gresesc ce sa mai vorbim sa le si mai para rau…

    Totii oamenii au instincte si emotii mai ales femeile care daca nu sunt ghidate spre un scop benefic duc la fapte reprobabile cu multiple consecinte

    Pe vremuri tinerii se casatoreau din timp azi nu prea se mai intampla asa multii se mira daca aud asta si mai zicem ca am evoluat din contra acum o suta de ani oamenii aveau mai mult intelepciune si erau mai rationali si mai cu respect fata de legile lui Dumnezeu care sunt pentru binele si progresul nostru

    E trist sa vezi ca au trecut mii de ani de la primele orase state din Mesopotamia si Grecia antica si oamenii inca nu au reusit sa se elibereze de sub lanturile si sclavia instinctelor emotiilor si a pacatelor desi tehnologic si economic s-au facut progrese remarcabile unice in istoria lumii.

    Cand lipseste educatia in spiritul ortodox e evident ca oamenii vor fi la fel precum cei de acum mii de ani.
    Macar daca s-ar folosi tehnologia moderna sa ii mai tempereze pe aia mai plini de viata dar e folosita in scop distructiv.

    Apreciază


Responsabilitatea juridică pentru conţinutul comentariilor dvs. vă revine în exclusivitate.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.